Rawatan diabetes untuk sanatorium

Hari ini, perubatan spa berhadapan dengan tugas untuk memperbaiki kaedah rawatan pemulihan penyakit signifikan sosial, yang, khususnya, termasuk diabetes mellitus (DM). Besarnya kos ekonomi yang berkaitan dengan rawatan tepukan ini

Hari ini, perubatan spa berhadapan dengan tugas untuk memperbaiki kaedah rawatan pemulihan penyakit signifikan sosial, yang, khususnya, termasuk diabetes mellitus (DM). Skala kos ekonomi yang berkaitan dengan rawatan patologi ini menjadikan arah ini menjadi keutamaan dalam pekerjaan banyak pusat peranginan.

Diabetes mellitus, yang menduduki tempat ketiga sebagai penyebab kematian selepas penyakit kardiovaskular dan onkologi, diakui oleh pakar WHO sebagai wabak tidak berjangkit abad ke-20. Menurut pelbagai sumber, di dunia terdapat 120 hingga 180 juta pesakit diabetes, yang merupakan 2-3% dari jumlah populasi planet ini. Jumlah pesakit diabetes terus meningkat, dan diproyeksikan akan meningkat dua kali ganda setiap 15 tahun.

Kejayaan terapi insulin dan penggunaan tablet penurun gula memungkinkan untuk memperbaiki keadaan pesakit secara signifikan dan meningkatkan jangka hayat mereka. Walau bagaimanapun, dalam keadaan baru ini, komplikasi diabetes yang kronik, yang disebut dari pelbagai organ dan sistem (terutamanya vaskular dan neurologi), yang menyebabkan kecacatan jangka panjang, kecacatan awal dan menentukan prognosis yang tidak baik pada pesakit diabetes, telah muncul.

Masalah pencegahan dan rawatan diabetes adalah akut di seluruh dunia. Oleh itu, WHO dan Persekutuan Diabetes Antarabangsa pada tahun 1989 mengadopsi Deklarasi Saint Vincent, yang menekankan pentingnya langkah-langkah untuk mengurangkan kematian dan kecacatan pesakit diabetes. Dengan Keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia pada 1 Disember 2004 No. 715, diabetes mellitus dimasukkan dalam senarai penyakit yang signifikan secara sosial.

Program sasaran persekutuan "Diabetes mellitus", yang disetujui oleh Keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia pada 7 Oktober 1996 No. 1171, bertujuan untuk mengurangkan kejadian, kecacatan dan kematian pesakit diabetes di Persekutuan Rusia. Di samping itu, program ini menangani organisasi pencegahan, diagnosis awal dan rawatan diabetes yang berkesan dan komplikasinya, meningkatkan jangka masa dan meningkatkan kualiti hidup pesakit. Sebagai sebahagian daripada program ini di Essentuki berdasarkan sanatorium. M.I. Kalinina, di mana mereka telah merawat diabetes selama lebih dari 10 tahun, Pusat Pemulihan Pesakit dengan Diabetes dengan Penggunaan Faktor Semula jadi telah dibuat (Perintah Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia No. 353 bertarikh 14 September 2001), sebuah jabatan khusus telah dianjurkan di sanatorium kanak-kanak Malakhovka. Di 28 wilayah di negara ini, rawatan sanatorium telah diatur berdasarkan sanatorium tempatan, di mana pakar diabetes yang pakar dalam Jabatan Endokrinologi Akademi Perubatan Rusia Pendidikan Pascasiswazah bekerja.

Rawatan diabetes dan komplikasinya adalah tugas yang sukar. Ini termasuk senjata ubat yang penting yang memerlukan penggunaan kompleks jangka panjang, yang sering menyebabkan polifarmasi, kepada perkembangan reaksi buruk dan alergi. Keadaan ini memerlukan pencarian pelbagai terapi bukan ubat, di antaranya tempat khusus tergolong dalam penggunaan faktor fizikal semula jadi dan bentuk awal..

Kajian menunjukkan bahawa dari semua mata air mineral di bandar peranginan di Caucasus dengan perairan mineral, perairan mineral Essentuki mempunyai kesan positif yang paling ketara terhadap keadaan metabolisme karbohidrat dan peraturan hormonnya. Resort Essentuki kini merupakan tempat peranginan terkemuka di Rusia, di mana pesakit diabetes boleh mendapatkan rawatan perubatan yang lengkap dan berkelayakan.

Petunjuk untuk rawatan spa

Kelas IV Penyakit sistem endokrin, gangguan makan dan gangguan metabolik. Kumpulan penyakit: diabetes. Kod ICD-10: E 10 diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin; E 11 diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin.

 • dalam keadaan pampasan (petunjuk normal badan keton dalam darah, kekurangan aseton dalam air kencing, glisemia tidak lebih tinggi daripada 9-10 mmol / l, glukosuria harian tidak lebih daripada 5% daripada nilai gula makanan);
 • dibebani (dalam pengampunan) dengan kolesistitis kronik, kolangitis, dyskinesia bilier, dyskinesia usus, gastritis, ulser gastrik dan duodenum, angioretonopati darjah I-II, polyneuritis.

Harus diingat bahawa pesakit dengan retinopati diabetes tahap 1 - 2, nefropati tahap 1 tanpa azotemia, pesakit dengan peredaran periferal yang terganggu pada bahagian bawah kaki tanpa ulser trofik dan gangren dapat dirujuk ke rawatan sanatorium.

Rawatan spa yang disyorkan: sanatorium khas tempatan, resort balneotherapeutik dengan air mineral minum, karbon dioksida, natrium klorida, radon, perairan iodin-brom.

Kontraindikasi: diabetes pada tahap dekompensasi; kecenderungan kepada keadaan hipoglikemik dengan kehilangan kesedaran yang cepat.

Prinsip terapi spa untuk pesakit diabetes dikurangkan untuk menetapkan diet fisiologi, aktivitas fisik yang dosis, terapi insulin yang mencukupi, ubat penurun gula oral dalam kombinasi dengan pemulihan sanatorium-resort. Pencegahan dan rawatan komplikasi kronik, terutamanya angioneuropathies, terdiri daripada mencapai pampasan berterusan untuk diabetes dan pelantikan angioprotectors. Prasyarat untuk rawatan yang berjaya adalah pendidikan pesakit dan kawalan diri..

Banyak kaedah terapi spa untuk pesakit diabetes telah dikembangkan oleh saintis Institut Penyelidikan Balneologi Pyatigorsk. Kaedah-kaedah ini membentuk asas standard sanatorium dan rawatan resort untuk diabetes pada tahap pampasan, subkompensasi dengan kursus yang tidak rumit, yang diluluskan oleh Perintah No. 220 Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial Persekutuan Rusia pada 22 November 2004.

Kaedah utama terapi spa untuk diabetes adalah terapi gulung - rawatan dengan sumber air mineral. Perairan mineral mempunyai kesan positif terhadap metabolisme karbohidrat dan lipid: hiperglikemia dan glukosuria dikurangkan, pengaruh enzim tertentu yang mendorong penembusan glukosa ke dalam tisu dipertingkatkan, dan spektrum lipid serum darah bertambah baik. Pada masa yang sama, proses metabolisme tisu karbohidrat bertambah baik, pembentukan asid trifosfat adenosin (ATP) meningkat, dengan kerosakan yang mana sejumlah besar tenaga dilepaskan. Sebagai tambahan, perairan mineral secara signifikan meningkatkan kepekaan reseptor insulin terhadap hormon ini, dan oleh itu, pada hampir semua pesakit, keperluan untuk insulin eksogen dan tablet antidiabetik dikurangkan.

Kesan maksimum dan paling lama (sehingga 10-14 bulan) dicapai dengan kombinasi terapi roll dan prosedur balneotherapy. Semasa mandi mineral pada pesakit diabetes, dinamika penunjuk semua jenis metabolisme yang baik, keadaan fungsional sistem saraf, metabolisme diaktifkan, dan terdapat kesan positif pada mekanisme neuroregulatory yang menyumbang kepada normalisasi dan penstabilan hemodinamik. Mandi mineral secara signifikan meningkatkan faktor pelindung bukan spesifik dan meningkatkan imuniti spesifik, meningkatkan karbohidrat dan jenis metabolisme lain, dan, di samping itu, mempunyai kesan positif yang jelas terhadap penyakit bersamaan sistem kardiovaskular dan saraf, organ pencernaan, sistem muskuloskeletal, kulit, buah pinggang, kawasan genital, dan lain-lain Kesan yang paling ketara diperhatikan dengan penggunaan mandi mineral gas: karbonik, karbonik-hidrogen sulfida, radon.

Menurut hasil kajian yang dilakukan oleh doktor di resort Essentuki dan Institut Penyelidikan Pyatigorsk, terapi lumpur hanya dapat digunakan pada 10-15% semua pesakit diabetes, kerana ini sering meningkatkan aktiviti lapisan kortikal dan otak kelenjar adrenal, dan, menurut beberapa laporan, keseronokan sistem saraf simpatik. Mekanisme di atas dalam beberapa kes menyebabkan kemerosotan keadaan metabolisme karbohidrat, terutama dengan pampasan yang buruk dan penyakit yang teruk. Sehubungan dengan itu, penggunaan terapi lumpur pada penderita diabetes sangat terhad, memerlukan perhatian dan pemantauan khusus terhadap keadaan pesakit.

Fisioterapi, tidak seperti terapi lumpur, tidak mempengaruhi metabolisme karbohidrat yang terganggu dan merupakan rawatan pilihan pada pesakit dengan sub- dan dekompensasi, dengan penyakit yang teruk atau sukar. Penggunaan mandi karbon dioksida "kering" sebagai sebahagian daripada terapi spa yang kompleks memainkan peranan penting dalam pencegahan dan rawatan mikroangiopati diabetes. Fototerapi, akupunktur, psikoterapi, latihan fisioterapi juga banyak digunakan dalam rawatan spa yang kompleks. Kemasukan kompleks kinesitherapy khas dalam terapi spa untuk pesakit diabetes dibuktikan secara patogenetik dan mempunyai nilai terapi yang tinggi. Aktiviti fizikal yang sistematik sesuai dengan keadaan pesakit mengurangkan keperluan ubat hipoglikemik. Kecukupan beban ditentukan oleh doktor terapi senaman bersama dengan ahli endokrinologi berdasarkan perubahan tahap hiperglikemia, glikosuria, berat badan. Pelbagai prosedur perubatan yang digunakan dalam terapi spa diabetes, membolehkan anda memilih teknik rawatan yang sesuai secara individu untuk setiap pesakit. Kajian yang dilakukan di klinik Institut Penyelidikan Ilmiah Pyatigorsk Balneology menunjukkan kesan baik terapi spa kompleks menggunakan air mineral jenis Essentuki pada keadaan fungsional buah pinggang dan gambaran fundus oftalmoskopi pada pesakit diabetes dengan komplikasi mikrovaskular (retino diabetes dan nefropati).

Kajian serupa dilakukan oleh Akademi Perubatan Negeri Ternopil di sanatorium "Tovtry" wilayah Khmelnitsky. Pemeriksaan klinikal dan imunologi dilakukan pada 65 pesakit diabetes tipe 1 dan tipe 2 yang menjalani rawatan spa di sanatorium Tovtry setelah menjalani rawatan dengan Zbruchanskaya Naftusey, natrium-magnesium bikarbonat rendah mineral (M - 0,88 g / l) air mineral yang ditetapkan pada dos 10 ml per kg berat badan, tiga kali sehari, 45 minit sebelum makan. Para penyelidik memerhatikan kesan positif air mineral pada klinikal penyakit ini, serta parameter makmal: bilirubin, kolesterol, glukosa dalam serum darah dan air kencing. Kesan imunomodulasi tidak spesifik air mineral deposit Zbruchansky dinyatakan, yang lebih ketara pada pesakit diabetes jenis 2.

Rawatan komprehensif pesakit diabetes di Pusat Pemulihan Nasional Bulgaria "SKM Narechensky Bani" termasuk terapi ubat, terapi diet, rawatan minum radon lemah mineralisasi (1,46 g / l), air mineral natrium hidrokarbonat-sulfat, fisioterapi, kinesitherapy, dan hipnoterapi. Sebagai hasil rawatan, dinamik positif gejala klinikal terungkap, penurunan gula darah yang signifikan secara statistik (dari 10.2 hingga 5.85 mmol / l), peningkatan metabolisme lipid yang ketara.

Hasil penyelidikan yang dilakukan oleh Institut Penyelidikan Perubatan Restoratif dan Balneologi di Universiti Perubatan Negeri Belarus di sanatorium Krasnousolsk menunjukkan bahawa air minuman mineral mempunyai kesan profilaksis terhadap perkembangan toleransi glukosa yang terganggu, sehingga menunda manifestasi diabetes. Rawatan di resort memungkinkan untuk mencapai penyakit yang lebih jinak, membantu mengurangkan manifestasi klinikal, dan dalam beberapa kes mencegah terjadinya komplikasi, mengurangkan manifestasi penyakit bersamaan..

Menurut kajian yang dilakukan di resort Dorokhovo, penggunaan air mineral sulfat magnesium-kalsium Dorokhovskaya menyumbang kepada penciptaan simpanan zat dalam tubuh yang menentukan aktiviti insulin, dan unsur mikro memungkinkan untuk menonaktifkan enzim insulinase, yang, pada gilirannya, menyebabkan normalisasi glukosa darah. Dalam kebanyakan kes, dengan diabetes, air mineral diresepkan 200.0 ml 3 kali sehari. Masa pengambilan air mineral dan suhunya ditetapkan bergantung pada penyakit bersamaan saluran gastrointestinal menurut petunjuk umum.

Dengan penyakit bersamaan yang ditunjukkan pada pesakit diabetes, kaedah lain penggunaan air mineral internal juga digunakan: saliran duodenum, lavage gastrik, microclysters, siphon usus. Pentadbiran air mineral secara rektal pada pesakit diabetes menyumbang kepada penghapusan ketoasidosis yang cepat.

Perairan mineral yang mengandung magnesium menempati tempat yang istimewa dalam terapi roll pesakit diabetes. Ion magnesium menempati kedudukan khas dalam rangkaian elemen mikro dan mikro. Bersama dengan ion kalsium, magnesium menentukan aktiviti lebih daripada 300 enzim. Dibuktikan bahawa dengan diabetes terdapat penurunan kepekatan ion magnesium dalam darah sebanyak 10-12%. Oleh itu, pengambilan ion magnesium tambahan melalui pengambilan air mineral dalaman memungkinkan untuk mengisi semula homeostasis magnesium dengan mencukupi dan membantu mengaktifkan reaksi metabolik, yang sangat penting untuk diabetes.

Hasil ujian klinikal air mineral perubatan Donat Mg (kandungan Mg 1014 mg / l), dilakukan berdasarkan jabatan endokrinologi ICD No. 11 dan sanatorium Diabetes dinamai V. Chkalov, memberi kesaksian terhadap kecekapan tinggi krenoterapi dengan perairan magnesium dalam rawatan diabetes yang kompleks.

Krenoterapi dengan air mineral dalam botol, seperti Donat Mg, Essentuki No. 17, Essentuki No. 4, Essentuki "Baru", disarankan untuk memasukkan dalam rawatan diabetes yang kompleks dalam tempoh selepas resort. Perairan mineral mempengaruhi hubungan utama dalam patogenesis diabetes dan manifestasi. Dalam kes ini, terdapat peningkatan pada alat pulau pankreas, yang ditunjukkan dalam pengoptimuman kemampuan menghasilkan sel-b kerana peningkatan jumlah labil dan kumpulan utama insulin, dan keberkesanannya dalam tisu. Interaksi insulin dan glukagon yang terganggu dipulihkan. Hubungan pankreas usus dan neuroendokrin diaktifkan, rembesan gastrin, hormon usus mempengaruhi fungsi radas pulau pankreas. Kesan kontrinsular dihambat, yang menghilangkan rangsangan kuat dari pulau sel b dan menyebabkan peningkatan rizab fungsinya.

Secara umum diterima bahawa rancangan pemakanan yang rasional dan terapi hipoglikemik farmakologi adalah asas untuk rawatan diabetes. Statistik menunjukkan bahawa 17% daripada semua situasi konflik yang timbul disebabkan oleh organisasi rawatan perubatan yang berkualiti rendah di resort berkaitan dengan diabetes, atau lebih tepatnya, kekurangan nutrisi yang betul di sanatorium untuk kategori pesakit ini. Menurut doktor Israel, diet pesakit diabetes sangat sesuai untuk mana-mana orang yang sihat. Di semua sanatorium khusus, enam makanan sehari diatur untuk dua diet: untuk pesakit yang menerima insulin, dan untuk orang dengan diabetes yang tidak bergantung kepada insulin. Di banyak sanatoria, produk soya semula jadi termasuk dalam diet pesakit diabetes.

Di banyak sanatorium ada "sekolah manajemen diabetes", di mana pesakit dilatih untuk menguruskan penyakitnya dan mengendalikan perjalanan diabetes, yang memungkinkan pesakit untuk secara aktif berpartisipasi dalam perawatan. Kemungkinan menggabungkan terapi bukan ubat dengan penggunaan farmaseutikal yang sangat berkesan dan penggunaan teknologi perubatan moden yang tersedia di resort telah memungkinkan untuk mengkaji kontraindikasi rawatan spa untuk banyak kategori pesakit. Jangkauan orang yang diperlihatkan pemulihan tempat peranginan, penggunaan air minum, lumpur, balneoterapi berkembang dengan ketara. Rawatan pesakit kategori ini hanya boleh dilakukan berdasarkan prinsip terapi berperingkat dan kesinambungan antara kemudahan kesihatan bandar dengan kemudahan kesihatan di pusat peranginan. Prinsip utama menjalankan langkah-langkah pemulihan pada pesakit dengan penyakit jangka panjang adalah analisis status klinikal yang sistematik, yang dilakukan dengan tujuan untuk mempersonalisasi program pemulihan, serta prinsip pengkhususan dan integrasi.

Aspek penting lain dalam rawatan spa pesakit diabetes adalah dialisis di tempat spa. Pesakit dengan diabetes yang menderita nefropati diabetes boleh menjalani rawatan yang kompleks di pusat peranginan di Rusia (Sestroretsky resort) dan Republik Czech (Marianske Lazne, Klinik "Windsor" di sanatorium "Pacific Astoria"). Perairan mineral, klimatoterapi, terapi lanskap bersama dengan kaedah utama untuk merawat diabetes meningkatkan keberkesanan rawatan komprehensif kategori pesakit ini. Menurut kajian baru-baru ini, keadaan mental pesakit yang memerlukan dialisis berterusan dianggap sebagai sindrom asthenik-depresi. Gejala kemurungan sering "disamarkan" oleh penurunan hubungan, inisiatif, gangguan tidur, dan selera makan. Pesakit ini memerlukan rawatan spa dan rehat yang berkualiti. Kemungkinan dialisis di spa - petunjuk baru dalam rawatan penyakit serius ini - memungkinkan bukan sahaja memperbaiki keadaan pesakit, tetapi juga meningkatkan kualiti hidupnya dengan ketara.

Kami telah mengembangkan sistem pemilihan tempat peranginan (SPK) (jadual), yang menggambarkan faktor penyembuhan semula jadi utama. Resort disusun mengikut wilayah dan, oleh itu, mengikut zon iklim. Ini sangat penting bagi orang-orang dengan penyakit kronik dan orang tua, serta semasa menjalani terapi spa yang pendek, kerana proses penyesuaian dan penyesuaian semula yang tidak dapat dielakkan berlaku apabila keadaan iklim berubah dapat mengurangkan kesan rawatan dan bahkan memperburuk perjalanan penyakit. Jadual menunjukkan ciri-ciri iklim di resort, menunjukkan jenis air mineral utama, lumpur terapeutik.

Memandangkan fakta bahawa di Rusia terdapat pusat peranginan dan potensi rekreasi yang unik yang tertumpu pada penyediaan perkhidmatan perubatan, SEC membolehkan anda memilih tempat peranginan dengan mengambil kira penyakit utama (bersaing) di mana-mana wilayah di Rusia. SPK juga merangkumi pusat peranginan Eropah, dapat diakses oleh pengguna perkhidmatan spa Rusia dan dipersembahkan di pasaran oleh agensi pelancongan terkemuka.

Senarai pusat peranginan di Rusia dan Eropah, yang ditunjukkan untuk pesakit diabetes, termasuk resort dan motel yang beroperasi di bawah program rawatan khas untuk pesakit diabetes, "sekolah pengurusan diabetes" yang teratur, serta motel yang menerima pesakit dengan penyakit bersamaan dan bersaing yang berlaku dengan latar belakang SD.

N.V. Manshina
Pusat Perubatan Medsi, Moscow

Rawatan diabetes di sanatorium

Hari ini, rawatan spa merangkumi peningkatan kaedah pemulihan penyakit sosial. Salah satunya ialah diabetes. Memandangkan kos sejumlah besar wang yang diperuntukkan untuk rawatan masalah ini, banyak sanatorium menganggap pemulihan pesakit diabetes sebagai keutamaan. Rawatan diabetes di sanatorium di Rusia berharga dengan harga yang berpatutan.

Kepentingan rawatan spa

Penting untuk diperhatikan penyebaran patologi yang meluas. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kira-kira 3% penduduk dunia menderita penyakit ini, sementara jumlah orang yang sakit terus meningkat. Ramalan mendakwa bahawa setiap 15 tahun, jumlah pesakit akan meningkat dua kali ganda.

Terapi insulin, serta persediaan tablet, menyumbang untuk meningkatkan kesejahteraan pesakit, petunjuk kualiti hidup mereka, dan prognosis penyakit. Tetapi, walaupun dengan rawatan yang paling mencukupi, terdapat risiko tinggi untuk mengalami komplikasi lewat proses.

Penting untuk memahami bahawa merawat diabetes adalah tugas yang sukar. Lagipun, perlu menggunakan beberapa kumpulan ubat dengan betul sekaligus, yang boleh menyebabkan kesan sampingan, reaksi alergi yang tidak dijangka. Ini membawa kepada pencarian semua jenis teknik yang dapat mengurangkan bilangan kumpulan ubat. Pertama sekali, ia merangkumi perubatan tradisional, serta kesan pelbagai faktor semula jadi dan fizikal..

Hasil banyak kajian mendakwa bahawa sebilangan perairan mineral mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan metabolisme karbohidrat. Oleh itu, terapi spa telah memberi perubahan mutlak dalam diabetesologi. Kami menasihati anda untuk berehat di Pereslavl Zalessky, dalam keadaan yang sangat baik, udara bersih.

Petunjuk dan kontraindikasi

Ahli endokrinologi merujuk pesakit mereka ke pemulihan dan rawatan di sanatorium sekiranya terdapat keadaan patologi berikut: diabetes mellitus jenis 1 atau jenis 2, perkembangan diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin. Pelanggaran toleransi karbohidrat bersama dengan sindrom metabolik dan hipotalamus, sindrom Pickwick juga merupakan petunjuk untuk rawatan tersebut.

Harus diingat bahawa tinggal di sanatorium ditunjukkan untuk proses kompensasi proses patologi, iaitu, angka glikemia tidak boleh tinggi. Perkara penting adalah ketiadaan ketosis yang paling minimum, dan glukosuria sangat tidak penting. Adalah mungkin untuk merawat orang dengan patologi komorbid, namun, penyakit tidak boleh bertahan dalam tempoh pemburukan. Patologi gabungan terutamanya merangkumi:

 • kolesistitis kronik;
 • JEWP;
 • gastritis
 • ulser pencernaan;
 • angiopati.

Tempat peranginan yang disyorkan adalah sanatorium khusus, yang berdasarkannya terdapat sumber perairan mineral. Terapi lumpur, ruang tekanan, terapi diet juga digunakan..

Kontraindikasi untuk rawatan di sanatorium dianggap dekompensasi diabetes yang teruk, disertai dengan episod ketosis yang kerap, kecenderungan untuk hipoglikemia, terutama yang berlaku dengan pengsan.

Prinsip rawatan

Faktor pendorong utama untuk rawatan pesakit diabetes yang berjaya adalah pengambilan diet hipo-karbohidrat, kelas terapi fizikal, pemilihan terapi penurun gula yang betul dan sesuai dengan insulin atau ubat oral, dan pemulihan di sanatorium. Pencegahan komplikasi membayangkan pencapaian proses pampasan, pelantikan agen vaskular. Adalah penting bahawa pesakit melakukan pemantauan diri.

Sebilangan besar kaedah rawatan sanatorium dikembangkan di Pyatigorsk Research Institute of Balneology. Mereka membentuk asas standard rawatan spa untuk diabetes, yang disetujui oleh Kementerian Kesihatan Rusia.

Selalunya, tujuan perairan mineral digunakan. Mereka mempunyai kesan yang baik terhadap metabolisme karbohidrat, spektrum lipid yang menderita jenis penyakit. Glukosuria dapat dikurangkan dengan ketara, hingga hilang sepenuhnya, proses enzimatik dikatalisis, yang membantu mempercepat penggunaan glukosa, penembusannya ke dalam tisu. Pada masa yang sama, metabolisme tisu karbohidrat bertambah baik, rizab tenaga meningkat kerana pengeluaran ATP.

Air mineral

Telah diperhatikan bahawa perairan mineral dapat meningkatkan kepekaan reseptor selular terhadap insulin. Ini menyebabkan penurunan keperluan pemberian insulin dari luar, serta penurunan dos ubat penurun gula oral.

Kesan tahan lama (kira-kira satu tahun) dicapai apabila bilangan komponen rawatan maksimum digabungkan. Selalunya, terapi gulung dengan terapi lumpur digabungkan. Mandi mineral mempunyai kesan positif pada semua bidang metabolisme, meningkatkan fungsi sistem saraf dengan mempengaruhi mekanisme neuroregulation. Ini memungkinkan peningkatan rheologi dan hemodinamik. Pengaktifan sistem imun.

Semua perkara di atas membawa kepada fakta bahawa bukan sahaja perjalanan diabetes sebagai patologi bebas bertambah baik, tetapi juga rawatan dan pencegahan komplikasi proses ini dan penyakit yang menyertainya dari organ dan sistem lain dilakukan.

Terapi lumpur

Institut Penyelidikan Pyatigorsk, dan juga resort Essentuki menunjukkan bahawa terapi lumpur ditunjukkan pada seperlima pesakit diabetes. Ini disebabkan oleh fakta bahawa peningkatan aktiviti kelenjar adrenal dan sistem saraf. Proses sedemikian boleh menyebabkan kemerosotan aliran metabolisme karbohidrat. Hal ini berlaku terutama bagi pesakit yang pada awalnya cenderung untuk tidak stabil glikemia.

Rawatan lain

Fisioterapi tidak memberi kesan buruk terhadap metabolisme karbohidrat, jadi dianggap kaedah pilihan untuk rawatan diabetes yang sukar dilakukan. Ia merangkumi mandi kering yang dapat melawan angiopati dengan berkesan. Pendekatan bersepadu juga merangkumi perubatan herba, akupunktur, refleksologi, latihan fisioterapi, kerja psikologi dengan pesakit.

Ramai doktor berpendapat bahawa penggunaan kinesioterapi dibenarkan secara patogenetik, dan kepentingannya kepada pesakit sangat tinggi. Kebolehlaksanaan semua kaedah ini ditentukan oleh ahli endokrinologi bersama dengan ahli fisioterapi dan doktor terapi senaman, ahli fisioterapi dan pakar lain. Mereka biasanya berdasarkan ciri-ciri individu pesakit, perjalanan dan penambahan penyakit, hasil pemeriksaan makmal dan instrumental.

Sekiranya terdapat patologi yang bersamaan dengan diabetes mellitus, kaedah lain menggunakan perairan mineral adalah mungkin. Ini termasuk lavage gastrik, enema, saliran duodenum. Perlu diperhatikan bahawa pengenalan air mineral per rektum dapat digunakan sebagai salah satu kaedah untuk rawatan hiperglikemia yang rumit oleh ketosis.

Salah satu aspek penting dalam memilih sanatorium untuk pesakit diabetes dengan kegagalan buah pinggang peringkat akhir adalah kehadiran hemodialisis di sanatorium. Beberapa pusat peranginan dilengkapi dengan peranti ini, misalnya, di wilayah Rusia terdapat di sanatorium Sestroretsk. Status kesihatan pesakit seperti itu ditingkatkan bukan hanya oleh perairan mineral, tetapi juga oleh keadaan iklim dan terapi lanskap. Dialisis dalam keadaan rawatan spa dianggap sebagai salah satu bidang terapi patologi terbaru. Ini membolehkan anda meningkatkan kualiti kehidupan manusia dengan ketara. Rawatan diabetes di sanatorium Rusia disebabkan oleh potensi yang kaya dan unik di negara ini.

Sanatorium dinamakan M.I. Kalinin

Institusi ini terletak di Essentuki dan mengkhususkan diri dalam pemulihan dan rawatan sistem pencernaan, serta organ endokrin. Sejak sekian lama, pusat pemulihan pesakit telah beroperasi berdasarkan pengaruh faktor semula jadi. Program diabetes mellitus terdiri daripada perkara berikut:

 • penggunaan perairan mineral;
 • pelantikan makanan diet;
 • terapi lumpur;
 • sesi urut;
 • kelas terapi fizikal;
 • mandian mineral dan pusaran air;
 • kolam renang dengan sesi aerobik aqua;
 • kaedah fisioterapi - elektroforesis, elektroterapi.

Pekerja sanatorium mengembangkan skema untuk diagnosis dan rawatan komplikasi proses. Pesakit diajar mengawal diri; proses ini disebut sekolah diabetes..

Statistik menunjukkan bahawa setelah pemulihan di sanatorium, 9 dari 10 pesakit perlu mengkaji semula terapi penurunan gula dengan kecenderungan menurunkan dos. Tiket berharga dari 1900 hingga 9000 rubel setiap hari.

Sanatorium Luch

Sanatorium terletak di bandar Kislovodsk. Ia dianggap sebagai institusi pencegahan terbaik dan tertua di Persekutuan Rusia. Oleh kerana iklim yang unik, rawatan balneologi, hasil terapi spa yang baik dicapai.

Sanatorium untuk pesakit diabetes di Rusia

Perjalanan ke sanatorium adalah peluang terbaik untuk menggabungkan relaksasi dengan rawatan. Doktor mengesyorkan agar pesakit dengan penyakit kronik, termasuk diabetes mellitus, mengunjungi kemudahan tersebut sekurang-kurangnya sekali setahun..

Menginap di sanatorium memberi kesan positif bukan hanya pada kesihatan fizikal, tetapi juga pada keadaan emosi pesakit. Prosedur udara, alam semula jadi dan terapeutik yang segar membantu seseorang untuk mentolerir penyakit dengan lebih mudah dan menguatkan sistem ketahanannya.

Cara memilih sanatorium?

Di Rusia, terdapat banyak sanatorium untuk pesakit diabetes, dan kadang-kadang pesakit hilang ketika memilih institusi ini. Adalah lebih baik jika sanatorium khusus disarankan kepada pesakit oleh doktor yang hadir, berdasarkan ciri-ciri perjalanan diabetes dan kehadiran penyakit bersamaan. Tetapi jika pesakit ingin memilih tempat untuk bersantai sendiri, penting baginya untuk mengingat beberapa nuansa:

 • di sanatorium, perlantikan tetap ahli endokrinologi dan pakar sempit lain dari orientasi terapi harus diatur;
 • institusi itu harus mempunyai makmal sendiri sehingga, jika perlu, pesakit diabetes dapat lulus ujian darah umum dan biokimia, menjalani ujian air kencing untuk gula, dan lain-lain;
 • di wilayah institusi kelas harus diadakan terapi senaman;
 • pesakit harus dapat mendapatkan bantuan perubatan pada bila-bila masa sepanjang hari (contohnya, dengan hipoglikemia atau perkembangan komplikasi diabetes lain);
 • makanan di ruang makan mestilah makanan dan tidak berminyak, lebih baik diet No. 9.

Tempat peranginan balneologi

Air mineral mempunyai kesan positif terhadap keadaan umum badan, termasuk sistem endokrin. Ia membantu menormalkan kepekatan hormon dan menurunkan gula darah. Itulah sebabnya pusat peranginan dengan sumber air mineral semula jadi menjadi sangat popular di kalangan pesakit diabetes. Salah satu tempat terbaik seperti ini dianggap sebagai daerah bandar Essentuki. Berikut adalah sanatorium berikut untuk rawatan pesakit diabetes:

 • "Victoria",
 • sanatorium mereka. M.I. Kalinina,
 • "Kunci penyembuhan",
 • "Harapan".

Di sanatorium "Victoria", pesakit dapat menjalani terapi lumpur, serta rawatan dengan air penyembuhan mineral seperti itu: "Essentuki-4", "Essentuki-17", "Essentuki baru." Di wilayah institusi dilengkapi jalan untuk terapi berjalan kaki, ada juga kawasan untuk latihan fisik ringan di udara segar. Senaman ringan sangat berguna untuk diabetes untuk meningkatkan metabolisme dan menormalkan berat badan. Di ruang makan, menu 4 kali diatur berdasarkan tempahan, kanak-kanak dibawa untuk berehat dari usia 4 tahun dengan ditemani oleh ibu bapa mereka. Terdapat dua kolam renang di sanatorium (luaran dan dalaman). Pesakit boleh menjalani urutan, mandi terapeutik, akupunktur, penyedutan dan jenis rawatan fisioterapi yang lain.

Sanatorium dinamakan M.I. Kalinina adalah institusi khusus untuk rawatan pesakit diabetes, di wilayah yang terdapat pusat khusus untuk pemulihan pesakit yang menggunakan kaedah fisioterapi. Ini adalah salah satu sanatorium dengan praktik bertahun-tahun, yang telah menjadikan dirinya sebagai tempat yang baik untuk rawatan dan pemulihan. Di sini, doktor akan selalu membantu pesakit untuk memilih variasi diet individu 9 sesuai dengan keperluan mereka, sehingga lebih mudah untuk menjaga gula pada tahap normal dalam darah.

Di institusi tersebut, pesakit boleh menjalani jenis rawatan berikut:

 • terapi lumpur;
 • minum air mineral "Essentuki";
 • elektroforesis pankreas;
 • magnetoterapi;
 • rawatan dengan arus frekuensi yang berbeza;
 • mandi dengan air mineral;
 • pengairan usus.

Di sanatorium mereka. M.I. Kalinin mengendalikan School of Diabetes, di mana pesakit diajar prinsip-prinsip menyusun diet harian, menghitung unit insulin dan roti, dan juga menjelaskan pentingnya mencegah komplikasi penyakit. Selain fisioterapi, penderita diabetes berpeluang untuk menjalani terapi senaman dan menjalani kursus urut di institusi perubatan ini..

Sanatorium "Healing key" terletak di kawasan taman di kawasan yang bersih dari segi ekologi di bandar Essentuki. Seperti yang ditentukan oleh doktor, pesakit boleh menjalani rawatan seperti balneotherapy (minum air mineral), terapi senaman, urut, jalan kesihatan. Ruang makan institusi menawarkan sistem untuk membuat pesanan hidangan awal, sesuai dengan cadangan doktor mengenai diet diabetes. Di sanatorium, ibu bapa dan kanak-kanak berumur 4 tahun boleh berehat bersama.

Sanatorium "Hope" menerima pesakit dengan gangguan endokrin, penyakit sistem kardiovaskular, saraf dan pencernaan. Selain rawatan air mineral, pelancong boleh menjalani sesi urutan pneumatik, terapi ozon, mandi mutiara dan hidrogen sulfida, pengairan, rawatan elektrik dan lumpur. Menu di ruang makan adalah makanan, dan pesakit juga dapat membeli koktail oksigen berdasarkan jus epal semula jadi. Kanak-kanak diterima dari usia 4 tahun dengan ditemani oleh orang dewasa.

Kemudahan perubatan dan pencegahan di laut

Tinggal di laut bermanfaat bagi tubuh orang yang lemah yang lemah, tetapi untuk mengelakkan bahaya tersebut, penting untuk mengikuti beberapa peraturan. Anda boleh berenang dan berada di pantai hanya pada "waktu selamat" - pada waktu pagi hingga 11:00 dan pada waktu malam setelah pukul 17:00. Adalah lebih baik bagi penderita diabetes untuk tidak berjemur di bawah sinar matahari langsung, kerana paparan berlebihan pada kulit dengan sinar ultraviolet menjadikannya lebih kering. Memandangkan bahawa dalam kategori pesakit ini, kulit cenderung kering dan retak, lebih baik menghindari pendedahan cahaya matahari yang berlebihan..

Berikut adalah beberapa daripadanya:

Walaupun sanatorium ini bukan institusi khusus, mereka menerima pesakit diabetes. Di sini mereka ditawarkan menjalani sesi mandi terapeutik, kursus terapi urut dan senaman, untuk membersihkan usus. Kekurangan air mineral dari sumber di institusi ini dikompensasi oleh air botol, yang ditawarkan kepada pesakit setengah jam sebelum makan utama.

Sanatorium di wilayah Moscow

Beberapa sanatorium yang terletak di wilayah Moscow juga sesuai untuk rawatan pesakit diabetes. Ini termasuk institusi berikut:

 • "Pines" di daerah Ramensky;
 • "Tishkovo" di kawasan takungan Pestovsky dan Uchinsky;
 • "Zvenigorod";
 • "Peredelkino";
 • Yerino.

Sanatorium "Sosny" terletak di kampung Bykovo. Ia terletak di hutan konifer yang rimbun, iklim setempat sangat baik bagi pesakit yang mengalami gangguan sistem kardiovaskular dan endokrin. Di wilayah institusi terdapat jalan untuk terapi berjalan kaki (jalan kesihatan), yang sangat berguna untuk pesakit diabetes. Terdapat akses ke kolam dengan pantai yang lengkap dan persiaran kecil. Pemakanan dipilih secara individu, sesuai dengan ciri-ciri penyakit ini. Anak-anak diterima dari usia apa pun dengan ditemani oleh ibu bapa.

Sanatorium "Zvenigorod" terletak di daerah Odintsovo yang bersih secara ekologi di wilayah Moscow. Terdapat pantai yang lengkap di tebing Sungai Moscow, hutan pinus dan hutan birch. Di wilayah sanatorium terdapat kolam alami dan mandi penyembuh. Menu di ruang makan adalah makanan, pilihan hidangan dilakukan mengikut pesanan sebelumnya (perkhidmatan bilik juga boleh dilakukan). Anak-anak diterima dari usia apa pun dengan ditemani oleh saudara-mara.

Sanatorium "Peredelkino" terletak di zon hutan yang nyaman dan tenang, kawasannya lebih dari 70 hektar. Di sini, pesakit dirawat bukan hanya dengan diabetes, tetapi dengan gangguan sistem kardiovaskular, serta penyakit sistem muskuloskeletal. Anda boleh datang ke sini pada bila-bila masa sepanjang tahun, untuk kemudahan, peralihan hangat dilengkapi antara bangunan. Menu di ruang makan adalah makanan, berdasarkan tempahan. Di sanatorium ini, pesakit selalu dapat diberikan bantuan perubatan sepenuhnya, kerana ada makmal dan doktor sendiri yang bertugas. Terdapat bangunan yang berasingan untuk prosedur diagnostik dan kolam renang di lokasi. Kanak-kanak dibawa bercuti dari usia 7 tahun dengan ibu bapa mereka.

Sanatorium "Erino" adalah institusi perubatan dengan sumber air mineralnya sendiri "Erinsky". Ia terletak di daerah Podolsky di wilayah Moscow di pertemuan dua sungai - Pakhra dan Desna. Kemudahan ini terletak di taman dan hutan campuran. Sanatorium ini sangat sesuai untuk pesakit dengan penyakit sistem endokrin, penyakit kronik saluran gastrointestinal, dan juga untuk orang yang mempunyai masalah jantung dan saluran darah, organ pernafasan. Makanan di sini adalah makanan diet, dan, selain diet nombor 9, anda juga boleh memilih meja lain (seperti yang dipersetujui oleh doktor). Kanak-kanak dibawa berehat dari usia 4 tahun dengan saudara-mara, sanatorium mempunyai taman permainan dan lounge, kolam renang, pantai.

Jangan mengunjungi kemudahan seperti itu untuk pesakit dengan diabetes yang tidak terkompensasi dan komplikasi penyakit yang teruk (contohnya, nefropati teruk atau sindrom kaki diabetes lanjut). Sebelum merancang perjalanan, pesakit mesti selalu berjumpa doktor, kerana ini akan membolehkan anda memastikan faedah percutian yang akan datang. Sekiranya tidak ada kontraindikasi, rawatan di sanatorium selalu bermanfaat, ia penuh dengan emosi positif sepanjang tahun.

Sanatorium yang disyorkan di Rusia yang menerima rawatan diabetes

Rawatan diabetes dan gangguan metabolik di sanatorium Rusia

Rawatan diabetes dan gangguan metabolik kini diatur di banyak sanatorium khusus yang mengkhususkan diri dalam rawatan pesakit dengan penyakit pencernaan. Walau bagaimanapun, kategori pesakit ini memerlukan rawatan bukan hanya diabetes mellitus itu sendiri, tetapi juga sejumlah penyakit bersamaan.

Lihat katalog lengkap kemudahan spa dalam bidang rawatan

Menurut statistik, 17% daripada semua kesalahpahaman mengenai organisasi rawatan sanatorium-resort yang kurang berkualiti dikaitkan tepat dengan rawatan diabetes mellitus dan gangguan metabolik, dan, selalunya, dengan ketiadaan lengkap di sanatorium organisasi makanan yang betul untuk kategori pesakit ini. Di banyak sanatorium khusus, sebuah program yang disebut School for Diabetes Management telah dimasukkan ke dalam kompleks rawatan untuk rawatan pesakit dengan diabetes mellitus dan gangguan metabolik. Mengikut program ini, pesakit dilatih untuk menguruskan penyakit, untuk mengawal perjalanan diabetes, sehingga secara aktif berpartisipasi dalam rawatannya. Di School of Diabetes Management, pesakit diajar prinsip-prinsip pemakanan yang baik, kawalan diri yang padat, pelbagai kaedah aktiviti fizikal dos, serta pembetulan dos insulin sesuai dengan tahap glikemia.
Dalam rawatan diabetes, pencegahan komplikasi yang tepat pada masanya berperanan besar, oleh itu, rawatan dan pencegahan komplikasi diabetes di sanatoria adalah kaedah yang paling berkesan Dari Rusia, CIS, negara di dunia. Rawatan diabetes di sanatorium Rantau Moscow, Jalur Tengah Rusia, pada Altai di Belokurikha, di Wilayah Novgorod pada resort Staraya Russa dan dalam wilayah lain dijalankan hanya pada tahap pampasan. Rawatan sanatorium diabetes dan gangguan metabolik ditujukan terutamanya untuk pembetulan metabolisme karbohidrat dan pencegahan komplikasi. Di sanatorium Rusia, dalam rawatan diabetes (diabetes mellitus), diet yang direka khas dengan larangan karbohidrat yang dapat dicerna digunakan, terapi senaman, terapi berenang diresepkan, pelbagai balneoterapi (misalnya, mandi radon) diresepkan. Untuk pencegahan dan rawatan komplikasi diabetes mellitus dalam rawatan spanya, bukan sahaja balneotherapy digunakan, tetapi juga terapi fizikal (misalnya, magnetoterapi) dan kaedah lain.

Lihat katalog lengkap kemudahan spa dalam bidang rawatan

Rawatan diabetes dan gangguan metabolik di sanatorium Rantau Moscow, Wilayah Leningrad, kawasan lain Dari Rusia, begitu juga di negara-negara CIS tidak berhenti diam. Secara aktif mengembangkan dan melaksanakan kaedah baru rawatan dan pencegahan diabetes.
Berikut adalah sanatorium yang menampung pesakit diabetes dan gangguan metabolik, maklumat yang boleh dipercayai boleh dipercayai. Perincian harus diperiksa dengan pengurus semasa membuat lawatan di sanatorium dengan rawatan diabetes dan gangguan metabolik.

Rawatan diabetes di sanatorium Rantau Moscow

Sanatorium Klinikal Tentera Pusat Arkhangelskoye Kementerian Pertahanan Persekutuan Rusia
Terletak di pinggir bandar, di tebing Sungai Moscow lama, 18 km dari Moscow di lebuh raya Volokolamsk (20 km di lebuh raya Ilyinsky). Air mineral kalsium-magnesium-natrium sulfat Arkhangelsk dijumlahkan di ruang pam minum sanatorium Arkhangelskoye Kementerian Pertahanan Persekutuan Rusia. Air garam natrium klorida digunakan untuk balneoterapi dan di kolam untuk mencairkan hingga kepekatan air laut. Jabatan "ibu dan anak" sanatorium "Arkhangelsk" Kementerian Pertahanan Persekutuan Rusia menganjurkan rawatan diabetes dan penyakit lain untuk ibu bapa dengan anak-anak dari usia 4 tahun.

Sanatorium "Dorokhovo"
Ia terletak di hutan campuran antara sungai Moscow dan Ruza, 85 km dari Moscow (MKAD - Barat) dan 37 km dari Ruza. Faktor semula jadi utama Dorokhovo Sanatorium adalah kalsium sulfat-magnesium (mineralisasi 2.8 g / l) air, yang digunakan untuk rawatan minum, pembilasan dan pengairan, air garam natrium klorida untuk mandi, kolam, dan pengairan. Di resort Dorokhovo, rawatan diabetes tidak termasuk dalam profil perubatan utama sanatorium, tetapi merupakan tambahan.

Sanatorium "Yerino"
Ia terletak di daerah Podolsky di Wilayah Moscow, 20 km dari Moscow, di tebing Sungai Pakhra. Di wilayah Sanatorium "Erino" terdapat sebuah taman besar dan sebilangan hutan campuran yang berdekatan. Sanatorium "Erino" dianggap salah satu yang terbaik dalam rawatan organ pencernaan, sistem muskuloskeletal, gangguan metabolik. Faktor semula jadi utama Yerino Sanatorium adalah air mineral Yerinskaya. Telaga itu terletak di wilayah sanatorium "Erino".

Sanatorium "Zvenigorod", Zvenigorod
Terletak di tebing Sungai Moskva, di wilayah perkebunan bekas Sheremetyevs Vvedenskoye di pusat taman bersejarah seluas 56 hektar. Faktor semula jadi utama Zvenigorod Sanatorium adalah magnesium sulfat-kalsium air (mineralisasi 2.5 g / l), ia digunakan untuk rawatan minum, bilik pam air mineral ada di bangunan sanatorium. Air garam natrium klorida (mineralisasi 101 g / l) digunakan untuk tab mandi. Di sanatorium "Zvenigorod" menerima orang dewasa dan kanak-kanak dengan diabetes /

Sanatorium "Martha"
Terletak di taman lama yang besar di bekas harta tanah Marfino. Sanatorium dianggap sebagai salah satu sanatorium ketenteraan terbaik di wilayah Moscow. Di wilayah sanatorium "Marfinsky" berjaya merawat penyakit sistem kardiovaskular, sistem broncho-paru, saluran gastrointestinal, sistem muskuloskeletal, sistem saraf pusat dan periferal, penyakit ginekologi dan urologi, gangguan alergi dan endokrin.

Sanatorium "Mozhaysky"
Terletak 115 km dari Moscow, di hutan campuran berhampiran takungan Mozhaisk.
sistem kardio-vaskular. Sanatorium Mozhaisky berjaya merawat masalah saluran gastrousus, sistem saraf, sistem muskuloskeletal, sistem pernafasan, gangguan metabolik.

Pusat pemulihan dan pemulihan "Orbit-2"(Cawangan Institusi Negeri Persekutuan" Pusat Perubatan Persekutuan "Agensi Pengurusan Harta Persekutuan)
Ia terletak di daerah Solnechnogorsk, 50 km dari Jalan Lingkaran Moscow, di salah satu kawasan paling indah dan bersih secara ekologi di Wilayah Moscow, tidak jauh dari kawasan Alexander Blok "Shakhmatovo". Air mineral Solnechnogorskaya dari telaga sendiri sanatorium Orbita-2 (cawangan Pusat Perubatan Persekutuan Pusat Perubatan Persekutuan Badan Pengurusan Harta Persekutuan) dengan kedalaman 530 m digunakan untuk rawatan minum. Air magnesium-kalsium sulfat mineral rendah dengan kandungan unsur surih secara terapeutik (yodium, bromin, besi, fluorin, silikon, arsenik dan boron). Air natrium klorida bromida yang sangat mineral (M-115–120 g / l, bromin 320–30 mg / l) digunakan untuk mandi dan kolam diencerkan dengan air tawar biasa hingga ke pelbagai kepekatan terapi. Sanatorium "Orbita-2" menawarkan rawatan, pemulihan pesakit yang menderita diabetes mellitus jenis II di Art. pampasan atau gangguan toleransi karbohidrat. Alamat: 141541, wilayah Moscow, daerah Solnechnogorsk, der. Tolstyakovo, RVC "Orbit-2".

Sanatorium "Peredelkino"
Terletak di barat daya Moscow, di taman hutan yang bersih secara ekologi yang indah dengan pokok-pokok konifer dan lebat di kawasan seluas 70 hektar.
kardiologi. Sanatorium "Peredelkino" menawarkan arahan rawatan berikut: pemulihan selepas infark miokard akut dan pembedahan jantung; penyakit sistem muskuloskeletal; diabetes; pemulihan strok.

Sanatorium bersama "Rantau Moscow»UD Presiden Persekutuan Rusia
Sanatorium adalah salah satu sanatorium pinggir bandar, multidisiplin terbaik. Sanatorium terletak di daerah Domodedovo di wilayah Moscow, di tebing Sungai Rozhayka, di wilayah seluas 118 hektar hutan yang indah. Di taman sanatorium "Moscow" UD Presiden Persekutuan Rusia
: air pancut, jalan dan jalan kaki yang dikuduskan oleh tanglung. Terdapat 2 bangunan kediaman di wilayah ini: ini adalah kompleks tujuh tingkat moden, dan bangunan "mewah" adalah bangunan dua tingkat dengan gaya klasik harta tanah istana abad ke-19. Di bangunan sanatorium "Wilayah Moscow" UD Presiden Persekutuan Rusia: dewan luas, konservatori, galeri seni, bilik yang selesa. Program rawatan "Diabetes mellitus". Untuk rawatan di sanatorium "Moscow" UD Presiden Persekutuan Rusia
terima orang dewasa dan juga ibu bapa dengan anak-anak dari 16 tahun. Ibu bapa dengan anak-anak dari segala usia menerima percutian (2 bangunan).

Kompleks resort sanatorium (Pusat terapi pemulihan dinamai Likhodey) "Rusia "
Ia terletak di tebing takungan Ruzsky di kawasan yang bersih dan indah secara ekologi di Wilayah Moscow, dikelilingi oleh hutan lindung. Kompleks resort sanatorium (Pusat terapi pemulihan yang diberi nama Likhodey) "Rus" menerima pesakit untuk rawatan masalah sistem kardiovaskular, organ pencernaan, sistem muskuloskeletal, gangguan metabolik.

Sanatorium "Solnechnogorsk "Tentera Laut
Terletak 59 km barat laut Moscow di sepanjang lebuh raya Leningrad dan 6 km dari stesen. Bunga matahari di taman lama yang besar dengan tasik di tengahnya, 5 km dari Tasik Senezh.
Tentera Laut Sanatorium "Solnechnogorsk" menerima pesakit untuk rawatan masalah sistem kardiovaskular, saluran gastrointestinal, sistem muskuloskeletal, sistem saraf pusat dan periferal, ginjal, alat kelamin wanita dan lelaki, gangguan endokrin.

Sanatorium "pokok pine"
Terletak di daerah Ramensky, Wilayah Moscow, seluas 7 hektar, terdapat 2 bangunan untuk menampung para pelancong, sebuah bangunan pentadbiran dan sebuah kompleks pendidikan perubatan dan jasmani. Sanatorium "Sosny" di daerah Ramensky tidak dirancang untuk penerimaan serentak 223 pelancong. Sanatorium diterima untuk rawatan pesakit dengan masalah sistem kardiovaskular (pengkhususan utama), penyakit sistem saraf, sistem endokrin, sistem muskuloskeletal.

Tempat peranginan "Tishkovo"
Terletak di tebing takungan Pestovsky di zon pemuliharaan 48 km di timur laut Moscow dan 12 km dari Trinity-Sergius Lavra. Di wilayah resort Tishkovo terdapat sumber perairan mineral: mineralisasi lemah (mineralisasi 3.6 g / l) sulfat magnesium-kalsium-natrium air (seperti Zheleznovodsk "Slavyanskaya"), untuk rawatan minum dan garam tembaga bromida klorida kuat (mineralisasi 130 g / l) untuk mandi mineral. Tishkovo resort menawarkan rawatan, pemulihan dan pemulihan untuk orang dewasa dan kanak-kanak dengan diabetes. Tishkovo resort menawarkan rawatan di Wilayah Moscow dalam bidang berikut: sistem kardiovaskular, sistem muskuloskeletal, saluran pernafasan, diabetes, organ pencernaan, saluran otak.

Sanatorium "Khusus"
Terletak 25 km dari Moscow di sepanjang lebuh raya Ryazan. Sanatorium meliputi kawasan seluas 16.5 hektar di hutan konifer-lebat. Sanatorium "Udelnaya" dibuka sepanjang tahun dan menerima orang dewasa dan kanak-kanak dari usia 3 tahun untuk berehat dan merawat. Di wilayah sanatorium "Udelnaya" ada sebuah taman dengan gazebo, kolam dengan pantai, jalan perubatan, tempat parkir yang dijaga. Udelnaya sanatorium menawarkan rawatan di Wilayah Moscow dalam bidang berikut: sistem kardiovaskular, sistem muskuloskeletal, organ pencernaan, diabetes

Sanatorium diabetes mereka. V.P. Chkalova (ditutup untuk pembinaan semula)
Sanatorium diabetes dinamakan V.P. Chkalova terletak berhampiran bandar kuno Rusia Zvenigorod, di hutan pinus yang indah, di tebing Sungai Moskva, tidak jauh dari biara, yang didirikan oleh St. Savva Storozhevsky, pelajar Sergius of Radonezh. Sanatorium ditubuhkan pada tahun 1957. Air mineral "Chkalovskaya" sulfat magnesium-kalsium air digunakan untuk rawatan minum, pengairan gusi pada penyakit periodontal.
Sanatorium mengkhususkan diri dalam bekerja dengan pesakit diabetes selama lebih dari 20 tahun. "Sekolah diabetes." Sanatorium diabetes dinamakan V.P. Chkalova menerima kanak-kanak dengan orang tua dan orang dewasa yang menghidap diabetes.

Sanatorium di kawasan lain di Rusia

Lihat katalog lengkap kemudahan spa dalam bidang rawatan

Wilayah Altai

Sanatorium "Belokurikha", resort" Belokurikha "
Faktor penyembuhan utama di Belokurikha resort: perairan mineral, lumpur penyembuhan dan iklim penyembuhan. Kekayaan utama resort Belokurikha adalah nitrogen siliceous hidrokarbonat-sulfat natrium rendah mineral perairan termal sedikit radon dengan kandungan asid silikat yang tinggi. Untuk rawatan minum: Belokurikhinskaya Vostochnaya - air mineral-sulfat-klorida magnesium-kalsium-natrium rendah mineral dari simpanan Berezovsky. Jabatan khas untuk orang dewasa, kanak-kanak dan remaja dengan diabetes.

Sanatorium "Laut Putih"
Sanatorium "Belomorye" terletak di hutan konifer, di tebing Tasik Smerdye yang indah, 36 kilometer dari Arkhangelsk. Faktor penyembuhan utama. Air mineral (natrium klorida-sulfat), lumpur sapropelik. Ia menerima kanak-kanak dengan diabetes mellitus (hanya semasa pembentukan kumpulan, dengan mengambil kad kesihatan yang wajib dibuat oleh ahli endokrinologi kanak-kanak). Petunjuk: diabetes mellitus, tahap pampasan. Untuk sepanjang rawatan di sanatorium, kanak-kanak harus mempunyai persediaan insulin, pen jarum suntik, alat ujian untuk menentukan gula darah.
Alamat: 164434 Arkhangelsk wilayah, daerah Primorsky, kampung Belomorye resort "Belomorye"

Wilayah Astrakhan

Sanatorium "Tinaki"
Faktor semula jadi utama sanatorium adalah iklim, air mineral dan lumpur penyembuhan. Nilai utama faktor semula jadi di resort Tinaki adalah iklim yang panas dan kering, kelembapan relatif yang pada musim panas boleh turun hingga 30% atau lebih rendah. Air mineral "Tinak" natrium klorida bromin brin (M 100-110 g / l, bromin - hingga 0.120 g / l). Air campuran (pencairan dengan air tawar 1: 9) adalah kantin perubatan minuman rendah mineral yang serupa dengan perairan terkenal jenis Mirgorod dan Minsk. Di samping itu, resort ini mempunyai lumpur lumpur masin kaya sulfida yang berharga. Menerima rawatan untuk orang dewasa dan kanak-kanak dengan diabetes

Republik Bashkortostan

Sanatorium "Krasnousolsky", Krasnousolsk
Faktor penyembuhan utama. Iklim, lumpur lumpur, 4 jenis perairan mineral. Kalsium sulfat rendah mineral (1.7-2.5 g / l) air pH 7.54, T 6.5 ° C. Komponen utama komposisi kimia adalah ion kalsium dan sulfat, diperkaya dengan bahan organik. Digunakan untuk rawatan minum. Radon lemah (Rn 20 nki / l), natrium klorida air masin sederhana. Digunakan untuk minuman perubatan, penyedutan. Natrium klorida air yang sangat mineral yang mengandungi iodin, bromin, boron, hidrogen sulfida. Digunakan untuk rawatan balneotherapy, lavage usus, pengairan gusi. Kepekatan medium sulfida natrium klorida (70-80g / l) sulfida medium (50-60 mg / l). Digunakan untuk balneotherapy, pengairan ginekologi. Jabatan khusus untuk rawatan diabetes

Wilayah Vladimir

Sanatorium "Jentera "
Faktor terapeutik utama sanatorium adalah perairan mineral dari 2 jenis: jenis kalsium-natrium-magnesium sulfat rendah mineral-Kashinsky (digunakan untuk merawat gastritis, ulser peptik dan 12 ulser duodenum, kolitis kronik, penyakit hati, saluran empedu, pankreatitis kronik) ; natrium klorida bromida yang sangat mineral, komposisi ini dekat dengan perairan mineral di resort "Staraya Russa" di wilayah Novgorod (digunakan dalam bentuk mandi untuk rawatan penyakit sistem muskuloskeletal, kardiovaskular, sistem saraf, beberapa penyakit ginekologi). Jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes

Wilayah Volgograd

Sanatorium "Kachalinsky"
Sanatorium iklim di kawasan terlindung yang indah berhampiran Don, 60 km dari Volgograd. Selama bertahun-tahun, sanatorium mengkhususkan diri dalam rawatan penyakit kardiovaskular dan diabetes.

Wilayah Ivanovo

Sanatorium "Obolsunovo"
Sanatorium "Obolsunovo" terletak 28 km. dari bandar Ivanovo di hutan cemara. Faktor penyembuhan utama. Air mineral "Obolsunovskaya" merujuk kepada air garam klorida-natrium, mempunyai kandungan bromin yang tinggi, yodium. Menerima orang dewasa dengan diabetes (profil bersamaan)

Wilayah Kaliningrad, Svetlogorsk

Sanatorium "Svetlogorsk "
Perairan mineral Svetlogorsk sumber komposisi natrium bikarbonat-klorida dengan kandungan yodium dan fluorin yang tinggi digunakan untuk rawatan minum, natrium klorida bromida untuk balneotherapy. Resort ini menggunakan lumpur gambut dari deposit Gorelooye 4 km dari bandar Svetlogorsk. Menerima kanak-kanak yang menghidap diabetes

Wilayah Kaluga

Sanatorium "Isyarat"
Sanatorium "Signal" telah membuka jabatan penjagaan dan pemulihan kesihatan setelah rawatan pesakit dalam pesakit diabetes.

Kawasan peranginan Tuapse

Kompleks kesihatan "Zorka"
Pesakit diabetes mellitus dari semua peringkat umur, rawatan komplikasi diabetes mellitus, "Sekolah diabetes." Pemakanan klinikal menggunakan produk soya segar dengan pilihan pengambilan kalori setiap hari.

Resort Anapa

Sanatorium "Harapan "
Jabatan diabetes dengan 50 katil. "Sekolah diabetes." Sanatorium terletak berhampiran bilik pam minum di resort dengan perairan penyembuhan di ladang Semigorsk dan Anap.

Gelendzhik Health Resort

"Harapan. SPA & Syurga Laut"
Kompleks resort "Hope. SPA & Sea Paradise", yang terletak di desa Kabardinka, dibina pada tahun 1996. Program "Diabetes mellitus". Petunjuk. Prediabetes, toleransi glukosa terganggu. Diabetes ringan dan sederhana jenis I dan II dalam keadaan pampasan yang stabil Diabetes angeoneuropathies.

Bukit Kukasus.

Hot Key Resort
Perairan mineral Psekupsky, hanya 17 sumber. Goryachiy Klyuch adalah satu-satunya tempat di Rusia di mana sifat penyembuhan perairan mineral Essentuki dan mandian hidrogen sulfida jenis Matsesta digabungkan. Hidrogen sulfida klorida-bikarbonat kalsium-natrium termal (hingga 60 ° C) perairan mineral mata air panas dan perairan mineral alkali digunakan untuk tab mandi. Sulfida bikarbonat natrium dan natrium klorida dengan suhu air yang lebih rendah dan kandungan hidrogen sulfida yang lebih rendah digunakan untuk rawatan minum, mencuci perut dan duodenum. Air iodin-bromin Goryachiy Klyuch lemah mineralisasi dan mengandungi lebih banyak iodin daripada bromin. Resort "Foothills of the Caucasus" menerima orang dewasa yang menghidap diabetes

Rantau Kostroma

Sanatorium "mereka. Ivan Susanin"
Di sanatorium mereka. Ivan Susanin mengendalikan sebuah jabatan untuk pemulihan pesakit diabetes. Di wilayah sanatorium, air mineral ubat dari 2 jenis diekstrak - minum, sulfat-klorida-natrium, dan air garam mandi. Dalam rawatan pesakit dengan penyakit pencernaan, susu moose digunakan (berkesan untuk ulser peptik perut dan duodenum). Di sanatorium. Ivan Susanin menerima orang dewasa dan kanak-kanak dengan ibu bapa.

Wilayah Lipetsk

Pusat kesihatan "Prometheus"
Perairan mineral Lipetsk - klorida-sulfat-natrium mineral rendah digunakan untuk rawatan minum. Lumpur gambut Ferruginous - untuk terapi lumpur. Diterima oleh kanak-kanak dan remaja dengan diabetes

Wilayah Novgorod

Resort "Staraya Russa"
Tujuh mata air mineral jenis "Starorussky": - perairan kalsium-natrium bromida klorida yang sangat mineral digunakan untuk balneotherapy. Dua sumber air minum mineral rendah: kalsium klorida-magnesium-natrium klorida dengan kemasinan 6 g / l, dan natrium klorida-kalsium-magnesium klorida dengan kemasinan 3 g / l. Lumpur terapeutik "Starorusskie" asal tasik berbeza dengan analog yang diketahui dalam kandungan sulfida besi yang tinggi. Di resort Staraya Russa, orang dewasa dengan diabetes mellitus bersamaan sedang dirawat.

Primorsky Krai

Sanatorium Pearl, Shmakovka
Deposit Shmakovskoye hidrokarbonat karbonik mineral-kalsium dan perairan kalsium-magnesium rendah mineral. Dari komponen tertentu, ia mengandungi asid silikat hingga 100 mg / dm3 dan sebilangan kecil zat besi. Di sanatorium "Shmakovka" terdapat jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes. Semasa tahun persekolahan, kanak-kanak di sanatorium mempunyai kelas di sekolah.

Wilayah Ryazan

Sanatorium "Jentera"
Sanatorium klinikal multidisiplin Sosnovy Bor terletak 20 km di utara Ryazan di perkampungan resort Solotcha yang indah. Faktor penyembuhan semula jadi utama. Perairan mineral sumber Solotchinsk. Perairan rendah mineral (M 2.7 g / l) sulfat-klorida-bikarbonat kalsium-magnesium-natrium digunakan untuk rawatan minum; natrium klorida bromida (M - 136 g / l) digunakan untuk prosedur balneoterapi dan di kolam. Lumpur gambut deposit Sapozhkovsky. Sanatorium Sosnovy Bor telah mengembangkan program: Diabetes. Petunjuk. Prediabetes, toleransi glukosa terganggu. Diabetes ringan hingga sederhana jenis I dan II dalam keadaan pampasan yang stabil.
Alamat: Rusia, 390021, Ryazan, penyelesaian Solotcha, sanatorium Sosnovy Bor

St Petersburg

Sanatorium "Petrodvoret "
Terletak di pantai Teluk Finland di kawasan yang indah, di bandar air pancut terkenal di dunia. Faktor penyembuhan utama. Air mineral rendah natrium klorida digunakan untuk rawatan minum, mandi, mandi dan pengairan. Di sanatorium "Petrodvorets" rawatan pesakit diabetes mellitus (jenis I dan II).
Alamat: 198903, St. Petersburg, daerah Petrodvorets, Petrodvorets, Avrova St., 2, sanatorium "Petrodvorets"

Wilayah Sverdlovsk

Sanatorium "Lower Sergi"
Ia terletak di lereng timur Ural Tengah di kawasan yang indah, di antara hutan cemara dan cemara 120 km ke arah barat daya Yekaterinburg. Air mineral "Nizhneserginskaya" natrium klorida dengan campuran hidrogen sulfida kecil, satu-satunya sumber di wilayah Ural-Siberia. Air digunakan untuk rawatan minum, mandi, mandi ubat, mandi subakuat, urutan mandi bawah air, bilas usus. Di sanatorium "Lower Sergi" rawatan pesakit diabetes mellitus (jenis I dan II).
Alamat: 623090, Wilayah Sverdlovsk, Anting-anting Bawah

Wilayah Stavropol. Air Mineral Kaukasia

Resort Zheleznovodsk terkenal dengan perairan "Slavyanovskaya" dan "Smirnovskaya", yang dalam sifat penyembuhan mereka tidak mempunyai analog di dunia. Ia mempunyai dua profil utama: penyakit: organ pencernaan, serta penyakit buah pinggang dan saluran kencing dan penyakit andrologi. Di Zheleznovodsk, rawatan ditunjukkan untuk pesakit diabetes mellitus dengan penyakit bersamaan: organ pencernaan, serta penyakit buah pinggang dan saluran kencing, sistem muskuloskeletal, organ ENT, penyakit ginekologi dan andrologi.

Sanatorium mereka. CM. Kirova
Di sanatorium mereka. CM. Kirov mempunyai jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes.
Alamat: 357406, Wilayah Stavropol, Zheleznovodsk, Lermontov St., 12, sanatorium mereka. CM. Kirova

Wilayah Stavropol. Air Mineral Kaukasia

Asas sumber daya tarikan adalah air natrium hidrokarbon-klorida karbonat mineral, atau, seperti biasa disebut di resort, perairan garam-alkali - Essentuki No. 17 dan Essentuki No. 4 yang terkenal, kerana Essentuki telah menjadi resort balneotherapy terbesar di Rusia (terutamanya dengan rawatan minum).

Sebagai sebahagian daripada program Persekutuan untuk memerangi diabetes di sanatorium yang dinamakan M.I. Kalinina, di mana mereka telah terlibat dalam rawatan diabetes selama 10 tahun, sebuah Pusat pemulihan pesakit diabetes dengan faktor semula jadi telah dibentuk. Di jabatan khusus sanatorium Essentuki, pesakit diabetes diterima oleh ahli endokrinologi dan saintis terkemuka (calon dan doktor sains perubatan) yang berkelayakan dalam bidang endokrinologi umum dan resort

Sanatorium dan kem rekreasi kanak-kanak "Victoria"
Sanatorium "Victoria" menerima kanak-kanak dengan ibu bapa dan kumpulan kanak-kanak yang menghidap diabetes
Alamat: 357600, Wilayah Stavropol, Essentuki, Pushkin St., 22, sanatorium "Victoria"

Sanatorium "Mutiara Kaukasus"
Jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes
Alamat: 357600, Wilayah Stavropol, Essentuki, Pushkin St., 21, sanatorium "Pearl of the Caucasus"

Sanatorium "Moscow"
Di sanatorium "Moscow" terdapat jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes
Alamat: 357600, Wilayah Stavropol, Essentuki, Anzhievsky Str., 8, sanatorium "Moscow"

Sanatorium mereka. M.I. Kalinina (FMBA Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia)
Pusat persekutuan untuk pemulihan pesakit diabetes dengan faktor semula jadi. Di sanatorium mereka. M.I. Kalinina adalah jabatan khusus untuk kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes
Alamat: 357600, Wilayah Stavropol, Essentuki, Razumovsky St., 16

Sanatorium "Ukraine"
Di sanatorium "Ukraine" pesakit diabetes
Alamat: 357600, Wilayah Stavropol, Essentuki, Pyatigorskaya St., 46, sanatorium "Ukraine"

Sanatorium Tentera Pusat Essentuksky
Di sanatorium menerima pesakit diabetes
Alamat: 357630, Wilayah Stavropol, Essentuki, Andzhievsky St., 13

Wilayah Stavropol. Air Mineral Kaukasia

Semua narzan Kislovodsk saling berkaitan antara satu sama lain. Narzan utama digunakan untuk balneotherapy. Perairan Dolomite Narzan dicirikan oleh kemasinan yang lebih besar dan kandungan karbon dioksida yang tinggi. Perairan Sulphate Narzan dicirikan oleh kandungan karbon dioksida, sulfat yang tinggi, kehadiran zat besi aktif, serta unsur surih (boron, zink, mangan dan strontium). Dolomite narzan meningkatkan metabolisme, meningkatkan pembuangan air kecil dan pengeluaran sisa produk dari badan. Sulfat narzan meningkatkan rembesan perut, memperbaiki pencernaan, memperbaiki fungsi hempedu hati, mengurangkan kembung, dan mengatur fungsi usus. Di Kislovodsk, rawatan ditunjukkan untuk pesakit diabetes mellitus dengan penyakit bersamaan sistem peredaran darah, sistem pencernaan, sistem muskuloskeletal.

Pusat Perubatan Pejabat Presiden Persekutuan Rusia "Batu Merah "
Sanatorium The Red Stones menerima orang dewasa yang menghidap diabetes
Alamat: 357740, Wilayah Stavropol, Kislovodsk, ul. Herzen, 18

Di Pyatigorsk terdapat lebih daripada 40 sumber - hampir semua jenis perairan mineral. Gabungan karbon dioksida, hidrogen sulfida, mata air radon dan lumpur dari Danau Tambukan, iklim dan lanskap semula jadi yang baik telah menentukan nasib resort yang paling pelbagai di Rusia. Pyatigorsk menunjukkan rawatan pesakit diabetes mellitus dengan penyakit bersamaan: perut dan usus, hati dan saluran empedu, penyakit sistem saraf periferi, saluran periferal pada bahagian bawah kaki, sistem muskuloskeletal, kulit, penyakit ginekologi genesis endokrin dan keradangan, penyakit andrologi, penyakit pekerjaan (penyakit atrologi) penyakit getaran, polyneuritis pekerjaan), gangguan metabolik dan lain-lain.

Sanatorium "Musim bunga "
Sanatorium yang pelbagai "Rodnik" terletak di sudut yang indah dan nyaman di kawasan peranginan Pyatigorsk, tidak jauh dari tasik "Proval", dikelilingi oleh pusat balneoterapi dan sumber air mineral. Faktor semula jadi utama: iklim penyembuhan, lumpur penyembuhan Tasik Tambukan dan perairan mineral di resort Pyatigorsk. Ini adalah radon (pelbagai kepekatan), karbon-hidrogen sulfida dan perairan karbon dioksida untuk kegunaan luaran, ragam dan kuantiti perairan mineral untuk kegunaan dalaman. Bahagian diagnostik menggunakan semua jenis makmal dan diagnostik instrumental, termasuk kaedah penyelidikan imunologi dan hormon alergi dan banyak lagi. Di sanatorium "Rodnik" rawatan orang dewasa dengan diabetes
Alamat: 357540, Wilayah Stavropol, Pyatigorsk, Blvd. Gagarin 2

Wilayah Ulyanovsk

Sanatorium Itil
Sanatorium balneoklimatik multidisiplin terletak di tebing sungai Volga di hutan pinus di bandar Ulyanovsk. Terdapat simpanan dua jenis perairan mineral. Minum kalsium-natrium-magnesium sulfat rendah mineral dan natrium klorida bromin garam yang kuat dengan kandungan boron (130 mg / l) dan yodium (11 mg / l) yang tinggi untuk kegunaan luaran. Di sanatorium "Itil" rawatan kanak-kanak dan remaja dengan diabetes
Alamat: 432010, Ulyanovsk, Orenburgskaya Str., 1, sanatorium "Itil"

Undora Resort

Sanatorium dinamakan sempena Lenin
Undory resort terletak berdekatan dengan pantai Volga, 40 km dari Ulyanovsk di sepanjang lebuh raya dan 25 km di sepanjang Volga. Faktor terapi utama: tiga jenis perairan mineral. Undorovskaya mineral-mineralized rendah (M-0.9 - 1.2) hidrokarbonat-sulfat kalsium-magnesium air dengan kandungan bahan organik yang tinggi (seperti "Naftusya"). Digunakan untuk rawatan minum. Air mineral-mineralized (6.2-6.4 g / l) sulfat-magnesium-kalsium digunakan untuk rawatan minum, mikrokliser, pengairan usus, tubage, pengairan gusi, lavage gastrik, dan penyedutan. Air garam natrium klorida bromin. Undory Resort merawat orang dewasa dan remaja dengan diabetes
Alamat: 433312, Rusia, Wilayah Ulyanovsk, Wilayah Ulyanovsk, Desa Undory, sanatorium dinamakan sempena Lenin.

Wilayah Chelyabinsk

Sanatorium "Karagaysky Bor"
Faktor terapeutik utama Air mineral "Karagaysky Bor" - air mineral-kalsium-hidrokarbonat-sulfat rendah magnesium-kalsium untuk rawatan minum. Lumpur sapropelik dari Tasik Podborny (berhampiran kampung Khomutinino, daerah Uvelsky). Di sanatorium "Karagaysky Bor" rawatan orang dewasa dengan diabetes
Alamat: 457638, Wilayah Chelyabinsk, Daerah Verkhneuralsky, rumah tumpangan "Karagaysky Bor"

Sanatorium "Ural"
Jabatan penjagaan selepas pesakit diabetes (70 tempat). Sanatorium "Ural" terletak di tepi Tasik. Jemput. Air mineral - natrium bikarbonat klorida, dengan kandungan zat besi yang tinggi, sedikit mineral. Lobak Danau Podbornoe mempunyai komposisi natrium klorida-hidrokarbonat, reaksi alkali medium dengan kemasinan rendah, dan digunakan untuk mandi dan mandi. Lumpur terapi Lake Podbornoye merujuk kepada lumpur terapi sapropelik sulfida. Di sanatorium "Ural" menerima orang dewasa dengan diabetes
Alamat: 457001, wilayah Chelyabinsk, daerah Uvelsky, s. Khomutino, sanatorium "Ural"

Lihat katalog lengkap kemudahan spa dalam bidang rawatan

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes