Kalkulator Kalori

Kalkulator kalori akan membantu anda mengetahui nilai tenaga (bilangan kalori) makanan yang anda minati. Dengan menggunakan kalkulator ini, anda juga boleh memilih makanan untuk diri sendiri.

Untuk mula bekerja dengan kalkulator, mulailah mengetik nama produk yang anda minati di kotak teks yang terletak di bawah jadual dengan nama produk yang dipilih. Setelah memasukkan beberapa huruf, tetingkap akan muncul di bahagian bawah di mana pilihan untuk nama produk akan ditawarkan. Pilih nama produk yang anda minati dan klik padanya, selepas itu nama penuh produk akan dipaparkan di kotak teks input. Kemudian klik butang "Tambah" dan nama produk yang anda pilih akan ditambahkan ke jadual kalkulator. Selepas itu, di lajur "Berat", tentukan jumlah produk yang anda minati (dalam gram), dan kalkulator akan secara automatik mengira nilai tenaga produk yang anda minati, dan juga menunjukkan kandungan protein, lemak dan karbohidrat dalam produk ini.

Bilangan baris dalam kalkulator tidak terhad, jadi anda boleh menambahkan sebilangan produk yang anda minati ke jadual. Kalkulator akan mengira jumlah kandungan kalori, jumlah protein, karbohidrat dan lemak dalam semua produk yang anda tentukan, dan juga menunjukkan kandungan purata per 100 gram.

Pangkalan data kalkulator mengandungi lebih dari 3000 nama produk yang berbeza.

Kalkulator Kalori Dalam Talian

Masukkan 3-4 huruf pertama nama produk dan pilih dari senarai

MasaNamaBeratTupaiLemakKarbohidratAirKcal
Jumlah0.000.000.000.000.00

Menyimpan Hasil

Buat buku harian diet anda sendiri dan anda akan dapat menyimpan hasil pengiraan untuk setiap hari..

Anda juga dapat mencetak data pengiraan untuk jangka masa dan menyimpannya dalam bentuk spreadsheet Microsoft Excel.

Mengenai kalkulator

Dengan kaunter kalori dalam talian ini, anda boleh mengira kandungan kalori makanan anda untuk hari ini. Di samping itu, jumlah protein, lemak dan karbohidrat yang dikonsumsi setiap hari dikira.

Jadual kalori produk untuk kalkulator mengandungi lebih daripada 1000 nama produk. Dalam versi penuh kalkulator, tersedia untuk pengguna yang berdaftar di laman web ini, adalah mungkin untuk menambahkan produk dan resipi anda sendiri ke meja; pada masa yang sama, resipi mengira kalori setiap 100 g secara automatik.

Daftar di laman web untuk menggunakan kalkulator kalori dalam talian semaksimum mungkin. Ia percuma dan tidak memerlukan banyak masa..

Cara menggunakan kalkulator ini

Untuk menambahkan produk ke meja, masukkan Nama beberapa huruf pertama namanya, misalnya, "roti" jika anda ingin mencari roti, atau "dermaga" jika ada sesuatu yang tenusu (anda tidak perlu memasukkan tanda petik).

Sekiranya produk dengan nama yang serupa terdapat dalam jadual kalori kami, senarai dengan produk serupa akan muncul, misalnya, Roti Borodino, Batang Roti, dll. Pilih produk yang anda perlukan dari senarai.

Di medan Berat, masukkan berat produk (dalam gram), dan kemudian klik butang Tambah - ini secara automatik akan mengira kandungan kalori bahagian produk ini dan baris akan ditambahkan ke jadual. Sekarang anda boleh memperkenalkan produk seterusnya dengan cara yang serupa..

Anda boleh menghapus baris dari meja dengan meletakkan kursor pada baris yang diinginkan dan mengklik ikon " yang muncul pada masa yang sama di sebelah kanan baris ini. Pada masa yang sama, jumlah nilai kalori dikira semula.

Sekiranya anda menutup halaman ini, data tidak akan disimpan sekiranya anda tidak didaftarkan.

Cara belajar mengira kalori dengan betul

Artikel ini adalah mengenai cara mengira kalori dengan betul dan tidak membuat kesilapan..

Makan dengan mata - kita mendapat hasil dengan mata.

Mengapa anda tidak boleh menurunkan berat badan atau tidak gemuk? Adakah anda berfikir bahawa anda makan seperti burung pipit semasa anda berusaha menurunkan berat badan tambahan atau bagaimana serigala yang lapar mendorong makanan ke dalam dirinya ketika anda berusaha untuk menambah berat badan. Sekiranya tidak ada hasil dari diet, maka anggaran pengambilan kalori anda tidak betul. Ketika ditanya: "Berapa banyak kalori yang anda dapat setiap hari?" - anda tidak akan mempunyai jawapan yang tepat.

Orang cenderung meremehkan diet mereka dan menganggapnya terlalu tinggi ketika mereka ingin menambah berat badan. Dalam kajian ini, kesalahan orang dalam menentukan kandungan kalori dalam diet mereka tanpa mengira kalori adalah 50%. Renungkan!

Pengiraan kalori memberikan gambaran objektif mengenai diet anda. Ya, dia tidak tepat 100%, tetapi ini tidak perlu. Paling tidak, ia lebih tepat berbanding dengan mata, telapak tangan, segenggam atau kaca.

Menghitung kalori memang mudah, tetapi ada nuansa. Kami akan membincangkannya. Cara mengelakkan kesilapan dan mengambil kira perincian yang sangat penting untuk mengawal berat badan anda seakurat mungkin.

Ia sukar pada mulanya, kerana anda mungkin tidak segera mengira jumlah kalori yang betul dalam makanan. Pengiraan itu sendiri pada awal jalan memerlukan banyak masa dan pencarian, dan ini boleh menjengkelkan. Setelah beberapa minggu mengawal diri, anda akan menjadi profesional dalam menilai kandungan kalori hidangan.

Apa yang anda perlu hitung

- Mereka yang mengira kalori,

- Dan mereka yang tidak mengira kalori.

# 1 - Anda Tidak Boleh Melakukan Tanpa Timbangan Dapur

Sangat sukar untuk mengira berat, misalnya, dua keping daging dengan ukuran yang hampir sama. Potongan tanpa lemak akan lebih berat daripada urat dengan tulang. Perbezaannya mungkin dua kali ganda.

Kami tidak akan menipu diri sendiri atau cuba meneka beratnya. Ketepatan kaedah penimbangan dapur akan menjadi kaedah terbaik untuk menentukan berat produk..

Sekiranya anda tidak mempunyai skala dapur, maka anda boleh memesannya di wildberry, amazon, aliexpress, di mvideo, eldorado dan kedai dalam talian yang lain. Baca ulasan dan beli model kegemaran anda. Ini akan menjadi sumbangan yang baik untuk kesihatan anda sendiri..

# 2 - Aplikasi Pengiraan Kalori Kemudahan Hidup Anda

Sudah tentu, semuanya boleh ditulis dalam buku nota atau sentiasa melihat jadual kalori, tetapi aplikasi akan memudahkan prosesnya dan menjadikannya menarik. Lebih lanjut mengenai perkara ini di bawah..

# 3 - Sabar

Kesabaran pada mulanya akan berguna juga. Jangan putus asa jika pada awalnya akan sukar bagi anda dan sekiranya pengiraannya memerlukan banyak masa. Pada mulanya kami tidak menyukai perniagaan yang tidak dikenali, maka kami terlibat dan mula mendapat perhatian dalam hal ini.

Apa yang anda perlu tahu

Nutrien Kalori

Perlu diingat bahawa nilai kalori produk adalah jumlah kandungan kalori makronutrien yang membentuk komposisi mereka - ini adalah protein, lemak, karbohidrat dan serat.

Jadual 1. Nilai tenaga makronutrien makanan

Jumlah tenaga
1 g protein4 kkal
1 g karbohidrat4 kkal
1 g lemak9 kkal
1 g serat1.5 kkal
1 g alkohol (alkohol)7 kkal *

* Tentukan kandungan kalori produk alkohol tertentu, sebagai ia adalah penyelesaian yang mengandungi alkohol.

Sebenarnya, kalori ini rata-rata, tetapi jumlah ini cukup untuk menilai tenaga yang masuk dengan betul.

Dua epal dari pokok yang sama mungkin mempunyai kalori yang berbeza dan komposisi protein, lemak, karbohidrat. Walau bagaimanapun, perbezaan ini dapat diabaikan. Tidak ada yang akan membawa makanan mereka ke makmal untuk mengetahui komposisi makanan makro dan mikronutrien yang tepat..

Orang telah lama menggunakan kaedah mengira kalori untuk kenaikan berat badan dan penurunan berat badan. Sebilangan besar kajian membuktikan prestasinya. Anda boleh mempertimbangkan kandungan kalori nutrien dengan selamat, seperti dalam jadual di atas.

Produk kering dan mentah

Dalam bentuk apa untuk menimbang produk - mentah atau dimasak? Produk dalam bentuk kering dan dimasak mempunyai kandungan kalori yang SAMA, tetapi BERBEZA berat kerana air di dalamnya.

Sebagai contoh, soba menyerap air semasa memasak dan meningkat dalam jumlah kira-kira 3 kali. Tuang 100 g soba, rebus dan ambil 300 g.

Kandungan kalori soba adalah 330 kkal per 100 g. Setelah memasak, kami mendapat tiga kali lebih banyak produk kerana air, yang mempunyai kandungan kalori sifar. Oleh itu, kandungan kalori soba, dimasak di atas air, akan menjadi 110 kkal per 100 g.

Pertimbangkan perbezaan ini. Sekiranya anda merebus keseluruhan periuk, kemudian menimbang sebilangan, bahagikan kandungan kalori dengan 3 untuk mendapatkan nombor yang betul.

Keadaan dengan daging terbalik. Kami mengambil sekeping seberat 200 g dan goreng dalam kuali. Dagingnya dimampatkan, membuang air, dan berat badannya hampir 2 kali ganda. Mari kita ambil ketika membakar, kita mendapat 100 g hidangan.

Kandungan kalori daging babi tanpa lemak 250 kkal per 100 g. Semasa membakar, kita mendapat kandungan kalori yang sama, tetapi sudah dalam 100 g.

Jangan membaca daging dalam bentuk siap. Fantasi anda bahawa anda kekurangan protein yang tidak masuk akal. Baca berat mentah atau kalikan berat produk siap dengan 2, seperti dalam contoh kita.

Jangan malas dan timbang setelah berat bijirin kering dan bubur yang diperoleh daripadanya, serta berat daging mentah dan dimasak. Lakukan ini untuk setiap kaedah memasak (memasak, menggoreng, memanggang) yang anda gunakan untuk mengetahui dengan tepat berapa banyak penurunan atau peningkatan produk. Seterusnya, gandakan atau bahagikan berat hidangan siap dengan pekali yang dihasilkan.

Contoh lain - nasi kering seberat 200 g rebus hingga 440 g di dalam air saya (meningkat 2.2 kali ganda). Untuk mengira KBJU bagi sebilangan beras rebus 80 g, saya akan membahagikan KBJU untuk nasi kering dengan 2.2.

Kandungan kalori beras kering putih ialah 344 kkal per 100 g. 100 g beras rebus akan mengandungi 344 / 2.2 = 156 kkal. Dan dalam bahagian 80 g akan menjadi 156 x 0.8 = 125 kcal.

Setiap orang memasak dengan cara yang berbeza. Semakin banyak air yang anda masukkan ke dalam bijirin, semakin banyak ia akan pecah. Semakin lama anda memasak pasta, semakin banyak mereka menyerap air. Oleh itu, masing-masing akan mempunyai pekali sendiri.

Nuansa ketika menimbang produk

Semasa menimbang buah, pertimbangkan berat kulitnya. Contohnya, dalam pisang, itu merupakan bahagian yang penting - sepertiga buah, biji delima dan kulitnya mempunyai berat lebih daripada separuh daripada jumlah keseluruhan. Buah-buahan seperti epal boleh dianggap utuh. Tulang dan kulit membentuk kurang daripada 10% berat janin.

Dengan pengalaman, anda akan memahami apa yang harus dipertimbangkan dan apa yang tidak.

Mengenai ralat sistem

Walaupun dengan kesilapan yang berterusan, misalnya, anda tidak mengambil kira perbezaan antara hidangan mentah / siap, pengiraan kalori akan tetap berfungsi. Sekiranya berat badan anda tidak berubah, anda hanya menyesuaikan kalori.

Saya mahu mengambil dan saya tidak tahu bahawa nasi mendidih 2.5 kali semasa memasak, mengambil air. Saya makan sebilangan nasi 120 g setiap hari, saya mengira kalori dan BJU, untuk beras seberat 120 g. Tetapi berat badan saya tidak berubah, tetapi saya rasa saya bergantung pada karbohidrat.

Dalam contoh di atas, kita sudah mempertimbangkan kandungan kalori beras putih kering. Ia sama dengan 344 kkal per 100 g. Menurut pengiraan saya, saya menggunakan 344 x 1.2 = 412 kkal.

Sebenarnya, saya tidak mempunyai cukup kalori, kerana pada hakikatnya saya makan sebahagian daripada 120 g beras, tetapi 48 g produk kering dan saya mendapat 2.5 kali lebih sedikit kalori dan BJ dari bahagian tersebut.

412 - 165 = 247 kkal Saya tidak mencukupi, kerana saya tidak mengambil kira perubahan kandungan kalori semasa memasak nasi.

Tetapi walaupun saya tidak tahu mengenai ciri-ciri ini, tetapi saya tahu bahawa saya harus makan lebih banyak daripada yang saya belanjakan setiap hari untuk mendapatkannya, saya akan mula makan lebih banyak. Pengambilan kalori akan meningkat dan berat badan akan turun dari tanah.

Sekiranya anda tidak mengambil kira sesuatu dalam penghitungan kalori, tetapi ketahui apa itu keseimbangan tenaga, kaedah ini tetap akan berfungsi.

Persamaan keseimbangan tenaga adalah asas untuk perubahan berat badan. Sekiranya lebih banyak tenaga datang dari makanan daripada yang kita belanjakan setiap hari, kita akan menambah simpanan (berat badan kita). Sekiranya tidak ada cukup tenaga untuk menampung perbelanjaan, simpanan akan terbuang (berat badan akan turun)

Hujah Penentang Pengiraan Kalori

Kandungan kalori yang dinyatakan pada label tidak sesuai dengan kenyataan

Oleh kerana itu, ada pernyataan bahawa mustahil untuk menentukan dengan tepat berapa banyak kalori yang kita makan.

Pengilang makanan menunjukkan pada bungkusan kandungan kalori rata-rata produk mereka, jadi ada kesilapan. Di restoran, tukang masak tidak mempedulikan sosok anda. Kandungan kalori hidangan ditunjukkan kira-kira.

Di restoran makanan segera KFC, Burger King, Subway dan McDonald's, maklumat mengenai kandungan kalori hidangan dari menu boleh didapati di laman web mereka.

Walaupun terdapat ketidaktepatan ini, anda dapat dengan selamat mengambil maklumat mengenai kandungan kalori produk dari label, kami masih tidak mempunyai pilihan lain) Walaupun beberapa produk terdapat dalam makanan anda secara berterusan dan oleh kerana itu anda tidak dapat menurunkan berat badan, kerana pengeluar memandang rendah kandungan kalori, anda hanya boleh membuat defisit kalori harian yang lebih besar atau meningkatkan perbelanjaan kalori dengan meningkatkan aktiviti anda.

Tidak semua kalori dicerna.

Tahap asimilasi produk mempengaruhi jumlah kalori yang diterima.

Orang yang sihat belajar:

 • Protein haiwan kira-kira 90-95%, protein sayuran 80-85%.
 • Lemak 95-97%.
 • Makanan yang kaya dengan karbohidrat adalah 80-95%, bergantung pada kandungan seratnya.

Saya percaya bahawa tidak semestinya mandi wap mengenai nilai-nilai ini. Bukan nombor tepat yang penting bagi kami, tetapi hubungan antara kalori yang dikira oleh kami dan dinamika perubahan berat badan. Sekiranya kita tidak mengambil kira sesuatu, kita dapat membuat penyesuaian terhadap jumlah kandungan kalori.

Saya juga akan mengatakan lebih banyak - kita semua mengasimilasikan produk dengan cara yang berbeza. Tetapi ini tidak boleh mengganggu kita. Setiap orang mengira kalori mereka dan mereka AKAN bekerja untuk mengurangkan berat badan anda atau untuk mendapatkan jisim. Sesuatu yang tidak diambil kira semasa menurunkan berat badan? Ya, dan jangan peduli, hanya mengurangkan 10% kalori dan terus mengabaikan beberapa faktor.

Kesalahan Mengira Kalori

Kami tidak mengambil kira semua yang masuk ke dalam mulut atau mengenai kalori "tidak kelihatan"

Kami mempertimbangkan segala-galanya, semua yang kami hantar ke mulut kami, kecuali air.

Makan untuk adik lelaki atau anak - pertimbangkan kalori. Goreng daging dalam minyak - pertimbangkan kandungan kalori minyak. Tambahkan minyak zaitun yang sihat ke dalam salad - jangan lupa sekitar 900 kkal, yang terkandung dalam 100 g minyak ini.

Bahkan 100 kkal, tidak dihitung sehari, akan menumpahkan 3000 kkal sebulan dari atas. Ini adalah jawapan mengapa kita menambah berat badan jika kita tidak mengawal apa yang kita makan..

Tonton video Boris Tsatsulin tentang bagaimana kita keliru mengenai ukuran hidangan dan penentuan kandungan kalori mereka:

Minuman buah yang tidak berbahaya dan kompot buatan sendiri dapat memberikan tambahan 200-300 kkal sehari.

Adakah anda minum teh dengan gula? Gula mempunyai kandungan kalori 398 kkal per 100 g, dalam satu sendok teh 32 kkal. Jangan lupa untuk mempertimbangkan perkara ini! 3-4 cawan teh dengan gula setiap hari akan memberikan 120 kcal di atasnya.

Minum cappuccino? 2/3 minuman adalah susu, dengan kandungan kalori 64 kcal per 100 ml. Jadi, dalam satu bahagian 150 ml mengandungi 100 ml susu. 3 cawan kopi sehari akan memberi 190 kcal tambahan.

Ini adalah kalori "tidak kelihatan" yang sama)))

Sudah tentu, dalam sayur-sayuran seperti bayam, kubis, lada, tomato dan zucchini, terdapat sedikit kalori yang biasanya tidak masuk akal untuk menghitungnya. Hampir mustahil untuk membuat lebih banyak kandungan kalori, rehash, katakanlah, bayam. Ini semua makanan tidak berkanji..

Oleh kerana serat dan air, sayur-sayuran sangat memenuhi syarat kita. Tetapi, jangan lupa tentang apa yang anda gunakan dengan, katakanlah, mentega, mayonis, sos dan lain-lain - perkara ini perlu dipertimbangkan!

Kami menganggap sayur-sayuran dan buah-buahan berkanji. Ini adalah kentang, bit, pisang, tembikai (ini adalah beri), anggur.

Karbohidrat berkanji dan tidak berkanji

Terdapat satu lagi kategori kalori yang tidak dapat dilihat - makanan yang sangat sihat seperti minyak ikan, zaitun, biji rami dan minyak lain. Sekiranya anda memperoleh norma asid lemak Omega-3, 6, pada waktu pagi makan satu sudu minyak sihat, anda akan mendapat 135 kkal dari 15 ml. Untuk penurunan berat badan, ini sangat penting jika anda mempunyai nilai kalori sempadan..

Kami menggunakan resipi khas untuk hidangan dari aplikasi

Setiap orang memasak dengan cara yang berbeza. Sup anda mungkin berbeza dengan apa yang dilakukan oleh blogger kecergasan yang popular. Resipi anda mungkin mengandungi lebih banyak kalori. Walau bagaimanapun, walaupun di sini semuanya tidak begitu buruk. Sekiranya anda makan hidangan tersebut secara berterusan, maka kesalahan akan dapat dilihat sekiranya tidak berlaku perubahan berat badan. Laraskan kalori dan teruskan.

Namun, lebih baik apabila anda memasak beberapa hidangan kompleks yang terdiri daripada beberapa ramuan, misalnya, sup, kek, kaserol, pizza, jangan cari kandungan kalori dalam aplikasi atau meja. Sebelum memasak, timbang setiap bahan, hitung nilai tenaga dan BZHU, ringkaskan angka. Hasilnya akan lebih tepat..

Mari kirakan kandungan kalori olivier buatan sendiri, seperti yang dilakukan lelaki dari Lifehacker (https://lifehacker.ru/podschyot-kalorij). Ambil 300 g kentang rebus dan sosis doktor, 120 g mayonis, 200 g kacang hijau kalengan, 150 g acar dan 275 g telur rebus.

Jisim hidangan adalah 1345 g, selebihnya nombor di pinggan:

BahanJumlah, gNilai tenaga, kcalProtein, gLemak, gKarbohidrat, g
Kentang rebus30024661,250.1
Sosej doktor30077178,466.64,5
Mayonis1207483.7280,43,1
Kacang hijau2001049.60.4lima belas
Timun masin15016.51,20.152,55
Telur275431.734.9tiga puluh1.92
Jumlah:1345231893.8178.777.19

Anda boleh mengisi hidangan dalam aplikasi pengiraan kalori dan kemudian memasukkan ukuran hidangan. Aplikasi itu sendiri akan menunjukkan KBZhU. Ia percuma dan senang..

Anda boleh mengira kalori dan BJU dalam buku nota, tetapi aplikasi menjimatkan masa anda dan mempermudah kehidupan.

Aplikasi Pengiraan Kalori

Saya akan memberi tumpuan kepada dua yang paling popular - MyFitnessPal dan Fatsecret. Mereka dalam bahasa Rusia, anda boleh memuat turunnya secara percuma di pautan di bawah.

MyFitnessPal hanyalah aplikasi hebat. Jangan takut mencucuk ke mana-mana dan memeriksa semuanya. Ia mempunyai banyak ciri berguna dan ciri menarik..

Belajar mengira kalori dan menurunkan berat badan dengan bijak!

Mari kita segera berlatih..

Ringkasan cadangan yang ringkas

Untuk berjaya dan betul mengira kalori dalam borscht, sup, kaserol dan hidangan lain, anda memerlukan yang berikut: timbangan dapur, meja kalori, kalkulator, buku nota dan pen.

Timbangan adalah yang terbaik untuk memilih elektronik. Oleh itu, anda akan mengetahui berat badan yang tepat. Sebelum membeli, timbangan mudah diperiksa: ambil barang kecil (atau beberapa item), berat yang anda tahu, dan letakkan beberapa kali pada timbangan. Muatkan baki dan periksa lagi. Sekiranya bilangannya tidak berubah, timbangan tidak berbohong. Banyak pengeluar membuat kesalahan +/- 5 gram. Jadual ukuran dan berat untuk menentukan berat produk bukan pembantu di sini: setelah memasak, anda perlu menimbang pinggan untuk mengira jumlah kalori, dan kemudian salah satu hidangan anda.

Koleksi meja kalori boleh didapati di mana-mana kedai buku, dan selalu ada di hujung jari anda. Juga, kandungan kalori produk ditunjukkan pada bungkusan. Dalam jadual yang berbeza, jumlahnya mungkin sedikit berbeza. Pilih satu jadual untuk diri sendiri dan gunakannya sahaja.

Sebaiknya timbang semua peralatan memasak terlebih dahulu, agar nanti anda dapat mengurangkan berat pinggan atau pinggan dengan mudah.

Dalam memasak, penting untuk diingat: kandungan kalori air, garam - 0 (sifar) kcal. Tetapi air memberikan berat badan dan dengan itu mengubah kandungan kalori keseluruhan hidangan.

Semakin banyak air yang anda tambah, semakin banyak berat badan dan lebih sedikit kalori setiap 100 gram

Hidangan yang anda hitung sekali, anda tidak perlu mengira lebih banyak jika komposisinya tidak berubah. Tuliskan jumlah bahan yang anda perlukan dalam buku nota anda.

Dan yang paling penting - formula untuk mengira kalori dalam 100 gram hidangan siap:

Satu gram = Kcal

100 gram = X kcal

Bagaimana memahami notasi dalam formula ini?

• A (gram) - berat keseluruhan hidangan siap dalam gram;

• V (kcal) - kandungan kalori total produk dalam hidangan siap.

Cara menggunakan formula ini?

Kami mengalikan dua digit secara menyerong antara satu sama lain dan membahagi dengan nombor yang terletak secara menyerong dengan X:

B × 100: A = kalori setiap 100 g makanan yang anda sediakan.

Adakah formula tidak begitu jelas? Mari kita perhatikan contoh terperinci bagaimana menerapkannya..

Hidangan sederhana: bubur

Mari mulakan dengan hidangan ringkas dan hitung kandungan kalori bubur nasi biasa.

Bahan-bahan:
• Nasi - 300 g
• Air
• Garam

1. 100 gram beras kering mengandungi 330 kcal.
2. Untuk bubur kami, kami mengambil 300 g bijirin: 330 kkal × 3 = 990 kkal.
3. Keseluruhan isi bubur nasi yang dimasak akan mempunyai kandungan kalori 990 kkal: selain air dan garam, di mana, seperti yang telah kita ketahui, tidak ada kalori, kita tidak menambahkan apa-apa lagi.
4. Dari 300 g beras kering, kira-kira 900 g bubur siap diperoleh.
5. Kami menganggap bubur nasi kalori formula dalam 100 gram:

900 g bubur nasi = 990 kcal

100 g bubur nasi = X kcal

990 × 100: 900 = 110 kkal (990 dikalikan dengan 100 dan dibahagi dengan 900)

Jadi, hasil kami: dalam 100 gram bubur nasi mengandungi 110 kkal.

Menurut skema yang serupa, kami mempertimbangkan kandungan kalori pasta rebus, kacang, lentil. Sebelum memasak, timbang pasta kering, pertimbangkan kandungan kalori berat kering. Rebus pasta, toskan air dan timbang pasta yang telah siap: beratnya akan lebih banyak, kerana pasta telah menyerap air. Selepas itu kami mengira kalori dalam 100 g.

Hidangan kompleks: sup tumbuk dan sambuc epal

Kandungan kalori hidangan pelbagai komponen tidak lebih sukar dikira daripada kandungan kalori bubur sederhana. Mari buat sup labu yang sedap.

Produk

Berat produk

Kalori dalam 100 gram

Produk Preskripsi Berat Kalori

Mentega 82.5%

Jumlah:

2675 g

1630.5 kkal

1. Berat keseluruhan produk yang diperlukan untuk membuat sup sup labu adalah 2675 g.
2. Kandungan kalori keseluruhan produk - 1630.5 kcal.
3. Dalam periuk dalam, goreng bawang dalam mentega, kemudian masukkan wortel, kentang dan labu, potong kecil, tuangkan susu, tambah garam. Didihkan dan didihkan dengan api yang sangat rendah selama 30-40 minit. Selepas itu, kisar sayur-sayuran dengan susu dalam haluskan dengan pengisar.
4. Berat hidangan siap ialah 2562 g dan mengandungi 1630.5 kkal yang sama (Saya mengingatkan anda bahawa air menguap, bukan kalori).
5. Mengikut formula, hitung kandungan kalori sup labu dalam 100 g:

Dalam 2562 g sup = 1630.5 kcal

Dalam 100 gram sup = X kcal

1630.5 × 100: 2562 = 63.6 kkal (bulat hingga 64 kkal)

100 g sup puri labu mengandungi 64 kcal.

Dan jangan lupa tentang pencuci mulut ringan. Hari ini kami mempunyai sambuk epal yang lapang di menu dengan rasa kayu manis.

Produk

Berat produk

Kalori dalam 100 gram

Produk Preskripsi Berat Kalori

Epal (dikupas dan dikupas)

Jumlah:

790 g

479.4 kkal

1. Berat keseluruhan produk yang kita perlukan untuk membuat pencuci mulut epal dengan kayu manis - 790 g.
2. Kandungan kalori keseluruhan produk ini ialah 479.4 kcal.
3. Masak sambal epal.

675 g pencuci mulut = 479.4 kkal

100 g pencuci mulut = X kcal

479.4 × 100: 675 = 71 kkal

100 g sambuca epal mengandungi 71 kcal.

Kami menggoreng potongan daging, daging dan daging dalam adunan

Semasa mengira kandungan kalori makanan goreng, satu perkara penting mesti diambil kira: 20% jumlah minyak yang anda tuangkan ke dalam kuali diserap ke dalam produk (potongan, potongan). Namun, jika anda menggoreng kentang, sayur-sayuran lain, produk tepung, jangan lupa bahawa hidangan ini menyerap minyak hampir 100%. Ini terutama berlaku untuk zucchini, terung, penkek, goreng: mereka menyerap minyak seperti span dan sepanjang masa memerlukan tambahan "memberi makan". Apabila anda rebus sayur dengan penambahan minyak, maka semua minyak ada di dalam rebusan anda. Dalam kes ini, anda mesti mengambil kira semua lemak yang digunakan dalam penyediaannya..

Saya menawarkan makan tengah hari yang enak dengan fillet ayam goreng dalam krim masam dan sos bawang putih.

Produk

Berat produk

Kalori dalam 100 gram

Produk Preskripsi Berat Kalori

Fillet dada ayam

Jumlah:

650 g

768 kkal

* 20% kandungan kalori minyak yang ditentukan adalah 180 kkal, yang diserap ke dalam daging ayam. Selebihnya minyak akan kekal di dalam kuali.

1. Untuk penyediaan ayam goreng, kita memerlukan 650 g produk.
2. Kandungan kalori keseluruhan produk ini ialah 768 kcal.
3. Kami mula memasak makan malam. Kami memotong fillet ayam secara memanjang menjadi dua bahagian dan memukulnya dengan ringan. Garam, lada, taburkan dengan jus lemon dan biarkan perap selama 20-30 minit. Kemudian goreng dalam minyak sayuran dari dua sisi hingga coklat keemasan. Mari sediakan sos isi ayam. Bahan-bahan secukupnya dalam kuantiti yang anda perlukan: krim masam, bawang putih, herba, garam. Perah bawang putih melalui penekan, potong hijau, gaul dengan krim masam, tambah garam dan campurkan. Atau kisar semua bahan dengan pengisar tangan. Kandungan kalori sos krim masam akan sama dengan kandungan kalori krim masam anda: hijau dan bawang putih adalah produk dengan kandungan kalori yang sangat rendah.
4. Berat fillet ayam setelah dimasak kira-kira 400 g dan mengandungi 768 kcal yang sama.
5. Sekarang kita mengira mengikut formula berat isi ayam goreng dalam 100 g:

400 g ayam goreng = 768 kcal

100 g ayam goreng = X kcal

768 × 100: 400 = 192 kkal

Dalam 100 g ayam goreng, kami mempunyai 192 kkal (tidak termasuk kandungan kalori sos krim masam).

Sekiranya anda ingin memasak daging dalam adunan, maka kandungan kalori adunan (tepung, susu, telur) mesti ditambah dengan kandungan kalori daging dan minyak sayuran.

Berapa banyak kalori dalam kaldu dan kompot?

Semasa memasak, sebahagian daripada kalori bermula dari makanan ke kaldu: dari ikan - 15%, dari daging - 20%, buah - 30%, ladu, manti dan khinkali - 20%. Angka-angka ini boleh berubah-ubah: semuanya bergantung pada masa memasak..

Hitung kandungan kalori kaldu ikan salmon. Ambil stik salmon seberat 300 g dan 1 liter air. Kalori salmon dalam 100 g = 142 kkal, dalam 300 g ikan ini = 426 kkal (142 × 3).

426 kkal - 15% = 63.9 kkal (bulat hingga 64 kkal).

Dalam 1 liter kaldu salmon 64 kcal. Dalam 100 ml kaldu, hanya 6.4 kkal!

Daging rebus dan sayur-sayuran

Untuk mengira kandungan kalori daging atau sayur rebus (bakar, kukus), timbang produk sebelum dimasak, rebus (bakar) dan timbang setelah dimasak.

Hari ini kita mempunyai daging lembu rebus, segelas kefir dan salad untuk makan malam. Kandungan kalori kefir ditulis pada bungkusan, dan kandungan kalori daging dan salad dikira oleh anda sendiri. Dengan salad, semuanya mudah: tambah kandungan kalori dari semua komponennya. Mengira daging.

Bahan-bahan:
• Bahu daging sapi (daging tanpa lubang) - 1 kg
• Garam

1. 100 g bahu daging lembu mengandungi 208 kcal.
2. Dalam 1 kg skapula: 208 kcal × 10 = 2080 kcal.
3. Setelah memasak, berat daging rebus adalah kira-kira 700 g: daging rebus menurun dalam jumlah dan berat.
4. Semasa memasak daging, kira-kira 20% kandungan kalori masuk ke dalam kaldu, jadi 2080 kkal - 20% = 416 kkal, yaitu berapa banyak yang direbus dari potongan daging seberat 1 kg, dan 1664 kkal tetap ada di dalam daging itu sendiri.
5. Sekarang mari kita kira kandungan kalori daging lembu rebus dalam 100 g:

700 g daging rebus = 1664 kcal

100 g daging rebus = X kcal

1664 × 100: 700 = 237.7 kkal

Dalam 100 gram bahu daging sapi rebus 237.7 kkal (bulat hingga 238 kkal).

Sebagai kesimpulan, saya ingin memberi anda nasihat berguna: kandungan kalori kompot buah (tanpa gula), kaldu, kopi dan teh (juga tanpa gula), bawang putih, ramuan, banyak rempah kering sangat kecil sehingga anda tidak boleh memusatkan perhatian kepada perkara ini. Anda tidak akan dapat minum begitu banyak kaldu setiap hari untuk mengurangkan kadar kalori anda. Lebih-lebih lagi, anda tidak mungkin terlalu banyak mengalahkan bawang putih. Tetapi jika anda memasak menggunakan lemak, anda boleh mengurangkan kandungan kalori pada hidangan pertama atau kedua seperti berikut: setelah memasak, keluarkan filem berminyak dari permukaan pinggan dengan sudu.

Pengiraan kalori mungkin kelihatan rumit hanya pada pandangan pertama. Untuk kali kedua atau ketiga, anda akan melakukannya dengan lebih baik, dan selepas beberapa ketika anda akan melakukannya secara automatik.

Musim bunga kini merupakan waktu terindah dalam tahun ini apabila alam semula jadi terbangun. Saya dengan tulus berharap agar anda disemarakkan dengan suasana segar dan dengan ceria bergerak ke arah tujuan yang diharapkan.

Cara mengira kandungan kalori dari hidangan kompleks

Rumusan dan perkhidmatan ringkas yang membantu anda mengira kandungan kalori 100 g hidangan yang kompleks.

Selalunya, dalam diet seseorang yang telah menempuh jalan sukar untuk menghitung kalori, hanya tinggal dada ayam rebus, nasi, timun dan produk mudah lain. Untuk mengira nilai tenaga pinggan, timbang saja dan masukkan nombor dalam aplikasi khas.

Seorang guru pengira kalori boleh memasak kuali borscht selama seminggu, gulai, salad, bebola daging dan selalu mengetahui nilai tenaga dalam hidangan. Untuk melakukan ini, anda perlu belajar mengira berapa kalori, protein, lemak dan karbohidrat yang terkandung dalam 100 g hidangan kompleks.

Mari kita fikirkan cara melakukannya, menggunakan contoh salad Olivier yang paling berguna, tetapi sebenarnya pada malam Tahun Baru.

Untuk membuat salad, anda memerlukan:

 • 300 g kentang rebus;
 • 300 g sosej Doktor;
 • 5 biji telur;
 • 150 g acar;
 • 200 g kacang hijau dalam tin;
 • 120 g mayonis.

Pengiraan jisim hidangan siap

Sebelum memasak, setiap komponen mesti ditimbang, tuliskan hasilnya.

Tokoh penting lain adalah jisim akhir hidangan siap. Dalam kes ini, akan menjadi 1 345 g, dengan mempertimbangkan fakta bahawa sebiji telur kategori C1 beratnya sekitar 55 g. Sudah tentu, anda boleh menimbang hidangan siap hanya dengan mangkuk atau kuali di mana ia berada. Oleh itu, tentukan jisim tangki terlebih dahulu dan tolak angka ini dari jumlah keseluruhan.

Timbang pinggan yang sering digunakan dan tulis kesaksian di buku nota. Ini berguna jika anda lupa untuk mengetahui jisim mangkuk kosong..

Membilang kalori menggunakan jadual

Kami menyusun jadual di mana kami menetapkan ramuan, jumlahnya, kalori setiap jumlah produk yang digunakan (dalam kes ini, 300 g kentang rebus atau 120 g mayonis) dan kandungan protein, lemak dan karbohidrat. Pelajari produk KBJU dalam aplikasi untuk mengira kalori.

Jadual akan kelihatan seperti ini:

BahanJumlah, gNilai tenaga, kcalProtein, gLemak, gKarbohidrat, g
Kentang rebus30024661,250.1
Sosej doktoral30077178,466.64,5
Acar15016.51,20.152,55
Telur275431.7534.9229.981.92
Kacang hijau2001049.60.4lima belas
Mayonis1207483.7280,43.12
Jumlah:1,3452 31893.84178.7377.19

Untuk mengetahui berapa kilokalori, protein, lemak dan karbohidrat dalam hidangan kompleks, anda perlu ingat peraturan perkadaran sederhana - persamaan dua hubungan:

jumlah kandungan kalori hidangan / berat hidangan = kandungan kalori setiap hidangan / 100 g.

Dari perkadaran ini, kami memperoleh formula universal untuk mengira kandungan kalori hidangan:

jumlah kandungan kalori hidangan * 100 / berat hidangan = kandungan kalori dalam 100 g.

Cara ia berfungsi pada contoh jadual:

2 318.05 * 100/1 345 = 172.3.

Dalam 100 g salad Olivier, disiapkan dengan ketat mengikut resipi, 172,3 kcal. Formula ini juga sesuai untuk mengira kandungan makronutrien. Sebagai ganti jumlah kalori, perlu menggantikan jumlah protein, lemak atau karbohidrat yang terdapat di dalam pinggan. Contohnya:

93.84 * 100/1 345 = 6.9 g protein setiap 100 g salad;

178.73 * 100/1 345 = 13.3 g lemak setiap 100 g salad;

77.19 * 100/1 345 = 5.8 g karbohidrat setiap 100 g salad.

Pengiraan Kalori Menggunakan Perkhidmatan

Tidak banyak perkhidmatan yang mengira kandungan kalori dan kandungan BJU dalam hidangan untuk anda. Ia kurang tepat daripada pengiraan anda. Program ini mengira jumlah berat hidangan dengan menambahkan jisim semua ramuan. Ini benar sekiranya semua komponen padat. Tetapi ia tidak mengambil kira tahap penyejatan cecair.

Dalam pengiraan jadual, air tidak dapat ditimbang kerana kandungan kalori sifar. Kandungannya akan dicerminkan pada berat akhir hidangan. Untuk perkhidmatan, jumlah air harus diambil kira dan dimasukkan di ruangan yang sesuai.

Perkhidmatan untuk mengira kandungan kalori 100 g makanan telah dibuat sejak lama dahulu, oleh itu mereka berbeza dalam reka bentuk yang terlalu banyak dan banyak iklan. Tetapi mereka akan membuat semua pengiraan dengan cepat. Untuk melakukan ini, anda tidak perlu mendaftar di laman web.

Calorizator.ru

Di laman web Calorizator.ru, anda dapat mengira berapa kalori, protein, lemak, karbohidrat yang terkandung dalam 100 g hidangan di bahagian "Penganalisis produk".

Anda perlu menambahkan semua ramuan ke dalam jadual (anda boleh memilih dari senarai juntai bawah) dan nyatakan kuantitinya.

Perkhidmatan ini akan memberikan nombor yang boleh dimasukkan ke dalam aplikasi perakaunan kalori anda. Ngomong-ngomong, hasil pengiraan bertepatan dengan yang diperoleh formula.

Diets.ru

Untuk mengira kandungan kalori 100 g hidangan di laman web Diets.ru, anda perlu memilih bahagian "Kalkulator Kalori", kemudian item "Pengiraan kalori hidangan siap".

Selanjutnya, algoritma tindakan adalah sama: kami memperkenalkan ramuan dan kuantitinya, kami memperoleh pengiraan akhir.

Di Diets.ru ada pilihan "Perhatikan masakan (pengurangan berat badan semasa memasak)", sehingga anda dapat menambahkan kentang mentah ke meja, tidak direbus, dan meletakkan tanda semak di bawah meja.

Mana-mana kaedah ini akan membantu mengira anggaran nilai tenaga hidangan, kerana tidak ada perkhidmatan yang mengetahui berapa banyak kalori dalam epal tertentu, sepotong daging, sebilangan bijirin dan berapa banyak yang diserap oleh badan. Walau bagaimanapun, angka anggaran ini cukup untuk membuat diet untuk menurunkan berat badan atau kenaikan berat badan.

Cara mengira kalori dalam makanan: kaedah dan norma pengiraan yang tepat

Isu pengiraan kalori dalam makanan sangat penting. Walaupun diet yang tidak sihat untuk tubuh tidak membawa faedah kesihatan dan tidak memberikan hasil yang kekal. Sentimeter dan kilogram yang dibuang kembali dengan cepat kembali. Sebab ketidakkonsistenan kesan menurunkan berat badan dari diet adalah pengambilan kalori oleh tubuh dengan makanan, yang tetap tidak dibelanjakan. Mereka berubah menjadi sel lemak.

Mengapa mengira kalori dalam makanan

Penyelesaian untuk masalah tersebut adalah dengan mengawal tenaga masuk dan keluar. Dengan pengiraan nilai tenaga makanan yang dimakan (kalori) yang betul, penurunan berat badan pintar akan bermula. Membandingkan jumlah mereka dengan norma gaya hidup tertentu, mudah untuk mengawal jumlah tenaga yang tidak habis.

Terdapat beberapa cara tepat untuk mengira kalori dalam makanan. Kami akan berhenti pada mereka.

Apa itu kalori dan adakah perlu untuk menghitungnya?

Kalori, atau kalori, adalah unit pengukuran tenaga yang diterima oleh tubuh setelah ia memecah makanan. Sehingga awal abad ke-20, istilah ini digunakan secara eksklusif dalam fizik ketika mengira jumlah haba yang dibebaskan sebagai hasil pembakaran arang batu atau kayu bakar. Hari ini ia digunakan untuk makanan - "bahan bakar" badan. Tetapi anda perlu ingat bahawa kandungan kalori makanan dan jumlah tenaga adalah konsep yang tidak tepat dan bersyarat. Oleh itu, ketika menurunkan berat badan atau menambah berat badan dengan pengiraan kalori dalam makanan, faktor lain juga diambil kira:

 • aktiviti fizikal harian;
 • umur dan parameter fizikal seseorang;
 • hasil yang diinginkan adalah menurunkan berat badan, menambah berat badan, tetap cergas;
 • jantina seseorang;
 • kesihatan umum.

Semasa mengira norma kalori (setiap hari), semua parameter yang disenaraikan di atas diambil kira, jika tidak, mustahil untuk menentukan jumlah tenaga yang diperlukan agar tubuh berfungsi dengan normal. Ini adalah kriteria terpenting. Tenaga diperlukan untuk kerja organ dan sistem dalaman, berfungsi penuh otak, daya hidup dan aktiviti. Kita tidak boleh lupa bahawa dengan makanan tubuh memerlukan jumlah unsur makro dan mikro, vitamin, protein, air, karbohidrat, lemak yang diperlukan. Kekurangan atau kelebihannya:

 • kesihatan dan keletihan yang buruk;
 • kemurungan dan mudah marah;
 • mengantuk dan memburukkan kulit;
 • keletihan atau kenaikan berat badan yang cepat;
 • penyakit yang kerap, dll..

Kini mudah untuk menjawab persoalan mengapa pentingnya mengira kalori yang dimakan dengan makanan. Kerana mengira akan membantu mengurangkan jurang antara tenaga yang diterima dari makanan dan yang tidak dibelanjakan. Semakin sedikit yang terakhir, semakin sedikit kilogram "tambah nilai".

Dalam kes ini, tubuh tidak akan mengalami kekurangan vitamin, mineral dan makronutrien. Hasil pengiraan nilai tenaga produk yang dimakan adalah pemakanan yang kompeten dan gaya hidup yang sihat. Dan anda boleh melupakan sentimeter tambahan yang terkenal.

Kaedah untuk mengira nilai tenaga produk

Untuk menentukan norma kalori di media, mereka mencadangkan menggunakan kalkulator dalam talian, aplikasi untuk telefon bimbit, gelang kecergasan, dll..

Tetapi kaedah yang disebutkan untuk mengira nilai tenaga produk tidak memberikan hasil yang nyata dan tidak mengambil kira norma individu. Oleh itu, yang paling tepat adalah kaedah pengiraan manual. Anda perlu:

 • timbangan elektronik (anda boleh berhenti menggunakan mekanikal, tetapi pengiraannya akan berlaku ralat);
 • buku nota dan pen;
 • jadual yang menunjukkan kalori dalam makanan;
 • kalkulator.

Formula Pengiraan Kalori

Penting! Dalam pengiraan, peraturan digunakan - kandungan kalori hidangan yang disediakan sama dengan jumlah kalori semua komponen yang diambil dalam bentuk mentah (segar, mentah).

 1. Timbang setiap bahan pada timbangan secara bergantian. Komit data ke notepad.
 2. Tentukan kandungan kalori komponen dari jadual. Catat hasilnya.
 3. Gandakan data yang diambil dari jadual dengan jisim produk dibahagi dengan 100. Untuk setiap komponen.
 4. Tambahkan nombor dalam perenggan 3.

Formula untuk mengira:.

Berikut adalah jadual terperinci produk kalori untuk mengira jumlah kalori dalam setiap jenis makanan (setiap 100g.).

Nama produkTupaiKarbohidratLemakKalori, kcal
Makanan berkalori sebelum rawatan panas
NamaKandungan kaloriNamaKandungan kaloriNamaKandungan kalori
Telur burung unta118Cendawan kering210Ara290
puyuh168putih25Kismis270
Ayam157digoreng165Aprikot kering289
Produk susubuah dada17Kishmish309
Yogurt 1.5%51chanterelles21Prun290
Kefir 0%tiga puluhbaju hujan26.89Tarikh289
Kefir 1%37.89berminyak18.89Epal kering209
Lembu Brynza259.1boletustiga puluhMakanan Laut
Kefir 3.2%65cendawan madu21Kaviar ikan paus245
Susu keseluruhan68boletustiga puluhberbutir251
Susu 3.2%59.89Produk Bakeripollock130
Ryazhenka 6%85Gula291Ikan goreng145
Yogurt65Kek rai375Chum157
Krim 20%300Pengeringan331Ketam70
Krim 10%120Pembakar mentega300Jus dalam tin120
Krim masam 20%211Roti Gandum265Dalam minyak320
Krim masam 10%114.89Darnetskiy207Udang85
Parmesan330Rye209Bream48
Keju Belanda358Kacang57Salmon salai386
Lambert377Kacang hijau dalam tin55digoreng145
Orang Rusia370.89Kangkung laut17
menyatu257segar74Pollock70
sosej278dikeringkan298Navaga43
Cheddar392Tepung rai348Udang karang75
Eden330gandum349Hinggap96
Feta289.89Manka340Sturgeon Stellate136
Keju curd379.89Soba345Atlas herring.57
Curd 18%225Oatmeal373Salaka97
Keju kotej rendah lemak80Perlovka342Zander43
Produk dagingGandum gandum351Perasakan dalam minyak251
Ham365Gandum barli343Kod58
Angsa300Empingan jagung369Pike41
Payudara472Pasta349.89
Daging lembu yang disenyawakan179Kepingan oat305
digoreng171Serpih barli315
Turki151Nasi336
Loin429Kacang soya396
Sosej salai381Lentil310
direbus251Kacang92
Daging arnab115Lemak dan Sos
Ayam rebus134Lemak cair935
digoreng210Cendawan80
Hati daging lembu100Longkang mayonis746
Buah pinggang66senang259.89
Sosej234Marjerin670
Cincang daging babi265untuk penaik674
Itik404berkrim745
Babi yang disenyawakan350Ghee885
Hati87kacang soya900
Sosej159.9bunga matahari900
Lidah165berkrim749
Lembu90zaitun825

Norma untuk pengiraan nilai tenaga pinggan mangkuk yang betul

 1. Air, teh, kopi tanpa gula, madu dan (atau) lemon, serta garam mempunyai kalori sifar (0 kcal).
 2. Produk yang meningkat dalam jumlah selepas rawatan haba mempunyai isipadu (berat) yang lebih besar, tetapi sebanyak kalori dalam bentuk kering. Contohnya, bubur soba. Sekiranya sebelum mencuci berat badannya adalah 85 g. dan 293,25 kkal, kemudian setelah mencuci dan memasak, kandungan kalori tidak akan berubah, tetapi jisim dan isipadu akan meningkat. Nilai tenaga bubur soba akan berubah sekiranya mentega ditambahkan ke dalamnya. Contohnya, 5 gr. Dengan seberat minyak, kalori akan menjadi 37.45 kkal. Jadi, nilai tenaga keseluruhan hidangan adalah 293.25 kkal + 37.45 kkal. Iaitu 330.7 kcal.
 3. Mengubah komposisi hidangan dengan sekurang-kurangnya satu komponen memerlukan pengiraan kalori.
 4. Produk yang sudah siap untuk rawatan haba boleh ditimbang. Iaitu, daging tanpa tulang, kentang yang dikupas, dll..
 5. Semasa mengira nilai tenaga produk, semua komponen hidangan diambil kira.
 6. Sekiranya diet mengandungi makanan rendah lemak atau seseorang mengikuti diet, adalah wajar memakan sayur-sayuran, buah-buahan dan herba segar. Untuk mengira tambahan kandungan lemak, karbohidrat dan protein di dalamnya. Cara makan ini dapat mengelakkan kekurangan vitamin dan makronutrien.

Semasa membeli pinggan mangkuk siap pakai (contohnya, dadih), anda dapat mengetahui nilai tenaganya dengan mengkaji pembungkusan dengan teliti. Pengilang mesti menunjukkan jumlah kalori setiap 100 gram. produk, dan juga jaring produk itu sendiri.

Pengenalan terperinci dengan maklumat pada pakej akan sangat berguna ketika membeli makanan eksotik. Terutama jika kalori tidak disenaraikan dalam jadual di atas..

Algoritma untuk mengira nilai tenaga hidangan kompleks

Kaedah termudah untuk belajar mengira nilai tenaga makanan dengan betul dengan contoh. Katakan sup labu disajikan di atas meja. Untuk mengira kalori makanan, kami menyusun jadual ramuan.

KomponenBerat gr.Kalori dalam 100 gr., KaloriKalori ramuan, kcal
Labu50028140
Kentang45080365
Susu1,000 ml59.9599
Lobak653321.45
Mentegatiga puluh749224.7
Garampicit00
Bawang1254353.75
JUMLAH2 170992.91 398.9 kkal

Nilai tenaga total sup labu 1 398.9 kkal, masing-masing 100 g. produk siap 64.46 kcal. Untuk mengira, kami menggunakan bahagian:

Untuk setiap hidangan baru, pengiraan dimasukkan dengan mudah dalam buku khas dengan tanda. Kemudian lain kali anda tidak perlu mengira lagi. Cukup untuk membuka buku dan mengukur produk mengikut berat yang telah diambil kira dalam jadual.

Sekiranya ramuan baru dimasukkan dalam resipi atau berat sekurang-kurangnya satu produk diubah, pengiraan semula dilakukan. Setelah mengetahui cara mengira kalori dalam makanan, masuk akal untuk memikirkan penerapan pengiraan..

Cara mengira kalori untuk penurunan berat badan dan kenaikan berat badan?

Mengira kalori dalam makanan tidak akan membantu seseorang kehilangan sentimeter tambahan atau sebaliknya menambah berat badan. Untuk mendapatkan hasilnya, anda perlu mengira dan mengetahui:

 • Indeks metabolik asas (BMR) seseorang (tahap dalam beberapa sumber). Menunjukkan jumlah kalori yang diperlukan oleh badan yang sihat untuk mengekalkan aktiviti normal..
 • Pekali aktiviti individu.
 • Kalori yang diperlukan dan mencukupi setiap hari.

Penentuan kadar metabolisme (formula Harris-Benedict digunakan)

Petunjuk yang sangat penting. Ini menunjukkan keperluan organisma tertentu untuk kalori yang diperlukan untuk fungsi otak yang stabil, metabolisme, pemindahan haba, pencernaan, dll. Penunjuk bergantung kepada:

Rumus untuk pengiraan adalah seperti berikut:

Anggaplah seorang lelaki berusia 35 tahun mempunyai berat 78 kg. Tingginya 183 cm. Kemudian BMR akan sama dengan:

Anggaplah seorang wanita pada usia 28 berat 67 kg. Tingginya 172 cm. Kemudian BMR akan sama dengan:

Penentuan pekali aktiviti individu

Kerana kalori adalah tenaga yang dibakar pada siang hari. Iaitu, untuk mendapatkan hasil yang stabil dan selamat dari menurunkan berat badan atau menambah jisim, perlu mengambil kira aktivitinya. Berdasarkannya, baik meningkatkan atau menurunkan parameter BMR. Anda boleh menilai tahap individu dalam jadual di bawah..

Peringkat aktivitiPekali
Minimum - sehari di pejabat, bekerja di PC, tanpa beban1.2
Rendah - pergi ke gim 2-3 kali seminggu tanpa menambah beban1.375
Sedang - tanpa meningkatkan beban kerja 4-5 kali seminggu1.55
Tinggi - pergi ke gim 6-7 kali seminggu dengan peningkatan beban1.725
Sangat tinggi - beberapa kali sehari1.9

Anda tidak boleh menguraikan perkataan "latihan" dari jadual secara harfiah. Indeks individu juga ditentukan oleh aktiviti harian fizikal. Sebagai contoh, jika aktiviti profesional seseorang dikaitkan dengan mesin log atau pemunggahan, maka indeks aktiviti peribadinya adalah 1.9. Penjaga dan pelajar - 1.2. Berdasarkan pekali, anda boleh membetulkan pengiraan BMR.

Formula:

Katakan bahawa BMR mengikut formula Harris-Benedict sama dengan 1 812.46 kcal. Lebih-lebih lagi, indeks aktiviti adalah 1.55. Maka pengambilan kalori harian mestilah:

Kalori Harian yang Disyorkan

Jadual di bawah akan membantu mengekalkan berat badan normal tanpa bertambah baik atau menurunkan berat badan..

Nilai Harian untuk Lelaki
UmurAktiviti individuKalori sehari
17 tahun-40 tahunminimumkurang daripada 2,250-2,200
rendah2 350-2 650
tengah2 650-2 800
tinggi3 050-3 200
41 tahun-65 tahunminimum1 700-1 900
rendah2 050-2 200
tengah2 350-2 650
tinggi2 650-2 800
61 tahun ke atasminimum1 800
rendah2,000
tengah2 250-2 350
tinggi2 350-2 650
Nilai Harian untuk Wanita
17 tahun-40 tahunminimum1 650-1 800
rendah1 850-2 000
tengah2 050-2 200
tinggi2 250-2 400
41 tahun-65 tahunminimum1 450-1 650
rendah1 650-1 800
tengah1 850-2 000
tinggi2 050-2 200
61 tahun ke atasminimum1,400
rendah1,650
tengah1 800
tinggi2,000
Nilai Harian untuk Remaja
1 tahun-4 tahunrendah1,000
tengah1 250-1 400
tinggi1 450-1 650
5 tahun-8 tahunrendah1 250-1 400
tengah1 450-1 650
tinggi1 650-1 900
9 tahun-11 tahunrendah1 550-1 800
tengah1 850-2 000
tinggi2 150-2 300
12 tahun hingga 16 tahunrendah1 650-1 800
tengah2 050-2 500
tinggi2 550-3 000

Setelah menentukan keperluan kalori setiap hari, akan mudah membandingkan angka yang dihasilkan dengan pengambilan makanan kalori, dan jika perlu, sesuaikan norma.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes