Glukometer sentuhan Van: gambaran keseluruhan model dan ciri perbandingan

LifeScan telah menghasilkan produk OneTouch selama lebih dari 30 tahun. Pada tahun 1986, LifeScan menjadi sebahagian daripada Johnson & Johnson, sebuah syarikat induk Amerika yang terkenal. Meter glukosa darah pertama dilancarkan pada tahun 1987. Ia mudah digunakan dan menunjukkan hasil yang cukup tepat. Kemunculan glukometer di pasar dunia memungkinkan untuk meningkatkan kompensasi diabetes mellitus, kerana tidak perlu selalu pergi ke makmal dan melakukan ujian gula, semua kajian kini dapat dilakukan di rumah secara bebas. Sehingga kini, kira-kira 19 juta orang di seluruh dunia menggunakan meteran dan barang keperluan Van Touch..

Glucometer Van Sentuhan

OneTouch Select® Plus

Glukometer baru syarikat Johnson & Johnson, yang didaftarkan di Rusia pada bulan September 2017. Kelebihan utama peranti antara model lain adalah mematuhi kriteria ketepatan ISO 15197: 2013. Ia mudah digunakan, adalah mungkin untuk mengira nilai glukosa purata selama 7, 14, 30 hari. Kit ini termasuk pen penindas OneTouch® Delica® yang hampir tidak menyakitkan.

Ciri-ciri Van Touch Select Plus:

 • ketepatan tinggi;
 • skrin kontras yang besar dan selesa;
 • petunjuk warna untuk hasilnya;
 • tanda "sebelum" dan "selepas makan";
 • alat dan bekalan yang agak murah;
 • menu dalam bahasa Rusia, navigasi yang mudah;
 • sarungnya diperbuat daripada plastik tidak licin yang tahan lama;
 • memori untuk 500 hasil.

OneTouch Verio® IQ

Pada bulan April 2016, glukometer moden dengan skrin warna dan menu berbahasa Rusia mula dijual. Ciri ciri peranti ini ialah kehadiran bateri terbina dalam. Adalah mungkin untuk menandakan makanan (sebelum atau selepas), anda boleh mengira nilai purata gula selama 7, 14, 30 dan 90 hari. Peranti ini mempunyai ciri baru dan menarik - "laporkan tren ke tahap glukosa rendah atau tinggi".

 • skrin warna besar;
 • ketepatan tinggi;
 • jumlah darah yang diperlukan hanya 0.4 μl;
 • bateri terbina dalam, yang dicas melalui penyambung USB;
 • Pena penindik OneTouch Delica dengan jarum nipis;
 • Menu berbahasa Rusia;
 • ramalan hiper / hipoglikemia.

OneTouch Select Simple®

Model "Sederhana" dari alat Van Tach Select (tidak menyimpan ukuran sebelumnya dalam memori). Badan peranti diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi. Terima kasih kepada sudut bulat dan dimensi yang padat, ia memegang dengan selesa di tangan anda. Meter ini sesuai untuk orang tua, kerana tidak ada butang pada peranti, ia tidak memerlukan pengekodan, jalur ujian dijual pada harga yang berpatutan. Bateri tahan lebih kurang 1000 ukuran.

 • skrin besar;
 • pemberitahuan yang baik dengan gula tinggi atau rendah;
 • tiada pengekodan;
 • ketepatan yang baik;
 • harga berpatutan bagi peranti dan barang habis pakai.

OneTouch Ultra

Model ini dihentikan. Jalur uji masih dijual di farmasi, harganya sekitar 1300 rubel. Meter glukosa Van Touch Ultra mempunyai jaminan seumur hidup, jadi di masa depan ia dapat ditukar dengan model Johnson & Johnson yang baru.

 • jumlah darah yang diperlukan - 1 μl;
 • masa pengukuran - 5 saat;
 • dikalibrasi oleh plasma darah;
 • kaedah analisis - glukosa oksidase;
 • ingatan 150 hasil;
 • berat - kira-kira 40 g.;

OneTouch UltraEasy

Peranti yang ringkas, tepat, bergaya dan mudah digunakan untuk mengukur glukosa darah. Saya telah menggunakan meter ini selama lebih kurang 4 tahun, jadi saya akan memberikan ulasan.

Selama 4 tahun penggunaan, saya menukar bateri hanya sekali (diukur gula rata-rata 1-2 kali sehari). Peranti sentiasa menunjukkan hasil yang tepat. Jalur ujian diberikan secara percuma di hospital, tetapi kadangkala mereka terpaksa membeli dengan perbelanjaan mereka sendiri. Harga yang digunakan bukanlah yang paling murah, tetapi kesihatan masih lebih penting. Model ini juga dihentikan, jadi saya terpaksa menukar meter Van Touch Ultra Easy ke Accu-Chek Performa Nano.

Ciri utama peranti:

 • masa untuk mendapatkan hasilnya - 5 saat;
 • julat pengukuran - dari 1.1 hingga 33.3 mmol / l;
 • kaedah analisis - glukosa oksidase;
 • dimensi - 10.8 x 3.20 x 1.70 cm;
 • ingatan - 500 hasil;
 • jaminan tanpa had.

Ciri perbandingan glukometer Van Touch

Jadual tidak termasuk model yang dihentikan.

Ciri-ciriOneTouch Select PlusOneTouch Verio IQPilih Satu Sentuhan
Isipadu darah1 μl0.4 μl1 μl
Mendapat hasilnya5 saat5 saat5 saat
Ingatan500750350
Skrinskrin kontraswarnahitam dan putih
Kaedah pengukuranelektrokimiaelektrokimiaelektrokimia
Standard ketepatan terkini++-
Sambungan USB++-
Harga instrumen650 gosok.1750 gosok.750 gosok.
Harga jalur ujian 50 pcs.990 gosok.1300 gosok.1100 gosok.

Ulasan diabetes

Kos glukometer OneTouch sedikit lebih tinggi berbanding pesaing. Model yang paling popular di kalangan pesakit diabetes adalah Van Touch Select. Kebanyakan orang memberikan ulasan positif sahaja, tentu ada yang tidak berpuas hati dengan produk Johnson & Johnson. Sebab utama pesakit diabetes membeli meter glukosa darah lain adalah harga jalur ujian dan lancet yang tinggi. Inilah yang ditulis oleh orang:

Petua untuk memilih model yang tepat

Sebelum membeli peranti, anda perlu melakukan beberapa langkah:

 1. Untuk mengkaji ulasan model ini atau itu.
 2. Lihat spesifikasi dan standard ketepatan terkini.
 3. Lihat harga peranti dan bekalan.

Pada pendapat saya:

 • model yang paling sesuai untuk warga tua - One Touch Select Simpl;
 • Van Touch Verio sangat sesuai untuk golongan muda dan kaya dari segi kewangan;
 • Select Plus adalah meter universal yang sesuai dengan semua orang.

Meter yang terbaik untuk dibeli: ulasan pakar, model dan spesifikasi terbaik

Pergi ke klinik beberapa kali sehari untuk memantau glukosa serum bukanlah pilihan. Tetapi ini diperlukan untuk rawatan diabetes mellitus yang berkesan atau rawatan ketahanan insulin. Doktor biasanya mengesyorkan orang-orang ini untuk membeli alat mudah alih untuk memantau keadaan mereka - glukometer. Memandangkan terdapat banyak peranti sedemikian di pasaran yang berbeza dalam pelbagai parameter, termasuk ketepatan, adalah logik untuk mengetahui terlebih dahulu meter mana yang terbaik untuk dibeli. Ulasan mengenai model pasti akan membantu anda menentukan model terbaik.

Siapa yang memerlukan peranti ini sama sekali??

Dipercayai secara meluas bahawa hanya orang dengan hiperglikemia yang harus membeli alat ini. Tetapi sebenarnya, ia tidak akan menyakitkan banyak pihak. Sudah tentu, ia tidak akan berguna bagi orang yang mempunyai kesihatan yang baik, tetapi lingkaran orang yang perlu membelinya adalah luas:

 1. Pesakit yang didiagnosis menghidap diabetes jenis 1.
 2. Warga tua.
 3. Pesakit yang bergantung kepada insulin.
 4. Anak-anak yang ibu bapa mempunyai pelanggaran metabolisme karbohidrat.

Walau bagaimanapun, orang yang sihat juga perlu mengukur glisemia jika gejala tertentu diperhatikan. Kehadiran peranti sedemikian akan sangat berguna.

Cara memilih meter yang tepat untuk orang tua?

Alat pengukur ini mestilah sangat mudah dan boleh dipercayai agar orang yang lebih tua dapat memahami cara menggunakannya. Model moden hanya mempunyai dua atau tiga butang (dan ada model tanpa butang sama sekali) - ini cukup untuk mengukur glisemia. Perhatikan bahawa kemudahan dan kesederhanaan antara muka adalah kriteria terpenting, jika anda perlu memilih meter yang baik dan murah untuk orang tua.

Secara umum, terdapat banyak kriteria pemilihan.

Mekanisme

Terdapat beberapa jenis glukometer di pasaran yang berbeza dalam prinsip kerjanya: elektrokimia, fotometrik. Ketepatan pengukurannya sama, tetapi glukometer elektrokimia lebih senang kerana hasilnya dipaparkan pada skrin kecil. Sekiranya menggunakan alat fotometrik, hasilnya akan ditunjukkan dalam bentuk warna pada jalur ujian khas. Warna yang dihasilkan mesti dibandingkan dengan setara yang diketahui. Prosedur ini tidak selalu tepat, kerana tafsiran warna kadang-kadang menimbulkan kontroversi walaupun antara doktor, apatah lagi pesakit sederhana.

Makluman suara dan ciri lain

Sekiranya orang itu sudah tua dan mempunyai penglihatan yang lemah (ini juga sesuai untuk orang muda), maka pemberitahuan suara mengenai hasilnya akan sangat berguna. Peranti melakukan pengukuran dan sekiranya terdapat peningkatan gula dalam darah, sakit.

Juga terdapat di pasaran model yang memerlukan lebih kurang darah untuk analisis yang tepat. Sekiranya anda sering perlu memeriksa darah anak, maka anda perlu memilih model yang tidak akan mengambil darah terlalu banyak. Dan jika parameter ini tidak selalu ditunjukkan, ulasan pelanggan akan membantu untuk mengetahui mengenainya..

Glukometer juga mempunyai masa analisis yang berbeza. Sebilangan besar memeriksa darah selama 5-10 saat - ini adalah petunjuk terbaik. Terdapat model yang mengingat hasil ujian sebelumnya dan memaparkannya di skrin. Jadi pesakit diabetes dapat melihat perubahan dalam dinamika dan mengawal gula darah.

Peranti yang lebih mahal memberikan keupayaan untuk menguji serum untuk trigliserida atau keton. Dengan bantuan mereka, kawalan penyakit lebih mudah. Salah satu perkara yang paling penting adalah fleksibiliti jalur ujian berkaitan dengan glukometer fotometrik. Beberapa peranti hanya boleh berfungsi dengan jalur ujian khas. Selalunya, harganya lebih mahal dan hanya dijual di beberapa farmasi. Memilih glukometer fotometrik, anda mesti memastikan bahawa ia menggunakan jalur ujian standard (universal).

Kos adalah kriteria terakhir untuk pemilihan, tetapi semuanya mudah: model termudah dan ringkas sangat murah, harganya berada di sekitar 2000 rubel. Nanti kami akan membentangkan model-model tertentu dan membincangkan mengenai glukometer mana yang lebih baik untuk dipilih, ulasan pakar akan dapat difahami.

Jadi, dengan kriteria pemilihan, semuanya jelas. Anda boleh terus ke penilaian.

Penarafan glukometer terbaik (mengikut ulasan)

Penarafan ini berdasarkan pada model ringkas dan ringkas yang mampu dimiliki oleh kebanyakan orang. Selalunya, alat ini disyorkan oleh pakar kerana kualiti instrumen itu sendiri dan ketepatan pengukurannya. Jadi meter mana yang lebih baik? Model, ulasan, harga, ciri popular - semua ini ada dalam kedudukan.

Tempat pertama - One Touch Ultra Easy

Salah satu model terbaik yang popular pada masa itu. Hari ini, meter ini tidak dihasilkan, tetapi boleh didapati dijual di banyak kedai dan farmasi. Harga peranti ini ialah 2200 rubel, yang menjadikannya berpatutan untuk kebanyakan warganegara.

Ini adalah alat mudah elektrokimia, mudah alih, hanya mempunyai 2 butang, beratnya 35 gram. Kit ini dilengkapi dengan muncung, dengan mana anda boleh membuat pengambilan sampel darah dari hampir di mana sahaja. Hasil ujian tersedia untuk pesakit dalam masa 5 saat..

Satu-satunya kelemahan model adalah kekurangan fungsi suara. Walau bagaimanapun, ini tidak begitu penting. Tetapi apa yang benar-benar penting adalah ulasan pakar. "Meter mana yang terbaik untuk dibeli?" - Mengenai persoalan pesakit ini, mereka disarankan oleh model ONE TOUCH ULTRA MUDAH. Pesakit sendiri juga bertindak balas dengan baik pada alat ini, yang menunjukkan kemudahan penggunaannya. Model ini sesuai untuk warga tua dan mereka yang sering berada di jalan raya. Sudah tentu, salah satu tawaran terbaik di pasaran dengan harga yang berpatutan.

Tempat ke-2 - Trueresult Twist

Meter ini juga merupakan elektrokimia, tetapi harganya lebih rendah - hanya 1,500 rubel. Kemudahan, ketepatan dan kemudahan operasi yang sempurna adalah kelebihan utama peranti ini. Ujian darah dilakukan seketika, dan hanya memerlukan 0.5 mikroliter darah, yang sangat kecil. Hasil ujian akan tersedia dalam masa 4 saat. Ciri yang bagus adalah paparan besar, yang hasilnya dapat dilihat dengan jelas walaupun orang yang mempunyai masalah penglihatan.

Sekiranya kita membincangkan meter mana yang lebih baik untuk dibeli, ulasan mengenai model ini membolehkan anda meletakkannya di tempat kedua, tetapi ia mempunyai kekurangan tertentu. Anotasi pada peranti menunjukkan bahawa ia boleh digunakan hanya dalam keadaan persekitaran berikut: suhu dalam lingkungan dari +10 hingga +40 darjah, kelembapan di wilayah 10-90%. Apabila menggunakan meter selain dari keadaan yang ditentukan, adalah mungkin untuk mendapatkan hasil yang tidak tepat.

Dalam ulasan tersebut, pelanggan memuji peranti ini dengan harga yang rendah, bateri yang cukup besar yang mampu bertahan selama 1.500 ukuran (cukup selama sekitar 2 tahun). Model ini juga senang di jalan raya, jadi ia paling sering dipilih oleh pesakit yang perlu pergi bekerja.

Tempat ke-3 - "Accu-Chek Asset"

Model yang lebih berpatutan, yang berharga hanya 1200 rubel. Peranti ini menjamin ketepatan hasil yang tinggi. Tidak seperti glukometer lain, ini memberikan keupayaan untuk menerapkan setetes darah ke jalur ujian di alat itu sendiri atau di luarnya.

Memilih glucometer mana yang terbaik untuk dibeli, ulasan mesti diambil kira. Mengenai model AKTIV AKKU-CHEK, kebanyakannya positif, kerana, selain menunjukkan hasil yang tepat, peranti ini juga menyimpan 350 hasil dalam ingatannya dengan tarikh yang tepat setiap ujian. Ini memungkinkan untuk memantau dinamika perubahan..

Mengenai spesifik dalam ulasan, pertama sekali, pesakit menekankan kemudahan untuk bekerja dengan peranti ini. Dengan meter glukosa darah yang lain, anda mesti menuliskan hasilnya pada sehelai kertas untuk memantau dinamika. Dengan peranti ini, semuanya lebih mudah. Ketepatan pengukuran disertakan.

Tempat ke-4 - Satu Sentuhan Pilih Mudah

Tidak tahu bagaimana memilih dan mana yang lebih baik untuk membeli glukometer, anda boleh memilih model ini dengan selamat untuk harga 1100-1200 rubel. Nama peranti itu sendiri, ia adalah alat yang sangat mudah dan ringkas untuk orang yang kurang berpengalaman dalam pelbagai peranti teknikal. Model ini ditujukan khas untuk warga tua. Ini ditunjukkan oleh kekurangan butang dan kawalan. Untuk ujian, anda hanya perlu memasukkan jalur ujian dengan setetes darah dan hasilnya akan dipaparkan di skrin. Terdapat juga bunyi bip yang memberitahu anda mengenai gula darah tinggi atau rendah.

ONE TOUCH SELECT SIMPLE adalah cadangan yang sangat baik oleh pakar untuk pertanyaan pesakit mengenai meter mana yang terbaik untuk dibeli. Ulasan tidak membiarkan anda berbohong, dan hampir semua pesakit tua memuji alat ini kerana kesederhanaan dan kebolehpercayaannya.

Tempat ke-5 - "Accu-Chek Mobile" dari syarikat "Hoffman La Roche"

Tidak seperti model di atas, peranti ini boleh disebut mahal. Hari ini harganya sekitar 4,000 rubel, jadi ia kurang popular. Sementara itu, ini adalah glucometer sejuk, yang dianggap paling sesuai.

Ciri utama peranti ini adalah prinsip operasi kaset. Maksudnya, alat ini segera berisi 50 jalur ujian, sekiranya terdapat pegangan yang sesuai untuk pengambilan sampel darah. Pesakit tidak perlu memasukkan darah ke jalur secara bebas dan memasukkannya ke dalam alat. Walau bagaimanapun, selepas 50 ujian, anda perlu memasukkan jalur ujian baru di dalamnya.

Satu ciri peranti ini adalah antara muka mini-USB, yang membolehkan anda menyambungkannya ke komputer untuk mencetak hasil ujian darah. Bercakap tentang glukometer mana yang lebih baik dibeli untuk rumah, ulasan tidak membenarkan mengesyorkan "ACCU-CHEK MOBILE". Memandangkan kos yang sangat tinggi, ia tidak begitu popular, oleh itu, terdapat sedikit ulasan mengenainya. Ya, dan alat seperti itu sesuai bukan untuk semua orang, tetapi hanya untuk seorang pemuda moden yang dapat menggunakan kemampuannya secara maksimum.

Tempat ke-6 - "Accu-Chek Performa"

Model ini hampir tidak dapat mengejutkan sesuatu, tetapi dengan mengambil kira maklum balas pesakit dan pakar, ia juga dapat disarankan. Glukometer hanya berharga 1750 rubel. Peranti menganalisis darah dan bunyi bip dengan tepat jika paras gula darah berada di atas atau di bawah normal. Terdapat port inframerah untuk memindahkan data ke komputer, namun teknologi ini sudah usang, hampir tidak ada yang akan menggunakan port ini.

Tempat ke-7 - "Kontur TS"

Peranti yang tepat dan diuji masa yang tidak membuat kesilapan dan bertahan selama bertahun-tahun mudah dikendalikan dan berpatutan. Sekiranya anda dapat menemuinya di pasaran, maka harganya, rata-rata, adalah 1700 rubel. Satu-satunya kelemahan adalah jangka masa ujian. Meter ini memerlukan 8 saat untuk memaparkan hasilnya..

Tempat ke-8 - penganalisis darah EasyTouch

Dengan harga 4.500 rubel, anda boleh membeli keseluruhan makmal mini, yang berfungsi mengikut kaedah pengukuran elektrokimia. Alat ini mampu mengesan bukan sahaja glukosa, tetapi juga hemoglobin, dan bahkan kolesterol darah. Setiap ujian mempunyai jalur ujian yang berasingan. Sudah tentu, tidak berbaloi untuk membeli dan membayar lebih, jika hanya diperlukan penentuan glukosa. Kekurangan peranti dapat disebut kurangnya komunikasi dengan PC, namun meter fungsional semacam itu hanya diwajibkan untuk memiliki beberapa jenis antara muka.

Meter mana yang lebih baik: carta perbandingan

Untuk kesederhanaan dan kemudahan persepsi maklumat, kami menunjukkan dalam jadual ciri-ciri glukometer yang disebutkan:

Meter yang manakah paling baik dan tepat?

Bagi pesakit dengan gangguan endokrin, kelajuan pengukuran dan ketepatan bacaan glukosa sangat penting. Bukan hanya pesakit kencing manis yang dapat membeli glukometer, tetapi juga orang yang sihat yang mengawal dan mengekalkan kadar gula yang tepat.

Pelbagai jenis alat pengukur

Pengilang alat pengukur gula darah menghasilkan sebilangan besar produk. Peranti beroperasi dengan cara yang berbeza, ada kelebihan dan kekurangan.

  Laser Tusukan laser dilakukan pada kulit. Harga melebihi 10 ribu rubel.

Semasa memilih meter untuk kegunaan rumah, perlu diingat bahawa kebanyakan alat boleh diterima untuk diabetes jenis pertama. Dengan jenis kedua, perlu dilakukan pengukuran lebih kerap.

Pesakit diabetes jenis 2 layak mendapat glukometer percuma, dan jalur ujian diberikan selama sebulan secara percuma mengikut preskripsi doktor di farmasi (3 keping sehari).

Memilih glukometer, anda harus mengira jumlah habis penggunaan dan kosnya.

Analisis peranti

Menganalisis pelbagai model peranti dan ulasan padanya, perhatian diberikan kepada fungsi peranti:

 • pemeteran tepat;
 • kelajuan penerimaan maklumat;
 • memperoleh keputusan mengenai tekanan darah, badan keton, kolesterol dan petunjuk lain;
 • output dan pemindahan data ke komputer riba;
 • pemberitahuan suara;
 • saiz memori dan bilangan pengukuran;
 • lampu latar paparan.

Juga penting untuk kriteria penilaian:

 • kemudahan penggunaan, terutamanya bagi pesakit yang mengalami masalah kemahiran motorik atau penglihatan;
 • kos meter dan harga barang habis pakai;
 • ketersediaan jalur ujian yang dijual;
 • jangka hayat barang habis pakai;
 • bilangan aduan mengenai perkahwinan;
 • kehadiran penutup beg untuk keselamatan peranti;
 • penampilan.

Untuk mempermudah memilih glukometer untuk kediaman, kami telah mengumpulkan penilaian peranti terbaik dari pengeluar terkenal.

Glukometer Fotometrik

Glukometer fotometrik terbaik merangkumi peranti Accu-Chek. Pengilang Roche Diagnostics telah mencapai hasil yang sangat baik. Terima kasih kepada teknologi inovatif, glukometer Accu Chek memberikan kesalahan sehingga 15%. Menurut piawaian, ketidaktepatan 20% dibenarkan..

Accu Chek Aktif

Praktikal menggunakan meter membuat pengukuran dalam 5 saat. Maklumat dibaca dengan baik di skrin besar. Kelebihan model Accu-Chek Active yang popular:

 • kejelasan gambar;
 • kemudahan penggunaan;
 • 350 ukuran;
 • keluaran nilai glukosa purata;
 • hasil sebelum dan selepas makan;
 • kuasa automatik di pintu masuk jalur;
 • memindahkan hasil ke medium.

Alat tusukan, 10 jalur dan bilangan lancet yang sama, bateri, beg galas dan arahan dilampirkan pada teknik ini. Kelemahannya termasuk:

 • kos bahan habis yang tinggi;
 • kekurangan pensampelan darah automatik;
 • kekurangan suara dan lampu latar;
 • bateri lemah
 • mungkin memberikan ralat jika setitik darah tidak berada di tengah.

Menurut ulasan, model ini praktikal, selesa, sesuai untuk orang tua dengan masalah penglihatan, tetapi bahan habis pakai lebih mahal daripada peranti itu sendiri. Kos meter adalah 600 rubel, dan jalur ujian akan berharga 900 rubel.

Accu Chek Mobile

Milik glukometer fotometrik terbaik. Roche menjamin peranti berteknologi tinggi selama 50 tahun. Peranti menggabungkan yang paling diperlukan. Model ini menggunakan kaset ujian, yang dapat menghilangkan kerosakan pada barang habis pakai.

 • pensampelan darah tanpa rasa sakit;
 • ketepatan pengukuran yang sangat baik;
 • kelajuan 5 saat;

Oleh itu, pengguna perhatikan ketepatan, kemudahan penggunaan, kelajuan tinggi dan tindikan tanpa rasa sakit, setelah itu terdapat sedikit darah.

 • harga 3500 rubel;
 • bunyi berdengung.

Menurut pengguna, Accu-Chek Mobile akan lebih sering dibeli jika harga alat pengukur lebih rendah.

Accu Chek Compact Plus

Accu-Chek Compact Plus mendapat ulasan yang baik. Mengingat kritikan pengguna, pembangun mengurangkan masa analisis dan mengurangkannya menjadi 5 saat. Kawalan automatik memberi kemudahan kepada pengguna, yang secara praktikalnya tidak perlu menekan butang.

 • skrin lebar;
 • penunjuk pengukuran;
 • kemudahan mengganti jarum;

 • kesukaran membeli gendang dengan pita;
 • bersenandung sambil memutar balik;
 • harga tinggi (3,500 rubel).

Walaupun kosnya tinggi dan sukar untuk mencari kaset, model ini popular di kalangan pembeli.

Accu-Chek Performa Nano

Model ini mempunyai reka bentuk moden dan dimensi mudah alih. Kemudahan penggunaan menyediakan skrin lebar dengan lampu latar.

 • ketepatan keputusan;
 • kelajuan 5 saat;
 • kekompakan;
 • memori hebat;
 • waktu, tarikh dan penggera ditunjukkan, memberitahu masa analisis.

Oleh keburukan termasuk barang habis yang mahal. Harga glukometer dari Roche adalah 1,500 rubel, yang jauh lebih rendah daripada kos alat fotometrik dari pengeluar ini.

Peranti elektrokimia

Peranti seperti itu digunakan di rumah sakit, ketika arus dihasilkan sebagai hasil reaksi darah dan reagen, dan jalur uji bereaksi, menunjukkan tahap glukosa. Pengilang Jerman Bayer melancarkan bioanalisis yang inovatif.

Kontur Bayer TS

Instrumen ketepatan yang paling dipercayai dianggap model Bayer Contour TS, yang telah berjaya digunakan selama lebih dari 10 tahun. Jenama Jerman menghasilkan peralatan berkualiti tinggi dan boleh dipercayai, dan peranti ini dipasang di Jepun.

Nama model diterjemahkan sebagai "benar-benar sederhana", mencirikan peranti sebagai model yang mudah digunakan.

 • ketepatan pengukuran yang tinggi;
 • reka bentuk dan mudah alih;
 • penyesuaian kedalaman tusukan;

Set itu merangkumi 10 lancet, bateri, alat tusukan, arahan.

Kos peranti adalah 500-700 rubel, harga barang habis berbeza dalam julat yang sama.

Pilih satu sentuhan

One Touch Select juga merupakan alat elektrokimia yang popular, mengukur gula dalam beberapa saat..

 • kemudahan penggunaan;
 • kelajuan analisis 5 saat;
 • skrin yang selesa dengan gambaran nombor yang jelas;
 • pengiraan hasil purata;
 • darah minimum;

Kelemahannya termasuk kesalahan pengukuran. Sekiranya peranti dihidupkan dan jalur telah diletakkan di dalamnya, darah mesti digunakan dengan cepat, kerana bahannya mungkin merosot.

Walaupun terdapat kekurangan, ulasan mengenai model ini adalah positif..

Kos 50 helai sama dengan kos alat itu sendiri, jadi anda perlu mencari bungkusan dengan banyak bahan untuk analisis.

Apabila digunakan dengan betul, hasil pengukuran sangat bagus untuk memantau tahap glukosa di rumah..

Satu Sentuhan Pilih Mudah

Model moden mempunyai sudut bulat dan kelihatan bergaya. Di panel depan One Touch Select Simple, hanya ada paparan dan 2 petunjuk untuk tahap glukosa yang berbeza. Meter diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi, mempunyai berat badan rendah dan dimensi mudah alih. Peranti ini mudah dipasang di tangan, yang sangat penting bagi orang tua dengan masalah penglihatan.

 • saiz padat;
 • kesederhanaan dan penggunaan yang selesa;
 • kos 1000 rubel.

Kelemahannya termasuk bekalan yang mahal.

Satu Sentuhan Pilih Plus

Model One Touch Select Plus adalah peranti mudah alih dengan penunjuk diabetes triwarna pada layar yang menunjukkan berapa banyak gula dalam julat..

 • operasi sederhana;
 • skrin lebar dengan lampu latar;
 • kelajuan 5 saat, 500 ukuran tersedia;
 • penunjuk warna;

Sebagai tambahan, arahan, scarifier, 10 helai dan bilangan lancet yang sama dilampirkan.

 • kekurangan amaran suara;
 • kos penggunaan yang tinggi.

Kos peranti berkisar antara 750 hingga 900 rubel, sementara jalur ujian itu sendiri berharga 1200 - 1900 rubel.

Elta satelit ekspres

Pengilang Rusia Elta telah melakukan apa sahaja untuk memudahkan kawalan pesakit diabetes dan menjadikannya berpatutan. Peranti murah Elta Satellite Express PKG 03 tidak kalah dengan ketepatan rakan sejawat asing, tetapi lebih menjimatkan dari segi kos.

 • kemudahan penggunaan peranti;
 • paparan besar dengan gambar yang jelas;
 • kelajuan adalah 7 saat;
 • harga peralatan dan jalur yang rendah;

Pakej ini dilengkapi dengan casing, 25 jarum dan jumlah jalur yang sama, serta pemegang yang boleh disesuaikan.

 • tidak diselaraskan dengan PC;
 • pengukuran mungkin berbeza dari kajian makmal, yang tidak sesuai untuk pesakit dengan diabetes yang teruk.

Sekiranya anda mengikuti arahan dengan betul, Elta Sattelit Express memberikan data yang tepat. Tuntutan ketidaktepatan mungkin disebabkan oleh fakta bahawa pengguna tidak membuat kod jalur ujian baru..

Teknologi Bioptik Sentuhan Mudah

Peranti terbaik di antara glukometer biokimia. Sebagai tambahan kepada ujian darah untuk glukosa, ini menunjukkan data mengenai hemoglobin dan kolesterol. Sesuai untuk pesakit dengan pelbagai penyakit..

 • skrin lebar dengan lampu latar;
 • kelajuan pengukuran 6 saat;
 • jalur ujian disertakan.
  kos tinggi (3000 rubel);

Model Bio Touch Teknologi Mudah Sentuh sesuai untuk mereka yang perlu menganalisis petunjuk penting di rumah..

Harap maklum bahawa data bioanalisis akan berlaku dengan sedikit kesalahan.

Peranti tidak invasif

Pengeluaran peranti berteknologi tinggi yang menggunakan perkembangan saintifik yang inovatif telah memungkinkan kita untuk mencapai tahap yang baru. Peranti generasi baru tidak memerlukan pengambilan sampel darah. Kosnya tinggi, pengeluaran dilakukan secara kecil-kecilan. Beberapa ulasan membincangkan kesempurnaan peralatan yang dikeluarkan..

Omelon B-2

Syarikat Rusia Omelon, bersama-sama dengan Universiti Moscow, telah mengembangkan glukometer unik, yang tidak mempunyai analog. Prinsip kerjanya adalah berdasarkan hubungan tahap gula dengan nada jantung dan otot. Glukometer yang inovatif dari pakar terbaik mengira tahap glukosa berdasarkan pengukuran kadar denyutan jantung, tekanan dan saluran darah.

 • pengukuran tanpa rasa sakit tanpa mengambil tusukan darah dan kulit;
 • pesakit juga dapat mengawal tekanan darah dan nadi;
 • lebih senang daripada meter invasif;
 • Tempoh jaminan 2 tahun.
 • dimensi besar tidak membenarkan anda membawanya ke dalam poket anda;
 • data yang betul bergantung pada keadaan dan pergerakan pesakit semasa pengukuran.

Kos glukometer Omelon B-2 adalah 6900 rubel di laman web pengeluar, tetapi harga yang tinggi dikompensasikan, kerana tidak perlu membeli bekalan.

Meter yang manakah lebih baik

Sekiranya anda memilih peranti mengikut dasar harga, maka lebih baik anda fokus pada harga jalur ujian. Pasti bermanfaat untuk membeli syarikat meter glukosa Rusia, Elta.

Jadual perbandingan glukometer

ModelMasa Pengukuran (saat)IngatanHarga peranti (gosok.)Kos jalur ujian
Accu-Chek Aktif5 saat.350 ukuran600 gosok.900-1200 gosok.
Accu-Chek Mobile52503500500
Accu-Chek Compact Plus101003500500
Accu-Chek Performa Nano550015001000
Bioptik Technoloqy Sentuhan Mudah63003000500
Kontur Bayer TS5350500-700500
Satu sentuhan pilih sederhana53001000600
Satu Sentuhan Pilih Plus5500750-9001200 (50 pcs.), 1900 (100 pcs.)
Elta satelit ekspres76010001350

Ramai pengguna memilih produk dari pengeluar One Touch dan Bayer. Sekiranya anda penyokong teknologi terkini, ingin mendapatkan maklumat yang lebih tepat dan bersedia membayar untuk kemudahan, maka pilih Accu-Chek dan Omelon.

Berkongsi dengan rakan anda

Lakukan kerja dengan baik, tidak akan lama

Meter yang mana lebih baik untuk dibeli

Hari ini, peranti ini ditawarkan oleh pelbagai pengeluar. Mereka mempunyai pelbagai ciri dan kemampuan. Walau bagaimanapun, pelbagai jenis yang ada di pasaran menyukarkan pengguna untuk memilih meter yang tepat. Walaupun begitu, kesejahteraan, dan bahkan kehidupan pesakit, sering bergantung pada kepantasan dan ketepatan pemerolehan data. Pada masa yang sama, pemilihan glukometer yang betul bukan sahaja dapat meningkatkan kualiti hidup, tetapi juga untuk mengoptimumkan tahap perbelanjaan untuk pemantauan diri. Oleh itu, memberi keutamaan kepada satu atau lain peranti, perlu mengambil kira banyak ciri yang berbeza.

Glucometer Contour TS (Kontur TS, Bayer, Jerman)

Jadi, sebagai contoh, perwujudan teknologi inovatif dalam prestasi yang paling mudah boleh disebut meter Kontur TS, yang dihasilkan oleh syarikat Jerman terkenal Bayer AG. Ini adalah peranti yang hebat dengan kemudahan kawalan yang luar biasa. Pada masa yang sama, ia dicirikan oleh kebolehpercayaan hasil pengukuran yang tinggi, dicapai melalui penggunaan teknologi sensor yang lebih baik. Kualiti Jerman yang terkenal membolehkan anda sepenuhnya mengelakkan kesilapan yang mungkin berlaku semasa pengekodan meter, kerana kurangnya keperluan proses ini dalam peranti ini.

Kelebihan lain dari peranti ini adalah jangka hayat jalur ujian yang digunakan di dalamnya. Walaupun mereka tergolong dalam segmen harga premium, mereka membenarkan anda tidak perlu risau tentang kesesuaian mereka walaupun setelah sekian lama setelah membuka bungkusan. Fakta ini sangat berharga dalam beberapa kes apabila pengukuran tidak sering dilakukan, dan ketepatan pengukuran adalah faktor penentu..

Freestyle Papillon Mini (FreeStyle Papillon Mini), Abbot

Peranti yang benar-benar layak mendapat perhatian pengguna, Freestyle Papillon Mini (FreeStyle Papillon Mini), dihasilkan oleh syarikat Britain Abbott Diabetes Care. Peranti ini mempunyai ukuran yang padat, dan untuk analisis hanya memerlukan 0.3 μl darah. Hari ini adalah petunjuk minimum yang mungkin.

Kelebihan glukometer ini dapat dipertimbangkan bahawa analisis tidak bermula apabila jumlah darah yang tidak mencukupi digunakan pada jalur dan jalurnya tidak merosot. Sekiranya ini berlaku, maka untuk memulakan ujian, anda hanya perlu menambahkan yang hilang. Semua ini membolehkan anda meningkatkan ketepatan kajian dan menjimatkan jalur..

Peranti ini dilengkapi dengan peringatan yang mudah mengenai perlunya analisis, dengan kemampuan untuk mengatur kelantangan isyarat. Ini memiliki lampu latar tidak hanya untuk layar, tetapi juga untuk area ujian, yang memungkinkannya digunakan dalam kondisi pencahayaan yang buruk dan memungkinkan untuk melakukan analisis pada waktu malam tanpa membangunkan pasien, yang sangat penting jika pesakit adalah anak.

Dalam peranti ini, jalur kod digunakan untuk pengekodan; peranti tersebut dikalibrasi dalam plasma darah. Untuk penyelidikan, enzim glukosa dehidrogenase digunakan, yang membantu menghilangkan gangguan yang disebabkan oleh tahap oksigen rendah atau tinggi dalam darah. Ia juga dilindungi dari mempengaruhi hasil pengukuran kehadiran parasetamol dan bahan-bahan gangguan umum lainnya dalam darah.

Jangka hayat jalur ujian yang digunakan dalam peranti ditunjukkan pada bungkusan dan, kerana kestabilan enzim yang tidak tertandingi, tidak bergantung pada tarikh pembukaannya..

Semasa membeli glukometer, bungkusan 10 jalur ujian dilampirkan dengannya, dan kemudian anda boleh membeli 50 keping setiap satu dan jangan takut ia akan merosot sebaik sahaja membuka bungkusan. Terutama saya ingin memperhatikan bahawa harga jalur ujian berada dalam julat harga rata-rata dan, tanpa keraguan, akan tersedia untuk pelbagai pengguna.

Accu Chek Performa Nano, Roche

Model yang sama layaknya adalah glukometer Accu Chek Performa Nano dari pengeluar peralatan perubatan terkenal. Peranti ini menggabungkan ciri terpenting yang diperlukan untuk peranti tersebut. Ini memungkinkan anda membuat pengukuran cepat, yang mana ia tidak memerlukan sejumlah besar darah, dan, di samping itu, memungkinkan untuk menggunakan darah dari tempat alternatif untuk analisis. Peranti dikodkan menggunakan cip khas, dan dikalibrasi oleh plasma.

Walau bagaimanapun, ia mempunyai peranti dan kontra. Kekurangan yang paling ketara bagi peranti ini bagi banyak pengguna adalah harganya yang tinggi dan kos jalur ujian yang besar (terdapat 10 daripadanya dalam satu set dengan peranti, kemudian mungkin juga dapat membeli paket 50 jalur ujian).

Di samping itu, jangka hayat jalur yang digunakan untuk peranti yang dihasilkan oleh Roche jauh lebih pendek daripada jangka hayat jalur ujian untuk glukometer Abbot. Ini bermaksud bahawa dengan penggunaan meter yang jarang berlaku, jangka hayat beberapa jalur mungkin akan habis dan pengguna tidak akan mempunyai masa untuk menggunakannya, yang secara ekonomi merugikan. Dalam hal ini, Optium Exid meter atau, misalnya, Freestyle Papillon Mini kelihatan lebih menarik untuk pengguna..

Accu-Chek Active Baru, Roche

Meter lain dari pengeluar yang sama adalah peranti yang disebut Accu-Chek Active New. Peranti ini menyenangkan pengguna dengan kemudahan penggunaan, sejumlah besar memori untuk menyimpan hasil, serta jaminan pengeluar yang tidak terhad (tertakluk kepada syarat tertentu: mendaftarkan produk di laman web syarikat, mengisi soal selidik yang dilampirkan, dll.). Peranti ini boleh digunakan untuk mengawal kadar gula walaupun pada kanak-kanak di bawah usia 3 bulan. Kaedah pengekodan - cip, plasma dikalibrasi.

Pada tiub dengan jalur terdapat skala warna, yang mana anda dapat secara visual mengesahkan kebenaran instrumen. Ini memberikan rasa yakin akan ketepatan pengukuran. Jangka hayat jalur ujian, seperti dalam kes sebelumnya, ditunjukkan pada pembungkusan dan 18 bulan dari tarikh pembuatan, kategori harga rata-rata.

Perlu diperhatikan bahawa glukometer ini menggunakan kaedah penyelidikan fotometrik yang sudah ketinggalan zaman secara moral dan teknikal. Dalam hal ini, situasi mungkin timbul ketika ketepatan pengukuran akan bergantung, misalnya, pada pencahayaan ruangan.

Alat yang hebat untuk mengawal diabetes. Walau bagaimanapun, dengan penggunaan yang jarang berlaku, kemungkinan jangka hayat jalur boleh berakhir, dan jika perlu, sering melakukan penyelidikan, ia menjadi merugikan dari segi ekonomi. Oleh itu, bagi pengguna, tawaran yang lebih menguntungkan adalah glukometer yang lebih moden, misalnya, Aychek.

Optium Omega (Optium Omega), Abbot (Omron membekalkan Rusia)

Meter glukosa darah buatan Inggeris cepat, ia mengukur dengan tepat, dan jumlah minimum darah diperlukan untuk analisis. Menyimpan dalam ingatan 50 hasil pengukuran terakhir, dengan menunjukkan waktu dan tarikh pelaksanaannya. Instrumen yang dikodkan secara manual, plasma dikalibrasi.

Ia mempunyai prosedur pengambilan darah yang hampir tidak menyakitkan, yang dapat dicapai melalui penggunaan lancet dengan hujung tipis, dan juga berkat lapisan silikon khas mereka. Meminimumkan kesakitan sangat penting, misalnya, untuk kanak-kanak, dan juga bagi orang yang sering melakukan pengukuran.

Oleh kerana penggunaan enzim stabil dalam jalur yang tidak berinteraksi dengan oksigen, jangka hayatnya tidak bergantung pada pembukaan bungkusan dan ditunjukkan pada kotak.

Peranti ini mempunyai butang yang menonjol yang sangat mudah digunakan. Walau bagaimanapun, anda harus memperhatikan fakta bahawa semasa pengangkutan meter ini dengan cuai ke dalam poket atau beg tangan anda, butang peranti dapat diaktifkan tanpa keinginan anda, oleh itu, semasa membawanya, perlu mengambil langkah-langkah yang sesuai.

ICheck, Diamedikal

Saya ingin mengetengahkan antara lain glukometer seperti AiChek (iCheck). Peranti ini adalah peranti unik yang mampu mengukur kadar glukosa dalam pelbagai petunjuk. Lebih-lebih lagi, untuk analisis, kaedah elektrokimia digunakan, yang menjamin ketepatan tertinggi hasilnya, kerana semasa menggunakan kaedah ini, pengaruh faktor luaran diminimumkan. Glukometer ini dikodkan menggunakan jalur kod, mempunyai penentukuran plasma.

Meter menyala secara automatik, perlu memasukkan jalur, dan mempunyai fungsi mematikan automatik setelah tiga minit tidak aktif. Ia mempunyai reka bentuk yang sangat baik, ukuran kecil, kapasiti memori yang besar (hingga 180 hasil pengukuran), dan kemampuan untuk menghitung nilai rata-rata dalam satu, dua, tiga atau empat minggu.

Perbezaan lain dari Aychek dari glukometer lain adalah peralatan standardnya, yang merangkumi, antara lain, 50 lancet untuk auto-piercer. Ini, digabungkan dengan harga yang rendah untuk jalur ujian (jangka hayat 90 hari dari saat tiub dibuka), menjadikan model ini lebih menarik untuk lebih banyak pengguna. Jadi, dengan kualiti kawalan yang paling tinggi yang dilakukannya, meter ini juga merupakan pilihan anggaran yang sangat berpatutan dan bagus untuk pengukuran yang kerap.

Bionime Rightest GM300 (Bionime Rightest GM300), Bionime

Glukometer Bionime Rightest GM300 (Bionime Rightest GM300) dihasilkan oleh pengeluar Switzerland di Taiwan. Peranti ini mempunyai ketepatan tinggi, yang disahkan oleh kebetulan lebih dari 93% dengan ujian makmal. Penggunaan beberapa penyelesaian inovatif sekaligus menyumbang kepada perkara ini..

Pertama sekali, perlu diperhatikan elektrod berlapis emas di jalur ujian, yang memungkinkan untuk memastikan hubungan terbaik dan mencegah berlakunya pelbagai gangguan. Port jalur berubah dengan setiap pembungkusan baru, yang membolehkan anda mengekalkan ketepatan peranti secara kekal. Dan akhirnya, jalur ujian itu sendiri terbuat dari plastik keras dan mempunyai kawasan khas yang membolehkan tangan tidak menghubungi permukaan kerja mereka dan mempengaruhi hasilnya.

Sebilangan pengguna menyedari sedikit ketidakselesaan kawalan pada tahap berkenalan dengan peranti, tetapi dalam kebanyakan kes dengan memperoleh pengalaman semuanya jatuh ke tempatnya.

Bionime Rightest GM500 (Bionime Rightest GM500), Bionime

Peranti lain dari pengeluar yang sama, Bionime Rightest GM500 (Bionime Rightest GM500), selain semua perkara di atas, juga mempunyai reka bentuk yang bergaya: ia kelihatan seperti pemain MP3 yang bergaya. Meter ini dikendalikan dengan satu butang, yang menjadikannya sangat mudah digunakan..

Antara kekurangannya ialah penurunan darah yang agak besar (1.4 μl) yang diperlukan untuk pengukuran dan keperluan pengekodan manual jalur ujian.

Kedua-dua alat dikalibrasi dalam plasma darah. Jangka hayat jalur ujian untuk kedua-dua peranti adalah 18 bulan dan tidak bergantung pada pembukaan bungkusan..

Semanggi Semanggi TD-4209 (TaiDoc Clever Chek TD-4209), TaiDoc

Glukometer lain, yang bersaiz padat dan mudah dikendalikan, adalah alat buatan Taiwan - Clover Check TD-4209 (TaiDoc Clever Chek TD-4209). Ini mempunyai paparan maklumat yang besar, dikalibrasi oleh plasma. Di laman web kami, selain satu set lengkap, peranti ini juga ditawarkan kepada pengguna tanpa aksesori tambahan, yang memungkinkan kami menyebutnya sebagai tawaran anggaran kami.

Kekurangannya termasuk jangka hayat jalur ujian yang pendek - hanya 90 hari dari saat kotak itu dibuka. Semasa memilih glukometer, anda harus memperhatikan ini jika anda tidak merancang untuk kerap memeriksa tahap gula dan ada kemungkinan pembungkusan jalur tidak akan digunakan sepenuhnya..

Optium Exid (Optium Xceed), Abbot

Meter glukosa British Optium Exid (Optium Xceed) adalah keseluruhan sistem yang dapat meningkatkan kawalan diabetes dengan ketara. Meter dikodkan menggunakan jalur kod. Peranti ini dikalibrasi dalam plasma darah.

Dengan itu, anda di rumah bukan sahaja dapat mengetahui tahap gula, tetapi juga menguji keton darah. Untuk analisis, hanya 0.6 μl darah yang diperlukan, dan hasilnya, setelah 5 saat, dapat dilihat di layar besar, yang dilengkapi dengan lampu latar dan menyenangkan mata dengan simbol besar.

Peranti ini menggunakan enzim glukosa dehidrogenase, ini membantu mencegah kemungkinan kesalahan pengukuran yang berkaitan dengan kandungan oksigen tinggi atau rendah dalam darah. Selain itu, kaedah pengukuran yang digunakan di sini dengan perbezaan potensi kecil juga memungkinkan anda untuk mengelakkan kesalahan yang berkaitan dengan kehadiran aspirin, parasetamol dan bahan-bahan lain yang relevan dalam darah.

Kapasiti memori meter ini membolehkan anda menyimpan data dalam 450 kajian, adalah mungkin untuk melihat hasil purata selama 7, 14 dan 30 hari. Peranti dihidupkan secara automatik semasa jalur ujian dipasang dan dimatikan setelah 2 minit tidak menggunakannya atau segera setelah mengeluarkan jalur daripadanya.

Persampelan darah dapat dilakukan bukan hanya dari jari, tetapi juga dari bahagian tubuh yang lain. Ia berjalan hampir tanpa rasa sakit berkat alat tindik khas.

Analisis bermula hanya dengan jumlah darah yang mencukupi pada jalur. Sekiranya tiba-tiba jumlah awal tidak mencukupi, dalam 30 saat ada peluang untuk menambahkan lebih banyak darah. Ciri ini adalah kelebihan besar dan membolehkan anda menjimatkan jalur dengan ketara. Bateri tahan hampir 1000 ujian.

Satu lagi kelebihan peranti ini ialah setiap jalur ujian dibungkus secara individu. Ini menyelamatkan mereka dari pengaruh persekitaran, memberikan hasil pengukuran yang lebih tepat, dan juga memungkinkan jangka hayat tidak bergantung pada pembukaan paket umum, memperpanjangnya hingga 18 bulan dari tarikh pembuatan. Ini bermaksud bahawa tiada jalur yang dibeli tidak akan dapat digunakan, yang sangat menarik bagi pengguna dari sudut ekonomi.

Satelit Plus, Elta

Berikut adalah meter satelit Plus meter pembuatan Rusia. Peranti ini dihasilkan di Rusia. Ia menggunakan kaedah pengukuran elektrokimia, menghabiskan masa yang lama untuk analisis - sebanyak 20 saat, menyimpan 60 pengukuran dalam memori (walaupun tidak mengingati tarikh atau masa ujian ini), dan ketepatan hasilnya masih banyak yang diinginkan (walaupun mematuhi GOST R ISO 15197-2009). Glukometer darah kapilari keseluruhan dikalibrasi (yang bertentangan dengan cadangan organisasi diabetes antarabangsa mengenai penentukuran semua glukometer dan makmal oleh plasma). Kos peranti dan harga jalur ujian untuknya, jangka hayatnya adalah 18 bulan, sangat menarik.

Kekurangannya, selain hal-hal di atas, juga termasuk kurangnya fungsi on / off automatik dan ukuran besar jumlah darah yang diperlukan.

One Touch Ultra Easy Van Touch, LifeScan

Syarikat Amerika LifeScan, yang terdiri daripada Johnson & Johnson, menghasilkan glukometer Van Touch Ultra, yang telah lama dikenali dan sangat popular di negara kita. Wakil keluarga mereka yang luar biasa Van Touch Ultra Easy (One Touch Ultra Easy) adalah peranti miniatur, sangat mudah digunakan. Anda bahkan dapat mengukur tahap glukosa tanpa mengeluarkan alat dari casing yang disertakan dengannya, bersama dengan jalur ujian (tarikh luputnya ditunjukkan pada bungkusan), lancet, dan pen mini untuk dicucuk.

Peranti mengukur tahap gula darah dalam plasma darah, oleh itu, indikatornya sedikit terlalu tinggi, anda perlu mengingatnya dan jangan lupa untuk menceritakan kembali petunjuk yang diperoleh. Di samping itu, jalur ujian untuk meter ini sangat mahal, kerana ini, pengguna menang apabila mereka enggan menggunakannya dan beralih ke Optium Exid atau iChek, yang lebih menguntungkan dalam penggunaan.

Van Touch Select (One Touch Select), LifeScan

Glucometer Van Touch Select (One Touch Select) adalah generasi baru peranti OneTouch Ultra, namun pada asasnya, ia berbeza pada asasnya. Sekarang peranti mempunyai menu Russified, kapasiti memori meningkat menjadi 350 ukuran (dengan kemampuan untuk menandakan pengukuran "sebelum" atau "sesudah" makanan), menghitung nilai rata-rata selama 7, 14, 30 hari. Penentukuran darah berlaku dalam plasma, dan masa ujian adalah 5 saat. Jangka hayat jalur ujian ditunjukkan pada pembungkusan dan tidak bergantung pada pembukaan kotak..

Di negara kita, meter dilengkapi dengan kod jalur tunggal, jadi tidak perlu menukar kod secara manual setiap kali anda membeli pakej baru.

Perlu diingat bahawa peranti ini tidak mempunyai lampu latar. Ini, tentu saja, bukan tolak besar, tetapi, bagaimanapun, dalam beberapa kes ini menyumbang kepada beberapa ketidaknyamanan. Dalam hal ini, glukometer seperti Freestyle Papillon Mini.

Van Touch Select Simple (One Touch SelectSimple), LifeScan

Van Touch Select Simple (One Touch Select Simple) - perkara baru, yang menyaksikan cahaya pada tahun 2012. Peranti ini merupakan cetusan idea syarikat LifeScan yang terkenal di dunia. Peranti ini dibuat di Switzerland dan bertujuan untuk kegunaan rumah..

Jumlah darah yang diperlukan bagi alat untuk melakukan ujian adalah 1.0 μl, dan hanya memerlukan 5 saat untuk sementara waktu, sementara ketepatan hasilnya adalah 99.7%. Simple Select menggunakan kaedah pengukuran elektrokimia, dan hasilnya dikalibrasi oleh plasma darah.

Di antara ciri-ciri peranti ini, perlu diperhatikan adanya isyarat audio yang memberi amaran kepada anda bahawa gula darah tidak terlalu tinggi atau sebaliknya. Selain itu, Van Touch Select Simple (One Touch Select Simple) tidak mempunyai satu butang, yang sangat memudahkan proses penggunaannya. Meter secara automatik menyala apabila jalur ujian dimasukkan ke dalamnya dan mati setelah 2 minit tidak aktif. Kelebihannya termasuk ketiadaan keperluan untuk mengkalibrasinya, itu tidak diperlukan.

Walau bagaimanapun, peranti ini juga mempunyai kekurangan. Banyak yang akan melihat kekurangan ingatan hasil sebelumnya - hanya menyimpan satu daripadanya, yang terakhir. Oleh itu, statistik juga tidak disimpan, dan pengguna tidak akan dapat mengesan dinamika pengukuran.

Entrust Ascensia (Ascensia Entrust), Bayer

Glucometer Entrust Ascensia (Ascensia Entrust) Pengeluaran Jerman. Oleh kerana ukuran dan kemudahan pengurusannya, sangat sesuai untuk orang tua, kanak-kanak, dan juga pesakit yang menderita penyakit sendi kecil tangan. Disarankan untuk kegunaan rumah, jangka hayat jalur ditunjukkan pada bungkusan..

Peranti ini dikalibrasi dengan darah penuh, yang membolehkan anda memperoleh hasil yang lebih tepat daripada ketika diukur dalam plasma.

Antara kelemahannya ialah durasi analisis, iaitu 30 saat dan ukuran peranti, kerana tidak selesa untuk dibawa.

SensoCard Plus Talking (SensoCard Plus), 77 Elektronik

Glucometer SensoCard Plus (SensoCard Plus) pengeluaran Hungarian dikembangkan khas untuk orang buta dan penglihatan. Peranti bercakap dengan suara wanita dan mampu melaporkan hasil pengukuran, menyuarakan item menu dan maklumat lain yang sangat diperlukan, tanpa frasa yang tidak perlu. Dia akan memberitahu anda jika tiba-tiba jalur dimasukkan dengan tidak betul atau digunakan; tentukan bila jumlah darah tidak mencukupi untuk ujian; akan memberitahu anda mengenai keperluan mengecas bateri. Mempunyai penentukuran darah keseluruhan.

Jalur ujian khas yang dibungkus secara berasingan dalam 25 keping setiap tiub (25 atau 50 keping setiap pek) tergolong dalam kategori harga pertengahan. Mereka membenarkan orang buta sepenuhnya untuk menganalisis secara bebas. Tarikh luput ditunjukkan pada bungkusan..

Clover Check 4227 Pembesar suara (Clever Check), TayDok

Meter glukosa darah buatan Taiwan Clover Check 4227 Pembesar suara (Clever Check, TaiDoc) juga merupakan alat yang direka untuk pesakit diabetes yang cacat penglihatan. Glukometer ini, tidak seperti yang sebelumnya, "bercakap" banyak yang tidak perlu. Ia mampu melaporkan berbagai informasi dari hasil ujian hingga suhu udara sebelum pengukuran, tetapi tidak ada menu di dalamnya, yang sangat menyusahkan pengguna buta.

Alat ini dikalibrasi dalam plasma darah, 0,7 μl darah sudah cukup untuk analisis, dan darah dapat diambil tidak hanya dari jari, tetapi juga dari tempat-tempat alternatif di mana prosedurnya tidak akan menyakitkan. Kelebihan glukometer ini yang tidak dapat dipertikaikan adalah kos jalur ujian yang rendah, walaupun jangka hayatnya 90 hari dari saat kotak dibuka mungkin lebih lama.

Saya juga ingin mengetengahkan fakta bahawa di sini diperlukan untuk menetapkan kod jalur ujian secara manual. Momen sebegini menjadikan mustahil untuk menggunakan peranti tanpa bantuan untuk orang buta sepenuhnya, walaupun sangat sesuai untuk pengguna yang cacat penglihatan.

Kelemahan peranti ini ialah jarak pengukurannya antara 10 hingga 40 darjah, yang tidak dapat diterima untuk keadaan musim sejuk yang sejuk dan membuat penyesuaian yang sesuai dengan penggunaan meter semasa dan setelah berada di jalan.

Sensocard (SensoCard), 77 Elektronik

Glukometer Sensocard (SensoCard, 77Elektronika, Hungary) menggunakan teknologi biosensor terkini untuk menentukan tahap glukosa darah. Peranti ini memerlukan pengekodan manual, yang bagi seseorang mungkin tidak begitu selesa dan dapat menyebabkan sejumlah kesalahan semasa ujian, dikalibrasi dengan darah penuh. Untuk analisis, setitik darah minimum sudah mencukupi. Dalam ingatan, hasilnya disimpan dengan tarikh dan masa ujian. Membolehkan anda mengira nilai gula purata selama 7, 14, 28 hari. Jangka hayat jalur ujian tidak bergantung pada bukaan dan ditunjukkan pada pembungkusan..

Elite Ascensia (Ascensia Elite), Bayer

Glukometer Jerman Elite Ascensia (Ascensia Elite) tidak mempunyai satu butang, ia menghidupkan dan mematikan secara automatik, dikalibrasi dengan darah penuh. Semasa menggunakan sensor, Ascensia Elite tidak memerlukan pengekodan. Jangka hayat jalur ditunjukkan pada bungkusan. Pada masa ini, telah dihentikan dan telah memberi jalan kepada "kakak" yang lebih maju - Contour TS.

Putaran Hasil Sebenar Glucometer (Putaran Hasil Sebenar, Nipro, Jepun),

Meteran Keputusan Benar Nipro Jepun, walaupun ukurannya kecil, dapat menjadi pembantu yang sangat baik dalam tugas yang sukar untuk mengimbangi diabetes.

Peranti ini mengukur hanya dalam 4 saat, dengan menggunakan setetes darah yang sangat kecil. Ia tidak memerlukan pengekodan, secara automatik menghidupkan dan mematikan, membolehkan anda mengambil darah bukan sahaja dari jari anda, tetapi juga dari tempat-tempat alternatif, jadi prosedur yang tidak menyenangkan ini dapat menyakitkan..

Di samping itu, memori Nipro True Result Twist menyimpan hasil dari 99 ujian terakhir, yang membolehkan bukan sahaja memantau tahap gula darah, tetapi juga memantau dinamika penunjuk ini. Kelebihan lain dari peranti ini adalah kebolehpercayaannya yang luar biasa, disahkan oleh jaminan seumur hidup pengeluar..

Sebagai bonus yang menyenangkan, perlu diperhatikan kehadiran tiga pilihan untuk penyelesaian warna meter. Oleh itu, bergantung pada pilihan mereka sendiri, pengguna boleh memilih sendiri peranti berwarna biru, merah jambu atau hitam. Sepatutnya, tapi bagus!

Glucometer Satellite Express (Elta, Rusia)

Syarikat Rusia Elta memperkenalkan Express satelit meter baru.

Fungsi peranti ini mengandungi semua keupayaan moden yang diperlukan untuk kawalan kualiti glukosa darah. Berbanding dengan model sebelumnya yang dihasilkan oleh pengeluar ini, Satellite Express melakukan analisis dengan cepat - dalam 7 saat. Untuk melakukan ini, dia memerlukan setetes darah 1 μl.

Analisis dilakukan dengan menggunakan prinsip pengukuran elektrokimia, menggunakan penentukuran pada seluruh darah, dalam nilai yang cukup luas.

Walau bagaimanapun, kelebihan utama Satellite Express yang tidak dapat dipertikaikan adalah harga jalur ujian yang rendah, yang secara signifikan mengurangkan kos proses pampasan penyakit, dan bagi banyak orang, ini boleh menjadi aspek utama dalam memilih glukometer.

Kesimpulan dan Cadangan

Sebilangan besar meter glukosa darah sebenarnya dapat membantu penghidap diabetes mengawal gula darah mereka di rumah. Namun, perbezaan dalam pengurusan, kos, kemudahan penggunaan peranti ini, menawarkan pengguna untuk membuat pilihan berdasarkan pilihan mereka sendiri.

Jadi, sebagai contoh, jika anda memerlukan pendekatan sistematik bersepadu untuk mengawal penyakit, maka pilihan anda adalah Optium Xceed. Sekiranya anda menghargai keselesaan maksimum semasa menggunakan peranti, anda memerlukan mobiliti dan ketepatan yang tinggi, lebih mengutamakan meter Freestyle Papillon Mini (FreeStyle Papillon Mini). Namun, jika anda memerlukan, tanpa menjejaskan kualiti kawalan, untuk menggunakan pilihan yang paling berpatutan dan berpatutan, pilih iCheck.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes