Diabetes semakin muda!
pembentangan pelajaran topik

Kelayakan pertandingan "Diabetes - bukan hukuman!"

Pembentangan mengenai "Diabetes semakin muda"!

Muat turun:

LampiranSaiz
Pembentangan mengenai "Diabetes semakin muda"!591.5 KB

Pratonton:

Kapsyen slaid:

Institusi pendidikan profesional belanjawan negara dari Jabatan Kesihatan kota Moscow "MEDICAL COLLEGE No. 5" (cabang 4) Pembentangan mengenai diabetes mellitus "semakin muda" Pelajar 4 tahun kumpulan 42 Vasina A.A. Ketua: guru E. Molodova.

Diabetes mellitus adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan insulin mutlak atau relatif dan dicirikan oleh gangguan metabolisme karbohidrat dengan peningkatan jumlah glukosa dalam darah dan air kencing, serta gangguan metabolik lain.

Penyakit diabetes tipe 1 Penyakit kumpulan 1 dicirikan oleh kematian sel beta di pankreas. Sel ini bertanggungjawab untuk penghasilan insulin, oleh itu, apabila proses kematiannya tidak dapat dipulihkan, terdapat kekurangan mutlak dalam tubuh anak hormon ini. Selalunya, penyakit ini dikesan pada usia dini atau pada remaja

Faktor risiko diabetes jenis 1 adalah jangkitan virus, kerosakan sistem imun, dan keturunan. harus diperhatikan bahawa pada kanak-kanak penyakit itu sendiri tidak diwarisi, tetapi hanya kecenderungan untuknya. mengambil ubat atau bahan toksik

Diabetes diabetes jenis 2 Penyakit kumpulan 2 lebih kerap dikesan pada orang dewasa selepas 30 tahun, hampir kesemuanya mempunyai berat badan berlebihan. Dalam kes ini, insulin dihasilkan di pankreas, tetapi sel-sel tidak menyedarinya (tidak ada kepekaan sel terhadapnya). Ini membawa kepada pengumpulan glukosa pertama di tisu, dan kemudian di dalam darah.

Diabetes jenis 2 dulu disebut diabetes matang, kerana secara tradisional ia hanya menyangkut orang tua. Tetapi dalam beberapa tahun terakhir, "usia" diabetes menurun dengan cepat, dan sekarang diabetes tipe 2 dapat dikesan pada remaja, dan bahkan pada anak-anak.

Statistik diabetes kanak-kanak Setiap tahun, jumlah kanak-kanak yang sakit meningkat sebanyak 3%. Selalunya, penyakit jenis 1 didiagnosis, doktor memanggilnya "diabetes muda." Statistik yang mengecewakan juga menunjukkan perkembangan pengesanan penyakit kumpulan 2 pada usia muda. Menurut laporan, diabetes jenis pertama didiagnosis dalam diagnosis 70 ribu remaja berusia 14 tahun ke atas. Jepun mendiagnosis lebihan penyakit jenis 2 pada kanak-kanak berusia 1 tahun ke atas. Di Persekutuan Rusia, statistik untuk tahun 2011 berjumlah 562 kanak-kanak yang didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 (kedua-dua remaja dan kumpulan termuda berada dalam kumpulan ini) dan 25 ribu 764 kanak-kanak yang didiagnosis menghidap diabetes kumpulan 1 (kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur).

Statistik diabetes kanak-kanak Statistik menunjukkan bahawa berisiko pada kanak-kanak kumpulan 2-6 tahun terdapat bayi yang ibu bapa atau saudara terdekatnya menderita penyakit ini. Warisan penyakit ini kemudian dikurangkan menjadi 40%. Seorang kanak-kanak yang telah didiagnosis menghidap penyakit endokrin tepat pada waktunya dan diberi rawatan, perawatan dan terapi yang diperlukan selama hidupnya dapat hidup rata-rata hingga 60 tahun dan lebih.

Bilangan pesakit diabetes di seluruh dunia terus meningkat

Terutama pertumbuhan yang ketara di kalangan kanak-kanak

Fakta menarik Walaupun setiap ibu bapa adalah pembawa diabetes jenis 1, hanya 30% kanak-kanak yang akan menghidapinya. Selebihnya 70% akan sihat sepenuhnya. Lelaki yang menghidap diabetes lebih cenderung mempunyai anak dengan penyakit yang sama. Dari segi peratusan, ini adalah 6%. Wanita dengan penyakit jenis 1 hanya melahirkan 1% kanak-kanak dengan diabetes. Perkara ini berlaku terutamanya bagi wanita yang umurnya melebihi 26 tahun. Peluang penyakit bergantung pada usia di mana penyakit itu didiagnosis. Risiko mempunyai anak dengan diabetes jauh lebih tinggi jika ibu bapa menghidap diabetes pada usia muda atau muda..

Pencegahan pertumbuhan diabetes mellitus pada kanak-kanak Pemakanan yang betul. Pencegahan penyakit berjangkit dan virus. Penolakan alkohol dan tembakau. Mengambil langkah-langkah untuk mencegah penyalahgunaan dadah dan bahan Sukan dan aktiviti fizikal lain Kawalan berat badan berlebihan Pemerhatian dispensari tahunan

Hari ini diabetes bukanlah satu hukuman dan orang yang menghidap diagnosis ini menjalani kehidupan sepenuhnya..

Mengenai topik: perkembangan metodologi, persembahan dan ringkasan

Proses kejururawatan untuk diabetes mellitus jenis 1 - persembahan dalam format MS PP, yang dirancang untuk pelajar bekerja di kelas praktikal.

Soalan ujian untuk mempersiapkan pelajaran praktikal dengan topik "Proses kejururawatan diabetes jenis 1" - bahan tersebut disajikan dalam format MS Word.

Pembentangan untuk persidangan diabetes.

Direka untuk latihan praktikal dalam bidang akademik "Terapi", endokrinologi, bahagian: "Diabetes".

Disusun oleh S.A. Ramazanova. Pengembangan pelajaran secara metodik - lawatan "Perusahaan asas - OJSC" Meleuzovsky Sugar Plant "dalam amalan pendidikan khusus 260105 Teknologi gula.

Koleksi ini menyajikan tugas situasional mengenai topik: penjagaan kejururawatan untuk diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Buku kerja untuk kerja bebas pelajar.

Rawat diabetes

 • KOMPLIKASI
 • DIABETA GULA
 • AWAL (= akut)
 • 1. KETOACIDOTIC
 • KOMA
 • 2. HYPEROMOSOLAR
 • KOMA
 • 3. HYPERLACTATEMIC
 • KOMA
 • 4. HIPOGLYCEMIC
 • KOMA
 • LEPAS
 • 1. DIABETIK
 • MACROANGIOPATHY
 • 2. DIABETIK
 • Mikroangiopati
 • A) DIABETIK
 • Retinopati
 • B) DIABETIK
 • Nefropati
 • C) DIABETIK
 • NEUROPATHY
 • 2. DIABETIK
 • HYROPATHY
 • 3. NIPROBIOSIS LIPOID
 • 4. PENGARUH LEMAK LEMAK HIDUP
 • KOMPLIKASI AWAL
 • DIABETA GULA
 • - KOMPLIKASI KEHIDUPAN BERBAHAYA DIABETES DIABETES, DALAM KETIKA GANGGUAN KHUSUS UNTUK PENYAKIT INI MENCAPAI IJAZAH KRITIKAL DAN DIPEROLEHI OLEH PENYAKIT ORGYSTOSIS HOMESTIK FGU.

Diabetes

Dihantar oleh: pengguna. Untuk memperbesar slaid, klik pada lakaran kecilnya. Untuk menggunakan persembahan dalam pelajaran, muat turun fail "Diabetes mellitus.pptx" secara percuma dalam arkib zip 1440 KB.

Diabetes

Semua Mengenai Diabetes

Dilengkapkan oleh pelajar dari 122 kumpulan: Feoktistova Natalya

Diabetes

Diabetes mellitus adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan insulin mutlak atau relatif dan dicirikan oleh gangguan metabolisme karbohidrat dengan peningkatan jumlah glukosa dalam darah dan air kencing, serta gangguan metabolik lain.

Pada masa ini, diabetes bukan lagi penyakit,

yang akan menghilangkan peluang pesakit untuk hidup normal, bekerja dan bersukan. Dengan diet dan rejimen yang tepat, dengan pilihan rawatan moden dengan insulin dan pil, kehidupan pesakit tidak berbeza dengan kehidupan orang yang sihat.

Pengelasan diabetes

Diabetes insipidus. Penyakit ini disebabkan oleh kekurangan hormon antidiuretik (vasopressin) secara mutlak atau relatif dan dicirikan oleh peningkatan kencing (poliuria) dan penampilan dahaga (polydipsia).

Diabetes

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh gangguan metabolik, terutamanya karbohidrat (iaitu glukosa), dan juga lemak. Sebilangan kecil protein.

Obesiti, diabetes dan sindrom metabolik

Akibat perubatan obesiti yang paling ketara adalah diabetes jenis 2, kerana obesiti dianggap sebagai yang paling penting dari faktor risiko utama untuk menghidap diabetes jenis 2. Sebilangan besar kes penyakit serius yang baru didiagnosis didiagnosis pada individu yang mengalami kegemukan. Prevalensi diabetes jenis 2 yang tinggi juga berkaitan secara langsung dengan obesiti: kira-kira 90% pesakit diabetes jenis 2 berlebihan berat badan atau gemuk.

Kepentingan klinikal sindrom metabolik

- terletak pada fakta bahawa ia menggabungkan sekumpulan faktor risiko yang menjadi prasyarat untuk perkembangan awal diabetes jenis 2, aterosklerosis dan komplikasinya. Pada pesakit dengan sindrom metabolik, kematian akibat penyakit kardiovaskular 2-3 kali lebih tinggi, dan risiko terkena diabetes adalah 5-9 kali lebih tinggi daripada pada orang yang tidak mempunyai sindrom metabolik. Ramai penulis melihat sindrom metabolik sebagai tahap awal diabetes.

1 jenis (ISDM):

Diabetes jenis ini dikaitkan dengan kekurangan insulin, sebab itulah ia dipanggil bergantung kepada insulin (IDDM). Pankreas yang rosak tidak dapat memenuhi tugasnya: ia sama sekali tidak menghasilkan insulin, atau menghasilkannya dalam jumlah yang sangat sedikit sehingga tidak dapat memproses jumlah glukosa masuk yang paling sedikit, yang mengakibatkan peningkatan glukosa darah. Pesakit boleh berumur berapa tahun, tetapi lebih kerap mereka berumur hingga 30 tahun, mereka biasanya kurus dan, sebagai peraturan, perhatikan tanda-tanda dan gejala yang tiba-tiba muncul. Orang dengan diabetes jenis ini harus menyuntik insulin tambahan untuk mencegah ketoasidosis (tahap tinggi badan keton dalam air kencing mereka) dan untuk mengekalkan kehidupan.

Jenis 2 (NIDDM):

Diabetes jenis ini disebut tidak bergantung kepada insulin (NIDDM), kerana ia menghasilkan cukup insulin, kadang-kadang walaupun dalam jumlah yang banyak, tetapi boleh menjadi sama sekali tidak berguna kerana tisu kehilangan kepekaan terhadapnya. Diagnosis ini biasanya dibuat untuk pesakit yang berumur lebih dari 30 tahun. Mereka gemuk dan mempunyai sedikit gejala klasik. Mereka tidak terdedah kepada ketoasidosis, kecuali tempoh tekanan. Mereka tidak bergantung pada insulin eksogen. Untuk rawatan, tablet digunakan untuk mengurangkan daya tahan sel terhadap insulin atau ubat-ubatan yang merangsang pankreas untuk mengeluarkan insulin.

Kencing manis semasa mengandung:

Intoleransi glukosa berlaku atau dikesan semasa kehamilan.

Dengan kehamilan secara fisiologi, seorang wanita mengalami penurunan tahap

glikemia puasa kerana penghapusan glukosa yang dipercepat oleh buah pinggang dan penurunan pengeluaran glukosa di hati. Walau bagaimanapun, pada separuh kedua kehamilan, sintesis hormon contrainsulin plasenta diaktifkan dan tahap hormon diabetes ibu, seperti kortisol, progesteron, estrogen, meningkat. Semua ini, bersama dengan penurunan mendadak dalam aktiviti fizikal wanita hamil, peningkatan pengambilan kalori makanan, kenaikan berat badan, menyebabkan ketahanan insulin yang ketara, yang dikompensasi pada wanita yang sihat dengan rizab insulin sendiri yang normal. Kerana perubahan di atas, tahap glisemia puasa pada wanita hamil yang tidak menderita diabetes lebih rendah daripada pada wanita yang tidak hamil, dan peningkatan kadar glukosa darah setelah 1 jam setelah makan tidak pernah melebihi 7,7 mmol / l, dan setelah 2 jam - 6, 7 mmol / l kerana bekalan insulin yang mencukupi ke badan. Oleh itu, jika seorang wanita hamil mempunyai kandungan gula dalam darah lebih tinggi daripada nilai yang ditunjukkan, misalnya, 5,3 mmol / L dikesan semasa perut kosong, dan setelah 6 jam 6,8 mmol / L, maka wanita tersebut memerlukan pemeriksaan tambahan untuk menjelaskan diagnosis.

Faktor risiko untuk GDM merangkumi:

-Berat badan berlebihan, obesiti - Diabetes dalam keluarga terdekat - Berumur lebih dari 25 tahun - Riwayat obstetrik yang luar biasa - anak sebelumnya dilahirkan dengan berat lebih dari 4000 gram, dengan lilitan perut yang besar, tali pinggang bahu lebar - GDM pada kehamilan sebelumnya - keguguran kronik (lebih daripada 3 keguguran pada Trimester kehamilan I atau II) - polyhydramnios - kelahiran mati - malformasi pada kanak-kanak sebelumnya

Bagaimana diabetes kehamilan dapat dikesan?

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko GDM yang disenaraikan di atas, atau salah satu daripadanya, maka perlu untuk memeriksa tahap gula darah puasa semasa lawatan pertama ke klinik antenatal dengan latar belakang diet dan aktiviti fizikal yang normal. Maksudnya, anda harus makan semua makanan yang biasa anda makan, tidak termasuk apa-apa dari makanan anda!

Menyebabkan kebimbangan

1. Gula darah diambil dari jari pada perut kosong dari 4,8 hingga 6,0 mmol / L 2. Gula darah diambil dari vena pada perut kosong dari 5,3 hingga 6,9 mmol / L Sekiranya terdapat keputusan yang meragukan, ujian beban khas ditetapkan glukosa untuk mengesan gangguan metabolisme karbohidrat.

Jenis diabetes lain dan gangguan toleransi glukosa:

Sekunder, selepas: penyakit pankreas (pankreatitis kronik, fibrosis kistik, hemochromatosis, pankreatektomi); endokrinopati (acromegaly, sindrom Cushing, aldosteronisme primer, glukagon, pheochromocytoma); penggunaan ubat dan bahan kimia (beberapa ubat antihipertensi, diuretik yang mengandungi thiazide, glukokortikoid. Ubat yang mengandungi estrogen. Ubat psikotropik, katekolomin).

Berkaitan:

keabnormalan reseptor insulin; sindrom genetik (hiperlipidemia, distrofi otot, Huntington's chorea); keadaan bercampur (kekurangan zat makanan - "diabetes tropika".

Dalam beberapa kes, diabetes buat masa ini tidak terasa

Gejala diabetes berbeza untuk diabetes I dan diabetes II. Kadang-kadang, mungkin tidak ada tanda-tanda sama sekali, dan diabetes ditentukan, misalnya, dengan menghubungi pakar mata semasa memeriksa fundus. Tetapi terdapat kompleks gejala yang menjadi ciri kedua-dua jenis diabetes.

. Keterukan tanda bergantung pada tahap penurunan rembesan insulin

tempoh penyakit dan ciri-ciri individu pesakit:

Penurunan berat badan yang cepat, selalunya walaupun terdapat rasa lapar yang berterusan; berasa lemah atau letih; kerap membuang air kecil dan rasa dahaga yang tidak dapat dilenyapkan, yang menyebabkan dehidrasi badan; penglihatan kabur ("tudung putih" di depan mata); kesukaran dengan aktiviti seksual; mati rasa dan kesemutan pada anggota badan yang mati rasa; rasa berat di kaki; Pening penyembuhan perlahan penyakit berjangkit; penyembuhan luka yang perlahan; penurunan suhu badan di bawah tanda purata; keletihan cepat; kekejangan otot betis; kulit gatal dan gatal di perineum; furunculosis; sakit di hati.

Telah terbukti bahawa diabetes disebabkan oleh kecacatan genetik, juga

sudah terbukti bahawa diabetes tidak dapat dijangkiti. Sebab-sebab IDDM adalah bahawa pengeluaran insulin dikurangkan atau dihentikan sepenuhnya kerana kematian sel beta di bawah pengaruh sejumlah faktor (misalnya, proses autoimun, ketika antibodi dihasilkan ke sel normal mereka sendiri dan mula memusnahkannya).

Faktor-faktor risiko:

Yang paling penting adalah kecenderungan keturunan! Diyakini bahawa jika ayah atau ibu anda menderita diabetes, maka kemungkinan anda juga akan jatuh sakit adalah sekitar 30%. Sekiranya kedua ibu bapa sakit, maka - 60%.

Penyebab utama diabetes seterusnya adalah kegemukan.

paling ciri untuk pesakit dengan NIDDM (jenis 2). Sekiranya seseorang mengetahui tentang kecenderungan keturunannya terhadap penyakit ini. Kemudian dia perlu mengawasi berat badannya dengan ketat untuk mengurangkan risiko penyakit. Pada masa yang sama, jelas bahawa tidak semua orang yang gemuk, walaupun dalam bentuk teruk, sakit diabetes.

Beberapa penyakit pankreas yang mengakibatkan

sel beta terjejas. Dalam kes ini, kecederaan mungkin menjadi faktor yang memprovokasi..

Tekanan Saraf yang teruk

Ini sangat penting untuk mengelakkan tekanan dan tekanan emosi bagi orang yang mempunyai kecenderungan keturunan dan berat badan berlebihan..

Jangkitan virus (rubela, cacar air, hepatitis wabak dan

penyakit lain, termasuk influenza), yang memainkan peranan pencetus dalam perkembangan penyakit bagi orang dengan keturunan yang meningkat.

Faktor risiko juga merangkumi usia.

Semakin tua orang itu, semakin banyak alasan untuk takut diabetes. Faktor keturunan dengan usia tidak lagi menjadi penentu. Ancaman terbesar adalah kegemukan, yang dalam kombinasi dengan usia tua, penyakit masa lalu, yang biasanya melemahkan sistem kekebalan tubuh, menyebabkan perkembangan diabetes jenis 2.

Dalam kes yang jarang berlaku, beberapa gangguan hormon membawa kepada diabetes.,

diabetes kadang-kadang disebabkan oleh kerosakan pada pankreas yang berlaku selepas penggunaan ubat-ubatan tertentu atau sebagai akibat penyalahgunaan alkohol yang berpanjangan. Ramai pakar percaya bahawa diabetes jenis 1 boleh berlaku dengan kerosakan virus pada sel beta pankreas yang menghasilkan insulin. Sebagai tindak balas, sistem imun menghasilkan antibodi yang disebut antibodi insular. Malah alasan yang dikenal pasti tidak mutlak..

Diagnosis yang tepat dapat dibuat berdasarkan analisis kandungan.

glukosa darah.

Diabetes insipidus

Kencing yang kerap dan banyak (polyuria), dahaga (polydipsia), yang mengganggu pesakit pada waktu malam, mengganggu tidur. Jumlah air kencing setiap hari adalah 6-15 liter. dan banyak lagi, air kencing ringan. Terdapat kekurangan selera makan, penurunan berat badan, mudah marah, insomnia, keletihan, kulit kering, berkeringat berkurang, gangguan fungsi gastrousus. Mungkin tunggakan kanak-kanak dalam perkembangan fizikal dan seksual. Pada wanita, kitaran haid dapat diperhatikan, pada lelaki, penurunan potensi.

Diagnosis diabetes insipidus

Diagnosis dibuat berdasarkan kehadiran polydipsia (dahaga) dan polyuria (peningkatan kencing) sekiranya tiada perubahan patologi dalam sedimen kencing. Prognosis untuk kehidupan adalah baik. Walau bagaimanapun, pemulihan lengkap jarang berlaku..

Rawatan diabetes insipidus

Rawatan bertujuan menghilangkan penyebab penyakit (penghapusan tumor, penghapusan neuroinfeksi), serta terapi pengukuhan umum. Anda perlu mematuhi peraturan minum dan membatasi pengambilan garam (agar tidak meningkatkan dahaga) untuk mengelakkan komplikasi.

Komplikasi diabetes insipidus

Dengan pengambilan cecair yang terhad, pesakit mengalami gejala dehidrasi: sakit kepala, kulit kering dan membran mukus, mual, muntah, demam, gangguan mental, takikardia (peningkatan kadar jantung).

Apakah penyebab hipoglikemia pada diabetes

1 Bagi pesakit diabetes yang mengambil sulfonylurea atau insulin, hipoglikemia adalah "bahaya pekerjaan" rawatan. Bahkan rejimen rawatan insulin yang dirancang dengan baik dapat menyebabkan hipoglikemia, ketika pasien sedikit mengurangi atau menunda pengambilan makanan, atau aktivitas fisik melebihi normal.

2. Wanita yang haid mungkin mengalami hipoglikemia semasa haid

disebabkan oleh penurunan ketara dalam pengeluaran estrogen dan progesteron.

3. Pesakit tua yang mengambil sulfonylurea untuk pertama kalinya mungkin

bertindak balas dengan hipoglikemia yang teruk. Sebagai tambahan kepada "kemalangan" yang diamati semasa rawatan, pesakit diabetes mungkin mengalami hipoglikemia sebagai akibat sejumlah penyakit lain yang menyumbang kepada gangguan ini..

Diagnosis diabetes

Diagnosis didasarkan pada: 1. adanya gejala diabetes klasik: peningkatan pengambilan dan perkumuhan cecair dalam air kencing, perkumuhan badan keton dalam air kencing, penurunan berat badan, peningkatan glukosa darah; 2. peningkatan glukosa puasa dengan penentuan berulang (normal 3.3-5.5 mmol / l.);

Pencegahan Diabetes

Diabetes mellitus adalah penyakit keturunan. Kumpulan risiko yang dikenal pasti membolehkan kita mengorientasikan orang hari ini, untuk memberi amaran kepada mereka dari sikap ceroboh dan tidak peduli terhadap kesihatan mereka. Diabetes boleh diwarisi atau diperolehi. Gabungan beberapa faktor risiko meningkatkan kemungkinan diabetes: bagi pesakit gemuk, sering menderita jangkitan virus - influenza, dan lain-lain, kebarangkalian ini hampir sama dengan orang dengan keturunan yang meningkat..

Oleh itu, semua orang yang berisiko harus berwaspada

Perhatian khusus harus diberikan kepada keadaan anda dari November hingga Mac, kerana kebanyakan kes diabetes berlaku dalam tempoh ini. Situasi ini rumit oleh fakta bahawa dalam tempoh ini keadaan anda boleh disalah anggap sebagai jangkitan virus..

Pencegahan Diabetes Utama

Dalam pencegahan primer, langkah-langkah ditujukan untuk mencegah diabetes mellitus: perubahan gaya hidup dan penghapusan faktor risiko diabetes mellitus, langkah pencegahan hanya untuk individu atau kumpulan yang berisiko tinggi terkena diabetes pada masa akan datang.

Langkah pencegahan utama NIDDM termasuk

1. Pemakanan rasional populasi orang dewasa, aktiviti fizikal, pencegahan kegemukan dan rawatannya. Adalah perlu untuk mengehadkan dan bahkan mengecualikan sepenuhnya dari produk makanan yang mengandungi karbohidrat yang dapat dicerna (gula halus, dll.) Dan makanan yang kaya dengan lemak haiwan. Sekatan ini berlaku terutamanya bagi individu yang mempunyai risiko penyakit yang lebih tinggi: keturunan yang merugikan berkaitan dengan diabetes mellitus, kegemukan, terutama jika digabungkan dengan keturunan diabetes, aterosklerosis, hipertensi.

2. Serta bagi wanita yang menghidap diabetes hamil atau mengalami gangguan

toleransi glukosa pada masa lalu semasa kehamilan, kepada wanita yang melahirkan janin dengan berat badan lebih dari 4500g. atau mengalami kehamilan patologi diikuti dengan kematian janin.

Malangnya, pencegahan diabetes dengan sepenuhnya

perkataan itu tidak ada, tetapi diagnostik imunologi berjaya dikembangkan, dengan bantuan yang memungkinkan untuk mengenal pasti kemungkinan menghidap diabetes pada peringkat awal dengan latar belakang kesihatan yang masih lengkap.

Pencegahan Diabetes Sekunder

diabetes - kawalan awal penyakit ini, mencegah perkembangannya. Pencegahan sekunder merangkumi langkah-langkah yang bertujuan mencegah komplikasi penyakit.

Komplikasi Diabetes

Diabetes mellitus mesti dipantau secara berterusan. Dengan kawalan yang lemah dan gaya hidup yang tidak betul, turun naik kadar glukosa darah yang kerap dan tajam dapat terjadi. Yang seterusnya membawa kepada komplikasi. Pertama hingga akut, seperti hipo- dan hiperglikemia, dan kemudian kepada komplikasi kronik. Perkara yang paling teruk ialah mereka muncul 10-15 tahun setelah bermulanya penyakit, berkembang tidak kelihatan dan pada mulanya tidak menjejaskan kesihatan. Oleh kerana gula darah tinggi, komplikasi diabetes dari mata, ginjal, kaki, dan tidak spesifik dari sistem kardiovaskular secara beransur-ansur timbul dan berkembang dengan cepat. Tetapi sayangnya, sangat sukar untuk mengatasi komplikasi yang telah menampakkan diri..

Hipoglikemia - menurunkan gula darah di bawah 3.3 mmol / L

Gejala: 1 fasa: perasaan lapar; kelemahan, mengantuk, berdebar-debar, sakit kepala, kurang koordinasi tingkah laku, gemetar, berpeluh. Fasa 2: penglihatan berganda, kulit pucat dan lembap, kadang-kadang kebas pada lidah, tingkah laku yang tidak sesuai (pesakit mula "memarahi omong kosong"), sikap agresif muncul. 3 fasa: kelesuan, kehilangan kesedaran, koma.

Sebab: Overdosis ubat penurun gula; - melangkau makanan atau

lebih sedikit karbohidrat (unit roti) dalam pengambilan makanan, selang waktu yang besar antara suntikan insulin dan makanan; -kegiatan fizikal yang hebat (terutamanya sukan) berbanding biasa; pengambilan alkohol.

Hiperglikemia - peningkatan gula dalam darah melebihi 5.5-6.7 mmol / l

Tanda-tanda yang menunjukkan bahawa gula darah meningkat: 1. Polyuria (kencing kerap), glukosuria (perkumuhan gula dalam air kencing), kehilangan banyak air dalam air kencing; 2. Polydipsia (dahaga berterusan yang kuat); 3. Mengeringkan mulut, terutamanya pada waktu malam. 4. Kelemahan, kelesuan, keletihan; 5. penurunan berat badan; 6. Kemungkinan mual, muntah, sakit kepala.

Penyebab hiperglikemia adalah kekurangan insulin, dan, sebagai akibatnya,

gula tinggi. Glukosa darah tinggi menyebabkan pelanggaran akut berbahaya metabolisme garam air dan koma hiperglikemik (hiperosmolar).

Ketoasidosis

Ketoasidosis adalah gangguan klinikal yang disebabkan oleh pengaruh badan keton dan hipoksia tisu (kelaparan oksigen) pada sel-sel sistem saraf pusat, adalah akibat dari hiperglikemia. Keadaan ini menyebabkan koma ketoasidotik..

Gejala

1. Bau aseton dari mulut (sama dengan bau buah masam); 2. Keletihan cepat, kelemahan; 3. Sakit kepala; 4. Penurunan selera makan, dan kemudian - kekurangan selera makan, penolakan terhadap makanan; 5. Sakit perut; 6. Kemungkinan mual, muntah, cirit-birit; 7. Pernafasan yang bising, dalam, dan cepat.

Keadaan hiperglikemik yang berpanjangan menyebabkan kronik

komplikasi dari mata, saraf periferal, sistem kardiovaskular, serta kerosakan kaki - ini adalah salah satu komplikasi kronik yang paling biasa pada pesakit diabetes.

Nefropati diabetes

Nefropati adalah lesi saluran kecil di buah pinggang. Tanda utama adalah proteinuria (kemunculan protein dalam air kencing); - Edema; - Kelemahan umum; - Mulut dahaga dan kering; - Penurunan jumlah air kencing; - Sensasi atau rasa berat yang tidak menyenangkan di kawasan lumbar; - Hilang selera makan; - Mual, muntah, kembung, dan najis longgar jarang berlaku. - Rasa tidak sedap di mulut.

Neuropati diabetes

Neuropati - kerosakan pada saraf periferal. Kerosakan mungkin berlaku bukan hanya pada periferal, tetapi juga pada struktur pusat sistem saraf. Pesakit prihatin: 1. Mati rasa; 2. Perasaan semut berlari; 3. Kekejangan di anggota badan; 4. Sakit kaki, diperparah pada waktu rehat, pada waktu malam dan mengurangkan dengan sekurang-kurangnya; 5. Pengurangan atau ketiadaan refleks lutut; 6. Menurunkan kepekaan taktik dan kesakitan.

Kaki diabetes

Kaki diabetes - perubahan kulit, perubahan pada sendi dan ujung saraf pada kaki. Lesi kaki berikut adalah mungkin: - luka yang tidak disengajakan, lecet. Sisir, lepuh selepas terbakar; - sikat, retakan yang berkaitan dengan jangkitan kulat pada kulit kaki; - jagung pada sendi jari dan kaki, disebabkan oleh kasut yang tidak selesa atau sebab ortopedik (satu kaki lebih pendek daripada yang lain, kaki rata, dll.).

Dengan kehilangan sensasi dan angiopati, lesi ini mungkin berlaku

berkembang menjadi ulser trofik, dan ulser berkembang menjadi gangren.

Perkara yang paling berbahaya dalam keadaan ini adalah bahawa pesakit tidak dapat melihat kakinya, dan dengan keadaan lemah badan, kepekaan kesakitan hilang, akibatnya ulser dapat bertahan lama dan tidak disedari. Selalunya ini berlaku di bahagian kaki, yang merupakan berat badan utama ketika berjalan. Sekiranya jangkitan masuk ke dalamnya, semua prasyarat untuk pembentukan ulser purulen dibuat. Ulser boleh mempengaruhi tisu dalam kaki hingga ke tendon dan tulang..

Prosedur terapi untuk pesakit dengan NIDDM

1. Diet - lebih ketat daripada IDDM. Diet boleh menjadi percuma dalam masa, tetapi anda harus mengelakkan makanan yang mengandungi gula. Lemak dan kolesterol. 2. Aktiviti fizikal sederhana. 3. Pengambilan ubat penurun gula setiap hari seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. 4. Mengawal gula darah beberapa kali seminggu, sebaiknya sekali sehari.

Urutan keutamaan dalam rawatan NIDDM

1. Mengawal glukosa darah. 2. Minimumkan dos ubat. 3. Hentikan hipertensi (peningkatan tekanan darah) dan kepekatan lipid (lemak) menggunakan ubat-ubatan yang tidak melanggar toleransi glukosa.

Prosedur terapi untuk pesakit dengan IDDM

1. Suntikan insulin setiap hari. 2. Diet - lebih pelbagai daripada dengan NIDDM, tetapi dengan beberapa sekatan pada jenis makanan tertentu. Jumlah makanan ditukar menjadi unit roti (XE) dan mesti ditentukan dengan ketat, dan diet menentukan corak suntikan insulin (iaitu kapan dan berapa suntikan). Diet mungkin lebih ketat atau lebih longgar. 3. Kegiatan fizikal sejagat - untuk mengekalkan nada otot dan menurunkan gula darah. 4. Mengawal gula darah 3-4 kali sehari, lebih kerap lebih kerap. 5. kawalan gula dan kolesterol dalam air kencing.

Setelah hipoglikemia dikesan, ia dapat diubati dengan mudah.

secara bebas dan pesakit sendiri. Sekiranya hipoglikemia ringan, 15g sudah mencukupi. karbohidrat sederhana seperti 120g. jus buah tanpa gula atau minuman ringan tanpa diet. Dengan gejala hipoglikemia yang lebih teruk, 15-20 g harus diambil dengan cepat. karbohidrat sederhana dan kemudian 15-20g. kompleks, seperti biskut kering kering atau roti. Pesakit yang tidak sedarkan diri tidak boleh diberi cecair! Dalam keadaan ini, sumber gula yang lebih kental (madu, gel glukosa, tongkat aising) boleh diletakkan dengan hati-hati di pipi atau di bawah lidah. Sebagai alternatif, 1 mg boleh diberikan secara intramuskular. glukagon. Glukagon, kerana kesannya pada hati, secara tidak langsung menyebabkan peningkatan glukosa darah. Di persekitaran hospital, pemberian dekstrosa intravena (D-50) mungkin lebih berpatutan daripada glukagon, dan akibatnya membawa kepada kesedaran yang cepat. Pesakit dan ahli keluarga harus diberi petunjuk untuk mencegah overdosis dalam rawatan hipoglikemia, terutamanya ringan.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku hiperglikemia

Adalah perlu untuk memperkenalkan dos tambahan insulin atau ubat penurun gula. Tinjauan mengenai apa yang seharusnya dimiliki oleh pesakit diabetes. Set kemahiran ini diperlukan terutamanya bagi pesakit yang menerima insulin. 1. Anda harus mempunyai idea mengenai sifat penyakit anda dan kemungkinan akibatnya. 2. Anda perlu memahami pelbagai jenis insulin (untuk jenis 1), ubat penurun gula (untuk jenis 2), ubat-ubatan yang melindungi daripada komplikasi kronik, vitamin dan mineral. 3. Anda mesti mematuhi pemakanan, suntikan insulin atau pengambilan pil dengan jelas. 4. Anda mesti memahami sifat produk, tahu mana yang mengandungi lebih banyak karbohidrat, dan protein, serat, dan lemak mana. Anda mesti tahu seberapa cepat produk ini atau meningkatkan gula dalam darah. 5. Anda mesti merancang aktiviti fizikal dengan berhati-hati. 6. Anda perlu menguasai kemahiran memantau diri diabetes dengan glukometer dan jalur ujian visual untuk menentukan gula darah dan air kencing. 7. Anda mesti menyedari komplikasi akut dan kronik yang timbul pada diabetes..

Petua Penjagaan Kaki Diabetes

1. Periksa bahagian bawah kaki secara berkala. 2. Menyembuhkan kerosakan pada masa yang tepat pada kaki. 3. Basuh kaki anda setiap hari dengan air suam dan lap hingga kering. Gunakan sabun neutral, seperti "bayi". 4. Potong kuku tidak terlalu pendek, tidak dalam setengah bulatan, tetapi secara langsung, tanpa memotong dan tidak membulatkan sudut kuku, agar tidak mencederakan kulit dengan pisau gunting. Untuk melancarkan penyelewengan, gunakan fail kuku. 5. Pakai kasut yang luas, pakai kasut baru dengan berhati-hati untuk mengelakkan calar. Pakai stoking atau stoking yang diperbuat daripada kain yang menyerap peluh. Daripada produk sintetik, gunakan kapas atau bulu. Jangan memakai stoking dengan elastik ketat yang mengganggu peredaran darah. 6. Periksa kasut supaya tidak ada kerikil, butir pasir, dll. 7. Lindungi kaki dari kerosakan, luka, jangan berjalan di atas batu, jangan berjalan tanpa alas kaki. 8. Jangan gunakan pad pemanasan atau pelekat; jangan melambung kaki anda, tetapi basuh dan lembutkan jagung di dalam air suam.

9. Penggunaan krim kaki pelembap setiap hari

Sapukan krim di permukaan bawah kaki, sapukan bedak talcum di ruang interdigital. 10. Beli kasut pada waktu petang (pada waktu petang kaki menjadi sedikit bengkak), sebelumnya telah menyiapkan jejak kertas - perlu memasukkannya ke dalam kasut yang dibeli dan periksa bahawa pinggir jejak tidak bengkok. 11. Tumit tidak boleh melebihi 3-4 cm 12. Jangan mengubati diri sendiri. 13. Lawati pejabat kaki diabetes.

Cadangan Pemakanan untuk pesakit kencing manis

Seperti yang anda ketahui, orang yang menghidap diabetes harus mengehadkan diri dalam banyak produk, tetapi soalan ini boleh ditentang, kerana pematuhan diet yang lebih ketat diperlukan dengan NIDDM kerana fakta bahawa ia mempunyai berat badan yang berlebihan, dan dengan IDDM, jumlah karbohidrat yang dimakan disesuaikan apabila membantu pentadbiran insulin.

Produk yang paling banyak digunakan boleh dibahagikan kepada 3 kategori:

Kategori 1 - ini adalah produk yang boleh dimakan tanpa sekatan. Ini termasuk: tomato, timun, kubis, kacang hijau (tidak lebih dari 3 sudu besar), lobak, lobak, cendawan segar atau acar, terung, zucchini, wortel, sayur-sayuran, kacang hijau, kacang merah, bayam. Minuman yang boleh anda minum: minuman pada pemanis, air mineral, teh dan kopi tanpa gula dan krim (anda boleh menambah pemanis).

Kategori 2 - ini adalah produk yang boleh dimakan secara terhad

kuantiti. Ini termasuk: daging lembu dan ayam, daging rendah lemak, ikan rendah lemak, sosis masak rendah lemak, buah-buahan (kecuali buah-buahan yang termasuk dalam kategori 3), beri, telur, kentang, pasta, bijirin, susu dan kefir dengan kandungan lemak tidak melebihi 2%, keju kotej kandungan lemak tidak lebih daripada 4% dan lebih baik tanpa bahan tambahan, keju rendah lemak (kurang daripada 30%), kacang polong, kacang, lentil, roti.

Kategori 3 - produk yang biasanya tidak termasuk dalam diet

pemakanan. Ini termasuk: daging berlemak, ayam, lemak babi, ikan; daging asap, sosej, mayonis, marjerin, krim; jenis keju berlemak dan keju kotej; makanan dalam tin dalam minyak, kacang, biji, gula, madu, semua pastri, ais krim, jem, coklat,; anggur, pisang, kesemak, kurma. Dari minuman, dilarang sama sekali menggunakan minuman bergula, jus, minuman beralkohol.

Pembentangan "Diabetes".

Diabetes. Penyakit endokrinologi yang tidak dapat disembuhkan di mana rembesan insulin terganggu dalam tubuh manusia.

Bentuk diabetes pada kanak-kanak. Diabetes bergantung kepada insulin (diabetes jenis 1) Diabetes bukan insulin (diabetes jenis 2) Terdapat dua jenis diabetes mellitus utama: Diabetes jenis 2 berlaku di kalangan orang dewasa, dan diabetes jenis 1 berlaku di kalangan kanak-kanak.

Kencing manis jenis 1 berlaku di kalangan kanak-kanak. Diabetes jenis 1 dicirikan oleh: tahap insulin yang sangat rendah dalam darah kanak-kanak dengan diabetes bergantung pada rawatan dengan insulin

Faktor risiko diabetes pada kanak-kanak: kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu dengan diabetes, kedua ibu bapa kanak-kanak itu sakit diabetes, penyakit virus akut yang kerap, berat kelahiran anak melebihi 4,5 kg, terdapat gangguan metabolik lain (hipotiroidisme, kegemukan) penurunan imuniti penyakit pankreas gangguan endokrin genetik patologi

Pembentangan "diabetes mellitus jenis 2" dalam perubatan - projek, laporan

Pembentangan mengenai topik "diabetes mellitus jenis 2" boleh dimuat turun secara percuma di laman web kami. Subjek projek: Perubatan. Slaid dan ilustrasi berwarna-warni akan membantu anda menarik minat rakan sekelas atau penonton anda. Untuk melihat kandungannya, gunakan pemain, atau jika anda ingin memuat turun laporan, klik pada teks yang sesuai di bawah pemain. Pembentangan mengandungi 32 slaid.

Slaid Pembentangan

Diabetes jenis 2

Pankreas. Hormon pankreas

Pankreas adalah organ sistem pencernaan dan organ endokrin. Fungsi pankreas Enzimatik: menghasilkan enzim amilase, protease, lipase, yang memecah karbohidrat, protein, lemak Endokrin: Pengumpulan sel endokrin - Pulau Langerhans - menghasilkan hormon: sel-sel pulau Langerhans - Glukagon (antagonis insulin dalam darah) yang meningkatkan kadar darah β-sel Islets of Langerhans - Insulin, yang menurunkan glukosa darah + Somatostatin, yang menghalang rembesan banyak kelenjar Pankreas polipeptida, yang menghalang rembesan pankreas dan merangsang rembesan jus gastrik Ghrelin ("hormon kelaparan"), yang merangsang selera makan

Bagaimana insulin berfungsi

Glukosa dari darah memasuki sel dengan penyertaan insulin

Glukosa kekal dalam darah kerana sel tidak sensitif terhadap insulin

Diabetes mellitus adalah sindrom hiperglikemia kronik (glukosa darah tinggi), yang berkembang kerana kekurangan insulin mutlak atau relatif dan juga menampakkan diri dalam glukosa air kencing, kencing kerap, dahaga, gangguan metabolisme lipid, protein dan mineral dan perkembangan komplikasi. • Kekurangan insulin mutlak menyebabkan perkembangan diabetes mellitus yang bergantung pada insulin (IDDM, atau diabetes tipe I). • Kekurangan insulin relatif (penurunan kepekaan reseptor tisu yang bergantung kepada insulin kepada insulin) dan / atau penurunan pengeluaran insulin itu sendiri menyebabkan perkembangan diabetes mellitus yang tidak bergantung pada insulin (NIDDM, atau diabetes jenis II).

Kejadian diabetes di dunia

Data statistik untuk penyakit diabetes mellitus jenis II (pada 31 Oktober 2011)

Diperiksa: 1816 pesakit, menjalani rawatan: 345 pesakit (19% daripada jumlah yang diperiksa)

Diabetes diabetes jenis 2 adalah penyakit endokrin yang dicirikan oleh pelanggaran (penurunan) pengeluaran insulin dan / atau penurunan kepekaan tisu periferal (lemak dan otot) terhadap tindakan insulin dan kemampuan mereka menggunakan glukosa (iaitu glukosa dari darah ke dalam sel), mengakibatkan hiperglikemia (gula darah tinggi)

Mendapat tempat ke-3 dalam kematian selepas penyakit kardiovaskular dan onkologi

Faktor risiko diabetes

Obesiti, terutama diabetes jenis 2 pada keluarga terdekat. Hipertensi arteri. Etnik (terutamanya ketika mengubah cara hidup tradisional ke Barat). Sindrom ovari polikistik; Gangguan glukosa terganggu dan gangguan glisemia puasa Wanita yang tidak bersalin yang melahirkan anak dengan berat lebih dari 4 kg dan / atau dengan adanya diabetes mellitus kehamilan Ciri-ciri diet (pengambilan karbohidrat halus dan serat rendah) merokok

Jenis glikemia (glukosa darah)

Normoglikemia - tahap glukosa darah normal Hiperglikemia - peningkatan tahap glukosa (melebihi had atas tahap normal) Hipoglikemia - tahap glukosa darah rendah (di bawah had bawah tahap normal) Toleransi glukosa terganggu adalah sindrom yang menunjukkan adanya diabetes laten (prediabetes) atau meningkat risiko menghidap diabetes jenis 2 (glukosa di perut ketika perut kosong dan setelah makan sedikit meningkat, glukosa dalam air kencing tidak hadir) Glikemia puasa terganggu adalah sindrom yang menunjukkan adanya diabetes laten (prediabetes) atau peningkatan risiko terkena diabetes jenis 2 (glukosa di perut ketika perut kosong meningkat, tidak ada glukosa dalam air kencing) Prediabetes merangkumi keadaan seperti glikemia puasa terganggu dan toleransi glukosa terganggu

Biasanya, pesakit diabetes jenis 2 mengadu: · · mulut kering; Haus; Kencing berlebihan; Gatal-gatal pada kulit (kadang-kadang di kawasan genital - alat kelamin luaran); Kulit kering; Penyakit pustular; Pelanggaran selera makan (penurunan atau sebaliknya, peningkatan); · Pengurangan berat; Kekejangan otot betis; Gangguan penglihatan;. kelemahan;. gangguan tidur; · Penurunan prestasi.

Pautan ke video mengenai gejala diabetes http://video.yandex.ru/#search?text=%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC% D1% 8B% 20% D1% 81% D0% B0% D1% 85% D0% B0% D1% 80% D0% BD% D0% BE% D0% B3% D0% BE% 20% D0% B4% D0% B8% D0% B0% D0% B1% D0% B5% D1% 82% D0% B0 & di mana = semua & id = 42994891-05-12

Gejala khas hiperglikemia dan hipoglikemia

Semua komplikasi diabetes dikaitkan dengan kerosakan vaskular dan saraf: Otak (kehilangan ingatan, pendarahan serebrum) Mata (kehilangan penglihatan hingga buta) Sistem kardiovaskular (trombosis, infark miokard) Ginjal (perkembangan penyakit kronik) Anggota badan bawah (gangguan bekalan darah ke kaki, membawa kepada ulser, gangren kaki)

Petunjuk untuk terapi hipoglikemik

Petunjuk untuk terapi hipoglikemik: Diabetes mellitus Prediabetes (gangguan toleransi glukosa, glikemia berpuasa terganggu) Sindrom metabolik (gabungan kegemukan dan gangguan metabolik, yang merupakan faktor risiko untuk perkembangan awal aterosklerosis dan komplikasi kardiovaskularnya: ↑ NERAKA, ↑ LDL, glukosa puasa

Tugas untuk merawat diabetes

Normalisasi tahap glukosa darah Pencegahan dan rawatan komplikasi Normalisasi berat badan Pendidikan pesakit

Terapi bukan ubat: Diet Aktiviti fizikal Terapi ubat: Ubat hipoglikemik oral Terapi penggantian insulin Pencegahan komplikasi: Kawalan tekanan darah Kawalan profil lipid

Algoritma untuk rawatan diabetes

Tahap 1: diet + senaman. Sekiranya tahap glukosa darah tidak menurun, ubat akan ditambahkan. Tahap 2: diet + aktiviti fizikal + Metformin. Sekiranya tahap glukosa tidak menurun (tidak cukup turun), tambahkan ubat penurun gula kumpulan lain (dengan mekanisme tindakan yang berbeza) atau insulin. Sekiranya Metformin kurang ditoleransi, ia digantikan dengan derivatif sulfonylurea (PSM). Menurut statistik, hanya 5% daripada jumlah pesakit yang menggunakan Metformin beralih ke ubat penurun gula lain kerana kesan sampingan Metformin. Tahap 3: diet + aktiviti fizikal + Metformin + PSM (atau ubat lain) + insulin.

Kesimpulan: rawatan ubat diabetes jenis 2 selalu dimulakan dengan Metformin. Metformin adalah ubat pilihan dalam rawatan diabetes jenis 2

Terapi ubat diabetes jenis 2. Dadah yang meningkatkan kepekaan tisu periferal terhadap insulin

Biguanides: Metformin a. bentuk biasa (Glucophage, Siofor, Bagomet, Metfogamma, Glyformin, Formmetin) b. bentuk berpanjangan (Diaformin OD, Glucofage long, Bagomet berpanjangan. Mekanisme tindakan: - meningkatkan kepekaan tisu periferal terhadap insulin, - mengurangkan pembentukan glukosa di hati, - mengurangkan penyerapan glukosa dalam usus 2. Thiazolidinediones Rosiglitazone (Avantia), mekanisme tindakan pioglitazone: peningkatan tisu periferal ke insulin

Terapi ubat diabetes jenis 2. Ubat Meningkatkan Insulin.

1. Derivatif Sulfonylurea: Glibenclamide (Maninyl) Glyclazide (Diabeton MB) Glycvidone (Glurenorm) Glimepiride (Amaryl) Mekanisme tindakan: meningkatkan pengeluaran insulin 2. Glinides: Repaglinide (NovoNorm) Mekanisme tindakan: meningkatkan pengeluaran insulin dan mempunyai penyerapan cepat, mempunyai penyerapan cepat tindakan

Ubat diabetes jenis 2

Dadah yang mengurangkan penyerapan glukosa dalam saluran pencernaan perencat α-glikosidase: Acarbose (Glucobai) Mekanisme tindakan: menghalang enzim usus yang memecah karbohidrat kompleks kepada glukosa, sehingga mengurangkan penyerapan glukosa pada tahap usus. Bertemu)

Dadah yang meningkatkan pengeluaran insulin melalui sistem hormon bukan insulin - kumpulan baru: Perencat Dipeptyl peptidase-4: Vildagliptin (Galvus) Sitagliptin (Januvia) Mekanisme tindakan: meningkatkan pengeluaran insulin melalui sistem hormon bukan insulin (seperti insulin dan glukagonone-glukagonone peptida) meningkatkan kepekaan tisu terhadap insulin, mengurangkan pengeluaran glukosa

Tindakan farmakologi metformin

Meningkatkan kepekaan tisu periferal terhadap insulin

Mengurangkan pembentukan glukosa hati

Mengurangkan penyerapan glukosa usus

Petunjuk Metformin

Petunjuk untuk terapi hipoglikemik: Diabetes diabetes tipe 2 Prediabetes (gangguan toleransi glukosa, glukosa berpuasa terganggu) Sindrom metabolik (gabungan kegemukan dan gangguan metabolik, yang merupakan faktor risiko perkembangan awal aterosklerosis dan komplikasi kardiovaskularnya: ↑ AD, ↑ LDL, glukosa puasa

Metformin adalah ubat pilihan dalam rawatan diabetes jenis 2

Kehamilan dan Metformin

Dalam kes apabila seorang wanita dengan diabetes mellitus jenis 2 hamil (diabetes tipe 2 sebelum kehamilan), Metformin dibatalkan dan dipindahkan ke terapi insulin. Seorang wanita hamil jatuh sakit dengan kehamilan (iaitu diabetes yang pertama kali muncul semasa kehamilan). Insulin ditunjukkan Kesimpulan: wanita hamil tidak sasaran khalayak dalam mempromosikan Diaformin OD

Kesan Sampingan Metformin

Selalunya: Gangguan saluran gastrousus: loya, muntah, cirit-birit; rasa logam di mulut (biasanya pada awal rawatan) Jarang: Asidosis laktik (lebih kerap pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang); reaksi alahan

Sebab yang paling umum mengapa pesakit diabetes jenis 2 tidak mengikut arahan doktor

Pusat Komuniti Komuniti Bersatu. N = 128 pesakit dengan diabetes jenis 2. Pemberian R. W. al. Penjagaan Diabetes. 2003; 26: 1408-1412.

Kelebihan bentuk metformin yang berpanjangan

Permohonan sekali sehari. Toleransi yang lebih baik: mengurangkan kekerapan kejadian buruk dari saluran gastrousus. Pematuhan yang lebih tinggi.

Pembentangan mengenai topik: RAWATAN DIABETES

Slaid pertama pembentangan: RAWATAN DIABETES GULA

Slaid 2: Dinamika pertumbuhan bilangan pesakit diabetes (berjuta-juta)

8% 2% Tahap pertumbuhan tahunan 1997 2010 2000 Tahun 3.5 5.4 4.4 7% 4% 1997 2010 200 0 120 215 147 diabetes jenis 1 jenis 2 Dinamika pertumbuhan bilangan pesakit diabetes (berjuta-juta) Republik Belarus: 200 diabetes jenis 1 tahun 6 - 1 5 ribu, diabetes jenis 2 - 1 56 ribu.

Slaid 3: Prinsip untuk merawat diabetes

Pemakanan rasional Aktiviti fizikal yang mencukupi Terapi ubat - ubat penurun gula tablet - rawatan kombinasi - terapi insulin

Slaid 4: DIET - ASAS TERAPI DIABETES

Penurunan pengambilan lemak Peningkatan pengambilan karbohidrat serat kasar, serat Had pengambilan alkohol Had pengambilan garam Komposisi makanan berkualiti seimbang Mencapai dan mengekalkan berat badan normal Mengurangkan hiperglikemia dan hiperinsulinemia Mencapai dan mengekalkan tahap lipid normal Mencapai dan mengekalkan tahap lipid normal Memperolehi vitamin dan mineral penting

Slaid 5: PRODUK YANG TIDAK DISARANKAN UNTUK DIGUNAKAN

Slaid 6: KOMPOSISI DIET YANG DISARANKAN UNTUK SICK SD

Slaid 7: SERAT MAKANAN

CELL: roti rai, dedak "kasar" sayur-sayuran PECTIN: bit, kismis epal

Slaid 8: MENGHASILKAN BILANGAN KARBOHIDRAT DALAM MAKANAN ASAS

Slaid 9: JADUAL PENGGANTIAN YANG SETERUSNYA PRODUK YANG MENGANDUNGI KARBOHIDRAT 1XE

Slaid 10: KEPERLUAN KARBOHIDRAT LANGSUNG (XE)

Slaid 11: BAHAGIAN XE TERHADAP PENGAMBILAN MAKANAN DENGAN TERAPI INSULIN TRADISIONAL

Slaid 12: INDEKS MAKANAN GLYCEMIC

(untuk perbandingan kuantitatif kesan hiperglikemik makanan yang berbeza. Jenkins et al.)

Slaid 13

Kesinambungan roti putih GI  80% GI sayur-sayuran  70% GI ais krim  40% GI bergantung pada jumlah mono- dan disakarida dalam makanan yang mengurangkan GI: serat, protein, lemak (melambatkan penyerapan glukosa dalam usus)

Slaid 14: Indeks Glikemik GI (Berger M., Joegens V., 1990)

Slaid 15: JENIS DADAH INSULIN

Haiwan babi heterologi Haiwan analog biosintetik manusia semologi sintetik

Slaid 16: Jenis Ubat Insulin

Dengan jangka masa tindakan Lakonan pendek Lakonan sederhana panjang berpanjangan

Slaid 17: Insulin Bertindak Pendek Kejuruteraan Genetik Manusia

Molekul insulin manusia dalam larutan mengikat satu sama lain - dimer thri dimer (Zn) hexamer Apabila s / c pentadbiran U dalam bentuk hexamer diserap ke dalam aliran darah - hexamer dimer monomer (30 min)

Slaid 18: INSULIN JANGKA PENDEK

Penyelesaian berair insulin (pengawet, penstabil) Molekul insulin membentuk heksomer (disosiasi - masa) Pencirian tindakan bermula - 3 0 - 4 0 min. maksimum - 1 - 3 jam; jangka masa - 4 - 8 jam

Slaid 19: INSULIN PENDEK

Pengilang Produk Jenis insulin Actrapid NM Novo Nordisk (Denmark) Insulin manusia genetik Humulin R Eli Lilly (Amerika Syarikat) Insulin manusia genetik Insuman - Rapid Aventis (Jerman) Insulin manusia genetik Gensulin R Bioton (Poland) Insulin genetik Human Monoinsulin CH Belmedpreparaty (RB) Insulin manusia rekayasa genetik Monosuinsulin MK Belmedpreparaty (RB) Babi

Slaid 20: INSULIN TINDAKAN JANGKA PANJANG

Perlahan-lahan diserap dari s / c Penerangan onset tindakan: 1.5 - 2 jam maksimum: 6 - 12 jam tempoh: 12 - 18 jam

Slaid 21: INSULIN TINDAKAN JANGKA PANJANG

Pengilang Produk Jenis insulin Protofan NM Novo Nordisk (Denmark) Insulin manusia kejuruteraan genetik Gensulin N Bioton (Poland) Insulin manusia kejuruteraan genetik Humulin N Eli Lilly (Amerika Syarikat) Insulin manusia kejuruteraan genetik Insuman-Bazal Aventis (Jerman) Insulin kejuruteraan genetik manusia Protamine - insulin darurat Belmedpreparaty (RB) Insulin manusia rekayasa genetik Semilong (Long) Belmedpreparaty (RB) Babi

Slaid 22: PENGENALAN INSULIN

Tempat suntikan Kulit dibasmi kuman. Kulit berkerut. Jarum dimasukkan pada sudut 45 ° (90 °). Jarak antara suntikan adalah 2 cm. Insulin pendek di perut. Insulin berpanjangan. Paha depan. Bahu luaran.

Slaid 23: STRATEGI TERAPI INSULIN PADA UJIAN MODEN

Peniruan rembesan fisiologi Rembesan fisiologi insulin terbahagi kepada 2 jenis: Basal - tidak bergantung pada pengambilan makanan; Bolus - bergantung pada pengambilan makanan

Slaid 24: SKIM RAHSIA INSULIN pada orang yang sihat

Slaid 25: Ciri-ciri Terapi Insulin

Penstabilan tahap glisemia dalam parameter fisiologi sebelum sarapan: hingga 6.1 mmol / l pada siang hari: 7, 5 - 8,9 mmol / l pada waktu tidur: 5,6 - 6,0 mmol / l H b A1s - hingga 6, 5% (WHO, 1999); 7.0% (ADA, 1997) Pendidikan di Sekolah SD Parulkhar A.A. et al. 1999; Grimaldi A. et al. 2001; ADA, 2001

Slaid 26: MODUL TERAPI INSULIN

Intensif (intensif) Meniru fungsi sel β yang sihat Dalam rejimen bolus - insulin pendek Dalam rejimen asas - insulin yang berpanjangan Diet yang fleksibel, bersenam (meningkatkan kualiti hidup) "Tradisional" (jarang) Pentadbiran insulin 2-1 kali sehari

Slaid 27: Prinsip untuk Mengira Dos Harian Insulin

Pada tahun pertama penyakit ini, 0,5 - 1,0 PIECES / kg Acetonuria - 10% daripada dos harian "Masa madu" 0,1 - 0,4 PIECES / kg Masa pubertas 1,0 - 1,6 PIECES / kg Kehamilan 0.6 - 1.0 PIECES / kg

Slide 28: Rejimen intensif terapi insulin

Pengenalan insulin dalam selang waktu yang ketat Sebelum sarapan: 6 - 9 jam Sebelum makan tengah hari: 12 - 15 jam Sebelum makan malam: 18 - 20 jam Sebelum tidur: 22 - 23 jam

Slide 29: Rejimen terapi asas insulin

bertindak pendek (3 suntikan) Gabungan medium insulin membujur. tindakan (1-3 suntikan)

Slide 30: Rejimen asas-bolus terapi insulin

Taburan dos harian insulin Pada waktu siang - 2/3 Pada waktu petang - 1/3

Slaid 31: Asas - Terapi Insulin Bolus

Berat - 80 kg. Dos harian adalah 40 unit (0.5 unit / kg / hari) 2/3 daripada dos harian untuk insulin bertindak pendek (27 unit) sebelum sarapan / makan tengah hari / makan malam dalam nisbah 2/2/1, (10 unit / 10 unit / 6 Unit) Sebelum tidur, 1/3 daripada dos harian (14 unit) Pengiraan dos harian (contoh No. 1)

Slide 32: Asas - Bolus Terapi Insulin

Berat - 80 kg. Dos harian adalah 40 unit (0.5 unit / kg / hari) 2/3 daripada dos harian untuk insulin harian 2/3 daripada dos harian untuk insulin pendek / lama sebelum sarapan pagi dengan nisbah 1 hingga 2 1/3 daripada dos harian untuk insulin pendek sebelum makan tengah hari dan makan malam dalam nisbah 1 hingga 1 1/3 daripada dos harian untuk insulin yang diperpanjang sebelum tidur (14 unit) Pengiraan dos harian (contoh No. 2)

Slaid 33: Pembetulan Dos Insulin

Memandangkan tahap glikemia Puasa (basal) Sebelum makan 1 dan 2 jam selepas makan Sebelum tidur Pada jam 1 - 3 pagi Pukul 4 - 6 pagi

Slide 34: Pengiraan dos insulin bergantung pada XE

Rejimen Bolus waktu makan (IU insulin per 1 XE) Pada waktu pagi 1,5 - 3,0 Pada waktu siang 0,5 - 1,5 Pada waktu malam 1,0 - 2,5

Slaid 35: Diabetes Jenis 2

Sindrom glikemia kronik dengan ketahanan insulin kerana disfungsi  sel

Slaid 36: RAHSIA INSULIN BERHUBUNGAN DENGAN PENCEMARAN GLUKOSE DALAM NORMAL DAN DALAM JENIS 2 DM

A. Rembesan insulin biphasic adalah normal B. Pemendapan rembesan insulin tahap pertama dalam DM-2

Slaid 37: Ubat penurun gula yang di tablet

Persediaan SM: Glibenclamide (Maninyl) Glyclazide (Diabeton, Diabeton MR) Glycvidone (Glurenorm) Glimepiride (Amaryl) Biguanides Metformin (Glucofage, Siofor) Sieradzki J., et al. Amalan Diabeologia. 2003; 4: 2. Meglitinides (glinides) Repaglinide (Novonorm) Nateglinide (Starlix) Thiosolidinediones (glitazones) Pioglitazone (Actos) Rosiglitazone (Roglit, Avandia)

Slaid 38: Kumpulan ubat hipoglikemik oral (titik aplikasi)

Meningkatkan rembesan insulin - perangsang sintesis dan pembebasan insulin - atau meningkatkan kepekaan sel to terhadap rangsangan fisiologi (PSM, tanah liat) Mengurangkan ketahanan insulin - menekan peningkatan pengeluaran glukosa oleh hati - meningkatkan penggunaan glukosa oleh tisu periferal (biguanides, karbohidrat, thiazole) (Penyekat ly-glikosidase)

Slaid 39: Persediaan Sulfonylurea

Generasi II 1. Glibenclamide glibenclamide - 5 mg maninyl - 5 mg, 3.5 mg 2. Glyclazide diabeteson M R - 30 mg (80 mg) 3. Amaryl glimepiride - 1.2.4.6 mg 4. Glivecidon glurenorm - 30 mg I generasi CHLOROPROPAMID 250 mg

Slaid 40: Petunjuk untuk penggunaan sulfonylurea

Diabetes diabetes jenis 2 di bawah keadaan: usia di atas 35 tahun normal atau berat badan berlebihan (BMI 25 - 30 kg / m2) jangka masa penyakit sehingga 10 tahun (keletihan) penggunaan insulin dalam dos hingga 40 unit / hari * Kontraindikasi: diabetes jenis 1 Ketoasidosis Kehamilan dan penyusuan Patologi hati dan buah pinggang

Slaid 41: Mekanisme tindakan sulfonilurea

Kesan hipoglikemik pankreas - rangsangan eksositosis insulin oleh -sel pankreas - peningkatan kepekaan  -sel terhadap rembesan insulin sebagai tindak balas kepada kesan hipoglikemik langsung dan tidak langsung Extrapapcreatic - peningkatan proses pengangkutan glukosa di dalam sel (otot) - rangsangan sintesis glikogen - perencatan normalisasi kepekaan reseptor insulin Tindakan bukan hipoglikemik ekstra-pankreas - penghambatan mekanisme kardioprotektif

Slaid 42: Kesan hipoglikemik pankreas pada PS

Slaid 43: Prinsip penggunaan sediaan sulfonylurea

sapukan 2 kali sehari (pagi dan petang) digunakan 30-40 minit sebelum makan dicuci dengan air - 150-200 ml dos terapeutik purata - glibenclamide - 10-15 mg / hari (maksimum - 20 mg), kecuali glikvidon - glurenorm hingga 4 kali / hari gliklazid - diabeteson MR 1 kali / hari glimepiride - amaryl 1 kali / hari

Slaid 44: Farmakodinamik Glibenclamide

Kesan hipoglikemik pankreas Kesan hipoglikemik ekstra-pankreas Kesan bukan hipoglikemik pankreas - menghalang dengan iskemia - mekanisme kardioprotektif mempunyai kesan vasokonstriktif mengurangkan peredaran koronari meningkatkan penyerapan oksigen dalam miokardium

Slaid 45: Petunjuk untuk pelantikan biguanides (Metformin)

I. Diabetes mellitus diabetes tipe 2 dengan obesiti Diabetes tipe 2 dengan obesiti dan hiperlipidemia Diabetes tipe 2 tanpa obesiti Dengan terapi hipoglikemik gabungan II. Kekurangan diabetes Ketahanan insulin Obesiti perut * Kontraindikasi: - ketoasidosis - penyakit akut - hipoksia tisu - alkoholisme kronik

Slaid 46: Mekanisme Tindakan Metformin

I. Kesan pada metabolisme karbohidrat  peningkatan pengeluaran glukosa oleh hati - penekanan glukoneogenesis dari laktat - penekanan pengoksidaan FFA dan lipid  penggunaan glukosa oleh tisu - 18-50%  kepekaan terhadap I -  mengikat reseptor (terutamanya pada otot-otot striated, di pada tahap yang lebih rendah pada tisu adiposa) (Rate kadar pengosongan gastrik dan pergerakan usus kecil)

Slaid 47: METFORMIN: cadangan untuk penggunaan klinikal

Mulakan dengan dos yang mencukupi secara klinikal 1000 mg / hari. Kesan sebenar. Mulakan pengambilan pada waktu petang, kemudian pada waktu pagi semasa makan 2 kali sehari. Tingkatkan dos setiap 7-14 hari. Untuk ↓ perkembangan kesan sampingan Dos berkesan maksimum: 3000 mg 3 tablet sehari

Slaid 48

MAKANAN SARAPAN PAGI 1 minggu 1000 mg 3 minggu 2000 mg 5 minggu 3000 mg ─ ─ ─ ─ Metformin

Slaid 49: Risiko Lactacitosis Rendah

Pengumpulan ubat yang diutamakan dalam kelenjar air liur usus kecil.Tisu penghasil laktat utama tidak terkumpul di otot.

Slaid 50: INDIKASI: METIGLINIDES (Novonorm, Starlix)

Diabetes jenis 2 - dengan diet dan aktiviti fizikal yang tidak berkesan dengan dominasi rembesan insulin yang tidak mencukupi dan hiperglikemia yang teruk selepas makan * Kontraindikasi: diabetes jenis 1 Ketoasidosis Kehamilan dan penyusuan Patologi hati dan buah pinggang "Program Persekutuan Persekutuan Rusia, 2002"

Slaid 51: Petunjuk: Thiazolidinediones (pioglitazone, rosiglitazone)

Diabetes jenis 2 - dengan ketidakcekapan diet dan senaman dengan dominasi ketahanan insulin Kontraindikasi: Diabetes jenis 1 Ketoasidosis Kehamilan dan penyusuan "Program Persekutuan Persekutuan Rusia, 2002" Patologi hati (meningkat ALT> 2,5 kali) Kegagalan jantung yang teruk

Slaid 52: Petunjuk Penggunaan

Diabetes diabetes jenis 2 pertama kali dikesan dengan gejala IR (dengan bukan MSF) Diabetes jenis 2 dengan dos bukan terapi SM atau biguanides diabetes jenis 2 dengan intoleransi terhadap diabetes jenis 2 TSS yang lain dengan dislipidemia jenis 1 bersamaan Kehamilan dan penyusuan Ketoasidosis Hati meningkat transaminase lebih daripada 2.5 norma. Kegagalan jantung kelas III-IV. Kontraindikasi. Pemantauan ALT, AST: - sebelum rawatan - selepas 2 bulan - kemudian 1 kali setahun. Gabungan yang paling berjaya - Metformin 500 mg + Rosiglitazone 4 mg

Slaid 53: Terapi Pengurangan Gula Gabungan

PSM + Biguanides (Metformin) PSM + Insulin PSM + Thiazolidinediones PSM +  -glycosidase blockers PSM + Biguanides + Insulin Biguanides + Insulin Biguanides + Clinides Biguanides + Thiazolidinediones

Slide 54: Algoritma untuk pengurusan pesakit diabetes jenis 2 (Program sasaran persekutuan "Diabetes mellitus", RF, 2002, dengan penambahan)

Glisemia puasa, mmol / L DIET + PINJAMAN FIZIKAL lebih daripada 8.0 6.0-8.0 kurang daripada 6.0 BMI> 27 BMI 8 55

Slide 55: KONSENSUS Persatuan Diabetes Amerika dan Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes untuk rawatan diabetes jenis 2 (2006)

HbA1c ≥7% Diagnosis Var. gaya hidup + metformin HbA1c ≥ 7% tidak ya + basal insulin + SM + TSH HbA1c ≥7% tidak ya IT Intensif HbA1c ≥7% tidak ya + TPA + NPH HbA1c ≥7% tidak ya + CM HbA1c ≥7% tidak ya HbA1c ≥7% tidak ya IT Intensif IT Intensif + Metformin +/- TPA I Tahap II Tahap III Tahap

Slaid persembahan terakhir: ЛЕЧЕНИЕ САХАРГО ДИАБЕТА: Terapi insulin untuk diabetes jenis 2

Mod terapi insulin yang disyorkan 1. Satu kali penggunaan NPH-insulin pada 22-23 jam (dengan tahap glikemia puasa yang tinggi) 2. NPH-insulin dalam rejimen dua kali (dengan tahap glikemia puasa dan pasca kelahiran yang tinggi) 3. Basal-bolus IT (dengan komplikasi vaskular teruk 4. IT sementara untuk penyahtinjaan diabetes (: 3-4 sekurang-kurangnya 5 suntikan / hari) Kumpulan Dasar Diabetes Eropah, IDF 1999 Slaid 1

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes
Tidak.GelongsorTeks
1