Klasifikasi obesiti

Obesiti adalah proses patologi kronik dengan kecenderungan untuk berulang dan dicirikan oleh gangguan metabolik yang menyebabkan pengumpulan tisu adiposa yang berlebihan di dalam tubuh manusia. Obesiti adalah salah satu masalah serius dari rancangan perubatan dan sosio-ekonomi, kerana mempengaruhi penurunan jangka hayat dan kemerosotan kualiti hidup pesakit.

Prevalensi kegemukan berkembang pesat dari tahun ke tahun. Di negara kita, kira-kira satu pertiga daripada populasi usia bekerja mengalami kegemukan. Kajian statistik menunjukkan bahawa wanita gemuk dua kali lebih banyak daripada lelaki.

Obesiti dapat berkembang dengan latar belakang sejumlah penyakit, dan dapat digabungkan dengan proses patologi yang teruk seperti diabetes mellitus, barah, disfungsi genital. Di samping itu, obesiti adalah salah satu faktor risiko utama perkembangan penyakit sistem kardiovaskular..

Klasifikasi obesiti mengikut indeks jisim badan

Diagnosis obesiti, bersama dengan penentuan tahapnya, serta adanya risiko perkembangannya, berdasarkan petunjuk indeks jisim badan, yang ditentukan oleh nisbah jisim badan subjek terhadap ketinggiannya dalam meter kuadrat. Mengikut klasifikasi obesiti mengikut indeks jisim badan, jenis berat badan berikut dibezakan:

1. Defisit jisim badan - sementara indeks jisim badan kurang dari 18.5, dan risiko patologi bersamaan adalah minimum.

2. Jisim badan normal apabila indeks jisim badan berada dalam julat 18.5 - 25.0

3. Obesiti - indeks jisim badan berbeza antara 25.0 - 30.0. Dalam kes ini, para penyelidik mempunyai risiko peningkatan penyakit bersamaan..

4. Obesiti 1 darjah - indeks jisim badan ialah 30.0 - 35.0

5. Obesiti 2 darjah - petunjuk indeks jisim badan berada dalam julat 35.0 - 40.0

6. Obesiti 3 darjah didiagnosis dalam kes apabila indeks jisim badan sama dengan atau melebihi 40.0. Risiko menghidap penyakit bersamaan sangat tinggi..

Pengelasan etiopatogenetik obesiti

Salah satu klasifikasi paling terperinci berdasarkan penyebab dan mekanisme kegemukan adalah klasifikasi etiopatogenetik berat badan berlebihan, di mana terdapat dua bentuk utama kegemukan - primer dan sekunder. Obesiti primer seterusnya dibahagikan kepada:

- dengan kecacatan teruk dalam tingkah laku makan;

- sindrom "makanan malam";

- dengan tanda-tanda sindrom metabolik.

Obesiti sekunder atau simptomatik dibahagikan kepada:

1. Dengan kecacatan gen yang dikenal pasti

2. Kegemukan otak, yang berkembang dengan latar belakang tumor otak, lesi berjangkit dan sistemik. Perkembangan bentuk obesiti ini dapat difasilitasi oleh kehadiran penyakit mental pada pesakit

3. Obesiti endokrin yang berkaitan dengan gangguan pada kelenjar tiroid, kelenjar adrenal, kelenjar pituitari dan hipotalamus, gonad

4. Obesiti obesiti.

Klasifikasi klinikal dan patogenetik obesiti

Bergantung pada mekanisme yang menyumbang kepada perkembangan berat badan berlebihan pada manusia, bentuk obesiti berikut dibezakan:

- makanan-konstitusional, berkaitan dengan ciri-ciri diet, serta keturunan dan biasanya berkembang sejak kecil;

- hipotalamus, berkembang dengan kerosakan pada hipotalamus;

- endokrin, penyebabnya adalah patologi endokrin seperti hipotiroidisme, hiperkortikisme, hipogonadisme, dan lain-lain;

- bentuk kegemukan iatrogenik atau perubatan, perkembangannya difasilitasi oleh penggunaan sejumlah ubat - kortikosteroid, beberapa antidepresan, antipsikotik, kontraseptif, dll..

Klasifikasi obesiti mengikut jenis penyetempatan tisu adiposa di dalam badan

Semasa memeriksa pesakit dengan obesiti, penyebaran tisu adiposa tertentu dinyatakan, sistematisasi yang memungkinkan membezakan tiga bentuk kegemukan:

- obesiti jenis atas atau android;

- oleh jenis yang lebih rendah atau obesiti gynoid;

- obesiti bercampur atau menengah.

Pada jenis obesiti atas, simpanan lemak dilokalisasi terutamanya di bahagian atas badan, terutamanya di perut, leher dan muka. Jenis obesiti ini khas untuk lelaki, pada wanita anda boleh menemui jenis obesiti ini semasa menopaus. Ia berkembang selepas akil baligh. Kajian oleh beberapa pengarang mengesahkan hubungan jenis obesiti ini dengan peningkatan risiko terkena diabetes mellitus dan sejumlah penyakit sistem kardiovaskular (hipertensi arteri, serangan jantung, penyakit jantung koronari, dll.). Untuk menentukan risiko terkena penyakit yang berkaitan dengan gangguan metabolik, pengimejan resonans terkomputer dan magnetik dilakukan untuk mengesan dominasi salah satu jenis tisu adiposa - subkutan atau viseral (menyelubungi organ dalaman rongga perut). Kajian-kajian ini juga memungkinkan penilaian kuantitatif jisim tisu adiposa dan keperitannya semasa intervensi rawatan.

Jenis obesiti gynoid dicirikan oleh penyetempatan tisu adiposa di bahagian bawah badan (di kawasan femoral dan gluteal) dan lebih sering diperhatikan pada wanita, yang sosoknya memperoleh bentuk "berbentuk pir". Ia berkembang paling kerap sejak awal kanak-kanak. Patologi bersamaan dalam jenis obesiti ini adalah penyakit tulang belakang, sendi dan saluran pada bahagian bawah kaki.

Jenis obesiti campuran dicirikan oleh kecenderungan ke arah penyebaran tisu adiposa yang seragam ke seluruh badan..

Untuk membezakan ini atau bentuk kegemukan, sebilangan penulis mengesyorkan menentukan nisbah lilitan pinggang ke pinggul. Sekiranya penunjuk ini melebihi 1.0 pada lelaki dan 0.85 pada wanita, kita boleh membincangkan mengenai obesiti pada golongan atas.

Klasifikasi obesiti berdasarkan perubahan morfologi pada tisu adiposa

Bergantung pada sama ada sel-sel lemak, adiposit, mengalami perubahan kuantitatif atau kualitatif, bentuk obesiti berikut dibezakan:

- obesiti hipertrofik, di mana ukuran setiap sel lemak meningkat dengan latar belakang petunjuk stabil bilangan mereka;

- obesiti hiperplastik, yang dicirikan oleh peningkatan jumlah adiposit; bentuk kegemukan ini biasanya berkembang sejak kecil dan sukar untuk dibetulkan kerana jumlah sel lemak tetap tidak berubah walaupun dengan penurunan berat badan yang tajam.

- obesiti bercampur, ketika bersama dengan peningkatan jumlah sel lemak, pembesarannya diperhatikan kerana peningkatan tiga kali ganda kandungan lemak di dalamnya.

Obesiti

Obesiti adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh lemak badan yang berlebihan.

Perundingan pakar pemakanan-endokrinologi

Yang paling wajar dan wajar adalah rawatan obesiti di St Petersburg di bawah pengawasan doktor seperti pakar pemakanan endokrinologi. Ulasan pesakit yang dirawat kerana obesiti dan diberi diet oleh pakar diet-endokrinologi menunjukkan keberkesanan rawatan yang tinggi

Ulasan

Cerita Pesakit
Testimoni video: pengalaman menghubungi Pusat Endokrinologi North-West

Klasifikasi obesiti yang berbeza

Klasifikasi obesiti berdasarkan tahap berat badan yang berlebihan

Obesiti harus merangkumi keadaan di mana jisim lemak berlebihan 15% lebih tinggi daripada berat badan ideal atau 10% lebih tinggi daripada berat badan maksimum.

Berat berlebihan yang lebih kecil ditakrifkan sebagai berat badan berlebihan dan dianggap sebagai penyakit pra-penyakit (Shurygin D.Ya. et al., 1980).

Terdapat klasifikasi berikut untuk tahap kegemukan:

Jadual 4. Klasifikasi kegemukan mengikut keparahan berat badan berlebihan (Shurygin D.Ya. et al., 1980)

Obesiti% berlebihan
110-30
230-50
350-100
4100

Dalam kesusasteraan Barat, berat badan berlebihan lebih kerap dianggarkan oleh indeks jisim badan atau indeks Kettle. Ia ditentukan dengan membahagikan berat badan dalam kilogram dengan ketinggian dalam meter kuasa dua.

Indeks Kettle dengan pasti mencirikan kelebihan berat badan pada lelaki dan wanita dewasa dengan pertumbuhan dalam julat nilai rata-rata (150-185 cm). Dengan berat badan normal, indeks Kettle kurang dari 25.0. Sekiranya lebih daripada 25.0, tetapi kurang dari 27.0 - ini berlebihan berat badan, tetapi belum gemuk, jika lebih dari 27.0 - ini adalah kegemukan.

Lebih-lebih lagi, jika indeks Ketle kurang dari 28.5, mereka berbicara tentang obesiti ringan, jika kurang dari 35.0, maka itu adalah obesiti sederhana, jika indeks Kettle kurang dari 40.0, itu adalah kegemukan berat, dan akhirnya, jika lebih dari 40.0 - ini sangat gemuk.

Kami menunjukkan bahawa menentukan kehadiran obesiti hanya mengikut pertumbuhan dan berat badan pesakit selalu agak sewenang-wenang, kerana nilai-nilai ini tidak menggambarkan jisim lemak dan kaitannya dengan norma.

Sangat sukar untuk menavigasi mengikut ketinggian dan berat badan pada masa kanak-kanak. Sejak dalam kumpulan usia ini, jisim otot lebih sedikit berbanding pada orang dewasa. Masalah yang serupa timbul dalam menentukan tahap kegemukan pada orang tua.

Dalam kumpulan umur ini, penurunan relatif dalam jisim otot juga diperhatikan. Adalah mungkin untuk menentukan tahap kegemukan pada kanak-kanak dan orang tua dengan menentukan secara langsung jisim lemak mereka dan kaitannya dengan berat badan. Namun, malangnya, setakat ini, tidak ada cara mudah, boleh dipercayai dan berpatutan untuk menentukan jisim lemak di dalam badan..

Pengelasan etiopatogenetik obesiti

Mengikut klasifikasi ini, kegemukan dibahagikan kepada bentuk primer dan sekunder..

Obesiti sekunder atau simptomatik termasuk obesiti metabolik endokrin (obesiti dengan sindrom Cushing, dengan hipotiroidisme, dengan akomegali dan dengan insuloma), serta obesiti serebrum yang berkaitan dengan penyakit dan kerosakan otak. Ciri khas obesiti bentuk sekunder adalah penurunan berat badan semasa kejayaan rawatan penyakit yang mendasari (Shurygin D.Ya. et al., 1980).

Obesiti primer, yang menyumbang 90-95% daripada semua kes penyakit ini, dibahagikan kepada bentuk pemakanan-konstitusional dan neuroendokrin (hipotalamus).

Perlu diperhatikan bahawa kriteria yang benar-benar boleh dipercayai dan jelas untuk diagnosis pembezaan bentuk ini tidak ada. Manual yang dikhaskan untuk masalah ini menunjukkan bahawa obesiti-konstitusional pemakanan adalah bentuk yang perlahan dan perlahan, yang jarang menyebabkan perkembangan komplikasi..

Pemendapan lemak biasanya berkadar dan berkaitan dengan seks. Neuro-endokrin - sebaliknya, berkembang pesat, sering mengalami komplikasi (hipertensi arteri, dislipidemia, diabetes mellitus), mungkin terdapat gejala disfungsi hipotalamus - sakit kepala, gangguan tidur, gangguan vigatatik, dan lain-lain, pemendapan lemak tidak seimbang (dinyatakan sebagai perut sebagai sindrom Cushing atau gluteofemoral sebagai sindrom Barracker-Siemens).

Perhatikan bahawa dalam perubatan Barat, pembahagian obesiti menjadi makanan dan hipotalamus tidak ada. Bagi perubatan dalam negeri, jauh dari semua penulis menyokong unit seperti itu (I. Tereshchenko, 1991).

Sesungguhnya, dengan apa-apa kegemukan, jangka masa peningkatan jisim yang cepat dapat diperhatikan, yang digantikan oleh penstabilan jangka panjang. Kehadiran atau ketiadaan komplikasi kemungkinan besar ditentukan oleh tahap kegemukan, bentuk pengedaran lemak, usia dan tempoh penyakit.

Bentuk pengedaran lemak (perut atau gluteofemoral), seperti yang telah ditentukan dalam kajian baru-baru ini, ditentukan oleh mekanisme genetik dan endokrin (Ginzburg M.M., Kozupitsa G.S. 1996, Hashimoto N., Saito Y., 2000), tetapi tidak hipotalamus disfungsi.

Dan disfungsi hipotalamus itu sendiri (sindrom hipotalamus) dapat berkembang sekunder terhadap latar belakang kegemukan yang ada. Dengan kata lain, ketika menganalisis kes-kes tertentu penyakit ini, agak sukar untuk mengasingkan bentuk-bentuk neuroendokrin yang tidak diragukan lagi, perkembangannya berkaitan dengan disfungsi hipotalamus primer.

Klasifikasi obesiti berdasarkan pembahagian lemak

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terdapat kecenderungan untuk membelah obesiti mengikut pengedaran lemak ke perut, ketika sebahagian besar lemak terletak di rongga perut, di dinding perut anterior, batang, leher dan muka (jenis lelaki atau android obesiti) dan gluteofemoral dengan pemendapan lemak utama di punggung dan pinggul. (jenis obesiti wanita atau gineoid) (Ginzburg M.M., Kozupitsa G.S. 1996, Hashimoto N., Saito Y., 2000).

Pemisahan ini disebabkan oleh fakta bahawa dengan kegemukan perut, komplikasi lebih kerap berlaku berbanding gluteofemoral.

Kriteria termudah dan paling boleh dipercayai untuk pembahagian obesiti mengikut taburan lemak adalah nisbah ukuran pinggang dan pinggul. Dengan pengedaran lemak gluten-femoral yang dominan pada wanita, nisbah ini masing-masing kurang dari 0.81, dengan perut - lebih daripada 0.81.

Pada lelaki, sempadan pembahagian menjadi obesiti perut dan gluteofemoral adalah 1,0. Cukup tepat, keadaan dengan pengumpulan lemak perut juga dicirikan oleh ukuran lilitan pinggang. Ia juga diinginkan agar lilitan pinggang lelaki kurang dari 94 cm, dan ukuran pinggang wanita kurang dari 80 cm (Lean M.E.J., 1998).

Bergantung pada seberapa banyak pengedaran lemak pada pesakit tertentu adalah satu atau lain cara dari nilai yang ditunjukkan, seseorang dapat berbicara mengenai pengedaran lemak perut, perut, campuran, gluteofemoral dan ketara. Namun, ya, belum ada kriteria yang dipersetujui untuk unit tersebut..

Klasifikasi obesiti mengikut arah proses

Bergantung pada apakah jisim badan meningkat pada masa ini, tetap stabil atau menurun, pembahagian obesiti menjadi progresif, stabil atau kemunduran dibenarkan. Namun, hingga kini tidak ada kriteria yang tepat untuk berapa kilogram dan untuk jangka masa apa yang harus diperoleh atau hilang, sehingga kegemukan ini disebabkan progresif atau kemunduran.

Kami percaya bahawa turun naik berat badan sebanyak 2-3 kg per tahun boleh dikaitkan dengan kegemukan yang stabil, tetapi jika berat badan meningkat sebanyak 5 kg per tahun atau lebih, maka kes ini mempunyai setiap sebab yang dikaitkan dengan obesiti progresif.

Klasifikasi obesiti mengikut kehadiran atau ketiadaan komplikasi

Diagnosis sampel

Berdasarkan yang disebutkan di atas, rumusan diagnosis berikut dapat dicadangkan:

Obesiti, primer, darjah kedua (BMI =.), Dengan pengedaran lemak campuran, kursus yang tidak rumit dan stabil.

Obesiti, primer, darjah ketiga (BMI =.), Dengan pengedaran lemak perut, perjalanan stabil. Sindrom metabolisme. Hipertensi arteri sederhana.

Tahap kegemukan

Dalam klasifikasi penyakit antarabangsa (ICD) untuk obesiti dari pelbagai jenis, beberapa kod diperuntukkan. Adalah kebiasaan untuk membahagi mengikut darjah bergantung pada indeks jisim badan (BMI). Mengapa klasifikasi ini baik dan buruk, dan apa yang mungkin akan diganti pada tahun-tahun mendatang? Mengapa BMI tidak sesuai untuk kanak-kanak dan orang tua? Apakah bahaya kegemukan pada setiap peringkat? Mari kita bincangkan semua ini dengan lebih terperinci..

Maklumat di bawah bertujuan untuk membiasakan anda dengan masalah ini. Tindakan konkrit yang bertujuan untuk menurunkan berat badan harus diambil hanya setelah berunding dengan pakar, menurut program penurunan berat badan yang dirancang dengan baik. Klinik Doktor Bormental menggunakan kaedah penurunan berat badan yang dipatenkan, dengan lebih daripada setengah juta orang telah menurunkan berat badan - https://doctorbormental.ru/metodika/.

Pengiraan indeks jisim badan

Pengiraan indeks jisim badan dilakukan mengikut formula BMI = berat (kg) / tinggi 2 (m). Anda perlu mengambil berat badan dalam kilogram, bahagikan dengan ketinggian dalam meter (contohnya, dengan 1,65, jika ketinggian adalah 165 cm) dan bahagikan lagi dengan ketinggian. Nombor akhir adalah BMI. Sekiranya BMI:

 • kurang dari 18.5: kurang berat badan (cachexia, keletihan)
 • 18.5-24.9: berat badan ideal
 • 25-29.9: berat badan berlebihan
 • 30-34.9: 1 darjah kegemukan
 • 35-39.9: obesiti 2 darjah
 • lebih dari 40: kegemukan 3 darjah (morbid, dari morbis Latin - kematian).

Cachexia dan anoreksia

Istilah cachexia dan anorexia harus dibezakan. Cachexia - kekurangan zat makanan, boleh mempunyai pelbagai sebab, terutamanya kekurangan nutrisi. Ia menjadi kejadian yang kerap berlaku ketika rasa lapar berkecamuk. Anorexia adalah diagnosis dari kumpulan gangguan makan, yang dicirikan oleh gangguan persepsi terhadap tubuh seseorang dan, akibatnya, makan. Cachexia tidak selalu disertai oleh anoreksia - banyak penduduk Leningrad yang terkepung mengalami cachexia kerana kekurangan zat makanan, tetapi tidak ada anoreksia.

Berat badan yang ideal

Ini bukan satu angka, tetapi julat 18.5 - 24.9 mengikut BMI. Angka berat yang berbeza mungkin tersembunyi dalam julat: misalnya, dengan ketinggian 165 cm, berat 52 kg dan berat 67 kg mungkin sesuai. Mengapa julat ini dipilih sesuai? Dengan julat BMI ini, terdapat risiko paling rendah terkena penyakit yang berkaitan dengan obesiti - hipertensi, diabetes mellitus jenis 2, aterosklerosis vaskular dengan akibatnya (serangan jantung, strok). Oleh itu, menjaga BMI dalam kerangka yang ditentukan membolehkan anda menjaga kesihatan.

Berat badan berlebihan

Berat badan berlebihan dengan BMI 25-29.9 adalah penyebab obesiti. Berpotensi 2 situasi mungkin berlaku. Yang pertama - seseorang yang berumur besar (hingga keseluruhan kehidupan dewasa) hidup dengan berat badan yang stabil. Ini berlaku dengan jenis badan hipersthenik, atau dengan atlet yang telah terlibat dalam sukan sukan selama bertahun-tahun. Dalam kes ini, risiko menghidap penyakit tetap rendah..

Pilihan kedua - berat yang digunakan terletak pada julat normal, tetapi mulai meningkat, dan pada masa ini berada di zon berat badan berlebihan. Pilihan ini tidak dapat diprediksi. Kajian menunjukkan bahawa dengan perkembangan kejadian seperti itu, kebanyakan pesakit dalam 5-7 tahun berpindah dari zon kelebihan berat badan ke zon obesiti, dan tubuh ditumbuhi lemak pada jenis lelaki atau wanita.

Obesiti 1 darjah

Obesiti 1 darjah: BMI 30-34.5. Dengan berat badan ini, mekanisme pampasan tubuh berfungsi dengan baik pada mulanya, petunjuk kesihatan (tekanan darah, glukosa darah, kolesterol) tetap memuaskan. Ini dipanggil obesiti yang sihat secara metabolik. Tetapi kajian yang dilakukan oleh prof. Rachel Batterham di University College London menunjukkan bahawa mekanisme pampasan seperti itu habis (biasanya selepas 50-60 tahun). Jangka hayat pesakit dengan 1 darjah kegemukan dikurangkan sekitar 3-5 tahun kerana kematian awal kerana penyakit kardiovaskular. Sudah pada tahap ini, wanita mempunyai jenis kegemukan perut yang ketara (tisu lemak berlebihan terkumpul di bahagian perut dan organ dalaman), atau jenis gynoid (lemak terkumpul di pinggul, punggung).

Obesiti 2 darjah

Kegemukan tahap 2: BMI 35-39.9. Terdapat masalah gaya hidup. Orang mengalami kesukaran dalam aktiviti fizikal dan kehidupan seharian yang normal - mereka cepat letih, mengalami sesak nafas, berdengkur pada waktu malam, mereka mengalami penyakit sendi. Tekanan darah tinggi menjadi biasa, gula dengan kolesterol meningkat pada usia 40-45, yang membawa kepada risiko diabetes jenis 2. Kajian menunjukkan bahawa jangka hayat pesakit sedemikian dikurangkan sebanyak 5-8 tahun..

Obesiti 3 darjah

Obesiti 3 darjah: BMI lebih daripada 40. Batasan setiap hari, ketidakselesaan, penderitaan: kesukaran bernafas, ketidakupayaan untuk membengkok dan mengikat tali kasut, berjalan 2 berhenti dengan berjalan kaki, naik di atas 3 tingkat. Cepat atau lambat, pesakit menghadapi diabetes, akibatnya mereka mati 8-10 tahun lebih awal daripada kemungkinan.

Salah satu pilihan khusus untuk menjalani kegemukan adalah sindrom Pickwick. Lebih kerap berlaku pada lelaki, tetapi ia juga berlaku pada wanita. Sindrom ini dicirikan oleh peningkatan kesukaran bernafas kerana banyaknya lemak yang menghalang paru-paru bekerja dengan berkesan. Lemak yang berlebihan meremas saluran leher, laring, pernafasan memperoleh peluit khas, dan ketika duduk, kerana kekurangan bekalan darah ke otak, mereka sering tertidur secara tidak sengaja dan segera mula berdengkur, yang sangat mengganggu orang lain. Risiko untuk hidup adalah kesukaran bernafas yang semakin meningkat dalam keadaan sering tidur, penangkapan pernafasan berbahaya dengan akibat yang membawa maut.

Universaliti BMI

Keistimewaan menggunakan BMI adalah bahawa ia bukan faktor universal yang sesuai untuk semua orang. Ia tidak sesuai untuk menggambarkan berat badan pada kanak-kanak dan orang tua. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa wakil-wakil dari kumpulan umur ini mengubah kadar pertumbuhan, "berkabel" dalam formula BMI. Untuk kanak-kanak, kaedah sentil yang disebut digunakan, yang menerangkan pembahagian nisbah berat badan dan tinggi badan bergantung pada jantina dan usia anak.

Bagi orang yang berumur lebih dari 65-70 tahun, keadaannya sebaliknya: seiring bertambahnya usia, pertumbuhan seseorang menurun (cakera intervertebralis habis, perubahan berkaitan dengan usia lain berlaku), jadi BMI meningkat walaupun dengan berat badan yang tetap. Sehubungan dengan fakta ini, kajian telah dilakukan menunjukkan bahawa jangka hayat maksimum pada orang tua diperhatikan dengan BMI 25-27, yang meningkatkan kadar berat badan ideal bagi pesakit dalam kategori usia yang lebih tua.

Terdapat kajian yang menunjukkan kesamaran BMI dalam perwakilan dari pelbagai kaum. Sebilangan penyelidik percaya bahawa bagi perwakilan bangsa Asia, nilai had BMI normal adalah 23 dan bukannya 25, kerana pertumbuhan rata-rata rendah (berbanding bangsa Kaukasia).

Oleh itu, indeks jisim badan adalah petunjuk yang baik terhadap pergantungan keadaan kesihatan dan jangka hayat terhadap berat badan. Tetapi kajian dalam 10 tahun terakhir menunjukkan bahawa terdapat keadaan khas apabila, dengan BMI normal, lebihan tisu adiposa dapat diperhatikan. Dan penganalisis komposisi badan, atau bioimpedansometri (BIM), membantu dalam analisis keadaan sedemikian..

Bioimpedansometri sebagai kaedah diagnostik untuk kegemukan

Bioimpedansometry adalah kaedah untuk mendiagnosis komposisi tubuh seseorang dengan mengukur impedans (rintangan elektrik bahagian badan) di bahagian tubuh yang berlainan. Ini menunjukkan nisbah komponen tubuh - komponen lemak, air, protein dan mineral. Teknik ini berfungsi kerana fakta bahawa tisu yang berbeza mempunyai daya tahan elektrik yang berbeza. Anda boleh membuang profil badan yang pelik berdasarkan nisbah komponen ini, dan mengira tahap metabolisme asas (OOB). Metabolisme mengukur jumlah tenaga yang diperlukan untuk pemeliharaan biologi kehidupan tubuh, bergantung pada faktor seperti jantina, usia, tahap hormon, dan jisim otot. BIM adalah kaedah yang tidak invasif dan mudah untuk mendiagnosis kegemukan.

Peranti bioimpedansometri secara konvensional dibahagikan kepada 2 kumpulan: rumah dan profesional. Haiwan peliharaan dilengkapi dengan 2 elektrod untuk kaki - ini adalah skala inovatif dengan penganalisis komposisi badan. Melalui Bluetooth, mereka berkomunikasi dengan telefon pintar, mengirimkan data parameter ke aplikasi. Timbangan bioimpedansometrik adalah mudah, murah, tetapi ketepatan pengukurannya sangat diperlukan. Peranti profesional biasanya mempunyai 4 elektrod (2 untuk berhenti + 2 untuk tangan), menyambung ke komputer desktop dan menghasilkan ukuran ketepatan tinggi. Walau bagaimanapun, kerana peningkatan kerumitan dan harga yang tinggi, mereka digunakan terutamanya oleh pusat perubatan khusus.

Pengelasan Kegemukan BIM

Beberapa tahun yang lalu, klasifikasi tahap kegemukan baru dicadangkan, yang tidak berdasarkan BMI, tetapi berdasarkan peratusan lemak dan jenis tisu lain di dalam badan. Keperluan untuk pendekatan ini disebabkan oleh fakta bahawa terdapat sebilangan besar orang dengan indeks jisim badan normal, dengan kelebihan tisu adiposa sekiranya kekurangan tisu otot. Keadaan ini membawa risiko tambahan untuk menghidap penyakit yang sama yang berkaitan dengan obesiti pada berat badan normal, dan disebut sebagai sarcopenic obesity. Sebaliknya, orang-orang yang sangat atletik yang melakukan banyak aktiviti fizikal (sebagai contoh, angkat berat atau pembina badan) boleh mempunyai banyak berat badan kerana jisim otot yang banyak, tetapi lemak dalam badan sangat sedikit. BMI akan memberikan hasil positif palsu kerana berlebihan berat badan atau gemuk. Oleh itu, kriteria baru untuk BIM dicadangkan..

Untuk diagnosis keadaan yang betul, dicadangkan untuk menggunakan penggredan berikut dalam jadual untuk lelaki dan wanita:


Peratusan lemak pada lelakiPeratusan lemak pada wanita
Berat normal10-20%20-30%
Berat badan berlebihan20.1-25%30.1-35%
Obesiti> 25.1%> 35.1%

Pendekatan sedemikian harus, di satu pihak, memungkinkan untuk mendiagnosis obesiti sarcopenic dengan betul, dan di sisi lain, tidak termasuk diagnosis berlebihan dalam kes atlet. Yang menarik perhatian adalah kajian yang membandingkan yang lama (BMI) dengan pilihan baru (BIM) untuk mendiagnosis obesiti.

Slaid ini ditunjukkan pada Kongres Eropah mengenai Obesiti 2016 di Gothenburg, Sweden

Dari kajian ini dapat dilihat bahawa dengan BMI normal 18.5-24.9, hanya 45% orang yang mempunyai jumlah tisu adiposa yang normal. 26% mempunyai lebih banyak lemak daripada yang diperlukan, dan sebanyak 29% mempunyai banyak lemak dengan kekurangan otot. Dan ini dengan BMI biasa !! 29% orang ini adalah "pembawa" kegemukan yang sangat sarkopenik. Mereka berisiko mengalami obesiti sejati dengan peningkatan BMI, kerana dengan kelebihan lemak (dan defisit jisim otot yang sesuai dengan BMI normal), kadar metabolisme asas mereka menurun, yang banyak bergantung pada jumlah jisim otot. Dan dengan penurunan metabolisme, risiko kegemukan meningkat dengan ketara.

Pada masa yang sama, walaupun dalam kumpulan dengan indeks jisim badan yang meningkat (25-29.9) dan tinggi (lebih dari 30), ada orang yang mempunyai petunjuk normal tisu adiposa - masing-masing 5% dan 0,2% pada setiap kumpulan. Ini adalah atlet dan atlet yang sama dengan jisim otot yang banyak dan kandungan normal tisu adiposa. Dalam diagnosis BMI yang rutin, dia keliru didiagnosis dengan berat badan berlebihan..

Oleh itu, diagnosis obesiti menggunakan bioimpedansometri secara signifikan meningkatkan ketepatan pengukuran, menghilangkan kedua-dua pilihan negatif palsu (obesiti sarcopenic) dan hasil positif palsu (atlet). Diharapkan apabila versi revisi Klasifikasi Penyakit 11 versi berikutnya diperkenalkan ke dalam praktik klinikal, tepatnya kriteria baru untuk obesiti oleh bioimpedansometri akan diambil sebagai kriteria utama untuk diagnosis dan disetujui oleh WHO.

Selain itu, hanya bioimpedansometri dinamik yang dapat membantu penilaian yang tepat mengenai keberkesanan mana-mana kaedah penurunan berat badan yang ada. Katakan seseorang mengurangkan 10 kilogram dalam 3 bulan, menaikkan BMI dari 2 darjah kegemukan menjadi 1. Namun, bagaimana saya dapat mengetahui sama ada lemak, atau mungkin air, tisu otot yang meninggalkan tubuhnya? Apa yang menjadi tahap metabolisme baru masing-masing - diet apa yang akan cukup untuk menjaga berat badan yang stabil dan mencegah kambuh bagi pesakit tertentu? Semua soalan ini hanya dapat dijawab oleh pakar di pusat perubatan yang mempunyai kemampuan untuk melakukan bioimpedansometri berulang kali. Ini adalah standard yang disuarakan oleh Persatuan Eropah untuk Kajian Obesiti, yang dimasuki oleh Rusia pada tahun 2011, dan ini adalah standard yang diperkenalkan di semua cabang pusat penurunan berat badan Dr. Bormental. Program pusat kami lebih daripada 95% memenuhi cadangan penurunan berat badan Persatuan Eropah untuk Kajian Obesiti, yang disuarakan di Kongres Eropah XXV pada 2018 di Vienna.

Punca kegemukan

Berat badan berlebihan terkumpul pada penyakit tertentu sistem endokrin atau pencernaan, adalah akibat gangguan metabolik. Walau bagaimanapun, selalunya pound tambahan terbentuk kerana gangguan makan. Seseorang tidak makan atas permintaan badan dan tidak mengikut peraturan yang baik, tetapi hanya untuk kesenangan. Kalori dimakan lebih banyak daripada yang diperlukan untuk hidup. Kalori yang tidak habis ditukar menjadi simpanan lemak.

Jenis kegemukan yang berlaku sebagai akibat daripada tingkah laku makan yang tidak betul, para pakar menyebut makanan sebagai makanan atau eksogen. Semakin tinggi tahap kegemukan, semakin sukar untuk mengatasinya. Jadi, tahap ketiga adalah keadaan di mana rawatan pembedahan sering digunakan dengan proses pemulihan yang sukar. Oleh itu, tanda-tanda kegemukan pertama adalah isyarat bahawa anda perlu menjaga diri anda dengan serius dan menurunkan berat badan kembali normal..

Terdapat patologi berasingan di mana obesiti sangat berbahaya. Sebagai contoh, gangguan metabolik menyebabkan obesiti viseral, apabila tisu lemak berkumpul di sekitar organ dalaman, menjadikan fungsinya lebih sukar. Keadaan ini dijumpai pada pesakit diabetes mellitus dengan ketahanan insulin..

Selalunya pada wanita, kehamilan menjadi penyebab kegemukan dan kegemukan. Di sini terdapat sebilangan besar faktor yang berperanan - perubahan hormon, peningkatan keperluan badan untuk nutrien, mengurangkan halangan psikologi untuk makan berlebihan, ketidakupayaan untuk bersukan, dll. Walau apa pun, selepas pemulihan badan, anda harus berjumpa pakar dan menormalkan berat badan.

Melanggar fungsi hipotalamus, kegemukan hipotalamus berlaku, yang dirawat secara perubatan. Terdapat pituitari, berkaitan dengan gangguan rembesan otak dan juga memerlukan rawatan dengan ubat-ubatan. Peningkatan berat badan hipofisis adalah masalah bagi lelaki muda, tetapi boleh berlaku pada orang yang berlainan usia dari kedua-dua jantina setelah kecederaan otak traumatik, dan juga pada wanita pada masa selepas bersalin..

Psikosomatik berat badan berlebihan juga penting. Mekanisme psikologi penggantian dan pampasan membuat seseorang makan berlebihan, mendapat lebih banyak pound tambahan, mengabaikan kemerosotan kesejahteraan dan penampilan mereka sendiri. Semua varian kelengkapan berlebihan, kecuali yang diprovokasi oleh penyakit fizikal, berdasarkan psikosomatik.

Cara untuk Mengatasi Obesiti

Berat badan berlebihan mengurangkan kualiti hidup seseorang, memberi kesan negatif terhadap harga diri dan memprovokasi perkembangan pelbagai penyakit. Pertama sekali, sendi, saluran darah, jantung menderita. Organ dalaman berisiko. Contohnya, kegemukan pankreas dipenuhi dengan berlakunya nekrosis pankreas. Pelbagai gejala komplikasi berlaku pada tahap kegemukan yang berlainan. Ia amat berbahaya bagi remaja dan orang muda - dari masa ke masa, metabolisme mereka akan menjadi perlahan, dan keadaan akan bertambah buruk berkali-kali.

Penurunan berat badan harus dilakukan dengan bantuan pakar. Ini berlaku terutamanya pada orang yang sudah mengalami tahap kegemukan. Di klinik khusus, pemeriksaan dijalankan, kaedah berkesan untuk memerangi berat badan berlebihan ditawarkan..

Dalam keadaan kegemukan, adalah mungkin untuk memperbaiki keadaan dengan beralih kepada pemakanan yang betul dan meningkatkan aktiviti fizikal. Masuk akal untuk membuat menu selama seminggu atau sebulan, setelah mengira kalori hidangan. Untuk menurunkan berat badan, anda perlu mengambil kalori sebanyak yang dibelanjakan untuk fungsi badan dan aktiviti fizikal.

Selalunya mula menurunkan berat badan dengan diet ketat yang popular. Nampaknya ini adalah dasar: "Anda hanya perlu kelaparan selama beberapa hari, dan saya akan menjadi seperti dalam foto satu dekad yang lalu." Tetapi para pakar menasihatkan agar tidak menggunakan kaedah sedemikian - kaedah tersebut tidak berkesan, dan dalam banyak kes memudaratkan kesihatan.

Kesimpulannya

Sebagai kesimpulan, saya ingin mengatakan bahawa penurunan berat badan adalah satu paradoks. Lemak tidak menyakitkan, tetapi dari kesan kegemukan kira-kira separuh daripada semua kematian di negara-negara bertamadun berlaku. Walaupun begitu, orang sering berusaha untuk menambah berat badan sendiri, percaya bahawa mereka dapat mengatasinya tanpa pakar. Di Internet, anda boleh memilih beratus-ratus diet yang menjanjikan penurunan berat badan yang ajaib, tetapi tidak mempunyai cadangan atau syarat awal untuk diagnosis obesiti yang tepat, atau untuk menilai dinamika penurunan berat badan. Sebaliknya, tidak ada yang meninggal kerana kerosakan gigi dan sakit gigi. Walau bagaimanapun, tidak ada yang berusaha untuk merawat karies sendiri, tetapi mereka berusaha untuk mendapatkan doktor gigi profesional, mencari klinik dengan pakar terbaik. Oleh itu, mungkin kegemukan mesti melakukan perkara yang sama? Cari profesional yang bekerja mengikut piawaian antarabangsa terkemuka dan dapatkan bantuan.

Tahap kegemukan mengikut usia

Orang tidak mendapat penyakit lain sekerap kegemukan. Menurut anggaran WHO baru-baru ini, lebih daripada 1 bilion orang di dunia mempunyai berat badan berlebihan. Masalah ini relevan tanpa mengira hubungan sosial dan profesional, kawasan tempat tinggal, umur dan jantina. Di negara-negara maju secara ekonomi, hampir 50% penduduknya berlebihan berat badan, di mana 30% daripadanya mengalami kegemukan. Di Rusia, rata-rata, 30% orang yang berumur bekerja gemuk dan 25% berlebihan berat badan. Setiap tahun, bilangan kanak-kanak dan remaja yang gemuk meningkat. WHO memandang obesiti sebagai wabak global yang berjuta-juta orang.

Orang gemuk dikejar oleh lebih banyak penyakit daripada orang yang mempunyai berat badan normal. Hubungan antara obesiti dan penyakit yang mengancam nyawa seperti diabetes mellitus jenis 2, hipertensi, aterosklerosis, beberapa jenis tumor ganas, gangguan pembiakan, saluran gastrointestinal dan sistem muskuloskeletal benar-benar terbukti..

Punca Obesiti

Obesiti berkembang akibat ketidakseimbangan keseimbangan tenaga badan, apabila pengambilan tenaga dari makanan melebihi perbelanjaan tenaga badan. Lebihan kalori dari yang dimakan digunakan untuk mensintesis lemak, yang disimpan dalam simpanan lemak. Depot lemak secara beransur-ansur meningkat, berat badan bertambah dengan stabil.

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, di banyak negara, taraf hidup bertambah baik, struktur pemakanan telah berubah, dan pengambilan makanan berkalori tinggi dengan kandungan lemak tinggi dan rendah serat telah meningkat. Semua ini menyumbang kepada penggunaan tenaga yang berlebihan, dan dengan itu penyebaran kegemukan di kalangan semakin ramai orang..

Sekilas, pada pandangan pertama, "kelemahan kecil" yang seseorang membiarkan dirinya sendiri, boleh menyebabkan kenaikan berat badan yang ketara. Sebagai contoh, jika anda makan pengeringan berlebihan setiap hari, kenaikan berat badan akan menjadi 1,1 kg setahun, 1 sudu besar mayonis - 4,8 kg setahun.

Berat bergantung bukan hanya pada bagaimana dan bagaimana seseorang makan, tetapi juga pada seberapa aktif gaya hidupnya. Sebagai peraturan, orang moden menjalani gaya hidup yang tidak menetap: dia melakukan perjalanan dengan pengangkutan dan bukannya berjalan; menggunakan eskalator dan lif walaupun anda boleh melakukannya tanpa mereka; melakukan kerja sambil duduk; menghabiskan banyak masa di depan TV dan komputer, yang menyumbang kepada peningkatan berat badan dan perkembangan kegemukan.

Bercakap mengenai manifestasi klinikal obesiti, kita ingat tanda-tanda kesan penyakit ini pada organ dan sistem manusia. Gejala kegemukan adalah:

 • hipertensi arteri;
 • penyakit jantung koronari;
 • kardiomegali, kegagalan jantung;
 • komplikasi tromboflebitis dan tromboemboli;
 • hipoventilasi alveolar;
 • diabetes;
 • hiperlipidemia;
 • batu empedu;
 • sirosis hati;
 • trombosis urat buah pinggang;
 • penyelewengan haid;
 • arthrosis sendi (tulang belakang, pinggul, sendi lutut);
 • penurunan tindak balas imun selular dan sekatan aktiviti fagosit granulosit;
 • penyembuhan luka yang lemah.

Tetapi tanda utama kegemukan adalah pengumpulan tisu adiposa yang berlebihan di dalam badan..

Untuk mendiagnosis kegemukan, anda mesti mempertimbangkan:

 • usia di mana tanda-tanda pertama penyakit muncul;
 • perubahan berat badan baru-baru ini;
 • sejarah keluarga dan profesional;
 • tabiat makanan;
 • latihan fizikal;
 • tabiat buruk;
 • percubaan baru-baru ini untuk mengurangkan berat badan;
 • faktor psikososial;
 • penggunaan pelbagai ubat (julap, diuretik, hormon, bahan tambahan makanan).

Untuk diagnosis kajian berikut:
 • penentuan indeks jisim badan (BMI) untuk menilai dan mengklasifikasikan obesiti mengikut tahap keparahan (bagi orang yang berumur 18-65 tahun);
 • penentuan nisbah lilitan pinggang ke lilitan pinggul untuk menentukan sifat penyebaran tisu adiposa di dalam badan (iaitu, menentukan jenis obesiti).

Untuk mengira BMI, perlu mengukur tinggi (dalam meter, misalnya -1,64 m) dan berat (dalam kilogram - 80 kg) dan menggantikan nilai yang diperoleh dalam formula:

BMI juga menunjukkan sama ada pesakit berisiko menghidap penyakit bersamaan..

Pengelasan dan jenis kegemukan

Obesiti dikelaskan mengikut keparahan penyakit: BMI dalam lingkungan 18.5-24.9 sepadan dengan berat badan normal. Dengan petunjuk BMI seperti itu, tahap morbiditi dan kematian terendah diperhatikan;

BMI dalam julat 25.0-29.9 menunjukkan berat badan berlebihan atau kegemukan;

BMI lebih daripada 30 menunjukkan kegemukan dan ancaman langsung kepada kesihatan. Dalam kes ini, perlu berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan penyediaan program rawatan individu (jadual).


Jenis berat badanRisiko penyakit bersamaan
Kekurangan jisim badanSangat tinggi

Pada orang yang berlainan, tisu adiposa disimpan secara berbeza, jadi terdapat tiga jenis kegemukan..

 • Perut (dari lat. Abdomen - perut), atau android (dari bahasa Yunani. Andros - lelaki), atau jenis obesiti atas dicirikan oleh pemendapan tisu adiposa yang berlebihan di bahagian perut dan bahagian atas badan. Angka itu menjadi seperti epal. Kegemukan epal lebih kerap berlaku pada lelaki dan paling berbahaya bagi kesihatan. Dengan jenis inilah penyakit seperti diabetes, hipertensi arteri, serangan jantung dan strok lebih kerap berlaku.
 • Femoral-gluteal, atau jenis obesiti yang lebih rendah dicirikan oleh perkembangan tisu adiposa terutamanya di punggung dan paha. Bentuknya menyerupai pir. Obesiti jenis pir adalah perkara biasa pada wanita dan biasanya disertai dengan perkembangan penyakit tulang belakang, sendi dan urat pada bahagian bawah kaki..
 • Jenis obesiti campuran atau menengah, dicirikan oleh pengedaran lemak yang seragam ke seluruh badan.

Untuk menentukan jenis kegemukan, anda perlu mengukur lilitan pinggang dan pinggul dan mengira nisbahnya.

Dengan kegemukan perut, nisbah yang ditunjukkan pada lelaki melebihi 1.0; pada wanita - 0.85.

Petunjuk kegemukan perut yang lebih sederhana adalah lilitan pinggang. Sekiranya pinggang pada lelaki melebihi 102 cm, dan pada wanita -88 cm - ini adalah kegemukan perut dan penyebab serius penggera. Dengan lilitan pinggang pada lelaki lebih dari 94 cm, dan pada wanita - 82 cm, perlu memikirkan pemakanan yang betul dan peningkatan aktiviti fizikal.

Kelengkapan boleh menyebabkan penyakit serius. Dan penurunan berat badan selalu bermanfaat untuk tubuh, kerana selalu disertai dengan:

 • peningkatan sistem kardiovaskular;
 • penurunan sesak nafas dan bengkak;
 • meningkatkan metabolisme karbohidrat dan lemak;
 • pengurangan kesakitan pada tulang belakang dan sendi;
 • kesejahteraan umum.

Menghilangkan pound tambahan adalah mudah dan sukar. Di satu pihak, semua cadangan adalah perkara biasa, di sisi lain, ia sukar dipatuhi. Untuk mencapai hasil apa pun, pertama sekali, perlu menetapkan matlamat yang nyata dan dapat dicapai dan memahami bahawa anda tidak boleh terburu-buru. Ia memerlukan masa untuk menurunkan berat badan tanpa membahayakan kesihatan. Penurunan berat badan yang cepat akan menyebabkan peningkatannya. Pengurangan berat badan harus beransur-ansur: 0,5-1,0 kg per minggu, tidak lebih cepat daripada 3-4 kg sebulan. Penurunan berat badan yang perlahan dan beransur-ansur sekitar 10-15% dalam 3 bulan rawatan (contoh: jika berat badan anda 100 kg, maka anda dapat menurunkan 10-15 kg), bukan sahaja dapat meningkatkan kesejahteraan, tetapi juga membantu mengekalkan hasil yang dicapai dalam jangka masa yang lama.

Semua kaedah untuk merawat obesiti bertujuan untuk mengurangkan pengambilan dan / atau meningkatkan perbelanjaan tenaga. Pada peringkat sekarang, terdapat beberapa kaedah untuk memerangi kegemukan:

 • bukan ubat;
 • ubat;
 • pembedahan (pembalut, pembedahan pintasan gastrik).

Rawatan bukan ubat

Menetapkan pemakanan yang betul adalah pusat rawatan obesiti. Hanya perubahan jangka panjang, sifat pemakanan secara beransur-ansur, tabiat makan yang ditetapkan, dan bukan sekatan sementara terhadap penggunaan makanan tertentu yang dapat menyebabkan penurunan berat badan yang berjaya.

Untuk mengurangkan berat badan, perlu mengambil lebih sedikit kalori daripada badan yang masih digunakan..

Sangat penting untuk menghadkan pengambilan lemak. Lemak adalah komponen makanan yang paling tinggi kalori, yang menyumbang kepada makan berlebihan, kerana makanan memberi rasa yang menyenangkan dan menyebabkan rasa kenyang yang lemah. Pengambilan makanan berlemak yang berlebihan membebankan badan dengan kalori..

Adalah perlu untuk mengecualikan atau meminimumkan penggunaan makanan dengan kandungan lemak tinggi (mayonis, krim, kacang, biji, sosis, kue, pastri, kerepek, dll.) Dan menggunakan produk rendah lemak (daging tanpa lemak dan ikan, produk tenusu rendah lemak).

Asas pemakanan mestilah karbohidrat yang sukar dicerna - roti gandum, bijirin, pasta, sayur-sayuran, kekacang, buah-buahan.

Produk yang mengandungi karbohidrat mudah dicerna tidak digalakkan: gula, jem, gula-gula, minuman bergula, dll..

Makanan kaya protein, daging tanpa lemak, ikan dan keju, unggas putih, produk tenusu rendah lemak, kekacang, dan cendawan lebih disukai..

Untuk merealisasikan potensinya untuk menyingkirkan pound tambahan, untuk meningkatkan penggunaan tenaga, perlu memperluas aktiviti fizikal anda.

Pentingnya untuk berat badan berlebihan terlalu sering diabaikan. Ini disebabkan oleh dua kesalahpahaman. Salah satunya adalah bahawa kebanyakan aktiviti fizikal kononnya hanya dikaitkan dengan kos tenaga yang sangat kecil, dan yang kedua adalah peningkatan aktiviti fizikal selalu disertai dengan peningkatan pengambilan makanan, yang menafikan kesannya. Kesalahan pertama dapat diatasi dengan mudah dengan membaca jadual kos tenaga untuk pelbagai jenis aktiviti fizikal. Untuk berjalan selama satu jam, misalnya, seseorang yang beratnya sekitar 70 kg, bergantung pada kelajuan, menghabiskan 150 hingga 400 kalori melebihi yang biasa. Semasa berlari, orang yang sama menghabiskan 800 hingga 1000 kalori sejam, ketika menunggang basikal - dari 200 hingga 600, dan ketika mendayung - hingga 1200 kalori per jam. Lebih-lebih lagi, orang yang gemuk menghabiskan lebih banyak tenaga untuk jenis aktiviti fizikal yang sama dengan orang yang mempunyai berat badan normal.

Pendapat keliru kedua, yang menurutnya peningkatan dalam aktiviti fizikal menyebabkan peningkatan pengambilan makanan, didasarkan pada penafsiran yang salah mengenai fakta yang diketahui. Sesungguhnya, beban tambahan bagi orang yang aktif secara fizikal memerlukan peningkatan pengambilan kalori yang sama, jika tidak, penurunan progresif berkembang, dan kematian akibat kekurangan zat makanan juga mungkin berlaku. Walau bagaimanapun, kajian saintis menunjukkan bahawa bagi individu yang menjalani gaya hidup yang tidak aktif, pergantungan ini tidak ada. Bermula dari tahap aktiviti fizikal tertentu, penurunan selanjutnya tidak disertai dengan penurunan pengambilan makanan, dan oleh itu menyebabkan kenaikan berat badan.

Bentuk aktiviti fizikal yang paling mudah, paling berpatutan dan berkesan ialah berjalan 30-40 minit sehari, 4-5 kali seminggu, dan yang paling penting - kerap.

Walaupun hanya 200-300 kalori dihabiskan untuk berjalan kaki selama satu jam tambahan, perbelanjaan harian adalah terkumpul. Sebagai contoh, selama setahun, berjalan kaki setiap jam akan memastikan kehilangan jumlah kalori yang setara dengan 7-14 kg.

Sekiranya mungkin (sekiranya tidak ada kontraindikasi perubatan), orang gemuk harus melakukan senaman secara teratur, terutama kanak-kanak yang tidak boleh menjalani diet yang ketat, kerana ini dapat mempengaruhi pertumbuhan badan dan mempunyai akibat psikologi yang tidak diingini..

Walau bagaimanapun, jika seseorang mempunyai penyakit jantung, diabetes mellitus, hipertensi arteri, penyakit sendi atau penyakit lain, adalah mustahak untuk menyelaraskan program aktiviti fizikal dengan profesional perubatan.

Terapi ubat yang kompeten untuk obesiti diperlukan dengan cara yang sama seperti penyakit kronik yang lain. Ini akan membantu mengurangkan berat badan dengan berkesan, mematuhi cadangan pemakanan, mencegah kenaikan berat badan berulang, meningkatkan kadar metabolisme.

Terapi ubat tidak dijalankan untuk kanak-kanak semasa kehamilan dan menyusui, serta untuk orang yang berusia lebih dari 65 tahun.

Obesiti adalah penyakit kambuh kronik, yang membawa kepada banyak penyakit dan memerlukan rawatan yang panjang dan seumur hidup. Walaupun begitu, masih banyak orang yang menganggap berat badan berlebihan dan kegemukan adalah masalah peribadi yang dapat diselesaikan sendiri, dan mengubati diri sendiri. Ini adalah kesalahan yang berbahaya. Rawatan kegemukan yang berjaya dan kompeten hanya boleh dilakukan di bawah pengawasan pakar perubatan yang berkelayakan.

Tahap kegemukan mengikut usia

Moral: jika kita berpura-pura dan meyakinkan diri kita bahawa makan tidak lebih dari kemampuan mengisi perut kita dalam kekosongan sosial dan emosi, kita sangat berisiko kehilangan budaya makanan sepenuhnya dan bantuan dan sokongan yang tidak ternilai yang dapat kita berikan kepada diri kita sendiri dan anak-anak mereka dalam mendapatkan kesihatan yang baik dan badan yang langsing.

Usia juga memainkan peranan penting dalam perkembangan kegemukan. Memperuntukkan jenis obesiti khas - usia. Telah ditetapkan bahawa permintaan kalori maksimum diperhatikan pada seseorang yang berusia di bawah 30 tahun, setelah itu terdapat penurunan kadar metabolisme setiap tahun sebanyak 0,5%, dan ada beberapa alasan untuk ini. Sekiranya anda tidak mengubah diet dengan usia, ini boleh menyebabkan peningkatan berat badan secara beransur-ansur dan tidak dapat dilihat, pada mulanya.

Selepas 30 tahun, dengan tidak adanya aktiviti fizikal yang aktif, jisim otot mula berkurang pada kadar sekitar 250 g setiap tahun. Oleh kerana tisu otot mempunyai metabolisme yang lebih tinggi dan, oleh itu, menggunakan lebih banyak tenaga, penurunan jumlahnya (akibat penahanan) sambil mengekalkan stereotaip pemakanan yang biasa menyebabkan penurunan pertukaran tenaga dan penurunan lebih lanjut lemak.

Di samping itu, obesiti yang berkaitan dengan usia dikaitkan dengan perubahan aktiviti sejumlah pusat otak, termasuk pusat kelaparan dan kenyang. Untuk memuaskan rasa lapar, lebih banyak makanan diperlukan seiring bertambahnya usia. Selalunya, tanpa disedari oleh banyak orang selama bertahun-tahun mula makan lebih banyak daripada yang diperlukan, iaitu - makan berlebihan. Ini sebahagiannya disebabkan oleh fakta bahawa dari masa ke masa, kepekaan selera rongga mulut menurun dan orang itu terpaksa menambahkan lebih banyak garam dan rempah ke dalam piring untuk meningkatkan pengalaman rasa mereka. Garam dan rempah yang berlebihan pasti akan menyebabkan pengekalan cecair dalam badan dan kenaikan berat badan. Di samping itu, aktiviti kelenjar tiroid, yang menghasilkan hormon yang terlibat dalam metabolisme, bertambah buruk seiring bertambahnya usia. Perubahan hormon dalam tempoh pramenopause dan tempoh menopaus juga pasti membawa kepada set tambahan tiga hingga empat kilogram. Oleh itu, seiring bertambahnya usia, kita harus lebih memperhatikan apa yang kita makan, ketika kita makan dan berapa banyak yang kita makan dalam satu hidangan, secara signifikan mengurangkan jumlah makanan yang kita makan agar tidak bertambah lemak dan menjaga kesihatan.

Kita tidak boleh melupakan perkara penting seperti aktiviti fizikal. Telah diketahui bahawa gaya hidup yang tidak aktif mempunyai pengaruh besar terhadap kenaikan berat badan. Semakin sedikit kita bergerak, semakin sedikit tenaga yang kita habiskan. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang di zaman industri kita menjalani gaya hidup yang tidak aktif. Akibatnya, kerana kurangnya aktiviti fizikal, kalori yang dimakan dengan makanan tidak dibakar, tetapi ditukar menjadi lemak. Aktiviti yang sangat berbahaya adalah menonton rancangan televisyen yang lama. Bagi kebanyakan orang, kelambanan lengkap ini juga diperburuk oleh penyerapan sejumlah besar makanan berbahaya - kerepek, keropok, popcorn.

Semua penyebab ini menyebabkan kegemukan utama yang disebut. Tetapi masih ada sekunder, yang berlaku dalam sejumlah penyakit dan merupakan faktor bersamaan. Selalunya, metabolisme dipengaruhi oleh penyakit tersembunyi yang berlaku pada tahap penyakit tertentu, terutama kelenjar tiroid. Penyakit endokrin seperti penyakit Cushing, hipotiroidisme, hipogonadisme, insuloma, serta kecederaan dan beberapa penyakit otak, biasanya disertai dengan kegemukan. Kehadiran penyakit seperti itu dapat membatalkan semua usaha untuk mengurangkan berat badan jika anda tidak membuat diagnosis yang tepat dan memilih terapi yang sesuai untuk penyakit yang mendasari. Di sini anda tidak dapat menolong diet sahaja - anda memerlukan satu set langkah terapi, kerana berat badan berlebihan adalah salah satu gejala penyakit yang mendasari. Itulah sebabnya pemeriksaan awal bagi setiap orang yang telah memutuskan untuk mengurangkan berat badan sangat diperlukan..

Tetapi kita akan meninggalkan obesiti yang disebabkan oleh penyakit endokrin. Dalam kes ini, diet praktikal tidak berdaya tanpa campur tangan perubatan yang serius. Kami terutamanya berminat dengan obesiti primer, atau makanan, yang berlaku dalam sebilangan besar kes. Itulah masalah yang boleh kita selesaikan.

Ingat bahawa aktiviti metabolik individu diwarisi oleh kita daripada ibu bapa. Sekiranya kedua-dua ibu bapa mempunyai berat badan berlebihan, maka dalam 80% kes anak mereka cenderung mengalami kegemukan. Sekiranya ibu bapa mempunyai berat badan yang normal, hanya 14% kanak-kanak yang berlebihan berat badan. Secara amnya, keturunan mempengaruhi berat badan seseorang dengan hanya 33%. Selebihnya adalah stereotaip makanan keluarga, pengaruh persekitaran luaran, ciri gaya hidup dan tabiat makan (terutamanya makanan kalori yang berlebihan dengan dominasi lemak dalam diet dengan irama pemakanan harian yang terganggu), serta aktiviti fizikal yang tidak mencukupi. Sifat diet yang sesat, pemergian masakan tradisional untuk orang-orangnya, "makanan cepat saji" menyebabkan penyebaran obesiti yang mengancam.

Memandangkan penyebab kelebihan berat badan yang paling biasa, kita dapat mengembangkan peraturan asas yang mesti dipatuhi dengan ketat jika anda ingin menurunkan berat badan.

1. Agar tidak makan berlebihan, selamanya tinggalkan kebiasaan hati yang berikut:

• tidak ada yang boleh dilakukan untuk membunuh masa;

• makan untuk menenangkan dan menceriakan diri;

• makan sambil menonton rancangan TV dan filem;

• ada semua yang terdapat di pinggan anda; t makan sisa dari pinggan rumah;

• menyediakan banyak hidangan untuk hidangan dan mencuba setiap hidangan;

• rebut setiap hidangan dengan pencuci mulut atau roti.

2. Tolak gula-gula sebagai promosi diri. Pilih perkara lain untuk tujuan ini, mungkin tidak berkaitan dengan makanan..

3. Sekiranya anda tidak dapat melakukan tanpa gula-gula, maka jangan menyeksa diri sendiri dan membeli apa yang anda mahukan. Tetapi jangan tergesa-gesa untuk makan semuanya sekaligus: makan sekeping kecil, simpan di mulut anda untuk jangka masa yang lebih lama. Mungkin ini akan mencukupi untuk memenuhi keinginan.

4. Makan perlahan-lahan. Untuk mengurangkan kelajuan makanan, letakkan peralatan di atas meja sebelum menggigit gigitan lain. Cuba makan dengan penyepit Cina. Ingat, semakin lambat anda makan, semakin cepat anda tepu.

5. Bangun dari meja sebaik sahaja selesai makan. Jangan duduk terlalu lama di atas serpihan makanan yang terakhir.

6. Minta seseorang yang berdekatan untuk menyediakan meja supaya bahagiannya kecil.

7. Jika di pangsapuri makanan ringan anda berada di tempat yang salah, cubalah membuangnya secepat mungkin. Goncangkan gula-gula dari laci meja, keluarkan cawan kacang dari meja kopi dan seumpamanya.

8. Makan hanya di tempat yang ditentukan dan pada waktu yang ditentukan.

9. Daripada makan gula-gula terlarang, pergi dan gosok gigi. Rasa manis ubat gigi akan menghilangkan keinginan untuk pemanis.

10. Apabila rasa lapar kelihatan tidak dapat diatasi, dan anda sudah lama tidak makan, tunggu beberapa minit sebelum menggigit. Mungkin masa ini akan cukup untuk membuat anda sakit.

11. Apa sahaja yang anda makan, cubalah makan dengan bantuan perkakas - malah makanan yang biasanya dimakan dengan tangan, seperti buah-buahan.

12. Pakai tali pinggang atau tali pinggang khas yang akan memberitahu anda ketika makan, bila tiba masanya berhenti.

13. Larang diri anda ke dapur pada bila-bila masa selain memasak..

14. Semasa penyediaan makan malam, panggil seseorang ke dapur bersama anda untuk mengawal proses mencicipi makanan siap anda.

15. Ingat bahawa tidak ada salahnya mengatakan dengan tegas kepada orang yang menawarkan makanan ringan: "Terima kasih, saya kenyang".

Sudah tentu, hanya mengikut peraturan ini tidak cukup untuk membuang lemak berlebihan dengan cepat dan berterusan. Tetapi jika anda membiasakan diri untuk mengikutinya, maka anda akan mengambil langkah besar pertama menuju sosok langsing.

Langkah seterusnya adalah pengiraan jumlah kalori yang betul yang boleh anda konsumsi tanpa risiko menggemukkan. Kami akan membincangkan perkara ini dengan lebih lanjut..

Sekarang mari kita beralih dari fisiologi dan melakukan matematik. Sebelum meneruskan penyediaan diet yang betul, kita mesti menentukan berapa banyak tenaga yang diperlukan seseorang untuk mengekalkan keadaan normal badan pada siang hari.?

Seperti yang saya katakan, tenaga dalam badan dihasilkan dengan memproses nutrien. Tidak ada cara lain untuk masuk dan terbentuknya di dalam badan. Tetapi ia dibelanjakan untuk pelbagai proses kehidupan dan bergantung pada gaya hidup, tabiat makan dan aktiviti fizikal, dan penggunaannya pada orang yang berlainan mungkin sangat berbeza. Oleh itu, dengan pemakanan yang sama, seseorang dapat menurunkan berat badan, dan yang lain dapat gemuk..

Secara tradisinya, unit proses metabolisme tenaga adalah kalori. Ini adalah kuantiti yang sangat kecil, ia sama dengan jumlah tenaga yang diperlukan untuk memanaskan satu mililiter air sebanyak satu darjah Celsius. Untuk kemudahan, semua proses tenaga dalam badan diukur dalam kilokalori (satu kilokalori sama dengan 1000 kalori), yang ditunjukkan seperti berikut: kcal.

Untuk menjawab soalan saya mengapa saya menambah berat badan dan berapa kcal yang saya perlukan untuk mengurangkan diet harian saya untuk menurunkan berat badan, saya perlu mengira berapa banyak tenaga yang diperlukan badan dan berapa banyak tenaga yang sebenarnya berasal dari makanan.

Untuk menentukan kandungan kalori normal diet harian, formula berikut digunakan:

18-30 tahun (0.0621 x berat badan (kg) + 2.0357) x 240 (kkal)

31-60 tahun (0.0342 x berat badan (kg) + 3.5377) x 240 (kkal)

lebih daripada 60 tahun (0.0377 x berat badan (kg) + 2.7545) x 240 (kcal)

18-30 tahun (0.0630 x berat badan (kg) + 2.8957) x 240 (kkal)

31-60 tahun (0.0484 x berat badan (kg) + 3.6534) x 240 (kcal)

lebih daripada 60 tahun (0.0491 x berat badan (kg) + 2.4587) x 240 (kcal)

Semasa mengira jumlah perbelanjaan tenaga yang disesuaikan untuk aktiviti fizikal, kadar metabolisme basal harus dikalikan dengan pekali aktiviti fizikal:

1.1 - aktiviti rendah

1.3 - aktiviti sederhana

1,5 - aktiviti tinggi

Walaupun formula ini agak membebankan dan anda tidak boleh melakukannya tanpa kalkulator, lebih baik menggunakannya, kerana dengan tepat menggambarkan tenaga harian yang diperlukan oleh badan.

Sebagai contoh, bagi seorang lelaki berumur 40 tahun, yang beratnya 80 kg dan mempunyai aktiviti fizikal yang sederhana, kami akan melakukan pengiraan berikut: (0,0484 x 80) + 3,6534) x 240 = 1807 kkal x 1,3 = 2345 kkal. Ternyata untuk memastikan fungsi normal tubuh, lelaki ini perlu menerima 2345 kkal dengan makanan, dan pada masa yang sama, berat badannya akan tetap stabil.

Sekarang mari kita buat pengiraan yang serupa untuk wanita dengan usia dan berat badan yang sama, yang mempunyai aktiviti fizikal yang sama dengan intensiti. Kami menggunakan formula berikut: (0.0342 x 80) + 3.5377) x x 240 = 1506 kcal x 1.3 = 1957 kcal. Oleh itu, seorang wanita memerlukan lebih sedikit tenaga dan oleh itu memerlukan lebih sedikit makan.

Metabolisme tenaga harian dapat ditunjukkan sebagai berikut:

SECP = (00 + ER + ED + SDDP + W + T) x K + EC

EPEC - nilai tenaga harian makanan;

00 - pertukaran utama;

ER - kos tenaga yang berkaitan dengan aktiviti profesional;

ED - penggunaan tenaga semasa bersantai;

SDDP - tindakan dinamik khusus makanan;

Energy - tenaga dalam produk makanan yang tidak dicerna (sanga);

T - penggunaan tenaga untuk menyediakan kawalan terma (dalam keadaan selesa, hampir tidak ada);

K adalah pekali pertukaran tenaga;

EF - lebihan tenaga yang tersimpan di dalam badan sebagai lemak.

Metabolisme utama menyokong daya hidup badan pada tahap serendah mungkin, iaitu, tanpa usaha fizikal, dalam keadaan selesa dan semasa perut kosong. Bagi lelaki, kebiasaannya adalah 1 kcal per 1 kg berat badan setiap jam. Bagi wanita, nilai ini ialah 0.9 kkal per 1 kg berat badan setiap jam. Perbezaan ini disebabkan oleh kehadiran jisim otot yang lebih besar pada lelaki, pemeliharaan nada yang tentu saja memerlukan lebih banyak tenaga.

Telah ditetapkan bahawa sehingga 26% tenaga metabolisme utama dihabiskan untuk mengekalkan nada otot. Di samping itu, 26% tenaga metabolisme utama juga dibelanjakan untuk fungsi hati, kerana hati mengambil bahagian besar dalam proses metabolik. 18% tenaga dibelanjakan untuk aktiviti otak, 9% untuk kerja jantung, 7% pada buah pinggang, sementara aktiviti organ lain hanya menyumbang 14% tenaga metabolisme utama.

Dengan gaya hidup yang tidak aktif, tenaga yang bertujuan untuk mengekalkan nada otot dihabiskan hampir sama. Dengan pendidikan jasmani aktif atau semasa bekerja yang berkaitan dengan latihan fizikal yang signifikan, jisim otot meningkat, yang menyebabkan peningkatan metabolisme basal dan pembakaran lemak, walaupun pada waktu rehat.

Jumlah tenaga yang digunakan untuk aktiviti profesional bergantung pada sifat yang terakhir. Dengan hari kerja 8 jam, skala 5 tahap aktiviti fizikal digunakan:

Tahap 1 adalah ciri kerja tidak aktif. Pada hari bekerja, kira-kira 500 kkal dimakan. Inilah intensiti kerja yang terdapat pada kebanyakan orang yang berlebihan berat badan dan gemuk.

Tahap ke-2 - untuk pekerja mekanik dengan kehadiran usaha fizikal yang minimum (pekerja perubatan, penjual, guru, dll.). Untuk memastikan aktiviti tersebut berlaku semasa shift kerja, 1000 kcal.

Tahap 3 - untuk pekerja dengan kerja fizikal yang sederhana, tetapi kebanyakannya mekanis (pemandu pengangkutan, pekerja alat mesin, dll.). Untuk menjalankan aktiviti profesional mereka, diperlukan sekitar 1,500 kkal per shift..

Langkah ke-4 dan ke-5 dijumpai di kalangan pekerja fizikal yang keras dan atlet profesional. Mereka mengambil 2000 kkal atau lebih. Dalam sebilangan besar kes, orang-orang ini tidak berlebihan berat badan dan hanya dapat memperolehnya setelah bersara atau bersara, jika mereka tidak mengubah tingkah laku makan mereka.

Meningkatkan perbelanjaan kalori dengan meningkatkan intensiti tenaga kerja adalah tugas yang tidak bersyukur. Bagaimana anda boleh menghabiskan lebih banyak kalori setiap hari bekerja, katakan, seorang pekerja pejabat? Dia tidak melarikan diri untuk membuat kontrak! Tetapi untuk mengisi masa lapang dengan aktiviti fizikal adalah kekuatan semua orang. Masa lapang sangat sesuai untuk mengurangkan lemak. Tetapi kita akan membincangkan lebih lanjut mengenai perkara ini dalam bab yang berasingan.

Apa lagi yang dibelanjakan setiap hari tenaga yang dihasilkan dalam badan daripada makanan? Ya untuk pemprosesan produk yang sama! Peningkatan metabolisme dalam asimilasi produk makanan disebut tindakan dinamik khusus makanan. Besarnya tindakan ini bergantung pada jumlah makanan yang dimakan dan juga komposisi kualitatifnya. Peningkatan kadar metabolisme selepas makan boleh bertahan hingga 12 jam, dan setelah makanan protein - hingga 18 jam. Makanan campuran meningkatkan metabolisme sekitar 6.5%, dan protein - hingga 30% dan lebih tinggi. Karbohidrat dan lemak meningkatkan metabolisme hanya 2-3%.

Semasa mengira keseimbangan tenaga harian, kita mesti mempertimbangkan bahawa kebanyakan makanan tidak diserap sepenuhnya. Hal ini berlaku terutamanya untuk produk yang mengandungi sebilangan besar serat tumbuhan, yang praktis tidak dicerna sama sekali. Dengan diet campuran, pembetulan penyerapan makanan yang tidak lengkap adalah sekitar 6.5%. Dengan diet vegetarian, nilai ini dapat mencapai 50%. Fakta ini banyak digunakan dalam pelbagai diet yang bertujuan untuk mengurangkan berat badan. Memang, dengan kandungan serat yang tinggi dalam makanan, mungkin untuk "mengelabui" perut kosong dan pada masa yang sama tidak mengambil kalori tambahan.

Perlu diambil kira semasa mengira penggunaan tenaga harian dan termoregulasi. Dalam keadaan hidup rumah hijau kami, pemeliharaan termoregulasi memerlukan penggunaan tenaga yang minimum dan dapat diabaikan dalam pengiraan kami..

Pekali pertukaran tenaga diperoleh dalam formula kami kerana beberapa jenis pertukaran tenaga dibezakan. Maksudnya, proses metabolik dapat berlaku pada kecepatan yang berbeza.

Pada jenis pertukaran tenaga pertama (K = 1.2), terdapat sedikit keupayaan untuk mengumpulkan tenaga dalam tisu adiposa. Kalori dari makanan membakar hampir sepenuhnya. Pada orang dengan pertukaran tenaga jenis ini, sebagai peraturan, walaupun dengan pemakanan berkalori tinggi, penurunan berat badan dan kebarangkalian rendah untuk mengalami kegemukan diperhatikan. Ia kekal kurus.

Jenis pertukaran tenaga kedua (K = 1.0) dicirikan oleh keplastikan proses metabolik dalam badan dan daya tahan yang tinggi terhadap perubahan luaran di persekitaran dan rejim pemakanan. Sekiranya seseorang menghabiskan banyak tenaga dengan makanan yang dibelanjakannya, kegemukan tidak akan mengancamnya. Ia berkembang hanya dalam kes makan berlebihan dan tidak aktif yang berpanjangan.

Jenis ketiga (K = 0.8), tidak seperti yang lain, mempunyai pertukaran tenaga dengan kecenderungan pengumpulan simpanan lemak. Jenis pertukaran tenaga ini paling sering diperhatikan pada individu yang mengalami kegemukan. Jenis pertukaran tenaga ini berlaku pada 5-10% semua orang.

Sekarang, agar anda dapat memahami semua formula dan angka ini, kami akan menentukan keseimbangan tenaga menggunakan contoh tertentu.

Pesakit kita akan berumur 35 tahun dengan berat badan 90 kg dengan tinggi 178 cm. Andaikan, untuk tahun lalu, setelah beralih ke pekerjaan pengurusan, berat badannya meningkat 8 kg. Sebelum ini, berat badan tetap stabil dalam keadaan motor normal. Lelaki kami tidak mengikuti diet khas. Makanan utama yang selalu dia makan selepas 20 jam.

Pertama, kita menentukan berat badan normal pesakit kita. Ia dikira mengikut formula Brock dan 178 - 100 = 78 kg.

Kadar metabolisme basal (00) dikira dengan mengalikan jisim badan normal dengan 1 kcal dan 24 jam. Kami mendapat: 78 x 1 x 24 = 1872 kcal. Oleh itu, pertukaran utama ialah 1872 kcal.

Seterusnya, kami mengira kos tenaga untuk buruh dan masa lapang. Oleh kerana pesakit kita mempunyai gaya hidup yang tidak aktif, yang dicirikan oleh tahap pertama aktiviti buruh profesional, dia menghabiskan sekitar 500 kkal sehari untuk itu. Selepas bekerja, ia tidak terlalu mudah alih, dan tidak lebih dari 500 kcal juga diperlukan untuk bersantai. Kita juga harus menambahkan 6.5% untuk tindakan dinamik khusus makanan dan yang sama untuk asimilasi produk yang tidak lengkap, yang akan berjumlah 187 kcal x 2 = 374 kcal. Pesakit kami mempunyai pertukaran tenaga jenis kedua, yang dicirikan oleh pekali K = 1.0.

Setelah menambahkan semua komponen pertukaran tenaga harian, kita mendapat: (1872 + + 500 + 500 + 374) x 1.0 = 3246 kcal, iaitu, keseimbangan tenaga harian seorang lelaki adalah sekitar 3246 kcal. Inilah tepatnya pertukaran tenaga di mana berat badan harus 78 kg, dan dalam kes kita adalah 90 kg - iaitu, tambahan 12 kg.

Sekarang mari kita lihat apa yang perlu dilakukan untuk menormalkan berat badan. Pertama sekali, perlu menentukan berapa kilokalori tambahan yang terkumpul di dalam badan. Telah diketahui bahawa nilai tenaga 1 kg tisu adiposa adalah sekitar 7500 kcal. Memandangkan pesakit kita mempunyai 12 kilogram tambahan, kita mengira kelebihan kcal dengan mengalikan 7500 kcal dengan 12 kg dan kita mendapat 90 000 kkal.

Peningkatan jisim yang ketara dicatat pada tahun lalu, ketika meningkat sebanyak 8 kg, yakni 60,000 kcal. Lelaki kami hanya menambah 166 kkal sehari. Nampaknya - sedikit! Tetapi seperti itu, makan secara beransur-ansur setiap hari, dia mengumpulkan 8 kilogram tambahan! Untuk mendapatkan kembali berat sebelumnya sepanjang tahun, anda boleh kekurangan produk pada 166 kkal. Tetapi ini dapat dicapai dengan lebih cepat, dengan menggunakan program pemakanan hipokalori khas. Dengan mengetahui nilai kalori harian mereka, anda boleh mengira berapa banyak kalori yang akan dimakan seseorang setiap hari. Kemudian anda perlu membahagikan jumlah kalori tambahan anda dengan hasilnya dan, dengan itu, hitung berapa hari anda dapat mengembalikan borang yang hilang. Tetapi ini hanya separuh pertempuran! Jangan lupa bahawa anda mesti sentiasa menyesuaikan diet harian anda untuk mengekalkan hasil yang dicapai..

Sekiranya anda tidak suka aritmetik dan anda terlalu malas untuk mengambilnya, maka ambil satu perkataan: kandungan kalori makanan untuk orang yang abstrak, cenderung kenyang, tidak boleh melebihi 2200 kkal sehari.

Tetapi menghitung kalori hanya separuh pertempuran. Tidak cukup untuk mengetahui berapa banyak makanan yang anda perlukan untuk makan setiap hari. Anda mesti mempunyai panduan dalam bentuk jisim badan yang sesuai dengan anda. Maksudnya, bayangkan berapa berat badan anda yang normal, berapa kilogram yang harus anda buang, dan sama ada untuk membuangnya sama sekali.

Oleh soalan-soalan inilah bab seterusnya dikhaskan. Di dalamnya, kita akan belajar menentukan jenis dan tahap kegemukan, dan juga - kita akan menjawab persoalan sama ada anda perlu menurunkan berat badan.

HILANG ATAU TIDAK HILANG

Tidak ada yang rumit, kerana dalam dua minggu saya menyingkirkan semua masalah. Anda boleh makan dengan kerap dan sedikit - tidak sukar. Anda hanya perlu responsif.

Sebelum menurunkan berat badan, anda perlu memahami sama ada anda perlu melakukan ini sama sekali. Maksudnya, adalah perlu untuk mengetahui apakah masalah berat badan berlebihan ada di hadapan anda. Dan di sini semuanya tidak semudah yang dilihat pada pandangan pertama.

Secara amnya, saya tidak pernah mendorong sesiapa pun dalam kerangka kerja apa pun. Saya tidak suka melakukan ini. Maksud saya kerangka yang ditentukan oleh parameter 90 x 60 x 90. Dan saya tidak mengatakan bahawa berat badan seseorang mesti dikira mengikut beberapa formula yang canggih. Nombor kering tidak menjamin kesihatan, itu masalahnya.

Sesuai untuk seseorang adalah berat badan (kecuali, tentu saja, berat badan ini tidak patologi) di mana dia merasa hebat. Ini adalah peraturan asas yang saya patuhi ketika bekerja dengan pesakit saya. Tidak penting sama ada seseorang mempunyai lipatan di perutnya atau tidak. Sekiranya dia bangun dan merasa sihat, bahagia, jika dia melihat pantulannya sendiri di cermin, dan sesuai dengannya, jika dia senang menjalani hari itu, jika dia bekerja, positif, yakin pada dirinya sendiri, maka apa gunanya mengubah sesuatu dalam diri kamu? ? Untuk apa? Untuk memenuhi beberapa standard yang tidak diketahui siapa yang mencipta? Adakah ia akan membawa kegembiraan? Sesungguhnya, untuk surat-menyurat seperti itu, anda harus mengubah diri anda, mengubah Diri anda, yang sebenarnya meninggalkan Diri anda sendiri demi norma, peraturan, dan syarat yang tidak dapat difahami. Ya, tentu saja, seseorang dapat menurunkan berat badan beberapa kilogram, tetapi pada masa yang sama, mungkin, dia akan kehilangan perasaan gembira, kepenuhan hidup.

Oleh itu, jika semuanya sesuai dengan kesihatan dan seseorang berpuas hati dengan dirinya sendiri, saya biasanya mengatakan bahawa tidak memerlukan pertolongan saya.

Tetapi jika seseorang mempunyai berat badan yang sangat besar dan kesihatannya jauh dari memuaskan, maka kita boleh membincangkan beberapa nombor. Faktanya adalah bahawa pada tahap tertentu, berat badan berlebihan berubah menjadi masalah serius, yang menyebabkan banyak penyakit. Dan pada dasarnya pukulan itu datang dari sistem kardiovaskular.

Dengan tahap kegemukan yang ketara, lemak terkumpul di rongga perut, dan semua organ dalaman terletak di atas bantal lemak yang besar. Dan ini membawa kepada manifestasi sindrom metabolik yang disebut. Itu - untuk pelbagai masalah perubatan yang berbeza, yang secara dramatik mengurangkan prestasi, memperburuk kualiti hidup manusia dan jangka masa.

Inilah yang berlaku di dalam badan apabila lemak yang banyak terkumpul di dalamnya. Hepatosis berlemak berkembang, dan hati membesar. Sebilangan besar lipid berbahaya dihasilkan, yang membawa kepada pemendapannya pada dinding vaskular. Diafragma naik, jantung terbentang dan mengambil kedudukan mendatar, paru-paru ditarik dan dikontrak, kerana volume mereka menurun. Oleh itu, jumlah oksigen yang memasuki paru-paru dan kemudian ke dalam darah juga menurun dengan mendadak. Hipoksia, iskemia dan bekalan darah yang tidak mencukupi ke organ dan sel berkembang. Pada masa yang sama, kerja normal mereka terganggu. Jantung cuba membekalkan oksigen ke organ dan mula bekerja dalam mod yang dipertingkatkan, mengepam lebih banyak darah. Ia berfungsi dengan beban yang hampir sama dengan jantung atlet profesional.

Tetapi sumber hati tidak terbatas. Dinding jantung menebal, hipertensi arteri berkembang. Sepanjang perjalanan, kepekaan reseptor otot dan organ lain terhadap insulin menurun, dan tidak lagi dapat mengekalkan tahap glukosa darah yang normal, yang menyebabkan perkembangan ketahanan insulin dan diabetes mellitus jenis II.

Semua bersama - ini adalah sindrom metabolik yang disebut, yang boleh disebut dengan selamat sebagai penyakit abad kita. Orang yang didiagnosis dengan ini mempunyai banyak masalah dalam kehidupan seharian..

Perubahan-perubahan yang bersifat fungsional dapat dibawa ke normal dengan bantuan pemakanan, aktiviti fizikal, dan gaya hidup yang sihat secara umum. Tetapi perubahan yang sudah menjadi organik sukar dinormalkan kerana pemakanan; mereka memerlukan rawatan serius dengan ubat-ubatan. Maksudnya, seseorang tidak dapat menolong dirinya sendiri, dia memerlukan bantuan doktor.

Seperti yang anda lihat, berat badan berlebihan bukan hanya kesukaran dengan almari pakaian dan kompleks rendah diri yang berkaitan. Ini adalah penyakit yang benar-benar nyata, yang, seperti banyak penyakit lain, lebih mudah dicegah daripada diubati.

Tetapi bagaimana anda tahu bila berat badan berlebihan menjadi masalah serius?

Sekiranya anda melihat orang yang berlebihan berat badan, anda dapat melihat bahawa mereka boleh kelihatan berbeza. Ini bergantung bukan hanya pada jumlah lemak, tetapi juga di mana lemak terkumpul. Contohnya, pada lelaki, lemak badan lebih kerap muncul di perut, dan bentuknya berbentuk epal. Pemendapan lemak ini disebabkan oleh aktiviti hormon seks lelaki dan dipanggil android obesiti. Pada wanita, lemak disimpan terutamanya di pinggul dan punggung. Pemendapan lemak ini juga bergantung pada aktiviti hormon seks, tetapi dalam hal ini wanita. Bayangan wanita menjadi seperti pir, dan kegemukan disebut gynoid. Lemak ini yang terkumpul di bahagian bawah badan adalah sejenis cadangan strategik, sumber tenaga cadangan untuk kehamilan dan penyusuan..

Bentuk obesiti bercampur terpencil, yang diperhatikan dengan simpanan lemak yang besar.

Penetapan lemak di perut adalah ancaman besar bagi kesihatan, kerana lebih sering ia menghidap penyakit jantung koronari, hipertensi arteri, diabetes mellitus, dan juga beberapa bentuk barah.

Tetapi bukan hanya faktor genetik dan hormon yang menentukan bentuk kegemukan. Telah terbukti bahawa merokok dan penyalahgunaan alkohol, serta tekanan, menyumbang kepada pemendapan lemak di perut..

Menentukan jenis kegemukan cukup mudah. Untuk melakukan ini, ukur lilitan pinggang dan pinggul dan hitung nisbahnya.

Lingkaran pinggang harus diukur antara hipokondrium dan tulang pelvis di garis axillary pertengahan. Pita sentimeter biasa sesuai untuk ini. Berdiri tegak dan rileks bahu anda. Pastikan pita sentimeter sesuai dengan badan, tetapi tidak masuk ke kulit dan selari dengan lantai. Sekarang hembuskan nafas dan tahan nafas - lilitan pinggang selalu diukur dengan menahan nafas, itu sangat penting.

Biasanya, lilitan pinggang (OT) untuk wanita tidak boleh melebihi 80 sentimeter, dan untuk lelaki - 94 sentimeter. Sekiranya petunjuk ini lebih besar, ini bermakna di perut terdapat simpanan lemak yang berlebihan. Untuk diagnosis jenis obesiti perut *, lilitan pinggang pada lelaki harus lebih dari 102 sentimeter, dan pada wanita lebih dari 88 sentimeter.

* Jenis obesiti perut - jisim lemak berlebihan terutamanya di rongga perut atau intravisceral.

Kemudian anda perlu mengukur lilitan pinggul (OB). Lilitan pinggul harus diukur dengan bahagian pantat yang paling menonjol, sambil memegang pita sentimeter selari dengan lantai.

Sekarang hanya tinggal membahagi isipadu pinggang dengan isipadu pinggul. Sekiranya nisbah melebihi 0.8 pada wanita dan 0.9 pada lelaki, obesiti adalah android.

Tetapi jumlah bukan segalanya. Sudah tentu, penting untuk mengetahui bentuk kegemukan. Tetapi sama pentingnya untuk menentukan keparahan obesiti. Begitulah sejauh mana perkara itu selesai. Kini petunjuk yang paling bermaklumat mengenai tahap kegemukan dianggap sebagai indeks jisim badan (BMI). Sangat mudah untuk menghitungnya - anda perlu membahagikan berat badan dengan ketinggian kuasa dua. Tetapi perlu diingat bahawa penunjuk ini mungkin tidak sepenuhnya tepat pada orang yang mempunyai otot yang berkembang dengan baik, dan juga pada mereka yang atas sebab tertentu telah kehilangan sejumlah besar tisu otot..

Jadi, untuk mengira indeks jisim badan, perkara pertama yang perlu anda ketahui tinggi dan berat badan anda.

Nampaknya lebih mudah daripada mengukur berat badan anda? Cukup untuk berdiri di atas timbangan, dan setelah sekejap sahaja anda sudah kecewa atau, sebaliknya, berpuas hati dengan diri sendiri. Sebenarnya, perkara tidak begitu mudah. Walaupun dengan prosedur yang kelihatan seperti asas, banyak kesalahan dapat dilakukan. Untuk mengelakkannya, peraturan berikut mesti dipatuhi..

Anda perlu menimbang berat badan pada waktu pagi, setelah mengosongkan usus dan pundi kencing, dengan perut kosong, dengan pakaian rumah yang sama ringan. Di samping itu, anda perlu menggunakan timbangan yang sama. Dan jangan menimbang diri anda lebih dari sekali sehari. Faktanya ialah pada siang hari terdapat perubahan berat badan yang ketara. Anda makan pada waktu siang, bukan? Dan bahagian yang dimakan, dengan selesa di dalam perut, sangat mudah "menambah" kepada anda gram tambahan. Secara umum, lebih baik menimbang berat badan anda satu atau dua kali seminggu. Ini cukup untuk tidak melewatkan saat ketika berat mula berubah dalam satu arah atau yang lain.

Pada masa yang sama, penting untuk menetapkan diri anda agar tidak terlalu berlebihan, tetapi tujuan yang cukup realistik, sehingga dengan pemantauan dinamika berat badan yang kerap, tidak ada rasa tidak puas hati dengan kecepatan penurunannya yang perlahan. Jika tidak, penolakan terapi selanjutnya, kekecewaan dan pengembalian kilogram yang cepat dapat dilakukan. Sebabnya adalah ketidakpedulian terhadap undang-undang fisiologi organisma seseorang dan mekanisme pengaturannya sendiri dengan peralihan berkala ke rejim perbelanjaan kalori yang lebih ekonomik dan pembentukan "dataran tinggi". Mengetahui ciri-ciri fisiologi sedemikian memudahkan, tanpa gangguan emosi, untuk mengatasi "berat badan dataran tinggi" dan mendapat hasil yang baik dalam proses pengurangan berat badan.

Anda juga perlu mengukur pertumbuhan pada masa yang sama, paling baik pada waktu pagi. Pada siang hari, ketinggian seseorang boleh turun 0,5-2 cm, dan pada beberapa orang lebih banyak.

* "Berat dataran tinggi," atau titik berat badan, adalah periode ketika tubuh beralih ke mod pengeluaran tenaga yang lebih ekonomik, menyesuaikan diri dengan keadaan metabolisme baru. Boleh bertahan dari satu hingga tiga bulan.

Setelah anda mempunyai semua data yang diperlukan mengenai kekasih anda, anda perlu melakukan matematik. Berikut adalah formula yang menentukan indeks jisim badan:

Contohnya, berat anda 70 kilogram, dan tinggi badan anda ialah 180 sentimeter, iaitu 1.8 meter. Kami menganggap: 70 dibahagi dengan 1.8 x 1.8 (3.24), kita mendapat kira-kira 21.6.

Adakah banyak atau sedikit? Untuk menjawab soalan ini, lihat jadual di bawah:

Klasifikasi BMI obesiti (WHO, 1997)

Dalam contoh kita, angka 21.6 adalah normal. Jadi semuanya dalam keadaan teratur, tidak perlu risau.

Sekiranya penunjuk anda lebih besar dan sesuai dengan garis "berat badan berlebihan", anda tidak perlu panik, tetapi ini adalah kesempatan untuk memikirkan masa depan. Berat badan berlebihan belum menjadi kegemukan sebagai keadaan klinikal, dan belum ada ancaman kesihatan yang serius. Tetapi tetap saja, penurunan berat badan akan bermanfaat. Mungkin anda harus mengubah sesuatu dalam diet atau meningkatkan aktiviti fizikal.

Seperti yang anda lihat, kaedahnya sangat mudah. Yang anda perlukan hanyalah mempunyai timbangan, pita pengukur dan kalkulator di tangan. Tetapi, seperti semua kaedah mudah yang ada, ia mempunyai kekurangannya. Saya telah mengatakan bahawa perkembangan otot yang berlebihan atau tidak mencukupi dapat mempengaruhi ketepatan menentukan indeks jisim badan. Maksudnya, mungkin berlaku pada seseorang yang mempunyai otot yang berkembang dengan baik, indikator BMI akan melaporkan berat badan berlebihan. Tetapi kita tidak mempunyai lemak berlebihan, tetapi otot yang dipompa. Dan ini adalah perkara yang sama sekali berbeza, jisim otot tidak menimbulkan ancaman kepada kesihatan, sebaliknya. Oleh itu, anda tidak perlu memikirkan untuk menurunkan berat badan.

Air yang berlebihan dalam badan juga boleh mempengaruhi ketepatan BMI. Air berlebihan muncul, misalnya, semasa latihan kekuatan kuat, dan juga penyakit tertentu.

Adakah terdapat cara yang lebih tepat untuk menentukan lemak berlebihan? Sudah tentu mempunyai. Biasanya, otot menyumbang kira-kira 42% daripada jumlah berat badan, tulang kerangka sekitar 16%, kulit 18%, organ dalaman sekitar 8%, dan lemak badan 16%. Jadi dengan kegemukan, jumlah lemak dalam badan meningkat hingga 50% atau lebih! Oleh itu, kita hanya perlu menentukan peratusan tisu adiposa kepada jumlah berat badan. Kedengarannya rumit, tetapi sebenarnya - semudah mencukur pir.

Untuk melakukan ini, anda memerlukan alat khas - caliper atau caliper sederhana. Lebih mudah untuk mengukur ketebalan lipatan lemak dengan kaliper, dan hasilnya lebih tepat. Kesukarannya ialah anda tidak dapat membeli alat ini di setiap kedai. Perlu mencari.

Baiklah, katakan anda menjumpai kaliper. Apa yang akan datang?

Sebagai permulaan, lapangkan perut; melalui pakaian, lipatan lemak tidak dapat diukur. Berdiri tegak, jangan membungkuk. Ambil kaliper di tangan kanan anda. Dengan ibu jari dan jari telunjuk tangan kiri anda, perlahan-lahan ambil lipatan kulit dengan lemak subkutan dan tarik perlahan-lahan ke depan, memisahkannya dari otot. Tempat di mana anda harus melipat kulit adalah di sebelah kanan atau kiri pusar, lebih baik ke kanan (selalu di satu sisi untuk mengesan dinamika).

Sekarang letakkan hujung caliper di tengah antara pangkal dan bahagian atas lipatan. Terus memegang lipatan dengan tangan kiri anda, tekan perlahan-lahan dengan ibu jari kanan anda di platform caliper sehingga anda mendengar satu klik. Itu sahaja, anda boleh membaca dan memeriksa jadualnya, yang akan saya berikan di bawah.

Sebelum memanggil nombor tertentu, saya akan menyebut beberapa peraturan yang mesti dipatuhi ketika mengukur lipatan lemak dengan calipper. Pertama sekali, ukur lipatan pada bahagian kanan badan. Oleh itu, ia akan menjadi lebih senang untuk anda. Jangan gunakan caliper di kawasan yang mempunyai kulit yang rosak atau berpenyakit. Anda tidak memerlukan masalah tambahan. Untuk lebih mudah memahami lipatan dengan betul, jangan gunakan krim atau losyen sebelum mengukur. Kulit mesti kering dan bersih. Jangan mengukur lipatan lemak sebaik sahaja bersenam atau mengunjungi sauna - cecair boleh terkumpul di bawah kulit dan hasilnya tidak tepat. Lebih baik mengukur lipatan pada masa yang sama dengan alat yang sama.

Jadi, pengukuran itu berjaya, sekarang apa? Dan sekarang anda perlu melihat nombor yang diterima. Biasanya, ketebalan lipatan lemak di bawah usia 30 tahun tidak boleh melebihi 2-3 cm. Selepas 30 tahun, ia boleh meningkat hingga 3-4 cm.

Tetapi ada satu masalah - tisu adiposa dapat diedarkan di dalam badan dengan cara yang berbeza. Untuk mencapai hasil yang lebih tepat, lebih baik mengukur ketebalan lipatan lemak di empat tempat, dan bukan di satu tempat. Yaitu: berhampiran pusar, di bawah skapula, di bisep dan trisep. Baiklah, maka semua nombor perlu ditambah.

Jumlah yang diterima dengan tepat menggambarkan peratusan lemak dalam badan. Sekarang, dengan nombor yang ada, anda dapat melihat jadual:

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes