Ujian glukosa

Diabetes mellitus, yang biasanya didiagnosis oleh gula darah puasa, didahului oleh beberapa tahap pertengahan gangguan metabolisme karbohidrat, yang dapat dan harus didiagnosis untuk menghentikan perkembangan penyakit ini.

Akhir penyakit ini adalah pelanggaran fungsi pankreas, yang menghasilkan insulin - hormon, tanpanya tisu tidak dapat menggunakan glukosa untuk keperluan mereka. Sekiranya fungsi pankreas terganggu, ini tidak dapat diperbaiki lagi. Tetapi mungkin - dan sangat penting! - "menangkap" penyakit pada tahap tertentu dan mencegahnya berkembang lebih jauh. Itulah sebabnya diagnosis awal sangat penting..

Walau bagaimanapun, gangguan metabolisme karbohidrat bukan hanya diabetes. Gangguan metabolisme karbohidrat juga mempengaruhi kemampuan seseorang untuk menyerap karbohidrat dengan berkesan dan, dengan itu, mengumpul atau kehilangan lemak. Orang yang ingin menyingkirkan “berat badan berlebihan” sering berpaling kepada kami dalam projek Selfrebootcamp. Kemungkinan besar bagi kebanyakan mereka, "berat badan berlebihan" menjadi gejala yang tidak dapat dilihat dari gangguan metabolik yang tidak didiagnosis: rintangan insulin (atau ketidakpekaan insulin), toleransi glukosa terganggu dan, akhirnya, diabetes mellitus jenis 2 itu sendiri.

Apakah ketahanan insulin?

Glukosa, yang terbentuk oleh pencernaan makanan, adalah sumber tenaga sejagat, berkat yang berfungsi seseorang. Ia digunakan oleh pelbagai organ dan tisu - otot rangka (supaya kita dapat berjalan), otot jantung (supaya kita dapat hidup) dan sebagainya. Agar glukosa memasuki tisu, ia memerlukan pembawa khas - ini adalah insulin. Apabila tisu kehilangan kepekaannya terhadap insulin dan glukosa tidak dapat digunakan kerana ini, ini disebut ketahanan insulin.

Apabila tisu kekal tidak sensitif terhadap insulin untuk waktu yang lama dan tidak dapat menyerap glukosa untuk keperluannya, keadaan berikut berkembang - toleransi glukosa terganggu. Sebelum ini, fenomena ini disebut prediabetes, atau laten diabetes mellitus. Ini kerana prediabetes tidak menampakkan diri dengan cara apa pun: ujian rutin (seperti menguji glukosa dalam air kencing) masih tidak menunjukkan apa-apa, tidak ada gejala yang jelas (dahaga, penurunan berat badan) atau mereka mungkin tidak disedari.

Satu-satunya analisis yang boleh dipercayai menunjukkan bahawa pesakit mempunyai keadaan pra-diabetes adalah ujian toleransi glukosa.

Cara persediaan untuk ujian toleransi glukosa?

Pertama, ujian toleransi glukosa pada waktu pagi dan semasa perut kosong. Ini bermaksud bahawa analisis didahului dengan puasa 12-14 jam setiap malam. Iaitu, makanan terakhir pada malam ujian adalah pada jam 18: 00-18: 30. Maksimum yang anda dapat kemudian pada waktu petang, pada waktu malam dan pagi adalah dengan minum air kosong.

Tiga hari sebelum ujian, anda menghabiskan dalam mod biasa: makan makanan biasa dan bersenam dalam mod aktiviti fizikal biasa.

Kedua, perlu diingat: ujian itu sendiri akan mengambil masa kira-kira 2.5 jam. Oleh itu, jangan merancang mesyuarat penting pada waktu pagi sehingga anda tidak perlu membatalkannya nanti..

Ketiga, bersabarlah, kerana dalam dua jam anda perlu menderma darah dari urat setiap jam. Kali pertama anda mengambil darah dari anda sebelum ujian. Dan kemudian mereka akan memberikan larutan pekat glukosa tulen untuk diminum. Bahagian darah vena seterusnya akan diambil dari anda dalam 1 jam. Dan selepas 1 jam lagi. Kemudian mereka akan melepaskan anda dan anda akhirnya dapat sarapan. Oleh itu, anda boleh mengambil sandwic minyak dengan anda, sehingga setelah analisis segera memakannya.

Kekurangan sarapan tepat pada waktunya boleh menyebabkan kegatalan, dan sebahagian glukosa puasa adalah sensasi yang tidak menyenangkan. Tetapi anda tidak perlu takut terlebih dahulu - semuanya bersifat individu.

Cara membaca ujian toleransi glukosa?
Apa maksud semua nombor ini??

Apabila anda mendapat keputusan ujian, mereka akan mempunyai dua graf. Pada satu, anda akan melihat bagaimana kepekatan glukosa berubah dalam darah, dan yang kedua - kepekatan insulin.

Apabila anda minum larutan glukosa, ia langsung diserap ke dalam darah. Sebagai tindak balas kepada ini, tubuh (jika sihat) mengeluarkan sejumlah insulin yang setara, yang membantu tisu menyerap glukosa ini. Hasilnya, kadar glukosa darah berkurang. Memerlukan 2 jam untuk insulin untuk "mengambil" semua glukosa. Oleh itu, pengukuran semasa GTT dilakukan dalam masa dua jam.

Petunjuk yang ideal untuk glukosa darah puasa dan dua jam kemudian adalah lengkung yang pada tahap awal dan akhir glukosa akan sama, dan di tengah grafik puncak tidak akan melebihi tanda 7.5 mmol / L. Maksudnya, akan menjadi normal jika dalam keputusan ujian pada awal dan akhir menunjukkan 4 - 6.2 - 4. Atau 5.1 - 7.2 - 5.1.

Tidak normal jika pada lekukan anda melihat tahap glukosa dua jam selepas ujian. Contohnya, seperti ini: 4.0 - 8.3 - 6.0. Sekiranya ujian menunjukkan sesuatu seperti ini, itu bermaksud bahawa tubuh merembeskan insulin, tetapi tidak cukup untuk "mengambil" semua gula.

Ia boleh berlaku, dan sebaliknya, ketika tahap glukosa pada mulanya lebih tinggi, dan 2 jam setelah ujian lebih rendah: 5.3 - 8.0 - 3.7. Ini bermaksud bahawa insulin yang dihasilkan sebagai tindak balas terhadap beban lebih daripada yang diperlukan. Ini adalah disfungsi pankreas yang lain, apabila sensitiviti terganggu, dan insulin yang dilepaskan berlebihan "mengambil" gula lebih cepat daripada yang diperlukan.

Sekiranya puncak tertinggi pada grafik melebihi tanda 9.5 mmol / l - kita berhadapan dengan rintangan insulin.

Sekiranya pada titik mana pun pada grafik terdapat indikator lebih besar dari 11.1 mmol / l - kita dapat mengatakan bahawa pesakit mempunyai diabetes jenis 2.

Semua pilihan ini - bergantung pada parameter ujian - membantu doktor memahami jenis gangguan metabolisme karbohidrat, membuat diagnosis dan menetapkan rawatan. Termasuk dengan menyesuaikan kekuatan.

Ujian glukosa

Ujian toleransi glukosa (Ujian toleransi glukosa, GTT) - kaedah untuk diagnosis diabetes. Petunjuk utama untuk digunakan: diagnosis diabetes, peningkatan glukosa yang kecil (diragukan) sebelumnya, kehadiran faktor risiko diabetes - obesiti, aterosklerosis, penyakit kardiovaskular, kehadiran diabetes pada saudara-mara.

Ujian toleransi glukosa dilakukan untuk mengesan diabetes dan gangguan metabolisme karbohidrat pendam. Prinsip ujian adalah mengukur glukosa 2 kali - sebelum beban dan selepas 2 jam. Beban glukosa: Larutkan 75 gram glukosa anhidrat dalam 250-300 ml. air dan minum selama 3-5 minit semasa perut kosong. Bagi kanak-kanak, jumlah glukosa adalah 1.75 g glukosa per 1 kg berat badan. Ujian ini didahului dengan puasa malam selama 8 jam (tidak lebih dari 14 jam), anda boleh minum air. Makanan terakhir pada waktu petang mestilah mengandungi 30-50 g karbohidrat.

Petunjuk untuk ujian tersebut adalah pengukuran glukosa yang dipersoalkan, hiperglikemia atau glukosuria yang dikesan secara tidak sengaja, serta tanda-tanda klinikal diabetes dengan tahap glukosa normal. Perlu diingat bahawa jika diagnosis diabetes tidak diragukan, penggunaan ujian dapat menyebabkan perkembangan kejutan glisemik..

Penyediaan diagnostik

1. Perlu dijelaskan kepada pesakit bahawa kajian akan menilai metabolisme glukosa.
2. Pesakit harus mematuhi diet tinggi karbohidrat selama 3 hari dan menahan diri dari makan (setelah berpuasa malam) selama 8-12 jam sebelum kajian.
3. Pesakit dinasihatkan untuk menahan diri dari merokok, minum kopi dan alkohol, serta melakukan aktiviti fizikal yang berat selama 8 jam sebelum kajian dan semasa menjalankannya.
4. Perlu diperingatkan bahawa untuk kajian itu perlu mengambil sampel darah, dan memberitahu siapa dan kapan akan mengambil darah dari vena.
5. Pesakit diberi amaran mengenai ketidakselesaan yang mungkin berlaku semasa meletakkan tali pengikat pada lengan dan tusukan urat.
7. Doktor yang hadir dan doktor makmal harus menyedari pesakit mengambil ubat-ubatan yang boleh mempengaruhi hasil kajian. Sekiranya perlu, ubat ini dibatalkan..
8. Pesakit harus diberitahu mengenai gejala hipoglikemia (kelemahan, kegelisahan, kerengsaan, kelaparan, peningkatan berpeluh), apabila kejadiannya harus segera memberitahu doktor.

Prosedur

1. Pada waktu pagi antara 7 dan 9 jam, sampel darah diambil dari vena untuk menentukan tahap glukosa puasa awal. Darah diambil ke dalam tabung uji dari urat atau jari. Kateter boleh dimasukkan.
2. Sekiranya di klinik ini kajian ini juga merangkumi penentuan tahap glukosa dalam air kencing, maka segera setelah mengambil darah, sampel air kencing harus diambil.
3. Setelah mengambil sampel darah dan air kencing, pesakit diberi minuman yang mengandungi jumlah glukosa yang diperlukan, dan waktu diperhatikan. Sebaiknya minum larutan tidak lebih dari 5 minit.
4. 1, 2 jam selepas pemuatan glukosa, darah diambil dari vena atau dari jari.
5. Air kencing dikumpulkan pada selang waktu yang sama untuk pemeriksaan..
6. Sekiranya pesakit mengalami kelemahan dari pelbagai venipuncture, dia disarankan untuk berbaring..
7. Sepanjang kajian, disarankan agar pesakit minum air untuk mengeluarkan air kencing yang mencukupi.
8. Letakkan venipuncture dengan bola kapas sehingga pendarahan berhenti.
9. Dengan pembentukan hematoma bersama dengan venipuncture, kompres pemanasan ditetapkan.
10. Adalah perlu untuk memastikan bahawa pesakit mempunyai makanan ringan, dan juga tidak melihat gejala hipoglikemia.
11. Setelah mengambil darah, pesakit dapat meneruskan pengambilan ubat yang terpaksa dibatalkan.

Penyebab toleransi glukosa terjejas. Cara mengambil ujian toleransi glukosa?

Apabila metabolisme karbohidrat gagal di dalam badan, pengambilan dan penyerapan gula menurun. Akibatnya, toleransi glukosa terganggu (NTG) mungkin berlaku. Sekiranya anda tidak mengambil langkah yang betul, ini akan mengancam perkembangan penyakit serius seperti diabetes. Salah satu kaedah untuk mengesan penyakit ini adalah ujian toleransi glukosa (GTT).

Diagnosis biokimia gangguan metabolisme karbohidrat

Ujian toleransi glukosa diperlukan untuk memantau tahap gula dalam darah. Ia dilakukan tanpa banyak usaha dengan menggunakan dana minimum. Analisis ini penting bagi pesakit kencing manis, orang yang sihat dan ibu mengandung pada peringkat akhir.

Sekiranya perlu, toleransi glukosa terganggu dapat ditentukan walaupun di rumah. Kajian ini dilakukan di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak dari usia 14 tahun. Mematuhi peraturan yang diperlukan membolehkan anda membuatnya lebih tepat..

Terdapat dua jenis GTT:

Varian analisis berbeza dengan kaedah memperkenalkan karbohidrat. Ujian toleransi glukosa oral dianggap sebagai kaedah penyelidikan yang mudah. Anda hanya perlu minum air manis beberapa minit selepas pengambilan darah pertama.

Ujian toleransi glukosa dengan kaedah kedua dijalankan dengan memberikan larutan secara intravena. Kaedah ini digunakan apabila pesakit tidak dapat minum larutan manis sendiri. Sebagai contoh, ujian toleransi glukosa intravena ditunjukkan untuk toksikosis teruk pada wanita hamil..

Hasil ujian darah dinilai dua jam selepas pengambilan gula dalam badan. Titik permulaannya adalah saat pengambilan darah pertama.

Ujian toleransi glukosa didasarkan pada kajian reaksi radas insular terhadap kemasukannya ke dalam darah. Biokimia metabolisme karbohidrat mempunyai ciri tersendiri. Agar glukosa dapat diserap dengan betul, anda memerlukan insulin yang mengatur tahapnya. Kekurangan insulin menyebabkan hiperglikemia - kelebihan monosakarida serum.

Apakah petunjuk untuk analisis??

Diagnosis sedemikian, dengan kecurigaan doktor, memungkinkan untuk membezakan antara diabetes mellitus dan gangguan toleransi glukosa (keadaan pra-diabetes). Dalam klasifikasi penyakit antarabangsa, NTG mempunyai nombor tersendiri (kod ICD 10 - R73.0).

Tetapkan analisis keluk gula dalam situasi berikut:

 • diabetes jenis 1, dan juga untuk mengawal diri,
 • disyaki diabetes jenis 2. Ujian toleransi glukosa juga ditetapkan untuk memilih dan menyesuaikan terapi,
 • keadaan prediabetes,
 • disyaki mengandung atau diabetes kehamilan,
 • kegagalan metabolik,
 • pelanggaran pankreas, kelenjar adrenal, kelenjar pituitari, hati,
 • kegemukan.

Gula darah dapat diperiksa walaupun dengan hiperglikemia tetap satu kali semasa mengalami tekanan. Keadaan seperti itu termasuk serangan jantung, strok, radang paru-paru, dll..

Perlu diketahui bahawa ujian diagnostik yang dilakukan oleh pesakit sendiri menggunakan glukometer tidak sesuai untuk membuat diagnosis. Sebab-sebab ini tersembunyi dalam hasil yang tidak tepat. Penyebarannya boleh mencapai 1 mmol / l atau lebih.

Kontraindikasi untuk GTT

Kajian toleransi glukosa adalah diagnosis diabetes dan keadaan prediabetes dengan melakukan ujian tekanan. Selepas banyak karbohidrat sel beta pankreas, penurunannya berlaku. Oleh itu, anda tidak dapat menjalankan ujian tanpa keperluan khas. Lebih-lebih lagi, penentuan toleransi glukosa pada diabetes mellitus yang didiagnosis boleh menyebabkan kejutan glisemik pada pesakit.

Terdapat sejumlah kontraindikasi terhadap GTT:

 • intoleransi glukosa individu,
 • penyakit saluran gastrousus,
 • keradangan atau jangkitan pada fasa akut (peningkatan glukosa meningkatkan supurasi),
 • manifestasi toksikosis yang ketara,
 • tempoh selepas operasi,
 • sakit perut akut dan gejala lain yang memerlukan campur tangan dan rawatan pembedahan,
 • sejumlah penyakit endokrin (akromegali, pheochromocytoma, penyakit Cushing, hipertiroidisme),
 • mengambil ubat yang memprovokasi perubahan gula dalam darah,
 • kekurangan kalium dan magnesium (meningkatkan kesan insulin).

Sebab dan simptom

Apabila berlaku kerosakan metabolisme karbohidrat, toleransi glukosa terganggu diperhatikan. Apa ini? NTG disertai dengan peningkatan gula darah di atas normal, tetapi tidak dengan melebihi ambang diabetes. Konsep-konsep ini berkaitan dengan kriteria utama untuk diagnosis gangguan metabolik, termasuk diabetes jenis 2.

Perlu diperhatikan bahawa hari ini, NTG dapat dikesan walaupun pada anak. Ini disebabkan oleh masalah akut masyarakat - kegemukan, yang menyebabkan bahaya serius pada tubuh anak-anak. Sekiranya diabetes mellitus lebih awal berlaku pada usia muda kerana keturunan, sekarang penyakit ini semakin menjadi akibat gaya hidup yang tidak betul.

Adalah dipercayai bahawa pelbagai faktor dapat memprovokasi keadaan ini. Ini termasuk kecenderungan genetik, ketahanan insulin, masalah di pankreas, beberapa penyakit, kegemukan, kurang bersenam.

Keanehan pelanggaran itu adalah kursus tanpa gejala. Gejala yang membimbangkan muncul dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2. Akibatnya, pesakit terlambat menjalani rawatan, tidak menyedari masalah kesihatan.

Kadang-kadang, ketika NTG berkembang, gejala ciri diabetes ditunjukkan: dahaga yang teruk, rasa mulut kering, minum berat, dan kerap membuang air kecil. Walau bagaimanapun, tanda-tanda tersebut tidak berfungsi sebagai asas 100% untuk mengesahkan diagnosis..

Apakah maksud petunjuk yang diperoleh??

Semasa menjalankan ujian toleransi glukosa oral, satu ciri harus dipertimbangkan. Darah dari urat dalam keadaan normal mengandungi jumlah monosakarida yang sedikit lebih besar daripada darah kapilari yang diambil dari jari.

Tafsiran ujian darah oral untuk toleransi glukosa dinilai mengikut perkara berikut:

 • Nilai normal GTT adalah glukosa darah 2 jam setelah pemberian larutan manis tidak melebihi 6.1 mmol / L (7.8 mmol / L dengan pengambilan darah vena).
 • Toleransi terjejas - penunjuk di atas 7.8 mmol / l, tetapi kurang dari 11 mmol / l.
 • Pra-diagnosis diabetes mellitus - kadar yang tinggi, iaitu lebih dari 11 mmol / l.

Satu sampel penilaian mempunyai kelemahan - anda boleh melangkau pengurangan kurva gula. Oleh itu, data yang lebih dipercayai diperoleh dengan mengukur kandungan gula 5 kali dalam 3 jam atau 4 kali setiap setengah jam. Keluk gula, norma yang tidak boleh melebihi pada puncak 6,7 mmol / l, pada penderita diabetes membeku pada jumlah tinggi. Dalam kes ini, keluk gula rata diperhatikan. Walaupun orang yang sihat dengan cepat menunjukkan kadar yang rendah.

Fasa persediaan kajian

Bagaimana untuk mengambil ujian toleransi glukosa? Persediaan untuk analisis memainkan peranan penting dalam ketepatan hasil. Tempoh kajian adalah dua jam - ini disebabkan tahap glukosa yang tidak stabil dalam darah. Diagnosis akhir bergantung pada kemampuan pankreas untuk mengatur penunjuk ini..

Pada peringkat pertama ujian, mereka mengambil darah dari jari atau urat ketika perut kosong, lebih baik pada awal pagi.

Seterusnya, pesakit minum larutan glukosa, yang berdasarkan serbuk yang mengandungi gula khas. Untuk membuat sirap untuk ujian, ia mesti dicairkan dalam bahagian tertentu. Jadi, seorang dewasa dibenarkan minum 250-300 ml air, dengan 75 g glukosa dicairkan di dalamnya. Dos untuk kanak-kanak adalah 1.75 g / kg berat badan. Sekiranya pesakit mengalami muntah (toksikosis pada wanita hamil), monosakarida diberikan secara intravena. Kemudian mereka mengambil darah beberapa kali. Ini dilakukan untuk mendapatkan data yang paling tepat..

Penting untuk membuat persediaan terlebih dahulu untuk ujian darah untuk toleransi glukosa. Dianjurkan 3 hari sebelum kajian memasukkan makanan yang kaya dengan karbohidrat dalam menu (lebih dari 150 g). Adalah salah untuk makan makanan rendah kalori sebelum analisis - diagnosis hiperglikemia tidak betul, kerana hasilnya akan diremehkan.

Juga perlu 2-3 hari sebelum melakukan ujian untuk berhenti mengambil ubat diuretik, glukokortikosteroid, kontraseptif oral. Anda tidak boleh makan 8 jam sebelum ujian, minum kopi dan minum alkohol 10-14 jam sebelum analisis.

Ramai yang berminat sama ada menggosok gigi sebelum menderma darah. Ini tidak berbaloi, kerana ubat gigi termasuk pemanis. Anda boleh menggosok gigi 10-12 jam sebelum ujian.

Ciri-ciri memerangi NTG

Setelah pelanggaran toleransi glukosa dikesan, rawatan harus tepat pada masanya. Berjuang dengan NTG jauh lebih mudah daripada diabetes. Apa yang perlu dibuat terlebih dahulu? Adalah disyorkan untuk berunding dengan ahli endokrinologi.

Salah satu syarat utama terapi yang berjaya adalah perubahan gaya hidup biasa anda. Diet rendah karbohidrat dengan toleransi glukosa terganggu menempati tempat yang istimewa. Ia berdasarkan pemakanan sistem Pevzner.

Senaman anaerobik disyorkan. Ia juga penting untuk mengawal berat badan. Sekiranya penurunan berat badan gagal, doktor mungkin akan menetapkan beberapa ubat, seperti metformin. Namun, dalam kes ini, anda perlu bersiap sedia untuk menghadapi kesan sampingan yang serius..

Peranan penting dimainkan oleh pencegahan NTG, yang terdiri dalam ujian bebas. Langkah pencegahan sangat penting bagi orang yang berisiko: kes diabetes dalam keluarga, berat badan berlebihan, usia selepas 50 tahun.

Ujian toleransi glukosa - apa yang ditunjukkan dan untuk apa? Persiapan dan perlakuan, norma dan tafsiran hasilnya. Ujian kehamilan. Di manakah kajian dijalankan

Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Ujian toleransi glukosa adalah analisis makmal yang dirancang untuk mengesan gangguan metabolisme karbohidrat laten, seperti prediabetes, peringkat awal diabetes.

Ujian toleransi glukosa am

Nama ujian toleransi glukosa (ujian toleransi glukosa oral, ujian glukosa 75 g, ujian toleransi glukosa)

Pada masa ini, nama kaedah ujian toleransi glukosa (GTT) umumnya diterima di Rusia. Walau bagaimanapun, dalam praktiknya, nama lain juga digunakan untuk merujuk kepada kaedah diagnostik makmal yang sama, yang pada dasarnya identik dengan istilah toleransi glukosa. Sinonim seperti istilah GTT adalah seperti berikut: ujian toleransi glukosa oral (OGTT), ujian toleransi glukosa oral (PHTT), ujian toleransi glukosa (TSH), serta ujian dengan 75 g glukosa, ujian beban gula, dan pembinaan lengkung gula. Dalam bahasa Inggeris, nama kaedah makmal ini dilambangkan dengan istilah ujian toleransi glukosa (GTT), ujian toleransi glukosa oral (OGTT).

Apa yang menunjukkan dan mengapa ujian toleransi glukosa diperlukan?

Jadi, ujian toleransi glukosa adalah penentuan tahap gula (glukosa) dalam darah ketika perut kosong dan dua jam setelah mengambil larutan 75 g glukosa yang dilarutkan dalam segelas air. Dalam beberapa kes, ujian toleransi glukosa diperpanjang dilakukan di mana gula darah ditentukan pada perut kosong, 30, 60, 90 dan 120 minit setelah menggunakan larutan 75 g glukosa.

Biasanya, gula darah puasa harus turun naik antara 3.3 - 5.5 mmol / L untuk darah dari jari, dan 4.0 - 6.1 mmol / L untuk darah dari vena. Sejam selepas seseorang minum 200 ml cecair dalam perut kosong, di mana 75 g glukosa dilarutkan, paras gula darah meningkat ke tahap maksimum (8 - 10 mmol / l). Kemudian, ketika glukosa yang diterima diproses dan diserap, kadar gula darah menurun, dan 2 jam setelah pengambilan 75 g glukosa menjadi normal, dan kurang dari 7.8 mmol / l untuk darah dari jari dan urat.

Sekiranya dua jam selepas mengambil 75 g glukosa, kadar gula darah di atas 7,8 mmol / L, tetapi di bawah 11,1 mmol / L, ini menunjukkan pelanggaran laten metabolisme karbohidrat. Maksudnya, fakta bahawa karbohidrat dalam tubuh manusia diserap dengan gangguan terlalu lambat, tetapi setakat ini gangguan ini dikompensasi dan berlanjutan secara diam-diam, tanpa gejala klinikal yang dapat dilihat. Sebenarnya, nilai gula darah yang tidak normal dua jam selepas mengambil 75 g glukosa bermaksud seseorang sudah menghidap diabetes secara aktif, tetapi dia belum memperoleh bentuk pengembangan klasik dengan semua gejala ciri. Dengan kata lain, orang itu sudah sakit, tetapi tahap patologi awal, dan oleh itu belum ada gejala.

Oleh itu, jelas bahawa nilai ujian toleransi glukosa sangat besar, kerana analisis sederhana ini membolehkan anda mengenal pasti patologi metabolisme karbohidrat (diabetes mellitus) pada peringkat awal, ketika tidak ada gejala klinikal yang khas, tetapi kemudian anda dapat merawat dan mencegah pembentukan diabetes klasik. Dan jika gangguan laten metabolisme karbohidrat, yang dikesan menggunakan ujian toleransi glukosa, dapat diperbaiki, dibalikkan dan mencegah perkembangan penyakit, maka pada tahap diabetes, ketika patologi sudah terbentuk sepenuhnya, sudah mustahil untuk menyembuhkan penyakit ini, tetapi hanya mungkin untuk mengekalkan tahap gula ubat secara normal dalam darah, menunda permulaan komplikasi.

Perlu diingat bahawa ujian toleransi glukosa memungkinkan pengesanan awal gangguan laten metabolisme karbohidrat, tetapi tidak memungkinkan untuk membezakan antara jenis diabetes mellitus pertama dan kedua, serta penyebab perkembangan patologi.

Memandangkan kepentingan dan kandungan maklumat diagnostik ujian toleransi glukosa, analisis ini dibenarkan untuk dilakukan apabila terdapat kecurigaan terhadap pelanggaran metabolisme karbohidrat. Tanda-tanda gangguan metabolisme karbohidrat terpendam adalah seperti berikut:

 • Tahap gula darah di atas normal, tetapi di bawah 6.1 mmol / L untuk darah dari jari dan 7.0 mmol / L untuk darah dari vena;
 • Penampilan berkala glukosa dalam air kencing dengan latar belakang gula darah normal;
 • Haus yang kuat, kencing yang kerap dan banyak, serta peningkatan selera makan dengan latar belakang gula darah normal;
 • Kehadiran glukosa dalam air kencing semasa kehamilan, tirotoksikosis, penyakit hati atau penyakit berjangkit kronik;
 • Neuropati (gangguan saraf) atau retinopati (gangguan retina) dengan sebab yang tidak jelas.

Sekiranya seseorang mempunyai tanda-tanda gangguan laten metabolisme karbohidrat, dia disyorkan untuk melakukan ujian toleransi glukosa untuk memastikan kehadiran atau ketiadaan tahap awal patologi.

Orang yang benar-benar sihat yang mempunyai kadar gula darah normal dan tidak mempunyai tanda-tanda gangguan metabolisme karbohidrat tidak perlu melakukan ujian toleransi glukosa, kerana ia sama sekali tidak berguna. Juga, tidak perlu melakukan ujian toleransi glukosa bagi mereka yang sudah mempunyai kadar gula darah puasa yang sesuai dengan diabetes mellitus (lebih dari 6.1 mmol / L untuk darah dari jari dan lebih dari 7.0 untuk darah dari vena), kerana gangguannya cukup jelas, tidak tersembunyi.

Petunjuk untuk ujian toleransi glukosa

Oleh itu, ujian toleransi glukosa semestinya ditunjukkan untuk dilaksanakan dalam kes berikut:

 • Hasil penentuan glukosa puasa yang meragukan (di bawah 7.0 mmol / l, tetapi di atas 6.1 mmol / l);
 • Kenaikan kadar glukosa darah secara tidak sengaja terhadap tekanan;
 • Kehadiran glukosa dalam air kencing secara tidak sengaja dikesan dengan latar belakang gula darah normal dan tidak adanya gejala diabetes mellitus (peningkatan dahaga dan selera makan, kencing kerap dan banyak);
 • Kehadiran tanda-tanda diabetes mellitus dengan latar belakang gula darah normal;
 • Kehamilan (untuk mengesan diabetes kehamilan)
 • Kehadiran glukosa dalam air kencing terhadap tirotoksikosis, penyakit hati, retinopati atau neuropati.

Sekiranya seseorang mempunyai situasi di atas, maka dia pasti harus lulus ujian toleransi glukosa, kerana terdapat risiko diabetes terpendam yang sangat tinggi. Dan tepatnya untuk mengesahkan atau membantah diabetes mellitus laten dalam keadaan sedemikian sehingga ujian toleransi glukosa dilakukan, yang memungkinkan anda "mengungkapkan" pelanggaran metabolisme karbohidrat yang tidak dapat dilihat di dalam badan.

Selain petunjuk yang diperlukan di atas, ada sejumlah situasi di mana orang dianjurkan untuk menderma darah secara berkala untuk ujian toleransi glukosa, kerana mereka mempunyai risiko tinggi terkena diabetes. Situasi seperti ini bukan merupakan petunjuk wajib untuk mengambil ujian toleransi glukosa, tetapi sangat disarankan untuk melakukan analisis ini secara berkala untuk mengesan prediabetes atau diabetes terpendam sejak awal..

Situasi serupa di mana disyorkan untuk melakukan ujian toleransi glukosa secara berkala termasuk adanya penyakit atau keadaan berikut pada seseorang:

 • Umur lebih dari 45;
 • Indeks jisim badan lebih daripada 25 kg / cm 2;
 • Kehadiran diabetes pada ibu bapa atau saudara kandung darah;
 • Gaya hidup tidak aktif;
 • Diabetes kehamilan pada kehamilan yang lalu;
 • Kelahiran anak dengan berat badan lebih daripada 4.5 kg;
 • Kelahiran pramatang, kelahiran anak dengan janin mati, keguguran pada masa lalu;
 • Hipertensi arteri;
 • Tahap HDL di bawah 0.9 mmol / L dan / atau trigliserida di atas 2.82 mmol / L;
 • Kehadiran sebarang patologi sistem kardiovaskular (aterosklerosis, penyakit jantung koronari, dll.);
 • Ovari polikistik;
 • Gout;
 • Penyakit periodontal kronik atau furunculosis;
 • Penerimaan diuretik, hormon glukokortikoid dan estrogen sintetik (termasuk sebagai sebahagian daripada kontraseptif oral gabungan) untuk jangka masa yang panjang.

Sekiranya seseorang tidak menghidap penyakit atau penyakit di atas, tetapi usianya lebih tua dari 45 tahun, maka dia disarankan untuk menjalani ujian toleransi glukosa tiga tahun sekali..

Sekiranya seseorang mempunyai sekurang-kurangnya dua keadaan atau penyakit dari perkara di atas, maka dia disarankan untuk menjalani ujian toleransi glukosa tanpa gagal. Sekiranya pada masa yang sama nilai ujian ternyata normal, maka ia mesti diambil sebagai ujian pencegahan setiap tiga tahun. Tetapi apabila keputusan ujian tidak normal, maka anda perlu menjalankan rawatan yang ditetapkan oleh doktor anda dan melakukan analisis sekali setahun untuk memantau keadaan dan perkembangan penyakit ini.

Kontraindikasi untuk ujian toleransi glukosa

Ujian toleransi glukosa dikontraindikasikan untuk mereka yang pernah mendiagnosis diabetes mellitus, dan ketika kadar gula darah puasa adalah 11.1 mmol / L atau lebih tinggi! Dalam keadaan seperti itu, GTT tidak pernah dilakukan, kerana pemuatan glukosa dapat memprovokasi perkembangan koma hiperglikemik.

Juga, ujian toleransi glukosa dikontraindikasikan dalam kes-kes di mana terdapat faktor-faktor yang dapat mempengaruhi hasilnya dan menjadikannya tidak tepat, iaitu positif positif atau negatif palsu. Tetapi dalam kes seperti itu, kontraindikasi biasanya bersifat sementara, berlaku sehingga faktor yang mempengaruhi keputusan ujian hilang.

Oleh itu, ujian toleransi glukosa tidak dijalankan dalam kes berikut:

 • Tempoh akut sebarang penyakit, termasuk penyakit berjangkit (contohnya, jangkitan virus pernafasan akut, pemburukan ulser gastrik, pencernaan, dan lain-lain);
 • Infarksi miokardium, menderita kurang dari sebulan yang lalu;
 • Tempoh tekanan yang teruk di mana orang itu;
 • Kecederaan, kelahiran atau pembedahan berlangsung kurang dari 2 - 3 bulan yang lalu;
 • Sirosis hati alkoholik;
 • Hepatitis;
 • Tempoh haid pada wanita;
 • Kehamilan lebih daripada 32 minggu;
 • Mengambil ubat yang meningkatkan gula darah (adrenalin, kafein, rifampisin, hormon glukokortikoid, hormon tiroid, diuretik, kontraseptif oral, antidepresan, ubat psikotropik, beta-blocker (atenolol, bisoprolol, dll.)). Sebelum mengikuti ujian toleransi glukosa, anda perlu berhenti mengambil ubat tersebut sekurang-kurangnya tiga hari.

Doktor mana yang boleh menetapkan ujian toleransi glukosa?

Ujian toleransi glukosa

Persediaan untuk ujian toleransi glukosa

Cara mengambil ujian toleransi glukosa?

Pesakit datang ke makmal, di mana semasa perut kosong mereka mengambil darah dari jari atau urat untuk menentukan tahap glukosa yang berpuasa (lapar). Selepas itu, larutan glukosa disediakan, dan dibiarkan diminum selama lima minit dengan teguk kecil. Sekiranya larutan secara subyektif kelihatan manis dan terlalu tidak enak, maka sedikit asid sitrik atau jus lemon yang baru diperah ditambahkan ke dalamnya.

Setelah larutan glukosa telah diminum, waktu dapat dilihat, dan pesakit duduk dalam keadaan selesa dan diminta selama dua jam berikutnya untuk duduk diam di kemudahan perubatan tanpa terlibat dalam pekerjaan aktif. Sebaiknya baca buku kegemaran anda dua jam ini. Selama dua jam setelah mengambil larutan glukosa, anda tidak boleh makan, minum, merokok, minum alkohol dan tenaga, bersenam, gugup.

Selepas dua jam setelah mengambil larutan glukosa, darah sekali lagi diambil dari vena atau dari jari dan kepekatan gula dalam darah ditentukan. Ini adalah nilai gula darah dua jam setelah mengambil larutan glukosa yang merupakan hasil ujian toleransi glukosa.

Dalam beberapa kes, ujian toleransi glukosa diperpanjang dilakukan di mana darah diambil dari jari atau dari urat 30, 60, 90 dan 120 minit setelah mengambil larutan glukosa. Setiap kali, kadar gula darah ditentukan, dan nilai yang diperoleh diplotkan pada grafik di mana waktunya diplotkan pada sumbu X dan kepekatan gula darah pada sumbu Y. Hasilnya adalah grafik di mana kadar gula darah normal maksimum 30 minit setelah mengambil larutan glukosa, dan setelah 60 dan 90 minit kadar gula darah terus berkurang, mencapai tahap gula perut hampir kosong pada minit ke-120.

Apabila darah diambil dari jari dua jam setelah mengambil larutan glukosa, kajian tersebut dianggap lengkap. Selepas itu, anda boleh meninggalkan dan melakukan semua tugas anda pada siang hari.

Penyelesaian glukosa untuk ujian toleransi glukosa disediakan dengan cara yang sama - sejumlah glukosa dilarutkan dalam segelas air. Tetapi jumlah glukosa boleh berbeza, dan bergantung pada usia dan berat badan seseorang.

Oleh itu, bagi orang dewasa yang normal dengan berat badan normal, 75 g glukosa dilarutkan dalam 200 ml air. Bagi orang dewasa yang sangat gemuk, dos glukosa dikira secara berasingan dari nisbah 1 g glukosa per 1 kg berat badan, tetapi tidak lebih daripada 100 g. Contohnya, jika seseorang mempunyai berat 95 kg, maka dos glukosa untuknya adalah 95 * 1 = 95 g. Dan tepatnya 95 g larut dalam 200 ml air, dan minum. Sekiranya seseorang mempunyai berat 105 kg, maka dos glukosa yang dikira untuknya adalah 105 g, tetapi maksimum 100 g dibenarkan untuk larut. Oleh itu, bagi pesakit seberat 105 kg, dos glukosa adalah 100 g, yang dilarutkan dalam segelas air dan diberi minuman.

Bagi kanak-kanak yang berat badannya kurang dari 43 kg, dos glukosa juga dikira secara individu, berdasarkan nisbah 1.75 g setiap 1 kg berat badan. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak mempunyai berat 20 kg, yang bermaksud bahawa dos glukosa untuknya adalah 20 * 1,75 g = 35 g. Oleh itu, bagi seorang anak dengan berat 20 kg, 35 g glukosa dilarutkan dalam segelas air. Kanak-kanak dengan berat badan lebih dari 43 kg diberi dos glukosa dewasa yang biasa, iaitu 75 g setiap gelas air.

Selepas ujian toleransi glukosa

Apabila ujian toleransi glukosa selesai, anda boleh sarapan dengan apa sahaja yang anda mahukan, minum, dan juga kembali merokok dan minum alkohol. Secara amnya, pemuatan glukosa biasanya tidak menyebabkan kemerosotan kesejahteraan dan tidak memberi kesan negatif terhadap keadaan kadar tindak balas, dan oleh itu, setelah ujian toleransi glukosa, anda boleh melakukan apa sahaja perniagaan anda, termasuk bekerja, memandu, belajar, dll..

Keputusan ujian toleransi glukosa

Hasil ujian toleransi glukosa adalah dua angka: satu adalah kadar gula darah puasa, dan yang kedua adalah nilai gula darah dua jam setelah mengambil larutan glukosa.

Sekiranya ujian toleransi glukosa diperpanjang dilakukan, hasilnya adalah lima nombor. Angka pertama ialah nilai gula darah puasa. Angka kedua adalah tahap gula darah 30 minit setelah pengambilan larutan glukosa, digit ketiga adalah tahap gula satu jam setelah pengambilan larutan glukosa, digit keempat adalah gula darah setelah 1.5 jam, dan digit kelima adalah gula darah setelah 2 jam.

Nilai gula darah yang diperoleh semasa perut kosong dan setelah mengambil larutan glukosa dibandingkan dengan normal, dan kesimpulan dibuat mengenai kehadiran atau ketiadaan patologi metabolisme karbohidrat.

Kadar ujian toleransi glukosa

Biasanya, glukosa darah puasa adalah 3.3 - 5.5 mmol / L untuk darah dari jari, dan 4.0 - 6.1 mmol / L untuk darah dari vena..

Gula darah dua jam selepas mengambil larutan glukosa biasanya kurang dari 7,8 mmol / L.

Setengah jam setelah mengambil larutan glukosa, gula darah harus lebih rendah dari satu jam, tetapi lebih tinggi daripada pada perut kosong, dan kira-kira 7 - 8 mmol / l.

Tahap gula darah satu jam setelah mengambil larutan glukosa harus paling tinggi, dan kira-kira 8 - 10 mmol / l.

Tahap gula setelah 1.5 jam setelah mengambil larutan glukosa harus sama seperti setelah setengah jam, iaitu sekitar 7 - 8 mmol / l.

Ujian toleransi glukosa penyahkodan

Berdasarkan hasil ujian toleransi glukosa, doktor dapat membuat tiga kesimpulan: norma, prediabetes (gangguan toleransi glukosa) dan diabetes mellitus. Nilai kadar gula pada perut kosong dan dua jam setelah mengambil larutan glukosa, sesuai dengan masing-masing tiga pilihan kesimpulan, ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Sifat metabolisme karbohidratGula darah puasaGula darah dua jam selepas mengambil larutan glukosa
Biasa3.3 - 5.5 mmol / L untuk darah jari
4.0 - 6.1 mmol / L untuk darah dari urat
4.1 - 7.8 mmol / L untuk darah jari dan urat
Prediabetes (toleransi glukosa terganggu)Kurang daripada 6.1 mmol / L untuk darah jari
Kurang daripada 7.0 mmol / L untuk darah dari urat
6.7 - 10.0 mmol / L untuk darah jari
7.8 - 11.1 mmol / L untuk darah dari urat
DiabetesLebih daripada 6.1 mmol / L untuk darah jari
Lebih daripada 7.0 mmol / L untuk darah dari urat
Lebih daripada 10.0 mmol / L untuk darah jari
Lebih daripada 11.1 mmol / L untuk darah dari urat

Untuk memahami apa hasil yang diterima oleh orang ini atau tertentu mengikut ujian toleransi glukosa, anda perlu melihat skop tahap gula yang menjadi analisisnya. Seterusnya, lihat apa (normal, prediabetes atau diabetes) merujuk pada skop nilai gula, yang termasuk dalam analisis mereka sendiri.

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan

Maklumat am

Ujian toleransi glukosa selama kehamilan tidak berbeza dengan yang dilakukan pada wanita di luar kehamilan, dan dilakukan untuk mendiagnosis diabetes kehamilan. Faktanya ialah pada wanita, semasa kehamilan, dalam beberapa kes, diabetes berkembang, yang biasanya hilang setelah melahirkan. Untuk mengesan diabetes seperti itu, ujian toleransi glukosa dilakukan untuk wanita hamil.

Semasa mengandung, ujian toleransi glukosa adalah wajib untuk setiap tempoh kehamilan, jika seorang wanita mempunyai hasil yang pasti dalam menentukan gula puasa.

Dalam kes lain, bagi wanita yang sihat, ujian toleransi glukosa ditetapkan selama 24 hingga 28 minggu kehamilan untuk mengesan diabetes kehamilan..

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan harus dilakukan setelah persiapan tertentu:

 • Diet kaya karbohidrat harus diikuti selama tiga hari (jumlah karbohidrat sekurang-kurangnya 150 g sehari).
 • Sehari sebelum ujian, tekanan fizikal dan psiko-emosi yang berlebihan harus dikecualikan, jangan merokok, tidak minum alkohol.
 • Anda harus menolak makanan selama 8 hingga 12 jam sebelum mengikuti ujian, di mana ia dibenarkan minum air bersih tanpa gas.
 • Analisis diberikan dengan ketat pada waktu pagi ketika perut kosong.
 • Tiga hari sebelum ujian, enggan mengambil hormon glukokortikoid, hormon tiroid, diuretik, beta-blocker dan ubat lain yang meningkatkan atau menurunkan gula darah.

Anda tidak boleh mengambil ujian toleransi glukosa terhadap penyakit akut, termasuk penyakit berjangkit (seperti selesema, pemburukan pielonefritis, dll.), Dengan usia kehamilan lebih dari 32 minggu.

Ujian toleransi glukosa selama kehamilan diberikan mengikut prosedur berikut, yaitu: seorang wanita datang ke makmal, darah diambil darinya untuk menentukan kadar gula darah puasa. Seterusnya, mereka menghirup larutan glukosa perlahan, setelah itu mereka meminta dua jam untuk duduk atau berbaring dengan tenang. Selama dua jam ini anda tidak boleh bermain sukan, merokok, makan, minum air manis, gugup. Setelah satu jam dua jam, wanita itu sekali lagi mengambil darah untuk menentukan kepekatan gula, dan pada ini ujian dianggap lengkap.

Hasilnya adalah tiga nombor - gula darah puasa, gula darah satu jam dua jam setelah mengambil larutan glukosa. Angka-angka ini dibandingkan dengan norma, dan menyimpulkan bahawa ada atau tidak diabetes kehamilan.

Ujian toleransi glukosa kehamilan

Kebiasaannya, gula darah puasa pada wanita hamil mestilah kurang dari 5.1 mmol / L. Tahap gula darah 1 jam setelah mengambil larutan glukosa biasanya kurang dari 10.0 mmol / L, dan setelah 2 jam kurang dari 8.5 mmol / L.

Diabetes kehamilan didiagnosis jika parameter ujian toleransi glukosa pada wanita hamil adalah seperti berikut:

 • Gula darah puasa - lebih daripada 5.1 mmol / l, tetapi kurang daripada 7.0 mmol / l;
 • Gula darah satu jam selepas mengambil larutan glukosa - lebih daripada 10.0 mmol / l;
 • Gula darah dua jam selepas mengambil larutan glukosa lebih tinggi daripada 8,5 mmol / l, tetapi lebih rendah daripada 11,1 mmol / l.

Di manakah ujian toleransi glukosa dilakukan?

Mendaftar untuk belajar

Untuk membuat janji temu dengan doktor atau diagnostik, anda hanya perlu menghubungi satu nombor telefon
+7 495 488-20-52 di Moscow

+7 812 416-38-96 di St. Petersburg

Pengendali akan mendengar anda dan mengalihkan panggilan ke klinik yang dikehendaki, atau menerima pesanan untuk rakaman kepada pakar yang anda perlukan..

Di manakah ujian toleransi glukosa dilakukan??

Ujian toleransi glukosa dilakukan di hampir semua makmal swasta dan di makmal hospital dan klinik awam biasa. Oleh itu, untuk menjadikan kajian ini mudah - pergi ke makmal klinik negeri atau swasta. Walau bagaimanapun, makmal negeri sering tidak mempunyai glukosa untuk ujian, dan dalam kes ini, anda perlu membeli serbuk glukosa sendiri di farmasi, membawanya bersama, dan kakitangan perubatan akan membuat penyelesaian dan melakukan ujian. Serbuk glukosa biasanya dijual di farmasi awam, yang mempunyai jabatan preskripsi, dan di rantai farmasi swasta praktikalnya tidak ada..

Harga ujian toleransi glukosa

Pada masa ini, kos ujian toleransi glukosa di pelbagai institusi perubatan awam dan swasta berkisar antara 50 hingga 1400 rubel.

13 tanda pertama diabetes yang tidak boleh anda lewatkan - video

Gula darah dan diabetes. Tanda, sebab dan gejala diabetes, terutamanya pemakanan, ubat - video

Cara menurunkan gula darah tanpa pil - video

Diabetes mellitus dan penglihatan. Struktur retina. Retinopati diabetes: gejala - video

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.

Prediabetes nilai gula darah ujian glukosa yang dibenarkan

Ditulis oleh Alla pada 18 Mac 2019. Dihantar dalam Diabetes

Prediabetes didiagnosis apabila kadar gula dalam darah lebih tinggi daripada yang sihat, tetapi tahap ini terlalu rendah untuk mendiagnosis diabetes jenis 2. Tanpa rawatan, kemungkinan menghidap diabetes jenis 2 dari prediabetes sangat tinggi. Boleh dikatakan bahawa mengenal pasti kecenderungan ini sangat penting kerana masih ada peluang untuk mengubah gaya hidup anda dan mencegah diabetes dan komplikasinya.

Prediabetes gula darah seperti yang ditentukan

Status pra-diabetes didefinisikan sebagai gangguan glukosa puasa (IFG) atau gangguan toleransi glukosa (IGT).

Ujian glukosa puasa dan ujian oral (glukosa diambil secara lisan) untuk toleransi glukosa (OGTT) diperlukan untuk mengesahkan diagnosis.

Ujian glukosa gula darah untuk prediabetes

Diagnosis prediabetes
Sekiranya glukosa puasa mencapai 5,6-6,9 mmol / L (100-125 mg / dL)ujian glukosa oral ditetapkan.

Sekiranya hasilnya selepas dua jam lebih rendah daripada 140 mg / dl (7,8 mmol / L),IGF (faktor pertumbuhan seperti insulin) didiagnosis, iaitu glisemia puasa yang tidak normal.

Akibatnya, antara 140 mg / dL (7.8 mmol / L) dan 199 mg / dL (11.0 mmol / L)IGT didiagnosis, iaitu keadaan toleransi glukosa yang tidak normal.

Kedua-dua IGF dan IGT menunjukkan prediabetes.

Sekiranya hasil ujian glukosa selepas dua jam melebihi 200 mg / dl (11.1 mmol / L)didiagnosis menghidap diabetes jenis 2.

Gejala prediabetes

Dalam sebilangan besar kes, status pra-diabetes tidak menghasilkan gejala yang ketara. Selalunya, diagnosis dibuat melalui pemeriksaan..

Ujian toleransi glukosa

 • Keluk gula (dengan kata lain: keluk glisemik, ujian muatan glukosa oral, ujian OGTT) dilakukan pada orang yang disyaki diabetes jenis 2 dan diabetes kehamilan.
 • Ujian OGTT terdiri daripada mengukur gula darah puasa, kemudian mengambil larutan glukosa dan memeriksa semula tahap glukosa - 60 dan 120 minit setelah pemeriksaan pertama.
 • Keluk gula semasa kehamilan harus dilakukan sekurang-kurangnya dua kali.

Tujuan ujian ini adalah untuk menguji badan untuk peningkatan gula darah secara tiba-tiba. Diabetes mungkin menunjukkan hasil glukosa selepas 2 jam.

Kadar keluk gula selepas 2 jam

Keluk gula adalah ujian yang dilakukan dengan pelbagai nama, seperti: kurva glisemik, ujian beban glukosa, OGTT, ujian toleransi glukosa, ujian toleransi glukosa.

Ujian OGTT adalah singkatan untuk ujian toleransi glukosa oral, yang bermaksud "ujian glukosa oral".

Kajian kurva gula memainkan peranan yang sangat penting dalam diagnosis diabetes kehamilan, membantu mendiagnosis diabetes jenis 2.

Uji Glukosa Senaman

Ujian beban glukosa disyorkan untuk orang yang mempunyai gula darah berpuasa tinggi.

Keluk Gula - Piawaian:

 • Gula darah puasa - kurang daripada 5.1 mmol / L;
 • Tahap gula selepas 60 minit selepas ujian kurang dari 9,99 mmol / l;
 • Tahap gula selepas 120 minit selepas ujian - kurang daripada 7.8 mmol / l.

Keluk Gula - Tafsiran Hasil

Hasil yang betul dari kurva gula didapati jika, setelah 120 minit setelah menggunakan larutan, kadar gula adalah norma gula darah pada diabetes tipe 2 sebelum makan dan setelah - pada wanita setelah 60 tahun

Cara persediaan untuk ujian glukosa

 • Ujian beban glukosa harus dilakukan pada waktu perut kosong - tidak lebih awal daripada 8 jam selepas makan terakhir.
 • Sehari sebelum menguji keluk gula harus terhad kepada penggunaan gula-gula dan makanan berlemak.
 • Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menghadkan jumlah karbohidrat dalam makanan anda - lebih baik makan makanan yang anda makan setiap hari, tanpa sekatan.
 • Dianjurkan untuk tidak melakukan aktiviti fizikal tambahan, merokok atau minum alkohol 24 jam sebelum ujian.

Prediabetes yang mempengaruhi gula darah

Jangkitan (walaupun selsema) boleh memalsukan hasil ujian kurva gula. Penggunaan ubat-ubatan tertentu juga boleh mempengaruhi hasil ujian OGTT - disarankan agar anda berhenti mengambil ubat diuretik, steroid dan pil perancang tiga hari sebelum ujian OGTT (setelah berunding dengan doktor anda).

Tekanan yang teruk juga dapat mempengaruhi hasilnya (akibat tekanan, badan juga dapat melepaskan glukosa ke dalam darah).

Ujian glukosa dengan beban bagaimana mengambil

8-14 jam sebelum ujian glukosa, jangan makan makanan, alkohol, kopi pekat, atau teh. Penggunaan air tidak berkarbonat dibenarkan sebelum ujian keluk gula.

Ujian toleransi glukosa

Ujian mengambil masa kira-kira 2.5-3 jam. Ujian beban glukosa melibatkan pengambilan sampel darah dari darah vena.

 • Sampel pertama membolehkan anda menentukan tahap awal gula darah.
 • Kemudian pesakit diberi larutan glukosa (75 g glukosa dilarutkan dalam 250-300 ml air), yang harus diminum selama 5 minit setelah pengumpulan darah pertama.
 • Sampel darah kedua diambil selepas 60 minit, yang ketiga - selepas 120 minit.

Pesakit tidak boleh terlalu aktif di antara pengukuran darah, dilarang makan dan menghisap rokok.

Ujian Toleransi Glukosa Kehamilan

Ujian toleransi glukosa oral disyorkan untuk semua wanita hamil - glukosa darah puasa adalah ujian standard segera setelah diagnosis kehamilan dibuat sebelum kehamilan 9-10 minggu.

Ujian keluk gula tambahan (misalnya, antara 24 dan 28 minggu) harus dilakukan terutamanya oleh wanita yang berisiko menghidap diabetes kehamilan..

Keadaan prediabetik apa yang perlu dilakukan

Faktor risiko diabetes diabetes termasuk:

 • diabetes kehamilan pada kehamilan sebelumnya;
 • berumur lebih dari 35 tahun;
 • diabetes jenis 2 dalam keluarga;
 • berat badan berlebihan dan kegemukan;
 • hipertensi sebelum kehamilan;
 • sindrom ovari polikistik.

Diabetes kehamilan dalam ujian lengkung gula didiagnosis apabila tahap gula melebihi: 100 mg / dl (5.5 mmol / L) pada perut kosong atau 180 mg / dl (10 mmol / L) 1 jam setelah menggunakan larutan 75 g glukosa atau 140 mg. / dl (7.8 mmol / L) 2 jam selepas mengambil 75 g glukosa.

Gejala keadaan prediabetes

Salah satu gejala yang dapat dilihat yang menunjukkan keadaan pra-diabetes adalah kulit yang lebih gelap pada bahagian tubuh tertentu, seperti ketiak, leher, lutut, dan siku. Fenomena ini disebut keratosis gelap (acanthosis nigricans)..

Gejala lain adalah biasa untuk penyakit prediabetes dan diabetes dan adalah:

 • peningkatan dahaga,
 • peningkatan selera makan,
 • kerap membuang air kecil,
 • mengantuk,
 • keletihan,
 • masalah penglihatan.

Tiada gejala yang harus diabaikan. Sekiranya anda bimbang anda menghidap diabetes, hubungi doktor anda dan minta mereka memeriksa glukosa darah mereka. Doktor juga harus memeriksa pesakit, di mana dia akan menilai faktor risiko untuk mengembangkan gangguan metabolisme karbohidrat..

Faktor Risiko Prediabetik

Faktor risiko untuk mengembangkan status diabetes adalah perkara biasa dengan faktor risiko diabetes jenis 2.

Pemeriksaan hendaklah dilakukan setiap 3 tahun, di atas usia 45 tahun, setiap tahun atau setiap tahun apabila terdapat faktor risiko tambahan, seperti:

 • diabetes yang mempengaruhi ahli keluarga - ibu bapa, adik beradik;
 • berat badan berlebihan atau obesiti - BMI lebih daripada 25 kg / m2, lilitan pinggang melebihi 80 cm pada wanita atau 94 cm pada lelaki;
 • dislipidemia - iaitu profil lipid yang tidak normal - kepekatan HDL 150 mg / dL [1,7 mmol / l];
 • hipertensi (≥140 / 90 mmHg)
 • masalah obstetrik dan ginekologi pada wanita, seperti: kehamilan dengan diabetes kehamilan, kelahiran anak dengan berat lebih dari 4 kg, sindrom ovarium polikistik (POCS);
 • aktiviti fizikal yang rendah;
 • apnea tidur.

Punca keadaan diabetes

Asas yang tepat untuk perkembangan prediabetes tidak diketahui. Walau bagaimanapun, beban keluarga dan genetik ini ditunjukkan sebagai faktor utama yang membawa kepada perkembangan status diabetes. Obesiti, terutamanya obesiti ventral, serta gaya hidup tidak aktif memberi kesan besar kepada perkembangan keadaan ini..

Rawatan prediabetes

Komplikasi yang paling berbahaya dari prediabetes yang diabaikan adalah perkembangan diabetes jenis 2 sepenuhnya. Mengubah gaya hidup sihat dalam kebanyakan kes membantu mengembalikan tahap glukosa darah menjadi normal atau mencegahnya naik ke tahap yang diperhatikan pada diabetes. Namun, pada sesetengah orang, walaupun gaya hidup berubah, diabetes jenis 2 akhirnya berkembang..

Cadangan untuk orang yang didiagnosis dengan prediabetes termasuk:

 • Diet yang sihat - disyorkan untuk menghadkan makanan berkalori tinggi dan tinggi kalori kepada makanan yang kaya dengan serat.
 • Sebagai makanan yang mudah dilaksanakan dalam kehidupan seharian, gunakan masakan Mediterranean;
 • peningkatan aktiviti fizikal - tujuannya adalah aktiviti fizikal 30-60 minit setiap hari. Anda mesti memastikan bahawa rehat dari aktiviti fizikal tidak melebihi 2 hari. Anda boleh memulakan sekurang-kurangnya dengan berjalan kaki setiap hari, berbasikal atau mengunjungi kolam renang;
 • kehilangan berat badan tambahan - penurunan berat badan sebanyak 10% dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2 dengan ketara. Apabila menurunkan berat badan walaupun beberapa kilogram, anda akan mempunyai jantung yang lebih sihat, lebih banyak tenaga dan keinginan untuk hidup, harga diri yang lebih baik.

Rawatan farmakologi - hanya jika perubahan gaya hidup tidak berkesan. Pilihan pertama adalah metformin, yang antara lain meningkatkan kepekaan tubuh terhadap insulin yang beredar dalam darah, yang mengurangkan glukosa darah.

Sekiranya diabetes jenis 1, sebagai peraturan, tidak ada tanda-tanda amaran diagnosis prediabetik. Walau bagaimanapun, dalam diabetes jenis 2, prediabetes adalah saat gejala kecemasan muncul. Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda menghidap diabetes, gula darah anda dapat membantu anda membuat diagnosis dengan cepat dan, yang penting, memotivasi anda untuk mengubah gaya hidup anda dengan cepat dan kekal dan dengan itu melambatkan atau sepenuhnya mencegah perkembangan diabetes sepenuhnya. Mereka yang mengabaikan amaran ini kemungkinan besar akan bergantung sepenuhnya pada terapi insulin dalam masa terdekat..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes