Buah-buahan segar mengandungi

Tugasan 1 (GIA - 2014)

Sejumlah larutan 17% bahan tertentu dicampurkan dengan jumlah larutan 81% bahan yang sama. Berapa peratus kepekatan larutan yang dihasilkan?

Biarkan ia x (l) - penyelesaian 17 peratus. Jumlah zat di dalamnya ialah 0.17x.

Satu lagi penyelesaian x (l) - 81% ditambahkan. Jumlah zat di dalamnya ialah 0.81x.

Maka kepekatan larutan yang dihasilkan sama dengan:

(0.17x + 0.81x) / 2x * 100% = (0.98x) / (2x) * 100% = 0.49 * 100% = 49%.

Tugasan 2 (GIA - 2014)

Sebilangan larutan 82% daripada bahan tertentu dicampurkan dengan jumlah larutan 94% bahan yang sama. Berapa peratus kepekatan larutan yang dihasilkan?

Biarkan ia menjadi x (l) - 82 peratus penyelesaian. Jumlah zat di dalamnya ialah 0.82x.

Satu lagi penyelesaian x (L) - 94% ditambahkan. Jumlah bahan di dalamnya ialah 0.94x.

Maka kepekatan larutan yang dihasilkan sama dengan:

(0.82x + 0.94x) / 2x * 100% = (1.76x) / (2x) * 100% = 0.88 * 100% = 88%.

Tugasan 3 (GIA - 2014)

Buah segar mengandungi 88% air, dan buah kering - 30%. Berapa banyak buah kering yang akan diperoleh daripada 35 kg buah segar?

100% - 88% = 12% - semua yang terkandung dalam buah segar, kecuali air.

12 * 35/100 = 4.2 (kg) - jisim buah segar tidak termasuk air.

Jisim buah kering ialah: 100% - 30% = 70%, iaitu.

4.2 kg ialah buah kering 70%.

Kemudian (4.2: 70) * 100 = 6 (kg) - buah kering dari 35 kg buah segar.

Tugasan 4 (GIA - 2014)

Buah segar mengandungi 91% air, dan buah kering - 19%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 84 kg buah kering?

100% - 19% = 81% - semua yang terkandung dalam buah kering, kecuali air.

84 * 81/100 = 68.04 (kg) - jisim buah kering tidak termasuk air.

Jisim buah segar ialah: 100% - 91% = 9%, iaitu.

68.04 kg adalah buah segar 9%.

Kemudian (68.04: 9) * 100 = 756 (kg) - buah segar diperlukan untuk menyediakan 84 kg buah kering.

Tugasan 5 (GIA - 2014)

Buah segar mengandungi 86% air, dan buah kering - 23%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 72 kg buah kering?

100% - 23% = 77% - semua yang terkandung dalam buah kering, kecuali air.

72 * 77/100 = 55.44 (kg) - jisim buah kering tidak termasuk air.

Jisim buah segar adalah: 100% - 86% = 14%, iaitu.

55.44 kg adalah buah segar 14%.

Kemudian (55.44: 14) * 100 = 396 (kg) - buah segar diperlukan untuk menyediakan 72 kg buah kering.

Tugasan 6 (GIA - 2014)

Buah segar mengandungi 93% air, dan buah kering - 16%. Berapa banyak buah kering yang akan diperoleh daripada 252 kg buah segar?

100% - 93% = 7% - semua yang terdapat dalam buah segar, kecuali air.

7 * 252/100 = 17.64 (kg) - jisim buah segar tidak termasuk air.

Jisim buah kering ialah: 100% - 16% = 84%, iaitu.

17.64 kg adalah buah kering 84%.

Kemudian (17.64: 84) * 100 = 21 (kg) - buah kering dari 252 kg buah segar.

Tugasan 7 (Lysenko, Mempersiapkan GIA - 2014)

30% dan 50% larutan asid nitrik dicampurkan dan larutan 45% diperoleh. Cari nisbah jisim larutan 30% dengan jisim larutan 50%.

Sayuran, buah-buahan dan cendawan segar dan diproses

Pengelasan buah.

Bergantung pada bahagian bunga apa yang terlibat dalam pembentukannya (ovari atau buah), buah-buahan dibahagikan kepada kumpulan yang berbeza dengan sifat yang boleh dipasarkan.

Terdapat buah delima, buah batu, buah beri, kacang, buah subtropika dan tropika.

Buah delima dibezakan oleh fakta bahawa di dalam buah berdaging terdapat ruang lima ruang, yang berisi biji. Ini termasuk epal, pir, quinces, abu gunung, medlar.

Buah-buahan batu terdiri dari kulit, bubur buah dan batu dengan biji yang tertutup di dalamnya. Kumpulan ini merangkumi aprikot, pic, plum, ceri, ceri, dogwood.

Beri dibahagikan kepada nyata, salah dan kompleks. Ini termasuk anggur, currant, gooseberry, cranberry, blueberry, blueberry, lingonberry. Dalam buah subkelompok ini, biji benih direndam terus ke dalam pulpa. Beri palsu termasuk strawberi dan strawberi. Mereka mempunyai buah yang berair dan berair, terbentuk dari bertelur. Buah beri yang kompleks merangkumi raspberry, blackberry, tulang, cloudberry. Mereka terdiri dari buah-buahan kecil yang menyatu pada satu tangkai..

Buah subtropika dan tropis termasuk lemon, jeruk keprok, jeruk, delima, kesemek, buah ara, pisang, nanas, dan lain-lain. Buah-buahan yang disenaraikan termasuk dalam keluarga botani yang berbeza, tetapi dalam praktik komersial mereka biasanya diperuntukkan dalam kumpulan yang terpisah - mengikut zon penanaman.

Buah bijih terdiri daripada biji yang tertutup dalam cangkang kering. Ini termasuk hazel, hazelnut, walnut, badam, pistachio, kacang tanah.

Buah delima

Buah delima menempati lebih dari 80% kawasan yang diperuntukkan untuk tanaman buah dan beri, dan merupakan kumpulan buah yang paling biasa.

Epal (Gamb. 3). Buah mereka ditutup dengan kulit yang terdiri daripada lapisan epidermis tunggal dan beberapa lapisan sel berdinding tebal. Pulpa epal terdiri daripada sel parenkim besar dengan ruang antar sel yang dipenuhi udara. Struktur pulpa ini adalah salah satu sebab yang memperburuk pemeliharaan buah, kerana banyaknya udara mempercepat proses oksidatif..

Daging epal lembut dan keras, longgar dan rapuh, berair dan kering. Di dalam janin terdapat jantung, biasanya berisi lima ruang biji dengan biji.

Rajah. 3. Struktur epal: 1 - corong; 2 - kupas; 3 - pulpa luaran; 4 - bundle vaskular; 5 - pulpa dalaman; 6 - patella; 7 - fossa atas; 8 - sepal; 9 - sisa stamen; 10- sisa-sisa perosak; 11 - rongga paksi; 12 - biji; 13 - ruang biji

Bergantung pada keadaan tumbuh, pelbagai dan faktor lain, epal mengandungi (dalam%): air - 83-88, gula - 7.5-14.0, asid organik - 0.2-2.0, serat - 0.5- 1.0, pektin - 1-1.8. Selain itu, epal mengandungi vitamin C, Bj, Vg, PP.

Varieti epal dibahagikan kepada musim panas, musim luruh dan musim sejuk, bergantung pada masa pematangan dan penggunaannya..

Jenis epal musim panas masak pada bulan Julai - Ogos. Kematangan yang boleh ditanggalkan bertepatan dengan kematangan pengguna atau kematangan pengguna berlaku dalam beberapa hari setelah dikeluarkan. Jangka hayat varieti ini kecil - 10-30 hari. Kemudahan pengangkutan epal musim panas jauh lebih rendah daripada epal musim luruh dan musim sejuk, jadi ia mesti dikeluarkan tidak cukup matang.

Varieti yang paling biasa adalah Pengisian putih, Papirovka, Astrakhan putih dan merah, Anise putih, Moscow Grushovka.

Jenis epal musim luruh menempati kedudukan pertengahan antara musim panas dan musim sejuk. Mereka memperoleh tempoh matang yang boleh ditanggalkan pada akhir bulan Ogos, pengguna - dalam 10-20 hari setelah dikeluarkan. Jangka hayat varieti ini adalah 1.5-3 bulan. Gred musim luruh merangkumi Anise bergaris, Titovka, Aport, Cinnamon striped, Autumn striped, Antonovka biasa.

Varieti epal musim sejuk mencapai kematangan yang boleh ditanggalkan pada bulan September-Oktober. Kematangan pengguna dicapai, sebagai peraturan, dalam keadaan berbaring setelah penyimpanan selama beberapa bulan. Ini adalah kumpulan varieti epal yang paling penting, kerana ia menyediakan penggunaan epal segar semasa musim sejuk, musim bunga, dan bahkan sebelum penuaian baru..

Nilai musim sejuk merangkumi Renet Simirenko, Jonathan, Aport, Winter Banana, Calville Snow, Rosemary White, Mekintosh, Delishes, Spartak, Starking, dll..

Buah pir mendapat tempat keempat di antara buah-buahan lain dalam diet orang di kawasan yang sama di mana epal ditanam.

Buah pir biasanya lebih manis daripada epal, kerana kurang asam. Kandungan gula dalam buah dari pelbagai jenis berkisar antara 5 hingga 15%, asid - dari 0,1 hingga 0,99%. Sebagai tambahan kepada mereka, pir mengandungi tanin, nitrogen, aromatik dan zat pektin, vitamin A, C, kumpulan B.

Pada masa pematangan, pir dibahagikan kepada musim panas, musim gugur dan musim sejuk.

Varieti musim panas pir masak pada bulan Julai - Ogos, ia bertahan beberapa hari. Varieti - Bessemyanovka, Lemon, William, Tonovetka.

Varieti pir musim luruh dituai pada tahap kematangan yang boleh ditanggalkan pada akhir Ogos - awal September. Kematangan pengguna, buah akan diperoleh dalam satu hingga dua bulan. Varieti - Bere-Bosk, Keindahan Hutan, Deccan Musim Luruh, Bergamot Musim Gugur.

Varieti pir musim sejuk dituai pada usia matang yang boleh ditanggalkan pada akhir September dan Oktober. Sejurus selepas makan, mereka tidak sesuai. Memasak semasa penyimpanan, terpelihara dengan baik (dalam masa 4-6 bulan), menahan pengangkutan jarak jauh. Nilai musim sejuk merangkumi musim sejuk Bere Michurina, musim sejuk Deccan, Cure, Olivier de Serre, Bere Ardanpon dan lain-lain.

Quince mempunyai buah-buahan besar berbentuk apel atau berbentuk pir, dengan pulpa astringen yang kuat, beraroma. Buah dimakan, biasanya dalam bentuk yang diproses. Mereka membuat jem, jeli, buah manisan, marmalade, dan kompot yang sangat baik. Quince mengandungi (dalam%): air - 86, asid malik - 1,18, tanin - 0,66, Gula - 12, pektin - 1,5; vitamin C.

Dari jenis quince, yang paling umum adalah Samarkand besar, Shirin, Orange, Miga berbuah, berbentuk epal Uzbekistan, dll..

Abu gunung di alam liar tumbuh di hampir semua kawasan di negara ini, dan juga ditanam. Buahnya besar, oren-kuning, hitam dan merah. Gunakan dalam bentuk segar dan diproses. Abu gunung dicirikan oleh kandungan tanin yang tinggi (0,2-0,7%) dan vitamin C (hingga 130 mg%). Memasak pada bulan September dan awal Oktober. Lebih baik mengumpulkannya setelah fros pertama, apabila menjadi lebih manis.

Dari jenis abu gunung yang ditanam, Nevezhinskaya, pencuci mulut Michurinskaya, Chernoplodnaya, Likernaya, Delima terkenal.

Buah delima paling kerap terkena busuk buah. Semasa penyimpanan, sekiranya pengudaraan tidak mencukupi di gudang, kulit akan kelihatan seperti kecoklatan dan pulpa buah. Buah delima rosak pada pokok oleh ulat kupu-kupu rama-rama, scutellum dan larva kumbang. Langkah-langkah pencegahan penyakit merangkumi meletakkan buah-buahan yang sihat di tempat penyimpanan, memerhatikan peraturan penyimpanan, menyimpan buah-buahan dalam suasana karbon dioksida, dll..

Keperluan kualiti untuk buah delima. Di negara kita, terdapat dua standard untuk epal segar: pematangan awal dan pematangan lewat.

Secara kualiti, epal segar dari pematangan awal dibahagikan kepada kelas 1 dan 2, bergantung pada keperluan penampilan, saiz, kematangan dan kerosakan.

Piawaian ini memperuntukkan pemindahan sebilangan besar epal dari kelas 1 ke kelas 2, jika tidak memenuhi keperluan kelas 1. Epal yang tidak memenuhi syarat yang ditetapkan untuk kelas 2 tidak dibenarkan dijual di rangkaian pengedaran, tetapi digunakan di kawasan pengeluaran.

Epal yang baru matang dibahagikan kepada dua kumpulan pomologi: yang pertama dan yang kedua, dan bergantung pada kualitinya, kepada empat jenis komersil: yang tertinggi, ke-1, ke-2 dan ke-3. Hanya epal varieti yang diasingkan dari kumpulan pomologi pertama yang dirujuk ke peringkat tertinggi. Buah dari jenis komersil tertinggi, pertama dan ke-2 mestilah dari varieti pomologi yang sama. Epal gred 3 bertujuan untuk pemprosesan industri atau penjualan segera..

Pir segar dari kematangan awal dibahagikan kepada dua kumpulan pomologi. Bergantung pada penampilan, ukuran, tahap kematangan, kehadiran kerosakan, ia dibahagikan kepada jenis komersial pertama dan ke-2.

Pir segar yang matang juga dibahagikan kepada dua kumpulan pomologi. Bergantung pada kualitinya, ia dibahagikan kepada gred komersial 1, 2 dan 3.

Quinces dibahagikan kepada kumpulan pomologi pertama dan kedua. Bergantung pada kualitinya, ia dibahagikan kepada jenis komersial pertama dan ke-2.

Buah segar mengandungi 75% air, dan dikeringkan 25%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk menyediakan 45 kg kering

Jawapan atau penyelesaian 1

Buah kering mengandungi 25% air, yang bermaksud 75% "bahan kering".

0,75 * 45 = 33,75 kilogram "bahan kering" dalam 45 kilogram buah kering.

Jumlah “bahan kering” ini juga terdapat pada buah segar (25%).

Nyatakan pemboleh ubah x kilogram yang tidak diketahui - anda perlu mengambil buah segar untuk mendapatkan 45 kilogram kering.

x = 135 kilogram - anda perlu mengambil buah segar.

Jawapan: anda perlu mengambil 135 kilogram buah segar.

Metodologi untuk menyelesaikan masalah pada buah kering
pengembangan kaedah dalam aljabar (gred 9) mengenai topik tersebut

Bahan ini akan membantu guru dan pelajar sebagai persediaan menghadapi peperiksaan dalam matematik

Muat turun:

LampiranSaiz
metodicheskoe_posobie_po_resheniyu_zadach_na_sushenye_frukty.docx27.12 KB

Pratonton:

TUGAS UNTUK BUAH KERING.

23.3-7. Buah segar mengandungi 86% air, dan buah kering - 23%. Berapa banyak buah kering yang anda dapat dari 341 kg buah segar??

Keputusan. Semasa menyelesaikan masalah seperti itu, perlu menentukan nilai yang tidak berubah semasa pengeringan (penurunan kelembapan). Jisim bahan kering, iaitu produk di mana air sama sekali tidak ada, tetap tidak berubah dalam proses ini..

Sekiranya 341 kg buah mempunyai kandungan kelembapan 86%, maka cairannya adalah 341 × 0,86 = 293,26 kg, dan bahan kering mempunyai jisim 341- 293,26 = 47,74 kg.

Jisim bahan kering tidak berubah semasa pengeringan, oleh itu, pada buah kering yang mengandungi 23% air, bahan kering adalah 77%. Oleh itu,

dari mana X = 47.74 ∙ 100/77 = 62kg.

Jawapan: daripada 341 kg buah segar, 62 kg kering.

55.3-B7 --- Buah segar mengandungi 78% air, dan buah kering - 22%. Berapa banyak buah kering yang akan diperoleh daripada 78 kg buah segar?

PENYELESAIAN: Sekiranya 78 kg buah mempunyai kandungan lembapan 78%, maka cairan itu 78 × 0,78 = 60,84 kg, dan bahan kering mempunyai jisim 78 - 60,84 = 17,16 kg.

Jisim bahan kering tidak berubah apabila dikeringkan, oleh itu, pada buah kering yang mengandungi 22% air, bahan kering adalah 78%.

X kg - 100% dari tempat X = 17,16 ∙ 100: 78 = 22 kg. Jawapan: dari 78 kg buah segar anda mendapat 22 kg buah kering.

66.3-9 Buah segar mengandungi 79% air, dan buah kering - 16%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 72 kg buah kering?

x kg = buah segar 100% -79% = 21% - bahan kering pada buah segar 100% -16% = 84% - bahan kering pada buah kering

Persamaan: 0.21x = 72 * 0.84 x = 288 x = 288 (kg) - anda perlu mengambil buah segar

87.3-12. Buah segar mengandungi 89% air, dan buah kering - 23%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 84 kg buah kering?

PENYELESAIAN: x kg = buah segar 100% -89% = 11% - bahan kering pada buah segar 100% -23% = 77% - bahan kering pada buah kering Persamaan: 0.11x = 84 * 0.77 x = 588 x = 588 (kg) - anda perlu mengambil buah segar

215.3.42. Buah segar mengandungi 80% air, dan buah kering - 28%. Berapa banyak buah kering yang anda dapat dari 288 kg buah segar??

PENYELESAIAN: Semasa menyelesaikan masalah seperti itu, seseorang harus menentukan nilai yang tidak berubah setelah pengeringan (penurunan kelembapan). Jisim bahan kering, iaitu produk di mana air tidak ada sepenuhnya, tetap tidak berubah dalam proses ini. Sekiranya 288 kg buah mempunyai kelembapan 80%, maka cairannya adalah 288 × 0,8 = 230,4 kg, dan bahan kering mempunyai jisim 288 - 230,4 = 57,6 kg. Jisim bahan kering tidak berubah semasa pengeringan, oleh itu, pada buah kering yang mengandungi 28% air, bahan kering adalah 74%. Akibatnya, 57.6 ----- 74%

X kg - 100% dari mana X = 57.6 ∙ 100 74 = 7 kg. Jawapan: dari 20 kg buah segar anda mendapat 7 kg kering.

216. Tugas 5. Buah segar mengandungi 72% air, dan buah kering - 20% air. Berapa banyak buah kering yang akan diperoleh daripada 20 kg segar?

Keputusan. Semasa menyelesaikan masalah seperti itu, perlu menentukan nilai yang tidak berubah semasa pengeringan (penurunan kelembapan). Jisim bahan kering, iaitu produk di mana air tidak ada sepenuhnya, tetap tidak berubah dalam proses ini. Sekiranya 20 kg buah mempunyai kandungan lembapan 72%, maka cairannya adalah 20 × 0,72 = 14,4 kg, dan bahan kering mempunyai jisim 20 - 14,4 = 5,6 kg. Jisim bahan kering tidak berubah semasa pengeringan, oleh itu, pada buah kering yang mengandungi 20% air, bahan kering adalah 80%. Oleh itu, 5,6 kg adalah 0,8 bahagian dari jumlah jisim buah kering, dan keseluruhan jisimnya adalah 5,6 0,8 = 7 kg. Adalah mungkin untuk mendapatkan hasilnya, menjadikan bahagian 5,6 kg - 80%

X kg - 100% dari tempat X = 5.6 ∙ 100 80 = 7 kg. Jawapan: dari 20 kg buah segar anda mendapat 7 kg kering.

433.3.80 (1). Buah segar mengandungi 80% air, dan buah kering - 28%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 80 kg buah kering?

PENYELESAIAN: x kg = buah segar 100% -80% = 20% - bahan kering pada buah segar 100% -28% = 72% - bahan kering pada buah kering Persamaan: 0.2x = 0.72 * 80 0.2x = 57.6 x = 57.6: 0.2 x = 288 (kg) - anda perlu mengambil buah segar

Kaedah II: 100% -80% = 20% - bahan kering pada buah segar 100% -28% = 72% - bahan kering pada buah kering 80kg-100%? Kg - 72% 80 * 72: 100 = 288/5 ( kg) - bahan kering pada buah kering, iaitu 20% segar 288/5 kg - 20%? kg - 100% 288/5 * 100: 20 = 288 (kg)

434.3.80 (2). Buah segar mengandungi 78% air, dan buah kering - 22%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 22 kg buah kering?

PENYELESAIAN: x kg = buah segar 100% -78% = 22% - bahan kering pada buah segar 100% -22% = 78% - bahan kering pada buah kering Persamaan: 0,22x = 22 * ​​0,78 x = 78 x = 78 (kg) - anda perlu mengambil buah segar

435 3.80 (3). Buah segar mengandungi 75% air, dan buah kering - 25%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 45 kg buah kering?

PENYELESAIAN: x kg = buah segar 100% -75% = 25% - bahan kering pada buah segar 100% -25% = 75% - bahan kering pada buah kering Persamaan: 0,25x = 45 * 0,75 x = 135 x = 135 (kg) - anda perlu mengambil buah segar

436.3.80 (4). Buah segar mengandungi 79% air, dan buah kering - 16%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 72 kg buah kering?

PENYELESAIAN: x kg = buah segar 100% -79% = 21% - bahan kering dalam buah segar 100% -16% = 84% - bahan kering pada buah kering Persamaan: 0.21x = 72 * 0.84 x = 288 x = 288 (kg) - anda perlu mengambil buah segar

437.3.80 (5). Buah segar mengandungi 89% air, dan buah kering - 23%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 23 kg buah kering?

PENYELESAIAN: x kg = buah segar 100% -79% = 21% - bahan kering dalam buah segar 100% -16% = 84% - bahan kering pada buah kering Persamaan: 0.21x = 72 * 0.84 x = 288 x = 288 (kg) - anda perlu mengambil buah segar

438.3.80 (6). Buah segar mengandungi 95% air, dan buah kering - 22%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 55 kg buah kering?

PENYELESAIAN: x kg = buah segar 100% -95% = 5% - bahan kering pada buah segar 100% -22% = 78% - bahan kering pada buah kering Persamaan: 0,05x = 55 * 0,78 x = 858 x = 858 (kg) - anda perlu mengambil buah segar

439. 3.80 (7). Buah segar mengandungi 93% air, dan buah kering - 16%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 21 kg buah kering? JAWAPAN: 259

440.3.80 (8). Buah segar mengandungi 88% air, dan buah kering - 30%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 6 kg buah kering? JAWAPAN: 35

441.3.80 (9). Buah segar mengandungi 88% air, dan buah kering - 30%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 72 kg buah kering? JAWAPAN: 420

442.3.80 (10). Buah segar mengandungi 84% air, dan buah kering - 16%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 44 kg buah kering? JAWAPAN: 231

443.3.80 (11). Buah segar mengandungi 86% air, dan buah kering - 30%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 94 kg buah kering? JAWAPAN: 470

444.3.80 (12). Buah segar mengandungi 72% air, dan buah kering - 26%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 84 kg buah kering? JAWAPAN: 222

445.3.80 (13). Buah segar mengandungi 84% air, dan buah kering - 17%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 16 kg buah kering? JAWAPAN: 83

446. 3.80 (14). Buah segar mengandungi 86% air, dan buah kering - 23%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 72 kg buah kering? JAWAPAN: 396

447.3.80 (15). Buah segar mengandungi 89% air, dan buah kering - 23%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 84 kg buah kering? JAWAPAN: 588

448.3.80 (16). Buah segar mengandungi 81% air, dan buah kering - 16%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 95 kg buah kering? JAWAPAN: 420

449.3.80 (17). Buah segar mengandungi 91% air, dan buah kering - 19%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 84 kg buah kering? JAWAPAN: 756

450. 3.80 (18). Buah segar mengandungi 85% air, dan buah kering - 16%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 75 kg buah kering? JAWAPAN: 420

451.3.80 (19). Buah segar mengandungi 90% air, dan buah kering - 24%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 90 kg buah kering? JAWAPAN: 684

452. 3.80 (20). Buah segar mengandungi 86% air, dan buah kering - 23%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 62 kg buah kering? JAWAPAN: 341

525. Kismis diperoleh dengan mengeringkan anggur. Berapa kilogram anggur yang diperlukan untuk mendapatkan 54 kilogram kismis, jika anggur mengandungi 90% air dan kismis mengandungi 5% air?

PENYELESAIAN: Biarkan X kg. mengambil buah anggur. Anggur mengandungi 90% air dan 10% bahan kering, kismis mengandungi 5% air dan 95% kering, kemudian kismis kering 54 ∙ 0,95, dan anggur 0,1 ∙ X, oleh itu persamaan 54 ∙ 0,95 = 0,1 ∙ X, X = 513. JAWAPAN: 513

526. Kismis diperoleh dalam proses pengeringan anggur. Berapa kilogram anggur yang diperlukan untuk mendapatkan 42 kilogram kismis, jika anggur mengandungi 90% air dan kismis mengandungi 5% air?

PENYELESAIAN: Biarkan X kg. mengambil buah anggur. Anggur mengandungi 90% air dan 10% bahan kering, kismis mengandungi 5% air dan 95% kering, kemudian kismis kering 42 ∙ 0,95, dan anggur 0,1 ∙ X, maka persamaan 42 ∙ 0,95 = 0,1 ∙ X, X = 399. JAWAPAN: 399

527. Kismis diperoleh dalam proses pengeringan anggur. Berapa kilogram anggur yang diperlukan untuk mendapatkan 58 kilogram kismis, jika anggur mengandungi 90% air dan kismis mengandungi 5% air?

PENYELESAIAN: Biarkan X kg. mengambil buah anggur. Anggur mengandungi 90% air, dan bahan kering 10%, kismis mengandungi 5% air dan keringkan 95%, kemudian kismis kering 58 ∙ 0,95, dan anggur 0,1 ∙ X, maka persamaan 58 ∙ 0,95 = 0,1 ∙ X, X = 399. JAWAPAN: 399

541.10.B 14 No. 99574. Anggur mengandungi 90% kelembapan, dan kismis - 5%. Berapa kilogram anggur yang diperlukan untuk mendapatkan 20 kilogram kismis? Penyelesaian Dalam anggur-AIR-90%, KERING-10%. Biarkan X kg yang anda perlukan untuk mengambil anggur, dan keringkan di dalamnya 0.1X. Dalam kismis - air 5%, keringkan 95%. Kismis perlu mendapatkan 20 kg, dan keringkan menjadi 0,95 ∙ 20 Oleh itu persamaan 0.1X. = 0,95 ∙ 20, X = 190. Jawapan: 19

Selesaikan masalahnya, sila:

1. jisim pulpa pada buah kering
100-6 = 94%, ini
8 * 0.94 = 7.52 kg
2. dalam buah segar pulpa adalah
100-84 = 16%
3. Berat buah segar untuk mendapatkan 8 kg kering:
(7.52 / 16) * 100 = 47 kg
(penjelasan: 1% buah segar untuk menghasilkan 8 kg kering
7.52 / 16 kg, dan semuanya - 100 kali lebih banyak)

jawapan: untuk mendapatkan 8 kg buah kering, anda perlu mengambil 47 kg segar.

Buah segar mengandungi 89% air, dan buah kering - 23%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 23 kg buah kering?
KEPUTUSAN:

23 kg buah mengandungi 23% air.
100% –23% = 77% - peratusan bahan kering pada buah kering.
23 · 0.77 = 17.71 (kg) - jisim buah kering tanpa air.
Oleh kerana buah segar mengandungi 89% air, 89% mesti ditambahkan menjadi 17.71 kg.
100% –89% = 11% - peratusan bahan kering dalam buah segar, iaitu 17,71 kg adalah 11% dari jumlah jisim buah segar.
17.71: 0.11 = 161 (kg) - sebilangan besar buah segar diperlukan.

Tugas menarik. Buah segar mengandungi sejumlah% air, dan buah kering -% air. Berapa banyak buah kering yang berasal dari segar?

Kismis diperoleh dalam proses pengeringan anggur. Berapa kilogram anggur yang diperlukan untuk mendapatkan 45 kilogram kismis, jika anggur mengandungi 84% air dan kismis mengandungi 18% air?

Biarkan X (kg) - berapa kg anggur yang diperlukan.

(45 • 18) / 100 = 8.1 (kg) air terkandung dalam 45 kg kismis.

45-8.1 = 36.9 (kg) adalah pulpa tanpa air dalam 45 kg kismis.

Oleh kerana anggur mengandungi 84% air, komponen utama anggur adalah 100 - 84 = 16%. Untuk mendapatkan 45 kg kismis, pulpa tanpa air adalah 36.9 kg dalam anggur itu sendiri. Kemudian:

X = (36.9 • 100) / 16 = 230.625 (kg).

Oleh itu, untuk mendapatkan 45 kg kismis, 230.625 kg anggur diperlukan..

Buah segar mengandungi 79% air, dan buah kering - 16% air. Berapa banyak buah kering yang berasal dari 288 kg segar?

Mari tentukan berapa peratus 100% jisim buah segar tanpa air:
100 - 79 = 21%

Tentukan berat jisim buah dalam buah segar:
(288 • 21) / 100 = 60.48 kg

Mari tentukan berapa peratus 100% jisim buah buah kering tanpa air:
100 - 16 = 84%

Tentukan berat jisim buah buah kering:
(60.48 • 100) / 84 = 72 kg

Jawapan: daripada 288 kg buah segar, 72 kg buah kering akan diperoleh.

Buah segar mengandungi 93% air, dan buah kering - 16%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 21 kg buah kering?

100% - 16% = 84% - semua yang terkandung dalam buah kering, kecuali air.

21 Buah segar mengandungi 79% air, dan buah kering - 16% air. Berapa banyak buah kering yang berasal dari 288 kg segar?

Mari tentukan berapa peratus 100% jisim buah segar tanpa air:
100 - 79 = 21%

Tentukan berat jisim buah dalam buah segar:
(288 • 21) / 100 = 60.48 kg

Mari tentukan berapa peratus 100% jisim buah buah kering tanpa air:
100 - 16 = 84%

Tentukan berat jisim buah buah kering:
(60.48 • 100) / 84 = 72 kg

Jawapan: daripada 288 kg buah segar, 72 kg buah kering akan diperoleh.

Buah segar mengandungi 93% air, dan buah kering - 16%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 21 kg buah kering?

100% - 16% = 84% - semua yang terkandung dalam buah kering, kecuali air.

21 * 84/100 = 17.64 (kg) - jisim buah kering tidak termasuk air.

Jisim buah segar ialah: 100% - 93% = 7%, iaitu.

17.64 kg adalah buah segar 7%.

Kemudian (17.64: 7) • 100 = 252 (kg) - buah segar diperlukan untuk menyediakan 21 kg buah kering.

 • Ezhova Lyubov Mikhailovna Tulis 1609 01/30/2018

Nombor Bahan: DB-1104270

Tambahkan bahan hak cipta dan dapatkan hadiah dari Infourok

Dana hadiah mingguan 100 000 R

  01/30/2018 897
  01/30/2018 1881
  01/28/2018 2260
  01/28/2018 532
  01/28/2018 1613
  01/27/2018 648
  01/25/2018 2401
  01/25/2018 248

Tidak menjumpai apa yang anda cari?

Anda akan berminat dengan kursus ini:

Semua bahan yang disiarkan di laman web dibuat oleh pengarang laman web atau diposkan oleh pengguna laman web tersebut dan disajikan di laman web ini semata-mata untuk mendapatkan maklumat. Hak cipta untuk bahan milik pengarang mereka yang sah. Dilarang menyalin sebahagian atau keseluruhan bahan laman web tanpa kebenaran bertulis daripada pentadbiran laman web! Pendapat editorial mungkin berbeza dengan pendapat penulis.

Tanggungjawab untuk menyelesaikan sebarang masalah yang berkaitan dengan bahan itu sendiri dan kandungannya dipikul oleh pengguna yang menyiarkan bahan tersebut di laman web ini. Walau bagaimanapun, para editor bersedia memberikan segala kemungkinan sokongan dalam menyelesaikan sebarang masalah yang berkaitan dengan pekerjaan dan kandungan laman web ini. Sekiranya anda menyedari bahawa bahan digunakan secara haram di laman web ini, sila maklumkan kepada pihak pentadbiran laman web melalui borang maklum balas.

Buah-buahan segar mengandungi

Tugasan 1 (GIA - 2014)

Sejumlah larutan 17% bahan tertentu dicampurkan dengan jumlah larutan 81% bahan yang sama. Berapa peratus kepekatan larutan yang dihasilkan?

Biarkan ia x (l) - penyelesaian 17 peratus. Jumlah zat di dalamnya ialah 0.17x.

Satu lagi penyelesaian x (l) - 81% ditambahkan. Jumlah zat di dalamnya ialah 0.81x.

Maka kepekatan larutan yang dihasilkan sama dengan:

(0.17x + 0.81x) / 2x * 100% = (0.98x) / (2x) * 100% = 0.49 * 100% = 49%.

Tugasan 2 (GIA - 2014)

Sebilangan larutan 82% daripada bahan tertentu dicampurkan dengan jumlah larutan 94% bahan yang sama. Berapa peratus kepekatan larutan yang dihasilkan?

Biarkan ia menjadi x (l) - 82 peratus penyelesaian. Jumlah zat di dalamnya ialah 0.82x.

Satu lagi penyelesaian x (L) - 94% ditambahkan. Jumlah bahan di dalamnya ialah 0.94x.

Maka kepekatan larutan yang dihasilkan sama dengan:

(0.82x + 0.94x) / 2x * 100% = (1.76x) / (2x) * 100% = 0.88 * 100% = 88%.

Tugasan 3 (GIA - 2014)

Buah segar mengandungi 88% air, dan buah kering - 30%. Berapa banyak buah kering yang akan diperoleh daripada 35 kg buah segar?

100% - 88% = 12% - semua yang terkandung dalam buah segar, kecuali air.

12 * 35/100 = 4.2 (kg) - jisim buah segar tidak termasuk air.

Jisim buah kering ialah: 100% - 30% = 70%, iaitu.

4.2 kg ialah buah kering 70%.

Kemudian (4.2: 70) * 100 = 6 (kg) - buah kering dari 35 kg buah segar.

Tugasan 4 (GIA - 2014)

Buah segar mengandungi 91% air, dan buah kering - 19%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 84 kg buah kering?

100% - 19% = 81% - semua yang terkandung dalam buah kering, kecuali air.

84 * 81/100 = 68.04 (kg) - jisim buah kering tidak termasuk air.

Jisim buah segar ialah: 100% - 91% = 9%, iaitu.

68.04 kg adalah buah segar 9%.

Kemudian (68.04: 9) * 100 = 756 (kg) - buah segar diperlukan untuk menyediakan 84 kg buah kering.

Tugasan 5 (GIA - 2014)

Buah segar mengandungi 86% air, dan buah kering - 23%. Berapa banyak buah segar yang diperlukan untuk membuat 72 kg buah kering?

100% - 23% = 77% - semua yang terkandung dalam buah kering, kecuali air.

72 * 77/100 = 55.44 (kg) - jisim buah kering tidak termasuk air.

Jisim buah segar adalah: 100% - 86% = 14%, iaitu.

55.44 kg adalah buah segar 14%.

Kemudian (55.44: 14) * 100 = 396 (kg) - buah segar diperlukan untuk menyediakan 72 kg buah kering.

Tugasan 6 (GIA - 2014)

Buah segar mengandungi 93% air, dan buah kering - 16%. Berapa banyak buah kering yang akan diperoleh daripada 252 kg buah segar?

100% - 93% = 7% - semua yang terdapat dalam buah segar, kecuali air.

7 * 252/100 = 17.64 (kg) - jisim buah segar tidak termasuk air.

Jisim buah kering ialah: 100% - 16% = 84%, iaitu.

17.64 kg adalah buah kering 84%.

Kemudian (17.64: 84) * 100 = 21 (kg) - buah kering dari 252 kg buah segar.

Tugasan 7 (Lysenko, Mempersiapkan GIA - 2014)

30% dan 50% larutan asid nitrik dicampurkan dan larutan 45% diperoleh. Cari nisbah jisim larutan 30% dengan jisim larutan 50%.

Buah segar mengandungi 78% air, dan buah kering - 22%. Berapa banyak buah kering yang akan diperoleh daripada 78 kg segar?

Tugas biasa adalah mencari bahagian nombor dan nombor di bahagiannya, dan sangat mega-tidak menyenangkan. Apabila saya melihatnya, saya pasti tersekat-sekat.

Oleh itu, mustahil untuk tidak menerbitkannya.

Kami menyelesaikannya mengikut algoritma ini:

1. Cari peratusan bahan kering dalam buah segar.

2. Kita dapati berapa kilogram bahan kering yang terkandung dalam 78 kg buah segar (iaitu, kita dapati sebahagian dari jumlahnya, di mana bahagiannya adalah peratusan bahan kering dalam buah segar, dan bilangan (bilangan bulat) adalah jisim segar buah).

3. Cari peratusan bahan kering pada buah kering.

4. Kami dapati berapa kg buah kering yang diperoleh dari 78 kg segar (iaitu, kami dapati jumlah untuk nilai tertentu dari bahagiannya, di mana bahagiannya adalah peratusan air di kering buah-buahan, dan nilai bahagian ini adalah jisim bahan kering di kering buah).

Pengelasan Buah dan Sayuran Segar

Bergantung pada struktur morfologi, ciri biologi, sifat dan tujuan pengguna, tempoh musim tanam, tempoh pematangan, jangka hayat, kawasan pertumbuhan geografi, produk buah-buahan dan sayur-sayuran segar dibahagikan kepada kelas (sayur-sayuran, buah-buahan, buah beri, dan cendawan), subkelas, kumpulan, spesies, varieti botani.

Sayur-sayuran. Kelas sayur-sayuran dibahagikan kepada subkelas: sayur-sayuran, buah-buahan dan sayur-sayuran. Dalam sayur-sayuran vegetatif, organ tumbuhan tumbuh-tumbuhan digunakan untuk makanan: akar, umbi, batang, pucuk, tunas dengan perbungaan, daun; sayur buah - buah, kekacang - kacang dan biji-bijian.

Sayuran sayur-sayuran dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan spesies, bergantung pada ciri struktur, komposisi dan tujuan: ubi - kentang, artichoke Yerusalem (pir tanah), ubi jalar (ubi jalar); tanaman akar - wortel, bit, lobak, lobak, lobak, pasli, saderi, parsnip, rutabaga; sayur kubis - kubis putih, kubis merah, Savoy, kubis Brussels, kohlrabi, kembang kol, bentuk salad kubis (daun Cina, Beijing, Jepun, kubis), kubis daun; sayur bawang - bawang, bawang putih, bawang hijau (daun bawang, ubi jalar, bawang merah, chives, lendir, wangi, disusun, dll.); sayur selada dan bayam - salad (selada air, rucola, frisse, jagung, radiccho, romano, mitsuna, tatsoy, dll.); bayam, sorrel, chard; sayur-sayuran pedas - dill, gurih, tarragon, ketumbar, dan lain-lain; sayur-sayuran pencuci mulut - rhubarb, asparagus, artichoke.

Sayuran buah dibahagikan kepada tomato - tomato, terung, lada; labu - timun, labu, labu, tembikai, tembikai, labu.

Sayuran kekacang adalah kacang polong, kacang, kacang, manis.

Buah. Kelas buah dibahagikan kepada kumpulan dan spesies, bergantung pada ciri komposisi, struktur dan tempat pertumbuhan. Semua jenis buah pomologi yang penting digabungkan menjadi dua kumpulan pomologi. Kumpulan pertama (utama) merangkumi varieti yang paling relevan dengan keperluan pengguna, dengan rasa, hasil, jangka hayat, ketahanan terhadap penyakit. Hasil dari kumpulan pomologi pertama dapat diberikan ke peringkat komersil tertinggi.

Buah delima - epal, pir, quince, abu gunung, irga, medlar.

Buah batu - ceri, ceri, plum, ceri plum, aprikot, pic.

Buah sitrus - jeruk, jeruk keprok, lemon, limau gedang.

Subtropika - delima, kesemek, buah ara, zaitun, feijoa.

Tropika - nanas, pisang, mangga.

Kacang - walnut, cedar, badam, kacang tanah, hazelnut, hazel, chestnut, kacang mete, Brazil, dll..

Beri - anggur, currant hitam, merah, putih, gooseberry, strawberi, dll..

Semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam mengikut morfologi (bentuk, warna, ukuran, ciri struktur, dll.) Dan ciri ekonomi (produktiviti, ketahanan penyakit, tempoh masak) dibahagikan kepada botani ekonomi (untuk sayur-sayuran), pomologi (untuk buah-buahan dan buah beri) dan ampelografi (untuk anggur) varieti. Pengenalpastian varietas buah dan sayur dalam perdagangan dilakukan terutamanya oleh tanda-tanda luaran: bentuk, ukuran, warna kulit dan pulpa, ciri morfologi, serta ciri-ciri lain yang spesifik untuk spesies ini, misalnya, pubertas dalam persik, keterpisahan batang dalam ceri dan ceri, biji di pokok plum, dll. Semasa memberikan buah, syarat wajib adalah menunjukkan variasi pomologi pada pelabelan kotak dan dalam dokumen yang disertakan. Pengetahuan tentang ciri-ciri jenis sayur-sayuran ekonomi dan botani dan varieti buah pomologi membolehkan anda menetapkan mod dan tempoh penyimpanan, pengangkutan dan penjualan produk yang mencukupi.

Bergantung pada tujuannya, jenis buah-buahan dan sayur-sayuran dapat dibahagikan kepada ruang makan (atau salad), teknikal (termasuk pengeringan, anggur, acar) dan sejagat.

Mengikut tempoh kitaran hidup, objek tanaman dibahagikan kepada tahunan, yang menghasilkan benih yang sesuai untuk kelangsungan spesies selama satu masa pertumbuhan vegetatif; dwitahunan - membentuk organ pembiakan pada tahun pertama kehidupan tanaman, dan biji pada tahun kedua, dan tanaman abadi.

Dengan kaedah menuai sayur-sayuran dibahagikan kepada tanah (tanah terbuka) dan rumah hijau-rumah hijau (tanah tertutup).

Dengan tempoh musim tanam dan tempoh matang, varietas buah delima dibahagikan kepada musim panas, musim luruh dan musim sejuk; pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran lain untuk pematangan awal (awal), pematangan pertengahan (sederhana) dan pematangan lewat (lewat).

Mengikut tahap kematangan, buah-buahan dan sayur-sayuran dibahagikan kepada kategori berikut. Kematangan pengguna (boleh dimakan) - buah-buahan dan sayur-sayuran mencapai tahap sifat pengguna yang tertinggi dari segi penampilan, warna, rasa, aroma, tekstur. Sehingga tahap kematangan, buah-buahan dituai sama ada untuk penggunaan langsung dalam makanan, atau tidak dapat masak, serta sayur-sayuran yang siap dimakan tanpa pematangan berikutnya (timun, kentang, kubis, jenis epal musim panas), pengguna dan kematangan yang boleh ditanggalkan untuk sayur-sayuran ini adalah sama. Kematangan yang boleh ditanggalkan adalah keadaan fisiologi yang dicirikan oleh pengumpulan nutrien dan bahan perasa yang diperlukan, yang menyediakan proses pematangan setelah penuaian dan semasa penyimpanan dan memungkinkan mencapai kematangan pengguna (jenis epal dan pir musim sejuk, tomato, lada, tembikai, dll.). Kematangan teknikal - buah-buahan dan sayur-sayuran dikeluarkan pada tahap kematangan yang paling optimum untuk diproses, misalnya, ukuran timun untuk pengetinan dipilih, konsistensi buah-buahan untuk buah rebus dan kentang tumbuk, kacang hijau untuk pengetinan. Kematangan fisiologi adalah peringkat pematangan, ketika proses pematangan benih selesai, setelah itu ada masa yang terlalu banyak, ketika buah-buahan dan sayur-sayuran kehilangan sifat pengguna mereka.

Dengan jangka hayat dalam keadaan penyimpanan yang optimum, buah-buahan dan buah beri boleh dibahagikan secara kondisional kepada tiga kumpulan: dengan jangka hayat yang panjang (dari 3 hingga 6 bulan) - buah delima dan anggur yang masak; buah sitrus, delima, kacang, sebilangan buah beri liar (cranberry); dengan jangka hayat purata (dari 1 hingga 3 bulan) - gred biji musim pome, anggur, lingonberi, dan lain-lain; dengan jangka hayat yang pendek (sehingga 1 bulan) - kebanyakan buah batu, buah beri; sayur-sayuran juga boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: dengan jangka hayat yang panjang - organ vegetatif dwitahunan, yang memberikan biji pada tahun kedua kehidupan, mempunyai masa rehat yang dalam atau paksa (musim luruh - musim bunga); dengan jangka hayat purata - terutamanya diwakili oleh sayur-sayuran buah (1-3 bulan); dengan jangka hayat yang pendek (mudah rosak) - sehingga sebulan penyimpanan - beri, beberapa buah, sayur-sayuran hijau (dill, pasli, selada, sorrel, bayam, bawang hijau, dan lain-lain), yang setelah berpisah dari tanaman ibu mempunyai kadar penyejatan dan pernafasan yang tinggi oleh itu cepat pudar dan kehilangan harta benda pengguna.

buah segar

Kamus Rusia-Jerman sejagat. Akademik.ru. 2011.

Lihat apa "buah segar" dalam kamus lain:

Buah - buahan di bot. makna perkataan mewakili ovari yang berkembang setelah persenyawaan bunga, yang mengandung biji; dalam kebersihan makanan, oleh P. kita bermaksud sebilangan besar buah-buahan, buah-buahan palsu dan buah beri khas, yang, terima kasih kepada...... ensiklopedia perubatan besar

Buah tomato berbentuk ceri - Buah berbentuk ceri: buah-buahan dari varieti tertentu, sangat kecil (seberat 2 hingga 20 g), di tangan 20 buah atau lebih. Bentuk buahnya bulat. Sumber: TOMAT FRESH YANG DIPEROLEHI DALAM RANGKAIAN PERDAGANGAN RUNCIT. SPESIFIKASI. GOST R 51810 2001 (diluluskan....... Istilah rasmi

BATU BATU - Jenis hidangan: Hidangan utama Kategori: Aprikot Resipi untuk memasak... Ensiklopedia resipi

Sayuran segar, buah dan berry - pelbagai sayur-sayuran segar, buah-buahan dan buah beri, disediakan khas, dibungkus dalam bekas kadbod, kaca atau timah, dibungkus dalam selofan atau dalam jumlah besar dan cepat beku pada suhu rendah (dari 18 ° hingga 35 °). Cepat...... Ensiklopedia Ringkas Rumah Tangga

ST SEV 4302-83: Buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Terma dan definisi - Terminologi ST SEV 4302 83: Buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Syarat dan definisi: 6. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang dikumpulkan dengan teliti Buah-buahan dan sayur-sayuran, dikumpulkan dengan tangan atau dengan bantuan alat supaya tidak menerima kerosakan yang mempengaruhi mereka...... Glosari syarat dokumentasi normatif dan teknikal

BUAH BUAH - Jenis makanan: Hidangan utama Kategori: Aprikot Resipi untuk memasak... Ensiklopedia resipi

ST SEV 4908-84: Buah sitrus segar. Terma dan definisi - Terminologi ST SEV 4908 84: Buah sitrus segar. Syarat dan definisi: 17. Keasidan jus buah sitrus Kandungan asid organik dan garam asidnya dalam jus buah sitrus, dinyatakan dalam bentuk peratusan dari segi asid sitrik...... Glosari dokumentasi normatif dan teknikal

Tumbuhan perubatan - I Tumbuhan perubatan adalah sumber mendapatkan bahan mentah perubatan. Sebagai bahan mentah ubat menggunakan bahagian kering (daun, rumput, bunga, buah-buahan, biji-bijian, kulit kayu, rimpang, akar) yang kering dan jarang dipetik (..., ensiklopedia perubatan

Dogrose - taring (Rosa canina)... Wikipedia

Tumbuhan perubatan - Paya udara. Paya udara. Tumbuhan perubatan adalah sumber bahan mentah perubatan. Bahagian yang kering dan jarang dipetik (daun, rumput, bunga, buah, biji, kulit kayu, rimpang, akar) digunakan sebagai bahan mentah perubatan... Pertolongan cemas - ensiklopedia yang popular

Aronia chokeberry -? Chokeberry chokeberry Chokeberry chokeberry pada musim luruh... Wikipedia

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes