Saluran Wirsung tidak visualisasikan yang bermaksud

Kaedahnya boleh digunakan dalam perubatan, iaitu dalam gastroenterologi. 40-60 minit sebelum kajian, pesakit diberi 50 ml larutan asid sulfurik 0.5% di dalamnya. 1 ml larutan proserin 0,05% atau larutan intravena sekretin atau pankreosimin diberikan secara subkutan pada kadar 1 mg per 1 kg berat badan. Saluran Wirsung dilihat. Kaedah ini memberikan pengurangan kesan sampingan.

Penemuan ini berkaitan dengan perubatan, khususnya gastroenterologi, dan mungkin dapat digunakan dalam menilai keadaan saluran Wirsung.

Kaedah yang diketahui untuk memvisualisasikan saluran Wirsung dengan suntikan endoskopi medium kontras ke saluran, diikuti dengan pemeriksaan sinar-X daripadanya (kolangiopancreatografi retrograde endoskopi). Kelemahan yang ketara dari kaedah ini adalah adanya kesan sampingan, yang dinyatakan dalam bentuk peningkatan pankreatitis (0,5%), nekrosis pankreas (0,19%), intoleransi terhadap medium kontras (0,5%); kematian berkisar antara 0.13% hingga 0.19% (1).

Objektif penemuan ini adalah kaedah untuk memvisualisasikan saluran Wirsung, yang mempunyai kesan sampingan dan komplikasi yang lebih sedikit dengan menghapuskan pemberian invasif agen kontras dan reaksi alergi terhadapnya. Masalahnya diselesaikan dengan memvisualisasikan saluran Wirsung setelah merangsang fungsi sekretori pankreas dengan satu suntikan 1 ml larutan proserin 0,05% secara subkutan dan pemberian oral tunggal 50 ml larutan 0,5% asid hidroklorik atau dengan pemberian sekretin intravena tunggal pada kadar 1 mg per 1 kg jisim badan atau pemberian pankreosimin intravena tunggal pada kadar 1 mg setiap 1 kg berat badan 40-60 minit sebelum ultrasound.

Kajian ini dilakukan setelah persiapan biasa untuk ultrasound yang menghilangkan aerokolia. Pesakit diperiksa semasa perut kosong, dalam keadaan terlentang. Sensor digunakan dengan frekuensi radiasi 5 MSC yang beroperasi dalam masa nyata, imbasan pankreas membujur dilakukan. Sensor dipasang di bawah proses xiphoid pada sudut 10-15 darjah sehubungan dengan satah mendatar dan bergerak ke arah kaudal. Setelah mencapai lobus kiri hati dan vena splenik, sensor melakukan pergerakan berayun untuk mendapatkan ekogram optimum saluran Wirsung.

Visualisasi dengan kaedah yang dicadangkan mengurangkan masa kajian, mengurangkan jumlah kesan sampingan (nekrosis pankreas - 0%, pembesaran pankreatitis - 0,01%, intoleransi terhadap ubat - 0,01%, kematian - 0%), mengurangkan kos kajian dengan mengurangkan bilangan kakitangan, membuka peluang baru untuk menilai tahap fungsi sekresi pankreas.

Hasil daripada memperkenalkan 1 ml larutan proserin 0,05% secara subkutan dan memakan 50 ml larutan asid hidroklorik 0,5% atau pemberian sekretin intravena pada kadar 1 mg per 1 kg berat badan atau pemberian pankreosimin intravena pada kadar 1 mg per 1 kg berat badan terdapat pengisian saluran secara semula jadi dengan rembesan pankreas, dan tidak ganas dengan agen kontras, seperti dengan ERCP, yang membawa kepada pengecualian kesan sampingan. Ketepatan dan kekhususan kaedah disahkan oleh kaedah kolangio-pankreatografi retrograde endoskopi.

Contoh 1. Rudakova A.V., 42 tahun. IB 4734. Hampir sihat. Tiba di resort untuk tujuan bersantai. Diperiksa sebelum penggunaan prosedur kesihatan. Tiada aduan.

Keadaan umum adalah memuaskan. Fizik Normostenik. Kulit dan selaput lendir berwarna normal. Pulse 76 dalam 1 min, berirama, pengisian yang memuaskan. NERAKA 115/65 mm RT. Seni. Bunyi jantung berirama, suara normal. Di paru-paru, pernafasan vesikular. Lidahnya bersih, lembap. Perut lembut, tidak menyakitkan. Hati tidak membesar. Najis dan diuresis adalah perkara biasa.

Ujian darah klinikal umum: Hemoglobin 150 g / l, RBC 4.1 10 12 / l, CP 0.95, WBC 4.8 10 9 / l, P-2, Eos.-2, C-68, Mon.-3, Limfa - 25, ESR 10 mm / jam.

ECG: irama sinus 68 dalam 1 min. E-mel paksi menegak. Amilase darah - 26 g / l-h; Lipase darah - 0,4 unit. Trypsin darah-90 mmol / L. Coprogram: tinja terbentuk, reaksi terhadap darah adalah negatif, sejumlah kecil lendir, serat otot - 1-0-1 dalam n. Sp., Serat tidak dapat dicerna 2 - 3 di n. Sp., mudah dicerna - tidak, pati -1-0-1 di sp., tasik. - satu., Epit. - satu.

EFGDS: Esofagus boleh dilalui secara bebas. Soket kardia ditutup. Lipatan perut dengan ketinggian sederhana. Selaput lendir berwarna merah jambu pucat; corak vaskular biasanya dinyatakan. Pulpa pilorik ditutup. Mentol duodenum dari bentuk biasa. Selaput lendir bahagian mentol dan pasca-bulbar tanpa perubahan patologi.

Dengan PGI, selaput lendir perut dan duodenum adalah normal.

Ultrasound rongga perut: Hati dengan ukuran normal: lobus kanan 126 mm, kiri 47 mm. Struktur fabriknya biasa. Choledoch 4 mm, urat portal 7 mm. Pundi hempedu berukuran 24 mm, bentuknya normal, tanpa isyarat gema, dindingnya 2 mm. Ukuran pankreas normal: kepala 19 mm, badan 11 mm, ekor 17 mm, struktur echostorm normal, seragam, konturnya jelas, sekata. Saluran Wirsung tidak dapat dilihat. Limpa dengan ukuran dan struktur normal.

Selepas pemberian subkutan 1 ml larutan proserin 0,05% dan pengambilan 50 ml larutan asid hidroklorik 0,5%, setelah 60 minit saluran Wirsung dilihat di wilayah ini. kepala dan badan dengan diameter lebih dari 35 mm di rantau ini. kepala 3 mm, di rantau ini. badan 2 - 3 mm. Saluran saluran bergelombang sederhana, ketumpatan dinding sama dengan ketumpatan kapsul kelenjar, lumen bebas dari isyarat gema. Hasilnya disahkan oleh ERCP.

Contoh 2. Voronkov ET, 38 tahun. IB 4758. Hampir sihat.

Tiba di resort untuk tujuan bersantai. Diperiksa sebelum pelantikan prosedur kesihatan. Tiada aduan.

Keadaan umum adalah memuaskan. Normostenik. Kulit dan selaput lendir berwarna normal. Pulse 58 dalam 1 min, berirama, pengisian yang memuaskan. Bunyi jantung berirama, suara normal. Di paru-paru, pernafasan vesikular. Lidahnya bersih, lembap. Perut lembut, tidak menyakitkan. Hati tidak membesar. Najis, diuresis adalah perkara biasa.

Ujian darah klinikal umum: Hemoglobin 142 g / l, Sel darah merah 4.3 10 12 / l, CP 0.97, Sel darah putih 4.2 10 9 / l, ESR 5 mm / jam, P-2, Eos.-3, C- 64, Isnin -3, Limfa.-28.

ECG: Irama sinus 58 dalam 1 min. E-mel paksi separa menegak. Amilase darah - 28 g / l-h, Lipase darah - 1.1 unit. Trypsin darah - 104 mmol / L. Coprogram: tinja terbentuk, reaksi terhadap darah negatif, lendir ke lelangit. bilangan, serat otot 0 -1 dalam p.z., serat yang tidak dicerna 2-3-2 dalam p.p., tidak ada yang dapat dicerna, pati 0-1 di sp., leukosit un., epitelium un.

EFGDS: Esofagus boleh dilalui secara bebas. Soket kardia ditutup. Perut dalam bentuk biasa, mengandungi sejumlah kecil lendir. Lipatan tinggi sederhana. Selaput lendir berwarna merah jambu pucat; corak vaskular biasanya dinyatakan. Pulpa pilorik ditutup. Mentol duodenum dari bentuk biasa. Selaput lendir bahagian mentol dan postbulbar tanpa perubahan patologi.

Dengan PGI, selaput lendir perut dan duodenum adalah normal.

Ultrasound rongga perut: Hati dengan ukuran normal: lobus kanan 117 mm, kiri 52 mm. Struktur fabriknya biasa. Choledoch 3 mm, vena portal 8 mm. Pundi hempedu bersebelahan 28 mm, bentuknya normal, tanpa isyarat gema dari rongga, dindingnya 2 - 3 mm. Ukuran pankreas normal: kepala 24 mm, badan 13 mm, ekornya 22 mm, struktur echostular biasa, seragam, konturnya jelas, sekata. Saluran Wirsung tidak dapat dilihat.

Setelah pemberian sekretin secara intravena pada kadar 1 mg per 1 kg berat badan setelah 40 minit, saluran Wirsung dilihat lebih dari 40 mm, diameter di rantau ini. kepala 4 mm, di rantau ini. badan 2 - 3 mm. Saluran saluran hampir langsung, ketumpatan dinding sesuai dengan ketumpatan kapsul kelenjar, tidak ada gema dari lumen saluran. Hasilnya disahkan oleh ERCP.

Contoh 3. Rudkovskaya TD, 35 tahun. IB 4746. Hampir sihat. Tiba di resort untuk tujuan bersantai. Diperiksa sebelum pelantikan prosedur kesihatan. Tiada aduan.

Keadaan umum adalah memuaskan. Fisiknya adalah normosthenik. Kulit dan selaput lendir berwarna normal. Pulse 70 dalam 1 min, berirama, pengisian yang memuaskan. NERAKA 110/75 mm RT. Seni. Bunyi jantung berirama, nyaring. Di paru-paru, pernafasan vesikular. Lidahnya bersih, lembap. Perut lembut, tidak menyakitkan ketika berdebar. Hati tidak membesar. Najis, diuresis adalah perkara biasa.

Ujian darah klinikal umum: Hemoglobin 137 g / l, sel darah merah 4.3 10 12 / l, CP 0.95, sel darah putih 4.5 10 9 / l, ESR 4 mm / j, P-2, Eos.-2, C- 70, Isnin -3, limfa. -23.

ECG: Irama sinus 80 dalam 1 min. E-mel paksi mengufuk. Amilase darah - 23 g / l-h, Lipase darah - 0,9 unit. Trypsin darah - 166 mmol / L. Coprogram: tinja dihiasi, berwarna coklat gelap, reaksi terhadap darah adalah negatif. Lendir dalam jumlah kecil, serat yang tidak dicerna 2-3-2 di sp., unit dicerna., kanji 1-0-1 dalam p.z., unit leukosit., epit. satu di sp.

EFGDS: Esofagus boleh dilalui secara bebas. Soket kardia ditutup sepenuhnya. Perut dalam bentuk normal, mengandungi sejumlah kecil lendir telus, lipatan tinggi sederhana. Selaput lendir berwarna merah jambu pucat; corak vaskular biasanya dinyatakan. Mentol duodenal tidak cacat. Selaput lendir bahagian mentol dan postbulbar tanpa perubahan patologi.

Dengan PGI, selaput lendir perut dan duodenum adalah normal.

Ultrasound rongga perut: Hati dengan ukuran normal: lobus kanan 114 mm, kiri 54 mm. Struktur fabriknya biasa. Choledoch 4 mm, urat portal 7 mm. Pundi hempedu berukuran 23 mm, bentuknya biasa, tidak ada isyarat gema dari rongga, dindingnya 2 mm. Pankreas berukuran normal: kepala 16 mm, badan 8 mm, ekor 18 mm, struktur echostular biasa, seragam, konturnya halus, jelas Saluran Wirsung tidak dapat dilihat. Limpa dengan ukuran dan struktur normal.

Selepas pemberian pankreosimin secara intravena pada kadar 1 mg per 1 kg berat badan, setelah 35 minit saluran Wirsung dilihat selama 39 mm, perjalanannya cukup berliku, diameter di rantau ini kepala 4 mm, di rantau ini. badan 1 - 2 mm, pelepasan bebas dari isyarat gema. Hasilnya disahkan oleh ERCP.

Kaedah untuk pencitraan ultrasonik saluran Wirsung, yang dicirikan bahawa 40-60 minit sebelum kajian, pesakit diberi 50 ml larutan asid hidroklorik 0,5% di dalam dan 1 ml larutan proserin 0,05% disuntikkan secara subkutan atau larutan sekretin atau pankreosimin diberikan pada kadar 1 ml setiap 1 kg berat badan.

Baru-baru ini, seorang rakan baik saya dibawa dengan ambulans dengan disyaki pankreatitis. Bagi mereka yang tidak tahu apa jenis "binatang" ini adalah penyakit pankreas, agak serius.

Pankreatitis berlaku akibat penyempitan saluran pankreas dengan batu di pundi hempedu, tumor atau sista. Sekiranya sederhana, maka pankreas mula mencerna dirinya sendiri. Sayangnya, penyakit ini boleh membawa maut.

Oleh itu, kejadian ini dengan teman wanita saya (omong-omong, dia baik-baik saja) menyebabkan saya menulis artikel mengenai ultrasound pankreas. Lagipun, pemeriksaan ini membolehkan anda mengkaji sistem pankreas, saluran empedu, kehadiran tumor dan sista. Dan jika anda sudah lama tidak mempelajari organ anda, maka jangan malas dan mendaftar untuk ultrasound dalam masa terdekat.

Pemeriksaan organ ini sering diresepkan sebagai bagian dari pemeriksaan menyeluruh saluran pencernaan, tetapi jika perlu, ia dapat dilakukan sebagai prosedur yang terpisah.

Organ ini, yang menjadi penghubung utama dalam peraturan humoral tubuh, terlibat dalam pengaturan proses metabolik, menghasilkan enzim yang diperlukan untuk pencernaan, dan hormon yang bertindak pada tahap metabolisme sel..

Petunjuk untuk ultrasound pankreas

Oleh kerana gangguan fungsi pankreas disertai dengan "sejambak" gejala yang dapat dikenali, doktor yang berpengalaman akan segera mengeluarkan rujukan ultrasound setelah mendengar aduan khusus dari pesakit:

 • sakit di hipokondrium kiri;
 • sakit pinggang pada bahagian tengah perut;
 • gangguan pencernaan - najis longgar, cirit-birit asal tidak diketahui, sembelit (boleh bergantian atau berlaku secara sistematik, tetapi tidak teratur);
 • loya, muntah, sering demam;
 • kembung, kembung perut;
 • pembesaran organ atau palpasi yang dinyatakan oleh palpation;
 • kekuningan kulit;
 • gula darah tinggi.

Persiapan untuk ultrasound pankreas

Agar kajian dapat dipercayai, perlu melakukan prosedur dengan teliti:

 • Dalam 3 hari menjelang ultrasound, patuhi diet khas yang bertujuan untuk mengurangkan proses penapaian di usus (larangan penggunaan sayur-sayuran, buah-buahan, susu dan produk tenusu, gula-gula, muffin, roti, minuman berkarbonat dan kekacang);
 • Lakukan kajian hanya pada waktu perut kosong, lebih baik pada waktu pagi. Sekiranya pesakit didaftarkan untuk ultrasound pada waktu petang, dia perlu memerhatikan keadaan utama - selang minimum antara sarapan dan prosedur adalah 6-8 jam;
 • Menolak permen karet dan merokok sebelum kajian (pada waktu pagi);
 • Ambil ubat yang mengurangkan pembentukan gas (Espumisan dan analognya, karbon aktif, Enterosgel, Polyphepan, dll.) Atau enzim (Mezim Forte, Festal, Pancreatin, Creon, dll..P.).
 • Sekiranya sebelum kajian ada kesukaran membuang air besar, anda boleh mengambil julap atau membuat enema pembersih (1-1,5 l air pada suhu bilik).

Di samping itu, peraturan harus dipatuhi:

 • Ultrasound tidak dapat dilakukan dengan segera setelah kajian menggunakan media kontras (irrigoscopy, MRI, CT dengan kontras), serta manipulasi endoskopi (FGDS, kolonoskopi) - ini mengganggu tindak balas akustik ultrasound, dan, akibatnya, hasil pemerhatian.
 • Sekiranya anda mengambil ubat-ubatan sebagai sebahagian daripada rejimen rawatan semasa, disarankan agar ia diambil setelah berakhirnya prosedur ultrasound..
 • Pada malam ultrasound, dilarang mengambil antispasmodik dan ubat lain yang mengurangkan nada otot licin.

Ciri dan norma ultrasound pankreas

Tempat pemeriksaan ditutup dengan gel khas untuk sentuhan maksimum sensor dengan permukaan kulit, selepas itu doktor perlahan-lahan menggerakkan alat di bahagian tengah perut dengan anjakan secara beransur-ansur ke hipokondrium kiri.

Dalam unjuran ini, pankreas terletak, yang secara anatomi terdiri daripada tiga bahagian:

 • Tubuh (lebar hingga 21–25 mm), memiliki lokasi pusat relatif terhadap unjuran ruang tulang belakang, dan berbaring tepat di bawah perut (oleh itu nama organ);
 • Kepala (hingga 32–35 mm), sedikit menonjol ke kanan relatif ke tulang belakang dan bersempadan dengan duodenum 12;
 • Ekor (hingga 30–35 mm) memanjang ke hipokondrium kiri dan limpa.

Secara umum, ukuran pankreas boleh berbeza - had atas norma penting untuk menentukan patologi. Lebih-lebih lagi, dalam sumber perubatan yang berbeza, nilai had mereka tidak bertepatan..

Sebagai contoh, lebar ekor sebelumnya yang melebihi 30 mm dianggap sebagai penyimpangan. Hari ini, banyak ahli gastroenterologi membenarkan kenaikan normal di jabatan ini hingga 35 mm.

Itulah sebabnya ukuran organ - jika tentu saja, tidak melebihi had norma hingga tahap yang signifikan - bukan merupakan tanda utama patologi. Yang penting adalah ciri struktur dan morfologi organ, tisu dan sempadannya.

 • Kontur kelenjar harus licin, jelas, dengan visualisasi baik bahagian utama organ dan proses berbentuk cangkuk dengan isthmus.
 • Homogenitas struktur dengan sedikit "kesalahan" dalam bentuk inklusi hingga 3 mm menunjukkan ketiadaan patologi.
 • Echogenicity dari parenchyma (tisu kelenjar) organ yang sihat tidak patah dan sesuai dengan tisu hati dan limpa.
 • Saluran Wirsung harus digambarkan dengan baik tanpa dilebarkan.

Ultrasound pankreas untuk pankreatitis

Keradangan pankreas akut dan kronik adalah penyakit yang paling biasa di kalangan subjek..

Pankreatitis berkembang terutamanya dengan cara yang meresap, dan disertai dengan peningkatan ukuran organ secara umum, perubahan echogenicity, dan pengembangan saluran Wirsung.

Dengan perkembangan pankreatitis akut, keadaan patologi bertambah buruk - pembengkakan meluas ke tisu bersebelahan, kejelasan kontur kelenjar dilanggar, terdapat pengembangan saluran Wirsung yang signifikan, pemampatan saluran seliak.

Keadaan akut sekiranya tiada rawatan perubatan tepat pada masanya berbahaya dengan komplikasi yang berlaku dalam bentuk nekrotisasi (disintegrasi tisu) atau abses. Tanda pertama perubahan nekrotik adalah visualisasi pseudocyst pada imbasan ultrasound..

Pankreatitis kronik mempunyai gambaran khusus pengamatan ultrasound - pembesaran sedikit organ, pelanggaran kejelasan konturnya, heterogenitas parenkim dan pengembangan saluran Wirsung yang tidak rata.

Terdapat banyak kes keradangan tempatan, akut atau kronik, di mana semua gejala di atas dicatat pada ultrasound, tetapi di dalam jabatan atau serpihan kelenjar.

Dalam kes ini, perlu mendiagnosis punca secara tepat dan membezakan abses atau keradangan dari tumor.

Ultrasound pankreas untuk tumor

Pembentukan pankreas jinak sangat pelbagai. Mereka dikelaskan mengikut struktur histologi mereka - hemangioma (vaskular), fibromas dan lipoma (tisu penghubung), adenoma dan cystoadenoma (epitel), insuloma (kelenjar), dll..

Peningkatan ukurannya, patologi seperti itu dilihat pada ultrasound, sebagai formasi dengan kontur yang halus. Menentukan struktur sel tumor pada ultrasound bermasalah, oleh itu prosedur tambahan diperlukan - CT, MRI, elastografi, dll..

Pemerhatian ultrabunyi telah membuktikan dirinya dalam menentukan sista pankreas - kerana pengisian cecair, pembentukannya dapat dilihat dengan baik, yang membolehkan anda mendapatkan maklumat mengenai sifat kandungan, ukuran, dan kehadiran partisi.

Ultrasound adalah peneraju utama pengesanan barah pankreas. Terdapat tanda-tanda di mana pakar yang berpengalaman dapat membuat kesimpulan awal mengenai tahap keganasan (keganasan) pendidikan.

Pertama sekali, doktor memeriksa kelenjar getah bening daerah (terdekat) dengan tujuan peningkatan, perubahan struktur, metastasis. Menilai kejelasan kontur pendidikan - tumor ganas sering mempunyai kontur kabur dan tidak rata.

Sebagai peraturan, imbasan vaskular tambahan diperlukan - Dopplerografi - kerana tumor barah ditandai dengan peningkatan aliran darah di kawasan bersebelahan.

Ultrasound pundi hempedu dengan definisi fungsi

Apabila pankreatitis dikesan, doktor biasanya memeriksa keadaan pundi hempedu - kedua-dua organ ini tidak hanya "disambungkan" oleh saluran biasa, tetapi juga saling bergantung secara fungsional.

Selalunya, pankreatitis kronik diprovokasi oleh pergerakan normal pundi hempedu yang terganggu; kadang-kadang, sebaliknya, keradangan kelenjar boleh menyebabkan perkembangan kolesistitis akut.

Pada waktu pagi, semasa perut kosong, pundi kencing dapat dilihat dengan baik, dipenuhi hempedu. Ini adalah organ berongga, berukuran dari 3x6 hingga 5x10 cm. Biasanya, ia tidak boleh mempunyai kelebihan, anomali struktur. Ketebalan dinding - hingga 4 mm. Perkembangan kolesistitis ditunjukkan oleh peningkatan ukuran pundi kencing dan penebalan dinding akibat edema.

Di rongga pundi hempedu dengan pemerhatian ultrasound, anda boleh menemui batu, tunggal dan berganda. Di dinding organ dapat diperhatikan pendidikan - polip.

Untuk menilai keadaan fungsi pundi hempedu, ultrasound dipantau dalam 4 peringkat:

 • semasa perut kosong
 • 10 minit selepas makan ujian;
 • dua pemerhatian kawalan dengan selang 15 minit.

Semasa mengekalkan pergerakan normal, pundi hempedu harus dikurangkan sebanyak 60-70% dalam masa 45 minit dari pemeriksaan. Ketidakcocokan penunjuk dengan norma - tanda pelanggaran fungsi kontraktil badan.

Teknik diagnostik yang paling bermaklumat untuk penyakit pankreas adalah ultrasound. Ia membolehkan anda menilai keadaan semua struktur dan bahagian badan, termasuk saluran Wirsung. Kriteria utama doktor menentukan penyakit dan keabnormalan pankreas adalah echogenicity (kemampuan untuk memantulkan suara), ukuran dan penampilan organ. Kadang-kadang dalam protokol ultrasound, anda dapat mencari frasa yang menimbulkan kebimbangan pada pesakit: "saluran Wirsung tidak dapat dilihat." Apa maksud kesimpulan ini, dan apakah patologi atau penyakit yang dapat ditunjukkan?

Saluran Wirsung tidak dapat dilihat: apakah maksudnya?

Apakah saluran Wirsung??

Saluran Wirsung (pankreas) adalah batang utama pankreas, di mana saluran kecil dan kecil mengalir. Ia membentang dari ekor organ ke seluruh tubuhnya, mencapai punggung, dan panjangnya sekitar 20 cm, dan lebarnya berbeza bergantung pada luasnya - pada awal kira-kira 2 mm, kemudian 2-3 mm, dan pada akhir di mana sfinkter Oddi terletak, diameternya boleh mencapai 4 mm. Bentuk kanal hampir sama dengan bentuk pankreas, tetapi kadang-kadang boleh berbentuk cincin atau berbentuk S.

Struktur saluran Wirsung bergantung pada ciri khas tubuh manusia - pada kebanyakan orang ia menghubungkan ke saluran empedu biasa (saluran empedu biasa) dan berakhir di duodenum.

Lokasi saluran wayar

Terdapat empat jenis penggabungan batang:

 • Salur choledoch dan Wirsung mengalir ke duodenum, membentuk sesuatu seperti ampul, dan sfingter usus menutupnya sepenuhnya ketika menguncup (dijumpai pada 55% orang);
 • saluran disambungkan di sebelah duodenum, tetapi tidak bergabung bersama (diperhatikan dalam 33% kes);
 • lebuh raya bergabung pada jarak tertentu dari usus, tetapi berakhir di dalamnya dan menyentuh dinding (8.5% kes);
 • saluran mengalir ke usus secara bebas antara satu sama lain (4%).

Sepanjang keseluruhan saluran, saluran tambahan mengalir ke dalamnya, mempunyai ukuran dan diameter yang lebih kecil. Bilangan mereka juga berbeza bergantung pada struktur sistem pencernaan: dengan jenis utama saluran gastrointestinal, seseorang mempunyai 20-35 saluran sekunder, dengan longgar - kira-kira 60. Dalam kes pertama, saluran kecil berjarak 1.5 cm, tetapi yang kedua jauh lebih kecil.

Fungsi utama saluran adalah untuk mengangkut rembesan pankreas, yang terlibat dalam proses pencernaan, ke saluran gastrointestinal. Patologi bahagian tubuh ini membicarakan pelbagai penyakit yang berkaitan dengan kerja pankreas, dan juga merupakan kriteria penting untuk menjalankan diagnostik ultrasound.

Petunjuk untuk ultrasound pankreas

Jumlah petunjuk untuk pemeriksaan ultrasound pankreas termasuk:

 • sakit dilokalisasi di hipokondrium kiri atau meluas ke kawasan ini, yang berlangsung selama beberapa minggu;
 • ketidakselesaan, rasa berat, atau pedih ulu hati yang berlaku walaupun setelah makan sejumlah kecil makanan;
 • penampilan warna kuning kulit dan membran mukus;
 • disfungsi sistem pencernaan, disertai dengan sembelit atau cirit-birit.

Ultrasound pankreas

Sekiranya ada gejala di atas berlaku, pesakit memerlukan diagnosis menyeluruh terhadap semua organ yang terlibat dalam proses pencernaan, termasuk pankreas.

Penting! Kerja pankreas berkait rapat dengan aktiviti hati, oleh itu, untuk sensasi yang tidak menyenangkan di hati, perlu memeriksa pankreas.

Persiapan untuk pemeriksaan ultrasound pankreas

Sebagai peraturan, pemeriksaan ultrasound tidak memerlukan persiapan khas dari pesakit, tetapi pankreas terletak secara anatomi di sebelah organ berongga (perut, usus), oleh itu hasil diagnostik dapat memutarbelitkan udara yang keluar dari sana. Agar ketidaktepatan semasa ultrasound pankreas, pesakit mesti bersiap dengan betul untuk prosedur tersebut.

Ia kelihatan seperti pankreas yang meradang

Kajian terbaik dilakukan pada waktu pagi - pada masa ini, petunjuk akan menjadi yang paling bermaklumat. Dalam 12 jam sebelum diagnosis, disarankan untuk menolak pengambilan makanan, dan selama beberapa hari untuk mengecualikan penggunaan minuman berkarbonat, muffin, roti segar, kekacang dan produk lain yang dapat menyebabkan pembentukan gas. Sekiranya imbasan ultrasound dilakukan tanpa persediaan terlebih dahulu, ketepatan hasilnya dapat menurun sebanyak 40%..

Ultrasound pankreas: norma dan patologi

Semasa melakukan ultrasound, doktor memeriksa pankreas dengan sensor khas, dan gambar muncul di skrin di mana anda dapat menilai keadaannya. Terdapat beberapa petunjuk untuk menentukan norma dan patologi dalam struktur organ.

Saluran Wirsung pada ultrasound

 1. Pada orang yang sihat, badan pankreas mempunyai struktur homogen (kemasukan kecil tidak lebih dari 3 mm dibenarkan), kontur yang jelas dan rata, terletak di tengah relatif dengan ruang tulang belakang tepat di bawah perut.
 2. Kecerahan dan intensiti gambar pada monitor bergantung pada echogenicity organ, iaitu kemampuan jaringannya untuk memantulkan gelombang bunyi - biasanya echogenicity pankreas sama dengan limpa dan hati.
 3. Organ pada ultrasound harus dilihat dengan baik - supaya doktor dapat menentukan ukuran semua bahagiannya. Lebar badan jika tidak ada patologi adalah 21-25 mm, kepala 32-35 mm, ekor 30-35 mm.

Untuk menilai kapal besar yang terletak di sebelah pankreas dan membekalkannya dengan darah, imbasan dupleks tambahan organ dilakukan. Tafsiran hasil diagnostik dilakukan dengan mengambil kira semua petunjuk dan dilakukan secara eksklusif oleh doktor yang menghadiri.

Kebolehubahan anatomi saluran Wirsung

Dengan pankreatitis, proses tumor dan penyakit pankreas lain, kontur organ menjadi kabur, tidak rata, ukurannya meningkat, dan echogenicity meningkat dengan ketara atau, sebaliknya, berkurang. Kadang-kadang perubahan diperhatikan di seluruh organ, dan kadang-kadang pada segmennya.

Untuk rujukan! Ukuran pankreas sangat bergantung pada ciri-ciri individu badan, dan boleh berbeza dengan ketara pada orang yang berbeza. Ketika membuat diagnosis, sebagai peraturan, batas atas norma dipertimbangkan, tetapi jika tidak ada perubahan serius dalam struktur tisu dan ujian darah biokimia, kelebihannya tidak menunjukkan adanya patologi.

Video - Anatomi Pankreas

Saluran Wirsung pada ultrasound

Perubahan saluran Wirsung adalah salah satu kriteria diagnostik yang paling bermaklumat dalam menentukan penyakit pankreas. Biasanya, ini dapat dilihat dengan baik pada monitor, memiliki lebar sekitar 2 mm dan bentuk genap, yang bergantung pada ciri-ciri badan.

Harus diingat bahawa frasa "Saluran Wirsung tidak divisualisasikan" dalam protokol ultrasound tidak selalu membicarakan patologi pankreas - kadang-kadang ini boleh berlaku disebabkan oleh ciri struktur organ dan lokasinya yang mendalam di dalam tubuh manusia. Menurut statistik perubatan, adalah mungkin untuk melihat saluran Wirsung dengan jelas hanya dalam 56-80% kes - ini tidak mungkin dilakukan pada orang lain. Tetapi perubahan dalam kontur saluran, pengembangan atau pengecutannya menunjukkan adanya penyakit yang memerlukan rawatan segera.

Ultrasound pankreas

PenyakitSaluran Wirsung berubah
PankreatitisPengembangan saluran sepanjang keseluruhannya atau di beberapa kawasan, penebalan dinding, kontur yang tidak rata, kehadiran kalsifikasi
CystosisKemunculan kawasan pengembangan dan pengecutan, kehadiran sista dan kalsifikasi
GiardiasisPenebalan dinding saluran
Penyakit tumorPenyumbatan saluran atau penyempitannya di satu tempat
Sistik FibrosisPelbagai tapak penyempitan, penyumbatan di kawasan kepala organ, pembentukan batu

Kadang-kadang fungsi saluran pankreas dilanggar kerana anomali kongenital dalam strukturnya - bifurcation, split, dll..

Tumor pankreas

Penting! Sekiranya mustahil untuk memvisualisasikan saluran Wirsung dengan ultrasound, dan untuk menilai keadaannya dan kerja diperlukan untuk membuat diagnosis yang tepat, pesakit diberi kaedah penyelidikan tambahan - pankreatokolangiografi retrograde endoskopi, sonografi, tomografi terkomputerisasi.

Keadaan saluran Wirsung adalah salah satu kriteria diagnostik yang paling berkesan, yang membolehkan anda mengenal pasti kelainan pada pankreas. Dengan sebarang perubahan pada bahagian organ ini, pesakit memerlukan diagnosis yang komprehensif dan rawatan yang betul, jika tidak, disfungsi sistem pencernaan boleh mengakibatkan akibat yang serius.

Pankreas saluran Wirsung tidak divisualisasikan apa maksudnya, apa maksudnya pada ultrasound pankreas saluran Wirsung tidak divisualisasikan

Apakah rawatan perubatan patologi ini??

Penyebab patologi bertepatan terutamanya dengan penyebab perkembangan pankreatitis dan lesi pankreas lain. Oleh kerana dapat menentukan penyebab proses keradangan organ ini hanya pada tujuh puluh peratus daripada semua kes klinikal, kadang-kadang sifat perubahan patologi tetap menjadi misteri. Sebab-sebab pengembangan saluran Wirsung harus ditentukan oleh doktor.

Faktor-faktor yang memprovokasi pengembangan saluran yang tidak normal adalah:

  Pembedahan pada saluran empedu dan perut. Penyakit usus bersama dengan kerosakan traumatik pada rongga perut. Pengambilan alkohol secara berkala pada manusia. Tindakan ubat-ubatan tertentu dalam bentuk antibiotik, dan juga estrogen. Kesan penyakit berjangkit. Kemunculan gangguan hormon.

Dalam beberapa situasi, pengembangan saluran saluran yang tidak normal dijelaskan oleh kecenderungan genetik, iaitu perkembangan pankreatitis keturunan, yang menyebabkan perubahan pada tisu dan organ yang bersamaan.

Sebagai sebahagian daripada rawatan pankreatitis, doktor boleh menetapkan ubat berikut:

  Penggunaan sediaan kalsium. Rawatan dengan ubat koleretik. Terapi dengan ubat hormon. Penggunaan ubat dengan kesan penenang. Penggunaan kompleks metabolit. Penggunaan ubat dengan kesan menyelubungi.

Rawatan bentuk pankreatitis kronik merangkumi penggunaan kompleks vitamin, serta ubat koleretik dan enzim dalam bentuk "Creon", "Festal", "Digestal" dan "Pancitrate". Sekiranya terdapat kerosakan pada usus, ubat-ubatan dalam bentuk "Cisapride" dan "Domperidone" dapat diresepkan.

Prestasi biasa

Biasanya, pankreas terletak di kawasan epigastrik dan mempunyai gejala gema berikut.

  Bentuknya "berbentuk sosis", "berbentuk dumbbell" atau menyerupai "berudu". Garis besar harus sama, jelas, dengan pembatasan dari tisu sekitarnya. Ukuran normal kelenjar pada orang dewasa: kepala - 18-28 mm, badan 8-18 mm, ekor 22-29 mm. Pada kanak-kanak, ukuran bergantung pada pertumbuhannya dan turun naik dalam had berikut: kepala - 10-21 mm, badan - 6-13 mm, ekor - 10-24 mm. Echogenicity, iaitu reflektifitas, adalah rata-rata (setanding dengan echogenicity dari hati yang tidak berubah). Dengan bertambahnya usia, ia menjadi meningkat. Struktur gema adalah homogen (homogen, halus atau kasar). Corak vaskular - tiada ubah bentuk. Saluran Wirsung - tidak diperluas (diameternya normal 1.5-2.5 mm).

Pankreas tanpa patologi dapat dilihat dalam gambar ini. Echogenicity normal dan struktur homogen diperhatikan..

Apakah norma untuk imbasan ultrasound saluran Wirsung?

Untuk menjelaskan penyakit ini, semua maklumat yang diperhatikan semasa pemeriksaan sonografi, doktor membandingkan dengan nombor standard. Dengan perbezaan nilai yang ketara, kesimpulan diambil mengenai kehadiran penyakit yang diduga. Pada pesakit dewasa, ukuran saluran Wirsung adalah normal seperti berikut: panjang 14 hingga 23, lebar 9, dan ketebalan 3 sentimeter. Seterusnya, kita akan memahami gejala apa yang disertai oleh penyimpangan yang dimaksudkan..

Gejala patologi

Gejala utama perkembangan patologi adalah pelanggaran proses pencernaan. Pankreatitis boleh menyebabkan pengembangan bersamaan dengan penyempitan saluran Wirsung. Gambar ini dipanggil oleh pakar rantai sindrom tasik. Kontur saluran menjadi tidak rata, di lumennya terdapat penyisipan padat, yaitu kalsifikasi atau batu. Gejala tambahan penyakit ini adalah:

  Kemunculan kesakitan yang teruk di hipokondrium (hakikatnya adalah bahawa kesakitan, sebagai peraturan, tidak dihentikan oleh antispasmodik dan analgesik). Kejadian cirit-birit dan najis lembek. Kemunculan mual, muntah, dan penurunan berat badan. Penurunan selera makan bersama dengan tanda-tanda tertentu yang menunjukkan pengembangan saluran kelenjar yang berterusan.

Diagnosis penyakit pankreas

Teknik diagnostik moden memungkinkan untuk mengesan perubahan minimum dalam diameter saluran Wirsung. Terima kasih kepada mereka, keadaan pankreas juga dinilai. Teknik yang sangat informatif dan indikatif untuk mendiagnosis kesihatan adalah penggunaan pankreatokolangiografi retrograde endoskopi.

Teknik penyelidikan khusus ini memungkinkan untuk menentukan diameter bersama dengan status fungsi saluran pankreas dan saluran empedu. Selama prosedur, saluran diisi dengan media kontras (kerana inputnya melalui endoskopi), kemudian pemerhatian dilakukan melalui penggunaan alat sinar-X.

Prognosis yang diberikan tepat pada masanya dan rawatan yang mencukupi selalu baik. Langkah-langkah untuk mencegah pengembangan saluran Wirsung adalah diet yang sihat bersama dengan pengecualian alkohol, rawatan saluran empedu tepat waktu dan penyakit pankreas.

Kaedah lain

Kaedah diagnostik lain termasuk:

  Pemeriksaan ultrabunyi pada kawasan perut (iaitu sonografi). Melakukan pengiraan tomografi. Penyerahan ujian makmal am darah, air kencing, tinja untuk menilai status fungsi sistem pencernaan dan seluruh organisma.

Perbincangan awal dengan pesakit juga dilakukan sebagai bagian dari janji temu awal dengan ahli gastroenterologi, di mana sejarah terperinci dibuat, untuk mengetahui perincian gejala.

Penyebab utama patologi ini

Rawatan terapeutik untuk pengembangan saluran Wirsung boleh bertepatan dengan rawatan patologi primer, iaitu pankreatitis. Apabila pankreas menjadi normal, semua salurannya stabil..

Pankreatitis akut dirawat dengan diet, ubat-ubatan, dan analgesik puasa. Di samping itu, penitis ditetapkan untuk menyuntikkan larutan garam dan koloid dan ubat-ubatan yang menghalang aktiviti enzimatik. Dalam beberapa kes, pembedahan mungkin diperlukan dalam bentuk penyingkiran calculi (iaitu batu) dan reseksi kawasan kelenjar yang meradang.

Pankreatitis kronik, yang menyebabkan pengembangan saluran Wirsung secara berterusan, dirawat dengan pemakanan diet, dan juga dengan terapi vitamin, pengambilan ubat sakit yang diresepkan oleh doktor, dan terapi penggantian enzim. Diet dengan latar belakang pengembangan saluran melibatkan pengenalan sekatan ketat pada menu makanan berlemak dan karbohidrat cepat. Sebaiknya makan daging pemakanan dan karbohidrat perlahan..

Pencegahan disfungsi organ

Untuk melindungi diri anda dari segala jenis penyakit yang berkaitan dengan pelanggaran aktiviti saluran Wirsung, anda mesti:

  Selesaikan sepenuhnya segala jenis tabiat buruk. Keutamaan harus diberikan kepada makanan yang rendah gula, lemak, garam dan kolesterol. Anda harus mematuhi diet yang bervariasi, yang akan mengandungi sebilangan besar sayur-sayuran segar, produk bijirin dan buah-buahan. Anda perlu minum setiap hari kira-kira dua liter air. Secara berkala, anda perlu mengatur hari puasa untuk diri anda sendiri. Sangat penting untuk melibatkan diri dalam sukan apa pun. Selalu diperlukan untuk berehat sepenuhnya (iaitu tidur sekurang-kurangnya lapan jam sehari) dan mengelakkan keadaan tertekan. Ia perlu untuk merawat penyakit berjangkit dan virus yang tepat pada masanya. Pada musim luruh dan musim sejuk, pastikan anda mengambil vitamin kompleks.

Keadaan normal saluran sangat penting bagi banyak proses yang berlaku di dalam tubuh manusia. Sekiranya parameter saluran menyimpang dari norma, sebilangan besar patologi kronik atau akut dapat terjadi. Oleh itu, diperlukan untuk memantau kesihatan, dengan segala cara yang mungkin untuk menyokong fungsi normal semua organ dalaman.

Kesimpulan dan kesimpulan mengenai artikel tersebut

Saluran Wirsung adalah saluran utama pankreas, mempunyai panjang sama sekali sepanjang keseluruhan pankreas. Ia datang terus ke permukaan belakangnya. Ia terbentuk dari gabungan saluran lobus organ yang lebih kecil dan mempunyai panjang sekitar dua puluh sentimeter. Ukuran dan bentuknya berbeza untuk orang yang berbeza, kerana setiap organisma mempunyai struktur individu.

Tujuan utama saluran yang dijelaskan adalah untuk mengangkut rembesan pankreas, yang terlibat dalam pencernaan makanan dalam sistem pencernaan. Kemajuan rembesan pankreas diatur oleh otot licin. Sekiranya gangguan fungsi pankreas, pengeluaran jus menurun.

Sekiranya saluran Wirsung diperluas, maksudnya sekarang sudah jelas.

Sumber:

Onivnas. Saluran biasa pada saluran pankreas, yang bermaksud pada ultrasound saluran wirsung pankreas tidak dapat dilihat. "/>" />. Warna kata kunci: merah;

Apa maksudnya pada ultrasound saluran wirsung pankreas tidak dapat dilihat

Perkembangan teknologi ultrasound membolehkan anda memvisualisasikan saluran pankreas (saluran Wirsung) dan mengukurnya dalam kebanyakan kes, walaupun sekiranya tidak berkembang, jika pesakit tidak gemuk. Struktur ini dapat dilihat dengan lebih mudah di badan pankreas daripada di kepala atau ekor organ, kerana saluran di dalam badan tegak lurus dengan sinar ultrasound. Keadaan ini mewujudkan keadaan yang baik untuk pencitraan akustik, sementara saluran di kepala pankreas terletak dalam kedudukan melengkung..

Bayangan dari gas yang terletak di lumen duodenum dapat menghalang visualisasi kepala pankreas. Ekor pankreas dapat disembunyikan di belakang bayangan dari gas yang terletak di perut atau lengkungan splenik usus besar. Semasa memvisualisasikan saluran pankreas, diameternya dianggap tidak berubah jika nilai ini tidak melebihi dua milimeter.

Sempadan dengan dinding perut kelihatan seperti zon anechogenik. Jangan mengelirukan struktur ini dengan saluran pankreas yang jelas. Sebelum membuat diagnosis, kaji dengan teliti ciri-ciri anatomi dalam dua pesawat. Semasa memvisualisasikan struktur tiub, yang mungkin berubah menjadi saluran pankreas yang membesar, ingatlah bahawa urat splenik terletak di sekitarnya. Perhatikan arah kelengkungannya. Pada kebanyakan pesakit, selekoh anterior menunjukkan bahawa ruang antara perut dan pankreas dilihat.

Imej melintang pankreas, mengandungi struktur tiub anechogenik dengan diameter lebih dari dua milimeter. Ini adalah contoh saluran pankreas yang ditandai dengan baik. Perhatikan tidak adanya selekoh yang jelas di depan dinding perut, serta lokasi mendatar struktur ini dan selekohnya ke belakang.

Penyebab pengembangan saluran pankreas, yang ditentukan oleh ultrasound, mungkin adalah tumor kecil yang menghalang pada tahap ampula puting Vater, struktur yang tidak selalu dapat dilihat. Neoplasma ini mungkin tidak dikenali pada pesakit dengan penyakit kuning walaupun oleh sonografer yang sangat berpengalaman. Dalam keadaan ini, pengesanan pembesaran saluran pankreas adalah asas yang baik untuk anggapan bahawa tumor yang menyebabkan penyumbatan tidak dapat dilihat.

Kadang kala pankreas sukar untuk dilihat; untuk meningkatkan pengalaman ultrasound, minta pesakit minum segelas air. Air di perut menghasilkan tetingkap akustik yang memperbaiki keadaan visual pankreas. Untuk mendapatkan tetingkap akustik yang memungkinkan visualisasi pankreas terbaik, sonografer harus meminta pesakit untuk duduk atau memusingkan badannya.

Sumber:

Meduniver com Pankreas saluran Wirsung tidak divisualisasikan - Mengenai pedih ulu hati, yang bermaksud bahawa pada ultrasound pankreas saluran Wingsung tidak dapat dilihat. "/>" />. Warna kata kunci: merah;

Mengenai pedih ulu hati

Teknik diagnostik yang paling bermaklumat untuk penyakit pankreas adalah ultrasound. Ia membolehkan anda menilai keadaan semua struktur dan bahagian badan, termasuk saluran Wirsung. Kriteria utama doktor menentukan penyakit dan keabnormalan pankreas adalah echogenicity (kemampuan untuk memantulkan suara), ukuran dan penampilan organ. Kadang-kadang dalam protokol ultrasound, anda dapat mencari frasa yang menimbulkan kebimbangan pada pesakit: "saluran Wirsung tidak dapat dilihat." Apa maksud kesimpulan ini, dan apakah patologi atau penyakit yang dapat ditunjukkan?

Saluran Wirsung tidak dapat dilihat: apakah maksudnya?

Apakah saluran Wirsung??

Saluran Wirsung (pankreas) adalah batang utama pankreas, di mana saluran kecil dan kecil mengalir. Ia membentang dari ekor organ ke seluruh tubuhnya, mencapai punggung, dan panjangnya sekitar 20 cm, dan lebarnya berbeza bergantung pada luasnya - pada awal kira-kira 2 mm, kemudian 2-3 mm, dan pada akhir di mana sfinkter Oddi terletak, diameternya boleh mencapai 4 mm. Bentuk kanal hampir sama dengan bentuk pankreas, tetapi kadang-kadang boleh berbentuk cincin atau berbentuk S.

Struktur saluran Wirsung bergantung pada ciri khas tubuh manusia - pada kebanyakan orang ia menghubungkan ke saluran empedu biasa (saluran empedu biasa) dan berakhir di duodenum.

Lokasi saluran wayar

Terdapat empat jenis penggabungan batang:

  Salur choledoch dan Wirsung mengalir ke duodenum, membentuk sesuatu seperti ampul, dan sfingter usus menutupnya sepenuhnya ketika menguncup (dijumpai pada 55% orang); saluran disambungkan di sebelah duodenum, tetapi tidak bergabung bersama (diperhatikan dalam 33% kes); lebuh raya bergabung pada jarak tertentu dari usus, tetapi berakhir di dalamnya dan menyentuh dinding (8.5% kes); saluran mengalir ke usus secara bebas antara satu sama lain (4%).

Sepanjang keseluruhan saluran, saluran tambahan mengalir ke dalamnya, mempunyai ukuran dan diameter yang lebih kecil. Bilangan mereka juga berbeza bergantung pada struktur sistem pencernaan: dengan jenis utama saluran gastrointestinal, seseorang mempunyai 20-35 saluran sekunder, dengan longgar - kira-kira 60. Dalam kes pertama, saluran kecil berjarak 1.5 cm, tetapi yang kedua jauh lebih kecil.

Fungsi utama saluran adalah untuk mengangkut rembesan pankreas, yang terlibat dalam proses pencernaan, ke saluran gastrointestinal. Patologi bahagian tubuh ini membicarakan pelbagai penyakit yang berkaitan dengan kerja pankreas, dan juga merupakan kriteria penting untuk menjalankan diagnostik ultrasound.

Petunjuk untuk ultrasound pankreas

Jumlah petunjuk untuk pemeriksaan ultrasound pankreas termasuk:

  sakit dilokalisasi di hipokondrium kiri atau meluas ke kawasan ini, yang berlangsung selama beberapa minggu; ketidakselesaan, rasa berat, atau pedih ulu hati yang berlaku walaupun setelah makan sejumlah kecil makanan; penampilan warna kuning kulit dan membran mukus; disfungsi sistem pencernaan, disertai dengan sembelit atau cirit-birit.

Ultrasound pankreas

Sekiranya ada gejala di atas berlaku, pesakit memerlukan diagnosis menyeluruh terhadap semua organ yang terlibat dalam proses pencernaan, termasuk pankreas.

Penting! Kerja pankreas berkait rapat dengan aktiviti hati, oleh itu, untuk sensasi yang tidak menyenangkan di hati, perlu memeriksa pankreas.

Persiapan untuk pemeriksaan ultrasound pankreas

Sebagai peraturan, pemeriksaan ultrasound tidak memerlukan persiapan khas dari pesakit, tetapi pankreas terletak secara anatomi di sebelah organ berongga (perut, usus), oleh itu hasil diagnostik dapat memutarbelitkan udara yang keluar dari sana. Agar ketidaktepatan semasa ultrasound pankreas, pesakit mesti bersiap dengan betul untuk prosedur tersebut.

Ia kelihatan seperti pankreas yang meradang

Kajian terbaik dilakukan pada waktu pagi - pada masa ini, petunjuk akan menjadi yang paling bermaklumat. Dalam 12 jam sebelum diagnosis, disarankan untuk menolak pengambilan makanan, dan selama beberapa hari untuk mengecualikan penggunaan minuman berkarbonat, muffin, roti segar, kekacang dan produk lain yang dapat menyebabkan pembentukan gas. Sekiranya imbasan ultrasound dilakukan tanpa persediaan terlebih dahulu, ketepatan hasilnya dapat menurun sebanyak 40%..

Ultrasound pankreas: norma dan patologi

Semasa melakukan ultrasound, doktor memeriksa pankreas dengan sensor khas, dan gambar muncul di skrin di mana anda dapat menilai keadaannya. Terdapat beberapa petunjuk untuk menentukan norma dan patologi dalam struktur organ.

Saluran Wirsung pada ultrasound

Pada orang yang sihat, badan pankreas mempunyai struktur yang seragam (kemasukan kecil tidak lebih dari 3 mm dibenarkan), kontur jernih dan rata, terletak di tengah relatif dengan ruang tulang belakang tepat di bawah perut. Kecerahan dan intensiti gambar pada monitor bergantung pada echogenicity organ, iaitu kemampuan jaringannya untuk memantulkan gelombang bunyi - biasanya echogenicity pankreas sama dengan limpa dan hati. Organ pada ultrasound harus dilihat dengan baik - supaya doktor dapat menentukan ukuran semua bahagiannya. Lebar badan jika tidak ada patologi adalah 21-25 mm, kepala 32-35 mm, ekor 30-35 mm.

Untuk menilai kapal besar yang terletak di sebelah pankreas dan membekalkannya dengan darah, imbasan dupleks tambahan organ dilakukan. Tafsiran hasil diagnostik dilakukan dengan mengambil kira semua petunjuk dan dilakukan secara eksklusif oleh doktor yang menghadiri.

Kebolehubahan anatomi saluran Wirsung

Dengan pankreatitis, proses tumor dan penyakit pankreas lain, kontur organ menjadi kabur, tidak rata, ukurannya meningkat, dan echogenicity meningkat dengan ketara atau, sebaliknya, berkurang. Kadang-kadang perubahan diperhatikan di seluruh organ, dan kadang-kadang pada segmennya.

Untuk rujukan! Ukuran pankreas sangat bergantung pada ciri-ciri individu badan, dan boleh berbeza dengan ketara pada orang yang berbeza. Ketika membuat diagnosis, sebagai peraturan, batas atas norma dipertimbangkan, tetapi jika tidak ada perubahan serius dalam struktur tisu dan ujian darah biokimia, kelebihannya tidak menunjukkan adanya patologi.

Video - Anatomi Pankreas

Saluran Wirsung pada ultrasound

Perubahan saluran Wirsung adalah salah satu kriteria diagnostik yang paling bermaklumat dalam menentukan penyakit pankreas. Biasanya, ini dapat dilihat dengan baik pada monitor, memiliki lebar sekitar 2 mm dan bentuk genap, yang bergantung pada ciri-ciri badan.

Harus diingat bahawa frasa "Saluran Wirsung tidak divisualisasikan" dalam protokol ultrasound tidak selalu membicarakan patologi pankreas - kadang-kadang ini boleh berlaku disebabkan oleh ciri struktur organ dan lokasinya yang mendalam di dalam tubuh manusia. Menurut statistik perubatan, adalah mungkin untuk melihat saluran Wirsung dengan jelas hanya dalam 56-80% kes - ini tidak mungkin dilakukan pada orang lain. Tetapi perubahan dalam kontur saluran, pengembangan atau pengecutannya menunjukkan adanya penyakit yang memerlukan rawatan segera.

Ultrasound pankreas

Penyakit saluran wirsung
PankreatitisPengembangan saluran sepanjang keseluruhannya atau di beberapa kawasan, penebalan dinding, kontur yang tidak rata, kehadiran kalsifikasi
CystosisKemunculan kawasan pengembangan dan pengecutan, kehadiran sista dan kalsifikasi
GiardiasisPenebalan dinding saluran
Penyakit tumorPenyumbatan saluran atau penyempitannya di satu tempat
Sistik FibrosisPelbagai tapak penyempitan, penyumbatan di kawasan kepala organ, pembentukan batu

Kadang-kadang fungsi saluran pankreas dilanggar kerana anomali kongenital dalam strukturnya - bifurcation, split, dll..

Tumor pankreas

Penting! Sekiranya mustahil untuk memvisualisasikan saluran Wirsung dengan ultrasound, dan untuk menilai keadaannya dan kerja diperlukan untuk membuat diagnosis yang tepat, pesakit diberi kaedah penyelidikan tambahan - pankreatokolangiografi retrograde endoskopi, sonografi, tomografi terkomputerisasi.

Keadaan saluran Wirsung adalah salah satu kriteria diagnostik yang paling berkesan, yang membolehkan anda mengenal pasti kelainan pada pankreas. Dengan sebarang perubahan pada bahagian organ ini, pesakit memerlukan diagnosis yang komprehensif dan rawatan yang betul, jika tidak, disfungsi sistem pencernaan boleh mengakibatkan akibat yang serius.

Sumber:

Worldwantedperfume. com Saluran Wirsung pankreas, yang bermaksud pada ultrasound saluran pankreas tidak dilihat. "/>" />. Warna kata kunci: merah;

Saluran Wingsung meluaskan maksudnya

Punca

Penyebab patologi bertepatan terutamanya dengan penyebab perkembangan pankreatitis dan lesi pankreas lain. Oleh kerana dapat menentukan penyebab proses keradangan organ ini hanya pada tujuh puluh peratus daripada semua kes klinikal, kadang-kadang sifat perubahan patologi tetap menjadi misteri. Sebab-sebab pengembangan saluran Wirsung harus ditentukan oleh doktor.

Faktor-faktor yang memprovokasi pengembangan saluran yang tidak normal adalah:

  Pembedahan pada saluran empedu dan perut. Penyakit usus bersama dengan kerosakan traumatik pada rongga perut. Pengambilan alkohol secara berkala pada manusia. Tindakan ubat-ubatan tertentu dalam bentuk antibiotik, dan juga estrogen. Kesan penyakit berjangkit. Kemunculan gangguan hormon.

Dalam beberapa situasi, pengembangan saluran saluran yang tidak normal dijelaskan oleh kecenderungan genetik, iaitu perkembangan pankreatitis keturunan, yang menyebabkan perubahan pada tisu dan organ yang bersamaan.

Sebagai sebahagian daripada rawatan pankreatitis, doktor boleh menetapkan ubat berikut:

  Penggunaan sediaan kalsium. Rawatan dengan ubat koleretik. Terapi dengan ubat hormon. Penggunaan ubat dengan kesan penenang. Penggunaan kompleks metabolit. Penggunaan ubat dengan kesan menyelubungi.

Rawatan bentuk pankreatitis kronik merangkumi penggunaan kompleks vitamin, serta ubat koleretik dan enzim dalam bentuk "Creon", "Festal", "Digestal" dan "Pancitrate". Sekiranya terdapat kerosakan pada usus, ubat-ubatan dalam bentuk "Cisapride" dan "Domperidone" dapat diresepkan.

Penyebab patologi terutamanya bertepatan dengan penyebab pankreatitis dan lesi pankreas lain. Oleh kerana dapat menentukan penyebab proses keradangan organ ini hanya pada 70% daripada semua situasi klinikal, kadang-kadang etiologi (sifat) perubahan patologi tetap menjadi misteri.

Faktor-faktor yang boleh mendorong pengembangan saluran yang tidak normal adalah:

  Pembedahan pada saluran empedu dan perut; Penyakit duodenum; Kecederaan perut traumatik; Penggunaan alkohol secara berkala; Pendedahan kepada ubat-ubatan tertentu (antibiotik, estrogen); Penyakit berjangkit; Gangguan hormon.

Dalam beberapa kes, pengembangan diameter saluran yang tidak normal disebabkan oleh kecenderungan genetik: perkembangan pankreatitis keturunan membawa kepada perubahan pada tisu dan organ yang menyertainya.

Pembesaran saluran Wirsung pankreas pada orang dewasa sebanyak 80% bertepatan dengan etiologi lesi organ dalaman yang lain. Dalam kira-kira 30% gambar klinikal, tidak mustahil untuk menentukan sebab peningkatannya, akibatnya patogenesis tetap menjadi misteri.

Faktor-faktor yang memprovokasi pengembangan sederhana atau berlebihan termasuk: pembedahan pada saluran empedu atau perut, patologi duodenum 12, trauma di peritoneum.

Penyebab proses keradangan yang lambat di pankreas adalah kerana penyalahgunaan alkohol, kesan ubat-ubatan tertentu (ubat antibakteria dan hormon). Serta ketidakseimbangan hormon, penyakit berjangkit.

Apabila saluran pankreas dilatasi, kadang-kadang patogenesis didasarkan pada kecenderungan keturunan. Dalam kes ini, pankreatitis "genetik" muncul, yang menyebabkan perubahan pada organ dan tisu lembut yang berdekatan.

Manifestasi klinikal utama termasuk pelanggaran saluran pencernaan. Pancreatitis mampu memprovokasi penyempitan dan peningkatan saluran utama. Dalam praktik perubatan, sindrom ini disebut "rantai tasik".

Kontur saluran pankreas menjadi tidak rata, di lumen terdapat kemasukan padat - batu. Manifestasi klinikal:

  Sindrom nyeri terkuat di hipokondrium. Ubat tidak membantu melegakan kesakitan. Pencernaan, ditunjukkan oleh cirit-birit yang berpanjangan dengan percikan makanan yang tidak dicerna. Mual, muntah yang tidak dapat disangkal. Penurunan selera makan, dll..

Gejala khusus, yang menunjukkan pengembangan saluran pankreas berterusan, tidak wujud.

Baru-baru ini, bilangan penghidap pankreatitis meningkat dengan pesat. Ini sangat bergantung pada gaya hidup dan persekitaran. Penyebab pankreatitis akut boleh menjadi berikut:

  kekurangan zat makanan; tidak mematuhi rutin harian; penggunaan ubat-ubatan tertentu yang berpanjangan; penderaan alkohol makan berlebihan yang kerap; pengambilan makanan berlemak dan alkohol secara serentak; kehadiran tumor malignan saluran pencernaan; pelanggaran integriti penutup pankreas, termasuk semasa campur tangan pembedahan; kehadiran batu di saluran empedu; keracunan alkohol; penyakit metabolik; ketidakseimbangan hormon; penyempitan saluran Wirsung; kerosakan sistem endokrin; peningkatan tahap kalsium dalam darah; jangkitan dan penyakit virus baru-baru ini; hepatitis.

Pankreatitis juga boleh menjadi kronik. Penyebabnya merangkumi:

  merokok dan minum berlebihan; pemakanan yang tidak seimbang; penyakit batu empedu; penyakit kronik dan akut perut dan duodenum; keturunan buruk; penyakit autoimun pankreas; kesesakan di urat pankreas; penggunaan ubat jangka panjang yang mempunyai kesan toksik pada pankreas.

Perbezaan antara bentuk pankreatitis akut dan kronik adalah yang pertama dapat disembuhkan, sementara yang kedua kekal dengan seseorang seumur hidup.

Gejala pankreatitis pertama adalah sakit. Selalunya mempunyai watak pemotong, kusam dan dilokalisasi di hipokondrium kanan atau kiri. Dengan keradangan seluruh organ, rasa sakit menjadi kencang. Sekiranya langkah-langkah tepat untuk memberikan pertolongan cemas tidak diambil, pesakit boleh mati akibat kejutan kesakitan..

Di samping itu, manifestasi pertama pankreatitis dicirikan oleh pening, mual, mulut kering, lidah ditutup dengan lapisan kuning, kadang-kadang ada muntah dengan hempedu. Oleh itu, anda tidak boleh makan semasa serangan. Kerana muntah, seseorang mungkin mengalami sesak nafas yang berterusan, berpeluh meningkat. Kembung, cirit-birit atau sembelit adalah mungkin, kerana perut dan usus tidak dapat berkontrak semasa serangan.

Otot perut berada dalam keadaan santai. Tompok sianotik atau biru-hijau mungkin muncul di dekat pusar atau punggung bawah. Ini disebabkan oleh fakta bahawa darah dari organ yang meradang menembusi kawasan subkutan perut. Kerana mampatan saluran empedu yang kuat oleh tisu kelenjar, penyakit kuning diperhatikan, iaitu warna kekuningan bola mata dan kulit ke seluruh tubuh.

Gambar ultrabunyi

Pengubahsuaian pankreas (pelanggaran parenchyma organ) boleh disebabkan oleh pelbagai faktor penyebab. Mereka dapat dilihat semasa pemeriksaan ultrasound, yang membolehkan anda menilai ukuran dan struktur parenkim, untuk melihat kontur, kehadiran patologi, dan juga keadaan saluran kelenjar. Tanda-tanda penyakit tertentu yang didiagnosis semasa pemeriksaan juga menunjukkan kemungkinan penyimpangan, yang dapat menutup saluran Wirsung pankreas.

By the way, perlu diperhatikan bahawa banyak orang yang sihat mungkin mengalami gejala perubahan meresap yang berkaitan dengan keadaan persekitaran dan penggunaan produk dengan pelbagai pengawet dan penstabil.

Pengubahsuaian pankreas (pelanggaran parenchyma organ) boleh disebabkan oleh pelbagai faktor penyebab. Mereka dapat dilihat semasa pemeriksaan ultrasound, yang membolehkan anda menilai ukuran dan struktur parenkim, untuk melihat kontur, kehadiran patologi, dan juga keadaan saluran kelenjar. Tanda-tanda penyakit tertentu yang didiagnosis semasa pemeriksaan juga menunjukkan kemungkinan penyimpangan yang dapat menutupi saluran Wirsung pankreas.

Sebagai peraturan, pemeriksaan ultrasound tidak memerlukan persiapan khas dari pesakit, tetapi pankreas terletak secara anatomi di sebelah organ berongga (perut, usus), oleh itu hasil diagnostik dapat memutarbelitkan udara yang keluar dari sana. Agar ketidaktepatan semasa ultrasound pankreas, pesakit mesti bersiap dengan betul untuk prosedur tersebut.

Ia kelihatan seperti pankreas yang meradang

Kajian terbaik dilakukan pada waktu pagi - pada masa ini, petunjuk akan menjadi yang paling bermaklumat. Dalam 12 jam sebelum diagnosis, disarankan untuk menolak pengambilan makanan, dan selama beberapa hari untuk mengecualikan penggunaan minuman berkarbonat, muffin, roti segar, kekacang dan produk lain yang dapat menyebabkan pembentukan gas. Sekiranya imbasan ultrasound dilakukan tanpa persediaan terlebih dahulu, ketepatan hasilnya dapat menurun sebanyak 40%..

Biasa

Apakah norma untuk imbasan ultrasound saluran Wirsung?

Untuk menjelaskan penyakit ini, semua maklumat yang diperhatikan semasa pemeriksaan sonografi, doktor membandingkan dengan nombor standard. Dengan perbezaan nilai yang ketara, kesimpulan diambil mengenai kehadiran penyakit yang diduga. Pada pesakit dewasa, ukuran saluran Wirsung adalah normal seperti berikut: panjang 14 hingga 23, lebar 9, dan ketebalan 3 sentimeter. Seterusnya, kita akan memahami gejala apa yang disertai oleh penyimpangan yang dimaksudkan..

Tempat pemeriksaan ditutup dengan gel khas untuk sentuhan maksimum sensor dengan permukaan kulit, selepas itu doktor perlahan-lahan menggerakkan alat di bahagian tengah perut dengan anjakan secara beransur-ansur ke hipokondrium kiri.

Dalam unjuran ini, pankreas terletak, yang secara anatomi terdiri daripada tiga bahagian:

  Tubuh (lebar hingga 21–25 mm), memiliki lokasi pusat relatif terhadap unjuran ruang tulang belakang, dan berbaring tepat di bawah perut (oleh itu nama organ); Kepala (hingga 32–35 mm), sedikit menonjol ke kanan relatif ke tulang belakang dan bersempadan dengan duodenum 12; Ekor (hingga 30–35 mm) memanjang ke hipokondrium kiri dan limpa.

Secara umum, ukuran pankreas boleh berbeza - had atas norma penting untuk menentukan patologi. Lebih-lebih lagi, dalam sumber perubatan yang berbeza, nilai had mereka tidak bertepatan..

Itulah sebabnya ukuran organ - jika tentu saja, tidak melebihi had norma hingga tahap yang signifikan - bukan merupakan tanda utama patologi. Yang penting adalah ciri struktur dan morfologi organ, tisu dan sempadannya.

  Kontur kelenjar harus lancar, jelas, dengan visualisasi baik bahagian utama organ dan proses berbentuk cangkuk dengan isthmus. Homogenitas struktur dengan "kesalahan" yang tidak signifikan dalam bentuk inklusi hingga 3 mm menunjukkan ketiadaan patologi. Echogenicity dari parenchyma (tisu kelenjar) organ yang sihat tidak terganggu dan sesuai dengan tisu hati dan limpa. Saluran Wirsung harus digambarkan dengan baik tanpa dilebarkan.

Semasa melakukan ultrasound, doktor memeriksa pankreas dengan sensor khas, dan gambar muncul di skrin di mana anda dapat menilai keadaannya. Terdapat beberapa petunjuk untuk menentukan norma dan patologi dalam struktur organ.

Saluran Wirsung pada ultrasound

Pada orang yang sihat, badan pankreas mempunyai struktur yang seragam (kemasukan kecil tidak lebih dari 3 mm dibenarkan), kontur jernih dan rata, terletak di tengah relatif dengan ruang tulang belakang tepat di bawah perut. Kecerahan dan intensiti gambar pada monitor bergantung pada echogenicity organ, iaitu kemampuan jaringannya untuk memantulkan gelombang bunyi - biasanya echogenicity pankreas sama dengan limpa dan hati. Organ pada ultrasound harus dilihat dengan baik - supaya doktor dapat menentukan ukuran semua bahagiannya. Lebar badan jika tidak terdapat patologi adalah mm, head - mm, tail - mm.

Untuk menilai kapal besar yang terletak di sebelah pankreas dan membekalkannya dengan darah, imbasan dupleks tambahan organ dilakukan. Tafsiran hasil diagnostik dilakukan dengan mengambil kira semua petunjuk dan dilakukan secara eksklusif oleh doktor yang menghadiri.

Kebolehubahan anatomi saluran Wirsung

Dengan pankreatitis, proses tumor dan penyakit pankreas lain, kontur organ menjadi kabur, tidak rata, ukurannya meningkat, dan echogenicity meningkat dengan ketara atau, sebaliknya, berkurang. Kadang-kadang perubahan diperhatikan di seluruh organ, dan kadang-kadang pada segmennya.

Untuk rujukan! Ukuran pankreas sangat bergantung pada ciri-ciri individu badan, dan boleh berbeza dengan ketara pada orang yang berbeza. Ketika membuat diagnosis, sebagai peraturan, batas atas norma dipertimbangkan, tetapi jika tidak ada perubahan serius dalam struktur tisu dan ujian darah biokimia, kelebihannya tidak menunjukkan adanya patologi.

Tanda-tanda patologi dengan ultrasound

Lebih kerap, penyakit seperti pankreatitis akut dan kronik, pankreolithiasis, sista dan patologi lain dikesan.

Kenaikan parenkim kelenjar yang meresap sering menyebabkan pankreatitis akut. Semasa pemeriksaan, kontur organ kabur, bintik-bintik buta mungkin terjadi pada strukturnya, yang mungkin disebabkan oleh pendarahan atau nekrosis kelenjar. Pengembangan saluran Wirsung dan saluran kelenjar lain ditentukan.

Dalam bentuk pankreatitis kronik, ukuran organ mungkin tidak mengalami perubahan. Konturnya tidak menjadi kabur dan tidak rata. Gema tisu kelenjar berkurang. Di hadapan fibrosis, pemadatan parenkim diperhatikan, saluran Wirsung cacat dan menyempit, dan dindingnya ditutup. Selalunya pelanggaran patensi saluran kelenjar dikesan. Perubahan keradangan serupa berlaku akibat pembentukan sista dan kalsifikasi..

Pembentukan batu di parenchyma, atau pankreolithiasis, adalah hasil proses keradangan kelenjar atau gangguan aliran keluar enzim. Pada mulanya, genangan pada saluran organ diperhatikan, yang dinyatakan oleh pengembangan saluran Wirsung. Pada tahap berikutnya perkembangan keadaan patologi, protein diendapkan dalam jus pankreas dan kalsifikasi disimpan, yang dalam sebuah kajian ultrasound dinyatakan sebagai peningkatan penyebaran echogenicity dari parenkim. Bentuk penyakit yang diabaikan membawa kepada pankreolithiasis..

Struktur kelenjar boleh dipengaruhi oleh keadaan patologi organ dalaman lain (kegagalan jantung kronik, hepatitis, sirosis).

Penyimpangan yang dikesan di pankreas mungkin disebabkan oleh pelbagai penyakitnya, tetapi lebih sering pankreatitis dan pankreolithiasis adalah faktor penyebab.

Gejala

Gejala utama perkembangan patologi adalah pelanggaran proses pencernaan. Pankreatitis boleh menyebabkan pengembangan bersamaan dengan penyempitan saluran Wirsung. Gambar ini dipanggil oleh pakar rantai sindrom tasik. Kontur saluran menjadi tidak rata, di lumennya terdapat penyisipan padat, yaitu kalsifikasi atau batu. Gejala tambahan penyakit ini adalah:

  Kemunculan kesakitan yang teruk di hipokondrium (hakikatnya adalah bahawa kesakitan, sebagai peraturan, tidak dihentikan oleh antispasmodik dan analgesik). Kejadian cirit-birit dan najis lembek. Kemunculan mual, muntah, dan penurunan berat badan. Penurunan selera makan bersama dengan tanda-tanda tertentu yang menunjukkan pengembangan saluran kelenjar yang berterusan.

Gejala utama adalah pelanggaran proses pencernaan. Pankreatitis menyebabkan pengembangan dan penyempitan bahagian saluran Wirsung. Pakar menyebut gambar ini sebagai "sindrom rantai tasik". Kontur saluran menjadi tidak rata, di lumennya terdapat kemasukan padat - kalsifikasi atau batu.

Gejala tambahan penyakit ini termasuk:

  Kesakitan yang teruk di hipokondrium (kesakitan tidak berhenti dengan analgesik dan antispasmodik); Cirit-birit, najis lembek; Loya muntah; Pengurangan berat; Selera makan berkurang.

Tanda-tanda khusus yang menunjukkan pengembangan saluran pankreas secara berterusan tidak dikenal pasti.

Diagnostik

Kaedah diagnostik moden memungkinkan untuk mengenal pasti perubahan minimum pada diameter saluran Wirsung, dan pada masa yang sama menilai keadaan pankreas.

Kaedah yang paling bermaklumat dan menunjukkan untuk mendiagnosis keadaan saluran Wirsung adalah pankreatokolangiografi retrograde endoskopi.

Kaedah penyelidikan khusus ini membolehkan anda menentukan diameter, status fungsi saluran pankreas dan saluran empedu.

Semasa prosedur, saluran diisi dengan media kontras (melalui pengenalannya melalui endoskopi), kemudian pemerhatian dilakukan melalui mesin sinar-X.

Kaedah diagnostik lain:

  Ultrasound rongga perut (sonografi); Imbasan CT; Ujian makmal am darah, tinja, air kencing untuk menilai status fungsi sistem pencernaan dan seluruh badan.

Perbincangan awal dengan pesakit pada temu janji awal dengan ahli gastroenterologi juga dilakukan, di mana sejarah perubatan terperinci disusun dan perincian gejala diperjelaskan.

Gejala utama adalah pelanggaran proses pencernaan. Pankreatitis menyebabkan pengembangan dan penyempitan bahagian saluran Wirsung. Pakar memanggil gambar ini sebagai "sindrom rantai tasik". Kontur saluran menjadi tidak rata, di lumennya terdapat kemasukan padat - kalsifikasi atau batu.

Diagnostik

Ultrasound pankreas untuk pankreatitis

Dari sudut pandang klinikal, pankreatitis (proses keradangan pankreas) boleh berlaku dalam bentuk akut atau kronik. Penyebab penyakit ini mungkin adalah penghentian aliran jus yang dihasilkan oleh tubuh ke dalam duodenum kerana penyumbatan saluran. Dengan keradangan yang berpanjangan, enzim kelenjar mula mencerna sel mereka sendiri. Penyebab keradangan juga boleh menjadi kerosakan pada kelenjar kerana edema..

Pankreatitis akut sering disebabkan oleh adanya batu empedu yang menyekat saluran, atau oleh alkoholisme, yang mengakibatkan penyumbatan saluran kecil organ.

Keradangan pankreas akut dan kronik adalah penyakit yang paling biasa di kalangan subjek..

Pankreatitis berkembang terutamanya dengan cara yang meresap, dan disertai dengan peningkatan ukuran organ secara umum, perubahan echogenicity, dan pengembangan saluran Wirsung.

Dengan perkembangan pankreatitis akut, keadaan patologi bertambah buruk - pembengkakan meluas ke tisu bersebelahan, kejelasan kontur kelenjar dilanggar, terdapat pengembangan saluran Wirsung yang signifikan, pemampatan saluran seliak.

Keadaan akut sekiranya tiada rawatan perubatan tepat pada masanya berbahaya dengan komplikasi yang berlaku dalam bentuk nekrotisasi (disintegrasi tisu) atau abses. Tanda pertama perubahan nekrotik adalah visualisasi pseudocyst pada imbasan ultrasound..

Terdapat banyak kes keradangan tempatan, akut atau kronik, di mana semua gejala di atas dicatat pada ultrasound, tetapi di dalam jabatan atau serpihan kelenjar.

Dalam kes ini, perlu mendiagnosis punca secara tepat dan membezakan abses atau keradangan dari tumor.

Ciri dan norma ultrasound pankreas

Jumlah petunjuk untuk pemeriksaan ultrasound pankreas termasuk:

  sakit dilokalisasi di hipokondrium kiri atau meluas ke kawasan ini, yang berlangsung selama beberapa minggu; ketidakselesaan, rasa berat, atau pedih ulu hati yang berlaku walaupun setelah makan sejumlah kecil makanan; penampilan warna kuning kulit dan membran mukus; disfungsi sistem pencernaan, disertai dengan sembelit atau cirit-birit.

Ultrasound pankreas

Sekiranya ada gejala di atas berlaku, pesakit memerlukan diagnosis menyeluruh terhadap semua organ yang terlibat dalam proses pencernaan, termasuk pankreas.

Penting! Kerja pankreas berkait rapat dengan aktiviti hati, oleh itu, untuk sensasi yang tidak menyenangkan di hati, perlu memeriksa pankreas.

Saluran Wirsung adalah saluran utama pankreas, yang mempunyai panjang sepanjang pankreas dan mencapai permukaan posteriornya. Ia terbentuk dari gabungan saluran lobus organ yang lebih kecil dan mempunyai panjang sekitar 20 cm. Saiz dan bentuknya berbeza pada orang yang berbeza, kerana setiap organisma mempunyai struktur individu. Dinamakan sempena anatomi Jerman Johann Georg Wirsung yang menjumpainya.

Fungsi utama saluran adalah untuk mengangkut rembesan pankreas yang terlibat dalam proses pencernaan ke saluran pencernaan. Aliran rembesan pankreas diatur oleh otot licin. Apabila pankreas tidak berfungsi, pengeluaran jus menurun, dan ia mula mempengaruhi tisu organ.

Kaedah rawatan untuk pankreatitis dipilih secara murni secara individu. Pada masa yang sama, berbagai langkah dipilih bertujuan untuk menghilangkan penyakit ini. Pertama sekali, pesakit memerlukan rehat lengkap dan rehat di tempat tidur. Dilarang makan makanan goreng dan berlemak, kerana dapat memperburuk gejala..

Dalam kes lanjut, campur tangan pembedahan mungkin diperlukan, di mana kaedah laparoskopi digunakan untuk membuat saliran. Dalam tempoh selepas operasi, kursus antibiotik dan ubat yang menghilangkan proses keradangan di dalam badan biasanya diresepkan.

Dalam rawatan pankreatitis, doktor boleh menetapkan ubat berikut:

  sediaan kalsium; ubat koleretik; ubat hormon; ubat penenang; kompleks metabolik; dadah dengan tindakan menyelubungi.

Saluran Wirsung adalah saluran utama (utama) pankreas, saluran yang lebih kecil bersilang di dalamnya. Pengembangan atau stenosisnya (penurunan berterusan) bukan penyakit bebas, tetapi merupakan gejala patologi lain, lebih sering keradangan pankreas akut atau kronik.

Sekiranya terdapat penyempitan saluran pankreas, rawatan penyakit ini berlaku bersamaan dengan terapi patologi primer. Pemulihan memerlukan penghapusan sumber utama gejala. Dalam kebanyakan kes, masalahnya memerlukan pembedahan.

Saluran utama memasuki saluran empedu, kemudian ke duodenum. Fungsinya adalah untuk menyampaikan jus pankreas ke saluran pencernaan. Bentuknya serupa dengan pankreas. Saluran berasal dari ekor organ, melintasi seluruh badan ke kepala. Panjangnya berbeza mengikut sentimeter dan diameter 4 mm.

Aliran rembesan pankreas diatur menggunakan otot licin khas. Penyakit organ dalaman menyebabkan penurunan pengeluaran jus atau kesan agresifnya pada tisu mereka sendiri. Akibatnya, radang saluran didiagnosis, yang menyebabkan gangguan proses pencernaan.

Saluran melalui mana rembesan dihantar ke duodenum 12 dianggap sebagai saluran utama pankreas. Saluran di mana banyak saluran kecil mengalir membentuk keseluruhan sistem tubulus. Pada akhir adalah sfinkter yang mengatur aliran cecair badan.

Bentuknya melengkung, mengulangi selekoh pankreas. Walau bagaimanapun, beberapa perubahan dalam badan boleh menyebabkan berbentuk lutut atau berbentuk S. Setiap orang mempunyai bilangan saluran tambahan yang berbeza.

Sekiranya terusan Wirsung dicirikan oleh struktur utama, maka seseorang mempunyai kira-kira 30 tiub keluaran kecil. Apabila bercakap mengenai struktur yang tidak rata atau longgar, maka lebih dari 50.

Dalam keadaan struktur utama, saluran lobular tambahan dilokalisasi pada jarak 2 cm antara satu sama lain. Apabila pesakit mempunyai versi sistem yang longgar, jurangnya akan dikurangkan dengan ketara.

Saluran utama pankreas bergabung dengan saluran empedu biasa dan seterusnya mengalir ke duodenum 12. Tetapi dalam praktik perubatan terdapat kes-kes apabila struktur anatomi agak berubah. Sebagai contoh, saluran Wirsung mengalir ke sistem saluran gastrointestinal, yang diasingkan dari saluran empedu biasa. Penyetempatan ini khas untuk 15-20% orang, tidak dianggap sebagai patologi.

Terdapat variasi dalam struktur organ dalaman, yang di bawah pengaruh faktor-faktor tertentu, saluran utama cabang menjadi 2 cabang, bekerja secara berasingan, akibatnya dua saluran utama terbentuk.

Struktur seperti itu bersifat kongenital, agak jarang, membawa kepada penyempitan atau penutupan saluran yang ketara.

Teknik diagnostik moden memungkinkan untuk mengesan perubahan minimum dalam diameter saluran Wirsung. Terima kasih kepada mereka, keadaan pankreas juga dinilai. Teknik yang sangat informatif dan indikatif untuk mendiagnosis kesihatan adalah penggunaan pankreatokolangiografi retrograde endoskopi.

Teknik penyelidikan khusus ini memungkinkan untuk menentukan diameter bersama dengan status fungsi saluran pankreas dan saluran empedu. Selama prosedur, saluran diisi dengan media kontras (kerana inputnya melalui endoskopi), kemudian pemerhatian dilakukan melalui penggunaan alat sinar-X.

Prognosis yang diberikan tepat pada masanya dan rawatan yang mencukupi selalu baik. Langkah-langkah untuk mencegah pengembangan saluran Wirsung adalah diet yang sihat bersama dengan pengecualian alkohol, rawatan saluran empedu tepat waktu dan penyakit pankreas.

Oleh kerana gangguan fungsi pankreas disertai dengan "sejambak" gejala yang dapat dikenali, doktor yang berpengalaman akan segera mengeluarkan rujukan ultrasound setelah mendengar aduan khusus dari pesakit:

  sakit di hipokondrium kiri; sakit pinggang pada bahagian tengah perut; gangguan pencernaan - najis longgar, cirit-birit asal tidak diketahui, sembelit (boleh bergantian atau berlaku secara sistematik, tetapi tidak teratur); loya, muntah, sering demam; kembung, kembung perut; pembesaran organ atau palpasi yang dinyatakan oleh palpation; kekuningan kulit; gula darah tinggi.

Agar kajian dapat dipercayai, perlu melakukan prosedur dengan teliti:

  Dalam 3 hari menjelang ultrasound, patuhi diet khas yang bertujuan untuk mengurangkan proses penapaian di usus (larangan penggunaan sayur-sayuran, buah-buahan, susu dan produk tenusu, gula-gula, muffin, roti, minuman berkarbonat dan kekacang); Lakukan kajian hanya pada waktu perut kosong, lebih baik pada waktu pagi. Sekiranya pesakit didaftarkan untuk ultrasound pada waktu petang, dia perlu memerhatikan keadaan utama - selang minimum antara sarapan dan prosedur adalah 6-8 jam; Menolak permen karet dan merokok sebelum kajian (pada waktu pagi); Ambil ubat yang mengurangkan pembentukan gas (Espumisan dan analognya, karbon aktif, Enterosgel, Polyphepan, dll.) Atau enzim (Mezim Forte, Festal, Pancreatin, Creon, dll.. P.). Sekiranya sebelum kajian ada kesukaran membuang air besar, anda boleh mengambil julap atau membuat enema pembersih (1-1,5 l air pada suhu bilik).

Di samping itu, peraturan harus dipatuhi:

  Ultrasound tidak dapat dilakukan dengan segera setelah kajian menggunakan media kontras (irrigoscopy, MRI, CT dengan kontras), serta prosedur endoskopi (FGDS, kolonoskopi) - ini mengganggu tindak balas akustik ultrasound, dan, akibatnya, hasil pemerhatian. Sekiranya anda mengambil ubat-ubatan sebagai sebahagian daripada rejimen rawatan semasa, disyorkan ubat tersebut diambil setelah berakhirnya prosedur ultrasound. Pada malam ultrasound, dilarang mengambil antispasmodik dan ubat lain yang mengurangkan nada otot licin.

Pembentukan pankreas jinak sangat pelbagai. Mereka dikelaskan mengikut struktur histologi mereka - hemangioma (vaskular), fibromas dan lipoma (tisu penghubung), adenoma dan cystoadenoma (epitel), insuloma (kelenjar), dll..

Peningkatan ukurannya, patologi seperti itu dilihat pada ultrasound, sebagai formasi dengan kontur yang halus. Menentukan struktur sel tumor pada ultrasound bermasalah, oleh itu prosedur tambahan diperlukan - CT, MRI, elastografi, dll..

Ultrasound adalah peneraju utama pengesanan barah pankreas. Terdapat tanda-tanda di mana pakar yang berpengalaman dapat membuat kesimpulan awal mengenai tahap keganasan (keganasan) pendidikan.

Pertama sekali, doktor memeriksa kelenjar getah bening daerah (terdekat) dengan tujuan peningkatan, perubahan struktur, metastasis. Menilai kejelasan kontur pendidikan - tumor ganas sering mempunyai kontur kabur dan tidak rata.

Pankreolithiasis

Pancreatolithiasis adalah keadaan patologi yang dicirikan oleh pembentukan batu di saluran Wirsung kelenjar atau cabangnya. Tanda-tanda penyakit ini adalah sakit spasmodik di zon epigastrik, memancar ke kawasan lumbar.

Kehadiran batu, mencegah aliran keluar jus pankreas, menyebabkan gangguan pencernaan. Dengan stagnasi sedemikian oleh ultrasound, terungkap bahawa saluran Wirsung diperluas, dan dinding saluran kecil dilebarkan.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa gambar ultrasound tidak memberikan maklumat lengkap untuk diagnosis. Perlu melakukan pemeriksaan tambahan. Oleh kerana sering kali mengesan pengubahsuaian pankreas atau hati yang meresap, saluran Wirsung tidak dapat dilihat. Kaedah diagnostik lain membantu mempelajarinya dengan lebih terperinci..

Kehadiran batu, mencegah aliran keluar jus pankreas, menyebabkan gangguan pencernaan. Dengan genangan seperti itu, ultrasound mengungkapkan bahawa saluran Wirsung melebar, dan dinding saluran kecil dilebarkan.

Kaedah lain

Kaedah diagnostik lain termasuk:

  Pemeriksaan ultrabunyi pada kawasan perut (iaitu sonografi). Melakukan pengiraan tomografi. Penyerahan ujian makmal am darah, air kencing, tinja untuk menilai status fungsi sistem pencernaan dan seluruh organisma.

Perbincangan awal dengan pesakit juga dilakukan sebagai bagian dari janji temu awal dengan ahli gastroenterologi, di mana sejarah terperinci dibuat, untuk mengetahui perincian gejala.

Kesukaran diagnostik

Kerumitan diagnosis patologi yang dipertimbangkan dikaitkan dengan lokasi pankreas. Ia terletak cukup dalam di dalam tubuh manusia. Penyelidikannya harus dilakukan hanya oleh pakar yang berkelayakan dan termasuk teknik instrumental dan makmal yang maju. Ini adalah kajian menyeluruh mengenai tahap enzim pankreas (isoamylase pankreas, lipase, trypsin dalam air kencing, dalam darah, dalam kandungan duodenum).

Untuk mendapatkan bahagian paksi pada organ perut, ditetapkan MRI..

Dalam situasi yang agak sukar, laparoskopi diagnostik juga dilakukan. Oleh kerana patologi saluran pankreas dan saluran empedu sering juga mempengaruhi pankreas, ERCP.

Kolangiografi MR

Kolangiopancreatografi resonans magnetik dengan bentuk pankreatitis obstruktif membolehkan kajian terperinci mengenai keadaan saluran Wirsung. Ini adalah salah satu kaedah pemeriksaan pundi hempedu yang tidak mengion, saluran dan saluran pankreas yang paling moden. Ini memungkinkan untuk mendapatkan maklumat yang paling tepat mengenai keadaan organ-organ ini, menentukan kehadiran polip, batu, pengencangan, memvisualisasikan modifikasi pada saluran dan kelenjar getah bening.

Kolangiopancreatografi resonans magnetik dengan bentuk pankreatitis obstruktif membolehkan kajian terperinci mengenai keadaan saluran Wirsung. Ini adalah salah satu kaedah pemeriksaan pundi hempedu yang tidak mengion, saluran dan saluran pankreas yang paling moden. Ini memungkinkan untuk mendapatkan maklumat yang paling tepat mengenai keadaan organ-organ ini, menentukan kehadiran polip, batu, pengencangan, memvisualisasikan modifikasi pada saluran dan kelenjar getah bening.

Pencegahan disfungsi organ

Untuk melindungi diri anda dari segala jenis penyakit yang berkaitan dengan pelanggaran aktiviti saluran Wirsung, anda mesti:

  Selesaikan sepenuhnya segala jenis tabiat buruk. Keutamaan harus diberikan kepada makanan yang rendah gula, lemak, garam dan kolesterol. Anda harus mematuhi diet yang bervariasi, yang akan mengandungi sebilangan besar sayur-sayuran segar, produk bijirin dan buah-buahan. Anda perlu minum setiap hari kira-kira dua liter air. Secara berkala, anda perlu mengatur hari puasa untuk diri anda sendiri. Sangat penting untuk melibatkan diri dalam sukan apa pun. Selalu diperlukan untuk berehat sepenuhnya (iaitu tidur sekurang-kurangnya lapan jam sehari) dan mengelakkan keadaan tertekan. Ia perlu untuk merawat penyakit berjangkit dan virus yang tepat pada masanya. Pada musim luruh dan musim sejuk, pastikan anda mengambil vitamin kompleks.

Keadaan normal saluran sangat penting bagi banyak proses yang berlaku di dalam tubuh manusia. Sekiranya parameter saluran menyimpang dari norma, sebilangan besar patologi kronik atau akut dapat terjadi. Oleh itu, diperlukan untuk memantau kesihatan, dengan segala cara yang mungkin untuk menyokong fungsi normal semua organ dalaman.

Hubungan langsung antara struktur morfologi dan ultrasonik organ ditunjukkan: semakin banyak cecair yang dikandungnya, semakin rendah echogenicity dan, sebaliknya, semakin rendah cairan, semakin tinggi echogenicity.

Terdapat jenis echogenicity pendidikan seperti:

  isoechogenic (mencirikan struktur homogen yang mempunyai ketumpatan yang sama dengan tisu dan organ sekitarnya); hypoechoic (istilah menggambarkan objek yang mempunyai daya kilas yang rendah dan mempunyai ketumpatan yang lebih rendah daripada struktur yang berdekatan); anechoic atau lut (dalam kes ini, isyarat gema tidak ada sepenuhnya; sebagai peraturan, fenomena ini adalah ciri ultrasound yang melalui cecair (hempedu atau pundi kencing)); hyperechoic (istilah menggambarkan objek yang mempunyai ketumpatan tinggi yang melebihi dari formasi bersebelahan); "bayangan" distal (dilihat dalam kes apabila tidak ada isyarat gema di belakang struktur hiperechoik (contohnya, dengan kalkulus di pundi hempedu)).

Tidak selalu peningkatan echogenicity harus dianggap sebagai patologi, kerana ia adalah istilah bersyarat. Ini disebabkan oleh fakta bahawa setiap organ mempunyai ketumpatannya sendiri dan, oleh itu, echogenicity. Pakar yang cekap mengetahui ciri-ciri setiap struktur, yang membolehkannya membezakan norma dari penyimpangan.

Semasa menjalankan prosedur, doktor diagnostik ultrasound menilai ukuran organ, konturnya, keseragaman dan semestinya tahap echogenicity, yang mungkin menunjukkan adanya pelbagai proses patologi pada objek yang dikaji.

Biasanya, pankreas terletak di unjuran kawasan epigastrik dan mempunyai tanda-tanda gema berikut.

  Echogenicity parenchyma pankreas setanding dengan hati dan ditetapkan sebagai purata. Dengan bertambahnya usia, besi mengalami perubahan, dan parenkim menjadi lebih padat. Biasanya, organ ini diwakili oleh bentuk "dumbbell" atau "sosis" (kerana fakta bahawa kelenjar terdiri dari kepala, badan dan ekor). Konturnya jelas dan sekata, dibatasi dengan baik dari tisu dan struktur sekitarnya. Echostructure adalah homogen dan halus (varian lain mungkin: homogen atau kasar). Saluran Wirsung mempunyai kemunculan tali anechogenik yang memanjang, diameternya biasanya berkisar antara 1.6 hingga 2.6 mm.

Ada kemungkinan untuk mengatakan bahawa echogenicity pankreas meningkat apabila warnanya pada layar alat mempunyai warna lebih putih dan berada dalam julat yang lebih terang daripada warna tisu hati.

Penyebab hiperechoisiti biasa disenaraikan di bawah..

  Edema interstitial tisu kelenjar akibat pankreatitis reaktif akut. Selain perubahan kepadatan, peningkatan ukuran organ juga diperhatikan. Peningkatan echogenicity pankreas akan berlaku dengan nekrosis pankreas. Dalam kes ini, dengan latar belakang perubahan hiperechoik heterogen, tompok hipo - dan anechogenik dipvisualisasikan, menunjukkan nekrosis. Fibrosis meresap akibat pankreatitis kronik (autoimun, alkoholik, berjangkit, ubat). Asas perubahan adalah penggantian tisu organ normal dengan tisu penghubung. Echogenicity pankreas yang meningkat secara signifikan akan berlaku dengan lipomatosis (penyusupan lemak pada badan). Kelenjar mempunyai kontur kabur dan warna yang agak terang atau putih berbanding dengan formasi lain. Diabetes mellitus, di mana lebih daripada 90% tisu organ musnah.

Biasanya, perubahan kitaran bulanan berlaku di rahim di bawah pengaruh hormon pituitari dan ovari. Akibatnya, ia mempunyai petunjuk yang berbeza pada ultrasound, yang berkorelasi dengan fasa kitaran haid.

Organ ini diwakili oleh bentuk berbentuk pir, dan pada wanita yang melahirkan, cenderung bulat. Myometrium normal dicirikan oleh echogenicity sederhana, yang setanding dengan hati dan pankreas yang sihat.

Endometrium mengalami perubahan fungsi yang ketara.

  Pada hari ke-5-7 kitaran, ia mempunyai echogenicity yang lebih rendah dan struktur yang homogen. Di bahagian tengah rahim, garis tipis dengan isyarat hiperechoik dipvisualisasikan, yang merupakan sendi kepingan posterior dan anterior membran dalaman. Menjelang hari ke-8-10, echostruktur endometrium hampir tidak berubah, hanya sedikit penebalan yang diperhatikan. Nai hari, ketumpatannya meningkat, yang sepadan dengan echogenicity purata. Pada siang hari, ketumpatan cengkerang tumbuh dengan perlahan. Pada hari yang lain, endometrium dapat dicirikan sebagai hiperechoik, yang menjadikan garis tengah hampir tidak dapat dilihat. Menjelang akhir tempoh, lapisan dalam rahim mempunyai struktur hiperechoik dan heterogen.

Penyebab peningkatan echogenicity rahim paling kerap: keradangan, fibromyoma, polip, endometriosis dan proses neoplastik malignan. Endometrium juga menjadi hiperechoik pada hari-hari tertentu kitaran, serta sebagai akibat dari keradangan, munculnya neoplasma malignan atau adenomiosis di dalamnya, atau semasa kehamilan (hipertrofi lapisan fungsional dan kelenjar berlaku).

Organ berpasangan ini terletak di rongga pelvis dan melalui tiub fallopio berkomunikasi dengan rahim. Begitu juga dengan endometrium, sejumlah besar perubahan yang berkaitan dengan kitaran haid juga berlaku pada ovari..

Biasanya, mereka mempunyai bentuk ovoid, kontur kental karena folikel yang tumbuh, struktur hipoechoik dengan kemasukan bulat anechogenik di pinggiran.

Echogenicity ovari sering meningkat dengan sklerosis meresap (seperti sindrom Stein-Leventhal), keradangan yang berpanjangan dan lambat, serta dengan degenerasi malignan mereka.

Kelenjar susu wanita adalah organ penting dalam sistem pembiakan, yang mesti diberi perhatian khusus. Kerana pertumbuhan neoplasma malignan, ahli mamologi mengesyorkan pemeriksaan tahunan kelenjar susu menggunakan mamografi atau ultrasound.

Kelenjar seperti itu juga terdedah kepada perubahan kitaran, dan struktur asalnya normal bergantung pada usia wanita.

  Dalam tempoh pembiakan (dari 18 hingga 35 tahun), tisu kelenjar diwakili oleh pembentukan halus yang homogen dari peningkatan atau tahap echogenicity sederhana, dengan ketebalan yang mana struktur anechogenik tiub (saluran susu) dapat dilihat. Pada usia pembiakan akhir, lapisan hipoechoik yang cukup tebal, yang diwakili oleh tisu lemak subkutan, dilihat. Di sekelilingnya terdapat tisu penghubung, yang dapat dilihat pada ultrasound dalam bentuk pelek hyperechoic. Pada wanita yang berusia lebih dari 55 tahun, zat kelenjar susu digantikan terutamanya oleh tisu adiposa, yang juga dapat dilihat pada layar alat ultrasound. Kelenjar berkenaan dengan laman hipoechoik dengan kemasukan bulat hyperechoic yang jarang berlaku.

Sebab-sebab peningkatan patologi dalam echogenicity kelenjar susu disenaraikan di bawah.

  Mastopati akibat ketidakseimbangan hormon. Dalam kes ini, peningkatan echogenicity dikaitkan dengan pertumbuhan tisu berserabut (baik secara menyebar dan dalam bentuk nodul). Fibroadenoma adalah tumor payudara jinak yang paling biasa dijumpai terutamanya pada wanita usia reproduktif. Selalunya, ini adalah pembentukan bersendirian dengan kandungan serat tisu penghubung yang tinggi, yang menjadikannya hiperechoik pada pengimejan ultrasound. Walaupun literatur menunjukkan bahawa neoplasma ini mungkin mempunyai echogenicity yang berbeza. Melancarkan bentuk mastitis - keradangan tidak spesifik pada tisu organ kelenjar. Pada peringkat kemudian penyakit ini, kelenjar susu mempunyai sebilangan besar kemasukan hiperechoik dengan kapsul padat yang serupa.

Struktur ginjal yang sihat adalah heterogen kerana adanya lapisan serebrum dan kortikal. Konturnya sama dan jelas dibatasi dari formasi sekitarnya. Biasanya, pelvis dan kelopak praktikal tidak dapat dilihat. "Kandungan" ureter mempunyai echogenicity yang berkurang, dan dindingnya dilambangkan oleh gema cahaya.

Sebab-sebab peningkatan reflektif buah pinggang ditunjukkan di bawah..

  Neoplasma. Lebih-lebih lagi, ketidakseragaman kontur menunjukkan sifat tumor yang ganas. Echogenicity buah pinggang yang meningkat secara sederhana menunjukkan nefropati dismetabolik (iaitu pasir di buah pinggang). Calculi didefinisikan sebagai kawasan hiperechoik dengan pelbagai ukuran dan bentuk. Zon hiperechoik segitiga di parenchyma buah pinggang adalah tanda pendarahan. Peningkatan kepadatan organ (kerana edema) diperhatikan pada pielonefritis akut.

Pada echogram normal, parenkim hati nampaknya merupakan struktur echogenicity sederhana yang homogen dan dianggap sebagai standard untuk membandingkan echogenicity pankreas dan ginjal. Konturnya halus dan merupakan isyarat hiperechoik linier yang jelas pada semua bahagian.

Echogenicity hati meningkat dengan:

  hepatitis kronik pelbagai asal; penyakit keturunan keturunan (berdasarkan kekurangan enzim lisosom); Penyakit Wilson-Konovalov (pengumpulan tembaga di hati berlaku); fibrosis hati kongenital dan diperolehi; sirosis; echogenicity hati juga meningkat dengan kekurangan antitrypsin;

Kesimpulan dan kesimpulan mengenai artikel tersebut

Saluran Wirsung adalah saluran utama pankreas, mempunyai panjang sama sekali sepanjang keseluruhan pankreas. Ia datang terus ke permukaan belakangnya. Ia terbentuk dari gabungan saluran lobus organ yang lebih kecil dan mempunyai panjang sekitar dua puluh sentimeter. Ukuran dan bentuknya berbeza untuk orang yang berbeza, kerana setiap organisma mempunyai struktur individu.

Tujuan utama saluran yang dijelaskan adalah untuk mengangkut rembesan pankreas, yang terlibat dalam pencernaan makanan dalam sistem pencernaan. Kemajuan rembesan pankreas diatur oleh otot licin. Sekiranya gangguan fungsi pankreas, pengeluaran jus menurun.

Sekiranya saluran Wirsung diperluas, maksudnya sekarang sudah jelas.

Peranan pankreas luar biasa besar. Organ rembesan luaran (eksokrin) dan dalaman (endokrin) ini terlibat dalam proses pencernaan dan pengawalan metabolisme lipid, karbohidrat dan protein dalam badan. Masalah dalam kerja badan mempengaruhi keadaan saluran Wirsung. Keradangan akut kelenjar dinyatakan dengan pengembangannya, dan pada pankreatitis kronik, pengembangannya diperhatikan, bergantian dengan kawasan stenosis (penyempitan). Dengan penyakit kelenjar di saluran ekskresi, perubahan berlaku yang dikesan menggunakan kaedah diagnostik moden.

Sekarang, setelah mengetahui di mana saluran pankreas masuk dan terbuka, kita dapat mempertimbangkan kelainan pada perkembangan organ. Penyakit yang paling biasa berkaitan dengan pankreas adalah penyumbatan saluran Wirsung. Ini membawa kepada perkembangan pankreatitis. Tidak kurang biasa adalah penyumbatan tubulus kecil. Dalam perubatan, fenomena ini disebut "rantai tasik", yang membawa kepada pengembangan saluran.

Kadang-kadang dijumpai dalam struktur saluran dan penyimpangan yang ketara. Kes telah diperhatikan ketika saluran utama bercabang pada segmen tertentu yang melalui pankreas. Oleh itu, dua cabang utama diperoleh. Ia penuh dengan stenosis kongenital..

Biasanya, saluran pankreas boleh mencapai diameter dalaman maksimum 2 mm. Ia dapat dilihat dengan baik semasa imbasan melintang sepertiga pertengahan organ. Dalam kes ini, dinding organ licin, dan lumen tanpa batu. Pengembangan saluran dapat diperhatikan dengan penyimpangan berikut:

  kehadiran tumor, yang terletak di kepala; gangguan oleh batu kecil atau sederhana; penyumbatan saluran intrapankreas; manifestasi pankreatitis kronik; akibat pembedahan Whipple, dan juga pankreatektomi separa.

Beberapa pakar menyebut kanal limpa pankreas "kardinal kelabu badan." Tanggungjawab fungsinya tidak hanya terkait dengan metabolisme, tetapi juga interaksi dengan organ-organ "pembersihan sistemik", yang merupakan hati dan ginjal.

Di dalam badan wanita, ia boleh mempengaruhi kerja rahim, fungsinya, dan kemampuan untuk melahirkan anak. Pada tubuh lelaki, ia mempunyai pengaruh yang besar terhadap pengeluaran sperma, terutama pada kuantiti dan kualiti. Dengan bertindak pada beberapa titik aktif secara biologi yang terdapat di saluran ini, anda boleh memperbetulkan proses dalam tubuh wanita, mencegah kehamilan yang tidak diingini.

Saluran limpa juga mempunyai kesan fisiologi, yang ditunjukkan dalam:

  proses pemisahan jisim makanan; peraturan metabolisme air; hematopoiesis.

Saluran pankreas Aberrant adalah kelainan yang berkaitan dengan putaran dan migrasi yang terganggu, kira-kira 5% orang memilikinya.

Biasanya permulaannya terletak di kepala organ, dan berakhir dengan sfinkter Helly, yang mengalirkan jus ke duodenum. Semasa menyekat saluran tambahan, kambuhan pankreatitis akut diperhatikan.

Baru-baru ini, seorang rakan baik saya dibawa dengan ambulans dengan disyaki pankreatitis. Bagi mereka yang tidak tahu apa jenis "binatang" ini adalah penyakit pankreas, agak serius.

Pankreatitis berlaku akibat penyempitan saluran pankreas dengan batu di pundi hempedu, tumor atau sista. Sekiranya sederhana, maka pankreas mula mencerna dirinya sendiri. Sayangnya, penyakit ini boleh membawa maut.

Oleh itu, kejadian ini dengan teman wanita saya (omong-omong, dia baik-baik saja) menyebabkan saya menulis artikel mengenai ultrasound pankreas. Lagipun, pemeriksaan ini membolehkan anda mengkaji sistem pankreas, saluran empedu, kehadiran tumor dan sista. Dan jika anda sudah lama tidak mempelajari organ anda, maka jangan malas dan mendaftar untuk ultrasound dalam masa terdekat.

Pemeriksaan organ ini sering diresepkan sebagai bagian dari pemeriksaan menyeluruh saluran pencernaan, tetapi jika perlu, ia dapat dilakukan sebagai prosedur yang terpisah.

Organ ini, yang menjadi penghubung utama dalam peraturan humoral tubuh, terlibat dalam pengaturan proses metabolik, menghasilkan enzim yang diperlukan untuk pencernaan, dan hormon yang bertindak pada tahap metabolisme sel..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes