Kanak-kanak tanpa gula: 40% kanak-kanak dengan diabetes jenis I boleh menjadi kurang upaya

Di Rusia, kejadian diabetes meningkat, termasuk jenis I - lebih dari tiga tahun (2015-2017), penunjuk ini meningkat sebanyak 23%. Perkara ini diumumkan pada hari Khamis di Forum Pelaburan Rusia di Sochi oleh Timbalan Perdana Menteri Tatyana Golikova. Kini negara ini mempunyai lebih daripada 42 ribu kanak-kanak yang hidup dengan diabetes jenis I. Lebih-lebih lagi, di hampir separuh daripadanya, penyakit ini tidak dapat dikompensasi, iaitu petunjuk gula darah sentiasa berubah. Akibatnya, orang-orang seperti itu hidup 10-20 tahun kurang daripada warganegara yang sihat. Tetapi ibu bapa kanak-kanak diabetes mempunyai harapan - dalam mesyuarat Lembaga Pengawas dalam bidang sosial, yang diadakan di forum, Tatyana Golikova mengusulkan langkah-langkah khusus untuk memperbaiki keadaan. Kementerian Kesihatan diarahkan untuk memberikan penyelesaian yang akan menyediakan semua pam insulin kepada semua kanak-kanak yang memerlukan.

Kembangkan ke pam

Lena Ivanova dari Kurgan berumur enam tahun, dan dia menghidap diabetes jenis I dalam dua tahun. Kehidupan keluarga sebaik sahaja diagnosis telah berubah sepenuhnya.

"Semuanya sukar - penyapihan, peralihan ke diet ketat, sekatan makanan," kata ibu Lena, Irina Ivanova, kepada Izvestia. - Diabetes anak perempuan saya tidak mendapat pampasan. Dia merasa sangat buruk, sepanjang hari dia direbus, seolah-olah dia mempunyai suhu tinggi. Berhenti bermain, tidak menunjukkan minat terhadap apa-apa. Gula darah melonjak secara berterusan - dari 2 hingga 20 mmol / l (dengan norma 3.3 hingga 5.6). Mereka melakukan banyak suntikan insulin - 7-8 sehari. Bayangkan apa itu untuk kanak-kanak berusia dua tahun?

Pam insulin dapat menyelamatkan anak dari suntikan, tetapi pada masa yang sama memberi ubat dalam mikrodosis sepanjang masa

Irina terpaksa meninggalkan pekerjaan, kerana tidak mungkin berpindah dari putrinya. Gula harus diukur setiap jam, siang dan malam. Namun, dia tidak dapat mengatasinya. Hemoglobin glikasi (penunjuk darah yang menggambarkan purata kandungan gula dalam jangka masa yang panjang) mencapai 9.3% dengan kadar normal 6.5%. Ini boleh menyebabkan komplikasi serius..

Dalam mencari maklumat mengenai penyakit ini, wanita itu mengetahui bahawa ada alat seperti itu - pam insulin yang dapat menyelamatkan anak dari suntikan, tetapi pada masa yang sama memberikan ubat dalam mikrodosis sepanjang waktu. Irina mencari di Internet - ternyata pam berharga sekitar 100 ribu rubel. Tidak ada wang sedemikian dalam keluarga di mana hanya ayah bekerja dan ada anak lain.

Tetapi dari mulut ke mulut melaporkan bahawa kota itu telah membeli beberapa alat. Irina pergi ke klinik.

- Ahli endokrinologi mula memberitahu saya bahawa meletakkan pam untuk anak kecil seperti itu tidak masuk akal dan bahawa kita masih mempunyai sedikit pengalaman mengenai penyakit ini: "Fahami terlebih dahulu pada pen jarum suntik." Dua kali saya pergi kepadanya, tidak mencapai apa-apa. Saya pergi ke hospital. Di sana, seorang doktor juga enggan menulis rujukan ke pam. Dan hanya doktor ketiga yang saya tuju dapat memujuk untuk memberi arahan.

Pada terapi pam, keadaan anak segera bertambah baik. Lena telah menerima rawatan sedemikian selama tiga tahun sekarang, dan hemoglobinnya yang gliserasi adalah normal..

Tetapi harga pencapaian ini adalah kelemahan serius dalam belanjawan keluarga. Kerana, walaupun perintah pemerintah Rusia sejak 2019 untuk memasukkan bahan untuk pam insulin dalam rangkaian perkhidmatan sosial, dalam Kurgan tidak ada yang berubah dalam hal ini. Sehingga musim panas, barang habis pakai tidak dijanjikan. Perbelanjaan untuk mereka menyumbang kira-kira 10 ribu rubel sebulan. Sebagai tambahan, Ivanov membeli Lena sistem untuk pemantauan berterusan gula darah.

"Dia sangat berkesan," kata Irina. - Saya dapat melihat sepanjang masa bagaimana petunjuk gula di badan anak perempuan saya berubah. Dan jari tidak perlu ditusuk untuk ini.

Sistem ini tidak termasuk dalam pakej sosial, dan anda harus menghabiskan 9 ribu rubel sebulan. Tetapi kesihatan anak sangat berbaloi.

"Ibu, saya berasa tidak enak"

Kisah Ivanovs, sayangnya, tidak unik. Seperti yang ditunjukkan oleh tinjauan lebih dari seribu orang tua kanak-kanak dengan diabetes tipe I di 77 wilayah, yang dilakukan pada Januari 2019 atas inisiatif Majlis Penjagaan dalam Bidang Sosial di bawah Pemerintahan Persekutuan Rusia, keluarga hanya menghabiskan 2-10 ribu rubel sebulan untuk pembelian jalur ujian untuk meter glukosa darah, walaupun ia harus dikeluarkan secara percuma.

Mengikut standard yang ada, seorang kanak-kanak seharusnya menerima jalur ujian dengan kadar empat keping sehari, iaitu sekurang-kurangnya 120 sebulan. Hanya seperempat responden yang mengesahkan bahawa mereka menerima jumlah habis barang yang diperuntukkan oleh undang-undang. Walau bagaimanapun, ibu bapa ini, sebagai peraturan, juga terpaksa membeli jalur ujian - ini dinyatakan oleh 80% responden.

Masih banyak masalah dengan menyediakan jalur ujian di beberapa wilayah.

"Jalur ujian untuk glukometer sangat kurang," kata Muscovite Angela Kamaletdinova, ibu Edgard, 10 tahun, yang menderita diabetes selama lebih dari dua tahun, kepada Izvestia. - Untuk mengawal gula, anda perlu mengukurnya sekurang-kurangnya sepuluh kali sehari: pada waktu pagi dan petang, pada setiap waktu makan, setelah bermain sukan atau bimbang, jika anda merasa tidak sihat.

Kini Angela menghabiskan kira-kira 2.5 ribu rubel sebulan untuk jalur ujian. Ini sangat penting baginya, kerana dia tidak dapat bekerja sama sekali, bahkan di rumah..

- Contohnya, hari ini, saya sama sekali tidak tidur, kerana Edgard tidak mendapat gula. Dan kita sering mengadakan malam seperti itu, ”kata Angela. - Pada sebelah petang saya selalu berlari ke sekolah. Kita mesti bersedia bila-bila masa untuk mematahkan telefon: "Ibu, saya merasa tidak enak".

Di beberapa wilayah, masih ada masalah besar dengan menyediakan jalur ujian, Natalia Lebedeva, presiden dana amal untuk membantu anak-anak yang bergantung kepada insulin, "Be Together," mengesahkan kepada Izvestia.

"Ini adalah bencana total di Kaliningrad," katanya. - Pada satu pertemuan, angka-angka ini diumumkan: 530 juta rubel harus diperuntukkan dari anggaran untuk barang habis pakai ini, dan 15 juta diperuntukkan. Nah, apa yang dapat dibeli oleh wilayah ini dengan wang ini?

"Setiap hari saya duduk di kerusi di pintu kelas"

Sememangnya, tinjauan menunjukkan bahawa dalam 59% keluarga, salah seorang ibu bapa terpaksa meninggalkan pekerjaan untuk merawat anak yang menghidap diabetes. Terutama sukar bagi ibu bapa tunggal.

Muscovite Olesya Khayvaz sendirian membesarkan anaknya Nikita. Dia jatuh sakit hampir tiga tahun yang lalu, ketika itu budak lelaki itu berumur 10 tahun.

- Saya tidak bekerja sepanjang tahun. Saya pergi ke sekolah dengannya setiap hari, keenam-enam pelajaran saya duduk di kerusi berhampiran pintu kelas. Pada waktu rehat, saya dan anak saya mengukur gula, minum jus. Bagaimanapun, bagaimana ini berlaku: Saya mendapat deuce - gula 16, mendorong - gula 17. Tetapi Nikita tidak nampak dengan baik, tidak selalu dapat mengetahui dos mana yang dipasang pada picagari. Oleh itu, saya sendiri menyuntik insulin kepadanya, ”katanya..

Untuk melantik pam, anda perlu sakit sekurang-kurangnya setahun

Pomp Olesya Khayvaz berusaha dengan bersungguh-sungguh. Doktor mengatakan bahawa untuk pelantikannya harus sakit sekurang-kurangnya setahun. Sekiranya tahap hemoglobin terglik pada kanak-kanak kurang dari 8.5, ini bermakna bahawa dia diperhatikan dengan baik. Kemudian mereka meletakkannya di talian dan dalam satu atau dua tahun mereka dapat menyediakan peranti tersebut. Olesya dan Nikita bernasib baik - hasilnya, dana amal menolong mereka.

Pemasangan pam dilakukan sebagai sebahagian daripada penyediaan rawatan perubatan berteknologi tinggi. Namun, menurut tinjauan Majlis, hanya 28% responden yang menerima pam dari negeri ini. Setiap anak kesepuluh telah membeli dana amal. Satu dari enam sedang menunggu untuk mengepam pam atau ditolak untuk memasangnya. 4% mengatakan mereka menolak pam kerana mereka tidak dapat membeli barang habis untuknya.

"Ibu kota dan wilayah masih beralih kepada kami untuk pompa," kata Natalya Lebedeva. - Di Moscow terdapat 8 ribu kanak-kanak yang seharusnya berada di pam, yang hanya sedikit yang disediakan. Sekarang mereka memutuskan untuk menempatkan anak-anak di hospital Morozov untuk memasang pam. Tetapi jumlah tempat adalah terhad, barisan untuk kemasukan ke hospital adalah enam bulan ke depan. Sebenarnya, kanak-kanak itu tidak perlu meletakkan pam di hospital. Ini boleh dilakukan secara rawat jalan oleh doktor terlatih atau jururawat..

Pemulihan formal

Ibu kurang upaya menyokong pembayaran untuk penjagaan anak kurang upaya. Tetapi kanak-kanak dengan diabetes mempunyai kecacatan sehingga 14 tahun, dan kemudian sebahagian besarnya akan dikeluarkan. Terutama jika ibu bapa memerhatikan anak dengan baik dan dia datang ke usia remaja dengan pampasan dan tanpa komplikasi. Tetapi komplikasi tidak memberikan jaminan untuk belas kasihan komisi tersebut.

Kanak-kanak dengan diabetes mempunyai kecacatan sehingga 14 tahun, dan sebahagian besarnya akan dikeluarkan

Katya Kondaurova yang berusia 15 tahun menderita sakit selama tujuh tahun. Terdapat komplikasi kaki - polyneuropathy. Pada usia 14 tahun, Katya memperpanjang kecacatan mereka selama satu tahun, tetapi mereka berjanji bahawa mereka pasti akan menghapusnya kemudian..

"Seperti yang mereka katakan kepada saya di komisi:" Jika ada organ yang menolak, kami akan memperpanjang kecacatan, "kata ibu Katya, Kristina Kondaurova. "Tetapi organ, pankreas, tidak lagi berfungsi untuknya!" Tidak cukupkah itu? Seorang anak perempuan sering merasa tidak sedap - apabila gula turun, dia hampir tidak berjalan. Bagaimana anda boleh menghilangkan kecacatan?

Sepanjang tujuh tahun penyakit Katie Kristina tidak berjaya dan memahami bahawa selepas rehat seperti itu, akan sangat sukar untuk diselesaikan. Dan dengan penghapusan kecacatan, keluarga akan kehilangan pencen dan faedah.

Bukan gaya hidup

Di Rusia, kini lebih daripada 42 ribu kanak-kanak hidup dengan diabetes jenis I. Kejadiannya semakin meningkat: pada tahun 2017, 6102 kes baru dicatatkan, iaitu 50% lebih banyak daripada lima tahun sebelumnya.

Tinjauan Majlis menunjukkan bahawa pada 41% kanak-kanak dengan diabetes tipe I, penyakit ini tidak dapat dikompensasi dengan baik - hemoglobin glikasi tetap pada tahap yang tidak memuaskan (7,6-9%) atau terdapat dekompensasi lengkap (penunjuk melebihi 9%). Ini meningkatkan risiko komplikasi - sistem saraf, mata, ginjal, dan organ lain menderita.

- Seseorang mengatakan kebodohan bahawa diabetes adalah cara hidup. Diabetes adalah penderitaan yang paling sukar, kata Valentina Peterkova, pakar endokrinologi kanak-kanak utama Kementerian Kesihatan Rusia. - Tidak ada penyakit kedua di mana jari-jari semua terkelupas. Apabila anak kecil disuntik ke perut, lengan, kaki, punggung.

Tidak ada ahli endokrinologi pediatrik yang mencukupi di negara ini

Menurut doktor, sekarang keadaan menyediakan persediaan insulin terbaik kepada anak-anak telah bertambah baik. Tetapi banyak masalah masih ada. Termasuk barang habis. Di samping itu, tidak ada ahli endokrinologi pediatrik yang mencukupi di negara ini - 1.4 ribu pakar diperlukan, dan hanya terdapat sekitar seribu. Di kawasan terpencil, di kawasan luar bandar, bukannya ahli endokrinologi, pakar pediatrik sering menerima.

Masalah menghilangkan kecacatan pada usia 14 tahun juga sangat serius.

"Anak-anak kita tidak cacat, tetapi kecacatan menolong mereka mendapatkan paket sosial," jelas Valentina Peterkova kepada Izvestia. - Perkara yang paling sukar adalah untuk golongan muda dari 18 hingga 24 tahun. Mereka belum mempunyai profesion, mereka harus banyak belajar, dan mereka tidak lagi diberi ubat dan bekalan. Akibatnya, gula darah terburuk hanya pada orang pada usia ini.

Menurutnya, salah satu jalan keluar untuk mengatasi masalah ini adalah dengan menjaga keamanan pilihan sehingga 24 tahun, seperti yang dilakukan, misalnya, di Poland.

Semak semula standard

Di Rusia, jangka hayat purata bagi lelaki yang menghidap diabetes adalah 50 tahun, bagi wanita adalah 60 tahun, kata Peter Rodionov, ketua bahagian Perubatan dan Farmaseutikal Majlis di bawah Kerajaan Persekutuan Rusia.

- Ini adalah kadar yang sangat rendah. Di seluruh dunia, angka ini sekurang-kurangnya sepuluh tahun lebih tinggi. Untuk mengubahnya, perlu menyelesaikan masalah penyediaan ubat-ubatan dan penyediaan semua bahan yang berkaitan - ini berkaitan sepenuhnya dengan tugas meningkatkan jangka hayat projek penjagaan kesihatan nasional, ”kata Pyotr Rodionov. - Untuk menyediakan jalur ujian kepada semua anak dengan diabetes mellitus tipe I di Rusia, sesuai dengan piawaiannya, anda hanya memerlukan 500 juta rubel setahun. Ini bukan angka yang sangat besar..

Di samping itu, pakar menganggap perlu untuk merevisi standard itu sendiri, kerana tidak mematuhi cadangan perubatan moden.

- Kami percaya bahawa untuk kanak-kanak perlu memperuntukkan sekurang-kurangnya 6-7 helai setiap hari. Kementerian Kesihatan harus mengemas kini piawaian yang ada, dan juga menyetujui piawaian pesakit luar untuk rawatan orang dewasa - mereka tidak sama sekali sekarang, katanya.

Tatyana Golikova menyarankan Kementerian Kesihatan untuk menganalisis keperluan memasang pam insulin di kalangan kanak-kanak dengan diabetes

Pada pertemuan Majlis Pemerintah mengenai penjagaan dalam bidang sosial, yang berlangsung pada 14 Februari di Forum Pelaburan Rusia di Sochi, Pyotr Rodionov meminta Wakil Perdana Menteri Tatyana Golikova untuk memerintahkan Roszdravnadzor untuk memeriksa bagaimana wilayah-wilayah tersebut menyediakan alat diagnostik dan persediaan untuk rakyat. Kementerian Kesihatan Rusia akan mengkaji maklumat mengenai barisan pemasangan pam dan mengemukakan cadangan untuk menyediakan semua yang memerlukan. Dan Kementerian Tenaga Kerja - untuk mengkaji masalah penubuhan kecacatan untuk kanak-kanak tanpa pemeriksaan semula sehingga 18 tahun.

Menurut Tatyana Golikova pada hari Khamis, "data operasi Kementerian Kesehatan sangat membimbangkan, yang mana, mulai 1 Januari 2019, hanya 28% anak-anak yang memerlukan (9.4 ribu) dengan diagnosis diabetes diberikan pompa insulin..

- Dalam hal ini, saya menganggap disarankan untuk memerintahkan Roszdravnadzor untuk melakukan pemeriksaan tidak berjadual dari badan-badan eksekutif serantau dengan tujuan untuk menyediakan alat diagnostik dan persediaan untuk dispenser insulin pam kepada warga, khususnya anak-anak dengan diabetes mellitus,. Pada masa yang sama, saya mencadangkan agar Kementerian Kesihatan menganalisis keperluan memasang pam insulin di kalangan kanak-kanak yang menghidap diabetes dan mengemukakan cadangan untuk menyediakan semua orang yang memerlukan, kata Timbalan Perdana Menteri..

Seperti yang dinyatakan oleh Tatyana Golikova, pada akhir tahun 2017, 5 juta orang didiagnosis menghidap diabetes, yang merangkumi sedikit lebih daripada 3% penduduk Rusia.

Merawat kanak-kanak dengan diabetes: peringatan untuk ibu bapa

Terdapat kategori ibu bapa yang harus hidup dengan idea bahawa anak saya menghidap diabetes.

Kanak-kanak tidak sering menderita penyakit ini, tetapi perkembangannya dapat terjadi akibat pendedahan kepada banyak faktor.

Bagaimana konsep "diabetes dan tadika" dibandingkan dan bagaimana menjelaskan kepada anak bahawa dia berbeza dengan rakan sebayanya, terpaksa hidup tidak seperti yang lain?

Sebab utama perkembangan patologi pada kanak-kanak

Diabetes mellitus adalah penyakit endokrin, yang menampakkan diri dalam bentuk ketidakupayaan pankreas untuk menghasilkan hormon insulin dalam jumlah yang diperlukan untuk tubuh. Terdapat dua jenis proses patologi utama..

Bentuknya yang bebas dari insulin menyediakan pengembangan ketidakpekaan sel dan tisu terhadap insulin yang dihasilkan oleh pankreas. Oleh itu, gula yang dibekalkan tidak dapat diproses menjadi tenaga dan diserap oleh organ dalaman..

Bentuk patologi yang bergantung kepada insulin menampakkan diri dalam bentuk kerosakan pada sel beta, yang bertanggungjawab untuk pengeluaran insulin. Oleh itu, gula yang dibekalkan dengan makanan tidak tersebar ke seluruh tubuh dalam bentuk tenaga, tetapi tetap terkumpul dalam darah manusia.

Sebagai peraturan, kanak-kanak paling sering sakit dengan diabetes jenis 1. Salah satu sebab utama kecenderungan penyakit yang bergantung kepada insulin dari ibu ditunjukkan pada hanya lima peratus anak yang dilahirkan. Pada masa yang sama, dari sisi ayah, keturunan diabetes jenis 1 sedikit meningkat dan mencapai sepuluh peratus. Ia berlaku bahawa patologi dapat berkembang di pihak kedua ibu bapa. Dalam kes ini, anak mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk diabetes jenis 1, yang dapat mencapai tujuh puluh persen.

Jenis penyakit yang tidak bergantung pada insulin dicirikan oleh tahap pengaruh faktor keturunan yang lebih tinggi dan meningkatkan kecenderungan genetik terhadap diabetes. Menurut statistik perubatan, risiko mengembangkan gen untuk diabetes pada anak, jika salah seorang ibu bapa adalah pembawa patologi, kira-kira lapan puluh peratus. Dalam kes ini, keturunan diabetes jenis 2 meningkat kepada hampir seratus peratus jika penyakit ini menyerang ibu dan bapa.

Terdapat faktor lain yang boleh menyebabkan perkembangan patologi..

Faktor-faktor tersebut adalah kegemukan, gaya hidup yang tidak aktif dan selsema yang kerap (ARVI).

Tanda-tanda yang perlu diperhatikan

Bahaya menghidap diabetes adalah bahawa pada peringkat awal, mungkin tidak menunjukkan gejala.

Gejala yang diucapkan dapat dilihat walaupun penyakit ini semakin meningkat dalam perkembangannya. Pada saat seperti itu, perlulah bertindak segera agar akibat yang mengancam nyawa kanak-kanak itu tidak mulai terserlah.

Pakar perubatan mengesyorkan memperhatikan kehadiran tiga tanda utama yang mula muncul pada anak - dia banyak minum, makan dan kencing. Isyarat inilah yang harus menjadi alasan untuk menghubungi institusi perubatan.

Gejala bersamaan yang harus diberi perhatian khusus adalah berikut:

 • manifestasi bau mulut aseton dari mulut;
 • pelbagai ruam dan bisul bernanah boleh muncul di kulit;
 • kemerosotan keadaan kanak-kanak, rasa keletihan dan kelesuan yang berterusan, gangguan ingatan dengan pening dan sakit kepala yang berterusan;
 • menyebabkan mual dan muntah mungkin berlaku.
 • bayi menjadi murung dan mudah marah.
 • lonjakan suhu badan dapat diperhatikan.

Kadang-kadang kemasukan kanak-kanak pada waktunya boleh menyebabkan koma diabetes.

Itulah sebabnya penting untuk menentukan jalan patologi pada peringkat awal manifestasi.

Cara menerangkan kepada anak mengenai penyakit ini?

Penjagaan kanak-kanak dengan diabetes harus dilakukan mengikut peraturan dan cadangan perubatan tertentu..

Ada masanya ibu bapa perlu memberitahu bayi tentang penyakitnya. Bagaimana menjelaskan kepada anak bahawa dia menghidap diabetes?

Ada garis halus antara menyokong dan memberi kuliah, jadi ibu bapa harus menyatakan keprihatinan mereka dengan penuh perhatian..

Bagi kanak-kanak dari segala usia, berkomunikasi dengan kanak-kanak lain yang menghidap diabetes boleh menjadi kumpulan sokongan yang sangat baik, kerana mereka tidak akan merasa sangat berbeza dengan rakan sebaya yang lain..

Bergantung pada usia bayi, anda harus mendekati perbualan mengenai penyakit yang sedang berkembang:

 1. Payudara dan bayi tidak dapat memahami apa yang diperlukan oleh pengukuran gula berterusan dengan tusukan jari atau suntikan insulin. Bermula pada usia ini, anda harus menanamkan pada bayi anda bahawa prosedur ini adalah sebahagian dari hidupnya, seperti makan atau tidur. Melakukan semua manipulasi harus cepat, mudah dan tenang..
 2. Kanak-kanak prasekolah, sebagai peraturan, sangat menyukai kisah dongeng. Anda boleh membuat tafsiran dalam cerita kegemaran anda dan menceritakan kisah tentang "kecantikan dan binatang itu." Raksasa itu akan menjadi binatang yang tidak kelihatan, yang memerlukan pengukuran kadar gula yang berterusan, kawalan makanan dan disiplin tertentu. Seiring dengan kisah-kisah seperti itu, anak itu harus terbiasa dengan kebebasan dan kawalan diri.
 3. Dengan bertambahnya usia, kanak-kanak yang menghidap diabetes menjadi lebih bebas, mereka mula menunjukkan minat untuk melakukan sesuatu tanpa bantuan orang dewasa. Perbincangan mengenai penyakit yang sedang berkembang harus berlangsung dengan nada ramah. Ibu bapa harus memuji anak yang memikul tanggungjawab untuk mengawal penyakit..

Anak-anak dengan diabetes mellitus, sebagai peraturan, tumbuh lebih awal, kerana mereka perlu terus-menerus mengawasi diri, mematuhi disiplin, makan dengan betul, melakukan latihan fizikal yang diperlukan.

Setiap langkah harus dilakukan di bawah kawalan dan analisis tindakan mereka sendiri..

Petua utama untuk ibu bapa anak diabetes

Sekiranya anak anda menghidap diabetes, anda perlu membuat keadaan dan ciri khas untuk merawatnya.

Peraturan asas yang harus diingat oleh semua ibu dan bapa adalah bahawa diabetes bukanlah alasan untuk membatasi bayi dalam banyak kegembiraan dan melanggar masa kecilnya yang bahagia.

Memo untuk ibu bapa yang menghidap diabetes pada anak terdiri daripada beberapa cadangan.

Cadangan utama adalah seperti berikut:

 1. Adalah perlu untuk menjelaskan kepada anak bahawa ciri penyakitnya tidak dapat mempengaruhi komunikasi dengan rakan sebaya. Bagaimanapun, sering kali kanak-kanak malu memberitahu rakan mereka di sekolah mengenai diabetes mereka. Dunia moden, termasuk pada zaman kanak-kanak, boleh menjadi kejam. Anda harus belajar untuk sentiasa menyokong bayi anda secara moral, tidak membiarkannya menerima ejekan daripada anak-anak lain.
 2. Walaupun kanak-kanak yang menghidap diabetes di tadika atau sekolah memerlukan pendekatan khas, anda tidak boleh membataskan kemampuan berkomunikasi dengan rakan sebaya. Selalunya ibu bapa melakukan kesalahan fatal dalam bentuk kawalan berterusan, larangan bermain dengan rakan, panggilan tanpa henti. Sekiranya permainan dengan kanak-kanak lain dan hiburan lain membawa emosi positif kepada anak itu, adalah perlu untuk memberi dia peluang untuk menerima kegembiraan ini. Lagipun, masa akan berlalu dan ibu akan terbiasa dengan idea bahawa "anak saya menghidap diabetes," dan dia, pada gilirannya, akan selalu ingat batasan yang ada pada masa kecil.
 3. Jangan sembunyikan dari bayi pelbagai gula-gula yang ada di rumah, jika tidak ada keperluan seperti itu. Pendekatan seperti itu akan menyinggung perasaannya. Setelah menjelaskan dengan betul kepada anak mengenai penyakitnya, tidak diragukan lagi bahawa bayi itu tidak akan membiarkan ibu bapanya kecewa. Sekiranya kanak-kanak itu bersembunyi untuk makan pelbagai barang, perlu melakukan perbincangan serius dengannya, tetapi tanpa menjerit dan bertengkar. Sebaiknya memasak pencuci mulut tanpa gula untuknya..
 4. Walau apa pun, jangan meratapi anak itu bahawa dia sakit parah atau menyalahkannya. Malangnya, keadaan seperti itu tidak biasa. Diabetes mellitus pada kanak-kanak, menjaga mereka selalu sukar pada sistem saraf ibu bapa. Pada masa yang sama, seseorang tidak boleh menyuarakan pemikiran seseorang dengan frasa: "mengapa dengannya" atau "kerana diabetes ini, anda tidak terkawal", kerana kata-kata ini boleh menyebabkan trauma psikologi kepada anak.
 5. Sekiranya kanak-kanak itu meminta untuk mendaftar di sekolah seni atau menari, anda harus memperhatikan permintaan tersebut dan membiarkannya berkembang dalam pelbagai arah.

Pesakit kencing manis adalah orang seperti orang lain, sebab itulah anda tidak boleh mengenakan sekatan yang tidak perlu pada kehidupan mereka.

Mitos mengenai diabetes pada kanak-kanak

Apa itu diabetes, banyak orang tahu. Selalunya dalam masyarakat, salah faham mengenai penyakit ini berkembang, yang membawa kepada munculnya pelbagai mitos. Terdapat pelbagai stereotaip yang harus anda lupakan.

Kanak-kanak yang terlalu banyak mengambil gula-gula berisiko dijangkiti diabetes. Sebenarnya, mustahil dijangkiti diabetes jenis 1. Terdapat bahaya mengembangkan patologi dalam kategori bayi yang mempunyai kecenderungan keturunan terhadap penyakit ini. Bentuk diabetes yang tidak bergantung kepada insulin mula menampakkan diri pada usia yang lebih dewasa. Dan sebelum ini, diabetes jenis 2 dianggap sebagai penyakit pada orang tua. Pengaruh pelbagai faktor telah menyebabkan fakta bahawa manifestasi penyakit ini mungkin terjadi pada usia yang lebih awal - pada usia remaja atau tiga puluh tahun.

Kanak-kanak yang menghidap diabetes dilarang makan gula-gula. Sesungguhnya, gula halus menyumbang kepada peningkatan glukosa darah yang cepat. Tetapi, hari ini terdapat pelbagai pengganti yang dirancang khusus untuk pesakit diabetes (termasuk kanak-kanak). Salah satunya adalah stevia, yang tidak memprovokasi lonjakan gula darah.

Dengan diabetes, dilarang bermain sukan. Harus diingat bahawa jumlah kontraindikasi termasuk latihan fizikal yang berlebihan, dan bermain sukan dapat menjadi alasan terbaik untuk mengurangkan dan menormalkan kadar glukosa tinggi. Terdapat banyak contoh atlet terkenal yang telah diberi diagnosis ini. Penyakit ini bukan alasan untuk melakukan senamrobik, berenang dan sukan lain. Lebih-lebih lagi, aktiviti fizikal yang dipilih dengan betul dan sederhana termasuk dalam rawatan patologi yang kompleks.

Penyakit diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin (jenis pertama) boleh berlalu dengan anak membesar. Sebenarnya, bentuk penyakit ini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, dan perlu belajar bagaimana menjalani diagnosis ini..

Diabetes boleh dijangkiti. Diabetes mellitus bukanlah bentuk SARS dan bukan jangkitan yang disebarkan dari orang ke orang. Kumpulan risiko termasuk kanak-kanak pesakit diabetes yang, kerana keturunan, mungkin terdedah kepada penyakit ini.

Komarovsky akan membincangkan mengenai diabetes pada kanak-kanak dalam video dalam artikel ini.

Penjagaan kanak-kanak untuk diabetes

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh pelanggaran pengeluaran atau tindakan insulin dan menyebabkan pelanggaran semua jenis metabolisme dan, terutama, metabolisme karbohidrat.

1. Jenis bergantung pada insulin - 1 jenis.

2. Jenis bebas insulin - jenis 2.

Diabetes diabetes jenis 1 lebih kerap berlaku pada orang muda, diabetes mellitus jenis 2 pada orang pertengahan dan tua. Salah satu faktor risiko utama adalah kecenderungan keturunan (diabetes keturunan 2 adalah lebih tidak baik), kegemukan, pemakanan tidak seimbang, tekanan, penyakit pankreas, dan bahan toksik juga memainkan peranan penting. khususnya alkohol, penyakit organ endokrin lain.

Tahap diabetes:

Tahap 1 - prediabetes - keadaan kecenderungan diabetes.

Kumpulan risiko:

- Orang yang mempunyai keturunan.

- Wanita yang telah melahirkan anak yang hidup atau mati dengan berat lebih daripada 4.5 kg.

- Orang dengan Obesiti dan Aterosklerosis.

Tahap 2 - diabetes terpendam - tidak simptomatik, tahap glukosa puasa adalah normal - 3.3-5.5 mmol / L (menurut beberapa penulis, hingga 6.6 mmol / L). Diabetes laten dapat dikesan dengan ujian toleransi glukosa, apabila pesakit setelah mengambil 50 g glukosa yang dilarutkan dalam 200 ml air, ada peningkatan gula darah: setelah 1 jam di atas 9,99 mmol / l. dan selepas 2 jam - lebih daripada 7.15 mmol / l.
Tahap 3 - diabetes yang jelas - gejala berikut adalah ciri: dahaga, poliuria, peningkatan selera makan, penurunan berat badan, gatal-gatal pada kulit (terutamanya di perineum), kelemahan, keletihan. Dalam ujian darah, terdapat peningkatan kandungan glukosa, glukosa kencing juga dapat diekskresikan.

Kejururawatan dengan diabetes:

Masalah pesakit:

A. Sedia ada (sekarang):

- penurunan ketajaman penglihatan;

- sakit di bahagian bawah kaki;

- keperluan untuk sentiasa mengikuti diet;

- keperluan untuk pemberian insulin secara berterusan atau pengambilan ubat antidiabetik (maninil, diabetes, amaryl, dan lain-lain);

Kekurangan pengetahuan mengenai:

- sifat penyakit dan penyebabnya;

- pertolongan diri dengan hipoglikemia;

- penjagaan kaki;

- pengiraan unit roti dan membuat menu;

- komplikasi diabetes mellitus (koma dan angiopati diabetes) dan pertolongan diri dengan koma.

B. Potensi:

Risiko pembangunan:

- keadaan pramatang dan koma:

- gangren bahagian bawah kaki;

- kegagalan buah pinggang kronik;

- katarak dan retinopati diabetes dengan masalah penglihatan;

- jangkitan sekunder, penyakit kulit pustular;

- komplikasi kerana terapi insulin;

- penyembuhan luka yang perlahan, termasuk selepas operasi.

Pengumpulan maklumat pada pemeriksaan awal:

Menyoal pesakit mengenai:

- mengikuti diet (fisiologi atau diet No. 9), mengenai diet;

- aktiviti fizikal pada waktu siang;

- terapi insulin (nama insulin, dos, tempoh tindakan, rejimen rawatan);

- tablet antidiabetik (nama, dos, ciri pentadbirannya, toleransi);

- penyelidikan preskripsi mengenai ujian darah dan air kencing untuk glukosa dan pemeriksaan oleh ahli endokrinologi;

- pesakit mempunyai glukometer, keupayaan untuk menggunakannya;

- keupayaan untuk menggunakan jadual unit roti dan membuat menu untuk unit roti;

- keupayaan untuk menggunakan jarum suntik insulin dan pen jarum suntik;

- pengetahuan mengenai tempat dan teknik untuk menguruskan insulin, pencegahan komplikasi (hipoglikemia dan lipodistrofi di tempat suntikan);

- menyimpan buku harian pemerhatian pesakit diabetes mellitus:

- lawatan lalu dan semasa ke Sekolah Diabetes;

- perkembangan pada masa lalu koma hipoglikemik dan hiperglikemik, sebab dan gejala mereka;

- kemahiran menolong diri;

- pesakit mempunyai "Pasport Diabetik" atau "Kad Pengunjung Diabetik";

- kecenderungan keturunan untuk diabetes);

- penyakit bersamaan (pankreas tersumbat, organ endokrin lain, obesiti);

- aduan pesakit pada masa pemeriksaan.

Pemeriksaan Pesakit:

- warna, kelembapan kulit, kehadiran calar:

- penentuan berat badan:

- penentuan nadi pada arteri radial dan pada arteri kaki belakang.

Campur tangan kejururawatan, termasuk bekerja dengan keluarga pesakit:

1. Lakukan perbincangan dengan pesakit dan saudara-saudaranya mengenai ciri pemakanan, bergantung pada jenis diabetes mellitus, diet. Bagi pesakit diabetes jenis 2 berikan beberapa menu sampel selama sehari.

2. Untuk meyakinkan pesakit tentang perlunya sistem mengikuti diet yang ditetapkan oleh doktor.

3. Untuk meyakinkan pesakit tentang perlunya aktiviti fizikal yang disarankan oleh doktor.

4. Lakukan perbincangan mengenai sebab, sifat penyakit dan komplikasinya.

5. Maklumkan kepada pesakit mengenai terapi insulin (jenis insulin. Pada awal dan jangka masa tindakannya, hubungannya dengan pengambilan makanan. Ciri penyimpanan, kesan sampingan, jenis jarum suntik insulin dan jarum suntik).

6. Memastikan pemberian insulin tepat pada masanya dan pemberian ubat antidiabetik.

7. Untuk mengawal:

- keadaan kulit;

- nadi dan tekanan darah;

- nadi pada arteri kaki belakang;

- pematuhan terhadap diet dan diet;

- pindah ke pesakit dari kerabatnya;

- mengesyorkan pemantauan glukosa darah dan air kencing secara berterusan.

8. Untuk meyakinkan pesakit tentang perlunya pemantauan berterusan oleh ahli endokrinologi, menjaga buku harian pemantauan, yang menunjukkan petunjuk glukosa darah, air kencing, tekanan darah, makanan yang dimakan setiap hari, terapi yang diterima, perubahan kesejahteraan.

9. Mengesyorkan pemeriksaan berkala pakar oftalmologi, pakar bedah, pakar kardiologi, ahli nefrologi.

10. Mengesyorkan kelas di Sekolah Diabetes.

11. Maklumkan kepada pesakit mengenai sebab dan gejala hipoglikemia, koma.

12. Untuk meyakinkan pesakit tentang perlunya sedikit kemerosotan kesejahteraan dan jumlah darah, segera hubungi ahli endokrinologi.

13. Mendidik pesakit dan saudara-mara:

- pengiraan unit roti;

- menyusun menu untuk jumlah unit roti sehari;

- pengambilan dan pentadbiran insulin subkutan dengan jarum suntikan insulin;

- peraturan untuk penjagaan kaki;

- memberi pertolongan diri dengan hipoglikemia;

- pengukuran tekanan darah.

Keadaan kecemasan untuk diabetes:

A. Keadaan hipoglikemik. Koma hipoglikemik.

Sebab:

- Overdosis insulin atau tablet antidiabetik.

- Kekurangan karbohidrat dalam diet.

- Makanan yang tidak mencukupi atau melangkau makanan selepas insulin.

- Aktiviti fizikal yang ketara.

Keadaan hipoglikemik ditunjukkan oleh rasa lapar yang teruk, berpeluh, anggota badan yang gemetar, kelemahan yang teruk. Sekiranya keadaan ini tidak dihentikan, maka gejala hipoglikemia akan meningkat: gemetar akan meningkat, kekeliruan dalam fikiran, sakit kepala, pening, penglihatan berganda, kegelisahan umum, ketakutan, tingkah laku agresif dan pesakit jatuh dalam keadaan tidak sedarkan diri dan kekejangan.

Gejala koma hipoglikemik: pesakit tidak sedarkan diri, pucat, tidak ada bau aseton dari mulut. Kulit lembap, keringat sejuk yang banyak, nada otot meningkat, pernafasan bebas. tekanan darah dan nadi tidak berubah, nada bola mata tidak berubah. Dalam ujian darah, paras gula di bawah 3.3 mmol / L. tidak ada gula dalam air kencing.

Membantu diri dengan keadaan hipoglikemik:

Adalah disyorkan bahawa pada gejala pertama hipoglikemia makan 4-5 keping gula, atau minum teh manis hangat, atau minum 10 tablet glukosa masing-masing 0.1 g, atau minum 2-3 ampul 40% glukosa, atau makan beberapa gula-gula (karamel lebih baik ).

Pertolongan cemas untuk keadaan hipoglikemik:

- Untuk memberi pesakit kedudukan lateral yang stabil.

- Letakkan 2 keping gula di pipi di mana pesakit berbaring.

- Berikan Akses Intravena.

Sediakan ubat:

Larutan glukosa 40 dan 5%. Larutan natrium klorida 0.9%, prednisone (amp.), Hydrocortisone (amp.), Glucagon (amp.).

B. Koma hiperglikemik (diabetes, ketoasidotik).

Sebab:

- Insulin Tidak mencukupi.

- Pelanggaran diet (kandungan karbohidrat tinggi dalam makanan)

Harbingers: peningkatan dahaga, poliuria. Kemungkinan muntah, penurunan selera makan, penglihatan kabur, mengantuk yang luar biasa, mudah marah.

Gejala koma: kesedaran tidak hadir, bau aseton dari mulut, hiperemia dan kulit kering, pernafasan dalam yang bising, penurunan nada otot - bola mata "lembut". Nadi, tekanan darah menurun. Dalam analisis darah - hiperglikemia, dalam analisis air kencing - glukosuria, badan keton dan aseton.
Dengan tanda-tanda koma hiperglikemik, panggilan kecemasan segera.

Pertolongan cemas:

- Untuk memberi pesakit kedudukan lateral yang stabil (pencegahan penarikan lidah, aspirasi, asfiksia).

- Minum air kencing dengan kateter untuk diagnosis gula dan aseton yang cepat.

- Berikan Akses Intravena.

Sediakan ubat:

- insulin bertindak pendek - actropide (fl.);

- Larutan natrium klorida 0.9% (fl.); Larutan glukosa 5% (fl.);

- glikosida jantung, agen vaskular.

Menjaga kanak-kanak dengan penyakit endokrin (diabetes mellitus, tirotoksikosis, hipotiroidisme, obesiti)

Artikel untuk doktor, "Penjagaan dan Pengawasan Penyakit Endokrin Kanak-kanak", menjawab soalan berikut:

1. Apakah ciri-ciri penjagaan dan pemerhatian kanak-kanak dengan penyakit kelenjar endokrin?

2. Tanda-tanda klinikal apa yang menunjukkan kemungkinan hiper dan hipoglikemia pada kanak-kanak dengan diabetes?

3. Apakah diet untuk pesakit diabetes?

4. Dokumen apa yang harus dimiliki oleh kanak-kanak dengan diabetes?

5. Apa yang harus dilakukan semasa mengatur rawatan untuk anak yang sakit dengan tirotoksikosis, dengan hipotiroidisme?

6. Apa yang dimaksudkan dengan larangan diet dan pemakanan yang ketat pada anak yang gemuk?

Gangguan kelenjar endokrin menyebabkan penyakit yang berkaitan dengan pengeluaran hormon yang berlebihan atau pengeluarannya yang tidak mencukupi. Hormon, seterusnya, menentukan fungsi banyak organ, metabolisme, perkembangan fizikal dan mental anak, pertumbuhan badan, akil baligh. Penyakit endokrin yang paling biasa seperti diabetes mellitus, hiper (toksikotikosis) dan hipofungsi (hipotiroidisme) kelenjar tiroid, kegemukan. Kejadian kanak-kanak dengan diabetes dan obesiti dalam beberapa tahun kebelakangan ini terus meningkat. Ini disebabkan oleh gaya hidup yang tidak betul (kurang bersenam, hipoksia), pemakanan yang buruk (pengambilan lemak dan karbohidrat yang berlebihan sehingga merosakkan serat kasar), dan juga pelanggaran kereaktifan imun.

Dalam penyakit kelenjar endokrin, penting untuk mengesan gejala awal penyakit. Pada kanak-kanak, pendahulu diabetes adalah dahaga, buang air kecil yang meningkat, kelemahan, peningkatan keletihan, kelaparan yang berterusan, peningkatan selera makan dengan penurunan berat badan yang jelas, atau sebaliknya, kenaikan berat badan yang kuat. Selalunya, gambaran klinikal penyakit ini tidak dapat dilihat, dan doktor hanya perlu dirujuk apabila keadaan serius muncul, hingga koma diabetes. Seorang kanak-kanak dalam keadaan serius dibawa ke hospital dengan gejala penyakit akut (sakit perut, mual, muntah yang kerap dan kehilangan kesedaran), dan hanya setelah pemeriksaan ternyata dia menghidap diabetes.

Kanak-kanak yang menderita tirotoksikosis mengadu sakit kepala, insomnia, hilang ingatan, berpeluh meningkat, tangan gemetar, berdebar-debar. Mereka mengalami demam tahap rendah dan cenderung mengalami cirit-birit. Tanda-tanda penting penyakit ini adalah peningkatan ukuran kelenjar tiroid (gondok) dan mata yang membonjol. Dengan hipotiroidisme, gejala penyakit muncul pada 6 bulan pertama kehidupan. Walaupun peningkatan berat badan yang mencukupi, anak itu ketinggalan dalam pertumbuhan, perkembangan fizikal dan mental. Biasa

ekspresi wajah yang cemberut, kekurangan ekspresi wajah, sikap tidak peduli terhadap orang lain, suara serak kasar, lidah besar menonjol dari mulut, sembelit.

Obesiti adalah keadaan patologi di mana pemendapan lemak dalam tisu lemak subkutan meningkat, dan berat badan melebihi 15% atau lebih dari norma usia. Bezakan antara obesiti primer dan sekunder. Obesiti primer dikaitkan dalam kebanyakan kes dengan makan berlebihan dan gaya hidup yang tidak aktif. Obesiti sekunder jarang berlaku dan berkembang terhadap penyakit kelenjar endokrin dan sistem saraf..

Sekiranya anda mengesyaki penyakit kelenjar endokrin, anda perlu berjumpa dengan ahli endokrinologi yang menetapkan dan memantau rawatannya. Bergantung pada keparahan penyakit, anak itu dirawat di hospital atau di rumah, sedangkan peranan pekerja perubatan dalam organisasi perawatan, latihan dan rawatan pesakit sangat tinggi.

Pada diabetes mellitus, kemasukan ke hospital kanak-kanak dengan diagnosis yang disahkan ke jabatan endokrinologi sangat penting untuk menentukan tahap dekompensasi penyakit dan pemilihan dos insulin.

Pemakanan perubatan ditetapkan (diet? 9), bagaimanapun, banyak bergantung pada usia dan berat badan anak, aktiviti fizikal, keparahan penyakit, gula darah, persediaan insulin yang digunakan, toleransi terhadap karbohidrat lain selain glukosa. Keperluan umum untuk diet pesakit diabetes adalah seperti berikut: makanan harus mengandungi jumlah karbohidrat dan lemak minimum dan kaya dengan protein. Makanan manis - madu, gula, coklat, halva, kek, kek, buah-buahan dan minuman manis dilarang. Makanan kaya karbohidrat terhad - roti, gulung, kentang, dan produk tepung. Tidak hanya perlu memerhatikan preskripsi doktor dengan ketat, tetapi juga menuliskan makanan apa dan dalam kuantiti yang dimakan oleh anak. Dengan membandingkan diet dengan hasil ujian darah dan air kencing untuk gula, rawatan dan diet dapat disesuaikan..

Prasyarat pemakanan bagi pesakit diabetes: pengecualian dari makanan gula dan makanan yang mengandungi sejumlah besar karbohidrat yang mudah dicerna. Mereka digantikan oleh analog gula - fruktosa, sorbitol, xylitol, aspartame, dan lain-lain. Tidak disyorkan untuk memberi pemanis kepada anak-anak dalam bentuk sakarin dan siklamat..

Oleh kerana rawatan diabetes pada kanak-kanak dijalankan terutamanya dengan bantuan insulin - satu atau beberapa suntikan sehari, ibu bapa dan anak-anak usia sekolah menengah diajar untuk menyuntik diri (lihat bab "Pentadbiran ubat parenteral"). Skema terapi insulin dipilih untuk setiap pesakit, dengan mengambil kira diet, aktiviti fizikal, usia dan ciri-ciri perjalanan penyakit ini.

Pada masa ini, dua kaedah utama terapi insulin untuk kanak-kanak dengan diabetes mellitus yang bergantung pada insulin digunakan dalam praktik klinikal. Kaedah I - terapi insulin tradisional. Dua kali sehari, hanya insulin yang bertindak berpanjangan, atau insulin bertindak pendek (insulin sederhana) diberikan dengan insulin yang berpanjangan. Kaedah II - terapi insulin intensif. Dengan bantuan suntikan pagi dan malam insulin yang berpanjangan, tahap insulinemia latar belakang (asas) tertentu dibuat antara waktu makan dan pada waktu malam, dan dos insulin sederhana yang mencukupi untuk beban makanan yang akan datang diberikan selama 30 minit (3-4 kali sehari). Surat-menyurat yang paling lengkap mengenai tahap hormon yang diberikan secara eksogen ke tahap glisemia hanya dicapai dengan gabungan insulin dengan pelbagai jangka masa tindakan dan pelbagai suntikan ubat. Yang terakhir ini tidak berbahaya, kerana jarum suntik khas (pena insulin) dengan jarum atraumatik digunakan. Rejimen terapi insulin yang intensif menjadikan kehidupan anak yang sakit lebih bebas, meningkatkan kualitinya.

Persediaan insulin dibahagikan dengan jangka masa kesan hipoglikemik (Gamb. 52) menjadi sediaan bertindak pendek - dari 0.5 hingga 6-8 jam (actrapid, iletin, humulin, homorap), tempoh tindakan rata-rata - dari 1.5-2 hingga 18-24 h (protafan, actrofan, monotard-lenteiletin, humulin-tape, homophane), tindakan jangka panjang - dari 6-8 hingga 24-26 jam (pita ultra, ultratard, humulin-ultralong). Untuk terapi tradisional, campuran (campuran) sediaan insulin (humulin M) digunakan.1, M2, M3 mereka4, yang masing-masing mengandungi 10, 20, 30 dan 40% insulin sederhana yang dicampurkan dengan insulin bertindak sederhana. Tempoh sahnya adalah dari 0,5 hingga 20-22 jam. Botol dengan insulin disimpan di dalam peti sejuk atau di tempat yang gelap dan sejuk. Untuk mengelakkan komplikasi pasca insulin - lipodystrophy (penurunan atau peningkatan lemak subkutan di tempat suntikan) - persediaan insulin diberikan di bawah-

kulit mengikut peraturan tertentu: bergantian di bahagian badan yang berlainan (bahu, pinggul, punggung, perut dan di bawah bilah bahu); ubat harus dipanaskan hingga suhu badan; selepas rawatan kulit, alkohol harus menguap; ubat itu diberikan secara perlahan.

Rajah. 52. Tempoh tindakan sediaan insulin:

a - ubat bertindak pendek; b - jangka masa sederhana; dalam - tindakan panjang

Dibuktikan bahawa dengan pemberian insulin subkutan di perut, kepekatan ubat dalam darah meningkat lebih cepat dan tahap glukosa menurun berbanding ketika ubat disuntik di bawah kulit bahu atau terutama paha. Mandi air panas, alas pemanasan, pendedahan cahaya matahari, urutan, kerja otot yang lebih baik di kawasan suntikan - semua ini mempercepat proses penyerapan hormon. Ubat ini harus selalu diberikan pada tahap yang sama dan pada kadar yang sama.

Insulin harus diberikan pada dos yang ditetapkan, pada waktu yang tetap dan di tempat yang ditetapkan dengan ketat. Jururawat bertanggungjawab untuk memantau kepekatan gula darah dan air kencing..

Prasyarat untuk rawatan diabetes adalah penentuan gula darah secara teratur, yang dapat dilakukan dengan menggunakan jalur ujian. Sekiranya mereka tidak berada di sana, anda perlu secara berkala, dengan kekerapan yang ditentukan oleh doktor, menderma darah untuk gula. Kajian mengenai hemoglobin glikasi digunakan, yang lebih tepat menggambarkan tahap pampasan untuk diabetes mellitus. Untuk mengurangkan invasif penentuan glikemia dan sebagai alat pemantauan diri, sistem pemantauan glukosa berterusan (CGMS) digunakan dengan pengenalan sensor ke dalam lemak subkutan di kawasan umbilik dan penentuan automatik nilai glukosa dalam darah kapilari 288 kali sehari.

Pam insulin. Pam syarikat Medtronic Minimed digunakan. Semasa menggunakan dispenser, perkara berikut berlaku: untuk mensimulasikan rembesan fisiologi melalui kanula yang dipasang di dalam badan (berubah setiap 2-3 hari), insulin bertindak pendek dipam secara berterusan dalam bentuk infus subkutan (kadar basal), dan sebelum makan, pesakit atau ibu bapanya menyuntik sejumlah dos insulin tambahan. (pentadbiran bolus). Salah satu kelebihan utama pam yang ada ialah kemampuan untuk mengubah kadar asas infusi insulin. Pam membolehkan anda menetapkan kelajuan yang berbeza untuk setiap jam dalam sehari, yang membantu mengatasi fenomena seperti "fenomena subuh pagi" (peningkatan glisemia pada awal pagi, memaksa pesakit dalam kes ini untuk melakukan suntikan insulin pertama pada jam 5-6 pagi).

Terdapat pam yang dapat ditanam di mana insulin masuk secara intraperitoneally, yang bermaksud ia memasuki vena portal, seperti yang berlaku dengan rembesan insulin yang normal. Penggunaan pam secara jelas dibenarkan pada kanak-kanak dengan diabetes labil. Mengehadkan penggunaan pam insulin dengan kos yang tinggi untuk pam.

Penyimpanan insulin. Tempoh penyimpanan insulin dibatasi oleh jangka hayat ubat. Stok insulin disimpan di dalam peti sejuk pada suhu +2. +8 ° С (mustahil untuk membeku). Botol insulin atau pen pen, yang digunakan untuk suntikan harian, boleh disimpan pada suhu bilik selama 1 bulan. Selepas suntikan, botol mesti dikeluarkan dalam bungkusan kertas, kerana aktiviti insulin menurun di bawah pengaruh cahaya (pen jarum suntik ditutup dengan penutup).

Komplikasi diabetes. Sekiranya diabetes tidak dirawat, maka banyak badan keton berkumpul di dalam darah, yang menyebabkan komplikasi serius yang disebut koma diabetes atau ketoasidotik. Dengan adanya pra dan koma, kanak-kanak tersebut dipindahkan ke unit rawatan rapi. Tanda-tanda diabetes melitus pada pesakit dengan hiperglikemia: peningkatan kencing, mulut kering atau air liur melekit, dahaga, keletihan yang teruk (mengantuk), penglihatan kabur, pernafasan dalam yang kerap, sakit di kaki dan / atau perut, dan muntah. Dengan gejala ini, perawat memeriksa bau aseton di udara yang dikeluarkan dari mulut pesakit, dan kadar gula darah diperiksa setiap 2 jam (dinyatakan-

kaedah) dan kehadiran badan keton dalam air kencing. Pesakit ditetapkan minum sejumlah besar cecair tanpa gula, mereka membatasi beban (tempat tidur atau separa katil).

Pengenalan lebihan dos insulin mengurangkan gula darah di bawah normal dan boleh menyebabkan keadaan hipoglikemik kanak-kanak dan bahkan koma hipoglikemik. Hipoglikemia juga disebabkan oleh pengambilan karbohidrat yang tidak mencukupi selepas pemberian insulin, aktiviti fizikal yang tinggi.

Gejala amaran hipoglikemia adalah: pucat, perubahan mood (agresiviti atau kemurungan), pening atau kekeliruan pemikiran, kegelisahan, berpeluh berlebihan, menggigil, gementar dalaman, perasaan ringan atau lemah, kabut dan penglihatan berganda. Dalam kes ini, anda mesti segera menentukan gula darah. Seorang pesakit dengan hipoglikemia perlu makan sepotong gula, minum teh manis atau jus. Gula yang diambil dalam beberapa minit menjadikan anak yang sakit berasa lebih baik.

Dengan kewujudan jangka panjang, diabetes mellitus, tanpa mengira tahap gula dan terapi yang digunakan, selepas 5-8 tahun, menampakkan dirinya pada pesakit dengan mikro kapal renal dalam bentuk nefropati diabetes - pielonefritis, sindrom edematous (nefrotik) dan kegagalan buah pinggang kronik. Kaedah rawatan nefropati diabetes adalah pelantikan penghambat enzim penukaran angiotensin, yang secara signifikan mengurangkan kadar perkembangan kegagalan buah pinggang.

Lesi vaskular diabetes lain adalah "sindrom kaki diabetes". Penyempitan arteri besar membawa kepada perkembangan iskemia anggota bawah - pada mulanya sakit ketika berjalan (klaudikasi sekejap-sekejap), kaki mati rasa, sakit pada waktu rehat, bisul dan nekrosis pada kaki dan kaki (sindrom ini jarang berlaku pada kanak-kanak daripada pada orang dewasa). Kehilangan kepekaan kulit kaki menyebabkan fakta bahawa pesakit tidak merasa gatal, yang berubah menjadi luka yang tidak sembuh, mudah melukai dirinya sendiri ketika memotong kuku. Ruam lampin dan jangkitan digantikan oleh bisul, luka purulen pada kulit kaki. Dalam kombinasi dengan atau tanpa iskemia anggota bawah, "kaki diabetes" dapat menyebabkan amputasi.

Untuk kaki diabetes, penjagaan kulit kaki yang betul sangat penting. Kaki perlu dicuci setiap hari dengan sabun, pakai lembut-

kasut, pakai stoking hangat, lindungi kaki anda dari hipotermia. Sangat penting untuk menjaga keselamatan semasa memotong kuku, untuk memberi amaran kepada ibu bapa atau menjaga anak tentang perkara ini. Dengan scuffs, anda perlu menggunakan pelbagai krim kosmetik.

Pencegahan dan prognosis. Dengan penjagaan dan rawatan yang betul pada kanak-kanak dengan diabetes, prestasi yang baik dapat dipertahankan. Anda perlu sentiasa memantau tahap gula dalam darah menggunakan jalur ujian atau glukometer. Dianjurkan untuk menggunakan meter glukosa seperti "satu sentuhan" dalam latihan anak-anak, ketika setetes darah diterapkan pada jalur uji, diletakkan di dalam alat dan hasilnya dibaca di layar hingga kesepuluh terdekat (Gbr. 53). Selain jalur ujian untuk menentukan gula darah, terdapat jalur ujian yang mengawal kepekatan glukosa dalam air kencing. Gula dalam air kencing muncul jika tahapnya dalam darah melebihi 10 mmol / L. Jalur ujian diletakkan selama 1-2 minit dalam balang air kencing, kemudian warna jalur ujian dibandingkan dengan skala warna.

Rajah. 53. Jalur ujian untuk menentukan gula darah (a) dan penampilan meter (b)

Tidak ada pemulihan dari diabetes, tetapi mungkin untuk mencapai pengampunan penyakit, tidak adanya krisis ketika anak-anak menjalani gaya hidup normal.

Seorang kanak-kanak dengan diabetes diberi cuti tambahan satu hari di sekolah setiap minggu. Latihan pagi yang disyorkan, kelas pendidikan jasmani dalam kumpulan persediaan; latihan dan pertandingan sukan dilarang.

Untuk setiap pesakit dengan diabetes, "pasport diabetes" dikeluarkan, yang menunjukkan nama dan nama keluarga pesakit, alamat, diagnosis, dos insulin dan waktu pemberian anak, hasil ujian darah dan air kencing baru-baru ini untuk gula. Pasport ini mesti ada bersama anak. Sekiranya kehilangan kesedaran secara tidak sengaja, pasport diabetes membantu doktor untuk memberikan bantuan khusus kepada pesakit tepat pada masanya. Oleh kerana kanak-kanak itu boleh melupakan pasport di rumah, disarankan agar kanak-kanak dengan diabetes yang teruk selalu memakai gelang dengan piring di tangan mereka, di mana nama dan nama keluarga kanak-kanak itu, alamatnya dan diagnosis diabetes harus terukir.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, setiap pesakit telah diberikan Kad Pengawasan Diabetes, yang dikembangkan sebagai bagian dari Deklarasi Saint-Vincent dari Jabatan Eropah WHO dan MDF (Dana Diabetes Antarabangsa), di mana maklumat yang diperlukan mengenai rawatan, hasil pemeriksaan perubatan, nombor hubungan.

Di hospital sehari, pusat pemulihan, sekolah pakar diabetes bekerja, mengajar pesakit diabetes mengenai pemakanan yang betul dan pemilihan dos insulin harian. Perhatian khusus diberikan kepada pemantauan pampasan glisemik, pemilihan makanan dan kepatuhan. Latihan diperlukan mengenai pengendalian alat teknikal yang kompleks (pam insulin, dll.). Di samping itu, pesakit diabetes setiap tahun berunding dengan pakar: pakar oftalmologi, pakar neurologi, dan lain-lain. Cadangan penjelasan diperlukan mengenai kemustahilan minum alkohol (bir) oleh remaja kerana risiko hipoglikemia.

Dengan tirotoksikosis, kanak-kanak memerlukan persekitaran yang tenang, ketenangan, rehat yang cukup, keselesaan psikologi. Pada waktu petang, anak harus berehat sekurang-kurangnya 1-1.5 jam. Sekiranya anak tidak tidur, dia harus tidur. Membaca semasa rehat sehari

dilarang. Penting untuk mengelakkan makanan pedas, rempah, daging asap, sup daging dan daging goreng. Makanan tenusu dan vegetarian disyorkan. Penting untuk mengikuti semua temu janji ahli endokrinologi dengan teliti. Anak dilindungi dari tekanan fizikal dan mental, melakukan prosedur air (mengelap air pada suhu bilik, mandi).

Kanak-kanak yang menderita hipertiroidisme akan ditindaklanjuti oleh ahli endokrinologi. Sekiranya simptom penyakit ini ringan, kanak-kanak itu bersekolah. Dalam kes-kes ini, dia dikecualikan dari kegiatan ekstra kurikular dan pelajaran pendidikan jasmani, jika perlu, cuti tambahan setiap minggu diperuntukkan..

Dengan hipotiroidisme, terapi penggantian yang tepat pada masanya hampir sepenuhnya memastikan pemulihan kemampuan fizikal dan mental anak. Pada masa ini, pemeriksaan hipotiroidisme kongenital diatur di hospital bersalin, yang dilakukan pada hari ke-3-5 kehidupan bayi yang baru lahir sebagai diagnosis praklinikal dengan menentukan hormon TSH dalam darah (dari tumit). Pemilihan dan penyesuaian dos tiroksin dilakukan oleh ahli endokrinologi. Tujuannya adalah untuk memilih dos pengganti yang menghilangkan kesan hipotiroidisme dan tidak menyebabkan gejala tirotoksikosis (peningkatan kerengsaan, gangguan tidur, berpeluh, takikardia, cirit-birit, dll.). Bagi pesakit dengan diagnosis yang ditetapkan, pengawasan perubatan yang berterusan, pelajaran individu diperlukan (dengan hipotiroidisme kongenital, kelewatan perkembangan psikomotor kanak-kanak paling berbahaya dari segi prognostik), urut, dan gimnastik. Perawatan kulit kering diperlukan, yang menggunakan gel dan salap pelembap.

Kanak-kanak dengan hipotiroidisme (tidak menerima rawatan) tidak aktif, mengantuk, cepat letih, ingatannya lemah, mereka berhenti berurusan dengan sekolah. Perlu diingat bahawa rawatan penggantian ubat pada pesakit seperti itu berterusan sepanjang hayat..

Dalam kegemukan, menjaga anak yang sakit terdiri, pertama sekali, mengikuti diet yang ketat. Aktiviti fizikal, sukan, larian, dan latihan fisioterapi pasti berguna, tetapi mereka tidak dapat mengurangkan berat badan tanpa mengikuti diet. Sejumlah kaedah alternatif digunakan, yang dihubungkan dalam keadaan tertentu: pengaturcaraan akupunktur, simulator Frolov,

selimut multilayer terapeutik (OLM-01), ubat herba, kawalan fungsi usus, terapi tingkah laku, dan lain-lain. Kesabaran diperlukan, kerana hasil positif sering dapat diperoleh hanya setelah beberapa tahun.

Mustahil untuk membatasi kanak-kanak dalam makanan, kerana organisma yang sedang tumbuh dan berkembang mesti menerima plastik dan nutrien yang diperlukan setiap hari: protein, lemak, karbohidrat, garam mineral dan vitamin.

Objektif utama pemakanan perubatan (diet? 8) adalah untuk menggerakkan, membuang lemak dari simpanan lemak badan dan mencegah pemendapan baru mereka. Ini dipastikan dengan menurunkan kandungan kalori makanan. Tolak karbohidrat yang mudah dicerna (gula, gula-gula, coklat, kue, kek, kek, roti manis), lemak (daging berlemak, ham, sup), dan juga elakkan penggunaan produk tepung, bijirin, kekacang, mi, pasta dan beras. Hadkan roti dan kentang. Mereka menawarkan produk roti dan gula-gula khas dengan kandungan gula dan lemak haiwan yang berkurang. Karbohidrat mesti dimakan sebagai sayur-sayuran. Lebih baik memberi makan bayi lebih kerap, tetapi dalam bahagian kecil. Di antara waktu makan, anak tidak dibenarkan makan. Makan terakhir harus dilakukan selewat-lewatnya 2 jam sebelum tidur. Adalah perlu untuk memastikan bahawa makanan diet bervariasi dan enak. Ubat yang mengurangkan selera makan tidak diresepkan untuk kanak-kanak.

Adalah perlu untuk mengajar anak makan perlahan-lahan, yang menyumbang kepada proses pencernaan makanan. Penggunaan pinggan yang agak kecil, semua perkara lain sama, juga menyumbang kepada rasa kenyang. Sekiranya kanak-kanak yang gemuk atau gemuk tidur pada siang hari, tidur harus mendahului makan, bukan mengikutinya..

Seorang kanak-kanak yang menjalani diet perlu disediakan agar dia secara sedar membantu rawatan.

Oleh kerana kegemukan sering terjadi pada tahun pertama kehidupan, perlu memberi tahu ibu bapa mengenai peraturan memberi makan bayi tepat pada masanya.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes