Sukrosa adalah disakarida

Yayasan Wikimedia. 2010.

Lihat apa "Disaccharides" dalam kamus lain:

Disakarida - karbohidrat yang terbentuk oleh sisa dua monosakarida. Disakarida biasa terjadi pada organisma haiwan dan tumbuhan: sukrosa, laktosa, maltosa, trehalosa... Kamus Ensiklopedik Besar

DISACCHARIDES - DISACCHARIDES, sejenis gula (yang merangkumi gula makanan), terbentuk oleh pemeluwapan dua MONOSACCHARIDES dengan penyingkiran air. Gula tebu (sukrosa) adalah disakarida yang, apabila dihidrolisis dengan adanya asid, memberikan...... Kamus ensiklopedik saintifik dan teknikal

DISACCHARIDES - (polyses seperti gula, bioses), karbohidrat yang dipecah semasa hidrolisis (penyongsangan) dengan pembentukan 1 molekul D. 2 molekul monosis. D. larut dalam air, memberikan penyelesaian yang benar; paling mengkristal dengan baik, mempunyai rasa manis. Sisa...... Ensiklopedia Perubatan Besar

DISACCHARIDES - bioses, oligosakarida, dan molekul dibina dari dua residu monosakarida yang dihubungkan oleh ikatan glikosidik. Dalam D. non-reduksi (sukrosa, trehalosa) kedua glikosida hidroksil terlibat dalam pembentukan ikatan antara monosakarida, dalam...... Kamus Ensiklopedik Biologi

disakarida - BIOSES - oligosakarida yang molekulnya dibina daripada dua residu monosakarida yang dihubungkan oleh ikatan glikosid. Dalam D. yang tidak mengurangkan (sukrosa, trehalosa) kedua-dua glikosida hidroksil terlibat dalam pembentukan ikatan antara monosakarida, dalam...... Kamus Mikrobiologi

disakarida adalah karbohidrat yang terbentuk oleh sisa dua monosakarida. Disakarida tersebar luas pada organisma haiwan dan tumbuhan: sukrosa, laktosa, maltosa, trehalosa. * * * DISACCHARIDES DISACCHARIDES, karbohidrat yang terbentuk oleh sisa dua monosakarida. Dalam...... Kamus Ensiklopedik

disakarida - (gr. di (s) dua kali + gula sakar + spesies eidos) sekumpulan sebatian organik, karbohidrat, molekul yang terdiri daripada dua residu monosakarida; wakil disakarida yang paling penting ialah sukrosa dan laktosa. Kamus baru perkataan asing. oleh EdwART,,...... Kamus perkataan asing dari bahasa Rusia

disakarida - (syn. bios) gula kompleks yang terdiri daripada dua residu monosakarida; adalah sumber utama karbohidrat dalam diet manusia dan haiwan (laktosa, sukrosa, dll.)... Kamus perubatan yang besar

Disakarida adalah biomas, karbohidrat, molekulnya terdiri daripada dua residu monosakarida (Lihat Monosakarida). Semua D. dibina mengikut jenis glikosida (Lihat. Glikosida). Pada masa yang sama, atom hidrogen hidroksil glikosidik satu molekul monosakarida diganti...... Ensiklopedia Besar Soviet

Disakarida - sama dengan sakarobiosis, lihat Hidrat karbon... Kamus Ensiklopedik A.S. Brockhaus dan I.A. Efron

Disakarida yang tidak mengurangkan

Kuliah 16

KARBOHIDRAT

Garis besar kuliah.

1.1. Klasifikasi, tatanama, isomerisme.

1.2. Struktur monosakarida.

1.3. Penyediaan Monosakarida.

1.4. Sifat Monosakarida.

2.2. Disakarida pemulihan

2.3. Disakarida yang tidak mengurangkan

Definisi: Sebatian organik yang mempunyai formula molekul Umum Cn(N2TENTANG)n dipanggil karbohidrat atau karbohidrat.

Karbohidrat adalah wakil kelas sebatian organik yang paling biasa terdapat dalam organisma hidup. Karbohidrat membentuk asas (80% berat kering) kayu dan batang tanaman. Yang paling biasa di dunia tumbuhan adalah selulosa, kanji, pektin, sukrosa dan glukosa. Sejumlah karbohidrat diasingkan dari sumber tanaman pada skala industri. Contohnya, pengeluaran sukrosa mencapai ratusan juta tan..

Dalam organisma hidup, karbohidrat terutama merupakan sumber tenaga untuk aktiviti sel hidup, serta bahan mentah untuk sintesis zat dalam sel.

Semua karbohidrat dibahagikan kepada dua kumpulan besar: 1. monosakarida (monos). 2. polisakarida (poliosa). Poliosa dibahagikan kepada seperti gula (yang disebut oligosakarida) dan bukan seperti gula. Oligosakarida termasuk gula yang dibina dari dua, tiga, dan lain-lain residu monosis. Mereka masing-masing disebut disakarida (bioses), trisakarida, dll. Monos dan oligosakarida dengan berat molekul yang agak kecil sangat larut dalam air. Karbohidrat bukan gula mempunyai berat molekul yang besar dan tidak larut dalam air. Paling baik, bentuk penyelesaian koloid.

Karbohidrat seperti gula boleh dibelah dengan hidrolisis menjadi oligosakarida dan monosa. Oligosakarida boleh dibahagikan kepada monosa.

MONOSACCHARIDES

Klasifikasi, tatanama, isomerisme.

Monosakarida adalah karbohidrat yang tidak dapat dipecah oleh hidrolisis menjadi bahan seperti gula..

Monos dibahagikan kepada kumpulan besar: 1. oleh itu, aldehid (aldose) atau keton (ketosa) adalah monosakarida. Dengan bilangan atom karbon dalam molekul monose - threose, tetrose, pentose, hexose, heptose, dll. Yang paling biasa di alam ialah pentosa dan heksosa..

Monosakarida yang paling penting ialah glukosa (aldoheksosa) dan fruktosa (ketoheksosa):

Struktur monosakarida.

Struktur monosis

Apabila asid iodik dikurangkan, glukosa dan fruktosa membentuk 2-iodoheksana:

Ini membuktikan bahawa heksosa mempunyai struktur rangka karbon yang normal..

Apabila teroksidasi dalam keadaan ringan, glukosa membentuk asid glukonat, dan fruktosa teroksidasi dalam keadaan teruk kepada asid oksalik dan tartarik:

Hasil pengoksidaan monose menunjukkan bahawa glukosa adalah aldehid, fruktosa adalah keton di mana kumpulan karbonil berada di kedudukan kedua.

Asilasi glukosa dan fruktosa dengan anhidrida asetik menunjukkan kehadiran lima kumpulan hidroksil dalam kedua-dua monosa:

Rumus struktur berikut dapat sesuai dengan data eksperimen yang diperoleh:

Mengikut formula ini, glukosa dan fruktosa mesti menambah natrium bisulfit. Walau bagaimanapun, reaksi ini berlaku dengan sangat buruk. Sebagai tambahan, monos bertindak balas secara berbeza dengan agen metilasi. Apabila glukosa terkena metil iodida di hadapan oksida perak basah, glukosa pentametil diperoleh, tetapi apabila metil alkohol di hadapan asid hidroklorik, hanya satu hidroksil yang dimetilasi. Telah diketahui bahawa alkohol dalam persekitaran berasid melekat pada kumpulan karbonil aldehid dengan pembentukan asetal. Penambahan satu molekul alkohol menunjukkan pembentukan hemiacetal. Struktur dalam bentuk hemiacetals siklik paling sesuai dengan sifat monosakarida:

Keseimbangan antara bentuk siklik dan terbuka disebut tautomerisme rantai cincin. Kumpulan hidroksi tetrahedron kelima paling sering terlibat dalam pembentukan bentuk siklik (dikira dari atas).

Setelah terbentuknya bentuk semi-asetal siklik, kumpulan karbonil membentuk kumpulan hidroksi yang disebut hidroksil glikosidik.

Kitaran yang mengandungi enam anggota oksigen disebut pyran. Oleh itu, glukosa hemiaetetik siklik disebut pyranose - glucopyranose. Kitaran lima anggota dipanggil furan. Oleh yang demikian, bentuk fruktosa siklik lima anggota akan dipanggil fruktofuranosa.

Dalam bentuk rantai terbuka, glukosa mempunyai empat pusat kiral. Oleh itu, harus ada 2 4 = 16 aldohexoses isomer: 8 untuk siri D dan 8 untuk siri L. Pemberian gula ke baris-D atau baris-L tidak dikaitkan dengan tanda putaran dan hanya bergantung pada konfigurasi tetrahedron kelima. Row D atau L membentuk sebatian yang secara genetik saling berkaitan (satu berasal dari yang lain). Sekiranya konfigurasi tetrahedron kelima sesuai dengan D-gliserin aldehid, maka sebatian tersebut juga akan mempunyai konfigurasi D. Sekiranya tetrahedron kelima monose sepadan dengan L - gliserol aldehid, maka monose akan menjadi anggota siri - L:

Gula yang berbeza dalam konfigurasi hanya satu, biasanya tetrahedron kedua, disebut epimer:

Bentuk separa asetal siklik memerlukan 2 5 = 32 monomer isomer. Mereka. bilangan isomer optik berganda, kerana konfigurasi tetrahedron pertama:

Pada masa yang sama, dipersetujui untuk memanggil stereoisomer dengan hidroksil glikosidik ke kanan bentuk-α, dan stereoisomer dengan hidroksil glikosidik berpaling ke kiri bentuk-β. Gula stereoisomerik yang berbeza dalam konfigurasi tetrahedron pertama disebut anomer.

Putaran spesifik bentuk α glukosa adalah 110 0. Putaran tentu bentuk-β adalah 19.3 0. Walau bagaimanapun, dalam larutan berair, tanpa mengira bentuk apa dan dalam kuantiti apa yang ada, dengan masa, putaran spesifik ditetapkan sama dengan 52.3 0. Fenomena ini disebut mutarotation. Ini disebabkan adanya keseimbangan antara bentuk siklik dan terbuka. Dalam kes ini, bentuk kitaran dapat saling bertukar antara satu sama lain.

Adalah lebih mudah untuk menggunakan formula Heworth yang menjanjikan untuk menggambarkan molekul gula dalam bentuk kitaran. Semasa beralih dari formula unjuran Fisher ke yang menjanjikan, anda harus menggunakan atom dan kumpulan yang terdapat dalam formula unjuran di sebelah kiri atas dan menulis di sebelah kanan di bawah gelang:

Hidroksil glikosidik bentuk-A sentiasa berada dalam kedudukan trans ke kumpulan hidroksimetil.

Penyediaan Monosakarida.

Monosakarida biasanya berasal dari bahan mentah semula jadi..

1. Hidrolisis di- dan polisakarida di bawah pengaruh asid atau enzim:

2. Pengoksidaan alkohol polihidrat oleh agen pengoksidaan biasa atau di bawah pengaruh enzim. Dalam pengoksidaan biasa, campuran monosis membentuk:

Dengan pengoksidaan enzimatik, kumpulan tertentu dapat dioksidakan:

3. Sintesis oksinitril.

Sifat Monosakarida.

Monosakarida - zat-zat kristal, larut dalam air, rasanya manis. Biasanya aktif secara optik.

Monosakarida menunjukkan sifat alkohol, sebatian karbonil dan separa asetal.

Semasa pemulihan gula, alkohol polihidrat terbentuk:

Dalam pengoksidaan gula dengan reagen yang bertindak ringan. Sebagai contoh, air bromin - asid aldonik terbentuk:

Apabila dioksidakan dengan agen pengoksidaan yang lebih keras, misalnya, asid nitrik, asid gula (aldarik) terbentuk:

Sintesis oksinitril adalah kaedah mendapatkan monosa yang lebih tinggi dari yang lebih rendah.

Setelah penambahan asid hidrosianik ke kumpulan aldehid heksosa, terbentuk dua hidroksinitril diastereomerik, yang berbeza dalam konfigurasi tetrahedron pertama:

Hidroksi nitril (I) diikuti dengan saponifikasi, pembentukan lakton dan pemulihan yang terakhir - berubah menjadi aldoheptosa:

Tindak Balas Hydroxylamine

Dengan tindak balas dengan hidroksiamina, mereka beralih dari monos yang lebih tinggi ke yang lebih rendah. Gula mudah dibentuk oleh oksim. Hidroksi nitril diperoleh dengan dehidrasi oksim, dari mana asid hidrosianik dibelah dengan oksida perak basah, dan hidroksialdehid dibentuk dengan bilangan atom karbon yang lebih sedikit daripada pada sakarida awal:

Tindak balas dengan fenilhidrazin

Dengan tindak balas dengan phenylhydrazine, anda boleh pergi dari aldose ke ketosis:

Di bawah tindakan alkali, monoses mengalami isomerisasi dan campuran gula terbentuk, yang berbeza dalam struktur dan konfigurasi tetrahedra pertama dan kedua. Oleh itu dari glukosa, mannose dan fruktosa, campuran tiga gula seimbang terbentuk:

Penyebab isomerisasi adalah pembentukan enol di bawah tindakan alkali. Struktur enol adalah sama untuk ketiga-tiga monos.

Semasa alkilasi, gula bertindak balas dalam bentuk separa asetal siklik.

Di bawah tindakan anhidrida asetik pada glukosa, pentaacetylglucose diperoleh:

Dehidrasi Cyclization

Apabila dipanaskan, pentosa dan heksosa dengan asid sulfurik cair - pentosa membentuk furfural, dan heksosa membentuk α-hidroksimetilfurfural:

α-hidroksimetilfurfural mudah dihidrolisiskan untuk membentuk asid levulinik. Oleh itu, pentosa dan heksosa dapat dibezakan..

Fermentasi adalah pemecahan molekul gula dengan pembebasan karbon dioksida di bawah pengaruh enzim (enzim). Di bawah pengaruh enzim zymase (ragi), penapaian alkohol yang paling biasa berlaku:

Dengan penapaian aseton-butanol, aseton dan butil alkohol terbentuk. Penapaian asid sitrik, asid butrik dan jenis penapaian lain.

Disakarida

Pengelasan

Produk metilasi monosis dengan metil alkohol di hadapan hidrogen klorida disebut glikosida. Glikosida yang terbentuk oleh sisa dua monos disebut disakarida. Oleh itu, semasa hidrolisis disakarida atau biosis, dua monosakarida terbentuk.

Dalam pembentukan glikosida, hidroksil glikosid satu monosa semestinya terlibat. Monosis kedua boleh berlaku sama ada dengan hidroksil glikosidik atau dengan kumpulan hidroksil tetrahedron keempat. Dalam kes pertama, gula bukan pengurangan terbentuk, kerana kedua-dua kumpulan aldehid terlibat dalam pembentukan ikatan antara molekul monosis. Dalam kes kedua, gula pengurangan terbentuk, kerana satu kumpulan aldehid tetap bebas. Semua disakarida dibahagikan kepada pengurang dan bukan pengurang.

Disakarida pemulihan

Mengurangkan disakarida termasuk maltosa atau gula malt. Maltosa diperolehi dengan hidrolisis separa pati dengan adanya enzim atau larutan asid berair. Maltosa dibina dari dua molekul glukosa (iaitu glukosida). Glukosa terdapat dalam maltosa dalam bentuk hemiacetal siklik. Lebih-lebih lagi, hubungan antara dua kitaran membentuk hidroksil glikosidik satu molekul dan hidroksil tetrahedron keempat yang lain. Ciri struktur molekul maltosa adalah bahawa ia dibina dari glukosa α-anomer:

Kehadiran hidroksil glikosidik bebas menentukan sifat utama maltosa:

1. Keupayaan untuk tautomerisme dan mutarotasi:

Maltosa boleh dioksidakan dan dikurangkan:

Untuk mengurangkan disakarida, fenilhidrazon dan ozazon dapat diperoleh:

Disakarida pengurangan dapat dialkilasi dengan metil alkohol dengan adanya hidrogen klorida:

Terlepas dari pengurangan atau bukan pengurang, disakarida dapat dialkilasi dengan metil iodida di hadapan oksida perak basah atau asetilasi dengan anhidrida asetik. Dalam kes ini, semua kumpulan hidroksil disakarida memasuki tindak balas:

Produk hidrolisis polisakarida lain yang lebih tinggi adalah selobiose disakarida:

Cellobiose, serta maltosa, dibina dari dua residu glukosa. Perbezaan asasnya adalah bahawa dalam molekul cellobiose, residu dihubungkan oleh hidroksil β-glikosidik.

Berdasarkan struktur molekul cellobiose, ia mestilah gula pengurangan. Dia juga mempunyai semua sifat kimia disakarida..

Gula pengurangan lain adalah laktosa - gula susu. Disakarida ini terdapat dalam setiap susu dan memberikan rasa susu, walaupun kurang manis daripada gula. Dibina dari residu β-D-galaktosa dan α-D-glukosa. Galaktosa adalah epimer glukosa dan berbeza dalam konfigurasi tetrahedron keempat:

Semua sifat gula mengurangkan terdapat dalam laktosa: tautomerisme, mutarotasi, pengoksidaan kepada asid laktobionik, pengurangan, pembentukan hidrazon dan ozon.

Disakarida yang tidak mengurangkan

Gula yang tidak mengurangkan termasuk sukrosa - bit atau gula tebu. Sukrosa sangat biasa di alam. Dalam bit gula, kandungannya dapat mencapai 28% dari residu kering (yang tinggal setelah mengeringkan tanaman akar mentah).

Molekul sukrosa dibina dari residu glukosa dan fruktosa. Lebih-lebih lagi, ikatan ini dibentuk oleh hidroksil glikosidik dari kedua monos:

Oleh itu, nama itu terdiri daripada dua glikosida: α-D-glucopyranosyl-β-D-fructofuranoside.

Dalam kes sukrosa, kumpulan aldehid bebas, seperti halnya gula pengurangan, tidak dapat terbentuk. Oleh itu, sukrosa tidak dicirikan oleh tautomerisme dan mutarotasi. Sukrosa boleh diasetilasi dan diasingkan..

Harta khas sukrosa adalah penyongsangan. Semasa hidrolisis sukrosa, yang mempunyai putaran tangan kanan, fruktosa levorotatory dan glukosa dextrorotatory terbentuk. Tetapi putaran spesifik fruktosa lebih besar daripada glukosa. Oleh itu, produk hidrolisis menjadi levorotatory. Fenomena perubahan arah putaran bidang polarisasi cahaya setelah hidrolisis disakarida disebut penyongsangan, dan campuran yang dihasilkan disebut gula terbalik. Contohnya, madu tiruan atau jem. Pemangkin hidrolisis disakarida adalah enzim yang terkandung dalam jus beri dan buah-buahan..

Polisakarida

Pengelasan

Polisakarida - disebut karbohidrat dengan berat molekul tinggi, yang merupakan produk polikondensasi monosakarida.

Mengikut struktur kimia, polisakarida harus dianggap sebagai poliglikosida. Lebih-lebih lagi, setiap unit monomer dikaitkan dengan pautan glikosidik unit sebelumnya dan seterusnya. Hidroksil glikosidik dibekalkan untuk komunikasi dengan unit seterusnya. Untuk komunikasi dengan pautan sebelumnya, kumpulan hidroksil biasanya tetrahedron keempat dan keenam dibekalkan. Dalam polisakarida yang berasal dari haiwan, ikatan kerana tetrahedra kedua dan ketiga adalah mungkin. Makromoledeul polisakarida berakhir dengan glikosida hidroksil, oleh itu, mereka mempunyai sifat pengurangan. Tetapi kerana kandungan relatif hidroksil glikosidik sangat kecil, pemulihan bukan sifat ciri.

Dengan struktur makromolekul, polisakarida dibahagikan kepada linear dan bercabang, dan oleh komposisi menjadi heteropolysaccharides dan homopolysaccharides. Heteropolysaccharides dibina dari sisa-sisa pelbagai monosa. Homopolysaccharides dibina dari satu monose.

Bagi glukosa, kanji, glikogen dan selulosa adalah homopolysaccharides. Mereka juga dipanggil glukan..

Kanji

Kanji adalah bahagian utama tumbuhan berkhasiat - kentang, bijirin, jagung. Pati dikumpulkan oleh tanaman sebagai bahan cadangan semasa pengembangan tanaman dari bahan biji. Juga, pati adalah sumber utama pemakanan bagi manusia dan haiwan..

Hidrolisis separa pati menggunakan enzim yang memecah ikatan α-glikosidik mengakibatkan maltosa. Fakta ini menunjukkan bahawa makromolekul kanji dibina dari residu glukosa yang dihubungkan oleh ikatan α-glikosidik.

Pembentukan makromolekul pati dari residu α-D-glukosa dapat ditunjukkan sebagai berikut:

Pati semula jadi mengandungi dua polisakarida yang berbeza. Ini adalah amilosa, kandungan rata-rata 20-30% dan amilopektin (70-80%), walaupun mungkin terdapat penyimpangan dari nisbah ini.

Amylose adalah polimer α-D-glukosa dengan struktur linear yang ketat. Mengandungi ikatan α-1,4 sahaja. Ia bukan gula pengurangan. Berat molekulnya sekitar 400,000 g / mol. Mereka. makromolekul dibina dari kira-kira 1000 unit monomer.

Amylopectin - mempunyai struktur bercabang. Makromolekul dibina dari beberapa ratus serpihan rantai, yang masing-masing mengandungi 20-25 residu glukosa yang dihubungkan oleh pautan 1,4. Litar individu dihubungkan antara satu sama lain dengan 1,6-pautan..

Glikogen (pati haiwan) adalah analog struktur dan fungsional pati tumbuhan. Mempunyai struktur yang lebih bercabang daripada amilopektin. Berat molekulnya sangat tinggi hingga 100 juta. Glikogen adalah "repositori" karbohidrat untuk haiwan. Terkandung dalam sel organisma dan memberikan kepekatan glukosa yang berterusan dalam sel.

Selulosa

Polisakarida lain yang biasa adalah selulosa atau serat. Ia memasuki komposisi membran sel. Itulah sebabnya namanya muncul. Pada tumbuhan, selulosa merangkumi 50 hingga 95% daripada jumlah jisim. Terutama kaya dengan selulosa adalah serat kapas, rami, rami, dan kayu. Bentuk selulosa yang paling murni adalah bulu kapas dan kertas penapis abu. Dalam kayu, serat selulosa dihubungkan oleh bahan yang terbuat dari molekul fenol - lignin. Dioksin terbentuk semasa pengklorinan lignin..

Selulosa, seperti pati, dibina dari sisa glukosa. Walau bagaimanapun, dalam perut manusia, selulosa, tidak seperti pati, tidak dapat dihidrolisis. Semasa menggunakan enzim yang memecah ikatan β-glikosidik, selobiose terbentuk dari selulosa. (Di dalam perut ruminan ada enzim yang memecah selulosa).

Fakta ini menunjukkan bahawa selulosa dibina dari molekul glukosa yang dihubungkan oleh ikatan β-glikosidik:

Selulosa larut dalam larutan ammonia tembaga oksida, dalam larutan zink klorida, dalam asid sulfurik.

Selulosa masuk ke dalam alkilasi, asilasi, tindak balas nitrasi, bertindak balas dengan karbon disulfida. Dalam kes ini, satu hingga tiga kumpulan hidroksil dalam unit monomer residu glukosa dapat diganti:

Alkylation, acylation, nitration:

Selulosa triacetate digunakan untuk membuat sutera triacetate. Pistol diperbuat daripada trinitroselulosa - pyroxylirn. Selulosa nitrat sebahagian (campuran mono- dan dinitroselulosa) disebut koloksilin. Penyelesaian alkohol berair koloxylin dipanggil nitrolac SC. Campuran koloksilin dengan kapur barus dalam nisbah 3: 1 disebut seluloid.

Sekiranya selulosa dirawat dengan natrium hidroksida:

Kemudian bertindak dengan karbon disulfida:

Selulosa xanthate dipanggil viscose. Sekiranya viskosa diperah melalui spinneret menjadi asid sulfurik cair, maka selulosa dijana semula dan dirembeskan dalam bentuk benang nipis dari mana sutera buatan dibuat. Sekiranya viskosa ditekan melalui celah sempit, selofan diperolehi.

Tarikh Ditambah: 2018-10-27; Pandangan: 1099;

Karbohidrat: disakarida. Wakil yang paling penting

Pelajaran 32. Kimia Gred 10 (GEF)

Ringkasan pelajaran "Karbohidrat: disakarida. Wakil yang paling penting"

Disakarida adalah karbohidrat yang mengandungi sisa dua molekul monosakarida.

Disakarida termasuk sukrosa, maltosa, laktosa.

Dalam kehidupan seharian, sukrosa hanya disebut gula. Ia terdapat dalam bit gula, tebu.

Maltosa adalah gula malt, yang terdapat dalam jumlah besar dalam biji-bijian (malt) barli, rai dan biji-bijian lain; juga terdapat pada tomato, debunga dan nektar sejumlah tanaman.

Laktosa terdapat dalam susu. Ramai orang mempunyai apa yang disebut "intoleransi" susu, ini disebabkan oleh rendahnya kandungan enzim laktase mereka. Laktase paling biasa pada bayi, maka jumlahnya berkurang seiring bertambahnya usia.

Molekul sukrosa mempunyai formula C12N22TENTANGsebelas. Molekul sukrosa, seperti molekul glukosa, mengandungi beberapa kumpulan hidroksil. Bukti ini adalah pembentukan larutan biru terang dengan hidroksida tembaga (II) yang baru disiapkan.

Walau bagaimanapun, sukrosa tidak bertindak balas dengan larutan ammonia perak (I) oksida dan dengan tembaga (II) hidroksida ketika dipanaskan, jadi tidak ada kumpulan aldehid dalam molekul sukrosa. Oleh itu, sukrosa dikelaskan sebagai gula yang tidak mengurangkan..

Oleh sifat fizikalnya, sukrosa adalah bahan kristal tanpa warna dengan takat lebur dari 160 0 C hingga 185 0 C. Sukrosa sangat larut dalam air, rasanya manis. Sekiranya sukrosa dicairkan, maka apabila dipadatkan, ia berubah menjadi campuran bahan amorf - karamel.

Pertimbangkan sifat kimia sukrosa. Sekiranya larutan glukosa dengan asid sulfurik cair dipanaskan, maka dua monosakarida terbentuk - glukosa dalam bentuk α siklik dan fruktosa dalam bentuk β siklik.

Campuran glukosa dan fruktosa, yang diperoleh dengan hidrolisis asid sukrosa, disebut madu tiruan dan digunakan dalam industri makanan..

Di bawah tindakan asid sulfurik pekat pada sukrosa, dehidrasi sukrosa berlaku dan produk hitam terbentuk, selain itu masih mengandungi CO dan CO2.

Maltosa dan laktosa mengurangkan karbohidrat. Formula molekul mereka juga C12N22TENTANGsebelas. Ini adalah bahan kristal, larut dalam air, rasa manis. Maltosa terdiri daripada residu glukosa. Maltosa diperoleh dengan hidrolisis kanji enzimatik. Ia digunakan dalam pengeluaran bir dan etil alkohol. Laktosa diperoleh daripada whey..

Sukrosa pada skala industri diperoleh daripada jus bit gula atau tebu..

Memperoleh sukrosa terdiri daripada beberapa peringkat. Umbi bit dihancurkan menjadi serutan kecil. Air panas disalurkan ke dalam kapal dengan serutan, akibatnya hampir semua sukrosa dengan pelbagai kekotoran: protein, pewarna, asid organik, masuk ke dalam larutan. Penyelesaian yang diperolehi dirawat dengan susu limau; membentuk kompleks dengan sukrosa. Pada tahap yang lain, karbon monoksida (IV) melalui larutan ini, dan kompleks tersebut dihancurkan dan sukrosa tulen dilepaskan. Ia dipisahkan dan disaring melalui karbon aktif atau resin pertukaran ion untuk memberikan sukrosa putih..

Oleh itu, wakil disakarida adalah sukrosa, maltosa dan laktosa. Sukrosa adalah karbohidrat yang tidak mengurangkan, dan maltosa dan laktosa adalah karbohidrat pengurangan. Hidrolisis asid sukrosa menghasilkan glukosa dan fruktosa.

Pengelasan Karbohidrat - Monosakarida, Disakarida dan Polisakarida

Salah satu jenis sebatian organik yang diperlukan untuk berfungsi penuh tubuh manusia adalah karbohidrat.

Mereka dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut strukturnya - monosakarida, disakarida dan polisakarida. Adalah perlu untuk memahami mengapa mereka diperlukan dan sifat kimia dan fizikalnya..

Pengelasan karbohidrat

Karbohidrat adalah sebatian yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen. Selalunya ia berasal dari alam, walaupun ada yang diciptakan secara industri. Peranan mereka dalam kehidupan organisma hidup sangat besar..

Fungsi utama mereka adalah seperti berikut:

 1. Tenaga. Sebatian ini adalah sumber tenaga utama. Sebilangan besar organ dapat berfungsi sepenuhnya kerana tenaga yang diperoleh semasa pengoksidaan glukosa.
 2. Struktural. Karbohidrat diperlukan untuk pembentukan hampir semua sel badan. Serat memainkan peranan sebagai bahan sokongan, dan tulang kompleks terdapat di tulang dan tulang rawan. Salah satu komponen membran sel adalah asid hyaluronik. Sebatian karbohidrat juga diperlukan dalam proses penghasilan enzim..
 3. Melindungi. Semasa badan berfungsi, kelenjar yang mengeluarkan cecair sekresi yang diperlukan untuk melindungi organ dalaman dari kesan patogenik dijalankan. Sebilangan besar cecair ini diwakili oleh karbohidrat..
 4. Peraturan. Fungsi ini ditunjukkan dalam kesan glukosa pada tubuh manusia (menyokong homeostasis, mengawal tekanan osmotik) dan serat (mempengaruhi pergerakan gastrointestinal).
 5. Keistimewaan. Mereka adalah ciri jenis karbohidrat tertentu. Fungsi khas tersebut termasuk: penyertaan dalam proses penghantaran impuls saraf, pembentukan kumpulan darah yang berbeza, dll..

Berdasarkan fakta bahawa fungsi karbohidrat cukup pelbagai, dapat diandaikan bahawa sebatian ini harus berbeza dalam struktur dan ciri mereka.

Ini benar, dan klasifikasi utama mereka merangkumi jenis seperti:

 1. Monosakarida. Mereka dianggap paling sederhana. Jenis karbohidrat yang tersisa memasuki proses hidrolisis dan dipecah menjadi komponen yang lebih kecil. Monosakarida tidak mempunyai kemampuan ini, mereka adalah produk akhir.
 2. Disakarida. Dalam beberapa klasifikasi, mereka dikelaskan sebagai oligosakarida. Mereka mengandungi dua molekul monosakarida. Di sinilah disakarida dibahagikan semasa hidrolisis.
 3. Oligosakarida. Sebatian ini mengandungi 2 hingga 10 molekul monosakarida.
 4. Polisakarida. Sebatian ini adalah jenis terbesar. Mereka merangkumi lebih daripada 10 molekul monosakarida.

Setiap jenis karbohidrat mempunyai ciri tersendiri. Anda perlu mempertimbangkannya untuk memahami bagaimana masing-masing mempengaruhi tubuh manusia dan apa faedahnya..

Monosakarida

Sebatian ini adalah bentuk karbohidrat termudah. Mereka mengandungi satu molekul, oleh itu, semasa hidrolisis, mereka tidak dibahagikan kepada blok kecil. Apabila monosakarida digabungkan, disakarida, oligosakarida dan polisakarida terbentuk..

Mereka dibezakan oleh keadaan agregat yang padat dan rasa manis. Mereka mempunyai keupayaan untuk larut dalam air. Mereka juga boleh larut dalam alkohol (reaksi lebih lemah daripada dengan air). Monosakarida hampir tidak bertindak balas terhadap pencampuran dengan eter.

Selalunya, monosakarida semula jadi disebutkan. Sebilangannya dimakan oleh orang yang mempunyai makanan. Ini termasuk glukosa, fruktosa dan galaktosa..

Mereka terdapat dalam makanan seperti:

 • madu;
 • coklat;
 • buah-buahan;
 • beberapa jenis wain;
 • sirap, dll..

Fungsi utama karbohidrat jenis ini adalah tenaga. Tidak boleh dikatakan bahawa tubuh tidak dapat melakukan tanpanya, tetapi mereka mempunyai sifat-sifat yang penting untuk berfungsi penuh tubuh, misalnya, penyertaan dalam proses metabolik.

Tubuh mengasimilasikan monosakarida dengan cepat apa yang berlaku di saluran pencernaan. Proses asimilasi karbohidrat kompleks, tidak seperti sebatian sederhana, tidak begitu mudah. Pertama, sebatian kompleks mesti dipisahkan menjadi monosakarida, hanya selepas itu diserap.

Glukosa

Ini adalah salah satu jenis monosakarida yang biasa. Ia adalah bahan kristal putih yang terbentuk secara semula jadi - semasa fotosintesis atau semasa hidrolisis. Formula sebatian itu ialah C6H12O6. Bahan ini sangat larut dalam air, mempunyai rasa manis..

Glukosa memberi tenaga kepada sel otot dan tisu otak. Apabila tertelan, bahan tersebut diserap, memasuki aliran darah dan menyebar ke seluruh badan. Di sana, pengoksidaannya berlaku dengan pembebasan tenaga. Ini adalah sumber tenaga utama otak..

Dengan kekurangan glukosa, hipoglikemia berkembang di dalam badan, yang terutama mempengaruhi fungsi struktur otak. Namun, kandungannya yang berlebihan dalam darah juga berbahaya, kerana membawa kepada perkembangan diabetes. Juga, ketika mengambil glukosa dalam jumlah besar, berat badan mula meningkat..

Fruktosa

Ia tergolong dalam jumlah monosakarida dan sangat serupa dengan glukosa. Ia dicirikan oleh kadar asimilasi yang lebih perlahan. Ini kerana asimilasi memerlukan fruktosa ditukar menjadi glukosa terlebih dahulu.

Oleh itu, sebatian ini dianggap selamat untuk pesakit diabetes, kerana penggunaannya tidak menyebabkan perubahan mendadak dalam jumlah gula dalam darah. Walaupun begitu, berhati-hati masih diperlukan dengan diagnosis ini..

Bahan ini boleh didapati dari buah beri dan buah-buahan, dan juga dari madu. Selalunya ia digabungkan dengan glukosa. Sebatian ini juga wujud dalam warna putih. Rasanya manis, dan ciri ini lebih kuat daripada glukosa.

Sebatian lain

Sebatian monosakarida lain wujud. Mereka boleh menjadi semula jadi dan separa buatan..

Galaktosa tergolong dalam semula jadi. Ia juga terdapat dalam makanan, tetapi tidak terdapat dalam bentuk tulen. Galaktosa adalah hasil hidrolisis laktosa. Sumber utamanya ialah susu..

Monosakarida semula jadi yang lain adalah ribosa, deoxyribose dan mannose..

Terdapat juga jenis karbohidrat seperti itu, di mana teknologi perindustrian digunakan.

Bahan-bahan ini juga terdapat dalam makanan dan memasuki tubuh manusia:

Setiap sebatian ini dibezakan oleh ciri dan fungsinya..

Disakarida dan penggunaannya

Jenis sebatian karbohidrat seterusnya adalah disakarida. Mereka dianggap sebagai bahan kompleks. Sebagai hasil hidrolisis, dua molekul monosakarida terbentuk darinya..

Karbohidrat jenis ini mempunyai ciri-ciri berikut:

 • kekerasan;
 • kelarutan dalam air;
 • kelarutan yang rendah dalam alkohol pekat;
 • rasa manis;
 • warna - dari putih hingga coklat.

Sifat kimia utama disakarida adalah tindak balas hidrolisis (ikatan glikosidik pecah dan monosakarida terbentuk) dan pemeluwapan (bentuk polisakarida).

Terdapat 2 jenis sebatian tersebut:

 1. Pemulihan. Ciri mereka ialah kehadiran kumpulan hidroksil semi-asetal bebas. Oleh kerana itu, bahan tersebut mempunyai sifat pengurangan. Kumpulan karbohidrat ini merangkumi selobiose, maltosa dan laktosa..
 2. Tidak membaiki. Sebatian ini tidak mempunyai kemungkinan pengurangan, kerana mereka kekurangan kumpulan hidroksil semi-asetal. Bahan yang paling terkenal jenis ini adalah sukrosa dan trehalosa..

Sebatian ini bersifat meluas. Mereka boleh didapati dalam bentuk bebas dan sebagai sebahagian daripada sebatian lain. Disakarida adalah sumber tenaga, kerana glukosa terbentuk dari mereka semasa hidrolisis.

Laktosa sangat penting untuk kanak-kanak, kerana ia adalah komponen utama makanan bayi. Fungsi lain dari karbohidrat jenis ini adalah struktur, kerana ia adalah sebahagian daripada selulosa, yang diperlukan untuk pembentukan sel tumbuhan.

Pencirian dan ciri polisakarida

Pelbagai karbohidrat lain adalah polisakarida. Ini adalah jenis sambungan yang paling kompleks. Mereka terdiri daripada sebilangan besar monosakarida (komponen utama mereka adalah glukosa). Di saluran gastrousus, polisakarida tidak diserap - pertama kali dibelah.

Ciri-ciri bahan ini adalah seperti berikut:

 • tidak larut (atau kelarutan yang lemah) di dalam air;
 • warna kekuningan (atau tidak ada warna);
 • mereka tidak mempunyai bau;
 • hampir semuanya hambar (ada yang mempunyai rasa manis).

Sifat kimia bahan-bahan ini termasuk hidrolisis, yang dilakukan di bawah pengaruh pemangkin. Hasil tindak balas adalah penguraian sebatian menjadi unsur struktur - monosakarida.

Harta lain adalah pembentukan derivatif. Polisakarida boleh bertindak balas dengan asid.

Produk yang dibentuk semasa proses ini sangat pelbagai. Ini adalah asetat, sulfat, ester, fosfat, dll..

Video pendidikan mengenai fungsi dan klasifikasi karbohidrat:

Bahan-bahan ini penting untuk fungsi keseluruhan organisma dan sel secara individu. Mereka membekalkan tubuh dengan tenaga, mengambil bahagian dalam pembentukan sel, melindungi organ dalaman dari kerosakan dan kesan buruk. Mereka juga memainkan peranan sebagai bahan simpanan yang diperlukan oleh haiwan dan tumbuhan sekiranya mengalami kesulitan..

3.8.3. Karbohidrat (monosakarida, disakarida, polisakarida).

Karbohidrat - sebatian organik, selalunya berasal dari semula jadi, hanya terdiri daripada karbon, hidrogen dan oksigen.

Karbohidrat memainkan peranan besar dalam kehidupan semua organisma hidup..

Kelas sebatian organik ini mendapat namanya kerana karbohidrat pertama yang dikaji oleh manusia mempunyai formula umum bentuk Cx(H2O)y. Mereka. mereka secara konvensional dianggap sebatian karbon dan air. Namun, kemudian ternyata komposisi beberapa karbohidrat menyimpang dari formula ini. Contohnya, karbohidrat seperti deoxyribose mempunyai formula C5N10TENTANG4. Pada masa yang sama, terdapat sebilangan sebatian yang secara formal sesuai dengan formula Cx(H2O)y, namun, tidak berkaitan dengan karbohidrat, seperti formaldehid (CH2O) dan asid asetik (C2N4TENTANG2).

Walaupun begitu, istilah "karbohidrat" secara historis diberikan kepada golongan sebatian ini, dan oleh itu digunakan secara meluas pada zaman kita..

Pengelasan karbohidrat

Bergantung pada kemampuan karbohidrat untuk dipecah semasa hidrolisis menjadi karbohidrat lain dengan berat molekul yang lebih rendah, ia dibahagikan kepada sederhana (monosakarida) dan kompleks (disakarida, oligosakarida, polisakarida).

Seperti yang anda sangka, dari karbohidrat sederhana, iaitu monosakarida, mustahil untuk menghidrolisis untuk memperoleh karbohidrat dengan berat molekul yang lebih rendah.

Hidrolisis satu molekul disakarida menghasilkan dua molekul monosakarida, dan hidrolisis lengkap satu molekul mana-mana polisakarida menghasilkan banyak molekul monosakarida.

Sifat kimia monosakarida seperti yang ditunjukkan oleh glukosa dan fruktosa

Monosakarida yang paling biasa adalah glukosa dan fruktosa, mempunyai formula struktur berikut:

Seperti yang anda lihat, dalam molekul glukosa dan molekul fruktosa terdapat 5 kumpulan hidroksil masing-masing, yang mana ia boleh dianggap sebagai alkohol polihidrat.

Molekul glukosa mengandungi kumpulan aldehid, iaitu sebenarnya glukosa adalah alkohol polhidrat aldehid.

Dalam kes fruktosa, kumpulan keton dapat dikesan dalam molekulnya, iaitu fruktosa adalah alkohol keto polihidrat.

Sifat kimia glukosa dan fruktosa sebagai sebatian karbonil

Semua monosakarida dapat bertindak balas dengan adanya pemangkin dengan hidrogen. Dalam kes ini, kumpulan karbonil diturunkan menjadi hidroksil alkohol. Oleh itu, khususnya, pemanis buatan, heksaatomik alkohol sorbitol, diperoleh dalam industri dengan menghidrogenasi glukosa dalam industri:

Molekul glukosa mengandungi kumpulan aldehid, dan oleh itu adalah logik untuk menganggap bahawa larutan berairnya memberikan reaksi berkualiti tinggi terhadap aldehid. Sesungguhnya, apabila larutan glukosa berair dengan hidroksida tembaga (II) yang baru dihirup dipanaskan, seperti halnya aldehid lain, pemendakan endapan tembaga (I) oksida berwarna merah bata diperhatikan. Dalam kes ini, kumpulan glukosa aldehid dioksidakan menjadi karboksilik - asid glukonat terbentuk:

Glukosa juga memasuki reaksi "cermin perak" di bawah tindakan larutan oksida perak amonia di atasnya. Namun, tidak seperti reaksi sebelumnya, bukannya asid glukonat, garamnya terbentuk - amonium glukonat, kerana amonia terlarut terdapat dalam larutan:

Fruktosa dan monosakarida lain, yang merupakan alkohol keto polihidrat, tidak menimbulkan reaksi kualitatif terhadap aldehid.

Sifat kimia glukosa dan fruktosa sebagai poliol

Oleh kerana monosakarida, termasuk glukosa dan fruktosa, mempunyai beberapa kumpulan hidroksil dalam molekulnya. Kesemuanya memberikan reaksi berkualiti tinggi terhadap alkohol polihidrat. Khususnya, hidroksida tembaga (II) yang baru dicairkan dilarutkan dalam larutan monosakarida berair. Dalam kes ini, bukannya endapan biru Cu (OH)2 larutan biru gelap sebatian kompleks tembaga terbentuk.

Reaksi Fermentasi Glukosa

Penapaian alkohol

Apabila enzim tertentu bertindak terhadap glukosa, glukosa dapat diubah menjadi etanol dan karbon dioksida:

Penapaian asid laktik

Sebagai tambahan kepada jenis alkohol penapaian, terdapat juga banyak yang lain. Sebagai contoh, penapaian asid laktik, yang berlaku semasa pengambilan susu, memetik kubis dan timun:

Ciri-ciri kewujudan monosakarida dalam larutan berair

Monosakarida terdapat dalam larutan berair dalam tiga bentuk - dua siklik (alpha dan beta) dan satu bukan siklik (biasa). Jadi, sebagai contoh, dalam larutan glukosa, keseimbangan berikut wujud:

Seperti yang anda lihat, kumpulan aldehid tidak hadir dalam bentuk kitaran, kerana fakta bahawa ia mengambil bahagian dalam pembentukan kitaran. Atas dasar itu, satu kumpulan hidroksil baru terbentuk, yang disebut asetal hidroksil. Peralihan serupa antara bentuk siklik dan bukan kitaran diperhatikan untuk semua monosakarida yang lain..

Disakarida. Sifat kimia.

Gambaran umum disakarida

Disakarida disebut karbohidrat, molekulnya terdiri daripada dua residu monosakarida yang dihubungkan bersama oleh pemeluwapan dua hidroksil semi-asetal atau satu hidroksil alkohol dan satu semi-asetal. Ikatan yang terbentuk dengan cara ini antara residu monosakarida disebut glikosidik. Rumus bagi kebanyakan disakarida boleh ditulis sebagai C12H22Osebelas.

Disakarida yang paling biasa adalah gula biasa, ahli kimia yang dipanggil sukrosa. Molekul karbohidrat ini dibentuk oleh residu siklik satu molekul glukosa dan satu molekul fruktosa. Hubungan antara residu disakarida dalam kes ini direalisasikan kerana penyingkiran air dari dua hidroksil semi-asetal:

Oleh kerana ikatan antara residu monosakarida terbentuk semasa pemeluwapan dua hidroksil asetal, mustahil molekul gula dapat membuka salah satu cincin, i.e. penukaran kepada bentuk karbonil adalah mustahil. Sehubungan itu, sukrosa tidak dapat memberikan reaksi berkualiti tinggi terhadap aldehid..

Disakarida jenis ini, yang tidak memberikan tindak balas kualitatif terhadap aldehid, disebut gula yang tidak mengurangkan..

Walau bagaimanapun, terdapat disakarida yang memberikan tindak balas kualitatif kepada kumpulan aldehid. Keadaan seperti itu mungkin berlaku apabila hidroksil hememia dari kumpulan aldehid salah satu molekul monosakarida permulaan kekal dalam molekul disakarida.

Khususnya, maltosa bertindak balas dengan larutan ammonia perak oksida, serta hidroksida tembaga (II) seperti aldehid. Ini disebabkan oleh fakta bahawa dalam larutan berairnya terdapat keseimbangan berikut:

Seperti yang anda lihat, dalam larutan berair, maltosa wujud dalam dua bentuk - dengan dua kitaran dalam molekul dan satu kitaran dalam molekul dan kumpulan aldehid. Atas sebab ini, maltosa, tidak seperti sukrosa, memberikan reaksi kualitatif terhadap aldehid..

Hidrolisis disakarida

Semua disakarida dapat memasuki reaksi hidrolisis, dikatalisis oleh asid, dan juga pelbagai enzim. Semasa tindak balas tersebut, dua molekul monosakarida terbentuk dari satu molekul disakarida permulaan, yang boleh sama atau berbeza bergantung pada komposisi monosakarida permulaan.

Sebagai contoh, hidrolisis sukrosa membawa kepada pembentukan glukosa dan fruktosa dalam jumlah yang sama:

Dan dengan hidrolisis maltosa, hanya glukosa yang terbentuk:

Disakarida sebagai poliol

Disakarida, sebagai alkohol polihidrat, memberikan tindak balas kualitatif yang sesuai dengan hidroksida tembaga (II), iaitu setelah penambahan larutan berair mereka pada hidroksida tembaga (II) yang baru diendapkan, endapan biru larut air Cu (OH)2 larut untuk membentuk larutan biru gelap.

Polisakarida. Kanji dan pulpa

Polisakarida adalah karbohidrat kompleks yang molekulnya terdiri daripada sebilangan besar residu monosakarida yang dihubungkan bersama oleh ikatan glikosidik.

Terdapat satu lagi definisi polisakarida:

Karbohidrat kompleks disebut polisakarida, molekul yang membentuk sebilangan besar molekul monosakarida semasa hidrolisis lengkap.

Dalam kes umum, formula polisakarida boleh ditulis sebagai (C6H10O5)n.

Kanji - bahan yang merupakan serbuk amorf putih, tidak larut dalam air sejuk dan larut sebahagiannya dalam keadaan panas dengan pembentukan larutan koloid, yang disebut pati pati dalam kehidupan seharian.

Pati terbentuk dari karbon dioksida dan air semasa fotosintesis di bahagian hijau tanaman di bawah pengaruh cahaya matahari. Kandungan pati terbesar terdapat pada ubi kentang, gandum, beras dan biji-bijian jagung. Atas sebab ini, sumber pati ini adalah bahan mentah untuk pengeluarannya dalam industri..

Selulosa adalah zat dalam keadaan tulennya iaitu serbuk putih, tidak larut dalam air sejuk atau panas. Tidak seperti pati, selulosa tidak membentuk pes. Kertas penapis, bulu kapas, poplar fluff terdiri daripada selulosa tulen. Kanji dan selulosa adalah produk tumbuhan. Walau bagaimanapun, peranan yang mereka mainkan dalam kehidupan tumbuhan berbeza. Selulosa terutamanya merupakan bahan binaan, khususnya membran sel tumbuhan terbentuk terutamanya olehnya. Sebaliknya, pati mempunyai fungsi penyimpanan, tenaga..

Sifat kimia pati dan selulosa

Pembakaran

Semua polisakarida, termasuk kanji dan selulosa, apabila dibakar sepenuhnya dalam oksigen, membentuk karbon dioksida dan air:

Pengeluaran glukosa

Dengan hidrolisis lengkap kanji dan selulosa, monosakarida, glukosa yang sama terbentuk:

Tindak balas kualitatif terhadap kanji

Apabila yodium bertindak pada apa sahaja yang mengandungi pati, warna biru akan muncul. Apabila dipanaskan, warna biru hilang, apabila disejukkan, muncul lagi.

Semasa penyulingan kering selulosa, khususnya kayu, sebahagiannya terurai untuk membentuk produk dengan berat molekul rendah seperti metil alkohol, asid asetik, aseton, dll..

Oleh kerana terdapat kumpulan hidroksil alkohol dalam molekul kanji dan selulosa, sebatian ini dapat menimbulkan reaksi esterifikasi dengan asid organik dan anorganik:

Disakarida - formula struktur, klasifikasi dan sifat

Disakarida adalah sebatian organik yang berkaitan dengan karbohidrat. Mereka biasanya dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Yang paling penting adalah:

Nama kumpulan dapat dijelaskan secara logik. Penambahan sebelum kata "sakarida" membawa beban semantik. "Mono" - 1; "Di" - 2; "Poly" - banyak. Bahan dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut kemampuan mereka menghidrolisis. Monosakarida tidak dihidrolisiskan..

Disakarida memasuki reaksi hidrolisis, sebagai hasilnya, memberikan 2 molekul monosakarida. Polisakarida membentuk banyak molekul monosakarida semasa hidrolisis.

Disakarida - definisi, formula umum

Sumber yang berbeza mentafsirkan konsep disakarida sedikit berbeza. Intinya adalah satu. Ini adalah karbohidrat yang terdiri daripada dua residu monosakarida. Tidak sukar untuk menunjukkan formula umum sebatian: anda perlu menambah dua formula heksosa dan mengurangkan air.

Heksosa mempunyai komposisi C6N12TENTANG6. Ambil indeks, tambah 2 kali ganda, dapatkan C12N24TENTANG12. Tetap mengurangkan air, iaitu 2 atom hidrogen dan 1 atom oksigen.

Ternyata formula C12N22TENTANGsebelas. Ini adalah formula umum disakarida. Nama kedua mereka adalah oligosakarida..

Contoh disakarida

Bahan yang terdapat di alam semula jadi.

Yang paling penting dari mereka:

sukrosa (gula makanan);

maltosa (gula malt);

laktosa (gula susu);

Ciri-ciri fizikal

Bagi karbohidrat kumpulan ini, sifat fizikal yang serupa memang wujud. Ini adalah bahan pepejal dan larut dalam air. Ramai yang mempunyai rasa manis. Warna sebatian putih hingga coklat.

Sifat kimia

Semua disakarida dihidrolisiskan. Produk tindak balas terakhir adalah 2 molekul monosakarida:

Bahan mengandungi beberapa kumpulan hidrokso. Mereka boleh menunjukkan sifat ciri alkohol polihidrat:

interaksi dengan hidroksida tembaga (II) untuk memperoleh warna biru terang;

pembentukan ester dalam tindak balas dengan asid.

Disakarida yang tidak mengurangkan

Sebatian yang tidak mengurangkan asas tembaga (II) dan amonia perak oksida tidak mengandungi hidroksil semi-asetal, dikelaskan sebagai tidak mengurangkan. Disakarida tersebut termasuk sukrosa.

Disakarida pemulihan

Cellobiose, maltosa dan laktosa adalah bahan dengan hidroksil glikosidik yang diawetkan. Apabila dilarutkan dalam air, karbohidrat sedemikian memperoleh struktur aldehid. Mempunyai sekumpulan aldehid, disakarida bertindak balas dengan larutan ammonia perak oksida dan asas tembaga (II). Oligosakarida memulihkan sebatian ini, dan oleh itu disebut pengurangan.

Polisakarida - struktur, sifat dan fungsi biologi

Polisakarida adalah sebatian yang menghidrolisis untuk membentuk sebilangan besar molekul monosakarida. Oligosakarida juga boleh terbentuk. Sekiranya molekul monosakarida serupa terbentuk semasa hidrolisis, ini adalah homopolysaccharides. Sekiranya berbeza, ini adalah heteropolysaccharides.

Polimer semulajadi merangkumi:

Bahan berat molekul rendah yang digunakan untuk menghasilkan sebatian berat molekul tinggi semula jadi adalah monosakarida - heksosa. Mereka dipanggil monomer..

Polimer linear tidak larut dalam air. Polisakarida dicirikan oleh tindak balas hidrolisis.

Polisakarida melakukan fungsi penting dalam sel hidup. Kanji dan glikogen melakukan fungsi simpanan. Selulosa dan kitin - menyokong dan melindungi.

Fruktooligosakarida adalah karbohidrat dengan molekul glukosa dan fruktosa bergantian. Mereka merangsang pembentukan mikroflora bermanfaat di dalam usus..

Monosakarida - sifat dan kaedah untuk menghasilkan

Ini adalah kumpulan besar karbohidrat termudah. Monosakarida mengandungi beberapa kumpulan hidrokso, aldehid atau kumpulan keto. Bahan yang sama boleh terdapat dalam aldehid atau dalam bentuk siklik struktur. Sifat kumpulan karbohidrat ini akan ditentukan oleh kehadiran kumpulan berfungsi.

Di hadapan beberapa kumpulan hidrokso, zat menunjukkan sifat alkohol polihidrat. Ini adalah interaksi dengan asid, dengan pembentukan ester. Tindak balas dengan asas tembaga (II).

Dengan adanya kumpulan aldehid bebas, sifat aldehid ditunjukkan. Ini adalah tindak balas dengan larutan ammonia perak oksida, asas tembaga (II).

Mereka juga menunjukkan ciri-ciri sifat khas kumpulan bahan ini..

Antara monosakarida ialah ribosa. Bersama dengan deoxyribose, ia membentuk sekumpulan pentosa. Karbohidrat penting ini terlibat dalam penghantaran maklumat keturunan. Glukosa adalah karbohidrat terpenting yang dihasilkan oleh tumbuhan dari air dan karbon dioksida. Karbohidrat lain akhirnya terbentuk dari glukosa.

Kesimpulannya

Disakarida, seperti karbohidrat lain, secara meluas dinyatakan secara semula jadi. Lakukan pelbagai fungsi dalam sel, mana-mana organisma hidup. Pembentukan glukosa dan karbohidrat lain oleh tumbuhan membolehkan anda mengumpul tenaga matahari, berfungsi sebagai permulaan kitaran jirim dan tenaga. Persoalan ini menjadi inti dalam biologi, kerana sintesis bahan organik dari air dan karbon dioksida dalam cahaya yang menyumbang kepada pengumpulan oksigen di atmosfera.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes