Susu pekat dengan fruktosa 8.5%. 360 gr.

Bahan-bahan: susu keseluruhan, susu skim, fruktosa, gula susu (laktosa).
Ketekalan: likat, agak likat. Krim ringan hingga warna krim gelap.
Fruktosa pekat, yang merupakan sebahagian daripada susu, digunakan sebagai pengganti gula, membantu menormalkan gula darah.
Nilai pemakanan 100 g produk: karbohidrat - 45.0 g termasuk fruktosa 30.0 g., Lemak - 8.5 g, protein - 9.0 g.
Nilai tenaga 100 g: 295 kcal.

Selalunya dibeli dengan produk ini.

Glucometer DIACONT (Diaconte) (set)

Teknik pemprosesan data meter glukosa Diacalc ® yang baru dan dipatenkan - 110 pengukuran sesaat.

Kuki roti pendek "Keseimbangan Panjang Umur" dengan stevia, kompleks vitamin dan mineral dan biji poppy 220 gr.

Stevia adalah tumbuhan unik, yang merangkumi bahan khas "stevioside" dengan rasa manis yang kuat.

2009-2020 © «Kabinet Diabetes Nizhny Novgorod. Kedai Produk Diabetes Dalam Talian. "

Ada soalan? Panggil!
Pesanan ditekan sepanjang waktu, diproses selama waktu perniagaan.
Mod operasi:
Kirova ave., D. 2
Hari bekerja: dari 9-00 hingga 18-00
Sabtu: dari 10-00 hingga 14-00
Ahad adalah hari cuti.
PECHERSKY CONGRESS, 22 A, pejabat 201:
Isnin, rabu, jumaat: dari jam 9-00 13-00
Selasa, Khamis, Sabtu, Ahad - Cuti.

Diainfo

Rawatan diabetes

 • Senarai Forum ‹Pemakanan Diabetes
 • Tukar saiz fon
 • versi cetak
 • DIAINFO
 • Soalan Lazim
 • input

Diabetes pekat boleh?

Diabetes pekat boleh?

diainfo

Diabetes pekat boleh?

Siaforchik »13 Apr 2013 12:11 PTG

Adakah mungkin susu pekat diabetes? Sepanjang hidup saya, saya suka dan makan (ketika saya) susu pekat dalam bentuk apa pun, dengan atau tanpa koko, rebus dan putih. Dan sekarang, diabetes adalah satu gangguan. Dan persoalannya: bagaimana dengan susu pekat pada diabetes? Mereka selalu menoleh ke kuil ketika saya bertanya ini. Lagipun, ini adalah salah satu makanan paling manis, dan tidak jauh dari koma diabetes, hingga tahap gula 50 - 80 mmol.

Tetapi lama-kelamaan, semuanya berubah menjadi lebih sederhana. Ternyata susu pekat dihasilkan tanpa gula, pada fruktosa, rasanya sama. Satu-satunya perkara yang perlu dilakukan adalah menghadkan kadar harian - semuanya biasanya dijelaskan secara terperinci pada bungkusan. Oleh itu, teruskan mencari keajaiban manis ini.

Re: Kencing Manis Pekat?

Irina »11 Mei 2013 08:55

Re: Kencing Manis Pekat?

Galina »14 Nov 2014 2:09 petang

Re: Kencing Manis Pekat?

Nikolai Ivanovich "14 Nov 2014, 14:54

Diabetes pekat

Antonina »02 Dis 2014 10:39 pagi

Susu pekat boleh menghidap diabetes?

Oleg »04 Dis 2014 12:07 tengah hari

Re: Kencing Manis Pekat?

Lola »18 Feb 2015 2:54 petang

Re: Kencing Manis Pekat?

BogdanUA »19 Feb 2015, 20:05

Siapa yang berada di persidangan sekarang?

Pengguna berdaftar: tiada pengguna berdaftar

Deklarasi Kod HS 0402:

Deklarasi Kod HS 0402:

Senarai pernyataan atas permintaan anda

Harga untuk pengisytiharan pematuhan TR CU

 • Rundingan mengenai dokumen yang diperlukan
Untuk memesan
 • Pengisytiharan pematuhan
 • Imbas
 • Perkhidmatan kurier
 • Jaminan
Untuk memesan
 • Pengisytiharan
 • Laporan ujian
 • kurier
 • Imbas
Untuk memesan

Ulasan mengenai pengeluaran pernyataan pematuhan TR TS

Kami memesan perisytiharan 5 tahun untuk produk kami. Mereka melakukannya dengan cepat. Puas dengan hasilnya

Kami mengimport peralatan untuk pelanggan kami dari China. Perkara utama bagi kami adalah membuat dokumen dengan cepat. Semuanya hebat

Kami terlibat dalam pengeluaran kabel dan konduktor. Kami sentiasa memerlukan perisytiharan dan sijil. Gembira dengan hasilnya.

Tidak boleh melakukan penjualan tanpa dokumen untuk produk kanak-kanak, ini terutama diikuti. Semua laporan dan pernyataan ujian diterima tepat pada waktunya. Puas dengan kerjasama

Kami akan menghubungi anda dalam masa 15 minit. Anda boleh menghantar data melalui surat kepada kami

Kami akan menghubungi anda dalam masa 15 minit. Anda boleh menghantar data melalui surat kepada kami

Kami akan menghubungi anda dalam masa 15 minit. Anda boleh menghantar data melalui surat kepada kami

Susu pekat dan ais krim fruktosa

Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia: “Buang meter dan jalur ujian. Tidak ada lagi Metformin, Diabeton, Siofor, Glucophage dan Januvius! Layan dia dengan ini. "

Susu adalah salah satu produk yang paling berharga untuk mana-mana orang. Itu adalah produk pertama yang datang kepada bayi dari ibunya. Ia dimakan sepanjang hayat. Produk berdasarkan komponen bermanfaat ini harus sentiasa dalam diet orang. Pesakit kencing manis tahu tentang manfaat produk tenusu biasa, dan pakar pemakanan tidak menyarankan pesakit diabetes untuk menggunakan susu pekat manis atau ais krim. Tetapi anda mahu? Teknologi baru membenarkan pengeluaran susu pekat dan ais krim pada fruktosa.

Ais krim fruktosa

Dingin ais krim fruktosa sangat enak untuk dirasai pada hari yang panas dan panas. Walau bagaimanapun, produk ini, walaupun sangat enak, tetapi merujuk kepada bahan dengan kandungan pemanjang yang tinggi. Karbohidrat di dalamnya sangat perlahan diserap kerana suhu rendah khas di mana makanan ini dimakan. Purata bahagian ais krim fruktosa beratnya sekitar 60-65 g. Dos lazat ini sepadan dengan kira-kira 1 XE. Oleh itu, walaupun pesakit diabetes boleh menggunakan satu bungkus barang itu setiap hari. Walau bagaimanapun, anda harus memperhatikan komposisi produk yang termasuk dalam gula-gula sejuk. Selalunya kalori menambah coklat atau karamel, yang boleh menjadi komponen kebaikan.

Susu Pekat Diabetes - Manfaat atau Racun?

Farmasi sekali lagi ingin memanfaatkan pesakit diabetes. Terdapat ubat Eropah moden yang masuk akal, tetapi mereka diam tentangnya. ia.

Botol susu pekat kegemaran pada fruktosa dipenuhi dengan rasa halus dan banyak vitamin dan mineral yang sihat. Adakah mungkin untuk menolaknya, walaupun anda menghidap diabetes? Anda tidak perlu keluar, tetapi anda harus mengehadkan pengambilan susu pekat.

Kebaharuan ini sudah dihasilkan di kebanyakan kilang tenusu. Ia dibenarkan oleh Kementerian Kesihatan banyak negara untuk makanan diet. Asasnya adalah susu skim. Ia sama sekali tidak mengandungi gula. Terdapat juga jumlah lemak yang terhad di dalamnya. Biasanya ia tidak melebihi 8.5%, walaupun kadang-kadang lemak hanya 5% atau 2.5%. Ia mempunyai konsistensi yang cukup tebal. Susu pekat pada fruktosa dapat digunakan secara bebas dalam pemakanan dan untuk menambah teh atau kopi. Rasanya hampir dengan semula jadi.

Susu pekat yang direbus pada fruktosa dianggap sebagai makanan istimewa. Ia juga dapat dimakan dalam jumlah kecil dengan makanan seimbang. Tidak digalakkan menggunakan lebih dari 10 sudu teh makanan lazat ini setiap hari, dengan mengenakan sekatan pada produk lain dengan penggunaan ini.

Rawatan adalah perayaan untuk pesakit diabetes, jadi anda tidak boleh menyalahgunakannya sama sekali.

Saya menghidap diabetes selama 31 tahun. Dia kini sihat. Tetapi, kapsul ini tidak dapat diakses oleh orang biasa, mereka tidak mahu menjual farmasi, tidak menguntungkan bagi mereka.

Ulasan dan komen

Belum ada ulasan dan komen! Sila nyatakan pendapat anda atau jelaskan sesuatu dan tambahkan!

Susu pekat dengan fruktosa 8.5%. 360 gr.

Nizhny Novgorod

Susu pekat dengan fruktosa 8.5%. 360 gr.

Bahan-bahan: susu keseluruhan, susu skim, fruktosa, gula susu (laktosa).
Ketekalan: likat, agak likat. Krim ringan hingga warna krim gelap.
Fruktosa pekat, yang merupakan sebahagian daripada susu, digunakan sebagai pengganti gula, membantu menormalkan gula darah.
Nilai pemakanan 100 g produk: karbohidrat - 45.0 g termasuk fruktosa 30.0 g., Lemak - 8.5 g, protein - 9.0 g.
Nilai tenaga 100 g: 295 kcal.

Kilang pengetinan susu Ichnyansky - Ulasan mengenai produk tenusu ICHNYA

Susu pekat juga baik untuk pesakit kencing manis..

Apa gunanya susu pekat, anda bertanya, kerana hanya manis dan tidak lebih dari itu. Namun, jangan lupa bahawa susu pekat dibuat dari susu yang dipasteurisasi dengan gula, jika sudah tentu susu pekat sebenarnya. Dan susu pasteur mengekalkan semua komponen berguna susu segar. Ia mengekalkan mineral penting bagi tubuh kita seperti kalsium, serta sejumlah mineral dan vitamin berguna lain. Ragi atau suplemen pemakanan lain yang wajib ada dalam marmalade, gula-gula, kek dan produk gula-gula lain tidak ditambah ke susu pekat.

Susu adalah produk yang paling berharga sepanjang masa. Ini adalah makanan pertama yang diterima seseorang ketika dia baru dilahirkan. Dan ia tetap menjadi sumber tenaga yang berharga sepanjang hidupnya. Produk tenusu mesti ada dalam makanan kita. Produk berdasarkan komponen bermanfaat ini harus sentiasa dalam diet orang. Namun, bagaimana dengan orang-orang yang dilarang minum gula-gula, namun mereka benar-benar ingin merasakan susu pekat juga dengan ais krim. Hari ini, berkat teknologi inovatif, susu pekat dapat dimasak pada fruktosa. Susu pekat asli dari susu lembu semula jadi dengan fruktosa mempunyai rasa menyenangkan yang sama lembut dan sebilangan besar mineral dan vitamin yang sihat.

Hari ini, Ichnya Dairy and Canning Plant adalah kilang Ukraine pertama untuk pengeluaran susu pekat untuk pesakit diabetes. Dua versi susu pekat dihasilkan - "Susu pekat utuh dengan fruktosa 8,5%" dan "Susu pekat utuh rebus dengan fruktosa 8,5%".

Produk tenusu baru ini diluluskan oleh kementerian kesihatan banyak negara untuk pemakanan makanan. Asas susu pekat dengan fruktosa adalah susu keseluruhan, skim standard hingga 8.5%. Ia mempunyai konsistensi krim masam yang agak tebal. Sama seperti susu pekat tradisional dengan gula, susu pekat fruktosa dapat dimakan sebagai manis terpisah, atau ditambahkan ke teh atau kopi. Benar, saya belum pernah mendengar sama ada mereka membuat krim untuk kuih-muih dari itu, walaupun boleh diandaikan bahawa susu pekat dengan fruktosa dapat menggantikan asas krim apa pun, kerana rasanya hampir sama dengan susu pekat tradisional.

Ichnya Dairy and Canning Plant menonjol bukan hanya untuk pengeluaran susu pekat klasik, tetapi juga untuk pelbagai produk tenusu yang terbuat dari susu lembu semula jadi: "Krim pekat dengan gula", "Kopi semula jadi dengan susu pekat dan gula", "Coklat toffee dengan rasa kacang" dan keseluruhan siri gula-gula lain. Orang yang menghidap diabetes juga dapat merasakan kelezatan sebenar - susu pekat rebus pada fruktosa. Baca ulasan mengenai syarikat Ichnyansky Dairy and Canning Plant dan nikmati diri anda dan orang tersayang dengan susu pekat berguna dan luar biasa pada fruktosa!

berita

Makanan khas untuk pemakanan yang betul! Bukan satu gram gula, faedah maksimum!

Susu pekat disterilkan dengan stevia

Rasa manis stevia diberikan oleh bahan khas - steviosides. Menariknya, mereka 250-300 kali lebih manis daripada sukrosa. Pengeluaran dan penggunaan produk makanan dengan stevioside diperkirakan oleh pakar pemakanan dan ahli farmakologi di seluruh dunia sebagai langkah untuk memperbaiki negara dengan mencegah diabetes, obesiti dan penyakit metabolik lain, penyakit kardiovaskular. Di samping itu, ia membantu mengekalkan kesihatan gigi dan gusi, meningkatkan tidur dan aktiviti mental. Ia mempunyai kesan tonik dan antimikrob.

Produk ini dibungkus dalam tin dengan berat 300 gram, nilai pemakanan 100g: karbohidrat - 8.5 g, protein - 6.1 g, lemak - 6.6 g, stevioside - 0.15 g. Nilai tenaga 100 g produk - 118/494 kcal / kJ. Jangka hayat selama 12 bulan. Penggunaan yang Disyorkan - Tambahkan ke Teh dan Kopi.

Susu pekat dengan fruktosa

Fruktosa adalah gula semula jadi yang terdapat dalam madu, beri manis dan buah-buahan. Dengan kalori yang sama dengan gula (380 kcal / 100 g), ia adalah 1.7 kali lebih manis! Fruktosa berguna untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Ia diserap oleh sel, tidak memerlukan, tidak seperti gula, hormon insulin. Kerana gula-gula pada fruktosa sangat sesuai dalam diet orang yang menghidap diabetes. Selain itu, gula buah menjimatkan simpanan zat besi dan zink di dalam badan, ia kurang alergenik, oleh itu ia baik untuk kanak-kanak, dan juga semua orang yang terdedah kepada alergi. Ternyata, gula-gula menggoda pada fruktosa, anda dapat mengurangkan pengambilan kalori. Dan kesihatan dan angka dari ini hanya memberi manfaat.

Susu pekat dengan fruktosa dibungkus dalam tin timah seberat 360 gram, nilai pemakanan 100g: karbohidrat - 45.0 g, termasuk fruktosa - 30.0 g, protein - 9.0 g, lemak - 8.5 g. Nilai tenaga 100 g produk - 295/1235 kcal / kJ. Jangka hayat selama 6 bulan.

Cara menggunakan susu pekat dan pekat tanpa gula

Kelebihan susu pekat

Dengan menggunakan resipi yang betul dalam proses pembuatan susu pekat, produk ini akan menjadi sangat berguna untuk kesihatan manusia. Pertama sekali, kerana susu pekat, terdapat banyak komponen berguna di dalamnya.

Setiap hari memanjakan diri dengan hanya dua sudu produk ini, seseorang secara signifikan menguatkan kesihatannya, khususnya tulang, otot dan giginya. Di samping itu, berkat susu pekat, anda dapat pulih dengan cepat selepas bersukan. Dainty membantu meningkatkan penglihatan, aktiviti otak, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap pelbagai bakteria.

Bersama susu pekat, tubuh manusia tepu dengan kalium dan kalsium. Di samping itu, kelebihan produk terletak pada kekayaan komponen berikut:

 • vitamin C;
 • Vitamin D
 • vitamin A;
 • vitamin tergolong dalam kumpulan B;
 • fluorin;
 • besi;
 • zink;
 • fosforus;
 • selenium.

Bercakap mengenai kandungan kalori susu pekat, perlu diperhatikan bahawa ia mencapai tahap 130 unit.

Kedai manis

Susu pekat, di mana tidak ada gula, boleh didapati di rak hampir setiap pasar raya. Pada masa yang sama, ia mesti dibuat tanpa gagal sesuai dengan kehendak GOST. Sekiranya pada label anda melihat catatan "dibuat sesuai dengan TU", ini bermaksud produk tersebut merangkumi lemak sayuran dan pelbagai bahan tambahan.

Susu pekat bebas gula harus disebut "susu pekat utuh" dan tidak ada pilihan lain yang dapat diterima. Di samping itu, produk semula jadi dibungkus secara eksklusif dalam tin - bekas plastik dilarang.

Oleh itu, kita dapat mengenal pasti kriteria utama yang harus diikuti dalam proses memilih makanan semula jadi:

 • komposisi merangkumi hanya krim dan susu;
 • pembungkusan untuk produk itu adalah tin yang diperbuat daripada timah;
 • terdapat bau susu;
 • produk berwarna putih atau sedikit kekuningan;
 • susu pekat yang dihasilkan hanya sesuai dengan GOST.

Sebagai peraturan, untuk menjimatkan masa, pengeluar menggunakan muslihat tertentu dalam proses pengeluaran susu pekat. Sebagai contoh, lemak sayuran ditambahkan ke dalam komposisinya, yang sering bertindak sebagai minyak sawit. Sudah tentu, sementara mereka tidak mungkin memikirkan apa yang membahayakan kesihatan manusia.

Resipi untuk membuat susu pekat cukup mudah. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil susu tepu dengan lemak, yang tidak pernah melewati pemisah dan mengeluarkan sebahagian air dari itu sehingga konsistensi diinginkan. Oleh itu, susu pekat tidak lebih daripada susu pekat. Dan memasak di mesin roti tidak akan memakan banyak masa anda.

Pemanis

Semua orang memahami bahawa dari kata-kata "manis" semua orang yang menghidap diabetes, menggigil. Di satu pihak, dari rasa takut memburukkan keadaan, dan di sisi lain, dari keinginan untuk merayakan mereka. Terutama untuk menjadikan hidup lebih mudah bagi orang-orang ini, manusia telah mencipta pemanis.

 • Yang paling biasa adalah fruktosa. Dari namanya menjadi jelas bahawa mereka mendapatkannya dari buah. Ia juga boleh didapati dalam madu. Ia dianggap sebagai bahan yang paling selamat dan bermanfaat..
 • Stevia semakin popular. Terdapat tumbuhan dengan nama yang sama dari mana bahan manis ini diasingkan. Menariknya, daun stevia jauh lebih manis daripada gula dan lebih sihat. Kadang kala tanaman ini disebut sebagai gudang unsur berguna untuk kesihatan. Ia agak kurang biasa daripada fruktosa, tetapi boleh didapati di kedai-kedai diabetes.
 • Erythritol / erythritol adalah pemanis semula jadi, ia mengandungi sejumlah kecil gula dan alkohol. Tetapi jangan takut - kerana alkohol, bahan ini tidak berfungsi. Kandungan kalori bahan tersebut adalah kira-kira 6% daripada jumlah kandungan kalori produk tebu. Pengganti gula yang ideal dalam pencuci mulut untuk menurunkan berat badan.

Kebijaksanaan Indeks Glikemik

Indeks glisemik adalah penunjuk digital yang menunjukkan kecekapan peningkatan glukosa darah setelah memakan produk tertentu. Diet orang yang menghidap diabetes harus merangkumi makanan yang tidak melebihi 50 unit.

Hanya kadang-kadang dibenarkan untuk mempelbagaikan diet dengan produk dengan petunjuk 70 mata. Walau bagaimanapun, ini dibenarkan tidak lebih dari beberapa kali selama seminggu dan pastinya dalam jumlah minimum. Sudah tentu semua makanan, indeksnya melebihi 70 unit, memprovokasi lonjakan gula dalam badan, dan, sebagai akibatnya, menjadi penyebab hiperglikemia. Dalam kes penyakit jenis kedua, makanan berbahaya menyumbang kepada peralihannya ke bentuk yang bergantung kepada insulin.

Indeks glisemik susu pekat yang dibeli di kedai mencapai 80 unit - kerana kepekatan gula yang berlebihan. Orang dengan penyakit "manis" boleh menggunakan pemanis khas untuk pesakit diabetes untuk menyiapkannya. Dalam kes ini, indeks produk akan menurun dengan ketara, berada dalam nilai yang dapat diterima dan tidak akan menyebabkan peningkatan glukosa dalam darah yang ketara.

Resipi bebas gula untuk susu pekat dengan indeks glisemik minimum menunjukkan ramuan berikut:

 • susu keseluruhan;
 • susu skim;
 • cepat melarutkan gelatin;
 • pemanis longgar.

Untuk menyediakan susu pekat, anda boleh menggunakan periuk perlahan atau menjalankan proses ini di dalam ketuhar gelombang mikro. Sekiranya anda tidak mempunyai cukup masa untuk memasak susu pekat buatan sendiri, anda boleh membelinya di mana-mana kedai. Perkara yang paling penting dalam kes ini adalah pendekatan yang bertanggungjawab terhadap kajian komposisi.

Apa ini

Rawatannya dipasteurisasi, hampir tidak kering, tetapi susu disterilkan. Kandungan lemak produk mungkin berbeza bergantung pada peratusan lemak dalam makanan..

Nasihat berguna: anda boleh membezakan susu pekat semula jadi dari dicairkan dengan lemak sayuran dengan mengingat beberapa peraturan:

 • komposisi hanya mengandungi susu dan krim;
 • produk hanya boleh di dalam tin besi;
 • label mempunyai tulisan GOST;
 • pencuci mulut mempunyai bau susu yang ketara;
 • warnanya mestilah putih atau dengan sedikit warna kuning.

Nilai pemakanan dan sifat pencuci mulut

Kami kembali ke "heroin" utama artikel. Kekurangan gula hampir tidak mempengaruhi kandungan kalori susu pekat: 131 gram kalori terkandung dalam 100 gram susu pekat sederhana. Oleh itu, menurunkan berat badan dengan makan lezat tidak akan berfungsi, terutamanya apabila anda mempertimbangkan komposisi pemakanan makanan: 6.6 gram protein, 7.5 - karbohidrat dan 9.4 - lemak.

Susu pekat semula jadi baik untuk kesihatan, begitu juga dengan bahan mentah dari mana ia dibuat. Kalium dan kalsium - inilah yang banyak terdapat dalam produk ini. Pencuci mulut mengandungi vitamin A, B (B1, B2, B3, B6, B12), C, D, E, H dan PP. Penggunaan susu pekat tanpa gula memberi kesan yang baik pada sistem kekebalan tubuh, sistem kerangka, mempercepat pemulihan badan setelah pelbagai beban. Darah, penglihatan dan otak juga akan mengucapkan "terima kasih" jika anda makan sesudu produk ini.

Bagaimana hendak masak

Orang yang menghidap diabetes tahu betul bahawa gula-gula biasa tidak tersedia untuk mereka. Oleh itu, mereka mencari jalan penyelesaian untuk menggembirakan diri. Mereka terbiasa dengan frasa "indeks glisemik", yang menunjukkan kadar glukosa dalam darah, diukur dalam satuan. Doktor mengesyorkan agar pesakit diabetes mengehadkan diet mereka hingga 50 unit indeks glisemik. Melepasi tahap diabetes tipe 2 ini boleh menyebabkan ketergantungan insulin.

Pesakit kencing manis dapat menikmati susu pekat, tetapi hanya jika tidak ada gula dalam komposisinya. Pencuci mulut boleh disediakan secara bebas di rumah atau dibeli di bahagian diabetes di kedai runcit. Dalam kes kedua, anda harus ingat cadangan yang dinyatakan di atas..

Yang pertama - jangan lupa bahawa anda hanya perlu memasak makanan dari produk dengan indeks glisemik rendah:

 • susu keseluruhan dan skim;
 • agar-agar, larut dengan cepat dalam cecair;
 • pemanis serbuk - fruktosa atau stevia.

Dengan eritritis

Untuk menyediakan rawatan diabetes rendah lemak, anda memerlukan:

 • 3 sudu besar susu tepung tanpa lemak;
 • 200 mililiter susu kandungan lemak separuh peratus atau jumlah air yang sama;
 • 1 sudu besar pati jagung;
 • 2 sudu besar eritritol (eritritol).
 • Pada awalnya, anda perlu memutuskan susu pekat yang anda mahukan: biasa atau rebus. Dalam kes kedua, perlu memasukkan susu tepung ke warna coklat muda di atas api sederhana. Jangan pergi jauh dari dapur untuk mengelakkan terbakar. Dalam kes pertama, manipulasi seperti itu tidak diperlukan.
 • Tuangkan susu ke dalam mangkuk yang luas, masukkan pati, eritritol dan tuangkan separuh daripada jumlah susu. Campurkan semuanya dengan baik.
 • Ambil bekas tahan panas, tuangkan sedikit air (untuk mengelakkan terbakar) dan isi dengan campuran. Seterusnya, tambahkan susu yang masih tinggal, dan masukkan bekas selama 25 minit ke dalam periuk perlahan atau dandang berganda, pilih mod yang sesuai dan tetapkan suhu maksimum.
 • Selepas 7 minit, buka penutup dan gaul rata. Lakukan operasi yang sama selepas 7 minit lagi dan pada akhir memasak.
 • Sekiranya anda tidak menyukai konsistensi susu pekat, kemudian masak selama 5 minit lagi.

Dengan stevia

Terdapat resipi lain, kaedah dan komposisi memasak yang berbeza.

 • setengah liter susu skim;
 • secukup rasa stevia, fruktosa atau pemanis serbuk lain;
 • 2 sudu teh gelatin (semestinya segera).

Larutkan pemanis dalam susu, tuangkan campuran ke dalam kuali dan hidupkan api sederhana, jangan tutup bekas.
Biarkan susu mendidih, kacau rata, alihkan pembakar ke suhu yang lebih rendah dan tutup periuk.
Masak pada suhu yang ditetapkan selama satu jam atau satu setengah jam hingga pekat.
Biarkan agar-agar membengkak, tuangkan dengan air dalam jumlah yang sedikit.
Capai konsistensi cecair yang homogen dengan meletakkan gelatin pada pembakar

Penting untuk sentiasa campur tangan untuk mengelakkan gumpalan.
Masukkan agar-agar ke susu, kacau rata. Selepas itu, keluarkan campuran yang dihasilkan di dalam peti sejuk dan simpan di sana selama 5 jam.

Sekarang anda tahu bahawa anda tidak boleh menafikan pencuci mulut kerana sifat kesihatan. Selera makan dan hidup manis tanpa membahayakan kesihatan!

Untuk susu pekat tanpa gula, lihat video seterusnya..

Pekat pekat tanpa gula

Konsentrat bebas gula pekat termasuk susu skim pekat dan susu dadih pekat, yang dihasilkan dengan mengeluarkan air (penyejatan, osmosis terbalik) sambil mengekalkan produk dalam keadaan cecair. Pekat dimaksudkan untuk pemprosesan industri dalam industri makanan.Susu skim pekat dihasilkan dari susu skim (lebih jarang dari campuran susu skim dan susu dadih). Dengan pecahan jisim bahan kering 27-35% dan pecahan jisim di bahagian berair produk kompleks kalsium-kalsium fosfat (CCFC) 12.7-14.0 dan laktosa 19-20%, kelikatan produk rendah, penghabluran separa laktosa hanya mungkin pada suhu kurang dari 20 ° C. Produk dinormalisasi dengan keasidan tidak lebih dari 60 0T dan mikroorganisma patogen tidak dibenarkan. Teknologi ini terdiri daripada melakukan operasi biasa, yang diakhiri dengan penyejukan dan pembungkusan produk. Susu skim dan susu dadih harus mempunyai keasidan tidak melebihi 20 ° T. Kaedah rawatan haba sebelum penyejatan (73-77 ° С dengan pendedahan 15 s atau 85-90 ° C tanpa pendedahan) memberikan kebolehbalikan yang cukup lengkap terhadap sifat awal susu skim, susu butter. Penyejatan dilakukan pada suhu 75-45 ° C, bergantung pada loji penyejatan vakum yang digunakan. Semasa penyejatan berkala, pecahan jisim pepejal dikawal oleh ketumpatan berdasarkan hubungan antara sisa susu kering (CMOgo.o6) dan ketumpatan pada t = const dan Zhsg.ob / SOMOg.o6 = const. Penyejatan dalam kilang penyejatan vakum filem dibandingkan dengan peredaran dengan produktiviti yang sama dan jisim awal bahan mentah memberikan penurunan dalam tempoh kitaran pengeluaran sebanyak 11.3%, peningkatan dalam pengeluaran susu skim pekat rata-rata setiap jam sebanyak 12.6%, penurunan kos buruh dan peningkatan kualiti Produk pekat, setelah meninggalkan penyejat vakum, disejukkan hingga 4-8 ° C dan dibungkus dalam bekas penghantaran (tong, tangki, balang kayu yang dicap kayu lapis dan papan lapis) setelah mencuci dan mensterilkan spesies logamnya dan tong waxing. Kapal tangki dengan penghantaran produk ke perusahaan makanan melalui hubungan langsung adalah yang paling menjimatkan. Makanan boleh disimpan sehingga 5 hari pada suhu tidak lebih dari 4-8 ° C. Rintangan rendah pada produk ini disebabkan oleh petunjuk aktiviti air yang sesuai. Susu dadih pekat dengan pecahan jisim bahan kering 35% serupa dalam komposisi dengan susu skim pekat. Ia dihasilkan dengan teknologi susu skim pekat.

 • Keju
 • Curd (bahagian 2)
 • Curd (bahagian 1)
 • Minuman whey (bahagian 3)
 • Minuman whey (bahagian 2)
 • Minuman whey (bahagian 1)
 • Minuman Buttermilk (Bahagian 3)
 • Minuman Buttermilk (Bahagian 2)
 • Minuman Susu Butter (Bahagian 1)
 • Minuman susu skim
 • Serum susu
 • Susu skim (bahagian 2)
 • Susu skim (bahagian 1)
 • Ciri-ciri bahan kitar semula
 • Pemisahan (bahagian 2)
 • Asas mewujudkan industri bukan sampah (bahagian 4)
 • Asas mewujudkan industri bukan sampah (bahagian 3)
 • Asas mewujudkan industri bukan sampah (bahagian 2)
 • Asas mewujudkan industri bukan sampah (bahagian 1)
 • Pemisahan (bahagian 1)
 • Kaedah pemprosesan membran (bahagian 2)
 • Peleburan, penyejukan dan pembungkusan keju (bahagian 2)
 • Peleburan, penyejukan dan pembungkusan keju (bahagian 1)
 • Penyusunan jisim keju (bahagian 2)
 • Membuat jisim keju (bahagian 1)
 • Maklumat umum mengenai keju yang diproses (bahagian 4)
 • Maklumat umum mengenai keju yang diproses (bahagian 3)
 • Maklumat Umum mengenai Keju yang Diproses (Bahagian 2)
 • Maklumat Umum mengenai Keju yang Diproses (Bahagian 1)
 • Kecacatan keju rennet

Cara memasak susu pekat untuk pesakit kencing manis

Untuk mendapatkan produk yang berkualiti, disarankan untuk menggunakan susu keseluruhan

Penting agar ia berani dan tidak menjalani pemprosesan di pemisah - tindakan sedemikian akan memburukkan lagi kualiti produk

Algoritma memasak mudah: anda perlu menguap sebahagian besar cecair. Susu tidak boleh ditutup (ia dididihkan dengan api kecil, kacau berterusan selama dua jam). Kesediaan nama dapat dikenal pasti dengan konsistensi - jika sudah mencapai petunjuk yang diinginkan, kemanisannya benar-benar berubah.

Anda perlu menggunakan komponen berikut: 500 ml susu skim, stevia atau pengganti longgar lain (digunakan untuk rasa, tetapi lebih baik dalam nisbah minimum), dua sudu kecil. agar-agar segera. Algoritma selanjutnya adalah seperti berikut:

 • susu dicampurkan dengan pemanis dan dibakar, penutupnya tidak boleh digunakan;
 • setelah mendidih ia dicampurkan, kurangkan intensiti panas dan tutup;
 • disarankan untuk mengurangkan rasa manis pada api kecil selama 60-90 minit.

Gelatin segera dituangkan dengan sejumlah kecil cecair, sehingga membengkak. Setelah diletakkan di atas tungku dan dibawa ke konsistensi homogen, terus mencampurkan. Tuangkan susu yang telah disejukkan dalam aliran nipis dan bersihkan makanan masa depan sekurang-kurangnya empat jam di dalam peti sejuk.

Dengan produk lazat yang disajikan, dapat menyajikan penkek tanpa gula, yang akan menjadi sarapan pertama yang lengkap. Bagi orang yang berlebihan berat badan, dan masalah ini terdapat pada banyak pesakit yang tidak bergantung kepada insulin, terdapat formulasi berdasarkan susu dan gelatin tanpa lemak.

Dalam periuk perlahan

Satu lagi resipi mudah untuk pencuci mulut diet, adalah lebih senang dimasak dalam periuk perlahan.

 • Susu 1.5% lemak - 240 ml
 • Produk tenusu susu skim - 6 sudu besar. l.
 • Pemanis - kira-kira 8 tablet
 • Vanila

Dalam susu biasa, letakkan produk susu kering, pengganti gula dan vanillin. Kacau. Sekiranya ketulan tidak larut - tidak mengapa, ia akan tersebar semasa memasak. Sekarang anda perlu menuangkan air ke dalam mangkuk multicooker (1 cawan sudah cukup). Kami menetapkan bekas untuk mengukus, meletakkan mangkuk dengan pencuci mulut masa depan dan menandakannya pada pemasa selama 25 minit. Setiap 6 minit, buka penutup dan kacau isinya; jika tidak, benjolan akan tetap ada. Setelah mematikan pemasa, anda boleh mendapatkan mangkuk.Susu pekat panas ternyata cair, apabila disejukkan, ia akan menjadi lebih pekat.

Susu pekat tanpa gula: ciri, peraturan penggunaan dan resipi

Sukar untuk mencari orang yang tidak tahu dan tidak menyukai rasa susu pekat. Tetapi sayangnya, sebilangan orang menderita penyakit seperti diabetes dan tidak mampu menikmati pencuci mulut manis. Bagi mereka, kita akan membicarakan makanan istimewa seperti susu pekat tanpa gula.

Apa ini?

Rawatannya dipasteurisasi, hampir tidak kering, tetapi susu disterilkan. Kandungan lemak produk mungkin berbeza bergantung pada peratusan lemak dalam makanan..

Nasihat berguna: anda boleh membezakan susu pekat semula jadi dari dicairkan dengan lemak sayuran dengan mengingat beberapa peraturan:

 • komposisi hanya mengandungi susu dan krim;
 • produk hanya boleh di dalam tin besi;
 • label mempunyai tulisan GOST;
 • pencuci mulut mempunyai bau susu yang ketara;
 • warnanya mestilah putih atau dengan sedikit warna kuning.

Pemanis

Semua orang memahami bahawa dari kata-kata "manis" semua orang yang menghidap diabetes, menggigil. Di satu pihak, dari rasa takut memburukkan keadaan, dan di sisi lain, dari keinginan untuk merayakan mereka. Terutama untuk menjadikan hidup lebih mudah bagi orang-orang ini, manusia telah mencipta pemanis.

Mereka adalah:

 • Yang paling biasa adalah fruktosa. Dari namanya menjadi jelas bahawa mereka mendapatkannya dari buah. Ia juga boleh didapati dalam madu. Ia dianggap sebagai bahan yang paling selamat dan bermanfaat..
 • Stevia semakin popular. Terdapat tumbuhan dengan nama yang sama dari mana bahan manis ini diasingkan. Menariknya, daun stevia jauh lebih manis daripada gula dan lebih sihat. Kadang kala tanaman ini disebut sebagai gudang unsur berguna untuk kesihatan. Ia agak kurang biasa daripada fruktosa, tetapi boleh didapati di kedai-kedai diabetes.
 • Erythritol / erythritol adalah pemanis semula jadi, ia mengandungi sejumlah kecil gula dan alkohol. Tetapi jangan takut - kerana alkohol, bahan ini tidak berfungsi. Kandungan kalori bahan tersebut adalah kira-kira 6% daripada jumlah kandungan kalori produk tebu. Pengganti gula yang ideal dalam pencuci mulut untuk menurunkan berat badan.

Nilai pemakanan dan sifat pencuci mulut

Kami kembali ke "heroin" utama artikel. Kekurangan gula hampir tidak mempengaruhi kandungan kalori susu pekat: 131 gram kalori terkandung dalam 100 gram susu pekat sederhana. Oleh itu, menurunkan berat badan dengan makan lezat tidak akan berfungsi, terutamanya apabila anda mempertimbangkan komposisi pemakanan makanan: 6.6 gram protein, 7.5 - karbohidrat dan 9.4 - lemak.

Susu pekat semula jadi baik untuk kesihatan, begitu juga dengan bahan mentah dari mana ia dibuat. Kalium dan kalsium - inilah yang banyak terdapat dalam produk ini. Pencuci mulut mengandungi vitamin A, B (B1, B2, B3, B6, B12), C, D, E, H dan PP. Penggunaan susu pekat tanpa gula memberi kesan yang baik pada sistem kekebalan tubuh, sistem kerangka, mempercepat pemulihan badan setelah pelbagai beban. Darah, penglihatan dan otak juga akan mengucapkan "terima kasih" jika anda makan sesudu produk ini.

Bagaimana hendak masak?

Orang yang menghidap diabetes tahu betul bahawa gula-gula biasa tidak tersedia untuk mereka. Oleh itu, mereka mencari jalan penyelesaian untuk menggembirakan diri. Mereka terbiasa dengan frasa "indeks glisemik", yang menunjukkan kadar glukosa dalam darah, diukur dalam satuan. Doktor mengesyorkan agar pesakit diabetes mengehadkan diet mereka hingga 50 unit indeks glisemik. Melepasi tahap diabetes tipe 2 ini boleh menyebabkan ketergantungan insulin.

Pesakit kencing manis dapat menikmati susu pekat, tetapi hanya jika tidak ada gula dalam komposisinya. Pencuci mulut boleh disediakan secara bebas di rumah atau dibeli di bahagian diabetes di kedai runcit. Dalam kes kedua, anda harus ingat cadangan yang dinyatakan di atas..

Yang pertama - jangan lupa bahawa anda hanya perlu memasak makanan dari produk dengan indeks glisemik rendah:

 • susu keseluruhan dan skim;
 • agar-agar, larut dengan cepat dalam cecair;
 • pemanis serbuk - fruktosa atau stevia.

Dengan eritritis

Untuk menyediakan rawatan diabetes rendah lemak, anda memerlukan:

 • 3 sudu besar susu tepung tanpa lemak;
 • 200 mililiter susu kandungan lemak separuh peratus atau jumlah air yang sama;
 • 1 sudu besar pati jagung;
 • 2 sudu besar eritritol (eritritol).

Proses memasak.

 • Pada awalnya, anda perlu memutuskan susu pekat yang anda mahukan: biasa atau rebus. Dalam kes kedua, perlu memasukkan susu tepung ke warna coklat muda di atas api sederhana. Jangan pergi jauh dari dapur untuk mengelakkan terbakar. Dalam kes pertama, manipulasi seperti itu tidak diperlukan.
 • Tuangkan susu ke dalam mangkuk yang luas, masukkan pati, eritritol dan tuangkan separuh daripada jumlah susu. Campurkan semuanya dengan baik.
 • Ambil bekas tahan panas, tuangkan sedikit air (untuk mengelakkan terbakar) dan isi dengan campuran. Seterusnya, tambahkan susu yang masih tinggal, dan masukkan bekas selama 25 minit ke dalam periuk perlahan atau dandang berganda, pilih mod yang sesuai dan tetapkan suhu maksimum.
 • Selepas 7 minit, buka penutup dan gaul rata. Lakukan operasi yang sama selepas 7 minit lagi dan pada akhir memasak.
 • Sekiranya anda tidak menyukai konsistensi susu pekat, kemudian masak selama 5 minit lagi.

Dengan stevia

Terdapat resipi lain, kaedah dan komposisi memasak yang berbeza.

Bahan-bahan:

 • setengah liter susu skim;
 • secukup rasa stevia, fruktosa atau pemanis serbuk lain;
 • 2 sudu teh gelatin (semestinya segera).

Proses memasak.

 • Larutkan pemanis dalam susu, tuangkan campuran ke dalam kuali dan hidupkan api sederhana, jangan tutup bekas.
 • Biarkan susu mendidih, kacau rata, alihkan pembakar ke suhu yang lebih rendah dan tutup periuk.
 • Masak pada suhu yang ditetapkan selama satu jam atau satu setengah jam hingga pekat.
 • Biarkan agar-agar membengkak, tuangkan dengan air dalam jumlah yang sedikit.
 • Untuk mencapai konsistensi cecair yang seragam dengan meletakkan gelatin di atas pembakar. Penting untuk sentiasa campur tangan untuk mengelakkan gumpalan.
 • Masukkan agar-agar ke susu, kacau rata. Selepas itu, keluarkan campuran yang dihasilkan di dalam peti sejuk dan simpan di sana selama 5 jam.

Sekarang anda tahu bahawa anda tidak boleh menafikan pencuci mulut kerana sifat kesihatan. Selera makan dan hidup manis tanpa membahayakan kesihatan!

Untuk susu pekat tanpa gula, lihat video seterusnya..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes