Suntikan intradermal dan subkutan: teknik

Dari sudut perubatan, suntikan merujuk kepada masuknya ubat ke dalam badan menggunakan jarum suntik dengan jarum. Sebagai peraturan, suntikan digunakan untuk membuang obat secara tepat, kepekatannya yang meningkat di tempat tertentu, atau untuk mempercepat kesan ubat-ubatan. Pertimbangkan bagaimana suntikan intradermal dan subkutan dilakukan..

Jenis suntikan

Doktor membezakan beberapa jenis suntikan: subkutan, intramuskular, arteri, vena dan suntikan terus ke organ. Kesemuanya mempunyai ciri dan teknik pengenalan tersendiri. Jadi, pertimbangkan dua jenis pertama.

Apakah suntikan subkutan??

Suntikan di bawah kulit digunakan untuk menyuntik ubat dengan selamat ke bahagian tubuh di mana tidak ada saluran dan saraf besar (bahu, subskapular, kawasan skapular, paha dalam, dan perut.) Kedua-dua larutan berair dan berminyak digunakan untuk kaedah ini. Untuk yang berair, jarum yang lebih nipis digunakan, untuk yang berminyak, jarum yang lebih tebal digunakan, yang memudahkan memasukkan ubat ke dalam tisu. Agar suntikan subkutan minyak tidak memerlukan kekuatan yang besar, disarankan agar ampul bersama ubat itu dipanaskan dalam air suam, dan larutan itu sendiri diberikan lebih perlahan. Suntikan sedemikian boleh dilakukan semasa pesakit berbaring, duduk atau berdiri. Oleh itu, kami akan mempertimbangkan bagaimana melakukan suntikan subkutan.

Suntikan subkutan

Doktor membezakan dua cara menyuntik ubat secara subkutan:

1. jarum suntik diambil di tangan kanan sehingga jari kelingking memegang jarum kanula, maka anda perlu membuat lipatan kecil kulit dan menyuntik ubatnya. Ciri kaedah ini ialah jarum dimasukkan tegak lurus ke tempat suntikan..

2. Kedudukan jarum suntikan yang sama di tangan melibatkan pengenalan jarum dari bawah ke atas atau atas ke bawah pada sudut 30-45 darjah (sering digunakan untuk kawasan subskapular atau interscapular).

Apakah suntikan intradermal??

Suntikan intradermal pula digunakan untuk mengesan alahan pesakit terhadap ubat. Selalunya mereka adalah sampel biologi (contohnya, ujian Mantoux) atau digunakan untuk anestesia tempatan di kawasan kecil. Suntikan jenis ini diberikan di bahagian atas dan tengah lengan bawah jika pesakit tidak menderita penyakit pernafasan pada masa prosedur dan tidak mempunyai masalah kulit di lokasi ujian biologi.

Teknik untuk melakukan suntikan intradermal:

 • merawat permukaan tangan, memakai sarung tangan steril;
 • sediakan ampul dengan ubat;
 • tarik ubat ke dalam picagari;
 • ubah jarum, kecualikan kehadiran udara di dalam picagari;
 • rawat tempat suntikan masa depan dengan larutan alkohol;
 • sedikit meregangkan kulit di tempat sampel;
 • masukkan jarum di bawah kulit selari dengan bahagian tengah atau bahagian atas lengan bawah;
 • suntikan penyelesaiannya. Apabila diberikan dengan betul, pundi kencing subkutan terbentuk, yang mesti dirawat dengan alkohol tanpa menekannya. Tertakluk pada teknik pelaksanaan, suntikan intradermal dan subkutan tidak akan membawa kepada akibat yang serius, tetapi akan membantu dalam diagnosis atau menjadi senjata yang paling penting dalam rawatan penyakit ini.

Teknik Suntikan

Pada masa ini, terdapat tiga kaedah utama pemberian ubat parenteral (iaitu, melewati saluran pencernaan): subkutan, intramuskular dan intravena. Kelebihan utama kaedah ini termasuk kelajuan tindakan dan ketepatan dos. Juga penting agar ubat memasuki aliran darah tidak berubah, tanpa terdegradasi oleh enzim perut dan usus, serta hati. Suntikan ubat tidak selalu mungkin disebabkan oleh beberapa penyakit mental yang disertai oleh ketakutan suntikan dan kesakitan, serta pendarahan, perubahan kulit di tempat suntikan yang dimaksudkan (contohnya, luka bakar, proses purulen), peningkatan kepekaan kulit, kegemukan atau keletihan. Untuk mengelakkan komplikasi selepas suntikan, anda perlu memilih panjang jarum yang betul. Untuk suntikan ke dalam vena, jarum panjang 4-5 cm digunakan, untuk suntikan subkutan - 3-4 cm, dan untuk intramuskular - 7-10 cm. Jarum untuk infus intravena harus mempunyai potongan pada sudut 45 °, dan untuk suntikan subkutan, sudut potong harus lebih tajam. Perlu diingat bahawa semua instrumen dan penyelesaian untuk suntikan mestilah steril. Untuk suntikan dan suntikan intravena, hanya jarum suntik, jarum, kateter dan sistem infus yang boleh digunakan. Sebelum suntikan, anda mesti sekali lagi membaca preskripsi doktor; sahkan dengan teliti nama ubat pada bungkusan dan pada ampul atau botol; periksa tarikh luput ubat, alat perubatan sekali pakai.

Sedang digunakan, jarum suntik untuk penggunaan tunggal, tersedia dalam bentuk pemasangan. Jarum suntik plastik ini disterilkan di kilang dan dibungkus dalam beg yang berasingan. Jarum suntik dengan jarum yang terpasang padanya atau jarum dalam bekas plastik yang terpisah dilampirkan di setiap beg.

Prosedur:

1. Buka bungkusan jarum suntikan sekali pakai, gunakan sepasang pinset di tangan kanan untuk mengambil jarum di lengan, letakkan di atas jarum suntik.

2. Periksa keperitan jarum dengan menyebarkan udara atau larutan steril melaluinya, memegang lengan dengan jari telunjuk; masukkan jarum suntikan ke dalam dulang steril.

3. Sebelum membuka ampul atau botol, baca dengan teliti nama ubat untuk memastikannya sesuai dengan preskripsi doktor, nyatakan dos dan tarikh luput.

4. Ketuk leher ampul dengan jari dengan ringan sehingga keseluruhan larutan berada di bahagian lebar ampul..

5. Failkan ampul dengan paku di bahagian lehernya dan rawat dengan bola kapas yang dicelupkan dalam larutan alkohol 70%; semasa mengumpulkan larutan dari botol, lepaskan penutup aluminium dari dalamnya dengan forceps yang tidak steril dan lap penyumbat getah dengan bebola kapas steril dengan alkohol.

6. Dengan bola kapas, yang menggosok ampul, pecahkan hujung ampul atas (sempit). Untuk membuka ampul, perlu menggunakan bola kapas untuk mengelakkan kecederaan dari serpihan kaca.

7. Ambil ampul di tangan kiri anda, pegang dengan ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah anda, dan jarum suntik di tangan kanan anda.

8. Masukkan jarum dengan teliti ke dalam ampul, masukkan jarum suntik, dan tarik kembali, secara beransur-ansur tarik ke dalam jarum suntik jumlah isi ampul yang diinginkan, miringkan jika perlu;

9. Semasa mengumpul larutan dari botol, tusukan penyumbat getah dengan jarum, letakkan jarum dengan botol pada kon jarum jarum suntik, angkat botol terbalik dan isi jarum suntik dengan jumlah isi yang betul, cabut botol, ubah jarum sebelum suntikan.

10. Tanggalkan gelembung udara yang terdapat di dalam jarum suntik: putar jarum suntik dengan jarum ke atas dan pegang secara menegak pada paras mata, melepaskan udara dan titisan pertama ubat dengan menekan omboh.

Suntikan intradermal

1. Masukkan jumlah larutan ubat yang ditetapkan ke dalam picagari.

2. Minta pesakit untuk mengambil posisi yang selesa (duduk atau berbaring) dan bebaskan tempat suntikan dari pakaian.

3. Rawat tempat suntikan dengan bebola kapas steril yang direndam dalam larutan alkohol 70%, buat pergerakan ke satu arah dari atas ke bawah; tunggu kulit kering di tempat suntikan.

4. Dengan tangan kiri anda, pegang lengan bawah pesakit di luar dan betulkan kulit (jangan meregangkan!).

5. Dengan tangan kanan, arahkan jarum ke dalam kulit dengan potongan ke atas dengan arah dari bawah ke atas pada sudut 15 ° ke permukaan kulit hingga panjang hanya jarum sehingga potongan dapat dilihat melalui kulit.

6. Tanpa mengeluarkan jarum, sedikit menaikkan kulit dengan pemotongan jarum (membentuk "khemah"), pindahkan tangan kiri ke pelocok jarum suntik dan, menekan pelocok, suntikan ubat.

7. Tanggalkan jarum dengan gerakan pantas..

8. Lipat jarum suntik yang digunakan, jarum ke dalam dulang; bebola kapas terpakai untuk diletakkan di dalam bekas dengan larutan pembasmi kuman.

Suntikan subkutan

Oleh kerana lapisan lemak subkutan dilengkapi dengan saluran darah, suntikan subkutan digunakan untuk tindakan bahan ubat yang lebih cepat. Bahan ubat yang diberikan secara subkutan mempunyai kesan lebih cepat daripada yang diberikan melalui mulut. Suntikan subkutan dibuat dengan jarum berdiameter terkecil hingga kedalaman 15 mm dan sehingga 2 ml ubat diberikan, yang cepat diserap dari tisu subkutan yang longgar dan tidak memberi kesan berbahaya padanya. Kawasan yang paling sesuai untuk pentadbiran subkutan adalah: permukaan luar bahu; ruang subskapular; permukaan anterior paha; permukaan lateral dinding perut; ketiak bawah.

Di tempat-tempat ini, kulit mudah ditangkap di lipatan dan tidak ada bahaya kerosakan pada saluran darah, saraf dan periosteum. Tidak disarankan untuk membuat suntikan di tempat yang mempunyai lemak subkutan edematous, pada anjing laut dari suntikan sebelumnya yang kurang diserap.

· Basuh tangan (pakai sarung tangan);

· Rawat tempat suntikan secara berurutan dengan dua bola kapas dengan alkohol: pertama kawasan yang besar, kemudian tempat suntikan itu sendiri;

· Letakkan bola ketiga dengan alkohol di bawah jari ke-5 tangan kiri;

· Ambil jarum suntik di tangan kanan anda (dengan jari ke-2 tangan kanan anda memegang kanula jarum, dengan jari ke-5 - piston jarum suntik, dengan 3-4 jari memegang silinder dari bawah, dan dengan jari pertama - dari atas);

· Kumpulkan kulit dengan tangan kiri anda dalam lipatan segitiga, ke bawah;

· Masukkan jarum pada sudut 45 ° ke pangkal lipatan kulit hingga kedalaman 1-2 cm (2 /3 panjang jarum), pegang kanula jarum dengan jari telunjuk anda;

· Pindahkan tangan kiri ke piston dan suntik ubat (jangan pindahkan jarum suntik dari satu tangan ke tangan yang lain).

Awas: Sekiranya terdapat gelembung udara kecil di jarum suntik, berikan ubat perlahan-lahan dan jangan biarkan keseluruhan larutan di bawah kulit, tinggalkan sedikit dengan gelembung udara di dalam jarum suntik:

· Tanggalkan jarum dengan memegangnya di kanula;

· Tekan tempat suntikan dengan bola kapas dengan alkohol;

· Urut perlahan tempat suntikan tanpa mengeluarkan bulu kapas dari kulit;

Letakkan penutup pada jarum pakai buang, masukkan jarum suntik ke dalam bekas sampah.

Suntikan intramuskular

Sebilangan ubat yang diberikan secara subkutan menyebabkan rasa sakit dan kurang diserap, yang menyebabkan pembentukan infiltrat. Semasa menggunakan ubat seperti itu, dan juga dalam kes di mana mereka ingin mendapatkan kesan yang lebih cepat, pentadbiran subkutan digantikan oleh pentadbiran intramuskular. Otot mempunyai rangkaian saluran darah dan limfa yang luas, yang mewujudkan keadaan penyerapan ubat yang cepat dan lengkap. Suntikan intramuskular membuat depot dari mana ubat perlahan-lahan diserap ke dalam aliran darah, dan ini mengekalkan kepekatannya yang diperlukan dalam tubuh, yang sangat penting berkaitan dengan antibiotik. Suntikan intramuskular harus dilakukan di tempat-tempat tertentu badan di mana terdapat lapisan tisu otot yang ketara dan saluran besar dan batang saraf tidak mendekat. Panjang jarum bergantung pada ketebalan lapisan lemak subkutan, kerana perlu apabila jarum dimasukkan, ia melewati tisu subkutan dan memasuki ketebalan otot. Jadi, dengan lapisan lemak subkutan yang berlebihan, panjang jarum adalah 60 mm, dengan yang sederhana - 40 mm. Tempat yang paling sesuai untuk suntikan intramuskular adalah otot punggung, bahu, dan paha.

Untuk suntikan intramuskular ke kawasan gluteal, hanya bahagian luar atasnya yang digunakan. Perlu diingat bahawa sentuhan secara tidak sengaja dengan jarum di saraf sciatic boleh menyebabkan lumpuh sebahagian atau keseluruhan anggota badan. Di samping itu, terdapat tulang (sacrum) dan kapal besar. Pada pesakit dengan otot yang lembik, tempat ini sukar dilokalisasi..

Letakkan pesakit sama ada di perut (jari kaki dipusing ke dalam) atau di sebelah (kaki yang berada di atas dibengkokkan di pinggul dan lutut untuk berehat

otot gluteus). Rasakan formasi anatomi berikut: tulang belakang iliac posterior unggul dan trokanter femur yang lebih besar. Lukis satu garis tegak lurus ke bawah dari tengah


tulang belakang ke tengah fossa popliteal, yang lain dari spit ke tulang belakang (unjuran saraf sciatic melepasi sedikit di bawah garis mendatar sepanjang tegak lurus). Tentukan tempat suntikan, yang terletak di kuadran luaran atas di bahagian luaran atas, kira-kira 5-8 cm di bawah puncak iliaka. Dengan suntikan berulang, perlu mengganti sisi kanan dan kiri, menukar tempat suntikan: ini mengurangkan kesakitan prosedur dan pencegahan komplikasi.

Suntikan intramuskular ke otot paha lateral dilakukan pada pertiga pertengahan. Letakkan tangan kanan 1-2 cm di bawah trokanter femur, sebelah kiri - 1-2 cm di atas patela, ibu jari kedua-dua tangan harus sejajar. Tentukan tempat suntikan, yang terletak di tengah-tengah kawasan yang dibentuk oleh telunjuk dan ibu jari kedua tangan. Semasa melakukan suntikan pada anak-anak kecil dan orang dewasa yang keletihan, anda harus memasukkan kulit dan otot ke lipatan untuk memastikan ubat itu masuk ke otot.

Suntikan intramuskular juga boleh dilakukan pada otot deltoid. Arteri brachial, urat dan saraf melepasi bahu, oleh itu kawasan ini hanya digunakan apabila tempat lain tidak dapat diakses untuk suntikan atau apabila beberapa suntikan intramuskular dilakukan setiap hari. Bebaskan bahu dan bilah bahu pesakit dari pakaian. Minta pesakit melonggarkan lengan dan bengkokkan pada sendi siku. Sentuh tepi proses akomial skapula, yang merupakan pangkal segitiga, puncaknya berada di tengah bahu. Tentukan tempat suntikan - di tengah segitiga, kira-kira 2.5-5 cm di bawah proses akomial. Tempat suntikan dapat ditentukan dengan cara lain dengan menggunakan empat jari ke atas otot deltoid, bermula dari proses akomial.

Teknik:

· Bantu pesakit untuk mengambil kedudukan yang selesa: apabila dimasukkan ke dalam pantat - di perut atau di sisi; di paha - berbaring di punggung dengan kaki sedikit bengkok pada sendi lutut atau duduk; di bahu - berbaring atau duduk;

· Tentukan tempat suntikan;

· Basuh tangan (pakai sarung tangan);

· Rawat tempat suntikan secara berurutan dengan dua bola kapas dengan alkohol: pertama kawasan yang besar, kemudian tempat suntikan itu sendiri;

· Letakkan bola ketiga dengan alkohol di bawah jari ke-5 tangan kiri;

· Ambil jarum suntik di tangan kanan anda (letakkan jari ke-5 pada jarum jarum, jari ke-2 pada jarum suntik, jari ke-1, ke-3, ke-4 pada silinder);

· Meregangkan dan memperbaiki kulit jari 1-2 tangan kiri di tempat suntikan;

· Masukkan jarum ke dalam otot pada sudut yang betul, meninggalkan jarum 2-3mm ke atas kulit;

· Pindahkan tangan kiri ke piston, ambil silinder jarum suntik dengan jari ke-2 dan ke-3, tolak piston dengan jari ke-1, dan masukkan ubat;

· Pegang tapak suntikan dengan bola kapas dengan alkohol dengan tangan kiri anda;

· Tanggalkan jarum dengan tangan kanan;

· Urut perlahan tempat suntikan tanpa mengeluarkan bulu kapas dari kulit;

Letakkan penutup pada jarum pakai buang, masukkan jarum suntik ke dalam bekas sampah.

PRESTASI INJEKSI BERLAKU.

Tujuan: terapeutik - pengenalan ubat ke dalam lemak subkutan, anestesia tempatan.

Petunjuk: preskripsi doktor.

Kontraindikasi: reaksi alahan terhadap ubat-ubatan, kerosakan pada yaki dan lemak subkutan di mana-mana tempat suntikan.

Komplikasi: penyusupan, pemberian ubat yang salah, virus Iruit, AIDS, reaksi alergi, kejutan anafilaksis, sepsis.

Tempat pengenalan: sepertiga bahagian atas permukaan luar bahu, sepertiga tengah permukaan anterolateral paha, permukaan anterolateral dinding perut, kawasan subskapular (jarang).

Sediakan: steril: jarum suntik sekali pakai dengan kapasiti 1-2 shch. Jarum panjang 20 mm, bola kapas, sarung tangan, ubat yang diresepkan oleh Republik Czech *; antiseptik kulit, KBSU.

Algoritma tindakan:

1. Terangkan kepada pesakit tujuan dan perjalanan prosedur, berikan maklumat yang diperlukan mengenai ubat tersebut.

2. Mencuci tangan pada tahap kebersihan, merawatnya dengan antiseptik kulit, memakai sarung tangan.

3. Buka beg dan kumpulkan semburan (lihat standard).

4. Panggil ubat (lihat standard).

5. Duduk atau baringkan pesakit.

6. Rawat sarung tangan dengan antiseptik kulit.

7. Rawat tempat suntikan secara berurutan dengan dua bola kapas steril yang dibasahi dengan antiseptik kulit: pertama kawasan yang besar, kemudian tempat suntikan itu sendiri.

8. Letakkan bola kapas ketiga dengan antiseptik kulit antara jari keempat dan kelima tangan kiri.

9. Ambil jarum suntik di tangan kanan anda: II pegang kanula jarum dengan jari tangan kanan anda: V dengan jari anda - pelocok jarum suntik: III, IV. Saya memegang silinder dengan jari anda.

10. Kumpulkan 1 dan Dan dengan jari tangan kiri anda kulit di tempat suntikan ke lipatan segitiga, ke bawah.

11. Masukkan jarum ke dasar lipatan kulit pada sudut 45 ° hingga kedalaman 2/3 panjang jarum, pegang kanula jarum dengan jari telunjuk anda.

12. Pindahkan tangan kiri ke piston, pegang pinggir silinder dengan jari-jari anda II dan III, tekan piston dengan jari anda dan suntik ubatnya (jangan pindahkan picagari dari satu tangan ke tangan yang lain).

13. Sapukan bebola kapas dengan antiseptik kulit ke tempat suntikan.

14. Tanggalkan jarum dengan gerakan pantas, menahannya dengan kanula.

15. Urut perlahan tempat suntikan tanpa mengeluarkan bola kapas dari kulit..

16. Buang jarum suntik tanpa memakai penutup, bebola kapas dan sarung tangan di KBSU.

17. Basuh dan toskan tangan anda.

18. Tanya pesakit bagaimana perasaan mereka

PERATURAN PENGENALAN INSULIN

Untuk rawatan diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin, sediaan insulin digunakan (hormon insulin pankreas, mempengaruhi metabolisme karbohidrat. Ini mendorong penyerapan glukosa oleh sel-sel tisu badan (otot, lemak), memudahkan pengangkutan glukosa melalui membran sel, merangsang pembentukan glikogen dari glukosa dan pemendapannya di hati.

Mengikut jangka masa tindakan insulin dibahagikan kepada 3 kumpulan:

tindakan pendek (6-8 jam) - monosuinsupine, insulapt. Actrapid, insulin-regular-yletin, N-insulin, insulin sederhana:

- jangka masa tindakan sederhana (14-18 jam) - insulin-semilent, semilong. insulong, yletin, dll..

- tindakan jangka panjang (20-24-36 jam) - insulin ultralept, ultralong, ultratard, dll..

Gabungan dan kekerapan penggunaan setiap ubat mungkin berbeza..

Dos insulin harian dikira oleh ahli endokrinologi dengan mengambil kira glikemia. Pembetulan dos insulin pada siang hari dilakukan di bawah kawalan profil glukosurik dan glisemik.

Persediaan insulin boleh didapati dalam bentuk cecair dalam botol yang mengandungi 1 ml - 40 PIECES, atau 100 PIECES insulin. Pengiraan dos insulin yang diperlukan (biasanya gandaan 4 PIECES) dilakukan dengan mengambil kira petunjuk glukosuria dan hiperglikemia, berdasarkan fakta bahawa 1 unit insulin menjimatkan 2 hingga 5 g glukosa.

Untuk pengenalan insulin, gunakan picagari insulin khas:

- dengan kelulusan 40 PIECES untuk pengenalan insulin dari botol yang mengandungi 1 ml 40 PIECES insulin. Setiap bahagian jarum suntik ini sesuai dengan 1 PIECE insulin;

- dengan kelulusan 100 PIECES untuk pengenalan insulin, dihasilkan dalam botol yang mengandungi 1 ml 100 PIECES insulin. Setiap bahagian jarum suntik ini sesuai dengan 2 PIECES insulin;

- untuk memasukkan insulin ke dalam jarum suntik bukan insulin dengan kapasiti 1.0-2.0 ml, anda perlu mengira harga pembahagian jarum suntikan. Adalah perlu untuk mengira bilangan bahagian dalam 1 ml jarum suntik. Dalam 1 ml - 40 PIECES insulin, bahagikan dengan bilangan bahagian yang diperoleh, dalam 1 ml jarum suntik 40: 10 = 4 PIECES - harga satu bahagian, iaitu 0.1 ml = 4 unit.

- Bahagikan dos insulin yang anda perlukan dengan harga satu bahagian dan anda akan menentukan berapa banyak bahagian pada jarum suntik yang harus diisi dengan ubat. Contohnya: 36 PIECES: 4 PIECES = 0.9 ml. semasa mengumpul insulin dengan picagari ini dari botol yang mengandungi 1 ml 100 UNIT insulin. Satu bahagian kecil sepadan dengan 1 U insulin. Oleh itu, dalam 0.1 ml jarum suntik ini mengandungi 10 PIECES, 0.2 ml - 20 PIECES, 0.3 ml - 30 PIECES insulin, dll..

- pen jarum suntik dan insulin yang sesuai dalam botol khas - penfill. Pena jarum suntik dilengkapi dengan jarum khas yang memungkinkan suntikan hampir tidak menyakitkan dan, tertakluk kepada peraturan kebersihan umum, boleh digunakan tanpa pensterilan rawatan khas selama satu minggu. Pada masa ini, dunia menggunakan beberapa jenis pen jarum suntik yang dikeluarkan oleh pelbagai syarikat dan berbeza antara satu sama lain dalam ciri teknikal.

PENGENALAN INSULIN

Matlamat: berikan dos insulin yang tepat pada masa tertentu untuk menurunkan glukosa darah.

Petunjuk: rawatan IDDM, ketoasidosis, koma.

Kontraindikasi: koma hipoglikemik, reaksi alergi terhadap isulin ini.

Komplikasi: tindak balas alahan, lipodistrofi, edema.

Tempat pengenalan: sepertiga bahagian atas permukaan luar bahu, sepertiga tengah permukaan posterolateral paha, permukaan anterolateral dinding perut,

Sediakan: sebotol dengan larutan insulin, antiseptik kulit, manik steril, jarum suntik insulin sekali pakai, sarung tangan, KBSU, dalam larutan disinfektan.

Algoritma tindakan:

1. Terangkan kepada pesakit tujuan dan perjalanan prosedur dan dapatkan persetujuannya untuk melakukan.

2. Mencuci tangan pada tahap kebersihan, merawatnya dengan antiseptik kulit, memakai sarung tangan.

3. Baca tulisan di botol: nama (periksa nama dan huruf insulin pada kotak dan label botol), dos, tarikh luput, periksa dengan helaian preskripsi perubatan.

4. Lakukan pemeriksaan visual kualiti botol insulin. Perhatikan kepekatan ubat iaitu pada jumlah unit insulin dalam 1 ml. Teliti label insulin dan picagari dengan teliti. Hitung berapa banyak unit insulin yang terkandung dalam satu bahagian jarum suntik, berdasarkan kepekatannya.

5. Gulung di antara tapak tangan botol dengan insulin tindakan yang berpanjangan selama 3-5 minit, sehingga larutan menjadi keruh sekata (jangan goncang!). Insulin bertindak pendek jelas, tidak perlu dicampurkan.

6. Panaskan botol insulin hingga suhu badan 36 ° -37 ° C di tempat mandi air.

7. Ambil jarum suntik insulin dalam bungkusan. Periksa tarikh luput dan ketatnya bungkusan. Buka bungkusan, kumpulkan picagari.

8. Buka botol run-in logam dengan pinset.

9. Rawat penyumbat getah dengan bola kapas yang dibasahi dengan agen antiseptik kulit dua kali, ketepikan botol, biarkan antiseptik kulit kering.

10. Angkat jarum suntik insulin, tarik plager jarum suntik sebanyak yang anda perlukan untuk mengisi. Dalam kes ini, udara ditarik ke dalam picagari. Jumlah udara harus sama dengan dos insulin yang diberikan..

11. Masukkan udara yang anda ambil ke dalam botol insulin..

12. Jemput pesakit untuk berbaring atau duduk.

13. Rawat tempat suntikan secara berurutan dengan dua bola kapas yang dibasahi dengan antiseptik kulit: pertama, kawasan yang luas, kemudian tempat suntikan itu sendiri. Biarkan kulit kering.

14. Keluarkan penutup dari jarum suntik, sebelum memasukkannya, biarkan udara keluar dan bawa jumlah insulin ke dos yang diinginkan.

15. Ambil picagari di tangan kanan anda.

16. Kumpulkan 1 dan II dengan jari tangan kiri anda kawasan kulit yang dirawat ke dasar lipatan segitiga ke bawah.

17. Masukkan jarum dengan gerakan pantas pada sudut 30 ° -45 ° di tengah-tengah lapisan subkutan dengan panjang jarum di dasar lipatan, tahan dengan potongan.

18. Lepaskan tangan kiri, turunkan lipatan.

19. Suntik insulin dengan perlahan, periksa untuk melihat apakah jarum telah memasuki saluran darah..

20. Dengan gerakan pantas, lepaskan jarum, pasangkan bola kapas steril yang kering ke tempat suntikan. Tanggalkan sarung tangan.

21. Memberi makan kepada pesakit.

22. Masukkan jarum suntik, bola kapas, sarung tangan terpakai di KBSU.

23. Basuh dan toskan tangan anda..

Catatan: - Dosis insulin diukur dalam satuan. Ada tiga

kepekatan berbeza setiap jenis insulin: 40 PIECES / ml, 80 PIECES / ml, 100 PIECES / ml. Penting untuk memahami pelabelan pada jarum suntik, kerana jumlah insulin yang diberikan bergantung pada kepekatannya, iaitu bilangan unit per mililiter. Oleh itu, selalu perlu menggunakan picagari yang bertanda kepekatan insulin yang digunakan dalam suntikan ini. Pemilihan picagari yang salah boleh menyebabkan kesilapan dos, yang akan menimbulkan masalah serius seperti gula darah yang terlalu tinggi (hiperglikemia) atau terlalu rendah (hipoglikemia);

kadang-kadang pemberian insulin subkutan di tempat yang sama boleh menyebabkan lipoatrofi (tekanan pada kulit) atau lipohipertrofi (pertumbuhan atau penebalan tisu);

untuk kesan terbaik tindakan insulin pada waktu pagi, lebih baik menyuntikkan insulin ke dalam perut, kerana dari situ lebih baik diserap, pada waktu petang - di sepertiga bahagian atas permukaan luar bahu, pada waktu petang - pada lemak subkutan paha atau punggung.

Terakhir diubah pada halaman ini: 2016-04-19; Pelanggaran Hak Cipta Halaman

Maklumat-Farm.RU

Farmaseutikal, perubatan, biologi

Suntikan subkutan

Diterbitkan pada 14 Februari 2016

Suntikan subkutan adalah kaedah pemberian ubat di mana ubat memasuki badan dengan menyuntik larutan suntikan melalui jarum suntik ke dalam tisu subkutan. Semasa suntikan subkutan ubat, ia memasuki aliran darah dengan penyerapan ubat ke dalam saluran tisu subkutan. Biasanya, kebanyakan ubat dalam bentuk larutan diserap dengan baik dalam tisu subkutan dan memberikan penyerapan yang agak cepat (dalam 15-20 minit) dalam lingkaran besar peredaran darah. Biasanya, tindakan ubat dengan pemberian subkutan bermula lebih perlahan daripada dengan pemberian intramuskular dan intravena, tetapi lebih cepat daripada dengan pemberian oral. Selalunya, sediaan subkutan diperkenalkan yang tidak mempunyai kesan perengsa tempatan, dan diserap dengan baik dalam lemak subkutan. Heparin dan turunannya diberikan secara eksklusif secara subkutan atau intravena (kerana pembentukan hematoma di tempat suntikan). Suntikan subkutan digunakan jika perlu untuk memasukkan ke dalam otot larutan ubat berair dan minyak, atau penggantungan, dalam jumlah tidak lebih daripada 10 ml (lebih baik tidak lebih daripada 5 ml). Jangkitan juga diberikan secara subkutan terhadap penyakit berjangkit dengan memasukkan vaksin ke dalam badan..

Permohonan

Suntikan subkutan adalah jenis pemberian ubat parenteral yang agak biasa berkaitan dengan vaskularisasi tisu subkutan yang baik, menyumbang kepada penyerapan ubat yang cepat; dan juga kerana kesederhanaan teknik pengenalan, yang memungkinkan kaedah pentadbiran ini diterapkan pada orang tanpa latihan perubatan khas setelah menguasai kemahiran yang relevan. Selalunya, pesakit secara bebas melakukan suntikan insulin subkutan di rumah (sering menggunakan pen jarum suntik), suntikan subkutan hormon pertumbuhan juga dapat dilakukan. Pentadbiran subkutan juga boleh digunakan untuk memasukkan larutan berminyak atau penggantungan bahan ubat (tertakluk kepada syarat bahawa larutan berminyak tidak memasuki aliran darah). Biasanya ubat subkutan diberikan apabila tidak perlu mendapatkan kesan segera dari pemberian ubat (penyerapan ubat semasa suntikan subkutan berlaku dalam 20-30 minit selepas pentadbiran), atau apabila perlu membuat sejenis depot ubat dalam tisu subkutan untuk mengekalkan kepekatan ubat dalam darah untuk tahap berterusan untuk masa yang lama. Penyelesaian heparin dan turunannya juga secara subkutan diperkenalkan berkaitan dengan pembentukan hematoma di tempat suntikan semasa suntikan intramuskular. Persediaan untuk anestesia tempatan juga boleh dilakukan secara subkutan. Dengan pemberian subkutan, disarankan untuk memperkenalkan ubat dalam jumlah tidak lebih dari 5 ml untuk mengelakkan tisu berlebihan dan pembentukan infiltrat. Persediaan subkutan yang menjengkelkan secara tempatan tidak diberikan dan boleh menyebabkan nekrosis dan abses di tempat suntikan. Untuk suntikan, peralatan perubatan steril diperlukan - jarum suntik, dan bentuk ubat steril. Secara intramuskular, ubat boleh diberikan baik dalam keadaan institusi perubatan (jabatan pesakit dalam dan pesakit luar), dan juga di rumah, dengan mengundang profesional perubatan untuk pulang, dan sekiranya berlaku rawatan kecemasan - di ambulans.

Teknik pelaksanaan

Suntikan subkutan paling kerap dilakukan di permukaan luar bahu, paha anteroposterior, kawasan subskapular, permukaan lateral dinding perut anterior dan kawasan sekitar pusar. Sebelum suntikan subkutan, ubat (terutamanya dalam bentuk larutan minyak) mesti dipanaskan hingga suhu 30-37 ° C. Sebelum suntikan bermula, pekerja perubatan merawat tangan dengan larutan pembasmi kuman dan memakai sarung tangan getah. Sebelum pengenalan ubat, tempat suntikan dirawat dengan larutan antiseptik (paling sering dengan etil alkohol). Sebelum suntikan, kulit di tempat tusukan diambil dalam lipatan, dan selepas itu jarum diatur pada sudut akut ke permukaan kulit (untuk orang dewasa - hingga 90 °, untuk kanak-kanak dan orang dengan lapisan lemak subkutan yang kurang dinyatakan, suntikan dilakukan pada sudut 45 °). Selepas tusukan kulit, jarum jarum suntik dimasukkan ke dalam tisu subkutan kira-kira 2/3 panjangnya (tidak kurang dari 1-2 cm); untuk mengelakkan kerosakan jarum, disarankan untuk meninggalkan sekurang-kurangnya 0.5 cm jarum di atas permukaan kulit. Setelah tusukan kulit, sebelum memberi ubat, perlu menarik kembali pelocok jarum suntik untuk memeriksa bahawa jarum telah memasuki kapal. Setelah memeriksa lokasi jarum yang betul, ubat itu disuntik di bawah kulit sepenuhnya. Setelah pengenalan ubat, tempat suntikan dirawat semula dengan antiseptik.

Kelebihan dan kekurangan pentadbiran ubat subkutan

Kelebihan penggunaan ubat subkutan adalah bahawa bahan aktif tidak berubah di tempat bersentuhan dengan tisu ketika dimasukkan ke dalam tubuh, oleh itu, ubat-ubatan yang dihancurkan oleh enzim sistem pencernaan dapat digunakan secara subkutan. Dalam kebanyakan kes, pentadbiran subkutan memberikan permulaan tindakan ubat yang cepat. Sekiranya tindakan yang berpanjangan diperlukan, ubat biasanya diberikan secara subkutan dalam bentuk larutan berminyak atau penggantungan, dan tidak dapat dilakukan dengan pemberian intravena. Sebilangan ubat (khususnya, heparin dan turunannya) tidak boleh diberikan secara intramuskular, tetapi hanya secara intravena atau subkutan. Pengambilan makanan tidak dipengaruhi oleh kadar penyerapan ubat dan ciri reaksi biokimia organisma orang tertentu, pengambilan ubat lain, dan keadaan aktiviti enzimatik tubuh kurang terjejas. Suntikan subkutan agak mudah dilakukan, yang memungkinkan untuk melakukan manipulasi ini, jika perlu, bahkan kepada orang awam.

Kelemahan penggunaan subkutan adalah bahawa selalunya dengan pengenalan ubat secara intramuskular terdapat rasa sakit dan pembentukan infiltrat di tempat suntikan (lebih jarang - pembentukan abses), dan dengan pengenalan insulin, lipodistrofi juga dapat diperhatikan. Dengan perkembangan saluran darah yang lemah di tempat suntikan, kadar penyerapan ubat dapat menurun. Dengan pemberian ubat subkutan, seperti jenis ubat parenteral lain, terdapat risiko jangkitan pesakit atau pekerja perubatan oleh patogen penyakit berjangkit yang disebarkan melalui darah. Dengan pemberian subkutan, kemungkinan kesan sampingan ubat meningkat kerana kadar kemasukan yang lebih besar ke dalam badan dan ketiadaan penapis biologi badan - selaput lendir saluran gastrointestinal dan hepatosit (walaupun lebih rendah daripada ketika diberikan secara intravena dan intramuskular) di sepanjang laluan. tidak disarankan untuk memberi lebih daripada 5 ml larutan sekali, kerana kemungkinan terlalu meregangkan tisu otot dan penurunan kemungkinan pembentukan infiltrat, serta ubat-ubatan yang mempunyai kesan menjengkelkan secara tempatan dan dapat menyebabkan nekrosis dan abses di tempat suntikan.

Kemungkinan komplikasi suntikan subkutan

Komplikasi suntikan subkutan yang paling biasa adalah pembentukan infiltrat di tempat suntikan. Biasanya, infiltrat terbentuk semasa ubat diberikan di tempat pemadatan atau edema yang terbentuk setelah suntikan subkutan sebelumnya. Infiltrat juga dapat terbentuk dengan memperkenalkan larutan minyak, tidak memanas hingga suhu optimum, dan juga ketika melebihi jumlah maksimum suntikan subkutan (tidak lebih dari 5 ml sekaligus). Sekiranya infiltrat muncul, disarankan untuk menggunakan salap kompres setengah alkohol atau salep heparin ke lokasi pembentukan infiltrat, sapukan mesh iodin ke kawasan yang terkena, dan lakukan prosedur fisioterapeutik.

Salah satu komplikasi yang timbul dalam pelanggaran teknik pemberian ubat adalah pembentukan abses dan phlegmon. Komplikasi ini paling sering terjadi dengan latar belakang penyusupan pasca suntikan yang tidak betul, atau melanggar peraturan aseptik dan antiseptik semasa suntikan. Rawatan abses atau phlegmon tersebut dilakukan oleh pakar bedah. Sekiranya berlaku pelanggaran peraturan asepsis dan antiseptik semasa suntikan jangkitan pesakit atau paramedik dengan patogen penyakit berjangkit yang ditularkan melalui darah, serta terjadinya reaksi septik akibat jangkitan bakteria darah.

Semasa suntikan dengan jarum tumpul atau cacat, kemungkinan pembentukan pendarahan subkutan. Sekiranya pendarahan berlaku semasa suntikan subkutan, disarankan untuk menggunakan kapas yang dibasahkan dengan alkohol ke tempat suntikan, dan kemudian kompres setengah alkohol.

Dengan pilihan tempat suntikan yang salah semasa pemberian ubat subkutan, kerosakan batang saraf dapat diperhatikan, yang paling sering diperhatikan sebagai akibat kerosakan kimia pada batang saraf, ketika depot ubat dibuat dekat dengan saraf. Komplikasi ini boleh menyebabkan paresis dan kelumpuhan. Rawatan komplikasi ini dilakukan oleh doktor, bergantung pada gejala dan keparahan lesi..

Dengan pemberian insulin subkutan (selalunya dengan pemberian ubat yang berpanjangan di tempat yang sama), bahagian lipodistrofi (bahagian penyerapan semula lemak subkutan) boleh berlaku. Pencegahan komplikasi ini adalah penggantian tempat suntikan insulin dan pengenalan insulin, yang mempunyai suhu bilik, rawatan terdiri dari pengenalan 4-8 unit suinsulin di bidang lipodistrofi.

Dengan pengenalan yang salah di bawah kulit larutan hipertonik (larutan natrium klorida 10% atau kalsium klorida) atau bahan-bahan lain yang menjengkelkan tempatan, nekrosis tisu dapat diperhatikan. Apabila komplikasi ini berlaku, disarankan untuk memotong kawasan yang terkena dengan larutan adrenalin, larutan natrium klorida 0,9% dan larutan novokain. Setelah mencincang tempat suntikan, pembalut kering dan sejuk yang sensitif terhadap tekanan digunakan, dan kemudian (selepas 2-3 hari) pelapik pemanasan digunakan.

Semasa menggunakan jarum untuk suntikan dengan kecacatan, jika jarum dimasukkan terlalu dalam ke dalam tisu subkutan, atau jika teknik pemberian ubat itu terganggu, jarum itu mungkin pecah. Dengan komplikasi ini, anda mesti cuba mendapatkan serpihan jarum dari tisu secara bebas, dan jika percubaan itu gagal, cip dikeluarkan secara pembedahan.

Komplikasi suntikan subkutan yang sangat serius adalah embolisme dadah. Komplikasi ini jarang berlaku, dan dikaitkan dengan pelanggaran teknik suntikan, dan berlaku apabila penyedia perkhidmatan kesihatan tidak memeriksa kedudukan jarum dan kemungkinan ubat ini masuk ke dalam kapal semasa suntikan subkutan larutan minyak atau penggantungan. Komplikasi ini dapat menampakkan diri dengan serangan sesak nafas, munculnya sianosis, dan sering berakhir pada kematian pesakit. Rawatan dalam kes seperti itu adalah simptomatik.

Teknik suntikan subkutan dan ciri-cirinya

Suntikan subkutan adalah prosedur perubatan yang sangat dicari. Teknik pelaksanaannya berbeza dengan kaedah pemberian ubat secara intramuskular, walaupun algoritma penyediaannya serupa.

Suntikan subkutan perlu dilakukan dengan lebih mendalam: memasukkan jarum di dalam hanya 15 mm sudah cukup. Tisu subkutan mempunyai bekalan darah yang baik, yang menyebabkan kadar penyerapan yang tinggi dan, dengan itu, tindakan ubat-ubatan. Hanya 30 minit selepas pemberian larutan ubat, kesan maksimum tindakannya diperhatikan.

Tempat yang paling sesuai untuk pentadbiran ubat secara subkutan:

 • bahu (kawasan luarnya atau pertiga pertengahan);
 • permukaan anterior paha;
 • dinding perut lateral;
 • kawasan subskapular dengan adanya lemak subkutan yang teruk.

Peringkat persediaan

Algoritma untuk melakukan manipulasi perubatan, akibatnya integriti tisu pesakit dilanggar, bermula dengan persiapan. Sebelum membuat suntikan, anda harus membasmi kuman tangan anda: basuh dengan sabun antibakteria atau rawat dengan antiseptik.

Penting: Untuk melindungi kesihatan anda sendiri, algoritma standard untuk kerja pegawai perubatan dalam semua jenis hubungan dengan pesakit melibatkan pemakaian sarung tangan steril.

Alat memasak dan penyediaan:

 • dulang steril (bersih dan dibasmi kuman dengan mengelap pinggan seramik) dan dulang untuk bahan buangan;
 • jarum suntik dengan isipadu 1 atau 2 ml dengan jarum dengan panjang 2 hingga 3 cm dan diameter tidak lebih daripada 0.5 mm;
 • tisu steril (sapu kapas) - 4 pcs.;
 • ubat yang ditetapkan;
 • alkohol 70%.

Semua yang akan digunakan semasa prosedur hendaklah di dulang steril. Tarikh luput dan ketatnya bungkusan ubat dan jarum suntik harus diperiksa..

Tempat di mana ia dirancang untuk membuat suntikan harus diperiksa untuk:

 1. kerosakan mekanikal;
 2. bengkak;
 3. tanda-tanda penyakit dermatologi;
 4. manifestasi alahan.

Sekiranya kawasan yang dipilih mempunyai masalah di atas, anda harus mengubah lokasi intervensi..

Pagar ubat

Algoritma untuk mengambil ubat yang ditetapkan ke dalam picagari adalah standard:

 • memeriksa kepatuhan ubat yang terdapat dalam ampul yang ditetapkan oleh doktor;
 • pelarasan dos;
 • pembasmian kuman pada tempat peralihannya dari bahagian lebar ke yang sempit dan takik dengan fail kuku khas yang dibekalkan dalam kotak yang sama dengan ubat itu. Kadang-kadang ampul mempunyai bukaan yang dilemahkan secara khusus dengan kaedah kilang. Kemudian pada kapal di kawasan yang ditunjukkan akan ada tanda - jalur mendatar berwarna. Hujung ampul yang jauh diletakkan di dalam dulang sampah;
 • ampul dibuka dengan menggenggam leher dengan sapuan steril dan melepaskannya dari anda;
 • jarum suntik dibuka, kanula digabungkan dengan jarum, selepas itu sarung dikeluarkan daripadanya;
 • jarum diletakkan dalam ampul terbuka;
 • pelocok picagari ditarik kembali dengan ibu jari, cecair diambil;
 • jarum suntik naik dengan jarum ke atas; ketuk perlahan silinder dengan jari untuk menggantikan udara. Picit ubat dengan piston sehingga tetesan muncul di hujung jarum;
 • pasangkan sarung jarum.

Pentadbiran dadah

Sebelum melakukan suntikan subkutan, adalah perlu untuk membasmi kuman bidang pembedahan (sebelah, bahu): satu sapu (besar) yang dicelupkan dalam alkohol merawat permukaan yang besar, tempat kedua (tengah) di mana suntikan dirancang untuk diletakkan secara langsung. Teknik untuk pensterilan ruang kerja: menggerakkan swab secara berpusat atau dari atas ke bawah. Tempat suntikan mesti kering kerana alkohol.

Algoritma manipulasi:

 • picagari diambil di tangan kanan. Jari telunjuk diletakkan di atas kanula, jari kelingking diletakkan di atas omboh, selebihnya berada di silinder;
 • dengan tangan kiri - dengan ibu jari dan jari telunjuk - ambil kulit. Ia mestilah lipatan kulit;
 • Untuk membuat suntikan, jarum dimasukkan dengan potongan pada sudut 40-45º dengan 2/3 panjang di pangkal lipatan kulit yang dihasilkan;
 • jari telunjuk tangan kanan mengekalkan posisinya di kanula, dan tangan kiri dipindahkan ke omboh dan mula memerahnya, perlahan-lahan memperkenalkan ubat;
 • sapu yang dicelupkan dalam alkohol dengan mudah ditekan ke tempat suntikan, yang kini boleh dikeluarkan. Langkah berjaga-jaga keselamatan menetapkan bahawa semasa proses melepaskan hujungnya, anda harus menyimpan tempat pemasangan jarum ke jarum suntik;
 • setelah selesai menyuntik, pesakit harus memegang bola kapas selama 5 minit lagi, jarum suntik yang digunakan dipisahkan dari jarum. Jarum suntik dikeluarkan, kanula dan jarum pecah.

Penting: Sebelum membuat suntikan, anda perlu meletakkan pesakit dengan mudah. Dalam proses melakukan suntikan, perlu untuk terus memantau keadaan orang itu, reaksinya terhadap campur tangan. Kadang-kadang lebih baik memberi suntikan semasa pesakit berbaring.

Setelah selesai menyuntik, lepaskan sarung tangan jika memakainya, dan bersihkan semula tangan anda: basuh atau lap dengan antiseptik.

Sekiranya anda mematuhi sepenuhnya algoritma untuk melakukan manipulasi ini, maka risiko jangkitan, penyusupan dan akibat negatif lain akan berkurang dengan ketara.

Penyelesaian minyak

Dilarang membuat suntikan intravena dengan larutan minyak: bahan tersebut menyumbat saluran, mengganggu pemakanan tisu bersebelahan, menyebabkan nekrosisnya. Emoli minyak mungkin berada di dalam saluran paru-paru, menyumbatnya, yang akan menyebabkan mati lemas teruk dengan kematian seterusnya.

Persediaan berminyak kurang diserap, oleh itu, penyusupan sering di tempat suntikan.

Petua: Untuk mengelakkan berlakunya penyusupan, anda boleh meletakkan pad pemanasan di tempat suntikan (buat kompres hangat).

Algoritma untuk memperkenalkan larutan minyak memberikan pemanasan awal ubat hingga 38 ° C. Sebelum menyuntik dan memberikan ubat, jarum harus diletakkan di bawah kulit pesakit, tarik pelocok jarum suntik ke arah anda, dan pastikan saluran darah belum rusak. Sekiranya darah masuk ke dalam silinder, peras tempat suntikan dengan mudah dengan sapuan steril, lepaskan jarum, dan cuba lagi di tempat lain. Dalam kes ini, langkah keselamatan memerlukan penggantian jarum, sebagai yang digunakan sudah tidak steril.

Suntikan subkutan: teknik suntikan

Suntikan subkutan kerap digunakan dalam amalan harian pegawai perubatan. Selalunya prosedur ini berlaku di jabatan endokrinologi.

Algoritma untuk penerimaan ubat berbeza dari yang lain dalam kedalaman masuk dan tahap di mana jarum direndam dalam tisu. Diperkenalkan ke dalam serat coklat dalam jumlah kecil, yang direka khas untuk penyerapan secara beransur-ansur. Oleh itu, suntikan pelbagai vaksin, bahan ubat dibuat. Ubat yang paling biasa untuk prosedur ini adalah insulin. Ubat hormon lain, antikoagulan, serum, vaksin juga digunakan..

Ciri-ciri suntikan subkutan

Oleh kerana bahan tersebut memasuki tisu lemak coklat, kedalaman penembusan menjadi lebih besar daripada dengan suntikan subkutan, tetapi kurang dalam daripada spesies lain. Bekalan darah dengan manipulasi jenis ini lebih baik, kerana penyerapan ubat dipercepat.

Persediaan untuk suntikan

 • Diperlukan sebelum prosedur untuk menjelaskan dalam bentuk yang dapat diakses oleh pasien tentang perlunya manipulasi yang akan datang, proses pelaksanaannya dan untuk mendapatkan persetujuan pesakit untuk jenis perawatan perubatan ini;
 • Adalah perlu untuk meletakkan pesakit dalam keadaan yang selesa untuknya dan membuka ruang untuk manipulasi pakaian;
 • Kakitangan perubatan harus mencuci tangan dengan sabun dan air dengan menggunakan air suam. Kemudian anda harus membersihkan tangan anda dengan etanol, menggunakan sarung tangan steril secara eksklusif, merawatnya dengan larutan alkohol yang diresapi sebanyak 70%, sapu untuk diproses mestilah steril;
 • Kumpulkan picagari dengan penyediaan yang diperlukan:
 1. pembungkusan picagari tidak boleh rosak. Anda perlu menilai tarikh luput yang tertera pada pakej. Buka, pasang, masukkan ke dalam bekas yang disterilkan;
 2. menilai kesesuaian, dos ubat, periksa senarai preskripsi;
 3. dengan sepasang swab kapas dengan alkohol yang diambil dengan forceps steril, proseskan ampul dan buka.

Bahagian tubuh apa yang diperlukan untuk kaedah ini?

Harus diingat bahawa dilarang menggunakan bahagian badan dengan serat edematous atau segel, bisul, luka, lecet. Pelanggaran peraturan di atas boleh menyebabkan komplikasi. Dianjurkan untuk menggunakan bahu (bahagian atas luar ketiga), permukaan paha, dinding perut anterior, ruang subskapular. Singkatnya, bahagian badan dengan jumlah serat coklat yang mencukupi dianjurkan, walaupun pada pesakit asthenic.

 • Bersihkan ruang input dengan sepasang bola kapas steril yang direndam dalam larutan alkohol 70%, dari pinggir ke pusat. Kemudian lap dengan berhati-hati ruang yang dimaksudkan untuk pengenalan ubat;
 • Anda perlu mengeluarkan lebihan udara dari jarum suntik, kemudian gerakkan jarum suntik ke tangan kanan sambil memegang kanula dengan jari telunjuk. Silinder mesti dipegang dengan jari yang lain;
 • Ia diperlukan untuk membentuk lipatan kulit di mana suntikan seharusnya dilakukan, dengan mencengkam tangan kiri. Yaitu, kulit ibu jari dan jari telunjuk, untuk mendapatkan lipatan segitiga;
 • Selang-seli masukkan jarum, mengukur sudut dari 30 hingga 45 darjah, dengan potongan hingga lipatan hingga kedalaman 15 mm, sambil memegang kanula;
 • Untuk meluruskan lipatan, pastikan tiada kapal yang disentuh;
 • Letakkan tangan kiri anda pada piston, dan kemudian perlahan-lahan berikan ubat;
 • Jepit tempat suntikan dengan bola dan lepaskan jarum dengan tajam;
 • Rendam jarum yang telah habis, jarum suntik dalam satu bekas, bebola kapas yang direndam dalam bekas yang terpisah dengan cecair pembasmi kuman;
 • Sarung tangan dikeluarkan, tangan mesti dibasuh..

Amaran keselamatan

Selepas akhir manipulasi, pastikan pesakit mengalami komplikasi pasca suntikan dalam bentuk alahan, reaksi anafilaksis, penyusupan, embolisme udara.

 • Untuk mengelakkan perkembangan reaksi anafilaksis atau alahan, perlu melakukan ujian dengan pengenalan sera:
 1. jarum suntik diisi dengan 0.1 ml larut 100 kali dalam serum imun;
 2. masukkan yang diperlukan ke permukaan bahu di selekoh;
 3. menilai tindak balas selepas 20 minit;
 4. jika fenomena patologi tidak diperhatikan, maka anda harus memasukkan 0-1 ml serum yang tidak dicairkan;
 5. selepas kira-kira satu jam, jika tidak terdapat manifestasi patologi, selebihnya serum diperkenalkan.
 • Sekiranya terdapat penyusupan selepas prosedur, maka anda perlu membuat kompres panas menggunakan pad pemanasan atau larutan alkohol 40%;
 • Larutan minyak mesti dipanaskan hingga 38 ° C sebelum pengenalan yang dimaksudkan, kerana ia kurang diserap.

Apa yang kadang-kadang timbul komplikasi dengan kesilapan

 1. Infiltrate adalah meterai di tempat suntikan, berlaku apabila terdapat pelanggaran asepsis dan antiseptik;
 2. Abses adalah pengumpulan nanah yang terkumpul yang terhad dari tisu lain. Muncul akibat pelanggaran prosedur untuk aseptik dan antiseptik;
 3. Jarum yang patah terbentuk akibat pelanggaran teknik suntikan;
 4. Embolisme adalah penyumbatan kapal oleh trombus atau embolus. Ia berlaku minyak dan udara. Punca kejadiannya adalah pelanggaran teknik suntikan. Akibatnya, larutan minyak atau gelembung udara memasuki kapal;
 5. Kerosakan pada batang saraf akibat kecederaan mekanikal atau kimia pada tisu saraf;
 6. Thrombophlebitis adalah keradangan urat dengan pembentukan trombus di dalamnya. Sebabnya adalah trauma kapal yang sama;
 7. Nekrosis tisu (nekrosis) terbentuk akibat pelanggaran teknik manipulasi;
 8. Hematoma adalah lebam di bawah kulit. Ia terbentuk akibat kerosakan pada dinding vaskular;
 9. Lipodystrophy adalah penyerapan semula tisu adiposa akibat pemberian insulin;
 10. Sepsis, AIDS, hepatitis virus (pelanggaran peraturan pensterilan instrumen, penggunaan semula alat pakai buang);
 11. Reaksi alergi - penyebabnya adalah intoleransi individu terhadap ubat.

Ciri-ciri prosedur untuk anak

 1. Sebelum menjalankan prosedur, anda mesti mendapatkan persetujuan ibu bapa, penjaga;
 2. Kepekatan bahan aktif dikira mengikut berat dan usia kanak-kanak;
 3. Teknik untuk melakukan suntikan subkutan adalah universal, sama untuk kanak-kanak dan orang dewasa;
 4. Kanak-kanak dikehendaki melakukan suntikan dengan lebih berhati-hati daripada orang dewasa. Walaupun kanak-kanak itu akan berubah-ubah, harus diingat bahawa pemberian ubat yang cepat akan meningkatkan kesakitan. Oleh itu, kadar pemberian ubat harus optimum dan tidak menimbulkan rasa tidak selesa yang lebih besar;
 5. Sekiranya kanak-kanak itu cukup tua untuk menjelaskan kepadanya tentang perlunya prosedur, maka tidak perlu menipu mengenai manipulasi yang akan datang. Dia harus bersedia secara mental untuk prosedur yang mungkin..

Kejayaan setiap suntikan bergantung pada kepatuhan terhadap peraturan tertentu. Untuk mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan dalam bentuk keradangan tempatan, nekrosis tisu, proses septik, perlu mengikuti peraturan aseptik, mensterilkan instrumen, menggunakan bahan pakai steril.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes