Sukrosa

Perkataan "gula" dan "sukrosa" sering ditafsirkan sebagai sinonim. Tetapi ini tidak sepenuhnya betul. Dalam hubungan ini? Apakah perbezaan antara gula dan sukrosa pada dasarnya?

Fakta Gula

Gula adalah produk makanan biasa yang dihasilkan, jika kita berbicara mengenai perusahaan Rusia, sesuai dengan kehendak GOST 21-94. Komponen utama gula adalah sukrosa itu sendiri. Tetapi selain itu, produk yang sesuai mungkin mengandungi pelbagai kekotoran. Dalam gula, kandungannya dibenarkan hingga 0,25%, dalam gula halus - hingga 0,1%. Antara kekotoran biasa jenis ini adalah bahan pengurangan, abu, pewarna, pelbagai ampaian. Mengurangkan peratusan kekotoran adalah tugas penting bagi pengeluar produk yang dimaksudkan. Tetapi berkaitan dengan apa yang mereka boleh muncul dalam gula?

Sebab di sini mungkin berbeza. Khususnya, kehadiran abu dalam gula disebabkan terutamanya oleh pemprosesan sebatian anorganik yang terdapat dalam bit atau bahan mentah lain yang digunakan untuk pembuatan produk yang dimaksudkan.

Sekiranya kita bercakap mengenai unsur kimia yang sering dijumpai dalam gula, maka yang paling umum adalah besi, kalsium, magnesium, zink. Perlu diperhatikan bahawa unsur-unsur yang merupakan sebahagian dari struktur abu terletak terutamanya di permukaan kristal gula, dalam larutan antar kristal. Sekiranya anda membuangnya, maka peratusan abu dalam produk cukup realistik untuk dikurangkan menjadi nilai yang sangat kecil - kurang dari 0,001%.

Kekotoran lain mungkin terdapat di dalamnya, bergantung pada jenis produk yang dimaksudkan. Sebagai contoh, dalam gula pasir kristal dilapisi dengan lapisan tipis molase tebu - sejenis molase khas. Ia mengandungi peratusan zat nitrogen dan abu yang ketara. Peratusan molase dalam pelbagai jenis gula merah mungkin berbeza.

Sama ada cara, zat utama yang terdapat dalam gula dan menentukan rasa dan kualiti pemakanannya yang utama adalah sukrosa. Pertimbangkan apa itu.

Fakta Sukrosa

Sukrosa adalah bahan organik yang merupakan disakarida. Iaitu, ia terdiri daripada 2 monosakarida, iaitu glukosa dan fruktosa. Apabila gula dimakan oleh manusia, sukrosa terbelah menjadi 2 monosakarida ini. Ia dapat diperhatikan bahawa mereka sangat dekat dalam struktur molekul: fruktosa adalah isomer glukosa, masing-masing, berbeza dengannya hanya dalam susunan molekul di ruang angkasa. Kedua-dua zat itu manis, tetapi glukosa jauh lebih rendah daripada fruktosa dalam kualiti ini..

Disakarida dianggap terdapat dalam jumlah besar dalam bit gula, tebu. Sebenarnya, mereka tergolong dalam jenis bahan mentah utama dari mana gula dihasilkan pada skala industri.

Dalam bentuk tulennya, sukrosa sangat mirip dengan gula yang dijual di kedai: ia adalah kristal tanpa warna. Sekiranya ia cair dan kemudian disejukkan, maka karamel terbentuk. Sukrosa sangat larut dalam air - masing-masing, dan gula juga.

Perbandingan

Perbezaan utama antara gula dan sukrosa adalah bahawa istilah pertama sesuai dengan produk industri (berdasarkan sukrosa, tetapi dengan peratusan kekotoran tertentu), dan yang kedua untuk bahan organik tulen. Tetapi dalam banyak konteks, kedua-dua istilah itu boleh dianggap sinonim. Sukrosa murni secara teoritis dapat digunakan untuk tujuan yang sama seperti gula, walaupun dari segi ekonomi tidak akan terlalu menjimatkan kos, kerana memperoleh bahan yang sesuai sering kali disertai dengan kos ekonomi yang besar.

Setelah menentukan perbezaan antara gula dan sukrosa, kami menunjukkan kesimpulan dalam jadual berikut.

Makna perkataan "saccharose"

GULA, s. Pakar. Gula yang terdapat di dalam tanaman gula (tebu, bit, dll.).

Sumber (versi cetak): Kamus bahasa Rusia: Dalam 4 jilid / RAS, Institut Linguistik. penyelidikan; Ed. A.P. Evgenieva. - Edisi ke-4, Dihapus. - M.: Rus. bahasa; Sumber polygraph, 1999; (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

 • Sukrosa (sukrosa) C12H22O11,, gula tebu dalam kehidupan seharian hanyalah gula, adalah disakarida dari kumpulan oligosakarida, yang terdiri daripada dua monosakarida: α-glukosa dan β-fruktosa.

Sukrosa adalah disakarida yang sangat biasa. Ia terdapat dalam banyak buah, buah-buahan dan buah beri. Kandungan sukrosa sangat tinggi pada bit gula dan tebu, yang digunakan untuk pengeluaran gula gula industri.

Sukrosa, memasuki usus, dihidrolisis dengan cepat oleh alpha-glukosidase usus kecil menjadi glukosa dan fruktosa, yang kemudian diserap ke dalam darah. Inhibitor alpha glukosidase, seperti acarbose, menghalang pemecahan dan penyerapan sukrosa, serta karbohidrat lain yang dihidrolisis oleh glukosidase alpha, khususnya pati. Ia digunakan dalam rawatan diabetes jenis 2.

SAHARO'ZA, s, f. (kimia). Gula yang terdapat dalam tanaman (tebu, bit).

Sumber: “Kamus Penjelasan Bahasa Rusia” yang diedit oleh D. N. Ushakov (1935-1940); (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

sukrosa

1. biokimia. disakarida kumpulan oligosakarida, yang terdiri daripada dua monosakarida: α-glukosa dan β-fruktosa dr Hidrolisis pertama kali menghasilkan “tunggul” molekul pati - dekstrin, kemudian disakarida, tetapi bukan sukrosa, tetapi gula maltosa - gula malt. "Club Young Chemist" // "Kimia dan Kehidupan", 1965 (petikan dari NKRJ)

Menjadikan Peta Kata Lebih Baik Bersama

Helo! Nama saya Lampobot, saya adalah program komputer yang membantu membuat Word Map. Saya tahu cara mengira, tetapi setakat ini saya tidak faham bagaimana dunia anda berfungsi. Bantu saya mengetahuinya!

Terima kasih! Saya menjadi sedikit lebih baik dalam memahami dunia emosi.

Soalan: makan adalah sesuatu yang neutral, positif atau negatif?

Sukrosa apa itu

Contoh disakarida yang paling biasa di alam (oligosakarida) adalah sukrosa (bit atau gula tebu).

Peranan biologi sukrosa

Yang paling penting dalam pemakanan manusia adalah sukrosa, yang dalam jumlah besar memasuki tubuh dengan makanan. Seperti glukosa dan fruktosa, sukrosa, setelah pembelahan dalam usus, cepat diserap dari saluran gastrointestinal ke dalam darah dan mudah digunakan sebagai sumber tenaga..

Sumber makanan sukrosa yang paling penting adalah gula..

Struktur sukrosa

Formula molekul sukrosa C12N22TENTANGsebelas.

Sukrosa mempunyai struktur yang lebih kompleks daripada glukosa. Molekul sukrosa terdiri daripada sisa molekul glukosa dan fruktosa dalam bentuk sikliknya. Mereka saling terhubung kerana interaksi hidroksil semi-asetal dengan ikatan (1 → 2) -glikosida, iaitu, tidak ada hidroksil semi-asetal (glikosidik) bebas:

Sifat fizikal sukrosa dan berada di alam semula jadi

Sukrosa (gula biasa) adalah bahan kristal putih, lebih manis daripada glukosa, sangat larut dalam air.

Titik lebur sukrosa ialah 160 ° C. Apabila sukrosa lebur menguat, jisim telus amorf terbentuk - karamel.

Sukrosa adalah disakarida yang sangat biasa, terdapat dalam banyak buah, buah-buahan dan buah beri. Terutama banyak terdapat pada bit gula (16-21%) dan tebu (hingga 20%), yang digunakan untuk pengeluaran gula gula industri.

Kandungan sukrosa dalam gula adalah 99.5%. Gula sering disebut "pembawa kalori kosong", kerana gula adalah karbohidrat tulen dan tidak mengandungi nutrien lain, seperti, misalnya, vitamin, garam mineral.

Sifat kimia

Sukrosa dicirikan oleh tindak balas pada kumpulan hidroksil.

1. Tindak balas kualitatif dengan kuprum (II) hidroksida

Kehadiran kumpulan hidroksil dalam molekul sukrosa dengan mudah disahkan oleh tindak balas dengan hidroksida logam.

Ujian video "Bukti kehadiran kumpulan hidroksil dalam sukrosa"

Sekiranya larutan sukrosa ditambahkan ke tembaga (II) hidroksida, larutan gula tembaga berwarna biru terang terbentuk (tindak balas kualitatif alkohol polihidrat):

2. Tindak balas pengoksidaan

Disakarida pemulihan

Disakarida, dalam molekul-molekul yang mana hemiacetal (glikosidik) hidroksil (maltosa, laktosa) dipertahankan, sebahagiannya berubah dari larutan menjadi bentuk kitaran menjadi bentuk aldehid terbuka dan masuk ke dalam reaksi khusus aldehid: mereka bertindak balas dengan larutan ammonia perak oksida dan mengurangkan hidroksida tembaga (II) kepada oksida kuprum (I). Disakarida semacam itu disebut reduksi (mengurangkan Cu (OH)2 dan Ag2O).

Reaksi cermin perak

Disakarida tanpa pengurangan

Disakarida, dalam molekul yang tidak ada hidroksil semi-asetal (glikosidik) (sukrosa) dan yang tidak dapat berubah menjadi bentuk karbonil terbuka, disebut sebagai non-reduksi (jangan mengurangi Cu (OH)2 dan Ag2O).

Sukrosa, tidak seperti glukosa, bukan aldehid. Sukrosa, yang berada dalam larutan, tidak memasuki reaksi "cermin perak" dan apabila dipanaskan dengan tembaga hidroksida (II) tidak membentuk oksida tembaga merah (I), kerana tidak dapat berubah menjadi bentuk terbuka yang mengandungi kumpulan aldehid.

Pengalaman video "Kekurangan pemulihan sukrosa"

3. Tindak balas hidrolisis

Disakarida dicirikan oleh reaksi hidrolisis (dalam medium berasid atau di bawah tindakan enzim), akibatnya monosakarida terbentuk.

Sukrosa mampu menjalani hidrolisis (apabila dipanaskan di hadapan ion hidrogen). Dalam kes ini, molekul glukosa dan molekul fruktosa terbentuk dari satu molekul sukrosa:

Pengalaman video "Hidrolisis asid sukrosa"

Semasa hidrolisis, maltosa dan laktosa dipisahkan menjadi monosakarida kerana terputusnya ikatan di antara mereka (ikatan glikosidik):

Oleh itu, tindak balas hidrolisis disakarida adalah proses terbalik pembentukannya dari monosakarida.

Dalam organisma hidup, hidrolisis disakarida berlaku dengan penyertaan enzim.

Pengeluaran Sukrosa

Bit gula atau tebu diubah menjadi kerepek halus dan dimasukkan ke dalam diffuser (dandang besar) di mana air panas melancarkan sukrosa (gula).

Bersama sukrosa, komponen lain (pelbagai asid organik, protein, pewarna, dll) juga masuk ke dalam larutan berair. untuk memisahkan produk ini dari sukrosa, larutan tersebut dirawat dengan susu kapur (kalsium hidroksida). Akibatnya, garam larut yang hemat terbentuk yang mendapan. Bentuk sukrosa dengan kalsium hidroksida larut gula kalsium C12N22TENTANGsebelasCaO2H2TENTANG.

Untuk menguraikan gula kalsium dan meneutralkan kalsium hidroksida yang berlebihan, karbon monoksida (IV) disalurkan melalui larutan.

Kalsium karbonat yang diendapkan disaring, dan larutannya disejat dalam alat vakum. Semasa kristal gula terbentuk, ia dipisahkan dengan sentrifugasi. Penyelesaian yang tinggal - molase - mengandungi hingga 50% sukrosa. Ia digunakan untuk penghasilan asid sitrik..

Sukrosa yang dipulihkan disucikan dan berubah warna. Untuk melakukan ini, larut dalam air dan larutan yang dihasilkan disaring melalui karbon aktif. Kemudian larutan tersebut disejat semula dan dikristal.

Penggunaan sukrosa

Sukrosa terutama digunakan sebagai produk makanan bebas (gula), dan juga dalam pembuatan gula-gula, minuman beralkohol, sos. Ia digunakan dalam kepekatan tinggi sebagai pengawet. Madu buatan diperoleh daripadanya dengan hidrolisis..

Sukrosa digunakan dalam industri kimia. Dengan menggunakan fermentasi, etanol, butanol, gliserin, levulinik dan asid sitrik, dextran diperoleh darinya..

Dalam perubatan, sukrosa digunakan dalam pembuatan serbuk, ubat-ubatan, sirap, termasuk untuk bayi baru lahir (untuk memberi rasa manis atau pengawetan).

Ciri-ciri penggunaan sukrosa dalam diabetes

Sukrosa adalah sumber tenaga yang penting untuk tubuh. Sebenarnya, inilah gula yang selalu dimasukkan orang ke dalam teh. Bahan ini juga terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Bagi penghidap diabetes, sukrosa adalah komponen berbahaya yang memerlukan pemantauan berterusan..

Apa itu sukrosa, kesannya kepada penghidap diabetes

Sukrosa adalah disakarida yang terurai menjadi fruktosa dan glukosa oleh enzim tertentu. Sumber utamanya adalah gula putih biasa. Di antara tumbuh-tumbuhan, kandungan tertinggi diperhatikan pada bit gula dan tebu.

Bahan kristal ini mampu larut dalam air, tetapi tidak larut dalam alkohol..

Kandungan kalori sukrosa cukup tinggi dan berjumlah 387 kkal per 100 g produk bertapis. Gula tebu mengandungi hingga 400 kkal.

Sukrosa adalah disakarida yang lebih dikenali sebagai gula.

Kerana kandungan kalori yang tinggi, zat tersebut mampu memberi kesan negatif kepada tubuh. Bagi orang yang sihat, norma harian tidak melebihi 50 g.

Orang yang mempunyai diagnosis diabetes harus berhati-hati dengan gula. Bahan tersebut langsung terurai menjadi fruktosa dan glukosa, memasuki aliran darah dengan cepat. Gula murni umumnya dikontraindikasikan untuk pesakit diabetes. Pengecualian adalah kejadian hipoglikemia..

Hipoglikemia adalah keadaan yang mengancam nyawa apabila tahap gula darah turun dengan mendadak ke tahap yang sangat rendah (kurang dari 3.3 mmol / l). Sebabnya boleh sangat berbeza - dos ubat yang salah, pengambilan alkohol, kelaparan.

Glukosa adalah zat yang dimaksudkan dalam ungkapan "gula darah." Apabila tertelan, ia diserap dengan serta-merta. Tidak perlu mencernanya.

Hipoglikemia - keadaan yang memerlukan campur tangan segera

Semasa serangan hipoglikemia, pengambilan glukosa disyorkan untuk pesakit diabetes.

Dalam keadaan ini, pada pesakit diabetes jenis 2, penghasilan insulin badan terhambat. Pada pesakit diabetes jenis 1, pengeluarannya tidak ada sama sekali.

Sekiranya kadar gula dalam darah normal, maka penggunaan sukrosa pada diabetes jenis 2 tidak begitu ketara, kerana pankreas sebahagiannya "meneutralkan" dengan insulin. Pada orang dengan diabetes jenis 1, setiap gram glukosa akan meningkatkan kadar darahnya sebanyak 0.28 mmol / L. Oleh itu, pesakit dengan penyakit ini perlu berhati-hati ketika memilih makanan dan memantau kepekatan gula mereka..

Manfaat dan keburukan

Bagi orang yang sihat, pengambilan sukrosa sederhana tidak menimbulkan ancaman. Ini adalah salah satu sumber kekuatan dan tenaga utama..

Ia menarik! Dalam beberapa penyakit, penggunaan sukrosa bahkan akan bermanfaat - nefritis akut, kolesistitis, hepatitis. Dalam situasi seperti itu, doktor mengesyorkan minum sekurang-kurangnya lima cawan teh manis setiap hari..

Gula mampu menaikkan mood, meningkatkan kecekapan, menjadikan badan menjadi tona. Tetapi semua sifat positif ditunjukkan hanya dalam keadaan penggunaan sederhana..

Walaupun bagi orang yang sihat, minat gula-gula yang berlebihan boleh mengancam perkara berikut:

 • gangguan metabolik;
 • pengumpulan lemak yang berlebihan;
 • kerosakan gigi, karies;
 • penyakit rongga mulut;
 • perkembangan diabetes;
 • gula dan kolesterol tinggi;
 • penyakit kardiovaskular, aterosklerosis;
 • gangguan organ dalaman.

Para saintis telah membuktikan bahawa pengambilan sukrosa yang berlebihan secara langsung berkaitan dengan perkembangan diabetes jenis 2. Sebilangan besar gula menyebabkan kehilangan kepekaan sel terhadap insulin. Maksudnya, kemampuan mengangkut glukosa berlebihan dikurangkan. Akibatnya, paras darahnya mulai turun.

Bagi penghidap diabetes, gula tulen dikontraindikasikan kerana akan menyebabkan peningkatan glukosa darah yang mendadak

Dalam beberapa kuantiti, sukrosa diperlukan untuk pesakit diabetes. Malah sayur-sayuran mengandungi dosis kecil zat..

Arahan penggunaan

Pesakit kencing manis disarankan untuk mengurangkan pengambilan sukrosa minimum. Anda perlu memilih buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kandungan minimum bahan ini. Anda tidak boleh tunduk pada godaan dan menyerap gula-gula, gula-gula, pastri, minuman manis. Ini boleh mempengaruhi gula darah anda dengan ketara..

Kanak-kanak, ibu mengandung dan menyusui yang menghidap diabetes harus berhati-hati. Malah wanita sihat yang mengharapkan bayi berisiko menghidap diabetes kehamilan (berlaku semasa kehamilan). Jenis penyakit ini boleh hilang setelah melahirkan, tetapi risiko penyakit itu akan berkembang menjadi diabetes jenis 2 sangat tinggi. Dan kebanyakan ubat hipoglikemik dalam tempoh ini dikontraindikasikan. Oleh itu, perlu diberi perhatian khusus terhadap pilihan makanan dan sentiasa memantau jumlah gula yang dimakan.

Kandungan Makanan

Pesakit kencing manis disarankan untuk makan sayur-sayuran segar dan dalam kuantiti yang banyak. Bukan hanya itu Mereka kaya dengan vitamin dan mineral penting, memberikan fungsi vital yang normal. Matlamat penghidap diabetes adalah untuk mengurangkan pengambilan gula. Dalam sayur-sayuran, ia terdapat dalam jumlah kecil, di samping itu, serat yang terkandung di dalamnya tidak membenarkan glukosa diserap dengan cepat..

Semasa memilih produk, anda juga perlu memperhatikan indeks glisemik - kadar penyerapan gula oleh badan. Pesakit kencing manis perlu mengutamakan makanan dengan nilai GI yang rendah. Sukrosa dari buah kering dan tomato segar akan diserap dengan pelbagai cara..

Nota! Semakin rendah nilai GI, semakin lambat glukosa diserap.

Sayuran rendah gula dan rendah gi. Kadar bit, jagung dan kentang tertinggi

Adalah baik bagi pesakit diabetes untuk makan sayur-sayuran, tetapi bit, jagung dan kentang harus dikurangkan.

Buah-buahan penting untuk pencernaan, kecantikan dan kesihatan yang normal. Walau bagaimanapun, orang jarang berfikir bahawa walaupun dari produk tersebut anda boleh mendapatkan sukrosa berlebihan. Perkara ini berlaku terutamanya bagi penghidap diabetes. Yang paling manis adalah buah kering dan jus pekat. Pesakit diabetes mesti mengecualikan produk tersebut. Jauh lebih berguna untuk memakan epal segar, buah sitrus, dan pelbagai buah beri. Mereka mempunyai banyak serat, dan GI tidak terlalu tinggi.

Makanan seperti coklat, milkshake, biskut, soda, sarapan pagi yang dimasak mengandungi banyak gula. Sebelum membeli makanan di pasar raya, ada baiknya anda mempelajari komposisi pada bungkusan itu.

Indeks glisemik, kandungan sukrosa dan kandungan kalori sayur - jadual

ProdukKandungan sukrosa, g setiap 100 g produkGIKalori, kcal
Bit (rebus)86454
Kobis1.41025
Lobak6.53535
Tunduk71048
Jagung6.370123
Kacang polong5,64072
Kacang340127
Tomato3,51023
Bawang putih1tiga puluh46
Pasli0.9549
Labu (Bakar)1.47523
Lobak1.9lima belasdua puluh
Timun1,5dua puluhtiga belas
Brokoli1.71027
Kentang (rebus)1.36575

Indeks glisemik, kandungan sukrosa dan kandungan kalori buah - meja

ProdukKandungan sukrosa, g setiap 100 g produkGIKalori, kcal
Tarikh69.2146306
Kismis65.865271
Araenam belas35257
Garnet16.573552
Anggur16.254064
Mangga14.85567
Persimmon12.535555
Pisang12.236091
Ceri11.52249
Epal-epal itu10.39tiga puluh44
Jeruk9.353538
Pir9.83442
Persik8.39tiga puluh42
Plum9.922243
Anggur hitam8lima belas38
Aprikot9.24dua puluh40
Strawberi4.663232
Tembikai6.27240
Riben Merah7.37tiga puluh35
Lemon2,5dua puluh33
Buckthorn laut3.2tiga puluh52

Cara mengganti

Pemanis khas telah dibuat untuk pesakit diabetes. Secara asal, mereka dibahagikan kepada:

 • semula jadi - diperbuat daripada buah-buahan, buah beri, madu, sayur-sayuran (sorbitol, fruktosa);
 • tiruan - adalah sebatian kimia yang dikembangkan khas (sukralosa, sukrasit).

Setiap jenis mempunyai ciri aplikasi tersendiri. Pemanis mana yang harus dipilih dalam kes tertentu, doktor yang merawat harus meminta.

Pemanis semula jadi dan buatan - meja

TajukBorang pelepasanJenis diabetes apa yang dibenarkanTahap kemanisanKontraindikasiHarga
FruktosaSerbuk (250 g, 350 g, 500 g)
 • dengan diabetes jenis pertama - dibenarkan;
 • dengan jenis kedua - dalam jumlah yang sangat terhad.
1.8 kali lebih manis daripada gula
 • kepekaan;
 • asidosis;
 • penguraian diabetes;
 • hipoksia;
 • edema paru;
 • mabuk;
 • kegagalan jantung dekompensasi.
dari 60 hingga 120 rubel
SorbitolSerbuk (350 g, 500 g)dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2, tetapi tidak lebih dari 4 bulan berturut-turut0.6 dari kemanisan gula
 • intoleransi;
 • askites;
 • cholelithiasis;
 • sindrom iritasi usus.
dari 70 hingga 120 rubel
Sukrosatablet (370 keping)diabetes jenis 1 dan jenis 2beberapa kali lebih manis daripada gula
 • kanak-kanak di bawah 14 tahun;
 • hipersensitiviti.
kira-kira 150 rubel
Sukrazittablet (300 dan 1200 keping)diabetes jenis 1 dan jenis 21 tablet sama dengan 1 sudu kecil. Sahara
 • kepekaan;
 • kehamilan;
 • penyusuan.
dari 90 hingga 250 rubel

Mengapa gula berbahaya - video

Sukrosa adalah bahan yang diperlukan untuk berfungsi normal. Walau bagaimanapun, dalam jumlah besar, ia boleh membahayakan kesihatan dan menyebabkan sejumlah penyakit. Orang yang menghidap diabetes perlu mengurangkan pengambilannya. Penyelesaian terbaik adalah mendapatkan gula dari sayur-sayuran dan buah-buahan tanpa gula..

Sukrosa - Formula, Struktur dan Sifat

Sukrosa adalah bahan organik dengan kisi kristal. Nama lain ialah gula. Ini adalah disakarida yang terbentuk oleh sisa dua monosakarida - fruktosa dan glukosa..

Kami mengetahui lebih lanjut mengenai sukrosa, struktur, formula, sifat fizikal dan kimianya dan apa faedahnya bagi organisma hidup..

Formula dan struktur sukrosa

Formula Struktur - C 12 H 22 O sebelas , walaupun berasal dari menggabungkan dua gula sederhana seperti glukosa dan fruktosa.

Kedua-dua cincin gula ini digabungkan oleh atom oksigen berasingan yang dihubungkan dengan dua atom karbon dalam rantai. Satu lagi pengembangan atom dalam molekul juga terdapat terutamanya dalam kombinasi oksigen dan hidrogen..

Ikatan antara monosakarida adalah jenis O-glukosida. Di samping itu, ikatan ini adalah dicarbonyl..

Ciri-ciri fizikal

Dengan sifat fizikalnya, ia mempunyai rasa manis, dapat mengkristal dan larut dalam air..

Apabila sukrosa sampai ke perut, ia mengalami hidrolisis asid dan terurai menjadi beberapa bahagian: glukosa dan fruktosa. Sukrosa selebihnya masuk ke usus kecil, di mana sukrosa enzimatik mengubahnya menjadi glukosa dan fruktosa..

Sifat khasnya sebagai nutrien untuk tubuh manusia ditekankan: ia mudah diserap dan tidak mengeluarkan bahan toksik. Ini bermaksud bahawa sukrosa mempunyai sifat glukosa dan fruktosa, yang bermaksud bahawa ia adalah sumber tenaga untuk tubuh..

Terdapat banyak kontroversi mengenai bahaya yang disebabkan oleh penggunaan sukrosa, dan beberapa teori mengenai perkara ini. Perbahasan utama memberi tumpuan kepada perkembangan karies, diabetes, obesiti, aterosklerosis dan patologi lain..

Menariknya, sukrosa adalah tindakan mekanikal penghasil cahaya triboluminescent..

Oleh kerana titik lebur rendah 186 ° C, sangat cepat menjadi cair, sangat mudah melekat pada bekas di mana ia berada, ia dapat dengan mudah membakar kulit jika langkah keselamatan tidak diikuti. Titik didih larutan ialah 101.4 0 C.

Makna perkataan "saccharose"

GULA, s. Pakar. Gula yang terdapat di dalam tanaman gula (tebu, bit, dll.).

Sumber (versi cetak): Kamus bahasa Rusia: Dalam 4 jilid / RAS, Institut Linguistik. penyelidikan; Ed. A.P. Evgenieva. - Edisi ke-4, Dihapus. - M.: Rus. bahasa; Sumber polygraph, 1999; (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

 • Sukrosa (sukrosa) C12H22O11,, gula tebu dalam kehidupan seharian hanyalah gula, adalah disakarida dari kumpulan oligosakarida, yang terdiri daripada dua monosakarida: α-glukosa dan β-fruktosa.

Sukrosa adalah disakarida yang sangat biasa. Ia terdapat dalam banyak buah, buah-buahan dan buah beri. Kandungan sukrosa sangat tinggi pada bit gula dan tebu, yang digunakan untuk pengeluaran gula gula industri.

Sukrosa, memasuki usus, dihidrolisis dengan cepat oleh alpha-glukosidase usus kecil menjadi glukosa dan fruktosa, yang kemudian diserap ke dalam darah. Inhibitor alpha glukosidase, seperti acarbose, menghalang pemecahan dan penyerapan sukrosa, serta karbohidrat lain yang dihidrolisis oleh glukosidase alpha, khususnya pati. Ia digunakan dalam rawatan diabetes jenis 2.

SAHARO'ZA, s, f. (kimia). Gula yang terdapat dalam tanaman (tebu, bit).

Sumber: “Kamus Penjelasan Bahasa Rusia” yang diedit oleh D. N. Ushakov (1935-1940); (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

sukrosa

1. biokimia. disakarida kumpulan oligosakarida, yang terdiri daripada dua monosakarida: α-glukosa dan β-fruktosa dr Hidrolisis pertama kali menghasilkan “tunggul” molekul pati - dekstrin, kemudian disakarida, tetapi bukan sukrosa, tetapi gula maltosa - gula malt. "Club Young Chemist" // "Kimia dan Kehidupan", 1965 (petikan dari NKRJ)

Menjadikan Peta Kata Lebih Baik Bersama

Helo! Nama saya Lampobot, saya adalah program komputer yang membantu membuat Word Map. Saya tahu cara mengira, tetapi setakat ini saya tidak faham bagaimana dunia anda berfungsi. Bantu saya mengetahuinya!

Terima kasih! Saya menjadi sedikit lebih baik dalam memahami dunia emosi.

Soalan: melonggarkan adalah sesuatu yang neutral, positif atau negatif?

Apa itu sukrosa

Arti kata Sukrosa menurut Ephraim:

Sukrosa - Sebatian organik, produk kristal padat dan tidak berwarna sebagai salah satu gula yang berasal dari tumbuhan yang paling biasa.

Maksud perkataan Sukrosa oleh Ozhegov:

Sukrosa - Gula tebu atau bit yang dibentuk oleh residu glukosa dan fruktosa

Sukrosa dalam Kamus Ensiklopedik:

Sukrosa - (gula tebu atau bit) adalah disakarida yang dibentuk oleh residu glukosa dan fruktosa. Bentuk pengangkutan karbohidrat yang penting adalah pertumbuhan semula (terutamanya banyak sukrosa dalam tebu, bit gula, dan lain-lain tanaman yang mengandungi gula). mudah ditukar menjadi pati yinulin. Ia digunakan dalam industri makanan dan mikrobiologi.Nama rumah tangga adalah gula..

Maksud kata Sukrosa dalam kamus istilah perubatan:

sukrosa - disakarida yang terdiri daripada residu glukosa dan fruktosa.

Arti kata Sucrose dalam kamus Ushakov:

GULA
sukrosa, g. (kimia). Gula yang terdapat dalam tanaman (tebu, bit).

Arti kata Sucrose dalam kamus Brockhaus dan Efron:

Sukrosa - dikenali di asrama dengan nama gula tebu atau bit, adalah gula yang biasanya dimakan. Sangat biasa pada tanaman. Ia dijumpai dalam jumlah yang banyak hanya dalam sebilangan kecil spesies tumbuhan - tebu dan bit gula, yang mana S. diperoleh dengan cara teknikal. Batang sebilangan bijirin masih kaya di dalamnya, terutama pada periode sebelum menuangkan biji-bijian, seperti misalnya. jagung, gula sorgum, dll. Jumlah gula dalam benda-benda ini sangat ketara sehingga usaha-usaha yang tidak berjaya dilakukan untuk memperolehnya dengan cara teknikal. Yang sangat menarik ialah kehadiran gula tebu dalam jumlah besar dalam kuman biji bijirin, misalnya, lebih dari 20% gula ini terdapat di dalam kuman gandum. Dalam jumlah yang kecil, C. mungkin terdapat di semua tumbuhan yang mengandung klorofil, sekurang-kurangnya pada masa perkembangan yang diketahui - dan pengedaran gula ini tidak terhad kepada satu organ, tetapi terdapat di semua organ yang selama ini dikaji untuknya. : di akar, batang, daun, bunga dan buah-buahan. C. tanaman yang meluas seperti ini sesuai dengan peranan penting gula ini dalam kehidupan tumbuhan. Seperti yang anda ketahui, salah satu produk yang paling biasa dari asimilasi tanaman yang mengandungi klorofil oleh asid karbonik di udara adalah pati, yang pentingnya tidak dapat dipertikaikan untuk kehidupan tumbuhan. nampaknya, peranan yang tidak kurang pentingnya harus dikaitkan dengan C., kerana pembentukan dan penggunaannya dalam tanaman secara langsung berkaitan dengan pembentukan, penggunaan dan pemendapan pati. Jadi, sebagai contoh, kemunculan gula tebu dapat dipastikan dalam semua kes tersebut apabila pembubaran pati (percambahan biji) berlaku. sebaliknya, di mana kanji disimpan, penurunan jumlah gula diperhatikan (menuangkan biji). Hubungan ini, yang menunjukkan peralihan kanji bersama di C. ke kilang dan sebaliknya, menunjukkan bahawa yang terakhir adalah, jika tidak secara eksklusif, salah satu bentuk di mana kanji (atau, lebih luas lagi, karbohidrat) dipindahkan dari satu tempat di kilang ke yang lain, dari tempat pembentukan hingga ke tempat penggunaan atau pemendapan, dan sebaliknya. Ternyata, gula tebu adalah bentuk karbohidrat yang paling sesuai untuk kes-kes tersebut apabila, kerana kemungkinan biologi, pertumbuhan yang cepat diperlukan. Ini ditunjukkan oleh fakta bahawa gula ini mendominasi kuman gandum dan debunga. Akhirnya, beberapa pemerhatian menunjukkan bahawa C. memainkan peranan penting dalam asimilasi karbon udara oleh tumbuhan yang mengandung klorofil, menjadi salah satu bentuk utama peralihan karbon ini ke karbohidrat. S. Frankfurt.

Definisi perkataan "Sukrosa" oleh TSB:

Sukrosa adalah gula tebu atau bit, salah satu disakarida yang paling penting. Terdapat di semua tumbuhan fotosintetik. Kristal yang tidak berwarna dan larut dalam air. tnl 185-186 ° C. Ia mudah dihidrolisis menjadi glukosa dan fruktosa di bawah tindakan asid atau enzim sukrosa (invertase). S. adalah bentuk karbohidrat pengangkutan yang paling mudah diasimilasi dan paling penting dalam tumbuhan. dalam bentuk C. karbohidrat yang terbentuk semasa fotosintesis dipindahkan dari daun ke biji, akar, ubi dan mentol, di mana C. dengan mudah ditukar menjadi Starch atau Inulin.
S. diperoleh walaupun di negara-negara dunia kuno - India, China, Mesir, di mana ia diasingkan dari jus tebu. Pada masa ini, sumber utama gula di negara-negara sedang ialah bit gula. S. digunakan secara meluas dalam industri makanan dan mikrobiologi. Semasa fermentasi C. pelbagai mikroorganisma mendapat etil dan alkohol lain, aseton, asid asetik dan laktik dan produk lain. Nama biasa untuk S. ialah Gula. Lihat juga tanaman Gula.
Lit.: Kretovich V. L., Asas biokimia tumbuhan, edisi ke-5, M., 1971.

Formula gula kimia diabetes kehamilan

Pelbagai gula

Asas gula dalam kedai adalah gula pasir dan gula halus. Gula perang hari ini dianggap kurang popular di kalangan pembeli, tidak seperti putih. Julat Gula:

 1. Pepejal dan longgar.
 2. Gula pasir.
 3. Gula kisar, gula pasir dan gergaji.
 4. Lollipop, batu.

Gula Putih bit

Gula putih atau biasa adalah pemanis biasa dalam makanan. Ia diperoleh dengan memproses tebu atau bit gula. Perusahaan industri gula menghasilkan jenis utama gula putih - gula pasir dan gula halus. Gula putih boleh didapati sebagai gula pasir dan gula halus dalam kepingan..

Gula rafin

Gula halus dihasilkan dari gula pasir. Untuk mendapatkan gula halus dilarutkan dalam air, sirap yang dihasilkan selanjutnya disucikan - ditapis. Sebagai hasil penyulingan, penyulingan diperoleh dengan kandungan sukrosa yang tinggi, adalah produk yang dimurnikan secara maksimum dari kekotoran.

Gula halus dihasilkan dalam pelbagai jenis berikut:

 1. Ditekan dihancurkan halus.
 2. Dadu ditekan halus.
 3. Ditekan seketika.
 4. Gula halus yang ditekan dalam pembungkusan kecil - pilihan jalan.
 5. Gula halus bernilai biologi tinggi dengan penambahan serai atau eleutherococcus.

Produk halus itu dibungkus dalam kotak kadbod dan dalam bentuk ini barang dari kilang gula pergi ke kedai.

Gula pasir

Gula pasir halus dihasilkan dari sirap gula halus. Bergantung pada ukuran kristal, gula pasir disajikan dalam pelbagai berikut:

Tidak seperti gula halus, pasir putih mengandungi sejumlah kecil nutrien: kalsium, natrium, besi dan kalium. Gula pasir dalam beg dan beg.

Gula vanila

Pakar masakan gula vanila sering disebut vanila atau vanillin. Apakah perbezaan antara gula vanila dan vanila? Untuk memahami bagaimana gula biasa berbeza dengan gula vanila, anda perlu mengetahui apa itu gula vanila.

Vanilla adalah gula biasa yang berperisa dengan polong vanila. Vanila sebenar dianggap sebagai produk yang mahal dan berharga. Vanillin adalah bahan yang berasal dari vanila, pengganti tiruannya.

Bidang permohonan

 1. Industri Makanan. Disakarida digunakan sebagai produk makanan bebas (gula), pengawet (dalam kepekatan tinggi), komponen produk kuliner, minuman beralkohol, sos. Di samping itu, madu tiruan diperoleh dari sukrosa..
 2. Biokimia. Polisakarida digunakan sebagai substrat dalam penyediaan (fermentasi) gliserol, etanol, butanol, dextran, levulinic dan asid sitrik.
 3. Farmakologi. Sukrosa (dari tebu) digunakan dalam pembuatan serbuk, ubat-ubatan, sirap, termasuk untuk bayi baru lahir (untuk memberi rasa manis atau pengawetan).

Sebagai tambahan, sukrosa yang digabungkan dengan asid lemak digunakan sebagai bahan pencuci bukan ionik (bahan yang meningkatkan kelarutan dalam media berair) dalam pertanian, kosmetologi, dan penciptaan detergen.

Bahan terbaik bulan ini

 • Mengapa anda tidak boleh menjalani diet sendiri
 • 21 petua untuk tidak membeli produk yang basi
 • Cara menjaga buah-buahan dan sayur-sayuran segar: helah sederhana
 • Cara memecahkan keinginan untuk gula-gula: 7 produk yang tidak dijangka

Mendapatkan

Sebilangan besar gula anggur terdapat di tumbuh-tumbuhan, khususnya buah-buahan dan daun. Oleh itu, bahan tersebut boleh dimakan secara langsung dari buah-buahan dan buah beri. Glukosa adalah produk akhir fotosintesis:

Dalam industri, sebatian tersebut diasingkan dengan hidrolisis polisakarida. Produk awal adalah pati kentang atau bijirin, serta selulosa. Larutan panas asid sulfurik atau hidroklorik ditambahkan ke bahan mentah yang dicairkan dengan air. Campuran yang dihasilkan dipanaskan sehingga polisakarida terurai sepenuhnya:

Asid dinetralkan dengan kapur atau porselin, selepas itu larutan disaring dan disejat. Kristal terbentuk - glukosa.

Rajah. 2. Skim pengeluaran glukosa.

Di makmal, dextrose diasingkan dari formaldehid dengan adanya pemangkin - Ca (OH)2:

Di saluran pencernaan, polisakarida yang diperoleh dengan makanan cepat dipecah menjadi fruktosa dan glukosa, yang terlibat dalam metabolisme sel.

Bahaya sukrosa

Dalam proses hidrolisis sukrosa, selain glukosa dan fruktosa, radikal bebas terbentuk yang menyekat tindakan antibodi pelindung. Ion molekul "melumpuhkan" sistem imun manusia, akibatnya tubuh menjadi rentan terhadap pencerobohan "agen" asing. Fenomena ini mendasari ketidakseimbangan hormon dan perkembangan gangguan fungsi..

Kesan negatif sukrosa pada badan:

 • menyebabkan pelanggaran metabolisme mineral;
 • "Mengebom" alat insular pankreas, menyebabkan patologi organ (diabetes, prediabetes, sindrom metabolik);
 • mengurangkan aktiviti berfungsi enzim;
 • menggantikan tembaga, kromium dari badan dan, meningkatkan risiko terkena sklerosis, trombosis, serangan jantung, patologi saluran darah;
 • mengurangkan ketahanan terhadap jangkitan;
 • mengasidkan badan, memprovokasi terjadinya asidosis;
 • mengganggu penyerapan kalsium dan magnesium di saluran pencernaan;
 • meningkatkan keasidan jus gastrik;
 • meningkatkan risiko kolitis ulseratif;
 • menguatkan kegemukan, perkembangan serangan parasit, kemunculan buasir, emfisema paru;
 • meningkatkan tahap adrenalin (pada kanak-kanak);
 • mencetuskan peningkatan ulser gastrik, ulser 12 - duodenum, radang usus buntu, serangan asma;
 • meningkatkan risiko iskemia jantung, osteoporosis;
 • memperkuatkan kejadian karies, penyakit periodontal;
 • menyebabkan rasa mengantuk (pada kanak-kanak);
 • meningkatkan tekanan sistolik;
 • menyebabkan sakit kepala (kerana pembentukan garam asid urik);
 • "Mencemarkan" badan, memprovokasi terjadinya alahan makanan;
 • melanggar struktur protein, dan kadang kala struktur genetik;
 • menyebabkan toksikosis pada wanita hamil;
 • mengubah molekul kolagen, memperkuatkan penampilan uban awal;
 • memburukkan keadaan fungsi kulit, rambut, kuku.

Sekiranya kepekatan sukrosa dalam darah lebih besar daripada yang diperlukan oleh tubuh, kelebihan glukosa diubah menjadi glikogen, yang disimpan di otot dan hati. Dalam kes ini, lebihan materi dalam organ memperkuat pembentukan "depot" dan membawa kepada transformasi polisakarida menjadi sebatian lemak.

Faedah dan keperluan harian

Metabolisme sukrosa disertai dengan pembebasan asid trifosfat adenosin (ATP), yang merupakan "pembekal" tenaga utama kepada tubuh. Ia menyokong sel darah normal, aktiviti penting sel saraf dan serat otot. Sebagai tambahan, bahagian sakarida yang tidak dituntut digunakan oleh badan untuk membina struktur glikogen, lemak dan protein - karbon. Menariknya, pemecahan polisakarida yang disimpan memberikan kepekatan glukosa yang stabil dalam darah.

Memandangkan sukrosa adalah karbohidrat "kosong", dos harian tidak boleh melebihi sepersepuluh dari kilokalori yang dimakan.

Untuk menjaga kesihatan, pakar pemakanan mengesyorkan mengehadkan pengambilan gula-gula dengan norma selamat berikut setiap hari:

 • untuk bayi dari 1 hingga 3 tahun - 10 - 15 gram;
 • untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun - 15 - 25 gram;
 • untuk orang dewasa 30 - 40 gram sehari.

Ingat, "norma" tidak hanya merujuk kepada sukrosa dalam bentuk murni, tetapi juga gula "tersembunyi" yang terdapat dalam minuman, sayur-sayuran, buah beri, buah-buahan, gula-gula, pastri. Oleh itu, lebih baik bagi kanak-kanak di bawah satu setengah tahun untuk mengecualikan produk dari diet.

Nilai tenaga 5 gram sukrosa (1 sudu teh) ialah 20 kilokalori.

Tanda-tanda kekurangan sebatian dalam badan:

 • keadaan kemurungan;
 • sikap tidak peduli;
 • mudah marah;
 • pening;
 • migrain;
 • keletihan cepat;
 • penurunan fungsi kognitif;
 • keguguran rambut;
 • keletihan saraf.

Keperluan untuk disakarida meningkat dengan:

 • aktiviti otak yang sengit (kerana perbelanjaan tenaga untuk mengekalkan laluan impuls di sepanjang akson gentian saraf - dendrit);
 • beban toksik pada badan (sukrosa melakukan fungsi penghalang, melindungi sel hati dengan asid glukuronik dan sulfurik berpasangan).

Ingat, meningkatkan kadar sukrosa harian adalah penting dengan sangat berhati-hati, kerana zat berlebihan dalam tubuh dipenuhi dengan gangguan fungsi pankreas, patologi organ kardiovaskular, dan kemunculan karies..

Cara mengurangkan bahaya sukrosa

Memandangkan sukrosa memperkuat sintesis hormon kegembiraan (serotonin), pengambilan makanan manis membawa kepada normalisasi keseimbangan psikoemosi seseorang.

Dalam kes ini, penting untuk mengetahui cara meneutralkan sifat berbahaya polisakarida.. Petunjuk berguna:

 1. Gantikan gula putih dengan gula-gula semula jadi (buah kering, madu), sirap maple, stevia semula jadi.
 2. Kecualikan makanan tinggi glukosa dari menu harian anda (kek, gula-gula, kek, biskut, jus, minuman kedai, coklat putih).
 3. Pastikan produk yang dibeli tidak mengandungi gula putih, sirap pati.
 4. Gunakan antioksidan yang meneutralkan radikal bebas dan mencegah kerosakan kolagen oleh gula kompleks. Antioksidan semula jadi termasuk cranberry, blackberry, sauerkraut, buah sitrus, dan ramuan. Antara perencat siri vitamin, terdapat: beta - karotena, tokoferol, kalsium, L - asid askorbik, biflavanoid.
 5. Makan dua biji badam selepas makan manis (untuk mengurangkan kadar penyerapan sukrosa dalam darah).
 6. Minum satu setengah liter setiap hari sehingga bersih.
 7. Bilas mulut anda selepas setiap kali makan.
 8. Masuk sukan. Aktiviti fizikal merangsang pembebasan hormon semula jadi kegembiraan, akibatnya mood meningkat dan keinginan untuk makanan manis menurun.

Untuk mengurangkan kesan buruk gula putih pada tubuh manusia, disarankan untuk memberi keutamaan kepada pemanis..

Bahan-bahan ini, bergantung kepada asalnya, dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • semula jadi (stevia, xylitol, sorbitol, mannitol, eritritol);
 • tiruan (aspartam, sakarin, kalium acesulfame, siklamat).

Apabila memilih pemanis, lebih baik memberi keutamaan kepada kumpulan bahan pertama, kerana faedah kedua tidak difahami sepenuhnya. Dalam kes ini, penting untuk diingat bahawa penyalahgunaan alkohol gula (xylitol, mannitol, sorbitol) penuh dengan cirit-birit.

Sifat kimia dan fizikal

Kelarutan (dalam gram per 100 gram pelarut): dalam air 179 (0 ° C) dan 487 (100 ° C), dalam etanol 0,9 (20 ° C). Larut sedikit dalam metanol. Tidak larut dalam dietil eter. Ketumpatan 1.5879 g / cm3 (15 ° C). Putaran khusus untuk garis natrium D: 66.53 (air; 35 g / 100g; 20 ° C). Apabila disejukkan oleh udara cair, setelah diterangi dengan cahaya terang, kristal sukrosa berfosforus. Ia tidak menunjukkan sifat pemulihan - tidak bertindak balas dengan reagen Tollens, Feling dan Benedict. Ia tidak membentuk bentuk terbuka, oleh itu, tidak menunjukkan sifat aldehid dan keton. Kehadiran kumpulan hidroksil dalam molekul sukrosa dengan mudah disahkan oleh tindak balas dengan hidroksida logam. Sekiranya larutan sukrosa ditambahkan ke hidroksida tembaga (II), larutan gula tembaga berwarna biru terang terbentuk. Tidak ada kumpulan aldehid dalam sukrosa: apabila dipanaskan dengan larutan ammonia perak oksida (I), ia tidak memberikan "cermin perak", apabila dipanaskan dengan tembaga (II) hidroksida, ia tidak membentuk oksida tembaga merah (I). Dari isomer sukrosa yang mempunyai formula molekul C12H22O11, maltosa dan laktosa dapat dibezakan.

Tindak balas sukrosa dengan air

Sekiranya anda mendidih larutan sukrosa dengan beberapa tetes asid hidroklorik atau sulfurik dan meneutralkan asid dengan alkali, dan kemudian panaskan larutan, kemudian muncul molekul dengan kumpulan aldehid, yang mengembalikan hidroksida tembaga (II) menjadi tembaga oksida (I). Tindak balas ini menunjukkan bahawa sukrosa di bawah kesan katalitik asid mengalami hidrolisis, mengakibatkan pembentukan glukosa dan fruktosa:

Tindak balas dengan hidroksida tembaga (II)

Terdapat beberapa kumpulan hidroksil dalam molekul sukrosa. Oleh itu, sebatian itu berinteraksi dengan hidroksida tembaga (II) sama dengan gliserin dan glukosa. Apabila larutan sukrosa ditambahkan ke endapan hidroksida tembaga (II), ia larut; cecair bertukar menjadi biru. Tetapi, tidak seperti glukosa, sukrosa tidak mengurangkan hidroksida tembaga (II) menjadi oksida tembaga (I).

Catatan

 1. Ar Acarabose: arahan penggunaan.
Untuk memperbaiki artikel ini mengenai kimia adalah wajar?:
 • Cari dan susun dalam bentuk pautan nota kaki ke sumber berwibawa yang mengesahkan yang ditulis.
Ini adalah artikel mengenai biokimia. Anda boleh membantu projek dengan melengkapkannya..
Karbohidrat
Adalah biasa:Aldoses · Ketosis · Furanosa · Pyranoses
GeometriAnomer · Mutarotasi · Unjuran Howors
Monosakarida
DiosesAldodiosis (Glycolaldehyde)
TriosesKetotriosis (Dihydroxyacetone) · Aldotriosis (Glyceraldehyde)
TetrosaKetotetrosis (Erythrulose) · Altotetrosis (Erythrosis, Treose)
PentosKetopentosis (Ribulosa, Xylulose)

Aldopentoses (Ribose, Arabinose, Xylose, Lixose, Apiosa)

Deoksisakarida (Deoxyribose)

HexoseKetohexoses (Psikosis, Fruktosa, Sorbosa, Tagatose)

Aldohexoses (Allosa, Altrose, Glucose, Mannose, Gulose, Idose, Galactose, Talose)

Deoxysaccharides (Fucose, Fuculose, Ramnose)

HeptosisKetoheptosis (Sedoheptulose, Mannoheptulose)
> 7Octoses · Nonoses (Neuraminic acid) · Sialic acid (N-acetylneuraminic acid)
Multisakarida
DisakaridaSukrosa · Laktosa · Maltosa · Nigerose · Trehalose · Turanose · Cellobiose · Melibiosis · Genciobiosis · Vicianose · Rutinose
TrisakaridaRaffinose · Melicytosis · Maltotriosis · Gencyanosis · Solatriosis · Cellotriosis · Erlose
TetrasakaridaStachyose Acarbose
OligosakaridaFruktooligosakarida · Galactooligosaccharides · Mannanoligosaccharides · Isomaltanoligosaccharides · Maltodextrin ·
PolisakaridaGlikogen · Kanji · Selulosa · Chitin · Amylose · Amylopectin · Sacchylose · Fructans (Inulin, Levan) · Dextran · Pectin · Galactan · Mannan · Xylan · Araban · Galactomannan · Agarose · Lichenin · Pullulan
Derivatif karbohidrat
Aminosugar · Phosphosugar · Anhydrosugar · Glycosides · N-Glycosides · Glycals · Glycons · Enoses · Glycosenes · Glycosans · Glycans · Glucans
GlycosaminoglycansHeparin · Heparin sulfat · Chondroitin · Chondroitin sulfate · Hyaluronic acid · Heparan · Dermatan · Dermantansulfate · Keratan · Keratansulfate · Peptidoglycan · Chitosamine · Chondrosamine
AminoglikosidaKanamycin · Streptomycin · Tobramycin · Neomycin · Paromomycin · Apramycin · Gentamicin · Netilmicin · Amikacin

sukrosa, sukrosa wikipedia, sukrosa wikipedia, sukrosa tembaga hidroksida 2, sukrosa kazaksha, persembahan sukrosa, projek sukrosa, formula sukrosa, sukrosa itu, pemanis

Bagaimana sukrosa mempengaruhi tubuh manusia

Penting! Bahan ini memberi tenaga manusia kepada tubuh penuh, yang diperlukan untuk fungsi semua organ dan sistem.. Sukrosa merangsang fungsi pelindung hati, meningkatkan aktiviti otak, melindungi seseorang dari pendedahan kepada bahan toksik

Sukrosa merangsang fungsi pelindung hati, meningkatkan aktiviti otak, melindungi seseorang dari pendedahan kepada bahan toksik.

Ia menyokong aktiviti sel-sel saraf dan otot-otot.

Atas sebab ini, unsur tersebut dianggap paling penting di antara yang terdapat di hampir semua produk makanan..

Sekiranya tubuh manusia kekurangan sukrosa, gejala berikut dapat diperhatikan:

 • sujud;
 • kurang tenaga;
 • sikap tidak peduli;
 • mudah marah;
 • kemurungan.

Lebih-lebih lagi, kesejahteraan secara beransur-ansur boleh bertambah buruk, jadi anda perlu menormalkan jumlah sukrosa dalam badan dalam masa.

Tahap sukrosa yang tinggi juga sangat berbahaya:

 1. gatal kemaluan;
 2. kandidiasis;
 3. proses keradangan di rongga mulut;
 4. penyakit periodontal;
 5. berat badan berlebihan;
 6. karies.

Sekiranya otak manusia dibebani dengan aktiviti mental yang aktif atau tubuh telah terkena bahan toksik, maka keperluan untuk sukrosa meningkat secara mendadak. Sebaliknya, keperluan ini dapat dikurangkan jika orang itu berlebihan berat badan atau menderita diabetes.

Gula formula kimia

Contoh disakarida yang paling biasa di alam (oligosakarida) adalah sukrosa (bit atau gula tebu).

Oligosakarida adalah produk pemeluwapan dua atau lebih molekul monosakarida.

Disakarida adalah karbohidrat yang, apabila dipanaskan dengan air di hadapan asid mineral atau di bawah pengaruh enzim, menjalani hidrolisis, dipecah menjadi dua molekul monosakarida.

Sifat dan sifat fizikal

1. Ia adalah kristal tanpa rasa yang manis, larut dalam air.

2. Titik lebur sukrosa 160 ° C.

3. Apabila sukrosa lebur menguat, jisim telus amorf terbentuk - karamel.

4. Terkandung dalam banyak tanaman: dalam jus birch, maple, wortel, tembikai, serta bit gula dan tebu.

Struktur dan sifat kimia

2. Sukrosa mempunyai struktur yang lebih kompleks daripada glukosa. Molekul sukrosa terdiri daripada residu glukosa dan fruktosa yang saling berkaitan satu sama lain kerana interaksi hidroksil hememia dengan ikatan glikosida (1 → 2):

3. Kehadiran kumpulan hidroksil dalam molekul sukrosa dengan mudah disahkan oleh tindak balas dengan hidroksida logam.

Sekiranya larutan sukrosa ditambahkan ke hidroksida tembaga (II), larutan gula tembaga berwarna biru terang terbentuk (tindak balas kualitatif alkohol polihidrat).

4. Tidak ada kumpulan aldehid dalam sukrosa: apabila dipanaskan dengan larutan ammonia perak oksida (I), ia tidak memberikan "cermin perak", apabila dipanaskan dengan tembaga (II) hidroksida, ia tidak membentuk oksida tembaga merah (I).

5. Sukrosa, tidak seperti glukosa, bukan aldehid. Sukrosa, yang berada dalam larutan, tidak memasuki reaksi "cermin perak", kerana tidak dapat berubah menjadi bentuk terbuka yang mengandung kumpulan aldehid. Disakarida semacam itu tidak mampu mengoksidakan (iaitu sebagai agen pengurangan) dan dipanggil gula bukan pengurangan..

6. Sukrosa adalah yang paling penting dari disakarida..

7. Ia diperoleh dari bit gula (mengandungi hingga 28% sukrosa dari bahan kering) atau dari tebu.

Sifat kimia penting sukrosa adalah keupayaan untuk menjalani hidrolisis (apabila dipanaskan di hadapan ion hidrogen). Dalam kes ini, molekul glukosa dan molekul fruktosa terbentuk dari satu molekul sukrosa:. Dari isomer sukrosa yang mempunyai formula molekul C12H22O11, maltosa dan laktosa dapat dibezakan

Dari isomer sukrosa yang mempunyai formula molekul C12N22TENTANGsebelas, maltosa dan laktosa dapat dibezakan.

Semasa hidrolisis, pelbagai disakarida dipecah menjadi monosakarida mereka kerana pemutusan ikatan di antara mereka (ikatan glikosidik):

Oleh itu, tindak balas hidrolisis disakarida adalah proses terbalik pembentukannya dari monosakarida.

Bahaya Gula

Penggunaan sebatian ini secara berlebihan boleh membahayakan. Ini disebabkan oleh pembentukan radikal bebas, yang berlaku semasa hidrolisis. Kerana mereka, sistem kekebalan tubuh melemah, yang menyebabkan peningkatan kerentanan tubuh.

Aspek negatif dari pengaruh produk boleh disebut:

 • pelanggaran metabolisme mineral;
 • pengurangan daya tahan terhadap penyakit berjangkit;
 • kesan maut pada pankreas, kerana diabetes berkembang;
 • peningkatan keasidan jus gastrik;
 • perpindahan dari badan vitamin B, serta mineral penting (akibatnya, patologi vaskular, trombosis dan serangan jantung berkembang);
 • rangsangan pengeluaran adrenalin;
 • kesan berbahaya pada gigi (peningkatan risiko karies dan penyakit periodontal);
 • peningkatan tekanan;
 • kemungkinan toksikosis;
 • pelanggaran penyerapan magnesium dan kalsium;
 • kesan negatif pada kulit, kuku dan rambut;
 • pembentukan reaksi alahan akibat "pencemaran" badan;
 • mempromosikan kenaikan berat badan;
 • peningkatan risiko jangkitan parasit;
 • mewujudkan keadaan untuk perkembangan uban awal;
 • rangsangan eksaserbasi ulser peptik dan asma bronkial;
 • kemungkinan osteoporosis, kolitis ulseratif, iskemia;
 • kemungkinan peningkatan buasir;
 • sakit kepala meningkat.

Sehubungan dengan itu, perlu untuk membatasi penggunaan bahan ini, mencegah pengumpulannya yang berlebihan.

Di manakah gula digunakan

Dalam makanan, produk ini digunakan dalam pelbagai hidangan. Sebagai ramuan utama, sukrosa bersama dengan tepung termasuk dalam resipi adunan pizza tradisional. Di mana sahaja sukrosa digunakan dalam industri gula-gula, dalam pengeluaran susu pekat. Topping pastri manis, topping pai pencuci mulut, beberapa jenis pizza mengandungi ramuan manis.

Gula putih adalah pengawet yang sangat baik, ia ditambah semasa memasak jem untuk musim sejuk, selai yang disimpan. Hampir semua pemeliharaan buatan sendiri mengandunginya. Produk di mana gula dimasukkan ke pengilang:

 1. Sosej, sosej.
 2. Cendawan,.
 3. Bubur segera dalam bungkusan, bijirin sarapan.
 4. Daging dalam tin.
 5. Yogurt tanpa lemak, dadih.
 6. Jus, soda, koktel.
 7. Sirap, ais krim.
 8. Makanan sejuk beku.
 9. Kue gula-gula, kedai roti.
 10. Bir, Kvass.

Selain makanan, gula digunakan untuk pembuatan ubat-ubatan, di industri tembakau, di industri kulit, ia digunakan secara meluas dalam industri kimia.

Pengeluaran Sukrosa

Untuk mengekstrak karbohidrat ini pada skala industri, kaedah pendedahan fizikal dan mekanikal digunakan..

Pertimbangkan bagaimana sukrosa bit (gula putih) dibuat

 1. Bit gula halus digiling dalam alat pemotong bit mekanikal.
 2. Bahan mentah yang dicincang dimasukkan ke dalam penyebar, dan kemudian air panas disalurkan ke dalamnya. Hasilnya, sukrosa 90 - 95% dihapuskan dari bit..
 3. Larutan yang dihasilkan dirawat dengan susu kapur (untuk mengotorkan kotoran). Semasa tindak balas kalsium hidroksida dengan asid organik yang terkandung dalam larutan, garam kalsium yang kurang larut terbentuk, dan ketika berinteraksi dengan sukrosa, gula kalsium larut.
 4. Untuk memendapkan kalsium hidroksida, karbon dioksida disalurkan melalui larutan "manis".
 5. Selepas itu disaring, dan kemudian disejat dalam vakum - radas. Gula terpencil - mentah mempunyai warna kuning, kerana mengandungi zat pewarna.
 6. Untuk menghilangkan kekotoran, sukrosa dilarutkan kembali di dalam air, dan kemudian larutan tersebut disalurkan melalui karbon aktif.
 7. Campuran "suci" disejat semula dalam alat vakum. Hasilnya adalah gula halus (putih).
 8. Produk yang dihasilkan dikenakan penghabluran dengan sentrifugasi atau pemisahan "kepala gula" padat menjadi kepingan kecil.

Larutan coklat (molase), yang tinggal setelah pengekstrakan sukrosa, digunakan untuk menghasilkan asid sitrik.

Contohnya menyelesaikan masalah

TugasHitung jisim molar sukrosa, jika diketahui larutannya dengan menimbulkan tekanan osmotik di atm. di.
KeputusanKami menulis ungkapan untuk tekanan osmotik dan molariti penyelesaian:

Menggabungkan dua persamaan ini, kami menyatakan jisim molar:

Ketumpatan larutan sukrosa dengan pecahan jisim pada ialah g / ml.

Tekanan osmotik akan dipindahkan ke Pascal:

Suhu mutlak ialah:, maka jisim molar sukrosa adalah:

g / mol

Jawapang / mol
TugasBerapa banyak haba yang akan dibebaskan semasa pembakaran g sukrosa dalam keadaan standard?
KeputusanKami menulis persamaan untuk tindak balas kimia pembakaran sukrosa:

Dari buku rujukan kami dapati entalpi molar standard pembakaran sukrosa yang dikira setiap mol:

Hitung bilangan mol sukrosa:

Kami mengira mol sukrosa:

kj

JawapanHaba KJ dihasilkan.

Gula apa yang diperbuat daripada

Panaskan sedikit gula dalam tabung uji - pertama dengan berhati-hati, dan kemudian lebih kuat. Gula mencair, memperoleh warna kecoklatan, kemudian menghitam, dan akhirnya, setelah penapisan kuat, karbon hampir tulen tetap ada daripadanya, dan titisan air mengembun di bahagian atas tiub

Formula umum karbohidrat ialah Cm (N2O) n, di mana m dan n adalah integer. Sebilangan besar karbohidrat - oleh itu namanya berasal - boleh dianggap terdiri daripada karbon dan air. Apabila dipanaskan tanpa oksigen, mereka, seperti yang baru kita amati, memecah bahagian penyusunnya.

Rumus yang diberikan di sini untuk salah satu karbohidrat menunjukkan bahawa molekulnya mempunyai struktur yang agak kompleks. Kumpulan hidroksil dan atom hidrogen dihubungkan dengan rantai atom karbon, yang terdiri daripada enam atom dalam jenis gula yang paling penting..

Molekul ini juga mengandungi sisa kumpulan aldehid, disebabkan oleh itu jambatan oksigen yang timbul. Struktur karbohidrat disajikan di atas mengenai contoh gula anggur, yang ahli kimia memanggil glukosa..

Bersama dengan bentuk berbentuk cincin, sejumlah kecil bentuk rantai yang mengandungi kumpulan aldehid CH = O terkandung dalam keseimbangan dengannya dalam larutan glukosa.

Apabila kumpulan hidroksil dilekatkan pada ikatan tak jenuh kumpulan aldehid CH = O, molekul mengambil bentuk anulus yang digambarkan di atas. Transformasi bersama bentuk rantai dan anulus boleh dibalikkan. Oleh kerana bentuk rantai, glukosa memasuki reaksi ciri alkanal (aldehid).

Molekul glukosa boleh bergabung antara satu sama lain atau dengan molekul gula serupa yang lain untuk membentuk rantai panjang. Dengan kata lain, mereka mampu melakukan polikondensasi dengan pemisahan air. Dengan gabungan residu glukosa ini, kanji terbentuk, mengandung rata-rata 200 hingga 1000 unit glukosa, atau selulosa, di mana lebih banyak lagi dihubungkan - 300 hingga 5000 unit glukosa dalam rantai.

Tidak seperti gula sederhana, bahan tersebut disebut polisakarida. Gula sederhana yang mengandungi hanya satu unit dalam molekul disebut monosakarida. Glukosa adalah contoh monosakarida..

Sebagai kesimpulan, kita perhatikan bahawa gula tebu (sukrosa) yang terkandung dalam tebu, bit gula dan beberapa tanaman lain adalah disakarida. Ia terdiri daripada dua unit - selebihnya molekul glukosa dan selebihnya dari monosakarida lain, yang serupa strukturnya - fruktosa (gula buah).

Apabila dipanaskan, sukrosa tidak dapat dibahagikan kepada komponen ini. Hanya sebagian terurai dalam arah yang berbeza, membentuk produk perantaraan kecoklatan, yang disebut karamel (gula terbakar) dan digunakan dalam pembuatan pelbagai produk gula-gula. Gula yang dibakar dengan warna yang lebih gelap berfungsi sebagai pewarna semula jadi untuk beberapa produk makanan - bir, cuka, dll. Residu yang diperoleh setelah memanaskan gula, arang gula, berjaya digunakan sebagai karbon aktif.

Untuk menguraikan sukrosa menjadi glukosa dan fruktosa, anda perlu menambahkan air ke dalamnya. Sekiranya anda hanya mendidih gula dengan air, reaksi akan berlangsung terlalu perlahan dan hampir tidak dapat dikesan. Walau bagaimanapun, ion hidrogen memangkinkan tindak balas ini. Oleh itu, kita dapat mempercepat pemecahan sukrosa dengan penambahan asid.

Sumber: E. Grosse, H. Vaysmantel, "Kimia untuk Orang Ingin tahu"

Fermentasi Kimia dari gula ke alkohol

Etil alkohol (aka etanol atau alkohol wain) - C2N5OH - boleh didapati dalam dua cara - sintetik (penghidratan etilena) dan melalui penapaian gula sederhana.

Kaedah sintetik untuk menghasilkan etanol dari gas etilena, yang digunakan secara meluas dalam industri, secara teknikal rumit dan mengakibatkan alkohol teknikal mengandungi kekotoran.

Cara lain untuk mendapatkan alkohol dengan menumis gula sederhana dengan ragi adalah lebih mudah diakses, seperti bagaimana anggur anggur biasa keluar. Rumus kimia ringkas proses ini adalah seperti berikut:

Maksudnya, dengan bantuan bakteria ragi, dua molekul etanol, dua molekul karbon dioksida diperoleh dari satu molekul gula dan haba dilepaskan. Sekiranya kita menggantikan dalam formula jisim (dalam mol) atom hidrogen H = 1, karbon C = 12 dan oksigen O = 16, maka kita memperoleh nisbah jisim berikut:

6 * 12 + 12 * 1 + 6 * 16 = (2 * 12 + 5 * 1 + 16 + 1) * 2 + (12 + 2 * 16) * 2

Ini menunjukkan bahawa daripada 180 kg gula, 92 kg alkohol dan 88 kg karbon dioksida diperolehi. Maksudnya, etanol secara teorinya meninggalkan gula - 92/180 = 0,511 kg / kg, atau, dengan mempertimbangkan ketumpatan alkohol (0,8 kg / l) - 0,639 l / kg.

Sekiranya etanol diperoleh bukan dari gula, tetapi dari buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandung gula (anggur, epal, bit gula, dll.), Hasil alkohol dapat dihitung berdasarkan kandungan gula bahan mentah. Sebagai contoh, jika kandungan gula dalam epal adalah 10%, secara teorinya kadar alkohol dari bahan mentah ini adalah 64 ml / kg:

1 kg epal => 0.1 kg gula => 0.064 l alkohol

Di sini, bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa ketika menerima jus epal, mengekstrak semua gula yang terkandung tidak akan berfungsi, beberapa akan tetap dalam perasan.

Di samping itu, hasil praktikal alkohol selalu 10-15% lebih rendah daripada teori dan ini disebabkan oleh sebab berikut:

- fermentasi gula yang tidak lengkap (sebahagian daripadanya tetap dalam tumbuk dan tidak berubah menjadi alkohol);

- proses penapaian yang salah (sebahagian gula ditukar bukan menjadi alkohol, tetapi menjadi beberapa bahan lain);

- kerugian langsung apabila sebahagian alkohol hilang semasa penyulingan atau hilang semasa penapaian.

Berikut adalah jadual dengan kandungan gula anggaran dan hasil praktikal alkohol dari pelbagai bahan mentah yang mengandung gula (pada kerugian 15% berbanding dengan hasil teoritis, tetapi tidak termasuk pemulihan gula yang tidak lengkap, dalam ml per kg bahan mentah).

Alkohol juga dapat diperoleh dari bahan baku yang mengandung kanji (lihat artikel Kimia - Dari pati ke alkohol).

Bagaimana glukosa dan fruktosa mempengaruhi tubuh manusia

Sebagai hasil hidrolisis sukrosa, glukosa dan fruktosa terbentuk. Apa ciri utama kedua-dua bahan ini, dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan manusia??

Fruktosa adalah sejenis molekul gula dan terdapat dalam jumlah besar dalam buah-buahan segar, memberi mereka rasa manis. Dalam hal ini, dapat dianggap bahwa fruktosa sangat berguna, kerana merupakan komponen semula jadi. Fruktosa Glikemik Rendah Tidak Meningkatkan Gula Darah.

Produk itu sendiri sangat manis, tetapi termasuk dalam komposisi buah-buahan yang diketahui oleh manusia hanya dalam jumlah kecil. Oleh itu, hanya jumlah minimum gula yang masuk ke dalam badan, dan ia segera diproses.

Walau bagaimanapun, sejumlah besar fruktosa tidak boleh ditambahkan ke dalam diet. Penggunaannya yang tidak masuk akal dapat memprovokasi:

 • kegemukan hati;
 • parut hati - sirosis;
 • kegemukan;
 • penyakit jantung;
 • diabetes;
 • gout
 • penuaan kulit pramatang.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa, tidak seperti glukosa, fruktosa menyebabkan tanda-tanda penuaan lebih cepat. Bercakap mengenai penggantinya dalam hal ini sama sekali tidak masuk akal.

Berdasarkan yang disebutkan di atas, dapat disimpulkan bahawa penggunaan buah-buahan dalam jumlah yang wajar untuk tubuh manusia sangat berguna, kerana ia termasuk jumlah minimum fruktosa.

Tetapi fruktosa pekat dianjurkan untuk dihindari, kerana produk ini dapat menyebabkan perkembangan pelbagai penyakit. Dan anda pasti perlu mengetahui bagaimana fruktosa diambil untuk diabetes.

Seperti fruktosa, glukosa adalah sejenis gula dan bentuk karbohidrat yang paling biasa. Produk ini diperoleh daripada pati. Glukosa memberi tubuh manusia, khususnya otaknya, bekalan tenaga untuk waktu yang cukup lama, tetapi meningkatkan kepekatan gula dalam darah dengan ketara.

Nota! Dengan penggunaan makanan yang kerap menjalani proses kompleks atau pati sederhana (tepung putih, beras putih), gula darah akan meningkat dengan ketara.. Masalah:

 • diabetes;
 • luka dan bisul yang tidak sembuh;
 • lipid darah tinggi;
 • kerosakan sistem saraf;
 • kegagalan buah pinggang;
 • berat badan berlebihan;
 • penyakit jantung koronari, strok, serangan jantung.

Pemanis Buatan - Memudaratkan atau Manfaat

Ramai orang yang takut mengambil glukosa atau fruktosa, beralih kepada pemanis buatan - aspart atau sukraposa. Namun, mereka mempunyai kekurangan. Oleh kerana bahan ini adalah bahan neurotoksik kimia buatan, pengganti boleh menyebabkan sakit kepala, dan ada juga risiko tinggi terkena barah. Oleh itu, pilihan ini, seperti yang sebelumnya, tidak 100%.

Seluruh dunia di sekitar kita mempengaruhi tubuh manusia, dan tidak ada di antara kita yang dapat melindungi diri kita dari semua penyakit. Namun, berdasarkan beberapa pengetahuan, kita dapat mengawal proses berlakunya penyakit tertentu. Juga dengan penggunaan sukrosa: jangan mengabaikannya, dengan cara yang sama seperti anda selalu menggunakannya. Anda harus mencari jalan tengah "tengah" dan mematuhi pilihan terbaik. Pilihan di mana badan anda akan merasa hebat dan akan mengucapkan "terima kasih" yang besar! Oleh itu, pilih jenis gula yang harus anda gunakan dan bakar dengan tenaga sepanjang hari..

Sifat kimia

Glukosa menggabungkan sifat aldehid (mengandungi kumpulan -CHO) dan alkohol (termasuk hidroksil), sebagai alkohol aldehid. Oleh itu, ia boleh membentuk alkohol dan berpolimerisasi sama dengan aldehid. Sifat kimia utama glukosa dijelaskan dalam jadual..

Tindak balasPeneranganPersamaan
PenapaianIa pecah di bawah tindakan enzim yang dirembeskan oleh bakteria, kulat, dan ragi. Terdapat tiga jenis, bergantung pada sifat enzim: alkohol, asid butyrik, penapaian asid laktik
 • C6H12O6 → 2C2H5-OH (etanol) + 2CO2↑;
 • C6H12O6 → C3H7COOH (asid butirat) + 2H2↑ + 2CO2↑;
 • C6H12O6 → 2CH3-CH (OH) -COOH (asid laktik)
Cermin perakTindak balas kualitatif dengan larutan ammonia perak oksida (I) dengan pembentukan asid glukonatC6H12O6 + Ag2O + NH4OH → CH2OH (CHOH)4-COOH + 2Ag ↓
Pengoksidaan asid nitrikGlukosa dioksidakan menjadi asid gula (glukarik)C6H12O6 + Hno3 → C6H10O8
Pengoksidaan Tembaga (II) HidroksidaTembaga biru (II) hidroksida berubah menjadi tembaga merah (I) oksida. Asid glukonat terbentukCH2OH (CHOH)4-COH + 2Cu (OH)2 → CH2OH (CHOH)4-COOH + Cu2O + 2H2O
PemulihanTindak balas dengan hidrogen dengan adanya pemangkin (nikel) pada suhu tinggi. Alkohol heksatomik (sorbitol) terbentukCH2OH (CHOH)4-COH + H2 → CH2OH (CHOH)4-CH2OH

Rajah. 3. Skema penapaian glukosa.

Glukosa digunakan dalam perubatan, makanan, industri tekstil. Bahan ini terdapat dalam semua produk makanan dan digunakan untuk membuat bir, wain, dan produk asid laktik..

Apa yang kita pelajari?

Glukosa adalah monosakarida yang mengandungi enam atom karbon. Ia terbentuk sebagai hasil fotosintesis, hidrolisis polisakarida, dari formaldehid. Kumpulan berfungsi ialah —C = O dan —OH. Sebagai tindak balas, ia menunjukkan sifat aldehid dan alkohol. Tindak balas dengan larutan perak amonia, hidroksida tembaga (II), asid nitrik, hidrogen, mengalami alkohol, asid butirat, penapaian asid laktik. Terima kasih kepada penapaian, produk makanan diperoleh - kefir, keju, alkohol.

Kesimpulannya

Sukrosa adalah karbohidrat "manis" yang terbentuk dalam buah, batang dan biji tanaman semasa fotosintesis..

Setelah masuk ke dalam tubuh manusia, disakarida memecah menjadi glukosa dan fruktosa, membebaskan sejumlah besar sumber tenaga.

Pemimpin sukrosa - tebu, jus maple Kanada, bit gula.

Dalam jumlah sederhana (20 - 40 gram sehari), zat ini berguna untuk tubuh manusia, kerana ia mengaktifkan otak, membekalkan sel dengan tenaga, melindungi hati dari toksin. Walau bagaimanapun, penyalahgunaan sukrosa, terutama pada masa kanak-kanak, menyebabkan kemunculan gangguan fungsi, kegagalan hormon, kegemukan, kerosakan gigi, penyakit periodontal, keadaan prediabetik, serangan parasit. Oleh itu, sebelum mengambil produk, termasuk pengenalan gula-gula dalam susu formula, disarankan untuk menilai apa faedah dan mudaratnya.

Untuk mengurangkan kerosakan pada kesihatan, gula putih digantikan dengan stevia, gula tidak halus - mentah, madu, fruktosa (gula buah), buah kering.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes