Glukometer Satu Sentuhan

Persoalan memilih alat mudah alih untuk mengukur kadar glukosa darah secara semula jadi timbul pada pesakit diabetes. Syarikat Amerika LifeScan adalah pengeluar sejumlah produk perubatan pada skala global. Pembangunan bioanalisis generasi ketiga, termasuk glukometer Van Tach Ultra, telah membuktikan dirinya dari perspektif terbaik. Mengapa anda perlu menghentikan perhatian pada peranti yang dicadangkan?

Model pendahulunya dan model glukometer One Touch yang moden
LifeScan adalah sebahagian daripada syarikat global terbesar, Johnson dan Johnson. Dia dengan pasti membekalkan glukometer bukan sahaja ke Rusia, tetapi juga jalur ujian untuknya. Seorang pesakit diabetes harus mempertimbangkan kemungkinan menggunakan bahan habis pakai untuk peranti tersebut, dan bukan hanya pada waktu pembelian sekali sahaja. Peranti generasi ketiga berbeza dari model sebelumnya kerana masa menunggu hasilnya dikurangkan - dari 45 hingga 5 saat.

"Plus" yang signifikan pertama dari glukometer model ultra sentuh ialah jalur penganalisis terpasang padanya. Untuk beberapa waktu, seorang penyelidik glukosa darah mempunyai kemampuan untuk melakukan prosedur pengukuran. Dalam satu kumpulan, jalur ujian sangat sesuai. Glukometer dari pelbagai model berbeza.

Kriteria mudah kedua adalah bahawa untuk setiap kumpulan tidak perlu menetapkan kod pengenalan pada peranti. Dia tidak memerlukan pengaturcaraan untuk siri jalur ujian baru. Beberapa model menggunakan kod kilang tunggal "25", yang lain sepenuhnya bebas dari pengenalan parameter digital.

Selanjutnya, pesakit diabetes dijemput untuk menggunakan memori glukometer yang besar. Rata-rata, 500 bacaan ditampung oleh sistem memori peranti, yang membolehkan pesakit menyimpan buku harian elektronik. Semasa menggunakan versi asas perangkat, pesakit harus mencatat sendiri tarikh, waktu dan hasil pengukuran.

Perkara seterusnya: tempoh penggunaan jaminan - 5 tahun dengan fasih bercakap mengenai tahap kebolehpercayaan peranti. Selama ini, perlu menyimpan arahan untuk memulihkan keperluan operasi dalam memori, jika perlu. Di mana sahaja peranti dibeli, maklumat mengenai pembeli dihantar ke pejabat perwakilan syarikat Rusia. Dari situ, pengguna menerima pemberitahuan rasmi mengenai penyataan glukometer peribadi untuk jaminan.

Sekiranya berlaku kerosakan, peranti diganti dengan yang baru atas permintaan pelanggan dengan model yang lebih moden. Dengan menggunakan nombor telefon "hot line" yang dilampirkan, anda dapat mengetahui semua butiran mengenai operasi peranti ini. Oleh itu, walaupun kos satu sentuhan ultra dan model lain kira-kira dua kali lebih tinggi daripada produk serupa Rusia, pengguna menyebut pemerolehan ini "seumur hidup".

Nuansa operasi peranti glisemik

Secara teorinya, glukometer menggabungkan kaedah pengukuran analitik (spektrum dan kimia). Kawasan paparan pada jalur ujian dilapisi dengan reagen. Prinsip pengoperasian alat ini adalah bahawa reagen kimia mengambil warna tertentu, bergantung pada tahap glukosa darah. Perubahan latar belakang dinilai oleh sistem optik meter, dan hasil berangka dapat dilihat di layar.

Ungkapan "satu sentuhan" dari bahasa Inggeris ke bahasa Rusia secara harfiah diterjemahkan sebagai "satu sentuhan". Sebaik-baiknya, anda hanya perlu menyentuh setetes darah di bahagian tengah zon aktif jalur ujian, diisi dengan bahan yang longgar secara luaran. Model-model ini memberikan hasil yang tepat walaupun sampel biomaterial digunakan ke tepi. Bip akan menunjukkan bahawa pengukuran telah dimulakan..

Terdapat pilihan lain untuk menggunakan darah ke inti. Anda boleh mengeluarkan jalur dari meter dan mendekatkannya ke jari anda. Kemudian masukkan semula penunjuk ke dalam peranti. Manuver ini mengambil masa 20 saat. Untuk menggegarkan seseorang sebelum tamat prosedur, isyarat bunyi diberikan. Sekiranya anda tidak mengeluarkan jalur dari peranti, maka diperlukan 5 saat untuk mengukur glukosa darah, dalam kes lain - dua kali lebih lama.

Maklumat penting untuk penyelidikan praktikal:

 • Telah terbukti secara eksperimen bahawa kesalahan pengukuran pada model glukometer Amerika tidak lebih dari 10 peratus, dibandingkan dengan hasil analisis yang diambil dalam keadaan makmal.
 • Sekiranya seseorang tidak mempunyai keupayaan untuk menggunakan hujung jari untuk mengambil sebahagian daripada darah, maka selang kecil perbezaan diperhatikan ketika menganalisis biomaterial dari kawasan telapak tangan atau lengan bawah.
 • Hasil yang lebih tepat diperoleh pada titisan kedua, yang pertama dilepaskan dari kapilari darah dan disapu dengan pembalut.
 • Beberapa pengukuran berturut-turut dapat mengesan kerosakan meter sekiranya perbezaan nilainya melebihi 10 peratus.
 • Jalur ujian juga mempunyai tarikh luput, dan tidak digalakkan menggunakannya setelah habis masa berlakunya.

Hasil yang diperoleh dalam glukometer yang diimport dapat disertakan dengan catatan tambahan. Contohnya, semasa pengukuran dibuat (pada waktu perut kosong atau 2 jam selepas makan), apakah reaksi badan dengan gula tinggi / rendah (berpeluh, gegaran tangan, kelemahan). Maklumat dapat dipindahkan dengan mudah ke dasar komputer peribadi (PC). Pesakit berunding secara dalam talian dengan doktor mereka. Parameter persekitaran dalaman badan pesakit jauh tersedia.

Pemimpin dalam barisan glukometer Amerika

Ciri-ciri hebat dengan sentuhan mudah. Dengan itu, pesakit mendapat pilihan makmal mini. Harga peranti berbeza dari 9 ribu hingga 11 ribu rubel, jalur ujian - 500-900 rubel. Atas dasar itu, alat untuk menentukan bukan hanya glukosa, tetapi juga kolesterol, asid urik, hemoglobin digabungkan.

Petunjuk penting keadaan badan menunjukkan perubahan, keperluan untuk mengambil ubat. Gula dan kolesterol mempunyai kesan negatif pada saluran darah. Bahan organik melanggar integriti dinding, mengganggu patensi normal aliran darah. Menurut hasil tahap asid urik, proses metabolik biokimia dinilai.

Peranti Izitach dalam masa 6 saat akan memberikan hasil glukosa hingga 33,3 mmol / L (norma - 3,2 - 6,2), dengan memori 200 ukuran. Selepas 2.5 minit, seseorang akan dapat mengetahui tahap kolesterol mereka (hingga 10.4 mmol / l; normal - tidak lebih tinggi daripada 5.0). Memori pengukuran 50 nilai. Satu-satunya kelemahan model adalah bahawa ia tidak "snap" ke PC. Bagi sebilangan pesakit, lebih kerap berumur, saat ini tidak menjadi masalah.

Pesakit diabetes yang berkaitan dengan usia memilih model:

 • dipercayai;
 • dengan prasasti besar pada paparan kristal cecair;
 • perisian minimum.

Antara pilihan yang ditawarkan untuk profesional adalah onetouch verio. Instrumen Verio dengan bateri terpasang, layar warna dan mempunyai ketepatan pengukuran yang tinggi. Menyambung ke PC, menjimatkan 750 nilai glisemik pesakit.

Analisis pelbagai peranti satu sentuhan membolehkan kita menyatakan bahawa semuanya dilakukan pada tahap tertinggi dan memenuhi keperluan penyelidikan moden. Dari saat-saat pertama penampilan, model terakhir syarikat terkenal one touch verio ig dipilih oleh profesional perubatan.

Ahli endokrinologi mengesyorkan ujian glukosa puasa setiap hari. Seminggu sekali anda memerlukan "profil" (beberapa ukuran) pada siang hari: sebelum makan, 2 jam selepas, sebelum tidur dan pada waktu malam. Sepanjang hari, gula darah tidak boleh melebihi nilai: 7.0-8.0 mmol / l, pada waktu malam - tidak lebih rendah daripada nilai ini.

Pengukuran tahap glisemik yang sistematik membantu pesakit untuk memantau keadaan badan dengan teliti. Di luar hospital, pesakit diabetes itu "bersemuka" dengan penyakit. Skema yang ditetapkan untuk mengambil ubat penurun gula dapat disesuaikan, bergantung pada makanan yang dimakan, aktiviti fizikal yang dilakukan.

Glucometer one touch select: cara menggunakan peranti

Bagi pesakit diabetes, penting untuk mengawal tahap glukosa (gula) dalam darah. Dengan alat khas - glukometer, ini dapat dilakukan secara bebas. Meteran glukosa One Touch Select generasi baru LifeScan (Touch Select) tepat, boleh dipercayai dan, menurut ulasan pelanggan, sangat sesuai untuk ujian kendiri, senang dibeli - laman web rasmi pengeluar di Rusia memberikan maklumat terperinci mengenai cara melakukan ini bergantung pada jenis diabetes.

Apakah meter Pilih Satu Sentuhan

Sehingga baru-baru ini, penderita diabetes tidak berpeluang untuk membeli alat sederhana dan berkualiti tinggi, yang sangat mereka perlukan untuk mengawal diri. Hari ini farmasi kami menawarkan glukometer yang sangat baik dari syarikat Amerika LifeScan of Johnson & Johnson holding. Direka untuk kegunaan rumah, ini adalah yang pertama antara analog untuk mengukur glukosa darah, yang mempunyai antara muka dalam bahasa Rusia. Syarikat ini mengeluarkan modifikasi One Touch Select - Sederhana dan jenis lain: One Touch Ultra Easy dan Verio.

Prinsip operasi

Pengurusan peranti setanding dengan sistem telefon bimbit. Untuk setiap pengukuran, adalah mungkin untuk menandakan hasilnya sebagai penerimaan sebelum atau selepas makan. Fungsi statistik peranti, tanda ini digunakan untuk mengeluarkan laporan untuk setiap jenis pengukuran, menghitung hasil rata-rata pengukuran. Satu Sentuhan Pilih Plasma Ditentukur Menggunakan Kaedah Pengukuran Elektrokimia.

Analisis memerlukan 1 μl darah, jalur ujian One Touch Select secara automatik menyerap jumlah bahan yang diperlukan. Di antara glukosa yang terkandung dalam darah dan enzim jalur, tindak balas elektrokimia dan arus elektrik frekuensi rendah berlaku, kekuatannya dipengaruhi oleh jumlah glukosa. Dengan mengukur kekuatan arus, alat dengan demikian mengira tahap glukosa. Dalam 5 saat, peranti memaparkan hasilnya di layar, menyimpannya, dan setelah mengeluarkan ujian yang digunakan, alat itu akan mati secara automatik. Memori membolehkan anda menyimpan 350 ukuran dari hasil terkini.

Peralatan

Peranti dilengkapi bergantung pada model peranti. One Touch Select menjadi standard dengan item yang diperlukan untuk prosedur pengukuran (penyelesaian kawalan dijual secara berasingan). Kit standard merangkumi:

 • 10 jalur ujian;
 • pen piercing miniatur;
 • 10 lancet (steril);
 • Cap Satu Sentuhan
 • kes;
 • bateri;
 • arahan dalam bahasa Rusia.

Kebaikan dan Keburukan One Touch Select Meter

Van Touch Select adalah peranti yang intuitif dan mudah digunakan. Ia sesuai untuk semua peringkat umur, orang tua dan generasi pertengahan, remaja. Dia dipilih untuk kelebihan yang tidak diragukan lagi:

 • menu dan arahan dalam bahasa Rusia;
 • paparan besar;
 • kejelasan watak;
 • kehadiran hanya tiga butang untuk kawalan;
 • tandakan ukuran sebelum dan selepas makan;
 • pengiraan petunjuk purata;
 • dimensi optimum;
 • jangkauan pengguna yang luas;
 • navigasi yang difikirkan dengan baik;
 • pad getah anti slip di bahagian belakang;
 • perkhidmatan selepas jualan pengeluar;
 • harga berpatutan.

Peranti ini bersaiz ringkas, bagus dan senang digunakan. Ia tidak mempunyai kekurangan, kecuali:

 • tiada lampu latar;
 • tiada fungsi bunyi untuk menghasilkan semula hasil pengiraan.

Arahan penggunaan meter One Touch Select

Dengan bantuan glukometer, adalah mungkin untuk mengukur tahap glukosa setiap hari di rumah. Permohonannya mudah, tetapi sebelum menggunakan peranti, anda harus membaca arahan dengan teliti:

 1. Sebelum mengukur dengan sabun, basuh tangan anda, gosokkan jari anda untuk memperbaiki peredaran darah.
 2. Masukkan jalur ujian pada anak panah putih ke dalam alur meter, dan lancet di pen khas (penindik).
 3. Pergi ke langkah seterusnya - menusuk jari dengan lancet.
 4. Kemudian bawa jari anda ke jalur..
 5. Setelah beberapa saat hasilnya ditampilkan di layar, keluarkan ujian dari peranti (peranti akan dimatikan sendiri).

Harga meter One Touch Select

Di laman penjualan rasmi glucometer milik Johnson & Johnson, anda boleh menggunakan pilihan untuk mencari harga terbaik di bandar anda melalui perkhidmatan pesanan ubat persekutuan di mana-mana farmasi di mana anda senang menerima barang tersebut. Di Moscow, peranti ini mempunyai banyak kos dan dijual dengan harga yang berlainan: harga maksimum adalah 1819 rubel, minimum, dengan mengambil kira potongan, adalah 826 rubel. Jalur ujian untuk meter pilih Satu Sentuhan dijual secara berasingan dalam bungkusan 25, 50, 100 keping..

Video

Ulasan

Alexandra, 48 tahun. Sebagai pesakit diabetes, saya perlu mengawasi tahap gula saya secara berkala. Di antara pelbagai tawaran, saya memutuskan untuk membeli glukometer One Touch Select Simple. Saya memesannya tidak begitu mahal, dijual melalui kedai dalam talian dengan penghantaran mel. Pembelian melebihi jangkaan! Peranti ini sangat senang dan cepat menunjukkan hasil pengukuran..

Valentina, 66 tahun.Untuk memeriksa jumlah gula dalam darah saya, saya memerlukan alat khas. Di farmasi, antara beberapa jenis, arahan untuk meter One Touch Select dengan jelas menerangkan cara menggunakan peranti, dan saya menyukai skrin besar peranti ini. Saya telah menggunakannya lebih dari setahun. Doktor mengatakan bahawa alat itu mempunyai hasil yang tepat, dan saya mempercayainya!

Yuri, 36 tahun One Touch Select yang dibeli dengan murah di farmasi di St. Petersburg, dipesan lebih awal. Operasi meter sangat mudah, sesiapa sahaja akan memahami ujiannya. Sangat senang bagi saya untuk membawanya dalam perjalanan perniagaan. Saya kemudian melaporkan hasil ujian kepada doktor. Saya segera membeli sejumlah besar helai, jadi lebih menguntungkan.

Glucometer One Touch Select Plus ("Van Touch Select Plus"): kelebihan dan kekurangan

One Touch Select Plus adalah meter moden pada platform One Touch Ultra. Ia mempunyai antara muka intuitif dan menggunakan jalur ujian ketepatan canggih. Menurut hasil kajian, 9 dari 10 pengguna dalam ulasan menyatakan bahawa lebih mudah untuk memahami hasilnya di layar meter jika dibandingkan dengan model yang serupa.

Spesifikasi

Van Touch Select Plus adalah glukometer elektrokimia seberat 200 g, dengan dimensi 43 × 101 × 15.6 mm. Untuk analisis, jumlah darah kapilari segar 1 μl digunakan..

Peranti ini mempunyai spesifikasi berikut.

 • Kelajuan pengiraan - 5 saat.
 • Julat pengiraan - 1.1-33.3 mmol / L.
 • Ketepatan: ± 10%.
 • Sumber kuasa - dua bateri litium CR 2032.
 • Memori - 500 hasil terkini dengan tarikh dan masa.
 • Julat suhu operasi - dari + 7 hingga + 40 ° С.

Peralatan

Kit ini merangkumi semua yang mungkin diperlukan untuk mengukur dan menafsirkan hasilnya:

 • meter glukosa darah;
 • set jalur penunjuk;
 • jarum yang boleh ditukar ganti;
 • 10 lancet;
 • pena menindik;
 • sarung untuk penyimpanan dan pengangkutan;
 • arahan penggunaan dan memo untuk pengguna.

Prinsip operasi

Dokumentasi menerangkan secara terperinci kaedah untuk mengukur gula darah dan prinsip operasi alat ini. Glukosa, yang terkandung dalam setetes darah, bertindak balas dengan jalur ujian glukosa oksidase untuk membentuk arus elektrik. Kekuatannya berbeza mengikut tahap glukosa. Peranti adalah ammeter yang mengukur kekuatan arus dan mengira tahap glukosa yang sesuai. Hasilnya dipaparkan di layar dan disimpan dalam memori peranti. Kapasiti memori untuk 500 pengukuran dengan tarikh dan masa menunjukkan membolehkan anda mengesan prestasi dalam dinamik.

Kebaikan

Reka bentuk yang kemas dan ergonomi yang canggih. Sarung bujur tidak tergelincir di tangan, di bahagian atas peranti terdapat port di mana jalur ujian dimasukkan.

Skrin besar. Meter dilengkapi dengan skrin LCD hitam dan putih yang besar. Di bahagian bawah skrin terdapat bar warna. Semasa mengukur, anak panah khas akan menunjukkan di mana jarak hasil pengukurannya: gula normal, tinggi atau rendah.

Ingatan hebat. Dapat menentukan keputusan purata selama 7, 14, 30 dan 90 hari. Petunjuk dikira dengan nilai sebelum dan selepas makan. Apabila anda pertama kali menghidupkan, anda boleh memilih bahasa Rusia, Inggeris atau Ukraine, dan kemudian peranti akan menggunakannya secara lalai untuk semua arahan.

Antara muka yang sederhana Peranti ini hanya mempunyai tiga butang kawalan dan navigasi yang mudah.

Sesuai dengan jalur ujian Siri Ultra canggih. Mereka tidak membongkok, tidak tergelincir dan berbaring dengan selesa di tangan anda.

Sarung 3-dalam-1 yang disertakan dalam kit memerlukan perhatian khusus. Pena untuk tusukan jari, balang dengan jalur ujian dimasukkan ke dalamnya. Dalam pemasangan sedemikian, meter tidak perlu dibongkar, dan semua yang diperlukan untuk pengukuran disimpan di tangan. Semua aksesori dilipat ke dalam beg kosmetik zip.

Harga setia dan jaminan tanpa had. Terima kasih kepada rangkaian pusat perkhidmatan yang luas, syarikat dengan cepat memenuhi tanggungjawab pembaikan dan penyelenggaraan..

keburukan

Menggunakan meter pada waktu malam tanpa pencahayaan adalah sukar kerana skrinnya tidak dilengkapi dengan lampu latar. Ini dilakukan untuk menjimatkan kuasa bateri..

Peranti ini juga tidak mempunyai amaran suara. Sekiranya ciri-ciri ini penting bagi anda, pertimbangkan model lain. Jalur asli agak mahal, tetapi memberikan ukuran yang paling tepat. Semasa menggunakan generik, peningkatan ralat mungkin berlaku. Tidak ada kekurangan lain yang dikenalpasti.

Bagaimana nak guna

Peranti ini dilengkapi dengan arahan mudah dalam bahasa Rusia, yang menerangkan secara terperinci bagaimana menganalisis kadar gula darah di rumah. Ia mengandungi urutan tindakan berikut:

 1. basuh dan keringkan tangan anda dengan bersih;
 2. masukkan jalur ujian ke dalam lubang pada meter dengan anak panah putih;
 3. pasang lancet steril sekali pakai di pen penindik, atur kedalaman tusukan dan tusukan tangan anda;
 4. kumpulkan titisan darah pertama dengan alas kapas bersih tanpa alkohol, bawa titisan kedua ke jalur penunjuk;
 5. selepas 5 saat, hasil analisis akan muncul di skrin;
 6. setelah menanggalkan jalur, peranti mati.

Pengukuran pertama disarankan untuk dibandingkan dengan analisis makmal. Sebagai peraturan, perbezaan pengukuran tidak ketara. Ini bermaksud bahawa meter sudah siap digunakan dan hasilnya betul..

Meter One Touch Select Plus adalah peranti yang difikirkan dengan baik dan sangat senang digunakan. Sarung dan jalur ujian tidak terlepas dari tangan. Kedalaman tusukan diatur, dan prosedur pengambilan darah itu sendiri hampir tidak dapat dilihat berkat penggunaan jarum terbaik. Peranti ini terkenal dengan ketepatan pengukuran yang baik dan membolehkan anda menyimpan statistik berdasarkan tarikh, masa, pengambilan makanan. Hasil dinyatakan dalam bentuk yang senang dan difahami..

Kedai Dalam Talian OneTouch Glucometers

Walaupun terdapat glukometer di kedai dalam talian di mana-mana farmasi, memilih peranti yang tepat khusus untuk anda tidak semudah yang disangka. Garis OneTouch adalah yang paling terkenal, dengan semua model peranti dilengkapi dengan arahan lengkap dalam bahasa Rusia. Membeli Van Touch akan menjadi pilihan terbaik, sebagai alat yang paling terbukti dan tepat untuk kegunaan rumah..

Cara memilih model meter OneTouch yang selesa

Sekiranya membeli meter OneTouch tidak menjadi masalah, maka anda harus memikirkan memilih model. Anda tidak boleh membeli glukometer multifungsi untuk orang tua dengan pemasangan butang pengekodan atau kecil. Di sini kita mesti meneruskan prinsip: semakin mudah digunakan peranti, semakin mudah menggunakannya sendiri. Meter harus memenuhi keperluan pesakit sepenuhnya, jadi anda tidak harus memusatkan perhatian pada harga ketika membeli, tetapi pada jenis diabetes dan keadaan pesakit, usia dan kemampuannya.

Penerangan mengenai beberapa model glukometer Van Touch yang dibentangkan di kedai kami

Peranti yang paling difahami dari baris ini boleh dianggap OneTouch Select Simple:

sesuai dengan selesa di telapak tangan anda;

saiz kecil peranti, ringan;

skrin lebar dengan bilangan besar yang banyak;

penindik yang hampir tidak menyakitkan;

kos rendah peranti itu sendiri.

Berbanding dengan peranti sebelumnya, glukometer OneTouch Select Plus mempunyai lebih banyak fungsi, walaupun harganya agak setanding:

mengekalkan semua kelebihan model, tetapi menambah kawalan butang;

ada penunjuk warna yang segera menunjukkan penunjuk anda normal atau tidak;

bersama-sama dengan doktor, adalah mungkin untuk menentukan batasan rentang variasi penunjuk yang dibenarkan bergantung pada ciri individu;

terdapat tanda sebelum dan selepas makan - ini perlu untuk menyimpan buku harian kawalan data untuk mengetahui makanan mana yang mempengaruhi kenaikan kadar glukosa;

jangka hayat jalur ujian yang panjang, yang penting bagi mereka yang mengukur kadar gula tidak setiap hari;

buku harian itu menyimpan lima puluh ribu bacaan, mereka dapat dilihat, dianalisis.

Versi meter yang mudah digunakan ialah OneTouch Verio IQ, yang mempunyai beberapa fungsi alat moden (pengecasan, kabel USB, skrin warna dan tetapan lain). Hasilnya boleh dipindahkan ke PC atau telefon pintar untuk berunding dengan doktor, penjelasan cadangan tanpa kehadiran peribadi di klinik. Glukometer seperti itu sesuai untuk orang yang tidak berpeluang sering meninggalkan tempat kerja untuk berjumpa doktor.

Anda boleh membeli model peranti yang diperlukan sekarang dengan membuat pesanan. Kami boleh menghantar barang ke mana sahaja di Rusia

Glucometers Accu Chek atau Van Touch

Di antara alat perubatan untuk mengira gula darah, glukometer Accu-Chek dan meteran Van Touch telah membuktikan diri mereka positif. Untuk mengukur hasilnya, jalur ujian dimasukkan ke dalam peranti mudah alih atau prinsip kaset diterapkan. Meternya mudah dan senang digunakan setiap hari, dengan cepat menunjukkan tahap glukosa yang paling tepat di dalam badan.

Menurut piawaian perubatan antarabangsa, kesalahan penunjuk yang dibenarkan berbeza-beza dalam 20%.

Penerangan dan kelebihan peralatan Accu Chek

Syarikat farmaseutikal Jerman Roche Diagnostics telah mengembangkan lebih daripada satu model peranti untuk mengira glukosa darah, yang paling popular adalah Accu-Chek "Active", Accu-Chek "Performa Kit", Accu-Chek "Performa Nano". Jadual di bawah menunjukkan analisis perbandingan ciri utama meter ini:

CiriAccu-chek
"Aktif""Performa Nano""Performa Kit"
Pengisian kapilariJalur ujian
Isipadu sampel darah, μl1-20.6
Masa untuk menentukan hasilnya, saat5
Julat petunjuk, mmol / l0.6-33.3
Saiz memori, jumlah hasil500 dengan tarikh dan masa
Hayat Bateri1000 ujian2000 ujian
Dimensi, mm99 × 47 × 1943 × 69 × 2093 × 52 × 22
Berat dengan bateri, gramlima puluh4062
Hidup / matiAutomatik
PaparanLCD
Kaedah pemindahan datawayar USBPelabuhan inframerah
Ciri-ciri tambahanFungsi penggera

Antara kelebihan model Aktif ialah ketersediaan penutup di mana barang habis ditempatkan. Semasa ujian, "Performa Kit" mengawal penunjuk tambahan - ketepatan hasilnya meningkat. Selain itu, dalam model ini, darah diperoleh untuk analisis tidak hanya dari jari, kerana objek menusuk ada di dalam perangkat. Dan "Performa Nano" memberi amaran mengenai penurunan dan peningkatan gula darah.

Accu Chek Mobile berfungsi tanpa jalur ujian.

Pada tahun 2013, syarikat farmaseutikal Jerman Roche Diagnostics membuat kejayaan - meter Accu-Chek Mobile. Untuk pengoperasian peranti mudah alih, jalur ujian tidak diperlukan, peranti menggunakan prinsip kaset, dan 0.3 μl darah diperlukan untuk mendapatkan hasilnya. Di samping itu, tidak memerlukan pengekodan data.

Kelebihan aplikasi dan ciri-ciri Van Touch

Lebih daripada satu model glukometer dilancarkan oleh syarikat Amerika Life Scan, yang merupakan sebahagian daripada rangkaian syarikat Johnson & Johnson. Antara yang paling popular adalah OneTouch "Ultra Easy", OneTouch "Select", OneTouch "SelectSimple". Peranti ini bersifat elektromekanik, tetapi kemampuannya berbeza. Jadual di bawah membandingkan ciri utama model ini:

CiriSatu sentuhan
"Sangat Mudah""PilihSederhana"Pilih"
Pengisian kapilariJalur ujian
Isipadu sampel darah, μl1
Masa untuk menentukan hasilnya, saat5
Julat membaca1.1—33.3
Saiz memori, jumlah hasil500 dengan tarikh dan masa1350
Hidup / matiAutomatikMekanikal
PaparanLCD
Dimensi, mm108 × 32 × 1786 × 51 × 1690 × 56 × 22
Berat dengan bateri, gram404352
Kaedah pemindahan datawayar USB-
Ciri-ciri tambahan-Fungsi penggera
Peranti ini tersedia dalam pelbagai warna..

Glucometer "Ultra Easy" disajikan dalam warna hitam, hijau, perak dan merah jambu. Di samping itu, ujian dilakukan dengan menyentuh peranti ke kawasan kulit mana pun. Model Select menunjukkan tahap glukosa purata selama 7 hari dan tidak memerlukan pengekodan. Dan "SelectSimple" memberi amaran dengan isyarat suara mengenai kemunculan hipoglikemia dan hiperglikemia.

Cara memilih?

Di pasar farmaseutikal, selain yang disebutkan di atas, sejumlah besar glukometer diwakili - "TC Circuit", "True Result Twist", "Easy Touch", "Diacon". Semua alat perubatan memantau gula darah anda di rumah. Semasa memilih, anda mesti mempertimbangkan:

 • kekerapan penggunaan;
 • umur orang yang mengendalikan peranti;
 • jenis diabetes.

Pembelian glukometer mesti dilakukan hanya di kedai yang pakar dalam peralatan perubatan.

Kekerapan penggunaan bergantung pada siapa yang menggunakan alat ini - pesakit diabetes atau orang yang memantau keadaan kesihatan - kategori umur 45+. Dalam kes ini, semasa memilih, pertama sekali, tarikh luput dan kaedah pembungkusan jalur ujian adalah penting. Dikemas secara individu tidak bersentuhan dengan persekitaran, lebih sesuai digunakan.

Tidak kurang pentingnya adalah usia penerima dan jenis diabetes. Kanak-kanak yang menderita penyakit ini diberi 5-8 ujian setiap hari, oleh itu jumlah sampel darah adalah kriteria penting untuk dipilih. Bagi penghidap penyakit jenis 1, ketepatan dan keteraturan ujian adalah penting, fungsi penggera akan membantu. Fungsi mengukur jumlah darah tambahan adalah ciri positif alat untuk pesakit diabetes jenis 2. Warga tua akan menghargai kesederhanaan peranti mudah alih dan kehadiran paparan yang memaparkan hasil ujian dalam bentuk besar.

Apakah Glucometer Satu Sentuhan?

Glukometer adalah alat untuk mengukur glukosa dalam darah. Peranti ini popular di kalangan pesakit diabetes dan sangat sesuai untuk orang yang perlu mengawal tahap glukosa mereka setiap hari (dari satu hingga beberapa kali sehari). Hari ini, terdapat 200 juta orang di dunia..

Dengan menggunakan alat ini, glukosa diukur dengan cepat, dan maklumat dipaparkan di skrin peranti dan disimpan dalam ingatannya. Berkat pemantauan berterusan kadar gula menggunakan glukometer, lebih mudah bagi pesakit untuk mencegah dan mencegah perkembangan komplikasi diabetes mellitus, memilih diet dan aktiviti fizikal yang paling rasional untuk dirinya sendiri, dan kepada doktor, berdasarkan data yang diperoleh dari glukometer pesakit, untuk membetulkan dan menjadikan rawatan lebih berkesan.

Pada masa ini, dua jenis glukometer dihasilkan: elektrokimia dan fotometrik (elektrokimia lebih maju). Untuk menjalankan analisis, setiap glukometer moden setelah memasuki alat dengan jalur darah tidak memerlukan lebih dari 10 saat. Banyak pengeluar glukometer memberikan jaminan seumur hidup pada peranti ini dan perkhidmatan selepas jualan percuma..

Syarikat LifeScan, yang dimiliki oleh Johnson & Johnson Corporation (USA), menghasilkan meter glukosa jenama OneTouch dengan tiga jenis:

Pilih Satu Sentuhan Glucometer

Glukometer One Touch Select adalah alat yang membolehkan anda hampir seketika menentukan tahap glukosa dalam darah kapilari: untuk mengetahui hasilnya, anda perlu menghabiskan setetes darah dengan isipadu 0.6 μl dan tunggu 5 saat. Meter ini mempunyai memori terpasang yang mencukupi untuk menyimpan 350 hasil pengukuran dengan tarikh dan masa tepat pengukuran.

Dengan menggunakan meter ini, anda boleh mengira nilai purata (selama sebulan, seminggu atau dua minggu). Adalah mungkin untuk mengira nilai purata untuk pengukuran sebelum makan dan selepas makan secara berasingan.

Meteran Satu Sentuhan boleh disambungkan ke komputer untuk memindahkan hasil pengukuran kepadanya. Ketepatan pengukuran meter ini adalah 97%. Tahap glukosa minimum, yang dirasakan oleh peranti adalah 1.1, tahap maksimum adalah 33.3 mmol / l. Peranti ini menggunakan kaedah elektrokimia untuk mengira tahap glukosa..

Lengkap dengan glukometer ini ialah satu bateri litium 3 volt, yang rata-rata kerjanya cukup untuk melakukan 1 ribu ujian. Ini dicapai terutamanya disebabkan oleh pemasa bawaan yang mematikan peranti dalam masa 2 minit selepas penamatan penggunaannya. Termasuk juga kotak alat, alat lancet, 10 jalur ujian dan 10 lancet. Waranti Pengilang LifeScan Glucometer - Sepanjang Hayat.

Petunjuk langkah demi langkah untuk meter Satu Sentuhan Dipaparkan secara langsung di skrin peranti, yang akan membantu anda dengan cepat mengetahui cara menggunakan peranti dengan betul. Meter memiliki layar besar, dan teks di atasnya ditampilkan dengan huruf besar, yang memungkinkan orang dengan penglihatan rendah menggunakannya tanpa masalah.

Glucometer One Touch Select Simple

Glukometer One Touch Select Simple direka untuk kegunaan rumah. Ini kecil (berat peranti adalah 43 g), jadi lebih senang membawanya ke tempat kerja dan dalam perjalanan. Semasa menentukan tahap glukosa berbahaya bagi kesihatan, peranti memberitahu anda dengan isyarat bunyi. Kaedah pengukuran dalam alat ini adalah elektrokimia, julat pengukuran glukosa: 1.1-33.3 mmol / L. Masa untuk mendapatkan hasil - 5 saat.

Tidak seperti meter One Touch Select, peranti ini tidak mencatat tarikh setiap pengukuran dan tidak menyimpan tanda mengenai apakah pengukuran diambil sebelum atau selepas makan. Umumnya tidak mempunyai fungsi menyimpan hasil sebelumnya, kecuali yang terakhir, dan tidak ada kemungkinan untuk menyambung ke PC. Peranti ini ditujukan untuk orang sibuk yang tidak mahu bersusah payah menggunakan elektronik (tidak ada butang dan menu di dalam peranti), dan hanya memerlukan penentuan glukosa yang tepat dan cepat.

Glukometer One Touch Select Simple mempunyai skrin besar yang memaparkan bilangan besar. Pengilang memberikan jaminan seumur hidup untuk operasi peranti ini. Kit, selain meter itu sendiri dan bateri, termasuk: pen untuk menusuk kulit, lancet, jalur ujian, peringatan tentang isyarat bunyi peranti dan arahan mengenai cara berkelakuan ketika menentukan tahap gula yang sangat tinggi atau sangat rendah, arahan untuk peranti.

Hayat bateri yang disertakan dengan meter ini adalah 1 tahun (atau kira-kira 1,500 ukuran). Peranti dimatikan secara automatik dalam masa 2 minit setelah tamatnya kerja. Jalur ujian dengan nama One Touch Select dan penyelesaian kawalan dari jenis yang sama sesuai untuk meter ini..

Glucometer One Touch Ultra Mudah

Meteran One Touch Ultra Easy sangat senang digunakan. Ia ringkas, dikendalikan dengan hanya 2 butang. Peranti mempunyai memori yang cukup untuk menyimpan 500 hasil pengukuran dan waktu dan tarikh pengukuran ini, adalah mungkin untuk menyambungkan peranti ke PC. Peranti ini mempunyai skrin besar, pengeluar memberikan jaminan yang sangat panjang.

Semasa mengukur glukosa menggunakan peranti ini, anda perlu membeli jalur ujian One Touch Ultra. Kit bersama dengan meter termasuk pen piercing, lancet Ultra Soft, jalur ujian, penutup lutsinar, panduan ringkas dan arahan untuk peranti.

Jalur ujian

Pada masa ini, kos One Touch meter kira-kira sama dengan kos 100 jalur ujian yang diperlukan untuk pengukuran, ini adalah kelemahan utama peranti tersebut. Walau bagaimanapun, jangka hayat perkhidmatan yang lama dan kemudahan penggunaan peranti ini dapat menampung kos penggunaan yang tinggi. Selain itu, tidak ada yang akan melarang anda membeli analog yang lebih murah, jika ada yang muncul di pasaran.

Biasanya, jalur ujian untuk glukometer dijual dalam tiub yang mengandungi 25 jalur. Jalur ujian sedemikian disimpan pada suhu 10 hingga 40 darjah Celsius. Jangka hayat selepas membuka bungkusan dengan jalur ujian adalah dari 3 hingga 6 bulan. Dalam pembungkusan tertutup, jalur sesuai untuk diuji dalam masa 18 bulan dari tarikh pembuatan.

Jalur ujian yang belum tersusun menarik jumlah bendalir yang diperlukan untuk analisis dari titisan yang dipegang hingga ke pinggirnya. Biasanya, darah kapilari yang diambil dari jari digunakan untuk glukometer..

LifeScan mengeluarkan jalur ujian: One Touch Select dan One Touch Ultra untuk meter glukosa darah masing-masing.

Jalur ujian One Touch Select harus disimpan di tempat yang tidak dapat diakses oleh cahaya matahari langsung pada suhu 10 hingga 30 darjah. 3 bulan selepas anda mula menggunakan helai dari bungkusan itu, ia tidak dapat digunakan. Oleh itu, helai yang tinggal perlu dibuang. Jangan biarkan kotoran masuk ke tepi putih atas jalur (tidak ada bahan yang boleh dibenarkan pada jalur ujian kecuali darah ujian dan cecair kawalan): disyorkan untuk mengambil jalur ujian hanya dengan tangan yang bersih dan kering.

Untuk pengukuran yang tepat menggunakan jalur ujian One Touch Ultra, setitik darah 1 µl diperlukan. Medan kawalan digunakan pada jalur ujian untuk menentukan sama ada ia telah cukup menyerap darah..

Selepas ujian, jalur mesti dibuang. Jalur ujian One Touch Ultra yang tidak digunakan harus dibuang enam bulan selepas ia digunakan. Penggunaan jalur ujian selepas tarikh luput yang tertera pada bungkusan tidak dibenarkan.

Bahan yang boleh dibelanjakan

Lancet glukosa darah One Touch Ultra Soft direka untuk menindik kulit yang tidak menyakitkan. Mereka dijual dalam set 25 dan 100 keping, bahagian jarum mereka adalah 28G.

Pegangan tusukan One Touch Ultra Soft direka untuk menggunakan lancet One Touch, mempunyai tusukan 7 kedalaman dan penutup untuk mengambil darah bukan sahaja dari jari, tetapi juga dari bahagian badan yang lain (misalnya, lengan bawah atau bahu).

Penyelesaian kawalan boleh digunakan:

1) untuk latihan penggunaan glukometer (tanpa penggunaan darah);

2) untuk menentukan operasi meter yang betul (sekiranya anda menjatuhkannya atau meragui kebolehgunaannya atas sebab lain);

3) dengan keputusan ujian yang tidak dijangka, untuk memeriksa kesesuaian jalur ujian yang digunakan.

Untuk setiap jenis jalur ujian, jenis larutan kawalan yang sesuai digunakan. Jangka hayat penyelesaian selepas penggunaan pertama adalah 3 bulan. Penyelesaian seperti itu tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk..

TOP 5 glukometer terbaik di Rusia

Perbezaan di wilayah negara ditentukan oleh meter yang habis digunakan habis. Tetapi secara keseluruhan, pemimpin keyakinan telah menetapkan kedudukan mereka, yang menjadikannya lebih mudah untuk memilih meter glukosa darah yang baik.

Tempat pertama - Meter satelit

ELTA pengeluar domestik berfungsi tanpa gangguan bekalan dan dengan harga yang stabil untuk barang habis pakai. Pilihan yang paling popular ialah Satellite Express. Dia adalah yang terpantas dalam barisannya. Ulasan purata pada peranti adalah baik.

Kelebihan:

Meter tepat.
Ringkas dan senang digunakan..
Satelit Express memberikan hasilnya secepat meter glukosa darah yang bersaing - 7 saat.

Pengguna untuk glukometer siri satelit mengeluarkan secara percuma lebih kerap daripada semua model lain.

Satu siri glukometer tergolong dalam kumpulan anggaran. Jalur ujian agak murah.

Sangat sesuai untuk penghidap diabetes jenis 2 yang kurang kerap gula: setiap jalur ujian dibungkus secara individu, yang menghilangkan masalah penyimpanan yang tidak betul.

Kekurangan:

Model Satelit Plus lambat. Anda perlu menunggu 20 saat..
Aduan utama adalah pen penindik - selalunya scarifier dibandingkan dengan jackhammer.

Dengan jumlah penurunan darah yang diperlukan untuk pengukuran, glukometer ini boleh diklasifikasikan sebagai haus darah - 1 μl.

Sekiranya anda memutuskan untuk membeli meter satelit, anda harus bersiap sedia untuk kurang bekerja: tidak ada memori pengukuran yang sangat luas, sambungan ke PC atau kod warna jika gula berada dalam julat tinggi atau rendah. Tetapi dengan fungsi utama - pengukuran glisemia yang tepat, dia mengatasi. pengedaran yang luas dan harga yang rendah juga menjadikan meter ini salah satu kegemaran orang manis di Rusia.

Tempat ke 2 - Glukometer Diacont

Diacont mempunyai dua model hari ini - asas dan padat. Ketepatannya sama. Kajian klinikal mengesahkan ketepatan tinggi dan ralat rendah, jadi ini adalah meter yang dipercayai.
Perbezaan reka bentuk: model asasnya mempunyai layar besar, kompaknya kecil, sesuai di dalam poket anda adalah model mendaki. Meter glukosa darah satu butang dikawal.

Kelebihan:

Meter glukosa darah yang tepat dan tepat.
Model ringkas boleh disambungkan ke komputer.

Jalur ujian adalah anggaran, sesuai untuk kedua-dua model.

Meter pantas - 6 saat.

Tidak haus darah - setetes 0.7 μl darah diperlukan untuk pengukuran

Kekurangan:

Fungsi dan kapasiti memori yang lebih sederhana daripada model bersaing yang lebih mahal.

Sudahkah anda memutuskan untuk membeli meter Diacont? Anda akan berpuas hati dengan emoticon yang muncul di layar setelah pengukuran gula, dan harga barang habis pakai serta banyaknya tawaran promosi yang kerap muncul di kedai diabetes juga akan menggembirakan anda.

Anda boleh mengambil dua model dengan selamat - untuk rumah (asas) dan pilihan berjalan (padat), semua jalur ujian yang sama sesuai dengan kedua-duanya.

Tempat ke-3 - Glukometer Accu-Chek Performa (Accu-Chek Performa)

Meter ini mempunyai sebilangan besar peminat. Percayai kualiti Jerman, selain itu, ia adalah yang paling berpatutan dari barisan Accu-Chek. Ia tergolong dalam glukometer berketepatan tinggi dan mempunyai senarai fungsi tambahan yang paling luas dari semua model yang ditunjukkan dalam TOP.

Kelebihan:

Pengukuran glisemia pantas dalam 5 saat.

Keperluan darah rendah - 0,6 μl.

Fungsi yang luas: memori untuk 500 ukuran, menunjukkan nilai rata-rata glisemia selama 7, 14, 30 dan 90 hari (yang tiga kali lebih tinggi daripada peranti yang bersaing), tanda untuk hasil makanan "sebelum dan sesudah", peringatan tentang keperluan untuk mengukur selepas makanan, penyesuaian pelaporan gula rendah. ada fungsi penggera (4 isyarat).

Termasuk alat menindik kulit Accu-Chek Softclix - salah satu alat pencerah yang paling popular
Jalur ujian glukometer adalah universal untuk glukopult pam Comu Accu-Chek.

Kekurangan:

Ini adalah segmen harga tertinggi. Kosnya rata-rata 2 kali lebih tinggi daripada kebanyakan peranti belanjawan.

Glukometer Accu-Chek Performa berlaku apabila pengguna bersedia membayar tambahan untuk fungsi.
Sekiranya anda pengguna pam Accu-Chek, jalur ujian Accu-Chek Performa sangat sesuai untuk anda. Syarikat ini sering mendapat promosi apabila saudara-mara memberikan jalur ujian glukopult kepada bahan habis pakai di pam.

Tempat ke-4 - Glukometer Kontur Plus (Kontur Plus)

Meter glukosa darah berketepatan tinggi yang murah. Harga peranti adalah yang paling rendah dari semua yang ditunjukkan dalam TOP. Kos jalur ujian - segmen harga purata.

Kelebihan:

Glucometer Haus Darah Kurang: keperluan darah untuk analisis - 0,6 μl.

Masa pengukuran - 5 saat.

Fungsi tambahan: memori untuk 480 ukuran, label "Before Meal" dan "After Meal", memaparkan nilai glisemia rata-rata, maklumat ringkas mengenai nilai tinggi dan rendah selama 7 hari, peringatan ujian yang dapat disesuaikan, ada sambungan ke komputer menggunakan kabel khas.

Terdapat muncung untuk menerima darah dari tempat alternatif

Sekiranya darah tidak mencukupi, ada 30 saat untuk menambahkan lebih banyak pada jalur ujian..

Kekurangan:

Jalur ujian rata-rata 30-45% lebih mahal daripada yang paling murah.

Reka bentuk yang cukup sederhana.

Contour Plus adalah gabungan teknologi dan kesederhanaan. Fungsi canggih, reka bentuk yang tidak bersahaja, permintaan darah rendah, pengukuran pantas dan harga yang rendah untuk barang habis pakai. Mengapa peranti ini terletak di 4 langkah TOP adalah misteri. Kami seolah-olah memandang rendah terhadap sedikit huru-hara ini.!

Tempat ke-5 - Glukometer Satu Sentuhan (Satu Sentuhan)

Dari model yang paling baru, meter One Touch Select Plus dan Select Plus Flex paling kerap dibeli. Mempunyai fungsi yang maju.

Kelebihan:

Glukometer mempunyai banyak ciri tambahan. Contohnya, kemampuan meletakkan tanda "sebelum makan", "selepas makan", petua warna untuk kualiti penunjuk, skrin lampu latar, kemampuan untuk melakukan ujian darah dari tempat alternatif (bukan hanya dari jari), memperoleh nilai glisemia rata-rata.

Glukometer pantas - 5 saat untuk mendapatkan hasilnya.

Memori yang luas untuk 500 ukuran - 500.

Dalam kit pemula glukometer ini adalah salah satu pen penindik OneTouch Delica yang paling popular dan "halus".

Kekurangan:

Rata-rata, jalur ujian 2 kali lebih mahal daripada Satelit dan Diacont.

Glukometer yang haus darah - 1 μl darah diperlukan untuk analisis

Adakah anda telah memutuskan untuk beralih ke glukometer One Touch? Selamat datang ke kelab peminat glukometer terkenal di dunia. LifeScan Johnson & Johnson selalu menjaga reputasi, jadi ini adalah jenis perlindungan kualiti dan ketepatan. Dan fungsi canggih - roti tambahan yang bagus.

Sekiranya anda ingin membeli glukometer yang sesuai untuk gaya hidup anda, anda perlu memberi tumpuan kepada kriteria pemilihan utama: adakah anda mencari glukometer murah, jalur ujian yang murah atau ciri lanjutan peranti itu penting bagi anda. Walau apa pun, semua orang dapat mencari kegemaran mereka.
Yang melucukan adalah bahawa biasanya orang manis di gudang mempunyai beberapa glukometer dari segmen harga yang berbeza sekaligus. Anda boleh mendapatkan peranti tambahan dengan menyertai promosi dari pengeluar dan kedai diabetes, serta dalam pelbagai pertandingan di rangkaian sosial.

Diabeton juga sering memberi hadiah. Oleh itu, nantikan sc-diabeton.ru, serta kumpulan VKontakte, Instagram, Facebook dan Odnoklassniki.

Peringkat tersebut berdasarkan pembelian di kedai dalam talian Diabeton, dan juga di kedai runcit Diabeton di Moscow, Saratov, Samara, Volgograd, Penza dan Engels.

Ingin mengetahui lebih lanjut? Perkara paling penting dalam buletin! Langgan dan dapatkan pilihan artikel dan kod promosi yang paling relevan dan menarik untuk diskaun diatom! Untuk melanggan klik> di sini

Glucometer One touch select plus - ulasan dan arahan untuk mengukur glukosa darah

Glucometer One touch select plus - ulasan dan arahan untuk mengukur glukosa darah

Ketika Johnson & Johnson dan jenama OneTouch mengumumkan bahawa mereka menghentikan glukometer Onetouch UltraEasy, pesakit berfikir untuk membeli meter gula darah baru, kerana jalur yang sesuai untuk peranti lama juga hilang dari tingkap farmasi.

Untuk membuat peralihan ke glukometer baru yang tidak menyakitkan dan mudah untuk dompet orang, Onetouch menawarkan untuk membeli satu set hadiah, yang merangkumi alat untuk menentukan gula darah, 50 jalur ujian, lancet dan pen untuk mereka. Saya juga memanfaatkan tawaran yang menguntungkan dan hari ini saya akan melakukan semakan penuh mengenai produk baru - One touch select plus flex.

Pembungkusan dan peralatan

Anda boleh membeli meter glukosa One Touch Select Plus Flex di mana-mana farmasi atau membuat pesanan secara dalam talian.

Kos peranti dalam satu set lengkap dengan jalur ujian (10 keping) dan pen untuk menusuk - dari 700 rubel, dan set promo dengan 50 helai akan dikenakan biaya 1300 rubel.

Saya membeli satu kit di farmasi, dan satu kotak besar keluar sedikit daripada kos pembungkusan sehelai OneTouch Select Plus - 1250 rubel.

Set sistem pemantauan glukosa OneTouch Select Plus Flex merangkumi:

 • meter glukosa darah;
 • sarung dari tekstil dengan ritsleting;
 • Jalur ujian OneTouch Select Plus dalam balang 10 dan 50 keping;
 • Peranti tusukan OneTouch Delica;
 • 10 lancet OneTouch Delica.

Set yang dikurangkan untuk 700 rubel merangkumi hanya 10 helai, pen dan meteran OneTouch Select Plus Flex.

Di dalam kotak dengan peranti terdapat juga bahan cetak yang diperlukan untuk pemula:

 • manual;
 • arahan ringkas;
 • maklumat mengenai jalur ujian;
 • kad jaminan.

Penampilan penganalisis Select Plus Flex berbeza dengan versi sebelumnya - meter glukosa Select Plus:

 • cetakan besar dan skrin lebar;
 • hanya tiga butang yang tidak akan mengelirukan walaupun orang tua dengan penglihatan yang lemah;
 • bentuk ergonomik (selesa dipegang di tangan anda).

Item baru pada 2017-2018 sangat berbeza dengan glukometer 2007:

 • mereka mempunyai fungsi untuk berpasangan dengan telefon pintar;
 • skala warna untuk menafsirkan hasilnya (tidak semua pesakit mengingat tahap gula darah yang boleh diterima);
 • memori yang dilanjutkan (sehingga 500 ukuran).

Reka bentuk peranti lebih moden dan selesa, dan di latar belakangnya, glukometer Onetouch UltraEasy kalah dari perkara baru.

Kotak di dalam kotak itu lebar dan padat: tidak menakutkan untuk menyimpan penganalisis glukosa di dalamnya, anda boleh membawanya di jalan atau ke tempat kerja.

Pena sampel darah Delica satu sentuhan mempunyai pengekstrakan lancet automatik dan sesuai untuk jarum yang sangat nipis (0.32 mm).

Terdapat pengatur kedalaman menusuk jari - roda di dasar peranti.

Menukar lancet adalah mudah:

 • pusingkan penutup pemegang;
 • alihkannya;
 • keluarkan pelindung dari lancet dan masukkan ke dalam lubang pemegangnya.

Kos lancapan OneTouch Delica adalah dari 500 rubel setiap 100 keping, satu alat untuknya dijual secara berasingan dengan harga 500-550 rubel.

Keistimewaan dan Keistimewaan

Meter glukosa OneTouch Select Plus Flex adalah meter jenis elektrokimia, tidak memerlukan pengekodan (penentuan kepekaan dengan setiap kemasan jalur baru).

Penentukuran hasilnya ditentukan oleh plasma, dan anda akan menerima nilai glukosa yang sebenarnya dengan memberikan penganalisis setitik darah kapilari dari jari.

Dimensi peranti adalah 8,6 x 5,2 x 1,6 cm, ia sedikit lebih lebar daripada One Touch Select Plus dan lebih berat 3 g.

Jenis bateri yang diperlukan untuk operasi adalah CR2032, bateri segera masuk ke dalam kit, dan anda tidak perlu membelinya tambahan.

Julat Pengukuran: 1.1 - 33.3 mmol / L.

Masa satu pengukuran adalah 5 saat, dan untuk diagnosis yang tepat, anda hanya memerlukan 1 μl darah, menjadikan alat ini sesuai untuk haiwan.

Jalur yang sesuai untuk Select Plus Flex disebut OneTouch Select Plus dan sepadan dengan model penganalisis sebelumnya. Kos mereka: 1080-1300 rubel, bergantung pada kuantiti dalam pakej.

Ciri-ciri meter One Touch Select Plus Flex:

 1. Kehadiran fungsi memori untuk 500 pengukuran.
 2. Kemungkinan menandakan pengambilan makanan.
 3. Penutupan automatik sekiranya pesakit terlupa melakukannya sendiri.
 4. Sambungkan melalui Bluetooth ke telefon pintar atau komputer.

Anda boleh memasang aplikasi OneTouch Reveal atau peranti lain yang serasi untuk memasukkan data ke dalam telefon anda..

Penting! Sekiranya anda menggunakan teknologi Bluetooth Smart, pastikan bahawa peranti tersebut tidak menyebabkan gangguan radio..

Cara menyambungkan meter ke telefon pintar dijelaskan secara terperinci dalam petunjuk penggunaan Select Plus Flex.

Arahan manual

Menguruskan meter adalah mudah: hanya ada tiga butang yang bertanggungjawab untuk pelbagai fungsi:

 • anak panah ke bawah dan OK - ubah tarikh dan masa;
 • anak panah atas dan bawah - pengukuran julat;
 • anak panah ke atas dan OK - hidupkan dan matikan Bluetooth.

Untuk mula mengukur gula di rumah, tahan butang OK sehingga angka muncul di skrin.

Masukkan waktu dan tarikh (ini diperlukan untuk memaparkan data yang sah dengan tepat).

Apabila anda melihat tiga tanda sempang di skrin, peranti akan siap beroperasi.

 1. Sediakan semua yang anda perlukan untuk pengukuran: tisu, meter glukosa darah, kotak dengan jalur dan pen untuk tusukan.
 2. Masukkan jalur ke port sehingga sisi dengan jalur sentuhan berada di dalam peranti.
 3. Apabila penurunan berkelip muncul di skrin - peranti akan siap beroperasi.

Bawa jalur ke setetes darah di jari, tetapi jangan tekan pada kulit: biarkan jalur menariknya sendiri sehingga medan menegak diisi sepenuhnya.

Hasilnya dipaparkan dengan segera, menunjukkan pada bidang tertentu pada layar:

 • di bawah julat;
 • dalam diterima;
 • melebihi julat yang boleh diterima.

Ingat: agar peranti menunjukkan hasil yang tepat, One Touch Select Plus Flex dan aksesorinya mesti disimpan dengan betul:

 • bawa dalam kes;
 • Jangan mengukur gula darah pada suhu udara rendah atau sangat tinggi (dari +5 hingga +39 darjah Celsius);
 • jangan biarkan pembungkusan terbuka dengan jalur.

Mengesan glukosa darah di rumah adalah mudah, kerana One Touch Select Plus tidak memerlukan pengekodan.

Untuk hasil yang lebih tepat, anda harus membandingkan data pengukuran dengan glukometer dengan makmal:

 • bawa penganalisis ke klinik;
 • minta juruteknik makmal mengukur glukosa.

Penyimpangan yang dibenarkan dalam hasil - tidak lebih daripada 0,83 mmol / l.

Penting! Sekiranya anda mengesyaki ralat pengukuran, anda boleh menggunakan penyelesaian kawalan kepekatan medium OneTouch Select Plus..

Kajian akhir

Saya kadang-kadang menggunakan meter untuk pemantauan diri untuk memeriksa glukosa darah dengan diri saya dan saudara-mara.

Semasa penggunaan One Touch Select Plus Flex, saya yakin bahawa produk baru ini lebih baik daripada model EasyTouch saya yang ketinggalan zaman:

 • terdapat gandingan mudah dengan telefon pintar;
 • Hasilnya bertepatan dengan makmal;
 • penentuan petunjuk yang cepat;
 • kemudahan penggunaan.

Tidak ada masalah dengan peranti ini, dan saya boleh mencadangkannya sebagai alternatif untuk glukometer yang dihentikan.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes