Berapa banyak dan bagaimana mereka hidup dengan diabetes?

Dalam artikel ini anda akan belajar:

Apa-apa penyakit adalah tekanan bagi seseorang, dan diabetes tidak terkecuali. Ada banyak keraguan, ketakutan dan pertanyaan, salah satunya adalah "berapa banyak orang yang menghidap diabetes hidup?".

Seperti dalam perniagaan apa pun, lebih baik beralih kepada profesional. Dalam bidang statistik diabetes, ini adalah Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF), hasilnya diterbitkan setiap beberapa tahun dalam dokumen gabungan - IDF Diabetes Atlas.

Statistik

Menurut angka rasmi, kira-kira 627,00 orang berusia 20-79 tahun meninggal dunia akibat diabetes di Eropah pada tahun 2015. Hanya sekitar seperempat dari mereka (26.3%) berusia di bawah 60 tahun. Petunjuk seperti itu tidak banyak berbeza dengan angka rata-rata pada orang yang agak sihat..

Kematian akibat diabetes pada tahun 2015

Ini bererti bahawa kerana sebab-sebab yang berkaitan dengan diabetes, jumlah orang yang hampir sama mati tanpa diabetes. Ini dapat dijelaskan oleh perkembangan perubatan yang baik dan ketersediaan ubat untuk rawatan. Sayangnya, wilayah masih ada di dunia di mana, walaupun pada masa kini, sukar untuk mendapatkan insulin dan mengawal gula darah.

Telah diketahui bahawa lelaki menderita diabetes lebih kerap daripada wanita. Walau bagaimanapun, lelaki yang menghidap diabetes di beberapa negara Eropah mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada rakan senegara tanpa insulin. Kemungkinan besar, kehadiran penyakit itu mendorong mereka mengunjungi doktor secara berkala, menjalani pemeriksaan dan mengambil ubat.

Menurut angka rasmi, kematian di kalangan wanita sedikit lebih tinggi daripada di kalangan lelaki (masing-masing 315,000 dan 312,000).

Kematian akibat diabetes oleh kumpulan umur di Eropah

Ini dapat difahami, kerana wanita pada umumnya hidup lebih lama dan berangka lebih besar.

Mari kita mulakan dengan diabetes jenis 2. Sebagai peraturan, ini terjadi pada orang setelah 45 tahun yang mengalami kegemukan, tekanan darah tinggi dan gaya hidup yang tidak menetap. Kerana diabetes, pesakit seperti itu jarang mati, dan strok dan serangan jantung berlaku di dalamnya beberapa kali lebih kerap. Diabetes adalah latar belakang di mana penyakit yang ada jauh lebih teruk.

Apabila berat badan sekurang-kurangnya 1 kg hilang pada pesakit yang berlebihan berat badan, tekanan darah pasti akan menurun dan jangka hayat akan meningkat 3-4 bulan. Sekiranya diabetes jenis 2 baru-baru ini berlaku, maka penurunan berat badan sebanyak 10 kg dapat menormalkan gula darah dalam 50% kes..

Oleh itu, diabetes jenis 2 mungkin tidak mempengaruhi jangka hayat dengan cara apa pun jika ditentukan tepat pada masanya, rawatan yang betul ditetapkan, dan pesakit melakukan segalanya.

Cara hidup dengan diabetes jenis 2?

Anda sering dapat mendengar: - “Apa itu diabetes? Saya berasa sihat. Baru pergi ke klinik untuk mendapatkan bantuan, dan kemudian gula "muncul".

- "Obesiti? Ya, saya sudah berat badan ini selama 20 tahun, dan tidak ada yang perlu dikhawatirkan! ".

Penalaran semacam itu khas bagi seseorang yang tidak mahu mengakui bahawa dia mempunyai masalah dan perlu menjaga kesihatannya. Walau bagaimanapun, simpanan badan tidak terbatas. Cepat atau lambat, metabolisme akan terganggu secara tiba-tiba, yang akan ditunjukkan oleh peningkatan tekanan, kolesterol dan glukosa darah.

Kawalan diabetes merangkumi perkara berikut:

 • pemantauan berterusan tahap glukosa darah;
 • kawalan berat badan;
 • kawalan tekanan darah;
 • kawalan kolesterol.

Pengawalan glukosa darah

Pada peringkat awal diabetes, ketika doktor memilih rejimen rawatan, glukosa darah diukur hingga 4-6 kali sehari, indikator setelah makan pasti dipantau. Apabila keadaan telah stabil, glukosa cukup untuk mengukur 1-2 kali sehari, bergantian pada waktu perut kosong dan selepas makan.

Sudah tentu, kawalan diri di rumah mahal. Walau bagaimanapun, fakta yang terbukti bahawa lebih menguntungkan untuk melabur dalam kawalan diri dari awal penyakit daripada merawat komplikasi penyakit.

Kawalan berat badan

Pemakanan yang baik dapat ditunjukkan seperti berikut:

Jadual - Nisbah zat dalam makanan yang dikonsumsi dengan makanan seimbang
NutrienNisbah optimum,%Komen
Tupai15–20Membekalkan tubuh dengan asid amino, membentuk jisim otot. Adalah perlu untuk mengurangkan jumlah lemak haiwan yang memihak kepada sayur-sayuran.
Lemak20–25Hadkan lemak yang terdapat dalam produk haiwan. Pertimbangkan lemak tersembunyi yang terdapat dalam sosej, sosej, produk separuh siap. Lebih baik kukus. Dalam makanan goreng, lemak dimusnahkan, membentuk toksin berbahaya bagi tubuh.
Karbohidrat55-60Pilih karbohidrat dalam bentuk bubur oat, barli, soba. (Tetapi dengan perkiraan - 4-6 sudu besar bijirin rebus setiap hidangan!).
Tambahkan hidangan sayur tambahan untuk makan malam.
Untuk makanan ringan, ambil buah, buah kering, atau biji-bijian kasar.

Obesiti adalah penyakit kronik. Ia tidak dapat disembuhkan dalam 1-2 bulan. Kadar penurunan berat badan adalah 5-10% dari awal selama 3-6 bulan.

Tekanan darah dan kawalan kolesterol

Sekiranya daya telah berubah, maka parameter yang ditentukan juga akan bertambah baik. Walau bagaimanapun, tekanan mesti diukur pada setiap lawatan ke doktor. Sekiranya meningkat - setiap hari.

Terdapat beberapa kesalahan dengan kolesterol:

 • "Minyak sayur tidak mengandung kolesterol, sehingga dapat dikonsumsi dalam jumlah yang tidak terbatas." Dan kalori dalam sayur tidak kurang daripada krim.
 • - "Kacang-kacangan, biji-bijian dapat dimakan sesekali, sambil menonton TV, kerana ini bukan makanan." Kedua-dua biji dan kacang adalah makanan. Mereka mesti diambil kira dalam diet harian, kerana mengandungi sejumlah besar lemak dan kalori.

Berapa banyak yang hidup dengan diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin?

Jawapannya tidak begitu jelas seperti diabetes jenis 2. Dan ini dihubungkan bukan dengan penipuan penyakit ini, tetapi dengan tidak dijangka kejadiannya, dengan ketidaksediaan untuknya.

Bertahun-tahun yang lalu, ahli endokrinologi terkenal Eliot Joslin berkata: "Kekurangan latihan sama berbahaya dengan kekurangan insulin.".

Mengabdikan seluruh hidupnya untuk merawat penderita diabetes, pada tahun 1948 dia memberikan pingat, yang diterima oleh pesakit yang menderita penyakit 25 tahun atau lebih. Penghargaan seperti itu membuktikan kejayaan dalam pengurusan penyakit..

Nasib baik, jumlah pemenang pingat terus meningkat, dan setelah 22 tahun (pada tahun 1970) mereka memutuskan untuk memberikan pingat itu kepada mereka yang telah menghidap diabetes lebih dari 50 tahun.

Pingat mengalami penyakit

Pingat pertama menunjukkan seorang lelaki dengan obor dan tanda tangan: "Kemenangan manusia dan perubatan", yang kedua - "Selama 50 tahun berani dengan diabetes".

Pingat selama 50 tahun hidup dengan diabetes diterima oleh lebih daripada 4,000 orang di pelbagai negara di dunia, termasuk Rusia (hari ini terdapat sekitar 40 orang seperti itu).

Pada tahun 1996, pencalonan baru dibuat - anugerah selama 75 tahun hidup dengan diabetes. Di dunia terdapat 65 orang dengan pingat seperti itu.

Dan pada tahun 2013, pingat selama 80 tahun hidup dengan diabetes diberikan, yang hanya diterima oleh satu orang.

Sudah tentu, insulin diciptakan lebih dari 90 tahun yang lalu, tetapi bolehkah dibandingkan dengan ubat-ubatan moden? Di Rusia 10–15 tahun yang lalu, insulin babi dan jarum suntikan yang boleh digunakan semula masih banyak digunakan. Mustahil untuk mengawal gula darah dengan glukometer biasa seperti hari ini.

Memiliki orang yang mendapat Pingat Jocelyn adalah bukti terbaik bahawa diabetes bukan hukuman, tetapi cara hidup. Akan ada lebih banyak pemenang jika tidak diperlukan untuk memberikan dokumen asli lima puluh tahun yang lalu, yang mengesahkan pengalaman penyakit ini, yang sering kali menimbulkan masalah.

Oleh itu, setiap orang memutuskan sendiri berapa lama untuk hidup menggunakan insulin. Walaupun anda benar-benar meninggalkan suntikan (yang sama sekali tidak dapat dilakukan !!), simpanan badan akan bertahan selama 1-1.5 tahun. Pada masa ini, perubahan teruk akan berlaku di semua organ, selepas itu koma akan berkembang.

Semua orang merasakan keadaan ini secara berbeza, tetapi lebih baik berkaitan dengan diabetes sebagai ciri badan individu, yang ditunjukkan pada orang tertentu.

Cara belajar hidup dengan diabetes?

Perlu melalui beberapa peringkat:

 1. Kesedaran. Semua orang melalui keadaan kritikal dari kejutan hingga reorientasi. Penting untuk difahami bahawa hari ini tidak ada cara untuk mencegah penyakit ini. Tidak ada yang boleh dipersalahkan untuk diabetes jenis 1.
 2. Pengiktirafan negara baru. Seseorang dapat membayangkan bahawa semua yang berlaku adalah permainan di mana peraturannya adalah keunikan makan, senjata adalah suntikan insulin. Bonus tambahan - pekerjaan tetap sukan kegemaran anda. Satu peringatan, anda mesti terus bermain.
 3. Latihan. Di sini peribahasa paling sesuai: "Sekiranya anda mahu melakukannya dengan baik, lakukanlah sendiri." Sangat penting untuk memandang serius pendidikan sejak awal lagi, kerana pesakit itu sendiri mesti menghadapi penyakit ini.

Di negara-negara di mana pesakit telah lama menghidap diabetes dan berjaya, doktor hanya menguruskan latihan dan temu janji pemeriksaan secara berkala. Pesakit memeriksa gula darah secara bebas, memilih dos insulin dan makanan.

Terapi insulin adalah satu-satunya rawatan berkesan untuk diabetes jenis 1. Sebenarnya, ini adalah pengganti kekurangan hormon.

Matlamat utama rawatan:

 1. Tiada gejala dan tidak selesa dalam kehidupan seharian.
 2. Kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan yang baik.
 3. Pertumbuhan dan perkembangan normal.
 4. Hubungan akil baligh dan rakan sebaya.
 5. Kehidupan sekolah dan profesional yang normal.
 6. Kehidupan keluarga yang normal, termasuk kemungkinan kehamilan.
 7. Pencegahan komplikasi lewat.

Kisah berikut dapat menjadi bukti kehidupan yang panjang dan berjaya dengan diabetes..

Halle Berry

Pelakon terkenal Holly Berry. Pada usia 23 tahun, dia didiagnosis menghidap diabetes jenis 1. Tetapi ini tidak menghalangnya untuk membintangi lebih dari 50 filem, untuk menerima anugerah paling berprestij, termasuk Oscar dan Golden Globes.

Pada tahun 2010, buat kali ke-14, dia berada dalam senarai Selebriti Terindah 2010 People Magazine.

Pada usia 51 tahun, Holly mengakui bahawa penyakitnya menjadi keselamatannya. Dia mula menjaga kesihatannya, meninggalkan tabiat buruk.

Edson Arantis do Nascimento, yang dikenali dunia sebagai Pele

Sebagai remaja, dia didiagnosis menghidap diabetes jenis 1.

Pele menduduki tempat pertama dalam senarai pemain bola sepak terhebat abad XX menurut majalah World Soccer, atlet abad ini menurut IOC, pemain abad ini menurut FIFA.

Dia memulakan kisah diabetesnya lebih dari 60 tahun yang lalu, ketika insulin belum tersedia..

Diet dan sukan yang teruk adalah penawar pada permulaan penyakit ini.

Tom Hanks

Pelakon dan pengeluar Amerika, Tom Hanks menghidap diabetes jenis 2.

Selama beberapa tahun sebelum diagnosis, dia mengalami peningkatan kadar gula dalam darah, tetapi pelakon itu tidak memberikan perhatian yang sewajarnya..

Pelakon itu mendapat pound tambahan, dan ini menyumbang kepada perkembangan penyakit ini.

Tom Hanks kehilangan 22.5 kg., Tetapi ini tidak mencukupi.

Pelakon itu tidak putus asa, menekankan bahawa diabetes kini terkawal.

Dewan Kate

Contoh hebat gabungan karier sukan dan diabetes adalah kisah Kate Hall. Diabetes jenis 1 pada seorang gadis dikesan pada usia yang sangat muda, tetapi ini tidak menghalangnya untuk terus berlatih.

Lebih-lebih lagi, Kate mempunyai sejumlah besar anugerah untuk lompat jauh, terus meningkatkan skornya dan dianggap sebagai salah satu penerjun terbaik di dunia..

Ini dimungkinkan berkat rutin harian yang jelas, diet, senaman dan penggunaan insulin ultra pendek.

Steve Redgrave

Steve Redgrave adalah pendayung yang memenangi pingat emas di lima Olimpik berturut-turut. Dia didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 pada usia 35 tahun. Dia segera beralih ke insulin dan sekarang menyuntikkannya sebelum setiap makan.

Dia mengakui dia berfikir untuk berhenti dari pertandingan ini setelah mengetahui tentang diabetes enam bulan sebelum Olimpik Sydney.

"Pertama, saya memasuki fasa penolakan, tidak mahu bertahan dengan apa yang berlaku kepada saya, dan menyuntik insulin sebanyak mungkin. Tetapi setelah beberapa bulan, saya belajar memberikan dos yang betul dan selalu menyimpannya di kepala. Ini bukan sains kosmik - semuanya cukup jelas dan sederhana. ".

Terdapat banyak orang terkenal lain di dunia yang menghidap diabetes. Kesemuanya membuktikan bahawa anda berjaya menguruskan penyakit anda dengan sedikit keberanian dan motivasi..

Berapa tahun hidup dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2

Diabetes terus merompak pesakit yang aktif dalam hidup selama bertahun-tahun, walaupun terdapat ubat dan kawalan hipoglikemik yang baru. Tahap glukosa darah mempunyai kesan yang signifikan terhadap jangka hayat penderita diabetes..

Sebaik-baiknya, glisemia pada pesakit diabetes tidak boleh berbeza dengan norma bagi orang yang sihat. Untuk melakukan ini, anda perlu mengubah gaya hidup anda secara radikal: sentiasa memantau pemakanan dan tekanan, mengambil ubat secara berdisiplin dan menjalani pemeriksaan. Untuk mencapai kesihatan yang baik, untuk mencegah terjadinya komplikasi hanya dapat dilakukan dengan penglibatan pesakit diabetes dan saudara-mara dalam proses rawatan sepenuhnya.

Punca Jangka Hayat Diabetes

Penting untuk mengetahui! Satu perkara baru yang disarankan oleh ahli endokrinologi untuk Pemantauan Diabetes Berterusan! Ia hanya perlu setiap hari. Baca lebih lanjut >>

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia semakin memfokuskan pada diabetes. Sebabnya adalah penyebaran penyakit yang meluas, bahaya besarnya terhadap kesihatan, kecacatan awal, dan kematian yang tinggi di kalangan pesakit diabetes. Untuk memerangi komplikasi vaskular memerlukan peralatan yang baik di hospital, ketersediaan kakitangan yang berkelayakan, dan kos kewangan yang besar dari perkhidmatan kesihatan dan pesakit. Menurut statistik, pesakit kencing manis 2 kali lebih mungkin memerlukan rawatan di hospital daripada pesakit lain.

Kesan diabetes yang paling berbahaya:

Diabetes dan lonjakan tekanan akan menjadi perkara masa lalu

Diabetes adalah penyebab hampir 80% semua strok dan amputasi. 7 daripada 10 orang mati kerana arteri jantung atau otak yang tersumbat. Dalam hampir semua kes, alasan untuk tujuan buruk ini adalah sama - gula darah tinggi.

Gula boleh dan harus dirobohkan, jika tidak, tidak ada. Tetapi ini tidak dapat menyembuhkan penyakit itu sendiri, tetapi hanya membantu memerangi penyelidikan, dan bukan penyebab penyakitnya.

Satu-satunya ubat yang disyorkan secara rasmi untuk diabetes dan digunakan oleh ahli endokrinologi dalam kerja mereka adalah Ji Dao diabetes patch.

Keberkesanan ubat, dikira mengikut kaedah standard (jumlah pesakit yang pulih hingga jumlah pesakit dalam kumpulan 100 orang yang menjalani rawatan) adalah:

 • Normalisasi gula - 95%
 • Penghapusan trombosis vena - 70%
 • Penghapusan degupan jantung yang kuat - 90%
 • Melegakan tekanan darah tinggi - 92%
 • Semangat pada waktu siang, tidur yang lebih baik pada waktu malam - 97%

Pengeluar Ji Dao bukan organisasi komersial dan dibiayai oleh negara. Oleh itu, sekarang setiap penduduk berpeluang untuk menerima ubat dengan potongan harga 50%.

 1. Kerosakan buah pinggang - nefropati, yang lebih rumit oleh kegagalan buah pinggang. Di antara pesakit yang hidup berkat hemodialisis biasa, bahagian diabetes adalah sekitar 30%.
 2. Komplikasi serius yang boleh menyebabkan bukan sahaja kecacatan, tetapi juga kematian, adalah gangren. Separuh daripada amputasi di negara kita disebabkan oleh komplikasi diabetes, statistik tahun ini sangat menakutkan: 11,000 pesakit diabetes kehilangan anggota badan setiap tahun.
 3. Diabetes mellitus adalah faktor risiko aterosklerosis bersama dengan hipertensi, obesiti, dan merokok. Kebarangkalian menghidap penyakit jantung koronari (PJK) pada diabetes meningkat sebanyak 3 kali, penyakit vaskular - sebanyak 4 kali, strok - sebanyak 2.5 kali. Kira-kira 40% pesakit diabetes lebih dari 40 mati akibat kesan penyakit jantung koronari.

Banyak kajian membuktikan bahawa komplikasi yang mengancam nyawa dapat dicegah dengan satu-satunya cara - untuk menjaga glukosa darah dan tekanan pada jumlah yang sedekat mungkin. Sekiranya pesakit diabetes berjaya mencapai dan mengekalkan tahap normal dalam jangka masa yang lama, dia akan merasa baik dan jangka hayatnya sama dengan orang yang sihat..

Berapa ramai yang hidup dengan jenis 1

Diabetes jenis 1 berlaku pada orang muda, debutnya selalu disertai dengan gejala yang jelas: penurunan berat badan, kelemahan teruk dan dahaga, kemerosotan kesejahteraan yang teruk, ketoasidosis. Sekiranya anda tidak berjumpa doktor dalam keadaan ini, koma ketoasidotik akan berlaku. Kini pesakit dengan diabetes yang didiagnosis dimasukkan ke hospital tanpa gagal. Pesakit kencing manis dikeluarkan dari hospital hanya setelah stabil, mereka dipilih dos insulin yang optimum, mereka dilatih untuk mengira dan mentadbirnya dengan betul. Walaupun pesakit dimasukkan ke hospital dalam keadaan koma, kemungkinan hasil yang baik adalah lebih daripada 80%.

Sebelum penemuan insulin, jangka hayat pesakit diabetes jenis 1 adalah rata-rata 2 bulan. Pada tahun 1950-1965, dalam tempoh 30 tahun dari permulaan penyakit, 35% pesakit meninggal pada tahun 1965-1980. - sebelas%. Dengan munculnya analog insulin dan glukometer mudah alih, pesakit diabetes hidup lebih lama: lelaki di bawah 56.7 tahun, wanita di bawah 60.8 tahun (data untuk Rusia). Ini adalah 10 tahun lebih rendah daripada jangka hayat purata di negara ini secara keseluruhan.

Dengan penyakit jenis 1, tempoh dan kualiti hidup terutamanya dipengaruhi oleh komplikasi lewat yang disebabkan oleh peningkatan gula yang berterusan. Penyebab kematian yang kurang biasa adalah koma diabetes. Lebih kerap berlaku pada kanak-kanak di bawah usia 4 tahun pada permulaan penyakit, pada remaja yang enggan mengawal gula secara berterusan, pada orang dewasa dengan penyalahgunaan alkohol.

Simbol kehidupan yang panjang dan bahagia pada insulin adalah jurutera Amerika Robert Krause. Dia jatuh sakit pada tahun 1926, pada usia 5 tahun. Setahun sebelumnya, saudaranya meninggal kerana diabetes yang bergantung kepada insulin, sehingga ibu bapanya dapat mengenali simptom-simptom berbahaya itu dan segera membawa Robert ke hospital. Pada masa kanak-kanak, ibu terlibat dalam pengawalan gula, dia dengan teliti menimbang produk dan menyimpan catatan yang tepat untuk gram, sebelum setiap kali makan dia melakukan suntikan insulin. Robert telah mempelajari sikap bertanggungjawab terhadap diabetes. Sepanjang hidupnya dia menjalani diet, dia dengan tepat menghitung pengambilan kalori dan jumlah karbohidrat, dos insulin, mengukur gula 8-10 kali sehari. Robert Krause hidup hingga usia 91 tahun, dan sehingga tahun-tahun terakhir dia tetap aktif dan berminat dalam kehidupan, berjaya mendapatkan pendidikan tinggi, mengambil bahagian dalam program roket, menjadi imam, membesarkan anak-anak dan banyak cucu.

Jangka hayat dengan diabetes jenis 2

Prognosis jangka hayat pesakit diabetes jenis 2 lebih bergantung pada tahap pampasan penyakit ini. Faktor tambahan termasuk kolesterol, tekanan, usia, jantina, merokok.

Berapa ramai yang menghidap diabetes:

 1. Seorang wanita berusia 55 tahun yang memantau kesihatannya dan mengikuti cadangan doktor akan hidup rata-rata 21.8 tahun lagi. Seorang wanita pada usia yang sama tanpa diet, dengan diabetes yang tidak terkompensasi dan tekanan darah tinggi - tidak lebih dari 15 tahun.
 2. Untuk lelaki berumur 55 tahun, prognosis masing-masing adalah 21.1 dan 13.2 tahun..
 3. Perokok dengan diabetes hidup rata-rata kurang dari 2 tahun, tanpa mengira tahap pampasan untuk penyakit ini.
 4. Kolesterol tinggi memerlukan purata 1 tahun hidup.
 5. Penurunan tekanan sistolik dari 180 ke normal akan memberi seorang lelaki sekitar 1.8 tahun hidup; Wanita berumur 1.6 tahun.

Seperti yang dapat dilihat dari data di atas, pesakit hidup dengan diabetes jenis 2 lebih lama daripada dengan jenis 1. Ini disebabkan oleh fakta bahawa jenis penyakit ini bermula agak lewat, pada kebanyakan orang setelah 55 tahun. Gula pada tahun-tahun pertama meningkat sedikit, yang bermaksud bahawa komplikasi berkembang dengan lebih perlahan.

Pada tahun 2014, Kementerian Kesihatan Rusia menerbitkan data yang sangat optimis. Berkat program pemerintah untuk memberi pesakit diabetes ubat-ubatan percuma, pengenalan program latihan untuk mereka berjaya mengurangkan kematian hampir 30% dan mencapai jangka hayat 72.4 tahun untuk lelaki dan 74.5 untuk wanita dengan penyakit jenis 2. Ternyata wanita hidup hanya 2 tahun kurang dari rakan sebaya mereka yang sihat, tetapi lelaki 10 tahun lebih. Kejayaan seperti itu pada lelaki dapat dijelaskan dengan satu cara: dengan adanya diabetes, pesakit terpaksa berada di bawah pengawasan perubatan berterusan dan menjalani pemeriksaan..

Pampasan diabetes

Doktor percaya bahawa pampasan jangka panjang untuk diabetes ringan hingga sederhana dapat dicapai pada mana-mana pesakit, dan dalam kebanyakan kes, dengan ubat yang murah dan murah. Benar, untuk berjaya rawatan pengetahuan dan kemahiran doktor tidak mencukupi. Pampasan yang berkelanjutan hanya mungkin dilakukan pada pesakit yang telah dilatih di sekolah diabetes atau secara bebas mengkaji ciri-ciri penyakit ini, memahami tanggungjawab mereka terhadap kelajuan perkembangan komplikasi, menjalani pemeriksaan secara berkala untuk mengenal pasti komplikasi pada tahap paling awal, mematuhi semua preskripsi doktor, termasuk diet dan aktiviti fizikal.

Data statistik untuk Persekutuan Rusia:

Jenis diabetesKumpulan pesakitTaburan pesakit mengikut tahap pampasan diabetes,%
Pampasan, komplikasi tidak berkembang, hemoglobin glikasi hingga 7Subkompensasi diabetes mellitus, risiko komplikasi meningkat, GH hingga 7.5Dekompensasi, komplikasi berkembang secara aktif, GG di atas 7.5
1 jeniskanak-kanak10684
remaja8191
dewasa12484
2 jenisdewasalima belas1075

Seperti yang dapat dilihat dari jadual, di kebanyakan pesakit diabetes di Persekutuan Rusia, penyakit ini dapat dikurangkan. Apakah sebab keadaan ini berlaku? Malangnya, orang dengan penyakit kronik yang memerlukan terapi seumur hidup yang kompleks dicirikan oleh sikap sembrono terhadap keadaan mereka. Dalam setahun, kebanyakan pesakit membiarkan diri mereka konsesi dalam makanan, atau bahkan hidup tanpa diet selama berminggu-minggu, berhenti minum pil dengan kerap, menambah berat badan.

Dalam banyak hal, sikap yang agak diabaikan terhadap kesihatan mereka difasilitasi oleh kesihatan pesakit dengan gula yang sedikit tinggi. Sebagai peraturan, mereka tidak mempunyai gejala, kehidupan praktikalnya tidak berbeza dengan kehidupan orang yang sihat. Masalah serius (gangguan penglihatan, gangguan peredaran darah di kaki) muncul ketika seseorang menghidap diabetes selama 5-10 tahun. Sebagai peraturan, komplikasi vaskular yang ketara dapat dikesan pada masa ini, yang tidak dapat dihilangkan sepenuhnya..

Pesakit diabetes mana yang hidup kurang

Pastikan anda belajar! Adakah anda fikir pil dan insulin adalah satu-satunya cara untuk mengawal gula? Tidak betul! Anda boleh mengesahkannya sendiri dengan mula menggunakannya. baca lagi >>

Kumpulan pesakit diabetes yang mempunyai risiko komplikasi tertinggi, dan oleh itu jangka hayat terpendek:

 • Kanak-kanak di bawah umur 4 tahun dengan diabetes yang bergantung kepada insulin. Proses pemusnahan sel pankreas pada anak kecil lebih cepat, gula darah tumbuh menjadi nilai berbahaya dalam beberapa hari. Dengan perkembangan ketoasidosis, bayi kehilangan kesedaran lebih cepat dan jatuh koma, mereka cenderung mati.
 • Pada masa remaja, kanak-kanak sering enggan mengakui penyakit mereka, cuba menghilangkan sekatan, malu untuk menyuntik insulin di jalan dan mengukur gula. Dan walaupun dengan sikap bertanggungjawab terhadap kesihatan mereka, dekompensasi remaja lebih sering berlaku kerana perubahan hormon yang ganas pada zaman ini.
 • Penghidap diabetes yang mengambil alkohol biasanya tidak dapat mengira dos insulin dengan betul, lebih mungkin berakhir dengan koma hipoglikemik.
 • Dengan diabetes jenis 2, kegemukan mengurangkan kehidupan dengan ketara. Pesakit yang berlebihan berat badan terpaksa mengambil ubat hipoglikemik dalam dos yang besar, insulin mereka sendiri tidak dapat dihasilkan lebih awal, kemungkinan serangan jantung dan strok, gangren jauh lebih tinggi.
 • Pesakit yang tidak mengambil semua ubat yang ditetapkan oleh doktor. Dengan penyakit jenis 2, pesakit diabetes sering memerlukan statin, ubat antihipertensi, dan vitamin sebagai tambahan kepada ubat pengurangan gula..
 • Pesakit yang menolak terapi insulin. Sekiranya dengan diabetes jenis 1 tidak ada alternatif, maka dengan diabetes jenis 2, mereka berusaha sebaik mungkin untuk melambatkan pemberian hormon. Banyak kajian membuktikan bahawa taktik ini memendekkan jangka hayat. Doktor mengesyorkan sentiasa mengawasi hemoglobin glisasi, menambahkan ubat baru ke rejimen rawatan sebaik sahaja GH mencapai 7-7.5. Anda perlu beralih ke insulin sebaik sahaja kemungkinan rawatan dengan tablet habis, iaitu 2-3 ubat dengan pelbagai prinsip tindakan tidak mencukupi untuk glikemia normal.

Berapa ramai yang menghidap diabetes?

Kira-kira 7% orang di planet kita menderita diabetes.

Jumlah pesakit di Rusia meningkat setiap tahun, dan pada masa ini terdapat sekitar 3 juta orang. Untuk masa yang lama, orang boleh hidup dan tidak mengesyaki penyakit ini..

Perkara ini berlaku terutamanya bagi orang dewasa dan warga tua. Cara hidup dengan diagnosis sedemikian dan berapa banyak yang hidup dengannya, kami akan menganalisis dalam artikel ini.

Dari mana penyakit ini datang??

Perbezaan antara diabetes jenis 1 dan jenis 2 adalah kecil: dalam kedua-dua kes, tahap gula darah meningkat. Tetapi alasan untuk keadaan ini berbeza. Pada diabetes mellitus jenis 1, sistem imun manusia gagal, dan sel pankreas dinilai olehnya sebagai asing.

Dengan kata lain, kekebalan anda sendiri "membunuh" organ. Ini membawa kepada kerosakan fungsi pankreas dan penurunan rembesan insulin..

Keadaan ini adalah ciri khas kanak-kanak dan orang muda dan disebut kekurangan insulin mutlak. Bagi pesakit seperti itu, suntikan insulin ditetapkan seumur hidup..

Adalah mustahil untuk menyebutkan penyebab sebenar penyakit ini, tetapi para saintis dari seluruh dunia bersetuju bahawa penyakit ini diwarisi.

Faktor predisposisi merangkumi:

 1. Tekanan. Selalunya, diabetes berkembang pada kanak-kanak selepas perceraian ibu bapa.
 2. Jangkitan virus - influenza, campak, rubella dan lain-lain.
 3. Gangguan hormon lain di dalam badan.

Pada diabetes jenis 2, kekurangan insulin relatif berlaku.

Ia berkembang seperti berikut:

 1. Sel kehilangan sensitiviti insulin.
 2. Glukosa tidak dapat masuk ke dalamnya dan tetap tidak dituntut dalam aliran darah umum..
 3. Pada masa ini, sel memberi isyarat kepada pankreas bahawa mereka tidak menerima insulin.
 4. Pankreas mula menghasilkan lebih banyak insulin, tetapi sel-sel tidak menyedarinya..

Oleh itu, ternyata pankreas menghasilkan jumlah insulin yang normal atau bahkan meningkat, tetapi tidak diserap, dan glukosa dalam darah tumbuh.

Sebab biasa untuk ini adalah:

 • gaya hidup yang salah;
 • kegemukan;
 • tabiat buruk.

Pesakit sedemikian diberi ubat yang meningkatkan kepekaan sel. Di samping itu, mereka perlu menurunkan berat badan secepat mungkin. Kadang-kadang penurunan walaupun beberapa kilogram memperbaiki keadaan umum pesakit, dan menormalkan glukosa.

Berapa banyak pesakit diabetes yang hidup?

Para saintis mendapati bahawa lelaki dengan diabetes jenis 1 hidup 12 tahun kurang, dan wanita 20 tahun.

Walau bagaimanapun, statistik kini memberi kami data lain. Purata jangka hayat pesakit diabetes jenis 1 meningkat kepada 70 tahun.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa farmakologi moden menghasilkan analog insulin manusia. Pada insulin seperti itu, jangka hayat meningkat.

Terdapat juga sebilangan besar kaedah dan kaedah pengendalian diri. Ini adalah pelbagai glukometer, jalur ujian untuk menentukan keton dan gula dalam air kencing, pam insulin.

Penyakit ini berbahaya kerana peningkatan gula dalam darah mempengaruhi organ-organ "sasaran".

Ini termasuk:

 • mata;
 • buah pinggang
 • kapal dan saraf bahagian bawah kaki.

Komplikasi utama yang membawa kepada kecacatan adalah:

 1. Detasmen retina.
 2. Kegagalan buah pinggang kronik.
 3. Gangren.
 4. Koma hipoglikemik adalah keadaan di mana tahap glukosa darah seseorang turun dengan mendadak. Ini disebabkan oleh suntikan insulin yang tidak betul atau kegagalan diet. Hasil koma hipoglikemik boleh menyebabkan kematian.
 5. Koma hiperglikemik atau ketoasidotik juga biasa. Sebabnya adalah penolakan suntikan insulin, pelanggaran peraturan diet. Sekiranya koma jenis pertama dirawat dengan pemberian larutan glukosa 40% secara intravena dan pesakit segera sedar, koma diabetes adalah lebih sukar. Badan ketone mempengaruhi seluruh badan, termasuk otak.

Kemunculan komplikasi yang luar biasa ini dapat memperpendek jangka hayat. Pesakit perlu memahami bahawa menolak insulin adalah cara yang pasti untuk mati.

Seseorang yang menjalani gaya hidup sihat, bermain sukan dan mengikuti diet, boleh menjalani kehidupan yang panjang dan penuh.

Punca kematian

Orang tidak mati akibat penyakit itu sendiri, kematian disebabkan oleh komplikasinya.

Menurut statistik, dalam 80% kes, pesakit mati kerana masalah dengan sistem kardiovaskular. Penyakit seperti itu termasuk serangan jantung, pelbagai jenis aritmia..

Penyebab kematian seterusnya adalah strok..

Penyebab utama kematian ketiga adalah gangren. Glukosa yang tinggi secara berterusan menyebabkan peredaran darah terjejas dan pemeliharaan bahagian bawah kaki. Mana-mana, walaupun luka kecil, boleh melecet dan mempengaruhi anggota badan. Kadang kala, penghapusan bahagian kaki tidak membawa peningkatan. Gula tinggi menghalang luka daripada sembuh, dan ia mulai membusuk lagi.

Punca kematian lain adalah keadaan hipoglikemik..

Malangnya, orang yang tidak mengikut arahan doktor tidak hidup lama.

Anugerah Jocelyn

Pada tahun 1948, Elliot Proctor Joslin, seorang ahli endokrinologi Amerika, mencipta pingat Kemenangan. Dia diserahkan kepada pesakit diabetes dengan pengalaman 25 tahun.

Pada tahun 1970, ada banyak orang seperti itu, kerana perubatan melangkah maju, kaedah baru untuk merawat diabetes dan komplikasinya muncul.

Itulah sebabnya mengapa kepimpinan Pusat Diabetes Dzhoslinsky memutuskan untuk memberi ganjaran kepada pesakit diabetes yang telah hidup dengan penyakit ini selama 50 tahun atau lebih.

Ini dianggap pencapaian yang luar biasa. Sejak tahun 1970, anugerah ini telah menerima 4,000 orang dari seluruh dunia. 40 daripadanya tinggal di Rusia.

Pada tahun 1996, hadiah baru ditubuhkan untuk pesakit diabetes dengan pengalaman selama 75 tahun. Nampaknya tidak realistik, tetapi dimiliki oleh 65 orang di seluruh dunia. Dan pada tahun 2013, Jocely Center untuk pertama kalinya menganugerahkan seorang wanita Spencer Wallace, yang telah hidup dengan diabetes selama 90 tahun.

Bolehkah saya mempunyai anak?

Biasanya soalan ini diajukan oleh pesakit dengan jenis pertama. Setelah jatuh sakit pada zaman kanak-kanak atau remaja, pesakit itu sendiri dan saudara-mara mereka tidak berharap untuk hidup penuh.

Lelaki, yang mempunyai pengalaman penyakit ini selama lebih dari 10 tahun, sering mengadu penurunan potensi, ketiadaan sperma dalam rembesan yang dirembes. Ini disebabkan oleh fakta bahawa gula tinggi mempengaruhi ujung saraf, yang menyebabkan pelanggaran bekalan darah ke alat kelamin.

Soalan seterusnya ialah adakah anak yang dilahirkan dari ibu bapa yang menghidap diabetes akan menghidap penyakit ini. Tidak ada jawapan tepat untuk soalan ini. Penyakit itu sendiri tidak menular kepada anak. Kecenderungan untuknya disebarkan kepadanya.

Dengan kata lain, di bawah pengaruh beberapa faktor anggapan, kanak-kanak itu mungkin menghidap diabetes. Dipercayai bahawa risiko terkena penyakit ini lebih tinggi jika ayah menghidap diabetes.

Pada wanita dengan penyakit yang teruk, kitaran haid sering terganggu. Ini bermakna bahawa hamil sangat sukar. Pelanggaran latar belakang hormon menyebabkan kemandulan. Tetapi jika pesakit dengan penyakit pampasan, mudah hamil.

Perjalanan kehamilan pada pesakit diabetes adalah kompleks. Seorang wanita memerlukan pemantauan berterusan gula darah dan aseton dalam air kencingnya. Dos insulin berubah bergantung pada trimester kehamilan..

Pada trimester pertama, ia menurun, kemudian meningkat dengan mendadak beberapa kali dan pada akhir kehamilan dosnya turun lagi. Seorang wanita hamil harus menjaga kadar gula. Kadar yang tinggi menyebabkan fetopati diabetes janin.

Anak-anak dari ibu yang menghidap diabetes dilahirkan dengan berat badan yang besar, selalunya organ mereka belum matang, patologi sistem kardiovaskular dikesan. Untuk mengelakkan kelahiran anak yang sakit, seorang wanita perlu merancang kehamilan, keseluruhan istilah diperhatikan oleh ahli endokrinologi dan pakar sakit puan. Beberapa kali dalam 9 bulan, seorang wanita harus dimasukkan ke hospital di jabatan endokrinologi untuk menyesuaikan dos insulin.

Bersalin pada wanita yang sakit dilakukan dengan menggunakan pembedahan caesar. Kelahiran secara semula jadi tidak dibenarkan bagi pesakit kerana risiko pendarahan retina.

Bagaimana hidup bahagia dengan diabetes?

Jenis 1 berkembang, sebagai peraturan, pada masa kanak-kanak atau remaja. Ibu bapa kanak-kanak ini terkejut, berusaha mencari penyembuh atau ramuan sihir yang akan membantu menyembuhkan penyakit ini. Malangnya, pada masa ini tidak ada penawar untuk penyakit ini. Untuk memahami perkara ini, anda hanya perlu membayangkan: sistem kekebalan tubuh "membunuh" sel-sel pankreas, dan tubuh tidak lagi melepaskan insulin.

Penyembuh dan ubat-ubatan rakyat tidak akan membantu memulihkan badan dan menjadikannya mengeluarkan hormon penting semula. Ibu bapa perlu memahami bahawa mereka tidak perlu melawan penyakit ini, mereka perlu belajar bagaimana hidup.

Kali pertama selepas diagnosis di kepala ibu bapa dan anak itu sendiri akan menjadi sejumlah besar maklumat:

 • pengiraan unit roti dan indeks glisemik;
 • pengiraan dos insulin yang betul;
 • karbohidrat yang betul dan salah.

Jangan takut dengan semua ini. Agar orang dewasa dan kanak-kanak merasa lebih baik, seisi keluarga mesti melalui diabetes.

Dan kemudian di rumah menyimpan buku harian kawalan diri yang ketat, yang akan menunjukkan:

 • setiap hidangan;
 • suntikan yang diberikan;
 • petunjuk gula darah;
 • aseton air kencing.

Video dari Dr. Komarovsky mengenai diabetes pada kanak-kanak:

Ibu bapa tidak boleh menghalang anak mereka di rumah: melarangnya berjumpa rakan, berjalan, pergi ke sekolah. Untuk keselesaan dalam keluarga, anda mesti mencetak jadual unit roti dan indeks glisemik. Di samping itu, anda boleh membeli timbangan dapur khas dengan mana anda dapat mengira jumlah XE dalam pinggan dengan mudah.

Setiap kali glukosa naik atau turun, anak mesti ingat sensasi yang dialaminya. Contohnya, gula tinggi boleh menyebabkan sakit kepala atau mulut kering. Dan dengan gula rendah, berpeluh, tangan gemetar, rasa lapar. Mengingati perasaan ini akan membantu kanak-kanak itu pada masa hadapan menentukan anggaran gula tanpa glukometer..

Seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes harus mendapat sokongan daripada ibu bapa. Mereka harus menolong anak menyelesaikan masalah bersama-sama. Saudara-mara, rakan dan kenalan, guru sekolah - semua orang harus tahu mengenai kehadiran penyakit pada anak.

Ini perlu supaya sekiranya berlaku kecemasan, misalnya, penurunan gula darah, orang dapat menolongnya.

Seseorang yang menghidap diabetes harus menjalani kehidupan penuh:

 • pergi sekolah;
 • mempunyai rakan;
 • Jalan;
 • bersukan.

Hanya dalam kes ini dia akan dapat berkembang dan hidup secara normal.

Diagnosis diabetes jenis 2 dibuat oleh orang tua, jadi keutamaan mereka adalah mengurangkan berat badan, meninggalkan tabiat buruk, makan dengan betul.

Mematuhi semua peraturan membolehkan anda mengimbangi diabetes untuk jangka masa panjang hanya dengan mengambil tablet. Jika tidak, insulin diresepkan lebih cepat, komplikasi berkembang lebih cepat. Kehidupan seseorang yang menghidap diabetes hanya bergantung pada dirinya dan keluarganya. Diabetes bukan hukuman, ia adalah cara hidup.

Diabetes jenis 2: diet, gejala dan rawatan

Pengenalan

Diabetes adalah penyakit kronik di mana gula darah atau glukosa meningkat. Hormon insulin membantu memindahkan glukosa dari darah ke sel, di mana ia digunakan untuk tenaga.

Dengan diabetes jenis 2, sel-sel badan anda tidak dapat bertindak balas dengan betul terhadap insulin. Pada peringkat akhir penyakit ini, tubuh anda mungkin berhenti menghasilkan insulin yang mencukupi sama sekali..

Diabetes jenis 2 yang tidak terkawal boleh menyebabkan kadar glukosa darah tinggi secara kronik, setelah itu muncul gejala yang boleh menyebabkan komplikasi serius..

Gejala Diabetes Jenis 2

Pada diabetes jenis 2, tubuh tidak dapat menggunakan insulin dengan berkesan untuk menyampaikan glukosa ke sel. Ini memaksa badan anda untuk bergantung pada sumber tenaga alternatif dalam tisu, otot dan organ anda. Ini adalah reaksi berantai yang boleh menyebabkan pelbagai gejala..

Diabetes jenis 2 dapat berkembang dengan perlahan. Gejala mungkin ringan dan boleh hilang pada awal penyakit. Gejala awal termasuk:

 • kelaparan berterusan
 • kurang tenaga
 • keletihan
 • pengurangan berat
 • peningkatan dahaga
 • kerap membuang air kecil
 • mulut kering
 • kulit gatal
 • masalah penglihatan

Apabila penyakit itu berkembang, gejala menjadi lebih teruk dan berpotensi membahayakan..

Sekiranya glukosa darah anda sudah lama, gejala mungkin termasuk:

 • jangkitan yis
 • luka penyembuhan perlahan atau bisul
 • bintik-bintik gelap pada kulit anda, suatu keadaan yang dikenali sebagai acanthosis hitam
 • sakit kaki
 • kebas pada anggota badan atau neuropati

Sekiranya anda melihat dua atau lebih gejala yang dinyatakan di atas, anda harus berjumpa doktor. Tanpa rawatan, diabetes boleh menjadi mengancam nyawa..

Punca Diabetes Jenis 2

Insulin adalah hormon semula jadi. Pankreas anda menghasilkannya dan membebaskannya semasa makan. Insulin membantu mengangkut glukosa dari aliran darah ke sel ke seluruh badan, di mana ia digunakan untuk menghasilkan tenaga.

Dengan diabetes jenis 2, badan anda menjadi tahan insulin dan tidak menggunakan hormon dengan berkesan. Ini menjadikan pankreas anda bekerja lebih keras untuk menghasilkan lebih banyak insulin..

Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan kerosakan pada sel pankreas. Bagaimanapun, pankreas anda mungkin tidak dapat menghasilkan insulin..

Sekiranya badan kekurangan insulin atau menggunakannya dengan tidak berkesan, glukosa akan bertambah dalam darah. Ini meninggalkan sel-sel badan anda tanpa tenaga yang diperlukan. Doktor masih belum mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkan siri kejadian ini..

Sebagai contoh, pada sesetengah orang, hati menghasilkan glukosa terlalu banyak. Terdapat juga kecenderungan genetik untuk mengembangkan diabetes jenis 2.

Terdapat kecenderungan genetik tertentu terhadap obesiti, yang meningkatkan risiko ketahanan insulin dan diabetes. Mungkin ada juga faktor persekitaran..

Semua ini adalah gabungan faktor yang meningkatkan risiko terkena diabetes jenis 2..

Diabetes jenis 2

Anda dapat menguruskan diabetes jenis 2 dengan berkesan. Doktor anda akan memberitahu anda seberapa kerap anda perlu memeriksa gula darah anda. Tujuannya adalah untuk terus berada dalam jangkauan tertentu..

Ikuti petua ini untuk memastikan diabetes anda terkawal:

 • Masukkan karbohidrat kaya serat dan sihat dalam makanan anda. Makan buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian akan membantu menjaga tahap glukosa darah anda stabil. Diet untuk pesakit diabetes akan membantu anda membina diet.
 • Makan secara berkala.
 • Makan hanya sehingga anda kenyang..
 • Kawal berat badan anda dan jaga kesihatan jantung anda. Kurangkan pengambilan karbohidrat, gula-gula, dan lemak haiwan.
 • Lakukan senamrobik setiap hari selama kira-kira setengah jam untuk menjaga kesihatan jantung anda. Senaman juga membantu mengawal glukosa darah anda..

Doktor anda akan menerangkan bagaimana mengenali gejala awal gula darah yang terlalu tinggi atau terlalu rendah, dan apa yang harus dilakukan dalam setiap keadaan. Dia juga akan memberitahu anda makanan mana yang baik untuk kesihatan dan mana yang tidak..

Tidak semua orang dengan diabetes jenis 2 harus menggunakan insulin. Sekiranya anda melakukan ini, itu hanya kerana pankreas anda tidak menghasilkan insulin yang mencukupi. Sangat penting anda mengambil insulin seperti yang diarahkan. Terdapat ubat preskripsi lain yang juga dapat membantu anda..

Ubat diabetes jenis 2

Dalam beberapa kes, perubahan gaya hidup sudah cukup untuk memastikan diabetes jenis 2 terkawal. Sekiranya tidak, maka ada beberapa ubat yang boleh membantu. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • metformin, dapat menurunkan gula darah dan meningkatkan tindak balas badan terhadap insulin - ini adalah rawatan yang disukai bagi kebanyakan orang dengan diabetes jenis 2
 • sulfonylureas adalah ubat oral dan membantu tubuh menghasilkan lebih banyak insulin
 • meglitinides adalah ubat jangka pendek bertindak cepat yang merangsang pankreas untuk mengeluarkan lebih banyak insulin
 • thiazolidinediones menjadikan badan anda lebih sensitif terhadap insulin
 • perencat dipeptidyl peptidase-4 adalah ubat yang lebih ringan yang membantu menurunkan glukosa darah
 • agonis reseptor peptida-1 seperti glukagon (GLP-1), melambatkan pencernaan dan meningkatkan gula darah
 • perencat sodium glukosa cotransporter-2 (SGLT2) yang membantu mencegah penyerapan semula glukosa buah pinggang ke dalam darah dan air kencing ke dalam air kencing

Setiap ubat ini menyebabkan kesan sampingan. Mungkin memerlukan sedikit masa untuk mencari ubat atau kombinasi ubat terbaik untuk merawat diabetes anda..

Sekiranya tekanan darah atau tahap kolesterol anda menjadi masalah, ubat tambahan mungkin diperlukan..

Sekiranya tubuh tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi, anda mungkin memerlukan terapi insulin. Ini mungkin suntikan jangka panjang yang boleh anda ambil pada waktu malam, dalam kes lain anda mungkin perlu menyuntik insulin beberapa kali sehari.

Diet untuk diabetes

Diet adalah alat penting untuk memastikan jantung anda sihat dan kadar gula dalam lingkungan yang selamat dan sihat..

Diet yang disyorkan untuk penderita diabetes jenis 2 adalah diet yang sama yang harus diikuti oleh semua orang. Ini merangkumi beberapa tindakan utama:

 • Makan dan snek mengikut jadual.
 • Pilih pelbagai makanan yang tinggi nutrien dan rendah kalori kosong.
 • Berhati-hatilah untuk tidak makan berlebihan.
 • Baca label produk dengan teliti.

Makanan dan Minuman yang Harus Dielakkan

Terdapat makanan dan minuman tertentu yang harus anda hadkan atau hindari sepenuhnya. Ini termasuk:

 • makanan tinggi lemak tepu atau trans
 • jeroan daging seperti daging lembu atau hati
 • daging separuh siap
 • moluska
 • marjerin dan pemendekan
 • produk roti seperti roti putih, bagel, dll..
 • makanan yang telah diproses
 • minuman manis, termasuk jus buah
 • produk tenusu tinggi lemak
 • pasta atau nasi putih

Juga disyorkan untuk menolak makanan masin dan goreng.

Produk Pilihan

Karbohidrat yang sihat dapat memberi anda serat. Sebahagian daripada mereka:

 • buah-buahan keseluruhan
 • sayur-sayuran bukan berkanji
 • kekacang seperti kacang
 • bijirin penuh seperti oat atau quinoa
 • keledek

Produk dengan asid lemak omega-3 mesra jantung:

Anda boleh mendapatkan asid lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh tunggal yang sihat dari makanan berikut:

 • minyak seperti minyak zaitun, minyak rapeseed dan kacang tanah
 • kacang seperti badam, pecan dan walnut
 • alpukat

Walaupun lemak sihat ini baik untuk anda, tetapi juga tinggi kalori. Kesederhanaan adalah kunci dalam kes ini. Memilih produk tenusu rendah lemak juga akan memastikan pengambilan lemak anda terkawal..

Kesimpulannya

Bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan anda mengenai diet anda. Bersama-sama, anda boleh membuat rancangan diet yang enak dan memenuhi keperluan gaya hidup anda..

Faktor Risiko untuk Diabetes

Kami tidak dapat memahami sebab sebenar diabetes jenis 2, tetapi kami tahu bahawa beberapa faktor boleh menyebabkan anda berisiko tinggi..

Faktor-faktor di luar kawalan anda:

 • Risiko anda lebih tinggi jika anda mempunyai saudara lelaki, saudara perempuan, atau ibu bapa yang menghidap diabetes jenis 2..
 • Anda boleh mendapat diabetes jenis 2 pada usia berapa pun, tetapi risikonya meningkat seiring bertambahnya usia. Ia sangat tinggi setelah mencapai usia 45 tahun..
 • Orang Amerika Afrika, Latin, Asia, Kepulauan Pasifik, dan Orang Asli Amerika (Orang Asli Amerika dan Penduduk Asli Alaska) berisiko lebih tinggi daripada orang Eropah.
 • Wanita yang mempunyai keadaan yang disebut sindrom ovarium polikistik (PCOS) berisiko meningkat..

Faktor yang anda boleh mempengaruhi:

 • Berat badan berlebihan bermaksud anda mempunyai lebih banyak tisu adiposa, yang menjadikan sel anda lebih tahan terhadap insulin. Lemak perut yang berlebihan meningkatkan risiko lebih daripada lemak berlebihan di pinggul dan punggung.
 • Risiko anda meningkat sekiranya anda mempunyai gaya hidup yang tidak menetap. Bersenam secara berkala menggunakan glukosa dan membantu sel anda bertindak balas dengan lebih baik terhadap insulin..
 • Makan sejumlah besar makanan ringan boleh meningkatkan gula darah ke tahap bencana..

Anda juga berisiko meningkat jika anda menghidap diabetes kehamilan atau prediabetes. Ini adalah dua keadaan yang disebabkan oleh glukosa tinggi..

Mendapatkan diagnosis diabetes

Tidak kira sama ada anda menghidap prediabetes, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui gejala diabetes. Doktor anda boleh mendapatkan maklumat lengkap dari ujian darah. Ujian diagnostik boleh merangkumi perkara berikut:

 • Ujian hemoglobin A1C. Ujian ini mengukur tahap glukosa darah rata-rata selama 2-3 bulan sebelumnya. Anda tidak perlu menjalani diet untuk ujian ini dan doktor anda akan dapat mendiagnosis anda berdasarkan hasilnya. Ini juga dipanggil ujian hemoglobin glikosilasi..
 • Ujian glukosa plasma puasa. Ujian ini mengukur berapa banyak glukosa dalam plasma anda. Sebelum ujian, anda tidak boleh minum atau makan selama lapan jam.
 • Ujian toleransi glukosa. Semasa ujian ini, darah anda diambil tiga kali: sebelum, satu jam 2 jam selepas anda minum dos glukosa. Hasil ujian akan menunjukkan seberapa baik badan anda mengatasi glukosa sebelum dan sesudah mengambilnya..

Sekiranya anda menghidap diabetes, doktor anda akan memberi anda maklumat mengenai cara mengawal penyakit, termasuk:

 • cara mengawal gula darah secara bebas
 • cadangan diet
 • cadangan aktiviti fizikal
 • maklumat mengenai sebarang ubat yang anda perlukan

Anda mungkin perlu berjumpa pakar endokrinologi yang pakar dalam merawat diabetes. Pada mulanya, anda perlu lebih kerap berjumpa doktor untuk memastikan rancangan rawatan anda berfungsi..

Diagnosis awal adalah kunci untuk pengurusan diabetes.

Petua Pencegahan Diabetes

Anda tidak selalu dapat mencegah diabetes jenis 2. Anda tidak boleh melakukan apa-apa dengan genetik, etnik atau usia anda.

Walau bagaimanapun, beberapa perubahan gaya hidup dapat membantu melambatkan atau bahkan mencegah timbulnya diabetes jenis 2, tidak kira sama ada anda mempunyai faktor risiko diabetes seperti prediabetes.

Diet

Makanan anda harus menghadkan gula, karbohidrat halus dan menggantinya dengan kandungan glisemik rendah biji-bijian, karbohidrat dan serat. Daging tanpa lemak, ayam atau ikan akan memberi protein kepada tubuh anda. Anda juga memerlukan asid lemak omega-3 mesra hati dari spesies ikan tertentu, lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda. Makanan tenusu mestilah rendah lemak..

Bukan sahaja apa yang anda makan penting, tetapi juga berapa banyak yang anda makan. Anda harus berhati-hati mengenai ukuran hidangan dan cuba makan pada waktu yang sama setiap hari..

Latihan

Diabetes jenis 2 dikaitkan dengan ketidakaktifan fizikal (gaya hidup tidak aktif). Melakukan senaman aerobik selama 30 minit setiap hari akan meningkatkan kesihatan keseluruhan anda. Cuba juga bergerak lebih banyak sepanjang hari. Seperti yang mereka katakan, pergerakan adalah kehidupan.

Mengawal berat badan

Anda lebih cenderung mendapat diabetes jenis 2 jika anda berlebihan berat badan. Diet yang sihat, seimbang dan senaman harian akan membantu anda mengawal berat badan anda. Sekiranya ini tidak membantu, doktor anda mungkin memberi beberapa cadangan untuk menurunkan berat badan yang selamat..

Kesimpulannya

Perubahan makanan, senaman dan kawalan berat badan ini bekerjasama untuk membantu anda mengekalkan tahap gula ideal anda sepanjang hari..

Komplikasi diabetes jenis 2

Ramai yang dapat mengawal diabetes jenis 2 dengan berkesan. Tetapi jika anda tidak melakukan ini atau melakukan yang salah, ia boleh menjejaskan hampir semua organ anda dan mengakibatkan komplikasi serius, seperti:

 • penyakit kulit seperti jangkitan bakteria atau kulat
 • kerosakan saraf atau neuropati, yang boleh menyebabkan hilangnya sensasi atau mati rasa dan kesemutan di bahagian ekstrem, serta masalah pencernaan seperti muntah, cirit-birit, dan sembelit
 • peredaran darah yang lemah di kaki, yang menyukarkan penyembuhan dengan luka atau jangkitan, juga boleh menyebabkan gangren dan amputasi kaki atau kaki
 • masalah pendengaran
 • kerosakan retina atau retinopati dan kerosakan mata yang boleh menyebabkan gangguan penglihatan, glaukoma dan katarak
 • penyakit kardiovaskular seperti tekanan darah tinggi, penyempitan arteri, angina pectoris, serangan jantung dan strok

Hipoglikemia

Hipoglikemia boleh berlaku dengan gula darah rendah. Gejala mungkin termasuk gemetar, pening, dan kesukaran bercakap. Ini biasanya boleh diperbaiki dengan makanan atau minuman seperti jus buah, minuman ringan, atau karamel..

Hiperglikemia

Hiperglikemia boleh berlaku dengan gula darah tinggi. Biasanya dicirikan oleh kencing yang kerap dan rasa dahaga yang meningkat. Senaman Boleh Membantu Menurunkan Glukosa Darah.

Komplikasi semasa dan selepas kehamilan

Sekiranya anda menghidap diabetes semasa mengandung, anda perlu memantau keadaan anda dengan teliti. Sekiranya anda tidak melakukan ini, masalah berikut mungkin berlaku:

 • komplikasi kehamilan dan kelahiran anak
 • merosakkan organ bayi anda yang sedang berkembang
 • kanak-kanak yang berlebihan berat badan

Ia juga dapat meningkatkan risiko diabetes anak anda sepanjang hayatnya..

Kesimpulannya

Diabetes dikaitkan dengan sejumlah komplikasi..

Wanita yang menghidap diabetes dua kali lebih mungkin mengalami serangan jantung yang lain selepas yang pertama. Risiko kegagalan jantung mereka empat kali lebih tinggi daripada wanita tanpa diabetes. Lelaki dengan diabetes 3.5 kali lebih mungkin mengalami disfungsi ereksi (ED).

Kerosakan buah pinggang dan kegagalan buah pinggang boleh mempengaruhi wanita dan lelaki dengan penyakit ini..

Diabetes mellitus pada kanak-kanak

Diabetes jenis 2 pada kanak-kanak adalah masalah yang semakin meningkat. Sebagai contoh, di Amerika Syarikat, kira-kira 193,000 orang Amerika di bawah usia 20 tahun mempunyai diabetes jenis 1 atau jenis 2. Kajian menunjukkan bahawa kejadian diabetes jenis 2 di kalangan orang muda telah meningkat kepada kira-kira 5,000 kes baru setiap tahun..

Sukar untuk menentukan punca sebenar trend ini, tetapi faktor risiko diabetes adalah:

 • berat badan berlebihan atau indeks jisim badan melebihi persentil ke-85
 • berat lahir 4 kg atau lebih
 • lahir dari ibu yang menghidap diabetes semasa mengandung
 • mempunyai saudara dekat dengan diabetes jenis 2
 • gaya hidup yang tidak menetap
 • menjadi orang Afrika Amerika, Hispanik, Asia Amerika, Orang Asli atau Kepulauan Pasifik

Gejala diabetes jenis 2 pada kanak-kanak adalah sama seperti pada orang dewasa. Ia merangkumi:

 • kehausan atau kelaparan berlebihan
 • peningkatan kencing
 • bisul yang sembuh perlahan
 • jangkitan kerap
 • keletihan
 • masalah penglihatan
 • tompok kulit yang gelap

Segera berjumpa dengan pakar pediatrik anda sekiranya anak anda mengalami gejala ini..

Semua kanak-kanak yang berlebihan berat badan dan mempunyai faktor risiko tambahan untuk menghidap diabetes disyorkan untuk diuji untuk prediabetes atau jenis 2. Diabetes yang tidak dapat dikesan pada waktunya boleh menyebabkan komplikasi serius dan mengancam nyawa..

Ujian gula darah dapat menunjukkan tahap tinggi pada peringkat awal. Ujian hemoglobin A1C dapat memberikan maklumat tambahan mengenai rata-rata glukosa darah anda selama beberapa bulan. Anak anda juga mungkin memerlukan ujian glukosa perut kosong..

Sekiranya anak anda didiagnosis menghidap diabetes, penyedia perkhidmatan kesihatan anda mesti menentukan jenis diabetesnya (1 atau 2) sebelum menawarkan rawatan tertentu..

Anda boleh membantu mengurangkan risiko diabetes anak anda dengan memberi inspirasi kepada mereka untuk makan dengan baik dan aktif secara fizikal setiap hari..

Pengurusan Diabetes Jenis 2

Menguruskan diabetes jenis 2 memerlukan kerja berpasukan. Anda perlu bekerjasama dengan doktor anda, tetapi banyak hasilnya bergantung kepada anda..

Doktor anda secara berkala boleh melakukan ujian darah untuk menentukan gula darah anda. Ini akan membantu menentukan sejauh mana anda menangani penyakit ini. Sekiranya anda mengambil ubat, ujian ini akan membantu menentukan keberkesanannya..

Kerana diabetes meningkatkan risiko penyakit jantung anda, doktor anda juga akan memantau tekanan darah dan kolesterol darah anda..

Sekiranya anda mempunyai simptom penyakit jantung, anda mungkin memerlukan ujian tambahan. Ia boleh menjadi elektrokardiogram (ECG) atau ujian tekanan untuk jantung..

Ikuti petua ini untuk mengatasi diabetes:

 • Kekalkan diet seimbang yang merangkumi sayur-sayuran tanpa pati, serat gandum, protein tanpa lemak, dan lemak tak jenuh. Elakkan lemak, gula, dan karbohidrat sederhana yang tidak sihat..
 • Jangkau dan kemudian mengekalkan berat badan yang sihat.
 • Senaman harian.
 • Ambil semua ubat seperti yang disyorkan..
 • Gunakan meter dan jalur ujian untuk memeriksa gula darah anda semasa lawatan ke doktor. Doktor anda akan memberitahu anda seberapa kerap anda harus melakukan ini dan berapa jangkauan anda..

Juga berguna untuk memberitahu keluarga dan orang tersayang mengenai tanda amaran tahap glukosa darah yang terlalu tinggi atau terlalu rendah untuk membantu anda dalam keadaan kecemasan..

Sekiranya semua orang dalam keluarga anda mematuhi diet yang sihat dan menjalani gaya hidup aktif, maka semua orang akan mendapat manfaat daripada ini.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes