Penyakit Abad ke-21: Diabetes Jenis 1

Diabetes bukan penyakit, tetapi cara hidup

Diabetes jenis 1 adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan, jumlah kesnya tidak lebih dari 10% daripada jumlah kes diabetes. Penyakit ini berkembang akibat kerusakan pankreas, yang mengakibatkan peningkatan glukosa darah. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, diabetes mula berkembang pada usia dini.

"Berapa jangka hayat diabetes jenis 1?" Mungkin tidak setiap pesakit diabetes meninggal dunia, namun jumlah kematian meningkat setiap tahun. Menurut statistik, setakat ini, 200 juta orang menghidap diabetes. Sebilangan besar mereka menderita diabetes jenis 2, dan hanya sebilangan kecil yang menderita diabetes jenis 1..

Statistik

Jangka hayat seseorang dengan diabetes jenis 1 telah meningkat dengan ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini, berkat pengenalan insulin moden. Purata jangka hayat mereka yang jatuh sakit selepas tahun 1965 meningkat 10 tahun daripada mereka yang jatuh sakit pada tahun 1950-an. Angka kematian orang berusia 30 tahun yang jatuh sakit pada tahun 1965 adalah 11%, dan mereka yang jatuh sakit pada tahun 1950 adalah 35%.

Penyebab utama kematian di kalangan kanak-kanak berumur 0-4 tahun adalah koma, komplikasi diabetes. Remaja juga berisiko tinggi. Penyebab kematian adalah pengabaian rawatan, serta hipoglikemia. Pada orang dewasa, penyebab kematian adalah pengambilan alkohol yang berat, dan juga merokok..

Terbukti secara saintifik bahawa mematuhi kawalan glukosa darah yang ketat mencegah perkembangan dan juga memperbaiki komplikasi diabetes jenis 1.

Perlu Tahu Mengenai Diabetes

Diabetes jenis 1 adalah bentuk penyakit yang tidak dapat disembuhkan. Diabetes jenis ini mula berkembang pada usia muda, berbeza dengan jenis 2. Dengan diabetes jenis ini, pada manusia, pemusnahan sel beta di pankreas, yang bertanggungjawab untuk penghasilan insulin, bermula. Pemusnahan sel-sel ini menyebabkan jumlah insulin yang tidak mencukupi dalam darah. Ini membawa kepada masalah dengan penukaran gula menjadi tenaga. Gejala utama diabetes jenis 1:

 • Penurunan berat badan yang teruk;
 • Peningkatan kencing;
 • Rasa lapar yang berterusan;
 • Haus;

Jangka hayat

DM paling kerap berlaku pada kanak-kanak dan remaja. Itulah sebabnya ia juga disebut awet muda. Jangka hayat diabetes jenis 1 agak sukar untuk diramalkan. sifat penyakitnya tidak jelas (bagaimana ia menampakkan diri, bagaimana ia berlanjutan). Semasa mengira jangka hayat purata, beberapa faktor harus dipertimbangkan. Pertama sekali, ini berlaku untuk pesakit diabetes jenis 1..

Sebilangan besar pakar percaya bahawa banyak bergantung bukan hanya pada usia pesakit, tetapi juga pada mod apa yang diperhatikannya. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa diabetes jenis 1 secara signifikan mengurangkan jangka hayat manusia, tidak seperti diabetes jenis 2.

Menurut statistik, kira-kira separuh pesakit diabetes jenis 1 mati setelah 40 tahun. Pada masa yang sama, mereka mengalami kegagalan buah pinggang dan jantung kronik. Selain itu, beberapa tahun setelah bermulanya penyakit ini, orang mengalami komplikasi yang tidak hanya boleh menyebabkan strok, tetapi juga pada perkembangan gangren. Terdapat juga sejumlah komplikasi yang boleh menyebabkan kematian - tidak aneh kepada 2 spesies.

Hidup dengan diabetes jenis 1

Perkara utama yang perlu diingat semasa membaca diagnosis adalah tidak panik atau tertekan. SD bukan ayat. Keadaan panik atau kemurungan membawa kepada perkembangan komplikasi yang cepat.

Sekiranya anda mematuhi semua peraturan, anda boleh menjalani kehidupan yang panjang dan bahagia bagi orang yang sihat. Langkah-langkah ini adalah yang paling tepat sejak itu mereka membantu memastikan kehidupan yang normal bagi pesakit. Terdapat banyak kes ketika seseorang tinggal dengan SD-1 selama lebih dari belasan tahun.

Sehingga kini, lebih daripada satu orang tinggal di bumi yang berjaya melawan penyakit ini. Menurut laporan media, terdapat diabetes di dunia yang baru-baru ini menyambut ulang tahunnya yang ke-90. Dia didiagnosis menghidap diabetes jenis 1 pada usia 5 tahun. Sejak itu, dia mula mengawasi tahap glukosa dalam badan dengan teliti dan terus menjalani semua prosedur yang diperlukan.

Fakta

Menurut statistik, kira-kira 60% pesakit melepasi peringkat prediabetes ke tahap diabetes mellitus klinikal.

Diabetes jenis 1. Faktor apa yang meningkatkan risiko penyakit ini?

 • satu kilogram berat badan berlebihan meningkatkan risiko penyakit sebanyak 5%;
 • Risiko menghidap diabetes jenis 2 meningkat hampir 3 kali ganda jika protein haiwan terdapat dalam diet harian;
 • Dengan penggunaan kentang yang berterusan, risiko diabetes adalah 22%;
 • Bilangan pesakit diabetes adalah 3 kali ganda daripada statistik rasmi mengatakan;
 • Di Persekutuan Rusia, jumlah pesakit diabetes adalah 9 juta, dan prevalensi penyakit ini adalah 5,7%;
 • Menurut saintis, menjelang 2030 jumlah kes akan mencapai 500 juta orang;
 • Diabetes adalah penyakit keempat yang menyebabkan kematian;
 • Kira-kira 70% pesakit tinggal di negara yang berkembang pesat;
 • Sebilangan besar orang sakit tinggal di India - jumlah ini hampir 41 juta orang;
 • Menurut ramalan, menjelang tahun 2025 jumlah pesakit yang paling banyak akan menjadi antara penduduk yang bekerja..

Mana-mana orang yang menderita diabetes akan mengatakan bahawa dalam banyak aspek jangka hayat purata bergantung pada orang yang sakit sendiri. Lebih tepat lagi, dari tempoh berapa dia mahu hidup. Selain itu, persekitaran pesakit juga penting. Lagipun, dia memerlukan sokongan berterusan dari orang tersayang dan saudara-mara.

Diabetes di Rusia dan dunia - statistik kejadian

Diabetes mellitus adalah penyakit dengan apa yang disebut hiperglikemia kronik. Sebab utama manifestasi belum dikaji dan dijelaskan dengan tepat. Pada masa yang sama, pakar perubatan menunjukkan faktor yang menyumbang kepada manifestasi penyakit ini, termasuk kecacatan genetik, penyakit pankreas kronik, manifestasi berlebihan hormon tiroid tertentu, atau pendedahan kepada komponen toksik atau berjangkit..

Statistik diabetes menunjukkan bahawa prevalensi diabetes di dunia terus meningkat. Sebagai contoh, di Perancis sahaja, jumlah orang dengan diagnosis ini hampir tiga juta orang, sementara kira-kira sembilan puluh peratus daripadanya adalah pesakit diabetes jenis 2. Harus diingat bahawa hampir tiga juta orang wujud tanpa mengetahui diagnosis mereka. Ketiadaan gejala yang dapat dilihat pada peringkat awal diabetes adalah masalah utama dan bahaya patologi.

Obesiti perut terdapat pada hampir sepuluh juta orang di seluruh dunia, yang membawa ancaman dan peningkatan risiko diabetes. Di samping itu, kemungkinan penyakit kardiovaskular meningkat hanya pada pesakit diabetes jenis 2.

Mengingat statistik kematian pesakit diabetes, dapat diperhatikan bahawa lebih daripada lima puluh peratus kes (peratusan tepat berbeza dari 65 hingga 80) adalah komplikasi yang timbul akibat patologi kardiovaskular, serangan jantung atau strok.

Statistik kejadian diabetes menunjukkan sepuluh negara berikut dengan jumlah orang yang paling tinggi didiagnosis:

 • Tempat pertama dalam kedudukan yang menyedihkan adalah China (hampir seratus juta orang)
 • Di India, jumlah pesakit yang sakit adalah 65 juta
 • Amerika Syarikat - 24.4 juta orang
 • Brazil - hampir 12 juta
 • Jumlah orang yang menderita diabetes di Rusia hampir 11 juta
 • Mexico dan Indonesia - masing-masing 8.5 juta
 • Jerman dan Mesir - 7.5 juta orang
 • Jepun - 7.0 juta.

Statistik menunjukkan perkembangan selanjutnya proses patologi, termasuk tahun 2017, jumlah pesakit diabetes terus meningkat.

Salah satu trend negatifnya ialah sebelum ini tidak ada kes kehadiran diabetes jenis 2 pada kanak-kanak. Hari ini, pakar perubatan memperhatikan patologi ini pada zaman kanak-kanak.

Tahun lalu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia memberikan maklumat berikut mengenai keadaan diabetes di dunia:

 • pada tahun 1980, terdapat kira-kira seratus lapan juta orang di seluruh dunia
 • pada awal tahun 2014, jumlah mereka meningkat menjadi 422 juta - hampir empat kali
 • sementara di kalangan penduduk dewasa, kejadian itu mula berlaku hampir dua kali lebih kerap
 • pada tahun 2012 sahaja, hampir tiga juta orang mati akibat komplikasi diabetes jenis 1 dan jenis 2
 • statistik diabetes menunjukkan kadar kematian yang lebih tinggi di negara berpendapatan rendah.

Satu kajian negara menunjukkan bahawa sehingga awal 2030, diabetes akan menyebabkan satu dari tujuh kematian di planet ini.

Diabetes mellitus di Rusia semakin biasa. Hari ini, Persekutuan Rusia adalah salah satu daripada lima negara yang memimpin statistik yang mengecewakan.

Menurut pakar, banyak orang bahkan tidak mengesyaki bahawa mereka mempunyai patologi ini. Oleh itu, bilangan sebenar boleh berganda.

Kira-kira tiga ratus ribu orang menderita diabetes jenis 1. Orang-orang ini, baik orang dewasa dan kanak-kanak, memerlukan suntikan insulin secara berterusan. Kehidupan mereka terdiri daripada jadual untuk mengukur tahap glukosa dalam darah dan mengekalkan tahap yang diperlukan dengan bantuan suntikan. Diabetes jenis 1 memerlukan disiplin yang tinggi dari pesakit dan mematuhi peraturan tertentu sepanjang hayat.

Di Persekutuan Rusia, kira-kira tiga puluh peratus wang yang dibelanjakan untuk rawatan patologi diperuntukkan dari anggaran kesihatan.

Sebuah filem mengenai orang yang menderita diabetes baru-baru ini diarahkan oleh pawagam domestik. Pemeriksaan menunjukkan bagaimana patologi dimanifestasikan di negara ini, langkah-langkah apa yang diambil untuk memerangi dan bagaimana perawatannya dilakukan..

Watak utama dalam filem ini adalah pelakon bekas USSR dan Rusia moden, yang juga didiagnosis menghidap diabetes.

Selalunya, diabetes mellitus adalah bentuk bebas insulin. Orang yang berumur lebih dewasa boleh mendapat penyakit ini - setelah empat puluh tahun. Harus diingat bahawa sebelum diabetes jenis kedua dianggap sebagai patologi pesara. Dari masa ke masa, selama bertahun-tahun, semakin banyak kes telah diperhatikan ketika penyakit ini mulai berkembang tidak hanya pada usia muda, tetapi juga pada anak-anak dan remaja.

Di samping itu, ciri bentuk patologi ini adalah bahawa lebih daripada 80 peratus orang yang menghidap diabetes mempunyai tahap kegemukan yang ketara (terutama di pinggang dan perut). Berat berlebihan hanya meningkatkan risiko mengembangkan proses patologi seperti itu.

Salah satu ciri khas bentuk penyakit yang bebas insulin adalah penyakit ini mula berkembang tanpa menampakkan dirinya. Itulah sebabnya mengapa tidak diketahui berapa banyak orang yang tidak menyedari diagnosis mereka..

Sebagai peraturan, adalah mungkin untuk mengesan diabetes jenis 2 pada tahap awal secara kebetulan - semasa pemeriksaan rutin atau semasa prosedur diagnostik untuk mengenal pasti penyakit lain.

Diabetes diabetes jenis 1 biasanya mula berkembang pada kanak-kanak atau pada masa remaja. Kelazimannya kira-kira sepuluh peratus daripada semua diagnosis patologi yang direkodkan..

Salah satu faktor utama dalam manifestasi penyakit yang bergantung kepada insulin adalah pengaruh kecenderungan keturunan. Sekiranya pengesanan patologi tepat pada masanya pada usia muda, orang yang bergantung kepada insulin dapat hidup hingga 60-70 tahun.

Dalam kes ini, prasyarat adalah penyediaan kawalan penuh dan pematuhan terhadap semua cadangan perubatan..

Orang yang menghidap diabetes berisiko tinggi mengalami pelbagai komplikasi..

Akibat negatif ini merangkumi:

 • Manifestasi gangguan sistem kardiovaskular yang menyebabkan serangan jantung atau strok.
 • Setelah melepasi tonggak 60 tahun, semakin kerap pesakit melihat kehilangan penglihatan sepenuhnya pada diabetes mellitus, yang berlaku akibat retinopati diabetes.
 • Penggunaan ubat yang berterusan menyebabkan fungsi buah pinggang terjejas. Itulah sebabnya, semasa diabetes, kegagalan ginjal termal dalam bentuk kronik sering ditunjukkan..

Penyakit ini juga mempunyai kesan negatif terhadap fungsi sistem saraf. Dalam kebanyakan kes, pesakit mempunyai neuropati diabetes, saluran dan arteri badan yang terjejas. Di samping itu, neuropati menyebabkan kehilangan kepekaan pada bahagian bawah kaki. Salah satu manifestasi terburuknya mungkin kaki diabetes dan gangren berikutnya, yang memerlukan amputasi kaki bawah.

Penyebaran diabetes mengikut negara

Prevalensi diabetes di dunia, rata-rata, adalah 1-8.6%, kejadian pada kanak-kanak dan remaja adalah kira-kira 0.1-0.3%. Memandangkan bentuk yang tidak didiagnosis, jumlah ini mungkin mencapai 6% di beberapa negara. Pada tahun 2002, kira-kira 120 juta orang menderita diabetes di dunia. Menurut kajian statistik, setiap 10-15 tahun jumlah penderita diabetes berlipat ganda, jadi diabetes mellitus menjadi masalah perubatan dan sosial. Perlu diperhatikan heterogenitas kejadian diabetes mellitus, bergantung pada bangsa. Diabetes jenis 2 paling biasa di kalangan orang Mongoloid; sebagai contoh, di UK, di kalangan orang-orang dari bangsa Mongoloid yang berusia lebih dari 40 tahun, 20% menderita diabetes jenis 2, orang-orang dari golongan kulit hitam berada di tempat kedua, di antara orang yang berumur lebih dari 40 tahun, peratusan pesakit diabetes adalah 17%.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), bersama-sama dengan Persekutuan Diabetes Antarabangsa, mengumpulkan statistik mengenai kejadian diabetes di semua negara. Statistik di bawah merangkumi semua kes diabetes mellitus pada orang berusia 20 hingga 79 tahun. Bilangan orang yang menghidap diabetes mengikut negara diberikan sebagai peratusan dari jumlah penduduk negara ini. Bank Dunia juga mengambil bahagian dalam pengumpulan data, yang memaparkan data ini dalam laporan prevalensi Diabetes Bank Dunia (% penduduk berumur 20 hingga 79 tahun). Versi jawapan terkini mengenai penyebaran diabetes di dunia merangkumi hasil 2017.

Diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 dipanggil bergantung kepada insulin. Penyakit sistem endokrin manusia dan banyak mamalia ini dikaitkan dengan kekurangan atau ketiadaan lengkap dalam tubuh hormon insulin, yang bertanggungjawab untuk pengangkutan glukosa melalui membran sel.

Tidak seperti diabetes jenis 1, yang penuh dengan kursus akut (labil), diabetes jenis 2 tidak berkaitan langsung dengan sintesis insulin dan mempunyai perkembangan yang lebih tenang, walaupun tidak kurang berbahaya dari segi akibat jangka panjang.

Kehidupan manis pahit

Gula adalah bahan bakar untuk semua sel tubuh - saraf, lemak, otot, kulit. Tetapi agar molekul glukosa memasuki sel, mereka memerlukan kunci insulin. Sekiranya tidak ada kunci atau ia dihasilkan dalam jumlah yang tidak mencukupi, glukosa mula terkumpul secara tidak terkawal dalam aliran darah. "Kehidupan manis" seperti itu sama sekali tidak manis. Gula berlebihan merosakkan dinding saluran darah, mikroangioma timbul - kerosakan pada saluran darah ginjal, yang mengambil tugas utama untuk menghilangkan gula berlebihan, dan makroangioma - kerosakan pada saluran utama yang besar, penyebab strok di masa depan dan serangan jantung, serta "kaki diabetes" dan retinopati diabetes, yang menyebabkan kehilangan penglihatan yang tidak dapat dipulihkan.

Diabetes jenis 1

Seorang pesakit kencing manis selalu dahaga, buang air kecil menjadi lebih kerap dengannya. Nama "diabetes" dari Yunani kuno dapat diterjemahkan sebagai "siphon" - tidak sepenuhnya memahami sifat penyakit ini, doktor kuno memahami intinya - tubuh mula mengosongkan air melalui dirinya sendiri.

Ginjal, berusaha membersihkan darah dari glukosa berlebihan, bekerja dengan tekanan yang paling tinggi, tetapi minum atau meninggalkan air kencing dalam jumlah besar tidak dapat menghilangkan diabetes. Faktanya ialah sel-sel tubuh, yang tidak mendapat nutrisi yang betul dari luar, mulai "memakan" diri mereka sendiri, mencerna simpanan lemak dan karbohidrat. Gangguan metabolisme karbohidrat membawa kepada keracunan kronik badan oleh produk reput, berat badan menurun. Penipisan yang menyakitkan adalah tanda khas diabetes jenis 1, sementara diabetes jenis 2 yang kronik lambat selalu disertai dengan kegemukan..

Diabetes jenis 1

Sebab dan akibat

Pelakunya kekurangan insulin semula jadi adalah pankreas. Peranan pankreas dalam permulaan diabetes semasa percubaan haiwan disahkan pada tahun 1889 oleh Joseph von Mehring dan Oscar Minkowski. Di kelenjar, ada daerah yang disebut pulau Langerhans yang mengandungi sel beta yang menghasilkan insulin. Nama ini sendiri berasal dari perkataan Latin insula - "pulau". Ia diciptakan pada tahun 1910 oleh saintis Inggeris Sir Edward Sharpay-Schaefer, yang menghubungkan aktiviti endokrin kelenjar dan gangguan metabolik.

Pada pesakit diabetes, akibat kecenderungan genetik, kecederaan atau penyakit pankreas dan kerosakan fungsi autoimun, sel beta menghasilkan insulin yang kurang daripada biasa atau sama sekali tidak menghasilkannya. Akibatnya, gejala khas diabetes mellitus tipe 1 muncul dengan cepat:

 • kelemahan otot dan keletihan;
 • kehausan dan kelaparan yang berterusan, yang tidak dapat memenuhi peningkatan pemakanan atau minum berat;
 • kerap membuang air kecil, lebih teruk pada waktu malam. Jumlah cecair yang dikeluarkan melebihi jumlah bendalir yang dimakan, dehidrasi dan kekurangan ion kalium berkembang;
 • penurunan berat badan secara tiba-tiba;
 • bau aseton, yang berasal dari mulut, dari kulit, peluh dan air kencing. Dia mengatakan bahawa tubuh berada dalam proses yang sangat berbahaya yang berkaitan dengan pengumpulan badan keton toksik dalam darah.

Berbeza dengan jangka panjang diabetes jenis 2, yang tidak berkaitan langsung dengan pengeluaran insulin, diabetes yang bergantung kepada insulin adalah akut dan penuh dengan akibat maut sekiranya tiada rawatan perubatan.

Tahap gula dalam darah meningkat secara mendadak. Dengan norma 5.5-6 mmol / liter, dapat mencapai 20-25 mmol / liter. Ini membawa kepada komplikasi yang teruk seperti ketoasidosis dan koma diabetes. Produk metabolisme protein dan lemak mempengaruhi semua tisu dan organ, terutamanya sistem saraf, hati dan ginjal. Kulit menderita - mengering, mengelupas, lelasan sedikit menyebabkan pembentukan bisul yang tidak menyembuhkan. Terdapat risiko menghidap sepsis diabetes. Sistem kekebalan tubuh yang lemah tidak dapat mengatasi jangkitan yang tidak berbahaya. Lesi dinding pembuluh mata menyebabkan kebutaan.

Sejarah dan statistik diabetes jenis 1

Dari segi sejarah, diabetes jenis 1 boleh dianggap yang utama, ia didiagnosis pada pesakit dengan doktor kuno dan abad pertengahan. Gambaran pertama penyakit yang serupa dengan diabetes mellitus jenis 1 terdapat pada papirus Mesir kuno yang berasal dari abad ke-15 SM.

Hiperglikemia ditentukan tanpa rasa jijik... terhadap rasa kencing. Diagnosis serupa pada doktor Timur kuno. Diterjemahkan dari bahasa Cina kuno, diabetes jenis 1 adalah "penyakit kencing manis." Tetapi doktor India kuno yang terpilih itu didiagnosis dengan melihat sama ada semut menyukai air kencing pesakit. Nama Latin untuk diabetes mellitus - "madu diabetes" (diabetes mellītus) muncul dalam literatur agak lewat - pada pertengahan abad XVIII.

Pada zaman dahulu, jangka hayat rata-rata tidak melebihi 30 tahun, dan orang hanya tidak bertahan sehingga usia diabetes jenis 2 biasanya berkembang. Dan walaupun mereka selamat, maka dengan latar belakang wabak dan perang berterusan, tidak ada yang memperhatikan "malaise yang mudah".

Diabetes jenis 1 kadang-kadang masih disebut diabetes remaja. Ini tidak sepenuhnya benar, adalah mungkin untuk jatuh sakit dengan hiperglikemia yang bergantung pada insulin pada usia berapa pun, walaupun dalam kebanyakan kes proses patologi berkembang sama pada 25-30 tahun pertama kehidupan pesakit. Diabetes kanak-kanak sangat berbahaya: bayi mengalami penderitaan fizikal, penyakit ini sering mempengaruhi perkembangan keseluruhannya, dan pasti menyebabkan banyak masalah yang berkaitan dengan keperluan untuk mematuhi diet dan aktiviti fizikal, serta suntikan insulin secara berkala.

Para saintis mempunyai bukti bahawa tekanan kekal masyarakat pasca industri dapat menyebabkan perubahan dalam sistem endokrin, termasuk kematian sel beta pankreas yang tidak dapat dijelaskan. Terdapat juga statistik mengenai kejadian diabetes jenis 1 di kalangan wakil dari pelbagai negara, dan juga di kalangan lelaki dan wanita.

Pesakit diabetes jenis 1 10 kali lebih perlahan daripada pesakit diabetes jenis 2.

Diabetes jenis 1

Perlumbaan yang paling rentan ternyata adalah Mongoloid, diikuti oleh penduduk planet berkulit gelap, yang kemudian sudah putih. Paling utama dalam peratusan pesakit yang didaftarkan di Hong Kong, paling tidak semuanya - di Chile. Wanita dan wanita muda lebih cenderung menghidap diabetes jenis 1 daripada lelaki dan lelaki, walaupun sebaliknya berlaku untuk jenis 2 - lelaki lebih cenderung jatuh sakit.

Sekarang di dunia ada kecenderungan penyebaran diabetes dari negara maju ke negara berkembang. Dari segi kuantitatif, terdapat lebih sedikit pesakit diabetes jenis 1 daripada mereka yang menghidap diabetes jenis 2. Tetapi kejayaan terapi penggantian memberikan hasil yang paradoks - dengan hiperglikemia yang bergantung kepada insulin yang jauh lebih berbahaya, jangka hayat pesakit dengannya lebih tinggi hari ini daripada mereka yang sakit dengan jenis kedua dan menganggap penyakit mereka tidak menyenangkan, tetapi tidak membawa maut.

Bolehkah diabetes jenis 1 disembuhkan??

Sehingga awal tahun 1920-an, diabetes jenis 1 tidak dapat diubati. Pesakit meninggal kerana koma diabetes dan komplikasi berjangkit pada masa kanak-kanak atau orang dewasa muda..

Percubaan untuk mencari ubat mujarab untuk penyakit yang teruk bermula sebaik sahaja von Mehring dan Minkowski menemui punca penyakit ini, dan Shar Pei-Schäfer mengasingkan insulin. Pada tahun 1921, saintis Kanada Frederick Bunting, Charles Best dan John MacLeod dalam eksperimen pada anjing mendapati bahawa pengenalan ke dalam tubuh haiwan dengan pankreas yang dikeluarkan dari tisu pulau kecil Langerhans anjing yang sihat untuk sementara menghilangkan gejala diabetes. Para saintis telah mengasingkan insulin lembu untuk merawat manusia. Pada tahun 1922, mereka melakukan eksperimen klinikal pertama mereka, yang berpuncak pada kejayaan yang mempesona. Pesakit yang berada dalam keadaan koma dan didapati putus asa setelah suntikan insulin sedar dan kembali hidup. Untuk penemuan ini pada tahun 1923, Bunting dan Macleod menerima Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan. Hari lahir Bunting pada 14 November kemudian diumumkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia sebagai Hari Diabetes Sedunia..

Rawatan diabetes hari ini

Selama seratus tahun, rawatan diabetes jenis 1 tidak berubah secara asasnya. Ia masih berdasarkan suntikan insulin subkutan dan intramuskular ke dalam badan, dos dan kekerapan suntikan ditentukan dengan pemantauan gula darah secara berkala dan terikat dengan jadual makan dan latihan.

Diabetes jenis 1

Tujuan suntikan adalah untuk mengimbangi puncak gula darah yang berlaku sejurus selepas makan.

Untuk memudahkan masuknya insulin ke dalam tubuh pesakit, selain jarum suntik konvensional, pen jarum suntik khas digunakan yang tidak memerlukan pengenalan jarum dan mengosongkan jarum suntik secara manual - semuanya dilakukan dengan menekan butang.

Untuk pengedaran dos insulin yang optimum sepanjang hari, pam insulin digunakan - alat dengan kawalan manual atau elektronik terpasang pada badan, mampu memberi dos ubat secara automatik bergantung pada bacaan glukometer yang dimasukkan ke dalam pam dan sensasi subjektif pesakit.

Pam insulin yang boleh dipakai untuk diabetes jenis 1.

Pam membantu dalam situasi yang tidak biasa, apabila peningkatan atau penurunan dosis standard insulin diperlukan:

 • selepas aktiviti fizikal atau sukan, apabila dos perlu dikurangkan;
 • semasa bergerak tidak lama (contohnya, semasa perjalanan jauh di dalam kereta), apabila dos perlu ditingkatkan;
 • semasa sakit, tekanan psikologi, haid pada wanita, apabila dos basal memerlukan peningkatan berulang.

Pam moden dengan kawalan elektronik dengan mudah disesuaikan dengan semua mod dan membolehkan pesakit menjalani kehidupan penuh tanpa memikirkan penyakit.

Bagi orang yang menderita fobia dan tidak dapat menyuntik sendiri, alat penyedut dan tablet insulin telah dikembangkan yang larut di bawah lidah. Betul, keberkesanannya jauh lebih rendah berbanding suntikan atau pam insulin.

Insulin telah lama disintesis secara buatan tanpa membahayakan haiwan..

Pemakanan dan gaya hidup untuk diabetes jenis 1

Walaupun terapi insulin kompensasi tetap menjadi faktor penentu dalam rawatan diabetes jenis 1, tidak ada yang mengabaikan keperluan untuk mematuhi gaya hidup sihat, dan terutama pemakanan. Orang dengan kebergantungan insulin dengan serta-merta mempunyai reaksi terhadap makanan dengan kandungan gula yang tinggi, dan tidak ada guncangan dengan penyakit endokrin yang serius dan tidak berguna untuk tubuh. Mengetahui apa yang anda boleh dan tidak boleh makan sangat penting jika diabetes dikaitkan dengan lesi organik pankreas, seperti pankreatitis. Pemakanan yang betul dalam kes ini bukan sahaja dapat membantu mengekalkan kandungan gula yang normal, tetapi juga dapat mencegah komplikasi dari saluran gastrointestinal.

Tujuh prinsip pemakanan untuk diabetes jenis 1

Seorang pesakit diabetes jenis 1 harus diingat: penyakit ini bukan hukuman, tetapi hanya kesempatan untuk menjalani gaya hidup yang istimewa, apalagi, cukup sihat. Anda perlu mematuhi tujuh peraturan asas:

 1. Anda perlu makan dengan kerap, sekurang-kurangnya 4 kali sehari (atau lebih baik, lebih kerap).
 2. Nilai tenaga hidangan diagihkan secara merata sepanjang hari..
 3. Makanan sesuai dengan diet No. 9, tetapi dengan pelbagai kemungkinan terbaik..
 4. Jadual kalori produk harus sentiasa kelihatan, ia mesti diperiksa dengannya, merancang untuk memakan produk tertentu
 5. Sehari anda harus minum tidak lebih dari 1.2-1.5 liter cecair (bergantung pada berat badan), termasuk sup.
 6. Sekurang-kurangnya empat kali sehari, tahap gula dalam darah mesti dipantau. Pengukuran pertama dilakukan pada perut kosong, selebihnya - selepas makan. Masalah pemantauan glukosa diselesaikan secara optimum dengan pam insulin dengan glukometer elektronik yang disambungkan secara wayarles ke komputer atau telefon pintar atau dengan mikropemproses bersepadu.
 7. Sebagai ganti gula, anda perlu menggunakan pengganti gula, tetapi pastikan anda membawa gula-gula sekiranya berlaku penurunan glukosa darah yang mendadak.

Hipoglikemia adalah komplikasi yang luar biasa dengan perkembangan koma diabetes, dan juga peningkatan kadar gula yang tajam. Ia berlaku dengan peningkatan tajam dalam penggunaan glukosa - dalam keadaan tertekan, aktiviti fizikal yang ketara, jika pesakit melakukan suntikan insulin, tetapi tidak makan.

Apa yang boleh dan tidak boleh dimakan dengan diabetes jenis 1

Larangan itu ketat, tetapi tidak mutlak, terdapat norma yang boleh diterima untuk penggunaan hampir semua makanan "dilarang".

Jadi, apa yang mustahil (atau hampir mustahil) untuk dimakan dengan diabetes jenis 1:

 • sayur-sayuran kaya karbohidrat - kentang, kacang, bit, wortel, kacang hijau, kemasinan dan pemeliharaan. Jumlah maksimum ialah 100 g setiap orang dewasa;
 • gula-gula dan pastri - coklat, gula-gula, ais krim, jem, madu, biskut, kek, produk tepung dari adunan ragi;
 • minuman berkarbonat;
 • buah-buahan manis, buah beri dan jus buah dan beri. Ini termasuk pisang, mangga, anggur, buah ara, kurma, kismis;
 • daging dan ikan berlemak, goreng dan salai.

Pesakit kencing manis tidak digalakkan makan banyak garam, menyalahgunakan rempah dan rempah, minum teh dan kopi yang kuat. Di bawah larangan itu, semua minuman beralkohol, kerana ia berkalori tinggi, merangsang selera makan, mengandung air dan sebagai tambahan untuk menghalang pankreas, yang sudah semestinya tidak mudah.

Mengikuti diet untuk diabetes jenis 1 tidak bermaksud penolakan sepenuhnya dari kesenangan gastronomi. Berikut adalah senarai makanan diabetes yang boleh dimakan:

 • roti dan roti tidak beragi dari tepung rai - hingga 200 g sehari;
 • produk tenusu dengan kandungan lemak rendah - terutamanya kefir, keju kotej dan kaserol daripadanya. Krim masam dan krim - tidak berminyak dan tidak lebih daripada 1 kali seminggu;
 • kursus pertama - sup sayur-sayuran, borscht pada daging tanpa lemak, sup cendawan, okroshka, telinga;
 • bijirin dari bijirin di atas air. Sebarang bijirin keras dibenarkan - soba, beras, millet, gandum, jagung. Bubur adalah alternatif untuk norma roti, jika ada bubur, maka tanpa roti. Pada masa pra-insulin, doktor menetapkan oatmeal kepada pesakit diabetes, percaya bahawa ia membantu melawan penyakit ini;
 • daging tanpa lemak, lebih disukai ayam tanpa kulit, dikukus, direbus atau direbus;
 • keju tanpa garam dan rendah lemak;
 • ikan putih laut direbus atau dibakar dalam kerajang;
 • telur dan telur dadar pada kadar tidak lebih daripada 2 telur 2 kali seminggu;
 • sayur-sayuran rendah karbohidrat - kubis dan kembang kol, tomato, timun, terung, zucchini, labu, labu, bawang, daun bawang, bawang putih, pelbagai sayuran;
 • buah-buahan tanpa gula dalam jumlah terhad - pir, epal hijau, kiwi, sitrus.

Di semua bandar besar dan di banyak pusat daerah, kedai khusus yang menjual makanan diabetes telah beroperasi sejak sekian lama. Nasihat pakar dan beratus-ratus resipi buatan sendiri boleh didapati dalam talian. Mengikuti diet yang sihat dan mengawal gula darah, anda dapat menjalani kehidupan yang penuh, bekerja, melakukan hobi, sukan dan kreativiti, mempunyai keluarga dan anak-anak.

Pesakit kencing manis yang dikenali

Puluhan selebriti abad ke-20 dan awal abad kita menderita diabetes jenis 1 dan berjaya melawannya. Sebilangan besar dari mereka sekarang berada di usia lanjut, tetapi tetap aktif dan ceria..

Edgar Alan Poe dan Thomas Edison dapat menjalani kehidupan kreatif yang hebat bahkan sebelum penemuan terapi insulin.

Berikut adalah beberapa pesakit diabetes jenis 1 yang terkenal:

Sylvester Stallone Mikhail Boyarsky James Bond Girl Model Holly Berry dan pelakon filem Sharon Stone

Di Rusia, jumlah pesakit diabetes meningkat 23 peratus

Sejak lima tahun kebelakangan ini, jumlah penghidap diabetes telah meningkat sebanyak 23 peratus di Rusia. Ini ditunjukkan oleh data Kementerian Kesihatan, laporan RT.

Pada tahun 2013, jumlah pesakit adalah 3.9 juta orang dengan diabetes, dan pada tahun 2019 terdapat 4.8 juta orang..

Tahun lalu, wilayah Pskov menjadi wilayah dengan kejadian diabetes tertinggi, di mana 4.8 ribu kes penyakit ini adalah per 100 ribu orang..

Juga, kadar kejadian yang tinggi dicatat di wilayah Tula dan Ivanovo, di Karelia dan wilayah Oryol.

Paling kurang dari semua kes tinggal di Dagestan - 1,1 ribu kes.

Ahli endokrinologi, MD Anna Goncharova percaya bahawa peningkatan kes diabetes terutama berkaitan dengan perubahan gaya hidup orang Rusia.

"Diabetes mellitus adalah penyakit heterogen yang mempunyai beberapa sebab yang berbeza, manifestasi yang umum adalah peningkatan glukosa darah. Dan jumlah kes terbesar adalah diabetes mellitus, yang berlaku dengan latar belakang berat badan berlebihan, ketahanan insulin dan lebih banyak dikaitkan dengan gambar kita. hidup, "tambah Goncharova.

Diabetes mellitus di dunia - statistik

Statistik diabetes adalah menyedihkan, kerana jumlah kes diabetes semakin meningkat. Trend ini dapat dilihat terutamanya di negara-negara membangun dan negara-negara dengan ekonomi dalam peralihan. Pakar memberi amaran bahawa penyakit ini mungkin merupakan masalah perubatan terbesar abad ke-21.

Statistik diabetes yang membimbangkan

Statistik diabetes amat membimbangkan. Seseorang mati akibat diabetes setiap lapan saat. Fenomena ini menarik perhatian orang ramai. Berpakaian dengan pakaian penuai yang mematikan, demonstran itu muncul di hadapan ibu pejabat PBB di New York, dengan berirama melambaikan sabit plastik putih. Dengan cara grafik, “pelakon” tanpa nama itu menekankan perlunya perbincangan mengenai agenda sidang kemuncak PBB pada 19 September 2011. Topiknya ialah ancaman global penyakit metabolik diabetes. Tidak pernah sebelumnya PBB mengakui ancaman sedemikian terhadap kesihatan penduduk dunia dari penyakit tidak berjangkit yang menyebabkan berlakunya pertemuan di peringkat tertinggi..

Terlalu banyak orang di seluruh dunia memandang rendah risiko diabetes. Sebagai "Epidemi Abad ke-21," menurut International Diabetics (MFD), penyakit metabolik merangkumi dunia dengan kecepatan yang menakjubkan. 366 juta orang di seluruh dunia kini menghidap diabetes, sepuluh kali lebih banyak daripada 25 tahun yang lalu.

Penambahbaikan tidak diperhatikan, malah sebaliknya. Pakar MFD takut bahawa jumlah penghidap diabetes akan mencapai lebih dari setengah bilion pada tahun 2030.

Statistik diabetes yang mengancam di negara-negara membangun

Keadaan terburuk adalah di negara membangun dan industri baru. 80 peratus daripada semua pesakit diabetes tinggal di sana sekarang. Di Timur Tengah, India dan Afrika, kejadian hampir dua kali ganda menjelang 2030, MFD meramalkan, kejadian itu akan meningkat dengan mendadak di Amerika Latin, Caribbean dan Asia Selatan dan Tengah. Di wilayah-wilayah ini, peningkatan lebih dari dua pertiga diharapkan. "Wabak ini tidak terkawal," keluh Jean-Claude Mbanya, presiden Persekutuan Diabetes Antarabangsa. "Kami semakin kehilangan perjuangan melawan penyebaran diabetes," katanya..

Diabetes kini merupakan penyakit kronik yang paling mahal.

Selain penderitaan pesakit dan keluarganya, penyakit ini menyebabkan kos yang besar untuk sistem penjagaan kesihatan. "Diabetes pada masa ini adalah penyakit kronik yang paling mahal kerana ia semakin kerap menyerang orang muda," kata doktor Dresden, Peter Schwartz, profesor pencegahan dan rawatan diabetes pertama di Eropah. Forum Ekonomi Dunia malah menganggap diabetes "lebih berbahaya daripada krisis kewangan." Kos untuk merawat diabetes di AS sahaja akan meningkat tiga kali ganda dalam beberapa dekad akan datang. Di banyak negara berpendapatan rendah dan sederhana, kos rawatan akan mengatasi sistem kesihatan yang sudah rapuh, serta anggaran diabetes. Di kebanyakan ekonomi pasaran baru muncul, seperti benua Afrika, banyak pesakit terpaksa menanggung sebahagian besar kos insulin dan jalur ujian sendiri. Di negara-negara yang sangat miskin, seperti Republik Kongo, keluarga bahkan membayar rawatan mereka sepenuhnya, atau bergantung pada penaja, kerana sering memerlukan lebih dari separuh pendapatan bulanan rata-rata untuk membeli ampul insulin.

Penyebab diabetes mengikut statistik

Oleh kerana penyebaran cepat kes diabetes, dua jenis gangguan metabolik harus dibezakan. Jenis pertama, iaitu tiga hingga lima peratus setiap tahun, diabetes jenis 1 menyebar lebih cepat daripada yang dijangkakan. Apabila pakar membincangkan mengenai wabak diabetes yang meletup, ini merujuk kepada diabetes jenis 2. Kira-kira 95 peratus daripada semua pesakit diabetes menghidap penyakit jenis ini. Penyebab penyakit ini dianggap sebagai faktor genetik, tetapi di atas semua, gaya hidup.

Diabetes jenis 2 lebih kerap berlaku kerana berat badan berlebihan dan gaya hidup yang tidak sihat. Dengan kenaikan berat badan empat kilogram, orang yang berlebihan berat badan menggandakan risiko menghidap diabetes.

Lebih daripada 1.5 bilion orang dewasa dan sekitar 700 juta kanak-kanak di seluruh dunia mempunyai berat badan berlebihan, menurut kajian University of Melbourne. Makanan ringan yang digabungkan dengan kurang bersenam adalah campuran yang sangat berbahaya. "Gaya hidup westernisasi" ini, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), adalah sumber utama diabetes.

Statistik diabetes di China

Tidak ada negara lain yang menderita diabetes sebanyak di China. Kerajaan tengah adalah pusat wabak. Dengan 92 juta pesakit kencing manis, China mendahului kedudukan MFD global. Lebih dari satu generasi, gaya hidup di sini telah berubah secara radikal. Banyak orang Cina berpindah dari kampung ke bandar, di mana mereka menjalani gaya hidup yang tidak bergerak. Di samping itu, makanan segera mengumpulkan hidangan sayur-sayuran buatan sendiri. "Banyak kanak-kanak Cina ketika ini mempunyai berat badan berlebihan," kata ahli ekonomi kesihatan Franz Benstetter syarikat insurans Munich terbesar di dunia. Kebijakan satu-satu yang disebut oleh Beijing telah mendorong perkembangan anak-anak yang manja, lebih kondusif untuk risiko kesihatan daripada datuk dan nenek mereka. Obesiti, sebagai masalah sosial di China dan Pasifik Barat, mungkin mengejutkan pada pandangan pertama, kerana orang Asia sebenarnya dianggap pendek dan kurus. Walau bagaimanapun, peningkatan penggunaan produk tenusu dan daging dapat menyumbang kepada pengumpulan lemak haiwan. "Lemak ini sangat mengganggu metabolisme dan penyerapan insulin," jelas biomedican Leslie Russell dari University of Sydney..

Diabetes dan Afrika - Statistik dan Ramalan

Di Emiriah Arab Bersatu, 60 peratus penduduknya berlebihan berat badan dan mungkin lebih banyak orang menderita diabetes daripada angka rasmi. "Banyak doktor tempatan menyatakan bahawa kadar diabetes 50% sudah lama tertinggal," kata laporan ArabHealth Health Fair. Walaupun dalam masyarakat makmur di negara-negara Teluk yang kaya dengan minyak, banyak yang telah berubah selama beberapa dekad. Sebelum ledakan minyak, hampir tidak ada yang memiliki kereta. Hari ini adalah bergaya untuk mengunjungi kedai makanan segera, tempat untuk pemandu kenderaan. Masakan Arab tradisional selalu berlimpah, berminyak dan manis. Namun, sekarang, orang tidak mempunyai pergerakan yang cukup untuk mengimbangi jumlah kalori yang banyak..

Masalah ini bahkan telah merebak ke seluruh benua Afrika, tetapi sebenarnya ditimbulkan lebih mungkin disebabkan oleh kekurangan zat makanan dan HIV. Walaupun begitu, seperti di kebanyakan negara berkembang di dunia, semakin banyak orang gemuk muncul di bandar-bandar Afrika. Sebilangan besar kes diabetes yang didiagnosis, menurut pakar, sangat tinggi di sini. Selalunya berlaku bahawa tidak ada klinik yang dapat dijangkau dan tidak ada cukup wang untuk rawatan. Bagi banyak orang, diabetes di Afrika sama dengan hukuman mati.

Di semakin banyak negara yang terbelakang, diabetes kini dianggap sebagai penyakit mematikan seperti AIDS, kerana orang tidak mampu mengatasinya..

Pandangan di Eropah - Statistik Diabetes

Walaupun keadaan rawatannya memang jauh lebih baik di Eropah, namun ada jumlah yang mengejutkan untuk diabetes. Portugal dengan 12.7 peratus penduduk berada di kedudukan pertama dalam ranking Eropah (lihat jadual)

Kejadian diabetes di 15 negara Eropah dianggarkan oleh populasi 20 hingga 79 tahun, sebagai peratusan, ditunjukkan dalam jadual.

Statistik kejadian diabetes dalam jadual.

Penyakit Abad ke-21: Diabetes Jenis 1

Diabetes bukan penyakit, tetapi cara hidup

Diabetes jenis 1 adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan, jumlah kesnya tidak lebih dari 10% daripada jumlah kes diabetes. Penyakit ini berkembang akibat kerusakan pankreas, yang mengakibatkan peningkatan glukosa darah. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, diabetes mula berkembang pada usia dini.

"Berapa jangka hayat diabetes jenis 1?" Mungkin tidak setiap pesakit diabetes meninggal dunia, namun jumlah kematian meningkat setiap tahun. Menurut statistik, setakat ini, 200 juta orang menghidap diabetes. Sebilangan besar mereka menderita diabetes jenis 2, dan hanya sebilangan kecil yang menderita diabetes jenis 1..

Statistik

Jangka hayat seseorang dengan diabetes jenis 1 telah meningkat dengan ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini, berkat pengenalan insulin moden. Purata jangka hayat mereka yang jatuh sakit selepas tahun 1965 meningkat 10 tahun daripada mereka yang jatuh sakit pada tahun 1950-an. Angka kematian orang berusia 30 tahun yang jatuh sakit pada tahun 1965 adalah 11%, dan mereka yang jatuh sakit pada tahun 1950 adalah 35%.

Penyebab utama kematian di kalangan kanak-kanak berumur 0-4 tahun adalah koma, komplikasi diabetes. Remaja juga berisiko tinggi. Penyebab kematian adalah pengabaian rawatan, serta hipoglikemia. Pada orang dewasa, penyebab kematian adalah pengambilan alkohol yang berat, dan juga merokok..

Terbukti secara saintifik bahawa mematuhi kawalan glukosa darah yang ketat mencegah perkembangan dan juga memperbaiki komplikasi diabetes jenis 1.

Perlu Tahu Mengenai Diabetes

Diabetes jenis 1 adalah bentuk penyakit yang tidak dapat disembuhkan. Diabetes jenis ini mula berkembang pada usia muda, berbeza dengan jenis 2. Dengan diabetes jenis ini, pada manusia, pemusnahan sel beta di pankreas, yang bertanggungjawab untuk penghasilan insulin, bermula. Pemusnahan sel-sel ini menyebabkan jumlah insulin yang tidak mencukupi dalam darah. Ini membawa kepada masalah dengan penukaran gula menjadi tenaga. Gejala utama diabetes jenis 1:

 • Penurunan berat badan yang teruk;
 • Peningkatan kencing;
 • Rasa lapar yang berterusan;
 • Haus;

Jangka hayat

DM paling kerap berlaku pada kanak-kanak dan remaja. Itulah sebabnya ia juga disebut awet muda. Jangka hayat diabetes jenis 1 agak sukar untuk diramalkan. sifat penyakitnya tidak jelas (bagaimana ia menampakkan diri, bagaimana ia berlanjutan). Semasa mengira jangka hayat purata, beberapa faktor harus dipertimbangkan. Pertama sekali, ini berlaku untuk pesakit diabetes jenis 1..

Sebilangan besar pakar percaya bahawa banyak bergantung bukan hanya pada usia pesakit, tetapi juga pada mod apa yang diperhatikannya. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa diabetes jenis 1 secara signifikan mengurangkan jangka hayat manusia, tidak seperti diabetes jenis 2.

Menurut statistik, kira-kira separuh pesakit diabetes jenis 1 mati setelah 40 tahun. Pada masa yang sama, mereka mengalami kegagalan buah pinggang dan jantung kronik. Selain itu, beberapa tahun setelah bermulanya penyakit ini, orang mengalami komplikasi yang tidak hanya boleh menyebabkan strok, tetapi juga pada perkembangan gangren. Terdapat juga sejumlah komplikasi yang boleh menyebabkan kematian - tidak aneh kepada 2 spesies.

Hidup dengan diabetes jenis 1

Perkara utama yang perlu diingat semasa membaca diagnosis adalah tidak panik atau tertekan. SD bukan ayat. Keadaan panik atau kemurungan membawa kepada perkembangan komplikasi yang cepat.

Sekiranya anda mematuhi semua peraturan, anda boleh menjalani kehidupan yang panjang dan bahagia bagi orang yang sihat. Langkah-langkah ini adalah yang paling tepat sejak itu mereka membantu memastikan kehidupan yang normal bagi pesakit. Terdapat banyak kes ketika seseorang tinggal dengan SD-1 selama lebih dari belasan tahun.

Sehingga kini, lebih daripada satu orang tinggal di bumi yang berjaya melawan penyakit ini. Menurut laporan media, terdapat diabetes di dunia yang baru-baru ini menyambut ulang tahunnya yang ke-90. Dia didiagnosis menghidap diabetes jenis 1 pada usia 5 tahun. Sejak itu, dia mula mengawasi tahap glukosa dalam badan dengan teliti dan terus menjalani semua prosedur yang diperlukan.

Fakta

Menurut statistik, kira-kira 60% pesakit melepasi peringkat prediabetes ke tahap diabetes mellitus klinikal.

Diabetes jenis 1. Faktor apa yang meningkatkan risiko penyakit ini?

 • satu kilogram berat badan berlebihan meningkatkan risiko penyakit sebanyak 5%;
 • Risiko menghidap diabetes jenis 2 meningkat hampir 3 kali ganda jika protein haiwan terdapat dalam diet harian;
 • Dengan penggunaan kentang yang berterusan, risiko diabetes adalah 22%;
 • Bilangan pesakit diabetes adalah 3 kali ganda daripada statistik rasmi mengatakan;
 • Di Persekutuan Rusia, jumlah pesakit diabetes adalah 9 juta, dan prevalensi penyakit ini adalah 5,7%;
 • Menurut saintis, menjelang 2030 jumlah kes akan mencapai 500 juta orang;
 • Diabetes adalah penyakit keempat yang menyebabkan kematian;
 • Kira-kira 70% pesakit tinggal di negara yang berkembang pesat;
 • Sebilangan besar orang sakit tinggal di India - jumlah ini hampir 41 juta orang;
 • Menurut ramalan, menjelang tahun 2025 jumlah pesakit yang paling banyak akan menjadi antara penduduk yang bekerja..

Mana-mana orang yang menderita diabetes akan mengatakan bahawa dalam banyak aspek jangka hayat purata bergantung pada orang yang sakit sendiri. Lebih tepat lagi, dari tempoh berapa dia mahu hidup. Selain itu, persekitaran pesakit juga penting. Lagipun, dia memerlukan sokongan berterusan dari orang tersayang dan saudara-mara.

Diabetes mellitus: statistik penyakit

Diabetes mellitus (DM) adalah keadaan "hiperglikemia kronik." Punca sebenar diabetes masih belum diketahui. Penyakit ini boleh muncul dengan adanya kecacatan genetik yang mengganggu fungsi normal sel atau mempengaruhi insulin secara tidak normal. Penyebab diabetes juga merangkumi lesi pankreas kronik yang teruk, hiperfungsi kelenjar endokrin tertentu (hipofisis, kelenjar adrenal, kelenjar tiroid), tindakan faktor beracun atau berjangkit. Diabetes jangka panjang diakui sebagai faktor risiko utama untuk pembentukan penyakit kardiovaskular (SS).

Oleh kerana sering terdapat manifestasi klinikal komplikasi arteri, jantung, otak atau periferal yang berlaku terhadap latar belakang kawalan glisemik yang buruk, diabetes dianggap sebagai penyakit vaskular sebenar.

Statistik diabetes

Di Perancis, jumlah pesakit diabetes adalah sekitar 2.7 juta, di mana 90% adalah pesakit diabetes jenis 2. Kira-kira 300 000-500 000 orang (10-15%) pesakit diabetes juga tidak mengesyaki kehadiran penyakit ini. Lebih-lebih lagi, kegemukan perut berlaku pada hampir 10 juta orang, yang merupakan prasyarat untuk pengembangan T2DM. Komplikasi SS dikesan 2.4 kali lebih banyak pada orang yang menghidap diabetes. Mereka menentukan prognosis diabetes dan menyumbang kepada penurunan jangka hayat pesakit sebanyak 8 tahun bagi orang yang berumur 55-64 tahun dan sebanyak 4 tahun untuk kumpulan usia yang lebih tua.

Dalam kira-kira 65-80% kes, penyebab kematian pesakit diabetes adalah komplikasi kardiovaskular, khususnya infark miokard (MI), strok. Selepas revaskularisasi miokardium, kejadian jantung paling kerap berlaku pada pesakit diabetes. Kemungkinan bertahan selama 9 tahun setelah campur tangan koronari plastik pada kapal adalah 68% untuk pesakit kencing manis dan 83.5% untuk orang biasa; kerana stenosis sekunder dan ateromatosis agresif, pesakit diabetes mengalami infark miokard berulang. Bahagian pesakit diabetes di jabatan kardiologi terus meningkat dan merangkumi lebih daripada 33% daripada semua pesakit. Oleh itu, diabetes diakui sebagai faktor risiko terpisah yang penting untuk pembentukan penyakit SS..

Statistik diabetes untuk tahun 2016 (WHO)

Pada bulan April 2016, Pertubuhan Kesihatan Sedunia menerbitkan laporan diabetes global di laman webnya. Statistik diabetes berikut disenaraikan di sana:

 • pada tahun 1980, sekitar 108 juta menderita diabetes di seluruh dunia;
 • pada tahun 2014, angka ini meningkat kepada 422 juta;
 • kejadian diabetes (global mengikut umur) di kalangan orang dewasa hampir dua kali ganda, meningkat dari 4.7% kepada 8.5%;
 • pada tahun 2012, 3.7 juta orang mati akibat diabetes (43% daripadanya berusia di bawah 70 tahun);
 • bahagian kematian lebih tinggi di negara berpendapatan rendah dan sederhana;
 • diabetes akan menjadi penyebab kematian ketujuh menjelang 2030.

Tidak ada statistik global mengenai kejadian diabetes jenis 1 dan jenis 2, kerana diabetes jenis 2 sebelumnya hanya mempengaruhi orang dewasa, dan sekarang kanak-kanak dapat mengidapnya.

Statistik diabetes yang menakutkan

Diabetes mellitus adalah masalah perubatan dan sosial yang serius yang semakin mendapat perhatian setiap tahun. Kerana kelazimannya, penyakit ini dianggap sebagai wabak tidak berjangkit. Terdapat juga kecenderungan untuk meningkatkan jumlah pesakit dengan gangguan ini yang berkaitan dengan kerja pankreas.

Untuk tahun 2020, menurut WHO, penyakit ini menyerang sekitar 246 juta orang di seluruh dunia. Menurut ramalan, jumlah ini hampir dua kali ganda.

Kepentingan sosial masalah ini ditingkatkan oleh fakta bahawa penyakit ini membawa kepada kecacatan dan kematian pramatang akibat perubahan yang tidak dapat dipulihkan yang muncul dalam sistem peredaran darah. Seberapa serius prevalensi diabetes pada populasi global??

Diabetes secara ringkas

Buat masa ini, punca sebenar penyakit ini tidak diketahui. Ia boleh muncul apabila terdapat kecacatan yang mengganggu fungsi normal struktur selular. Sebab-sebab yang menimbulkan kemunculan penyakit ini boleh dikaitkan dengan: lesi pankreas yang teruk dan berbahaya yang bersifat kronik, hiperfungsi beberapa kelenjar endokrin (hipofisis, kelenjar adrenal, kelenjar tiroid), kesan bahan toksik dan jangkitan.

Sejak sekian lama, diabetes telah diakui sebagai faktor risiko utama munculnya penyakit sistem kardiovaskular..

Oleh kerana manifestasi ciri berterusan dari komplikasi vaskular, jantung, otak atau periferal yang timbul dari latar belakang kawalan hipoglikemik maju, diabetes dianggap sebagai penyakit vaskular sebenar.

Diabetes sering membawa kepada penyakit sistem kardiovaskular

Statistik Dunia yang Mengecewakan

Di negara-negara Eropah, terdapat kira-kira 250 juta orang yang menghidap diabetes. Lebih-lebih lagi, jumlah yang mengagumkan bahkan tidak mengesyaki adanya penyakit itu sendiri.

Sebagai contoh, di Perancis, obesiti berlaku pada kira-kira 10 juta orang, yang merupakan prasyarat untuk perkembangan diabetes jenis 2. Penyakit ini menimbulkan kemunculan komplikasi yang tidak diingini yang hanya memperburuk keadaan..

Statistik Penyakit Dunia:

 • kumpulan umur. Kajian yang dilakukan oleh saintis menunjukkan bahawa prevalensi diabetes yang sebenarnya jauh lebih tinggi daripada direkodkan sebanyak 3.3 kali untuk pesakit berusia 29-38 tahun, 4.3 kali untuk usia 41-48 tahun, 2.3 kali untuk 50 -58 tahun dan 2.7 kali untuk 60-70 tahun;
 • lantai. Kerana ciri fisiologi, wanita menderita diabetes lebih kerap daripada lelaki. Jenis penyakit pertama muncul pada orang yang berumur di bawah 30 tahun. Selalunya, wanita yang menderita lebih kerap. Tetapi diabetes jenis 2 hampir selalu didiagnosis pada mereka yang gemuk. Sebagai peraturan, mereka sakit bagi orang yang berumur lebih dari 44 tahun;
 • kadar kejadian. Sekiranya kita mempertimbangkan statistik di wilayah negara kita, kita dapat menyimpulkan bahawa untuk tempoh dari awal tahun 2000-an dan berakhir pada tahun 2009, kejadian di kalangan penduduk hampir dua kali ganda. Sebagai peraturan, lebih kerap penyakit jenis kedua adalah penyakit. Di seluruh dunia, sekitar 90% daripada semua pesakit diabetes menderita jenis gangguan kedua yang berkaitan dengan fungsi pankreas yang buruk.

Tetapi bahagian diabetes kehamilan meningkat dari 0.04 hingga 0.24%. Ini disebabkan oleh peningkatan jumlah wanita hamil sehubungan dengan kebijakan sosial negara-negara tersebut, yang bertujuan untuk meningkatkan kadar kelahiran, dan pengenalan diagnostik skrining awal diabetes kehamilan.

Sekiranya kita mempertimbangkan statistik penampilan penyakit ini pada kanak-kanak dan remaja, kita dapat menjumpai angka yang mengejutkan: paling sering penyakit ini menyerang kanak-kanak berumur 9 hingga 15 tahun.

Kelaziman Komplikasi Diabetes

Diabetes adalah masalah bukan sahaja di negara kita, tetapi di seluruh dunia. Bilangan pesakit kencing manis meningkat setiap hari. Sekiranya kita melihat statistiknya, kita dapat menyimpulkan bahawa di seluruh dunia, kira-kira 371 juta orang menderita penyakit ini. Dan ini, sebentar, tepat 7.1% daripada populasi seluruh planet ini.

Sebab utama penyebaran gangguan endokrin ini adalah perubahan asas dalam gaya hidup. Menurut saintis, jika keadaan tidak berubah menjadi lebih baik, maka sekitar 2030 jumlah pesakit akan meningkat beberapa kali.

Senarai negara dengan jumlah pesakit diabetes tertinggi termasuk yang berikut:

 • India. Lebih kurang 51 juta kes
 • China - 44 juta;
 • Amerika Syarikat - 27;
 • Persekutuan Rusia - 10;
 • Brazil - 8;
 • Jerman - 7.7;
 • Pakistan - 7.3;
 • Jepun - 7;
 • Indonesia - 6.9;
 • Mexico - 6.8.

Peratusan kadar kejadian yang luar biasa dijumpai di Amerika Syarikat. Di negara ini, kira-kira 21% penduduk menderita diabetes. Tetapi di Rusia, statistik kurang - kira-kira 6%.

Walaupun begitu, walaupun di negara kita tahap penyakitnya tidak setinggi di Amerika Syarikat, para pakar meramalkan bahawa indikator akan segera mendekati AS. Oleh itu, penyakit ini akan disebut sebagai wabak.

Diabetes jenis 1, seperti yang disebutkan sebelumnya, berlaku pada orang yang berusia di bawah 29 tahun. Di negara kita, penyakit ini semakin muda: pada masa ini dijumpai pada pesakit berusia 11 hingga 17 tahun. Angka menakutkan diberikan oleh statistik mengenai individu yang baru diperiksa.

Kira-kira separuh daripada semua penduduk planet ini tidak mengetahui bahawa penyakit ini sudah menanti mereka. Ini berlaku untuk keturunan. Penyakit ini boleh berkembang secara tidak simptomatik untuk waktu yang lama, tanpa menimbulkan tanda-tanda malaise. Lebih-lebih lagi, di kebanyakan negara maju di dunia penyakit ini tidak selalu didiagnosis dengan betul..

Walaupun fakta bahawa prevalensi diabetes dianggap sangat rendah di negara-negara Afrika, di sinilah peratusan tinggi orang yang belum lulus pemeriksaan khas. Keseluruhan sebabnya terletak pada tahap literasi dan ketidaktahuan yang rendah mengenai penyakit ini..

Statistik komplikasi untuk orang dengan kedua-dua jenis diabetes

Kurangnya rawatan yang tepat semestinya akan menampakkan diri dalam pelbagai komplikasi berbahaya, yang terbahagi kepada beberapa kumpulan utama: akut, terlambat dan kronik. Seperti yang anda ketahui, komplikasi akut boleh membawa lebih banyak masalah. Mereka menimbulkan ancaman terbesar bagi kehidupan manusia..

Ini termasuk keadaan yang perkembangannya berlaku dalam jangka masa minimum. Ia mungkin hanya beberapa jam. Biasanya, manifestasi seperti itu membawa kepada kematian. Atas sebab ini, perlu segera memberikan bantuan yang berkelayakan. Terdapat beberapa pilihan umum untuk komplikasi akut, yang masing-masing berbeza dengan yang sebelumnya..

Komplikasi akut yang paling biasa termasuk: ketoasidosis, hipoglikemia, koma hiperosmolar, koma asidosis laktik, dan lain-lain.

Kesan kemudian muncul dalam beberapa tahun penyakit. Keburukan mereka bukan pada manifestasi, tetapi pada hakikatnya mereka perlahan-lahan memperburuk keadaan seseorang.

Malah rawatan profesional tidak selalu membantu. Mereka merangkumi seperti: retinopati, angiopati, polyneuropathy, dan juga pesakit diabetes.

Komplikasi yang bersifat kronik diperhatikan dalam 11-16 tahun terakhir kehidupan.

Walaupun dengan mematuhi semua syarat untuk rawatan, saluran darah, organ sistem perkumuhan, kulit, sistem saraf, serta jantung menderita. Wakil-wakil dari seks yang lebih kuat mempunyai komplikasi yang muncul semasa diabetes mellitus, didiagnosis lebih jarang daripada wanita.

Yang terakhir menderita lebih banyak daripada akibat gangguan endokrin seperti itu. Seperti yang telah dinyatakan sebelumnya, penyakit ini membawa kepada kemunculan gangguan berbahaya yang berkaitan dengan prestasi jantung dan saluran darah. Orang yang berumur persaraan sering didiagnosis dengan kebutaan, yang berlaku kerana adanya retinopati diabetes..

Tetapi masalah buah pinggang menyebabkan kegagalan buah pinggang termal. Penyebab penyakit ini juga boleh menjadi retinopati diabetes..

Kira-kira separuh daripada semua pesakit diabetes mempunyai komplikasi yang mempengaruhi sistem saraf. Kemudian, neuropati menimbulkan penurunan kepekaan dan kerosakan pada bahagian bawah kaki..

Kerana perubahan serius yang berlaku dalam sistem saraf, komplikasi seperti kaki diabetes mungkin muncul pada orang yang mengalami penurunan prestasi pankreas. Ini adalah fenomena yang agak berbahaya, yang secara langsung berkaitan dengan pelanggaran sistem kardiovaskular. Selalunya ia boleh menyebabkan amputasi.

Ringkasan ringkas

Pastikan anda menonton video yang berguna dan menarik ini. Ia membincangkan perihal umum, jenis, kaedah rawatan, gejala dan statistik diabetes:

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda tidak boleh mengabaikan rawatan, yang tidak hanya terdiri daripada ubat-ubatan khas, tetapi juga pemakanan, senaman dan penolakan dari ketagihan yang betul dan seimbang (termasuk merokok dan penyalahgunaan alkohol). Anda juga mesti berjumpa ahli endokrinologi dan pakar kardiologi secara berkala untuk mengetahui keadaan kesihatan yang tepat.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes