Pemantauan sendiri untuk diabetes

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik, iaitu tidak dapat disembuhkan sama sekali, tetapi boleh dan mesti dikawal! Anda perlu mematuhi pemakanan yang betul, bersenam secara teratur atau hanya berjalan kaki, gimnastik, jika perlu, minum ubat, tetapi hanya seperti yang diarahkan oleh doktor.

Kedengarannya baik, tetapi inilah cara untuk mengetahui apakah rawatan ini membantu? Adakah semua ini cukup? Atau mungkin, sebaliknya - usaha yang berlebihan menyebabkan penurunan glukosa darah di bawah normal, tetapi tidak ada gejala.

Lagipun, seperti yang anda ketahui, diabetes berbahaya kerana komplikasi yang luar biasa.

Untuk mengetahui sama ada anda betul-betul mengawal diabetes anda, anda harus menggunakan kaedah yang sangat mudah - memantau sendiri gula darah. Ia dilakukan dengan menggunakan alat glukometer dan membolehkan anda mengetahui tahap gula darah pada tahap tertentu. Tetapi bila dan bagaimana mengukurnya?

Ramai pesakit diabetes percaya bahawa pengukuran darah berlebihan, dan anda perlu menggunakan meter hanya ketika anda pergi ke doktor, dia akan bertanya: "Adakah anda mengukur gula darah? Gula apa yang ada pada perut kosong hari ini? Pada waktu lain?". Dan selebihnya masa anda boleh melakukannya - tidak ada mulut kering, anda tidak sering pergi ke tandas, jadi "gula itu normal".

Ingat, ketika anda didiagnosis menghidap diabetes, bagaimana ini terjadi? Adakah anda menyedari simptom dan datang untuk menderma darah untuk gula sendiri? Atau ia berlaku secara kebetulan?

Atau setelah menjalani pemeriksaan menyeluruh dan ujian khas "gula tersembunyi" - ujian dengan muatan 75 g glukosa? (lihat sini).

Tetapi adakah anda merasa tidak sedap dengan gula darah puasa, misalnya, 7.8-8.5 mmol / l? Dan ini sudah cukup gula yang merosakkan saluran darah, saraf, mata dan buah pinggang, mengganggu seluruh badan.

Fikirkan apa yang penting bagi anda? Kesihatan, kesejahteraan dan kehidupan penuh anda?

Sekiranya anda benar-benar ingin belajar bagaimana menguruskan diabetes anda sendiri, untuk mencegah perkembangan komplikasi, penting untuk mula memantau gula darah secara berkala! Dan tidak sama sekali untuk melihat sekali lagi sosok yang baik dan berfikir "bermaksud anda tidak perlu mengukur lebih banyak / minum pil" atau melihat yang buruk dan kecewa, menyerah. Tidak!

Pengawalan gula yang cekap dapat memberitahu anda banyak mengenai tubuh anda - bagaimana makanan ini atau makanan yang anda ambil mempengaruhi tahap glukosa darah; aktiviti fizikal - sama ada membersihkan apartmen atau bekerja di kebun, atau bermain sukan di gim; beritahu bagaimana ubat anda berfungsi, mungkin - ada baiknya mengubahnya atau mengubah rejimen / dos.

Mari lihat siapa, kapan, berapa kerap, dan mengapa gula darah harus diukur..

Sebilangan besar penghidap diabetes jenis 2 mengukur glukosa darah mereka hanya pada waktu pagi sebelum sarapan - semasa perut kosong.

Itu hanya keadaan "perut kosong" yang hanya berlaku dalam jangka masa kecil - 6-8 jam ketika anda tidur. Dan apa yang berlaku dalam baki 16-18 jam?

Sekiranya anda masih mengukur gula darah anda sebelum tidur dan keesokan harinya semasa perut kosong, anda boleh menilai sama ada tahap glukosa darah berubah semalaman, jika demikian, bagaimana. Contohnya, anda mengambil metformin dan / atau insulin semalaman. Sekiranya gula darah puasa sedikit lebih tinggi daripada pada waktu malam, maka ubat ini atau dosnya tidak mencukupi. Sekiranya, sebaliknya, tahap glukosa darah rendah atau terlalu tinggi, maka ini mungkin menunjukkan dos insulin lebih besar daripada yang diperlukan.

Anda juga boleh melakukan pengukuran sebelum makan lain - sebelum makan tengah hari dan sebelum makan malam. Ini sangat penting jika anda baru-baru ini diberi ubat baru untuk menurunkan gula darah anda atau jika anda menerima rawatan insulin (basal dan bolus). Oleh itu, anda dapat menilai bagaimana tahap glukosa dalam darah berubah pada siang hari, bagaimana aktiviti fizikal atau ketiadaannya terjejas, makanan ringan pada waktu siang dan sebagainya..

Adalah sangat penting untuk menilai bagaimana pankreas anda berfungsi sebagai tindak balas terhadap makanan. Sangat mudah untuk melakukan ini - gunakan meter sebelum dan 2 jam selepas makan. Sekiranya hasil "selepas" jauh lebih tinggi daripada hasil "sebelumnya" - lebih daripada 3 mmol / l, maka perlu dibincangkan dengan doktor anda. Mungkin bermanfaat untuk membetulkan diet atau mengubah terapi ubat..

Bila lagi perlu untuk mengukur tahap glukosa dalam darah:

 • apabila anda merasa tidak enak, anda merasakan gejala glukosa darah tinggi atau rendah;
 • apabila anda jatuh sakit, misalnya - anda mempunyai suhu badan yang tinggi;
 • sebelum memandu kereta;
 • sebelum, semasa dan selepas bersenam. Ini amat penting apabila anda baru mula menceburkan diri dalam sukan baru untuk anda;
 • sebelum tidur, terutamanya selepas minum alkohol (lebih baik selepas 2-3 jam atau lebih baru).

Sudah tentu, anda berpendapat bahawa melakukan begitu banyak kajian tidak begitu menyenangkan. Pertama, menyakitkan, dan kedua, agak mahal. Ya, dan memerlukan masa.

Tetapi anda tidak perlu melakukan 7-10 ukuran setiap hari. Sekiranya anda mengikuti diet atau menerima tablet, maka anda boleh melakukan pengukuran beberapa kali seminggu, tetapi pada waktu yang berlainan dalam sehari. Sekiranya diet, ubat-ubatan telah berubah, maka pada mulanya perlu diukur lebih kerap untuk menilai keberkesanan dan kepentingan perubahan.

Sekiranya anda mendapat rawatan dengan bolus dan basal insulin (lihat bahagian yang sesuai), maka perlu untuk menilai tahap glukosa darah sebelum setiap makan dan sebelum tidur.

Apakah tujuan mengawal glukosa darah?

Mereka masing-masing dan bergantung pada usia, kehadiran dan keparahan komplikasi diabetes.

Rata-rata, tahap glisemik sasaran adalah seperti berikut:

 • semasa perut kosong 3.9 - 7.0 mmol / l;
 • 2 jam selepas makan dan pada waktu tidur, hingga 9 - 10 mmol / l.

Kekerapan kawalan glukosa semasa kehamilan adalah berbeza. Oleh kerana peningkatan kadar glukosa dalam darah memberi kesan buruk kepada perkembangan janin, pertumbuhannya, semasa kehamilan itu sendiri, sangat penting untuk memastikannya terkawal dengan ketat! Perlu dilakukan pengukuran sebelum makan, sejam setelahnya dan sebelum tidur, serta dengan kesihatan yang buruk, gejala hipoglikemia. Tahap kadar glukosa darah semasa kehamilan juga berbeza (maklumat lebih lanjut..).

Menggunakan buku harian pemantauan kendiri

Buku harian seperti itu boleh menjadi buku nota yang direka khas untuk ini, atau buku nota atau buku nota yang sesuai untuk anda. Dalam buku harian, perhatikan waktu pengukuran (anda boleh menunjukkan nombor tertentu, tetapi lebih mudah untuk membuat catatan "sebelum makan", "selepas makan", "sebelum tidur", "setelah berjalan-jalan." Di sekitar anda boleh menandakan pengambilan ubat ini atau ubat itu, berapa banyak unit insulin yang anda jika anda mengambilnya, jenis makanan apa yang anda makan, jika memerlukan terlalu banyak waktu, maka perhatikan makanan yang boleh mempengaruhi glukosa darah, misalnya, anda makan coklat, minum 2 gelas anggur.

Ia juga berguna untuk mencatat angka tekanan darah, berat badan, aktiviti fizikal.

Buku harian seperti itu akan menjadi pembantu yang sangat diperlukan untuk anda dan doktor anda! Akan mudah menilai kualiti rawatan dengannya, dan jika perlu, sesuaikan terapi.

Sudah tentu, perlu dibincangkan apa sebenarnya yang anda perlukan dalam buku harian itu dengan doktor anda.

Ingat bahawa banyak bergantung kepada anda! Doktor akan memberitahu anda mengenai penyakit ini, menetapkan ubat untuk anda, tetapi kemudian anda sudah membuat keputusan untuk mengawal sama ada anda harus mengikuti diet, mengambil ubat yang ditetapkan, dan yang paling penting, kapan dan berapa kali untuk mengukur tahap glukosa dalam darah.

Anda tidak boleh menganggap ini sebagai tugas berat, kesedihan tanggungjawab yang tiba-tiba jatuh di bahu anda. Lihatlah secara berbeza - anda boleh meningkatkan kesihatan anda, anda yang boleh mempengaruhi masa depan anda, anda adalah bos anda sendiri.

Senang melihat glukosa darah yang baik dan mengetahui bahawa anda mengawal diabetes anda!

Apa yang boleh menjadi buku harian diabetes, untuk apa itu, dan apa yang harus terkandung di dalamnya

Diari pesakit diabetes. Kawalan diri.

Salam untuk semua yang melihat laman web saya. Jadi, hari ini kita akan membincangkan tentang apa itu buku harian diabetes dan mengapa ia mesti disimpan. Ramai orang berpendapat bahawa pesakit diabetes mesti melupakan makna kehidupan penuh. Saya akan meyakinkan anda: ini tidak begitu. Diabetes bukanlah hukuman; anda boleh hidup dengannya.

Sekiranya anda mempunyai diagnosis ini, ini tidak bermakna anda tidak akan dapat menghadiri institusi pendidikan, mendapatkan pekerjaan, memulakan keluarga, anak-anak, pergi bersukan, berkeliling dunia, dll. Mengawal diabetes tidak akan menyebabkan ketidakselesaan dalam hidup anda. Bagaimana menguruskan diabetes? Jawapannya mudah. Simpan buku harian pemantauan diri diabetes.

Bagaimana menyimpan buku harian diabetes dan apa sebenarnya?

Buku harian diperlukan untuk memantau diabetes. Sekiranya diabetes anda diberi pampasan, anda tidak perlu mendesak untuk menyimpan buku harian ini. Tetapi pada peringkat awal penyakit ini atau dengan dekompensasi, buku harian pemantauan diri harus menjadi teman anda.

Ini akan membolehkan anda memahami di mana anda melakukan kesalahan secara tidak sengaja, di mana anda perlu membetulkan dos insulin, dll. Ini juga akan membantu penyedia penjagaan kesihatan anda menilai pampasan untuk diabetes anda dan, jika perlu, membantu anda menyesuaikan insulin atau dos pemakanan anda..

Pesakit kencing manis mesti mematuhi rutin harian, yang mengandungi perkara berikut:

 • Tidur sihat sepenuhnya (6-8 jam). Ia mengembalikan kekuatan, menenangkan, berehat, memanjangkan umur.
 • Latihan tekanan. Manusia diatur oleh alam sedemikian rupa sehingga dia benar-benar dan sepenuhnya ditujukan untuk gaya hidup aktif. Anda tidak boleh berbaring berhari-hari di sofa atau duduk di komputer, dll. Bersenam akan meningkatkan kesejahteraan anda, menjadikannya lebih tahan, menyelamatkan anda dari berat badan berlebihan, dan membantu pesakit diabetes menjaga gula mereka tetap normal..
 • Makanan dan ubat-ubatan penting

Tanpa makanan, badan akan mati. Dan melangkau ubat-ubatan yang ditetapkan anda akan membawa kesan yang sangat negatif. Mengukur gula darah beberapa kali sehari. Adalah dipercayai bahawa gula harus diukur beberapa kali seminggu. INI ADALAH KESALAHAN BESAR! Gula mesti diukur sekurang-kurangnya 4-5 kali sehari.

Sering kali saya mendengar ungkapan serupa "jika anda mengukur gula berkali-kali, maka tidak akan ada darah yang tersisa." Saya bersegera untuk meyakinkan anda: darah diperbaharui dan dipulihkan. Dari fakta bahawa anda akan kehilangan 4-5 tetes darah setiap hari, tidak ada yang buruk akan menimpa anda.

Penentuan gula dalam air kencing. Ini akan memberi anda maklumat tambahan mengenai keadaan badan. Juga perlu berkunjung ke ahli endokrinologi secara berkala dan mendapatkan nasihatnya dan menderma darah untuk menentukan hemoglobin glikasi (tahap gula rata-rata selama 3 bulan).

Untuk memantau diabetes kita, kita memerlukan:

 1. Glukometer / jalur ujian untuk menentukan gula darah. Saya menggunakan jalur Betachek dan meter Accu-Chek Performa Nano.
 2. Jalur ujian untuk menentukan gula dan keton dalam air kencing. Selalunya saya menggunakan jalur Ketogluk dan Penta Phan.
 3. Diari pemantauan diri diabetes. Dari mana untuk mendapatkannya? Ahli endokrinologi anda mesti memberi anda buku harian pemantauan diri. Tetapi anda boleh membuatnya sendiri dalam buku nota / notepad, dan juga menyimpan buku harian kawalan diri secara dalam talian atau mencetak jadual siap di bawah dalam kuantiti yang diperlukan.

Sejujurnya, saya tidak begitu gemar menyimpan buku harian kawalan diri, tetapi jika saya memilih, saya lebih suka buku harian kertas. Ia lebih dipercayai, kerana peranti elektronik anda mungkin tidak berfungsi (bateri menjadi lemah), akses Internet mungkin terganggu, dll. dan sebagainya.

Saya perhatikan perkara berikut: kanak-kanak lebih cenderung untuk membuat buku harian untuk diri mereka sendiri, kerana ini memberi kebebasan kepada pekerjaan mereka. Kanak-kanak perempuan suka mengisinya dengan pen berwarna-warni, kanak-kanak lelaki suka menghiasnya dengan pelekat. Oleh itu, cubalah melukis buku harian pesakit kencing manis dengan anak anda, dia akan lebih senang mengisinya pada masa akan datang.

Orang dewasa pada umumnya tidak begitu gemar mengisi buku harian, tetapi jika benar, mereka menghentikan pilihan mereka di pelbagai aplikasi mudah alih, hamparan dalam talian. Perkara utama adalah menambah jadual:

 • Semua yang anda makan;
 • Nilai gula darah yang betul;
 • Isipadu cecair yang diminum dan dikeluarkan;
 • Jumlah aktiviti fizikal yang dilakukan setiap hari;
 • Dos Insulin yang Tepat.

Jenis Diari

Glukometer adalah sesuatu yang tanpa mustahil untuk mengatur buku harian pemantauan

Penting: semasa menggunakan buku harian versi elektronik, selalu ada kemungkinan kehilangan data berharga, ini dapat terjadi kerana kehilangan peranti, akaun, atau disebabkan oleh kesalahan perisian..

Tidak sukar bagi pesakit diabetes untuk menyimpan buku harian pemantauan diri pesakit diabetes. Tidak ada yang baru dan tidak dapat difahami oleh seseorang dengan diagnosis yang serupa. Buku harian boleh terdiri daripada beberapa jenis.

Jadual. Pilihan untuk penampilan buku harian dan kaedah mengekalkan:

Paparan buku harianSisi positifkeburukan
Buku nota atau buku nota yang dilengkapkan sendiriSeseorang secara bebas membuat grid untuk memasukkan maklumat sesuai dengan kehendaknya sendiriPerlu membuat grid baru setiap minggu atau setiap bulan
Bahan cetak yang sudah siap terdapat di kedai bukuPenerbitan seperti itu mengandungi grafik siap untuk memasukkan maklumat. Juga sering menambah cadangan mengenai pemakanan dan gaya hidup, jadual aktiviti fizikal yang disyorkan, iklan ubat-ubatan dan ubat pencegahanSebilangan maklumat dengan produk promosi mungkin tidak diperlukan oleh pesakit atau mungkin mengganggu.
Templat buku harian boleh dimuat turun dari sumber diabetes dalam talian.Ia boleh disesuaikan dengan keperluan anda sendiri. Mudah dicetakLembaran berasingan harus dijahit atau dijepit, kerana pesakit mungkin memerlukan maklumat mengenai turun naik indikator dalam jangka waktu tertentu
Buku harian pemantauan diabetes boleh disimpan dalam talian di laman web dan portal penyakitDi portal seperti itu, anda boleh berkenalan dan berkomunikasi dengan pesakit lain dan mengumpulkan sejumlah besar maklumat berguna. Banyak orang menggunakan platform dalam talian seperti itu untuk bertukar pengalaman dalam memerangi penyakit dan sebagai cara untuk menerima sokongan moral.Sumber dalam talian memerlukan akses Internet berkualiti tinggi yang berterusan, kerana pesakit perlu membuat jumlah data yang mencukupi setiap hari. Sekiranya tidak ada sambungan atau alat, anda perlu memperbaiki maklumat dengan cara lama - tulis dengan kertas dan pen
Aplikasi telefon bimbit mudah alihMereka membantu mencatat hasil pemeriksaan diri kapan saja, di mana sahaja. Beberapa program dapat menganalisis petunjuk dan memberi nasihat mengenai dos insulin yang disyorkan dan mengenai jumlah aktiviti fizikal. Anda boleh memuat naik maklumat dan menghantarnya kepada doktor yang hadirKaedah penetapan ini juga sangat bergantung pada kualiti sambungan Internet. Sekiranya peranti habis, maka pesakit harus memutuskan cara memperbaiki dan menyimpan data

Semasa menggunakan buku harian secara elektronik, selalu ada risiko kehilangan data untuk beberapa sebab:

 • ralat program dan kehilangan data;
 • kehilangan, kerosakan atau kecurian peranti itu sendiri;
 • sekatan, kehilangan akaun.

Semasa menggunakan kaedah moden untuk mencatat hasil turun naik gula - Sumber internet, aplikasi mudah alih, pesakit selalu tergoda untuk bergantung pada petua rawatan dari program atau pengguna lain, lebih daripada sekadar berbicara dengan doktor.

Penting: tidak ada program atau penasihat dalam talian yang dapat menafsirkan hasil pengukuran harian dengan cara yang berkelayakan, hanya seorang doktor yang dapat memahami dan menjawab persoalannya apakah semuanya berjalan dengan betul, atau sudah waktunya untuk mengubah strategi rawatan.

Perlu diingat bahawa maklumat yang mengandungi buku harian untuk pesakit diabetes ditujukan terutamanya untuk doktor, dan kedua untuk pesakit itu sendiri.

Petunjuk subjektif

Beban yang diterima oleh atlet mungkin terlalu tinggi. Dan badan tidak selalu dapat mengatasinya. Sensasi yang tercatat dalam buku harian akan membantu pelatih memberikan beban yang tepat dan menyisihkan masa untuk pemulihan. Perkara yang sama diperlukan untuk doktor yang hadir sekiranya terlalu banyak bekerja. Dan berdasarkan petunjuk dan sensasi, doktor akan dapat menetapkan masa rehat dengan betul dan membantu atlet mendapatkan kekuatan lebih cepat.

Atlet itu sendiri mendisiplinkan buku harian dan mengajar untuk mendengar badannya dan beban yang diberikan. Analisis keadaan badan yang betul dapat mengelakkan keletihan. Bagaimanapun, dengan menghilangkan sedikit tanda-tanda keletihan, anda meningkatkan tahap prestasi dan meningkatkan prestasi atletik. Di samping itu, dengan keengganan berterusan untuk berlatih, atlet dapat menilai sama ada terdapat penjelasan untuk mood ini dari sudut kesihatan atau adakah ini berlaku pada tahap psikologi.

Cara memantau keadaan badan anda semasa latihan

Teknologi moden telah lama memfasilitasi proses ini - anda tidak perlu lagi meletakkan jari pada nadi, melihat tangan kedua dan mengira. Terdapat pelbagai pilihan di pasaran: apa yang disebut "pelacak kecergasan", "pelacak aktiviti" dan monitor jantung - peranti yang menunjukkan kadar denyutan jantung anda sekarang (dan banyak lagi, bergantung pada pengeluarnya, tetapi terdapat banyak pengeluar: Nike, FitBit, Basis, Garmin, Apple, Misfit, Jawbone, Polar, BodyMedia, dll.). Ia boleh menjadi gelang, jam tangan, klip pada pakaian atau di telinga. Peranti ini juga berbeza dari segi fungsi: ada yang hanya bertujuan untuk latihan, ada yang melakukan pengukuran sepanjang hari. Pilih apa yang anda suka, memenuhi syarat dan mampu. Sebilangan besar dari mereka memiliki aplikasi telefon pintar untuk Android dan iPhone, ketika data dihantar melalui Bluetooth dari perangkat ke telefon pintar..

Gelang, klip dan jam tangan kecergasan

Berpakaian di pergelangan tangan, baca nadi, ukur suhu kulit, hitung langkah dan tidur. Fungsi, "kabel" ke dalam peranti sedemikian, terserah kepada pengeluarnya (Misfit, Nike, FitBit, Basis, Garmin, Apple, Jawbone). Sebagai peraturan, semua mempunyai pedometer (pedometer), monitor denyut jantung dan penghitung kalori. Harganya bermula 3 000 rubel.

Terdapat alat pelacak kecergasan yang dilekatkan pada pakaian dalam bentuk topi, atau ke telinga dalam bentuk klip. Harganya bermula 4 000 rubel.

Buku harian latihan mengapa ia diperlukan

Buku harian latihan - catatan atlet yang membolehkan anda mengesan kemajuan dalam beban (dalam powerlifting), jisim otot (dalam bina badan), pembentukan badan (bagi mereka yang berusaha untuk parameter model kecergasan) atau penyesuaian badan dengan beban (kelajuan, daya tahan dan kualiti lain). Buku harian ini membolehkan anda menganalisis dan menyusun rancangan latihan yang lebih berkesan, dengan mengambil kira fisiologi dan persediaan anda.

Buku harian latihan - sejenis rancangan untuk kawalan diri dan ujian diri. Hasil yang serius tanpanya akan sukar dicapai, kerana anda hanya lupa data yang anda perlukan untuk menganalisis keberkesanan latihan. Analisis ini akan membantu anda melihat ke arah mana anda bergerak..

Kecergasan di rumah dan di pejabat, atau Cara menjaga kesihatan >>

Ingat! Dan yang lebih spesifik rancangannya, semakin cepat ia akan membawa kepada pencapaian matlamat. Buku harian latihan menyusun rancangan ini.

Badan dengan cepat menyesuaikan diri dengan beban, dan untuk mencapai hasil, beban harus ditingkatkan. Dan anda tidak boleh bergantung pada ingatan anda sendiri dalam hal ini, kerana minggu kedua semuanya akan terlintas di kepala anda.

Tubuh terus beradaptasi (untuk mengembangkan kekuatan, kepantasan, daya tahan, jumlah otot) hanya selagi keadaan diperketat.

Buku harian itu harus mengandungi maklumat berikut: tarikh latihan, waktu mula dan akhir, bilangan minggu (dihitung dari sesi latihan pertama), berat badan dan tenaga (iaitu jika anda mempunyai kekuatan untuk melatih), jumlah badan, penilaian latihan anda sendiri dan dan lain-lain.

Penting! Selepas latihan kekuatan 10 minggu, anda memerlukan rehat seminggu untuk pulih sepenuhnya.. Bagaimana bentuknya? Kami meningkatkan kecergasan fizikal dan menguatkan badan! >>

Bagaimana bentuknya? Kami meningkatkan kecergasan fizikal dan menguatkan badan! >>

Diari Motivasi ↑

Dalam buku harian itu, kemajuan terkecil pun dapat dilihat, dan ini cukup tepat. Menyimpan buku harian membantu melihat kapan tiba masanya untuk beralih ke kitaran latihan baru, dan ini mendorong peningkatan secara beransur-ansur dalam latihan hasil sebelumnya anda.

Cara menyimpan catatan harian senaman

Tidak ada standard khas dalam rakaman, ia agak subjektif. Untuk kelas di dewan, entri buku harian kelihatan seperti ini:

A ialah (X / Y) × z; (X / Y) × z; (X / Y) × z.

A - jenis latihan dan jenis simulator;

X - berat simulator atau peralatan sukan (barbell, dumbbells, weight);

Y ialah bilangan pengulangan;

z - bilangan set,

Sebagai contoh, kita membaca catatan akhbar bangku yang berbohong: "50/10; 75/8; 100/5; 100/4; 100/3 ".

Ini bermaksud melakukan latihan yang terdiri daripada dua pendekatan pemanasan pertama: 50 kg untuk 10 repetisi (50/10) dan 75 kg untuk 8 repetisi (75/8), kemudian 3 pendekatan kerja diikuti, yang terdiri daripada 5, 4- pengulangan x dan 3 dengan berat rod tetap dalam 100 kg.

Contoh menyimpan buku harian dalam gambar:

Penting! Buku harian peribadi harus bersama anda dalam latihan untuk membuat catatan tepat pada masanya, jangan bergantung pada ingatan. Lebih-lebih lagi, apabila anda menyimpan buku harian, anda memperjuangkan kemajuan, dan latihan anda menjadi lebih berkesan, kerana

anda boleh membandingkan latihan semasa dengan yang sebelumnya.

Lakukan kawalan diri

Pengendalian diri seseorang atlet merangkumi pemantauan berkala terhadap keadaan kesihatan dirinya, dan juga perkembangan fizikalnya.

Kawalan diri semasa melakukan latihan fizikal tidak menggantikan kawalan perubatan, ia hanya berfungsi sebagai tambahan kepadanya. Berkat kawalan diri, seorang atlet menilai keberkesanan bermain sukan, mematuhi rejimen latihan, peraturan kebersihan diri, pengerasan, dll..

Mengawal diri mereka yang terlibat dalam latihan fizikal membantu dalam menganalisis kesan latihan fizikal pada seluruh badan, yang membolehkan anda melakukan dan merancang sesi latihan dengan betul.

Pemantauan sendiri terhadap keadaan fizikal merangkumi pemerhatian sederhana yang tersedia secara umum, dengan mengambil kira petunjuk subjektif (mood, tidur, nafsu makan, berpeluh, keinginan untuk bersenam), serta data kajian objektif (berat badan, degupan jantung - degupan jantung, BH - kadar pernafasan, dinamometri berdiri dan tangan).

Kawalan kendiri semasa melakukan latihan fizikal membolehkan pelatih mengenal pasti tanda-tanda berlebihan dan menyesuaikan proses latihan. Pemantauan kendiri melibatkan mencatat buku harian. Buku harian dilengkapi dengan ciri beban latihan (kilogram, kilometer, jangka masa).

Petunjuk penting dan cara memperbaikinya

Diari pemantauan diri diabetes mesti mengandungi petunjuk berikut:

 • Makanan (sarapan, makan malam atau makan tengah hari)
 • Bilangan unit roti di setiap penerimaan;
 • Dos insulin yang diberikan atau pemberian ubat penurun gula (setiap penggunaan);
 • Tahap gula glukometer (sekurang-kurangnya 3 kali sehari);
 • Data mengenai kesihatan umum;
 • Tekanan darah (1 kali sehari);
 • Berat badan (1 kali sehari sebelum sarapan).

Pesakit hipertensi dapat mengukur tekanan mereka lebih kerap jika perlu, dengan menyisihkan ruangan yang terpisah dalam jadual..

Konsep perubatan merangkumi petunjuk seperti "kait untuk dua gula biasa," ketika tahap glukosa seimbang sebelum dua tiga makanan utama (sarapan + makan tengah hari atau makan tengah hari + makan malam). Sekiranya "timbal" adalah normal, maka insulin bertindak pendek diberikan dalam jumlah yang diperlukan pada waktu tertentu dalam sehari untuk memecah unit roti. Penjejakan petunjuk ini dengan teliti membolehkan anda mengira dos individu untuk makanan tertentu.

Juga, dengan bantuan buku harian pemantauan diri, mudah untuk mengesan semua turun naik kadar glukosa yang berlaku dalam darah - untuk jangka masa pendek atau panjang. Perubahan dari 1.5 hingga mol / liter dianggap normal..

Buku harian kawalan diri dapat dibuat oleh pengguna PC yang yakin dan orang awam yang sederhana. Ia boleh dikembangkan di komputer atau notebook boleh dilukis..

Dalam jadual untuk indikator harus ada "header" dengan lajur berikut:

 • Hari dalam seminggu dan tarikh kalendar;
 • Tahap gula dengan glukometer tiga kali sehari;
 • Dos insulin atau tablet (mengikut waktu kemasukan - pada waktu pagi, dengan kipas. Semasa makan tengah hari);
 • Jumlah unit roti untuk semua makanan, juga wajar diambil kira makanan ringan;
 • Catatan mengenai kesejahteraan, tahap aseton dalam air kencing (jika mungkin atau mengikut ujian bulanan), tekanan darah dan kelainan lain.

Apa ubat yang boleh diperolehi oleh pesakit diabetes? Apa yang termasuk dalam konsep "pakej sosial perubatan" dan mengapa sebilangan rakyat menolaknya?

Resipi untuk pencuci mulut yang sihat. Kek untuk pesakit kencing manis. Baca lebih lanjut dalam artikel ini..

Jadual contoh

tarikhInsulin / pilUnit RotiGula darahCatatan
PagiHariPetangSarapan pagiMakan malamMakan malamSarapan pagiMakan malamMakan malamUntuk malam ini
SebelumSelepasSebelumSelepasSebelumSelepas
Isnin
Sel
Rabu
Th
Jum
Sabtu
matahari

Berat badan: Tekanan darah: Kesejahteraan umum: Tarikh:

Satu giliran buku nota harus dihitung dengan segera selama seminggu, jadi akan lebih mudah untuk mengesan semua perubahan dalam bentuk visual.

Analisis Diari Latihan

Dengan menggunakan buku harian, anda dapat meningkatkan program latihan anda, bergantung pada apa yang berfungsi dan yang tidak. Terutama semasa anda berada di "dataran tinggi", iaitu lama dalam keadaan kurang maju.

Perkara pertama yang anda lakukan adalah mengambil buku harian anda dan melihat apa yang berkesan untuk anda dan apa yang tidak. Cari penyebab stagnasi atau alasan untuk "breakout".

Bagaimana memilih masa terbaik untuk latihan? Kebaikan dan keburukan kelas pagi dan petang >>

Ternyata keberkesanan program latihan sebelumnya lebih baik kerana satu nuansa.

Dan buku harian itu membantu anda melihat kesilapan anda..

Oleh itu, buku harian akan membantu merancang program peribadi yang paling sesuai dan berkesan..

Simpan buku harian latihan. Kejayaan dalam sukan!

 • Cara melegakan tekanan: latihan sukan melawan mood buruk dan kemurungan
 • Latihan kardio: apa yang anda perlukan, di mana untuk memulakan dan bagaimana menjalankannya
 • Kecergasan untuk pemula - apa yang perlu anda ketahui dan bagaimana memilih program latihan?

Mengapa anda perlu menggunakan buku harian

Kawalan diri akan membolehkan seseorang mencegah perkembangan komplikasi

Penting: maklumat terpenting yang harus diisi oleh buku harian pesakit diabetes jenis 2 adalah turun naik tahap gula pada siang hari, jadi anda tidak dapat melakukannya tanpa glukometer peribadi.. Sangat penting bagi seseorang yang mengambil insulin untuk mencatat jumlah ubat yang diambil dan hasil yang dicapai, iaitu tahap gula dan kesejahteraan seseorang

Oleh itu, pesakit itu sendiri dan doktor yang hadir akan mendapat maklumat yang tepat mengenai berapa banyak insulin, bagaimana ia mempengaruhi gula darah.

Sangat penting bagi seseorang yang mengambil insulin untuk mencatat jumlah ubat yang diambil dan hasil yang dicapai, iaitu tahap gula dan kesejahteraan seseorang. Oleh itu, pesakit itu sendiri dan doktor yang hadir akan mendapat maklumat yang tepat mengenai berapa banyak insulin, bagaimana ia mempengaruhi gula darah.

Buku harian akan membantu mengatur latihan sukan

Apabila pesakit melakukan apa-apa jenis aktiviti fizikal - latihan kekuatan atau aerobik, berlari atau meregang, juga perlu memasukkan dalam buku harian pesakit diabetes.

Telah diketahui bahawa prasyarat utama untuk berlakunya diabetes mellitus jenis 2 adalah ketahanan terhadap insulin. Ini adalah keadaan di mana tisu, pengguna utama glukosa, berhenti bertindak balas terhadap insulin, yang membantu glukosa memasuki sel sasaran..

Jadi gula darah tetap tidak dituntut. Apa-apa aktiviti fizikal menyebabkan tisu otot, adiposa dan hati mengambil gula dari darah, sehingga dapat menyelesaikan masalah utama - kelebihannya dalam badan.

Memperbaiki sebarang aktiviti fizikal akan membantu membuat kesimpulan mengenai pengaruhnya terhadap keadaan pesakit dan menyesuaikan jadual latihan untuk manfaat maksimum..

Petua: mengisi buku harian akan membantu mengenal pasti bukan sahaja kesan perubatan, tetapi juga peristiwa lain dalam kehidupan yang boleh mempengaruhi kesejahteraan pesakit diabetes.

Aplikasi mudah alih dan internet untuk pesakit kencing manis

Sekiranya mengisi buku harian dengan pena tidak sesuai dengan keinginan anda, alternatifnya adalah menggunakan salah satu daripada banyak aplikasi khusus telefon pintar yang direka khusus untuk pesakit diabetes. Kaedah ini akan mempermudah proses melakukan kawalan diri dan tidak memerlukan banyak masa seperti dalam kes lain.

Aplikasi mudah alih boleh didapati di mana-mana platform. Sebilangan besar dari mereka akan membolehkan anda memilih pilihan yang paling sesuai untuk pesakit kencing manis, kerana masing-masing mempunyai ciri, reka bentuk dan fungsi tersendiri..

Di antara buku harian elektronik di platform Android, perkara berikut dapat dibezakan:

 • Gula Norma;
 • "Dalam Diabetes";
 • "Pampasan";
 • "Studio Diabetes";
 • "Glukosa Diabetes. Sebuah diari";
 • "DiaTracker";
 • "DiaMeter";
 • Diabetes Sosial.

Aplikasi iPhone:

Terdapat pilihan buku harian bukan pada telefon pintar, tetapi pada PC atau komputer riba. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan penyunting teks dengan kemampuan untuk membuat jadual (misalnya, Word, Excel) atau memuat turun aplikasi khas.

Mengawal dan mengawal diri dalam diabetes

Makna pengendalian diri bukan dalam penetapan formal petunjuk tertentu, seperti yang difikirkan dan dilakukan oleh beberapa orang, tetapi dalam kemampuan untuk menilai dan melakukan pembetulan rawatan yang betul (pemakanan, dos insulin atau tablet, aktiviti fizikal) tidak lebih buruk daripada doktor.

Kawalan diri glisemik

Pemantauan diri glisemia dapat dilakukan dengan dua cara:

 1. Nilaikan bacaan jalur ujian khas secara visual.
 2. Menggunakan meter glukosa darah mudah alih.

Kekerapan menentukan glukosa darah

Pada diabetes mellitus jenis 1, perlu mengukur tahap glukosa dalam darah setiap hari sebelum setiap suntikan insulin atau sebelum makan (dengan terapi insulin basal-bolus, kejadian ini bertepatan) dan pada waktu malam, iaitu sekurang-kurangnya 4 kali sehari. Di samping itu, doktor boleh mengesyorkan menentukan glisemia pada waktu malam. Hanya dengan kawalan seperti ini, diabetes boleh dibincangkan.

Pengendalian yang lebih kerap akan diperlukan sekiranya berlaku ketidakstabilan glisemik, dalam situasi yang tidak biasa: dengan penyakit bersamaan, kemerosotan kesejahteraan yang tidak bermotivasi, perubahan dalam irama kehidupan yang biasa, misalnya, mendaki, sukan, aktiviti fizikal tambahan, kehamilan, tekanan.

Pada diabetes mellitus jenis 2, perlu untuk mengukur tahap glukosa darah sekerap diabetes jenis 1 jika orang itu dirawat dengan insulin, dan agak jarang jika pesakit mengambil tablet penurun gula, tetapi sekurang-kurangnya dua kali sehari: pada waktu perut kosong dan selepas 2 jam selepas makan.

Memantau sendiri tahap aseton kencing

Adalah perlu untuk mengawal tahap aseton (badan keton) dalam air kencing:

 1. Dengan kadar glukosa yang tinggi dalam darah (beberapa nilai berturut-turut melebihi 14 mmol / l) atau dalam air kencing (lebih daripada 3%).
 2. Semasa sakit, terutamanya dengan demam.
 3. Dengan loya, muntah, sakit perut.
 4. Dengan kemerosotan kesihatan, penurunan berat badan, selera makan yang tidak bermotivasi.
 5. Semasa mengandung.

Pemantauan sendiri terhadap tahap aseton membolehkan anda mengenal pasti dekompensasi diabetes pada waktunya dan mencegah perkembangan komplikasi yang luar biasa seperti koma ketoasidotik.

Pemantauan diri tekanan darah

Pengendalian tekanan darah (BP) diperlukan untuk orang yang sudah mempunyai masalah dengan tekanan. Dalam kes sedemikian, pemantauan harus dilakukan secara berkala (setiap hari, 2 kali sehari). Di samping itu, pemantauan berkala diperlukan (sekurang-kurangnya 1 kali sebulan) dengan diabetes selama lebih dari 5 tahun.

Pada diabetes, tekanan darah tidak boleh melebihi 130/80 mm Hg. Seni. tidak disesuaikan dengan usia.

Kekurangan petunjuk tekanan darah normal membawa kepada perkembangan pesat dan perkembangan komplikasi diabetes yang teruk, peningkatan risiko infark miokard dan strok sebanyak 2-3 kali.

Kawalan berat badan

Pada masa ini, petunjuk di seluruh dunia seperti BMI (indeks jisim badan) digunakan. Ia dikira sebagai nisbah berat badan (dalam kilogram) terhadap pertumbuhan (dalam (m) 2). BMI normal kurang dari 25. Tanda tidak langsung berat badan normal adalah nilai lilitan pinggang. Penegasan bahawa seiring bertambahnya usia seseorang menjadi "lebih berat" dan ini normal adalah salah. Sebab fenomena ini adalah penurunan aktiviti fizikal dengan latar belakang pemakanan yang biasa, sering tidak betul.

Kuasa mengawal diri

Memandangkan pemakanan yang betul adalah bahagian penting dalam penjagaan diabetes, anda seharusnya dapat mengira XE (unit roti) dan melakukannya setiap hari. Seseorang yang menjalani terapi insulin perlu mengetahui keperluan hariannya untuk XE, dan juga dapat mengira pengambilan kalori harian (ini terutama berlaku jika anda berlebihan berat badan) dan mengawal pengambilan makanan kalori.

Kawalan diri

Sebagai tambahan kepada petunjuk makmal, perlu memantau kesejahteraan keseluruhan. Munculnya gejala (tanda) dalam beberapa hari, seperti kelemahan umum, peningkatan keletihan, penurunan kemampuan untuk bekerja dan selera makan, boleh menjadi tanda dekompensasi diabetes dan perkembangan ketoasidosis.

Permulaan kelemahan secara tiba-tiba, berpeluh, berdebar-debar, pening atau sakit kepala, mengantuk atau, sebaliknya, perasaan cemas mungkin merupakan tanda hipoglikemia.

Kawalan diri juga melibatkan pemeriksaan kaki dan tempat suntikan secara berkala (dengan terapi insulin).

Kawalan kesihatan diri tidak menggantikan kawalan glisemia diri, tetapi melengkapkannya!

Kawalan di institusi perubatan

Beberapa petunjuk yang menunjukkan keadaan kesihatan tidak dapat ditentukan di rumah. Untuk melakukan ini, hubungi institusi perubatan. Khususnya, perlu mengawal parameter berikut:

 1. Petunjuk pampasan jangka panjang untuk metabolisme karbohidrat (secara teratur, tidak kira berapa lama penyakit):
  • hemoglobin glycated (glycosylated) (HbA1c) (1 kali dalam 3 bulan, iaitu 4 kali setahun) atau fruktosamin (1 kali sebulan).
 2. Petunjuk keadaan metabolisme lemak (ditentukan oleh analisis biokimia darah):
  • kolesterol (sekurang-kurangnya 1 kali setahun, dengan peningkatan nilai - lebih kerap; untuk memantau keberkesanan diet dan rawatan). Pemantauan penunjuk ini secara berkala sangat diperlukan bagi orang yang berumur 40 tahun atau dengan berat badan berlebihan;
  • trigliserida;
  • betalipoprotein.
 3. Petunjuk yang mencirikan keadaan buah pinggang:
  • mikroalbuminuria (menurut analisis air kencing; dengan pengalaman penyakit lebih dari 5 tahun) dan proteinuria - kehadiran protein dalam air kencing (sekurang-kurangnya 1 kali setahun);
  • urea, kreatinin (oleh darah dari urat) (sekurang-kurangnya 1 kali setahun, semasa kehamilan, penyakit akut, kecederaan, dalam tempoh selepas operasi - mengikut budi bicara doktor).
 4. Petunjuk yang mencirikan keadaan jantung:
  • elektrokardiogram (ECG) (1 kali setahun atau lebih kerap, seperti yang diarahkan oleh doktor).
 5. Keadaan organ penglihatan:
  • pemeriksaan oculist, termasuk pengukuran tekanan intraokular, pemeriksaan fundus dengan murid yang melebar (jika semuanya normal pada fundus - sekurang-kurangnya 1 kali setahun). Dengan retinopati bukan proliferatif - 1 kali dalam 6 bulan, dengan retinopati proliferatif dan proliferatif - 1 kali dalam 3-4 bulan.
 6. Keadaan Kaki:
  • melawat pakar podologi - pakar dalam jejak (sekurang-kurangnya 1 kali setahun, lebih kerap jika perlu).

Diari Kawalan Diri

Semua hasil pemantauan diri (petunjuk glisemik harian, dos dan jenis insulin atau tablet yang diberikan, pembetulannya, jumlah XE yang anda makan untuk sarapan, makan tengah hari dan makan malam, serta makanan ringan, petunjuk kesejahteraan umum, aktiviti fizikal) harus dimasukkan dalam buku harian khas - “ buku harian pemantauan diri ", yang menjadi asas rawatan diri dan tajuk perbincangan dengan doktor.

Pemantauan diri glukosa penting untuk diabetes jenis 2

Tinjauan mengenai orang yang menderita diabetes dilakukan mengikut skema yang disyorkan. Seseorang dengan diabetes jenis 2 perlu dipantau secara berkala untuk petunjuk berikut:

Glukosa darah dapat diukur di klinik, unit pesakit dalam atau di rumah..
Julat glukosa darah yang disyorkan (tahap glukosa sasaran) harus ditetapkan untuk anda secara INDIVIDU. Doktor anda akan membantu anda dalam hal ini..

Pemantauan diri glukosa darah adalah alat yang berharga dalam merawat diabetes anda. Menentukan glukosa darah anda akan menunjukkan kepada anda bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap rejimen makan, jadual ubat-ubatan, senaman, dan tekanan..

Pemantauan sendiri akan membantu anda mengenali kapan glukosa darah anda naik atau turun, sehingga anda berisiko. Seseorang yang didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 dapat menentukan tahap glukosa dari jari mereka sendiri. Untuk melakukan ini, anda memerlukan meter glukosa darah elektronik dan jalur ujian.

Kaedah untuk menentukan glukosa darah menggunakan glukometer:

 • Adalah mudah dan tidak menyakitkan untuk menusuk permukaan jari dengan menggunakan pen automatik untuk menusuk (misalnya pen Pen Plus) dengan jarum lancet ultra-nipis yang boleh ditukar ganti.
 • Picit setetes darah.
 • Dengan lembut, tanpa mengoleskan, letakkan titisan yang dihasilkan pada jalur ujian.
 • Selepas 30-60 saat (lihat arahan pengeluar jalur), sapu darah berlebihan dengan serbet.
 • Nilaikan hasilnya pada skala perbandingan atau menggunakan paparan meter.

Kekerapan pengukuran glukosa darah jari:

 • dengan pampasan diabetes 2 kali sehari (semasa perut kosong dan 2 jam selepas makan) 1 kali dalam 1-2 minggu + ukuran kesejahteraan tambahan;
 • jika anda mengambil pil penurun gula dan mengikuti diet tertentu yang digabungkan dengan aktiviti fizikal, perlu mengawal glukosa darah lebih kerap, biasanya 2 jam selepas makan untuk mengetahui apakah anda mempunyai kawalan yang baik terhadap diabetes anda;
 • jika anda menjalani terapi insulin, maka anda perlu mengawal glukosa darah lebih kerap sebelum makan untuk mengira dos insulin yang diperlukan;
 • sekiranya tiada pampasan, kekerapan pengukuran ditentukan oleh doktor;
 • dengan perubahan dalam diet, keadaan iklim, aktiviti fizikal, semasa kehamilan, ketika memilih dos insulin, pemantauan diri harus dilakukan hingga 8 kali sehari:

Hemoglobin glikosilasi

Peningkatan tahap hemoglobin glikosilasi (di atas 6.5%) menunjukkan hiperglikemia berpanjangan (peningkatan glukosa darah melebihi nilai normal). Menentukan tahap hemoglobin glikosilasi dilakukan tanpa mengambil kira pengambilan makanan (boleh dilakukan semasa perut kosong atau selepas makan).

Kekerapan pengukuran hemoglobin glikosilasi:

 • Tahap Glukosa Air kencing

Kini diterima umum bahawa ujian glukosa air kencing tidak cukup berkesan untuk mengawal diabetes setiap hari..

Untuk mengetahui sama ada anda perlu menentukan glukosa dalam air kencing dengan jalur ujian, anda perlu mengetahui ambang ginjal anda, iaitu tahap glukosa dalam darah di mana glukosa muncul dalam air kencing.

Kaedah untuk menentukan glukosa air kencing menggunakan jalur penunjuk:

 • Dapatkan air kencing pagi rata-rata (pertama dan terakhir turun di tandas).
 • Elemen penunjuk jalur ujian untuk menentukan glukosa dalam air kencing harus direndam sepenuhnya dalam air kencing tidak lebih dari 1 saat.
 • Selepas pengekstrakan, keluarkan air kencing yang berlebihan dari elemen penunjuk.
 • Selepas 2 minit dari rendaman jalur, tentukan kandungan glukosa dalam air kencing menggunakan skala warna yang ditunjukkan di sisi tiub dengan jalur.

Kekerapan penentuan glukosa dalam air kencing:

 • Tahap keton kencing

Dengan kekurangan karbohidrat dan / atau insulin, tubuh tidak mendapat tenaga dari glukosa dan mesti menggunakan simpanan lemak sebagai ganti bahan bakar. Tubuh keton, produk pembusukan lemak badan memasuki aliran darah, dan dari sana ke dalam air kencing, di mana ia dapat dikesan dengan jalur ujian khas atau tablet ujian.

Hari ini, ujian air kencing untuk badan keton digunakan terutamanya pada orang yang menghidap diabetes jenis 1, jarang 2 jenis (selepas reaksi tekanan). Sekiranya anda mempunyai tahap glukosa darah 14-15 mmol / L, urinalisis harus dilakukan untuk kehadiran badan keton. jika anda adalah meter SmartScan atau One Touch Basic Plus, meter itu sendiri akan mengingatkan anda bahawa anda perlu melakukan analisis yang serupa apabila perlu.

Kaedah untuk menentukan glukosa air kencing menggunakan jalur penunjuk:

 • Dapatkan air kencing pagi rata-rata (pertama dan terakhir turun di tandas).
 • Rendam sepenuhnya elemen penunjuk jalur dalam air kencing tidak lebih dari 1 saat.
 • Tanggalkan jalur ujian dari air kencing, buang lebihan cecair pada elemen penunjuk.
 • Selepas 2 minit dari saat jalur dicelupkan, tentukan kandungan badan keton (dalam bentuk asid asetoasetik) menggunakan skala warna.

Kekerapan pengukuran hemoglobin glikosilasi:

Kepekatan albumin (protein) dalam air kencing

Peningkatan tahap hemoglobin glikosilasi menunjukkan hiperglikemia berpanjangan (peningkatan kadar glukosa darah melebihi nilai normal).

Kekerapan pengukuran hemoglobin glikosilasi:

Profil lipid darah

Peningkatan tahap hemoglobin glikosilasi menunjukkan hiperglikemia berpanjangan (peningkatan kadar glukosa darah melebihi nilai normal).

Kekerapan pengukuran hemoglobin glikosilasi:
menentukan

Kepekatan urea dan kreatinin darah (petunjuk fungsi buah pinggang)

Peningkatan tahap hemoglobin glikosilasi menunjukkan hiperglikemia berpanjangan (peningkatan kadar glukosa darah melebihi nilai normal).

Kekerapan pengukuran hemoglobin glikosilasi:
Tentukan

Tekanan darah tinggi di lengan

Kekerapan pengukuran tekanan darah:

Rozova K.A., calon sains perubatan, pengamal am, ahli farmakologi

Pemantauan sendiri untuk diabetes jenis 1 dan jenis 2

Bagi saya, diagnosis diabetes jenis 2 bukanlah satu kejutan. Ibu saya menghidap diabetes jenis 2, jadi saya tahu banyak mengenai penyakit ini dan memahami apa yang perlu saya lakukan. Apakah pemantauan diri diabetes untuk saya? Ini adalah rawatan diri, yang memberi saya kesihatan dan keyakinan yang baik pada masa depan. Apakah kawalan kendiri saya? Ini adalah pemantauan harian kadar gula dengan menggunakan glukometer, pengawalan berat badan, tekanan darah, menilai kesan pemakanan dan aktiviti fizikal pada petunjuk glukosa darah, menguruskan situasi baru semasa penyakit.

Sekarang saya mengawal tahap glukosa seperti berikut: pada hari Isnin - sebelum sarapan pagi, pada hari Selasa - sebelum makan tengah hari, pada hari Rabu - sebelum makan malam, pada hari Khamis saya mengambil empat ukuran (sebelum sarapan, makan tengah hari, makan malam dan sebelum tidur), hari Khamis adalah hari profil saya; pada hari Jumaat - selepas sarapan, pada hari Sabtu - selepas makan tengah hari, pada hari Ahad - selepas makan malam. Saya merakam dan membuat nota, jika saya makan sesuatu yang tidak standard, rejimen hari berubah (contohnya, saya terlepas makan, mengalami tekanan atau merasa tidak enak). Saya kerap menyemak rekod. Ini memberi saya pemahaman tentang apa yang mempengaruhi tahap gula dan bagaimana. Bagaimana saya menganalisis - ini adalah catatan yang berasingan.

Berat adalah parameter yang sangat penting yang membantu menjalankan pemantauan sendiri diabetes jenis 1 dan jenis 2. Menghilangkan pound tambahan dapat membantu mengimbangi diabetes jenis 2 tanpa ubat penurun gula dan insulin. Untuk mengawal perubahan berat badan, anda memerlukan skala lantai, dan untuk mengurangkan berat badan - pemahaman tentang apa dan bagaimana anda makan, dan kehendak. Lebih-lebih lagi, anda masih boleh melakukan tanpa berat, tetapi tanpa kehendak dan pemahaman - tidak mungkin.

Perkara pertama yang perlu difahami adalah bahawa tidak ada pil diet ajaib. Perkara kedua yang perlu anda sedar: cara yang boleh dipercayai untuk memerangi obesiti - makan makanan berkalori tinggi dan bergerak lebih banyak. Taktik dan strategi yang munasabah untuk mengawal berat badan anda perlu berkoordinasi dengan doktor anda, kerana cadangan khusus bergantung pada berat badan anda sekarang, dan kesihatan umum, dan gaya hidup anda. Bagi saya, makan lebih sedikit adalah untuk mengawasi kualiti makanan (apa yang kita makan) dan saiz hidangan (jumlah apa yang kita makan). Dan peraturan ketiga: anda mesti menilai berat badan anda dengan betul.

Kepercayaan yang meluas bahawa selama bertahun-tahun anda boleh mendapatkan sedikit lemak dan bahawa ini adalah normal dan semula jadi adalah prasangka. Dan pada usia 25, dan pada 40, dan pada 70, seseorang mesti mempunyai berat badan yang sama, sesuai dengan susunan dan pertumbuhan tubuhnya. Mereka bertambah gemuk seiring bertambahnya usia disebabkan oleh kebiasaan makan, seperti pada masa muda, sementara metabolisme menjadi perlahan dan gaya hidup menjadi kurang aktif dan bergerak.

Dan jika kita bercakap mengenai kesesuaian antara berat badan dan ketinggian badan, maka saya fokus pada indeks jisim badan (BMI):

Oleh itu, jika berat badan anda 80 kg dan tinggi badan anda ialah 1,72 m, maka BMI anda seharusnya lebih kurang 27.0.

Prinsip kawalan diri diabetes

Matlamat utama latihan diabetes adalah untuk mengajar pesakit bagaimana menguruskan rawatan penyakitnya. Tugasnya adalah: menciptakan motivasi untuk menguasai pesakit dengan kaedah pengurusan diabetes, memberi tahu pesakit tentang penyakit dan cara-cara untuk mencegah komplikasinya, belajar kaedah pengendalian diri.

Bentuk latihan utama: individu (perbincangan dengan pesakit) dan kumpulan (pendidikan pesakit di sekolah khas untuk pesakit diabetes di hospital atau pesakit luar). Yang terakhir ini paling berkesan untuk mencapai matlamat. Latihan dijalankan mengikut program berstruktur khas, dibezakan bergantung pada jenis diabetes, usia pesakit (contohnya, sekolah untuk kanak-kanak, diabetes jenis 1 dan ibu bapa mereka), jenis rawatan yang digunakan (terapi diet, ubat hipoglikemik oral atau terapi insulin untuk diabetes jenis 2) dan komplikasi.

Ini adalah catatan pesakit diabetes yang telah menjalani latihan, sensasi subjektif, glisemia, glukosuria, petunjuk lain, serta diet dan senaman untuk membuat keputusan bebas untuk mencegah komplikasi diabetes akut dan kronik. Kawalan diri merangkumi:

1. Pemantauan dan penilaian gula darah sebelum makan dan sebelum setiap suntikan insulin setiap hari semasa terapi insulin intensif. SC yang paling berkesan dijalankan menggunakan glukometer - sistem ujian mudah alih yang direka untuk analisis glisemia yang cepat.

2. Pengiraan dos insulin dengan jumlah makanan yang diambil XE, perbelanjaan tenaga harian dan glisemia.

3. Mengawal berat badan (berat 2-4 kali sebulan).

4. Apabila tahap glukosa melebihi 13 mmol / l, ujian air kencing untuk aseton.

5. Menyimpan buku harian pesakit diabetes.

6. Pemeriksaan kaki dan penjagaan kaki.

Melaksanakan langkah-langkah ini di UK akhirnya memungkinkan untuk meningkatkan kesihatan pesakit, meningkatkan kualiti hidup mereka dan membatasi kos rawatan. Harus diingat bahawa pada masa ini, pendidikan pesakit harus menjadi dasar untuk rawatan mereka yang kompeten.

Sehingga kini, terapi insulin kekal sebagai satu-satunya rawatan berkesan untuk diabetes jenis 1..

Pengelasan persediaan insulin

1. Dengan jangka masa tindakan:

a) bertindak pantas, bertindak pendek (ICD): actrapid, humulin biasa, dan lain-lain, permulaan tindakan mereka berlaku selepas 30-40 minit dengan pentadbiran subkutan, puncak tindakan - selepas 1.5-3 jam, tempoh tindakan adalah 4-6 jam bergantung kepada dos;

b) insulin tindakan jangka sederhana: monotard, protafan, humulin (L, NPH), permulaan tindakan berlaku selepas 1-2 jam, puncak tindakan - selepas 4-10 jam, tempoh tindakan - 12-18 jam;

c) Insulin yang bertindak panjang (IDD): ultratard, humulin U, permulaan tindakan berlaku selepas 4-6 jam, puncak tindakan - selepas 10-18 jam, tempoh tindakan - 20-26 jam;

d) gabungan insulin (campuran insulin jangka pendek dan sederhana dalam pelbagai bahagian): campuran NM, humulin M, farmakokinetik ubat ini ditentukan oleh nisbah komponen penyusunnya.

Untuk kemudahan pentadbiran insulin, penyuntik yang boleh digunakan semula - jarum pena (NovoPen - 1, 2, 3, OptiPen) kini digunakan. Dengan bantuan jarum suntik pena, pesakit boleh menyuntik dirinya dalam apa jua keadaan (di negara ini, dalam perjalanan perniagaan, di pesta, dll.) Tanpa persiapan khas. Faktor yang sangat penting adalah kesakitan yang tidak disuntik kerana penajaman jarum yang tajam.

Terapi insulin dijalankan dengan tujuan penggantian, mengimbangi 2 jenis rembesan insulin: insulinemia basal dan stimulasi (makanan, bolus). Yang pertama adalah kepekatan insulin dalam darah yang memberikan homeostasis glukosa dalam selang waktu antara waktu makan dan semasa tidur. Kadar rembesan basal adalah 0.5-1 unit. sejam (12-24 unit sehari). Rembesan jenis kedua (insulin makanan) berlaku sebagai tindak balas terhadap penyerapan glukosa makanan yang diperlukan untuk penggunaannya. Jumlah insulin ini kira-kira sepadan dengan jumlah karbohidrat yang diambil (1-2 unit setiap 1 XE). Adalah dipercayai bahawa 1 unit. insulin menurunkan gula darah kira-kira 2.0 mmol / l, Insulin makanan menyumbang sekitar 50-70% pengeluaran insulin harian, dan 30-50% basal. Di samping itu, perlu diingat bahawa rembesan insulin tidak hanya bergantung kepada makanan, tetapi juga turun naik diurnal. Oleh itu, keperluan untuk insulin meningkat dengan mendadak pada waktu pagi (fenomena subuh pagi), dan kemudian menurun pada waktu siang.

Dos insulin permulaan harian dapat dikira seperti berikut:

pada tahun pertama penyakit, keperluan untuk insulin adalah 0.3-0.5 unit / kg berat badan (kadang-kadang keperluan mungkin lebih sedikit kerana baki rembesan insulin basal yang tersisa);

dengan jangka masa diabetes lebih dari 1 tahun dan pampasan yang baik, 0.6-0.7 unit / kg;

pada remaja semasa akil baligh - 1-1.2 unit / kg;

sekiranya terdapat dekompensasi diabetes, ketoasidosis, dosnya adalah 0,8-1,2 unit / kg.

Dalam kes ini, keperluan asas disediakan oleh dua suntikan ISD (1/2 dos insulin basal pada waktu pagi dan 1/2 - sebelum tidur) atau satu suntikan IDD (keseluruhan dos pada waktu pagi atau malam). Dos insulin ini biasanya 12-24 unit. Sehari. Rembesan makanan (bolus) digantikan dengan suntikan ICD sebelum setiap makanan utama (biasanya sebelum sarapan, makan tengah hari dan makan malam selama 30-40 minit). Pengiraan dos dibuat berdasarkan jumlah karbohidrat (XE), yang seharusnya diambil semasa makan yang akan datang (lihat di atas), serta tahap glisemia sebelum makan ini (ditentukan oleh pesakit sendiri menggunakan glukometer).

Contoh pengiraan dos: pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 seberat 65 kg dan keperluan harian untuk karbohidrat 22 XE. Purata jumlah dos insulin adalah 46 unit. (0.7 unit / kg x 65 kg). Dos ICD bergantung pada kuantiti dan kualiti XE: pada 8 jam (pada 8 XE) kami memperkenalkan 12 unit. actrapid, pada 13 jam (7 XE) - 8 unit. actrapid dan pada 17 jam (7 XE) - 10 unit. lakonan. Dosis ICD sehari adalah 30 unit, dan dos ISD - 16 unit. (46 unit - 30 unit). Pada jam 8, kami memperkenalkan 8-10 unit. monotard NM dan pada 22 h - 6-8 unit. monotard NM. Selepas itu, dos ISD dan ICD dapat ditingkatkan atau dikurangkan (biasanya pada masa yang sama tidak lebih dari 1-2 unit dalam setiap suntikan), bergantung pada penggunaan tenaga, jumlah XE dan tahap glisemia.

Keberkesanan terapi insulin intensif dinilai dengan hasil pemantauan diri.

Kaedah pemantauan sendiri untuk diabetes

Untuk mengimbangi manifestasi patologi diabetes secara berkesan dan menstabilkan kadar gula darah, pesakit mesti sentiasa memantau kesihatannya. Konsep "kawalan diri" merangkumi sekumpulan kemahiran yang mesti dikuasai oleh pesakit, misalnya, menentukan tahap glukosa dalam darah dan air kencing, mengesan badan keton, mengukur tekanan darah, dll. Di samping itu, doktor mesti menjelaskan kepada pesakit bagaimana Anda boleh mengira kandungan kalori dari pelbagai makanan, bagaimana membuat diet harian yang seimbang. Juga penting untuk mengetahui gejala utama komplikasi diabetes yang paling biasa dan cara mencegah komplikasi serius..

Kita tidak boleh melupakan kawalan perubatan terhadap perkembangan diabetes. Beberapa kajian hanya dapat dilakukan di makmal moden: misalnya, menentukan tahap hemoglobin glikasi, ujian darah biokimia, ujian tekanan untuk toleransi glukosa, dan lain-lain. Di samping itu, untuk mengelakkan komplikasi, pesakit harus kerap mengunjungi ahli endokrinologi, pakar oftalmologi, ahli saraf dan ahli terapi.

Penentuan glukosa dalam darah dilakukan setiap hari untuk mengesahkan kebenaran dos insulin yang ditetapkan oleh doktor dan untuk menentukan tahap keberkesanan rawatan. Ujian tambahan disyorkan untuk melakukan latihan fizikal, tekanan dan makan paksa yang tidak dirancang..

Jumlah ujian yang dilakukan pada siang hari bergantung pada ciri-ciri penyakit yang mendasari, kehadiran penyakit bersamaan, dan juga parameter individu tubuh pesakit. Sebagai contoh, semasa pemilihan dos insulin dan dengan terapi insulin intensif, disarankan untuk melakukan ujian yang sesuai beberapa kali sehari, dengan diabetes pada wanita hamil, analisis dilakukan 3 kali sehari. Sekiranya tidak ada gejala negatif, anda boleh mengehadkan diri untuk melakukan ujian sekali sehari atau 3-4 kali seminggu.

Pada diabetes jenis II, kekerapan pemantauan diri yang disyorkan bergantung pada ubat yang ditetapkan oleh doktor. Sekiranya glisemia untuk jangka masa yang panjang tetap pada tahap yang sama, ujian darah setiap hari tidak relevan (tertakluk kepada rejimen harian yang betul, cadangan diet ahli endokrinologi, dll.). Ujian yang lebih kerap diperlukan apabila menukar produk ubat utama, semasa tekanan yang teruk, munculnya gejala yang membimbangkan atau tanda-tanda penyakit bersamaan. Sebagai tambahan, doktor boleh menetapkan ujian tambahan sekiranya hiperglikemia malam dikesan (gejala ini menunjukkan fungsi hati yang tidak normal).

Sekiranya keputusan pilihan kajian terakhir adalah positif, pesakit diresepkan ubat khas yang membantu mengurangkan aktiviti hati pada waktu malam.

Pengendalian diri pada diabetes disebut penentuan gula darah (atau air kencing) pada pesakit dengan gula. Istilah ini kadang-kadang digunakan dalam pengertian yang lebih luas, sebagai kemampuan untuk menilai keadaan seseorang, untuk melakukan langkah-langkah terapi dengan betul, misalnya, mengikuti diet atau mengubah dos ubat hipoglikemik..

Oleh kerana tujuan utama dalam rawatan diabetes adalah untuk menjaga kadar gula dalam darah secara berterusan, keperluan untuk definisi yang kerap timbul. Di atas dinyatakan bahawa pesakit tidak boleh bergantung pada sensasi subjektif mereka sendiri.

Pengendalian gula darah secara tradisional: hanya pada perut kosong dan, sebagai peraturan, tidak lebih dari sekali sebulan, tidak dapat dianggap mencukupi. Nasib baik, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak kaedah penentuan gula darah atau air kencing yang berkualiti tinggi (jalur ujian dan glukometer) telah dibuat. Semakin banyak pesakit diabetes di seluruh dunia, termasuk di negara kita, melakukan pemantauan diri terhadap gula darah secara berterusan. Dalam proses pengendalian diri, pemahaman yang betul mengenai penyakit seseorang datang, dan kemahiran pengurusan diabetes dikembangkan.

Malangnya, ketersediaan kaedah kawalan diri di negara kita jauh dari mencukupi. Penggunaan jalur ujian yang berterusan memerlukan kos kewangan dari pesakit. Sukar untuk menasihati apa-apa kecuali satu: cubalah mengagihkan dana yang anda miliki secara wajar! Lebih baik membeli jalur ujian untuk kawalan diri daripada membelanjakan wang untuk kaedah meragukan diabetes "menyembuhkan" atau tidak begitu diperlukan, tetapi produk "diabetes" yang mahal.

Oleh itu, pesakit secara bebas dapat menentukan gula darah atau gula dalam air kencing. Gula urin ditentukan oleh jalur ujian tanpa bantuan instrumen, membandingkan pewarnaan dengan jalur basah dengan urin dengan skala warna yang terdapat pada bungkusan. Semakin kuat pewarnaan, semakin tinggi kandungan gula dalam air kencing..

Rajah 4. Jalur ujian gula darah visual.

Terdapat dua jenis kaedah untuk menentukan gula darah: jalur ujian yang disebut "visual" yang berfungsi dengan cara yang sama seperti jalur air kencing (perbandingan warna dengan skala warna), dan juga alat padat - glukometer, yang memberikan hasil pengukuran kadar gula sebagai angka pada paparan skrin. Meter juga berfungsi menggunakan jalur ujian, dengan setiap peranti hanya mempunyai "jalur" tersendiri. Oleh itu, semasa membeli peranti, anda mesti terlebih dahulu menjaga kemungkinan memperoleh jalur ujian yang sesuai dengannya.

Sebilangan pesakit melakukan kesalahan membawa meter glukosa darah dari luar negara atau meminta rakan untuk melakukannya. Akibatnya, mereka dapat memperoleh alat yang tidak dapat mereka dapatkan. Pada masa yang sama, pasaran domestik kini mempunyai pilihan peranti berkualiti tinggi dan boleh dipercayai yang sangat besar (lihat Gambar. 5). Semasa memilih kaedah kawalan diri, setiap orang yang menghidap diabetes harus memutuskan apa yang paling sesuai untuknya..

Gambar 5. Glukometer - kaedah untuk memantau diri gula darah

Jalur ujian untuk menentukan gula air kencing lebih murah dan senang digunakan. Tetapi, jika kita mengingat tujuan yang harus dicapai oleh diabetes berkaitan dengan gula darah, maka akan difahami mengapa pemantauan diri dalam air kencing kurang berharga..

Memang, kerana perlu untuk mendapatkan kadar gula darah yang normal, dan gula dalam air kencing hanya muncul ketika kadar darahnya lebih dari 10 mmol / l, pesakit tidak dapat tenang, walaupun hasil pengukuran gula dalam air kencing selalu negatif. Bagaimanapun, gula darah dalam kes ini boleh berada dalam had yang tidak diingini: 8-10 mmol / l.

Kelemahan lain dari pemantauan diri terhadap gula air kencing adalah ketidakupayaan untuk menentukan hipoglikemia. Hasil gula air kencing yang negatif mungkin sesuai dengan kadar gula darah yang normal atau tinggi atau rendah..

Dan, akhirnya, situasi penyimpangan tahap ambang ginjal dari norma rata-rata dapat menimbulkan masalah tambahan. Sebagai contoh, ia boleh menjadi 12 mmol / l dan kemudian makna pengawasan diri gula dalam air kencing hilang sepenuhnya. By the way, menentukan ambang ginjal individu tidak begitu mudah. Untuk ini, perbandingan berulang dari penentuan pasangan gula dalam darah dan air kencing digunakan.

Dalam kes ini, gula air kencing harus diukur dalam "bahagian segar", iaitu. dikumpulkan dalam masa setengah jam selepas pengosongan pundi kencing yang lengkap. Gula darah harus ditentukan pada masa yang sama. Walaupun terdapat banyak pasangan seperti itu - gula darah / gula air kencing - tidak selalu mungkin untuk menentukan tahap gula gula dengan tepat.

Menyimpulkan perkara di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa pemantauan sendiri kandungan gula dalam air kencing tidak cukup informatif untuk menilai kompensasi diabetes sepenuhnya, tetapi jika pemantauan diri terhadap kadar gula darah tidak tersedia, masih lebih baik daripada tidak ada!

Pemantauan sendiri terhadap kadar gula darah memerlukan pesakit lebih banyak, ia memerlukan manipulasi yang lebih kompleks (anda perlu menusuk jari untuk mendapatkan darah, meletakkan alat dengan mudah, dan lain-lain), tetapi kandungan maklumatnya lengkap. Glukometer dan jalur ujian untuknya lebih mahal daripada jalur ujian visual, walaupun, menurut beberapa laporan, yang terakhir tidak lebih rendah ketepatannya dengan yang pertama. Pada akhirnya, pilihan kaedah kawalan diri tetap ada pada pesakit, dengan mempertimbangkan kemampuan kewangan, keyakinan terhadap penentuan warna jalur ujian visual yang betul jika dibandingkan dengan skala, dll..

Pada masa ini, pilihan kaedah kawalan diri sangat besar; peranti baru sentiasa muncul, model lama sedang diperbaiki.

Contoh 1: Penentuan gula darah dua minggu sekali - sebulan dan hanya pada waktu perut kosong (mengikut sampel yang diambil di klinik). Sekalipun indikator berada dalam had yang memuaskan, pemantauan diri seperti itu tidak dapat disebut sebagai mencukupi: definisi terlalu jarang, dan maklumat mengenai kadar gula darah pada siang hari hilang!

Contoh 2: Pengendalian yang kerap, beberapa kali sehari, termasuk selepas makan. Lebih-lebih lagi, hasilnya dalam jangka masa yang lama tidak memuaskan - melebihi 9 mmol / l. Pengendalian diri seperti itu, walaupun frekuensi tinggi, juga tidak dapat disebut produktif..

Makna pemantauan diri bukan hanya untuk memeriksa kadar gula darah secara berkala, tetapi juga untuk menilai hasilnya dengan betul, untuk merancang tindakan tertentu jika tujuan penunjuk gula tidak tercapai.

Kami telah menyebutkan perlunya setiap pesakit diabetes memiliki pengetahuan luas dalam bidang penyakit mereka. Seorang pesakit yang cekap selalu dapat menganalisis sebab-sebab kemerosotan petunjuk gula: mungkin ini didahului oleh kesalahan serius dalam pemakanan dan, sebagai akibatnya, kenaikan berat badan? Mungkin ada selsema, demam?

Walau bagaimanapun, bukan sahaja pengetahuan penting, tetapi juga kemahiran. Mampu membuat keputusan yang tepat dalam situasi apa pun dan mulai bertindak dengan betul sudah bukan hanya merupakan pengetahuan yang tinggi mengenai diabetes, tetapi juga kemampuan untuk menguruskan penyakit anda, di samping mencapai hasil yang baik. Kembali ke pemakanan yang betul, menurunkan berat badan, dan meningkatkan kawalan diri bermaksud benar-benar mengawal diabetes. Dalam sejumlah kes, keputusan yang tepat adalah dengan segera berjumpa doktor dan meninggalkan usaha bebas untuk mengatasi situasi tersebut.

Setelah membincangkan tujuan utamanya, kita sekarang dapat merumuskan tugas kawalan kendiri individu:

1. Penilaian kesan pemakanan dan aktiviti fizikal pada gula darah.
2. Memeriksa status pampasan diabetes.
3. Pengurusan situasi baru semasa penyakit.
4. Ubah, jika perlu, dos insulin (untuk pesakit yang menjalani terapi insulin).
5. Pengenalpastian hipoglikemia dengan kemungkinan perubahan dalam rawatan ubat untuk pencegahannya.

Berapa kerap dan pada masa apa gula darah (air kencing) harus ditentukan? Adakah saya perlu mencatat hasilnya? Program pemantauan diri selalu bersifat individu dan mesti mengambil kira kemungkinan dan gaya hidup setiap pesakit. Walau bagaimanapun, sejumlah cadangan umum dapat diberikan kepada semua pesakit..

Hasil pemantauan kendiri selalu lebih baik untuk direkodkan (dengan tarikh dan masa, serta nota mengikut budi bicara anda). Walaupun anda menggunakan glukometer dengan memori, lebih mudah untuk analisis anda sendiri, dan untuk perbincangan dengan doktor, gunakan nota yang lebih terperinci.

Mod kawalan kendiri harus menghampiri skema berikut:

 • penentuan kandungan gula dalam air kencing setelah makan 1-7 kali seminggu, jika hasilnya selalu negatif (tidak ada gula dalam air kencing).
 • jika gula darah ditentukan, kekerapannya harus sama, tetapi penentuan harus dibuat sebelum makan dan 1-2 jam selepas makan;
 • jika pampasan untuk diabetes tidak memuaskan, penentuan gula darah dinaikkan hingga 1-4 kali sehari (analisis situasi dilakukan pada masa yang sama, jika perlu, berjumpa doktor).
 • kaedah kawalan diri yang sama diperlukan walaupun dengan tahap gula yang memuaskan, jika pesakit menerima insulin;
 • penentuan gula darah 4-8 kali sehari semasa penyakit bersamaan, perubahan gaya hidup yang ketara, dan juga semasa kehamilan.

Sebagai kesimpulan, perlu diingatkan bahawa disarankan untuk membincangkan secara berkala teknik (sebaiknya dengan demonstrasi) pemantauan diri dan rejimennya dengan doktor atau pekerja Sekolah untuk Pesakit Diabetes, serta menghubungkan hasilnya dengan hemoglobin HvA1.

Selain menilai secara langsung tahap gula darah, terdapat petunjuk yang sangat berguna yang menggambarkan tahap gula darah rata-rata dalam 2-3 bulan ke depan - hemoglobin glikasi (НbА1с). Sekiranya nilainya tidak melebihi had atas norma di makmal ini (di makmal yang berbeza norma mungkin sedikit berbeza, biasanya batas atasnya adalah 6-6.5%) lebih dari 1%, kita dapat menganggap bahawa selama periode yang ditunjukkan gula darah sudah dekat ke tahap yang memuaskan. Sudah tentu, lebih baik jika petunjuk ini pada pesakit diabetes adalah normal bagi orang yang sihat..

Jadual 1. gula darah purata

Adalah masuk akal untuk menentukan tahap hemoglobin glikasi selain pemantauan diri gula darah (air kencing) tidak lebih dari 1 kali setiap 3-4 bulan. Berikut adalah kesesuaian antara tahap hemoglobin glikasi HbA1c dan tahap gula darah rata-rata setiap hari selama 3 bulan sebelumnya.

Seperti yang telah disebutkan, berguna untuk merakam hasil kawalan diri. Ramai pesakit diabetes menyimpan buku harian di mana mereka menyumbang segala yang mungkin berkaitan dengan penyakit ini. Oleh itu, sangat penting untuk menilai berat badan anda secara berkala. Maklumat ini harus dicatat setiap kali dalam buku harian, maka akan ada dinamika yang baik atau buruk dari petunjuk penting tersebut.

Sebaiknya lakukan penimbangan dengan berat seminggu sekali, pada timbangan yang sama, pada perut kosong, dengan pakaian yang paling ringan dan tanpa kasut. Baki mesti dipasang di permukaan rata; penjagaan harus diambil untuk memastikan bahawa anak panah berada tepat pada sifar sebelum menimbang. Sebaiknya pesakit yang memerlukan kawalan parameter ini untuk mencatatnya dalam buku harian.

Selain itu, banyak komponen gaya hidup harian pesakit dapat mempengaruhi kadar gula dalam darah. Ini, pertama sekali, pemakanan, serta aktiviti fizikal, penyakit bersamaan, dll. Catatan seperti di dalam buku harian seperti, "tamu, kue" atau "selsema, suhu 37.6" dapat menjelaskan turun naik "tidak terduga" dalam gula darah.

I.I. Dedov, E.V. Surkova, A.Yu. Jurusan

Keberkesanan rawatan diabetes mellitus jenis I dan jenis 2 secara langsung tidak hanya bergantung kepada doktor, tetapi juga pada pesakit itu sendiri. Anda boleh dirawat oleh doktor yang paling terkenal, tetapi jika anda tidak mengikuti diet yang disyorkan, kekurangan latihan fizikal dan kawalan diri, sangat sukar untuk mendapatkan pampasan diabetes yang berterusan. Lagipun, seseorang menghabiskan sebahagian besar hidupnya sendiri dengan penyakitnya. Tidak kira seberapa bunyinya, semuanya ada di tangan anda.

Sekolah Diabetes telah berjaya beroperasi di banyak bandar sejak sekian lama, di mana pesakit menerima semua maklumat yang diperlukan mengenai penyakit ini, kemungkinan komplikasi, belajar mengenali hipoglikemia tepat pada waktunya, berkenalan dengan taktik terapi insulin.

Program ini merangkumi latihan dalam prinsip asas kawalan diri, pengetahuan asas mengenai pembetulan pemakanan dan gaya hidup secara umum, petunjuk untuk perubahan dos insulin.

Doktor mesti memberi amaran mengenai bahaya ubat-ubatan sendiri, memberi cadangan mengenai kandungan kalori dan komposisi diet harian. Setiap pesakit harus memahami dengan jelas bahawa diet yang dipilih dengan betul menyumbang kepada normalisasi metabolisme karbohidrat dan tekanan darah, menyingkirkan pound tambahan, mengurangkan risiko komplikasi serius.

Di samping itu, pesakit mendapat sokongan psikologi, yang sangat diperlukan semasa diagnosis awal. Diabetes bukanlah hukuman; anda boleh hidup dengannya. Tetapi kualiti hidup tidak akan bergantung pada pesakit sendiri.

Pesakit mesti menyedari bahawa keadaan moral dan fizikalnya, kemampuan bekerja yang berterusan akan bergantung pada kualiti pampasan diabetes. Doktor memberikan satu set latihan fizikal, cadangan untuk penjagaan kaki, dan, jika perlu, menyesuaikan diet dan terapi ubat. Pada tahap kedua latihan, perhatian khusus diberikan kepada kemampuan untuk menerapkan pengetahuan yang diperoleh dalam praktik, menggunakan meter gula darah, dan untuk menghitung jumlah jalur ujian yang diperlukan.

Mencapai pampasan lestari adalah "tiga tonggak" rawatan diabetes:

pematuhan ketat terhadap diet yang ditetapkan, kawalan berat badan;

rawatan penyakit kronik bersamaan dan sedia ada;

pemantauan berterusan glukosa darah.

Bagi pesakit yang bergantung kepada insulin, keperluan penting adalah kemampuan untuk menyuntik dengan betul, untuk mengenali tanda-tanda hiperglikemia yang akan datang. Sekiranya boleh, situasi tertekan harus dielakkan, kerana tekanan fizikal dan mental dapat membatalkan semua hasil yang dicapai..

Untuk pemantauan kadar gula setiap hari, kami mengesyorkan membeli meter glukosa darah buatan Rusia yang murah dari ELTA dan jalur ujian untuk meter glukosa darah Satellite Express. Pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda dapat mengawal keadaan anda - secara bebas melakukan ujian darah ekspres dan, jika perlu, minum ubat penurun gula atau berjumpa doktor.

Bagi seseorang yang menghidap diabetes, sangat penting untuk mengawal kadar glukosa darah, terutama di rumah.

Bagi seseorang yang menghidap diabetes, sangat penting untuk mengawal kadar glukosa darah, terutama di rumah. Peranti elektronik seperti meter glukosa darah dapat membantu..

Glukometer memberikan petunjuk yang tepat mengenai tahap glukosa darah sehingga seseorang secara bebas dapat menyesuaikan jumlah insulin, memeriksa kebenaran dietnya, tahap aktiviti fizikal. Ini memungkinkan untuk menguruskan diabetes, untuk mengetahui dan memahami tubuh anda dengan lebih baik, yang secara signifikan meningkatkan kualiti hidup.

Glukometer berfungsi bersamaan dengan jalur ujian khas di mana reagen digunakan. Setetes darah memasuki jalur ujian, bertindak balas dengan reagen, kemudian diletakkan di dalam meter. Lebih jauh di papan skor muncul data mengenai jumlah glukosa dalam darah.

Dari segi pemantauan diri, anda harus memperhatikan fakta bahawa jalur ujian dimaksudkan untuk digunakan hanya dengan glukometer tertentu. Kemungkinan menggunakan jalur ujian dengan satu atau peranti lain selalu ditunjukkan pada bungkusan. Sekiranya cadangan ini tidak dipatuhi, hasilnya mungkin tidak tepat..

Kesalahan semasa ujian boleh berlaku dalam kes berikut:

 1. Penentukuran meter tidak betul.
 2. Instrumen atau jalur ujian yang kotor.
 3. Bateri rosak.
 4. Pelanggaran peraturan untuk menyimpan jalur ujian.
 5. Penggunaan jalur ujian selepas tarikh luput.
 6. Darah yang tidak mencukupi digunakan.
 7. Pendedahan darah yang tidak betul pada jalur ujian (terlalu panjang atau pendek).
 8. Mereka menyentuh jalur ujian dengan tangan yang basah..
 9. Orang itu berada dalam keadaan dehidrasi.

Ingat bahawa tidak ada alasan untuk kecewa jika tahap glukosa darah anda lebih tinggi daripada yang anda harapkan. Perkara utama ialah anda mengenalnya. Adalah buruk untuk tidak mengetahui, yang bermaksud tidak dapat mengambil langkah-langkah yang diperlukan pada waktunya. Peringatan awal adalah lengan bawah!

Untuk dapat menentukan tahap glukosa darah anda pada bila-bila masa adalah penting bagi seseorang yang menghidap diabetes dengan apa-apa jenis dan keparahan, sama ada mereka mengambil ubat penurun gula atau tidak. Pengukuran biasanya dilakukan 1-6 kali sehari, jika diperlukan.

Kini di pasaran farmaseutikal, anda boleh memilih alat yang paling sesuai dengan keperluan anda. Glukometer berbeza dalam jumlah darah yang diperlukan untuk menjalankan ujian darah, kelajuan ujian, ukuran cipher pada papan skor, dan jumlah memori. Terdapat instrumen yang tidak dapat dikalibrasi. Mereka yang ingin meminimumkan hubungan dengan darah harus memperhatikan glukometer yang mengandungi jalur ujian di dalamnya..

Doktor anda pasti akan menasihati anda untuk secara berkala melakukan pemantauan tambahan tahap glukosa darah di makmal pesakit luar atau pesakit dalam. Ini akan membantu memastikan ujian di rumah tepat..

Pemantauan sendiri gula darah adalah penting bagi mereka yang diresepkan untuk mengambil ubat penurun gula. Adalah sangat penting sekiranya perlu mengambil insulin. Semasa terapi insulin, antibodi terhadap hormon ini muncul di dalam badan, yang menyebabkan penurunan keberkesanan rawatan. Oleh itu, pemantauan berterusan jumlah glukosa dalam darah diperlukan agar tidak terlepas peningkatannya.

Pemantauan diri juga penting dalam pemilihan dos ubat penurun gula yang lain. Hanya dengan pemantauan yang ketat dan tepat, kita dapat mempertimbangkan pengaruh semua faktor pada kadar glukosa dan memilih dos yang tidak membawa kepada perkembangan hipoglikemia atau hiperglikemia..

Sudah tentu, kawalan diri yang paling betul dan ketat tidak akan membantu menghilangkan diabetes. Tetapi kawalan diri akan membantu mengekalkan rasa kenyang dalam semua kepelbagaiannya.

Teg: Tiada tag

Gaya hidup yang rasional, pemakanan seimbang yang tepat saat ini menjadi asas untuk rawatan banyak penyakit, termasuk diabetes.

Berkenaan dengan diabetes, sejumlah kesalahpahaman telah berakar. Mereka popular bukan sahaja di kalangan pesakit, tetapi juga di kalangan pengamal am. Kami memberikan idea yang paling umum, ketinggalan zaman dan sama sekali tidak betul mengenai penyakit ini.

Komplikasi seksual disebabkan oleh kerosakan yang berkaitan dengan diabetes pada saluran darah dan saraf.

Pada diabetes mellitus, risiko terkena penyakit vaskular meningkat sepuluh kali ganda. Semakin lama seseorang sakit diabetes, semakin besar kemungkinan kerosakan vaskular, kejadiannya juga dipengaruhi oleh tekanan darah tinggi.

Ahli diabetes institusi perubatan percaya bahawa kawalan diri adalah mekanisme terbaik untuk merawat dan mengekalkan keadaan diabetes yang stabil. Di beberapa negara, pusat latihan khas bahkan telah diwujudkan di mana pakar menjalankan pekerjaan pendidikan sanitasi dan memberi peluang kepada pesakit untuk menyelamatkan diri dari lawatan berterusan ke doktor. Apa itu kawalan diri dan apa yang termasuk, kita akan mempertimbangkan lebih jauh.

Pemantauan diabetes sendiri adalah rangkaian langkah sistematik yang bertujuan untuk menjaga tahap glukosa dalam darah dalam jangkauan yang dapat diterima tanpa penyertaan pegawai perubatan. Artinya, konsep ini menunjukkan bahawa pesakit sendiri mengatur pengambilan ubat-ubatan, melakukan penyesuaian makanan dan prosedur lain yang memerlukan pendekatan sistematik.

Kawalan diri dan rawatan diri adalah dua perkara yang berbeza. Tidak perlu menukar ubat, serta dosnya secara bebas, tanpa berunding terlebih dahulu dengan pakar.

Dengan penyakit yang tidak terkawal, sangat sukar untuk mengawal perubahan gula darah dan lonjakannya, untuk mencegah kemerosotan dalam kerja badan, dan lain-lain. Atas sebab ini, pemantauan diri di luar kemudahan perubatan sangat penting bagi orang yang menderita diabetes.

Pemantauan diri untuk diabetes termasuk sejumlah prosedur yang bertujuan untuk menentukan jumlah gula dalam tubuh, serta peraturannya sesuai dengan norma-norma.

Ia dilakukan untuk menentukan tahap glisemia - kepekatan glukosa dalam darah. Berdasarkan petunjuk analisis, anda dapat menyesuaikan pemakanan, aktiviti fizikal dan terapi ubat. Langkah-langkah yang diambil tepat pada masanya akan mencegah pelbagai bentuk hipoglikemia.

Sebagai bahagian pemantauan diabetes sendiri, analisis seperti itu biasanya dilakukan dengan menggunakan jalur ujian khas di ruangan yang terang sesuai dengan petunjuk berikut:

 1. Dengan alat scarifier atau jarum yang dilekatkan pada jalur ujian, tusukan jari tangan kiri anda.
 2. Lap dengan perlahan titisan darah pertama dengan kapas, dan letakkan titisan kedua pada jalur ujian. Dalam kes ini, setitik pada jalur tidak boleh dilumurkan atau menggali titisan lain di atasnya.
 3. Setelah memberi darah ke jalur ujian, tunggu beberapa minit sehingga bahan aktif bertindak balas dengannya dan berubah warna. Pada bungkusan atau sisipan khas terdapat jadual perbandingan yang menunjukkan hubungan antara warna penunjuk dan jumlah gula dalam darah.
 4. Lap darah dengan lembut dengan sehelai kapas.

Penentuan jumlah gula dalam darah dapat dilakukan bukan hanya dengan bantuan jalur uji, tetapi juga dengan alat kecil - glukometer. Sebahagian daripadanya dilengkapi dengan fungsi untuk secara automatik menentukan jumlah gula dalam darah. Jalur ujian dimasukkan ke dalam perangkat setelah aplikasi darah, dan setelah beberapa saat bacaan ditunjukkan di layar khas.

Pampasan metabolisme karbohidrat yang stabil dibuktikan dengan nilai dalam lingkungan 4.0-11.0 mmol / L. Sekiranya penunjuk berada di bawah 4.0 atau di atas 11.0 mmol / l, anda perlu berjumpa doktor. Dalam kes ini, indikatornya berbeza-beza bergantung pada kapan analisis dilakukan:

Menahan masaPiawaian gula darah (mmol / L)
Sebelum makan4.0 hingga 7.0
Selepas makan5.0 hingga 11.0
Untuk malam ini6.0 hingga 7.5

Walaupun ketepatan glukometer moden cukup tinggi, anda perlu menjalani ujian darah makmal untuk gula secara berkala untuk membandingkannya dengan bacaan peranti anda. Toleransi 10-12% dipertimbangkan.

Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengukur gula dengan glukometer dalam video berikut:

Untuk mengambil darah dari anak-anak, disarankan untuk menggunakan alat khas - lancet, yang merupakan blok plastik dengan jarum dimasukkan ke dalam pen jarum suntik. Suntikan dengan scarifier praktikal tidak menyakitkan, dan luka menyembuhkan urutan besarnya lebih cepat.

Secara khusus, kekerapan analisis harus ditentukan oleh doktor yang menghadiri. Dalam kes ini, skema berikut harus diambil kira:

 • Pesakit dengan terapi insulin disyorkan untuk memeriksa sekitar 2-3 kali sehari..
 • Bagi pesakit diabetes dengan penyakit jenis 1, mengukur gula darah cukup 2-3 kali seminggu.
 • Bagi pesakit diabetes jenis 2 yang menerima insulin, kekerapan ujiannya adalah 3-4 kali seminggu, lebih baik dua kali semasa perut kosong dan selepas makan.

Bagi sebilangan pesakit, pakar diabetes menetapkan ujian air kencing. Biasanya gula dalam air kencing hanya muncul setelah jumlah darahnya melebihi 10 mmol / g. Sebagai peraturan, analisis seperti itu dilakukan 3 kali sehari:

 • selepas bangun;
 • selepas makan tengah hari;
 • sebelum tidur.

Baginya, jalur ujian khas juga digunakan. Mereka segera jatuh ke dalam bekas dengan air kencing, dan kemudian warnanya dibandingkan dengan skala yang ditunjukkan pada bungkusan atau dalam sisipan khas. Sudah tentu, ketepatan ujian seperti itu tidak cukup tinggi, tetapi membolehkan pesakit mengenal pasti situasi krisis tepat pada waktunya dan mengambil langkah-langkah yang sesuai.

Sekiranya jalur ujian memberikan petunjuk yang hampir kritikal, pesakit juga harus menganalisis kehadiran aseton dalam air kencing (asetonuria). Untuk ini, jalur ujian lain digunakan, yang berfungsi mengikut prinsip yang serupa, tetapi mengandungi petunjuk yang berbeza. Terdapat produk sejagat yang secara serentak dapat menentukan jumlah aseton dan gula.

Pada masa ini, monitor tekanan darah automatik digunakan untuk mengukur tekanan. Kelebihan utama mereka ialah reka bentuk mereka menggunakan pemampat khas, yang sendiri mengepam dan mengeluarkan udara di lengan baju. Pada masa yang sama, peranti moden mempunyai ketepatan pengukuran yang cukup tinggi.

Kekerapan pengukuran tekanan darah biasanya ditentukan oleh doktor yang hadir berdasarkan pemeriksaan dan hasil ujian. Sebagai peraturan, prosedur seperti itu harus dilakukan dua kali sehari dan dicatat dalam buku harian khas, yang akan kita bincangkan kemudian.

Anda tidak boleh melupakan beberapa faktor luar yang boleh mempengaruhi petunjuk tekanan - alkohol, kopi, aktiviti fizikal, dll. Untuk meningkatkan ketepatan hasilnya, perlu menjalankan prosedur tidak lebih awal dari 2 jam setelah makan dan melakukan aktiviti fizikal.

Unit roti adalah kuantiti bersyarat yang membolehkan anda mempermudah pengiraan karbohidrat yang dimakan pada siang hari. Biasanya, 1 XE merangkumi 15 g karbohidrat. Maksudnya, dalam produk yang mengandungi 60 g karbohidrat, terdapat kira-kira 5 unit roti.

Terdapat jadual khas di mana produk makanan dicat dengan tepat mengikut kandungan XE di dalamnya. Bahkan beberapa kedai makan mempunyai halaman terpisah untuk pesakit kencing manis. Bilangan unit roti dalam diet harian ditentukan sepenuhnya oleh doktor berdasarkan keadaan pesakit, jenis ubat yang diambilnya, dan beberapa faktor lain. Data mengenai jumlah unit roti yang dimakan setiap hari mesti ditunjukkan dalam buku harian pesakit diabetes.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pengiraan unit roti, lihat video:

Secara berasingan, perlu dipertimbangkan kaedah pengendalian diri diabetes seperti mengekalkan buku harian khas. Semua ahli endokrinologi, tanpa mengira jenis penyakit, mengesyorkan menyimpan rekod secara berkala. Ini membolehkan anda mengesan dinamika penyakit, dan juga memberi tindak balas tepat pada waktunya terhadap sebarang perubahan kritikal dalam status kesihatan..

Tidak ada borang buku harian wajib. Perkara utama adalah bahawa semua data harus ditunjukkan dalam bentuk maklumat dan mudah diakses..

Sekiranya pesakit menghidap diabetes jenis 1, dia mesti menunjukkan maklumat berikut dalam buku hariannya:

 • Masa, dos dan nama insulin yang digunakan oleh pesakit setiap hari.
 • Masa ujian untuk gula darah dan bacaan jalur ujian.
 • Bilangan unit roti yang dimakan oleh pesakit pada siang hari.
 • Masa dan hasil urinalisis (atas permintaan doktor).

Sebagai tambahan, pesakit harus menerangkan keadaannya secara ringkas pada waktu siang. Bahkan perubahan kesejahteraan terkecil boleh menjadi tanda manifestasi yang menyakitkan. Sebagai peraturan, setelah penentuan akhir dos ubat dan jenisnya, keperluan untuk keterangan hilang. Pesakit hanya mencatat keterangan dan keterangan tentang kesejahteraannya.

Sekiranya pesakit didiagnosis menghidap diabetes jenis 2, yang menunjukkan adanya gangguan tekanan darah dan berat badan berlebihan, dia harus mencatatkan kesihatannya dalam buku harian itu setelah mengambil ubat yang ditetapkan, masa dan jumlah pemberiannya, serta petunjuk kesejahteraan. Sebagai tambahan, maklumat berikut harus dimasukkan dalam rekod:

 • Hasil penentuan jisim badan. Berat mesti dilakukan pada masa yang sama 2-3 kali seminggu.
 • Pengiraan mengenai nilai tenaga diet harian.
 • Hasil pengukuran tekanan darah pada waktu pagi dan petang.
 • Hasil ujian gula darah.

Sebagai tambahan, salinan hasil ujian yang dibuat di makmal harus dilampirkan pada buku harian. Ini akan membolehkan doktor mendapatkan gambaran keadaan pesakit yang lebih tepat dan holistik..

Diabetes akan memberitahu tentang buku hariannya dalam video berikut:

Banyak pembangun berusaha untuk menawarkan pesakit diabetes aplikasi yang mudah dan berkesan yang mudah dipasang pada telefon pintar, yang membolehkan anda sentiasa membawa buku harian anda sendiri. Antara aplikasi yang paling popular adalah:

 • dalam diabetes. Aplikasi ini bukan hanya perisian tambahan untuk pesakit kencing manis, tetapi keseluruhan rangkaian sosial yang menghubungkan orang dengan penyakit ini. Anda sentiasa dapat mencari rakan, berkongsi foto anda dengan mereka, menulis mesej, dll. Tetapi fungsi aplikasi ini tidak terhad. Buku ini mempunyai buku harian pemantauan sendiri, sistem peringatan tentang keperluan memasukkan insulin, fungsi untuk menyimpan data untuk demonstrasi berikutnya kepada doktor yang hadir, kalkulator untuk mengira pengambilan kalori dan banyak lagi.
 • Gula Norma. Ini adalah perkhidmatan pertama yang memberi peluang kepada pesakit diabetes untuk melakukan kawalan diri, yang dibuat di Rusia. Aplikasi ini mempunyai fungsi yang cukup luas - kalkulator pemakanan, buku harian, artikel dan petua berguna, dll. Di samping itu, semua data dapat disimpan di pelayan untuk dilihat lebih lanjut oleh pesakit dan doktornya. Perkhidmatan ini juga membolehkan anda mendapatkan konsultasi dengan doktor khusus secara dalam talian.
 • mySugr. Perkhidmatan Barat yang menggabungkan sebilangan aplikasi khas. Oleh itu, fungsinya sangat luas - buku harian pemantauan diri, kalkulator diet, senarai resipi untuk pesakit diabetes, peringatan mengenai pentadbiran insulin, dan lain-lain. Kelebihan utama aplikasi ini ialah ia mempunyai fungsi menghantar data dari meter secara langsung ke telefon pintar. Sayangnya, aplikasinya tidak tersedia dalam bahasa Rusia, tetapi telah diterjemahkan ke dalam beberapa bahasa Eropah.

Sekiranya terdapat data yang dicatat dalam buku harian pesakit diabetes, doktor yang hadir akan selalu dapat menyesuaikan perjalanan rawatan, serta mencegah kambuh dan kemerosotan tajam dalam keadaan pesakit. Di samping itu, diet, gaya hidup dan banyak komponen lain yang dibenarkan bergantung kepada ini..

Seorang pesakit dengan diagnosis diabetes mellitus dan sejarah penyakit yang lama tidak dapat merasakan perubahan gula darah dalam lingkungan 4 hingga 10 mmol / L. Inilah bahaya penyakit ini..

Penting untuk menghentikan perhatian pesakit terhadap fakta bahawa turun naik tanda boleh menyebabkan komplikasi berbahaya penyakit ini dan hanya kawalan diri yang akan membantu mengurangkan risiko yang timbul. Data yang direkodkan oleh pesakit membantu pakar dalam menentukan jenis penyakit dan mempermudah algoritma untuk menentukan rejimen rawatan yang optimum.

Kawalan diri dalam diabetes sangat disederhanakan oleh penemuan moden, aplikasi telefon pintar membolehkan anda memantau perjalanan diabetes tanpa kesukaran. Dengan kaedah baru dan alat standard untuk mengawal penyakit, pembaca akan terbiasa.

Istilah "kawalan diri" bermaksud senarai langkah-langkah sistematik yang memastikan pelaksanaan langkah-langkah yang bertujuan untuk menstabilkan kadar glukosa darah.

Pesakit mesti memantau gula darah.

Perhatian! Pesakit mesti mematuhi cadangan pakar dan menjaga kadar gula darah secara bebas dalam had yang boleh diterima.

Oleh itu, konsep kawalan diri membayangkan:

 • penggunaan ubat dalam dos yang disyorkan oleh pakar;
 • menjalankan manipulasi diagnostik di rumah;
 • diet;
 • memastikan aktiviti fizikal normal;
 • normalisasi keadaan psychoemotional.

Selalunya, pesakit mengelirukan konsep kawalan diri dan ubat-ubatan sendiri, oleh itu, perbezaan harus diketengahkan..

Data pemeriksaan kendiri perlu direkodkan.

Kawalan diri melibatkan pemantauan keadaan anda sendiri dan memenuhi semua cadangan pakar. Pada masa yang sama, rejimen ubat atau dos yang digunakan tidak boleh disesuaikan tanpa berunding dengan doktor. Pelanggaran algoritma asas boleh menyebabkan komplikasi berbahaya.

perjalanan diabetes yang tidak terkawal adalah turun naik gula dalam darah yang tidak terkawal. Lonjakan penunjuk yang ketara pada waktu siang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Pemantauan sendiri untuk pesakit diabetes memerlukan prosedur diagnostik dan rawatan berkala yang bertujuan untuk mengatur dan menormalkan kadar gula darah.

Satu kajian dilakukan untuk mengetahui tahap glisemia. Berdasarkan hasil yang diperoleh, pemakanan, ubat-ubatan dan aktiviti fizikal dapat disesuaikan..

Dalam rangka program pengendalian diri, disarankan untuk melakukan manipulasi untuk mengesan petunjuk gula darah menggunakan jalur ujian.

Arahan untuk manipulasi adalah seperti berikut:

 • dengan bantuan jarum khas, tusukan jari boleh dilakukan;
 • Titisan pertama disapu dengan kain atau kapas, dan yang kedua disapu pada jalur ujian;
 • titisan tidak boleh dilumurkan atau menambah titisan lain ke dalamnya;
 • setelah menggunakan biomaterial ke jalur ujian, anda harus menunggu beberapa minit sehingga reagen yang menghalangi jalur ujian bertindak balas dengan darah;
 • setelah selesai proses ini, jalur berubah warna;
 • pada pembungkusan dengan kertas litmus terdapat jadual perbandingan yang membolehkan anda menentukan indeks gula.

Kaedah ini pada masa ini tidak popular. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, peranti yang mempermudah proses pengukuran dan meningkatkan ketepatannya telah mendapat populariti - glukometer.

Prinsip tindakan untuk pesakit dalam kes ini sedikit berbeza. Darah disapu ke jalur ujian, yang kemudian diletakkan di meter. Hasil ujian dapat diperoleh dalam beberapa minit secara elektronik.

Petunjuk yang boleh diterima untuk pesakit kencing manis ditunjukkan dalam jadual:

Petunjuk apa yang boleh dianggap sebagai norma?
Bilakah pengukurannyaPetunjuk
Sebelum makan4-7.0 mmol / L
Selepas makan5-11, 0 mmol / l
Sebelum tidur6.0 - 7.5 mmol / L

Lakukan ujian gula darah secara berkala..

Walaupun ketepatan glukometer moden yang mencukupi, pesakit harus menjalani pemeriksaan rutin di makmal, keperluan ini dikaitkan dengan risiko kesalahan. Penyimpangan yang dibenarkan tidak lebih dari 12%, peranti ditentukan tidak sesuai untuk digunakan apabila penyimpangan 20% ditunjukkan. Kesalahan seperti itu tidak dibenarkan..

Pensampelan darah adalah manipulasi yang tidak menyenangkan bagi pesakit dewasa, yang pada diabetes adalah trauma harian sebenar bagi bayi. Untuk mempermudah proses pengambilan sampel darah untuk diagnosis pada kanak-kanak, lancet membenarkan. Peranti sedemikian disajikan dalam bentuk blok dengan jarum yang diletakkan di dalam pen jarum suntik.

Perhatian! Dalam kes ini, suntikan tidak menyakitkan, dan luka akan sembuh beberapa kali lebih cepat.

Kekerapan pengukuran gula darah ditentukan oleh ahli endokrinologi pediatrik, namun algoritma tindakan umum adalah seperti berikut:

 • pesakit yang menjalani terapi insulin harus diuji sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari;
 • dengan diabetes jenis 1, dengan syarat tidak ada gejala yang mengganggu, pengukuran dilakukan seminggu sekali;
 • semua data harus direkodkan dan dibincangkan dengan pakar semasa pemeriksaan sepenuh masa.

Kawalan diri diabetes pada anak bergantung sepenuhnya kepada ibu bapa. Mereka yang dalam bentuk ringan harus menjelaskan kepada anak tentang bahaya penyakit dan membiasakannya dengan kemungkinan risiko yang timbul ketika tidak mematuhi peraturan dasar.

Urinalisis bukan alat diagnostik wajib. Ujian serupa ditunjukkan untuk pesakit dengan peningkatan gula darah menjadi 10 mmol / L. Pemeriksaan sedemikian dilakukan 3 kali sehari: pada waktu pagi, selepas makan siang dan sebelum tidur.

Ujian juga memerlukan jalur ujian, yang dicelupkan ke dalam bekas dengan air kencing sejurus selepas pengumpulan. Setelah beberapa lama, dinyatakan oleh pengilang, kertas itu berubah warna. Skala khas diberikan pada bungkusan atau dalam arahan penggunaan, dengan hasilnya dibandingkan.

Perhatian! Ketepatan kaedah peperiksaan ini tidak berada pada tahap yang cukup tinggi..

Sekiranya jalur ujian gula air kencing menunjukkan nilai kritikal, pesakit harus diperiksa segera untuk aseton air kencing. Banyak pengeluar moden menunjukkan jalur ujian universal untuk perhatian pelanggan mereka, yang memungkinkan mereka untuk menentukan bukan sahaja petunjuk gula dalam air kencing, tetapi juga tahap aseton. Harga mereka beberapa tahap lebih tinggi daripada biasa.

Pada masa ini, petunjuk tekanan darah agak mudah dikawal. Di jabatan peralatan perubatan, semua jenis variasi tonometer automatik ditunjukkan. Peranti mengepam udara secara bebas ke manset, menangkap data dan memaparkannya di paparan.

Tekanan darah harus dipantau.

Perhatian! Peranti sedemikian dicirikan oleh ketepatan tinggi, penyelewengan maksimum hasilnya tidak melebihi 5 mm. Hg. st.

Ujian berharga 2 kali sehari, data yang diperoleh mesti direkodkan dalam buku harian khas. Pesakit harus ingat bahawa petunjuk tekanan darah mungkin terdistorsi akibat pendedahan kepada faktor-faktor tertentu: kopi, alkohol, merokok, tekanan.

Untuk mempermudah dan sistematiskan proses pengiraan karbohidrat yang dimakan setiap hari, pengiraan unit roti memungkinkan:

 • 1 XE ialah 15 g karbohidrat;
 • jumlah XE yang mungkin terdapat dalam diet pesakit ditentukan oleh doktor yang menghadiri;
 • data mengenai unit roti habis harus dicatat dalam buku harian makanan.

Penting! Unit roti adalah sistem yang mudah untuk mengira jumlah karbohidrat yang masuk ke dalam badan. Beberapa restoran yang berjaya mempunyai menu yang dirancang khusus untuk pesakit kencing manis dengan jumlah XE..

Semua ahli endokrinologi mengesyorkan menyimpan buku harian diabetes untuk pesakit mereka. Dalam buku nota khas anda perlu menuliskan bukan sahaja dos insulin yang diberikan dan senarai hidangan yang dimakan. Pada halaman khas, pesakit harus melihat perubahan dalam kesihatan mereka.

Perhatian! Tidak ada borang khas untuk menyimpan buku harian. Nota-nota itu harus mudah difahami dan difahami bukan hanya kepada pesakit, tetapi juga kepada doktor yang merawatnya.

Dengan diabetes jenis 1, data berikut dicatatkan dalam buku harian:

 1. Dos, masa pentadbiran dan nama insulin yang digunakan.
 2. Bacaan gula dalam air kencing dan darah.
 3. Dos unit roti yang dimakan.

Pesakit harus menerangkan kesejahteraannya secara ringkas pada waktu siang.

Dengan diabetes jenis 2, pemantauan diri menunjukkan pembentukan rekod mengikut algoritma berikut:

 1. Kiraan Kalori Harian.
 2. Pengawalan gula dalam darah.
 3. Berat badan berubah.
 4. Petunjuk BP.

Juga, data penyelidikan makmal harus dicatat dalam buku harian.

Pembangun pelbagai tawaran untuk telefon pintar menjaga keselesaan pesakit diabetes. Kelebihan kaedah ini adalah membawa buku harian secara berterusan dengan anda, kerana orang moden tidak meninggalkan telefonnya di mana sahaja.

Projek digital perubatan popular berikut dapat dibezakan:

 1. Dalam diabetes. Ini bukan aplikasi, tetapi rangkaian sosial yang menyatukan orang dengan penyakit yang sama. Terdapat buku harian terbina dalam untuk pemantauan diri, tetapi kelebihan utama pesakit adalah kemampuan berkomunikasi dan menerima pertolongan dalam situasi sukar.
 2. Gula Norma. Aplikasi android yang dibuat di Persekutuan Rusia. Sistem sedemikian dilengkapi dengan ciri khas: buku harian diabetes, peringatan kepatuhan terhadap rejimen insulin dan pemakanan, kalkulator diet.
 3. mySugr. NormaSahar standard Barat. Ia mempunyai fungsi yang luas, tetapi tidak ada terjemahan ke dalam bahasa Rusia.

Kaedah yang disenaraikan adalah alat terbaik untuk memperbaiki sebarang perubahan..

Algoritma asas tindakan untuk pesakit diabetes ditunjukkan seperti berikut:

 • anda perlu mengawal penunjuk gula dengan glukometer di rumah sebelum dan selepas makan;
 • dalam buku harian diabetes, perubahan tanda harus dicatat, yang menampakkan diri bergantung pada tindakan faktor pembantu, iaitu tekanan, peningkatan kegelisahan, aktiviti fizikal;
 • setiap hari harus memantau dan mencatat kesihatan mereka, penting untuk memberitahu doktor mengenai manifestasi gejala apa pun, kerana mereka mungkin menunjukkan perkembangan komplikasi penyakit serius;
 • pesakit disyorkan untuk menyimpan buku harian makanan;
 • adalah mustahak untuk menyesuaikan dos insulin tepat pada masanya, disarankan untuk membincangkan perubahan norma dengan pakar.

Dalam beberapa kes, ada baiknya meninggalkan algoritma yang dibentangkan. Diabetes terpaksa mengawasi gula darah lebih kerap dalam keadaan berikut:

 • tempoh kesihatan yang buruk, terutama dengan latar belakang manifestasi gejala keracunan - keadaan ini adalah bahaya dehidrasi, gula harus diukur setiap 2-3 jam;
 • momen peningkatan aktiviti fizikal;
 • pelanggaran diet biasa;
 • gejala hipoglikemia atau hiperglikemia;
 • zon waktu perjalanan.

Dengan perhatian khusus untuk kesejahteraan mereka sendiri, pesakit yang disyaki hipoglikemia malam harus dirawat, gejala berikut dapat melaporkan perkembangannya:

 • kepekatan gula darah meningkat;
 • manifestasi sakit kepala;
 • loya;
 • perasaan letih dan tertekan pada waktu pagi;
 • mimpi buruk atau impian mengenai makanan;
 • ketidakselesaan kencing.

Pesakit harus memberitahu ahli endokrinologi mengenai manifestasi gejala seperti itu. Doktor akan membantu anda memilih rejimen ubat yang optimum.

Selamat petang. Lebih dari 2 tahun yang lalu terdapat strok iskemia. Pada masa ini, kaki terasa sangat sakit dan tidak dapat ditoleransi, terutamanya pada waktu malam. Beritahu saya, bolehkah saya mengambil Ketanov sebagai ubat penahan sakit sebelum tidur? Adakah diabetes ada dalam senarai kontraindikasi? Saya juga menghidap darah tinggi.

Selamat petang, Nina. Anda boleh mengambil ubat Ketanov untuk diabetes, ini ditunjukkan oleh arahan, tetapi anda harus ingat bahawa ubat penahan sakit hanya menutupi gejala, iaitu, mereka tidak menghilangkan masalahnya. Saya ingin memberi amaran kepada anda - rasa sakit boleh disebabkan oleh kenaikan gula darah, perkembangan komplikasi diabetes tidak dikesampingkan. Lawati ahli endokrinologi dan periksa saluran darah anda.

Selamat petang. Tolong beritahu saya, insulin dalam darah 13, glukosa - 6.3, adakah itu diabetes? Sangat risau akan perkara ini.

Selamat hari, Natalia. Data yang anda berikan tidak mencukupi untuk menentukan diagnosis seperti itu. Pertama sekali, anda harus menghubungi ahli endokrinologi. Bagaimana anda menjalani ujian ini pada waktu pagi dengan perut kosong atau tidak? Disarankan untuk memeriksa toleransi glukosa.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes