Adakah diabetes diwarisi??

Diabetes mellitus disebut sebagai penyakit peradaban. Di planet kita, 420 juta orang sudah menderita penyakit itu, dan angka ini berkembang dengan pesat. Pakar WHO mencadangkan bahawa pada tahun 2040, 1 dari 10 orang akan didiagnosis menghidap diabetes. Adakah orang yang berisiko yang ibu bapa menghidap diabetes?

Adakah diabetes diwarisi??

Diabetes dan keturunan jenis 1

Diabetes jenis 1 disebut "awet muda", kerana ia paling kerap berkembang pada orang muda di bawah 30 tahun. Sebabnya adalah kerja pankreas. Ia sama ada menghasilkan insulin yang berlebihan, hormon pengganti gula, atau berhenti menghasilkannya sama sekali. Konflik autoimun berlaku. Tubuh mula menghasilkan antibodi terhadap sel pankreas sendiri yang mensintesis insulin.

Dengan kata lain, diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun sistem endokrin, dan kecenderungan penyakit autoimun dapat diwarisi. Ini termasuk bukan sahaja diabetes jenis 1, tetapi juga penyakit seliak, penyakit Hashimoto, rheumatoid arthritis dan lain-lain.

Fakta menarik: Diingatkan bahawa diabetes mellitus jenis 1 lebih kerap berkembang pada mereka yang ketika lahir beratnya lebih dari 4 kg.

Dalam keadaan di mana salah seorang ibu bapa menghidap diabetes jenis 1, risiko menghidap diabetes pada anak adalah sekitar 5%. Apabila kedua ibu bapa menghidap diabetes, kemungkinan anak menghidap penyakit adalah 20%.

Oleh itu, jika anda telah didiagnosis dengan penyakit autoimun, anda harus peka terhadap gejala diabetes mellitus dan, apabila muncul, jangan menangguhkan lawatan ke doktor. Penggera badan - keletihan, dahaga, kencing kerap, terutama pada waktu malam.

Diabetes dan keturunan jenis 2

Sekiranya kita bercakap mengenai diabetes jenis 2, kecenderungan genetik untuk mengembangkannya jauh lebih jelas. Lazimnya, diabetes jenis ini berkembang setelah 40 tahun. Salah satu penyebab penyakit ini adalah pelanggaran rembesan insulin, yang dipengaruhi oleh pelbagai faktor genetik. Sebab lain ialah ketahanan insulin (resistensi insulin), yang dipengaruhi oleh genetik dan kegemukan, terutama perut (ini, secara turun-temurun, juga turun temurun).

Sekiranya ibu bapa menjalani gaya hidup pasif dan tidak makan dengan betul, anak-anak mereka cenderung hidup dengan gaya yang sama..

Para saintis melaporkan bahawa jika salah seorang ibu bapa menghidap diabetes jenis 2, maka risiko penyakit pada anak adalah 50%.

Tetapi anda selalu dapat mengurangkan risiko penyakit walaupun genetik. Perlu mengubah tabiat buruk menjadi sihat, aktif secara fizikal dan makan dengan betul. Sekiranya seseorang sudah menghidap diabetes jenis 2 dalam keluarga, maka anda tidak boleh menangguhkan perubahan tersebut. Perhatikan kesihatan anda.

Diabetes dan keturunan jenis 1

Salam! Sekiranya anda mengingati hari anda atau anak anda didiagnosis menghidap diabetes, maka anda juga akan mengingat soalan-soalan yang mula membimbangkan otak anda yang meradang. Saya berani mengemukakannya kepada pertanyaan: “Dari mana diabetes tipe 1 berasal jika tidak ada orang dengan penyakit ini dalam keluarga?”, Anda tidak pernah mendapat jawaban, seperti pertanyaan: “Adakah diabetes tipe 1 diturunkan oleh warisan dan / atau apa yang akan terjadi pada anak-anak dan ahli keluarga yang lain? " Mereka mungkin mengganggu anda hingga ke hari ini..

Hari ini saya akan cuba menjawab soalan-soalan ini. Diabetes jenis 1 adalah penyakit multifactorial dan polygenic. Anda tidak boleh mengatakan faktor mana yang utama atau utama. Beberapa saintis membahagikan diabetes jenis 1 menjadi subtipe: A dan B. By the way, diabetes jenis 1 bukanlah satu-satunya bentuk yang boleh berlaku pada generasi muda. Sekiranya anda membaca artikel "Sumber diabetes pada kanak-kanak dan remaja," anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai masalah ini.

Subtipe A dikaitkan dengan kerosakan autoimun pada pankreas dan pengesanan antibodi adalah bukti ini. Subjenis ini paling kerap dikesan pada kanak-kanak dan remaja. Tetapi kebetulan antibodi tidak dikesan, dan ada diabetes. Dalam kes ini, kita membincangkan subtipe B, yang berlaku dengan alasan yang sama sekali berbeza, tidak berkaitan dengan fungsi sistem imun. Sehingga kini, penyebab ini tidak diketahui, dan oleh itu diabetes disebut idiopatik..

Kajian genetik untuk diabetes jenis 1

Satu perkara yang jelas, jenis 1 adalah penyakit dengan kecenderungan keturunan. Apa maksudnya dan bagaimana ia berbeza dengan penyakit keturunan? Faktanya adalah bahawa penyakit keturunan adalah penularan gen dari generasi ke generasi atau mutasi gen dalam organisma masa depan. Dalam kes ini, orang baru sudah dilahirkan dengan patologi atau dengan kecacatan lain..

Dalam kes diabetes, semuanya lebih rumit. Terdapat gen dan bahagian gen tertentu (saya akan katakan secara sederhana) bahawa, dengan kombinasi tertentu semasa pertemuan telur dan sperma, meningkatkan risiko diabetes jenis 1. Dengan kata lain, bukan gen yang rosak yang diwarisi, tetapi tahap risiko penyakit ini. Dan agar penyakit itu dapat disedari, iaitu, diperlukan faktor-faktor yang memprovokasi dan tahap risiko yang tinggi. Sekiranya anda menjalankan kajian genetik, anda dapat mengenal pasti tahap risiko tertentu, yang tinggi, sederhana dan rendah. Oleh itu, sama sekali tidak perlu bahawa mempunyai risiko menghidap diabetes jenis 1, seseorang akan jatuh sakit dengannya. Selalunya, diabetes dikaitkan dengan gen atau kawasan gen berikut - HLA DR3, DR4, dan DQ.

Sehubungan itu, tidak menjadi masalah sama sekali anda tidak mengetahui kes diabetes jenis 1 dalam keluarga sekarang atau pada generasi yang lalu. Sangat mungkin bahawa nenek moyang anda mempunyai risiko rendah, yang tidak menjadi kenyataan. Dan selain ini, adakah anda tahu pokok keluarga anda dengan baik? Apa yang mati oleh kanak-kanak dan orang dewasa pada usia muda? Memang, diagnosis 100 tahun yang lalu bukanlah yang paling progresif, dan doktor tidak sering mendapatkan nasihat, terutama di kawasan luar bandar.

Oleh itu, saya percaya bahawa tidak ada gunanya mencari mereka yang bertanggungjawab untuk penyebaran diabetes. Lebih-lebih lagi, anda tidak boleh mencela diri sendiri (saya merayu kepada ibu bapa saya) kerana saya merindui, tidak menonton dan tidak menyelamatkan anak. Untuk mengurangkan rasa bersalah anda, saya akan mengatakan bahawa proses autoimun berlaku jauh sebelum manifestasi klinikal diabetes, dalam beberapa tahun, dan dalam beberapa kes selama satu dekad. Sejak itu, banyak air bocor dan sukar untuk mengingat siapa dan apa yang harus dipersalahkan. Pada akhirnya, tidak kira seberapa banyak yang kita mahukan, kita tidak dapat melindungi diri kita sendiri atau anak-anak kita dari semua yang buruk. Perkara buruk berlaku, dan jika ini berlaku, mari kita fikirkan bahawa ini adalah FATE, yang tidak boleh anda tipu..

Ujian Imun untuk Diabetes Jenis 1

Apabila keluarga mempunyai saudara dengan diabetes jenis 1, untuk meramalkan kejadian diabetes pada anggota keluarga yang lain, bukan hanya kajian genetik yang digunakan, tetapi juga definisi autoantibodi, iaitu antibodi yang melawan jaringan tubuh mereka sendiri. Sebagai contoh, jika anak yang lebih tua menghidap diabetes jenis 1, maka ibu bapa boleh melakukan kajian genetik dan ujian antibodi pada anak bungsu untuk mengenal pasti risiko terkena diabetes, kerana antibodi muncul jauh sebelum anak itu mempunyai tanda-tanda diabetes yang jelas.

 • antibodi terhadap sel beta islet - ICA (terdapat dalam 60-80% kes) Dalam kombinasi dengan GAD secara dramatik meningkatkan risiko terkena diabetes, tetapi dalam bentuk terpencil risiko diabetes rendah.
 • antibodi anti-insulin - IAA (terdapat dalam 30-60% kes) Dalam pengasingan, sedikit kesan terhadap perkembangan diabetes, risiko meningkat jika terdapat antibodi lain.
 • antibodi untuk glutamat decarboxylase - GAD (terdapat dalam 80-95% kes) Meningkatkan risiko terkena diabetes walaupun dalam bentuk terpencil.

Tetapi di sini semuanya tidak jelas. Pengenalpastian mana-mana satu kumpulan antibodi pada seorang anak sama sekali tidak bermaksud bahawa dia akan menghidap diabetes pada masa akan datang. Ia hanya mengatakan bahawa kanak-kanak ini mempunyai risiko tinggi menghidap diabetes, yang mungkin tidak disedari. Dan kemudian, tidak ada yang selamat dari kesalahan makmal, jadi disarankan untuk melakukan ujian semula setelah 1-2 bulan.

Oleh itu, saya tidak mengesyorkan memeriksa kehadiran antibodi pada ahli keluarga yang sihat. IMHO. Apa yang boleh anda lakukan dengan kehadiran antibodi? Sudah tentu, anda boleh masuk ke dalam kumpulan eksperimen di mana teknik pencegahan diabetes diuji dalam kumpulan berisiko tinggi, tetapi adakah anda ingin mendedahkan anak yang masih sihat dengan manipulasi yang tidak diketahui? Secara peribadi, saya tidak bersedia, dan kami tinggal jauh dari pusat negara.

Selain kerumitan yang tidak perlu, tindakan ini tidak membawa sesuatu yang baik. Harapan dan pemikiran yang berterusan mungkin suatu hari nanti dapat dipenuhi. Secara peribadi, saya percaya bahawa pemikiran kita adalah material dan segala yang kita fikirkan akan menjadi kenyataan. Oleh itu, anda tidak perlu memikirkan yang buruk, hanya menarik pemikiran positif bahawa semuanya akan baik-baik saja dan semua ahli keluarga yang lain akan sihat. Satu-satunya perkara yang boleh dilakukan adalah menentukan glukosa puasa dan / atau hemoglobin glikasi secara berkala agar tidak terlepas dari manifestasi diabetes. Oleh kerana tidak ada kaedah yang terbukti bahawa 100% mencegah perkembangan diabetes, tetapi umumnya tidak.

Soalan lain yang membimbangkan semua orang dengan diabetes tipe 1: "Apa risiko penyakit pada anak-anak yang orang tuanya menghidap diabetes atau jika keluarga sudah mempunyai anak dengan diabetes?" Baru-baru ini, kajian selama 16 tahun diselesaikan yang memeriksa prognosis penyakit pada keluarga pesakit. Inilah keputusannya.

Risiko menghidap diabetes tanpa saudara yang dikenali dengan diabetes hanya 0.2 - 0.4%. Semakin besar bilangan saudara dengan diabetes dalam sebuah keluarga, semakin tinggi risikonya. Risiko menghidap diabetes bagi ahli keluarga dengan diabetes jenis 1 rata-rata 5%. Sekiranya dua anak sakit dalam keluarga, maka risiko untuk yang ketiga adalah 9.5%. Sekiranya dua orang tua sakit, maka risiko menghidap diabetes jenis 1 untuk anak sudah meningkat menjadi 34%. Di samping itu, risiko terkena diabetes jenis 1 bergantung pada usia di mana penyakit ini menampakkan diri pada pesakit. Semakin cepat anak jatuh sakit dalam keluarga, semakin tinggi risiko untuk anak kedua. Sekiranya manifestasi penyakit ini berlaku sebelum 20 tahun, maka risiko untuk anak kedua adalah 6.4%, dan jika manifestasi penyakit itu lebih tua dari 20 tahun, maka risikonya adalah 1.2%.

Pencegahan diabetes jenis 1

Tetapi apa yang dapat dilakukan untuk mengurangkan pengaruh faktor-faktor terkenal yang memicu proses autoimun? Walaupun semuanya beruntung "bertuah, tidak beruntung", anda masih boleh berusaha memaksimumkan kesannya kepada mereka. Berikut adalah senarai kaedah untuk pencegahan utama diabetes jenis 1.

 • Pencegahan jangkitan intrauterin dan jangkitan virus ibu semasa kehamilan.
 • Pencegahan jangkitan virus tertentu pada kanak-kanak dan remaja, seperti rubela, campak, gondok, enterovirus, cacar air, selesema.
 • Rawatan tepat pada masanya jangkitan kronik (sinusitis, gigi karious, dll.).
 • Melakukan vaksinasi tepat pada masanya, dengan ketat mengikut peraturan dan vaksin terbukti.
 • Pengecualian protein susu lembu dari diet bayi.
 • Penyusuan berpanjangan (minimum 18 bulan).
 • Pengecualian pengenalan makanan pelengkap makanan yang mengandungi gluten di bawah usia satu tahun.
 • Pengecualian dari diet produk yang mengandungi nitrat, bahan pengawet dan pewarna.
 • Vitamin D biasa.
 • Tambahan Asid Lemak Omega 3.
 • Pengurangan karbohidrat cepat disebabkan oleh beban pankreas yang berlebihan.

Sebagai kesimpulan, saya ingin mengatakan. Kita semua berbeza, dengan tahap kecemasan yang berbeza-beza dan "tidak peduli." Oleh itu, anda harus memutuskan sama ada untuk mendiagnosis diabetes anak anda atau anda sendiri. Tanyakan pada diri sendiri: “Adakah anda bersedia untuk hasil yang positif? Adakah anda bersedia untuk mengetahui bahawa anak anda berisiko menghidap penyakit ini dan masih terus hidup dalam keadaan aman? ” Sekiranya demikian, anda boleh menjalani pemeriksaan genetik dan imun sepenuhnya. Ini paling baik dilakukan di tengah-tengah negara dan endokrinologi - Pusat Penyelidikan Endokrinologi, Moscow.

Di sinilah saya mengakhiri dan dengan tulus berharap orang yang sihat dapat menghindari "pesona" diabetes jenis 1. Sehingga berjumpa lagi.

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Adakah diabetes diwarisi?

Diabetes mellitus (DM) adalah keadaan patologi badan yang tidak dapat disembuhkan yang disebabkan oleh pelanggaran proses metabolik dan hormon. Menurut klasifikasi perubatan, terdapat tiga jenis penyakit utama dan beberapa subspesies. Yang utama merangkumi:

 • Jenis 1 - bergantung kepada insulin atau remaja;
 • Jenis 2 - bebas insulin;
 • diabetes kehamilan pada wanita dalam tempoh perinatal.

Semasa mengumpulkan anamnesis pada diagnosis awal, saudara-mara pesakit diabetes paling kerap dikenal pasti. Persoalan yang wajar sama ada diabetes diwarisi dan seberapa besar potensi bahaya itu, timbul dalam 100% kes.

Mengenai penyakit keturunan dan diabetes

Setiap organisma mempunyai kemampuan biologi untuk menghantar keupayaan fungsinya dan watak morfologi ke generasi berikutnya. Maklumat mengenai penyakit tertentu, yang tertanam dalam gen orang tua, datuk dan nenek, secara automatik disampaikan oleh warisan. Manifestasi dan perkembangan patologi gen bergantung pada gabungan kumpulan.

Secara keseluruhan, tiga kumpulan penyakit keturunan dibezakan:

 • Gen. Mereka dilahirkan sebagai akibat kerosakan pada makromolekul asid deoksiribonukleik (DNA), yang memastikan pemeliharaan dan penghantaran maklumat genetik dari generasi ke generasi. Maksudnya, mutasi gen satu kromosom (alel) berlaku pada tahap molekul. (Contoh: fenilketonuria, alkaptonuria, penyakit Gaucher, intoleransi laktosa, gangguan metabolisme bilirubin, hemofilia, dll.).
 • Sindrom kromosom. Mereka timbul kerana pelanggaran set kromosom kualitatif-kuantitatif, yang berkembang akibat mutasi pada sel kuman salah seorang ibu bapa (sindrom Turner-Sherchevsky, sindrom Down, sindrom Wolff-Hirschhorn, sindrom Edwards dan lain-lain).
 • Patologi dengan kecenderungan. Mereka dicirikan oleh adanya kumpulan gen yang diubah, tetapi tidak oleh aktiviti wajib perubahan ini. Manifestasi penyakit bergantung pada bagaimana mutasi gen berlaku dan bagaimana keadaan hidup luaran mempengaruhi. (Contoh: penyakit tidak berjangkit kronik: diabetes, iskemia, ulser, dll.).

Berdasarkan klasifikasi ini, diabetes diwarisi, kerana kehadirannya digabungkan secara genetik. Tetapi perkembangan patologi ditentukan oleh jenis mutasi dan keadaan luaran. Setiap kromosom (biasanya) mengandungi dua gen; apabila salah satu kromosomnya berubah, yang kedua mungkin tidak bermutasi. Apabila gen yang rosak menyekat gen yang sihat, mutasi dominan berkembang, yang membawa kepada perkembangan penyakit genetik. Sekiranya gen yang sihat mempunyai kekuatan untuk "bekerja untuk dua orang", penyakit keturunan akan menjadi tidur.

Gangguan metabolik kongenital dan gangguan proses biokimia lain, seperti diabetes, disebarkan secara resesif. Agar diabetes mellitus yang disebabkan oleh mutasi resesif berlaku, tubuh mesti mempunyai dua gen dengan gangguan yang sama. Iaitu, mewarisi mereka dari kedua ibu bapa. Walau bagaimanapun, pemindahan maklumat genetik tidak harus dilakukan secara langsung. Ibu bapa boleh menjadi sebahagian daripada kumpulan yang disebut generasi ponteng, dan diabetes boleh menular dari datuk dan nenek.

Sifat sifat resesif boleh berubah di bawah pengaruh keadaan luaran. Untuk perkembangan penyakit ini, pengaktifan pemicu tertentu (pemicu) diperlukan, iaitu, ada kesan negatif pada tubuh. Kehadiran diabetes pada ibu bapa tidak menjamin perkembangannya pada anak-anak. Anak mewarisi kecenderungan penyakit ini, iaitu sekumpulan gen yang terjejas untuk pengaktifan yang mana syarat tertentu diperlukan.

Jenis Penyakit dan Kemungkinan Risiko Genetik

Diabetes mellitus terutamanya merupakan kerosakan dalam pengeluaran dan penjualan oleh badan bahan biologi yang sangat aktif - insulin. Hormon ini bertanggungjawab untuk pengangkutan dan penyesuaian glukosa ke sel-sel tubuh sebagai sumber tenaga utama. Penentuan penyakit kerana sifat gangguan endokrin.

Jenis penyakit yang bergantung kepada insulin

Mekanisme perkembangan diabetes jenis 1 dikaitkan dengan kegagalan pankreas untuk melakukan fungsi endokrin pengeluaran insulin. Tanpa insulin, reaksi berikut berlaku: proses glukoneogenesis dipercepat - pembebasan asid amino dari makanan protein, pemecahan selanjutnya menjadi gula sederhana dan pembebasan ke dalam aliran darah, pengumpulan glukosa dalam darah, kerana tidak ada yang mengirimkannya ke tisu dan sel. Untuk meniru proses biologi secara artifisial, pesakit memerlukan suntikan insulin perubatan secara berkala.

Terdapat dua sebab utama perkembangan diabetes jenis pertama:

 • Keturunan tidak berfungsi. Dominasi gen yang rosak atau mutasi resesif.
 • Perkembangan proses autoimun. Kegagalan sistem kekebalan tubuh, yang dicirikan oleh perubahan fungsi pelindung menjadi merosakkan, diarahkan pada sel-sel tubuh seseorang sendiri.

Pengaktifan gangguan (autoimun dan genetik) berlaku di bawah pengaruh sejumlah faktor:

 • Penyakit berjangkit etiologi virus. Jangkitan akut dan kronik menjadikan sistem imun tidak seimbang. Yang paling berbahaya adalah HIV dan AIDS, virus herpetic: Coxsackie, sitomegalovirus, virus herpes manusia jenis 4 (Epstein-Barr).
 • Banyak alahan, iaitu, sistem imun menghasilkan antibodi dalam mod kecemasan, yang menyebabkannya tidak berfungsi.
 • Gaya hidup hipodinamik dengan diet yang tidak sihat. Banyaknya karbohidrat sederhana dalam menu menyebabkan patologi pankreas, aktiviti motor yang tidak mencukupi melambatkan proses metabolik dan memprovokasi kegemukan..

Risiko diabetes jenis 1

Menurut statistik perubatan, gen bermutasi yang diwarisi dari bapa ditunjukkan oleh perkembangan diabetes pada anak dalam 9% kes. Sekiranya kecenderungan diwarisi pada bahagian ibu, peratusannya adalah 3-5. Sekiranya diabetes didiagnosis pada kedua ibu bapa, kebarangkalian mencapai 21%. Di hadapan saudara-mara lain yang menghidap diabetes dan orang tua dengan diabetes, risiko meningkat 4 kali ganda.

Dalam kes penularan penyakit melalui generasi ketika ibu bapa hanya pembawa maklumat genetik, 1 jenis ditentukan pada anak-anak. Jenis diabetes yang pertama disebut diabetes remaja, kerana kumpulan utama pesakit adalah kanak-kanak dan remaja. Penyakit ini paling kerap muncul pada bayi baru lahir atau pada kanak-kanak semasa baligh. Risiko patologi berkurang dengan usia. Setelah 20–25 tahun, bentuk penyakit yang bergantung pada insulin tidak didiagnosis, dipercayai bahawa anak tersebut telah “berkembang” dari kecenderungan keturunan.

Sekiranya pada waktu kelahiran anak kembar di salah satu kanak-kanak didiagnosis menghidap diabetes, yang lain kemudiannya berkembang pada separuh kes. Bahaya yang ketara adalah diabetes kehamilan. Penyakit yang berlaku pada seorang wanita dalam tempoh perinatal boleh hilang setelah melahirkan, atau berkembang menjadi patologi kronik. Kekerapan kes adalah sekitar 25%, sementara jenis penyakitnya boleh berlaku.

Patologi bebas insulin

Perbezaan utama antara diabetes jenis 2 dan diabetes jenis 1 adalah bahawa pankreas tidak menghentikan pengeluaran insulin. Masalahnya adalah ketidakupayaan tisu dan sel-sel tubuh untuk dapat melihat hormon dan mengeluarkan hormon secara rasional. Keadaan ini dipanggil ketahanan insulin (gangguan sensitiviti dan tindak balas). Akibat tidak aktifnya insulin, gula terkumpul di dalam darah.

Penghentian lengkap aktiviti endokrin (penghasilan insulin) oleh pankreas diperhatikan hanya pada tahap dekompensasi yang teruk, apabila penyakit ini bergantung kepada insulin. Tidak ada jawapan yang jelas untuk persoalan sama ada diabetes jenis 2 diwarisi atau diperolehi oleh seseorang dalam proses kehidupan. Perkembangan penyakit ini dipengaruhi oleh sebab luaran dan kumpulan gen yang sudah ada. Gabungan kedua-dua faktor ini membawa kepada diabetes jenis 2 dalam 80% kes.

Penyebab luaran yang menentukan perkembangan diabetes yang tidak bergantung kepada insulin:

 • alahan yang kerap dengan rawatan gejala yang tidak betul, dan bukannya menghilangkan penyebabnya;
 • penyakit kronik jantung, saluran darah, pankreas;
 • tingkah laku makan yang tidak betul (penyalahgunaan monosakarida dan disakarida);
 • pengambilan minuman beralkohol yang tidak terkawal;
 • rawatan jangka panjang dengan ubat yang mengandungi hormon;
 • komplikasi diabetes kehamilan.

Rintangan insulin cenderung berlaku terhadap latar belakang kesusahan (tinggal kekal dalam keadaan neuropsikologi yang tertekan). Dengan gaya hidup yang sihat dan mematuhi langkah pencegahan, faktor keturunan diabetes jenis 2 sebagai penyebab mono mungkin tidak berfungsi.

Risiko diabetes jenis 2

Orang dewasa terdedah kepada patologi bebas insulin. Selalunya, penyakit ini menyatakan dirinya pada usia 40+. Mengikut jantina, diabetes jenis 2 lebih kerap berlaku pada wanita semasa pramenopause dan menopaus. Ini disebabkan oleh perubahan hormon yang intensif dalam badan. Pengeluaran hormon seks (progesteron dan estrogen), hormon tiroid berkurang, akibatnya tubuh kehilangan kawalan terhadap proses metabolik.

Di samping itu, perubahan hormon membawa kepada kenaikan berat badan. Sel kehilangan kerentanan terhadap insulin, pengeluarannya, sebaliknya, meningkat seiring bertambahnya usia. Rintangan insulin berkembang. Kemungkinan penularan penyakit bebas insulin secara pewarisan agak tinggi. Di pihak ibu atau bapa - sehingga 80%, dengan adanya gen yang terjejas pada kedua ibu bapa - hingga 100%. Tetapi untuk kecenderungan genetik untuk bergerak, diperlukan provokasi dalam bentuk pengaruh luaran yang buruk.

Diabetes jenis kedua boleh berkembang tanpa penyertaan penyebab keturunan. Obesiti membawa kepada kegagalan endokrin dan metabolik, alkoholisme membunuh sel-sel pankreas. Akibatnya, kerentanan tisu terhadap insulin terganggu. Kedua-dua jenis diabetes bukan penyakit berjangkit. Oleh kerana sifat asalnya tidak menular, sangat mustahil untuk dijangkiti patologi endokrin melalui darah atau cara lain.

Objektif Pencegahan Diabetes

Oleh kerana diabetes bukan penyakit wajib, tetapi merupakan kecenderungan keturunan, ada harapan untuk melindungi diri anda dari diabetes jenis 2. Dengan ketagihan genetik pada jenis peluang pertama, sayangnya, tidak ada atau sangat sedikit. Sekiranya patologi tidak didiagnosis semasa lahir, ibu bapa diwajibkan untuk mewujudkan keadaan pemakanan dan tempat tinggal di mana mustahil untuk memprovokasi gen yang rosak kepada aktiviti.

Langkah-langkah seperti itu tidak memberikan jaminan 100%, bagaimanapun, jika mungkin bertahan hingga 20 tahun dan menipu penyakit ini, di masa depan kemungkinan penularan hampir nol. Pencegahan patologi bebas insulin adalah gaya hidup sihat kecuali kemungkinan pencetus. Langkah pencegahan merangkumi:

 • pembetulan diet (menetapkan had ketat pada karbohidrat cepat dan minuman beralkohol);
 • pematuhan dengan diet (sekurang-kurangnya 5 kali sehari) dan sekatan hidangan tunggal (tidak lebih daripada 350 gr.);
 • pematuhan dengan peraturan minum (1.5 - 2 liter cecair sehari);
 • aktiviti fizikal yang rasional;
 • pengambilan kompleks vitamin dan mineral dan sediaan herba;
 • lawatan berkala ke doktor untuk memantau jumlah darah;
 • kawalan berat badan yang ketat.

Sekiranya anda ingin mencegah diabetes, langkah-langkah di atas bukanlah langkah sementara, tetapi cara hidup. Predisposisi penyakit genetik tidak dapat diramalkan. Mengetahui kehadiran pesakit kencing manis di kalangan saudara terdekat, anda mesti berusaha mengelakkan penyakit ini atau sekurang-kurangnya melambatkan perkembangannya.

Bagaimana diabetes jenis 1 dan jenis 2 ditularkan, pencegahan diabetes keturunan

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang serius yang memerlukan rawatan yang mahal dan penyusunan semula lengkap kehidupan pesakit dalam keadaan yang ditentukan oleh penyakit ini. Diabetes Tidak Dapat Diubati, Pesakit Sepanjang Hayat Perlu Mengambil Ubat Penting untuk Menjaga Kesihatan.

Oleh itu, orang yang menderita penyakit ini berminat dengan soalan: adakah diabetes diturunkan oleh warisan? Bagaimanapun, tidak ada yang mahu anak-anaknya jatuh sakit. Untuk memahami masalahnya, pertimbangkan penyebab dan jenis penyakit ini.

Punca penyakit

Diabetes mellitus terjadi akibat ketidakupayaan pankreas untuk menghasilkan hormon insulin atau pengeluarannya yang tidak mencukupi. Insulin diperlukan untuk menyampaikan glukosa ke sel-sel tisu badan, yang memasuki aliran darah ketika makanan dipecah..

Tidak ada yang kebal dari penyakit. Tetapi, seperti penyakit apa pun, diabetes tidak berlaku tanpa sebab..

Anda boleh jatuh sakit dengan keadaan berikut:

 1. Kecenderungan keturunan;
 2. Penyakit pankreas;
 3. Berat badan berlebihan, obesiti;
 4. Penderaan alkohol;
 5. Gaya hidup tidak aktif, kurang bersenam;
 6. Penularan penyakit berjangkit dan virus yang menyebabkan penurunan imuniti;
 7. Tekanan berterusan dan tergesa-gesa adrenalin;
 8. Ubat diabetes.

Jenis Diabetes

Jenis diabetes yang paling biasa adalah:

 • Diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin (DM 1). Pankreas secara praktikal tidak menghasilkan insulin atau tidak menghasilkan cukup untuk berfungsi sepenuhnya badan. Pesakit disuntik dengan insulin seumur hidup, tanpa suntikan dia boleh mati. DM 1 menyumbang kira-kira 15% daripada semua kes.
 • Diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin (DM 2). Sel otot pesakit tidak dapat menyerap insulin, yang biasanya dihasilkan secara normal oleh tubuh. Dengan diabetes, 2 pesakit diberi diet dan ubat-ubatan yang merangsang pengambilan insulin.

Diabetes dan keturunan

Terdapat pendapat bahawa diabetes jenis 1 adalah penyakit keturunan, dan diabetes jenis 2 diperoleh dalam 90% kes. Tetapi kajian terbaru menunjukkan bahawa pesakit diabetes jenis 2 pada generasi sebelumnya juga mempunyai saudara yang sakit.

Ya, keturunan adalah salah satu faktor utama. Para saintis telah mendapati bahawa risiko penyakit menular melalui gen. Tetapi adalah salah untuk mengatakan bahawa diabetes diwarisi. Hanya kecenderungan yang diwarisi. Sama ada seseorang jatuh sakit bergantung kepada beberapa faktor yang berkaitan: gaya hidup, pemakanan, tekanan dan penyakit lain.

Apa risikonya

Keturunan adalah 60-80% dari keseluruhan kemungkinan jatuh sakit. Sekiranya seseorang pada generasi sebelumnya mempunyai atau mempunyai saudara dengan diabetes, dia terdedah kepada risiko yang dikenal pasti berdasarkan corak:

 1. Bentuk bergantung kepada insulin lebih biasa pada lelaki berbanding wanita.
 2. Bentuk yang bergantung kepada insulin dapat disebarkan melalui satu generasi. Sekiranya datuk dan nenek menghidap diabetes dan anak-anaknya sihat, cucu boleh jatuh sakit.
 3. Kebarangkalian pewarisan oleh anak diabetes 1 dengan penyakit pada salah seorang ibu bapa adalah 5%. Sekiranya ibu sakit, risiko penyakit anak adalah 3%, jika bapa 9%, kedua ibu bapa adalah 21%.
 4. Dengan bertambahnya usia, risiko terkena diabetes 1 berkurang. Sekiranya seseorang mempunyai kecenderungan yang kuat, lebih kerap dia mula sakit sejak kecil.
 5. Kebarangkalian penyakit pada kanak-kanak dengan diabetes jenis 2 pada salah seorang ibu bapa mencapai 80%. Apabila kedua ibu bapa sakit, kemungkinannya lebih tinggi. Berat badan yang berlebihan dan gaya hidup yang tidak betul mempercepat permulaan penyakit.
 6. Semasa menilai risiko, bukan sahaja saudara terdekat yang diambil kira. Semakin saudara-mara seseorang yang menghidap diabetes mellitus seseorang, semakin tinggi risikonya untuk jatuh sakit, dengan syarat semua saudara-mara menderita jenis diabetes yang sama.
 7. Tempoh berbahaya adalah kehamilan. Dengan kecenderungan tinggi pada minggu kedua puluh, tahap gula darah ibu dapat meningkat. Selepas melahirkan anak, simptomnya hilang tanpa jejak atau berkembang menjadi jenis diabetes.
 8. Sekiranya salah satu kembar yang sama mempunyai simptom, anak kedua akan jatuh sakit pada 50% kes dengan diabetes jenis 1 dan hingga 70% kes dengan diabetes jenis 2.

Persoalannya timbul: adakah mungkin untuk mencegah penyebaran penyakit ini? Sayangnya, walaupun para saintis telah mengetahui bagaimana diabetes diwarisi, mereka tidak dapat mempengaruhi proses ini..

Pencegahan

Sekiranya saudara-mara anda menderita penyakit ini dan anda berisiko, jangan putus asa. Ini tidak bermaksud bahawa anda akan mewarisi diabetes. Cara hidup yang betul membantu melambatkan penyakit atau menjauhinya..

Ikuti cadangan di bawah:

 • Peperiksaan berkala. Dianjurkan untuk diperiksa sekurang-kurangnya sekali dalam setahun. Diabetes boleh berlaku dalam bentuk tersembunyi selama bertahun-tahun dan beberapa dekad. Oleh itu, tidak hanya perlu mempelajari glikemia puasa, tetapi juga menjalani ujian toleransi glukosa. Semakin cepat anda mengesan tanda-tanda penyakit dan mengambil tindakan, semakin mudah ia ditangani. Perkara ini berlaku terutamanya untuk kanak-kanak kecil. Pemantauan dan kawalan harus dilakukan sejak lahir.
 • Jejak Berat. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, 80% pesakit dengan diabetes jenis 2 adalah orang yang penuh. Berat badan berlebihan adalah salah satu faktor yang mencetuskan penyakit, jadi anda perlu menjauhinya. Pemakanan dan senaman yang betul akan membantu anda menjaga berat badan..
 • Pemakanan yang betul. Makanan mestilah biasa. Hadkan pengambilan makanan manis dan berkanji. Kecualikan alkohol.
 • Latihan fizikal. Gaya hidup tidak aktif adalah salah satu faktor yang bersamaan untuk perkembangan diabetes. Perkenalkan rutin senaman rutin ke rutin harian anda. Jalan-jalan yang sangat berguna di udara segar. Berjalan sekurang-kurangnya setengah jam sehari..

Usahakan untuk tidak terlalu banyak bekerja, mematuhi peraturan, menghindari tekanan. Ini akan menafikan faktor-faktor yang memprovokasi penyakit ini..

Diabetes dan keturunan

Kategori:Helo
| Dihantar oleh: svasti asta, tampak: 4 902, foto: 1

Kandungan:

 • 1 Bahagian 1
 • 2 Bahagian 2
 • 3 Bahagian 3
 • 4 Bahagian 4
 • 5 Bahagian 5
 • 6 Bahagian 6
 • 7 Bahagian 7
 • 8 Bahagian 8
 • 9 Bahagian 9
 • 10 Bahagian 10

↑ Bahagian 1

Saya berumur 70 tahun, saya diabetes jenis 2 dengan 23 tahun pengalaman. Beberapa tahun yang lalu saya beralih ke insulin pendek dan berpanjangan (Rapid dan Bazal). Kerana kurangnya rawatan untuk semua jenis diabetes di dunia, dia terpaksa mengembangkan kaedahnya sendiri untuk memerangi diabetes 2, yang diterbitkan di sepuluh laman web.

Sekiranya pesakit kencing manis dari semua jenis SC dikurangkan (berdasarkan tablet, insulin, diet, sukan) menjadi normal orang yang sihat, maka kematian pramatang menanti pesakit diabetes!

Sementara itu, doktor - penipu dan laman web diabetes mengesyorkan kaedah "rawatan".

Pada tahun 2001, sebuah artikel sensasi diterbitkan dalam British Medical Journal mengenai hubungan antara glikated hemoglobin dan kematian. Ia dipanggil "Hemoglobin, diabetes, dan kematian pada glikated pada lelaki di Norfolk kohort Prospektif Penyiasatan Kanser dan Pemakanan Eropah (EPIC-Norfolk)." Pengarang - Kay-Tee Khaw, Nicholas Wareham dan lain-lain. HbA1C diukur pada 4662 lelaki berusia 45-79 tahun, dan kemudian 4 tahun diperhatikan. Di antara peserta kajian, majoriti adalah orang yang sihat tanpa diabetes..

Ternyata kematian dari semua sebab, termasuk serangan jantung dan strok, adalah minimum di kalangan orang yang hemoglobin glikasi tidak lebih tinggi daripada 5.0%. Setiap kenaikan HbA1C 1% bermaksud peningkatan risiko kematian sebanyak 28%. Oleh itu, pada orang dengan HbA1C 7%, risiko kematian adalah 63% lebih tinggi daripada orang yang sihat. Tetapi hemoglobin glikasi 7% - dipercayai bahawa ini adalah kawalan diabetes yang baik.

Gula darah

Petunjuk Untuk Kencing Manis Pada Orang Sihat
Gula pada waktu pagi semasa perut kosong, mmol / l 5.0-7.2 3.9-5.0
Gula 1 dan 2 jam selepas makan, mmol / L di bawah 10.0, biasanya tidak lebih tinggi daripada 5.5
Hemoglobin gliser HbA1C,% di bawah 6.5-7 4.6-5.4

Semua jenis diabetes dipicu pada tahap genetik serentak dengan patologi diabetes, yang berkembang perlahan pada mulanya. Itulah sebabnya, hanya mengurangkan SC kepada norma orang yang sihat adalah tindakan jenayah. Saya telah berulang kali memetik hasil ujian klinikal di AS (10237 pesakit), yang meyakinkan menunjukkan bahawa SEMUA yang menurunkan SC dengan sebarang ubat atau insulin ke tahap SC pada orang yang sihat MENGHILANG PREMATUR!

Perjuangan saya dengan diabetes 2 membuktikan bahawa mengurangkan SC ke peringkat usia anda harus digabungkan dengan pengesanan dan rawatan patologi yang aktif.

Selama 23 tahun berjuang dengan T2DM saya, saya menyembuhkan sendiri:

obesiti (berat turun 60 kg. - hari ini dengan pertumbuhan 183 cm saya berat 83 - 85 kg),

menyembuhkan hipertensi dan selama lebih dari lapan tahun saya tidak minum pil untuk tekanan (Enap), saya mengawal sensori - neuropati motor anggota badan mengikut kaedah saya sendiri (neuropati anggota badan setelah sepuluh tahun pengalaman berlaku pada lebih daripada 90% pesakit diabetes),

Penglihatan 100% dipulihkan (penglihatan, saluran mata - petunjuk utama perkembangan diabetes), menyembuhkan hepatosis hati berlemak,

pada usia 70 tahun dia mencapai keadaan kulit wajah dan tangannya seperti yang berusia tiga puluh tahun, wajah tanpa keriput, rambut dengan warnanya sendiri (saya si rambut coklat - tidak ada rambut kelabu di kepala dan dada saya!).

Sekiranya saya hanya mengikuti nasihat para penipu dan mengurangkan SC ke tahap normal orang yang sihat, maka saya sudah lama berada di kubur. Lagipun, semua patologi diabetes tidak menyakitkan untuk masa yang lama dan pesakit diabetes tidak memberi perhatian kepada mereka.

Sekiranya pesakit diabetes pada usia 60 tahun berambut kelabu, dengan kerutan di wajahnya, dengan patah tangan, kacamata, kegemukan dan darah tinggi, maka pesakit seperti itu mempercepat menuju kubur. Dan jika pesakit kencing manis juga merokok, maka hasil yang mematikan akan datang lebih cepat dan tidak ada kawalan ketat terhadap tahap SC yang dapat membantu mencegah malapetaka!!

↑ Bahagian 2

Sebagai permulaan, DM 2 bukanlah penyakit sama sekali, tetapi akibat dari fakta bahawa genom banyak orang mengandungi hingga 30% gen dari Neanderthal.
Cro-Magnons (Homo sapiens) datang ke Eropah dan Asia dari Afrika kira-kira 60 ribu tahun yang lalu.

Kesemuanya berambut hitam dan berkulit gelap (banyak melanin). Neanderthal sebelum itu hidup di Bumi selama kira-kira lima juta tahun (.) Dan tidak lebih bodoh daripada Homo sapiens. Mereka mempunyai kulit putih (sedikit melanin dalam keadaan utara), rambut ringan atau merah, dan mata cerah. Neanderthal mempunyai metabolisme yang berbeza dengan Homo sapiens: mereka makan daging dan hampir tidak makan makanan yang mengandungi karbohidrat. Cro-Magnons menculik wanita Neanderthal dan mereka melahirkan anak-anak yang cukup layak dari mereka. Anak-anak ini sering kembali ke suku Neanderthal dan mengajar Neanderthal untuk makan bijirin, buah-buahan manis, dan sekitar 30-40 ribu tahun yang lalu semua Neanderthal pupus akibat diabetes 2.

Saintis Jerman percaya bahawa perkahwinan campur seperti itu memberi insentif tambahan untuk mempercepat evolusi. Jadi manusia moden akibat percampuran telah memperoleh kualiti yang diperlukan untuk bertahan hidup. Kesamaan DNA juga mempengaruhi beberapa gen yang berkaitan dengan kemampuan kognitif manusia, metabolisme, dan struktur tengkorak, tulang selangka dan dada. Dan yang paling penting, ia menguatkan sistem imun: separuh daripada gen dalam segmen HLA bertanggungjawab untuk pengiktirafan bakteria dan virus.

Selepas itu, ini lebih daripada sekali menyelamatkan nyawa orang Eropah semasa penjajahan benua yang baru ditemui. Semasa wabak wabak, misalnya, semasa perkembangan Amerika (sudah di zaman sejarah), seluruh kota Maya menebas virus yang tidak diketahui oleh sains, dan orang Eropah, berkat keturunan kuno, tidak dijangkiti.

Hari ini, lebih daripada separuh orang Asia mempunyai gen yang mempengaruhi fungsi protein keratin. Sifatnya yang berserabut memberi kekuatan pada rambut, kuku dan kulit, mencegah penembusan patogen dan membantu mengekalkan panas di dalam badan. Selain itu, hubungan dengan Neanderthal membantu mencerahkan kulit nenek moyang kita, yang mempunyai akibat penting untuk bertahan hidup..

Tetapi bukan hanya kelebihan yang membawa gen Neanderthal. Mereka juga menyebabkan perubahan ukuran buta retina di mata kita, menyebabkan penyakit moden seperti diabetes jenis 2, lupus, penyakit Crohn, bentuk sirosis hati, dan meningkatkan tahap enzim interleukin-18 yang berkaitan dengan proses keradangan... namun demikian, "beban" ini tidak menghalang nenek moyang kita hidup dan berselerak di seluruh planet ini...

Sebagai contoh, orang Papua (hampir semua kegemukan) sama sekali tidak menghidap diabetes 2, kerana etnos ini tidak mempunyai hubungan dengan Neanderthal. Di AS hari ini mereka mencari protein untuk membuka membran sel dari protein yang diwarisi oleh pesakit diabetes dari Neanderthal. Saya yakin bahawa dalam masa lima tahun protein seperti itu akan dijumpai dan pesakit diabetes yang kaya akan dapat menghilangkan diabetes 2.

Bagi pesakit diabetes jenis kedua, Metformin, Preductal, Alpha lipoic acid, kalsium dengan vitamin D dan makanan tambahan, vitamin B juga mempengaruhi sebagai kompleks yang meningkatkan umur panjang (bersama dengan aktiviti fizikal sederhana, diet rendah kalori, penolakan semua tabiat buruk, seks (tajam mengurangkan kadar testosteron, yang mengurangkan jangka hayat lelaki sekitar 15 tahun. Hari ini, di Barat, orang kaya kaya mengebiri diri mereka setelah 55 tahun untuk menurunkan kadar testosteron) dan menetapkan berat badan yang ideal. Diet untuk pesakit diabetes (DM 2) pada insulin, memainkan peranan sekunder untuk umur panjang: kuantiti utama adalah tidak makan gula dan produk yang mengandunginya) dan secara aktif merawat patologi yang timbul.

Dan mengenai Metformin: hari ini di mana-mana ahli endokrinologi dunia meninggalkan ubat-ubatan berasaskan sulfaurea; ternyata sebenarnya racun. Tetapi Metformin adalah ubat terbaik yang, selain menurunkan kadar gula menjadi normal (pada peringkat awal diabetes jenis 2), dengan sempurna mencegah komplikasi kardiovaskular, mencegah tumor malignan, dll. Tetapi! Dengan terapi insulin, Metformin harus diminum sekurang-kurangnya 3 gram sehari. Didapati bahawa apabila dimakan kurang dari 2 gram, sifat ajaib Metformin hilang! Sudah terbukti bahawa mereka tidak perlu takut dengan laktosa - ini adalah kejadian yang sangat jarang berlaku. Sebagai contoh, saya telah mengambil Metformin dalam jumlah 3.5 gram selama lebih dari 15 tahun. dan tidak pernah ada laktosa. Sangat penting bagi terapi insulin untuk mengambil metformin pada mulanya dengan insulin. Ini dengan ketara mengurangkan jumlah ED insulin. Pengambilan insulin saya (pendek dan berpanjangan) adalah 0.45 unit per kg badan.

Asid alfalipoik antioksidan semula jadi membunuh sel dengan sekumpulan kromosom yang terganggu, termasuk barah. Pemerhatian ini adalah kakitangan Jabatan Biologi Sel dan Histologi, Universiti Negeri Moscow M.V. Lomonosov dibuat berdasarkan kultur sel karsinoma. Tetapi dalam tubuh, sel-sel berperilaku berbeza daripada kultur, jadi tidak diketahui bagaimana asid alfa-lipoik akan bertindak pada tumor yang sebenarnya.
Dalam banyak penyakit, termasuk barah, spesies oksigen aktif (ROS) terkumpul di dalam sel..

Mereka merosakkan membran sel, protein dan DNA. Oleh itu, doktor telah lama menggunakan antioksidan sebagai ubat. Salah satu antioksidan yang paling penting ialah asid lipoik, yang disintesis dalam mitokondria. Para saintis Moscow menyiasat kesannya terhadap kultur sel karsinoma epidermoid keratin pada seseorang. Budaya ini digunakan secara tradisional untuk mengkaji penyakit onkologi epidermis. Dalam kultur karsinoma, terdapat banyak sel dengan inti bentuk dan ukuran yang tidak teratur, yang menunjukkan kelainan kromosom. Tindakan asid lipoik dalam kepekatan tertentu mengurangkan bahagian sel dengan inti seperti itu.

Di Jerman, neuropati anggota badan diabetes terbukti dapat dirawat sepenuhnya. Sejauh ini, kami tidak mendapat banyak keputusan. Sebagai contoh, Nucleo digunakan sangat sedikit. Tetapi ia merangkumi neuron asid alpha lipoic dan vitamin B yang dipulihkan. Lebih-lebih lagi, asid lipoik yang dihasilkan di Rusia dan Ukraine hanya mengandungi sekitar 40% komponen aktif (dan selebihnya hampir tidak berguna). Inilah sebabnya mengapa kita mempunyai banyak aduan mengenai rawatan neuropati.

Jumlah gen Neanderthal dalam genom Homo sapiens moden jauh lebih tinggi daripada yang dijumpai sebelumnya, kerana orang yang berbeza mempunyai "pelbagai" gen kuno yang berbeza. Pasukan Aiki pulih sekitar 20% dari keseluruhan genom Neanderthal, dan pasukan Reich - sekitar 30%.

Kajian genetik seterusnya menunjukkan bahawa jumlah gen sapiens yang terdapat di Homo dari Neanderthal hanya akan meningkat. Lebih-lebih lagi, sudah diketahui hari ini bahawa semua orang dari kaum Putih dan Kuning mempunyai gen Neanderthal. Oleh kerana Neanderthal hidup sebelum Cro-Magnons selama lebih dari lima juta tahun dan jumlah otak mereka jauh lebih besar, mereka juga jauh lebih pintar daripada Cro-Magnons.

Kesimpulan sensasi adalah bahawa Homo sapiens adalah mutasi Cro-Magnons dan Neanderthal. Di samping itu, telah terbukti dengan jelas bahawa kulit hitam kekurangan gen Neanderthal dan itulah sebabnya kumpulan kulit hitam dan etnik Negroid dari Afrika kurang disesuaikan dengan pekerjaan mental. Sebenarnya, orang kulit hitam bukan milik Homo sapiens. By the way, orang kulit hitam asli di Afrika tidak menderita diabetes.

Gen Neanderthal di Homo sapiens juga memprovokasi (dengan permulaan penuaan) manifestasi diabetes jenis 2. Selain itu, ada hipotesis saya bahawa kegagalan pankreas pada usia dini juga merupakan manifestasi gen dari Neanderthal, kerana sebenarnya pankreas Neanderthal kurang berkembang kerana selama lebih dari lima juta tahun (sebelum bertemu Cro-Magnons) mereka hanya makan daging dan lemak. Hari ini, orang yang sihat (yang belum menunjukkan gen untuk diabetes) menyerap lebih daripada 56% karbohidrat dalam makanan, dan selebihnya terdapat dalam protein dan lemak. Tetapi Neanderthal makan lemak dan protein secara eksklusif dan mereka mempunyai metabolisme yang berbeza. Mutan moden dengan diabetes jenis 2 tidak dapat beralih ke jenis pemakanan ini sepenuhnya, kerana kita: otak, jantung dan hati, tidak dapat berfungsi tanpa glukosa..

Inilah inti pati bencana metabolik kita pada diabetes 2.

Hanya apabila genetik telah mencipta protein yang mampu membuka sel dari protein bermusuhan Neanderthal, maka insulin akan mula memasuki sel dengan bebas dan segera dengan makanan (yang mengandungi karbohidrat). Sebelum ini, semua kaedah "rawatan dan" pampasan "DM 2 adalah tidak senonoh dan penipuan. Hanya ada satu Cara - ini adalah Strategi untuk Membanteras DM 2 yang dijelaskan dalam topik ini. Walau bagaimanapun, kerja telah dijalankan untuk membina semula genom manusia untuk membuang gen yang bertanggungjawab untuk barah dan semua jenis diabetes.

↑ Bahagian 3

Hipotesis saya mengenai penyebab genetik permulaan diabetes jenis 1 telah disahkan secara eksperimen:

Sekiranya para penipu sebelumnya mengatakan bahawa semua jenis diabetes adalah penyakit yang berbeza, hari ini dapat dinyatakan dengan tegas bahawa semua jenis diabetes pada manusia disebabkan oleh pelbagai jenis kombinasi gen dari Neanderthal, jumlah yang mana pada seseorang dapat mencapai lebih dari 30%. Nampaknya, kombinasi gen ini untuk setiap jenis diabetes mungkin disebabkan oleh hukum nombor rawak dan bukan oleh undang-undang warisan langsung (walaupun jika ayah dan ibu menghidap diabetes, diabetes jenis 1, maka ada kemungkinan yang sangat tinggi bahawa anak-anak akan menghidap diabetes jenis 1).

Gen Neanderthal yang sesuai memprovokasi:

pada diabetes 1 dari awal kanak-kanak (pemuda, pemuda) pembentukan protein bermusuhan dalam sel beta pankreas, yang memulakan sistem imun untuk memusnahkannya bersama dengan sel beta. Ini dapat difahami secara teori, kerana pankreas Neanderthal hampir tidak berkembang, mereka memakan protein dan lemak dan mereka mempunyai metabolisme yang berbeza dari Cro-Magnon.

pada diabetes 2 dengan bermulanya penuaan, kombinasi gen lain dari Neanderthal memulakan penciptaan protein bermusuhan yang menyekat membran sel untuk insulin, kerana Neanderthal seharusnya tidak memilikinya dan ini adalah reaksi pelindung sistem imun.

dengan diabetes Lada, dengan permulaan penuaan, protein bermusuhan terbentuk dalam sel beta pankreas, yang memulakan sistem imun untuk memusnahkannya bersama dengan sel beta.

Berdasarkan ini, semua kaedah rawatan dan pampasan untuk semua jenis diabetes adalah dukun dan penipuan, kerana doktor tidak memahami apa yang mereka hadapi. Semua jenis diabetes bukan penyakit, tetapi mutasi gen (misalnya, sebagai kumpulan darah).

Mengimbangi semua jenis diabetes hanya mungkin dilakukan pada tahap genetik, memusnahkan protein bermusuhan, dan kemudian kombinasi gen yang bermusuhan dari Neanderthal. Di sini yang terakhir boleh dipanggil rawatan mutasi.

Dengan tahap imuniti semula jadi yang rendah, pertumbuhan sel-sel barah di organ sasaran bermula dan sel-sel barah memakan glukosa secara eksklusif, yang selalu banyak (terutama pada permulaan diabetes mellitus 2). Itulah sebabnya hanya sekitar 30% pesakit diabetes yang menghidap barah, dan tidak semuanya.

↑ Bahagian 4

Semua tablet penurun gula, kecuali Metformin, sering menyebabkan hipoglikemia dan kematian.

Hanya Metformin walaupun dalam jumlah yang sangat banyak (puluhan gram sehari) tidak mengurangkan tahap SC
di bawah normal untuk orang yang sihat!

Metformin bersama dengan insulin dan hanya insulin yang dapat menurunkan gula darah di kawasan gipsum.

Dengan sendirinya, gipa membunuh otak, hati, miokardium jantung dan buah pinggang. Itulah sebabnya semua pesakit diabetes yang berusaha menurunkan gula darah mereka dengan normal orang yang sihat mati sebelum waktunya dan ini dibuktikan dengan ujian klinikal skala penuh di 77 pusat diabetes di AS (10237 pesakit terlibat).

Saya akan menerangkan secara terperinci kritikan terhadap apa yang disebut Kaedah "rawatan" diabetes Newcastle.

Pertama: diet menawarkan untuk memenjarakan pesakit dalam keadaan kamp konsentrasi dan memberinya makanan dengan kandungan kalori sekitar 600 kkal sehari.Yang terkenal bahawa inilah cara orang Yahudi diberi makan di kem konsentrasi selama masa pembasmian massa mereka semasa Holocaust. Ramai yang gila dan kemudian mati kelaparan..

Kedua: Diet berlangsung sekurang-kurangnya enam bulan. Anda boleh menjadi gila kerana lapar.

Kajian ini melibatkan 306 orang berumur 20 hingga 65 tahun. Pada semua peserta, diabetes mellitus jenis 2 telah dikesan sejak 6 tahun yang lalu. Indeks jisim badan diabetes adalah dari 27 hingga 45. Tidak ada yang menerima suntikan insulin atau rawatan ubat untuk diabetes..

Jurnal perubatan Lancet telah menerbitkan kajian yang telah mengesahkan kesan positif diet rendah kalori Newcastle pada diabetes jenis 2. Kajian dilakukan oleh saintis dari Scotland dan England. Percubaan ini dihadiri oleh 306 orang. Diet Newcastle hanya merangkumi makanan cair. Ia boleh menjadi sup atau koktel. Pengambilan kalori harian hendaklah sekitar 600 kcal. Diet berlangsung sekurang-kurangnya enam bulan. Seterusnya, makanan pejal diperkenalkan secara beransur-ansur ke dalam diet. Bagaimana kajian dijalankan Kajian ini menanggung nasib 306 orang berusia 20 hingga 65 tahun. Pada semua peserta, diabetes mellitus jenis 2 telah dikesan sejak 6 tahun yang lalu. Indeks jisim badan diabetes adalah dari 27 hingga 45. Tidak ada yang menerima suntikan insulin atau ubat untuk diabetes. Kajian ini dijalankan dari 25 Julai 2014 hingga 5 Ogos 2017. Hasil kajian mengenai kesan diet Newcastle pada diabetes. 12 bulan setelah permulaan kajian, analisis data mengenai penurunan berat badan di kalangan peserta dilakukan. Rata-rata, peserta eksperimen masing-masing kehilangan 10 kg. Dalam 24%, penurunan berat badan adalah 15 kg. Dalam satu pertiga subjek, penurunan berat badan antara 0 hingga 5 kg. Tidak ada kenaikan berat badan. 4% peserta dalam eksperimen menunjukkan kesan sampingan yang kecil. Dan hanya seorang peserta yang mengalami masalah sakit perut dan pundi hempedu. Bagi diabetes, separuh daripada peserta kajian berjaya mencapai pengampunan penyakit tanpa rawatan ubat tambahan. Di antara mereka yang menurunkan berat badan 15 kg atau lebih, peratusan pengampunan diabetes jenis 2 adalah 86%.

Kesimpulan (tambang): kegemukan dapat dikurangkan. Tetapi agar tidak menghancurkan otak, jantung, hati dan ginjal, yang tidak dapat berfungsi dengan normal tanpa glukosa, diet yang tidak sedap ini tidak dapat digunakan selama lebih dari sebulan!

Semua doktor yang mempromosikan kotoran ini adalah orang bodoh, kerana mereka menentukan fakta pengampunan oleh tahap SC, dan ini hanya gejala diabetes. Anda boleh mengurangkan simptom pada peringkat awal DM 2 dalam bentuk SC dengan ubat-ubatan, tincture ramuan, dan lain-lain. Tetapi pada masa yang sama, tidak akan ada penghambatan DM 2 dan patologi akan berkembang secara aktif (semuanya berakhir dengan kematian).

Ingat: sejak anda menentukan DM 2 anda, anda perlu menggunakan Metformin (secara beransur-ansur meningkatkan dos) dan secara aktif mengenal pasti patologi yang pada mulanya tidak menyakitkan, tetapi selalu ada.

Semua jenis diabetes dipicu pada tahap genetik dan patologi pada masa yang sama dicetuskan pada organ sasaran, yang juga ditentukan pada masing-masing pada tahap genetik..

Baca topik saya - ada secara terperinci:

Perjuangan saya melawan diabetes 2 - Forum untuk komunikasi orang sakit. Tidak ada penyakit yang tidak dapat disembuhkan!

↑ Bahagian 5

Kira-kira 2 juta pesakit diabetes di seluruh dunia mati setiap tahun.

Di Rusia, menurut anggaran kasar, sehingga 230 ribu orang mati akibat diabetes setiap tahun.

Sekiranya tiada sokongan yang berkelayakan untuk tubuh, maka diabetes membawa kepada pelbagai jenis komplikasi, secara beransur-ansur memusnahkan tubuh manusia. Ini mungkin, sebagai masalah dengan organ individu, atau beberapa pemburukan tertentu yang berkaitan dengan diabetes. Contohnya, gangren diabetes, nefropati, retinopati, ulser trophik, hipoglikemia, ketoasidosis. Diabetes juga boleh menyebabkan perkembangan tumor barah. Dengan satu cara atau yang lain, hasilnya dalam semua kes adalah sama - pesakit diabetes sama ada mati, bergelut dengan penyakit yang menyakitkan, atau berubah menjadi orang kurang upaya yang sebenar, hanya disokong dengan bantuan klinikal. Ini adalah bagaimana lebih daripada 200 ribu pesakit diabetes di Rusia berakhir setiap tahun. Perlu difahami bahawa eksaserbasi tidak bergantung pada usia atau faktor lain. Eksaserbasi boleh berlaku dengan kebarangkalian yang sama pada pesakit berusia 24 tahun atau 45 tahun. Masih belum dapat diramalkan dari siapa dan bagaimana perkara ini akan berlaku. Kita hanya dapat mengatakan dengan yakin bahawa cepat atau lambat, diabetes akan menular kepada semua orang, kerana wabak semua jenis diabetes semakin meningkat di seluruh dunia, dan tidak ada pilihan rawatan. Kemungkinan kerana Neanderthal mati akibat diabetes jenis 2 30 ribu tahun yang lalu, maka manusia akan mati akibat diabetes dalam seratus hingga dua ratus tahun.

Heidi Stevenson

Orang yang menghidap diabetes harus menyuntik insulin - nampaknya intuitif. Ini mungkin betul untuk pesakit diabetes jenis 1, apabila pankreas berhenti menghasilkan insulin. Walau bagaimanapun, doktor moden biasanya menetapkan insulin untuk penghidap diabetes jenis 2, hanya kerana menurunkan gula darah.

Kenyataannya ialah pesakit diabetes jenis 2 yang diberi suntikan insulin mati dua kali lebih kerap daripada pesakit yang diberi rawatan bukan insulin!

Kajian, "Kematian dan Hasil Berkaitan Diabetes Penting Dengan Insulin vs Terapi Antihiperglikemik Lain pada Diabetes Jenis 2", merangkumi 84,422 primer pesakit dengan diabetes jenis 2 dalam tempoh 2000 hingga 2010, dan membandingkan hasil rawatan berikut:

Terapi gabungan metformin dan sulfonylurea;

Terapi kombinasi insulin dan metformin.

Kumpulan ini dibandingkan dari segi risiko beberapa hasil yang serius: masalah jantung, barah, dan kematian. Hasil utama ditakrifkan sebagai permulaan salah satu daripada tiga peristiwa yang disenaraikan di atas, dengan setiap peristiwa tersebut dipertimbangkan sekali dan hanya jika manifestasi pertama hasil yang tidak diingini berlaku. Sebarang kejadian yang berlaku setiap saat ditambah komplikasi mikrokapilar dianggap sebagai kes sekunder. Hasilnya sungguh dramatik..

Mereka yang menerima terapi metformin mempunyai kadar kematian paling rendah, oleh itu kumpulan ini digunakan sebagai kawalan.

Dari segi hasil utama, iaitu apabila hanya kes-kes pertama kejadian tidak diingini dipertimbangkan:

Dengan monoterapi sulfonylurea, pesakit mendapat salah satu hasil ini dengan kebarangkalian 1.4 kali ganda;

Gabungan metformin dan insulin mengakibatkan peningkatan risiko 1.3 kali ganda;

Monoterapi insulin meningkatkan risiko sebanyak 1.8 kali;

Risiko ini harus dianggap lebih besar lagi, kerana hemoglobin glikasi mempunyai risiko 2.2 kali lebih tinggi dengan monoterapi insulin..

Sekiranya kita mempertimbangkan permulaan kejadian ini, tidak kira sama ada kejadian utama atau sekunder, hasilnya lebih dramatik.

Monoterapi insulin menyebabkan:

Peningkatan infarksi miokardium 2.0 kali;

1.7 kali lebih kerap berlaku kerosakan serius pada sistem kardiovaskular;

Pukulan 1.4 kali;

Peningkatan jumlah komplikasi buah pinggang sebanyak 3.5 kali;

Neuropati 2.1 kali;

Komplikasi mata 1.2 kali;

1.4 kali kes barah lebih kerap;

Kematian 2.2 kali.

Kesombongan dan keangkuhan perubatan moden membolehkannya membuat pernyataan yang tidak dibenarkan. Berdasarkan tuntutan yang tidak berasas ini, ribuan, dan dalam kes diabetes, berjuta-juta orang mengambil ubat dan rejimen yang tidak pernah menunjukkan kesan positif. Hasilnya, sebilangan besar orang menjadi khinzir untuk percubaan perubatan - percubaan yang bahkan tidak didokumentasikan atau dianalisis.!

Penggunaan insulin dalam diabetes jenis 2 adalah salah satu daripada banyak contoh tersebut. Salah satu kes yang paling mencolok adalah kisah dengan ubat Viox (Vioxx)

Mengarahkan semula kepada Penanda

Kaedah di mana kaedah rawatan tersebut dibenarkan adalah reorientasi sedikit dari apa yang benar-benar signifikan. Yang penting adalah peningkatan kualiti dan jangka hayat pesakit. Tetapi farmaseutikal jarang diuji untuk memenuhi kriteria ini. Dalih biasa, yang dikemukakan pada masa yang sama, adalah bahawa kajian sedemikian akan memakan masa yang terlalu lama. Sekiranya ini adalah penjelasan yang benar, maka kita akan melihat pengawal selia memantau hasil penggunaan ubat baru dengan teliti selama beberapa tahun pertama penggunaannya. Tetapi kita tidak memperhatikannya. Daripada memerhatikan hasil yang benar-benar signifikan, pengganti digunakan. Mereka disebut penanda, ini adalah hasil pertengahan yang dipercayai menunjukkan peningkatan. Dalam kes insulin, penanda adalah gula darah. Insulin diperlukan untuk mengangkut glukosa (gula darah) ke sel, sehingga yang terakhir dapat menghasilkan tenaga. Jadi, insulin menurunkan gula darah. Sekiranya insulin farmaseutikal tiruan membawa kadar gula ke nilai yang lebih "normal", maka ubat tersebut dianggap berkesan.

Seperti yang ditunjukkan oleh kajian, penanda tidak dapat menunjukkan keberkesanan rawatan. Dalam kes diabetes jenis 2, masalahnya bukanlah kurangnya kemampuan untuk menghasilkan insulin, atau kadar glukosa yang tinggi dalam darah. Masalahnya adalah kemampuan sel untuk menggunakan insulin untuk mengangkut glukosa dari darah ke sel.

Masalahnya ialah kemampuan sel untuk menggunakan insulin terganggu. Oleh itu, bagaimana pengenalan insulin tambahan berguna apabila sel-sel tidak dapat menggunakan yang ada di dalam badan? Ini sebenarnya tidak produktif..

Namun, inilah yang dilakukan oleh doktor. Mereka menyuntik insulin untuk menggantikan insulin sedangkan masalahnya bukanlah kekurangan insulin sama sekali! Oleh itu, seseorang tidak perlu terkejut bahawa terapi insulin tidak memenuhi keperluan sebenar orang yang dirawat kerana diabetes..

Seperti yang ditunjukkan oleh kajian ini, pemberian insulin ke badan membawa kepada hasil yang lebih buruk. Sudah berapa dekad rawatan ini dilakukan secara fesyen? Dan selama ini, dia dibenarkan oleh fakta bahawa dia menurunkan gula darah. Tetapi kesan yang ketara - kualiti hidup dan tempohnya tidak diambil kira.

Rujukan: inilah sebabnya saya menggunakan terapi insulin: Metformin setiap hari, asid Alphalipoic, Preductal, Asparkam dan kursus: Kalsium dengan vitamin D, asid folik, vitamin B 12, Nucleo forte, dll..

↑ Bahagian 6

Semua maklumat mengenai kami terkandung dalam molekul DNA, yang terdiri daripada rantai asid amino yang panjang yang tidak dapat dibayangkan. Penggantian asid amino ini unik. Fragmen helai DNA disebut gen. Setiap gen mengandungi maklumat terpadu mengenai satu atau beberapa tanda tubuh, yang ditularkan dari ibu bapa kepada anak-anak, misalnya, warna kulit, rambut, sifat watak, dan lain-lain. Sekiranya ia rosak atau pekerjaannya terganggu, penyakit genetik yang diwarisi akan timbul. DNA disusun dalam 46 kromosom atau 23 pasang, salah satunya adalah seksual. Kromosom bertanggungjawab untuk aktiviti gen, penyalinannya, dan juga pemulihan semasa kerosakan. Sebagai hasil persenyawaan, pada setiap pasangan terdapat satu kromosom dari ayah, dan yang lain dari ibu.

Dalam kes ini, salah satu gen akan dominan, dan gen yang lain resesif atau ditekan. Secara sederhana, jika gen bapa yang bertanggungjawab untuk warna mata adalah dominan, anak akan mewarisi sifat ini darinya, dan bukan dari ibu.

Penyakit yang diwarisi timbul apabila pelanggaran atau mutasi terjadi dalam mekanisme penyimpanan dan penghantaran maklumat genetik. Organisma yang gennya rosak akan menyebarkannya kepada keturunannya seperti bahan yang sihat.

Penyakit yang diwarisi timbul apabila pelanggaran atau mutasi terjadi dalam mekanisme penyimpanan dan penghantaran maklumat genetik. Organisma yang gennya rosak akan menyebarkannya kepada keturunannya seperti bahan yang sihat.

Apa yang anda anggap sebagai perkara utama - pengaruh luaran pada badan, hanyalah beberapa pemacu mutasi genom.

Kemunculan patologi pada gen dipercepat oleh faktor mutagenik fizikal, kimia, dan biologi. Sebilangan alkaloid, nitrat, nitrit, beberapa bahan tambahan makanan, racun perosak, pelarut dan produk petroleum mempunyai harta ini..

Antara faktor fizikal ialah pengionan dan sinaran radioaktif, sinar ultraviolet, suhu tinggi dan rendah. Penyebab biologi adalah rubela, campak, antigen, dll..

Pada masa yang sama, sudah pasti diketahui bahawa umur panjang adalah mutasi genom yang berguna dan tidak ada faktor luaran yang dapat membatalkannya: banyak warga emas yang merokok, minum alkohol, tidak mengikuti diet, tidak melakukan aktiviti fizikal khas, yang sangat berbahaya.

7 Bahagian 7

Penyebab utama diabetes jenis 2 adalah kehilangan kepekaan tisu badan terhadap insulin; sementara pankreas menghasilkan lebihan insulin pada kebanyakan pesakit. Fenomena ini dipanggil ketahanan insulin. Rintangan insulin adalah tindak balas biologi tisu badan yang terganggu terhadap tindakan insulin. Tidak kira dari mana asalnya insulin, dari pankreas (endogen) atau dari suntikan (eksogen).
Sumber: http://diabet-med.com/insulinorezistentnost/

Apabila tempoh diabetes 2 meningkat, daya tahan insulin meningkat dan, selain insulinnya sendiri, perlu memasukkan kelebihannya, yang merupakan keselamatan dan racun bagi tubuh.

Kajian menunjukkan bahawa ketahanan insulin dijumpai:

10% daripada semua orang tanpa gangguan metabolik;
pada 58% pesakit dengan hipertensi (tekanan darah di atas 160/95 mm RT. Art.);
63% orang dengan hiperurisemia (asid urik serum lebih daripada 416 mikromol / l pada lelaki dan di atas 387 mikromol / l pada wanita);
dalam 84% orang dengan lemak darah tinggi (trigliserida lebih besar daripada 2.85 mmol / l);
88% orang dengan tahap kolesterol “baik” rendah (di bawah 0.9 mmol / L pada lelaki dan di bawah 1.0 mmol / L pada wanita);
dalam 84% pesakit dengan diabetes jenis 2;
66% orang dengan toleransi glukosa terganggu. Semasa anda menjalani ujian darah untuk kolesterol - jangan periksa total kolesterol, tetapi secara berasingan "baik" dan "buruk".

Oleh itu, meningkatkan jumlah insulin yang disuntik ke dalam badan, atau mengambil ubat oral yang meningkatkan tahap insulin (seperti Amaryl (Glimepiride), Glibenclamide), Glyukovans (Glibenclamide), Mannil (Glibenclamide), Glurenorm (Glicvidone)), dan juga penggunaan ubat-ubatan terkini (Januvia dan Byetta) bukanlah penyelesaian untuk masalah bagi pesakit diabetes dengan diabetes 2.

Penggunaan ubat-ubatan di atas hanya menyebabkan penurunan kadar gula sementara pada pesakit diabetes jenis 2, dan pada masa akan datang, doktor harus terus meningkatkan dos ubat ini. Titik terakhir dari "perlumbaan" ini adalah pelantikan suntikan insulin yang berbahaya kepada pesakit! Tetapi tidak ada strategi lain untuk mengawal diabetes di dunia yang dikembangkan!

Oleh kerana pertumbuhan protein yang menyekat sel-sel tubuh untuk insulin ditetapkan untuk diabetes 2 pada tahap genetik, diet, senaman, pil tambahan dan insulin tambahan dapat mencegah patologi dan tidak merawat diabetes 2. Dan apa yang disebut oleh ahli endokrinologi sebagai pampasan diabetes mitos dari penipu!

Buat pertama kalinya, hubungan antara penggunaan insulin, perangsang insulin (misalnya, Novonorm) dan peningkatan kematian pada pesakit diabetes jenis 2 diungkapkan dalam artikel mengenai kajian ACCORD (Tindakan untuk Mengendalikan Risiko Kardiovaskular dalam Diabetes) yang diterbitkan pada 2 Julai 2008 di salah satu jurnal perubatan paling terkenal dan konservatif di Amerika Syarikat -Baru England Journal of Medicine di halaman mana artikel yang diragukan sama sekali tidak dibenarkan!

Insulin berlebihan dalam badan yang disebabkan oleh suntikan insulin, atau mengambil ubat lain, meningkatkan risiko kegemukan, hipertensi, serangan jantung, strok, serta barah prostat, pankreas dan kelenjar susu. Komplikasi ini memperburuk penyebab diabetes mellitus jenis 2, iaitu penurunan kepekaan tisu badan terhadap insulin.

Anda tidak boleh terbiasa dengan diet rendah karbohidrat untuk diabetes jenis 2. Apabila pesakit kencing manis sentiasa menyuntik karbohidrat dengan makanan, hati tidak mendapatnya dan simpanan glikogen di dalamnya habis. Ini adalah malapetaka! Pada masa yang sama, metabolisme otak dan miokardium jantung merosot dengan mendadak. Dengan gula darah rendah, semua patologi dipercepat dan kematian semakin hampir, kerana otak, jantung dan hati tidak dapat berfungsi tanpa jumlah glukosa yang mencukupi (mereka bebas insulin)!
Sebagai perbandingan: dengan gula darah 10 mmol l - ini hanya 10 gram. gula untuk jumlah keseluruhan darah (kira-kira lima liter), dan pada masa yang sama di hati harus 300 gr. glukosa.

Itulah sebabnya mengapa ahli endokrinologi yang merawat hanya dengan diet rendah karbohidrat dan aktiviti fizikal adalah penjenayah berbahaya (contohnya, Dr. Petrunin dari Kiev).

8 Bahagian 8

1. Doa Sejati (Komunikasi Komunikatif dengan Potensi Dunia Tidak Berwujud, melalui Sempadan dengan Dunia Tidak Berwujud - Roh Kudus) diperlukan untuk memerangi diabetes 2 dan penuaan. Lihat Bab 2 Undang-Undang Terakhir: http://shamir.borda.ru/?1-4-0-00000024-000-0-0-1417346278

2. Berhenti merokok SEPENUHNYA.

3. Kurangkan berat badan menjadi ideal (tambah 2 - 5 kg).

4. Amalan pernafasan cetek jangka panjang - mengurangkan suhu badan sebanyak satu darjah apabila diukur di bawah lengan.

5. Selepas 60 tahun, berhenti minum minuman beralkohol yang kuat dan beralih ke wain merah kering - tidak lebih dari sekali sebulan.

6. Selepas 60 tahun, buatlah kaedah termal buatan sepanjang tahun (suhu udara sekitar 24 darjah Celsius. Pada musim sejuk, jangan keluar ke udara. Jangan gunakan mandi di lubang, mandi, sauna).

7. Sapukan asid Alphalipoic secara sistematik - ini adalah antioksidan yang paling kuat..

8. Ikutilah nasihat saya di atas dengan jelas: pada peringkat awal diabetes jenis 2, gunakan Metformin, diet rendah kalori, dan paru-paru. beban, pernafasan cetek dan merawat patologi secara aktif: http://www.diabet.ru/forum/forum15/topic769/

9. Semasa beralih ke insulin, biarkan sekurang-kurangnya 3 gram. Metformin sehari.

10. Melambatkan penuaan, kerana DM 2 tidak dapat dipisahkan dengan proses penuaan badan, hidup di dunia dengan kehidupan Rohani yang lengkap berdasarkan Hukum Terakhir:

Mari berhenti mendengar doktor puak yang telah membunuh ratusan juta pesakit diabetes!

Ingat, bacaan gula darah puasa - Ini bukan petunjuk yang paling penting untuk diabetes jenis 2! Dengan gula 25 mmol l, anda boleh hidup selama bertahun-tahun, jika patologi dirawat secara aktif. Saya memeriksanya sendiri. Tetapi patologi diabetes dirawat dengan teruk di sini. Dan ini adalah kegemukan, hipertensi, gangguan penglihatan, neuropati ekstremiti (kaki diabetes), dan lain-lain. Doktor pengisap dan pesakit penyusu dengan bodohnya berharap bahawa jika gula dibawa kembali ke norma orang yang sihat, perkembangan diabetes akan terhambat. Ini adalah omong kosong, kerana DM 2 dan DM 1 dilancarkan pada manusia pada tahap genetik dan berkembang sepanjang hayat dengan perkembangan patologi diabetes. Hari ini adalah mustahil untuk menyembuhkan diabetes, tetapi patologi diabetes dapat dirawat, tetapi mahal dan anda perlu mempunyai doktor pakar yang baik. Orang mati dengan cepat akibat patologi diabetes, dan bukan dari gula darah tinggi. Lebih-lebih lagi, walaupun anda membawa gula anda ke tahap normal orang yang sihat, patologi diabetes anda akan berkembang dan anda akan mati dari mereka.

Pengalaman peribadi saya dengan diabetes 2:
Maklumat lanjut:

9 Bahagian 9

Sehingga baru-baru ini, eksperimen penyuntingan genom hanya dilakukan pada sampel tisu embrio. Pada bulan November 2017, saintis Amerika pertama kali menerapkan penyuntingan gen untuk terapi orang dewasa secara langsung di dalam badan. Kaedah ini digunakan untuk mengubati sindrom Hunter yang jarang berlaku - penyakit genetik kromosom X, di mana tubuh tidak menghasilkan enzim penting, dan bahan berbahaya mula berkumpul di dalam badan.

Bagi pesakit yang menderita penyakit ini, penyuntingan genom adalah peluang terakhir. Selama prosedur ini, dia disuntik dengan milyaran salinan gen pembetulan dan alat genetik yang harus "memotong" DNAnya di tempat-tempat tertentu. Masih belum jelas bagaimana tubuh akan berperilaku dan apakah ia dapat mengatasi penyakit ini, tetapi jika prosedur pembetulan DNA berjaya, para saintis akan dapat menggunakan kaedah ini untuk merawat penyakit keturunan yang lain..

Sekiranya masalah penyakit adalah sebahagian besarnya sifatnya dan dari masa ke masa, sains mungkin akan mencari jalan untuk mengatasinya, masalah penuaan menggairahkan semua orang tanpa keterlaluan. Para saintis setakat ini hanya mengetahui mekanisme penuaan, melakukan banyak kajian dalam bidang genetik. Tahun lalu, ahli sains saraf dari Akademi Sains China menemui jalan genetik pertama untuk penuaan cacing..

Pada tahap ini, saintis tidak dapat menerapkan hasil kajian ini pada proses penuaan yang terjadi pada tubuh manusia, tetapi mereka yakin bahawa mekanisme yang mendasari penuaan mamalia tidak berbeza dengan cacing.

Penurunan hormon pertumbuhan menyebabkan pengumpulan jisim lemak, dan kelebihannya, seterusnya, menyebabkan penyakit jantung dan strok.

Sekumpulan saintis lain mendapati bahawa mutasi gen yang bertanggungjawab untuk reseptor hormon pertumbuhan dapat memperpanjang umur lelaki dengan purata 10 tahun. Sekiranya, berdasarkan data ini, saintis berjaya mengembangkan kaedah penyuntingan gen, umur panjang separuh manusia yang kuat akan terjamin.

Sudah tentu, para saintis selalu mengalami sedikit kemajuan: sejak Darwin menentukan jalan evolusi dengan pemilihan semula jadi, menggantikannya dengan ketentuan ilahi, para saintis memutuskan bahawa mereka sendiri adalah hampir tuhan dan dapat menciptakan kehidupan secara in vitro. Kemudian muncul istilah "pengklonan", yaitu penciptaan beberapa organisme genetik yang serupa dengan pembiakan aseksual berdasarkan bahan genetik yang ada yang terkandung dalam inti sel.

Mamalia pertama yang tumbuh dari tabung uji adalah domba Dolly yang terkenal: dia menjadi salinan genetik domba penderma sel dan hidup dari tahun 1996 hingga 2003 dan meninggalkan enam ekor domba. Hari ini boneka boneka dapat dilihat di Royal Museum of Scotland.

Ahli psikologi telah mendedahkan penyakit baru - bionisme, ketakutan seseorang terhadap orang yang diklon dan kemungkinan kelebihan mereka dalam perkembangan fizikal, moral dan spiritual.

Sudah pada akhir 1990-an, para saintis mula berbicara tentang pengklonan manusia, yang menyiratkan kemungkinan menggunakan teknologi yang sama untuk mendapatkan individu manusia yang sama genetiknya. Walau bagaimanapun, belum ada satu pun yang diklon..

Ahli biologi dan ahli genetik John Craig Venter memperkenalkan prototaip pencetak genetik pertama di dunia. Ia berfungsi berdasarkan prinsip pencetak 3D konvensional: reka bentuk genom dimasukkan ke dalamnya, dan bukannya dakwat, ia diisi semula dengan sebatian kimia asas DNA. Pada tahap ini, alat ini dapat mencetak DNA organisma hidup primitif, seperti virus dan bakteria, mencipta zarah virus influenza dan bakteriofag yang dapat melawan jangkitan bakteria.

Teknologi ini memiliki potensi yang sangat besar: di masa depan pencetak seperti itu dapat belajar mencetak bentuk kehidupan dasar, yang dapat digunakan dalam pengembangan Mars. Saintis menganggap ini senario yang paling realistik untuk penjajahan Planet Merah: pertama, pencetak dengan bahan yang diperlukan akan dihantar ke sana, yang mana reka bentuk genom akan dihantar melalui gelombang radio. Mikroorganisma yang dicetak akan mengubah persekitaran, dan kemudian seseorang akan terbang ke sana.

Venter mengusahakannya dengan ketua SpaceX, Elon Musk, yang percaya teleportasi biologi tidak siuman, tetapi mungkin berlaku..

↑ Bahagian 10

Penyebab kematian yang paling biasa bagi pesakit diabetes adalah strok, kegagalan buah pinggang atau jantung, dan masalah pernafasan. Ini dibuktikan dengan statistik..

Diabetes tidak langsung mempengaruhi saluran udara. Tetapi kehadirannya dalam satu atau lain cara mengecewakan fungsi semua organ. Kerana penyakit ini, pemusnahan jaringan kapilari terjadi, akibatnya bahagian paru-paru yang rosak tidak dapat menerima nutrisi yang mencukupi, yang menyebabkan kemerosotan keadaan dan fungsi pernafasan luaran. Biasanya, gejala berikut diperhatikan pada pesakit: perkembangan hipoksia bermula; gangguan irama pernafasan berlaku; keupayaan vital paru-paru menurun. Apabila diabetes berlaku pada pesakit, kelemahan sistem imun sering diperhatikan, yang mempengaruhi jangka masa penyakit ini. Oleh kerana radang paru-paru, terdapat peningkatan gula darah yang ketara, yang merupakan peningkatan diabetes. Apabila keadaan ini dikesan, dua diagnosis harus dirawat secara serentak.

Gejala mendekati bencana adalah sesak nafas.

Apakah sesak nafas? Sesak nafas adalah gejala yang menyertai banyak penyakit. Ia dicirikan oleh tiga tanda luaran utama: pesakit merasakan kekurangan udara, ada perasaan sesak nafas; pernafasan biasanya menjadi lebih kerap; kedalaman inspirasi dan pernafasan berubah, pernafasan menjadi lebih ribut. Sekiranya seseorang mengalami sesak nafas, maka bagi orang lain biasanya dapat dilihat dengan jelas.

Terdapat sebilangan besar keadaan patologi untuk diabetes, yang muncul sebagai sesak nafas. Mereka boleh digabungkan menjadi tiga kumpulan besar, bergantung pada penyebab awal yang menyebabkan gangguan: Patologi jantung adalah salah satu penyebab sesak nafas yang paling biasa di kalangan orang tua. Apabila jantung berhenti berfungsi dengan normal, aliran darah dan oksigen ke pelbagai organ, termasuk otak, mulai berkurang. Hasilnya, pernafasan bertambah baik. Penyakit bronkus dan paru-paru. Sekiranya bronkus menyempit, dan tisu paru-paru diubah secara patologi kerana beberapa penyakit, maka jumlah oksigen yang tepat tidak meresap ke dalam darah. Sistem pernafasan cuba berfungsi dalam mod yang lebih intensif. Anemia Pada masa yang sama, paru-paru membekalkan darah dengan jumlah oksigen yang mencukupi. Jantung mendorongnya dengan baik melalui tisu dan organ. Tetapi kerana kekurangan sel darah merah (sel darah merah) dan hemoglobin, aliran darah tidak dapat membawa oksigen ke tisu.

Apabila pesakit kencing manis setelah 50 tahun mengalami sesak nafas, obesiti, darah tinggi, dan patologi lain yang mematikan (yang pada mulanya tidak menyakitkan, tetapi gejala mereka jelas), maka pesakit seperti itu tidak mahu hidup. KERANA SEMUA PATOLOGI INI DIBAWA, dan diabetes dari semua jenis tidak dapat diubati. Tetapi mereka mati bukan kerana gula darah tinggi, tetapi dari patologi yang juga tergabung dalam kita pada tahap genetik pada organ sasaran dan patologi ini bermula dengan pelancaran diabetes pada peringkat genetik.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes