Pelajaran Bahasa Inggeris Diabetes (Diabetes)

Pelajaran Bahasa Inggeris Diabetes (Diabetes)

Penyampaian pelajaran

Perhatian! Pratonton slaid digunakan untuk tujuan maklumat sahaja dan mungkin tidak memberi idea mengenai semua ciri persembahan. Sekiranya anda berminat dengan karya ini, sila muat turun versi penuh..

Bukan rahsia lagi bahawa di dunia ini terdapat banyak penyakit yang dapat terjadi secara diam-diam selama bertahun-tahun, merosakkan tubuh manusia dan menyebabkan kemerosotan kualiti hidup manusia dan bahkan kematian. Persembahan ini dikhaskan untuk salah satu penyakit tersebut, dan lebih khusus untuk diabetes. Pembentangan itu dibuat dalam bahasa Inggeris, walaupun gambar dan rajah mengandungi maklumat dalam bahasa Rusia. Persembahan ini dapat digunakan baik dalam pelajaran perubatan dan sebagai acara ekstra kurikular di sekolah menengah dan sekolah menengah.

Pembentangan itu berdasarkan fakta yang terkenal dan tidak cukup terkenal mengenai diabetes. Pembentangan ini menceritakan tentang penyakit itu sendiri, penyebabnya, gejala, kursus, rawatan, komplikasi, mengenai gaya hidup seseorang setelah diabetes dikesan, langkah pencegahan, dan juga statistik mengenai penyakit ini. Berkat persembahan, pelajar dapat mengenal bukan sahaja penyakit ini, tetapi juga dengan perbendaharaan kata baru, serta teknik menerjemahkan artikel sains yang popular. Pembentangan menggunakan video animasi dalam bahasa Inggeris untuk melatih pelajar mendengar bahan yang tidak dikenali yang disuarakan secara langsung oleh penutur asli.

Diabetes, bagaimana ia hidup dengannya?

Diabetes adalah keadaan kronik yang berkaitan dengan kadar gula (glukosa) yang tinggi dalam darah. Insulin yang dihasilkan oleh pankreas menurunkan glukosa darah. Ketiadaan atau pengeluaran insulin yang tidak mencukupi menyebabkan diabetes. Kedua-dua jenis diabetes disebut sebagai jenis 1 dan jenis 2. Nama terdahulu untuk keadaan ini adalah diabetes yang bergantung kepada insulin dan bukan insulin, atau diabetes remaja dan diabetes awal.

Gejala diabetes termasuk peningkatan pengeluaran air kencing, dahaga, kelaparan dan keletihan. Diabetes didiagnosis dengan ujian gula darah (glukosa).

Komplikasi utama diabetes adalah akut dan kronik. Komplikasi akut: gula darah tinggi (hiperglikemia), gula darah rendah (hipoglikemia) yang tidak normal akibat ubat diabetes mungkin berlaku. Komplikasi kronik: penyakit saluran darah (kecil dan besar) yang boleh merosakkan kaki, mata, ginjal, saraf, dan jantung mungkin berlaku. Rawatan diabetes bergantung kepada jenis dan keparahan diabetes.

Diabetes jenis 1 dirawat dengan insulin, senaman, dan diet diabetes. Diabetes jenis 2 pertama kali dirawat dengan pengurangan berat badan, diet diabetes, dan senaman.

Apabila langkah-langkah ini gagal mengawal gula darah yang tinggi, ubat oral digunakan.

Sekiranya ubat oral masih tidak mencukupi, ubat insulin dan ubat suntikan lain dipertimbangkan. Apa itu diabetes? Diabetes mellitus adalah sekumpulan penyakit metabolik yang dicirikan oleh kadar gula darah (glukosa) tinggi yang disebabkan oleh kecacatan dalam rembesan insulin, atau tindakannya, atau kedua-duanya. Diabetes mellitus, biasanya disebut sebagai diabetes pertama kali dikenal sebagai penyakit yang berkaitan dengan "kencing manis," dan kehilangan otot yang berlebihan di dunia kuno.

Tahap peningkatan glukosa darah (hiperglikemia) menyebabkan tumpahan glukosa ke dalam air kencing, oleh itu istilah kencing manis. Biasanya, tahap glukosa darah dikawal ketat oleh insulin, hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Insulin menurunkan tahap glukosa darah. Apabila glukosa darah meningkat (misalnya, setelah makan makanan), insulin dilepaskan dari pankreas untuk menormalkan tahap glukosa. Pada pesakit diabetes, ketiadaan atau pengeluaran insulin yang tidak mencukupi menyebabkan hiperglikemia. Diabetes adalah keadaan perubatan kronik, yang bermaksud bahawa walaupun dapat dikawal, ia berlangsung seumur hidup. Lama kelamaan, diabetes boleh menyebabkan kebutaan, kegagalan buah pinggang, dan kerosakan saraf.

Jenis kerosakan ini adalah akibat kerosakan pada kapal kecil, disebut sebagai penyakit vaskular mikro. Diabetes juga merupakan faktor penting dalam mempercepat pengerasan dan penyempitan arteri (aterosklerosis), yang menyebabkan strok, penyakit jantung koronari dan penyakit saluran darah besar yang lain.

Ini disebut sebagai penyakit vaskular makro. Diabetes menyerang kira-kira 26 juta orang di Amerika Syarikat, sementara 79 juta lagi memberi prediabetes. Di samping itu, kira-kira 7 juta orang di Amerika Syarikat menghidap diabetes dan bahkan tidak mengetahuinya. Dari perspektif ekonomi, jumlah kos diabetes tahunan pada tahun 2011 dianggarkan berjumlah 174 bilion dolar di Amerika Syarikat. Ini termasuk 116 bilion kos perubatan langsung (kos penjagaan kesihatan) untuk penghidap diabetes dan 58 bilion lagi untuk kos lain kerana kecacatan, kematian pramatang, atau kehilangan pekerjaan. Perbelanjaan perubatan bagi penghidap diabetes memakan dua kali lebih tinggi daripada perbelanjaan untuk orang yang tidak menghidap diabetes. Ingat, jumlah ini hanya menggambarkan penduduk di Amerika Syarikat. Di peringkat global, statistiknya sangat mengejutkan.

Diabetes merupakan penyebab kematian ke-7 di Amerika Syarikat yang disenaraikan dalam sijil kematian pada tahun 2011. Pengeluaran insulin yang tidak mencukupi, pengeluaran insulin yang tidak mencukupi atau ketidakupayaan sel untuk menggunakan insulin dengan betul dan berkesan menyebabkan hiperglikemia dan diabetes.

Keadaan yang terakhir ini mempengaruhi sel-sel tisu otot dan lemak, dan mengakibatkan keadaan yang dikenali sebagai ketahanan insulin. Ini adalah masalah utama diabetes jenis 2. Kekurangan mutlak insulin, biasanya disebabkan oleh proses merosakkan yang mempengaruhi sel beta penghasil insulin di pankreas, adalah gangguan utama pada diabetes jenis 1.

Pada diabetes jenis 2, terdapat juga penurunan sel beta yang menambah proses peningkatan gula darah. Pada dasarnya, jika seseorang tahan terhadap insulin, tubuh dapat, hingga tahap tertentu, meningkatkan pengeluaran insulin dan mengatasi tahap daya tahan. Setelah sekian lama, jika pengeluaran menurun dan insulin tidak dapat dilepaskan dengan kuat, hiperglikemia berkembang. Glukosa adalah gula sederhana yang terdapat dalam makanan. Glukosa adalah nutrien penting yang membekalkan tenaga untuk berfungsi dengan baik sel-sel badan. Karbohidrat dipecah dalam usus kecil dan glukosa dalam makanan yang dicerna kemudian diserap oleh sel-sel usus ke dalam aliran darah dan dibawa oleh aliran darah ke semua sel dalam tubuh di mana ia digunakan.

Walau bagaimanapun, glukosa tidak dapat memasuki sel sahaja dan memerlukan insulin untuk membantu pengangkutannya ke dalam sel. Tanpa insulin, sel menjadi kekurangan tenaga glukosa walaupun terdapat banyak glukosa dalam aliran darah. Dalam jenis diabetes tertentu, ketidakupayaan sel untuk menggunakan glukosa menimbulkan situasi ironis "kelaparan di tengah banyak".

Glukosa yang banyak dan tidak digunakan dikeluarkan dengan membuang air besar dalam air kencing. Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh sel khusus (sel beta) pankreas. Selain membantu glukosa memasuki sel, insulin juga penting dalam mengatur kadar glukosa dalam darah dengan ketat. Selepas makan, tahap glukosa darah meningkat. Sebagai tindak balas terhadap peningkatan kadar glukosa, pankreas biasanya mengeluarkan lebih banyak insulin ke dalam aliran darah untuk membantu glukosa memasuki sel dan menurunkan kadar glukosa darah setelah makan. Apabila kadar glukosa darah diturunkan, pelepasan insulin dari pankreas ditolak. Penting untuk diperhatikan bahawa walaupun dalam keadaan berpuasa terdapat pelepasan insulin yang rendah berbanding turun naik sedikit dan membantu mengekalkan tahap gula darah yang stabil semasa berpuasa. Pada individu normal, sistem pengawalseliaan seperti ini membantu menjaga kadar glukosa darah dalam jarak yang terkawal dengan ketat. Seperti yang dijelaskan di atas, pada pesakit diabetes, insulin tidak ada, relatif tidak mencukupi untuk keperluan tubuh atau tidak digunakan dengan betul oleh tubuh.

Semua faktor ini menyebabkan peningkatan kadar glukosa darah (hiperglikemia). Terdapat dua jenis diabetes utama, yang disebut diabetes tipe 1 dan tipe 2. Diabetes tipe 1 juga sebelumnya disebut diabetes mellitus yang bergantung pada insulin (IDDM) atau diabetes mellitus permulaan remaja. Pada diabetes jenis 1, pankreas mengalami serangan autoimun oleh tubuh itu sendiri dan tidak mampu membuat insulin. Antibodi yang tidak normal telah dijumpai pada kebanyakan pesakit diabetes jenis 1. Antibodi adalah protein dalam darah yang merupakan sebahagian daripada sistem imun badan.

Pesakit diabetes jenis 1 mesti bergantung pada ubat insulin untuk bertahan hidup. Pendedahan kepada jangkitan virus tertentu (virus mumps dan Coxsackie) atau toksin persekitaran lain boleh menyebabkan pencetus tindak balas antibodi yang tidak normal yang menyebabkan kerosakan pada sel pankreas di mana insulin dibuat. Beberapa antibodi yang dilihat pada diabetes tipe 1 termasuk antibodi sel anti-islet, antibodi anti-insulin dan antibodi antiglutamic decarboxylase.

Antibodi ini dapat dikesan pada kebanyakan pesakit dan dapat membantu menentukan individu mana yang berisiko terkena diabetes jenis 1. Pada masa ini, Persatuan Diabetes Amerika tidak mengesyorkan penyaringan secara umum populasi untuk diabetes jenis 1, walaupun pemeriksaan individu berisiko tinggi, seperti mereka yang mempunyai saudara darjah pertama (saudara atau ibu bapa) dengan diabetes jenis 1 harus digalakkan.

Diabetes jenis 1 cenderung berlaku pada orang muda, kurus, biasanya sebelum berusia 30 tahun, namun, pesakit yang lebih tua kadang-kadang mempunyai bentuk diabetes ini. Subkumpulan ini disebut sebagai diabetes autoimun laten pada orang dewasa (LADA). LADA adalah bentuk diabetes jenis 1 yang perlahan dan progresif. Ujian glukosa darah (gula) puasa adalah kaedah pilihan untuk mendiagnosis diabetes. Ia mudah dilakukan dan senang. Setelah orang itu berpuasa semalaman (sekurang-kurangnya 8 jam), satu sampel darah diambil dan dihantar ke makmal untuk dianalisis. Ini juga dapat dilakukan dengan tepat di pejabat doktor menggunakan meter glukosa. Tahap glukosa plasma puasa normal kurang dari 100 miligram per desiliter (mg / dl). Tahap glukosa plasma puasa lebih daripada 126 mg / dl pada dua atau lebih ujian pada hari yang berbeza menunjukkan diabetes. Ujian glukosa darah secara rawak juga dapat digunakan untuk mendiagnosis diabetes. Tahap glukosa darah 200 mg / dl atau lebih tinggi menunjukkan diabetes. Apabila glukosa darah puasa berada di atas 100mg / dl, tetapi dalam julat 100-126mg / dl, ini dikenali sebagai glukosa puasa terganggu (IFG). Walaupun pesakit dengan IFG tidak mempunyai diagnosis diabetes, keadaan ini membawa risiko dan kebimbangannya sendiri, dan ditangani di tempat lain. Agar ujian dapat memberikan hasil yang boleh dipercayai: Orang itu mesti berada dalam keadaan sihat (tidak mempunyai penyakit lain, bahkan tidak demam). Orang itu biasanya aktif (tidak berbaring, sebagai pesakit dalam di hospital). Orang tersebut tidak boleh mengambil ubat-ubatan yang boleh mempengaruhi glukosa darah. Pagi ujian, orang itu tidak boleh merokok atau minum kopi.

Seseorang menghidap diabetes apabila dua ujian diagnostik yang dilakukan pada hari yang berbeza menunjukkan bahawa tahap glukosa darah tinggi. Seorang wanita hamil menghidap diabetes kehamilan apabila mempunyai dua perkara berikut: glukosa plasma puasa 92 mg / dl atau lebih, tahap glukosa 1 jam 180 mg / dl atau lebih, atau tahap glukosa 2 jam 153 mg / dl, atau lebih.

Ujian gula darah (glukosa) di rumah adalah bahagian penting dalam mengawal gula darah.

Salah satu tujuan penting rawatan diabetes adalah untuk menjaga kadar glukosa darah pada jarak normal hingga 70 hingga 120 mg / dl sebelum makan dan di bawah 140 mg / dl pada dua jam selepas makan.

Tahap glukosa darah biasanya diuji sebelum dan sesudah makan, dan pada waktu tidur.

Tahap gula darah biasanya ditentukan dengan mencucuk hujung jari dengan alat lancing dan menggunakan darah ke meter glukosa, yang membaca nilainya. Terdapat banyak meter di pasaran, misalnya, Accu-Check Advantage, One Touch Ultra, Sure Step dan Freestyle.

Setiap meter mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri (ada yang menggunakan lebih sedikit darah, ada yang mempunyai bacaan digital yang lebih besar, ada yang memerlukan waktu lebih pendek untuk memberikan hasil, dll). Hasil ujian kemudian digunakan untuk membantu pasien membuat penyesuaian dalam ubat-ubatan, diet, dan aktivitas fisik. Sistem sensor glukosa berterusan baru melibatkan kanula yang dapat ditanamkan yang diletakkan tepat di bawah kulit di perut atau di lengan. Kanula ini memungkinkan pengambilan sampel tahap glukosa darah dengan kerap.

Peranti ini mempunyai skrin visual yang membolehkan pemakai melihat, bukan sahaja bacaan glukosa semasa, tetapi juga trend grafik. Di beberapa alat, kadar perubahan gula darah juga ditunjukkan. Terdapat penggera untuk tahap gula rendah dan tinggi. Satu versi direka khas untuk berinteraksi dengan pam insulin mereka. Semua peranti ini perlu dihubungkan dengan batang jari selama beberapa jam sebelum dapat berfungsi secara bebas. Peranti kemudian dapat memberikan bacaan selama 3-5 hari. Paras gula darah meningkat tinggi kerana kekurangan insulin atau kekurangan insulin yang relatif. Tahap gula dalam darah rendah kerana terlalu banyak insulin atau ubat penurun glukosa yang lain. Komplikasi akut diabetes jenis 2 pada pesakit dengan diabetes tipe 2, stres, jangkitan, dan ubat-ubatan (seperti kortikosteroid) juga dapat menyebabkan peningkatan kadar gula darah. Disertai dengan dehidrasi, peningkatan gula darah yang teruk pada pesakit diabetes jenis 2 boleh menyebabkan peningkatan osmolalitas darah (keadaan hiperosmolar). Keadaan ini boleh bertambah buruk dan mengakibatkan koma (koma hiperosmolar). Koma hiperosmolar biasanya berlaku pada pesakit tua dengan diabetes jenis 2. Seperti ketoasidosis diabetes, koma hiperosmolar adalah keadaan kecemasan perubatan. Rawatan segera dengan cecair intravena dan insulin penting dalam membalikkan keadaan hiperosmolar. Tidak seperti pesakit diabetes jenis 1, pesakit diabetes jenis 2 pada amnya tidak mengalami ketoasidosis semata-mata berdasarkan diabetes mereka. Oleh kerana secara umum, diabetes jenis 2 berlaku pada populasi yang lebih tua, keadaan perubatan bersamaan lebih cenderung berlaku, dan pesakit ini sebenarnya mungkin lebih sakit secara keseluruhan. Oleh itu, kadar komplikasi dan kematian akibat koma hiperosmolar lebih tinggi daripada di DKA. Hipoglikemia bermaksud gula darah (glukosa) yang rendah. Pada pesakit diabetes, penyebab gula darah rendah yang paling umum adalah penggunaan insulin atau ubat penurun glukosa yang berlebihan, untuk menurunkan kadar gula darah pada pesakit diabetes dengan kehadiran makanan yang tertunda atau tidak hadir. Apabila kadar gula darah rendah terjadi kerana terlalu banyak insulin, ia disebut reaksi insulin. Kadang-kadang, gula darah rendah boleh berlaku akibat pengambilan kalori yang tidak mencukupi atau aktiviti fizikal yang berlebihan secara tiba-tiba. Tahap sebenar gula darah di mana gejala ini berlaku berbeza-beza pada setiap orang, tetapi biasanya ia terjadi ketika gula darah kurang dari 65 mg / dl. Tidak dapat dirawat, kadar gula darah yang sangat rendah boleh menyebabkan koma, sawan dan dalam keadaan yang lebih teruk, kematian otak yang tidak dapat dipulihkan. Pada ketika ini, otak menderita kekurangan gula, dan ini biasanya terjadi di sekitar tahap 04/13/2015

Pelajaran 1. Mengenai diabetes

Definisi diabetes

Diabetes mellitus adalah sekumpulan penyakit, tanda utamanya adalah tahap glukosa yang tinggi dalam darah (atau hiperglikemia secara saintifik: "hiper" - besar, "glis" - manis, "emia" - darah).

Nama penyakit ini - DIABETES - berasal dari bahasa Yunani "diabayo" - "aliran, kebocoran," kerana salah satu gejala penyakit ini adalah peruntukan sejumlah besar air kencing (secara saintifik disebut poliuria: "poli" - banyak, "uria" - air kencing).

Orang yang menghidap diabetes dan mengawal gula darah mereka boleh hidup seperti orang yang tidak menghidapnya..

Cara menyebutnya dengan betul: "glukosa" atau "gula"?

Walaupun dalam hidup anda, anda mungkin sering mendengar "gula darah", "gula darah meningkat", lebih tepat untuk mengatakan "glukosa". Glikemia adalah istilah perubatan untuk glukosa darah..

Jenis diabetes:

  • diabetes jenis 2 yang paling biasa dan, lebih jarang, diabetes jenis 1;
  • terdapat jenis diabetes yang lebih jarang berlaku, misalnya diabetes mellitus, yang berkembang akibat penyakit pankreas, kelenjar endokrin lain, mengambil ubat tertentu;
  • pilihan tertentu adalah diabetes semasa kehamilan (diabetes kehamilan).

Bolehkah diabetes disembuhkan??

Diabetes jenis 1 dan jenis 2 adalah penyakit kronik di mana pemulihan sepenuhnya tidak mungkin dilakukan. Pada masa yang sama, kaedah telah dikembangkan untuk kawalan dan rawatan berkesan terhadap diabetes mellitus 1 dan diabetes jenis 2. Oleh itu, tujuan utama: untuk belajar bagaimana mengawal diabetes. Ini adalah jaminan untuk mengurangkan risiko perkembangan dan perkembangan komplikasi, dengan kata lain - jaminan kehidupan yang panjang dan penuh.

Glukosa darah normal

Pada orang yang sihat, tahap glukosa darah puasa (pada waktu pagi, setelah berpuasa setiap malam selama 8-14 jam) tidak melebihi 6.1 mmol / l, dan 2 jam setelah pengambilan makanan tidak melebihi - 7,8 mmol / l.

Unit ukuran "mmol / l" (milimol per liter) digunakan di kebanyakan negara di dunia.

Di beberapa negara, unit mg / dl (miligram per desiliter) atau mg /% (miligram sebagai peratusan) juga digunakan, yang setara. Tukar mmol / l dalam ml / dl menggunakan pekali 18:

  • 5.5 mmol / L x 18 = 100 mg / dl;
  • 100 mg / dl: 18 = 5.5 mmol / L.

Tahap glukosa dalam darah dan plasma (diperoleh setelah sentrifugasi darah di makmal) tidak sama. Tahap glukosa pada kapilari (diambil dari jari) dan darah vena (diambil dari urat) juga berbeza. Semua nilai glukosa darah yang akan digunakan di laman web ini akan diberikan untuk plasma.

Matlamat utama rawatan diabetes adalah untuk belajar mengawalnya. Ini adalah jaminan kehidupan yang panjang dan memuaskan.

Peraturan metabolisme glukosa dalam badan yang sihat

Glukosa terdapat dalam darah setiap orang, kerana ia adalah sumber tenaga utama.

Bagaimana glukosa masuk ke dalam darah?

Terdapat 2 cara:
yang pertama adalah pengambilan makanan yang mengandungi karbohidrat,
yang kedua adalah dari hati, di mana bekalan glukosa disimpan (glikogen).

Untuk digunakan sebagai tenaga, glukosa dari darah mesti memasuki sel: ke dalam otot (untuk bekerja), tisu adiposa atau hati (untuk membentuk bekalan glukosa dalam badan).

Bagaimana glukosa masuk ke dalam sel?
Ini berlaku di bawah pengaruh hormon insulin, yang dihasilkan oleh sel-sel pankreas. Setelah makan, kadar glukosa darah meningkat, pankreas dengan serta-merta melepaskan insulin ke dalam aliran darah, yang seterusnya bertindak seperti "kunci": ia menghubungkan ke reseptor ("lubang kunci") pada sel-sel tisu otot, lemak atau hati dan "terbuka" sel-sel ini untuk glukosa memasukinya. Glukosa bergerak ke dalam sel dan tahapnya dalam darah menurun. Di antara waktu makan dan pada waktu malam, jika perlu, glukosa memasuki darah dari depot - hati, jadi pada waktu malam insulin mengawal hati sehingga tidak melepaskan glukosa terlalu banyak.

Marilah kita memikirkan perkembangan jenis diabetes yang paling biasa: diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Walaupun mempunyai nama yang hampir sama, ini adalah penyakit yang sama sekali berbeza.

Apa yang kita tahu mengenai diabetes jenis 1?

Penyebaran diabetes
Peratusan orang yang menghidap diabetes jenis 1 adalah kurang daripada 10% daripada semua orang yang menghidap diabetes. Selalunya, diabetes jenis ini berlaku pada masa kanak-kanak, remaja, atau remaja (sehingga 30 tahun). Gambaran klinikal "terang" mengenai permulaan penyakit dengan gejala hiperglikemia yang ketara adalah ciri: penurunan berat badan, kelemahan, dahaga, pengeluaran air kencing dalam jumlah besar, kehadiran aseton dalam air kencing, bau aseton di udara yang dihembuskan, kadang-kadang.

Sebab perkembangan penyakit ini adalah penghentian pengeluaran insulin.
Ini disebabkan oleh kematian sel-sel p-pankreas - mereka dihancurkan oleh sistem imun mereka sendiri. Punca sebenar pencerobohan tersebut masih belum diketahui. Terdapat kecenderungan genetik untuk diabetes jenis 1, yang menampakkan dirinya ketika berinteraksi dengan faktor yang memprovokasi (contohnya jangkitan virus).

Apabila 80-90% sel b dimusnahkan, kekurangan insulin mutlak berlaku
Oleh itu, glukosa tidak dapat menembusi sel. Tahap glukosa dalam darah meningkat, sementara sel-sel mengalami kekurangan tenaga. Untuk menebusnya, pemecahan lemak anda sendiri bermula, tetapi dalam proses badan keton yang sangat toksik terbentuk, badan itu mabuk. Sekiranya anda tidak mengatasi kekurangan insulin, maka timbul komplikasi yang sangat serius - ketoasidosis diabetes atau koma ketoasidotik.

Pentadbiran insulin sepanjang hayat
Satu-satunya cara untuk mengekalkan kadar gula darah normal pada diabetes jenis 1 adalah melalui pemberian insulin sepanjang hayat. Sebenarnya, ini adalah terapi penggantian, yang harus menebus kekurangan hormon ini.

Walaupun mempunyai nama yang hampir sama, diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2 adalah penyakit yang sama sekali berbeza..

Apa yang kita tahu mengenai diabetes jenis 2?

Penyebaran diabetes
Peratusan orang yang menghidap diabetes jenis 2 lebih daripada 90% di antara semua pesakit diabetes. Diabetes jenis ini berkembang terutamanya pada masa dewasa (biasanya selepas 40 tahun), walaupun pada masa ini penyakit ini semakin didiagnosis pada usia muda.

Berat badan berlebihan
Sebilangan besar pesakit berlebihan berat badan atau gemuk..

Penghantaran warisan
Diabetes jenis 2 adalah antara saudara terdekat..

Perkembangan secara beransur-ansur
Penyakit ini bermula secara beransur-ansur, untuk jangka masa yang lama secara tidak simptomatik, ia sering didiagnosis secara kebetulan. Kemunculan badan keton dan perkembangan ketoasidosis diabetes (di mana aseton diekskresikan dalam air kencing dan ketika menghembuskan nafas) tidak tipikal, tetapi ada komplikasi lain - keadaan hipergmikemia hiperglikemik.

Daya tahan tubuh terhadap insulin
Pada diabetes jenis 2, pankreas menghasilkan insulin. Walau bagaimanapun, pertama, badan menjadi kurang rentan terhadap insulin. Biasanya, anda memerlukan 1 molekul insulin (bersyarat) untuk "membuka" sel untuk glukosa, dan dengan diabetes jenis 2, molekul ini memerlukan beberapa kali lebih banyak. Salah satu sebab utama untuk ini adalah kegemukan - lemak menghalang insulin daripada mengikat reseptor insulin dengan betul. Kedua, insulin tidak dihasilkan dalam jumlah yang tepat dan pada waktu yang tepat, dan seiring dengan berjalannya waktu, semakin lama semakin kurang.

Gaya hidup sihat
Kaedah rawatan diabetes jenis 2 adalah perubahan gaya hidup yang bertujuan menurunkan berat badan (pemakanan sihat, aktiviti fizikal) dalam kombinasi dengan pemberian / pemberian ubat penurun gula dan / atau insulin.

Hanya doktor yang dapat membuat diagnosis diabetes, kajian tambahan diperlukan untuk mengesahkan diagnosis. Kajian sedemikian merangkumi:

  • Penentuan tahap glukosa plasma pada perut kosong (pada perut kosong bermaksud berpuasa selama 8-14 jam, pengambilan air dibenarkan)
  • Menentukan tahap glukosa plasma pada "titik rawak", iaitu, benar-benar bebas dari apa yang anda lakukan sebelumnya (mengambil makanan, minuman, aktiviti fizikal). Ujian ini dilakukan jika anda mempunyai gejala penyakit, agar tidak menunggu hari berikutnya dan menentukan diagnosisnya.
  • Penentuan glukosa plasma 2 jam selepas pemuatan glukosa. Dengan "beban" berarti puasa larutan 75 g glukosa dalam 200-300 ml air. Ujian ini dipanggil ujian toleransi glukosa oral.
  • Penentuan tahap hemoglobin glikasi (HbA1c). HbA1c adalah petunjuk tahap glukosa darah "rata-rata" selama 3 bulan terakhir, jadi ujian ini dapat dilakukan pada bila-bila masa sepanjang hari.
DiagnosisGlukosa plasma puasaGlukosa Plasma pada "titik rawak"Glukosa dalam plasma 2 jam selepas "beban"Hba1c
Diabetes7.0 mmol / L dan lebih tinggi11.1 mmol / L ke atas dalam kombinasi dengan gejala diabetes yang jelas, atau setelah pengesahan dengan penentuan semula11.1 mmol / L dan lebih tinggi6.5% dan lebih tinggi

Kita boleh mengatakan bahawa diagnosis diabetes bukan hanya diagnosis makmal, tetapi juga "matematik": biasanya, apabila peningkatan nilai dikesan, ujian mesti diulang pada hari lain, yaitu. Anda perlu mendapat 2 nilai yang lebih tinggi. Ini benar terutamanya sekiranya tiada gejala..

Walau bagaimanapun, dengan diabetes jenis 1, gejalanya biasanya sangat jelas, sehingga sering kali diagnosis dapat dibuat jika satu peningkatan nilai glukosa darah dikesan.

Untuk mengesahkan diagnosis diabetes mellitus, pengesahan makmal diperlukan dan, jika peningkatan nilai dikesan, ujian mesti diulang.

Glukosa darah tinggi

Tahap glukosa darah yang meningkat disebut hiperglikemia. Apa yang buruk mengenai peningkatan glukosa darah? Tahap glukosa yang tinggi, pertama, disertai dengan kesihatan yang buruk, dan, kedua, menyebabkan perkembangan komplikasi diabetes - kerosakan pada mata, ginjal, jantung, kaki, saraf, gangguan fungsi seksual.

Apakah gejala diabetes (glukosa darah tinggi)? Penampilan dan keparahan gejala ditentukan oleh tahap glukosa dalam darah - semakin tinggi, semakin banyak jumlah gejala yang ada, dan gejala tersebut lebih ketara. Dengan diabetes jenis 1, gejalanya diucapkan, diabetes jenis 2 boleh menjadi tidak simptomatik dan dapat dikesan sepenuhnya secara tidak sengaja.

Gejala klasik diabetes jenis 1 adalah:

Kuliah Sekolah Diabetes (Jenis 2)

Jabatan Endokrinologi LOKB (http://lokb.lipetsk.ru/II-typ.html)

* Diet. Pemanis. Alkohol.

* Latihan tekanan. Ubat penurun gula. Hipoglikemia.

* Komplikasi diabetes yang lewat

Kaedah kawalan diri

Diabetes mellitus hari ini adalah salah satu masalah perubatan dan sosial yang terkemuka. Berjuta-juta orang di seluruh dunia menderita penyakit ini. Walaupun terdapat kajian intensif, diabetes tetap menjadi penyakit kronik yang memerlukan pemantauan berterusan untuk mencegah komplikasi dan kecacatan pramatang. Oleh itu, melatih pesakit diabetes dalam kaedah mengawal diri, menguruskan penyakit mereka dengan kerjasama rapat dengan doktor mereka sangat penting. Pesakit dengan diabetes mellitus yang tidak bergantung pada insulin biasanya kurang mendapat maklumat dan berminat terhadap penyakitnya daripada pesakit yang menerima insulin. Sementara itu, kumpulan pesakit yang besar ini tidak kurang mendapat perhatian daripada pesakit yang bergantung kepada insulin. Rawatan dengan ubat hipoglikemik oral sahaja tidak akan meningkatkan taraf kesihatan pesakit seperti itu. Hanya dalam kombinasi dengan diet, aktiviti fizikal dan latihan ubat-ubatan ini dapat mengimbangi diabetes dan mencegah komplikasi lewat..

Diabetes jenis II atau diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin biasanya berkembang secara beransur-ansur. Ia dipanggil 'diabetes dewasa' atau 'diabetes tua' kerana ia berlaku pada orang berusia 40 tahun dan lebih tua. Selalunya, pesakit ini mempunyai berat badan berlebihan. Mereka masih menghasilkan banyak insulin mereka, tetapi insulin ini tidak cukup berkesan..

Dengan berat badan berlebihan, anda mesti menurunkan berat badan, maka hampir mustahil untuk dilakukan tanpa ubat penurun gula, dan lebih-lebih lagi tanpa insulin. Berat badan yang sesuai untuk seseorang dapat dikira menggunakan formula berikut: tinggi badan seseorang dalam cm tolak 100. Perlu diingatkan bahawa penurunan berat badan walaupun dengan beberapa kilogram dapat meningkatkan gula darah pesakit.

Bilangan gula darah puasa yang normal pada orang yang sihat adalah 3.3 - 5.5 mmol / L, dan setelah makan tidak melebihi 7.8 mmol / L.

Gula darah yang meningkat menyebabkan dahaga, mulut kering, kerap membuang air kecil dengan peningkatan jumlah air kencing hingga 3-7 liter sehari. Pada masa yang sama, kulit kering, gatal-gatal pada kulit dan membran mukus, penyembuhan luka yang lemah, kelemahan, keletihan juga diperhatikan. Sekiranya gula darah naik sangat banyak, ia boleh menyebabkan koma diabetes dengan kehilangan kesedaran, yang mengancam nyawa. Sekiranya anda cukup mengetahui mengenai penyakit anda, kawal metabolisme anda secara berkala dan bersikap sewajarnya, maka anda tidak akan mengalami koma diabetes. Sekiranya, selama bertahun-tahun, gula darah tetap tinggi, ini boleh menyebabkan munculnya komplikasi diabetes yang lewat, terutama pada saluran kecil. Akibatnya, kerosakan teruk pada mata, ginjal, dan saraf berkembang. Dengan mengekalkan kadar gula darah yang baik, komplikasi ini dapat dielakkan..

Seperti disebutkan sebelumnya, gula darah tinggi sering ditunjukkan oleh sensasi yang tidak menyenangkan. Ini juga merupakan asas untuk diabetes.

Tidak setiap pesakit diabetes jenis II akan mengalami komplikasi teruk. Oleh itu, tujuan rawatan tidak sama untuk semua pesakit. Sekiranya diabetes jenis II berlaku setelah 40 tahun, gula darah harus disimpan sedekat mungkin agar tidak timbul komplikasi diabetes yang berbahaya. Sebaliknya, jika seseorang berusia 75 tahun didiagnosis menderita diabetes, ini tidak akan menyebabkan penurunan jangka hayatnya, walaupun gula darahnya agak tinggi. Pada pesakit diabetes berusia 75 tahun, gula darah harus dikurangkan hanya jika dia merasakan tanda-tanda peningkatan gula: kencing kerap, sejumlah besar kencing, jangkitan kulit atau pundi kencing, penurunan prestasi, penyembuhan luka yang buruk.

Sangat penting bagi semua pesakit diabetes untuk mengelakkan gangguan metabolik yang teruk seperti koma diabetes. Peningkatan gula darah yang berbahaya dapat terjadi hanya dalam beberapa hari, jadi setiap orang yang menghidap diabetes harus dapat mengenali kemerosotan seperti itu tepat pada masanya dan betul. Ini hanya boleh dilakukan dengan penentuan gula dalam darah dan air kencing. Seorang pesakit diabetes yang ingin mendapatkan pampasan yang sangat baik untuk penyakit ini harus dapat mengawal keadaannya antara lawatan ke doktor. Itulah sebabnya pengukuran kendiri sangat penting di sini. Di samping itu, tidak ada yang dapat melihat kadar gula darah yang normal dan yang sedikit meningkat mengikut sensasinya. Dengan mengukur gula darah atau air kencing anda sendiri, anda juga dapat menilai bagaimana penunjuk berubah setelah makan.

Dengan gula darah normal, tidak ada gula dalam air kencing. Sekiranya gula darah meningkat melebihi 10 mmol / L - yang disebut 'ambang ginjal' - buah pinggang mula mengeluarkan gula dalam air kencing. Semakin tinggi gula darah, semakin tinggi gula dalam air kencing. Pada sesetengah orang, gula muncul dalam air kencing hanya dengan kadar gula darah yang sangat tinggi, pada yang lain dengan gula yang lebih rendah. Apa jenis 'ambang ginjal' gula yang anda ada, anda mesti membuat keputusan dengan doktor anda. Untuk menentukan 'ambang ginjal' dengan tepat, perlu mengukur gula darah beberapa kali dan pada masa yang sama, gula dalam 'sampel air kencing segar', dan kemudian membandingkan hasilnya.

Gula air kencing dapat diukur dengan menggunakan jalur 'Diabur - test', Tlyukofan '. Untuk melakukan ini, jalur ujian diturunkan ke dalam air kencing selama beberapa saat dan setelah 2 minit hasil analisis dinilai oleh perubahan warna jalur uji dibandingkan dengan skala standard. Gula darah diukur menggunakan jalur "Hemoglukotest", "Glukohrom-D" atau dengan bantuan glukometer. Dengan menggunakan jarum suntik atau jarum suntik insulin, tusukan bahagian jari anda, letakkan setetes darah di reagen (medan ujian) jalur. Biarkan setitik darah pada jalur ujian selama 1 minit, kemudian lap dengan lembut dengan sehelai kapas. Selepas 1 minit, bandingkan warna kedua-dua medan ujian dengan skala rujukan pada botol; semakin tinggi gula darah, semakin gelap kedua-dua medan ujian. Sekiranya kedua-dua medan ujian sangat gelap, tunggu 1 minit lagi dan bandingkan lagi warnanya dengan standard.

Semasa menggunakan glukometer, setetes darah digunakan pada jalur ujian yang dimasukkan ke dalam alat dan setelah beberapa saat maklumat mengenai gula darah dipaparkan di paparan peranti.

Diet. Pemanis. Alkohol.

Kaedah utama rawatan pesakit diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin adalah terapi diet. Dalam hampir semua kes, penyebab kegemukan agak mudah - mereka yang makan lebih lama daripada keperluan badan menjadi kenyang. Tubuh mengumpul lebihan tenaga dalam simpanan dalam bentuk tisu adiposa. Mungkin, jika berlaku berat badan berlebihan, beberapa ciri metabolik juga berperanan. Untuk menghilangkan berat badan berlebihan, tidak ada resipi rahsia, anda hanya perlu mengambil lebih sedikit kalori daripada sebelumnya. Ini adalah peraturan yang paling penting. Banyak ubat dan 'ubat ajaib' untuk menurunkan berat badan atau kehilangan selera makan tidak berguna atau mempunyai kesan sampingan yang berbahaya. Dengan diet 1000 kkal sehari, anda dapat menurunkan berat badan dalam sebulan tanpa risiko kesihatan, jika nutrisi sepenuhnya.

Prinsip pertama diet, berdasarkan semua perkara di atas, adalah makanan rendah kalori yang dimakan. Produk ini terutamanya merangkumi sayur-sayuran yang mengandungi banyak air, vitamin, serat dan jumlah kalori minimum. Lebih banyak kalori mengandungi makanan yang mengandungi protein, dan lebih banyak lagi yang mengandungi lemak. Sesuai dengan jumlah kalori yang terkandung, semua produk dibahagikan kepada 3 kumpulan:

1. kumpulan termasuk produk yang boleh dimakan dalam kuantiti apa pun, tanpa sekatan, memandangkan kandungan kalori rendahnya;

2. Kumpulan ini merangkumi makanan yang kaya dengan lemak, karbohidrat dan alkohol. Adalah perlu untuk menolaknya atau mengurangkan penggunaannya minimum;

3. kumpulan itu merangkumi makanan berkalori tinggi yang kaya dengan protein dan karbohidrat dalam bentuk kanji, yang mesti terhad. Mari kita analisis 3 kumpulan ini dengan lebih terperinci.

1 kumpulan.

Produk yang boleh dimakan dalam kuantiti apa pun tanpa sekatan. Kumpulan ini merangkumi semua sayur-sayuran, kecuali kekacang masak, kentang dan jagung, herba, cendawan. Dari buah-buahan, lemon dan cranberry tergolong dalam kumpulan ini..

2 kumpulan.

Produk yang harus ditolak oleh pesakit, jika mustahil untuk ditolak, kurangkan penggunaannya. Ini adalah minyak: sayur-sayuran dan krim, mayonis, susu pekat dan kalengan, krim masam, keju lebih dari 45% lemak, ikan berlemak, ikan salai, daging berlemak, sosej, terutama salai, daging goreng dan ikan, kue, pai, gula-gula, minuman manis, kacang-kacangan, biji-bijian, madu, gula, buah-buahan kering. Dari buah-buahan, anggur tergolong dalam kumpulan ini. Dan, tentu saja, memandangkan kandungan alkohol berkalori tinggi, pesakit mesti menghilangkan penggunaannya sepenuhnya.

3 kumpulan.

Produk yang mesti dimakan dalam had yang munasabah, membataskan diri anda. Ia termasuk daging dan ikan rendah lemak, susu, produk tenusu, keju dengan kandungan lemak kurang dari 45% (keju feta, suluguni), telur, kentang, jagung, kekacang masak, pasta, bijirin, roti dan semua buah-buahan lain. Lebih baik makan daging dan ikan dalam rebus, daripada digoreng, kerana semasa menggoreng mereka menyerap lemak atau minyak yang anda goreng dan kandungan kalori makanan meningkat.

Prinsip pemakanan kedua adalah pematuhan pemecahan pemakanan: perlu untuk mengganti 2-3 makanan biasa kita dengan 5-6 makanan. Tidak perlu makan makanan yang lapar, pesakit harus berusaha menahan selera makan mereka, misalnya, dengan secawan teh atau kopi dengan pemanis, atau sayur-sayuran: makan timun, tomato, wortel. Kunyah makanan dengan perlahan dan berhati-hati. Anda mesti selalu ingat bahawa selera makan kita bukan di perut, tetapi di kepala, dan kita tidak selalu mahu makan ketika badan kita memerlukannya.

Prinsip pemakanan ketiga: makanan tidak boleh diperhalusi, harus kaya dengan serat dan serat tumbuhan, sejumlah besar terdapat dalam roti gandum, kekacang, kubis, wortel dan tanaman akar lain, beri, epal, jeruk, pir.

Prinsip pemakanan keempat: perlu menghilangkan gula-gula sepenuhnya.

Sudah tentu, sukar untuk segera menghentikan diet biasa anda, jadi kami mengesyorkan agar pesakit gemuk kami mengikuti prinsip lain yang disebut "separuh". Ini bermakna bahawa jika sebelumnya anda makan 4 keping roti semasa makan tengah hari, hadkan diri anda kepada dua, jika - makan sebungkus keju kotej untuk makan malam - makan hanya setengah dan seterusnya. Pada pesakit dengan berat badan normal, prinsip pemakanan adalah sama: pemakanan pecahan, pengecualian gula-gula, pengambilan makanan yang mengandungi serat secara wajib, tetapi pengambilan kalori harus lebih tinggi daripada pada pesakit dengan obesiti. Walau bagaimanapun, berat badan dalam kumpulan pesakit ini harus tetap stabil, iaitu tidak meningkat atau menurun. Normalisasi berat badan, kepatuhan diet yang ketat, aktiviti fizikal membolehkan banyak pesakit memperoleh pampasan untuk diabetes tanpa mengambil ubat hipoglikemik oral.

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang manis, gunakan pemanis. Mereka tidak mempunyai nilai pemakanan, tidak mengandungi karbohidrat, atau kalori. Pemanis biasanya terdapat dalam bentuk tablet. Ini termasuk ubat-ubatan yang disediakan berdasarkan sakarin dan aspartam. Ubat ini boleh dibeli di farmasi dengan nama 'Sukrazit', 'Sweetley', 'Zucli' (disediakan berdasarkan sakarin); 'Slastilin', 'Sladeks', 'Nutrasvit' - (disediakan berdasarkan aspartam). Dalam jumlah yang berpatutan, pemanis tidak membahayakan kesihatan. Sebagai bahan protein, pemanis berdasarkan aspartam dipecah ketika dipanaskan, jadi anda tidak boleh menambahkannya ke minuman yang terlalu panas. Pemanis berasaskan sakarin boleh - digunakan untuk membuat jem, sirap, digunakan dalam penaik.

Sekiranya anda menetapkan matlamat - untuk menurunkan berat badan, perhatikan nilai tenaga makanan (kalori). Berdasarkan ini, anda tidak boleh menggunakan makanan 'diabetes' secara meluas (coklat, biskut, wafel, jem). Dalam makanan 'diabetes', gula biasa diganti terutamanya dengan fruktosa (gula buah), xylitol atau sorbitol - ini adalah analog gula yang disebut. Walaupun analog gula memberikan kenaikan gula darah yang sangat kecil, ia mengandungi kalori sebanyak gula biasa. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, maka tidak diinginkan menggunakan coklat atau gula-gula 'diabetes', kerana mereka mempunyai banyak kalori. Gula-gula 'diabetes' sama buruknya dengan makanan biasa. Sebilangan makanan 'diabetes' boleh menyebabkan cirit-birit dan kembung. Semasa memilih produk 'diabetes', anda harus lebih memilih produk yang dibuat berdasarkan sakarin dan aspartam, kerana mereka kurang kalori tinggi.

Alkohol tulen menurunkan gula darah - ini benar, misalnya, untuk vodka. Walaupun begitu, anda tidak boleh menurunkan gula darah tinggi dengan alkohol. Ia akan merosakkan hati anda. Sebilangan besar minuman beralkohol (bir, wain, sampanye, minuman keras) mengandungi pada masa yang sama sejumlah gula yang berbeza. Selepas mereka, gula darah meningkat dengan banyak. Akhirnya, anda perlu ingat bahawa minuman ini sangat tinggi kalori, yang sangat tidak diingini ketika berusaha menurunkan berat badan. Perkara terbesar yang anda mampu adalah sedikit gelas pada hari cuti. Pesakit diabetes tanpa berat badan berlebihan dibenarkan wain kering, sampanye kering. Pesakit diabetes yang mengambil tablet penurun gula harus berhati-hati. Alkohol dapat meningkatkan kesan ubat-ubatan ini dan menyebabkan hipoglikemia teruk dengan kehilangan kesedaran..

Latihan tekanan. Ubat penurun gula. Hipoglikemia.

Banyak kajian saintifik menunjukkan bahawa kekurangan aktiviti motor dalam beberapa tahun dan dekad kebelakangan ini telah menyebabkan peningkatan kejadian diabetes jenis II. Ayah dan datuk kita terpaksa bekerja secara fizikal - baik di tempat kerja dan di rumah - jauh lebih banyak daripada yang biasa kita bekerja. Oleh itu, seiring dengan penurunan berat badan, aktiviti fizikal adalah komponen wajib dalam rawatan dan pencegahan diabetes jenis II.

Sekiranya anda sudah menghidap diabetes jenis II, maka normalisasi berat badan dan aktiviti fizikal harus menjadi komponen rawatan yang paling penting. Di samping itu, kerja otot menyumbang kepada penurunan berat badan, kerana ia meningkatkan perbelanjaan tenaga badan. Semasa pergerakan, otot menyerap lebih banyak glukosa daripada pada waktu rehat. Ini membawa kepada penurunan gula dalam darah. Sangat penting bahawa anda melibatkan diri dalam sukan tertentu atau pekerjaan fizikal yang akan memberi anda keseronokan. Hanya jika itu menggembirakan anda, anda boleh bersukan secara sistematik dalam sukan. Tidak perlu mengutamakan sukan mana pun, sukan mana pun sesuai. Yang paling penting adalah keteraturan kelas, tetapi tanpa beban yang berlebihan. Anda tidak hanya boleh bersukan, tetapi juga bekerja di taman: menggali katil, mengumpul buah-buahan, memotong pokok. Semua ini juga akan menurunkan gula darah, seperti berjalan kaki atau gimnastik. Pergi membeli-belah dengan berjalan kaki, menaiki tangga, jangan menggunakan lif atau eskalator. Pada hujung minggu, berjalan-jalan di taman atau hutan. Peningkatan secara beransur-ansur dalam aktiviti fizikal pada usia berapa pun adalah asas kesihatan. Walau bagaimanapun, untuk beberapa penyakit sistem kardiovaskular adalah perlu untuk membatasi aktiviti fizikal, jika boleh, sekurang-kurangnya untuk sementara waktu. Walau bagaimanapun, adalah mustahak bahawa orang yang tidak terlatih tidak segera memulakan dengan senaman yang berpanjangan dan kuat - ini boleh memberi kesan buruk kepada jantung dan saluran darah..

Pastikan anda berbincang dengan doktor anda sebelum memulakan senaman. Tanyakan kepadanya tentang kemungkinan kesan sampingan ubat yang anda ambil. Semasa menggunakan tablet penurun gula semasa latihan, hipoglikemia (penurunan gula darah yang tajam) dapat berkembang. Beberapa ubat yang menurunkan tekanan darah juga dapat menunjukkan kesan sampingannya semasa bersenam. Sukan membawa lebih banyak keseronokan ketika terlibat dalam kumpulan. Sekiranya anda tidak mempunyai penyakit lain selain diabetes, anda boleh berlatih sukan bersama dengan semua orang. Terdapat kumpulan kesihatan khas untuk pesakit dengan penyakit sistem kardiovaskular..

Dan satu lagi perkara mengenai sukan: kerja otot dan sukan bukan sahaja menurunkan gula darah. Mereka menyumbang kepada penurunan berat badan, meningkatkan peredaran darah, mengurangkan lemak darah tinggi dan tekanan darah. Pergerakan adalah ubat yang hampir universal untuk penyakit yang sangat biasa dengan diabetes jenis II: kegemukan, darah tinggi, lemak darah meningkat, dan gangguan peredaran darah. Walaupun berjalan kaki setiap hari selama satu jam tidak lebih awal dari 1,5-2 jam setelah makan, anda dapat mengekalkan gula darah dalam batas normal.

Sebilangan ubat boleh mengeluarkan insulin dari sel pankreas, sehingga menurunkan gula darah. Oleh itu, masuk akal untuk melantik mereka hanya untuk pesakit yang masih terbentuk insulin sendiri dan kesannya tidak terganggu. Tablet penurun gula adalah perangsang ('penambah') pembebasan insulin mereka sendiri. Mereka meningkatkan kandungan insulin bukan hanya ketika gula darah naik setelah makan, tetapi juga di antara waktu makan. Ini membawa kepada fakta bahawa hipoglikemia boleh berkembang semasa mengambil tablet penurun gula. Pil penurun gula hanya membantu pesakit diabetes yang masih menghasilkan insulin sendiri, iaitu pesakit diabetes jenis II. Mereka tidak membantu pesakit diabetes jenis I.

Pesakit yang berlebihan berat badan dengan diabetes jenis II harus menurunkan berat badan. Ketika menurunkan berat badan, tablet penurun gula bahkan dapat mengganggu, kerana boleh menyebabkan hipoglikemia. Seorang pesakit diabetes jenis II selalu memulakan rawatan dengan diet. Hanya jika kepatuhan berpanjangan pada diet rendah kalori (1000 kalori) tidak menormalkan glukosa darah, anda boleh mencuba pengambilan tablet penurun gula. Pesakit diabetes mellitus tipe II yang lengkap perlu mengambil tablet pengurangan gula hanya jika, setelah beberapa minggu sekatan pengambilan kalori makanan yang ketat, peningkatan metabolik masih tidak dapat dicapai.

Terdapat banyak tablet penurun gula. Yang paling biasa digunakan adalah maninil (glibenclamide), yang sudah dalam dos kecil mempunyai kesan yang kuat. Di Rusia, pesakit menggunakan ubat penurun gula berikut: maninil, euglucon, tanah liat, betanase, glurenorm, diabeteson, minidiab, predian, adebit, glibutide. Perbezaan antara tablet hipoglikemik yang ada tidak ketara. Sebilangan besar mengandungi bahan yang sama, sementara yang lain sedikit berbeza dalam komposisi. Walau bagaimanapun, beberapa perbezaan masih penting. Predian tidak bertindak sekuat manin, itu tidak bermaksud bahawa predian selalu lebih buruk daripada mannan. Contohnya, apabila kesan mannine terlalu kuat, predian mungkin diperlukan. Dalam kebanyakan kes, tiga tablet sehari - dos ubat terbesar dan paling mencukupi. Menetapkan lebih banyak tablet penurun gula hanya masuk akal dalam kes yang jarang berlaku. Adebit dan glibutide diresepkan hanya untuk pesakit yang berlebihan berat badan di bawah usia 60 tahun. Pelantikan semua ubat penurun gula, mengubah dosnya harus berada di bawah pengawasan ketat doktor.

Gula darah rendah (hipoglikemia) adalah kepekatan gula dalam darah yang terlalu rendah. Dengan hipoglikemia, gejala berikut tiba-tiba muncul: pergolakan, kegelisahan, gemetar, berpeluh, rasa lapar yang teruk. Anda mempunyai kaki yang lemah, sakit kepala, gangguan penglihatan, ketidakupayaan untuk berkonsentrasi, nadi lemah. Tidak semua gejala ini berlaku secara serentak. Dalam kes yang meragukan, ukur gula darah. Penyebab hipoglikemia selalu terlalu banyak insulin di dalam badan. Ini mengurangkan gula darah di bawah nilai normal. Sekiranya hipoglikemia tidak dirawat dengan betul, keadaannya mungkin bertambah buruk. Otak menerima glukosa (gula) terlalu sedikit, kesedaran terganggu, dan, pada akhirnya, ada kehilangan kesedaran. Sekiranya anda tidak mengambil tablet hipoglikemik dan tidak menyuntik insulin, maka anda tidak akan mengalami hipoglikemia. Pil penurun gula melepaskan lebih banyak insulin dari pankreas, mereka melakukan ini apabila keperluan untuk insulin tidak besar, iaitu ketika anda tidak makan. Oleh itu, dalam rawatan pil ini harus menjadi makanan perantaraan. Sekiranya hipoglikemia berlaku, anda perlu mempertimbangkan mengapa ia berlaku. Apa-apa yang menurunkan gula darah boleh menyebabkan hipoglikemia:

1. Secara tidak sengaja - mengambil sebilangan besar tablet;

2. Aktiviti fizikal yang luar biasa tinggi, tanpa langkah berjaga-jaga yang sewajarnya;

3. Kekurangan atau ketiadaan karbohidrat dalam makanan;

4. Minum.

Dengan hipoglikemia, rawatan segera diperlukan. Sekiranya anda tidak pasti, maka ukur gula darah. Rawatan hipoglikemia: segala sesuatu yang biasanya anda tidak boleh makan sekarang sesuai: gula - 4-5 keping, teh dengan gula, limun, jus buah, madu. Untuk hipoglikemia ringan, makanan yang meningkatkan gula darah lebih perlahan daripada gula tulen, seperti roti atau epal, juga membantu. Sekiranya anda menghidap hipoglikemia, maka setelah gula, anda perlu makan roti atau buah lain agar hipoglikemia tidak berulang.

Komplikasi diabetes lewat.

Sekiranya gula darah tetap tinggi untuk jangka masa yang lama, komplikasi diabetes mellitus akan timbul. Mereka ditunjukkan oleh pelanggaran peredaran darah di saluran terkecil. Tahap kerosakan pada kapal kecil dapat ditentukan oleh doktor jika dia memeriksa fundus menggunakan cermin mata. Dalam kes ini, anda dapat melihat kapal kecil secara langsung.

Kerosakan pada saluran kecil juga boleh berlaku di buah pinggang: ini menyebabkan gangguan fungsi ginjal dan, pada akhirnya, boleh menjadi rumit oleh kegagalan buah pinggang. Oleh itu, pesakit diabetes perlu sentiasa memantau keadaan buah pinggang. Komplikasi diabetes yang lewat juga boleh mempengaruhi sistem saraf. Ini mengurangkan persepsi kesakitan dan suhu, terutama pada kulit kaki. Kadang-kadang, dengan kerosakan pada sistem saraf pada diabetes mellitus, luka dan rasa sakit pada kaki berlaku, terutama pada waktu malam.

Angiopati diabetes - gangguan peredaran darah di kapal.

Neuropati diabetes - kerosakan pada saraf sensitif, terutamanya bahagian bawah kaki.

Nefropati diabetes - kerosakan buah pinggang pada diabetes.

Retinopati diabetes adalah lesi retina. Terutama komplikasi diabetes yang teruk timbul di depan mata. Kerana peningkatan gula darah yang berpanjangan, gangguan peredaran darah dan pendarahan retina mungkin muncul. Akibatnya, gangguan penglihatan berlaku, kadang-kadang buta. Pada peringkat awal, komplikasi ini berjaya diatasi dengan pancaran laser. Oleh itu, setahun sekali, berjumpa doktor mata. Sekiranya anda tiba-tiba mengalami masalah penglihatan, penglihatan berganda, atau objek kabur, segera berjumpa dengan doktor mata anda..

Pesakit diabetes sering mengalami katarak (mengaburkan lensa mata). Tanda pertama katarak adalah kemunculan silau kecoklatan pada semua objek. Selalunya penyebab sakit kepala dan gangguan penglihatan pada orang tua adalah peningkatan tekanan intraokular - glaukoma.

Ramai pesakit tua yang menghidap diabetes menderita gangguan peredaran darah, terutama pada saluran kaki. Walaupun berjalan kaki sebentar, sakit kaki berlaku, anda harus berhenti sebentar, dan kemudian teruskan. Doktor mendapati bahawa nadi pada saluran kaki lemah atau tidak dapat dikesan. Ini kerana saluran kaki yang besar (arteri) menyempit atau tersumbat (arterial sclerosis). Penyebab utama penyakit ini adalah merokok, kolesterol darah tinggi, tekanan darah tinggi dan kurang bergerak. Dalam kes tertentu, pembedahan pada saluran kaki dapat membantu. Ubat sering tidak membantu. Cara terbaik: jika boleh, bergerak lebih banyak dan lakukan gimnastik untuk kaki. Kurang rokok.

Terdapat banyak bahaya pada kaki pesakit diabetes jenis II. Oleh kerana neuropati kaki diabetes, anda tidak akan mengenalinya pada waktunya, anda tidak akan merasakan luka kecil dan lecet dari kasut. Oleh kerana gangguan peredaran darah pada saluran luka kecil dan besar, calar mudah meradang. Kulit pesakit diabetes nipis, kering, mudah terdedah. Sekiranya keradangan bergabung, penyembuhan luka sangat buruk. Risiko menyebarkan keradangan dan peningkatan ukuran luka meningkat. Goresan atau calar kecil boleh berubah menjadi ulser besar. Sebilangan pesakit tua, sayangnya, terpaksa mengamputasi kaki atau kaki. Bahaya ini dapat dan harus dielakkan dengan perawatan dan rawatan yang betul..

Sekiranya anda mengalami komplikasi lewat, jangan berkaki ayam..

Kaki sejuk: Hangat dengan stoking bulu rajutan. Jangan gunakan pad pemanasan atau pad pemanasan, jangan tinggalkan kaki anda di dalam air panas. Sekiranya kepekaan suhu kulit kaki terganggu, anda mungkin tidak akan merasa terbakar pada waktunya.

Kasut: tanggalkan dan pakai beberapa kali. Lihat apakah insole licin dan adakah kasut yang boleh menggosok atau mencederakan kaki. Semasa membeli kasut, perhatikan fakta bahawa ia tidak sempit. Beli kasut yang lembut dan lembut. Buat pertama kalinya, kasut kasut baru tidak lebih dari satu jam. Jangan beli kasut dengan tumit tinggi, ia boleh menyebabkan gangguan peredaran darah yang serius di kaki. Sekiranya anda menghidap neuropati diabetes, jangan berkaki ayam. Pakai selipar di pantai.

Bagaimana merawat kaki anda? Kebersihan kaki penting untuk anda..

Penjagaan kuku kaki: jangan memotong kuku kaki, tetapi failkan dengan kuku. Sekiranya kepekaan kulit kaki anda terganggu, ada bahaya anda akan merosakkan kulit dengan gunting dan tidak merasakannya. Itulah sebabnya anda perlu menggunakan fail kuku, dan kuku tidak boleh difailkan terlalu pendek. Sudut kuku kaki harus dibiarkan tanpa memotong.

Mencuci kaki setiap hari: Secara semula jadi, anda selalu mencuci kaki. Sekiranya anda mengalami komplikasi diabetes yang lewat, ikuti beberapa peraturan mudah. Basuh kaki anda, tetapi jangan mandi kaki panjang - ia melembutkan kulit terlalu banyak. Keringkan kulit anda dengan baik selepas mencuci, terutama di antara jari anda. Sekiranya kulitnya sangat nipis, kering, kemudian selepas mengelap, pelincirkannya dengan krim kaki berminyak. Jangan sapukan krim di antara jari anda. Jangan sekali-kali menggunakan alat pemotong seperti pisau atau pisau cukur untuk merawat kawasan keratin dan kapalan. Jangan gunakan plaster jagung..

Amaran: setiap hari anda mesti memeriksa kaki anda dengan teliti sekali. Sangat penting untuk mengesan luka, lecet, dll. Jangan malu, tunjukkan kepada doktor anda walaupun luka terkecil di kaki anda. Sekiranya anda terluka walaupun terdapat semua langkah berjaga-jaga: dalam kes ini anda mesti mempunyai pembalut steril dan pembasmi kuman dengan anda sepanjang perjalanan. Luka harus dibersihkan dengan larutan hidrogen peroksida 3%, dicuci dengan larutan furacilin berair dan menggunakan pembalut steril. Sekiranya terdapat keradangan luka, dengan luka besar dan dalam - segera berjumpa doktor.

Seperempat jam setiap malam anda perlu melakukan latihan kaki.

Kedudukan permulaan: Duduk di tepi kerusi tanpa bersandar di belakang.

Latihan 1 (10 kali).

1. Bengkokkan jari kaki.

2. Luruskannya lagi.

Latihan 2 (10 kali).

1. Angkat jari kaki, tumit tetap di lantai.

2. Turunkan jari kaki, angkat dan turunkan tumit.

Latihan 3 (10 kali).

1. Letakkan kaki di tumit, angkat jari kaki.

2. Cairkan stoking ke sisi.

3. Turunkan stoking ke lantai.

4. Selipkan stoking bersama.

Latihan 4 (10 kali).

1. Letakkan kaki anda di kaus kaki anda, angkat tumit anda.

2. Cairkan tumit ke sisi.

3. Turunkan tumit ke lantai.

4. Gerakkan tumit bersama-sama.

Latihan 5 (10 kali setiap kaki).

1. Angkat lutut.

2. Luruskan kaki anda.

3. Tarik jari kaki.

4. Turunkan kaki ke lantai (bergantian ke kanan dan kiri).

Latihan 6 (10 kali setiap kaki).

1. Untuk memanjangkan kaki, menyentuh lantai.

2. Angkat kaki yang dipanjangkan.

3. Ketatkan lutut anda.

4. Turunkan tumit ke lantai.

Latihan 7 (10 kali).

Seperti latihan sebelumnya, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama.

Latihan 8 (10 kali).

1. Pastikan kedua kaki dipanjangkan.

2. Lenturan dan panjangan kaki pada sendi pergelangan kaki.

Latihan 9 (10 kali).

1. Angkat dan luruskan kaki.

2. Lakukan pergerakan bulat dengan kaki.

3. stoking berhenti menulis nombor di udara.

Latihan 10 (1 kali).

Gulungkan helaian surat khabar dengan kaki kosong ke dalam bola yang ketat. Kemudian ratakan surat khabar dengan kaki anda dan koyakkannya..

Meringkaskan semua perkara di atas, kita dapat membuat kesimpulan berikut: kawalan diri adalah asas untuk rawatan dan pencegahan komplikasi diabetes yang berjaya. Sistem kawalan diri merangkumi pengetahuan pesakit dengan ciri-ciri manifestasi klinikal dan rawatan penyakit, kawalan diet, petunjuk gula darah dan air kencing, dan berat badan. Kawalan diri melibatkan pembetulan tablet penurun gula. Perkembangan sistem kawalan diri hari ini merupakan salah satu elemen penting dalam rawatan diabetes. Pengendalian diri terhadap penyakit ini melibatkan tahap pendidikan yang tinggi mengenai sebab dan akibat diabetes, langkah-langkah terapi. Rawatan diabetes yang berjaya bermaksud doktor dan pesakit bekerjasama untuk meningkatkan metabolisme. Agar pesakit diabetes berjaya mengatasi penyakitnya, dia mesti mengetahui sebanyak mungkin mengenai sebab, gejala, komplikasi dan rawatan penyakit ini..

Sekiranya anda memahami intipati dan rawatan diabetes, doktor boleh berbincang dengan anda mengenai tujuan rawatan masing-masing dan mengembangkan rancangannya. Untuk menetapkan matlamat rawatan, doktor mesti menilai tahap keparahan penyakit, mengambil kira usia anda, kehadiran penyakit dan faktor lain. Sebaliknya, anda harus memberitahu doktor mengenai diet biasa anda, rejimen kecergasan fizikal. Ini akan membantu doktor untuk menjelaskan tahap gula dalam darah dan jumlah berat badan yang perlu dicapai semasa rawatan. Ingatlah bahawa anda sendiri merawat penyakit anda, dan doktor hanya membantu anda.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes