Apa yang perlu anda ketahui mengenai vitamin larut air dan peranannya dalam badan

Apabila kita bercakap mengenai vitamin larut air dan larut lemak, maksudnya, pertama sekali, di mana persekitaran bahan ini atau bahan terlarut (di dalam air atau lemak). Tetapi mengapa begitu pentingnya diberikan kepada kelarutan - adakah maklumat ini benar-benar bernilai praktikal bagi orang awam?

Kami akan membincangkan mengenai vitamin larut dalam air dengan lebih terperinci, dan akan menjadi jelas bahawa kemampuan mereka untuk larut dalam air mempunyai kesan yang menentukan pada keseluruhan kompleks sifat dan fungsi biokimia mereka dalam tubuh..

Sebagai contoh, diketahui bahawa vitamin larut air dalam badan sering kali tidak mencukupi, sedangkan kelebihannya (hipervitaminosis) dicatat agak jarang. Dengan vitamin larut lemak, sebaliknya berlaku: hipervitaminosis mereka lebih biasa daripada hipovitaminosis. Memahami ini memudahkan diagnosis keadaan patologi tertentu.

Di samping itu, kecernaan zat-zat ini dalam tubuh dan kestabilannya semasa memasak produk makanan pada tahap tertentu bergantung pada kelarutan vitamin..

Tetapi yang paling penting, fungsi (dan tingkah laku secara umum) vitamin larut air dalam tubuh berbeza dengan fungsi vitamin larut lemak..

Vitamin apa yang larut dalam air??

Vitamin larut air adalah vitamin yang, dalam bentuk aktifnya, larut dalam air, tetapi kurang atau praktikal tidak larut dalam lemak. Sekali dalam medium lemak (dalam lemak atau minyak), mereka membentuk larutan penggantungan atau koloid di mana mereka dapat memendapkan, membentuk filem di permukaan, membentuk zarah-zarah yang digantung dengan pelbagai ukuran, tetapi tidak membuat medium yang homogen. Sebaliknya, di dalam air mereka diagihkan secara merata ke seluruh isipadu, membentuk penyelesaian sebenar yang disebut.

Kesimpulan penting berikut ini: secara semula jadi, vitamin larut air terdapat dalam pelbagai larutan berair, biasanya intraselular. Dan biasanya terdapat dalam bentuk penyelesaian sedemikian sehingga mereka memasuki tubuh manusia. Dalam beberapa kes, vitamin larut air terdapat dalam makanan kering dengan jumlah minimum air, tetapi walaupun dalam bentuk ini hampir tidak pernah terdapat di dalam lemak dan minyak. Ini adalah perbezaan asas mereka dari vitamin larut lemak..

Berikut adalah jadual yang menyenaraikan vitamin larut air:

Fungsi utama dalam badan

Keperluan harian badan

Penyertaan dalam proses metabolisme protein, lemak dan karbohidrat, dalam kerja jantung, sistem saraf dan organ pencernaan.

Penting untuk banyak proses metabolik dalam sel, salah satu vitamin larut air yang paling penting..

Dermatitis, pening, stomatitis, kelambatan pertumbuhan pada kanak-kanak, konjungtivitis, keguguran rambut

B3, PP (nikotinamida, asid nikotinik)

Penyertaan dalam proses metabolik, pengaturan kolesterol darah

B5 (asid pantotenik)

Ini perlu untuk sintesis banyak asid amino dan neurotransmitter, mengambil bahagian dalam proses metabolik

Lumpuh, penglihatan kabur, keguguran rambut, sakit sendi

B6 (pyridoxine, pyridoxal, pyridoxamine)

Penting untuk penyerapan protein dan pembentukan sel darah merah

Anemia, dermatitis, sakit kepala, kehilangan ingatan

B7 (aka Vitamin H atau Biotin)

Mengambil bahagian dalam proses tenaga dalam sel, termasuk dengan kekurangan oksigen, yang diperlukan untuk sintesis kolagen

Dermatitis, kemurungan, kelemahan otot, kehilangan selera makan

B9 (asid folik)

Penting untuk pembinaan dan pertumbuhan semula tisu, vitamin terpenting bagi wanita hamil, terlibat dalam perkembangan sistem saraf dan imun pada kanak-kanak

Anemia, dengan kekurangan wanita hamil - kecacatan janin

Penyertaan dalam kerja sistem saraf dan dalam proses pembentukan darah

Anemia, gangguan teruk yang tidak dapat dipulihkan dalam sistem saraf

C (asid askorbik)

Ia diperlukan untuk fungsi normal tisu penghubung, antioksidan yang terlibat dalam beberapa proses metabolik.

Ringkasnya, vitamin larut air adalah asid askorbik dan semua vitamin B..

Baki 4 vitamin - A, E, D (dan D2, dan D3) dan K - larut dalam lemak.

Jadual di atas tidak mengandungi beberapa bahan yang sering disebut vitamin, tetapi bukan kriteria saintifik. Sebagai contoh, ini adalah kolin dan metionin (masing-masing "vitamin" B4 dan U) - bahan yang, secara definisi, tidak boleh menjadi vitamin. Ini juga termasuk inositol (B8) dan asid orotik (B13), yang dihasilkan dalam tubuh dalam jumlah yang cukup, bioflavonoid (vitamin P), yang berguna tetapi tidak memainkan peranan biologi yang unik dalam tubuh. Inositol yang sama hari ini dalam biokimia tidak berlaku untuk vitamin, walaupun statusnya menyebabkan perdebatan di kalangan pakar. Secara rasmi, senarai vitamin hari ini merangkumi 13 zat, secara tidak rasmi - lebih daripada 20.

Pada mulanya, pemisahan vitamin menjadi larut dalam air dan larut lemak dilakukan terutamanya untuk memenuhi keperluan biokimia. Di sini, kelarutan suatu bahan adalah salah satu ciri terpentingnya, yang menentukan sifat, farmakokinetik dalam badan, kaedah penentuan dan penyediaan, penyimpanan dan penggunaannya. Dan juga sebahagiannya bergantung pada bagaimana kekurangan itu menampakkan dirinya, atau, sebaliknya, kelebihan zat tertentu dalam tubuh.

Sangat menarik bahawa hari ini, untuk semua vitamin larut lemak, analog sintetik telah disintesis yang menjalankan fungsi vitamin semula jadi biasa dalam tubuh, tetapi dapat dilarutkan dalam air. Sebagai contoh, Vikasol, analog vitamin K. yang larut dalam air. Oleh itu, hari ini garis tegas antara vitamin larut air dan larut lemak dihapuskan dan nilai klasifikasi berdasarkan kelarutan dikurangkan.

Fungsi utama vitamin larut air dalam badan

Secara amnya, pemberian vitamin larut air sebagai ciri umum agak sukar. Faktanya adalah bahawa fungsinya sangat pelbagai, dan setiap zat mempunyai peranan tersendiri dalam tubuh yang tidak dilakukan oleh vitamin lain dari kumpulan ini..

Walaupun begitu, anda boleh mencuba garis besar tugas umum yang dilakukan oleh bahan-bahan ini..

Peranan fungsi utama vitamin larut air adalah pengaktifan pelbagai enzim dalam badan. Secara ringkas, mekanisme tindakan mereka dapat dijelaskan seperti berikut: menghubungkan dengan molekul prekursor enzim yang tidak aktif, mereka membentuk pusat aktif mereka dan benar-benar mengaktifkan enzim, yang kemudiannya memastikan tindak balas kimia yang normal.

Sebenarnya, rantai transformasi dalam kebanyakan kes kelihatan lebih rumit. Vitamin larut air biasanya merupakan pendahuluan koenzim. Mereka sendiri tidak mempunyai fungsi koenzim, tetapi apabila diaktifkan dalam tubuh, mereka berubah menjadi koenzim dan kemudian mengaktifkan enzim. Contohnya, gambar di bawah menunjukkan reaksi penukaran pyridoxal menjadi coenzyme pyridoxalphosphate:

Sebilangan besar vitamin B adalah koenzim enzim yang terlibat dalam metabolisme protein, lemak dan karbohidrat. Ringkasnya, tanpa protein, protein, karbohidrat, dan lemak tidak terbentuk di dalam badan. Oleh itu, adalah kebiasaan untuk mengatakan bahawa vitamin B diperlukan terutamanya untuk proses normal metabolik.

Perkara yang sama berlaku untuk asid askorbik - ia mengambil bahagian dalam banyak reaksi redoks dalam badan.

Selanjutnya, banyak vitamin dicirikan oleh fungsi penting khusus untuk setiap bahan tertentu. Contohnya:

 • Tiamin sangat penting untuk pembentukan asetilkolin di dalam badan. Akibatnya, fungsi normal sistem saraf sangat bergantung padanya;
 • Riboflavin menyokong penglihatan warna pada manusia dan diperlukan untuk proses hematopoiesis;
 • Pyridoxine diperlukan untuk pertumbuhan semula kulit yang normal dan untuk fungsi sistem saraf;
 • Tanpa vitamin B12, proses hematopoiesis tidak dapat berjalan dengan normal, kerana kekurangannya disertai oleh anemia;
 • Asid folik terlibat dalam sintesis asid nukleik, dan oleh itu tanpanya pembelahan sel dan pertumbuhan organ tidak dapat berjalan normal;
 • Asid askorbik dikenali sebagai antioksidan dan vitamin kuat yang diperlukan untuk fungsi normal sistem imun. Walaupun hakikat bahawa sifat pelindungnya dalam jangkitan virus dibesar-besarkan hari ini, kepentingannya untuk sistem kekebalan tubuh tidak dapat dinafikan.

Oleh itu, vitamin larut air diperlukan oleh semua sistem organ - dari saluran pencernaan ke sistem saraf, dari sistem muskuloskeletal ke jantung dan saluran darah. Pada masa yang sama, kerana beberapa ciri, zat ini berinteraksi dengan tubuh dengan cara yang berbeza dan mempunyai farmakokinetik yang berbeza. Yang seterusnya, mesti diambil kira semasa mengambilnya, sekiranya penerimaan sedemikian sangat diperlukan.

Ciri-ciri biokimia bahan-bahan ini

Ciri utama vitamin larut air adalah bahawa mereka cepat dan mudah diekskresikan melalui buah pinggang. Jumlah zat-zat ini yang sangat diperlukan oleh tubuh masuk ke dalam aliran darah, dimakan oleh sel-sel, dan lebihannya cepat diserap oleh ginjal dan dikeluarkan dengan air kencing..

Dalam ini, vitamin larut air pada asasnya berbeza dari yang larut dalam lemak: yang terakhir dapat terkumpul dalam tisu adiposa apabila mereka berlebihan dan kemudian dimakan jika perlu.

Atas sebab ini, vitamin larut air:

 1. Tubuh tidak berkumpul dan seseorang perlu sentiasa menerimanya dengan makanan;
 2. Lebih kerap daripada larut dalam lemak, mereka kekurangan bekalan.

Lebih-lebih lagi, kekurangan mereka dapat dikaitkan bukan hanya dengan jumlah makanan yang tidak mencukupi, tetapi juga dengan pelanggaran pada saluran gastrointestinal. Sebagai contoh, seseorang boleh mengambil banyak makanan yang mengandungi, misalnya, asam pantotenat, tetapi kerana pelanggaran penyerapan bahan ini ke dalam usus, ia tidak memasuki aliran darah, dan tubuh mula mengalami kekurangannya.

Mikrograf elektronik dinding usus kecil dengan epitel yang semakin meningkat - justru kerana hiperplasia sedemikian sehingga penyerapan vitamin dapat bertambah buruk, yang menyebabkan kekurangan dalam tubuh walaupun dengan kelebihan diet:

Hari ini diketahui bahawa hingga 30 mg tiamin dapat disimpan di dalam sel-sel otot rangka orang dewasa - jumlah yang diperlukan oleh tubuh selama 20 hari. Dan cyanocobalamin umumnya dianggap sebagai pengecualian khas dari kumpulan "larut dalam air": bekalannya selama 3-4 tahun sentiasa beredar di hati, walaupun mekanisme pemendapan sedemikian pada asasnya berbeza dari pengumpulan vitamin larut lemak dalam tisu adiposa.

Pada masa yang sama, ciri ini dikaitkan dengan frekuensi rendah hipervitaminosis vitamin larut air. Ringkasnya, kelebihan mereka dalam badan adalah kejadian yang jarang berlaku kerana fakta bahawa kuantiti berlebihan dikeluarkan dengan cepat tanpa memberi kesan yang merosakkan pada tisu. Oleh itu, bagi banyak bahan dalam kumpulan ini, had penggunaan yang dibenarkan tidak dapat ditentukan: dalam praktiknya, akibat negatif daripada dos berlebihan yang ketara tidak diperhatikan..

Pada masa yang sama, terdapat kedua-dua gejala umum kekurangan vitamin larut air, dan khusus untuk masing-masing.

Apakah bahaya kekurangan vitamin larut air?

Gejala umum kekurangan vitamin larut air adalah:

 1. Lesi kulit, dermatitis, seborrhea;
 2. Masalah rambut. Secara terperinci, mereka boleh berbeza-beza, tetapi selalunya kekurangannya disertai dengan keguguran rambut, kerapuhan mereka, kemerosotan penampilan;
 3. Keletihan, malaise, kelemahan otot;
 4. Kemurungan, sering - sakit kepala, gangguan tidur.

Gejala-gejala ini sering tidak dipandang serius oleh pesakit dan dilihat sebagai masalah yang berkaitan dengan tekanan, kerja berlebihan atau "ekologi yang buruk". Pada masa yang sama, jika anda memperhatikan mereka tepat pada waktunya, anda boleh menyesuaikan diet anda tepat pada masanya atau mula mengambil persediaan vitamin dan mengelakkan perkembangan akibat yang lebih serius. Sebagai contoh, dengan kekurangan vitamin larut air, penyakit berikut berkembang:

 1. Beriberi adalah kekurangan tiamin yang teruk di dalam badan. Ia disertai dengan kerosakan otak dengan ketidakmampuan untuk mengingati kejadian baru-baru ini, kerosakan saraf (dalam bentuk lanjutan - tidak dapat dipulihkan), sakit otot, loya dan kecenderungan sembelit;
 2. Scurvy - kekurangan vitamin C, disertai dengan gusi berdarah, kehilangan gigi dan anemia. Scurvy adalah penyebab kematian yang sangat besar di kalangan pelaut pada era Penemuan Geografi Hebat dan di antara penambang emas semasa Gold Rush di Amerika. Menurut sumber sejarah, lebih banyak orang dalam tentera laut mati akibat penyakit kudis pada abad 17-18 berbanding mati dalam pertempuran tentera laut itu sendiri;
 3. Pellagra adalah kekurangan asid nikotinik. Ia disebut "Penyakit Tiga D" kerana menyebabkan dermatitis, demensia (demensia) dan cirit-birit. Dalam kes lanjut, membawa kepada kematian pesakit.

Akibat yang biasa bagi kebanyakan kekurangan vitamin larut air adalah anemia, kerana untuk proses hematopoiesis yang normal, diperlukan penyertaan hampir semua bahan ini.

Di sebelah kiri adalah tangan orang yang mengalami anemia, di sebelah kanan adalah tangan orang tua yang sihat; pucat kulit yang timbul akibat kekurangan sel darah merah dalam aliran darah dapat dilihat dengan jelas:

Adalah wajar untuk menyimpulkan bahawa gangguan seperti kekurangan vitamin larut air semestinya sering terjadi - bagaimanapun, jika tubuh tidak mengumpulkan vitamin ini, maka gangguan makanan yang tidak disengajakan boleh menyebabkan kekurangan dengan semua akibat yang tidak diingini.

Sebenarnya, ini tidak begitu. Hipovitaminoses vitamin larut air jarang berlaku (walaupun lebih kerap daripada hipovitaminosis bahan larut lemak), dan bahkan yang lebih serius membawa kepada akibat yang teruk. Ini disebabkan oleh fakta bahawa vitamin kumpulan ini sendiri banyak diedarkan secara semula jadi, dan walaupun dengan diet yang paling sederhana, mereka memasuki tubuh manusia dalam jumlah yang diperlukan. Lihat sahaja makanan apa yang mengandungi zat ini..

Sumber utama untuk tubuh manusia

Jumlah vitamin larut air terbesar terdapat di hati dan ginjal ternakan. Faktanya ialah sebilangan vitamin larut dalam air berubah di hati dengan pembentukan bentuk aktif, di sini ia terkumpul sebentar ketika haiwan memakan makanan, dan dikumpulkan di dalam ginjal untuk dikeluarkan dari badan. Jeroan ini adalah sumber kaya vitamin B1, B2, B5, B6 dan B12..

Vitamin C memasuki tubuh manusia terutamanya dengan produk tumbuhan, dan terdapat di kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Walaupun begitu, perlu disebutkan produk yang dianggap sebagai pemegang rekod untuk kandungan vitamin larut air individu:

 1. Asid askorbik terdapat dalam jumlah yang banyak dalam buah ceri Barbados dan pinggul mawar;
 2. Tubuh manusia menerima tiamin terutamanya dengan bijirin, roti gandum, kekacang - kacang polong, kacang, kedelai;
 3. Riboflavin terdapat dalam yis dalam jumlah yang banyak;
 4. Niacin terdapat dalam jumlah yang banyak dalam buah mangga dan nanas;
 5. Sumber utama asid pantotenat adalah kacang polong, kacang kedelai, alpukat dan ragi, dan kacang dan hijau. Terdapat nuansa: vitamin ini secara amnya sangat meluas dan memasuki tubuh dengan hampir semua produk semula jadi;
 6. Pyridoxine paling banyak terdapat pada kacang dan beberapa sayur-sayuran berdaun - bayam, salad, arugula;
 7. Sumber asid folik yang paling kaya adalah kekacang dan herba;
 8. Jumlah cyanocobalamin terbesar terdapat di buah pinggang dan hati daging lembu, dan dalam jumlah yang lebih kecil - pada ikan laut.

Secara amnya, vitamin B12 terkenal tidak terdapat di dalam tumbuhan dan makanan tumbuhan. Hanya bakteria yang dapat menghasilkannya, dan ia terkandung dalam daging, kerana ia dihasilkan oleh bakteria dalam usus lembu dan, kerana spesifik saluran pencernaan, dapat diserap ke dalam darah herbivora.

Mengingat sumber-sumber ini, penting untuk diingat bahawa jumlah vitamin larut air di dalamnya dapat berubah semasa memasak dan semasa penyimpanan jangka panjang.

Adakah vitamin larut dalam air rosak pada suhu tinggi dan penyimpanan jangka panjang

Vitamin larut air yang berbeza bertindak balas secara berbeza terhadap pelbagai faktor persekitaran. Yang paling relevan di sini ialah pemanasan, sebagai prosedur kuliner yang dialami oleh kebanyakan sumber bahan ini. Mari lihat bagaimana rawatan haba mempengaruhi bahan-bahan tertentu dalam kumpulan ini.

Apabila diproses pada suhu di atas 80 ° C, asid tiamin dan asid askorbik terurai hingga tahap yang paling banyak - terdapat sangat sedikit di antaranya dalam produk rebus, goreng, bakar, tidak mencukupi bagi bahagian harian biasa untuk memberi zat ini kepada tubuh.

Asid pantotenik dan folik juga cukup sensitif terhadap rawatan haba..

Semua vitamin larut air lain tidak sensitif terhadap pemanasan. Tetapi, tentu saja, semuanya relatif di sini: jika produk direbus untuk waktu yang lama atau, misalnya, ketika diproses pada suhu yang sangat tinggi (misalnya, ketika menggoreng api), bahkan B2 dan B12 yang cukup stabil akan terurai, dan kandungannya dalam produk akan berkurang.

Perkara yang sama berlaku untuk penyimpanan produk jangka panjang, di mana sebilangan vitamin di dalamnya terurai menjadi komponen atau berubah menjadi bentuk tidak aktif. Sebagai contoh, diketahui bahawa jumlah asid askorbik dalam kubis dikurangkan separuh dalam penyimpanan 2-3 bulan dalam keadaan optimum. Kadar kerosakan vitamin yang berbeza-beza berbeza, tetapi dalam semua kes, penyimpanan jangka panjang membawa kepada penurunan jumlah vitamin. Oleh itu, pada masa-masa ketika sukar mencari sumber baru bahan-bahan ini, penggunaan kompleks multivitamin mungkin dibenarkan..

Apakah bentuk bahan yang dihasilkan??

Vitamin larut air adalah sebahagian daripada ubat yang terdapat dalam bentuk tablet, kapsul, dragees dan larutan berair. Sebilangan besar dana ini ditujukan untuk pentadbiran oral, kadang-kadang larutan berair diberikan secara intravena atau intramuskular.

Sebagai peraturan, persediaan intravena dan intramuskular vitamin larut air digunakan dalam kes dengan penyerapan terganggu pada saluran pencernaan. Sekiranya masalah pencernaan tidak terganggu, disarankan untuk mengambil ubat secara lisan.

Dengan kekurangan hanya satu vitamin, sebagai peraturan, persiapan monovitamin yang hanya mengandungi bahan sasaran diresepkan. Kompleks multivitamin biasanya digunakan untuk tujuan pencegahan..

Akhir sekali, ingat bahawa hari ini analog larut air vitamin larut lemak disintesis. Ini bermaksud, sebenarnya, bahan-bahan yang sebelumnya hanya diketahui mampu melarutkan lemak termasuk dalam kategori larut dalam air. Oleh kerana itu, hari ini banyak ubat dalam bentuk tablet atau kapsul keras secara serentak mengandungi vitamin larut lemak dan air..

Vitamin - penerangan, klasifikasi dan peranan vitamin dalam kehidupan manusia. Keperluan harian untuk vitamin

Kandungan:

Selamat hari, pengunjung projek "BAIK ADALAH!", Bahagian "Perubatan"!

Artikel hari ini akan membincangkan mengenai vitamin..

Projek ini sebelum ini mempunyai maklumat mengenai beberapa vitamin, artikel yang sama dikhaskan untuk pemahaman umum mengenai sebatian ini, sehingga boleh dikatakan, tanpanya kehidupan seseorang akan mengalami banyak kesulitan.

Vitamin (dari lat. Vita - "hidup") - sekumpulan sebatian organik dengan berat molekul rendah dengan struktur yang agak sederhana dan sifat kimia yang pelbagai, diperlukan untuk fungsi normal organisma.

Ilmu yang mengkaji struktur dan mekanisme tindakan vitamin, serta penggunaannya untuk tujuan terapi dan profilaksis, disebut - Vitaminologi.

Pengelasan Vitamin

Berdasarkan kelarutan, vitamin dibahagikan kepada:

Vitamin larut lemak

Vitamin larut lemak terkumpul di dalam badan, dan depotnya adalah tisu dan hati adiposa.

Vitamin larut air

Vitamin larut air dalam jumlah yang banyak tidak disimpan dan berlebihan diekskresikan dengan air. Ini menjelaskan tingginya prevalensi hipovitaminosis vitamin larut air dan hipervitaminosis vitamin larut lemak..

Sebatian seperti vitamin

Bersama dengan vitamin, sekumpulan sebatian seperti vitamin (zat) diketahui mempunyai sifat vitamin tertentu, namun, mereka tidak mempunyai semua tanda utama vitamin.

Sebatian seperti vitamin termasuk:

Larut lemak:

 • Vitamin F (Asid Lemak Penting);
 • Vitamin N (asid thioctic, asid lipoik);
 • Koenzim Q (ubiquinone, koenzim Q).

Larut air:

Peranan vitamin dalam kehidupan manusia

Fungsi utama vitamin dalam kehidupan manusia adalah kesan pengawalseliaan terhadap metabolisme dan dengan itu memastikan perjalanan normal hampir semua proses biokimia dan fisiologi dalam tubuh.

Vitamin mengambil bahagian dalam hematopoiesis, memastikan fungsi normal sistem saraf, kardiovaskular, imun dan pencernaan, mengambil bahagian dalam pembentukan enzim, hormon, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap toksin, radionuklid dan faktor berbahaya lain.

Walaupun pentingnya vitamin dalam metabolisme, mereka bukan sumber tenaga untuk tubuh (tidak mempunyai kandungan kalori) atau komponen struktur tisu.

Vitamin terdapat dalam makanan (atau di persekitaran) dalam jumlah yang sangat kecil, dan oleh itu mikronutrien. Unsur surih dan asid amino penting bukan vitamin..

Fungsi Vitamin

Vitamin A (Retinol) - diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan normal badan. Ia mengambil bahagian dalam pembentukan purpura visual di retina mata, mempengaruhi keadaan integumen kulit, membran mukus, memberikan perlindungan mereka. Menggalakkan sintesis protein, metabolisme lipid, menyokong proses pertumbuhan, meningkatkan daya tahan terhadap jangkitan.

Vitamin B1 (Tiamin) - berperanan besar dalam fungsi sistem pencernaan dan sistem saraf pusat (CNS), dan juga memainkan peranan penting dalam metabolisme karbohidrat.

Vitamin B2 (Riboflavin) - berperanan besar dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak, proses pernafasan tisu, meningkatkan pengeluaran tenaga dalam badan. Riboflavin juga memastikan fungsi normal sistem saraf pusat, sistem pencernaan, organ penglihatan, hematopoiesis, menyokong keadaan normal kulit dan membran mukus.

Vitamin B3 (Niacin, Vitamin PP, asid nikotinik) - terlibat dalam metabolisme lemak, protein, asid amino, purin (bahan nitrogen), pernafasan tisu, glikogenolisis, dan mengatur proses redoks dalam badan. Niacin diperlukan untuk fungsi sistem pencernaan, menyumbang kepada pemecahan makanan menjadi karbohidrat, lemak dan protein semasa pencernaan dan pembebasan tenaga dari makanan. Niacin berkesan menurunkan kolesterol, menormalkan kepekatan lipoprotein darah dan meningkatkan kandungan HDL dengan kesan anti-aterogenik. Mengembangkan saluran kecil (termasuk otak), meningkatkan peredaran darah dalam darah, mempunyai kesan antikoagulan yang lemah. Sangat penting untuk mengekalkan kulit yang sihat, mengurangkan kesakitan dan meningkatkan mobiliti sendi pada osteoartritis, mempunyai kesan sedatif ringan dan berguna dalam rawatan gangguan emosi dan mental, termasuk migrain, kegelisahan, kemurungan, penurunan perhatian dan skizofrenia. Dan dalam beberapa kes, malah menekan barah.

Vitamin B5 (Pantothenic acid) - memainkan peranan penting dalam pembentukan antibodi, mendorong penyerapan vitamin lain, dan juga merangsang pengeluaran hormon adrenal dalam tubuh, yang menjadikannya alat yang kuat untuk rawatan arthritis, kolitis, alergi dan penyakit sistem kardiovaskular.

Vitamin B6 (Pyridoxine) - mengambil bahagian dalam metabolisme protein dan asid amino individu, serta metabolisme lemak, hematopoiesis, fungsi pembentukan asid perut.

Vitamin B9 (Asid folat, Bc, M) - mengambil bahagian dalam fungsi hematopoiesis, mendorong sintesis sel darah merah, mengaktifkan penggunaan vitamin B12 oleh tubuh, penting untuk proses pertumbuhan dan perkembangan.

Vitamin B12 (Cobalamins, Cyanocobalamin) - berperanan besar dalam pembentukan darah dan sistem saraf pusat, mengambil bahagian dalam metabolisme protein, mencegah degenerasi lemak pada hati.

Vitamin C (Asid askorbik) - mengambil bahagian dalam semua jenis metabolisme, mengaktifkan tindakan hormon dan enzim tertentu, mengatur proses redoks, mendorong pertumbuhan sel dan tisu, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap faktor persekitaran yang berbahaya, terutama kepada agen berjangkit. Ia mempengaruhi keadaan kebolehtelapan dinding vaskular, pertumbuhan semula tisu dan penyembuhan. Mengambil bahagian dalam penyerapan zat besi dalam usus, pertukaran kolesterol dan hormon korteks adrenal.

Vitamin D (Caliciferols). Terdapat banyak jenis vitamin D. Vitamin D2 (ercocalciferol) dan vitamin D3 (cholecalciferol) adalah yang paling penting bagi manusia. Mereka mengatur pengangkutan kalsium dan fosfat dalam sel-sel membran mukus usus kecil dan tisu tulang, mengambil bahagian dalam sintesis tisu tulang, meningkatkan pertumbuhannya.

Vitamin E (Tokoferol). Vitamin E disebut sebagai vitamin "awet muda dan kesuburan", kerana menjadi antioksidan yang kuat, tocopherol melambatkan proses penuaan dalam tubuh, dan juga memastikan fungsi gonad seks pada wanita dan juga lelaki. Di samping itu, vitamin E diperlukan untuk fungsi normal sistem kekebalan tubuh, meningkatkan pemakanan sel, mempengaruhi peredaran darah periferal, mencegah pembekuan darah dan menguatkan dinding saluran darah, diperlukan untuk pertumbuhan semula tisu, mengurangkan kemungkinan pembentukan parut, memastikan pembekuan darah normal, menurunkan tekanan darah, menyokong kesihatan saraf, menyediakan fungsi otot, mencegah anemia, melegakan penyakit dan diabetes Alzheimer.

Vitamin K. Vitamin ini disebut anti-hemoragik kerana ia mengatur mekanisme pembekuan darah, yang melindungi seseorang dari pendarahan dalaman dan luaran sekiranya terjadi kerosakan. Oleh kerana fungsinya, vitamin K sering diberikan kepada wanita semasa melahirkan dan bayi yang baru lahir untuk mencegah kemungkinan pendarahan. Vitamin K juga terlibat dalam sintesis protein osteocalcin, sehingga memastikan pembentukan dan pemulihan tisu tulang, mencegah osteoporosis, memastikan fungsi ginjal, mengatur perjalanan banyak proses redoks dalam tubuh, dan mempunyai kesan antibakteria dan analgesik.

Vitamin F (Asid Lemak Tak jenuh). Vitamin F penting untuk sistem kardiovaskular: mencegah dan mengurangkan simpanan kolesterol di arteri, menguatkan dinding saluran darah, meningkatkan peredaran darah, menormalkan tekanan darah dan nadi. Vitamin F juga terlibat dalam pengaturan metabolisme lemak, memerangi proses keradangan secara berkesan dalam tubuh, meningkatkan pemakanan tisu, mempengaruhi pembiakan dan penyusuan, mempunyai kesan anti-sklerotik, memberikan fungsi otot, membantu menormalkan berat badan, memastikan kulit, rambut, kuku yang sihat dan bahkan mukosa gastrousus.

Vitamin H (Biotin, Vitamin B7). Biotin memainkan peranan penting dalam proses metabolisme protein, lemak dan karbohidrat, perlu untuk pengaktifan vitamin C, dengan penyertaan reaksi pengaktifan dan pemindahan karbon dioksida dalam sistem peredaran darah berlaku, merupakan sebahagian daripada beberapa kompleks enzim dan diperlukan untuk normalisasi pertumbuhan dan fungsi tubuh. Biotin, berinteraksi dengan hormon insulin, menstabilkan gula darah, dan juga terlibat dalam pengeluaran glukokinase. Kedua-dua faktor ini penting dalam diabetes. Kerja biotin membantu menjaga kesihatan kulit, melindungi dari dermatitis, mengurangkan sakit otot, membantu melindungi rambut dari uban dan melambatkan proses penuaan dalam badan.

Sudah tentu, senarai sifat berguna ini dapat diteruskan, dan tidak akan masuk dalam satu artikel, oleh itu, artikel yang terpisah akan ditulis untuk setiap vitamin individu. Sebilangan vitamin sudah dijelaskan di laman web ini..

Keperluan harian untuk vitamin

Keperluan untuk sebarang vitamin dikira dalam dos.

Bezakan:

 • dos fisiologi - minimum vitamin yang diperlukan untuk badan yang sihat;
 • dos farmakologi - terapeutik, jauh lebih tinggi daripada fisiologi - digunakan sebagai ubat dalam rawatan dan pencegahan sejumlah penyakit.

Juga bezakan:

 • keperluan fisiologi harian untuk vitamin - mencapai dos vitamin fisiologi;
 • pengambilan vitamin - jumlah vitamin yang dimakan bersama makanan.

Oleh itu, dos pengambilan vitamin harus lebih tinggi, kerana penyerapan dalam usus (ketersediaan bio vitamin) tidak berlaku sepenuhnya dan bergantung pada jenis pemakanan (komposisi dan nilai pemakanan produk, jumlah, dan jumlah makanan).

Jadual keperluan harian tubuh untuk vitamin

Pengambilan vitamin tambahan diperlukan:

 • orang yang mempunyai tabiat makan yang tidak normal yang makan secara tidak teratur dan kebanyakannya makan makanan yang monoton dan tidak seimbang, terutamanya makanan yang disiapkan dan makanan dalam tin.
 • orang yang mengikuti diet untuk waktu yang lama untuk mengurangkan berat badan atau sering memulakan dan menghentikan diet.
 • orang yang mengalami tekanan.
 • orang yang menderita penyakit kronik.
 • orang yang tidak bertoleransi terhadap susu dan produk tenusu.
 • orang yang telah lama mengambil ubat yang mengganggu penyerapan vitamin dan mineral dalam badan.
 • semasa sakit.
 • untuk pemulihan selepas pembedahan;
 • dengan peningkatan senaman.
 • kepada vegetarian, sebagai tanaman kekurangan keseluruhan kompleks vitamin yang diperlukan untuk kehidupan manusia yang sihat.
 • semasa mengambil hormon dan kontraseptif.
 • wanita selepas bersalin dan semasa menyusu.
 • kanak-kanak, kerana peningkatan pertumbuhan, selain vitamin, juga harus menerima dalam jumlah yang mencukupi komponen diet seperti: kalium, zat besi, zink.
 • dengan kerja fizikal atau mental yang tinggi;
 • orang tua yang badannya menyerap vitamin dan mineral semakin teruk seiring bertambahnya usia.
 • perokok dan peminum.

Sumber Vitamin

Sebilangan besar vitamin tidak disintesis dalam tubuh manusia, jadi ia mesti kerap dan dalam jumlah yang cukup masuk ke dalam tubuh dengan makanan atau dalam bentuk kompleks vitamin-mineral dan suplemen pemakanan.

 • Vitamin A, yang boleh disintesis dari prekursor yang dimakan dengan makanan;
 • vitamin D, yang terbentuk pada kulit manusia di bawah pengaruh sinar ultraviolet;
 • Vitamin B3, PP (Niacin, Niacin), pendahulunya adalah asid amino triptofan.

Selain itu, vitamin K dan B3 biasanya disintesis dalam jumlah yang mencukupi oleh mikroflora bakteria usus besar manusia..

Sumber utama vitamin

Vitamin A (Retinol): Hati, produk tenusu, minyak ikan, sayur-sayuran jeruk dan hijau, marjerin yang diperkaya.

Vitamin B1 (Tiamin): kekacang, produk roti, produk bijirin penuh, kacang-kacangan, daging.

Vitamin B2 (Riboflavin): sayur-sayuran berdaun hijau, daging, telur, susu.

Vitamin B3 atau Vitamin PP (Niacin, Niacin): kekacang, roti bakar, bijirin penuh, kacang-kacangan, daging, ayam.

Vitamin B5 (Pantothenic acid): daging sapi dan hati sapi, ginjal, ikan laut, telur, susu, sayur-sayuran segar, ragi bir, kekacang, biji-bijian, kacang-kacangan, jamur, royal jelly, gandum utuh, tepung gandum utuh. Selain itu, jika mikroflora usus normal, vitamin B5 juga dapat dihasilkan di dalamnya..

Vitamin B6 (Pyridoxine): ragi, hati, gandum tumbuh, dedak, biji-bijian yang tidak disempurnakan, kentang, molase, pisang, kuning telur mentah, kubis, wortel, kacang kering, ikan, daging ayam, kacang-kacangan, soba.

Vitamin B9 (Asid folat, Bc, M): salad hijau, pasli, kubis, daun hijau banyak sayur-sayuran, daun kismis hitam, pinggul mawar, raspberry, birch, linden; dandelion, pisang pisang, jelatang, pudina, yarrow, buncis, bit, kacang polong, kacang, timun, wortel, labu, bijirin, pisang, jeruk, aprikot, daging sapi, domba, hati binatang, ayam dan telur, keju, keju cottage, susu, tuna ikan salmon.

Vitamin B12 (Cyanocobalamin): hati (daging sapi dan anak lembu), ginjal, herring, sardin, salmon, produk tenusu, keju.

Vitamin C (Asid askorbik): buah sitrus, cantaloupe, rosehip, tomato, paprika hijau dan merah, cranberry, buckthorn laut, cendawan porcini kering, lobak, dill, bawang putih liar, abu gunung, pasli, jambu biji.

Vitamin D (Caliciferols): herring, salmon, mackerel, oatmeal dan beras flakes, dedak, jagung, krim masam, mentega, kuning telur, minyak ikan. Vitamin D juga dihasilkan di dalam badan oleh sinar ultraviolet..

Vitamin E (Tokoferol): minyak sayuran, biji-bijian, kacang-kacangan, biji-bijian, sayur-sayuran berdaun hijau, hati sapi.

Vitamin K: kubis, selada, ikan kod, teh daun hijau dan hitam, bayam, brokoli, domba, daging sapi, hati sapi. Juga dihasilkan oleh bakteria di usus besar.

Vitamin F (asid linoleat, linolenik dan arakidonik): minyak sayuran dari ovari gandum, biji rami, bunga matahari, bunga safflower, kacang soya, kacang tanah; badam, alpukat, walnut, biji bunga matahari, kismis hitam, buah kering, oatmeal, jagung, beras perang, ikan lemak dan varieti tebal (salmon, makarel, ikan haring, sarden, ikan trout, tuna), minyak ikan.

Vitamin H (Biotin, Vitamin B7): hati sapi, ginjal, jantung lembu, kuning telur, daging sapi, daging sapi muda, ayam, susu sapi, keju, ikan haring, pelempar, sardin kalengan, tomat, kacang kedelai, beras perang, dedak beras, tepung gandum, kacang tanah, champignon, kacang hijau, wortel, kembang kol, epal, jeruk, pisang, tembikai, kentang, bawang segar, biji-bijian rai. Di samping itu, biotin yang diperlukan untuk sel-sel tubuh, dengan pemakanan yang betul dan kesihatan yang baik, disintesis oleh mikroflora usus.

Hypovitaminosis (kekurangan vitamin)

Hypovitaminosis - penyakit yang berlaku apabila keperluan tubuh untuk vitamin tidak dipenuhi sepenuhnya.

Hipovitaminosis berkembang tidak kelihatan: kerengsaan muncul, peningkatan keletihan, perhatian menurun, selera makan bertambah buruk, tidur terganggu.

Kekurangan vitamin jangka panjang yang sistematik dalam makanan mengurangkan prestasi, mempengaruhi keadaan organ dan tisu individu (kulit, selaput lendir, otot, tisu tulang) dan fungsi tubuh yang paling penting, seperti pertumbuhan, keupayaan intelektual dan fizikal, kelahiran, dan pertahanan badan.

Untuk mengelakkan kekurangan vitamin, anda perlu mengetahui sebab-sebab perkembangannya, di mana anda harus berjumpa doktor yang akan melakukan semua ujian yang diperlukan dan menetapkan rawatan..

Kekurangan vitamin (kekurangan vitamin akut)

Kekurangan vitamin adalah bentuk kekurangan vitamin yang teruk, berkembang dengan ketiadaan vitamin dalam makanan yang berpanjangan atau pelanggaran penyerapannya, yang menyebabkan pelanggaran banyak proses metabolik. Kekurangan vitamin sangat berbahaya bagi organisma yang sedang berkembang - kanak-kanak dan remaja.

Gejala kekurangan vitamin

 • kulit lembik pucat terdedah kepada kekeringan dan kerengsaan;
 • rambut kering yang tidak bermaya dengan kecenderungan untuk bahagian dan keguguran;
 • penurunan selera makan;
 • sudut bibir pecah-pecah, yang tidak terkena sebarang krim atau gincu;
 • gusi berdarah semasa menggosok gigi;
 • selsema kerap dengan pemulihan yang sukar dan lama;
 • rasa letih, apatis, kerengsaan yang berterusan;
 • pelanggaran proses pemikiran;
 • gangguan tidur (insomnia atau mengantuk);
 • masalah penglihatan;
 • pemburukan penyakit kronik (kambuh herpes, psoriasis dan jangkitan kulat).

Hypervitaminosis (dos berlebihan vitamin)

Hypervitaminosis (lat. Hypervitaminosis) - gangguan akut badan akibat keracunan (keracunan) dengan dos yang sangat tinggi satu atau lebih vitamin yang terdapat dalam makanan atau ubat-ubatan yang mengandung vitamin. Dos dan simptom-simptom berlebihan dari setiap vitamin berbeza..

Anti vitamin

Mungkin ini akan menjadi berita bagi sesetengah orang, tetapi sama, vitamin mempunyai musuh - anti-vitamin.

Anti-vitamin (Yunani - menentang, Latin. Vita - kehidupan) - sekumpulan sebatian organik yang menekan aktiviti biologi vitamin.

Ini adalah sebatian yang hampir dengan vitamin dalam struktur kimia, tetapi mempunyai kesan biologi yang bertentangan. Apabila dimakan, anti-vitamin disertakan sebagai ganti vitamin dalam reaksi metabolik dan menghalang atau mengganggu perjalanan normalnya. Ini menyebabkan kekurangan vitamin (kekurangan vitamin) walaupun dalam keadaan vitamin yang sesuai berasal dari makanan dalam jumlah yang cukup atau terbentuk di dalam badan.

Anti-vitamin terkenal dengan hampir semua vitamin. Sebagai contoh, vitamin B1 (tiamin) anti-vitamin adalah pyrithiamine, yang menyebabkan polyneuritis.

Lebih banyak mengenai anti-vitamin akan ditulis dalam artikel berikut..

Sejarah Vitamin

Kepentingan jenis makanan tertentu untuk pencegahan penyakit tertentu diketahui pada zaman dahulu. Oleh itu, orang Mesir kuno tahu bahawa hati membantu dengan kebutaan malam. Sekarang diketahui bahawa kebutaan malam dapat disebabkan oleh kekurangan vitamin A. Pada tahun 1330, Hu Xihui menerbitkan karya tiga jilid, "Prinsip Penting Makanan dan Minuman," di Beijing, yang mengkodifikasikan pengetahuan mengenai peranan terapi pemakanan dan berpendapat bahawa perlu bagi kesihatan untuk menggabungkan pelbagai makanan.

Pada tahun 1747, doktor Skotlandia James Lind, ketika dalam perjalanan yang panjang, melakukan semacam eksperimen pada pelaut yang sakit. Memperkenalkan pelbagai makanan berasid ke dalam makanan mereka, dia menemukan kemampuan buah sitrus untuk mencegah penyakit kudis. Pada tahun 1753, Lind menerbitkan A Treatise on Scurvy, di mana dia menyarankan menggunakan lemon dan limau untuk mencegah penyakit kudis. Walau bagaimanapun, pandangan ini tidak langsung dikenali. Walaupun begitu, James Cook membuktikan dalam praktiknya peranan makanan tumbuhan dalam mencegah penyakit kudis dengan memasukkan kubis masam, wort malt dan kesamaan sirap sitrus ke dalam makanan kapal. Akibatnya, dia tidak kehilangan seorang pelaut dari skurvi - pencapaian yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk masa itu. Pada tahun 1795, lemon dan buah sitrus lain menjadi makanan tambahan standard untuk pelaut Inggeris. Ini berfungsi sebagai penampilan nama samaran yang sangat menyinggung perasaan pelaut - serai. Keributan lemon yang disebut: pelaut membuang tong jus lemon ke laut.

Pada tahun 1880, ahli biologi Rusia Nikolai Lunin dari University of Tartu memberi makan tikus eksperimen secara individu semua elemen yang diketahui yang membentuk susu lembu: gula, protein, lemak, karbohidrat, dan garam. Tikus mati. Pada masa yang sama, tikus yang diberi susu berkembang normal. Dalam disertasi (tesis), Lunin menyimpulkan bahawa terdapat beberapa bahan yang tidak diketahui yang diperlukan untuk hidup dalam jumlah yang kecil. Kesimpulan Lunin diterima oleh komuniti ilmiah dengan permusuhan. Saintis lain tidak dapat menghasilkan semula hasilnya. Salah satu sebabnya ialah Lunin menggunakan gula tebu, sementara penyelidik lain menggunakan gula susu, kurang halus dan mengandungi beberapa vitamin B.

Pada tahun-tahun berikutnya, bukti adanya vitamin terkumpul. Jadi, pada tahun 1889, doktor Belanda Christian Eikman mendapati bahawa ayam, ketika mereka makan nasi putih rebus, mendapat beriberi, dan ketika mereka menambahkan dedak beras ke makanan mereka, mereka pulih. Peranan beras perang dalam mencegah beriberi pada manusia ditemui pada tahun 1905 oleh William Fletcher. Pada tahun 1906, Frederick Hopkins menyarankan bahawa selain protein, lemak, karbohidrat, dan lain-lain, makanan juga mengandung beberapa zat lain yang diperlukan untuk tubuh manusia, yang disebutnya sebagai "faktor makanan tambahan". Langkah terakhir diambil pada tahun 1911 oleh saintis Poland Casimir Funk, yang bekerja di London. Dia mengasingkan penyediaan kristal, sebilangan kecilnya menyembuhkan beriberi. Ubat itu diberi nama "Vitamine" (Vitamine), dari bahasa Latin vita - "life" dan bahasa Inggeris amine - "amine", sebatian yang mengandungi nitrogen. Funk mencadangkan bahawa penyakit lain - kudis, pellagra, riket - juga mungkin disebabkan oleh kekurangan zat tertentu..

Pada tahun 1920, Jack Cecile Drummond mengusulkan untuk menghapus "e" dari kata "vitamine" kerana vitamin C yang baru ditemui tidak mengandung komponen amina. Jadi "vitamin" menjadi "vitamin".

Pada tahun 1923, Dr. Glen King membentuk struktur kimia vitamin C, dan pada tahun 1928, doktor dan ahli biokimia Albert Saint-György pertama kali mengasingkan vitamin C, menyebutnya sebagai asam heksuronik. Sudah pada tahun 1933, para penyelidik Switzerland mensintesis asid askorbik yang terkenal sama dengan vitamin C.

Pada tahun 1929, Hopkins dan Aikman menerima Hadiah Nobel untuk penemuan vitamin, tetapi Lunin dan Funk tidak. Lunin menjadi pakar pediatrik, dan peranannya dalam penemuan vitamin telah lama dilupakan. Pada tahun 1934, Persidangan All-Union Pertama mengenai Vitamin diadakan di Leningrad, di mana Lunin (Leningrader) tidak dijemput.

Vitamin lain ditemui pada tahun 1910-an, 1920-an, dan 1930-an. Pada tahun 1940-an, struktur kimia vitamin diuraikan..

Pada tahun 1970, Linus Pauling, dua kali pemenang Hadiah Nobel, mengejutkan dunia perubatan dengan buku pertamanya, Vitamin C, Selsema dan Selsema, yang mendokumentasikan keberkesanan Vitamin C. Sejak itu, Ascorb tetap menjadi yang paling terkenal, popular dan sangat diperlukan. vitamin untuk kehidupan seharian kita. Mengkaji dan menerangkan lebih daripada 300 fungsi biologi vitamin ini. Perkara utama ialah, tidak seperti haiwan, seseorang tidak dapat menghasilkan vitamin C sendiri dan oleh itu bekalannya mesti diisi semula setiap hari.

Kesimpulannya

Saya ingin menarik perhatian anda, pembaca sekalian, bahawa vitamin harus dirawat dengan sangat berhati-hati. Pemakanan yang tidak betul, kekurangan, berlebihan, dos vitamin yang tidak betul boleh membahayakan kesihatan anda, oleh itu, untuk mendapatkan jawapan terakhir mengenai topik vitamin, lebih baik berjumpa doktor - pakar vitamin, imunologi.

Vitamin

Apa ini?

Vitamin tidak disintesis oleh sel dan memasuki badan dengan makanan. Pengecualian adalah vitamin D, K, dan B3. Vitamin D disintesis di kulit di bawah pengaruh sinar ultraviolet, dan K dan B3 disintesis oleh bakteria usus.

Vitamin adalah pemangkin proses metabolik, bukan merupakan bahagian tisu dan bukan sumber tenaga. Vitamin tidak termasuk unsur surih dan asid amino penting.

Secara ringkas mengenai vitamin, terdapat beberapa perkara:

 • ditunjukkan dalam huruf Latin, diikuti dengan nama bahan organik;
 • dengan kekurangan, hipovitaminosis berkembang;
 • dengan berlebihan, hipervitaminosis berkembang;
 • kekurangan vitamin yang lama menyebabkan kekurangan vitamin;
 • keperluan harian berkisar antara 1.5 mcg hingga 600 mg bergantung pada vitamin;
 • untuk kanak-kanak dan remaja, beberapa vitamin diperlukan secara berlebihan, kerana pertumbuhan dan perkembangan badan berlaku secara intensif;
 • diperlukan sepanjang hayat.

Rajah. 1. Tanda-tanda kekurangan vitamin.

Makanan yang berbeza mengandungi vitamin yang berbeza, oleh itu, semakin banyak diet, semakin besar peluang untuk mendapatkan semua zat yang diperlukan dalam norma harian. Diet yang seragam (hanya bijirin atau hanya daging) membawa kepada hipovitaminosis.

Sebilangan vitamin hilang semasa memasak. Contohnya, vitamin C musnah walaupun pada suhu 60 ° C. Walau bagaimanapun, sebilangan vitamin tidak diserap tanpa rawatan haba..

Vitamin "semula jadi", iaitu yang diperoleh daripada makanan sama seperti sintetik.

Jenis dan tindakan

Vitamin terbahagi kepada dua jenis:

 • larut dalam air - jangan terkumpul, lebihan dibasuh oleh air (C, kumpulan B);
 • larut dalam lemak - boleh berkumpul di dalam badan dalam tisu adiposa (K, A, E, D).

Tindakan umum, norma dan keberadaan produk ditunjukkan dalam jadual "Vitamin".

Tajuk

Bertindak

Kadar harian

Mana ada

Membentuk sistem ketahanan badan, mempengaruhi pertumbuhan rambut, cakar, meningkatkan keanjalan kulit

Hati, Tenusu, Kuning Telur

Membantu mengeluarkan tenaga dari karbohidrat, menyumbang kepada perkembangan sistem saraf

Kekacang, hazelnut, daging babi

Mengambil bahagian dalam metabolisme, adalah bahagian membran mukus

Hati ayam, produk tenusu

Mempengaruhi kolesterol, meningkatkan ingatan

Sayuran hijau, ayam, kacang, jeroan

Menggalakkan metabolisme lemak, aliran impuls saraf, mengatur tahap insulin dan kolesterol

Nasi, oatmeal, gandum tumbuh, bayam, hati, susu

B5 - asid pantotenik

Mengambil bahagian dalam metabolisme protein dan lemak

Nasi, Ragi, Jerami

Mengambil bahagian dalam metabolisme dan peredaran darah

Mengatur keseimbangan protein dan lemak, mengambil bahagian dalam sintesis enzim

Hati, telur, keju, daging, kacang hijau, epal, kentang

Mempengaruhi pemindahan maklumat genetik dan tahap hemoglobin

Sayuran hijau, telur, pisang, kacang

Mengambil bahagian dalam hematopoiesis, mengekalkan tahap hemoglobin

Makanan laut, rumput laut, kaviar, keju kotej

C - asid askorbik

Ia mempengaruhi pembentukan kolagen, mendorong reaksi pelindung tubuh, menjadikan saluran darah elastik

Kismis, ceri burung, buah sitrus, bunga liar, kubis

Kumpulan D - ergocalciferol, cholecalciferol, dihydrotachysterol

Mengambil bahagian dalam pembentukan dan pertumbuhan tulang, mendorong perkembangan gigi

Cahaya matahari, minyak sayuran, ikan, telur

Tahan terhadap membran sel, melancarkan peredaran darah, mengambil bahagian dalam pembentukan otot

Minyak sayur, kacang

Menggalakkan pembekuan darah

Kembang kol, bayam, ayam

Rajah. 2. Kandungan vitamin dalam makanan.

Beta-karoten terdapat dalam sayur-sayuran (wortel, pasli, lada) dan merupakan pendahulu retinol, dan triptofan (asid amino) adalah niasin. Sekali dalam badan, beta-karoten mensintesis vitamin A, seperti triptofan - vitamin B3.

Nilai

Walaupun vitamin memasuki badan secara eksklusif dari persekitaran luaran, mereka memainkan peranan penting dalam metabolisme. Tanpa vitamin, fungsi sistem organ terganggu, imuniti menjadi lemah, pelbagai penyakit berkembang.

Vitamin melakukan fungsi berikut dalam tubuh manusia:

 • mengambil bahagian dalam proses metabolik dalam komposisi enzim dan hormon;
 • mempunyai sifat antioksidan, melindungi tubuh daripada radikal bebas;
 • mengambil bahagian dalam sintesis hormon;
 • mengatur kerja sistem organ;
 • menggalakkan penyerapan zat dan unsur.

Rajah. 3. Penyertaan vitamin dalam metabolisme.

Apa yang kita pelajari?

Dari kelas biologi kelas 8, kami belajar mengenai ciri-ciri vitamin - bahan organik yang memasuki tubuh dengan makanan. Kami meneliti tindakan, pengambilan harian, kandungan vitamin penting, dan juga kepentingannya untuk tubuh.

Jadual vitamin larut lemak dan larut dalam air

Vitamin adalah kumpulan bahan yang bersifat heterogen dalam sifat kimia, tidak disintesis atau disintesis dalam jumlah yang tidak mencukupi dalam tubuh, tetapi diperlukan untuk metabolisme, pertumbuhan, perkembangan tubuh dan menjaga kesihatan yang normal. Bahan-bahan ini bukan sumber tenaga langsung dan tidak menjalankan fungsi plastik. Mereka adalah komponen sistem enzim dan berperanan sebagai pemangkin dalam proses metabolik..

Maklumat mengenai sumber vitamin, keperluan harian mereka untuk orang dewasa dan kepentingan dalam pelaksanaan fungsi fisiologi diberikan dalam jadual. 12.2.

Jadual 12.2. Peranan fisiologi, keperluan badan dan sumber vitamin

VitaminKeperluan harian orang dewasasumber utamaPeranan fisiologiTanda-tanda kegagalan
A * (retinol)A, -0.9 mg, beta-karoten - 1.8 mgLemak haiwan, daging, ikan, telur, susuIa perlu untuk sintesis rhodopsin pigmen visual; mempengaruhi proses pertumbuhan, pembiakan, percambahan dan keratinisasi epitelFungsi penglihatan senja, pertumbuhan, perkembangan dan pembiakan terganggu. Kekeringan permukaan konjunktiva dan kornea, ulserasi kornea
D (kalsiferol)2.5 mcgHati dan daging mamalia, hati ikan, telurIa diperlukan untuk penyerapan ion kalsium dari usus dan pertukaran kalsium dan fosforus dalam badanPengambilan yang tidak mencukupi pada masa kanak-kanak menyebabkan perkembangan riket, yang ditunjukkan oleh pelanggaran osifikasi dan pertumbuhan tulang, penyahkalsifikasi dan pelembutannya
PP ** (asid nikotinik)150 mgDaging, hati, buah pinggang, ikan, ragiMengambil bahagian dalam proses respirasi sel (pemindahan hidrogen dan elektron); pengawalan fungsi sekresi dan motorik saluran gastroususKeradangan pada kulit (pellagra), gangguan saluran gastrousus (cirit-birit)
K (phylloquinones)Sehingga 1 mgDaun sayuran hijau, hatiMengambil bahagian dalam sintesis faktor pembekuan, prothrombin, dll..Pembekuan darah yang perlahan, pendarahan spontan
E (tokoferol)10-12 mgMinyak sayur, sayur daun hijau, telurAntioksidan (perencat pengoksidaan)Tidak ada gejala kekurangan manusia yang dijelaskan dengan jelas.
C (asid askorbik)50-100 mgBuah-buahan dan tumbuh-tumbuhan segar (terutamanya pinggul mawar, kismis hitam, buah sitrus)Berpartisipasi dalam hidroksilasi, pembentukan kolagen, penggabungan zat besi ke dalam ferritin. Meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitanScurvy berkembang, manifestasi di antaranya adalah pendarahan gusi, pendarahan kecil di kulit, kerosakan pada dinding saluran darah
B1 (tiamin)1.4-2.4 mgBiji-bijian, kacang, hati, ginjal, dedak, ragiBerpartisipasi dalam metabolisme tenaga (proses dekarboksilasi), adalah co-enzim piruvat karboksilasePenyakit Beriberi berkembang, disertai oleh polyneuritis, gangguan fungsi jantung dan fungsi saluran gastrousus
B2 (riboflavin)2-3 mgBijirin, Kacang, Hati, Susu, Ragi, TelurIa adalah sebahagian daripada enzim flavin. Melakukan pemindahan hidrogen dan elektronKerosakan mata (fotofobia), kerosakan pada membran mukus rongga mulut dan lidah
B3 (asid pantotenik)10 mgBijirin, Kacang, Kentang, Hati, Telur, IkanPemindahan kumpulan asetil (CoA) dalam sintesis asid lemak, steroid dan sebatian lainKelemahan umum, pening, gangguan neuromotor, keradangan kulit, lesi mukosa
B6 (piridoksin)1.5-3 mgBiji-bijian, kacang, daging, hati, ragi, ikan. Disintesis oleh mikroflora ususKoenzim transam i-nases, decarboxylase, dehydratase, desulfohydrasePeningkatan kerengsaan, kejang, anemia gi-pokromnoy. Ini memainkan peranan penting dalam metabolisme asid amino, protein dan lemak, serta dalam proses pembentukan darah.
B12 (cyanocobalamin)2 mcgHati disintesis oleh mikroorganisma ususKomponen enzim untuk metabolisme dan metilasi asid nukleik. Penting untuk hematopoiesisAnemia berbahaya
Asid folik400 mgDaun hijau, sayur-sayuran, daging, susu, ragi. Disintesis oleh mikroorganisma usus.Ia diperlukan untuk sintesis purin dan metionin dan metabolisme serpihan molekul monokarbon. Merangsang proses hematopoiesisAnemia
Vitamin H *** (Biotin)150-200 mcgSusu, kuning telur, hati, disintesis oleh mikroorganisma ususCoenzyme deaminases, carboxylases, transferases, melakukan pemindahan CO2Dermatitis (keradangan pada kulit) dengan hiperfungsi kelenjar sebum

* Manifestasi overdosis vitamin: sakit kepala, euforia, anemia, perubahan pada kulit, selaput lendir, tisu tulang.
** Manifestasi overdosis vitamin: disfungsi sistem saraf pusat dan buah pinggang; mencairkan Ca 2+ dari tulang dan meningkatkan tahap dalam darah.
*** Hipovitaminosis boleh berkembang apabila anda mengambil sejumlah besar protein telur kasar yang mengikat biotin.

Sumber utama vitamin larut air (kumpulan B, vitamin C) adalah, sebagai peraturan, produk makanan yang berasal dari tumbuhan dan, pada tahap yang lebih rendah, berasal dari haiwan. Vitamin ini mudah diserap dari saluran gastrointestinal ke dalam darah dan limfa..

Sumber utama vitamin larut lemak (vitamin A, D, E, K) adalah produk haiwan. Untuk memenuhi keperluan tubuh untuk vitamin, penting bukan hanya kandungan yang cukup dalam diet vitamin dan produk sayuran yang berasal dari haiwan, tetapi juga pelaksanaan normal pencernaan dan penyerapan zat di saluran gastrointestinal. Oleh itu, dengan gangguan pencernaan di usus kecil yang berkaitan dengan pengambilan hempedu atau lipase pankreas ke dalam duodenum, penyerapan vitamin dari saluran gastrointestinal tidak mencukupi dengan kandungan normalnya dalam makanan dapat diperhatikan..

Sumber tambahan vitamin K, B6, dan B12 adalah mikroflora usus besar. Mikroorganisma mensintesis vitamin ini (bersama dengan bahan lain), yang sebahagiannya diserap oleh badan..

Kelaparan panjang, makan makanan yang tidak mengandungi atau mengandungi sejumlah kecil vitamin, makan makanan setelah disimpan lama atau diproses dengan tidak betul, fungsi pencernaan yang terganggu boleh menyebabkan pengambilan vitamin yang tidak mencukupi (hypovitaminosis).

Hipovitaminosis atau penghentian pengambilan vitamin sepenuhnya ke dalam badan (kekurangan vitamin) membawa kepada perubahan fungsi yang tidak spesifik (penurunan prestasi mental dan fizikal) dan gangguan spesifik dalam tubuh yang merupakan ciri kekurangan hipo dan vitamin (lihat jadual 12.2). Pengambilan vitamin yang berlebihan boleh menyebabkan hipervitaminosis. Setelah menerima vitamin larut air dalam dos yang melebihi keperluan harian, bahan-bahan ini dapat dikeluarkan dari badan dengan cepat dengan air kencing. Walau bagaimanapun, biasanya tidak ada tanda-tanda hipervitaminosis. Namun, sebagai contoh, pengambilan vitamin B6 dalam jumlah besar mungkin disertai dengan gangguan fungsi saraf periferal. Perubahan dalam badan yang berlaku dengan hipervitaminosis A, D, PP ditunjukkan dalam jadual. 12.2.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes