Pelabelan jarum suntikan insulin

Untuk kemudahan suntikan hormon, jarum suntik insulin telah dikembangkan. Tanda menunjukkan pembahagian, di mana satu unit insulin bermaksud 0.025 ml insulin. Peranti ini membolehkan anda mengira dan memanggil dos ubat yang ditentukan dengan jelas. Versi mekanisme moden dan lebih mahal diwakili oleh pam dan pen jarum suntik. Kriteria yang paling penting ketika memilih alat dianggap kemudahan peribadi pesakit diabetes.

Jenis alat

Di farmasi, jenis jarum suntikan insulin ada:

 • steril boleh guna;
 • dengan jarum bersepadu.

Jarum suntik insulin dibenarkan digunakan beberapa kali jika peraturan penyimpanan dipatuhi. Walau bagaimanapun, pendekatan ini meningkatkan risiko organisma patogen memasuki tusukan, kerana kemandulan instrumen terganggu. Insulin dalam dos hingga 6 unit disimpan dalam jarum suntik. Sakit suntikan bergantung pada diameter jarum. Hujungnya menjadi kusam, tidak selesa dan sakit semasa pentadbiran meningkat, yang menyukarkan pemberian ubat. Microtraumas boleh menyebabkan lipodistrofi diabetes.

Skala pembahagian

Standard negeri menghasilkan jarum suntik insulin dalam jumlah 0.3, 0.5, 1 atau 2 kiub. Skala dilukis pada jarum suntik. Unit pengukuran bergantung pada pelabelan, di mana 1 bahagian tidak menunjukkan jumlah gram ubat, tetapi jumlah unit. Skala standard dikira dengan kandungan insulin sederhana dalam sebotol. 1 ml mengandungi 40 unit atau 1 ME sama dengan 0,025 meter padu larutan. Untuk U40, bahagian besar ialah 0.25 ml, dan untuk U100, 0.1 ml. Insulin U 100 adalah penyelesaian di mana 100 ml hormon terkandung dalam satu mililiter. Instrumen 100 unit mempunyai penutup oren. Jarum suntik untuk kanak-kanak mempunyai tanda pembahagian 0.5 unit.

Cara mengira berapa banyak yang hendak didail?

Sebelum menyuntik insulin ke dalam picagari, gabus dibasmi kuman dengan alkohol. Untuk mengukur jumlah ubat yang betul, anda perlu menarik piston ke bahagian yang diperlukan. Jadi, 4 unit insulin sederhana sesuai dengan 2 bahagian dalam picagari boleh guna. Untuk membuka bekas, diperlukan 2 jarum: untuk memecahkan penyumbat tebal, dan menaip dan mentadbir ubat dengan ubat nipis. Setelah memecahkan gabus, sedikit udara dipam ke dalam botol. Tangki dicondongkan untuk mendapatkan sedikit penyelesaian. Gelembung udara dikeluarkan ke atas dengan mengklik pada silinder dan diperah oleh piston. Semasa prosedur, ada kemungkinan kehilangan beberapa tetes ubat, jadi lebih banyak daripada yang diperlukan. Pengiraan dos insulin yang diperlukan dilakukan mengikut keterangan glukometer atau pada temu janji dengan ahli endokrinologi.

Dendam suntikan dirawat dengan alkohol atau antiseptik lain. Pesakit kencing manis dengan kulit kering boleh menggunakan campuran air suam dan pencuci. Setelah antiseptik kering, jarum suntikan insulin diletakkan pada sudut 45 atau 75 darjah ke kulit. Insulin hanya boleh diberikan secara subkutan. Jarum dikeluarkan beberapa saat selepas suntikan, yang meningkatkan tahap penyerapan hormon.

Adakah mungkin mencampurkan pelbagai jenis hormon?

Untuk memasukkan dos insulin dengan betul, anda mesti mengikuti cadangan ini:

Ubat Lente dikontraindikasikan untuk digabungkan dengan Semilent atau Ultralente dalam satu suntikan.

 • Ubat pertama diambil dengan tindakan pendek, dan selepas - dengan purata.
 • Ultralente dan Semilent insulin boleh dicampurkan dalam picagari yang sama, tetapi anda tidak boleh mencampurkannya dengan Ribbon.
 • Analog jangka sederhana tidak diberikan dengan hormon berasaskan zink tahan lama. Gabungan ini mempercepat tempoh ubat dengan ketara.
 • Analog ubat "Determin" dan "Glargin" dilarang bergabung dengan jenis hormon lain.

Sebelum satu set insulin sederhana, bekas dengan hormon digegarkan untuk mengedarkan miligram zat tersebut secara suspensi. Penting untuk difahami bahawa botol insulin yang bertindak pantas dan pendek tidak dapat dihapuskan..

Cara memilih?

Jarum suntik berkualiti tinggi adalah kunci untuk berjaya dan tidak menyakitkan insulin. Alat berkualiti tinggi meningkatkan kehidupan pesakit diabetes. Kriteria pemilihan utama adalah tanda kekal pada badan, kerana inilah yang memastikan dos yang betul dalam mg atau ml. Jarum yang tidak boleh ditanggalkan terbuat dari bahan hypoallergenic dengan lapisan silikon memastikan kemudahan suntikan dan keseluruhan dos hormon. Penajaman laser tiga kali ganda, ketebalan kecil dan panjang jarum memberikan suntikan tanpa rasa sakit walaupun dengan penggunaan berulang. Langkah kecil pembahagian akan membantu mendapatkan jumlah ubat yang betul.

Jarum suntik insulin - gambaran keseluruhan peranti, ciri susun atur, harga

Jarum suntik insulin adalah alat khas yang membolehkan anda menguruskan dos insulin yang diperlukan dengan cepat, selamat dan tanpa rasa sakit. Perkembangan ini sangat relevan, kerana jumlah penderita diabetes terus meningkat dan orang dengan diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin terpaksa menyuntik insulin mereka setiap hari. Jarum suntik klasik, sebagai peraturan, tidak digunakan untuk penyakit ini, kerana tidak sesuai untuk pengiraan yang betul mengenai jumlah hormon yang disuntik yang diperlukan. Di samping itu, jarum pada peranti klasik terlalu panjang dan tebal.

Reka bentuk jarum suntikan insulin

Jarum suntik insulin diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi, yang tidak bertindak balas dengan ubat dan tidak dapat mengubah struktur kimianya. Panjang jarum dirancang supaya hormon disuntik tepat ke tisu subkutan, dan tidak ke dalam otot. Apabila insulin disuntik ke dalam otot, tempoh tindakan ubat akan berubah..

Reka bentuk jarum suntikan untuk menyuntik insulin mengulangi reka bentuk rakan kaca atau plastiknya. Ia terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

 • jarum yang lebih pendek dan nipis daripada jarum suntik konvensional;
 • silinder di mana tanda digunakan dalam bentuk skala dengan pembahagian;
 • omboh yang terletak di dalam silinder dan mempunyai meterai getah;
 • bebibir di hujung silinder, dipegang dengan suntikan.

Jarum nipis meminimumkan kerosakan, oleh itu, mengurangkan kesakitan dan hampir menghilangkan jangkitan kulit. Oleh itu, alat ini selamat digunakan setiap hari dan direka sedemikian rupa sehingga pesakit menggunakannya sendiri.

Varieti picagari insulin

Jarum suntik U-40 dan U-100

Terdapat dua jenis jarum suntikan insulin:

 • U - 40, dikira pada dos 40 unit insulin setiap 1 ml;
 • U-100 - dalam 1 ml 100 unit insulin.

Biasanya, pesakit diabetes hanya menggunakan jarum suntik u 100. Sangat jarang, 40 unit digunakan.

Sebagai contoh, jika anda menusuk diri dengan seratus - 20 PIECES insulin, maka anda perlu mencucuk 8 ED dengan empat puluh (kalikan 40 hingga 20 dan bahagi dengan 100). Sekiranya anda memasukkan ubat dengan tidak betul, terdapat risiko terkena hipoglikemia atau hiperglikemia.

Untuk kemudahan penggunaan, setiap jenis peranti mempunyai penutup pelindung dalam berbagai warna. U - 40 dilepaskan dengan topi merah. U-100 dibuat dengan penutup pelindung oren.

Jarum apa

Jarum suntik insulin terdapat dalam dua jenis jarum:

 • boleh ditanggalkan;
 • bersepadu, iaitu, disatukan ke dalam picagari.

Peranti dengan jarum yang boleh dilepas dilengkapi dengan penutup pelindung. Mereka dianggap sekali pakai dan setelah digunakan, sesuai dengan saranan, tutupnya harus diletakkan pada jarum dan jarum suntik dibuang.

Saiz jarum:

 • G31 0.25 mm * 6 mm;
 • G30 0.3 mm * 8 mm;
 • G29 0.33mm * 12.7mm.

Pesakit kencing manis sering menggunakan picagari berulang kali. Ini menimbulkan bahaya kesihatan kerana beberapa sebab:

 • Jarum yang terpadu atau boleh ditanggalkan tidak dirancang untuk digunakan semula. Ia tumpul, yang meningkatkan rasa sakit dan mikrotrauma kulit ketika dicucuk.
 • Pada diabetes mellitus, proses regenerasi mungkin terganggu, sehingga setiap mikrotrauma adalah risiko komplikasi pasca suntikan.
 • Semasa penggunaan alat dengan jarum yang dapat ditanggalkan, sebahagian daripada insulin yang disuntik mungkin berlarutan di dalam jarum, kerana hormon pankreas ini kurang memasuki tubuh daripada biasa.

Apabila digunakan semula, jarum jarum suntik menjadi tumpul dan menyakitkan semasa suntikan.

Ciri Markup

Setiap jarum suntikan insulin mempunyai tanda yang dicetak pada badan silinder. Pembahagian standard adalah 1 unit. Terdapat picagari khas untuk kanak-kanak, dengan pembahagian 0.5 unit.

Untuk mengetahui berapa ml ubat dalam unit insulin, anda perlu membahagikan bilangan unit dengan 100:

 • 1 unit - 0,01 ml;
 • 20 PIECES - 0.2 ml, dll..

Skala pada U-40 dibahagikan kepada empat puluh bahagian. Nisbah setiap bahagian dan dos ubat adalah seperti berikut:

 • 1 bahagian ialah 0.025 ml;
 • 2 bahagian - 0.05 ml;
 • 4 bahagian menunjukkan dos 0.1 ml;
 • 8 bahagian - 0.2 ml hormon;
 • 10 bahagian adalah 0.25 ml;
 • 12 bahagian dirancang untuk dos 0.3 ml;
 • 20 bahagian - 0.5 ml;
 • 40 bahagian sesuai dengan 1 ml ubat.

Peraturan suntikan

Algoritma pentadbiran insulin adalah seperti berikut:

 1. Tanggalkan penutup pelindung dari botol..
 2. Ambil picagari, tusukan penyumbat getah pada botol.
 3. Balikkan botol dengan picagari.
 4. Pastikan botol terbalik, masukkan jumlah unit yang diperlukan ke dalam jarum suntik, melebihi 1-2ED.
 5. Ketuk perlahan pada silinder, pastikan semua gelembung udara keluar dari dalamnya..
 6. Keluarkan lebihan udara dari silinder dengan menggerakkan omboh perlahan-lahan.
 7. Rawat kulit di tempat suntikan yang dimaksudkan.
 8. Tembusi kulit pada sudut 45 darjah dan perlahan-lahan menyuntik ubat.

Cara memilih picagari

Semasa memilih alat perubatan, perlu memastikan tanda di atasnya jelas dan bertenaga, yang terutama berlaku untuk orang yang kurang penglihatan. Perlu diingat bahawa semasa merekrut ubat, pelanggaran dos sangat sering terjadi dengan kesalahan hingga setengah dari satu bahagian. Sekiranya anda menggunakan picagari u100, maka jangan beli u40.

Bagi pesakit yang diberi dos insulin kecil, lebih baik membeli alat khas - pen jarum suntik dengan langkah 0.5 unit.

Semasa memilih peranti, titik penting ialah panjang jarum. Jarum disyorkan untuk kanak-kanak dengan panjang tidak lebih dari 0,6 cm, pesakit yang lebih tua boleh menggunakan jarum dengan ukuran lain.

Piston di dalam silinder harus bergerak dengan lancar, tanpa menimbulkan kesulitan dengan pengenalan ubat. Sekiranya pesakit diabetes menjalani gaya hidup aktif dan berfungsi, disarankan untuk beralih menggunakan pam insulin atau pen jarum suntik.

Pen picagari

Peranti insulin pen adalah salah satu perkembangan terkini. Ia dilengkapi dengan kartrij, yang sangat memudahkan suntikan bagi orang yang menjalani gaya hidup aktif dan menghabiskan banyak masa di luar rumah.

Pegangan dibahagikan kepada:

 • boleh guna, dengan kartrij tertutup;
 • boleh digunakan semula, kartrij di mana anda boleh menukar.

Pegangan telah membuktikan diri mereka sebagai alat yang boleh dipercayai dan mudah digunakan. Mereka mempunyai sejumlah kelebihan..

 1. Peraturan automatik jumlah ubat.
 2. Keupayaan untuk membuat beberapa suntikan sepanjang hari.
 3. Ketepatan dos yang tinggi.
 4. Suntikan memerlukan masa minimum.
 5. Suntikan tanpa rasa sakit, kerana alat ini dilengkapi dengan jarum yang sangat nipis.

Dos ubat dan diet yang betul adalah kunci untuk umur panjang diabetes!

Berapa mililiter dalam jarum suntikan insulin

Kaedah pemberian insulin yang paling berpatutan kepada pesakit diabetes yang bergantung pada hormon adalah penggunaan picagari khas. Mereka dijual lengkap dengan jarum tajam pendek. Penting untuk memahami apa yang dimaksudkan dengan jarum suntikan 1 ml, bagaimana mengira dosnya. Pesakit diabetes terpaksa menyuntik diri. Mereka harus dapat menentukan berapa banyak hormon yang harus diberikan, dipandu oleh keadaan.

Komposisi ubat

Untuk mengira insulin dalam jarum suntik, anda perlu mengetahui larutan yang digunakan. Sebelum ini, pengeluar membuat ubat dengan kandungan hormon 40 unit. Pada bungkusan mereka, anda dapat melihat tanda U-40. Sekarang kita telah belajar bagaimana membuat cecair yang mengandungi insulin yang lebih pekat, di mana 100 unit hormon jatuh per 1 ml. Bekas larutan ini dilabel U-100..

Pada setiap U-100, dos hormon akan menjadi 2.5 lebih tinggi daripada pada U-40.

Untuk memahami berapa ml dalam picagari insulin, anda perlu menilai tanda di atasnya. Peranti yang berbeza digunakan untuk suntikan, mereka juga mempunyai tanda U-40 atau U-100 di atasnya. Rumus berikut digunakan dalam pengiraan.

 1. U-40: 1 ml mengandungi 40 unit insulin, yang bermaksud 0,025 ml - 1 UI.
 2. U-100: 1 ml - 100 IU, ternyata, 0,1 ml - 10 IU, 0,2 ml - 20 IU.

Lebih mudah untuk membezakan alat dengan warna topi pada jarum: dengan isipadu yang lebih kecil berwarna merah (U-40), dengan isipadu yang lebih besar - oren.

Dos hormon dipilih oleh doktor secara individu, dengan mengambil kira keadaan pesakit. Tetapi sangat penting untuk menggunakan alat yang diperlukan untuk suntikan. Sekiranya anda mengumpulkan larutan yang mengandungi 40 IU per mililiter ke dalam jarum suntik U-100, berdasarkan skala, ternyata pesakit diabetes akan menyuntikkan insulin sebanyak 2,5 kali lebih sedikit daripada yang direncanakan.

Ciri Markup

Anda harus mengetahui berapa banyak ubat yang diperlukan. Peranti suntikan berkapasiti 0.3 ml dijual, yang paling biasa ialah isi padu 1 ml. Julat ukuran yang tepat dirancang supaya orang berpeluang untuk menguruskan jumlah insulin yang ditentukan dengan ketat.

Isipadu penyuntik harus dipandu dengan mengambil kira berapa ml bermaksud satu pembahagian tanda. Pertama, jumlah kapasiti harus dibahagi dengan jumlah petunjuk besar. Ini akan mengubah jumlah masing-masing. Selepas itu, anda boleh mengira berapa pembahagian kecil dalam satu besar, dan mengira dengan algoritma yang serupa.

Adalah perlu untuk mengambil kira bukan jalur yang digunakan, tetapi jurang di antara mereka!

Beberapa model menunjukkan nilai setiap bahagian. Pada jarum suntik U-100, mungkin terdapat 100 tanda, yang dipecah oleh selusin yang besar. Adalah lebih mudah untuk mengira dos yang dikehendaki dari mereka. Untuk pengenalan 10 UI, cukup untuk memanggil penyelesaian hingga nombor 10 pada jarum suntik, yang akan sesuai dengan 0,1 ml.

U-40 biasanya mempunyai skala dari 0 hingga 40: setiap bahagian sepadan dengan 1 unit insulin. Untuk pengenalan 10 UI, anda juga harus memanggil penyelesaiannya ke nombor 10. Tetapi di sini akan menjadi 0.25 ml dan bukannya 0.1.

Secara berasingan, jumlahnya harus dikira jika yang disebut "insulin" digunakan. Ini adalah jarum suntik yang tidak mengandungi 1 kiub larutan, tetapi 2 ml.

Pengiraan untuk tanda lain

Biasanya, pesakit diabetes tidak mempunyai masa untuk pergi ke farmasi dan memilih peralatan yang diperlukan untuk suntikan dengan berhati-hati. Kehilangan istilah untuk pengenalan hormon boleh menyebabkan kemerosotan kesejahteraan yang teruk, dalam kes-kes yang sangat sukar terdapat risiko jatuh koma. Sekiranya pesakit kencing manis menggunakan jarum suntik untuk memberikan penyelesaian dengan kepekatan yang berbeza, anda mesti mengira semula dengan cepat.

Sekiranya pesakit dikehendaki memberikan 20 UI ubat dengan pelabelan U-40 sekali, dan hanya jarum suntik U-100 yang tersedia, maka tidak boleh diambil 0,5 ml larutan, tetapi 0,2 ml. Sekiranya terdapat kelulusan di permukaan, maka lebih mudah untuk menavigasinya! Anda perlu memilih 20 EI yang sama.

Bagaimana lagi menggunakan picagari insulin

ASD fraction 2 - alat ini terkenal oleh kebanyakan pesakit diabetes. Ia adalah perangsang biogenik yang secara aktif mempengaruhi semua proses metabolik yang berlaku di dalam badan. Ubat ini tersedia dalam bentuk tetes dan diresepkan kepada pesakit diabetes yang tidak bergantung kepada insulin pada penyakit jenis 2.

ASD fraction 2 membantu mengurangkan kepekatan gula dalam badan dan mengembalikan fungsi pankreas.

Dos ditetapkan dalam tetes, tetapi mengapa kemudian jarum suntik, jika bukan mengenai suntikan? Faktanya adalah bahawa cecair tidak boleh bersentuhan dengan udara, jika tidak, pengoksidaan akan berlaku. Untuk mengelakkan perkara ini terjadi, serta ketepatan penerimaan, jarum suntik digunakan untuk mendail.

Kami mengira berapa titisan pecahan ASD 2 dalam "insulin": 1 pembahagian sepadan dengan 3 zarah cecair. Biasanya jumlah ini ditetapkan pada awal ubat, dan kemudian secara beransur-ansur meningkat.

Ciri-ciri pelbagai model

Dijual ada jarum suntik insulin yang dilengkapi dengan jarum yang dapat ditanggalkan, dan mewakili reka bentuk yang tidak terpisahkan.

Sekiranya hujungnya disolder ke badan, maka ubat itu akan ditarik sepenuhnya. Dengan jarum tetap, apa yang disebut "zon mati", di mana sebahagian ubat hilang, tidak ada. Lebih sukar untuk mencapai penghapusan ubat sepenuhnya jika jarum dikeluarkan. Perbezaan antara jumlah hormon yang ditaip dan disuntik boleh mencapai hingga 7 UI. Oleh itu, doktor menasihati pesakit diabetes untuk membeli jarum suntik dengan jarum tetap.

Ramai menggunakan alat suntikan beberapa kali. Melakukan ini dilarang. Tetapi jika tidak ada pilihan, maka jarum semestinya dibasmi kuman. Langkah ini sangat tidak diingini dan dibenarkan hanya jika pesakit yang sama menggunakan jarum suntik jika tidak boleh menggunakan yang lain.

Jarum pada "insulin", tanpa mengira bilangan kubus di dalamnya, dipendekkan. Ukurannya 8 atau 12.7 mm. Pelepasan pilihan yang lebih kecil tidak praktikal, kerana sebilangan botol insulin dilengkapi dengan palam tebal: anda tidak boleh mengeluarkan ubatnya.

Ketebalan jarum ditentukan oleh tanda khas: nombor ditunjukkan berhampiran huruf G. Anda harus memfokuskannya semasa memilih. Semakin nipis jarum, suntikan akan menjadi kurang menyakitkan. Memandangkan insulin diberikan beberapa kali sehari, ini penting.

Apa yang perlu dicari semasa melakukan suntikan

Setiap botol insulin boleh digunakan semula. Jumlah selebihnya di dalam ampul harus disimpan dengan ketat di dalam peti sejuk. Sebelum pentadbiran, ubat itu dipanaskan hingga suhu bilik. Untuk melakukan ini, keluarkan bekas dari sejuk dan biarkan selama kira-kira setengah jam.

Sekiranya anda perlu menggunakan jarum suntik berulang kali, ia mesti disterilkan selepas setiap suntikan untuk mengelakkan jangkitan.

Sekiranya jarum boleh ditanggalkan, maka untuk satu set ubat dan pengenalannya, anda harus menggunakan modelnya yang berbeza. Lebih senang bagi yang besar untuk mengumpulkan insulin, sementara yang kecil dan nipis lebih baik untuk suntikan.

Sekiranya anda ingin mengukur 400 unit hormon, anda boleh memanggilnya dalam 10 jarum suntik berlabel U-40 atau dalam 4 mengikut U-100.

Semasa memilih alat suntikan yang sesuai, anda harus memberi tumpuan kepada:

 • Kehadiran skala yang kekal pada badan;
 • Langkah kecil antara bahagian;
 • Ketajaman jarum;
 • Bahan hypoallergenic.

Adalah perlu untuk mengumpulkan insulin sedikit lebih banyak (dengan 1-2 UI), kerana sejumlah mungkin tersisa di dalam jarum suntik itu sendiri. Hormon diambil secara subkutan: untuk tujuan ini, jarum dimasukkan pada sudut 75 0 atau 45 0. Tahap kecenderungan ini mengelakkan masuk ke dalam otot.

Apabila didiagnosis menghidap diabetes yang bergantung kepada insulin, ahli endokrinologi mesti menjelaskan kepada pesakit bagaimana dan kapan ia perlu diberikan hormon. Sekiranya anak-anak menjadi pesakit, maka keseluruhan prosedur dijelaskan kepada ibu bapa mereka. Bagi kanak-kanak, sangat penting untuk mengira dos hormon dengan betul dan memahami peraturan pemberiannya, kerana sejumlah kecil ubat diperlukan, dan mustahil untuk mengandaikan kelebihannya.

40 dan 100 unit jarum suntikan insulin: berapa ml?

Selalunya, pesakit kencing manis lebih suka menggunakan jarum suntik insulin, ini adalah pilihan paling murah dan paling biasa untuk memasukkan hormon insulin ke dalam badan. Sebelumnya, hanya larutan dengan kepekatan yang lebih rendah yang ditawarkan; 1 ml mengandungi 40 unit insulin. Sehubungan itu, penderita diabetes memperoleh jarum suntik insulin U 40 untuk 40 unit insulin dalam 1 ml.

Hari ini, 1 ml dalam jarum suntik insulin mengandungi dos insulin per 100 unit, jadi pesakit diabetes menggunakan jarum suntik U 100 dengan jarum berbeza untuk menentukan dos dengan tepat. Sekiranya sejumlah besar ubat diberikan, seseorang berisiko tinggi mengalami hipoglikemia yang teruk.

Pada masa ini, di farmasi anda boleh membeli kedua-dua versi peranti untuk menguruskan insulin, jadi penting untuk mengetahui bagaimana sebenarnya perbezaannya dan cara menaip ubat dengan betul. Sekiranya pesakit kencing manis menggunakan jarum suntik insulin 1 ml, bagaimana memahami berapa unit insulin yang dikumpulkan dan bagaimana mengira dos dalam jarum suntik?

Lulus pada jarum suntikan insulin

Setiap pesakit diabetes perlu memahami cara menyuntikkan insulin ke dalam picagari. Untuk mengira dos insulin dengan betul, jarum suntik insulin mempunyai pembahagian khas, harganya sesuai dengan kepekatan ubat dalam satu botol.

Sebagai tambahan, setiap bahagian menunjukkan unit insulin, dan bukan berapa ml larutan yang dikumpulkan. Khususnya, jika anda menggunakan ubat dalam kepekatan U40, nilai 0,15 ml akan menjadi 6 unit, 05 ml akan menjadi 20 unit, dan 1 ml akan menjadi 40 unit. Oleh itu, 1 unit ubat akan menjadi 0,025 ml insulin.

Perbezaan antara U 40 dan U 100 adalah bahawa dalam kes kedua, 1 ml jarum suntik insulin adalah 100 unit, 0,25 ml - 25 unit, 0,1 ml - 10 unit. Oleh kerana jumlah dan kepekatan jarum suntik tersebut mungkin berbeza, anda harus mengetahui alat mana yang sesuai untuk pesakit.

 1. Semasa memilih kepekatan ubat dan jenis jarum suntikan insulin, anda harus berjumpa doktor. Sekiranya anda memasukkan kepekatan 40 unit insulin dalam satu mililiter, anda perlu menggunakan jarum suntik U40, apabila menggunakan kepekatan yang berbeza pilih alat seperti U100.
 2. Apa yang berlaku jika anda menggunakan picagari insulin yang salah? Sebagai contoh, menggunakan jarum suntik U100 untuk larutan kepekatan 40 unit / ml, pesakit diabetes akan dapat memperkenalkan hanya 8 unit ubat dan bukannya 20 unit yang diinginkan. Dos ini dua kali lebih rendah daripada jumlah ubat yang diperlukan.
 3. Sekiranya, sebaliknya, ambil jarum suntik U40 dan kumpulkan larutan 100 unit / ml, pesakit diabetes akan menerima bukannya 20 sebanyak 50 unit hormon. Penting untuk memahami betapa bahayanya bagi kehidupan manusia..

Untuk definisi ringkas jenis peranti yang diinginkan, pembangun telah hadir dengan ciri khas. Khususnya, picagari U100 mempunyai penutup pelindung oren, sementara U40 berwarna merah.

Graduasi juga diintegrasikan dalam pen jarum suntik moden, yang dirancang untuk 100 unit / ml insulin. Oleh itu, jika alat rosak dan suntikan diperlukan, anda hanya perlu membeli jarum suntik insulin U100 di farmasi.

Jika tidak, akibat penggunaan peranti yang salah, mililiter yang terlalu banyak diketik boleh menyebabkan koma diabetes dan bahkan boleh membawa maut..

Sehubungan dengan itu, disarankan agar anda sentiasa mempunyai satu set jarum suntikan insulin tambahan.

Pemilihan jarum insulin

Agar suntikan tidak menyakitkan, perlu memilih diameter dan panjang jarum dengan betul. Semakin kecil diameternya, semakin tidak terasa kesakitan semasa suntikan, fakta ini diuji pada tujuh pesakit. Jarum nipis biasanya digunakan oleh pesakit diabetes yang lebih muda pada suntikan pertama..

Bagi orang yang mempunyai kulit lebih tebal, disyorkan membeli jarum tebal. Bahan habis pakai konvensional mempunyai tiga jenis diameter - 0,4, 0,36 atau 0,33 mm, versi yang dipendekkan mempunyai ketebalan 0,3, 0,23 atau 0,25 mm.

Jarum suntik insulin dilengkapi dengan jarum bersepadu dan yang boleh ditanggalkan. Doktor mengesyorkan memilih alat untuk menyuntikkan hormon dengan jarum tetap, ini memastikan dos penuh ubat diukur, yang diukur terlebih dahulu.

Faktanya ialah sejumlah insulin tertunda pada jarum yang dapat ditanggalkan, kerana kesalahan ini, seseorang mungkin tidak mendapat 7-6 unit ubat.

Jarum insulin boleh mempunyai panjang berikut:

 • Pendek - 4-5 mm;
 • Sederhana - 6-8 mm;
 • Panjang - lebih daripada 8 mm.

Terlalu panjang 12.7 mm praktikal tidak digunakan hari ini, kerana selama operasi risiko pengambilan ubat intramuskular.

Pilihan terbaik untuk kanak-kanak dan orang dewasa ialah jarum sepanjang 8 mm.

Cara menentukan harga pembahagian

Pada masa ini, di farmasi anda boleh menemui jarum suntik insulin tiga komponen dengan jumlah 0.3, 0.5 dan 1 ml. Maklumat mengenai kapasiti yang tepat boleh didapati di bahagian belakang bungkusan..

Biasanya pesakit kencing manis lebih suka menggunakan jarum suntik dengan jumlah satu ml, skala yang boleh terdiri daripada 40 atau 100 unit, dan kadangkala penggredan berlaku dalam mililiter. Termasuk peranti dengan skala dua.

Sebelum menggunakan jarum suntikan insulin, perlu menentukan jumlah keseluruhan. Selepas ini, harga pembahagian besar ditentukan dengan membahagikan jumlah isi jarum suntik dengan jumlah pembahagian. Penting untuk mengira jurang sahaja. Sekiranya terdapat pembahagian milimeter, pengiraan seperti itu tidak diperlukan..

Seterusnya, anda perlu mengira isipadu pembahagian kecil. Untuk melakukan ini, bilangan mereka dalam satu bahagian besar ditentukan. Sekiranya kita membahagikan isipadu pembahagian besar dengan jumlah pembahagian kecil, kita akan mendapat harga pembahagian yang diinginkan, yang berorientasikan diabetes. Adalah mungkin untuk menyuntik insulin hanya setelah pesakit dengan yakin dapat mengatakan: "Saya faham bagaimana mengira dos ubat".

Pengiraan dos insulin

Ubat ini dihasilkan dalam bungkusan standard dan diberi dos dalam unit tindakan biologi. Biasanya, dalam botol 5 ml biasa mengandungi 200 unit. hormon. Oleh itu, dalam 1 ml mengandungi 40 unit. insulin, anda perlu membahagikan jumlah dos ke dalam kapasiti botol.

Ubat ini mesti diberikan secara ketat dengan jarum suntik khas yang bertujuan untuk terapi insulin. Dalam satu jarum suntikan insulin, satu mililiter dibahagikan kepada 20 bahagian.

Oleh itu, untuk memperoleh 16 unit. dail hormon lapan bahagian. Anda boleh mendapatkan 32 unit insulin dengan mengisi 16 bahagian dengan ubat tersebut. Dengan cara yang serupa, ukuran empat unit berbeza diukur. dadah. Diabetes mesti menyelesaikan dua bahagian untuk mendapatkan 4 unit insulin. Prinsip yang sama digunakan untuk mengira 12 dan 26 unit.

Sekiranya anda masih menggunakan alat standard untuk suntikan, penting untuk melakukan pengiraan menyeluruh bagi satu bahagian. Memandangkan dalam 1 ml terdapat 40 unit, angka ini dibahagi dengan jumlah pembahagian. Untuk suntikan, jarum suntik boleh guna 2 ml dan 3 ml dibenarkan.

 1. Sekiranya insulin bertindak panjang digunakan, goncangkan botol sebelum suntikan untuk membuat campuran homogen.
 2. Setiap botol boleh digunakan berulang kali, dos kedua dapat diperoleh pada bila-bila masa..
 3. Ubat itu mesti disimpan di dalam peti sejuk, mengelakkan pembekuan.
 4. Sebelum membuat suntikan, ubat yang dikeluarkan dari peti sejuk mesti disimpan di dalam rumah selama 30 minit sehingga memanaskan hingga suhu bilik.

Cara betul insulin

Sebelum pengenalan insulin, semua alat suntikan disterilkan, selepas itu air disalirkan. Semasa jarum suntik, jarum dan pinset menyejukkan, lapisan pelindung aluminium dikeluarkan dari botol, penyumbat disapu dengan larutan alkohol.

Dengan menggunakan sepasang pinset, jarum suntikan dikeluarkan dan dipasang, tanpa menyentuh piston dan hujung dengan tangan anda. Seterusnya, jarum tebal diatur, piston ditekan, dan baki cecair dikeluarkan dari jarum suntik.

Omboh dipasang tepat di atas tanda yang diperlukan. Penyumbat getah ditusuk, jarum diturunkan sedalam 1.5 cm ke dalam botol, setelah itu jumlah udara yang tersisa diperah oleh omboh. Setelah jarum diangkat tanpa mengeluarkannya dari botol, ubat itu diambil dalam dos yang sedikit lebih besar.

Jarum ditarik keluar dari gabus dan dikeluarkan, jarum nipis baru diatur dengan pinset sebagai gantinya. Udara dikeluarkan dengan menekan piston, dua tetes ubat dikeluarkan dari jarum. Hanya selepas ini suntikan insulin di tempat terpilih di badan.

Maklumat mengenai jarum suntik insulin terdapat dalam video dalam artikel ini..

Berapa ml dalam picagari insulin: bahagikan jarum suntikan menjadi 40 dan 100 ml

Apa itu picagari insulin

Jarum suntik untuk pesakit kencing manis terdiri daripada badan, piston dan jarum, jadi tidak jauh berbeza dengan alat perubatan yang serupa. Terdapat dua jenis alat insulin - kaca dan plastik.

Yang pertama jarang digunakan sekarang, kerana memerlukan pemprosesan dan pengiraan berterusan jumlah input insulin. Versi plastik membantu melakukan suntikan dalam bahagian yang betul dan sepenuhnya, tanpa meninggalkan sisa ubat.

Seperti kaca, jarum suntik plastik dapat digunakan berulang kali jika ditujukan untuk satu pesakit, tetapi disarankan untuk merawatnya dengan antiseptik sebelum setiap penggunaan. Terdapat beberapa pilihan untuk produk plastik yang boleh dibeli di mana-mana farmasi tanpa masalah. Harga picagari insulin berbeza-beza bergantung pada pengeluar, jumlah dan parameter lain.

Jenis Jarum Suntik

Sekarang, untuk membuat suntikan insulin, anda tidak perlu mempunyai kemahiran perubatan khas. Seorang pesakit diabetes boleh membeli beberapa jenis produk insulin untuk suntikan, berbeza dalam beberapa parameter.

Jarum suntik yang dipilih dengan betul akan menjadikan suntikan selamat, tidak menyakitkan dan memudahkan pesakit mengawal dos hormon. Hari ini, terdapat tiga jenis instrumen untuk pentadbiran insulin subkutan:

 • dengan jarum yang boleh ditanggalkan;
 • dengan jarum bersepadu;
 • pen insulin.

Dengan jarum yang boleh ditukar ganti

Peranti ini melibatkan mengeluarkan muncung dengan jarum semasa pengumpulan insulin. Dalam suntikan seperti itu, piston bergerak dengan lembut dan lancar untuk mengurangkan kesilapan, kerana walaupun kesalahan kecil dalam memilih dos hormon dapat menyebabkan akibat buruk.

Alat jarum yang boleh ditukar mengurangkan risiko ini. Yang paling biasa adalah item sekali pakai 1 miligram yang membolehkan anda menaip insulin dari 40 hingga 80 unit.

Dengan jarum bersepadu

Mereka hampir tidak berbeza dengan pandangan sebelumnya, satu-satunya perbezaan adalah bahawa jarum disolder ke badan, oleh itu ia tidak dapat dikeluarkan. Suntikan intradermal lebih selamat kerana penyuntik bersepadu tidak kehilangan insulin dan tidak mempunyai zon mati yang terdapat dalam model yang dinyatakan di atas..

Ini menunjukkan bahawa apabila ubat disuntik dengan jarum bersepadu, kehilangan hormon dikurangkan menjadi sifar. Ciri-ciri alat lain dengan jarum yang boleh ditukar sama dengan alat ini, termasuk skala pembahagian dan jumlah kerja.

Pen picagari

Inovasi yang cepat tersebar di kalangan pesakit diabetes. Pen insulin telah dibangunkan baru-baru ini.

Menggunakannya, suntikan cepat dan mudah. Orang yang sakit tidak perlu memikirkan jumlah hormon yang diberikan dan perubahan kepekatannya.

Pena insulin disesuaikan untuk menggunakan kartrij khas yang diisi dengan ubat. Mereka dimasukkan ke dalam badan peranti, setelah itu mereka tidak memerlukan penggantian untuk waktu yang lama.

Penggunaan picagari dengan jarum ultra tipis sepenuhnya menghilangkan rasa sakit semasa suntikan.

Jarum suntik insulin mempunyai struktur yang membolehkan pesakit diabetes menyuntik secara bebas beberapa kali sehari. Jarum jarum suntik sangat pendek (12–16 mm), tajam dan tipis. Sarungnya telus, dan diperbuat daripada plastik berkualiti.

 • penutup jarum
 • perumahan silinder dengan penandaan
 • omboh bergerak untuk memandu insulin ke dalam jarum

Sarungnya panjang dan nipis, tanpa mengira pengeluarnya. Ini membolehkan anda mengurangkan harga bahagian. Dalam beberapa jenis picagari, ia adalah 0.5 unit.

Jarum suntikan insulin - berapa banyak unit insulin dalam 1 ml

Untuk pengiraan insulin dan dosnya, perlu dipertimbangkan bahawa botol yang terdapat di pasaran farmasi Rusia dan negara-negara CIS mengandungi 40 unit insulin per 1 mililiter.

Botol itu dilabel sebagai U-40 (40 unit / ml). Jarum suntik insulin konvensional yang digunakan oleh pesakit diabetes direka khas untuk insulin ini. Sebelum digunakan, perlu membuat pengiraan insulin yang sesuai berdasarkan prinsip: 0,5 ml insulin - 20 unit, 0,25 ml - 10 unit, 1 unit dalam jarum suntik dengan volume 40 bahagian - 0,025 ml.

Setiap risiko pada jarum suntik insulin menandakan jumlah tertentu, penggredan per unit insulin adalah pengurangan mengikut jumlah larutan, dan dirancang untuk insulin U-40 (Kepekatan 40 u / ml):

 • 4 unit insulin - 0.1 ml larutan,
 • 6 unit insulin - 0.15 ml larutan,
 • 40 unit insulin - 1 ml larutan.

Di banyak negara di dunia, insulin digunakan, yang mengandungi 100 unit dalam 1 ml larutan (U-100). Dalam kes ini, picagari khas mesti digunakan..

Secara luaran, mereka tidak berbeza dengan jarum suntik U-40, namun, penggredan yang diterapkan hanya bertujuan untuk pengiraan insulin dengan kepekatan U-100. Insulin sedemikian 2.5 kali lebih tinggi daripada kepekatan standard (100 unit / ml: 40 unit / ml = 2.5).

Cara menggunakan picagari insulin yang tidak dilabel dengan betul

 • Dos yang ditetapkan oleh doktor tetap sama, dan disebabkan oleh keperluan tubuh untuk sejumlah hormon.
 • Tetapi jika diabetes menggunakan insulin U-40, menerima 40 unit sehari, maka selama rawatan dengan insulin U-100 dia masih memerlukan 40 unit. Hanya 40 unit ini perlu disuntik dengan picagari untuk U-100.
 • Sekiranya anda menyuntik insulin U-100 dengan jarum suntik U-40, jumlah insulin yang disuntik mestilah kurang daripada 2.5 kali.

40 unit U-40 terkandung dalam 1 ml larutan dan sama dengan 40 unit. Insulin U-100 terkandung dalam larutan 0.4 ml

Dos insulin tidak berubah, hanya jumlah insulin yang diberikan menurun. Perbezaan ini diambil kira dalam jarum suntik yang dirancang untuk U-100.

Jarum suntik U-40 dan U-100

Terdapat dua jenis jarum suntikan insulin:

 • U - 40, dikira pada dos 40 unit insulin setiap 1 ml;
 • U-100 - dalam 1 ml 100 unit insulin.

Biasanya, pesakit diabetes hanya menggunakan jarum suntik u 100. Sangat jarang, 40 unit digunakan.

Hati-hati, dos jarum suntik u100 dan u40 berbeza!

Contohnya, jika anda menusuk insulin dengan jumlah seperseratus - 20 PIECES, maka anda perlu menusuk 8 ED dengan usia empat puluhan (40 kali 20 dan bahagi dengan 100). Sekiranya anda memasukkan ubat dengan tidak betul, terdapat risiko terkena hipoglikemia atau hiperglikemia.

Untuk kemudahan penggunaan, setiap jenis peranti mempunyai penutup pelindung dalam berbagai warna. U - 40 dilepaskan dengan topi merah. U-100 dibuat dengan penutup pelindung oren.

Jarum apa

Jarum suntik insulin terdapat dalam dua jenis jarum:

 • boleh ditanggalkan;
 • bersepadu, iaitu, disatukan ke dalam picagari.

Peranti dengan jarum yang boleh dilepas dilengkapi dengan penutup pelindung. Mereka dianggap sekali pakai dan setelah digunakan, sesuai dengan saranan, tutupnya harus diletakkan pada jarum dan jarum suntik dibuang.

 • G31 0.25 mm * 6 mm;
 • G30 0.3 mm * 8 mm;
 • G29 0.33mm * 12.7mm.

Pesakit kencing manis sering menggunakan picagari berulang kali. Ini menimbulkan bahaya kesihatan kerana beberapa sebab:

 • Jarum yang terpadu atau boleh ditanggalkan tidak dirancang untuk digunakan semula. Ia tumpul, yang meningkatkan rasa sakit dan mikrotrauma kulit ketika dicucuk.
 • Pada diabetes mellitus, proses regenerasi mungkin terganggu, sehingga setiap mikrotrauma adalah risiko komplikasi pasca suntikan.
 • Semasa penggunaan alat dengan jarum yang dapat ditanggalkan, sebahagian daripada insulin yang disuntik mungkin berlarutan di dalam jarum, kerana hormon pankreas ini kurang memasuki tubuh daripada biasa.

Apabila digunakan semula, jarum jarum suntik menjadi tumpul dan menyakitkan semasa suntikan.

Bercakap tentang jenis jarum suntik, perlu diperhatikan bahawa hari ini anda dapat menemui pelbagai jenis model, bahkan model yang sama. Sehubungan dengan itu, adalah perlu untuk mengkaji cadangan dengan teliti dan hanya kemudian mengetahui di mana untuk membeli produk yang benar-benar berkualiti tinggi dan berapa harganya.

Peraturan pertama ketika memilih produk ini adalah menggunakan produk khusus. Ini disebabkan oleh fakta bahawa peralatan standard tidak memenuhi keperluan orang yang menghidap diabetes.

Mereka bukan sahaja membuat suntikan setiap hari menyakitkan, tetapi juga boleh menyebabkan lebam. Di samping itu, alat konvensional tidak memberikan kemampuan untuk menentukan dos insulin yang diperlukan dengan tepat, kerana pada skala itu anda dapat melihat berapa banyak kiub yang dapat anda masukkan, tetapi bukan jumlah unit.

Jadi, ada jenis picagari berikut:

 • dengan jarum yang boleh ditanggalkan;
 • dengan jarum bersepadu.

Kedua-dua pilihan pertama dan kedua boleh guna. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa dalam kes pertama, anda boleh menukar jarum selepas pengenalan hormon. Namun, untuk kegunaan rumah, penyelesaian terbaik adalah menggunakan jenis kedua, kerana ia tidak mempunyai "zon mati" di mana insulin sering hilang.

Perhatian khusus diberikan kepada produk seperti pena insulin. Penyuntik ini dicirikan oleh kemudahan dan kepraktisan. Dia memberikan ubat dengan cara yang sangat baik dari sarang khas yang dilengkapi dengan sebotol. Suntikan pen untuk insulin dapat disesuaikan dengan dos bahan yang diperlukan, setelah itu diberikan dengan sentuhan butang ringan..

Berapa kos jarum suntik secara langsung bergantung pada penjelmaan. Kos produk standard selalu lebih rendah daripada pena, namun pada akhirnya, ia tetap dibenarkan. Di samping itu, peranti ini pasti lebih selesa..

Apa itu picagari? Gunakan model berikut:

 • jarum suntikan insulin klasik dengan jarum yang boleh ditanggalkan atau disatukan, yang menghilangkan kehilangan ubat;
 • pen insulin;
 • elektronik (picagari automatik, pam insulin).

Alat jarum suntikan itu mudah, pesakit membuat suntikan sendiri, tanpa bantuan doktor. Dalam picagari insulin:

 • Silinder dengan skala. Tanda dengan tanda sifar wajib dilihat pada kes itu. Badan silinder telus sehingga jumlah ubat yang diambil dan diberikan dapat dilihat. Jarum suntik insulin panjang dan nipis. Tidak kira pengilang dan harganya, diperbuat daripada plastik.
 • Jarum yang boleh diganti dilengkapi dengan penutup pelindung.
 • Omboh. Direka untuk mengarahkan ubat ke jarum. Ia dirancang supaya suntikan dilakukan dengan lancar, tanpa rasa sakit.
 • Sealant. Sekeping getah gelap di tengah jarum suntik yang mencerminkan jumlah ubat yang diambil;
 • Bebibir.

Terdapat pelbagai jenis alat untuk pentadbiran insulin subkutan. Kesemuanya mempunyai kelebihan dan kekurangan tertentu. Oleh itu, setiap pesakit boleh memilih ubat yang tepat untuk dirinya sendiri..

Varieti berikut ada, iaitu picagari insulin:

 • Dengan jarum yang boleh ditanggalkan. "Kelebihan" peranti semacam itu adalah kemampuan untuk menetapkan penyelesaian dengan jarum tebal, dan suntikan nipis sekali sahaja. Walau bagaimanapun, jarum suntikan seperti ini mempunyai kelemahan yang ketara - sejumlah kecil insulin tetap berada di kawasan pemasangan jarum, yang penting bagi pesakit yang menerima dos ubat yang kecil.
 • Dengan jarum bersepadu. Jarum suntik seperti ini sesuai untuk penggunaan berulang, namun, sebelum setiap suntikan berikutnya, jarum harus dibersihkan dengan sewajarnya. Peranti yang serupa membolehkan anda mengukur insulin dengan lebih tepat.
 • Pen Syringe. Ini adalah versi moden dari jarum suntikan insulin konvensional. Terima kasih kepada sistem kartrij terbina dalam, anda boleh membawa peranti itu dan memberikan suntikan di mana sahaja apabila anda memerlukannya. Kelebihan utama jarum pena ialah tidak adanya pergantungan pada suhu penyimpanan insulin, keperluan untuk membawa sebotol ubat dan jarum suntik.

Cara menentukan harga pembahagian picagari

Di farmasi hari ini, anda dapat melihat jarum suntik insulin dalam tiga jilid: 1, 0.5 dan 0.3 ml. Selalunya, jarum suntik jenis pertama digunakan, mempunyai skala cetak salah satu daripada tiga jenis berikut:

 • lulus dalam ml;
 • skala 100 unit;
 • Skala unit 40.

Selain itu, jarum suntik yang digunakan pada dua skala secara serentak juga boleh dijual..

Untuk menentukan harga pembahagian dengan betul, anda mesti menentukan jumlah keseluruhan jarum suntik - pengeluar penunjuk ini dalam kebanyakan kes terdapat di bungkusan. Langkah seterusnya adalah menentukan isipadu satu pembahagian besar.

Untuk menentukannya, jumlah isipadu dibahagi dengan jumlah bahagian yang digunakan. Harap maklum - anda hanya perlu mengira selang masa.

Sekiranya pengeluar telah merancang pembahagian milimeter pada tong picagari, maka tidak perlu menghitung apa-apa di sini, kerana angka menunjukkan isipadu.

Setelah anda mengetahui isipadu pembahagian besar, kita teruskan ke langkah seterusnya - pengiraan isipadu pembahagian kecil. Untuk melakukan ini, hitung jumlah pembahagian kecil yang terletak di antara dua bahagian besar, selepas itu jumlah pembahagian besar yang sudah diketahui oleh anda harus dibahagi dengan jumlah yang dikira kecil.

Ingat: larutan insulin yang diperlukan harus diisi ke dalam jarum suntik hanya setelah anda mengetahui harga bahagian yang tepat, kerana harga kesalahan, seperti yang disebutkan di atas, mungkin terlalu tinggi di sini. Seperti yang anda lihat, tidak ada yang rumit di sini - anda hanya perlu berhati-hati dan tidak mengelirukan dengan jarum suntik dan penyelesaian mana yang harus dilukis.

Peraturan suntikan

Algoritma pentadbiran insulin adalah seperti berikut:

 1. Tanggalkan penutup pelindung dari botol..
 2. Ambil picagari, tusukan penyumbat getah pada botol.
 3. Balikkan botol dengan picagari.
 4. Pastikan botol terbalik, masukkan jumlah unit yang diperlukan ke dalam jarum suntik, melebihi 1-2ED.
 5. Ketuk perlahan pada silinder, pastikan semua gelembung udara keluar dari dalamnya..
 6. Keluarkan lebihan udara dari silinder dengan menggerakkan omboh perlahan-lahan.
 7. Rawat kulit di tempat suntikan yang dimaksudkan.
 8. Tembusi kulit pada sudut 45 darjah dan perlahan-lahan menyuntik ubat.

Cara menggunakan picagari insulin dengan betul

Kami mengesyorkan menggunakan picagari untuk suntikan hormon, jarumnya tidak boleh ditanggalkan. Mereka tidak mempunyai zon mati dan ubat akan diberikan dalam dos yang lebih tepat. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa selepas 4-5 kali jarum akan menjadi tumpul. Jarum suntik, jarumnya boleh ditanggalkan, lebih bersih, tetapi jarumnya lebih tebal.

Lebih praktikal untuk bergantian: gunakan picagari sederhana sekali pakai di rumah, dan boleh digunakan semula dengan jarum tetap di tempat kerja atau di tempat lain.

Sebelum memasukkan hormon ke dalam picagari, botol mesti disapu dengan alkohol. Untuk pemberian dos kecil dalam jangka masa pendek, tidak perlu menggoyangkan ubat. Dos yang banyak tersedia sebagai penahan, jadi sebelum menggoncang, goncangkan botol.

Piston pada jarum suntik ditarik kembali ke bahagian yang diperlukan dan jarum dimasukkan ke dalam botol. Di dalam gelembung, udara didorong masuk, dengan piston dan ubat di bawah tekanan, udara didail ke dalam alat. Jumlah ubat dalam jarum suntik sedikit melebihi dos yang diberikan. Sekiranya gelembung udara masuk ke dalam, ketuk perlahan dengan jari anda..

Betul menggunakan jarum berlainan untuk set ubat dan pengenalannya. Untuk satu set ubat, anda boleh menggunakan jarum dari picagari sederhana. Anda hanya boleh memberi suntikan dengan jarum insulin.

Terdapat sebilangan peraturan yang akan memberitahu pesakit bagaimana mencampurkan ubat:

 • mula-mula menyuntik insulin bertindak pendek ke dalam picagari, kemudian bertindak lama;
 • insulin bertindak pendek atau NPH harus digunakan sebaik sahaja dicampurkan atau disimpan selama tidak lebih dari 3 jam.
 • Jangan campurkan insulin bertindak sederhana (NPH) dengan penggantungan jangka panjang. Pengisi zink menukar hormon panjang menjadi hormon pendek. Dan ia mengancam nyawa!
 • Detemir dan insulin Glargin yang bertindak panjang tidak boleh dicampurkan antara satu sama lain dan dengan jenis hormon yang lain.

Tempat di mana suntikan akan diletakkan disapu dengan larutan cecair antiseptik atau komposisi detergen sederhana. Kami tidak mengesyorkan menggunakan larutan alkohol, hakikatnya pada pesakit diabetes, kulitnya kering. Alkohol akan mengeringkannya lebih banyak lagi, retakan yang menyakitkan akan muncul.

Adalah perlu untuk menyuntikkan insulin di bawah kulit, dan bukan pada tisu otot. Jarum ditusuk dengan ketat pada sudut 45-75 darjah, cetek. Anda tidak boleh mengeluarkan jarum selepas pemberian ubat, tunggu 10-15 saat untuk menyebarkan hormon di bawah kulit. Jika tidak, hormon akan keluar sebahagiannya ke dalam lubang dari bawah jarum..

Nilai pembahagian

Dijual, kini mudah untuk mencari model untuk pentadbiran insulin. Sekiranya farmasi yang berdekatan tidak memberikan pilihan, maka penyuntik reka bentuk yang ringkas dan kompleks boleh dibeli di kedai dalam talian.

Rangkaian ini menawarkan banyak pilihan produk insulin untuk pesakit dari semua peringkat umur. Harga purata barang import di farmasi di Moscow: U100 dalam 1 ml - 130 rubel.

Produk U40 tidak akan berharga lebih murah - 150 rubel. Kos pen jarum suntik adalah kira-kira 2000 rubel.

Jarum suntik insulin domestik jauh lebih murah - dari 4 hingga 12 rubel per unit.

Hari ini di farmasi anda boleh membeli jarum suntik insulin, yang isinya 0,3, 0,5 dan 1 ml. Anda dapat mengetahui kapasiti yang tepat dengan melihat bahagian belakang bungkusan..

Selalunya, pesakit diabetes menggunakan jarum suntik 1 ml untuk terapi insulin, di mana tiga jenis skala dapat digunakan:

 • Terdiri daripada 40 unit;
 • Terdiri daripada 100 unit;
 • Berkelulusan mililiter.

Dalam beberapa kes, jarum suntik yang ditandai dengan dua skala sekaligus dapat dijual..

Bagaimana harga pembahagian ditentukan??

Langkah pertama adalah untuk mengetahui berapa jumlah jumlah jarum suntik, petunjuk ini biasanya ditunjukkan pada bungkusan.

Seterusnya, anda perlu menentukan berapa satu pembahagian besar. Untuk melakukan ini, jumlah keseluruhan harus dibahagi dengan jumlah bahagian pada jarum suntik.

Dalam kes ini, hanya selang yang dikira. Sebagai contoh, untuk jarum suntik U40, pengiraannya adalah ¼ = 0,25 ml, dan untuk U100 - 1/10 = 0,1 ml. Sekiranya jarum suntik mempunyai pembahagian milimeter, pengiraan tidak diperlukan, kerana angka yang ditempatkan menunjukkan isipadu.

Selepas itu, jumlah pembahagian kecil ditentukan. Untuk tujuan ini, perlu mengira jumlah semua pembahagian kecil antara satu besar. Selanjutnya, jumlah pembahagian besar yang dikira sebelumnya dibahagi dengan jumlah kecil.

Setelah pengiraan dibuat, anda dapat mengumpulkan jumlah insulin yang diperlukan.

Ciri ini sangat penting. Setiap pesakit diabetes mesti tahu bagaimana mengira harga pembahagian, kerana dos hormon yang betul dikaitkan dengan ini.

Di farmasi, pesakit boleh membeli jarum suntik, jumlahnya 0,3, 0,5, serta produk popular untuk 1 ml, 2 ml bahan. Di samping itu, anda juga boleh menemui jarum suntik, isinya mencapai 5 ml.

Untuk menentukan harga pembahagian (langkah) penyuntik, perlu membahagikan jumlah isinya, yang ditunjukkan pada bungkusan dengan jumlah pembahagian besar, berhampiran dengan nombor yang ditulis. Kemudian, nilai yang diperoleh mesti dibahagi dengan bilangan pembahagian kecil yang terletak di antara dua yang besar. Hasilnya akan menjadi nilai yang diperlukan.

Bagaimana untuk mengira harga pembahagian? Di rantai farmasi jarum suntik insulin sebanyak tiga jilid dijual: 0,3, 0,5, 1 dan 2 ml.

Jarum suntik insulin standard adalah kapasiti 1 ml 10 unit 20 bahagian, yang bermaksud langkah pembahagian 2 unit (40: 20 = 2). Kesalahan dos adalah ½ dari harga pembahagian, yang bermaksud dos insulin adalah / - 1 UNIT. Ketidakcocokan ini menurunkan kadar gula kepada hipoglikemia. Oleh itu, lebih baik menggunakan jarum suntik dalam 1 ml dengan kenaikan 0.25 PIECES, maka insulin selamat untuk pesakit.

Jenis dan ciri picagari insulin

Terapi diabetes mellitus melibatkan serangkaian aktiviti yang bertujuan untuk menjaga kadar glisemia dalam batas normal..

Untuk mencapai tujuan ini, sebilangan pesakit tidak hanya harus mengikuti diet, tetapi juga mengambil ubat khas atau secara subkutan memberikan jumlah insulin yang diperlukan untuk tubuh. Berkat picagari khas, suntikan hormon dapat dilakukan dengan cepat dan tanpa rasa sakit..

Apa itu picagari insulin?

Terapi insulin memerlukan penggunaan alat dan aksesori perubatan khas.

Selalunya, jarum suntikan insulin digunakan untuk memberi ubat. Dalam penampilan mereka, ia serupa dengan alat perubatan konvensional, kerana ia merangkumi perumahan, piston khas, jarum.

Apa produknya:

Kekurangan produk kaca adalah keperluan untuk mengira bilangan unit ubat secara berkala, jadi sekarang lebih jarang digunakan. Pilihan plastik memberikan suntikan dalam bahagian yang betul. Ubat ini habis dimakan sepenuhnya tanpa meninggalkan sisa di dalam bekas. Mana-mana jarum suntik yang disenaraikan boleh digunakan beberapa kali, dengan syarat ia terus diberi antiseptik dan digunakan oleh satu pesakit.

Produk plastik boleh didapati dalam beberapa versi. Anda boleh membelinya di hampir semua farmasi.

Isipadu dan panjang jarum

Jarum suntik insulin boleh mempunyai isipadu yang berbeza, yang menentukan jumlah insulin yang terkandung, dan panjang jarum. Setiap model mempunyai skala dan bahagian khas yang membantu anda mendahului berapa mililiter ubat yang boleh anda isi.

Menurut piawaian yang ditetapkan, 1 ml ubat adalah 40 unit / ml. Alat perubatan seperti itu dilabel u40. Beberapa negara menggunakan insulin yang mengandungi 100 unit dalam setiap ml larutan. Untuk melakukan suntikan melalui hormon seperti itu, anda perlu membeli picagari khas dengan ukiran u100. Sebelum menggunakan alat tersebut, perlu menentukan lebih lanjut kepekatan ubat yang diberikan.

Kehadiran kesakitan pada masa suntikan ubat bergantung pada jarum insulin yang dipilih. Ubat ini datang dengan suntikan subkutan ke dalam tisu adiposa. Kemasukannya secara tidak sengaja ke dalam otot menyumbang kepada perkembangan hipoglikemia, jadi anda perlu memilih jarum yang tepat. Ketebalannya dipilih dengan mengambil kira kawasan di badan di mana ubat akan diberikan.

Jenis jarum bergantung pada panjang:

 • pendek (4-5 mm);
 • sederhana (6-8 mm);
 • panjang (lebih dari 8 mm).

Panjang optimum ialah 5-6 mm. Penggunaan jarum dengan parameter ini mencegah ubat masuk ke otot, menghilangkan risiko komplikasi.

Jenis Jarum Suntik

Pesakit mungkin tidak mempunyai kemahiran perubatan, tetapi pada masa yang sama dia dapat dengan mudah melakukan suntikan ubat. Untuk melakukan ini, cukup memilih versi produk insulin yang paling sesuai. Penggunaan jarum suntik yang sesuai untuk pesakit dalam semua aspek memungkinkan untuk memberikan suntikan sepenuhnya tanpa rasa sakit, dan juga memberikan kawalan dos hormon yang diperlukan.

Terdapat beberapa jenis alat:

 • dengan jarum yang boleh ditanggalkan atau disepadukan;
 • pen picagari.

Dengan jarum yang boleh ditukar ganti

Peranti sedemikian berbeza dengan peranti lain yang serupa dalam kemampuan mengeluarkan muncung bersama dengan jarum pada waktu ubat. Piston pada produk bergerak dengan lancar dan lembut di sepanjang badan, mengurangkan risiko kesalahan.

Ciri ini adalah kelebihan penting, kerana walaupun kesalahan dos kecil boleh mengakibatkan akibat negatif. Produk penukaran jarum mengurangkan risiko komplikasi semasa terapi insulin.

Instrumen sekali pakai yang paling biasa mempunyai jumlah 1 ml dan ditujukan untuk satu set ubat 40-80 unit.

Jarum suntik dengan jarum bersepadu atau boleh ditukar praktikal tidak berbeza antara satu sama lain. Perbezaan antara keduanya hanya pada produk yang tidak ada kemungkinan untuk menukar muncung untuk tusukan, jarum disolder.

Kelebihan picagari dengan komponen terbina dalam:

 • lebih selamat, kerana mereka tidak kehilangan titisan ubat dan memastikan pesakit menerima dos yang dipilih sepenuhnya;
 • tidak mempunyai zon mati.

Ciri-ciri lain, termasuk pembahagian dan skala pada kes itu, sama dengan parameter alat perubatan lain.

Pen picagari

Alat perubatan dengan piston automatik dipanggil pen jarum suntik. Produk boleh berupa plastik dan kaca. Pilihan pertama adalah yang paling biasa di kalangan pesakit.

 • perumahan;
 • kartrij yang diisi dengan ubat;
 • dispenser;
 • penutup topi dan jarum;
 • pemampat getah;
 • penunjuk (digital);
 • butang untuk ubat;
 • penutup pen.

Kelebihan peranti sedemikian:

 • tanpa rasa sakit dengan tusukan;
 • kemudahan pengurusan;
 • kekurangan keperluan perubahan kepekatan ubat kerana kartrij khas digunakan;
 • kartrij dengan ubat cukup untuk jangka masa yang panjang;
 • mempunyai skala terperinci untuk memilih dos;
 • Adalah mungkin untuk menyesuaikan kedalaman tusukan.
 • penyuntik tidak dapat diperbaiki sekiranya berlaku kerosakan;
 • sukar untuk mencari kartrij ubat yang betul;
 • harga tinggi.

Pembahagian

Penentukuran pada produk sepadan dengan kepekatan ubat. Menandakan pada badan bermaksud sebilangan unit ubat. Sebagai contoh, dalam suntikan yang bertujuan untuk kepekatan u40, 0.5 mililiter sepadan dengan 20 unit.

Menggunakan produk dengan pelabelan yang tidak betul boleh mengakibatkan dos yang tidak betul. Untuk pilihan volume hormon yang betul, disediakan tanda pembezaan khas. Produk U40 mempunyai topi merah dan alat u100 mempunyai warna oren.

Dalam pena insulin juga mempunyai kelulusan tersendiri. Penyuntik digunakan dengan hormon yang kepekatannya adalah 100 unit. Ketepatan dos bergantung pada panjang langkah antara bahagian: semakin kecil, semakin tepat jumlah insulin akan ditentukan.

Bagaimana nak guna?

Sebelum melakukan prosedur, anda harus menyediakan semua alat dan sebotol ubat.

Sekiranya perlu, pemberian hormon secara serentak dengan tindakan yang panjang dan pendek, anda memerlukan:

 1. Masukkan udara ke dalam bekas dengan ubat (dilanjutkan).
 2. Lakukan prosedur yang serupa dengan menggunakan insulin pendek.
 3. Ambil ubat bertindak pendek dengan jarum suntik, dan kemudian hanya dipanjangkan.

Peraturan pentadbiran ubat:

 1. Lap botol ubat dengan lap alkohol. Sekiranya anda ingin memasukkan sejumlah besar, maka insulin mesti digoncang terlebih dahulu untuk mendapatkan suspensi homogen.
 2. Masukkan jarum ke dalam botol, kemudian tarik omboh hingga bahagian yang dikehendaki.
 3. Penyelesaiannya mesti keluar dalam jarum suntik sedikit lebih daripada yang diperlukan.
 4. Sekiranya gelembung muncul, goncangkan larutan dan peras udara dengan omboh.
 5. Lap kawasan yang akan disuntik dengan antiseptik.
 6. Lipat kulit, kemudian suntik.
 7. Selepas setiap suntikan, jarum mesti diganti jika boleh ditukar ganti.
 8. Sekiranya panjang penanda melebihi 8 mm, maka suntikan mesti dilakukan pada sudut untuk mengelakkan masuk ke otot.

Foto menunjukkan cara mentadbir ubat dengan betul:

Cara mengira insulin?

Untuk pentadbiran ubat yang betul, perlu mengira dosnya. Jumlah insulin yang diperlukan pesakit bergantung pada indeks glisemik. Dos tidak boleh sama sepanjang masa, kerana bergantung pada XE (unit roti). Penting bagi pesakit untuk belajar bagaimana mengira keperluan insulin, kerana mustahil untuk memahami secara berbeza berapa ml ubat yang diperlukan untuk mengimbangi karbohidrat yang dimakan..

Setiap bahagian pada penyuntik adalah kelulusan ubat, sesuai dengan jumlah penyelesaian tertentu. Sekiranya pesakit menerima 40 PIECES, maka, dengan menggunakan penyelesaian dalam 100 PIECES, dia perlu memperkenalkan 2.5 unit / ml pada produk u100 (100: 40 = 2.5).

Jadual peraturan pengiraan:

jumlahIsipadu
4 unit0.1 ml
6 unit0.15 ml
40 unit1.0 ml

Bahan video mengenai pengiraan dos insulin yang diperlukan:

Cara menggunakan pen?

Penggunaan pen jarum suntik adalah seperti berikut:

 1. Pasang jarum pakai baru pada produk..
 2. Tentukan dos ubat.
 3. Tatal dail sehingga nombor yang dikehendaki muncul di dail..
 4. Lakukan suntikan dengan menekan butang yang terletak di bahagian atas pemegang (selepas tusukan).

Arahan video untuk menggunakan pen jarum suntik:

Peraturan kos dan pemilihan

Orang yang selalu menjalankan terapi insulin tahu berapa banyak bahan yang diperlukan untuk kos ini.

Anggaran kos sehelai:

 • dari 130 rubel untuk produk u100;
 • dari 150 rubel untuk produk u40;
 • kira-kira 2000 rubel untuk pen jarum suntik.

Harga yang dinyatakan hanya berlaku untuk peranti yang diimport. Kos domestik (satu kali) adalah kira-kira 4-12 rubel.

Terdapat standard yang perlu dipertimbangkan ketika memilih produk untuk terapi insulin..

Ini termasuk:

 1. Panjang jarum bergantung pada usia pesakit. Kanak-kanak kecil disarankan menggunakan jarum dengan panjang 5 mm, dan orang dewasa - hingga 12 tahun.
 2. Orang yang menghidap obesiti harus menggunakan produk yang menusuk hingga kedalaman 8 mm..
 3. Produk murah mempunyai kualiti dan kebolehpercayaan yang lebih rendah.
 4. Tidak semua pen jarum suntik dapat mencari kartrij yang dapat diganti, jadi semasa membelinya, anda harus mengetahui terlebih dahulu maklumat mengenai ketersediaan bekalan untuk suntikan.

Penting untuk memahami bahawa keberkesanan terapi insulin bergantung pada instrumen yang dipilih oleh pesakit untuk suntikan..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes