Rawatan diabetes untuk sanatorium

Hari ini, perubatan spa berhadapan dengan tugas untuk memperbaiki kaedah rawatan pemulihan penyakit signifikan sosial, yang, khususnya, termasuk diabetes mellitus (DM). Besarnya kos ekonomi yang berkaitan dengan rawatan tepukan ini

Hari ini, perubatan spa berhadapan dengan tugas untuk memperbaiki kaedah rawatan pemulihan penyakit signifikan sosial, yang, khususnya, termasuk diabetes mellitus (DM). Skala kos ekonomi yang berkaitan dengan rawatan patologi ini menjadikan arah ini menjadi keutamaan dalam pekerjaan banyak pusat peranginan.

Diabetes mellitus, yang menduduki tempat ketiga sebagai penyebab kematian selepas penyakit kardiovaskular dan onkologi, diakui oleh pakar WHO sebagai wabak tidak berjangkit abad ke-20. Menurut pelbagai sumber, di dunia terdapat 120 hingga 180 juta pesakit diabetes, yang merupakan 2-3% dari jumlah populasi planet ini. Jumlah pesakit diabetes terus meningkat, dan diproyeksikan akan meningkat dua kali ganda setiap 15 tahun.

Kejayaan terapi insulin dan penggunaan tablet penurun gula memungkinkan untuk memperbaiki keadaan pesakit secara signifikan dan meningkatkan jangka hayat mereka. Walau bagaimanapun, dalam keadaan baru ini, komplikasi diabetes yang kronik, yang disebut dari pelbagai organ dan sistem (terutamanya vaskular dan neurologi), yang menyebabkan kecacatan jangka panjang, kecacatan awal dan menentukan prognosis yang tidak baik pada pesakit diabetes, telah muncul.

Masalah pencegahan dan rawatan diabetes adalah akut di seluruh dunia. Oleh itu, WHO dan Persekutuan Diabetes Antarabangsa pada tahun 1989 mengadopsi Deklarasi Saint Vincent, yang menekankan pentingnya langkah-langkah untuk mengurangkan kematian dan kecacatan pesakit diabetes. Dengan Keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia pada 1 Disember 2004 No. 715, diabetes mellitus dimasukkan dalam senarai penyakit yang signifikan secara sosial.

Program sasaran persekutuan "Diabetes mellitus", yang disetujui oleh Keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia pada 7 Oktober 1996 No. 1171, bertujuan untuk mengurangkan kejadian, kecacatan dan kematian pesakit diabetes di Persekutuan Rusia. Di samping itu, program ini menangani organisasi pencegahan, diagnosis awal dan rawatan diabetes yang berkesan dan komplikasinya, meningkatkan jangka masa dan meningkatkan kualiti hidup pesakit. Sebagai sebahagian daripada program ini di Essentuki berdasarkan sanatorium. M.I. Kalinina, di mana mereka telah merawat diabetes selama lebih dari 10 tahun, Pusat Pemulihan Pesakit dengan Diabetes dengan Penggunaan Faktor Semula jadi telah dibuat (Perintah Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia No. 353 bertarikh 14 September 2001), sebuah jabatan khusus telah dianjurkan di sanatorium kanak-kanak Malakhovka. Di 28 wilayah di negara ini, rawatan sanatorium telah diatur berdasarkan sanatorium tempatan, di mana pakar diabetes yang pakar dalam Jabatan Endokrinologi Akademi Perubatan Rusia Pendidikan Pascasiswazah bekerja.

Rawatan diabetes dan komplikasinya adalah tugas yang sukar. Ini termasuk senjata ubat yang penting yang memerlukan penggunaan kompleks jangka panjang, yang sering menyebabkan polifarmasi, kepada perkembangan reaksi buruk dan alergi. Keadaan ini memerlukan pencarian pelbagai terapi bukan ubat, di antaranya tempat khusus tergolong dalam penggunaan faktor fizikal semula jadi dan bentuk awal..

Kajian menunjukkan bahawa dari semua mata air mineral di bandar peranginan di Caucasus dengan perairan mineral, perairan mineral Essentuki mempunyai kesan positif yang paling ketara terhadap keadaan metabolisme karbohidrat dan peraturan hormonnya. Resort Essentuki kini merupakan tempat peranginan terkemuka di Rusia, di mana pesakit diabetes boleh mendapatkan rawatan perubatan yang lengkap dan berkelayakan.

Petunjuk untuk rawatan spa

Kelas IV Penyakit sistem endokrin, gangguan makan dan gangguan metabolik. Kumpulan penyakit: diabetes. Kod ICD-10: E 10 diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin; E 11 diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin.

 • dalam keadaan pampasan (petunjuk normal badan keton dalam darah, kekurangan aseton dalam air kencing, glisemia tidak lebih tinggi daripada 9-10 mmol / l, glukosuria harian tidak lebih daripada 5% daripada nilai gula makanan);
 • dibebani (dalam pengampunan) dengan kolesistitis kronik, kolangitis, dyskinesia bilier, dyskinesia usus, gastritis, ulser gastrik dan duodenum, angioretonopati darjah I-II, polyneuritis.

Harus diingat bahawa pesakit dengan retinopati diabetes tahap 1 - 2, nefropati tahap 1 tanpa azotemia, pesakit dengan peredaran periferal yang terganggu pada bahagian bawah kaki tanpa ulser trofik dan gangren dapat dirujuk ke rawatan sanatorium.

Rawatan spa yang disyorkan: sanatorium khas tempatan, resort balneotherapeutik dengan air mineral minum, karbon dioksida, natrium klorida, radon, perairan iodin-brom.

Kontraindikasi: diabetes pada tahap dekompensasi; kecenderungan kepada keadaan hipoglikemik dengan kehilangan kesedaran yang cepat.

Prinsip terapi spa untuk pesakit diabetes dikurangkan untuk menetapkan diet fisiologi, aktivitas fisik yang dosis, terapi insulin yang mencukupi, ubat penurun gula oral dalam kombinasi dengan pemulihan sanatorium-resort. Pencegahan dan rawatan komplikasi kronik, terutamanya angioneuropathies, terdiri daripada mencapai pampasan berterusan untuk diabetes dan pelantikan angioprotectors. Prasyarat untuk rawatan yang berjaya adalah pendidikan pesakit dan kawalan diri..

Banyak kaedah terapi spa untuk pesakit diabetes telah dikembangkan oleh saintis Institut Penyelidikan Balneologi Pyatigorsk. Kaedah-kaedah ini membentuk asas standard sanatorium dan rawatan resort untuk diabetes pada tahap pampasan, subkompensasi dengan kursus yang tidak rumit, yang diluluskan oleh Perintah No. 220 Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial Persekutuan Rusia pada 22 November 2004.

Kaedah utama terapi spa untuk diabetes adalah terapi gulung - rawatan dengan sumber air mineral. Perairan mineral mempunyai kesan positif terhadap metabolisme karbohidrat dan lipid: hiperglikemia dan glukosuria dikurangkan, pengaruh enzim tertentu yang mendorong penembusan glukosa ke dalam tisu dipertingkatkan, dan spektrum lipid serum darah bertambah baik. Pada masa yang sama, proses metabolisme tisu karbohidrat bertambah baik, pembentukan asid trifosfat adenosin (ATP) meningkat, dengan kerosakan yang mana sejumlah besar tenaga dilepaskan. Sebagai tambahan, perairan mineral secara signifikan meningkatkan kepekaan reseptor insulin terhadap hormon ini, dan oleh itu, pada hampir semua pesakit, keperluan untuk insulin eksogen dan tablet antidiabetik dikurangkan.

Kesan maksimum dan paling lama (sehingga 10-14 bulan) dicapai dengan kombinasi terapi roll dan prosedur balneotherapy. Semasa mandi mineral pada pesakit diabetes, dinamika penunjuk semua jenis metabolisme yang baik, keadaan fungsional sistem saraf, metabolisme diaktifkan, dan terdapat kesan positif pada mekanisme neuroregulatory yang menyumbang kepada normalisasi dan penstabilan hemodinamik. Mandi mineral secara signifikan meningkatkan faktor pelindung bukan spesifik dan meningkatkan imuniti spesifik, meningkatkan karbohidrat dan jenis metabolisme lain, dan, di samping itu, mempunyai kesan positif yang jelas terhadap penyakit bersamaan sistem kardiovaskular dan saraf, organ pencernaan, sistem muskuloskeletal, kulit, buah pinggang, kawasan genital, dan lain-lain Kesan yang paling ketara diperhatikan dengan penggunaan mandi mineral gas: karbonik, karbonik-hidrogen sulfida, radon.

Menurut hasil kajian yang dilakukan oleh doktor di resort Essentuki dan Institut Penyelidikan Pyatigorsk, terapi lumpur hanya dapat digunakan pada 10-15% semua pesakit diabetes, kerana ini sering meningkatkan aktiviti lapisan kortikal dan otak kelenjar adrenal, dan, menurut beberapa laporan, keseronokan sistem saraf simpatik. Mekanisme di atas dalam beberapa kes menyebabkan kemerosotan keadaan metabolisme karbohidrat, terutama dengan pampasan yang buruk dan penyakit yang teruk. Sehubungan dengan itu, penggunaan terapi lumpur pada penderita diabetes sangat terhad, memerlukan perhatian dan pemantauan khusus terhadap keadaan pesakit.

Fisioterapi, tidak seperti terapi lumpur, tidak mempengaruhi metabolisme karbohidrat yang terganggu dan merupakan rawatan pilihan pada pesakit dengan sub- dan dekompensasi, dengan penyakit yang teruk atau sukar. Penggunaan mandi karbon dioksida "kering" sebagai sebahagian daripada terapi spa yang kompleks memainkan peranan penting dalam pencegahan dan rawatan mikroangiopati diabetes. Fototerapi, akupunktur, psikoterapi, latihan fisioterapi juga banyak digunakan dalam rawatan spa yang kompleks. Kemasukan kompleks kinesitherapy khas dalam terapi spa untuk pesakit diabetes dibuktikan secara patogenetik dan mempunyai nilai terapi yang tinggi. Aktiviti fizikal yang sistematik sesuai dengan keadaan pesakit mengurangkan keperluan ubat hipoglikemik. Kecukupan beban ditentukan oleh doktor terapi senaman bersama dengan ahli endokrinologi berdasarkan perubahan tahap hiperglikemia, glikosuria, berat badan. Pelbagai prosedur perubatan yang digunakan dalam terapi spa diabetes, membolehkan anda memilih teknik rawatan yang sesuai secara individu untuk setiap pesakit. Kajian yang dilakukan di klinik Institut Penyelidikan Ilmiah Pyatigorsk Balneology menunjukkan kesan baik terapi spa kompleks menggunakan air mineral jenis Essentuki pada keadaan fungsional buah pinggang dan gambaran fundus oftalmoskopi pada pesakit diabetes dengan komplikasi mikrovaskular (retino diabetes dan nefropati).

Kajian serupa dilakukan oleh Akademi Perubatan Negeri Ternopil di sanatorium "Tovtry" wilayah Khmelnitsky. Pemeriksaan klinikal dan imunologi dilakukan pada 65 pesakit diabetes tipe 1 dan tipe 2 yang menjalani rawatan spa di sanatorium Tovtry setelah menjalani rawatan dengan Zbruchanskaya Naftusey, natrium-magnesium bikarbonat rendah mineral (M - 0,88 g / l) air mineral yang ditetapkan pada dos 10 ml per kg berat badan, tiga kali sehari, 45 minit sebelum makan. Para penyelidik memerhatikan kesan positif air mineral pada klinikal penyakit ini, serta parameter makmal: bilirubin, kolesterol, glukosa dalam serum darah dan air kencing. Kesan imunomodulasi tidak spesifik air mineral deposit Zbruchansky dinyatakan, yang lebih ketara pada pesakit diabetes jenis 2.

Rawatan komprehensif pesakit diabetes di Pusat Pemulihan Nasional Bulgaria "SKM Narechensky Bani" termasuk terapi ubat, terapi diet, rawatan minum radon lemah mineralisasi (1,46 g / l), air mineral natrium hidrokarbonat-sulfat, fisioterapi, kinesitherapy, dan hipnoterapi. Sebagai hasil rawatan, dinamik positif gejala klinikal terungkap, penurunan gula darah yang signifikan secara statistik (dari 10.2 hingga 5.85 mmol / l), peningkatan metabolisme lipid yang ketara.

Hasil penyelidikan yang dilakukan oleh Institut Penyelidikan Perubatan Restoratif dan Balneologi di Universiti Perubatan Negeri Belarus di sanatorium Krasnousolsk menunjukkan bahawa air minuman mineral mempunyai kesan profilaksis terhadap perkembangan toleransi glukosa yang terganggu, sehingga menunda manifestasi diabetes. Rawatan di resort memungkinkan untuk mencapai penyakit yang lebih jinak, membantu mengurangkan manifestasi klinikal, dan dalam beberapa kes mencegah terjadinya komplikasi, mengurangkan manifestasi penyakit bersamaan..

Menurut kajian yang dilakukan di resort Dorokhovo, penggunaan air mineral sulfat magnesium-kalsium Dorokhovskaya menyumbang kepada penciptaan simpanan zat dalam tubuh yang menentukan aktiviti insulin, dan unsur mikro memungkinkan untuk menonaktifkan enzim insulinase, yang, pada gilirannya, menyebabkan normalisasi glukosa darah. Dalam kebanyakan kes, dengan diabetes, air mineral diresepkan 200.0 ml 3 kali sehari. Masa pengambilan air mineral dan suhunya ditetapkan bergantung pada penyakit bersamaan saluran gastrointestinal menurut petunjuk umum.

Dengan penyakit bersamaan yang ditunjukkan pada pesakit diabetes, kaedah lain penggunaan air mineral internal juga digunakan: saliran duodenum, lavage gastrik, microclysters, siphon usus. Pentadbiran air mineral secara rektal pada pesakit diabetes menyumbang kepada penghapusan ketoasidosis yang cepat.

Perairan mineral yang mengandung magnesium menempati tempat yang istimewa dalam terapi roll pesakit diabetes. Ion magnesium menempati kedudukan khas dalam rangkaian elemen mikro dan mikro. Bersama dengan ion kalsium, magnesium menentukan aktiviti lebih daripada 300 enzim. Dibuktikan bahawa dengan diabetes terdapat penurunan kepekatan ion magnesium dalam darah sebanyak 10-12%. Oleh itu, pengambilan ion magnesium tambahan melalui pengambilan air mineral dalaman memungkinkan untuk mengisi semula homeostasis magnesium dengan mencukupi dan membantu mengaktifkan reaksi metabolik, yang sangat penting untuk diabetes.

Hasil ujian klinikal air mineral perubatan Donat Mg (kandungan Mg 1014 mg / l), dilakukan berdasarkan jabatan endokrinologi ICD No. 11 dan sanatorium Diabetes dinamai V. Chkalov, memberi kesaksian terhadap kecekapan tinggi krenoterapi dengan perairan magnesium dalam rawatan diabetes yang kompleks.

Krenoterapi dengan air mineral dalam botol, seperti Donat Mg, Essentuki No. 17, Essentuki No. 4, Essentuki "Baru", disarankan untuk memasukkan dalam rawatan diabetes yang kompleks dalam tempoh selepas resort. Perairan mineral mempengaruhi hubungan utama dalam patogenesis diabetes dan manifestasi. Dalam kes ini, terdapat peningkatan pada alat pulau pankreas, yang ditunjukkan dalam pengoptimuman kemampuan menghasilkan sel-b kerana peningkatan jumlah labil dan kumpulan utama insulin, dan keberkesanannya dalam tisu. Interaksi insulin dan glukagon yang terganggu dipulihkan. Hubungan pankreas usus dan neuroendokrin diaktifkan, rembesan gastrin, hormon usus mempengaruhi fungsi radas pulau pankreas. Kesan kontrinsular dihambat, yang menghilangkan rangsangan kuat dari pulau sel b dan menyebabkan peningkatan rizab fungsinya.

Secara umum diterima bahawa rancangan pemakanan yang rasional dan terapi hipoglikemik farmakologi adalah asas untuk rawatan diabetes. Statistik menunjukkan bahawa 17% daripada semua situasi konflik yang timbul disebabkan oleh organisasi rawatan perubatan yang berkualiti rendah di resort berkaitan dengan diabetes, atau lebih tepatnya, kekurangan nutrisi yang betul di sanatorium untuk kategori pesakit ini. Menurut doktor Israel, diet pesakit diabetes sangat sesuai untuk mana-mana orang yang sihat. Di semua sanatorium khusus, enam makanan sehari diatur untuk dua diet: untuk pesakit yang menerima insulin, dan untuk orang dengan diabetes yang tidak bergantung kepada insulin. Di banyak sanatoria, produk soya semula jadi termasuk dalam diet pesakit diabetes.

Di banyak sanatorium ada "sekolah manajemen diabetes", di mana pesakit dilatih untuk menguruskan penyakitnya dan mengendalikan perjalanan diabetes, yang memungkinkan pesakit untuk secara aktif berpartisipasi dalam perawatan. Kemungkinan menggabungkan terapi bukan ubat dengan penggunaan farmaseutikal yang sangat berkesan dan penggunaan teknologi perubatan moden yang tersedia di resort telah memungkinkan untuk mengkaji kontraindikasi rawatan spa untuk banyak kategori pesakit. Jangkauan orang yang diperlihatkan pemulihan tempat peranginan, penggunaan air minum, lumpur, balneoterapi berkembang dengan ketara. Rawatan pesakit kategori ini hanya boleh dilakukan berdasarkan prinsip terapi berperingkat dan kesinambungan antara kemudahan kesihatan bandar dengan kemudahan kesihatan di pusat peranginan. Prinsip utama menjalankan langkah-langkah pemulihan pada pesakit dengan penyakit jangka panjang adalah analisis status klinikal yang sistematik, yang dilakukan dengan tujuan untuk mempersonalisasi program pemulihan, serta prinsip pengkhususan dan integrasi.

Aspek penting lain dalam rawatan spa pesakit diabetes adalah dialisis di tempat spa. Pesakit dengan diabetes yang menderita nefropati diabetes boleh menjalani rawatan yang kompleks di pusat peranginan di Rusia (Sestroretsky resort) dan Republik Czech (Marianske Lazne, Klinik "Windsor" di sanatorium "Pacific Astoria"). Perairan mineral, klimatoterapi, terapi lanskap bersama dengan kaedah utama untuk merawat diabetes meningkatkan keberkesanan rawatan komprehensif kategori pesakit ini. Menurut kajian baru-baru ini, keadaan mental pesakit yang memerlukan dialisis berterusan dianggap sebagai sindrom asthenik-depresi. Gejala kemurungan sering "disamarkan" oleh penurunan hubungan, inisiatif, gangguan tidur, dan selera makan. Pesakit ini memerlukan rawatan spa dan rehat yang berkualiti. Kemungkinan dialisis di spa - petunjuk baru dalam rawatan penyakit serius ini - memungkinkan bukan sahaja memperbaiki keadaan pesakit, tetapi juga meningkatkan kualiti hidupnya dengan ketara.

Kami telah mengembangkan sistem pemilihan tempat peranginan (SPK) (jadual), yang menggambarkan faktor penyembuhan semula jadi utama. Resort disusun mengikut wilayah dan, oleh itu, mengikut zon iklim. Ini sangat penting bagi orang-orang dengan penyakit kronik dan orang tua, serta semasa menjalani terapi spa yang pendek, kerana proses penyesuaian dan penyesuaian semula yang tidak dapat dielakkan berlaku apabila keadaan iklim berubah dapat mengurangkan kesan rawatan dan bahkan memperburuk perjalanan penyakit. Jadual menunjukkan ciri-ciri iklim di resort, menunjukkan jenis air mineral utama, lumpur terapeutik.

Memandangkan fakta bahawa di Rusia terdapat pusat peranginan dan potensi rekreasi yang unik yang tertumpu pada penyediaan perkhidmatan perubatan, SEC membolehkan anda memilih tempat peranginan dengan mengambil kira penyakit utama (bersaing) di mana-mana wilayah di Rusia. SPK juga merangkumi pusat peranginan Eropah, dapat diakses oleh pengguna perkhidmatan spa Rusia dan dipersembahkan di pasaran oleh agensi pelancongan terkemuka.

Senarai pusat peranginan di Rusia dan Eropah, yang ditunjukkan untuk pesakit diabetes, termasuk resort dan motel yang beroperasi di bawah program rawatan khas untuk pesakit diabetes, "sekolah pengurusan diabetes" yang teratur, serta motel yang menerima pesakit dengan penyakit bersamaan dan bersaing yang berlaku dengan latar belakang SD.

N.V. Manshina
Pusat Perubatan Medsi, Moscow

Diabetes, gangguan metabolik

Kecekapan

Diabetes mellitus adalah penyakit endokrin yang berkaitan dengan gangguan pengambilan glukosa dalam badan. Tidak hairanlah mereka mengatakan bahawa diabetes adalah cara hidup. Kejayaan rawatan patologi ini banyak bergantung pada kebenaran tingkah laku makan, aktiviti fizikal, dan disiplin pesakit secara umum. Dengan gabungan komponen ini secara optimum, pampasan diabetes dapat dicapai. Di mana untuk merawat penyakit ini sebagai tambahan kepada jabatan endokrinologi hospital dan klinik?

Mereka merawat diabetes di sanatorium dengan profil khas. Program ini bertujuan untuk mencegah komplikasi diabetes, mengajar kemahiran mengawal diri pesakit. Di sanatorium di mana diabetes dirawat, pesakit diberi nasihat mengenai pemakanan, ciri perawatan, menjelaskan prinsip terapi ubat, terapi insulin.

Kriteria keberkesanan rawatan untuk pesakit diabetes:

 • pencapaian tahap glisemia sasaran;
 • kemungkinan mengurangkan dos agen hipoglikemik;
 • pencegahan dan rawatan komplikasi penyakit yang mendasari;
 • peningkatan kesejahteraan;
 • mengembangkan tabiat kesihatan yang baik.

Kaedah rawatan

 • profil glisemik (penentuan tahap glukosa darah pada siang hari);
 • analisis biokimia darah (petunjuk kolesterol, lipid dan pecahannya);
 • petunjuk pembekuan darah;
 • pengukuran hemoglobin glikosilasi;
 • ECG pada waktu rehat dan selepas ujian senaman, ECHO jantung, ultrasound saluran darah, pemantauan tekanan darah 24 jam.

Rawatan diabetes di sanatorium:

 1. Perundingan ahli endokrinologi dan ahli terapi.
 2. Minum air mineral dari sumber.
 3. Pengambilan mandian karbon dioksida kering. Berkesan untuk rawatan dan pencegahan mikroangiopati diabetes.
 4. Terapi senaman. Aktiviti fizikal yang sederhana telah terbukti dapat mengurangkan glisemia..
 5. Sekolah diabetes, termasuk:
  • penjelasan mengenai sifat penyakit dan prinsip asas terapi;
  • latihan pemantauan diri untuk glukosa darah;
  • mengembangkan tingkah laku makan yang betul;
  • pemilihan tahap aktiviti fizikal yang optimum;
  • pencegahan komplikasi.
 6. Terapi ozon meningkatkan peredaran mikro.
 7. Refleksologi.
 8. Phytotherapy.
 9. Fisioterapi.
 10. Mandi tanduk.

Petunjuk

Petunjuk untuk rawatan di sanatorium dengan gangguan metabolik:

 • obesiti pemakanan;
 • diabetes mellitus pada tahap pampasan;
 • gout.

Motel terbaik untuk pesakit diabetes

Rawatan sanatorium untuk diabetes

 • 1 Sanatorium dan faedahnya
 • 2 Apabila rawatan spa untuk diabetes tidak diingini?

Sanatoria dalam rawatan diabetes mewujudkan keadaan yang optimum untuk rawatan penyakit, pemulihan saluran gastrousus dan memerangi kegemukan. Ini adalah kesan lembut dan bermanfaat bagi seluruh organisma secara keseluruhan, yang berdasarkan pada prosedur yang menggunakan komponen semula jadi. Asas terapi spa adalah perairan mineral dan mandi lumpur. Terdapat sejumlah kontraindikasi yang harus dipertimbangkan sebelum membeli tiket..

Sanatorium dan faedahnya

Rawatan spa untuk diabetes mempunyai beberapa kelebihan berbanding campur tangan perubatan semata-mata. Rawatan sanatorium merangkumi terapi kompleks yang tidak hanya berdasarkan pengaruh kekuatan semula jadi, tetapi juga fisioterapi, balneoterapi, dan mengambil ubat-ubatan. Rawatan untuk diabetes jenis 2 melibatkan kawalan diet dan latihan rutin.

Asrama adalah cara terbaik bagi pesakit diabetes untuk mengatur diet berdasarkan cadangan pakar pemakanan dan merawat komplikasi. Faktor penting ialah adanya prosedur diagnostik di sanatorium, yang membolehkan anda mencatat perubahan dalam tubuh dan dinamika penyakit. Di sanatoria orang mengubati diabetes mellitus yang berlainan usia dan tahap penyakit, kerana jenis terapi ini adalah yang paling lembut dari segi fisiologi dan mempunyai kesan yang baik pada tubuh secara keseluruhan..

Resort diabetes

Rawatan obesiti diabetes.

Selain diabetes, di asrama merawat masalah saluran gastrointestinal, memulihkan sistem imun dan saraf, membantu dalam memerangi kegemukan. Selain mengawal kadar gula, spa menghilangkan penyakit yang disebabkan oleh diabetes. Jadual menerangkan sanatorium untuk diabetes:

"Perairan mineral Berezovsky"
Ukraine (wilayah Kharkov)
Prosedur minum dan mandi berdasarkan perairan mineral dengan kandungan unsur organik yang tinggi
Borjomi
Georgia
Tab mandi dan air minuman dengan air mineral karbonat
Jawa
Ossetia Selatan
Kesan terapeutik dari iklim sederhana dan perjalanan pengambilan air mineral karbon dioksida
Jermuk
Armenia
Terapi dengan udara gunung dan air mineral untuk minum, mandi
Druskininkai
Lithuania
Mandi lumpur dan air, air klorida
Essentuki
Wilayah Stavropol, Rusia
Terapi hidrokarbonat-natrium klorida karbonat, mandi dan lumpur
Pyatigorsk
Rusia
Mandi Radon dan faedah iklim
Kislovodsk
Zheleznovodsk
Mirgorod
Wilayah poltava, Ukraine
Terapi Minum Balneologi dan Lumpur
Truskavets
Ukraine Barat
Mata air mineral, rawatan air Naftusya

Apabila rawatan spa untuk diabetes tidak diingini?

 • bentuk diabetes yang teruk (angiopati dan dekompensasi organ);
 • kecenderungan ketoasidosis (lebihan badan keton, aseton dalam darah);
 • kecenderungan untuk hipoglikemia (penurunan patologi dalam gula);
 • epilepsi;
 • gangguan mental apabila seseorang tidak dapat melayani diri;
 • proses keradangan akut;
 • cachexia (keletihan badan yang melampau);
 • pendarahan kronik;
 • precoma dan koma.

Dilarang mengunjungi pusat peranginan untuk pesakit dengan proses septik dan hepatitis akut. Sekiranya terdapat penyakit onkologi yang muncul sebagai akibat diabetes mellitus atau sebelumnya, ini akan menjadi penolakan rawatan spa. Bagi orang yang mempunyai penyakit otot jantung pada tahap dekompensasi, doktor dilarang asrama untuk rawatan diabetes. Sebelum membeli tiket, anda harus mengambil sijil perubatan yang mengesahkan kemungkinan terapi resort.

Rawatan kmv penyakit dan rawatan sanatorium diabetes terletak di essentuki resort.

Di Mesir kuno (1500 SM) dalam risalah mengenai perubatan, Papyrus Ebers mempunyai gambaran mengenai diabetes. Orang Mesir menjadikan penyakit ini sebagai penyakit bebas.

Kami telah mendengar penerangan mengenai pemikiran penyembuh hebat dari Rom dan Yunani Kuno mengenai sebab dan akibat penyakit misteri ini.

Nama diabetes berasal dari doktor Arethaus, yang dalam bahasa Yunani bermaksud "Saya pergi atau pergi", yang menyiratkan hilangnya kemampuan tubuh untuk menyerap gula.

Saintis kuno Celsus berpendapat bahawa penyebab diabetes adalah gangguan pencernaan. Semasa mendiagnosis pesakit, Hippocrates, seorang doktor dan ahli falsafah yang hebat, mendefinisikan diabetes sebagai penyakit, merasakan kencing pada pesakit. Mereka melakukan perkara yang sama di China kuno. Penyembuh Cina telah mencipta kaedah asli untuk mendiagnosis diabetes dengan tawon atau lalat. Sekiranya serangga duduk di atas piring dengan air kencing, ini adalah tanda kandungan gula dalam air kencing, dan oleh itu kehadiran diabetes, sebagai penyakit.

Hari ini Kita tahu bahawa diabetes adalah penyakit yang serius dan ia mesti diberi perhatian serius terhadap rawatan dan pencegahannya. Ini adalah fakta yang terbukti bahawa penyebaran penyakit ini berlaku secara eksponen, terutama di negara maju seperti Amerika Syarikat.

Dari semua tempat di dunia, alam semula jadi telah mengurniakan resort Essentuki dengan keadaan semula jadi yang paling baik untuk rawatan penyakit endokrin dan, di atas semua, pelbagai jenis diabetes.

Tetapi tidak semua sanatorium resort mempunyai asas perubatan yang mencukupi untuk rawatan diabetes. Saya ingin menyebutkan sanatorium Essentuki dengan asas perubatan yang kuat dan pasukan doktor yang sangat profesional yang pakar dalam diabetes mellitus. Ini adalah sanatorium Shakhtar, Kalinina, Ukraine, Yunost. Di sanatorium ini, ahli endokrinologi menjalankan diagnostik dan rawatan yang komprehensif. Kakitangan jururawat juga mempunyai latihan khas dalam endokrinologi. Pos perubatan yang dilengkapi dengan diagnostik ekspres dapat menentukan tahap glikemia, pegawai perubatan secara berkala memantau tahap glukosa dalam air kencing dan darah. Kajian mengenai parameter biokimia ginjal, hati, protein dan metabolisme lipid sedang dilakukan, pembekuan darah diperiksa..

Sebagai contoh, dengan senarai terperinci prosedur yang ditetapkan, diagnostik dan harga yang berterusan, anda dapat melihat program diabetes di sanatorium Shakhtar.

Apa jenis ubat diabetes yang percuma

Diabetes mellitus adalah salah satu penyakit yang paling biasa pada masa itu. Bilangan pesakit dengan penyakit ini meningkat setiap tahun. Rawatan patologi ini tidak mudah dan memerlukan banyak wang. Tetapi tidak ramai yang tahu bahawa negara memberikan faedah kepada orang-orang seperti itu. Untuk tahun 2015, norma undang-undang semasa menetapkan dengan jelas kriteria yang membolehkan pesakit diabetes jenis 2 menerima ubat-ubatan dan pampasan lain tanpa pembayaran.

Apa faedah percuma yang diberikan kepada orang dengan diagnosis diabetes jenis 2??

Setiap tahun untuk pesakit diabetes jenis 2, tanpa mengira kecacatan, sejumlah wang diperuntukkan dari anggaran negara. Jawatankuasa wilayah khas mengagihkan bahan yang diperuntukkan kepada pesakit diabetes (ubat-ubatan, wang, faedah sosial).

 • ubat percuma;
 • pemulihan yang tidak wajar;
 • pembayaran kewangan.

Dengan penyakit ini, orang ditetapkan agen farmakologi khas. Penyediaan ubat secara percuma bergantung kepada kategori yang menjadi pesakit (bergantung kepada insulin atau tidak). Dari apa yang diresepkan kepada pesakit, selain ubat-ubatan, glukometer disertakan, ujian khas dalam bentuk jalur.

Sebagai tambahan, manfaat untuk diabetes tipe 2 termasuk penyediaan perjalanan percuma ke sanatorium, hospital, dan pusat rekreasi. Berkenaan dengan ukuran dan akrual sumber bahan untuk pesakit diabetes, mereka ditentukan dan dikeluarkan secara individu untuk setiap kes tertentu. Juga, pesakit boleh menolak tiket ke sanatorium sebagai ganti pampasan wang.

Bagi pesakit remaja dengan diabetes jenis 2, di bawah undang-undang, kanak-kanak seperti di bawah 14 tahun mendapat bantuan kewangan dalam jumlah gaji rata-rata. Dana ini diperuntukkan untuk pembelian ubat-ubatan pilihan untuk anak dan sokongan untuk fungsi normal pemuda itu. Di samping itu, program untuk rawatan kanak-kanak dengan diabetes jenis 1 merangkumi lawatan tahunan penuh ke sanatorium bersama dengan ibu bapa.

Cara mendapatkan ubat percuma?

Senarai ubat farmakologi pilihan untuk diabetes jenis 2 tidak sedikit. Ini terutamanya agen farmakologi penurun gula. Ubat percuma untuk diabetes mellitus jenis 2, jumlahnya dan berapa banyak jalur ujian yang diperlukan - doktor menetapkan ahli endokrinologi. Preskripsi sah selama sebulan.

 1. Tablet (Acarbose, Repaglinide, Glycidonum, Glibenclamide, Glucofage, Glimepiride, Glibenclamide, Glyclazide, Glipizide, Metformin, Rosiglitazone).
 2. Suntikan (Insulin dalam penggantungan dan larutan).

Sebagai tambahan, untuk diabetes jenis 1, jarum suntik, jarum dan alkohol disediakan secara percuma. Tetapi untuk ekstradisi, anda perlu mengumpulkan dokumen dan menghubungi pihak berkuasa yang sesuai. Ini adalah permusuhan terhadap proses birokrasi yang sering menjadi alasan penolakan manfaat negara bagi pesakit diabetes.

Untuk memenuhi syarat untuk mendapatkan ubat pilihan untuk pesakit kencing manis, anda perlu membuat permohonan ke Dana Pencen. Selepas pendaftaran, organisasi ini akan memindahkan data ke institusi perubatan negeri, farmasi dan dana insurans kesihatan..

Anda juga perlu mengambil sijil dari Dana Pencen, yang mengesahkan bahawa orang tersebut tidak menolak faedah untuk pesakit diabetes. Dokumen ini diperlukan untuk doktor yang akan memberikan preskripsi untuk ubat percuma.

 • pasport;
 • sijil yang mengesahkan hak mendapat faedah;
 • nombor akaun insurans individu;
 • insuran kesihatan.

Doktor yang hadir mesti menuliskan preskripsi khas yang mana pesakit diabetes jenis 1 harus pergi ke farmasi. Tetapi anda boleh memohon ubat diabetes percuma hanya di organisasi pemerintah. Sekiranya seseorang tidak mempunyai maklumat mengenai kemudahan perubatan tersebut, anda boleh mengetahui lokasi mereka di tempat kediaman dengan menghubungi Kementerian Wilayah. penjagaan kesihatan.

Selalunya, pesakit menolak apa yang sepatutnya bagi pesakit diabetes, lebih memilih pampasan wang. Walaupun pesakit diabetes jenis 2 merasa hebat, jangan menolak faedah bagi pesakit diabetes. Lagipun, pembayaran kewangan jauh lebih rendah daripada kos rawatan. Menolak rawatan bebas secara sah, orang dengan diabetes jenis 2 harus sedar bahawa jika keadaannya tiba-tiba memburuk, mustahil untuk menjalani rawatan negara.

Apabila rawatan spa untuk diabetes tidak diingini

 • bentuk diabetes yang teruk (angiopati dan dekompensasi organ);
 • kecenderungan ketoasidosis (lebihan badan keton, aseton dalam darah);
 • kecenderungan untuk hipoglikemia (penurunan patologi dalam gula);
 • epilepsi;
 • gangguan mental apabila seseorang tidak dapat melayani diri;
 • proses keradangan akut;
 • cachexia (keletihan badan yang melampau);
 • pendarahan kronik;
 • precoma dan koma.

Dilarang mengunjungi pusat peranginan untuk pesakit dengan proses septik dan hepatitis akut. Sekiranya terdapat penyakit onkologi yang muncul sebagai akibat diabetes mellitus atau sebelumnya, ini akan menjadi penolakan rawatan spa. Bagi orang yang mempunyai penyakit otot jantung pada tahap dekompensasi, doktor dilarang asrama untuk rawatan diabetes. Sebelum membeli tiket, anda harus mengambil sijil perubatan yang mengesahkan kemungkinan terapi resort.

Kebaikan air mineral untuk diabetes

 • Jenis mineral dan air berkilau
 • Air apa yang paling bermanfaat bagi pesakit kencing manis?
 • Menyediakan terapi air mineral
 • Enema dan lavage gastrik
 • Perkaitan mandi mineral dengan diabetes

Cara menggunakan air?

Sifat bermanfaat air mineral untuk diabetes jenis 2, dan juga keseluruhan organisma secara keseluruhan, telah lama diminati oleh pakar

Kesan terapeutiknya terhadap fungsi organ dalaman terbukti, yang sangat penting bagi pesakit diabetes. Itulah sebabnya saya ingin membahas lebih terperinci mengenai jenis air mineral yang dapat dirawat, dan apakah maklumat tambahan sekiranya berlanggar dengan diabetes mellitus jenis 1 dan jenis 2

Jenis mineral dan air berkilau

Pertama sekali, setiap item berbeza dalam komposisi dan kehadiran komponen tertentu. Jenis air yang digunakan dalam kes ini boleh merangkumi hidrogen sulfida, garam asid sulfurik, serta karbon dioksida dan komponen lain.

Menurut para pakar, penggunaan salah satu daripada sebatian ini secara berkala dapat mengurangkan jumlah aseton dalam aliran darah. Selain itu, minum air mineral berguna kerana peningkatan rizab alkali dan penurunan kepekatan komponen yang tidak teroksida. Pengambilan minuman berkarbonat dengan mineral secara berkala juga sangat bermanfaat bagi hati. Sudah tentu, ini relevan ketika memerhatikan gaya hidup sihat. Perlu diperhatikan bahawa:

PEMBACA KAMI MENYARANKAN!

Untuk rawatan sendi, pembaca kami telah berjaya menggunakan DiabeNot. Melihat populariti produk ini, kami memutuskan untuk memberikannya kepada perhatian anda.

 • sulfat dan air karbonik yang mengandungi komponen mineral mampu mencetuskan pertumbuhan semula dan pengoksidaan;
 • kerana ini, keupayaan untuk menghasilkan komponen hormon berubah;
 • paling kerap, rawatan diabetes jenis 2 dengan air tersebut melibatkan penggunaan nama yang diperkaya dengan hidrogen sulfida;
 • mereka minum air mineral bukan sahaja untuk menurunkan gula, tetapi hanya menormalkan petunjuk ini.

Di samping itu, sangat penting untuk menentukan berapa banyak air yang boleh anda minum dengan diabetes, dan item mana yang paling berguna

Air apa yang paling bermanfaat bagi pesakit kencing manis?

Air seperti itu untuk pesakit diabetes harus dipilih dengan teliti. Adalah sangat tepat untuk mengkoordinasikan pilihan anda dengan pakar yang akan memberitahu anda nama-nama yang paling berkesan, berdasarkan status kesihatan pesakit, petunjuk gula nya

Pelabelan soda, yang disarankan untuk digunakan, perhatikan Mirgorod, Borjomi, Essentuki, Pyatigorsk dan beberapa nama lain

Sebagai tambahan kepada petunjuk gula, pakar mengambil kira usia pesakit, tempoh perkembangan keadaan patologi dan sama ada dia mengalami komplikasi. Air mineral untuk diabetes mellitus jenis 2, yang mesti diminum, akan sangat berguna dalam keadaan sanatorium. Kenyataannya adalah bahawa dalam kes ini ia paling dekat dengan sumber asalnya dan belum menjalani proses tambahan.

Algoritma yang sesuai untuk dua jenis diabetes kelihatan seperti ini: sekali atau dua kali setahun, pesakit mengunjungi sanatorium, dan sepanjang waktu dia menggunakan air yang dibeli. Perlu diingat bahawa semestinya sesuai dengan jadwal pemakanan agar kelebihan cairan tidak membahayakan sistem pencernaan, hati, dan ginjal. Perlu juga diingat bahawa air mineral untuk diabetes boleh digunakan secara luaran..

Sanatorium dinamakan M.I. Kalinin

Institusi ini terletak di Essentuki dan mengkhususkan diri dalam pemulihan dan rawatan sistem pencernaan, serta organ endokrin. Sejak sekian lama, pusat pemulihan pesakit telah beroperasi berdasarkan pengaruh faktor semula jadi. Program diabetes mellitus terdiri daripada perkara berikut:

 • penggunaan perairan mineral;
 • pelantikan makanan diet;
 • terapi lumpur;
 • sesi urut;
 • kelas terapi fizikal;
 • mandian mineral dan pusaran air;
 • kolam renang dengan sesi aerobik aqua;
 • kaedah fisioterapi - elektroforesis, elektroterapi.

Pekerja sanatorium mengembangkan skema untuk diagnosis dan rawatan komplikasi proses. Pesakit diajar mengawal diri; proses ini disebut sekolah diabetes..

Statistik menunjukkan bahawa setelah pemulihan di sanatorium, 9 dari 10 pesakit perlu mengkaji semula terapi penurunan gula dengan kecenderungan menurunkan dos. Tiket berharga dari 1900 hingga 9000 rubel setiap hari.

Mengenai prosedur pemilihan perubatan dan rujukan pesakit diabetes untuk rawatan sanatorium-resort

Semasa memilih tempat peranginan, seseorang harus mengambil kira jenis diabetes, keparahan, sifat kursus dan keadaan pampasan untuk diabetes; kehadiran komplikasi dan lesi bersamaan dengan pelbagai organ dan sistem.

Senarai ujian diagnostik wajib sebelum rawatan spa merangkumi: analisis klinikal darah dan air kencing, penentuan glukosa darah dan air kencing, ECG, x-ray dada, Menurut petunjuk, kajian tambahan dijalankan: ujian toleransi glukosa (GTG), hemoglobin glikosilasi (HbA1c); Ultrasound rongga perut.

Petunjuk dan kontraindikasi

Ahli endokrinologi merujuk pesakit mereka ke pemulihan dan rawatan di sanatorium sekiranya terdapat keadaan patologi berikut: diabetes mellitus jenis 1 atau jenis 2, perkembangan diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin. Pelanggaran toleransi karbohidrat bersama dengan sindrom metabolik dan hipotalamus, sindrom Pickwick juga merupakan petunjuk untuk rawatan tersebut.

Harus diingat bahawa tinggal di sanatorium ditunjukkan untuk proses kompensasi proses patologi, iaitu, angka glikemia tidak boleh tinggi. Perkara penting adalah ketiadaan ketosis yang paling minimum, dan glukosuria sangat tidak penting. Adalah mungkin untuk merawat orang dengan patologi komorbid, namun, penyakit tidak boleh bertahan dalam tempoh pemburukan. Patologi gabungan terutamanya merangkumi:

 • kolesistitis kronik;
 • JEWP;
 • gastritis
 • ulser pencernaan;
 • angiopati.

Tempat peranginan yang disyorkan adalah sanatorium khusus, yang berdasarkannya terdapat sumber perairan mineral. Terapi lumpur, ruang tekanan, terapi diet juga digunakan..

Vizox adalah ubat semula jadi berdasarkan ekstrak tumbuhan asli. Maklumat lanjut

Kontraindikasi untuk rawatan di sanatorium dianggap dekompensasi diabetes yang teruk, disertai dengan episod ketosis yang kerap, kecenderungan untuk hipoglikemia, terutama yang berlaku dengan pengsan.

Cara memilih sanatorium

Di Rusia, terdapat banyak sanatorium untuk pesakit diabetes, dan kadang-kadang pesakit hilang ketika memilih institusi ini. Adalah lebih baik jika doktor tertentu mengesyorkan pesakit sebagai doktor yang hadir, berdasarkan ciri-ciri perjalanan diabetes dan kehadiran penyakit bersamaan

Tetapi jika pesakit ingin memilih tempat untuk bersantai sendiri, penting baginya untuk mengingat beberapa nuansa:

 • di sanatorium, perlantikan tetap ahli endokrinologi dan pakar sempit lain dari orientasi terapi harus diatur;
 • institusi itu harus mempunyai makmal sendiri sehingga, jika perlu, pesakit diabetes dapat lulus ujian darah umum dan biokimia, menjalani ujian air kencing untuk gula, dan lain-lain;
 • di wilayah institusi kelas harus diadakan terapi senaman;
 • pesakit harus dapat mendapatkan bantuan perubatan pada bila-bila masa sepanjang hari (contohnya, dengan hipoglikemia atau perkembangan komplikasi diabetes lain);
 • makanan di ruang makan mestilah makanan dan tidak berminyak, lebih baik diet No. 9.

Pesakit harus berjumpa doktor mengenai kemungkinan memberikan tiket percuma ke sanatorium. Syarat untuk mendapatkannya bergantung kepada keparahan penyakit, kehadiran atau ketiadaan kumpulan kecacatan dan kekhususan pembiayaan tahunan institusi tersebut oleh sistem penjagaan kesihatan..

Anda masih tidak fikir diabetes boleh disembuhkan

Berdasarkan fakta bahawa anda membaca baris ini sekarang, kemenangan dalam memerangi gula darah tinggi belum ada di pihak anda...

Dan adakah anda sudah memikirkan rawatan hospital? Ini dapat difahami, kerana diabetes adalah penyakit yang sangat berbahaya, yang, jika tidak dirawat, boleh mengakibatkan kematian. Haus berterusan, buang air kecil yang cepat, penglihatan kabur... Semua gejala ini sudah biasa anda ketahui secara langsung.

EtoDiabet.ru »Semua Mengenai Diabetes» Maklumat Penting Mengenai Diabetes

Sanatorium rawatan diabetes dekat Moscow

Diabetes mellitus adalah penyakit yang serius dan kompleks, jadi pesakit yang menghidapinya harus berhati-hati dengan rutin harian, diet dan faktor penting lain. Di sanatorium berhampiran Moscow untuk pesakit diabetes, semua keadaan dibuat untuk mendapatkan rawatan yang berkelayakan dan mengembalikan kekuatan mereka sendiri.

Diabetes mellitus boleh menyebabkan pelanggaran fungsi optimum banyak organ dan sistem, sebab itulah rawatan diabetes mesti dikendalikan. Tugas yang paling penting adalah pampasan metabolisme karbohidrat, pencegahan dan rawatan komplikasi, normalisasi berat badan, latihan untuk mengawal diri. Rawatan diabetes yang spesifik ditentukan oleh jenis penyakit.

Sanatorium berhampiran Moscow mengkhususkan diri dalam rawatan berkesan diabetes mellitus, gangguan metabolik.

Sudah tentu, bukan rahsia bagi siapa pun bahawa pesakit diabetes memerlukan diet khas. Sanatorium berhampiran Moscow siap menerima pesakit dengan pelbagai jenis penyakit ini.

Program rawatan diabetes

Sanatorium berhampiran Moscow menawarkan pengawasan perubatan 24 jam dan kemungkinan pembetulan rawatan ubat. Anda akan diberi diet khas dan rutin harian yang dirancang. Anda boleh berehat, berjalan di sepanjang jalan hutan yang rapi di wilayah sanatorium, dan juga menjalani diagnosis menyeluruh. Anda berjaya menggabungkan rehat dan rawatan di satu tempat dan pada satu masa.

Berjalan, urut, fisioterapi, pelbagai kumpulan dan kelas individu termasuk dalam program ini, yang dapat meningkatkan kesejahteraan pesakit diabetes. Hidroterapi, pelbagai mandian, ubat herba, psikoterapi berkumpulan juga disediakan oleh program rawatan spa.

Di sanatorium berhampiran Moscow semuanya disediakan untuk memberikan rawatan yang diperlukan untuk diabetes dari mana-mana keparahan dalam keadaan pampasan. Objektif utama rawatan adalah untuk mencegah perkembangan komplikasi dan mengekalkan keupayaan bekerja..

Rawatan diabetes yang tepat pada masanya dan profesional selalu menjamin prognosis yang baik. Perlu diingat bahawa tidak ada perubahan dalam iklim dan zon waktu, oleh itu, masa penyesuaian berlalu dengan cepat tanpa tekanan yang tidak perlu bagi tubuh.

Memperbaiki keadaan umum pesakit diabetes berlaku serentak dengan penyelesaian masalah tempatan. Tidak diragukan lagi kesan positif faktor iklim terhadap keadaan sistem pernafasan, sistem saraf, dan sistem kardiovaskular pada diabetes. Peranan penting dalam rawatan diabetes dimainkan oleh pematuhan terhadap rejimen dan aktiviti fizikal yang mencukupi, diterapkan secara berkala. Selama bertahun-tahun, sanatorium berhampiran Moscow telah berjaya mempraktikkan rawatan diabetes dan mengajak anda untuk berehat dan bertambah baik mengikut program yang dikembangkan khas.

Ke senarai program kesihatan

Kepentingan rawatan spa

Penting untuk diperhatikan penyebaran patologi yang meluas. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kira-kira 3% penduduk dunia menderita penyakit ini, sementara jumlah orang yang sakit terus meningkat

Ramalan mendakwa bahawa setiap 15 tahun, jumlah pesakit akan meningkat dua kali ganda.

Terapi insulin, serta persediaan tablet, menyumbang untuk meningkatkan kesejahteraan pesakit, petunjuk kualiti hidup mereka, dan prognosis penyakit. Tetapi, walaupun dengan rawatan yang paling mencukupi, terdapat risiko tinggi untuk mengalami komplikasi lewat proses.

Pendapat Ahli
Guseva Julia Alexandrova
Pakar Endokrinologi

Pertama sekali, kita bercakap mengenai masalah vaskular dan neurologi. Mereka menyumbang kepada pengurangan, kecacatan, perkembangan kecacatan. Ini memerlukan pencegahan mereka..

Penting untuk memahami bahawa merawat diabetes adalah tugas yang sukar. Bagaimanapun, perlu menggunakan beberapa kumpulan ubat dengan betul sekaligus, yang boleh menyebabkan kesan sampingan, reaksi alergi yang tidak dijangka

Ini membawa kepada pencarian semua jenis teknik yang dapat mengurangkan bilangan kumpulan ubat. Pertama sekali, ia merangkumi perubatan tradisional, serta kesan pelbagai faktor semula jadi dan fizikal..

Hasil banyak kajian mendakwa bahawa sebilangan perairan mineral mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan metabolisme karbohidrat. Oleh itu, terapi spa telah memberi perubahan mutlak dalam diabetesologi. Kami menasihati anda untuk berehat di Pereslavl Zalessky, dalam keadaan yang sangat baik, udara bersih.

Sanatorium untuk rawatan diabetes di KavMinVody

Diabetes mellitus tergolong dalam kumpulan penyakit endokrin. Sebab utama perkembangan diabetes adalah kekurangan hormon insulin yang dihasilkan oleh pankreas. Pelanggaran pengeluaran insulin boleh berlaku akibat patologi kongenital, kegemukan atau penyakit berjangkit. Rawatan yang tidak betul boleh menyebabkan komplikasi serius yang boleh menyebabkan strok, kegagalan buah pinggang, dan kebutaan..

Rawatan sanatorium di sanatorium Perairan Mineral Kaukasia dapat memperbaiki keadaan badan, mengurangkan risiko komplikasi dan menormalkan gula darah.

Rawatan dilakukan dengan menggunakan iklim lokal yang unik, perairan mineral, lumpur perubatan tasik Tambukan, dan perhatian khusus diberikan kepada diet.

Program seperti ini sangat sesuai untuk mereka yang ingin bukan sahaja mengembalikan kesihatan mereka, tetapi juga menikmati iklim dan pemandangan yang tidak biasa..

Anda boleh menjimatkan masa anda dalam memilih sanatorium dengan menghubungi pengurus kami atau dengan menghubungi nombor bebas tol 8 800 77-513-77.

Kami dengan senang hati akan mencari pilihan yang tepat mengikut kehendak anda.!

Sanatorium yang disyorkan di Rusia yang menerima rawatan diabetes

Rawatan diabetes dan gangguan metabolik di sanatorium Rusia

Rawatan diabetes dan gangguan metabolik kini diatur di banyak sanatorium khusus yang mengkhususkan diri dalam rawatan pesakit dengan penyakit pencernaan. Walau bagaimanapun, kategori pesakit ini memerlukan rawatan bukan hanya diabetes mellitus itu sendiri, tetapi juga sejumlah penyakit bersamaan.

Lihat katalog lengkap kemudahan spa dalam bidang rawatan

Menurut statistik, 17% daripada semua kesalahpahaman mengenai organisasi rawatan sanatorium-resort yang kurang berkualiti dikaitkan tepat dengan rawatan diabetes mellitus dan gangguan metabolik, dan, selalunya, dengan ketiadaan lengkap di sanatorium organisasi makanan yang betul untuk kategori pesakit ini. Di banyak sanatorium khusus, sebuah program yang disebut School for Diabetes Management telah dimasukkan ke dalam kompleks rawatan untuk rawatan pesakit dengan diabetes mellitus dan gangguan metabolik. Mengikut program ini, pesakit dilatih untuk menguruskan penyakit, untuk mengawal perjalanan diabetes, sehingga secara aktif berpartisipasi dalam rawatannya. Di School of Diabetes Management, pesakit diajar prinsip-prinsip pemakanan yang baik, kawalan diri yang padat, pelbagai kaedah aktiviti fizikal dos, serta pembetulan dos insulin sesuai dengan tahap glikemia.
Dalam rawatan diabetes, pencegahan komplikasi yang tepat pada masanya berperanan besar, oleh itu, rawatan dan pencegahan komplikasi diabetes di sanatoria adalah kaedah yang paling berkesan Dari Rusia, CIS, negara di dunia. Rawatan diabetes di sanatorium Rantau Moscow, Jalur Tengah Rusia, pada Altai di Belokurikha, di Wilayah Novgorod pada resort Staraya Russa dan dalam wilayah lain dijalankan hanya pada tahap pampasan. Rawatan sanatorium diabetes dan gangguan metabolik ditujukan terutamanya untuk pembetulan metabolisme karbohidrat dan pencegahan komplikasi. Di sanatorium Rusia, dalam rawatan diabetes (diabetes mellitus), diet yang direka khas dengan larangan karbohidrat yang dapat dicerna digunakan, terapi senaman, terapi berenang diresepkan, pelbagai balneoterapi (misalnya, mandi radon) diresepkan. Untuk pencegahan dan rawatan komplikasi diabetes mellitus dalam rawatan spanya, bukan sahaja balneotherapy digunakan, tetapi juga terapi fizikal (misalnya, magnetoterapi) dan kaedah lain.

Lihat katalog lengkap kemudahan spa dalam bidang rawatan

Rawatan diabetes dan gangguan metabolik di sanatorium Rantau Moscow, Wilayah Leningrad, kawasan lain Dari Rusia, begitu juga di negara-negara CIS tidak berhenti diam. Secara aktif mengembangkan dan melaksanakan kaedah baru rawatan dan pencegahan diabetes.
Berikut adalah sanatorium yang menampung pesakit diabetes dan gangguan metabolik, maklumat yang boleh dipercayai boleh dipercayai. Perincian harus diperiksa dengan pengurus semasa membuat lawatan di sanatorium dengan rawatan diabetes dan gangguan metabolik.

Rawatan diabetes di sanatorium Rantau Moscow

Sanatorium Klinikal Tentera Pusat Arkhangelskoye Kementerian Pertahanan Persekutuan Rusia
Terletak di pinggir bandar, di tebing Sungai Moscow lama, 18 km dari Moscow di lebuh raya Volokolamsk (20 km di lebuh raya Ilyinsky). Air mineral kalsium-magnesium-natrium sulfat Arkhangelsk dijumlahkan di ruang pam minum sanatorium Arkhangelskoye Kementerian Pertahanan Persekutuan Rusia. Air garam natrium klorida digunakan untuk balneoterapi dan di kolam untuk mencairkan hingga kepekatan air laut. Jabatan "ibu dan anak" sanatorium "Arkhangelsk" Kementerian Pertahanan Persekutuan Rusia menganjurkan rawatan diabetes dan penyakit lain untuk ibu bapa dengan anak-anak dari usia 4 tahun.

Sanatorium "Dorokhovo"
Ia terletak di hutan campuran antara sungai Moscow dan Ruza, 85 km dari Moscow (MKAD - Barat) dan 37 km dari Ruza. Faktor semula jadi utama Dorokhovo Sanatorium adalah kalsium sulfat-magnesium (mineralisasi 2.8 g / l) air, yang digunakan untuk rawatan minum, pembilasan dan pengairan, air garam natrium klorida untuk mandi, kolam, dan pengairan. Di resort Dorokhovo, rawatan diabetes tidak termasuk dalam profil perubatan utama sanatorium, tetapi merupakan tambahan.

Sanatorium "Yerino"
Ia terletak di daerah Podolsky di Wilayah Moscow, 20 km dari Moscow, di tebing Sungai Pakhra. Di wilayah Sanatorium "Erino" terdapat sebuah taman besar dan sebilangan hutan campuran yang berdekatan. Sanatorium "Erino" dianggap salah satu yang terbaik dalam rawatan organ pencernaan, sistem muskuloskeletal, gangguan metabolik. Faktor semula jadi utama Yerino Sanatorium adalah air mineral Yerinskaya. Telaga itu terletak di wilayah sanatorium "Erino".

Sanatorium "Zvenigorod", Zvenigorod
Terletak di tebing Sungai Moskva, di wilayah perkebunan bekas Sheremetyevs Vvedenskoye di pusat taman bersejarah seluas 56 hektar. Faktor semula jadi utama Zvenigorod Sanatorium adalah magnesium sulfat-kalsium air (mineralisasi 2.5 g / l), ia digunakan untuk rawatan minum, bilik pam air mineral ada di bangunan sanatorium. Air garam natrium klorida (mineralisasi 101 g / l) digunakan untuk tab mandi. Di sanatorium "Zvenigorod" menerima orang dewasa dan kanak-kanak dengan diabetes /

Sanatorium "Martha"
Terletak di taman lama yang besar di bekas harta tanah Marfino. Sanatorium dianggap sebagai salah satu sanatorium ketenteraan terbaik di wilayah Moscow. Di wilayah sanatorium "Marfinsky" berjaya merawat penyakit sistem kardiovaskular, sistem broncho-paru, saluran gastrointestinal, sistem muskuloskeletal, sistem saraf pusat dan periferal, penyakit ginekologi dan urologi, gangguan alergi dan endokrin.

Sanatorium "Mozhaysky"
Terletak 115 km dari Moscow, di hutan campuran berhampiran takungan Mozhaisk.
sistem kardio-vaskular. Sanatorium Mozhaisky berjaya merawat masalah saluran gastrousus, sistem saraf, sistem muskuloskeletal, sistem pernafasan, gangguan metabolik.

Pusat pemulihan dan pemulihan "Orbit-2"(Cawangan Institusi Negeri Persekutuan" Pusat Perubatan Persekutuan "Agensi Pengurusan Harta Persekutuan)
Ia terletak di daerah Solnechnogorsk, 50 km dari Jalan Lingkaran Moscow, di salah satu kawasan paling indah dan bersih secara ekologi di Wilayah Moscow, tidak jauh dari kawasan Alexander Blok "Shakhmatovo". Air mineral Solnechnogorskaya dari telaga sendiri sanatorium Orbita-2 (cawangan Pusat Perubatan Persekutuan Pusat Perubatan Persekutuan Badan Pengurusan Harta Persekutuan) dengan kedalaman 530 m digunakan untuk rawatan minum. Air magnesium-kalsium sulfat mineral rendah dengan kandungan unsur surih secara terapeutik (yodium, bromin, besi, fluorin, silikon, arsenik dan boron). Air natrium klorida bromida yang sangat mineral (M-115–120 g / l, bromin 320–30 mg / l) digunakan untuk mandi dan kolam diencerkan dengan air tawar biasa hingga ke pelbagai kepekatan terapi. Sanatorium "Orbita-2" menawarkan rawatan, pemulihan pesakit yang menderita diabetes mellitus jenis II di Art. pampasan atau gangguan toleransi karbohidrat. Alamat: 141541, wilayah Moscow, daerah Solnechnogorsk, der. Tolstyakovo, RVC "Orbit-2".

Sanatorium "Peredelkino"
Terletak di barat daya Moscow, di taman hutan yang bersih secara ekologi yang indah dengan pokok-pokok konifer dan lebat di kawasan seluas 70 hektar.
kardiologi. Sanatorium "Peredelkino" menawarkan arahan rawatan berikut: pemulihan selepas infark miokard akut dan pembedahan jantung; penyakit sistem muskuloskeletal; diabetes; pemulihan strok.

Sanatorium bersama "Rantau Moscow»UD Presiden Persekutuan Rusia
Sanatorium adalah salah satu sanatorium pinggir bandar, multidisiplin terbaik. Sanatorium terletak di daerah Domodedovo di wilayah Moscow, di tebing Sungai Rozhayka, di wilayah seluas 118 hektar hutan yang indah. Di taman sanatorium "Moscow" UD Presiden Persekutuan Rusia
: air pancut, jalan dan jalan kaki yang dikuduskan oleh tanglung. Terdapat 2 bangunan kediaman di wilayah ini: ini adalah kompleks tujuh tingkat moden, dan bangunan "mewah" adalah bangunan dua tingkat dengan gaya klasik harta tanah istana abad ke-19. Di bangunan sanatorium "Wilayah Moscow" UD Presiden Persekutuan Rusia: dewan luas, konservatori, galeri seni, bilik yang selesa. Program rawatan "Diabetes mellitus". Untuk rawatan di sanatorium "Moscow" UD Presiden Persekutuan Rusia
terima orang dewasa dan juga ibu bapa dengan anak-anak dari 16 tahun. Ibu bapa dengan anak-anak dari segala usia menerima percutian (2 bangunan).

Kompleks resort sanatorium (Pusat terapi pemulihan dinamai Likhodey) "Rusia "
Ia terletak di tebing takungan Ruzsky di kawasan yang bersih dan indah secara ekologi di Wilayah Moscow, dikelilingi oleh hutan lindung. Kompleks resort sanatorium (Pusat terapi pemulihan yang diberi nama Likhodey) "Rus" menerima pesakit untuk rawatan masalah sistem kardiovaskular, organ pencernaan, sistem muskuloskeletal, gangguan metabolik.

Sanatorium "Solnechnogorsk "Tentera Laut
Terletak 59 km barat laut Moscow di sepanjang lebuh raya Leningrad dan 6 km dari stesen. Bunga matahari di taman lama yang besar dengan tasik di tengahnya, 5 km dari Tasik Senezh.
Tentera Laut Sanatorium "Solnechnogorsk" menerima pesakit untuk rawatan masalah sistem kardiovaskular, saluran gastrointestinal, sistem muskuloskeletal, sistem saraf pusat dan periferal, ginjal, alat kelamin wanita dan lelaki, gangguan endokrin.

Sanatorium "pokok pine"
Terletak di daerah Ramensky, Wilayah Moscow, seluas 7 hektar, terdapat 2 bangunan untuk menampung para pelancong, sebuah bangunan pentadbiran dan sebuah kompleks pendidikan perubatan dan jasmani. Sanatorium "Sosny" di daerah Ramensky tidak dirancang untuk penerimaan serentak 223 pelancong. Sanatorium diterima untuk rawatan pesakit dengan masalah sistem kardiovaskular (pengkhususan utama), penyakit sistem saraf, sistem endokrin, sistem muskuloskeletal.

Tempat peranginan "Tishkovo"
Terletak di tebing takungan Pestovsky di zon pemuliharaan 48 km di timur laut Moscow dan 12 km dari Trinity-Sergius Lavra. Di wilayah resort Tishkovo terdapat sumber perairan mineral: mineralisasi lemah (mineralisasi 3.6 g / l) sulfat magnesium-kalsium-natrium air (seperti Zheleznovodsk "Slavyanskaya"), untuk rawatan minum dan garam tembaga bromida klorida kuat (mineralisasi 130 g / l) untuk mandi mineral. Tishkovo resort menawarkan rawatan, pemulihan dan pemulihan untuk orang dewasa dan kanak-kanak dengan diabetes. Tishkovo resort menawarkan rawatan di Wilayah Moscow dalam bidang berikut: sistem kardiovaskular, sistem muskuloskeletal, saluran pernafasan, diabetes, organ pencernaan, saluran otak.

Sanatorium "Khusus"
Terletak 25 km dari Moscow di sepanjang lebuh raya Ryazan. Sanatorium meliputi kawasan seluas 16.5 hektar di hutan konifer-lebat. Sanatorium "Udelnaya" dibuka sepanjang tahun dan menerima orang dewasa dan kanak-kanak dari usia 3 tahun untuk berehat dan merawat. Di wilayah sanatorium "Udelnaya" ada sebuah taman dengan gazebo, kolam dengan pantai, jalan perubatan, tempat parkir yang dijaga. Udelnaya sanatorium menawarkan rawatan di Wilayah Moscow dalam bidang berikut: sistem kardiovaskular, sistem muskuloskeletal, organ pencernaan, diabetes

Sanatorium diabetes mereka. V.P. Chkalova (ditutup untuk pembinaan semula)
Sanatorium diabetes dinamakan V.P. Chkalova terletak berhampiran bandar kuno Rusia Zvenigorod, di hutan pinus yang indah, di tebing Sungai Moskva, tidak jauh dari biara, yang didirikan oleh St. Savva Storozhevsky, pelajar Sergius of Radonezh. Sanatorium ditubuhkan pada tahun 1957. Air mineral "Chkalovskaya" sulfat magnesium-kalsium air digunakan untuk rawatan minum, pengairan gusi pada penyakit periodontal.
Sanatorium mengkhususkan diri dalam bekerja dengan pesakit diabetes selama lebih dari 20 tahun. "Sekolah diabetes." Sanatorium diabetes dinamakan V.P. Chkalova menerima kanak-kanak dengan orang tua dan orang dewasa yang menghidap diabetes.

Sanatorium di kawasan lain di Rusia

Lihat katalog lengkap kemudahan spa dalam bidang rawatan

Wilayah Altai

Sanatorium "Belokurikha", resort" Belokurikha "
Faktor penyembuhan utama di Belokurikha resort: perairan mineral, lumpur penyembuhan dan iklim penyembuhan. Kekayaan utama resort Belokurikha adalah nitrogen siliceous hidrokarbonat-sulfat natrium rendah mineral perairan termal sedikit radon dengan kandungan asid silikat yang tinggi. Untuk rawatan minum: Belokurikhinskaya Vostochnaya - air mineral-sulfat-klorida magnesium-kalsium-natrium rendah mineral dari simpanan Berezovsky. Jabatan khas untuk orang dewasa, kanak-kanak dan remaja dengan diabetes.

Sanatorium "Laut Putih"
Sanatorium "Belomorye" terletak di hutan konifer, di tebing Tasik Smerdye yang indah, 36 kilometer dari Arkhangelsk. Faktor penyembuhan utama. Air mineral (natrium klorida-sulfat), lumpur sapropelik. Ia menerima kanak-kanak dengan diabetes mellitus (hanya semasa pembentukan kumpulan, dengan mengambil kad kesihatan yang wajib dibuat oleh ahli endokrinologi kanak-kanak). Petunjuk: diabetes mellitus, tahap pampasan. Untuk sepanjang rawatan di sanatorium, kanak-kanak harus mempunyai persediaan insulin, pen jarum suntik, alat ujian untuk menentukan gula darah.
Alamat: 164434 Arkhangelsk wilayah, daerah Primorsky, kampung Belomorye resort "Belomorye"

Wilayah Astrakhan

Sanatorium "Tinaki"
Faktor semula jadi utama sanatorium adalah iklim, air mineral dan lumpur penyembuhan. Nilai utama faktor semula jadi di resort Tinaki adalah iklim yang panas dan kering, kelembapan relatif yang pada musim panas boleh turun hingga 30% atau lebih rendah. Air mineral "Tinak" natrium klorida bromin brin (M 100-110 g / l, bromin - hingga 0.120 g / l). Air campuran (pencairan dengan air tawar 1: 9) adalah kantin perubatan minuman rendah mineral yang serupa dengan perairan terkenal jenis Mirgorod dan Minsk. Di samping itu, resort ini mempunyai lumpur lumpur masin kaya sulfida yang berharga. Menerima rawatan untuk orang dewasa dan kanak-kanak dengan diabetes

Republik Bashkortostan

Sanatorium "Krasnousolsky", Krasnousolsk
Faktor penyembuhan utama. Iklim, lumpur lumpur, 4 jenis perairan mineral. Kalsium sulfat rendah mineral (1.7-2.5 g / l) air pH 7.54, T 6.5 ° C. Komponen utama komposisi kimia adalah ion kalsium dan sulfat, diperkaya dengan bahan organik. Digunakan untuk rawatan minum. Radon lemah (Rn 20 nki / l), natrium klorida air masin sederhana. Digunakan untuk minuman perubatan, penyedutan. Natrium klorida air yang sangat mineral yang mengandungi iodin, bromin, boron, hidrogen sulfida. Digunakan untuk rawatan balneotherapy, lavage usus, pengairan gusi. Kepekatan medium sulfida natrium klorida (70-80g / l) sulfida medium (50-60 mg / l). Digunakan untuk balneotherapy, pengairan ginekologi. Jabatan khusus untuk rawatan diabetes

Wilayah Vladimir

Sanatorium "Jentera "
Faktor terapeutik utama sanatorium adalah perairan mineral dari 2 jenis: jenis kalsium-natrium-magnesium sulfat rendah mineral-Kashinsky (digunakan untuk merawat gastritis, ulser peptik dan 12 ulser duodenum, kolitis kronik, penyakit hati, saluran empedu, pankreatitis kronik) ; natrium klorida bromida yang sangat mineral, komposisi ini dekat dengan perairan mineral di resort "Staraya Russa" di wilayah Novgorod (digunakan dalam bentuk mandi untuk rawatan penyakit sistem muskuloskeletal, kardiovaskular, sistem saraf, beberapa penyakit ginekologi). Jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes

Wilayah Volgograd

Sanatorium "Kachalinsky"
Sanatorium iklim di kawasan terlindung yang indah berhampiran Don, 60 km dari Volgograd. Selama bertahun-tahun, sanatorium mengkhususkan diri dalam rawatan penyakit kardiovaskular dan diabetes.

Wilayah Ivanovo

Sanatorium "Obolsunovo"
Sanatorium "Obolsunovo" terletak 28 km. dari bandar Ivanovo di hutan cemara. Faktor penyembuhan utama. Air mineral "Obolsunovskaya" merujuk kepada air garam klorida-natrium, mempunyai kandungan bromin yang tinggi, yodium. Menerima orang dewasa dengan diabetes (profil bersamaan)

Wilayah Kaliningrad, Svetlogorsk

Sanatorium "Svetlogorsk "
Perairan mineral Svetlogorsk sumber komposisi natrium bikarbonat-klorida dengan kandungan yodium dan fluorin yang tinggi digunakan untuk rawatan minum, natrium klorida bromida untuk balneotherapy. Resort ini menggunakan lumpur gambut dari deposit Gorelooye 4 km dari bandar Svetlogorsk. Menerima kanak-kanak yang menghidap diabetes

Wilayah Kaluga

Sanatorium "Isyarat"
Sanatorium "Signal" telah membuka jabatan penjagaan dan pemulihan kesihatan setelah rawatan pesakit dalam pesakit diabetes.

Kawasan peranginan Tuapse

Kompleks kesihatan "Zorka"
Pesakit diabetes mellitus dari semua peringkat umur, rawatan komplikasi diabetes mellitus, "Sekolah diabetes." Pemakanan klinikal menggunakan produk soya segar dengan pilihan pengambilan kalori setiap hari.

Resort Anapa

Sanatorium "Harapan "
Jabatan diabetes dengan 50 katil. "Sekolah diabetes." Sanatorium terletak berhampiran bilik pam minum di resort dengan perairan penyembuhan di ladang Semigorsk dan Anap.

Gelendzhik Health Resort

"Harapan. SPA & Syurga Laut"
Kompleks resort "Hope. SPA & Sea Paradise", yang terletak di desa Kabardinka, dibina pada tahun 1996. Program "Diabetes mellitus". Petunjuk. Prediabetes, toleransi glukosa terganggu. Diabetes ringan dan sederhana jenis I dan II dalam keadaan pampasan yang stabil Diabetes angeoneuropathies.

Bukit Kukasus.

Hot Key Resort
Perairan mineral Psekupsky, hanya 17 sumber. Goryachiy Klyuch adalah satu-satunya tempat di Rusia di mana sifat penyembuhan perairan mineral Essentuki dan mandian hidrogen sulfida jenis Matsesta digabungkan. Hidrogen sulfida klorida-bikarbonat kalsium-natrium termal (hingga 60 ° C) perairan mineral mata air panas dan perairan mineral alkali digunakan untuk tab mandi. Sulfida bikarbonat natrium dan natrium klorida dengan suhu air yang lebih rendah dan kandungan hidrogen sulfida yang lebih rendah digunakan untuk rawatan minum, mencuci perut dan duodenum. Air iodin-bromin Goryachiy Klyuch lemah mineralisasi dan mengandungi lebih banyak iodin daripada bromin. Resort "Foothills of the Caucasus" menerima orang dewasa yang menghidap diabetes

Rantau Kostroma

Sanatorium "mereka. Ivan Susanin"
Di sanatorium mereka. Ivan Susanin mengendalikan sebuah jabatan untuk pemulihan pesakit diabetes. Di wilayah sanatorium, air mineral ubat dari 2 jenis diekstrak - minum, sulfat-klorida-natrium, dan air garam mandi. Dalam rawatan pesakit dengan penyakit pencernaan, susu moose digunakan (berkesan untuk ulser peptik perut dan duodenum). Di sanatorium. Ivan Susanin menerima orang dewasa dan kanak-kanak dengan ibu bapa.

Wilayah Lipetsk

Pusat kesihatan "Prometheus"
Perairan mineral Lipetsk - klorida-sulfat-natrium mineral rendah digunakan untuk rawatan minum. Lumpur gambut Ferruginous - untuk terapi lumpur. Diterima oleh kanak-kanak dan remaja dengan diabetes

Wilayah Novgorod

Resort "Staraya Russa"
Tujuh mata air mineral jenis "Starorussky": - perairan kalsium-natrium bromida klorida yang sangat mineral digunakan untuk balneotherapy. Dua sumber air minum mineral rendah: kalsium klorida-magnesium-natrium klorida dengan kemasinan 6 g / l, dan natrium klorida-kalsium-magnesium klorida dengan kemasinan 3 g / l. Lumpur terapeutik "Starorusskie" asal tasik berbeza dengan analog yang diketahui dalam kandungan sulfida besi yang tinggi. Di resort Staraya Russa, orang dewasa dengan diabetes mellitus bersamaan sedang dirawat.

Primorsky Krai

Sanatorium Pearl, Shmakovka
Deposit Shmakovskoye hidrokarbonat karbonik mineral-kalsium dan perairan kalsium-magnesium rendah mineral. Dari komponen tertentu, ia mengandungi asid silikat hingga 100 mg / dm3 dan sebilangan kecil zat besi. Di sanatorium "Shmakovka" terdapat jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes. Semasa tahun persekolahan, kanak-kanak di sanatorium mempunyai kelas di sekolah.

Wilayah Ryazan

Sanatorium "Jentera"
Sanatorium klinikal multidisiplin Sosnovy Bor terletak 20 km di utara Ryazan di perkampungan resort Solotcha yang indah. Faktor penyembuhan semula jadi utama. Perairan mineral sumber Solotchinsk. Perairan rendah mineral (M 2.7 g / l) sulfat-klorida-bikarbonat kalsium-magnesium-natrium digunakan untuk rawatan minum; natrium klorida bromida (M - 136 g / l) digunakan untuk prosedur balneoterapi dan di kolam. Lumpur gambut deposit Sapozhkovsky. Sanatorium Sosnovy Bor telah mengembangkan program: Diabetes. Petunjuk. Prediabetes, toleransi glukosa terganggu. Diabetes ringan hingga sederhana jenis I dan II dalam keadaan pampasan yang stabil.
Alamat: Rusia, 390021, Ryazan, penyelesaian Solotcha, sanatorium Sosnovy Bor

St Petersburg

Sanatorium "Petrodvoret "
Terletak di pantai Teluk Finland di kawasan yang indah, di bandar air pancut terkenal di dunia. Faktor penyembuhan utama. Air mineral rendah natrium klorida digunakan untuk rawatan minum, mandi, mandi dan pengairan. Di sanatorium "Petrodvorets" rawatan pesakit diabetes mellitus (jenis I dan II).
Alamat: 198903, St. Petersburg, daerah Petrodvorets, Petrodvorets, Avrova St., 2, sanatorium "Petrodvorets"

Wilayah Sverdlovsk

Sanatorium "Lower Sergi"
Ia terletak di lereng timur Ural Tengah di kawasan yang indah, di antara hutan cemara dan cemara 120 km ke arah barat daya Yekaterinburg. Air mineral "Nizhneserginskaya" natrium klorida dengan campuran hidrogen sulfida kecil, satu-satunya sumber di wilayah Ural-Siberia. Air digunakan untuk rawatan minum, mandi, mandi ubat, mandi subakuat, urutan mandi bawah air, bilas usus. Di sanatorium "Lower Sergi" rawatan pesakit diabetes mellitus (jenis I dan II).
Alamat: 623090, Wilayah Sverdlovsk, Anting-anting Bawah

Wilayah Stavropol. Air Mineral Kaukasia

Resort Zheleznovodsk terkenal dengan perairan "Slavyanovskaya" dan "Smirnovskaya", yang dalam sifat penyembuhan mereka tidak mempunyai analog di dunia. Ia mempunyai dua profil utama: penyakit: organ pencernaan, serta penyakit buah pinggang dan saluran kencing dan penyakit andrologi. Di Zheleznovodsk, rawatan ditunjukkan untuk pesakit diabetes mellitus dengan penyakit bersamaan: organ pencernaan, serta penyakit buah pinggang dan saluran kencing, sistem muskuloskeletal, organ ENT, penyakit ginekologi dan andrologi.

Sanatorium mereka. CM. Kirova
Di sanatorium mereka. CM. Kirov mempunyai jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes.
Alamat: 357406, Wilayah Stavropol, Zheleznovodsk, Lermontov St., 12, sanatorium mereka. CM. Kirova

Wilayah Stavropol. Air Mineral Kaukasia

Asas sumber daya tarikan adalah air natrium hidrokarbon-klorida karbonat mineral, atau, seperti biasa disebut di resort, perairan garam-alkali - Essentuki No. 17 dan Essentuki No. 4 yang terkenal, kerana Essentuki telah menjadi resort balneotherapy terbesar di Rusia (terutamanya dengan rawatan minum).

Sebagai sebahagian daripada program Persekutuan untuk memerangi diabetes di sanatorium yang dinamakan M.I. Kalinina, di mana mereka telah terlibat dalam rawatan diabetes selama 10 tahun, sebuah Pusat pemulihan pesakit diabetes dengan faktor semula jadi telah dibentuk. Di jabatan khusus sanatorium Essentuki, pesakit diabetes diterima oleh ahli endokrinologi dan saintis terkemuka (calon dan doktor sains perubatan) yang berkelayakan dalam bidang endokrinologi umum dan resort

Sanatorium dan kem rekreasi kanak-kanak "Victoria"
Sanatorium "Victoria" menerima kanak-kanak dengan ibu bapa dan kumpulan kanak-kanak yang menghidap diabetes
Alamat: 357600, Wilayah Stavropol, Essentuki, Pushkin St., 22, sanatorium "Victoria"

Sanatorium "Mutiara Kaukasus"
Jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes
Alamat: 357600, Wilayah Stavropol, Essentuki, Pushkin St., 21, sanatorium "Pearl of the Caucasus"

Sanatorium "Moscow"
Di sanatorium "Moscow" terdapat jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes
Alamat: 357600, Wilayah Stavropol, Essentuki, Anzhievsky Str., 8, sanatorium "Moscow"

Sanatorium mereka. M.I. Kalinina (FMBA Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia)
Pusat persekutuan untuk pemulihan pesakit diabetes dengan faktor semula jadi. Di sanatorium mereka. M.I. Kalinina adalah jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes
Alamat: 357600, Wilayah Stavropol, Essentuki, Razumovsky St., 16

Sanatorium "Ukraine"
Di sanatorium "Ukraine" pesakit diabetes
Alamat: 357600, Wilayah Stavropol, Essentuki, Pyatigorskaya St., 46, sanatorium "Ukraine"

Sanatorium Tentera Pusat Essentuksky
Di sanatorium menerima pesakit diabetes
Alamat: 357630, Wilayah Stavropol, Essentuki, Andzhievsky St., 13

Wilayah Stavropol. Air Mineral Kaukasia

Semua narzan Kislovodsk saling berkaitan antara satu sama lain. Narzan utama digunakan untuk balneotherapy. Perairan Dolomite Narzan dicirikan oleh kemasinan yang lebih besar dan kandungan karbon dioksida yang tinggi. Perairan Sulphate Narzan dicirikan oleh kandungan karbon dioksida, sulfat yang tinggi, kehadiran zat besi aktif, serta unsur surih (boron, zink, mangan dan strontium). Dolomite narzan meningkatkan metabolisme, meningkatkan pembuangan air kecil dan pengeluaran sisa produk dari badan. Sulfat narzan meningkatkan rembesan perut, memperbaiki pencernaan, memperbaiki fungsi hempedu hati, mengurangkan kembung, dan mengatur fungsi usus. Di Kislovodsk, rawatan ditunjukkan untuk pesakit diabetes mellitus dengan penyakit bersamaan sistem peredaran darah, sistem pencernaan, sistem muskuloskeletal.

Pusat Perubatan Pejabat Presiden Persekutuan Rusia "Batu Merah "
Sanatorium The Red Stones menerima orang dewasa yang menghidap diabetes
Alamat: 357740, Wilayah Stavropol, Kislovodsk, ul. Herzen, 18

Di Pyatigorsk terdapat lebih daripada 40 sumber - hampir semua jenis perairan mineral. Gabungan karbon dioksida, hidrogen sulfida, mata air radon dan lumpur dari Danau Tambukan, iklim dan lanskap semula jadi yang baik telah menentukan nasib resort yang paling pelbagai di Rusia. Pyatigorsk menunjukkan rawatan pesakit diabetes mellitus dengan penyakit bersamaan: perut dan usus, hati dan saluran empedu, penyakit sistem saraf periferi, saluran periferal pada bahagian bawah kaki, sistem muskuloskeletal, kulit, penyakit ginekologi genesis endokrin dan keradangan, penyakit andrologi, penyakit pekerjaan (penyakit atrologi) penyakit getaran, polyneuritis pekerjaan), gangguan metabolik dan lain-lain.

Sanatorium "Musim bunga "
Sanatorium yang pelbagai "Rodnik" terletak di sudut yang indah dan nyaman di kawasan peranginan Pyatigorsk, tidak jauh dari tasik "Proval", dikelilingi oleh pusat balneoterapi dan sumber air mineral. Faktor semula jadi utama: iklim penyembuhan, lumpur penyembuhan Tasik Tambukan dan perairan mineral di resort Pyatigorsk. Ini adalah radon (pelbagai kepekatan), karbon-hidrogen sulfida dan perairan karbon dioksida untuk kegunaan luaran, ragam dan kuantiti perairan mineral untuk kegunaan dalaman. Bahagian diagnostik menggunakan semua jenis makmal dan diagnostik instrumental, termasuk kaedah penyelidikan imunologi dan hormon alergi dan banyak lagi. Di sanatorium "Rodnik" rawatan orang dewasa dengan diabetes
Alamat: 357540, Wilayah Stavropol, Pyatigorsk, Blvd. Gagarin 2

Wilayah Ulyanovsk

Sanatorium Itil
Sanatorium balneoklimatik multidisiplin terletak di tebing sungai Volga di hutan pinus di bandar Ulyanovsk. Terdapat simpanan dua jenis perairan mineral. Minum kalsium-natrium-magnesium sulfat rendah mineral dan natrium klorida bromin garam yang kuat dengan kandungan boron (130 mg / l) dan yodium (11 mg / l) yang tinggi untuk kegunaan luaran. Di sanatorium "Itil" rawatan kanak-kanak dan remaja dengan diabetes
Alamat: 432010, Ulyanovsk, Orenburgskaya Str., 1, sanatorium "Itil"

Undora Resort

Sanatorium dinamakan sempena Lenin
Undory resort terletak berdekatan dengan pantai Volga, 40 km dari Ulyanovsk di sepanjang lebuh raya dan 25 km di sepanjang Volga. Faktor terapi utama: tiga jenis perairan mineral. Undorovskaya mineral-mineralized rendah (M-0.9 - 1.2) hidrokarbonat-sulfat kalsium-magnesium air dengan kandungan bahan organik yang tinggi (seperti "Naftusya"). Digunakan untuk rawatan minum. Air mineral-mineralized (6.2-6.4 g / l) sulfat-magnesium-kalsium digunakan untuk rawatan minum, mikrokliser, pengairan usus, tubage, pengairan gusi, lavage gastrik, dan penyedutan. Air garam natrium klorida bromin. Undory Resort merawat orang dewasa dan remaja dengan diabetes
Alamat: 433312, Rusia, Wilayah Ulyanovsk, Wilayah Ulyanovsk, Desa Undory, sanatorium dinamakan sempena Lenin.

Wilayah Chelyabinsk

Sanatorium "Karagaysky Bor"
Faktor terapeutik utama Air mineral "Karagaysky Bor" - air mineral-kalsium-hidrokarbonat-sulfat rendah magnesium-kalsium untuk rawatan minum. Lumpur sapropelik dari Tasik Podborny (berhampiran kampung Khomutinino, daerah Uvelsky). Di sanatorium "Karagaysky Bor" rawatan orang dewasa dengan diabetes
Alamat: 457638, Wilayah Chelyabinsk, Daerah Verkhneuralsky, rumah tumpangan "Karagaysky Bor"

Sanatorium "Ural"
Jabatan penjagaan selepas pesakit diabetes (70 tempat). Sanatorium "Ural" terletak di tepi Tasik. Jemput. Air mineral - natrium bikarbonat klorida, dengan kandungan zat besi yang tinggi, sedikit mineral. Lobak Danau Podbornoe mempunyai komposisi natrium klorida-hidrokarbonat, reaksi alkali medium dengan kemasinan rendah, dan digunakan untuk mandi dan mandi. Lumpur terapi Lake Podbornoye merujuk kepada lumpur terapi sapropelik sulfida. Di sanatorium "Ural" menerima orang dewasa dengan diabetes
Alamat: 457001, wilayah Chelyabinsk, daerah Uvelsky, s. Khomutino, sanatorium "Ural"

Lihat katalog lengkap kemudahan spa dalam bidang rawatan

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes