Diabetes E10 - E14

Karakter keempat berikut digunakan dengan tajuk E10 - E14:

.0 Dengan koma.1 Dengan ketoasidosis.2 Dengan kerosakan buah pinggang.3 Dengan luka mata.4 Dengan komplikasi neurologi.5 Dengan gangguan peredaran periferal.6 Dengan komplikasi lain yang ditentukan.7 Dengan komplikasi berganda.8 Tanpa komplikasi yang ditentukan.9 Tanpa komplikasi

 • E 10 diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin.
Termasuk: diabetes mellitus (labil, dengan permulaan pada usia muda, dengan kecenderungan ketosis, jenis 1). Tidak termasuk: diabetes mellitus yang berkaitan dengan kekurangan zat makanan (E12.-), bayi baru lahir (P70.2), semasa mengandung, semasa melahirkan dan dalam tempoh selepas bersalin (O24.-), glikosuria: NOS (R81), ginjal (E74.8), toleransi glukosa terganggu (R73.0), hipoinsulinemia pasca operasi (E89.1)
 • E 11 diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin.
Termasuk: diabetes (gula), (tanpa obesiti), (dengan obesiti): dengan permulaan pada masa dewasa, tanpa kecenderungan ketosis, stabil, jenis II. Tidak termasuk: diabetes mellitus: dikaitkan dengan kekurangan zat makanan (E12.-). Pada bayi baru lahir (P70.2), semasa kehamilan, semasa melahirkan dan dalam tempoh selepas bersalin (O24.-), glikosuria: NOS (R81), ginjal (E74.8), toleransi glukosa terganggu (R73.0), hipoinsulinemia pasca operasi (E89.1)
 • E 12 Diabetes yang berkaitan dengan kekurangan zat makanan.
Termasuk: diabetes mellitus yang berkaitan dengan kekurangan zat makanan: bergantung kepada insulin, tidak bergantung kepada insulin. Tidak termasuk: diabetes mellitus semasa kehamilan, semasa melahirkan dan dalam tempoh selepas bersalin (O24.-) glikosuria: NOS (R81), ginjal (E74.8), gangguan toleransi glukosa (R73.0), diabetes mellitus yang baru lahir (P70.2 ) hypoinsulinemia pasca operasi (E89.1)
 • E 13 Bentuk diabetes mellitus lain yang dinyatakan.
Tidak termasuk: diabetes mellitus: bergantung kepada insulin (E10.-), yang berkaitan dengan kekurangan zat makanan (E12.-), neonatal (P70.2), tidak bergantung kepada insulin (Ell.-), semasa kehamilan, semasa melahirkan dan dalam tempoh selepas bersalin (O24.- glikosuria: NOS (R81), ginjal (E74.8), toleransi glukosa terganggu (R73.0), hipoinsulinemia pasca operasi (E89.1)
 • E 14 Diabetes mellitus, tidak dinyatakan.
Termasuk: diabetes NOS. Tidak termasuk: diabetes mellitus: bergantung kepada insulin (E10.-), dikaitkan dengan kekurangan zat makanan (E12.-), bayi baru lahir (P70.2), tidak bergantung kepada insulin (E11.-), semasa kehamilan, semasa melahirkan dan pada masa selepas bersalin (O24.- glikosuria: NOS (R81), ginjal (E74.8), toleransi glukosa terganggu (R73.0), hipoinsulinemia pasca operasi (E89.1)

Tambah komen Batalkan balasan

Senarai kelas

Penyakit Virus Imunodefisiensi Manusia HIV (B20 - B24)
malformasi kongenital (malformasi), kecacatan dan kelainan kromosom (Q00 - Q99)
neoplasma (C00 - D48)
komplikasi kehamilan, kelahiran anak dan nifas (O00 - O99)
keadaan individu yang berlaku dalam tempoh perinatal (P00 - P96)
gejala, tanda dan kelainan yang dikenal pasti dalam kajian klinikal dan makmal, tidak dikelaskan di tempat lain (R00 - R99)
kecederaan, keracunan dan beberapa akibat lain dari pendedahan kepada sebab luaran (S00 - T98)
penyakit endokrin, pemakanan dan metabolik (E00 - E90).

Menolak:
penyakit endokrin, pemakanan dan metabolik (E00-E90)
malformasi kongenital, ubah bentuk dan kelainan kromosom (Q00-Q99)
beberapa penyakit berjangkit dan parasit (A00-B99)
neoplasma (C00-D48)
komplikasi kehamilan, kelahiran anak dan nifas (O00-O99)
keadaan individu yang berlaku dalam tempoh perinatal (P00-P96)
gejala, tanda dan kelainan yang dikenal pasti dalam kajian klinikal dan makmal, tidak dikelaskan di tempat lain (R00-R99)
gangguan tisu penghubung sistemik (M30-M36)
kecederaan, keracunan dan beberapa akibat lain dari pendedahan kepada penyebab luaran (S00-T98)
serangan iskemia serebrum sementara dan sindrom yang berkaitan (G45.-)

Bab ini mengandungi blok berikut:
I00-I02 Demam reumatik akut
I05-I09 Penyakit jantung reumatik kronik
I10-I15 Penyakit hipertensi
I20-I25 Penyakit jantung iskemia
I26-I28 Penyakit jantung paru-paru dan penyakit peredaran paru
I30-I52 Bentuk penyakit jantung yang lain
Penyakit serebrovaskular I60-I69
I70-I79 Penyakit arteri, arteriol dan kapilari
I80-I89 Penyakit urat, saluran limfa dan kelenjar getah bening, tidak dikelaskan di tempat lain
I95-I99 Gangguan sistem peredaran darah yang lain dan tidak ditentukan

ICD 10 diabetes mellitus

Diagnostik

Hanya pakar yang boleh membuat diagnosis dengan melakukan pemeriksaan terperinci terhadap pesakit, dan juga berdasarkan pemeriksaan diagnostik, yang, pada gilirannya, termasuk ujian darah umum, ultrasound kapal, pemeriksaan neurologi, dopplerografi, sinar-x pembuluh darah dan kaki, biopsi kandungan ulser..

Pada pemeriksaan, suhu badan, nadi, tekanan dan kadar pernafasan diukur. Seterusnya, periksa lesi dan tentukan tahap perkembangan penyakit. Untuk kajian masalah yang lebih terperinci, doktor boleh melakukan pemeriksaan dan pembedahan luka..

Langkah pertama dalam rawatan adalah normalisasi gula darah, kerana banyak bergantung padanya, termasuk semua akibat negatifnya. Rawatan darjah iskemia dan neuropatik serupa, tindakan utama mereka bertujuan meletakkan darah di anggota badan dengan teratur. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan kaedah terapi atau pembedahan..

Dengan kaedah terapi, agen dan ubat antibakteria diresepkan untuk melegakan bengkak dan meningkatkan bekalan darah. Semasa operasi, menjadi mungkin untuk meneruskan peredaran di kapal, tanpa memotong kulit. Teknik ini dilakukan kerana tusukan arteri atau pembedahan pintasan distal. Bagi pesakit yang membuat rejimen yang paling tidak menyakitkan, bisul dirawat dengan teliti dengan ubat antiseptik.

Dengan gelar neuropatik, doktor secara khusus memberi tumpuan kepada kembalinya rahim pada anggota badan, kerana kadang-kadang mereka menggunakan ubat yang tindakannya bertujuan untuk meningkatkan proses metabolik. Dengan rawatan yang tidak tepat waktu dan bentuk penyakit yang diabaikan, akibatnya dapat menyedihkan, maka doktor harus memutuskan amputasi

Syarat penting untuk terapi yang berjaya adalah penolakan sepenuhnya terhadap tabiat buruk, terutama merokok. Seperti yang anda ketahui, nikotin memberi kesan negatif kepada kapal mikro, kerana rawatan ini tidak berkesan atau membantu dalam jangka masa yang singkat.

Bagi pesakit yang menghidap penyakit kencing manis, rawatan umum untuk rawatan boleh disarankan sebagai rawatan tambahan, kerana dengan penggunaan ubat tradisional yang berpanjangan, mereka dapat memberikan hasil yang sangat baik. Kelebihan lain adalah kesan ringan mereka, tanpa prejudis.

Untuk menyembuhkan kaki diabetes dengan ubat-ubatan rakyat, sebagai peraturan, pelbagai bahan farmaseutikal yang semula jadi digunakan dalam bentuk mandi, losyen dan kompres. Decoctions dan infus herba farmasi digunakan secara meluas - chamomile, sage, eucalyptus, celandine. Penyembuhan pasta dibuat berdasarkan ramuan herba atau produk lebah, yang diaplikasikan di bawah pembalut selama beberapa minit hingga beberapa jam.

Klasifikasi diabetes

Menurut ICD 10, diabetes mellitus jenis 1-2, serta bentuk sementara pada wanita hamil (), mempunyai kod dan keterangan tersendiri (E10-14). Bagi spesies yang bergantung kepada insulin (jenis 1), ia mempunyai klasifikasi berikut:

 • Kerana pengeluaran insulin yang lemah, peningkatan kepekatan gula (hiperglikemia) berlaku. Atas sebab ini, doktor harus menetapkan suntikan untuk mengimbangi hormon yang hilang;
 • Menurut kod ICD 10, untuk pertama kalinya diabetes mellitus dikesan, tahap gula agak stabil, tetapi untuk mengekalkannya dalam had yang dibenarkan, anda mesti mengikuti diet;
 • Pada peringkat seterusnya, glisemia berkembang, dan kepekatan glukosa dalam darah meningkat hingga 13-15 mmol / L. Ahli endokrinologi dalam situasi ini harus membincangkan apa akibatnya jika anda tidak merawat diri sendiri dan menetapkan ubat sebagai tambahan kepada diet, dan dalam kes yang teruk, suntikan dengan insulin;
 • Menurut ICD 10, diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin dalam kes yang teruk menjadi mengancam nyawa pesakit. Nilai gula jauh lebih tinggi daripada biasa dan untuk rawatan perlu memantau kepekatannya dengan teliti, dan juga melakukan urinalisis secara berkala. Untuk ujian diri di rumah, pesakit disyorkan menggunakan glukometer, kerana mereka harus dilakukan hingga 6-8 kali sehari.

Diabetes diabetes jenis 2 (tidak bergantung kepada insulin) mempunyai kod dan keterangannya sendiri mengikut ICD 10:

 • Sebab utama statistik adalah berat badan berlebihan, jadi orang yang cenderung menghadapi masalah ini harus memantau tahap gula mereka;
 • Perjalanan terapi sebenarnya sama seperti dalam kes patologi jenis 1, tetapi selalunya, suntikan insulin tidak diperlukan..

Sebagai tambahan kepada keterangan diabetes, ICD menunjukkan gejala primer dan sekunder dan yang berikut dapat dibezakan dari tanda-tanda utama:

 • Kencing cepat;
 • Sentiasa menghantui kehausan;
 • Kelaparan yang tidak dapat dikawal.

Adapun tanda-tanda kecil, mereka adalah pelbagai perubahan dalam tubuh yang berlaku kerana proses patologi yang telah dimulakan.

Perlu diperhatikan kod yang diberikan oleh SD mengikut ICD 10:

 • Mellitus diabetes yang bergantung kepada insulin mempunyai kod E10 10 semakan ICD. Ia mengandungi semua maklumat mengenai penyakit dan statistik yang diperlukan oleh doktor;
 • Diabetes yang tidak bergantung pada insulin mempunyai kod E11, yang juga menjelaskan rejimen rawatan, pemeriksaan, diagnosis dan kemungkinan komplikasi;
 • Dalam kod E12, diabetes dienkripsi kerana kekurangan zat makanan (diabetes kehamilan). Dalam peta bayi baru lahir, ia dinyatakan sebagai P70.2, dan untuk ibu hamil, O24;
 • Terutama untuk mempermudah kerja pakar, kod E13 telah dibuat, di mana semua maklumat yang tersedia mengenai jenis diabetes yang ditentukan berada;
 • E14 mengandungi semua statistik dan kajian yang berkaitan dengan bentuk patologi yang tidak ditentukan..

Pencegahan penyakit

Orang yang menghidap diabetes disarankan untuk memantau kesihatan mereka secara berkala, mengukur jumlah gula dalam darah mereka, hanya menggunakan ubat berkualiti tinggi yang telah lulus semua kajian dan ujian..

Penting untuk memakai kasut yang selesa yang diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi. Semasa memakai kasut tidak boleh muncul microcrack, kecederaan

Kasut juga harus membiarkan udara masuk, membolehkan kulit bernafas. Pembentukan chafing dan jagung harus dielakkan secara maksimum.

Sama pentingnya untuk memantau kebersihan kaki, anda boleh menggunakan krim dan semburan untuk mengelakkan peluh berlebihan..

Setiap hari, tanpa gagal, anda perlu mencuci kaki dengan sabun cuci, untuk mengelakkan kulat, lecet dan kecederaan lain.

Gangren bahagian lain di bahagian bawah kaki

Fenomena ini disertai oleh nekrosis yang meluas. Penyetempatan dan etiologi yang pelbagai (aterosklerosis, diabetes, jangkitan) menjadikan diagnosis sukar. Sindrom nyeri muncul pada peringkat akhir, kerana orang sering berpaling kepada doktor pada tahap perkembangan penyakit, ketika sudah mustahil untuk memperbaiki kerosakan.

Perlu difahami bahawa proses gangren menyebabkan karbonisasi, kematian sel, ia tidak akan berhenti dengan sendirinya. Semua lapisan kulit rosak. Peredaran darah terganggu dengan tajam.

Untuk bahagian bawah kaki dan belakang, bedores adalah ciri khas. Ini adalah kawasan nekrosis yang disebabkan oleh hipoksia akut kerana mampatan tisu yang kuat oleh berat badan mereka sendiri

Untuk mengelakkan masalah, pengasuh untuk pesakit yang terbaring di tempat tidur harus memahami pentingnya pencegahan, kerap kali pesakit terbalik dan berubah posisi.

Gejala umum termasuk manifestasi berikut: kelemahan teruk, gangguan dyspeptik, demam, demam, kulit pucat. Nada kulit di atas lesi berkisar dari ungu hingga hitam.

Konsistensi pasta diraba, penyebaran penyakit terus diperhatikan. Sekiranya tidak dirawat, pesakit mati akibat kejutan mabuk..

Pengelasan

Untuk menunjukkan patologi mengikut keperluan ICD-10, singkatan antara E10 hingga E14 digunakan. Kehadiran setiap tokoh menunjukkan jenis penyakit, bentuk perkembangannya, keadaan di mana penyakit itu timbul dan akibat dari kesannya pada tubuh. Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci klasifikasi diabetes mengikut ICD-10 dengan sebutan setiap angka secara berasingan:

 • 0 - pesakit sekali atau berulang kali mengalami koma diabetes, digabungkan dengan ketoasidosis, hipoglikemia, hiperglikemia;
 • 1 - terdapat tanda-tanda asidosis diabetes dan ketoasidosis tanpa berlakunya koma;
 • 2 - patologi menyebabkan komplikasi teruk pada pesakit dengan gangguan tisu ginjal, berlakunya nefropati, glomerulonefritis intracapillary, sindrom Kimmelstil-Wilson;
 • 3 - didiagnosis dengan kerosakan pada organ penglihatan dengan kemunculan katarak atau retinopati diabetes;
 • 4 - terdapat komplikasi sifat neurologi, yang dinyatakan dalam amyotrofi, polinuropati autonomi dan luas, mononeuropati.

Gangguan peredaran darah di bahagian bawah kaki dan organ dalaman, pemusnahan dinding kapal besar dengan pembentukan angiopati perifer dan vena, arteri kaki, gangren trofik yang disebabkan oleh glukosa darah yang berlebihan, ditunjukkan oleh indeks tambahan 179.2.

Sekiranya kita mempertimbangkan klasifikasi diabetes mellitus dalam gabungan beberapa digit simbol sekaligus, maka tafsirannya adalah seperti berikut:

 1. E10 - pesakit didiagnosis dengan diabetes mellitus jenis 1, yang berlanjutan dalam keadaan labil. Penyakit endokrin berkembang pada usia muda. Pesakit mempunyai kecenderungan ketosis berpotensi.
 2. E11 - diabetes mellitus jenis 2 didiagnosis, yang timbul pada masa dewasa tanpa kecenderungan pesakit untuk menunjukkan ketosis. Penyakit ini stabil tanpa peningkatan glukosa darah secara tiba-tiba. Pesakit menjalani terapi penggantian dengan insulin suntikan..
 3. E12 - pesakit didiagnosis dengan diabetes mellitus jenis 1 atau jenis 2, penyebab utamanya mungkin berkaitan dengan kualiti produk makanan yang dimakan untuk jangka masa yang panjang.
 4. E13 - merangkumi bentuk lain dari patologi endokrin dengan berlakunya sejumlah komplikasi yang mengganggu kerja sistem kardiovaskular, saraf, genitouriner.
 5. E14 - diabetes mellitus yang tidak ditentukan memerlukan pemeriksaan tambahan.

Penting untuk diingat bahawa klasifikasi penyakit endokrin mengikut piawaian ICD-10 digunakan untuk doktor untuk mempermudah proses diagnosis tubuh, membuat diagnosis dan menetapkan terapi secara berasingan untuk setiap pesakit. Bagi seseorang yang tidak mempunyai pengetahuan khusus dalam bidang perubatan, menguraikan sebutan yang dinyatakan mungkin kelihatan rumit

Diagnostik

Semasa memeriksa pesakit dengan SDS, pendekatan multidisiplin digunakan. Diagnosis kaki diabetes melibatkan perundingan bukan sahaja dengan pakar diabetes, tetapi juga dengan doktor pakar yang berkaitan - seorang ahli endokrinologi, ortopedis, pakar podologi, pakar bedah vaskular, dll. Pemeriksaan diri memainkan peranan penting dalam pengesanan penyakit, yang tujuannya adalah pengesanan tepat pada masanya perubahan patologi berikut:

 • ubah bentuk jari;
 • kulit kering;
 • sakit ketika berjalan;
 • lesi mikotik pada kuku;
 • pemutihan kulit.

Kaedah diagnostik untuk sindrom kaki diabetes ditentukan oleh manifestasi klinikal penyakit dan komplikasi yang berkaitan. Sekiranya tidak ada gejala yang teruk, kaedah pemeriksaan berikut digunakan:

 1. Ujian darah - menentukan tahap glukosa, kolesterol dan lipoprotein dalam serum darah.
 2. Pemeriksaan fizikal - membolehkan anda menentukan tahap kesakitan, getaran, sentuhan dan kepekaan suhu tisu.
 3. Urinalisis - mendedahkan kepekatan badan keton dan gula.

Tahap kerosakan struktur otot-ligamen dan tulang dalam bentuk iskemia SDS ditentukan menggunakan kaedah seperti:

 • Angiografi kontras sinar-X - penilaian keadaan arteri periferal di bahagian bawah kaki.
 • Densitometri ultrasonik - kaedah bukan invasif untuk mengukur ketumpatan mineral tulang.
 • Arteriografi CT periferal adalah imbasan tomografi saluran darah yang digunakan untuk mengesan lesi stenotik..
 • Ultrasound saluran kaki - penilaian kelajuan aliran darah arteri di bahagian bawah kaki.
 • Penurunan semula pelepasan purulen - penentuan agen penyebab jangkitan dengan kerosakan tisu nekrotik.

Semasa diagnosis, hasil dari semua kajian perkakasan di atas diambil kira. Sekiranya pakar mengesyaki osteoarthropathy, radiografi kaki dilakukan dalam dua unjuran.

Sebab dan mekanisme pembangunan

Pautan patogenetik utama SDS termasuk jangkitan, angiopati dan neuropati. Pada pesakit diabetes, kadang-kadang terdapat hiperglikemia yang tidak dapat diperbaiki yang berpanjangan, yang dapat memprovokasi perubahan patologi pada vena dan arteri periferal, dan juga saraf. Angiopati mencetuskan penurunan patensi dan kekuatan jaringan kapilari, peningkatan tahap kelikatan darah, yang disebabkan oleh pelanggaran peredaran darah dan pemakanan struktur otot ligamen.

Peranan penting dalam patogenesis penyakit dimainkan oleh faktor-faktor yang memprovokasi seperti:

 • Neuropati - gangguan fungsi sistem saraf yang disebabkan oleh kerosakan pada saluran darah dan pemakanan tisu yang tidak mencukupi.
 • Makroangiopati - penurunan nada dinding vaskular kerana gangguan metabolisme protein dan lipid pada pesakit diabetes.
 • Osteoarthropathy - pemusnahan tulang dan sendi artikular dengan latar belakang peningkatan gula darah dan perubahan dalam persarafan kaki kerana perkembangan neuropati.

Kaki diabetes adalah salah satu komplikasi patologi endokrin yang agak jarang berlaku. Oleh kerana peningkatan glikosilasi protein, pergerakan sendi artikular menurun, bentuk tulang berubah dan beban pada kaki yang rosak meningkat. Hasil daripada kepekaan tisu yang berkurang, trauma sedikit pun menyebabkan kemunculan kecacatan ulseratif yang tidak sembuh dalam jangka masa yang lama.

Ulser trofik yang terbentuk pada kulit kaki boleh dijangkiti bakteria patogen:

 • streptokokus;
 • colibacilli;
 • staphylococci.

Patogen menghasilkan hyaluronidase, yang melonggarkan tisu, dan oleh itu mengembangkan nekrosis tisu adiposa, serat otot dan struktur tulang-ligamen. Dengan keradangan kulit berjangkit, risiko mengembangkan keradangan purulen meresap dan gangren kaki meningkat.

Dengan diabetes decompensated, kemungkinan perubahan lokal pada anggota badan meningkat. Mereka dipanggil "masalah kaki kecil":

 • pertumbuhan semula kuku;
 • jagung;
 • luka kulit kulat;
 • jagung;
 • onychomycosis;
 • tumit retak.

Komplikasi kaki diabetes disebabkan oleh memakai kasut yang tidak selesa. Kerana penurunan sensitiviti tisu, pesakit tidak merasa kasut atau kasut yang dibeli menggosok atau meremas jari dan kaki.

Patologi endokrin

Kerosakan pada mana-mana organ endokrin boleh mempengaruhi metabolisme glukosa dan insulin..

Kekurangan adrenal mempengaruhi proses glukoneogenesis, keadaan hipoglikemik yang kerap diperhatikan.

Kelenjar tiroid mengatur tahap basal insulin, kerana mempengaruhi proses pertumbuhan dan metabolisme tenaga.

Kegagalan dalam sistem hipotalamus-hipofisis sering membawa kepada malapetaka akibat kehilangan kawalan terhadap semua organ sistem endokrin.

Patologi endokrin adalah senarai diagnosis sukar yang memerlukan kemahiran profesional yang serius dari doktor. Contohnya, diabetes jenis 2 sering dikelirukan dengan diabetes LADA..
Penyakit ini menjelma pada masa dewasa dan dicirikan oleh pemusnahan pankreas secara automatik.

Ia mempunyai jalan yang agak baik, dengan rawatan yang tidak betul (ubat hipoglikemik oral), dengan cepat memasuki tahap dekompensasi.

- Ini adalah penyakit terutamanya pada zaman kanak-kanak yang tidak banyak berkaitan dengan metabolisme glukosa. Dalam kes ini, metabolisme fosforus-kalsium terganggu..

Varieti gangren kaki

Dua jenis patologi utama dipertimbangkan:

 1. Keringkan. Sekiranya lapisan organ panjang tanpa oksigen, maka hipoksia akan berlaku dan proses pemusnahan sel akan bermula. Fungsi bahagian badan terganggu sepenuhnya, kepekaan hilang. Kesakitan mungkin tidak ada - semuanya bergantung kepada keparahan penyakit. Zon sempadan ditentukan dengan jelas, kawasan mati dan tempat tinggal dipisahkan.
 2. Basah. Ia berkembang secara bebas dan sebagai komplikasi gangren kering. Elemen kulit adalah nekrotik, zon demarkasi kabur, kabur. Keradangan dengan gangren menyebabkan keracunan badan. Gejala diucapkan dan berbahaya..

Bentuk yang paling teruk adalah gangren gas. Ia berkembang kerana masuknya mikroba anaerob ke luka. Jangkitan merebak ke seluruh badan secara reaktif dan, tanpa pembedahan, menyebabkan amputasi anggota badan atau kematian.

Diabetes kehamilan ICD 10

Ini adalah bentuk penyakit di mana metabolisme, karbohidrat dan garam dalam badan terganggu sepenuhnya. Jenis penyakit ini mengikut klasifikasi baru ditetapkan pada kod E13. Ia dikaitkan dengan gangguan metabolik, dan ini mengancam:

 • Fakta bahawa metabolisme karbohidrat dan garam dalam darah terganggu, akibatnya tubuh tidak dapat berfungsi dengan normal.
 • Fakta bahawa selama ini kerja ginjal, di mana kerja sistem gastrointestinal dan proses metabolik badan bergantung.
 • Fakta bahawa penurunan berat badan atau kegemukan yang ketara mungkin berlaku kerana fakta bahawa garam dan karbohidrat tidak diserap secara stabil.
 • Kenyataan bahawa tahap gula benar-benar di luar kawalan doktor, dan ini mengancam dengan ketulan, kehilangan kesedaran dan strok, yang boleh terjadi secara tiba-tiba.

Oleh itu, untuk mencegah diabetes jenis ini, perlu menjalani ujian, menjalani pemeriksaan dan mengikuti semua arahan ahli endokrinologi yang ditetapkan sebagai kaedah rawatan dan pencegahan.

Bentuk penyakit

Dalam hal ini, seawal 90an, Simposium Antarabangsa pertama diadakan, yang didedikasikan untuk hanya mempertimbangkan komplikasi kaki diabetes. Pada akhirnya, klasifikasi penyakit ini dikembangkan dan bentuk progresifnya dikenal pasti..

Terdapat bentuk penyakit seperti ini:

 • Neuropati - membawa kepada gangguan sistem saraf. Ia menampakkan dirinya sebagai pembengkakan, ulserasi, pemusnahan tisu artikular.
 • Iskemia - hasil manifestasi aterosklerotik, kerana peredaran darah di bahagian bawah kaki terganggu.
 • Neuroiskemia, lebih dikenali sebagai campuran. Bentuk ini merangkumi gejala dua jenis sebelumnya..

Semasa mendiagnosis salah satu penyakit, anda tidak boleh mengubati diri sendiri dan menggunakan ubat tradisional. Seperti yang ditunjukkan oleh praktik, kaedah seperti itu tidak berkesan dan dalam beberapa kes dapat berfungsi sebagai pemacu perkembangan penyakit.

Selalunya dengan diabetes terdapat bentuk neuropatik, lebih jarang - neuroiskemia. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, bentuk iskemia berlaku. Oleh itu, sebelum meneruskan rawatan, seorang pakar mesti menentukan bentuk penyakit dan, berdasarkan ini, meneruskan rawatan.

Data asas

Gambaran pertama diabetes mellitus yang turun pada zaman kita disusun pada abad kedua SM. Tetapi para doktor pada masa itu tidak mempunyai petunjuk mengenai mekanisme perkembangan penyakit yang pertama kali dikesan di dunia kuno. Perkembangan endokrinologi memungkinkan untuk memahami mekanisme pembentukan diabetes mellitus.

Perubatan moden membezakan dua jenis diabetes:

 1. Jenis pertama diwarisi. Sukar bertoleransi. Adakah insulin bergantung.
 2. Diabetes jenis 2 diperoleh semasa hidup. Dalam kebanyakan kes, ia berkembang selepas empat puluh tahun. Selalunya, pesakit tidak memerlukan suntikan insulin.

Pembahagian diabetes menjadi dua jenis berlaku pada tahun 1930-an. Hari ini, setiap jenis mempunyai sebutan burung hantu dalam MBK. Walaupun pengembangan ICD revisi kesebelas bermula pada tahun 2012, klasifikasi semakan kesepuluh yang diadopsi pada tahun 1989 masih berlaku.

Semua penyakit yang berkaitan dengan diabetes mellitus dan komplikasinya termasuk dalam kelas keempat ICD.

Ini adalah senarai penyakit di blok E10 hingga E14. Setiap jenis penyakit dan komplikasi yang ditimbulkannya mempunyai kod sendiri..

Menurut MBK 10, kod untuk diabetes mellitus jenis 1 adalah E10. Selepas nombor sepuluh dan titik ada satu lagi digit (kod empat digit). Contohnya, E10.4. Kod ini menunjukkan diabetes yang bergantung kepada insulin, yang menyebabkan komplikasi neurologi. Sekiranya selepas sepuluh adalah sifar, ini bermakna penyakit ini disertai dengan koma. Setiap jenis komplikasi mempunyai kodnya sendiri, sehingga dapat diklasifikasikan dengan mudah.

Menurut ICD 10, kod untuk diabetes mellitus jenis 2 adalah E11. Kod ini menunjukkan bentuk diabetes bebas insulin yang diperoleh semasa hidup. Seperti dalam kes sebelumnya, setiap komplikasi dikod oleh nombor empat digitnya. ICD moden juga memperuntukkan penugasan kod penyakit tanpa komplikasi. Jadi, jika diabetes yang memakan insulin tidak menyebabkan komplikasi, itu ditunjukkan oleh kod E10.9. Nombor 9 selepas titik menunjukkan tidak adanya komplikasi.

Rawatan dan perkembangan diabetes lebih lanjut

Bagaimana penyakit diklasifikasikan bergantung pada rawatan apa yang akan betul dan berkesan dalam kes ini. Sekiranya diabetes mempunyai bentuk E10, E11, E12, E13 dan E14, maka rawatannya adalah seperti berikut:

 • Pengecualian glukosa dari diet dan ubat-ubatan yang dirancang oleh doktor anda untuk merangsang sukrosa darah.
 • Pelantikan ubat khas yang merangsang diabetes dan menyekat perkembangannya (gunakan ubat hanya seperti yang diarahkan oleh pakar).
 • Pelantikan insulin atau sebaliknya, pengecualiannya dari kaedah rawatan (sekiranya, menurut klasifikasi, diabetes tidak bergantung kepada insulin dan mempunyai kod E11).

Perlu dipertimbangkan bahawa tepatnya bagaimana diabetes dikelaskan dan rawatan selanjutnya akan bergantung. Setiap spesies yang dikelaskan mempunyai simptom dan komplikasi tersendiri, akibatnya rawatan diberikan oleh pakar. Anda tidak perlu menjalani rawatan sendiri, kerana jika klasifikasi tidak ditentukan dengan tepat, maka perkembangan kelainan dan penyimpangan dalam fungsi normal organ dapat dilihat.

Keterukan VDS

Bergantung pada keparahan gejala kaki diabetes pada diabetes mellitus, tahap patologi berikut dapat dibezakan:

 • 0 - perubahan patologi di bahagian ekstremitas masih belum ada, namun prasyarat untuk kejadiannya timbul: ubah bentuk kaki, penurunan kepekaan tisu, pengelupasan kulit.
 • 1 - luka trofik pertama terbentuk di permukaan epidermis, tetapi penyebarannya hanya dibatasi oleh kaki.
 • 2 - bukan sahaja dermis, tetapi juga otot dengan tisu subkutan mula mengalami kehancuran. Struktur tulang-artikular di tempat-tempat di pusat keradangan tetap tidak terjejas.
 • 3 - ligamen dan tulang terlibat dalam proses keradangan, kerana risiko risiko patah kaki meningkat.
 • 4 - kerana luka kaki nekrotik, gangren jenis terhad berkembang.
 • 5 - penyebaran keradangan yang cepat menyebabkan kerosakan pada tisu gangren, dan bukan sahaja kaki, tetapi juga kaki bawah.

Pada peringkat awal perkembangan kaki diabetes, pesakit diabetes mellitus bahkan tidak menyedari adanya komplikasi. Kaki yang terkena kelihatan seperti biasa, walaupun rasa sakit dan kepekaan suhu di dalamnya berkurang. Pesakit dengan bentuk penyakit neuropatik memakai kasut yang tidak selesa, yang memberi tekanan pada jari dan mengganggu bekalan darah ke tisu lembut, tetapi tidak merasa tidak selesa.

Keretakan pada tapak kaki, lecet dan tetes pecah menyebabkan lesi mikotik pada kulit dan kuku.

Penerangan Ringkas

Sekiranya perlu, untuk mengenal pasti ubat yang menyebabkan diabetes, gunakan kod tambahan penyebab luaran (kelas XX).

.C koma Diabetik: • koma dengan ketoasidosis (ketoasidotik) atau tanpanya • koma hipersmolar • koma hipoglikemik Hiperglikemik koma NOS
.1Dengan ketoasidosis Diabetik (tanpa menyebut koma): • asidosis • ketoasitosis
.2Dengan kerosakan buah pinggang Nefropati diabetes (N08.3 *) Glomerulonefrosis Intracapillary (N08.3 *) Sindrom Kimmelstil-Wilson (N08.3 *)
.3Kerosakan mata Diabetes: • katarak (H28.0 *) • retinopati (H36.0 *)
.4Dengan komplikasi neurologi Diabetes: • amyotrophy (G73.0 *) • neuropati autonomi (G99.0 *) • mononeuropati (G59.0 *) • polyneuropathy (G63.2 *) • autonomik (G99.0 *)
.5Dengan gangguan peredaran darah periferal Diabetes: • gangren • angiopati periferal (I79.2 *) • ulser
.6Dengan komplikasi lain yang ditentukan Arthropathy diabetes (M14.2 *) • neuropatik (M14.6 *)
.7Dengan pelbagai komplikasi
.8Dengan komplikasi yang tidak dinyatakan
.9Tiada komplikasi

Diabetes jenis 2 adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh ketahanan insulin yang dominan dan kekurangan insulin yang relatif, atau kecacatan utama dalam rembesan insulin dengan atau tanpa daya tahan insulin. Diabetes jenis 2 menyumbang 80% daripada semua kes diabetes.

Statistik - 300: 100,000 penduduk. Umur yang berlaku biasanya selepas 35 tahun. Jantina yang utama adalah wanita. Diabetes jenis 2 adalah bentuk diabetes yang paling biasa (80-90% kes).

Statistik - 300: populasi. Umur yang berlaku biasanya selepas 35 tahun. Jantina yang utama adalah wanita. Diabetes jenis 2 adalah bentuk diabetes yang paling biasa (80-90% kes).

Diabetes jenis 1 (bergantung kepada insulin) berkembang kerana ketidakupayaan sel B (sel endokrin pankreas yang paling biasa) menghasilkan insulin. Penyakit ini juga disebut diabetes remaja..

Bezakan antara diabetes idiopatik dan autoimun.

Idiopatik adalah bentuk penyakit yang tidak diketahui sebabnya. Ini mempengaruhi terutamanya penduduk negara-negara Afrika dan Asia. Keperluan untuk terapi insulin di dalamnya mungkin hilang dan muncul.

Diabetes autoimun dicirikan oleh kerusakan sistem imun, akibatnya antibodi menyerang sel B pankreas yang menghasilkan insulin, membawanya ke luar. Perubahan yang menyebabkan sel B terjejas disebabkan oleh pendedahan kepada virus.

Dalam diabetes mellitus jenis 1 ICD-10 termasuk dalam kelas: "Penyakit sistem endokrin, gangguan makan dan gangguan metabolik" dan mempunyai kod E10.

Diabetes jenis 1

Menarik untuk diketahui! Diabetes jenis 1 hanya berlaku pada 7% kes dan berkembang seawal usia remaja.

Perubahan sel pankreas berikut membawa kepada diabetes:

 1. Kehadiran kecenderungan genetik, tekanan yang kuat, virus Coxsackie (enterovirus, yang paling kerap mempengaruhi kanak-kanak).
 2. Sistem kekebalan tubuh mula menyerang sel B yang dianggap asing.
 3. Proses kelenjar ditolak.
 4. Sel B mati, menyebabkan diabetes remaja.

Penyakit itu sendiri berkembang mengikut algoritma ini:

 1. Apabila insulin turun di bawah normal, tisu hati kehilangan keupayaannya untuk memetabolisme glukosa.
 2. Akibatnya, tahap darahnya meningkat dengan sangat tinggi.
 3. Buang air kecil menjadi lebih kerap - badan berusaha membuang glukosa berlebihan. Kekeringan mungkin berlaku. Bersama dengan air kencing, seseorang kehilangan garam dan mineral.
 4. Tubuh merangsang pemecahan lemak dan protein yang memasuki aliran darah.
 5. Hati memprosesnya menjadi badan keton (produk metabolik) - kebanyakannya menjadi aseton.

Penting! Sekiranya tahap gula tidak diturunkan dalam masa, aseton dalam kepekatan tinggi akan mula meracuni semua tisu dan organ dalaman, yang menyebabkan koma.. Diabetes jenis 2 adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh ketahanan insulin yang dominan dan kekurangan insulin relatif atau kecacatan utama dalam rembesan insulin dengan atau tanpa ketahanan insulin

Diabetes jenis 2 menyumbang 80% daripada semua kes diabetes.

Diabetes jenis 2 adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh ketahanan insulin yang dominan dan kekurangan insulin yang relatif, atau kecacatan utama dalam rembesan insulin dengan atau tanpa daya tahan insulin. Diabetes jenis 2 menyumbang 80% daripada semua kes diabetes.

Gangren kaki

Selalunya penyakit ini bermula dengan jari kelingking. Jari menjadi hitam secara beransur-ansur: lesi pada mulanya kelihatan seperti bintik-bintik kecil.

Perkembangan reaktif anomali difasilitasi oleh kemungkinan penyebaran gangren di sepanjang saraf. Fakta ini menjadikan patologi sangat berbahaya: walaupun pakar yang berkelayakan tidak selalu dapat mengesan dan menghentikan prosesnya tepat pada masanya. Bahagian bawah kaki diinervasi dengan baik, sehingga penyakit ini mempunyai banyak jalur (sebanding dengan jumlah serat saraf di kawasan yang terjejas). Dalam kes yang teruk, gangren jari boleh menyebabkan amputasi seluruh anggota badan.

Rawatan

Komponen utama rawatan diabetes mellitus jenis 2 adalah: terapi diet, peningkatan aktiviti fizikal, terapi hipoglikemik, pencegahan dan rawatan komplikasi diabetes mellitus. Oleh kerana kebanyakan pesakit diabetes jenis 2 gemuk, diet harus ditujukan kepada penurunan berat badan (hipokalorik) dan pencegahan komplikasi lewat, terutama makroangiopati (aterosklerosis). Diet hipokalori diperlukan untuk semua pesakit dengan berat badan berlebihan (BMI 25-29 kg / m2) atau obesiti (BMI> 30 kg / m2). Dalam kebanyakan kes, disyorkan untuk mengurangkan pengambilan makanan kalori harian kepada 1000-1200 kkal untuk wanita dan ido 1200-1600 kkal untuk lelaki. Nisbah komponen makanan utama yang disyorkan untuk diabetes jenis 2 adalah serupa dengan diabetes jenis 1 (karbohidrat - 65%, protein 10-35%, lemak hingga 25-35%). Pengambilan alkohol mesti terhad kerana fakta bahawa ia adalah sumber kalori tambahan yang penting, di samping itu, pengambilan alkohol semasa terapi dengan sulfonylurea dan insulin dapat memprovokasi perkembangan hipoglikemia. Cadangan untuk meningkatkan aktiviti fizikal harus dibuat secara individu. Pada awalnya, senaman aerobik (berjalan, berenang) dengan intensiti sederhana yang berlangsung 30-45 minit 3-5 kali sehari (kira-kira 150 minit seminggu) disyorkan. Di masa depan, perlu dilakukan peningkatan aktiviti fizikal secara beransur-ansur, yang secara signifikan menyumbang kepada pengurangan dan normalisasi berat badan. Di samping itu, aktiviti fizikal membantu mengurangkan daya tahan insulin dan mempunyai kesan hipoglikemik. Persiapan untuk terapi hipoglikemik untuk diabetes mellitus jenis 2 boleh dibahagikan kepada empat kumpulan utama. I. Dadah yang membantu mengurangkan daya tahan insulin (sensitizer). Kumpulan ini merangkumi metformin dan thiazolidinediones. Metformin adalah satu-satunya penyediaan yang digunakan sekarang dari kumpulan biguanide. Komponen utama mekanisme tindakannya adalah: 1. Penindasan glukoneogenesis di hati (penurunan pengeluaran glukosa oleh hati), yang menyebabkan penurunan glikemia puasa. 2. Penurunan daya tahan insulin (peningkatan penggunaan glukosa oleh tisu periferal, terutama otot). 3. Pengaktifan glikolisis anaerob dan penurunan penyerapan glukosa di usus kecil. II. Ubat sel beta yang meningkatkan rembesan insulin. III. Ubat yang mengurangkan penyerapan glukosa usus. IV. Analogi insulin dan insulin.

E10 diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin

Diabetes mellitus adalah penyakit di mana tubuh kehilangan kemampuannya untuk menggunakan glukosa untuk tenaga, akibat pelanggaran tahap kuantitatif hormon insulin atau penurunan kepekaan terhadap tindakannya. Ia adalah salah satu penyakit kronik yang paling biasa. Kadang-kadang kecenderungan penyakit ini diwarisi. Faktor risiko bergantung pada jenis penyakit..

Diabetes mellitus dicirikan oleh rembesan hormon insulin yang tidak mencukupi oleh pankreas, atau oleh ketahanan sel-sel tubuh terhadap kesannya. Pada diabetes mellitus, sel-sel terpaksa menggunakan sumber tenaga lain, yang boleh menyebabkan munculnya produk sampingan metabolik toksik di dalam badan. Glukosa yang tidak digunakan menumpuk dalam darah dan air kencing, yang ditunjukkan oleh gejala seperti kerap membuang air kecil dan dahaga.

Rawatan penyakit ini bertujuan untuk menetapkan kawalan terhadap kadar gula darah. Kira-kira 10% pesakit yang dirawat diabetes bergantung pada suntikan insulin yang mereka buat sendiri sepanjang hayat mereka. Selebihnya pesakit memerlukan diet yang dipilih dengan teliti dan sering memerlukan ubat hipoglikemik oral. Pematuhan terhadap langkah-langkah ini memungkinkan kebanyakan pesakit menjalani gaya hidup normal. Komplikasi diabetes termasuk penyakit mata, ginjal, sistem kardiovaskular dan saraf. Di samping itu, diabetes melemahkan sistem ketahanan badan, yang meningkatkan kerentanan seseorang terhadap jangkitan seperti sistitis. Penyakit ini biasanya bersifat kronik, kaedah rawatan menyebabkan pemulihan sepenuhnya, pada masa ini tidak ada.

Terdapat dua bentuk diabetes utama: diabetes jenis I dan jenis II.

Diabetes mellitus jenis I. Perkembangan penyakit ini biasanya berlaku dengan cepat pada masa kanak-kanak atau remaja. Tidak termasuk pentingnya diet, diabetes jenis ini mesti dirawat dengan suntikan insulin..

Diabetes mellitus kadang-kadang boleh berkembang semasa kehamilan. Penyakit ini, yang disebut diabetes hamil, biasanya dirawat dengan insulin, yang membantu menjaga kesihatan ibu dan anak. Diabetes wanita hamil setelah melahirkan biasanya hilang, namun, wanita yang mengalaminya meningkatkan risiko mereka menghidap diabetes jenis II di masa depan.

Diabetes jenis I biasanya disebabkan oleh reaksi patologi badan, di mana sistem imun merosakkan sel-sel pankreas yang menghasilkan insulin. Sebab-sebab permulaan proses ini tidak diketahui pada masa ini, walaupun mungkin termasuk jangkitan virus. Dalam beberapa kes, pemusnahan tisu penghasil insulin berlaku selepas keradangan pankreas.

Faktor genetik juga berperanan dalam perkembangan diabetes, walaupun kerumitan model penularan patologi yang diwarisi. Pada anak yang ibu bapanya menderita diabetes jenis I, risiko terkena penyakit ini tinggi. Walau bagaimanapun, ibu bapa kebanyakan kanak-kanak dengan diabetes jenis ini tidak menghidap penyakit ini..

Gejala utama kedua-dua bentuk diabetes termasuk:

- dahaga dan mulut kering;

- gangguan tidur yang disebabkan oleh keperluan kerap ke tandas;

Dengan diabetes jenis I, penurunan berat badan juga dapat diperhatikan. Pada sesetengah pesakit, tanda pertama penyakit ini adalah perkembangan ketoasidosis. Gejala ketoasidosis mungkin termasuk:

- loya dan muntah, kadang-kadang digabungkan dengan rasa sakit di perut;

- bau aseton dari mulut;

Manifestasi gejala tersebut memerlukan perhatian perubatan segera, seperti perkembangan mereka sekiranya tiada tindakan kecemasan menyebabkan dehidrasi dan koma yang teruk. Campur tangan perubatan yang mendesak termasuk infus cairan intravena untuk memperbaiki dehidrasi dan mengembalikan keseimbangan kimia darah, serta suntikan insulin sehingga sel dapat menyerap gula dari darah.

Diabetes mellitus boleh menyebabkan perkembangan komplikasi jangka pendek dan kronik. Komplikasi jangka pendek biasanya memberi tindak balas yang baik terhadap rawatan, tetapi komplikasi kronik sukar dikawal, dan perkembangannya boleh menyebabkan kematian pesakit pada waktunya.

Komplikasi jangka pendek. Jenis diabetes mellitus I yang kurang diberi pampasan atau tidak dirawat sepenuhnya boleh menyebabkan perkembangan ketoasidosis, gejala-gejala yang diberikan di atas.

Salah satu komplikasi yang paling biasa dalam rawatan kedua-dua jenis diabetes adalah hipoglikemia, suatu keadaan di mana kadar gula darah turun ke tahap berbahaya. Hipoglikemia sering disebabkan oleh keseimbangan yang tidak baik antara jumlah makanan yang diambil dan dos insulin. Penyakit ini lebih sering diperhatikan pada pesakit diabetes tipe I, tetapi juga dapat berkembang pada pasien diabetes tipe II yang menggunakan turunan urea. Jika tidak mendapat rawatan perubatan, hipoglikemia menyebabkan kehilangan kesedaran dan koma..

Komplikasi kronik Komplikasi diabetes yang kronik, yang menimbulkan ancaman besar bagi kesihatan pesakit dengan penyakit ini, akhirnya timbul walaupun pada pesakit dengan penyakit yang diberi pampasan. Pemantauan gula darah dengan teliti mengurangkan risiko mengalami masalah tersebut, dan pengesanan awal mereka dapat membantu mengawal perjalanan mereka..

Orang yang menghidap diabetes mempunyai risiko peningkatan penyakit vaskular. Pembuluh darah besar boleh dipengaruhi oleh aterosklerosis - penyebab utama penyakit jantung koronari dan strok. Kolesterol darah yang meningkat, yang menyumbang kepada perkembangan aterosklerosis, sering dijumpai di kalangan pesakit diabetes. Di samping itu, diabetes sering dikaitkan dengan hipertensi, faktor risiko lain untuk penyakit jantung..

Komplikasi diabetes lain yang kronik adalah kekalahan saluran darah kecil di semua tisu dan organ. Di samping itu, diabetes meningkatkan risiko katarak..

Sekiranya bekalan darah ke saraf terganggu kerana diabetes, ujung saraf mungkin terjejas. Dalam kes ini, mungkin ada kehilangan kepekaan secara beransur-ansur, bermula dengan tangan dan kaki, kadang-kadang dihantar lebih tinggi ke seluruh anggota badan. Gejala juga boleh merangkumi pening semasa berdiri dan disfungsi ereksi pada lelaki. Kehilangan kepekaan yang digabungkan dengan bekalan darah yang lemah menjadikan kaki lebih mudah terkena ulserasi dan gangren..

Kerosakan pada saluran darah kecil buah pinggang boleh menyebabkan perkembangan kegagalan buah pinggang kronik atau perkembangannya hingga tahap kegagalan yang terakhir, yang memerlukan dialisis seumur hidup atau transplantasi ginjal.
Pertama, doktor akan mengarahkan pesakit untuk membuang air kecil untuk dianalisis untuk menentukan kehadiran gula di dalamnya. Diagnosis disahkan oleh ujian darah, yang membolehkan anda memeriksa tahap gula yang terdapat di dalamnya. Sekiranya bacaan gula darah berada dalam batas, pesakit boleh mengulang ujian darah pada waktu pagi dengan perut kosong. Selain itu, pesakit dapat menderma darah untuk menentukan tahap hemoglobin glikosilasi - bentuk pigmen yang berubah pada sel darah merah, kepekatannya juga meningkat dengan bacaan gula darah yang tinggi selama beberapa minggu atau bulan.

Bagi setiap pesakit diabetes, tujuan utama rawatan adalah menjaga kadar gula darah dalam had yang boleh diterima. Rawatan biasanya diperlukan sepanjang hayat, dan pesakit akan dipaksa setiap hari untuk menyelesaikan masalah menyesuaikan diet dan dos ubat dengan penuh tanggungjawab..

Diabetes mellitus jenis I. Bentuk penyakit ini hampir selalu dirawat dengan terapi insulin. Insulin boleh didapati dalam pelbagai bentuk, termasuk bentuk cepat bertindak, bentuk pelepasan berterusan, dan gabungan kedua-duanya. Regimen rawatan memerlukan pemilihan individu, mungkin terdiri daripada kombinasi terapi insulin dan ubat hipoglikemik oral. Pesakit dapat belajar menyuntik insulin sendiri, memilih diet dan mengukur gula darah, seperti yang dijelaskan di bawah. Sekiranya diabetes sukar dikawal, pam insulin boleh dimasukkan ke dalam pesakit, yang memberikan insulin melalui kateter yang ditanam di bawah kulit.

Satu-satunya cara untuk menyembuhkan diabetes jenis I sepenuhnya adalah transplantasi pankreas, tetapi operasi ini belum banyak digunakan, kerana ada kemungkinan penolakan organ yang ditransplantasikan oleh tubuh dan, sebagai akibatnya, perlunya semua kehidupan masa depan mengambil ubat-ubatan yang menekan tindak balas imun tubuh.

Adalah perlu untuk menjaga pengambilan lemak rendah, dan juga mendapatkan tenaga yang diperlukan dari karbohidrat kompleks untuk meminimumkan turun naik gula dalam darah. Diet harus menyediakan pengambilan kalori tetap setiap hari, dengan kadar protein, karbohidrat dan lemak yang tetap.

Di samping itu, pesakit harus mengukur gula darah secara berkala. Sekiranya diet sahaja tidak mencukupi untuk mengekalkan kadar gula normal, satu atau lebih ubat penurun gula mungkin diresepkan untuk pesakit. Rawatan mungkin dimulakan dengan formulasi oral, seperti sulfanylureas, yang merangsang pembebasan insulin oleh pankreas, atau metformin, yang membantu tubuh menyerap glukosa. Ubat baru lain, seperti pioglitazone atau rosiglitazone, dapat menurunkan kadar gula, meningkatkan kerentanan sel.

Diabetes mellitus boleh menyebabkan pesakit mati sebelum waktunya, biasanya disebabkan oleh komplikasi sistem kardiovaskular. Walaupun begitu, kawalan gula darah yang berjaya dalam kombinasi dengan gaya hidup yang sihat mempermudah pencapaian pampasan penyakit, yang membolehkan orang yang menderita mereka menjalani gaya hidup yang hampir normal.

Buku rujukan perubatan penuh / Per. dari bahasa Inggeris E. Makhiyanova dan I. Dreval.- M.: AST, Astrel, 2006.- 1104 s.

Jenis diabetes mellitus jenis 1 dan 2: Kod ICD-10 untuk bentuk patologi yang bergantung kepada insulin, bukan insulin dan lain-lain

Diabetes adalah sekumpulan penyakit metabolik di mana terdapat tahap glikemia yang tinggi untuk jangka masa yang panjang..

Antara manifestasi klinikal yang paling biasa adalah kencing kerap, selera makan meningkat, kulit gatal, dahaga, proses radang purulen berulang.

Diabetes adalah penyebab banyak komplikasi yang menyebabkan kecacatan awal. Di antara keadaan akut, ketoasidosis, hiperosmolar dan koma hipoglikemik dibezakan. Kronik merangkumi pelbagai penyakit kardiovaskular, lesi alat visual, ginjal, saluran dan saraf bahagian bawah kaki.

Oleh kerana kelaziman dan pelbagai jenis bentuk klinikal, perlu menetapkan kod ICD untuk diabetes. Dalam semakan ke-10, ia mempunyai kod E10 - E14.

Klasifikasi jenis penyakit 1 dan 2

Diabetes boleh menjadi penyebab kekurangan mutlak fungsi endokrin pankreas (jenis 1) atau penurunan toleransi tisu terhadap insulin (jenis 2). Bentuk penyakit yang jarang dan bahkan eksotik dibezakan, penyebabnya dalam sebilangan besar kes belum dapat diketahui dengan pasti.

Tiga jenis penyakit yang paling biasa.

 • diabetes mellitus jenis 1. Pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi. Ia sering disebut remaja atau bergantung kepada insulin, kerana pertama kali dikesan terutama pada masa kanak-kanak dan memerlukan terapi penggantian hormon yang lengkap. Diagnosis dibuat berdasarkan salah satu kriteria berikut: glukosa darah puasa melebihi 7.0 mmol / l (126 mg / dl), glisemia 2 jam setelah muatan karbohidrat 11.1 mmol / l (200 mg / dl), hemoglobin glikasi (A1C) lebih besar atau sama dengan 48 mmol / mol (≥ 6.5 DCCT%). Kriteria terakhir diluluskan pada tahun 2010. ICD-10 mempunyai nombor kod E10, pangkalan data penyakit genetik OMIM mengklasifikasikan patologi di bawah kod 222100;
 • diabetes mellitus jenis 2. Ia bermula dengan manifestasi ketahanan insulin relatif, keadaan di mana sel kehilangan kemampuannya untuk bertindak balas terhadap isyarat humoral dan mengambil glukosa dengan secukupnya. Ketika penyakit ini berkembang, ia boleh memakan insulin. Ini nyata terutamanya pada masa dewasa atau usia tua. Ia mempunyai hubungan yang terbukti dengan berat badan berlebihan, hipertensi dan keturunan. Mengurangkan jangka hayat sekitar 10 tahun, mempunyai peratusan kecacatan yang tinggi. Dalam ICD-10, ia dienkripsi di bawah kod E11, pangkalan OMIM telah memberikan nombor 125853;
 • kencing manis semasa mengandung. Bentuk ketiga penyakit ini berkembang pada wanita hamil. Ini mempunyai kursus yang sangat jinak, sepenuhnya lulus setelah melahirkan anak. Menurut ICD-10, ia dikodkan di bawah kod O24.
Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes