Sejarah perubatan jenis 2

Ketua jabatan: MD, prof. Abusuev S. A.
Guru: Ass. Abakarova Z. A.

Diselesaikan oleh pelajar dari 4 kursus 8 kumpulan
Fakulti Perubatan Manysheva K. B.

Makhachkala, 2011.
BAHAGIAN PASSPORT

Nama keluarga: Magomedaliev
Nama: Magomedsadyk
Nama tengah: Zakhamovich
Tarikh lahir: 11/25/1955.
Jantina lelaki
Kewarganegaraan: Tabasaran
Profesion: Pemandu
Tempat bekerja, kedudukan: tidak bekerja
Tempat kediaman tetap: Kabupaten Tabasaransky, s. Tatil

Tarikh kemasukan ke hospital: 04/01/11 g.
Tarikh pelepasan: 04/15/11.
Bilangan hari tidur: 14

Diagnosis institusi rujukan: Diabetes jenis 2

Diagnosis semasa kemasukan: Diabetes jenis 2

Diagnosis klinikal: diabetes mellitus, jenis 2, tahap keparahan sederhana, tahap dekompensasi

Komplikasi diagnosis klinikal: Retinopati diabetes, tahap dua hala, tahap non-proliferatif, poliuropati simetri distim sensorimotor distal

Diagnosis bersamaan: Adenoma prostat, tahap 2
ADUAN
mulut kering, dahaga, kerap, banyak, sukar membuang air kecil sepanjang hari, penurunan berat badan, paresthesia, mati rasa dan kesejukan pada bahagian bawah kaki, memburukkan waktu rehat, penglihatan kabur, penurunan selera makan, kelemahan, peningkatan keletihan.

ANAMNESIS MORBI
Dia menganggap dirinya sakit sejak Januari 2008, ketika pertama kali menarik perhatian pada mulut kering, kehausan (minum hingga 6 liter cairan sehari), kerap membuang air kecil sepanjang hari (termasuk 3-4 kali malam). Pada bulan Mac 2008, peningkatan kadar gula dalam darah hingga 18 mmol / l dikesan, dan oleh itu dihantar untuk rawatan pesakit dalam ke jabatan endokrinologi RCH dengan diagnosis diabetes jenis 2. Dia tidak ingat perlakuannya. Ia menunjukkan kesan positif dari rawatan: tahap gula dalam darah turun menjadi 8 mmol / L. Selepas rawatan pesakit dalam, dia mengambil Diabeton-MV pada dos 30 mg / hari, kemudian 60 mg / hari. Walaupun menjalani terapi yang berterusan, dari 2008 hingga 2011 dia dua kali dimasukkan ke hospital di jabatan endokrinologi Hospital Klinik Republik: pada tahun 2009, disebabkan peningkatan glukosa darah hingga 19 mmol / l, yang dikaitkan dengan kesalahan dalam diet, pada tahun 2010 - berkaitan dengan keterikatan gejala paresthesia, mati rasa dan kesejukan yang ada pada bahagian bawah kaki, semakin kuat ketika berehat. 04/01/2011, dimasukkan ke hospital untuk rawatan pesakit dalam di jabatan endokrinologi Hospital Klinik Republik sehubungan dengan peningkatan gula darah menjadi 19 mmol / l, serta gangguan penglihatan, yang telah diperhatikan sejak Februari 2011.

ANAMNESIS VITAE
Dia dilahirkan sebagai anak kedua dalam keluarga. Berkembang dan berkembang mengikut usia. Dia tidak ingat penyakit yang dipindahkan pada masa kanak-kanak. Sejarah alahan tidak dibebankan. Tabiat buruk: merokok (pengalaman merokok - 35 tahun). Keturunan dibebani: semua saudara-mara ibu, dan juga kakak saya, menderita diabetes jenis 2 dan kegemukan. Bahaya pekerjaan: kurang bersenam (bekerja sebagai pemandu selama 25 tahun). Keadaan hidupnya memuaskan. Penolakan hubungan dengan pesakit dengan tuberkulosis dan penyakit kelamin.

SOALAN TAMBAHAN BAGI BESI RAHSIA DOMESTIK
Hipotalamus, kelenjar pituitari: tumbuh dan berkembang mengikut usia, bahagian badan simetri, tisu lemak diedarkan secara merata.
Kelenjar tiroid: tidak dapat dilihat, tidak menyakitkan pada palpasi, tidak membesar. Tidak ada perasaan tekanan dan "benjolan" di leher, ia bergerak dengan bebas ketika menelan.
Kelenjar paratiroid: serangan sawan, tidak ada parestesi, tidak sakit pada tulang, otot, tidak sukar berjalan, tidak ada patah patologi dan kerapuhan kuku.
Pankreas: mulut kering, dahaga, jumlah cecair yang dimakan - kira-kira 6 liter, penurunan berat badan (20 kg dalam enam bulan), selera makan berkurang, poliuria.
Kelenjar adrenal: anoreksia dan perubahan fizikal tidak diperhatikan, feminisasi, hipertrikosis dan keguguran rambut tidak. Hiperpigmentasi dan striae tidak hadir.

PRAESEN STATUS
Keadaan pesakit adalah memuaskan. Kesedaran jelas. Dia bersentuhan dengan rela hati. Menjawab soalan dengan mencukupi. Kedudukan di atas katil aktif. Fizik normal, pemakanan yang mencukupi. Tinggi 174 cm Berat 80 kg. Lemak subkutan dikembangkan secara sederhana. Kulit dan membran mukus berwarna normal. Kulit kering, hangat disentuh, turgornya berkurang. Sistem muskuloskeletal tanpa kecacatan. Tiada edema periferal. Kelenjar getah bening perifer tidak membesar, palpasi tidak menyakitkan, tidak dikimpal bersama dan dengan tisu yang mendasari.

Sistem pernafasan
Pernafasan percuma melalui hidung. Dada berbentuk silinder. Kedua-dua bahagiannya secara serentak mengambil bahagian dalam tindakan bernafas. Palpasi: suara gemetar di bahagian dada yang tidak simetri tidak berubah. Perkusi: suara paru jelas di atas bahagian dada yang simetri. Sempadan paru-paru:

paru-paru kanan kiri paru-paru
garis periosternal V ruang interkostal -
ruang pertengahan garis interkavikular VI -
garis axillary anterior VII ruang interkostal VII tulang rusuk
garis ketiak tengah VIII tulang rusuk
garisan axillary posterior IX tulang rusuk
garis bahu tulang rusuk X
proses spinous garis paravertebral dari vertebra toraks XI

Lawatan pinggir bawah paru-paru di sepanjang garis ketiak pertengahan 7 cm. NPV 18 / min.
Sistem kardiovaskular
Tidak ada denyutan patologi yang dapat dilihat dalam unjuran kapal besar. Kawasan jantung di mata tidak berubah. Dorongan apikal di ruang interkostal V berjarak 1.5 cm dari garis tengah klavikular kiri. Sempadan kusam jantung relatif: kiri - 1.5 cm ke dalam dari garis tengah klavikular kiri, atas - di ruang interkostal III di sebelah kiri, kanan - di sepanjang garis periosternal kanan. Auscultatory: bunyi jantung jelas, berirama. Denyut jantung = nadi = 72 denyutan / min, BP = 130/70 mm Hg. st.

Organ pencernaan
Lidahnya lembap, berwarna merah jambu, dilapisi ringan pada akar dengan lapisan keputihan. Rongga mulut dibersihkan dan dicantumkan. Zev tenang. Tonsil tidak membesar. Menelan adalah percuma, tidak menyakitkan. Perut berbentuk bulat, simetri, lembut, kedua-dua bahagiannya sama-sama terlibat dalam tindakan bernafas. Palpation tidak menyakitkan. Hati di sepanjang tepi lengkungan kostum, palpasi tidak menyakitkan. Limpa tidak membesar. Pundi hempedu tidak terasa. Gejala Ortner adalah negatif. Ukuran hati menurut Kurlov: di sepanjang garis tengah klavikular kanan - 9.5 cm, di sepanjang garis tengah perut - 8.5 cm, di sepanjang lengkungan kostum kiri - 7.5 cm. Kerusi biasa, dihiasi.

Organ kencing
Kawasan ginjal di mata tidak berubah. Ginjal tidak dapat diraba. Gejala Pasternatsky negatif secara dua hala. Kencing kerap, bernanah, sukar, tidak menyakitkan.

Sistem muskuloskeletal
Tidak ada kecacatan, memendekkan anggota badan. Pada palpasi, rasa sakit tidak dapat dikesan. Formasi seperti tumor tidak ada. Tidak ada ubah bentuk sendi, pergerakan penuh, keretakan, turun naik tidak ada. Sistem otot dikembangkan secara sederhana, tidak ada rasa sakit, nada normal, tidak ditemukan pemadatan.

Sistem saraf dan organ deria
Kesedaran jelas. Dalam ruang dan masa, ia berorientasikan dengan baik. Memadai. Dia bersentuhan dengan rela hati. Menjawab soalan dengan mencukupi. Ekspresi wajah disiarkan secara langsung. Exophthalmos, ptosis, nystagmus, diplopia, strabismus tidak diperhatikan. Murid-murid berbentuk bulat, tanpa anisocoria. Tindak balas murid terhadap cahaya adalah langsung, kepada penumpuan dan tempat tinggal, secara langsung. Leher kaku No. Gejala Kernig pada sudut 140 ° di kedua sisi. Gejala Brudzinski atas dan bawah adalah negatif dua hala. Refleks mukosa, kulit, tendon, periosteal hidup. Tidak ada lumpuh atau paresis. Kelembutan palpasi di sepanjang batang saraf tidak diperhatikan. Semua jenis kepekaan dangkal dan mendalam dikurangkan secara simetri pada kedua-dua anggota bawah..

DIAGNOSIS PERMULAAN DAN SUBSTANTIasinya
Mengingat keluhan pesakit dari mulut kering, dahaga, kerap, banyak, sukar membuang air besar sepanjang hari, penurunan berat badan, paresthesia, mati rasa dan kesejukan pada bahagian bawah kaki, bertambah pada waktu rehat, penglihatan kabur, penurunan selera makan, kelemahan, dan peningkatan keletihan; data anamnesis: ia telah sakit selama kira-kira 3 tahun, sejak tahun 2008, ketika pertama kali saya melihat mulut kering, dahaga (minum hingga 6 liter cecair sehari), kerap membuang air kecil sepanjang hari (termasuk 3-4 kali malam ), peningkatan gula darah menjadi 18 mmol / l pada bulan Mac 2008, rawatan pesakit dalam di jabatan endokrinologi Republik Kazakhstan dengan diagnosis diabetes mellitus, jenis 2, kesan positif dari rawatan: penurunan gula darah menjadi 8 mmol / l, terapi pesakit luar dengan diabetes MV (30 - 60 mg / hari), rawatan di jabatan endokrinologi Hospital Klinik Republik sehubungan dengan peningkatan glukosa darah hingga 19 mmol / l kerana kesalahan dalam diet, bergabung pada tahun 2010 dengan gejala paresthesia, mati rasa dan kesejukan yang ada di bahagian bawah ekstremitas, lebih teruk ketika berehat, gangguan penglihatan sejak Februari 2011, dibebani oleh keturunan: semua saudara-mara ibu, dan juga adik perempuan saya, menderita diabetes jenis 2, kegemukan, bahaya pekerjaan: kurang bersenam; data pemeriksaan: kekeringan dan penurunan turgor kulit, penurunan semua jenis kepekaan dangkal dan mendalam pada bahagian bawah kaki secara dua hala; diagnosis awal boleh dibuat: diabetes mellitus, jenis 2, tahap dekompensasi, retinopati diabetes (?), polineuropati diabetes (?).
Diagnosis bersamaan: Adenoma kelenjar prostat (?).

1. Kiraan darah lengkap
2. Urinalisis
3. Analisis umum tinja
4. Darah pada antigen RW, HIV, HbS
5. Analisis biokimia darah: glukosa, kolesterol, trigliserida, VLDL, LDL, HDL, jumlah protein dan pecahannya, AST, ALT, LDH, CPK, urea, kreatinin, bilirubin dan pecahannya
6. Ujian darah untuk menentukan tahap C-peptida
7. Ujian darah untuk penentuan hemoglobin glikasi
8. Pemantauan tahap glukosa darah utuh ketika perut kosong dan 2 jam selepas makan
9. Definisi diuresis harian
10. Urinalisis untuk menentukan tahap glukosuria
11. Urinalisis untuk kandungan keton
12. ECG
13. X-ray dada
14. Perundingan dengan pakar mata
15. Perundingan pakar kardiologi
16. Perundingan pakar urologi
17. Perundingan pakar neurologi

Ujian darah am dari 04/04/11 g.
Sel darah merah 4.5 * 1012 / l
Hemoglobin 149 g / l
CPU 0.9
Sel darah putih 4.7 * 109 / L
B E M U P S L M
- 2 - - - 70 25 3
ESR 2 mm / j

Analisis biokimia darah dari 04.04.11 g.
Jumlah protein 66 g / l
Creatinine 89 mmol / L
Bilirubin keseluruhan 17.2 mmol / l
AST 0.13 mmol / j / L
ALT 0.09 mmol / j / L

Darah pada antigen RW, HIV, HbS dari 04/04/11, negatif.

Glukosa darah
04/02/11, 06.00 - 9.1 mmol / l
04/02/11, 09.00 - 14.4 mmol / l
04/02/11, 18.00 - 19.3 mmol / l
04.04.11, 06.00 - 9.1 mmol / l
04.04.11, 09.00 - 14.5 mmol / l
04.04.11, 18.00 - 19.0 mmol / l
04/05/11, 06.00 - 8.8 mmol / l
04/05/11, 18.00 - 18.5 mmol / l
04/06/11, 09.00 - 13.9 mmol / l
04/06/11, 6 petang - 17.8 mmol / l
04/07/11, 06.00 - 8.5 mmol / l
04/07/11, 6 petang - 17.3 mmol / l
04/08/11, 06.00 - 8.0 mmol / l
04/08/11, 6 petang - 16.7 mmol / l
04/09/11, 06.00 - 7.3 mmol / l
04/09/11, 18.00 - 16.1 mmol / l
04/11/11, 06.00 - 7.2 mmol / l
04/11/11, 6 petang - 15,6 mmol / l
04/12/11, 06.00 - 7.0 mmol / l
04/12/11, 6 petang - 14.3 mmol / l
04/13/11, 06.00 - 7.1 mmol / l
04/13/11, 6 petang - 12.1 mmol / l
04/14/11, 06.00 - 7.2 mmol / l
04/14/11, 6 petang - 12.2 mmol / l

Analisis umum air kencing dari 04.04.11 g.
kuning jerami
ketelusan penuh
tindak balas neutral
graviti tentu 1025
protein -
gula 5.5 mmol / l
leukosit 2-3 pada pandangan
epitelium: rata secara sederhana
peralihan 2-4 dalam pandangan
sel darah merah -

Urinalisis untuk kandungan badan keton dari 04/04/11, negatif.

ECG dari 04.04.11 g.
Irama sinus, betul. Arah mendatar EOS, sukar untuk menghilangkan bekas luka di dinding posterior. Denyutan jantung = 67 seminit.

X-ray dada dari 04/05/11 g.
Organ-organ toraks dalam had normal.

Pemeriksaan mata
Diagnosis: Retinopati diabetes, tahap 1.

Pemeriksaan ahli urologi
Diagnosis: Adenoma prostat, tahap 2.

Pemeriksaan pakar neurologi
Diagnosis: Polineuropati simetri distim sensorimotor distal.

DIAGNOSTIK BERBEZA
Dengan diabetes buah pinggang, ginjal atau makanan (setelah mengambil sejumlah besar gula) glukosuria, gula darah puasa normal diperhatikan dan petunjuk toleransi glukosa tidak terganggu, tidak seperti diabetes mellitus. Glukosuria pada diabetes buah pinggang tidak bergantung pada jumlah karbohidrat yang disuntik, biasanya tidak signifikan. Dengan diabetes buah pinggang, tidak ada gejala dan komplikasi yang terdapat pada diabetes. Hanya dengan glukosuria yang ketara dapat muncul polidipsia dan poliuria. Dalam beberapa kes, dengan diabetes ginjal, ketosis lapar dan asidosis berlaku, yang dapat mensimulasikan gambaran klinikal diabetes mellitus tipe 1 yang terurai, yang disebabkan oleh kehilangan karbohidrat yang ketara dalam air kencing, muntah, najis longgar dengan cirit-birit, dll. Kursus diabetes ginjal biasanya disukai. Diabetes ginjal adalah keadaan sepanjang hayat, dalam beberapa kes boleh berubah menjadi diabetes.
Tidak seperti diabetes mellitus, diabetes gangsa (hemochromatosis, sirosis pigmen hati) adalah penyakit berdasarkan metabolisme besi yang terganggu dengan peningkatan pemendapannya dalam bentuk hemosiderin pada kulit dan organ dalaman (hati, limpa, kelenjar getah bening, pankreas, kelenjar adrenal, buah pinggang, jantung, sumsum tulang), serta pelanggaran metabolisme protein. Diabetes gangsa dicirikan oleh tiga tanda: pigmentasi kulit, sirosis hati, pankreas dan organ dalaman lain, diabetes.
Untuk diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin, tidak seperti diabetes yang tidak bergantung kepada insulin, manifestasi adalah ciri pada usia muda, dengan gambaran klinikal yang jelas, ketoasidosis dengan munculnya bau aseton (atau bau buah) dari mulut, mual, muntah, pseudoperitonitis, dehidrasi teruk dengan perkembangan koma.
DIAGNOSIS KLINIKAL DAN SUBSTANTIasinya
Mengingat keluhan pesakit dari mulut kering, dahaga, kerap, banyak, sukar membuang air besar sepanjang hari, penurunan berat badan, paresthesia, mati rasa dan kesejukan pada bahagian bawah kaki, bertambah pada waktu rehat, penglihatan kabur, penurunan selera makan, kelemahan, dan peningkatan keletihan; data anamnesis: ia telah sakit selama kira-kira 3 tahun, sejak tahun 2008, ketika pertama kali saya melihat mulut kering, dahaga (minum hingga 6 liter cecair sehari), kerap membuang air kecil sepanjang hari (termasuk 3-4 kali malam ), peningkatan gula darah menjadi 18 mmol / l pada bulan Mac 2008, rawatan pesakit dalam di jabatan endokrinologi Republik Kazakhstan dengan diagnosis diabetes mellitus, jenis 2, kesan positif rawatan: penurunan gula darah menjadi 8 mmol / l, diabetes pesakit luar MV pada dos 30-60 mg / hari, rawatan di jabatan endokrinologi Hospital Klinik Republikan sehubungan dengan peningkatan glukosa darah hingga 19 mmol / l kerana kesalahan dalam diet, bergabung pada tahun 2010 dengan gejala paresthesia, mati rasa dan kesejukan yang ada di bahagian bawah ekstremitas, bertambah buruk ketika rehat, gangguan penglihatan sejak Februari 2011, dibebani oleh keturunan: semua saudara-mara ibu, dan juga adik perempuan saya, menderita diabetes jenis 2, kegemukan, kehadiran bahaya pekerjaan - ketidakaktifan fizikal; data pemeriksaan: kekeringan dan penurunan turgor kulit, penurunan semua jenis kepekaan dangkal dan mendalam pada bahagian bawah kaki secara dua hala; data makmal: hiperglikemia (hingga 19.3 mmol / l), glukosuria (5.5 mmol / l); data pemeriksaan pakar: optometris: retinopati diabetes, tahap 1, ahli urologi: adenoma prostat, tahap 2; pesakit boleh diberi diagnosis klinikal: diabetes mellitus, jenis 2, tahap keparahan sederhana, tahap dekompensasi.
Komplikasi diagnosis klinikal: Retinopati diabetes, tahap dua hala, tahap non-proliferatif, poliuropati simetri distim sensorimotor distal.
Diagnosis bersamaan: Adenoma prostat, tahap 2.
PELAN RAWATAN

1. Mod percuma
2. Nombor diet 9
Pengiraan diet dan diet kalori:
Tinggi pesakit 174 cm, berat 80 kg, BMI = 26.42;
Berat ideal - 75 kg;
Diet kalori untuk berat badan ideal = 75 * 25 kcal = 1875 kcal;
Karbohidrat (60% daripada jumlah kandungan kalori makanan) - 1125 kcal = 280 g / hari;
Protein (15% daripada jumlah kandungan kalori makanan) - 280 kcal = 70 g / hari;
Lipid (25% daripada jumlah kandungan kalori makanan) - 470 kcal = 50 g / hari.
3. Penyediaan hipoglikemik gabungan untuk pentadbiran oral: glibomet (glibenclamide 2.5 mg + metformin hidroklorida 400 mg), 1 tab. pagi dan petang dengan makanan
4. Ubat dari kumpulan peniru incretin: Januvia 100 mg sekali sehari per os
5. Ejen antikolinesterase yang merangsang penularan neuromuskular: neuromidine 20 mg 3 kali sehari per os
6. Ubat dari kumpulan antioksidan endogen: thioctacid 200 mg 30 minit sebelum sarapan setiap os
7. Terapi vitamin: A, C, E, kumpulan B (B1, B6, B12)

04/08/11 Temujanji:
NPV = 18 / min
Denyutan jantung = 72 / min
NERAKA = 120/85 mm RT. Seni. Mengeluh mulut kering, dahaga ringan, kerap kencing, sukar membuang air kecil, kebas ringan di bahagian bawah kaki. Objektif: keadaan yang memuaskan, kedudukan tempat tidur aktif, kesedaran yang jelas, kulit kering. Auscultatory: pernafasan vesikular di paru-paru, bunyi jantung jelas, berirama. Hati di tepi lengkungan kostum. Gejala Pasternatsky adalah negatif. Kerusi itu biasa, dihiasi. 1. mod percuma
2. nombor diet 9
3. Glybomet 1 TB. 2 r / hari
4. Januvia 100 mg 1 r / hari
5. neuromidin 20 mg 3 r / hari
6. thioctacid 200 mg pada waktu pagi
7. Vitamin A, C, E, B1, B6, B12
8. kawalan glukosa sebelum dan 2 jam selepas makan

Temujanji 04/13/11:
NPV = 16 / min
Denyutan jantung = 76 / min
NERAKA = 130/80 mm RT. Seni. Aduan mulut kering, dahaga sedikit. Objektif: keadaan memuaskan, kedudukan tempat tidur aktif, kesedaran yang jelas. Auscultatory: pernafasan vesikular di paru-paru, nada yang jelas, berirama. Hati di tepi lengkungan kostum. Gejala Pasternatsky adalah negatif. Pembuangan air besar adalah sukar, sukar, tidak menyakitkan. Kerusi itu biasa. 1. mod percuma
2. nombor diet 9
3. Glybomet 1 TB. 2 r / hari
4. Januvia 100 mg 1 r / hari
5. neuromidin 20 mg 3 r / hari
6. thioctacid 200 mg pada waktu pagi
7. Vitamin A, C, E, B1, B6, B12
8. ulangi jumlah darah yang lengkap
9. kawalan glukosa sebelum dan 2 jam selepas makan

ETIOLOGI DAN PATOGENESIS

Diabetes diabetes jenis 2 (diabetes yang tidak bergantung kepada insulin) adalah penyakit metabolik yang dicirikan oleh hiperglikemia kronik yang berkembang akibat gangguan sekresi insulin atau mekanisme interaksinya dengan sel tisu (WHO, 1999).
Kajian genetik menunjukkan sifat keturunan diabetes jenis 2. Bukti berikut wujud untuk sifat genetik diabetes jenis 2:
1. Terdapat "pengumpulan" keluarga penyakit ini. Jadi, risiko mendapat diabetes jenis 2 untuk keluarga pesakit adalah sekitar 40%, sementara dengan diabetes jenis 1 tidak melebihi 10%.
2. Terdapat hampir 90% kesesuaian dengan kejadian diabetes jenis 2 pada kembar monozigot.
3. Populasi terpencil dijumpai di mana kejadian diabetes jenis 2 sangat tinggi (lebih daripada 50%), yang menunjukkan peranan pengaruh genetik yang signifikan.
Walaupun pada hakikatnya sifat genetik penyakit ini nampaknya sangat mungkin, sehingga kini, sifat perubahan genetik dan cara penularan keturunan tetap tidak diketahui..
Pada diabetes mellitus jenis 2, sejumlah gangguan patofisiologi telah dikenal pasti yang akhirnya menyebabkan hiperglikemia - yang utama adalah ketahanan insulin periferal, gangguan pengeluaran glukosa hati dan rembesan insulin terganggu. Pada tahap awal perkembangan penyakit ini, toleransi glukosa tetap normal, kerana ciri ketahanan insulin diabetes jenis ini dapat diatasi dengan meningkatkan rembesan insulin. Namun, dengan peningkatan daya tahan insulin, kompensasi menurun kerana ketidakupayaan untuk meningkatkan pengeluaran insulin ke sel beta dan, yang disertai dengan berlakunya hiperglikemia setelah makan (karbohidrat beban). Pada peringkat kemudian perkembangan penyakit ini, sekresi insulin menurun dan hiperglikemia berlaku tidak hanya setelah makan, tetapi juga pada waktu perut kosong.
Rintangan insulin dapat dikesan pada tahap prereceptor, reseptor dan postreceptor. Rintangan insulin preceptor mungkin disebabkan oleh gangguan penukaran proinsulin menjadi insulin dan C-peptida dan / atau pelanggaran fasa awal rembesan insulin. Rintangan insulin reseptor dipercayai berkaitan dengan penurunan bilangan reseptor pada permukaan sel dan perubahan strukturnya. Kecacatan postreceptor termasuk perubahan dalam aktiviti transduser yang terlibat dalam penghantaran isyarat insulin dalam sel, mengambil bahagian dalam sintesis protein, mitogenesis. sintesis glikogen dan pengangkutan glukosa.
Di antara gangguan pasca reseptor, sangat penting diberikan kepada polimorfisme genetik pelbagai transduser yang bertanggungjawab untuk penghantaran isyarat insulin di dalam sel, khususnya.
protein substrat IRS-1 dan enzim phosphoinositol-3-kinase, yang memancarkan isyarat dan menyebabkan pergerakan glukosa pembawa protein GLUT-4 ke membran sel. Dalam tisu otot, perubahan aktiviti polimorfisme gen glikogen sintetase dan glikogen sintetase yang bergantung pada insulin (kromosom 19) dikesan.
Rintangan insulin berkembang tidak hanya pada otot rangka, tetapi juga pada tisu lain, khususnya, di hati. Pada orang yang sihat, hati mengekalkan tahap glikemia tertentu kerana glikogenolisis dan glukoneogenesis dari asid amino, laktat, gliserol, asid lemak. Insulin mendorong pembentukan glikogen dan menghalang glukoneogenesis. Pada diabetes mellitus jenis 2, ketahanan insulin sel hati ditunjukkan oleh penekanan glukoneogenesis yang tidak mencukupi oleh insulin, yang mengakibatkan peningkatan gula darah puasa, serta gangguan sintesis glikogen dan peningkatan glukosa setelah makan.
Gangguan rembesan insulin pada diabetes mellitus tipe 2 pada peringkat awal penyakit mungkin disebabkan oleh penurunan kepekaan sel beta terhadap kesan glukosa yang merangsang. Dalam penyakit ini, rembesan insulin sebagai tindak balas terhadap beban karbohidrat berkembang kemudian dan tahap insulin tidak sesuai dengan tahap glikemia, jadi pengambilan glukosa dikurangkan sebanyak 30-60% dibandingkan dengan orang yang sihat.
Pada peringkat akhir diabetes jenis 2, pengeluaran insulin semakin menurun. Sebab penurunan ini belum dapat dijelaskan dengan tepat. Dipercayai bahawa hiperglikemia kronik dan lebihan asid lemak bebas boleh memberi kesan buruk pada sel beta. Oleh itu, ketahanan insulin tisu yang terlibat dalam pengedaran dan asimilasi glukosa, serta penurunan kepekaan sel beta terhadap kesan merangsang glukosa dengan rembesan insulin terganggu yang sesuai, menyebabkan perkembangan hiperglikemia pada diabetes mellitus jenis 2. Hiperglikemia yang berterusan dapat menyebabkan degenerasi dan kematian sel beta, sementara sekresi insulin endogen berkurang, yang menyebabkan kemerosotan penggunaan glukosa oleh tisu dan peningkatan hiperglikemia. Walaupun terdapat sejumlah besar kecacatan yang dikenal pasti dalam tindakan insulin di pinggiran, pada masa ini mustahil untuk menyebutkan gen mana yang secara langsung berkaitan dengan perkembangan diabetes mellitus jenis 2; kita hanya boleh bercakap tentang sifat poligenik pewarisan penyakit ini. Ternyata, ada dua jenis kecacatan genetik, pertama, menyebabkan perkembangan ketahanan insulin, dan kedua, menyebabkan penurunan aktiviti sekretori sel beta atau penurunan kepekaan mereka terhadap hiperglikemia.

Epikrisis Preskripsi
Pesakit Magomedaliev M.Z., 55 tahun, dimasukkan ke hospital di jabatan endokrinologi Hospital Klinik Republik dari 04/01/11 hingga 04/15/11 dengan diagnosis diabetes jenis 2, keparahan sederhana, tahap dekompensasi, retinopati diabetes, dua hala tahap bukan proliferatif, polimeropati simetri distim sensorimotor distal. Semasa berada di hospital, pesakit diperiksa: jumlah darah lengkap (sel darah merah - 4,5 * 1012 / l, hemoglobin - 149 g / l, CP - 0,9, sel darah putih - 4,7 * 109 / l, E - 2%, C - 70%, L - 25%, M - 3%, ESR - 2 mm / j), kimia darah (jumlah protein - 66 g / l, kreatinin - 89 mmol / l, jumlah bilirubin - 17,2 mmol / l, AST - 0,13 mmol / j / l, ALT - 0,09 mmol / jam / l), ujian darah untuk RW, HIV, antigen HbS (-), analisis air kencing umum (warna - kuning jerami, ketelusan - lengkap, tindak balas - neutral, graviti spesifik - 1025, protein -, gula - 5,5 mmol / l, leukosit 2-3 dalam bidang pandangan, epitelium: rata dalam jumlah sederhana, peralihan 2-4 dalam bidang pandangan, sel darah merah - ), analisis air kencing untuk kandungan badan keton (-), ECG (irama sinus, betul, arah mendatar EOS, sukar untuk mengecualikan parut dinding posterior, degupan jantung = 67 per minit.), sinar-x dada (dalam had normal), pemeriksaan mata ( diagnosis: retinopati diabetes, tahap 1), pemeriksaan oleh ahli urologi (diagnosis: adenoma prostat, tahap 2). Rawatan berikut telah dilakukan: diet No. 9, 1 TB glibomet. 2 r / hari, Januvia 100 mg 1 r / hari, neuromidin 20 mg 3 r / hari, thioctacid 200 mg pada waktu pagi, vitamin A, C, E, B1, B6, B12 Dari rawatan, kesan positif diperhatikan: penurunan perasaan dahaga dan mulut kering; Pampasan diabetes mellitus dicapai: glisemia puasa - 7.1-7.2 mmol / L, 2 jam selepas makan - 12.1-12.2 mmol / L.
Pesakit diberhentikan dengan cadangan berikut:
1. diet;
2. pengambilan glibometa 1 tablet secara berterusan 2 kali sehari, Januvia 100 mg 1 kali sehari;
3. neuromidin 20 mg 3 kali sehari selama 30 hari;
4. multivitamin "Alphabet" 1 tablet 3 kali sehari;
5. mengawal tahap glukosa sebelum dan 2 jam selepas makan;
6. berjalan, berenang dengan intensiti sederhana yang berlangsung 30-45 minit 3-5 kali seminggu;
7. terapi laser untuk retinopati diabetes.

Sejarah perubatan jenis 2

Sejarah perubatan:
Diagnosis: diabetes mellitus jenis II. Kursus pertengahan. Tahap dekompensasi.
Komplikasi: tidak.
Bersamaan: penyakit hati polikistik, psoriasis.


Bahagian pasport
NAMA PENUH.
Tarikh lahir: 4 September 1959 (49 tahun)
Alamat: Ryazan wilayah,
Profesion: Pemandu.
Tempat pekerjaan: LLC masterstroy
Tarikh penerimaan: 10/20/2008. 945


Aduan pesakit.
Pesakit mengadu dahaga yang teruk, mulut kering dan kerap membuang air kecil.


Sejarah penyakit ini.

Menganggap dirinya sakit sejak pertengahan Mac 2005, ketika, sebulan setelah operasi untuk penyakit hati polikistik, dia merasakan mulut kering dan kehausan yang luar biasa. Pesakit tidak mengeluh dan tidak berpusing ke mana-mana, sensasi yang tidak menyenangkan (mulut kering dan dahaga yang luar biasa) berkaitan dengan operasi. Ketika pesakit menghubungi semula BSMP pada bulan Mac 2005 mengenai penyakit hati polikistik, pemeriksaan menunjukkan peningkatan glukosa darah, setelah itu pesakit dihantar ke jabatan endokrinologi OKB untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut. Semasa masuk, dia mengadu dahaga yang teruk, mulut kering, dan kerap membuang air kecil. OKB didiagnosis menghidap diabetes mellitus jenis II dengan tahap keparahan sederhana dan rawatan ditetapkan: Diabeton MV, Siofor 500.

Syomkin Alexander Alekseevich dilahirkan dengan. Wilayah Rodino Altai.
Dia lulus dari kelas 9, dalam perkembangan dari rakan sebaya tidak ketinggalan. Dari tahun 1975 hingga 1977 Dia berkhidmat di barisan Tentera Soviet, di mana dia memperoleh kelayakan sebagai pemandu. Setelah berkhidmat dalam tentera, dia bekerja sebagai pemandu sehingga tahun 2003. V2003g. mendapat 2 kumpulan kecacatan kerana penyakit hati.
Keadaan hidup: memuaskan. Sepanjang hidupnya, dia makan makanan berkalori tinggi, pedas, masin, kaya karbohidrat, makan berlebihan.
Penyakit masa lalu: SARS, influenza, penyakit hati polikistik, psoriasis.
Sejarah alahan: tiada ciri.
Keturunan: tidak terbeban.

Pemeriksaan am.
Keadaan umum adalah memuaskan. Kedudukannya aktif. Kesedaran jelas. Muka tenang. Tinggi 176 cm Berat 70 kg. Binaannya berkadar. Perlembagaan adalah normostenik. Suhu badan pada masa kurasi 36.6 ° C.
Kulit itu. Kulit tan kering. Keanjalan kulit adalah normal. Terdapat bintik-bintik depigmentasi, serta ruam psoriatik di pelbagai bahagian badan (anggota badan atas dan bawah, belakang). Parut pasca operasi pada perut. Rambut jenis lelaki, seragam.
Selaput lendir yang kelihatan berwarna merah jambu pucat, lembap. Tidak ada ruam pada membran mukus.
Tisu subkutan adalah normal, tidak ada kegemukan.
Sistem limfa:
- kelenjar getah bening submandibular pada palpasi berbentuk bulat, lembut, elastik, bergerak, licin, tidak menyakitkan, ukuran lentil, tidak menyatu bersama dan dengan tisu di sekitarnya;
- kelenjar getah bening axillary semasa palpasi berbentuk bulat, lembut, elastik, bergerak, licin, tidak menyakitkan, lebih kecil daripada kacang polong, tidak disolder bersama dan dengan tisu sekitarnya;
- kelenjar getah bening inguinal pada palpasi berbentuk bulat, lembut, elastik, bergerak, licin, tidak menyakitkan, kira-kira seukuran kacang, tidak disolder bersama dan dengan tisu sekitarnya.
Kulit di atas kelenjar getah bening tidak berubah. Dagu, serviks, subclavian, oksipital, oklopausal, siku, femoral, kelenjar getah bening popliteal tidak dapat diraba.
Otot dikembangkan secara merata, pada tahap yang mencukupi, nada otot dipelihara. Kekuatan manusia dikekalkan secara merata di kedua-dua belah pihak. Tidak ada rasa sakit pada palpasi, pemadatan, hipertrofi dan atrofi tempatan tidak ada.
Tulang. Patologi rangka tidak dikesan, bentuk tulang tengkorak, tulang belakang, anggota badan tidak berubah; tidak ada uzury. Tidak ada rasa sakit pada palpasi dan berdebar-debar sternum, tulang rusuk, tulang tubular, vertebra, tulang pelvis.
Sendi. Pada waktu pagi, sakit sendi kadang-kadang diperhatikan. Konfigurasi sendi tidak berubah, tidak ada tanda-tanda proses keradangan. Kulit di atas sendi tidak berubah. Pergerakan aktif dan pasif bebas, sepenuhnya, tidak menyakitkan. Gejala "ais terapung" ketika menekan patella tidak ada.

Sistem pernafasan.
Hidung. Pernafasan percuma melalui hidung. Kesakitan dan kekeringan di hidung, serta kesakitan pada sinus paranasal tidak ada. Tiada pelepasan dari hidung.
Larynx. Suara jelas. Tidak sakit ketika bercakap dan menelan.
Paru-paru. Aduan sesak nafas, batuk, pengeluaran dahak, hemoptisis dan pendarahan paru, peningkatan suhu badan tidak menunjukkan.
Pemeriksaan dada. Bentuk dada adalah normosthenik. Dada simetri. Lebar ruang interkostal dan arah tulang rusuk tidak berubah. Bilah bahu rapat ke dada. Jenis pernafasan dada, pergerakan pernafasan adalah simetris. Fenomena Litten adalah negatif. NPV 23 seminit. Pernafasan berirama dan cetek. perjalanan pernafasan maksimum 7 cm.
Palpasi dada. Kesakitan dan kecacatan dengan penunjuk dada tidak dapat dikesan. Rintangan dada adalah normal, simetri. Suara gemetar tidak berubah, seragam di semua bidang paru.
Perkusi dada. Dengan perkusi perbandingan, bunyi paru yang jelas ditentukan di semua medan paru. Menurut perkusi topografi, ketinggian puncak paru-paru di depan klavikula adalah 5 cm di kedua sisi, dan di bahagian belakang, pada tahap proses tulang belakang vertebra serviks ketujuh. Lebar ladang Krenig adalah 5 cm di kedua-dua belah pihak..

Lokasi sempadan bawah paru-paru
Tempat perkusi Paru kanan paru-paru kiri
garis periosternal ruang interkostal kelima -
garis pertengahan tulang rusuk VI tulang rusuk -
garis axillary anterior VII rib VII rib
garis tengah axillary VIII rib VIII rib
garis axillary posterior IX rib IX rib
garis bilah X tulang rusuk X
proses spinous garis paravertebral dari vertebra toraks XI proses spinous vertebra toraks XI

Garis topografi Mobiliti pinggir bawah paru-paru, cm
kiri kanan
pada nafas pada
expiratory total inspiratory pada
jumlah tamat tempoh
garis pertengahan klavikular 2 2 4 - - -
garis pertengahan axillary 3 3 6 3 3 6
garis bilah 2 2 4 2 2 4

Auskultasi paru-paru. Dengan auskultasi di semua bidang paru - pernafasan vesikular. Tidak ada bunyi geseran dan geseran pleura. Bronkofonia tidak berubah.

Sistem peredaran darah.

Soal siasat. Sakit jantung tidak diperhatikan.
Pemeriksaan arteri. Semasa memeriksa arteri karotid dan arteri anggota badan, perubahan patologi tidak diperhatikan; tiada denyutan lengkungan aorta di yarmine fossa.
Palpasi arteri. Pada palpasi arteri, dinding lembut dan lembut mereka ditentukan. Denyut arteri sama pada kedua arteri radial - 84 denyut / min, irama betul, sama, tidak ada kekurangan nadi, bentuk gelombang nadi normal, nadi tegang, pengisian normal, ukuran normal. Tidak ada nadi kapilari. Nadi pada arteri dorsal kaki dan arteri tibial anterior semakin lemah. Denyut jantung bebas dari fasa kitaran pernafasan.
Pemeriksaan urat. Semasa memeriksa urat serviks tidak ada pembengkakan, nadi vena tidak diucapkan. Apabila auskultasi urat arteri, karotid, subclavian dan femoralis arteri patologi dikesan.
Tekanan darah Korotkov pada kedua tangan adalah 140/90 mm. Hg. st.
Pemeriksaan jantung. Semasa memeriksa kawasan jantung, jantung, impuls apikal dan denyutan epigastrik tidak dikesan, tidak ada penarikan sistolik di tempat-tempat ini.
Palpasi kawasan jantung. Palpasi di ruang interkostal V 1 cm keluar dari garis tengah klavikular kiri menentukan impuls apikal positif dengan luas 1.5 cm, ketinggian hingga 0.2 cm, dan kekuatan normal. Palpasi jantung tidak ditentukan.
Percik jantung. Batasan kusam jantung relatif ditentukan secara perkusi: yang kanan 1 cm keluar dari tepi kanan sternum di ruang interkostal keempat, yang kiri 1 cm keluar dari garis tengah klavikular kiri di ruang interkostal kelima, dan yang atas berada di sepanjang tepi atas tulang rusuk ketiga (di sepanjang garis parasternal kiri). Lebar bundle vaskular di ruang interkostal II adalah 5 cm. Konfigurasi kusam jantung betul. Diameter jantung kusam relatif 16 cm panjang - 18 cm.
Batasan kusam jantung mutlak: kanan - di tepi kanan sternum di ruang interkostal IV, sebelah kiri - di ruang interkostal V 0,5 cm ke dalam dari sempadan kiri kusam relatif jantung, bahagian atas - pada tahap pinggir atas tulang rusuk IV di sepanjang garis parasternal kiri.

Auskultasi jantung. Denyutan jantung yang betul.
- bifurcation and split, nada tambahan dan patologi no.
- bunyi di puncak jantung, di aorta, arteri pulmonari, titik injap tricuspid dan di titik Botkin-Erb.

Sistem penghadaman.
Soal siasat:
Selera makan. Tidak ada penyelewengan selera makan, penolakan terhadap makanan atau sejenisnya. Tiada intoleransi produk. Tidak ada rasa yang tidak menyenangkan di mulut. Mulut kering.
Haus: jumlah cecair yang diminum sehari 3 - 3,5 l.
Mengunyah, menelan, dan membuang makanan melalui kerongkongan adalah bebas dan tidak menyakitkan.
Jangan merasa sakit, sakit perut, pedih ulu hati, kembung perut, berat di bahagian perut.
Pelepasan gas adalah perkara biasa.
Buang air besar sekali sehari.
Kotoran berbentuk sosej, berwarna coklat, tanpa kekotoran. Tidak ada kesakitan semasa buang air besar.
Pemeriksaan:
Mulut, bibir. Selaput lendir rongga mulut berwarna merah jambu muda, tanpa ruam. Gusi sihat.
Gigi dipelihara. Tiada karies.
Lidah tidak dikenakan cukai.
Pharynx tanpa plak dan bisul.
Tonsil berwarna merah jambu muda, menonjol sekitar 0.5 cm dari setiap sisi, tanpa plak dan bisul.
Faring dengan warna biasa, halus, berkilat tanpa perubahan patologi. Tiada halitosis.
Perut:
Pemeriksaan Perut tidak simetris, lemah dalam tindakan bernafas. Pusar ditarik, berdiameter kira-kira 1 cm.Vena saphenous tidak diluaskan. Pergerakan peristaltik tidak kelihatan. Terdapat parut selepas operasi.
Dianggarkan palpasi dangkal perut. Nada otot perut yang biasa, sama di sebelah kanan dan kiri, dinyatakan. Palpation tidak menyakitkan. Gejala Shchetkina-Blumberg hilang.
Zon hipersthesia kulit tidak dikenalpasti.
Dengan perkusi perut yang menunjukkan, bunyi timpani dikesan.
Dengan auskultasi perut, peristalsis usus ditentukan.
Pankreas. Palpasi tumor, hiperestesia kulit, gejala Mayo-Robson tidak dikesan.
Hati.
- tidak ada peningkatan dan riak yang kelihatan;
- sempadan atas hati adalah perkusi yang ditentukan oleh garis pertengahan klavikular kanan pada tahap pinggir atas tulang rusuk VI;
- dengan perkusi, terdapat jarak pinggir bawah dari bawah lengkungan kostal di sepanjang 2cm pertengahan klavikular kanan.
- ukuran hati menurut Kurlov: di sepanjang garis tengah klavikular kanan - 11cm, sepanjang garis tengah - 9, di sepanjang lengkungan kostum kiri - 8 cm;
- dengan palpasi yang mendalam, rasa sakit ditentukan, pinggir bawah hati melangkaui tepi bawah lengkungan kostum kanan, permukaannya licin, teksturnya lebat.
Pundi hempedu tidak terasa.
Limpa. Tidak ada rasa sakit di hipokondrium kiri, pada kedudukan di belakang dan di sebelah kanan ia tidak dapat diraba. Dimensi perkusi limpa: diameter - 5 cm, panjang - 7 cm (di sepanjang tulang rusuk X).

Sistem kencing.
Pembuangan air kecil adalah percuma. Kekerapan: pada siang hari - 4-6 kali, pada malam 1-2. Tiada sakit di buah pinggang. Tidak ada pembengkakan yang kelihatan di kawasan lumbar. Dalam keadaan berdiri, berbaring di bahagian belakang, bahagian kanan dan kiri ginjal tidak dapat diraba. Gejala Pasternatsky adalah negatif. Pada palpasi di sepanjang ureter tidak ada rasa sakit. Dengan perkusi, pengisian pundi kencing yang sederhana ditentukan, dengan palpasi, pundi kencing tidak dirasakan.

Sistem endokrin.
Soal siasat. Selera makan adalah normal. Terdapat dahaga, jumlah cecair yang diminum setiap hari adalah 3-3.5l.
Rambut jenis lelaki, seragam. Pigmentasi kulit dan selaput lendir sedikit meningkat (kerana penyamakan) tidak rata (bintik-bintik depigmentasi di tapak fokus psoriatik yang diselesaikan). Bentuk wajah bujur. Berpeluh bertambah. Tisu lemak subkutan dikembangkan secara normal, sama rata. Ciri seksual sekunder dikembangkan secara normal.
Tiroid. Tidak ada peningkatan yang ketara. Pada palpasi, peningkatan kelenjar tiroid tahap II, diraba oleh konsistensi elastik-lembut, isthmus kelenjar tiroid yang tidak menyakitkan, bergerak ke atas dengan gerakan menelan. Tiada riak.

Sistem saraf dan organ deria.
Soal siasat. Di tempat, masa dan keperibadian berorientasikan. Ingatan mengenai peristiwa itu baik. Tidur biasa.
Pemeriksaan Dermographism berwarna merah, tidak stabil. Baunya, rasanya. Ketajaman visual dikurangkan. Fisur palpebral adalah simetris. Strabismus tidak. Murid-murid sama, bulat ketat, pada satu tahap mendatar. Tindak balas murid terhadap cahaya adalah meriah, mesra. Penginapan dan penumpuan tidak terganggu. Nystagmus tidak. Pendengaran biasa. Tiada gangguan pertuturan. Koordinasi pergerakan tidak putus. Terdapat penurunan kepekaan kulit pada anggota badan, seperti sarung tangan dan kaus kaki..

Diagnosis klinikal awal.

Diabetes diabetes jenis II. Kursus pertengahan. Tahap dekompensasi.
Komplikasi: tidak ada.

Rancangan Pemeriksaan Pesakit.

Berdasarkan diagnosis awal, rancangan pemeriksaan untuk pesakit berikut dapat dicadangkan:
1. Kiraan darah lengkap
2. Profil glisemik harian.
3. Ujian darah untuk gula
4. Analisis air kencing menurut Nicheporenko
5. Urinalisis untuk gula
6. Ujian darah biokimia
7. Darah pada ELISA dan RW.
8. Urinalisis
9. ECG
10. Ultrasound rongga perut
11. Perundingan dengan pakar mata
12. Perundingan pakar neurologi
13. Kotoran pada I / g.

Hasil kajian tambahan pesakit.

1. Ujian darah am mulai 10.20:
sel darah merah-5.1 * 1012,
Hb-148,
c / p-0.86,
sel darah putih 5.5 * 109,
eosinofil-2,
jatuh / racun-2,
seg / racun-63,
limfosit-30,
monosit-2,
ESR-12

2. Profil glisemik harian mmol / l dari 23.10:

1000 - 15.7
1300 - 16.8
1600 - 14.5


Profil glisemik harian mmol / l dari 30.10 ::

600 - 11.0
1000 - 14.8
1300 - 13.0
1600 - 8.5
2200 - 11.5

Profil glisemik harian mmol / l dari 06.11:

1000 - 14.3
1300 - 10.9
1600 - 7.5

3. Analisis air kencing untuk gula mmol / l:

4. Analisis air kencing menurut Nicheporenko
0.8 * 106

5. Biokimia darah dari 10.20:
jumlah protein 66;
bilirubin: jumlah keseluruhan 19.5
langsung 4.0
tidak langsung 15.5
urea-5.9;
kreatinin-0.08;
kolesterol-5.2;
berehat nitrogen 19.6;
AsAT-1.08;
AlAT-1.10;

6. Darah pada ELISA dan RW negatif dari 10.20:

7. Analisis air kencing umum dari 10.20:

kuning jerami,
tindak balas berasid,
graviti tentu 1025,
epitelium.
sel darah putih 1-2 di ladang
protein 0

8. ECG mulai 10.20:
Denyutan jantung 75 denyutan / min,
irama sinus, kedudukan normal EOS, tanda-tanda hipertrofi ventrikel kiri.

9. Saya / g tidak dikesan.


Diagnosis klinikal akhir.

Berdasarkan:
• aduan pesakit kerana dahaga yang teruk, kencing cepat, berpeluh.
• Sejarah perubatan: sebulan selepas pembedahan penyakit hati polikistik, saya merasakan mulut kering dan kehausan yang luar biasa.
• Anamnesis kehidupan: Sepanjang hidup saya, saya makan makanan kaya kalori, pedas, masin, kaya karbohidrat, makan berlebihan.
• Data pemeriksaan objektif: polydipsia, polyuria, berpeluh.
• Data kaedah pemeriksaan tambahan: biokimia darah - peningkatan glukosa, kolesterol, peningkatan pemecahan protein, glukosuria urin, profil glisemik harian - peningkatan glukosa darah; diagnosis berikut boleh dibuat:

Diabetes diabetes jenis II. Kursus pertengahan. Tahap dekompensasi.
Komplikasi: tidak.
Serentak: Penyakit hati polikistik,

Rp: Tab. Diabeton MV 30 No. 60
D. S. 2 tablet sekali sehari pada waktu pagi selama 30 minit. sebelum makan.

Rp: Tab. "Siofor 500" No. 120
D. S. 1 tablet 1 kali sehari pada waktu malam.

Semkin Alexander Alekseevich 49 tahun memasuki jabatan endokrinologi OKB dengan aduan rasa dahaga yang kuat, kencing yang cepat, berpeluh. Pemeriksaan itu didiagnosis dengan diabetes mellitus jenis II. Kursus pertengahan. Tahap dekompensasi.
Komplikasi: tidak.
Bersamaan: penyakit hati polikistik, psoriasis.
Bermula dari 24.10, rawatan ditetapkan: Diabeton MV selama 1 tan pada waktu pagi sebelum makan. Setelah menganalisis harian dari profil glisemik dari 25.10 dan setiap hari dari 30.10 kerana penurunan kadar glukosa yang tidak mencukupi, disarankan untuk menggandakan dos ubat. Setelah menganalisis profil glisemik harian 1.11. juga diputuskan untuk menambahkan ubat Siofor 1t. untuk malam dan membuang pesakit,
mengesyorkan pemerhatian oleh ahli endokrinologi
Hasil rawatan, keadaan pesakit bertambah baik: dahaga hilang, pengambilan cecair menurun menjadi 2l. dalam sehari.
Pesakit disyorkan pemerhatian dan pemeriksaan tahunan oleh ahli endokrinologi.
Pada tahap rawatan pesakit ini, tugas utamanya adalah untuk mencapai penurunan kadar glukosa darah dengan menggunakan ubat penurun gula.

Diabetes jenis 2

Pengarang: Pengguna menyembunyikan nama, 20 November 2011 jam 19:09, sejarah perubatan

Penerangan Ringkas

Menganggap dirinya sakit selama 3 hari. Umur pada masa permulaan penyakit ini adalah 49 tahun. Mulut kering, kelemahan umum muncul. Menurut pesakit, diabetes didiagnosis pada tahun 2001, dan selama ini tidak dirawat di mana sahaja. Pesakit mengaitkan permulaan penyakit ini dengan tekanan dan kekurangan zat makanan.

Fail: 1 fail

Vasilyeva.doc

Kementerian Pendidikan dan Sains Persekutuan Rusia

FSEI HPE “Chuvash State University dinamakan I.N. Ulyanova "

Ketua Jabatan: Doktor Sains Perubatan prof. Markova

Sejarah perubatan No. 4703

Vasilyeva Tamara Petrovna, 58 tahun

Diagnosis klinikal: diabetes jenis 2, tahap sederhana, dekompensasi.

Komplikasi: polineuropati deria distal diabetes. Makroangiopati diabetes: KNMK tahap II genesis kompleks (diabetes, hipertonik).

Berkaitan: GB III darjah, obesiti I darjah bentuk perut,

Ijazah goiter berbeza. Euthyroidism.

kumpulan M 1 (1) -07 4 kursus

Efimova Oksana Alekseevna

Cheboksary, 2010.

I. Pasport

 1. Nama Vasilieva Tamara Petrovna Umur 58 tahun Isteri jantina.
 2. Status perkahwinan berkahwin, 2 orang anak
 3. Pendidikan menengah yang lengkap
 4. Warganegara Chuvash
 5. Alamat kampung Chandrovo, st. Ladang Negeri, d.9
 6. Tempat kerja warga emas
 7. Keistimewaan
 8. Diagnosis klinikal: diabetes jenis 2, tahap sederhana, dekompensasi.
 9. Operasi: Menolak
 10. Analisis pemindahan darah: 0, Rh+
 11. Waktu ketibaan 09.09.2010 19:55
 12. Tarikh pelepasan 11.05.2010
 13. Waktu penyeliaan dari 8 September 2010 hingga 11 September 2010

- mulut kering;

- berat di kaki;

2. Anamnesis morbi.

Menganggap dirinya sakit selama 3 hari. Umur pada masa permulaan penyakit ini adalah 49 tahun. Mulut kering, kelemahan umum muncul. Menurut pesakit, diabetes didiagnosis pada tahun 2001, dan selama ini tidak dirawat di mana sahaja. Pesakit mengaitkan permulaan penyakit ini dengan tekanan dan kekurangan zat makanan.

Dihantar ke jabatan kemasukan terapi di Hospital Klinikal Perbandaran No. 5 pada 19 Ogos 2010 dengan ambulans atas sebab kecemasan. Di bilik kecemasan, gula darah 19.0 mmol / l, gula dalam air kencing positif, aseton negatif. Dalam tempoh pra-hospital, klinik dirawat.

Dilahirkan dan dibesarkan di kampung Chandrovo, Republik Sosialis Soviet Autonomi Chuvash.

Umur ayah semasa lahir adalah 25 tahun, usia ibu semasa lahir adalah 21 tahun. Dia dilahirkan tepat pada waktunya, dari kehamilan pertama, menyusui hingga 1 tahun. Saya memasuki sekolah pada usia 7 tahun, dalam perkembangan fizikal dan mental saya tidak ketinggalan dengan rakan sebaya. Dia terlibat dalam pendidikan jasmani dalam kumpulan umum. Belajar dengan baik.

Akil baligh bermula pada usia 16 tahun. Berkahwin, dua orang anak.

Dia memulakan kerjayanya pada tahun 1973, sekarang tidak bekerja - pesara.

Bahan dan keadaan hidup sepanjang hayat adalah memuaskan. Rumah ini mempunyai 3 orang. Keadaan perumahan adalah baik.

Tabiat buruk: tidak.

Penyakit masa lalu: ARVI, influenza, diabetes jenis 2 sejak tahun 2001.

Tidak ada manifestasi alahan. Transfusi darah dan darah menafikan.

Keturunan: terbeban - bapa saudara sakit dengan diabetes jenis 2.

Tidak ada hubungan dengan pesakit berjangkit dan demam dalam keluarga, di tempat kerja, dengan jiran, dengan kenalan sejak sebulan yang lalu. Dalam 3 tahun terakhir di Kaukasus, Rabu Asia dan luar Persekutuan Rusia tidak melakukan perjalanan. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tidak mengalami gigitan haiwan atau serangga penghisap darah..

Keadaan umum tahap keparahan sederhana. Kesedaran itu jelas, ia mudah dihubungi, ucapan dan kecerdasan adalah perkara biasa. Kedudukan pesakit di atas katil aktif. Pendengaran, deria bau adalah perkara biasa. Refleks murid adalah normal. Ekspresi wajah tenang. Makanannya tidak memuaskan. Nafas hidung mencukupi. Saluran hidung boleh dilalui, leher sakit dalam bentuk normal, tidak ada ubah bentuk di leher.

Jenis badan hipersthenik, tinggi 168, berat 90 kg. Terdapat kegemukan - BMI - 31.9 kg / m 2. Sudut epigastrik lebih besar daripada 90º. Fossa supraklavikular tidak jelas, sudut Louis jelas kelihatan.

Kulit lembap, warnanya normal, turgor dipelihara. Warna membran mukus yang kelihatan adalah fisiologi. Hiperkeratosis kaki.

Jenis rambut badan adalah wanita. Bentuk kuku biasa.

Kelenjar getah bening (submandibular, serviks, axillary) tidak membesar, tidak menyakitkan, licin, elastik, konsistensi lembut, bergerak, tidak disolder bersama, dengan kulit dan tisu sekitarnya. Maxillary, supraclavicular, subclavicular, cubital, ulnar, inguinal, femoral tidak teraba.

Kelenjar tiroid: lokasi tidak tipikal - tahap euthyroidism I. Isthmus halus diraba, tanpa simpul, lembut, elastik, tidak menyakitkan, mudah alih, tidak dilindungi dengan tisu sekitarnya.

Tisu adiposa subkutan sangat dikembangkan: pada tahap pusar, ketebalan lipatan adalah 8 cm, pada tahap lengkungan kostum 6 cm, pada tahap sudut skapula -5 cm.

Perkembangan otot mengikut jantina dan usia, nada otot dipelihara. Kelembutan palpasi tidak berlaku.

Perkembangan kerangka berkadar, tidak melembutkan.

Pemeriksaan sendi: pergerakan aktif dan pasif pada sendi tidak terhad, tidak menyakitkan, bengkak, ubah bentuk sendi tidak dikesan.

NPV = 16 / min; HR = 86 / min.

Denyutan pada arteri radial kanan = 85 / min

Denyutan pada arteri radial kiri = 86 / min

NERAKA = 160/100 mmHg.

Pernafasan percuma melalui hidung, bau normal. Suara itu jelas, nyaring. Palpasi di hidung, sinus frontal dan rahang atas tidak menyakitkan. Pada pemeriksaan manual: laring normal, tidak menyakitkan, tidak bengkak.

Dada berbentuk normal, simetris. Di atas dan subclavian fossae, lebar ruang interkostal dinyatakan secara normal (2 cm). Bilah bahu rapat ke dada. Sudut epigastrik tidak jelas. Irama pernafasan betul, jumlah nafas seminit adalah 16. Dalam keadaan bernafas, bahagian kanan dan kiri dada turut sama. Jenis pernafasan dada.

Lingkaran dada pada inspirasi (pada tahap tulang rusuk IV di depan dan sudut skapula) adalah 115 cm, pada pernafasan 107. Jumlah perjalanan paru-paru adalah 8 cm.

Palpasi dada: dada elastik, tidak menyakitkan.

Perkusi perbandingan paru-paru: di seluruh permukaan paru-paru (kanan dan kiri) di atas kawasan simetri, bunyi paru yang jelas dikesan.

Mobiliti pinggir bawah paru-paru dalam cm.

TopografiParu-paru kananMobiliti totalParu-paru kiriMobiliti total
garisanmenyedutHembus nafasParu-paru kananmenyedutHembus nafasParu-paru kiri
L. parasternalis336
L. axillaris med.448448
L. scapularis336336

Sempadan paru-paru tidak berubah.

GarisanSempadan paru-paru
BetulMeninggalkan
L. parasternalisRuang interkostal ke-5
L. medioclavicularisTulang rusuk ke-6
L. axillaris semut.Tulang rusuk ke-7Tulang rusuk ke-7
L. axillaris med.Tulang rusuk ke-8Tulang rusuk ke-8
Pos L axillaris.Tulang rusuk ke-9Tulang rusuk ke-9
L. scapularisTulang rusuk ke-10Tulang rusuk ke-10
L. paravertebralisProses berputar ThXIProses berputar ThXI

Ketinggian puncak paru-paru.

PihakBatasan bahagian paru-paru
BetulMeninggalkan
di hadapan4.5 cm di atas klavikula4 cm di atas tulang selangka
di belakangProses berputar XVIIProses berputar CVII

Lebar bidang Krenig

SebelahLebar bidang, cm
Di sebelah kanan7
Meninggalkan6.5

Mengiakan jarak jauh tidak didengar.

Suara perkusi jelas pulmonari, gegaran suara tidak berubah.

Semasa auskultasi di medan paru-paru, pernafasan vesikular terdengar. Pernafasan bronkus terdengar di atas laring, trakea dan bronkus besar. Pernafasan bronkovaskular tidak didengar. Mengi, tiada krepitus. Tidak terdapat peningkatan bronkofon pada bahagian dada yang simetris.

Tiada geseran pleura.

Palpasi jantung: dorongan apikal terletak di ruang interkostal V 2.0 cm ke dalam dari garis pertengahan klavikular. Dorongan apikal ditentukan oleh mata, tidak tumpah (1 cm), rendah, kekuatan sederhana, tahan. Denyutan patologi tidak ditentukan. Tidak ada gegaran di kawasan jantung yang dikesan, dorongan jantung, denyutan epigastrik tidak dikesan. Pada palpasi rasa sakit di dada tidak diperhatikan.

Denyut jantung = 86 / min BP = 160/100 mm Hg.

Denyutan pada arteri radial kanan = 85 / min

Denyutan pada arteri radial kiri = 86 / min

Denyutan nadi berirama, memuaskan, tidak tegang. Bentuk nadi tidak berubah.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes