Vaksinasi adalah penyebab diabetes jenis 1?

Lelaki dengan Diabetes

Halaman:123456
Evgenia Petrova 20 Jun, 2012
Catherine Mom Evochki 16 Okt 2013
Elena Antonets 16 Okt 2013

Anda perlu memahami bahawa diabetes jenis 1 terdiri daripada dua subtipe:
1. Taip A - autoimun. Sebab diabetes jenis 1 ini adalah kepincangan dalam sistem imun, yang mula "membunuh" sel beta sendiri. Jelas bahawa sebarang aktiviti sistem kekebalan tubuh berlaku sebagai tindak balas kepada pengenalan agen asing (virus, jangkitan). Antibodi dihasilkan yang membunuh pengakap. Diabetes tipe 1 tidak dapat berkembang segera setelah vaksinasi diabetes menjelma apabila kurang dari 20% sel beta selamat. Jumlah kematian sedemikian tidak dapat berlaku dalam 2-3 bulan. Kemungkinan besar, anak itu sudah sakit pada saat mereka diberi vaksin, dan tindak balas imun terhadap vaksin memperburuk keadaan..
2. Jenis B - idiopatik, dengan etiologi (penyebab) perkembangan yang tidak jelas.

Sudah bertahun-tahun saya menghidap diabetes. Saya rasa bayi yang sihat perlu diuji untuk penanda diabetes jenis 1 sebelum vaksinasi:
1. antibodi terhadap GAD
2. antibodi terhadap sel beta
3. hemoglobin glikasi

Dan sudah ada yang bertindak mengikut keadaan.

Elena Antonets 16 Okt 2013

Tidak ada kaitan langsung antara perkembangan diabetes jenis 1 dan virus hepatitis. Bahayanya ialah VIRUS (dan BUKAN vaksin) rubela, Koksaki B3 dan B4, sitomegalovirus, virus gondok.

Elena (ibu kepada anak perempuan - diabetes jenis 1) Sorokina 17 Okt, 2013
Jaromir Aces 21 Okt 2013
Alice Alice 21 Okt 2013
Grebennikova Elena 21 Okt 2013
Elena Antonets 25 Okt 2013

Ibu Bapa yang dihormati Selepas pergaduhan, mereka tidak melambaikan tangan, tidak peduli betapa sinisnya peribahasa ini mengenai manifestasi diabetes terhadap latar belakang vaksinasi. Bagi mereka yang baru hendak memberi vaksin kepada anak, saya memperhatikan cadangan ini.

bayi yang sihat harus diuji untuk penanda diabetes jenis 1 sebelum vaksinasi:
1. antibodi terhadap GAD
2. antibodi terhadap sel beta
3. hemoglobin glikasi

Rawat diabetes

PENTING! Untuk menanda buku artikel, tekan: CTRL + D

Anda boleh mengemukakan soalan kepada DOKTOR dan mendapatkan JAWAPAN PERCUMA dengan mengisi borang khas di LAMAN KAMI di pautan ini >>>

Inovasi dalam rawatan diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 terutamanya mempengaruhi golongan muda. Tetapi dalam dunia moden, ubat tidak berhenti. Pesakit sering tertanya-tanya adakah sesuatu yang baru muncul dalam rawatan diabetes jenis 1. Apa inovasi yang akan segera mengatasi penyakit ini?

Vaksinasi

Berita diabetes jenis 1 pada tahun 2016 berasal dari American Association, yang memperkenalkan vaksin terhadap penyakit ini. Vaksin yang dikembangkan sepenuhnya inovatif. Ia tidak menghasilkan antibodi terhadap penyakit ini, seperti vaksin lain. Vaksin menyekat pengeluaran tindak balas imun spesifik terhadap sel pankreas.

Vaksin baru mengenali sel darah yang mempengaruhi pankreas tanpa mempengaruhi unsur lain. Selama tiga bulan, 80 sukarelawan mengambil bahagian dalam kajian ini..

Dalam kumpulan kawalan, didapati bahawa sel pankreas dapat pulih secara bebas. Ini meningkatkan rembesan insulin anda sendiri..

Penggunaan vaksin jangka panjang membawa kepada penurunan dos insulin secara beransur-ansur. Perlu diperhatikan bahawa semasa ujian klinikal tidak ada komplikasi yang diamati.

Walau bagaimanapun, vaksinasi tidak berkesan pada pesakit dengan sejarah diabetes yang panjang. Tetapi ia mempunyai kesan terapeutik yang baik dalam manifestasi penyakit ini, apabila penyebabnya menjadi faktor berjangkit..

Vaksin BCG

Laboratorium Sains Massachusetts telah menjalankan ujian klinikal vaksin BCG yang terkenal, yang digunakan untuk mencegah tuberkulosis. Para saintis menyimpulkan bahawa selepas vaksinasi, pengeluaran sel darah putih, yang mampu mempengaruhi pankreas, menurun. Seiring dengan ini, pembebasan sel T, yang melindungi sel beta dari serangan autoimun, dirangsang..

Memerhatikan pesakit dengan diabetes jenis 1, peningkatan populasi sel T secara beransur-ansur dicatat, yang mempunyai kesan perlindungan. Lama kelamaan, rembesan insulin mereka sendiri menjadi normal.

Setelah dua kali vaksinasi dengan selang 4 minggu, pesakit menunjukkan peningkatan yang ketara. Penyakit ini memasuki tahap pampasan berterusan. Vaksinasi membolehkan anda melupakan suntikan insulin.

Enkapsulasi sel beta pankreas

Hasil yang baik untuk rawatan diabetes adalah bahan biologi terbaru yang dapat menipu sistem imun anda sendiri. Bahan tersebut menjadi popular terima kasih kepada para saintis dari University of Massachusetts dan Harvard. Teknik ini berjaya diuji pada haiwan makmal dan tidak mempunyai kesan sampingan..

Farmasi sekali lagi ingin memanfaatkan pesakit diabetes. Terdapat ubat Eropah moden yang masuk akal, tetapi mereka diam tentangnya. ia.

Untuk percubaan, sel-sel pulau pankreas ditanam terlebih dahulu. Sel induk menjadi substrat bagi mereka, yang di bawah pengaruh enzim berubah menjadi sel beta.

Setelah memperoleh jumlah bahan yang mencukupi, sel-sel pulau dimasukkan ke dalam gel khas. Sel yang dilapisi gel mempunyai kebolehtelapan nutrien yang baik. Bahan yang dihasilkan diberikan kepada haiwan makmal eksperimen yang menderita diabetes mellitus menggunakan suntikan intraperitoneal. Pulau kecil siap pakai tertanam di pankreas.

Lama kelamaan, pulau pankreas menghasilkan insulin mereka sendiri, dibatasi oleh pengaruh sistem imun. Walau bagaimanapun, jangka hayat sel yang ditanam adalah enam bulan. Kemudian diperlukan pemindahan pulau kecil yang dilindungi..

Pemberian sel islet secara teratur yang terselubung dalam membran polimer membolehkan anda melupakan terapi insulin selamanya. Para saintis merancang untuk mengembangkan kapsul baru untuk sel-sel pulau dengan jangka hayat yang berpanjangan. Kejayaan ujian klinikal akan mendorong berlakunya normoglikemia yang berterusan.

Pemindahan lemak coklat

Lemak coklat berkembang dengan baik pada bayi baru lahir dan haiwan yang berhibernasi. Pada orang dewasa, ia terdapat dalam jumlah yang sedikit. Fungsi tisu adiposa coklat:

  • termoregulasi;
  • pecutan metabolik;
  • normalisasi gula darah;
  • mengurangkan keperluan insulin.

Lemak coklat tidak mempengaruhi berlakunya kegemukan. Sebab perkembangan obesiti hanya tisu lemak putih, ini adalah asas untuk pemindahan lemak coklat.

Berita pertama dalam rawatan diabetes mellitus jenis 1 dengan transplantasi lemak coklat disediakan oleh para saintis di Universiti Vanderbilt. Mereka memindahkan tisu lemak dari tikus makmal yang sihat untuk menguji spesimen. Hasil pemindahan menunjukkan bahawa 16 daripada 30 tikus makmal yang sakit menyingkirkan diabetes jenis 1.

Perkembangan sedang dijalankan yang memungkinkan penggunaan lemak coklat pada manusia. Memandangkan hasil positif yang tidak dapat dinafikan, arah ini sangat menjanjikan. Mungkin teknik pemindahan khusus ini akan menjadi kejayaan dalam rawatan diabetes jenis 1.

Pemindahan pankreas

Berita pertama mengenai transplantasi pankreas dari penderma yang sihat kepada seseorang yang menderita diabetes mula tersebar pada tahun 1966. Operasi tersebut membolehkan pesakit mencapai penstabilan gula. Walau bagaimanapun, pesakit meninggal dunia setelah 2 bulan akibat penolakan pankreas secara autoimun.

Pada tahap kehidupan sekarang, teknologi terkini telah memungkinkan untuk kembali ke ujian klinikal. Dua jenis campur tangan pembedahan untuk diabetes telah dikembangkan:

  • penggantian pulau Langerhans;
  • pemindahan kelenjar lengkap.

Untuk pemindahan sel pulau, diperlukan bahan yang diperoleh daripada satu atau lebih penderma. Bahan disuntik ke dalam vena portal hati. Mereka mendapat nutrien dari darah, menghasilkan insulin. Hingga akhir, fungsi pankreas tidak dipulihkan. Walau bagaimanapun, pesakit mencapai pampasan penyakit yang berterusan..

Pankreas penderma diletakkan secara pembedahan di sebelah kanan pundi kencing. Pankreas sendiri tidak dikeluarkan. Sebahagiannya, dia masih mengambil bahagian dalam pencernaan..

Ubat anti-radang dan imunosupresan digunakan untuk merawat komplikasi pasca operasi. Terapi supresif menekan pencerobohan tubuh seseorang terhadap bahan penderma kelenjar. Terima kasih kepada rawatan pasca operasi, kebanyakan intervensi pembedahan berjaya..

Semasa memindahkan pankreas penderma, terdapat risiko komplikasi pasca operasi yang tinggi yang berkaitan dengan penolakan autoimun. Operasi yang berjaya melegakan pesakit dengan ketergantungan insulin secara kekal.

Pam insulin

Peranti adalah pen jarum suntik. Pam insulin tidak menyelamatkan pesakit daripada pemberian insulin. Walau bagaimanapun, kekerapan pentadbiran dikurangkan dengan ketara. Ini memberi kemudahan kepada pesakit. Diabetes secara mandiri memprogramkan peranti, menetapkan parameter untuk terapi insulin yang diperlukan.

Pam terdiri daripada takungan ubat dan kateter, yang dimasukkan ke dalam lemak subkutan. Bahan ubat mendapat badan secara berterusan. Peranti ini mengawal gula darah secara bebas.

Diabetes mellitus sering disebut "pembunuh senyap". Memang, kira-kira 25% pesakit tidak menyedari perkembangan patologi yang serius. Tetapi diabetes bukan lagi hukuman! Ketua pakar diabetes Alexander Korotkevich memberitahu bagaimana merawat diabetes sekali dan untuk semua. Baca lebih lanjut.

Pada tahun 2016, syarikat terkenal Medtronik mengeluarkan pam untuk penggunaan besar-besaran. Sistem baru ini mudah digunakan, mempunyai kemampuan membersihkan kateter secara bebas. Tidak lama lagi, pam insulin akan tersedia untuk pelbagai pengguna..

Kesimpulannya

Rawatan baru tidak lama lagi akan menggantikan suntikan insulin. Setiap hari, saintis menerbitkan berita dalam kemajuan klinikal. Pada masa akan datang, teknologi moden akan selamanya mengalahkan penyakit ini.

Bagaimana untuk menghilangkan diabetes selamanya?

Statistik diabetes semakin menyedihkan setiap tahun! Persatuan Diabetes Rusia mendakwa bahawa satu daripada sepuluh orang di negara kita menghidap diabetes. Tetapi kebenaran yang kejam adalah bahawa bukan penyakit itu sendiri yang menakutkan, tetapi komplikasi dan gaya hidup yang dituntunnya.

Cara mengatasi penyakit ini dalam temu bual kata Dr Alexander Myasnikov. Baca temu ramah.

Artikel itu memberangsangkan. Kami akan menunggu dan mempercayai kejayaan dalam bidang perubatan. Amin.

Berita Rawatan Diabetes Jenis 1

Artikel yang ditandai dengan " Diabetes Jenis 1"(315):

Seorang yang kuat

Pesakit diabetes jenis 1 tidak pernah putus sepenuhnya. Kebiasaan yang keras kepala untuk membuktikan kepada alam semesta bahawa mereka hidup!

Rawatan baru untuk diabetes telah ditemui

Saintis Jerman telah menemui mekanisme yang meningkatkan reaksi autoimun pada peringkat awal diabetes jenis 1.

Pencetak 3D yang dapat merevolusikan rawatan diabetes jenis 1

Wollongong Australian State University melancarkan bioprinter 3D Pancreatic Islet Cell Transplantation (PICT) baru yang disediakan khas yang berpotensi meningkatkan rawatan pesakit diabetes jenis 1 dengan ketara.

Theresa May. Diabetes dalam kehidupan Perdana Menteri Britain

Hanya sedikit orang yang mengetahui bahawa Theresa May, yang telah terpilih untuk kali kedua sebagai Perdana Menteri Inggeris, berjaya meneruskan karier politiknya, walaupun terdapat diagnosis diabetes jenis 1 yang ditubuhkan pada tahun 2012.

Bagaimana keluarga biasa membesarkan anak yang tidak biasa

Anna Pashkevich yang berusia lima tahun dengan mudah menghadapi permainan logik di tablet, dan ibu bapanya melakukan segala yang mungkin agar gadis istimewa mereka menikmati kehidupan dan dapat berkembang.

Baru dalam memerangi diabetes: penanaman implan pelepasan insulin

Para saintis dari California percaya bahawa mereka telah menemui cara untuk memindahkan sel penghasil insulin kepada pesakit yang kekurangannya dan melindungi pengeluar dari penolakan imun, lapor npr.org

Sinaran laser terapi darah dan ozon digunakan di Chita di Hospital Klinikal Jalan untuk rawatan diabetes

Nikita menghidap diabetes jenis 1. Untuk menyelamatkan pemuda itu dari suntikan berterusan, doktor Hospital Klinik Jalan Raya memasang pam insulin beberapa minggu yang lalu. Dan untuk mengurangkan risiko komplikasi penyakit ini, Nikita ditawarkan menjalani terapi penyinaran darah laser dan terapi ozon. Di belakang hanya lapan sesi, dan hasilnya sudah ada, seperti yang mereka katakan,.

Vitamin D Melindungi Kanak-kanak Daripada Diabetes Jenis 1

Para saintis dari University of Colorado telah menyimpulkan bahawa vitamin D mencegah perkembangan diabetes jenis 1 pada kanak-kanak dengan mengaktifkan sistem imun.

Rawat inap untuk pesakit diabetes jenis 1

Telah diketahui bahawa semua pesakit dengan diabetes jenis 1 harus menjalani pemeriksaan tahunan oleh doktor. Tetapi kadang-kadang, walaupun terdapat lawatan berkala ke ahli endokrinologi yang hadir, keadaan mungkin timbul yang memerlukan kemasukan ke hospital untuk mendapatkan rawatan di hospital kerana alasan kecemasan / mendesak.

Teknik Suntikan Insulin - Cadangan IDF

Norma asas untuk pemberian insulin dengan jangka masa tindakan yang berbeza. Teknik tempat dan suntikan. Penyimpanan insulin. Pemilihan dan penggantian jarum untuk jarum suntik dan jarum suntik. Pengetahuan yang akan membantu mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan dari penggunaan insulin yang tidak betul.

Sel penghasil insulin akan segera tersedia untuk orang Rusia

Tisu dan organ yang tumbuh di makmal akan tersedia untuk orang Rusia tahun depan. Lebih daripada 30 produk selular tersebut sudah berada dalam tahap kesediaan yang tinggi, kata Igor Korobko, pengarah jabatan Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, kepada Izvestia. Termasuk kulit yang tumbuh di makmal, tulang rawan, dan produk untuk penggantian sel penghasil insulin pada diabetes jenis 1. Kementerian Kesihatan harus menentukan prosedur penerimaannya pada akhir tahun.

Di wilayah Smolensk, pesakit diabetes ditinggalkan tanpa insulin istimewa

Jabatan Kesihatan wilayah Smolensk memutuskan untuk memindahkan pesakit diabetes yang menggunakan insulin ke yang disebut insulin lanjutan. Sementara itu, mereka belum menyerahkannya ke wilayah tersebut, penerima bantuan tidak dapat mendapatkan ubat penting yang mereka perlukan mengikut resep percuma. Menurut beberapa laporan, insulin istimewa di farmasi di rantau ini berakhir pada bulan Ogos.

Diabulimia adalah penyakit yang mendasari hampir sepertiga wanita dengan diabetes jenis 1.

Ramai yang menyedari tentang anoreksia, bulimia dan kerosakan yang ditimbulkan kepada orang yang menderita gangguan makan ini, dan juga keluarga mereka. Namun, hanya sebilangan kecil yang mengetahui penyakit seperti diabetes.

Aksi "Health Marathon" berlangsung di Khabarovsk

3 September di Khabarovsk kempen bandar "Health Marathon." Pengumpulan dana amal diadakan untuk kanak-kanak dengan diabetes jenis 1

Doktor Perm menyelamatkan nyawa seorang nelayan pelupa

Operasi menyelamat harus diatur di wilayah Perm kerana seorang nelayan pelupa. Seorang lelaki yang menghidap diabetes pergi memancing tetapi lupa insulin di rumah.

Pengganti pankreas boleh ditanam secara in vitro

Percubaan untuk mengembangkan pulau pankreas bersama dengan saluran langsung "in vitro" dinobatkan dengan kejayaan. Penemuan ini sangat penting untuk kejayaan pemindahan sel islet pankreas pada diabetes jenis I.

Sel penderma pankreas berjaya ditransplantasikan pada pesakit diabetes jenis 1

Pembedahan Jenis Baru Boleh Membantu Pesakit Diabetes Jenis 1 Melakukan Tanpa Suntikan Insulin Harian

Imunoterapi untuk diabetes jenis I

Para saintis Amerika mendapati bahawa imunoterapi peptida boleh berkesan dalam memerangi diabetes jenis I.

Pesakit diabetes membantu dirinya - mencipta pankreas tiruan

Dana Lewis menghidap diabetes jenis 1, yang bermaksud bahawa pankreasnya tidak berfungsi dengan baik dan tidak menghasilkan insulin yang diperlukan untuk hidup. Sehubungan itu, Dana memutuskan untuk menjadikan dirinya pankreas buatan baru.

Ia menjadi terkenal mengenai pengusiran kanak-kanak lain yang menghidap diabetes dari kem, kali ini di wilayah Chelyabinsk.

Meja bulat diadakan di cawangan wilayah Front Popular All-Russian di Wilayah Chelyabinsk mengenai kualiti kerja kem kesihatan kanak-kanak. Pada majlis itu, aktivis sosial menyimpulkan hasil pertama dari pemantauan sebelumnya, menyiarkan aduan ibu bapa mereka mengenai masalah di kem Zvyozdochka di Ozersk dan fakta bahawa seorang kanak-kanak dengan diabetes akibat penyakit diusir dari kompleks pinggir bandar kanak-kanak Abzakovo. Pihak berkuasa penyelia telah mula mengesahkan kes-kes ini.

Perwakilan keluarga Circovirus akan melindungi tubuh daripada perkembangan diabetes jenis 1

Doktor dari beberapa universiti di Finland, Estonia, Sekolah Perubatan Harvard dan University of Washington melakukan kajian yang menunjukkan bahawa perkembangan diabetes jenis 1 dapat dikaitkan dengan virus yang hidup di usus..

Pada orang dengan diabetes jenis 1 selama lebih dari 10 tahun, rembesan insulin terus dilepaskan

Satu kajian oleh Universiti Uppsala di Sweden diterbitkan di Internet. Dikatakan bahawa sebilangan insulin masih diekskresikan pada hampir separuh pesakit diabetes jenis 1 selama lebih dari 10 tahun.

Vaksin tuberkulosis akan membantu merawat diabetes jenis 1

Doktor AS mencadangkan penggunaan vaksin tuberkulosis yang biasa - BCG terkenal - untuk rawatan diabetes jenis 1

Katalog mutasi genetik pertama yang berkaitan dengan penyakit autoimun telah dibuat

Satu kajian yang dilakukan oleh pakar dari Pusat Perubatan University of Vanderbiltai dan University of Arizona College of Pharmacy memungkinkan untuk menyiapkan katalog komprehensif pertama penyakit autoimun di dunia

Novartis dan Parvus Therapeutics menggunakan teknologi nanomedikal untuk melawan diabetes

Syarikat farmaseutikal Switzerland Novartis telah mengadakan perjanjian dengan syarikat bioteknologi Kanada Parvus Therapeutics, menurut FiercePharma. Navacims mampu memprogramkan semula limfosit T penyebab penyakit, yang dapat menekan penyakit ini

Inisiatif yang baik: bagaimana menolong anak yang sakit

Pada malam ulang tahunnya, gabenor Yevgeny Kuyvashev meminta penduduk Sverdlovsk untuk tidak memberikan hadiah kepadanya, tetapi sebaliknya untuk memindahkan wang untuk rawatan kanak-kanak kepada dana amal. Oleh itu, Sasha Derevnina yang berusia 11 tahun mendapat pam insulin

FDA MENDAPATKAN "Pankreas ARTIFIKAL" PERTAMA

Amerika Syarikat (FDA) telah membenarkan penggunaan sistem penghantaran insulin hibrid MiniMed 670G pertama (pengeluar Medtronic) untuk pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 yang berumur 14 tahun ke atas

Memprogramkan semula sel hati memulihkan pengeluaran insulin endogen

Kakitangan Max Delbrück Center for Molecular Medicine (Berlin) melaporkan di halaman terbitan terbaru Nature Communications: sel hati (hepatosit) diprogramkan semula menjadi prekursor sel islet pankreas yang mampu menghasilkan insulin

Hepatosit yang diubahsuai menyelamatkan tikus dari diabetes

Saintis Jerman telah belajar memprogram ulang hepatosit ke sel pankreas sebagai sebahagian daripada rawatan diabetes jenis 1. Hasilnya diterbitkan dalam jurnal Nature Communications

Perjuangan melawan diabetes. Apakah kesan pemindahan pankreas??

Pusat Perubatan Wilayah Volga (PICC) FMBA Rusia pada tahun 2016 menjadi satu-satunya institusi "di luar Jalan Lingkaran Moscow" yang melakukan pemindahan pankreas

Pendaftaran di portal

Memberi anda kelebihan berbanding pelawat biasa:

Pendaftaran sangat cepat, memakan masa kurang dari satu minit, tetapi berapa banyak yang berguna!

Mesej terakhir

Maklumat Kuki Sekiranya anda terus menggunakan laman web ini, kami menganggap bahawa anda menerima penggunaan kuki..

Jika tidak, sila tinggalkan laman web ini.

Revolusi dalam rawatan diabetes jenis 1

Biomaterial yang menipu sistem imun

FDA baru-baru ini meluluskan Integra's Omnigraft Dermal Regeneration Matrix (Omnigraft) untuk rawatan kaki diabetes. Matriks dermal omnigraft terdiri daripada silikon, kolagen sapi dan tulang rawan hiu, yang menutup permukaan ulser dan menyumbang kepada penyembuhannya yang cepat..

Walaupun kita semua telah mendengar tentang manfaat penyusuan untuk kesihatan bayi, tidak banyak yang menyedari bahawa ini juga memberi manfaat kepada ibu. Baru-baru ini, saintis Amerika mengatakan bahawa menyusui sekurang-kurangnya dua bulan setelah melahirkan mengurangkan risiko diabetes jenis 2 di masa depan, jika semasa kehamilan anda menderita.

Percubaan klinikal pertama di Amerika Syarikat mengenai bentuk imunoterapi baru untuk diabetes jenis 1 tidak menunjukkan kesan sampingan yang serius setelah pemberian sehingga 2.6 bilion sel T melindungi pankreas. Ujian Berjaya Diselesaikan oleh University of California San F.

Setelah tiga dekad harapan, kemenangan dan kekalahan, terapi gen - peratus.

Di negara-negara Barat, sehingga 70% wanita hamil menggunakan sekurang-kurangnya sekali.

"Pada kebanyakan anak yang sihat, cacar air berlalu dengan sendirinya, tanpa memerlukan yang istimewa.

Untuk satu juta orang Rusia dengan diabetes jenis I, suntikan setiap hari.

Kajian baru jelas menunjukkan bahaya daging yang diproses.

Para saintis telah menemui cara untuk mengembalikan kadar gula normal sekali dan untuk semua.

Video mengenai Hunguest Helios Hotel Anna, Heviz, Hungary

Foto reka bentuk dalaman pusat perubatan

Foto klinik pembedahan rekonstruktif

Hanya doktor yang mendiagnosis dan menetapkan rawatan dengan berunding secara bersemuka.

Berita saintifik dan perubatan mengenai rawatan dan pencegahan penyakit orang dewasa dan kanak-kanak.

Klinik, hospital dan resort asing - pemeriksaan dan pemulihan di luar negara.

Semasa menggunakan bahan dari laman web, rujukan aktif wajib dilakukan.

VAKSIN LAGI DIABETES JENIS

VAKSIN LAGI DIABETES JENIS

Pengenalan vaksin rotavirus di Australia bertepatan dengan penurunan kejadian diabetes mellitus jenis 1 (T1DM) pada kanak-kanak di bawah usia 4 tahun. Adakah ini menunjukkan kesan pencegahan vaksin? Dalam artikel yang diterbitkan dalam PLoSPathogens, saintis Australia meringkaskan data tahunan, menilai sumbangan rotavirus terhadap perkembangan diabetes jenis 1 dan membincangkan pelbagai senario interaksi rotavirus dengan pankreas.

T1DM adalah penyakit autoimun poligenik yang berkaitan dengan pemusnahan sel β yang menghasilkan insulin di pulau pankreas. Protein antigen leukosit manusia (HLA) kelas II, setara dengan protein I-Ag7 kompleks histokompatibilitas utama yang terdapat pada model diabetes tikus, memainkan peranan penting dalam perkembangannya. Protein ini pada manusia pertama kali diasingkan pada tahun 1994. Ujian lebih lanjut menunjukkan bahawa mereka dapat mengikat dan menyajikan motif peptida autoantigen sel islet pankreas, IA-2 dan GAD65, di permukaan T-pembantu, yang menyumbang pada munculnya sel T "diabetesogenik". Sebagai tambahan, ternyata epitop IA-2 utama mempunyai identiti 56% dengan urutan protein kapsid VP7 dari rotavirus manusia G3. Kawasan VP7 lain dicirikan oleh identiti 78% dengan epitop GAD65 yang diketahui. Oleh itu, terdapat peniruan molekul antara protein virus dan autoantigen, yang bermaksud bahawa jangkitan rotavirus dapat menyumbang kepada penurunan pulau pankreas dan perkembangan diabetes jenis 1..

Dalam siri penerbitan dari tahun 2000 hingga 2014. Kesan langsung rotavirus pada pankreas tikus model dengan diabetes tanpa obesiti dijelaskan. Anak muda setelah menyapih dari ibu menerima monyet rotavirus oral; mereka memerhatikan hiperglikemia sementara ringan dalam jangka waktu 2-8 hari setelah inokulasi, yang berkorelasi dengan adanya antigen virus di pankreas. Pertama, terdapat apoptosis sel islet pankreas yang luas dan penurunan pengeluaran insulin, kemudian pulau dan fungsinya dipulihkan, walaupun banyak yang tetap dengan ukuran dan bentuk yang salah. Ini menunjukkan kemungkinan kesan patogenik langsung dari jangkitan rotavirus pada pankreas..

Pada tahun 2007, Program Imunisasi Nasional Australia memperkenalkan vaksin rotavirus oral langsung: monovalent (Rotarix) dan pentavalent (RotaTeq, termasuk strain G1, G2, G3, G4 dan G9). Sekiranya rotavirus mempengaruhi perkembangan diabetes jenis 1, maka kesan vaksinasi dapat berkembang dalam dua senario. Yang pertama berdasarkan peniruan molekul protein virus VP7 dari strain G3 rotavirus dan peptida autoantigenik sel-sel pulau kecil. Sekiranya kesan "diabetesogenik" virus dikaitkan dengan ini, hasilnya adalah peningkatan jumlah kes baru T1DM di kalangan anak-anak yang menerima vaksin (kerana vaksin mengandungi epitop yang sama). Senario kedua adalah berdasarkan pemerhatian terhadap kesan patogen rotavirus pada pankreas tikus model. Sekiranya mekanisme pengaruh virus pada organisma manusia dan tikus serupa, maka vaksinasi terhadap virus akan menyebabkan penurunan kejadian diabetes tipe 1..

Para saintis menganalisis kes diabetes jenis 1 di kalangan kanak-kanak Australia di bawah usia 14 lapan tahun sebelum dan lapan tahun selepas pengenalan vaksin. Secara keseluruhan, selama lebih dari 16 tahun, 16.159 kes baru T1DM telah dilaporkan (24.4 kes setiap 100,000). Selepas bermulanya vaksinasi massa, jumlah kes di kalangan kanak-kanak di bawah umur 4 tahun menurun sebanyak 15%. Hasil ini selaras dengan kajian data mengenai hampir 1.5 juta kanak-kanak dari Amerika Syarikat. Di antara kanak-kanak yang lahir dari tahun 2006 hingga 2017, lebih daripada 540,000 menerima vaksinasi lengkap (tiga dos vaksin rotavirus), sekitar 141,000 kanak-kanak menerima sekurang-kurangnya satu dos, dan 246,600 tidak diberi vaksin. Jumlah kes T1DM di kalangan kanak-kanak yang diberi vaksin sepenuhnya ialah 12.2 setiap 100,000, di antara kanak-kanak yang tidak divaksinasi - 20.6 setiap 100,000 (41% lebih banyak). Risiko menghidap diabetes jenis 1 pada kanak-kanak yang divaksin menurun sebanyak 33%..

Dengan kecenderungan genetik terhadap T1DM, banyak faktor persekitaran mempengaruhi perkembangan penyakit ini, dan jangkitan rotavirus dapat dianggap sebagai salah satu faktor tersebut. Penulis percaya bahawa kajian epidemiologi lebih lanjut di kawasan lain di planet ini dan penerangan yang lebih tepat mengenai mekanisme hubungan antara rotavirus dan T1DM akan membantu menentukan kategori kanak-kanak yang dapat dilindungi dari diabetes dengan bantuan vaksin dengan tepat..

Vaksinasi Diabetes Jenis 1 - Mitos atau Realiti?

Perkaitan

Di San Diego, hasil kajian rintis kecil mengenai vaksin untuk diabetes jenis 1 pada kanak-kanak disampaikan pada persidangan Persatuan Diabetes Amerika..

Malangnya, hasilnya mengecewakan - dua suntikan quartz glutamate decarboxylase (alum-GAD), digunakan dengan selang 30 hari, jangan menangguhkan permulaan penyakit dan tidak memberi kesan pencegahan.

Diabetes jenis 1 mempunyai beberapa peringkat. Pada tahap pertama, pesakit mengembangkan antibodi untuk glutamat decarboxylase, enzim pulau pankreas, dan antibodi pulau kecil yang lain. Tidak ada gejala klinikal dalam tempoh ini dan tahap glisemia tetap normal. Pada peringkat kedua penyakit ini, prediabetes berkembang dan antibodi terus beredar, dan hanya pada tahap ketiga gejala klinikal muncul dan diagnosis biasanya dibuat.

Hasil kajian kecil sebelumnya menunjukkan bahawa terapi alum-GAD dikaitkan dengan pemeliharaan fungsi sel beta pada individu dengan tahap awal diabetes tipe 1, tetapi ini tidak disahkan dalam analisis besar.

Kaedah

Dr Larsson dan rakannya dari Universiti Lund (Sweden) mengacak 50 kanak-kanak pada peringkat pertama dan kedua diabetes jenis 1 ke dalam kajian dan memasukkan kumpulan plasebo atau alum-GAD mereka.

Inklusi dalam kajian dilakukan dari tahun 2009 hingga 2012, pesakit dipantau selama 5 tahun.

Purata usia kanak-kanak adalah 5.2 tahun (4 hingga 18 tahun). Pada saat dimasukkan dalam analisis, 26 (52%) anak-anak sudah mengalami toleransi terhadap glukosa.

Kanak-kanak disuntik secara subkutan dengan 20 μg alum-GAD atau plasebo 2 kali dengan selang 30 hari. Ujian glukosa oral dan intravena dilakukan sebelum suntikan dan setiap 6 bulan dalam tempoh pemerhatian..

hasil

  • Dalam tempoh pemerhatian, tidak ada kejadian buruk yang serius pada pesakit. Alum-GAD tidak dikaitkan dengan perkembangan diabetes yang pesat atau perkembangan penyakit autoimun yang lain..
  • Analisis tidak menunjukkan kesan alum-GAD terhadap kelewatan atau pencegahan diabetes jenis 1. Selepas 5 tahun, diabetes didiagnosis pada 18 kanak-kanak, tidak ada perbezaan yang signifikan secara statistik antara kumpulan (P = 0.573).

Walaupun hasil kajiannya negatif, pencarian ubat pencegahan dan molekul berkesan, penggunaannya mungkin dilakukan pada tahap awal diabetes, harus diteruskan, kata para pakar.

Sumber: Sesi Ilmiah Persatuan Diabetes Amerika 2017. Persidangan Akhbar mengenai Pencegahan Diabetes Jenis 1; 12 Jun 2017.

Seluruh dunia meraikan berita ini: vaksin diabetes dibuat

Para saintis menawarkan 2 rawatan yang berjaya untuk penyakit ini yang tidak memberi kesan sampingan

Diabetes adalah salah satu penyakit yang paling biasa dan salah satu penyebab kematian yang paling biasa pada zaman kita. Penyakit ini disebabkan oleh masalah endokrinologi dan metabolik dalam metabolisme gula, lemak dan protein dalam badan..

Terdapat 2 jenis diabetes: diabetes jenis 1, yang paling sering dijumpai pada kanak-kanak, dan dianggap sebagai gangguan autoimun, dan diabetes jenis 2, yang biasanya terjadi pada orang dewasa.

Pada diabetes jenis pertama, sistem imun badan merosakkan sel-selnya sendiri yang menghasilkan insulin, hormon yang diperlukan untuk glukosa (gula darah) untuk memasuki sel-sel badan..

Pada diabetes jenis 2, tubuh menghasilkan insulin, tetapi sel tidak lagi bertindak balas terhadapnya..

Dalam praktik perubatan, setakat ini hanya ada beberapa pilihan untuk merawat diabetes. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 harus mengambil insulin sepanjang hayatnya. Di samping itu, terdapat beberapa rawatan sel stem yang positif untuk penyakit ini..

Orang dengan diabetes jenis 2 pada awal penyakit dapat memperbaiki keadaan mereka dengan bersenam, diet khas, dan ubat antidiabetik, tetapi kemudian mereka juga biasanya beralih ke insulin. Ini kerana pankreas habis dari masa ke masa dan berhenti menghasilkan insulin..

Tanpa kawalan, penyakit ini membawa kepada komplikasi serius, seperti ulser dan amputasi kaki, kegagalan buah pinggang, kebutaan, serangan jantung, neuropati, dll..

Autohemoterapi - rawatan baru untuk diabetes

Tetapi ada berita luar biasa dari para saintis. Pada suatu hari secara rasmi memperkenalkan ubat yang menghentikan perkembangan penyakit ini.

Menurut para penyelidik, kaedah rawatan alternatif ini boleh digunakan oleh kanak-kanak dan juga orang dewasa. Di samping itu, ubat baru tidak mempunyai kesan sampingan. Para saintis mencatat peningkatan yang ketara dalam keadaan pesakit yang telah menerima rawatan sedemikian.

Pencipta autohemoterapi ini, Dr. Jorge González Ramirez, menerangkan intipati prosedur:

"5 sentimeter padu darah diambil dari seorang pasien, ia dicampurkan dengan 55 ml. masin, dan kemudian disejukkan hingga 5 darjah Celsius ".

Suhu darah dalam badan, rata-rata, 37 darjah, dan apabila disejukkan hingga 5 darjah, berlaku kejutan terma, yang memperbaiki kesalahan metabolik dan genetik. Campuran ini kemudian dimasukkan ke dalam tubuh pesakit, dan masalahnya diperbaiki secara beransur-ansur. Vaksinasi ini berlangsung selama 60 hari dan mesti diulang setiap tahun..

"Vaksin ini lebih dari sekadar ubat. Ini adalah amalan perubatan. Rawatan ini dapat menghentikan komplikasi degeneratif kronik: strok, kehilangan pendengaran, amputasi, kegagalan buah pinggang, kebutaan, dan banyak lagi, "kata Dr. Jorge Gonzalez.

Untuk mengelakkan komplikasi dan mengurangkan gejala diabetes, pesakit harus mengikuti arahan doktor, kerana ini adalah pilihan rawatan, dan bukan penawar 100%. Bersama dengan ubat ini, pesakit harus terus berolahraga secara teratur dan mengikuti diet..

Hasil Rasmi: Vaksin Diabetes Jenis I Ditemui

Di Amerika Syarikat sahaja, diabetes jenis I mempengaruhi 1.25 juta orang. Tetapi vaksin yang telah digunakan untuk melawan tuberkulosis - BCG selama lebih dari 100 tahun dapat membantu menyembuhkan. Vaksin ini kini banyak digunakan untuk merawat barah pundi kencing dan dianggap selamat..

Tubuh seseorang yang menghidap diabetes jenis I tidak menghasilkan insulin kerana sistem ketahanannya merosakkan sel-sel yang menghasilkan insulin. Sel T dihasilkan yang menimbulkan masalah di pulau pankreas di mana insulin dihasilkan. Vaksin baru menghilangkan sel T ini.

Pesakit diabetes yang diberi vaksin mengalami peningkatan kadar zat yang disebut faktor nekrosis tumor. Tahap tinggi TNF dalam badan merosakkan sel T yang menghalang pengeluaran insulin.

Selama kajian, pasien diberi vaksin terhadap tuberkulosis 2 kali sebulan. Akibatnya, sel-sel T berbahaya hilang, dan beberapa orang bahkan mula menghasilkan insulin sendiri..

Denis Faustman, pengarah Makmal Utama Imunobiologi di Boston Hospital, Massachusetts, sangat gembira dengan hasil vaksin BCG:

"Pada peringkat awal ujian, kami melihat tindak balas statistik yang signifikan terhadap BCG, tetapi tujuan kami adalah hasil terapi yang berkekalan. Kami akan bekerjasama lagi dengan orang yang menghidap diabetes jenis I selama bertahun-tahun. Kami berusaha mencipta kaedah yang dapat membantu merawat penyakit ini walaupun pada peringkat selanjutnya, ”jelas Dr. Faustman.

Kajian baru akan dilakukan di kalangan orang berusia 18 hingga 60 tahun. Pesakit akan diberi vaksin 2 kali sebulan, dan kemudian prosedur akan diulang 1 kali setahun selama 4 tahun.

Jurnal Diabetes menerbitkan hasil kajian yang menganalisis kesan BCG pada kanak-kanak dengan diabetes, berusia 5 hingga 18 tahun. Hasil kajian menunjukkan bahawa vaksin BCG tidak memelihara fungsi beta sel dan tidak meningkatkan kekerapan remisi pada anak-anak.

Sekarang di dunia terdapat wabak diabetes. Kongsi artikel ini dengan rakan dan saudara. Maklumat ini adalah harapan pemulihan bagi banyak orang..

Vaksin diabetes jenis 1

Saya yakin ini adalah soalan pertama yang ditanyakan oleh semua pesakit diabetes yang baru dibuat kepada doktor mereka, dan kemudian Google juga (lebih daripada sekali dalam variasi bahasa yang berbeza) Kami juga melalui tahap ini, dan saya sudah bersedia untuk apa sahaja: bawa anak ke Dalai Lama atau menjual buah pinggang kita sendiri. Ya, saya sekarang bersetuju dengan ini, tetapi sudah tanpa fanatisme esoteris, tetapi dengan pandangan yang bijak dari pengguna, yang penuh dengan kepercayaan terhadap kemajuan saintifik dan teknologi. Jadi sekarang saya dengan hati-hati mengikuti berita dari diabetes yang di depan dengan harapan bahawa suatu hari nanti kata-kata mengenai penyakit diabetes yang tidak dapat disembuhkan akan kehilangan kaitannya. Tetapi sementara dia menguasai kita, bersembunyi di sebalik konsep "gaya hidup dengan kekurangan insulin". Saya harap saya dapat menyelesaikannya, saya harap, tidak selamanya. Tetapi skeptis pesimis yang bersemangat sama sekali tidak mempertimbangkan kemungkinan penyelesaian yang berpotensi untuk masalah diabetes, melihat ini sebagai konspirasi global farmasi besar yang telah memusatkan perniagaannya berjuta-juta dolar dalam pergantungan insulin. Insulin adalah perkara yang menguntungkan, tetapi lama-kelamaan hak paten syarikat farmaseutikal habis, memberi peluang kepada pemain lain (generik India atau pengilang Rusia) untuk mengambil bidang ini. Itulah sebabnya gergasi industri farmaseutikal berminat untuk mengembangkan projek baru yang akan membolehkan mereka maju lebih jauh dan memperoleh lebih banyak lagi daripada berhenti menggunakan ubat lama. Dalam artikel ini saya ingin membincangkan tentang petunjuk utama dalam rawatan / penyembuhan diabetes jenis 1 yang ada sekarang.

JUMLAH RAWATAN DARI DIABETES JENIS 1

Kumpulan ini menerbitkan berita SAHAJA dan EKSKLUSIF tentang apa yang muncul oleh para saintis hari ini dalam usaha MENGHAPUSKAN / MENYEMBUHKAN / MENYEMBUHKAN orang dari diabetes jenis PERTAMA.

Kumpulan ini bukan mengenai cara menyuntik, melekat pada diri sendiri untuk menjaga kehidupan dengan DIABETES (terdapat pengecualian LANGKAH LANGSUNG ketika datang ke pankreas tiruan yang SEPENUHNYA), tetapi mengenai KETIKA KITA AKAN MENGELUARKAN DARI DIABETES 1 JENIS.

  • Catatan Komuniti
  • Cari

RAWATAN PENUH DARI DIABETES 1 JENIS pos disemat

Pankreas tiruan luaran sepenuhnya autonomi, yang terdiri daripada dua takungan (insulin dan glukosa), menjalani persetujuan komersial.
Di bawah ini diterjemahkan ke dalam sorotan Rusia.

Perbezaan produk anda dengan alat yang ada sekarang?

Sejauh yang kita ketahui, teknologi pankreas bionik kita adalah sistem bionik dua hormon pertama yang sepenuhnya autonomi yang telah diuji dalam ujian klinikal pesakit luar dan rumah di kalangan orang dewasa, remaja, dan remaja dengan T1D. Matlamat kami adalah untuk mengembangkan sistem yang sepenuhnya menghilangkan keperluan untuk menghitung karbohidrat, menetapkan tahap insulin awal, atau menentukan nisbah karbohidrat terhadap insulin. Pendekatan standard semasa memerlukan banyak percubaan, kesalahan dan dugaan oleh pengguna, dan dugaan ini mesti sentiasa dikemas kini dan dinilai semula. Sering kali, dugaan ini tidak pernah berkumpul, kerana pengguna adalah sasaran yang sentiasa bergerak. Pada akhirnya, rawatan diabetes moden (terapi suntikan, pam insulin, KGM) adalah alat bodoh yang terbaik, dan mereka tidak dapat menguruskan diabetes dengan cukup baik untuk memenuhi garis panduan terapi yang ditetapkan. Sebaliknya, pankreas bionik tidak bergantung pada maklumat subjektif atau dipersoalkan dan tidak memerlukan penerbitannya di Internet. Ia hanya meminta satu maklumat objektif - berat badan anda. Berkat maklumat ini, algoritma mula menguasai dan sentiasa menyesuaikan diri dengan keperluan individu seseorang yang sentiasa berubah. Menebak dikecualikan daripada rawatan diabetes kerana pankreas bionik mengotomatisasi rawatan untuk anda, dan ia mengkaji keputusannya dan menyemaknya dengan penyelesaian baru setiap lima minit. Pankreas bionik membuat 288 keputusan setiap hari yang tidak lagi anda perlukan.

Bagaimana iLet berfungsi? Bagaimana iLet menghubungkan ke badan?

iLet direka sebagai peranti perubatan mudah alih kelas III yang boleh direka untuk menyediakan rawatan autonomi pesakit luar untuk diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin.

Platform iLet terdiri daripada pankreas bionik:
pam infusi dua ruang yang mampu memberikan hanya insulin, satu glukagon atau insulin dan glukagon di bawah kulit dengan ketepatan dan kebolehulangan yang tinggi;
Monitor Glukosa Berterusan Bersepadu (CGM);
algoritma dos matematik yang diuji secara klinikal yang secara bebas mengira dan mengawal dos insulin dan / atau glukagon berdasarkan data dari sensor glukosa CGM;
skrin sentuh terbina dalam dengan antara muka pengguna grafik moden yang intuitif; dan
infusor individu dengan satu atau dua senapang (untuk satu hormon) atau dua senapang (untuk dua hormon) untuk penghantaran subkutan satu insulin, satu glukagon atau insulin dan glukagon.
Kami menjangkakan versi akhir iLet tersedia di pasaran untuk menawarkan tiga konfigurasi dalam satu peranti. Apabila pengguna memuat naik hanya insulin ke iLet, iLet akan berfungsi sebagai pankreas bionik yang hanya mengandungi insulin. Apabila glukagon berada di ruang kedua dan satu set kanula infus ganda dipasang, iLet secara automatik menyesuaikan algoritma kawalan, berubah menjadi pankreas bionik dua hormon. Akhirnya, jika hanya glukagon dimuat, iLet akan berfungsi sebagai alat glukagon sahaja yang digunakan untuk mengubati penyakit yang sangat jarang berlaku yang menyebabkan gula darah rendah kronik. Untuk kejelasan, iLet belum tersedia secara komersial dalam konfigurasi apa pun, kerana belum disetujui oleh FDA atau pihak berkuasa lain. Untuk menjual iLet dalam setiap tiga konfigurasi dan untuk setiap indikator penyakit tertentu, kita perlu mendapatkan kebenaran badan pengawas.

Algoritma dos insulin dan glukagon yang disatukan dalam iLet hanya memerlukan berat badan pengguna untuk dimulakan, dan kemudian secara automatik mereka menyesuaikan diri secara real time dengan perubahan keperluan insulin seseorang, sama ada akut (misalnya, disebabkan oleh turun naik hormon, aliran masuk, aktiviti fizikal sirkadian atau keadaan emosi) atau secara beransur-ansur (contohnya, disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku semasa akil baligh atau disebabkan oleh perubahan hormon). Algoritma dos insulin asas menggunakan model kawalan ramalan individu (MPC) untuk menentukan keperluan dos (sebagai tambahan kepada keperluan insulin basal) setiap lima minit. Pengawal insulin MPC menghilangkan keperluan pengguna (atau penyedia perkhidmatan kesihatan) untuk menentukan atau menggunakan faktor pembetulan berdasarkan skala gelongsor insulin. Juga, setiap lima minit, pengawal dos insulin yang lain, bekerja selari dengan pengawal MPC, menentukan keperluan untuk insulin basal. Pengawal insulin basal menghilangkan keperluan pengguna (atau penyedia penjagaan kesihatan) untuk menentukan atau menggunakan tahap insulin asas. MPC dan pengawal insulin basal sentiasa menyesuaikan diri dengan keperluan insulin setiap orang yang sentiasa berubah. Pengawal amaran insulin adaptif menghilangkan keperluan pengguna (atau penyedia penjagaan kesihatan) untuk menentukan atau mengetahui nisbah karbohidrat kepada insulin, kerana secara automatik menyesuaikan dosnya berdasarkan sejarah dos berdasarkan pengumuman makanan masa lalu yang serupa dan menyesuaikannya dengan keperluan individu dan masa dalam sehari. Konfigurasi bichormonal algoritma dos yang diintegrasikan ke dalam iLet juga merangkumi algoritma dos derivatif berkadar untuk glukagon, yang menentukan mikrodosis glukagon berdasarkan bacaan CGM. Ujian klinikal teknologi pankreas bionik hormon ganda menunjukkan bahawa konfigurasi bichormonal membantu mencegah atau mengurangkan hipoglikemia, sambil menurunkan tahap glukosa rata-rata KGM melebihi had konfigurasi hanya insulin.

Bersama-sama, algoritma kawalan insulin dan glukagon adaptif ini menyediakan asas sejagat untuk strategi kawalan glisemik yang tidak memerlukan penyertaan kuantitatif pengguna atau institusi perubatan (selain memperkenalkan berat badan untuk memulakan peranti); algoritma kawalan ini secara automatik menyesuaikan dos insulin dan glukagon untuk memenuhi keperluan setiap orang yang sentiasa berubah.

Bagaimana orang memakai peranti? Betapa besar atau invasifnya?

iLet direka sebagai alat perubatan luaran (bukan implan) yang tidak invasif. iLet mempunyai dua tangki ubat dan hanya dapat digunakan dalam konfigurasi insulin atau dalam konfigurasi bormormonal (pam insulin konvensional hanya mempunyai satu tangki ubat). Bagaimanapun, sama ada dalam konfigurasi dengan satu atau dua hormon, setiap takungan disambungkan ke ruang subkutan di bawah kulit menggunakan set infus khas yang serupa dengan teknologi set infus yang ada sekarang, kecuali bahawa kami mengembangkan set khusus ini untuk mencegah kemungkinan pemberian silang dua ubat sekiranya terdapat konfigurasi dua hormon. Walaupun dengan dua jarum yang menembusi ruang subkutan, ukuran keseluruhan kit tidak jauh lebih besar daripada set infus biasa, jadi iLet tidak lebih invasif daripada alat penjagaan standard yang sedang digunakan.

ImmusanT mengembangkan vaksin diabetes jenis 1 berdasarkan ubat penyakit seliak

Berita baiknya ialah para saintis sedang dalam perjalanan untuk membuat vaksin diabetes jenis 1 berdasarkan ubat penyakit seliak.

Yayasan Penyelidikan Diabetes Jenis 1 dan Diabetes Remaja, yang dirancang untuk mencari penawar penyakit ini, telah berjanji untuk menaja sebuah projek oleh syarikat penyelidikan ImmusanT, yang bertujuan untuk membuat vaksin untuk mencegah perkembangan diabetes jenis 1. Syarikat akan menggunakan beberapa data yang diperoleh sebagai hasil kajian imunoterapi untuk penyakit seliak, yang pada tahap awal penelitian cukup berhasil..

Vaksin untuk mengubati penyakit seliak disebut Nexvax2. Ia berdasarkan peptida, iaitu sebatian yang terdiri daripada dua atau lebih asid amino yang dihubungkan dalam rantai.

Dalam kerangka program ini, bahan-bahan yang bertanggung jawab untuk pengembangan tindak balas keradangan pada orang dengan penyakit autoimun ditemukan untuk menonaktifkan tindak balas autoimun penyebabnya..

Para penyelidik kini berharap dapat menggunakan hasil kajian ini untuk mengembangkan vaksin diabetes jenis 1. Sekiranya mereka dapat mengenal pasti peptida yang bertanggungjawab untuk perkembangan penyakit ini, ini akan meningkatkan pilihan rawatan yang ada..

Dalam wawancara dengan majalah Endocrine Today, ketua pegawai penyelidikan ImmusanT, Dr Robert Anderson, berkata: "Sekiranya anda mempunyai kemampuan untuk mengenal pasti peptida, anda mempunyai semua cara untuk imunoterapi yang sangat disasarkan yang berfokus secara langsung pada komponen sistem imun yang menyebabkan perkembangan penyakit ini, dan tidak menjejaskan baki komponen sistem imun dan seluruh organisma ”.

Kunci kejayaan, para penyelidik percaya, bukan hanya memahami penyebab penyakit, tetapi juga menyelesaikan manifestasi klinikal penyakit ini, yang merupakan asas dalam pengembangan rawatan.

"Objektif dihargai" program ini, menurut pasukan penyelidik, adalah untuk menentukan kemungkinan menghidap diabetes jenis 1 dan berkesan mencegah pergantungan insulin sebelum bermulanya penyakit..

Diharapkan kemajuan dalam pengembangan terapi diabetes tipe 1 akan lebih cepat sebagai hasil penggunaan data yang diperoleh selama kajian penyakit seliak. Walau bagaimanapun, memindahkan prinsip rawatan penyakit seliak ke rawatan diabetes jenis 1 masih sukar.

"Diabetes jenis 1 adalah penyakit yang lebih kompleks daripada penyakit seliak," kata Dr Anderson. "Keadaan ini harus dianggap sebagai hasil akhir dari beberapa, mungkin prasyarat genetik yang sedikit berbeza, atas dasar yang mana dua tindak balas badan yang serupa terbentuk".

Penyembuhan untuk masa depan - vaksin diabetes jenis 1

Vaksin Tuberkulosis Menyembuhkan Diabetes?

Hari ini, terdapat beberapa cara yang berpotensi untuk mengatasi diabetes jenis ini, yang kebanyakannya berdasarkan pada prinsip menekan sistem imun badan yang merosakkan sel-sel insulin, atau menyusun semula kerjanya sehingga sistem "memintas" sel beta.

Oleh itu saintis dari American Diabetes Association melakukan kajian dengan tujuan untuk menentukan bagaimana vaksin yang digunakan dalam rawatan profilaksis tuberkulosis mempengaruhi diabetes jenis 1.

Ujian penyelidikan, yang melibatkan 150 orang dengan diabetes berusia 18 hingga 60 tahun, menunjukkan bahawa vaksin tuberkulosis mempunyai kesan terapi positif.

Ahli imunologi dari Amerika Denise Faustman percaya bahawa suntikan terhadap tuberkulosis yang diberikan kepada orang yang menderita diabetes jenis 1 dapat menghentikan pemusnahan sel T, yang memusnahkan sel yang membawa antigen asing. Kajian menunjukkan bahawa suntikan anti-TB yang dilakukan setiap dua minggu menghentikan kematian sel-sel penting.

Dalam masa terdekat, ia dirancang untuk melanjutkan kajian dengan suntikan vaksin TB kepada sebilangan besar orang sakit..

Apakah norma gula darah pada wanita? Baca lebih lanjut dalam artikel ini.

Nanopartikel - Pelindung Sel Beta

Para saintis telah berusaha membuat zarah-zarah yang dalam komposisi dan ukurannya seakurat mungkin mereplikasi sel beta yang mati yang dipengaruhi oleh sistem imun.

Nanopartikel - liposom, dibuat dalam bentuk setetes air, ditutup dengan selaput lemak tipis dan terdiri daripada molekul ubat, menjadi objek penangkapan, akibatnya sel beta yang sihat cenderung dimusnahkan oleh sistem kekebalan tubuh, yang menghabiskan waktunya pada sel beta palsu.

Setelah mendapat hasil positif dari kesan nanopartikel pada sel manusia yang diambil dari tabung uji, saintis merancang untuk menjalankan satu siri kajian berdasarkan eksperimen pada pesakit diabetes yang akan mengambil bahagian secara sukarela dalam kajian ini..

PENCEGAHAN VAKSIN UNTUK DIABETES ANAK

Diabetes mellitus adalah salah satu penyakit sistem endokrin yang paling kerap dan terkenal. Menurut WHO, prevalensi diabetes yang didiagnosis dan laten adalah sekitar 5% di kalangan penduduk Amerika Syarikat dan Eropah, iaitu, sudah

Masalah perlindungan terhadap apa yang disebut terkena jangkitan kanak-kanak, profilaksis vaksinasi mereka, sangat relevan bukan hanya untuk kanak-kanak, tetapi juga untuk orang dewasa yang menderita diabetes, kerana penambahan penyakit bersamaan etiologi virus, bakteria dan kulat sering menyebabkan koma dan merumitkan kursus. diabetes mellitus. Oleh itu, pesakit diabetes mellitus memerlukan perlindungan hidup yang aktif terhadap penyakit bersamaan, yang dalam kumpulan ini mempunyai kecenderungan untuk lambat, berlarutan kerana gangguan dalam sistem faktor pertahanan imun dan bukan imun mereka

M.P. Kostinov, Doktor Sains Perubatan
V.V. Smirnov, Doktor Sains Perubatan, Profesor

Diabetes mellitus adalah salah satu penyakit sistem endokrin yang paling kerap dan terkenal. Menurut WHO, prevalensi bentuk diabetes yang didiagnosis dan laten adalah sekitar 5% di kalangan penduduk Amerika Syarikat dan Eropah, iaitu, menurut petunjuk ini, diabetes boleh dianggap sebagai penyakit sosial.

Walau bagaimanapun, kepentingan utamanya bukan hanya peningkatan kejadian diabetes dan "peremajaannya", tetapi juga akibat yang menyebabkan penyakit ini, yang bersifat progresif.

Menyedari betapa seriusnya masalah dan keperluan untuk menyelesaikannya dengan menggabungkan usaha semua perkhidmatan kesihatan dan industri perubatan, Pemerintah Persekutuan Rusia menyetujui program persekutuan "Diabetes Mellitus", yang dirancang untuk 1997-2005 dengan dua tahap pelaksanaan. Pelaksanaan program ini memberikan pengurangan 30-50% dalam jumlah komplikasi, kecacatan awal, peningkatan kualiti dan peningkatan kehidupan aktif pesakit.

Berdasarkan analisis retrospektif, ditunjukkan bahawa anak-anak dengan diabetes lebih cenderung daripada sihat menderita penyakit virus (cacar air, campak, gondok, virus hepatitis), yang menunjukkan permulaan kekurangan imun diabetes mellitus. Kajian serologi menunjukkan kekurangan selektif antibodi terhadap virus rubella, influenza, parainfluenza, virus syncytial pernafasan, dan virus hepatitis. Kekurangan antibodi terhadap virus patogen jangkitan pernafasan akut dan rubela adalah ciri khas untuk kanak-kanak yang sakit sebelum berumur 7 tahun.

Semua jangkitan di atas menimbulkan masalah serius bagi penderita diabetes mellitus, yang menentukan relevannya membangkitkan masalah pengembangan perlindungan terhadap mereka, terutama karena untuk memerangi jangkitan yang dimaksud, ada satu set vaksin berkesan yang diperlukan untuk perawatan kesihatan praktikal.

Data literatur yang langka mengenai pendekatan vaksinasi kanak-kanak dengan diabetes mellitus, reaksi pasca vaksinasi dan komplikasinya, serta kurangnya maklumat mengenai keadaan kekebalan spesifik terhadap antigen vaksin pada kumpulan kanak-kanak ini memerlukan kajian mengenai isu-isu ini.

Sebelum memulakan vaksinasi, perlu diketahui apakah kekebalan pasca-vaksinasi pada anak-anak yang diberi vaksin berterusan sehingga diabetes berkembang. Oleh itu, perbandingan kandungan antibodi terhadap virus polio dengan masa vaksinasi terakhir atau vaksinasi ulang pada kanak-kanak dengan diabetes mellitus menunjukkan bahawa pada kebanyakan pesakit, tanpa mengira serotype yang ditentukan, titer pelindung antibodi terhadap polio ditentukan dalam tiga tahun pertama setelah vaksinasi. Lebih-lebih lagi, semakin lama tempoh dari suntikan vaksin terakhir, semakin kerap muncul titri antibodi yang rendah. Tahap antibodi terhadap virus poliomyelitis tipe I pada pesakit diabetes mellitus dikesan pada kepekatan yang lebih rendah (1: 4 - 1: 8) berbanding dengan virus jenis II dan III (1: 8 - 1:32). Terdapat korelasi yang jelas antara kepekatan antibodi antivirus dan kekerapan vaksinasi: semakin banyak dos vaksin yang berulang, semakin tinggi tahap penentuan antibodi terhadap virus polio..

Kajian mengenai tahap antibodi terhadap virus poliomielitis pada pesakit diabetes mellitus menunjukkan peratusan orang yang seronegatif terhadap ketiga-tiga jenis virus yang lebih tinggi berbanding kumpulan kawalan, sihat. Oleh itu, jumlah kanak-kanak seronegatif untuk virus polio tipe I adalah 42.1%, sementara pada yang sihat adalah 15.3%. Bilangan seronegatif kanak-kanak untuk jenis II dan III virus poliomyelitis masing-masing adalah 9.3% dan 14.8% berbanding 5.3% dan 8.7%, yang dua kali lebih biasa di kalangan pesakit berbanding kumpulan kawalan.

Oleh itu, dapat disahkan bahawa pada pesakit diabetes mellitus terdapat kekurangan dalam pembentukan dan pemeliharaan imuniti poliomielitis, yang menentukan perlunya melakukan revaksinasi berikutnya.

Kajian imuniti antitoksik terhadap difteria pada kanak-kanak yang sebelumnya diberi vaksin sebelum diabetes mellitus mendedahkan bahawa empat hingga lima tahun setelah selesainya vaksinasi primer dan vaksinasi ulang, semua kanak-kanak mengekalkan tahap perlindungan (0,03 IU / ml) antibodi dan secara praktikalnya tidak berbeza dengan yang berlaku di kumpulan kanak-kanak yang sihat.

Antibodi anti-tetanus juga dicatat dalam titisan pelindung (0,01 IU / ml) dalam 100% kes. Perlu diperhatikan bahawa dalam lebih daripada 60% kes, antibodi difteria dan tetanus direkodkan pada nilai yang cukup tinggi iaitu 1.0-8.0 IU / ml selama tempoh kajian ini. Iaitu, kekebalan antitoksik pada pesakit diabetes tetap sama seperti pada orang yang sihat, tanpa perbezaan yang ketara..

Di antara pesakit yang divaksin campak dengan diabetes mellitus setelah tiga tahun atau lebih, 65.3% dari mereka yang divaksin ternyata seropositif (titer lebih dari 1: 4), sementara dalam kumpulan kawalan pada masa yang sama - 85.8%. Ini juga secara tidak langsung mengesahkan beberapa gangguan fungsi sistem kekebalan tubuh dalam menjaga kekebalan antivirus pada pasien diabetes mellitus dan menunjukkan perlunya vaksinasi ulang anak-anak tersebut. Pada masa yang sama, perlu diingat alasan lain yang dapat menyebabkan kehilangan imuniti campak yang cepat, iaitu sifat imunogenik vaksin campak hidup yang digunakan. Data yang diperoleh semasa vaksinasi terhadap gondok pesakit seperti itu sebelum perkembangan diabetes mellitus menunjukkan idea ini. Ternyata tiga hingga empat tahun setelah pemberian vaksin antipartit, antibodi dalam titer pelindung (lebih dari 1: 4) dicatatkan pada 87.8% kes. Lebih-lebih lagi, dalam kebanyakan kes, titer antibodi lebih dari 1: 8, iaitu nilai rata-rata dan tinggi. Ini menunjukkan bahawa keadaan imuniti antivirus pada pesakit diabetes tidak hanya bergantung pada ciri-ciri perjalanan penyakit ini, tetapi juga pada imunogenisitas vaksin yang digunakan.

Oleh itu, walaupun kekebalan antivirus berkurang, pesakit diabetes mellitus masih mampu menghasilkan antibodi spesifik terhadap antigen virus vaksin, dan pada beberapa pesakit bahkan hiperproduksi antibodi diperhatikan. Kekebalan yang paling berterusan dicatat setelah vaksinasi kanak-kanak dengan toksoid, yang secara amnya menunjukkan kemungkinan dan keperluan perlindungan mereka terhadap jangkitan terkawal.

Kemudian kami vaksinasi dan vaksinasi lebih daripada 50 kanak-kanak dengan diabetes mellitus dari 2 hingga 14 tahun menggunakan ADS toxoids (ADS-m) dalam kombinasi dengan vaksin polio. Pada semua anak, vaksinasi dilakukan selama periode kompensasi klinikal dan metabolik diabetes mellitus yang berlangsung sekurang-kurangnya satu bulan, dengan latar belakang terapi insulin. Kanak-kanak yang mempunyai alahan makanan dan ubat diberi ubat antihistamin dalam satu minggu sebelum dan satu minggu selepas vaksinasi..

Pemerhatian klinikal pada kanak-kanak dengan diabetes mellitus dan diberi vaksin terhadap difteria, tetanus dan polio mengikut jadual individu tidak menunjukkan berlakunya vaksin, komplikasi dari penyakit yang mendasari, serta peningkatan kejadian jangkitan virus bersamaan dengan kumpulan kanak-kanak yang sihat.

Antibodi difteria dan tetanus dalam vaksin dikembangkan dalam titisan pelindung.

Vaksinasi terhadap penyakit gondok dan campak pada anak-anak ini tidak disertai dengan memburuknya penyakit yang mendasari.

Saat ini, penelitian sedang dilakukan untuk vaksinasi anak-anak tersebut terhadap hepatitis B, walaupun, menurut data awal, dapat disahkan bahawa masa vaksinasi berjalan tanpa adanya reaksi buruk.

Oleh itu, kanak-kanak dengan diabetes boleh diberi vaksin secara individu terhadap difteria, tetanus, campak, gondok, poliomielitis, hepatitis B, jika anak berada dalam pampasan diabetes dan klinikal dan metabolik dalam sebulan sebelum vaksinasi (keadaan memuaskan umum, tidak haus, poliuria selera makan yang memuaskan, glisemia puasa tidak lebih tinggi daripada 10 mmol / l, glikosuria harian dalam 10-20 g, kekurangan asetonuria).

Sebelum vaksinasi, perlu dilakukan kajian mengenai glikemia puasa, glukosuria pada siang hari, analisis air kencing untuk aseton.

Vaksinasi pencegahan dilakukan dengan latar belakang rawatan utama - diet dan terapi insulin.

Dalam pelaksanaan teknik vaksinasi, perhatian harus diberikan pada kemungkinan lipodistrofi pada anak-anak dengan diabetes mellitus, yang mengharuskan pemilihan bahagian tubuh bebas dari lipodistrofi untuk vaksinasi..

Dalam tempoh selepas vaksinasi, perlu untuk mengawal ahli pediatrik-endokrinologi terhadap keadaan umum kanak-kanak, suhu badan selama tiga hari, kehadiran atau ketiadaan reaksi tempatan, serta gejala dekompensasi diabetes mellitus (penampilan dahaga, poliuria, gangguan dyspeptik, sakit perut, peningkatan glikemia dan glukosuria, kemunculan bau dari mulut, aseton dalam air kencing). Menurut petunjuk, diet dan pembetulan insulin diperlukan..

Untuk vaksinasi profilaksis kanak-kanak dengan diabetes mellitus, semua kontraindikasi ditentukan oleh arahan untuk melakukan vaksinasi pencegahan untuk kanak-kanak yang tidak menderita diabetes mellitus dan keadaan dekompensasi pada kanak-kanak dengan diabetes tetap berlaku.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes